Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

29 Mayıs-8 Haziran gelişmeleri

ÖNEMLİ GELİŞMELER//  8 Haziran Çarşamba, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 105. günü

21.53: Huawei, Rusya'daki resmi mağazalarını kapatmaya başladı. İlk etapta 19 mağazadan dördü çalışmayı durdurdu. Önümüzdeki aylarda mağazaların kapanması devam edecek.
 
21.52: Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi'ne "Ukrayna'ya AB adayı statüsü verilmesi önerisini" kabul etti. 438 milletvekili karar destek verirken, 65'i aleyhte oy kullandı, 94'ü çekimser kaldı. Konu, 23-24 Haziran'da yapılacak zirvede Avrupa Konseyi'nce karara bağlanacak. 
 
21.50: Rus oligark Roman Abramoviç'in avukatları, AB mahkemesinde müvekkillerine yönelik yaptırımları kaldırmak için açılan davada, Ukrayna'nın resmi müzakere grubu üyesi David Arahamia'nın bir mektubunu delil olarak sundu. The Times'ın haberine göre mektupta, "Abramoviç'in yardımıyla, Ukrayna ve Rusya delegasyonları insani yardım koridorlarının açılması konusunda anlaşmaya vardılar, bu sayede 400 binde fazla insanı kurtarabildiler. Ayrıca Abramoviç'in savaş esirlerinin değişimi konusundaki çabaları, birkaç yüz kişinin esaretten kurtulmasına yardımcı oldu" denildi.
 
21.48: Gazprom, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder'in şirketin yönetim kurulu adaylığını geri çektiğini doğruladı.
 
21.47: Şansölye Olaf Scholz, Almanya'nın Ukrayna'ya ağır silahlar da dahil olmak üzere silah tedarik etmeye devam etmeye karar verdiğini söyledi.
 
21.46:  Londra Borsası'nda Brent petrolün fiyatı 24 Mart'tan bu yana ilk kez varil başına 123 doların üzerine çıktı.
 
21.45: BM Genel Sekreteri António Guterres, Küresel Gıda, Enerji ve Mali Kriz Müdahale Ekibi tarafından düzenlenen bir brifingde, Ukrayna'daki çatışma nedeniyle gübre fiyatlarında iki kattan fazla artış olduğunu, bunun küresel olarak büyük gıda mahsulleri kıtlığı tehditi yarattığını söyledi. 
 
21.18: Rusya'da iktidar partisi Birleşik Rusya'nın milletvekillerinden Yevgeni Fedorov, SSCB Devlet Konseyi'nin 1991 tarihli "Litvanya Cumhuriyeti'nin Bağımsızlığının Tanınması Hakkında" kararının yok sayılmasını talep eden bir yasa taslağı sundu. Taslakta kararın, anayasaya aykırı bir organ tarafından kabul edildiğinden yok hükmünde olduğu savunuldu. 
 
15.52: Fransız kozmetik zinciri L'Occitane, Rusya'daki mağazalarını yeniden açtı. Şirket, ismini Rusça okunuşuna göre Kiril alfabesiyle yazarak logosunu yeniledi. Rusya'daki tüm L'Occitane mağazaları açılırken, ürün yelpazesi aynı kaldı.
 
15.00: Donetsk'in merkezinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Donetsk belediye başkanı, Ukrayna birliklerinin şehir merkezini bombaladığını, Lenin Meydanı çevresinde bazı binaların hedef alındığını söyledi.
 
14.58: Rus-Türk Toplum Forumu’nun Rus Genel Sekreteri, Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Genel Direktörü Sergey Markov: “Rusya'nın ABD ve Avrupa Birliği’nin oluşturmaya çalıştığı ekonomik ablukayı kırabileceği kilit rol oynayan tarafsız bir aktör olarak Türkiye'ye ihtiyacı var. Aynı şekilde bu yeni koşullarda Türkiye'nin de Rusya'ya eskisinden daha fazla ihtiyacı var, çünkü tarafsız ülke olarak Türkiye, Rusya ile avro bölgesindeki birbiriyle bir şekilde ilişkiler sürdürmek isteyen yüz binlerce şirket ve milyonlarca vatandaş için ana merkez haline gelmekte.” (Sputnik)
 
14.56: Microsoft, "ekonomik ortamdaki değişiklikler ve bunun Rusya'daki iş şartları üzerindeki etkisi nedeniyle Rusya pazarındaki varlığını önemli ölçüde azaltmaya" karar verdi. (Bloomberg)
 
14.04: Peskov: "Küresel gıda krizi çoktan başladı ve bunun katalizörü Ukrayna krizi değil, çeşitli ülkelerin liderliğinin hatalarıydı."
 
12.27: İki bakanın basın toplantısında toplam dört soru alınacağı duyuruldu, iki Türk ve iki Rus gazeteci sorularını yöneltti. Basın toplantısının sonunda Ukraynalı bir gazeteci sesini yükselterek soru sormak istediğini söyledi. Lavrov, "Tabii ki sorabilirsiniz, burası Ukrayna değil Türkiye" diyerek soruyu dinledi. Ukraynalı gazeteci, "Rusya'nın Ukrayna'dan tahıl ve diğer ürünleri çaldığını" iddia etti. Lavrov gazeteciye kısaca sakin bir şekilde yanıt vererek toplantıyı tamamladı. 
 
12.21: Lavrov, İzvestiya gazetesinin "Odessa'da mayınlar temizlenirse Ukrayna Rusya'nın oradan saldıracağı korkusu yaşıyor, garanti veriyor musunuz?" sorusuna, Putin'in bu konuda güvence verdiğini söyledi. 
 
12.18: Lavrov: "Ukrayna limanlarından tahılın çıkamamasının suçlusu biz değiliz. Rusya her gün tahılın çıkışı için koridor açıyor ve Ukrayna limanlarından ayrılan gemilerin güvenliğini Türkiye ile koordinasyon içinde sağlamaya hazır. Fakat (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy’in açıklamalarına bakarsanız, mayın temizleme çalışmaları ile ilgilenmek istemediğini açıkça söylediğini görürsünüz. Problem bizde değil.  İstanbul görüşmesi önemli ama sembolik bir adım olur. İki aydır top Ukrayna tarafında. İstanbul'da sözler verdiler, nisan ortasında kendi taslağımızı verdik ama herhangi bir cevap alamadık. Askeri harekatlarımızın hedeflerini kamuoyu çok iyi biliyor ve bu hedeflere ulaşacağız."
 
12.15: Lavrov: "Putin ile Zelenskiy arasında bir görüşme için müzakere sürecinin yeniden başlatılması gerekiyor. Ancak Zelenskiy'nin 24 Şubat'ta Rus birliklerini hattın gerisine çekmek için müzakerelerin başlatılması yönündeki talepleri anlamsız bir yaklaşım."
 
12.11: Çavuşoğlu, Türkiye'nin bir tarafı memnun etmek gibi bir politikası olmadığını, bazen Rusya'yı eleştirerek Moskova'yı, yaptırımların uyguanmaması nedeniyle Ukrayna'yı memnun etmediğini, ancak zor şartlarda sağduyuyu korumaya özen gösterdiklerini ve tek hedefin savaşı diplomatik yollardan sona erdirmek olduğunu belirtti.
 
12.09: Çavuşoğlu, mayın temizliği gerçekleşmese bile, BM planına uygun olarak tahıl gemileri için "güvenli kordior" açılabileceğini savundu. Çavuşoğlu, Montrö Anlaşması'nın uygulanması dahil Türkiye'nin her konuda objektif davranarak, iki tarafın da güvenini kazandığını, liderlerin zirvelerine ev sahipliği yapmaya her zaman hazır olduğunu vurguladı.
 
12.07: Lavrov, tahıl gemilerinin güvenliği için Rusya'nın taahhütte bulunduğunu, ancak bunun için Ukrayna'nın kıyılarındaki mayınları temizlemesi gerektiğini söyledi. Rus bakan ayrıca Ukrayna tarafının 29 Mart'ta İstanbul'daki müzakerelerde varılan noktadan geri adım attığını, müzakereler için topun Kiev'in sahasında olduğunu söyledi. 
 
12.01: Lavrov: "Mevlüt Bey bazı konularda görüş ayrılıklarımız olduğunu söyledi ama biz her konuyu dost olark ele alıyoruz."
 
11.59: Lavrov: "Batılılar bunu bir facia gibi göstermeye çalışıyor. Ukrayna tahıl ürünlerinin piyasadaki payı sadece yüzde 1."
 
11.57: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile basın toplantısı düzenliyor.
 
Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:
 
"Tarafların 29 Mart'ta İstanbul'da yaptıkları görüşmelerde anlamlı ilerlemeler sağlanmıştı ancak ardından yaşanan gelişmeler maalesef müzakereleri ikinci plana itti. Savaşın bir an önce müzakereler yoluyla sona erdirilmesi tüm insanların yararına olur. Bu fikrilerimi Sergey'le açıkça paylaştım.
 
"Müzakerelere dönmek için zemin oluştuğunu görüyoruz. Her iki taraf da mutabık kalırsa, biz de kolaylaştırıcı ülke olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.
Suriye'nin toprak bütünlüğünün önemini vurguladık

(Buğday koridoru için) BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak uygulanabilir bir plan olarak görüyoruz" (Sputnik)

10.52: Moskova Borsası'nda döviz piyasasının açılışında dolar 60.99 rubleye, euro kuru 64.75 rubleye düştü.

10.45: Çavuşoğlu ile Lavrov arasında, heyetlerin de katıldığı görüşme başladı. İki bakanın müzakereler sonrası bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

10.43: Yurtdışındaki Rusya vatandaşlarının, yaptırımlar nedeniyle emekli maaşlarını alamadıları bildirildi. RBC'ya göre şu ana kadar 37 kişi şikayetçi oldu. Yaptırımlar nedeniyle yabancı bankaların Rusya Federasyonu Emeklilik Fonu'ndan (PFR) yurtdışında yaşayan Rus emeklilere yapılan transferleri reddettiğini bildirdi. Rus Emeklilik Fonu, şu anda, dünyanın 91 ülkesinde yaşayan 124 bin 500 kişiye emekli maaşı yollandığını duyurdu.

10.40: Lüksemburg, Ruslara ait 4,3 milyar euro varlığı dondurdu. Dondurulan varlıkların 90'dan fazla şahsa ve bin 100 tüzel kişiye ait mevduat ve diğer varıklar olduğu açıklandı.

10.36: Moskova'da ABD Büyükelçiliği yakınındaki bölgeye Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin adı verilece. Başkent belediye başkanlığının açıklamasına göre, düzenlenen ankette Moskovalıların yüzde 44.69'u bölgenin Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin meydanı olması için oy kullandı. Yüzde 31,54 ile ikinci sırada Donbass Savunucuları Meydanı adı desteklendi. 

10.33: Zaporojye bölgesinin Rusya Federasyonu'na katılımı konusunda bu yıl bir referandum yapılması planlanıyor. Bölgenin Rusya tarafından atanan askeri-sivil yönetiminin konsey üyesi Vladimir Rogov, “Referandum bu yıl yapılacak. Hazırlık birkaç ay sürecek. Bölge sakinlerinin büyük çoğunluğu hızla büyük Rusya'nın bir parçası olmak istiyor" dedi. Özel operasyon sırasında Rus ordusu, Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesini ve Zaporojye bölgesinin Azak bölümünü kontrol altına aldı.

09.44: Ukrayna'nın Tel Aviv Büyükelçisi Yevgen Korniychuk, ülkesinin İsrail'den "Demir Kubbe" hava savunma sistemini satın almak istediğini açıkladı. Jerusalem Post gazetesine göre, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Korniychuk, İsrail yapımı güdümlü taşınabilir Spike SR tanksavar füze sisteminin Almanya'dan Ukrayna'ya nakli için Tel Aviv'in izin vereceği beklentisinde olduklarını söyledi. Korniychuk, Amerikalıların söz konusu tanksavar füzelerinin Almanya'dan Ukrayna'ya taşınmasına izin verdiklerini ancak İsrail'in bunu kabul etmediğini dile getirdi. (Sputnik)

09.41: Almanya'nın eski başbakanı Merkel, Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilafın çözümünde arabuluculuk yapmayı planlamadığını söyledi ve "Alman hükümetinin benden istemediği şeyleri yapmam" dedi. Merkel ayrıca, Putin ile temas kurmayı düşünmediğini, çünkü bu tür görüşmelerin "hiçbir faydası olmayacağını" da sözlerine ekledi. Merkel, Ukrayna'nın 2008'de NATO'ya hızlandırılmış üyeliğine karçı çıkma gerekçesini, o zamanlar Ukrayna'nın "oligarkların egemen olduğu" "çok bölünmüş bir ülke" olduğunu söyleyerek açıkladı.

09.39:  Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov, kendisini Putin'e karşı çıkmaya ve "yardım için ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın ofisine başvurmaya" çağıran bir mektup aldığını söyledi.

07.59: Ukrayna Kültür ve Bilgi Politikası Bakanlığı, ülkeyi "Rus kültüründen, komünizmden ve sömürgecilikten arındırmaya" yönelik bakanlık bünyesinde yeni bir danışma kurulu oluşturulması gerektiğini açıkladı. 

07.56: İngiltere hükümeti, Ukrayna limanlarındaki ablukayı kaldırmak için Kiev yönetimine Brimstone gemisavar füzeleri gönderme sözü verdi. (The Daily Telegraph)

07.50: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, kış mevsimini geçirebilmek için ülkesinin kömür ve doğal gaz ihracatını durdurduğunu açıkladı. 

07.48: Dünya Bankası, 2022 yılında petrolün varil fiyatının 140 dolara yaklaşabileceği tahmin etti. 

07.47: Rusya Savunma Bakanlığı, Harkiv bölgesindeki Ukrayna birliklerinin, sınır yakınlarındaki Rus yerleşim birimlerini ABD yapımı М777 obüsleri ile vurduğunu bildirdi. 

21.40: Kremlin İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko'nun bölgeye yaptığı ziyaretinin ardından bir açıklama yapan, Rus ordusunun kontrolündeki Melitopol şehrinin Belediye Başkanı, "Rusya'ya katılım konusunun oylanacağı referandumun hazırlıklarına başlıyoruz" dedi. (Kommersant)

21.37: Raiffeisenbank, 30 Haziran'dan itibaren Rusya'da gerçek kişilerden döviz cinsinden mevduatları için binde 2 veya en az 10 dolar "hesapta döviz tutma ücreti" alacağını duyurdu. Bu karar uzmanlar tarafından, "Döviz mevduatlarına pratikte negatif uygulanması" olarak nitelendi.

21.33: Moskova Tahkim Mahkemesi, Google'un Rusya'daki şirketinin hesaplarına ve varlıklarına, 1 milyar rublelik (16 milyon dolar) ihtiyati tebdir koydu. Karar, Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Şirketi'nin Google'a karşı açtığı iki davada alındı. Her iki davada da devlet TV şirketi, YouTube'da engellenen kanallarına erişimin yeniden açılmasını ve tazminat ödenmesini talep etti.

21.04: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla yarın bir görüşme gerçekleştirecek olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, özel uçakla Ankara'ya geldi. 

21.00: Milli Savunma Bakanlığı, Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu arasındaki telefon görüşmesine ilişkin bir açıklama yaptı:

"Ukrayna ve Suriye başta olmak üzere ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularının ele alındığı görüşmede Akar tarafından Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili daha fazla can kaybının yaşanmaması, bölgede huzur ve istikrarın yeniden tesis edilebilmesi ve gittikçe kötüleşen insani durumun iyileştirilmesi için acilen bir ateşkes ilan edilmesinin önemi vurgulandı."

"Gıda krizi konusunda tahıl, ayçiçeği ve diğer tarım ürünlerinin güvenli nakli konusunda alınabilecek tedbirler üzerinde durulan görüşmede ayrıca Akar, insani yardım konusunda her türlü desteği sağlamaya çalışan Türkiye’nin bölgede barışın temini için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu ifade etti."
 
"Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerle ilgili olarak da Bakan Akar tarafından bölgede sağlanan istikrarı bozmaya yönelik artan eylemlere karşı gereken cevabın verileceği, bölgede terörist varlığının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Akar ayrıca bu konuda daha önce varılan mutabakatlara uyulması gereğini hatırlattı."17.40: Mayıs ayında Ukrayna'nın uluslararası rezervleri yüzde 7 azalarak 25.1 milyar dolara düştü. 

17.39:  Polonya, Ukrayna'ya tamamı hibe olarak yaklaşık 630 milyon dolarlık silah tedariki için son 30 yılın en büyük alım sözleşmesini imzalayacak.

17.38: Dünya Bankası, Rusya'nın 2022 GSYİH tahminini yüzde 2,4'lük büyümeden yüzde 8,9'luk küçülmeye çevirdi.

17.36: Dünya Bankası raporuna göre, petrol fiyatları son iki yılda yüzde 350 arttı. Bu, 1973'ten bu yana en büyük iki yıllık  dönemsel artıış.

17.32: Savunma Bakanları Akar ile Şoygu telefonda görüştü, Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ve Ukrayna'daki durum ile Karadeniz'de seyir güvenliğinin ele alındığını duyurdu.

15.27: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, yarın gerçekleştireceği Türkiye ziyaretinde Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin yeniden başlama perspektiflerini istişare edeceği belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, "Bakanlar, Ukrayna krizindeki mevcut durumu ele alacak, Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin yeniden başlamasına ilişkin beklentiler hakkında görüş alışverişinde bulunacak" denildi.

Ayrıca Rusya Dışişleri Bakanlığı , görüşmede bakanların Ukrayna, Transkafkasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Orta Asya ve Karadeniz bölgesindeki duruma ilişkin bir "saat senkronizasyonu" yapacaklarına vurgu yapıldı.
 
Rusya, bugüne kadar Ukrayna krizinde en somut adımların İstanbul'da yapılan müzakerelerde gerçekleştiğinin altını çizmişti.

14.45: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, yoğun çatışmaların yaşandığı Krasnıy Liman ve Svyatogorsk şehirleri, Severodonetsk bölgesi ve Lugansk Halk Cumhuriyeti topraklarının yüzde 97'si de dahil olmak üzere, önemli bir bölgenin Rusya'nın kontrolü altına girdiğini söyledi.  Şoygu ayrıca Rusya ana karası ile Kırım arasında, Mariupol üzerinden karayolu bağlantısının da açıldığını duyurdu.

Şoygu'ya göre ayrıca Rusya Demiryolları restore edilen bin 200 km hat ile, Rusya, Donbass, Ukrayna ve Kırım arasında trafiğin tam teşekküllü yeniden başlaması için gerekli koşulları da oluşturdu. Rus bakan, "Mariupol, Berdyansk ve Herson'a mal teslimatına başladık" dedi.

14.44: IBM şirketi, Rusya'daki faaliyetlerine son verdiğini duyurdu.

14.42: Ukrayna Eğitim Bakanlığı, Tolstoy'un "Savaş ve Barış" romanını ve "Rus askerlerini yücelten diğer eserleri" okul müfredatından çıkarma kararı aldı. (Kommersant)

14.36:  Rusya Federasyonu'nun, AİHM'nin 15 Mart 2022'den sonra aldığı kararlara uymamasına ilişkin yasa tasarısı Duma'da kabul edildi.

14.35: Başkan Putin, ekonomik gündemle ilgili çevrimiçi bir toplantıda konuştu. Rus lider, Mayıs ayında Rusya'da şimdiye kadarki en düşük işsizlik oranının kaydedildiğini, son haftalarda enflasyonun artış hızının "sıfıra" indiğini vurguladı.

14.33: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna limanlarındaki tahıl yüklü gemilerin tahliyesi konusunda "Bunun bir an önce sonuçlanmasına gayret gösteriyoruz. Rusya ile Ukrayna ile görüşüyoruz, BM ile görüşüyoruz sonuç olarak da bu konunun çözümü için uğraşıyoruz. Bununla ilgili epey bir ilerleme sağlandı. Nasıl yapılacak, mayınlar nasıl temizlenecek, kim yapacak, koridor nasıl oluşturulacak, kim refakat edecek gibi teknik planlamalara yönelik konular üzerindeki çalışmalar devam ediyor" diye konuştu. Bu konudaki sorumluluğun büyük oranda Türkiye'de olup olmayacağına yönelik soru üzerine Akar, "Şu anda Türkiye olarak biz koordine ediyoruz" yanıtını verdi.

Türkiye'de bir görüşme takviminin oluşturulup oluşturulmayacağına ilişkin soruya "Olabilir. Geçen cumartesi günü bununla ilgili BM'den bir yetkili ile bakanlığımızdaki bir arkadaşımız görüştü. Taraflarda çözüm iradesi olduğu için süreç ilerliyor" karşılığını veren Bakan Akar, başka bir gazetecinin "Konunun tıkandığı nokta neresi" demesi üzerine, "Güven. Herkes karşılıklı olarak bir şeylerden emin olmak istiyor. Biz de o güvenin temin edilmesi için çalışıyoruz" ifadesini kullandı.
 
12.24: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da devam eden özel askeri harekatta Rus topçularının Norveç tarafından tedarik edilen 155 milimetrelik kendinden tahrikli topçu silahı M109A3 ile ABD yapımı M777 tipi 2 obüsü imha ettiğini belirtti.
 
Rus yetkili, 'Pion' tipi 203 milimetrelik kendinden tahrikli topçu silahı da dahil 7 sahra topçu silahı ile mermilerinin imha edildiğinin altını çizdi. Konaşenkov, düzenlenen atışlar sonucunda 400'den fazla aşırı milliyetçinin öldürüldüğünü, 10 zırhlı aracın, 3 Grad tipi çok namlulu roketatar sistemi düzeneğinin, 10 özel askeri aracın ve Kramatorsk'ta bulunan 3 S-300 fırlatma rampasının imha edildiğini duyurdu.

Ayrıca son 24 saat içinde füze ve topçu birlikleri tarafından 39 komuta merkezi, 47 top ateşleme mevzisi ve 426 asker ve askeri teçhizat konuşlanma noktası yerle bir edildi. (Sputnik)

11.33: Donbass bölgesinden yoğun çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Donetsk Halk Cumhuriyeti savunma karargahı, Ukrayna birliklerinin Svetlodarsk'taki pazar meydanına topçu saldırısı düzenlediğini, bir kişinin öldüğünü ve bir kişinin de yaralandığını bildirdi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı ise, "Ruslar Liman çevresine ve Severodonetsk'e saldırıyor" açıklamasını yaptı.

11.30: AB'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikasından sorumlu Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell,  Rusya'nın Nikolaev kentindeki Ukrayna'nın en büyük ikinci tahıl terminalini imha ettiğini söyledi. Borrell, Rusya'dan "tahıl ablukası"na son vermesini talep etti. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ise, Rusya'yı "dünyaya gıda şantajı yapmakla" suçladı. Daha önce, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Vladimir Putin'e Odessa'dan Ukrayna tahılını limanlardan ihraç etmek için “ablukayı kaldırması” çağrısında bulunmuştu. Rusya bunun ancak yaptırımların kaldırılması durumunda mümkün olduğunu savunuyor.

10.47: Rusya'daki Pizza Hut restoran zincisinin işletmecisi Polonyalı Amrest Holding, tüm varlıklarını 300 milyon rubleye (yaklaşık 5 milyon dolar) sattı. Rus Pizza Hut'ın yeni sahibi, IL Patio, Planeta Sushi ve T.G.I. restoranlarının sahibi Tus grubu Noy-M oldu. Kommersant'a göre, Pizza Hut restoranları yeni sahip ve yeni bir isimle faaliyetie devam edecek.

10.43: Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, "Türkiye'nin Ukrayna'dan yüzde 25'in üzerinde bir indirimle tahıl satın almayı planladığınu" söyledi. Bakan, Ankara'nın Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının önündeki engeli kaldırmak için aktif diplomatik çaba sarf ettiğini kaydetti.

10.36: Rusya'dan Kırım'a karayolu ulaşımının kilit noktası olan, Rus ordusunun denetimindeki Ukrayna'nın Herson şehrinde referandum gündemde. Bölgenin askeri-sivil yönetiminin başkan yardımcısı Kirill Stremousov, Herson bölgesinin topraklarında, "bölgenin Rusya Federasyonu'na katılımı konusunda" bir referandum düzenleneceğini söyledi. Referandumun tarihi konusunda bilgi verilmedi. Herson oblastının merkezi olan şehrin nüfusu, çatışmalar başlamadan önce 280 bine yakındı. 

07.07: Lugansk bölgesindeki Severodonetsk ve çevresinde çatışmalara şiddetlenirken, son haberlerde Rus güçlerinin şehrin tamamına yakınında kontrolü elinde tuttuğu bildiriliyor. Zelenskiy dün gece yaptığı açıklamada şehirde sokak çatımalarının sürdüğünü ve durumun ağır olduğunu söyledi.

06.51: Nova TV kanalının Bulgaristan Enerji Bakanlığı'na dayandırdığı habere göre, ABD'den Bulgaristan'a sıvılaştırılmış doğal gaz taşıyan ilk tanker Türkiye'deki LNG terminallerden birinde boşaltılıyor. Gazın daha önce planlandığı gibi Yunanistan'daki bir terminalde değil, Türkiye'de geçici anlaşma imzalanan terminallerden birinde boşaltıldığı belirtildi. 27 Nisan'da Gazprom, zamanında ruble olarak ödeme yapılmamdığı gerekçesiyle Bulgaristan'a gaz kesmişti.

06.47: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Karadağ'ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'u taşıyan uçağa hava sahalarını kapatmalarının "üç ülkenin egemenlik haklarına dayanan bağımsız alınmış bir karar" olduğunu söyledi. Price, "Sırbistan'ı dış ve savunma politikasını Avrupa'nın geri kalanıyla "senkronize etmek" dahil olmak üzere Avrupa Birliği'ne katılmaya odaklanmaya" çağırdı.

06.44: Putin'den gelen "Vururuz" uyarısına rağmen, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'ya ABD yapımı uzun menzilli M270 çok namlulu roket sistemleri (MLRS) tedarik edecekerini açıkladı.

05.52: Donets Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Ukrayna birliklerinin dünkü saldırılarında yedi sivilin hayatını kaybettiğini, 16 sivilin de yaralandığını duyurdu. 

05.49: Japonya, yeni yaptırım paketi kapsamında Rosselhozbank, Moskova Kredi Bankası ve Belarus İmar ve Kalkınma Bankası'nın da varlıklarını dondurma kararı aldı. Japonya, Rusya'ya "sanayi altyapısını güçlendirecek ürünlerin" ihracatını da yasakladı. 

05.45: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye'ye yapacağı ziyaretin Ukrayna'dan tahıl sevkiyatı sorununu çözmeyeceğini söyledi. Price, Ukrayna'nın bu konuda başrolde olması gerektiğini belirtti. 

6 Haziran Pazartesi
 
23.03: Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Rus birliklerinin İngiltere ve ABD'nin Ukrayna'ya uzun menzilli füzeler göndermesine "Ukrayna güçlerini daha da geriye iterek" karşılık vereceklerini söyledi. Basın toplantısında BBC'nin sorusunu yanıtlayan Sergey Lavrov, "Batı'nın sağladığı silahların menzili ne kadar uzun olursa, neo-Nazilerin Rusya Federasyonu'nu tehdit edebileceği çizgiyi o kadar ileriye taşıyacağız." dedi.
 
22.29: Zelenskiy, "dünyanın Ukrayna'daki durumdan bıkıp yorulmaya başladığını, Batılı politikacıların Kiev'i Rusya ile (Ukrayna için) kazançlı olmayan bir anlaşmaya itmeye başladıklarını" söyledi. 
"Bize henüz sorulmadı, ancak kendi çıkarları olan belirli taraflar için bu faydalı olabilir" diyen Ukrayna lideri, ancak kendisinin "kimseyle bu tür müzakereler yapmadığına dair" güvence verdi.
 
Zelenskiy, Donbass'ta Ukrayna ordusunun durumunun "büyük ölçüde kötüleşebileceği" uyarısında bulundu. Zaporojye bölgesi ve Severodonetsk'te "tehditin büyük olduğunu" söyleyen Zelenskiy, "Onların sayısı daha fazla, daha güçüler" diye konuştu. 
 
Zelensiky, Azovstal'da yaklaşık 2,5 bin Ukraynalı askerin Rus tarafına teslim olduğunu da teyit etti.
 
22.28: Tek yanlı ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin dışişleri bakanı Natalya Nikonorova, "Cumhuriyetin tüm topraklarının kurtarılmasından sonra, DPR halkı kendi geleceğini seçecek: Ya bağımsız bir devlet olacak ya da Kırım örneğini izleyerek Rusya'ya katılacak" dedi.
 
22.25: Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, Financial Times'a verdiği demeçte, Ukrayna'nın güneyinde ve doğusunda tam teşekküllü bir karşı saldırı için, toplam 25 bin kişilik altı yeni tugay oluşturmak gerektiğini söyledi. Ukrayna hükümetinden bir başka kaynak da, bu görevi yerine getirmek için Ukrayna'nın "yüzlerce roket ve topçu bataryası, uçak ve tank ile binlerce insansız hava aracına ihtiyacı olduğunu" söyledi.
 
22.23: Avrupa'da spot piyasada doğal gaz fiyatları 22 Şubat'tan bu yana ilk kez bin metreküp başına 900 doların altına düştü.
 
22.22: Zelenskiy, Rusya'dan gelen "Ukrayna'nın tahılı demiryolu ile Belarus üzerinden tahıl ihraç edilsin" önerisini reddetti. 
 
22.21: 19:27 . Moskova Borsası'nın kapanışında dolar kuru 61 ruble, euro kuru 65 ruble oldu.
 
22.20: Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, ülkesinin Rus petrolüne yönelik Batı yaptırımları nedeniyle yılda 600 milyon dolar kaybettiğini söyledi. İki ülke, cuma günü yeni bir gaz anlaşması imzalamayı planlıyor.
 
22.19: Ukrayna Başbakanı Denis Şmyhal, İngilizcenin Ukrayna'da "ticari iletişim dili" statüsünü alabileceğini söyledi.
 
22.18: Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) temsilciliği, Ukrayna ordusunun Donetsk kentinde sivillerin yaşadığu bazı bölgeleri Fransız yapımı 155 mm’lik CAESAR kundağı motorlu topçu sistemleri ile bombaladığını, 2 sivilin yaralandığı bildirildi.
 
22.17:  Rusya Dışişleri Bakanlığı, ülkeye girişi yasaklanan ABD vatandaşlarının listesini genişleterek, içine 61 kişi daha ekledi. Açıklamada, “ABD'nin Rus siyasilere ve tanınmış isimlere, ayrıca yerel iş dünyasının temsilcilerine yönelik sürekli genişleyen yaptırımlarına karşılık olarak, önde gelen askeri sanayi şirketlerinin, medya platformlarının ve derecelendirme kuruluşlarının, uçak ve gemi yapım şirketlerinin yöneticileri, ayrıca  ‘kötü niyetli’ Rus siber saldırılarına ilişkin karalama haberleri ile ilgisi olan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bazı yetkilileri arasından 61 Amerikan vatandaşı daha ‘kara listeye’ dahil edildi” ifadeleri kullanıldı. Listede ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Hazine Bakanı Janet Yellen, ayrıca Fitch Group Başkanı ve CEO'su Paul Taylor ile Moody's CEO'su Rob Fauber yer alıyor. (Sputnik)
 
18.34: Dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan'ın fiyatlara yüzde ellinin üzerinde zam yapması petrolün varil fiyatının yeniden rekor kırmasına neden oldu.  Suudi Arabistan'ın temmuz ayına ilişkin ham petrol satışları için fiyatları 4,40 dolardan 6,50 dolara yükseltmesi gün içinde Brent petrolün varil fiyatının 121,95 dolar noktasını görmesine neden oldu. Daha sonra ise petrol piyasalarda günü 119,72 dolar seviyesinden tamamladı. 
 
17.34: Rusya'da "yabancı ajan" olarak tanınan, operasyon sonrası yayınlarına son veren lberal muhalif "Dojd TV" kanalı Letonya'da yayın yapmak için izin aldı.
 
17.32: Bloomberg'in haberine göre, Rusya ve Türkiye, Ukrayna tahılının Odessa limanından güvenli şekilde sevkiyatı konusunda ön anlaşmaya vardı. Habere göre, müzakerelere doğrudan katılmayan Kiev, anlaşmaya şüpheyle bakıyor.
 
17.31: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile telefonda görüştü. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Akar-Reznikov görüşmesinde, Ukrayna limanlarında bekleyen ticari gemiler ve A400M uçaklarının Türkiye'ye emniyetle ulaşımının sağlanması konuları üzerinde duruldu. (Sputnik)
 
14.23: Lavrov'a 8 Haziran'da Türkiye'ye yapacağı ziyaret ışığında Ankara'nın Ukrayna'da çözüm konusunda oynayabileceği rol ve Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın olası NATO üyeliğiyle ilgili tutumu soruldu.  Lavrov, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle ilgili tutumunun Ankara'nın kendi meselesi olduğunu kaydetti. Rus bakan ayrıca, "Rus uzmanlar bugün, benim heyetim yarın Türkiye'ye gidiyor" dedi. (Sputnik)
 
13.36: Rusya'nın Ulusal Refah Fonu'nda biriken para Mayıs başına kıyasla 1,47 trilyon ruble artarak 12.47 trilyon rubleye (yaklaşık 204 milyar dolar) ulaştı. 
 
13.34: Letonya'da Rusça yayın yapan 80 TV kanalı yasaklandı. Yasaklanan kanallar arasında, “Avcılık ve Balıkçılık”, “Biber”, İllüzyon, “Kino24”, E TV, “Mir TV” ve “Rus İllüzyonu” gibi kanallar da var.
 
13.32: Kremlin Sözcüsü Peskov, Sırbistan'ı ziyaret etmeyi planlayan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un uçağına Bulgaristan, Karadağ ve Kuzey Makedonya'nın hava sahasını kapatma kararını yorumladı. Peskov, "Üst düzey temsilcilerimize karşı bu tür düşmanca eylemler sorunlara neden olabilir. Temasların programı bir süreliğine kaydırılabilir ancak bu eylemler dost ülkelerle ilişkilerimize etki edemeyecek" dedi.
 
13.30: Lavrov, Rusya'nın Sırbistan ziyaretini kesintiye uğratan ülkelere  verilecek yanıt konusunda, "Halklar arasındaki bağları bozabilecek hiçbir şey yapmayacağız" dedi. Lavrov ayrıca, Belgrad ziyareti gerçekleşmediği için Sırbistan Dışişleri Bakanı'nın Moskova'ya davet ettiğini söyledi.
 
13.14: Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'na mesajında ayrıca, "Batılı ülkelerin uzun yıllardır ekonomi politikasında hatalar yaptığını ve gayrımeşru yaptırımlar uyguladığını" savundu Rus lider, bu tür eylemlerin ekonomide sorunlara yol açtığını vurgulayarak, "Küresel bir enflasyon dalgasına, olağan lojistik ve üretim zincirlerinin yok olmasına, yoksulluğun artıp ve gıda sıkıntısında büyük artışın sorumlusu bu yanlı politikalar" dedi.
 
12.35: Başkan Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nun (SPIEF) katılımcılarına yolladığı mesajda, "Rusya ekonomisinin açıklık ve uluslararası işbirliği yönündeki rotasından ayrılmayacağını" söyledi. Putin, 2020'lerin Rusya için "ekonomik egemenliği güçlendirme dönemi" olacağına dair inancını ifade etti. Putin'e göre, yeni dönemde Rusya'nın kendi altyapısı ve teknolojik temeli hızla gelişecek, uzmanların eğitim düzeyi artacak ve ülkede bağımsız ve verimli bir finansal sistem oluşacak. SPIEF-2022'nin 25. yıl forumu 15-18 Haziran tarihleri ​​arasında St. Petersburg'da düzenlenecek.
 
12.30: Bugün yapacağı Belgrad ziyareti, uçağına Bulgaristan, Karadağ ve Kuzey Makedonya'nın hava sahasını kapatması nedeniyle gerçekleşmeyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, saat 13.00'te  Moskova'da bir basın toplantısı yaparak durumu değerlendirecek.
 
Lavrov, planlanan Sırbistan ziyareti yerine basın toplantısı yapacak, startın Moskova saati ile 13:00 olarak planlanıyor.
 
12.28: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, AB'nin Rusya'ya karşı altıncı yaptırım paketini yorumladı: "Avrupalı ​​embesiller, kendi vatandaşlarını, işlerini Ruslardan daha az düşman saymadıklarını bir kez daha gösterdi."
 
12.27: Finlandiya istihbarat servisi Supo'nun başındaki Antti Pelttari, NATO'ya üyelik başvurusu sonrası Rusya'nın sessiz kalmasının kendilerini şaşırttığını söyledi. Financial Times'a konuşan Pelttari, "Umalım ki böyle devam etsin. Olumsuz bir şey yaşanmaması iyi bir şey" dedi. (Sputnik)
 
12.26:  Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Moskova'ya destek açıklaması: "Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar Ukrayna'daki durumu hafifletmiyor. Aksine Avrupa ve tüm dünya bu yaptırımlar yüzünden yüksek bir bedel ödüyor."
 
11.16: Sri Lanka’da mahkeme, Rus havayolu şirketi Aeroflot’a ait Airbus 330 tipi yolcu uçağı hakkında verilen uçuş yasağı kararını bozdu. (Sputnik)
 
10.43: ABC televizyonu ve Ipsos'un ortak anketine göre, ABD vatandaşlarının yüzde 52'si Başkan Biden'in Rusya ve Ukrayna politikalarını "olumsuz" olarak değerlendirdi. Biden'a yüzde 42 destek çıktı. Biden'ın ekonomi politikalarıa destek ise yüzde 37'ye düştü..
 
10.24: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Burbock, Başbakan Scholz'e yönelik sert eleştirileriyle gündeme gelen Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk ile görüşmeyi reddetti. Dışişleri Bakanlığı, Burbock'un sadece bakanlarla iletişim kuracağını ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba ile sürekli temas halinde olduğunu kaydetti.
 
10.21: Moskova Borsası'nda yeni haftaya dolar yüzde 0,25 düşüşle 60,8 rubleden, euro yüzde 1,23 düşüşle 63.9 rubleden başladı. 
 
10.19: İsveç ve Finlandiya'nın da katıldığı NATO 'Baltops 22' tatbikatı pazar günü başladı. 17 Haziran'a kadar sürecek tatbikata 14'ü NATO üyesi 16 ülkeden 45 gemi ve 76 savaş uçağı katılıyor.  Donanmasının 500. yılını kutlayan İsveç'in ev sahipliğini yaptığı tatbikata Finlandiya da 200 asker gönderdi. Baltops 22 tatbikatında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 14 NATO üyesi ülke yer alıyor. 
ABD savaş gemisi "USS Kearsarge" da tatbikat için Stockholm'de.
 
09.50: Uluslararası Buz Pateni Federasyonu (ISU), Rusya ve Belarus delegelerinin kongreye ve seçimlere katılma hakkının ellerinden alınması teklifini oylama sonucu reddetti. Ukrayna'nın girişimi, kongre delegelerinin 3'te 2'lik desteğini alamayınca kabul edilmedi.
 
09.43: Rusya'daki faaliyetlerine son vererek ortak atırımlardan çekilen Renault'un Moskova'daki fabrikasının adı resmen Moskviç olarak değiştirildi. Geçen ay Renault, Rusya'daki varlıklarını Moskova şehir yönetimine devredip pazardan ayırlmıştı.
 
09.41: El Pais gazetesinin hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, İspanya uçaksavar füzeleri ve yaklaşık 40 Leopard A4 tankı da dahil olmak üzere Ukrayna'ya ağır silah teslimatı yapmaya hazırlanıyor ve ayrıca Ukrayna birliklerini eğitmeyi planlıyor. (Sputnik)
 
09.39: ABD'li siyaset bilimci Anatol Lieven, Atlantik dergisinde yayınlanan makalesinde, "ABD'nin Ukrayna'daki çatışmalara 'aşırı dahlinin' Rusya ile doğrudan bir askeri çatışma riskini tırmandırdığını" söyledi. 
 
08.19: Ukrayna'daki durum nedeniyle Afrika'dan Ortadoğu'ya pek çok bölge tahıl kıtlığı endişesi yaşarken, sevkiyat sorunun çözülmesi için Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında bir ön plan üzerinde anlaşıldığı bildirildi. İzvestiya'nın özel haberine göre plan şu şekilde işleyecek:  "Türk ordusu Odessa kıyılarını mayından arındırmakla görevli olacak. Odessa limanında tahıl yüklenecek gemiler, belirlenen koordinatta, Karadeniz'in tarafsız sularına kadar Türk savaş gemilerinin refakatinde yol alacak. Ukrayna kara sularından çıkılıp Karadeniz'in tarafsız sularına girildiğinde güvenli geçişi sağlamak ve provokasyonu önlemek için, tahıl gemilerine Türk gemilerine Rus savaş gemileri de eşlik edecek. İstanbul Boğazı yakınına kadar  tahıl gemileri, Türk ve Rus savaş gemilerinin refaketinde yol alacak." İzvestiya şu an gemilerin rotalarının detaylandırıldığını duyurdu. Ukrayna, Türk gemilerinin mayın temizliği için kara sularına girmesini ve bir “tahıl koridoru” oluşturmasını kabul etti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Türkiye'yi ziyareti sırasında, 8-9 Haziran'da "yol haritasının" onaylanacağı belirtildi.
 
08.03: Rusya İnşaat Bakanlığı'nın web sitesi, Ukrayna destekçisi bilgisayar korsanları tarafından hacklendi. Korsanlar, bazı site kullanıcılarına ulaşarak, 0,5 bitcoin transfer etmeyienlerin kişisel verilerini ifşa etmekle tehdit ettiler. Ancak bakanlık bu sabah yaptığı açıklamada "kişisel verilerin güvenlik altında olduğunu" savundu.
 
07.49: Der Spiegel dergisi, "Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez Alman tanklarını Rusya topraklarında görmekten korktuğunu, bu nedenle Ukrayna'ya tank tedarik etmek istemediğini" yazdı. Makalede, Alman hükümetinden kaynakların, "Ukrayna'nın olası bir ilerleyişinde Rus topraklarını işgal etmek için Alman ekipmanlarını kullanmaya başlayacağından korktukları, bunun Nazi Almanya'sının 2.Dünya Savaşı sırasındaki eylemlerini hatırlatacağını düşündükleri" aktarıldı. Yazda, “Bu, Alman tanklarının tekrar Rusya topraklarında olacağı anlamına gelecek” vurgusu yapıldı. Yazının devamında, “Bu korku, Berlin'de Zelenskiy'ye karşı belirli bir güvensizlik olduğunu gösteriyor. Alman savunma sanayinin, Kiev'e muharebe tankları tedarik etme izni almamasının nedeni bu korkulardı" denildi. 

07.45: Rusya'nın Kursk bölgesi valisi Roman Starovoit, Ukrayna sınırındaki Tetkino köyünün bu sabah erken saatlerde yeniden bombalandığını duyurdu.

07.40: İngiltere, "Ukrayna'ya ABD ile koordineli bir şekilde 80 km menzilli M270 çoklu fırlatma roket sistemleri sevk edeceğini" açıkladı.

07.38: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, dün Zaporijia bölgesindeki cephede birlikleri, ardından Donetsk bölgesindeki Soledar ile Lugansk bölgesindeki Lısyçansk kasabalarını ziyaret etti.

05.56: ABD Rusya Büyükelçisi John Joseph Sullivan, Washington ile Moskova arasında diplomatik ilişkilerin tamamen kopma ihtimali olmadığını söyledi. 

05.48: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Karadağ'ın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bulunduğu uçak için hava sahasını kapattıkları haberini doğruladı. Zaharova, "AB ve NATO üyesi ülkeler hava sahasını kapattılar, bir iletişim kanalını daha kapatmış oldular" dedi. 

05.40: ABD merkezli Politico dergisi, Washington'ın, Ukrayna tahılının sevkiyatına izin verilmesi karşılığında Rusya'ya yönelik yaptırımların bir bölümünü kaldırma niyeti olmadığını yazdı. 

5 Haziran Pazar

23.49: Rusya Federal Sivil Havacılık Ajansı, Rusya'nın orta ve güneyindeki 11 havalimanına uçuş yasağını 17. kez uzattı. Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelencik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-on-Don, Simferopol ve Elista'daki havalimanlarına uçuşlar yapılamıyor. Ajans, alternatif olarak, Soçi, Volgograd, Mineralnıye Vodı, Stavropol ve Moskova'daki havaalanlarının kullanılmasını öneriyor.
 
23.46: Rusya Ortodoksa Patriği Kirill, "Ortodoks Kilisesi Rusya, Belarus ve Ukrayna'nın manevi direğidir. Siyaset uğruna bölünmesi haklı gösterilemez" dedi.
 
23.42: Rusya'nın Ukrayna'da düzenlediği özel askeri operasyon sırasında Rus komutanlardan Tümgeneral Roman Kutuzov'un öldürüldüğü bildirildi. Haberi, federal kanallardan Vesti.ru duyurdu. Habere göre, Kutuzov, özel operasyon sırasında hayatını kaybeden dördüncü Rus generali oldu. Haberde, Kutuzov'un Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin Popasnyansky bölgesi Nikolayevka köyü yakınlarındaki bir görev sırasında öldüğü açıklandı.
 
23.27: İsviçre Ekonomi Bakanı Guy Parmelin, Blick'e verdiği röportajda, Batılı ülkelerin Ukrayna'daki özel harekat nedeniyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımların henüz hedefine ulaşmadığını söyledi.  İsviçreli bakan, "gerçek sorunun halihazırda uygulanan kısıtlamaların etkinliğinin derecesi olduğunu" söyledi. Parmelin, "Mevcut durumda yaptırımların amacı Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonunu en kısa sürede sona erdirmekse, bu hedefe şu ana kadar ulaşılmadığını itiraf etmeliyiz" dedi. "Yaptırımların etkisinin büyük ölçüde nasıl uygulandıklarına ve kullanılan diğer siyasi, diplomatik ve yasal araçlara bağlı olduğunu" vurgulayan bakan, "Dünya toplumundan geniş destek alan yaptırımlar, tek tek devletler tarafından benimsenen yaptırımlardan daha etkili olabilir" dedi.
 
22.14: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son açıklamalar:
 
"Beklentilerimiz karşılanmadan NATO'nun genişlemesi konusunda tutum değişikliğine gitmeyeceğiz.
 
Batı’nın kendi güvenlik ve refahını korumak üzerine kurduğu sistem çatırdıyor. BM’nin reform edilmesi konusunda yıllardır dile getirdiğimiz teklifin isabeti görülüyor. Dünya 5'ten büyüktür. Şimdi kendileri bunu söylemeye başladılar. BM Güvenlik Konseyi'ni reforme edelim diyorlar. Dediğimize gelecekler. BM Güvenlik Konseyi herhangi bir şeyi başarabiliyor mu? Herhangi bir kararı alabiliyorlar mı, Rusya ve Ukrayna konusunda verebildikleri bir karar var mı?
 
Ülkemiz Suriye kaynaklı düzensiz göçü 11 yıldır başarıyla yönetirken Ukrayna - Rusya krizi sonucu Avrupa'nın yaşadığı paniği ibretle takip ediyoruz."
 
21.19: Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri Komutanı Sergey Karakaev, Zvezda TV kanalına verdiği demeçte, Rusya'nın Stratejik Füze Kuvvetleri (RVSN) grubunun yüzde 95'inin sürekli olarak savaşa hazır durumda beklediğini söyledi.
 
21.16: Reuters, ABD'nin Venezuela'dan Avrupa'ya petrol satma izni verdiğini duyurdu. Karar, "Rusya ambargosunun yarattığı açığı kapatmak amacıyla" alındı.
 
21.12:Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Yunan hükümetinin Ukrayna'ya "inanılmaz miktarda" silah yolladığını ve bu tempoda devam etmeyi planladığını yazdı. Kiev'e Yunan adalarındaki ordu depolarından silah sevk ediliyor. Yollanan siahlar şöyle listelendi:
 
122 adet BMP-1 Sovyet yapımı paletli ve tam amfibik zırhlı muharebe aracı,
15 bin adet 73 mm mermi,
20 bin adet AK-47,
7,62 mm kalibreli 3,2 milyon mermi;
60 MANPADS FIM-92 Stinger,
17 bin adet 150 mm top mermisi;
100 adet RPG-18 tanksavar bombası.
 
14.57:  Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Kiev yakınında Doğu Avrupa ülkelerinden tedarik edilen T-72 tanklarını ve muhtelif askeri teçhizatı yüksek hassasiyetli füzelerle imha ettiğini belirtti. Rus hava savunma sistemlerinin Odessa'da Ukrayna ordusuna ait silah ve askeri teçhizatı taşıyan An-26 askeri kargo uçağını vurduğunu bildiren Konaşenkov, Nikolayev Bölgesi'nde ise iki Toçka-U taktik füzesini imha ettiğini söyledi.
 
Konaşenkov, son 24 saatte Rus hava güçlerinin faaliyetleri sonucunda 350'den fazla Ukrayna askerinin, 65 asker ve teçhizat konuşlanma noktasının, 10 tank ve zırhlı aracın, 2 Grad çok namlulu roketatar sisteminin, 9 topçu silahının, 14 özel askeri aracın, 1 yakıt tankerinin ve 3 mühimmat deposunun yok edildiği bilgisini paylaştı.
 
Rus uçaklarının Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Slavyansk semalarında Ukrayna ordusuna ait bir MiG-29 savaş uçağını vurduğunu kaydeden Savunma Bakanlığı Sözcüsü, topçu ve füze birliklerinin de 46 komuta merkezini, 123 top ve havan birliğini imha ettiğinin altını çizdi. (Sputnik)
 
11.41: ABD'nin Kiev'e HIMARS tipi uzun menzilli çok namlulu roketatar sistemlerini de içeren yeni silahlar sevk etmesini değerlendiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bunun hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini, halihazırda Ukrayna ordusunda bu tip silahların bulunduğunu ve imha edildiğini vurguladı. (Sputnik)
 
09.54: ABD uçak gemisi USS Kearsarge, NATO tatbikatlarına katılmak üzere Stockholm'e geldi. The New York Times'a göre , geminin mürettebatı 2,4 bin kişiden oluşuyor, gemide 26 askeri uçak ve helikopter bulunuyor. Gemi, NATO, İsveç ve Finlandiya birliklerinin Baltık Denizi'ndeki tatbikatlarında görev alacak. Daha önce, NATO'nun "Baltops 22" tatbikatının 5-17 Haziran ​arasında Baltık Denizi bölgesinde gerçekleştirileceği bildirilmişti.
 
09.51: Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Batı'nın Kiev'e "Moskova ile müzakere sürecini sürdürmeyi yasakladığına" inanıyor. Labvrov,  Sırp Cumhuriyeti Radyo ve Televizyonuna verdiği demeçte, 
“Batı, Ukrayna'nın Rusya ile müzakere etmesine izin vermiyor. Ukrayna, sorunun nasıl çözüleceği konusunda iki ay önce bir teklifte bulunmuş gibi görünüyordu. Bu önerileri temel aldık.Ancak bir gün sonra Batı, Ukraynalıların bu sürece devam etmesini yasakladı” dedi. Lavrov, Ukrayna'yı,  "bir pazarlık kozu, her şeyden önce ABD ve İngiltere tarafından manipüle edilen bir araç" olarak niteledi.
 
09.40: he Washington Post'ta David Ignatius imzalı yorumda, Başkan Biden'ın "Ukrayna'daki krizi ne pahasına olursa olsun sona erdirmek" isteyen Washington'un Avrupalı ​​müttefikleri arasında başlayan "panikle" mücadele etmek zorunda kaldığı savunudu. Yazar "Biden için en acil görev, artık ne pahasına olursa olsun barış olmalı diye konuşmaya başlayan ve uzun süreli bir çatışmanın maliyetinden korkarak paniğe kapılan Avrupalı ​​müttefikleri sakinleştirmekti" dedi,  sonuç olarak, bunun şimdilik başarıldığını söyledi. Yazıda, Avrupa ülkelerinin liderleri geçen bu hafta bir araya gelip deniz yoluyla Rusya'dan petrol ithalatını yasakladıkları ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank ve hava savunma teçhizatı sevkine yeşil ışık yaktığına işaret etti. Daha önce The New York Times, ABD ve Avrupalı liderlerin, Rusya-Ukrayna çatışmasıyla bağlantılı olarak bir sonraki adımda ne yapılması gerektiği konusunda bölündüklerini yazmıştı. Buna göre Washington, Rusya Federasyonu'nu "haydut bir devlet" olarak görüyor ve dünya ekonomisinden tamamen izole etmeyi teklif ediyor, ancak Avrupa Birliği böyle bir yaklaşımın tehlikeleri konusunda uyarıyor.
 
09.36: Macaristan Parlamentosu Başkanı Kever, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'i eleştirerek, "İnsanlar dost olmak istediklerini değil, düşmanlarını tehdit ederler. Zelenskiy kendisine yeterli destek vermediği için dostlarını tehdit ediyor. Burada bir tür kişisel zihni, psikolojik sorun var ve bu konuda ne yapılacağını bilmiyorum, uzmanlar bilir" dedi. Kever'e göre Zelenskiy, müttefiklerinin yardımını kaybetmemek için söylemini değiştirmeli.
 
4 Haziran Cumartesi,

21.48: Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus hava savunma kuvvetlerinin Ukrayna'da devam eden özel askeri operasyonda Batı'nın Kiev'e hibe ettiği silahları 'çerez gibi tükettiğini' söyledi. Putin, Ukrayna'da devam eden özel askeri operasyona ilişkin değerlendirmelerde bulunarak Rus hava savunma kuvvetlerinin performansı hakkında yorumda bulundu. Pervıy Kanal'a mülakat veren Putin, ABD'nin Kiev'e uzun menzilli HIMARS sistemlerini de içeren yeni silah teslimatları hakkında "Hava savunma sistemlerimiz (Amerikan silahlarını) çerez gibi tüketiyor, onlarcası imha edildi" ifadelerini kullandı. Putin'in, Smotrim yayın platformunda bir kısmı paylaşılan mülakatının tamamı yarın yayınlanacak. (Sputnik)

08.48: "Ukrayna tarafından Severodonetsk yakınlarında açılan ateş sonucu" iki Reuters muhabiri yaralandığı, araçlarının sürücüsünün öldüğü bildirildi. Reuters, gazetecilerin "Rus destekli ayrılıkçılar" tarafından sağlanan bir otomobille Ukrayna'nın kontrolünde olmaan bir bölgeden geçerken hedef alındığını duyurdu.

08.46: Ukrayna'daki durum nedeniyle, Avrupa'da "sigara krizi" de başladı. Bild'e göre, Almanya'da Marlboro sigara sıkıntısı yaşanıyor. Sigara paketleri için kullanılan kağıdın Ukrayna'dan temin edildiği ve tütün devi Philip Morris'in geçtiğimiz günlerde Harkov'da bir fabrikayı kapattığı belirtiliyor. 

08.45: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Ukrayna konusunda toplamda yaklaşık 100 saat süren telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği belirtti. Fransa lideri, “Rusya’yı küçük düşürmek olmaz" dedi.  Putin’le görüştüğü gerçeğini gizlemediğini ve Rus liderle teması, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in talebi üzerine sürdürdüğünü kaydeden Macron, “Rusya’yı küçük düşürmek olmaz, nitekim savaş bitince diplomasi yardımıyla çıkış yolu bulabilelim” açıklamasında bulundu. (Sputnik)

08.25: Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, "Rusya'dan petrol alımını artııtarak yaptırımları delmesşne yardımcı oluyorlar, Batı'nın Rusya'yı durdurma çabalarına darbe vuruyorlar" sçulamalarına sert yanıt verdi. Jaishankar, "Avrupa'nın da aynı şeyi yaptığını" belirterek,“Bizi ve bizimle aynı durumdaki bazı ülkeleri suçlu göstermek istiyorlar ama bugün bile Avrupa kendisi Rusya'nın petrolünü hala satın alıyor. Doğal gazını da hiç yaptırım uygulamadan alıyor. Yeni yaptırım paketlerini okudum. Bu paket de, Avrupa'nın kendi halkının refahını hesaba katacak şekilde tasarlandı. Bunda bir yanlşılık da yok. Her ülke önce kendi refahnını ve insanlarının çıkarlarını düşünmeli" dedi. Hindistan'ın Rusya'dan, Brent'e kıyasla 35 dolar inidirnle ham petrol aldığı belrtiliyor.

08.21: Japonya Başbakanı, tarihinde ilk kez NATO zirvesine katılabilir. Başbakan Fumio Kishida, 30 Haziran'ta Madrid'de yaılacak liderler zirvesine katılmayı düşünüyor. Zirve gündemi  Finlandiya ve İsveç'in üyeliğe kabulü.

08.20: Brent petrolün fiyatı 24 Mart'tan bu yana ilk kez 121 doları aştı. WTI petrolü de 9 Mart'tan bu yana ilk kez 120 doların üzerinde işlem gördü.

08.18: CNN'e konuşan kaynaklar, ABD, AB ve İngiltere'nin kendi aralarında Ukrayna'da ateşkes şartlarını tartıştığını söyledi. Anlaşmazlığı çözmek için daha önce İtalya tarafından önerilen dört aşamalı bir plan da dahil olmak üzere müzakereler devam ediyor. .CNN'e göre taraflar, Washington'un "Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında hiçbir şeyi ele almama" taahhüdüne rağmen konuyu Kiev olmadan tartışıyorlar.

3 Haziran Cuma

20.14: Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin yeni askeri yardım kapsamında Ukrayna'ya verdiği 4 Mi-17 helikopterin, daha önce Rusya'nın Afganistan için ABD'ye teslim ettiği helikopter olduğunu açıkladı. Bakanlık Rusya'nın onayı olmadan helikopterlerin Ukrayna'ya neden verildiği konusunda ABD'den izahat istedi.

18.02: Otel zinciri Marriott Rusya'daki faaliyetlerini durduracağını duyurdu.

17.52: Rusya'da bulunan LEGO mağazalarının bir kısmının faaliyetine son verdiği açıklandı. Şirket Rusya'ya ürün tedarikini sürdürecek.

16.53: Avrupa Birliği tarafından yaptırım listesine alınan Yandex'in kurucusu ve yöneticisi Arkadiy Voloj, yönetim kurulu üyeliği ve genel direktörük görevlerinden ayrılıyor. İlgili açıklama Yandex'ten geldi.

16.44: Rusya Merkez Bankası 4-6 Haziran tarihleri için resmi döviz kurunu açıkladı. Dolar 61,97 ruble, euro 65,9 ruble.

16.05: Avrupa Birliği altıncı paketle birlikte yaptırım kapsamına alınan Rusya vatandaşlarının listesini yayınladı. Listede Yandex'in kurucusu Arkadiy Voloj, Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Alina Kabayeva ve Aleksey Mordaşov da var.

Yaptırım listesinde yer alan Rusya vatandaşlarının sayısı 1158'e, kurumların sayısı 98'e yükseldi. Otomobil ve kamyon üreticileri UAZ ve KAMAZ da yaptırım kapsamına alındı.

15.55: Ukrayna Büyükelçisi Vasili Bodnar, Türkiye'yi "Ülkesinden çalınan buğdayları satın almakla" itham etti. Reuters'e konuşan Bodnar, konuyla ilgili Türk makamların yanı sıra İnterpol'e başvuruda bulunduklarını söyledi. Büyükelçi iddiasına örnek olarak Matros Pozniç adlı Rus bandıralı gemiyle taşınan buğdayları gösterdi.

15.50: Almanya'da Hıristiyan Demokratlar, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle ortaya çıkan enerji temin probleminin aşılması için nükleer santrallerin kullanım sürelerinin uzatılmasını savundu.

13.43: Birleşmiş Milletler Gıda Programı Başkanı David Beasley: "Ukrayna'daki çatışmaların devam etmesi durumunda dünya genelinde 323 milyon insan kendini açlık sınırında bulacak."

13.32: Rusya Dışişleri Bakanlığı: "Şu anda Putin-Zelenskiy görüşmesini tartışmanın farazi olarak bile anlamı yok."

13.25: Kremlin sözcüsü Peskov: "Putin gıda güvenliği konusunu Rusya-Afrika zirvesi sırasında Afrika Birliği'nin başkanıyla görüşecek. Ukrayna buğdayının limanlardan çıkışı konusu, Sergey Lavrov'un ziyareti sırasında da masada olacak."

13.07: Aeroflot yeni pilot alımını durdurduğunu açıkladı.

12.38: Rusya Maliye Bakanlığı, mayıs ayında petrol ve doğal gaz gelirlerinin beklentilerin üstünde gerçekleştiğini açıkladı: 264 milyar ruble (4,2 milyar dolar). Haziran ayında da 393 milyar ruble gelir bekleniyor.

12.10: Rusya Dışişleri Bakanlığı: "Sergey Lavrov 6-7 Haziranda Sırbistan'ı, 8 Haziranda da Türkiye'yi ziyaret edecek."

11.33: Avrupa Birliği makamları, Rusya'ya karşı altıncı yaptırım paketini onayladı. Paket Rusya'dan petrol alımına 6 ay, petrokimya ürünü alımına da 8 ay boyunca yasak getiriyor. Üye ülkeler rus petrolünden kademeli olarak vazgeçecek. Deniz yoluyla taşınan petrolün alımı tamamen yasaklanırken, boru hatlarıyla gelen petrolde Macaristan için istisna yapıldı. Deniz yoluyla gelen petrolde de Hırvatistan ve Bulgaristan için geçici istisna söz konusu.

Paket ayrıca Rusya için danışmanlık, denetim ve halkla ilişkiler ve bulut servis hizmetleri sağlanmasına yasak getiriyor.
 
Sberbank, Rosselhozbannk, Moskovski Kreditnıy Bank ve Belarus İmar ve Kalkınma Bankası da SWIFT sisteminden çıkarıldı.
 
Rossiya RTR / Planeta RTR, Rossiya 24, TV Tsentr - Mejdunarodnıy televizyon kanallarının Avrupa Birliği topraklarında yayın yapmasına yasak getirildi.

10.44: Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da bulunan bir Aeroflot uçağının ülkeden ayrılmasına izin verilmedi. Mahkeme karara gerekçe olarak İrlanda merkezli leasing firmasının şikayetini gösterdi.

09.26: Alman Federal İstatistik İdaresi, Rusya'dan yapılan ithalatın nisan ayında yüzde 16,4, bu ülkeye yapılan ihracatın ise yüzde 10 düştüğünü açıkladı.

09.23: Amerika Birleşik Devletleri'nin dün açıkladığı yaptırım kararlarına konu olan şirket ve kurumlar belli oldu. Listede Gazprom Neft Shelf, Rostelekom, Rusya Federal Nükleer Merkezi, Rusya Deneysel Fizik Enstitüsü ve Almaz denizcilik tasarım bürosunun yanı sıra toplam 71 kuruluş yer alıyor.

09.14: OPEC'in önümüzdeki aylarda petrol üretimini arttırma kararı alması üzerine petrol fiyatları cuma sabahından itibaren inişe geçti. Varil fiyatı 117 dolar.

09.12: Türkiye ve Avrupa Birliği, Azerbaycan ve Türkmenistan doğal gazını güney koridoru üzerinden Avrupa'ya sevketmek için görüşmelerde bulunuyor. (Milliyet)

05.55: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı milliyetçilerin, Herson sakinlerinin Rusya kontrolündeki kente geri dönmesini engellediğini ve halka şiddet uyguladığını açıkladı. 

05.52: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna'nın AB'ye girme sürecinin hızlı olmayacağını, bu sürecin bürokrasiye takılmaması, ancak "indirimsiz" yapılması gerektiğini söyledi. 

05.48: ABD'li bilgi işlem ve sayısal görüntüleme donanımları üreticisi Hewlett Packard Enterprise (HPE), Rusya ve Belarus'taki faaliyetlerini tamamen durdurduğunu duyurdu. 

05.46: ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya ve Belarus'tan 71 tüzel kişiyi kara listeye aldığını açıkladı. Listede uçak ve gemi yapım şirketleri de yer alıyor. 

00.24: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik özel askeri operasyonu 24 Şubat sabahı başlamıştı. Operasyonda 100. güne girildi.

00.17: Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya gazetecilere demecinde, Rusya’nın Ukrayna tahılı taşıyan gemilerin geçişine izin vermeye hazır olduğunu, ancak Kiev’in denizi mayınlardan temizlemesi gerektiğini söyledi. Nebenzya, “Bunun için önce Ukraynalıların limanlarını temizlemeleri gerekiyor. Gemilerin güvenli geçişini sağlamaya hazırız, ancak önce mayınları temizlemeleri gerekiyor. Bunlar bizim değil, onların mayınları” dedi. Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM arasında Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatına ilişkin bir toplantı hazırlandığı iddialarıyla ilgili olarak Nebenzya “Şu anda birçok kişi bir sürü şey yazıyor. Bunun gerçeklikle ne kadar ilgisi var, bilmiyorum. Ukrayna tahılının ihracatı konusunda çok fazla spekülasyon var” ifadelerini kullandı. (Sputnik)

00.11: Emtia piyasalarında petrol fiyatları son 13, doğalgaz fiyatları son 14 yılın zirvesini görürken, Bloomberg Economics, Batı'nın Rusya'ya karşı durmaksızın yoğunlaştırdığı yaptırımların bumerang etkisine dikkat çekti. Sputnik'in aktardığına göre, Rusya'nın Ukrayna operasyonunun sonu henüz ufukta gözükmezken, Bloomberg Economics'in hesabına göre Rusya'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle yükselen enerji fiyatları sayesinde Moskova, bu yıl petrol ve gaz gelirlerinden günde 800 milyon dolar toplamaya devam edebilecek. Rusya'nın bu yıl petrol ve gaz satışlarının toplam 285 milyar dolara ulaşabileceğini öngören Bloomberg Economics, bunun 2021'de elde ettiği 235.6 milyar dolardan yüzde 20 oranında artış anlamına geleceğini kaydetti.

2 Haziran Perşembe

19.13: Tayvan, modern çiplerin Rusya ve Belarus'a satışını tamamen yasakladı. Dünya basınına Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı bazı silah sistemlerinde Tayvan yapımı çiplerin kullanıldığı yönünde görüntüler yansımıştı.

17.08: Avrupa Birliği, Rusya'ya karşı kısmi petrol ambargosunu da içeren 6'ncı yaptırım paketini onayladı. Yeni pakette Sberbank da SWIFT ödeme sisteminden çıkarıldı. Yeni pakette Patrik Kirill'in de yaptırım listesine alınması beklenmekteydi. Ancak Kirill'in Macaristan'ın isteği üzerine listeden çıkarıldığı öğrenildi. Pakette yer alan yaptırımların tam listesi cuma günü açıklanacak.

14.23: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, DNR, LNR, Herson ve Zaporojya gibi bölgelerin Rusya'ya katılması için referandum düzenlemenin şu anda pek olası olmadığını söyledi. Bölgelerde çatışmaların devam ettiğine dikkat çeken Peskov, "öncelikle güvenliği sağlamak gerek" ifadelerini kullandı.

14.22: Ukrayna Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin beşte birlik bölümününün Rusya'nın kontrolünde olduğunu açıkladı.

14.21: Amerika Birleşik Devletleri önümüzdeki 10 yıl içinde Polonya topraklarında farklı amaçlı 110 askeri tesis inşa edecek. İlgili açıklama Varoşva Büyükelçiliği'nden geldi.

14.19: Rusya Merkez Bankası'nın anketine katılan ekonomistler yıl sonu dolar kurunu 75 ruble öngördü. 2023 kur tahmini 80 ruble.

12.25: Eski Almanya şansölyesi Angela Merkel "Bu barbarca savaşı kınadığını ve Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunu" açıkladı. (ARD, TASS)

10.08:  Perşembe sabahı işlemlerin açılışında dolar 60,99 rubleye, euro 63.88 rubleye düştü.

10.07: Bazı Rus şirketleri yabancı uçaklar için yedek parça üretmeyi planlıyor. Vedomosti'nin haberine göre, beş şirket Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'ndan işletmelerin yabancı uçaklara parça üretmesi için sertifika aldı. Şu aşamada ağırlıklı olarak kullanındaki yabancı uçaklar için iç aksam, koltuk veya mutfak ekipmanları üretimi planlanıyor.

10.04: Rusya'da bazı VPN bağlantılarının bloke edildiğine ilişkin haberler gelmeye devam ediyor. ProtonMail de VPN bağlantılarının artık çalışmadığını duyurdu. Daha önce Lantern ve Outline VPN kullanıcıları da bağlantı sorunları rapor etmişti.

10.03: Rusya'nın kontrolüne geçen Herson bölgesinde yaklaşık 250 kişi Rusya pasaportu almak için başvurdu.

10.02:  Kremlin Sözcüsü Peskov: "Rusya, Ukrayna'dan taleplerini açıkça dile getirdi, bunlar Kiev tarafından iyi biliniyorlar. Ancak Ukrayna tarafı bunu bildiği halde müzakereleri donduruyor." Peskov ayrıca, Rusya ile ABD arasında şu anda diplomatik temas olmadığını bildirdi.

10.01: Polonya İçişleri Bakanlığı, 1 Temmuz'dan itibaren Ukraynalı mültecilere parasal yardım yapmayı durdurmayı planladığını açıkladı.

09.59: Ukrayna'daki askeri operasyon başladığından beri 263 bini çocuk 1,6 milyondan fazla mültecinin Rusya sınırını geçtiği bildirildi.

09.56: Reuters, OPEC+ ülkelerinin Rusya petrol üretimindeki düşüşü telafi etmek için perşembe günü toplanacağını duyurdu. Rusya'nın üretimi, Batı yaptırımları sonucu son aylarda günde yaklaşık 1 milyon varil düştü. OPEC'in diğer üyelerinin bu açığı kapatmayı kabul edecekleri belirtiliyor.

08.53: Katar Dünya Kupası için playoff maçında Glasgow'da Ukrayna İskoçya'yı 3-1 yenip pazar günü Galler ile final oynama şansı yakalarken, futbol efsanesi Pele maç öncesi Ukrayna için barış çağrısı yaptı. Pele, Putin'e açık mektupla seslenerek, "Devam eden şiddetin kesinlikle hiçbir gerekçesi yok. Bu çatışma acı, korku, terör ve ıstıraptan başka bir şey getirmiyor… Savaşlar sadece ulusları ayırmak, çocukların hayallerini yok etmek, aileleri mahvetmek ve masumları öldürmek için var. Atılan füzeleri haklı çıkaracak hiçbir ideoloji yok” dedi.

08.46: Ukraynalı yetkililer, bir Rus füzesinin batı Lvov bölgesinde demiryolu hattını vurduğunu bildrdi. Bu hat, Batı ülkelerinden Ukrayna'ya yollanan silah ve mühimmatın sevki için önem taşıyor.

08.42: ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Julianne Smith, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna müzakerelerinin Türkiye'nin arabuluculuğunda yapılması önerisini yapıcı bir adım olarak görmekle birlikte, bu konuda herhangi bir ilerleme beklemediklerini söyledi. Smith "Rusya talepleriyle maksimalist konumunda ısrar etti ve bu müzakereleri, başından itibaren hiç ciddiye almadığı kanısındayız" dedi.

08.40:  ABD Başkanı Joe Biden, önde gelen bebek maması üreticileriyle yaptığı toplantıda, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonu sürerken ABD'de benzin ve gıda fiyatlarında bir düşüşün olası olmadığını söyledi. Biden, ABD yönetiminin "bir düğmeye tıklayarak benzin fiyatlarını düşüremeyeceğini" belirtti.

08.38: Danimarkalı ısı sayaçları, akış ölçerler ve elektrik sayaçları üreticisi Kamstrup, Rusya ve Belarus pazarından çekildiğini duyurdu.

07.08: Financial Times'a göre, Suudi Arabistan petrol üretimini artırma şartını açıkladı. Riyad, yüksek fiyatlara rağmen "piyasada henüz gerçek bir petrol kıtlıği olmadığına" inanıyor. Rusya ile birlikte dünyanın en büyük petrol üreticilerinden ve ihracatçılarından biri olan Suudiler, ABD'ye "gerekirse üretimi arttırma" sözü verdi. Geçen yıl, AB ülkeleri 70,8 milyar euro değerinde Rus ham petrolü ve petrol ürünleri ithal etti.

05.37: ABD'nin Ukrayna'ya, Hellfire füzeleri takılabilen dört adet MQ-1 °C Gray Eagle insansız hava aracı satmayı planladığı bildirildi. 

05.33: ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Julianne Smith, ittifakın bu ay Madrid zirvesinde kabul edilmesi beklenen yeni stratejik konseptinde, Rusya'nın "ana tehdit" olarak belirtileceğini söyledi. 

00.21: ABD Başkanı Joe Biden'ın, "Batı'nın Rus petrolünü ithal etmeyi reddetmek yerine piyasa fiyatının altında bir fiyattan satın alma olasılığını tartıştığı" açıklamasının detayları ajanslara yansıdı. Biden'a göre, akaryakıt fiyatlarındaki keskin artış nedeniyle ABD, müttefikleriyle birlikte Rus petrolünü tamamen terk etmeme, ancak piyasanın altında bir fiyattan satın alma olasılığını düşünüyor. Biden, "Washington'un, Avrupa'daki müttefikleriyle birlikte, Ukrayna'daki çatışma ve Rus karşıtı yaptırımlar yüzünden yükselen yakıt fiyatlarını sınırlamak için seçenekler aradığını" belirterek, “Avrupa'nın Rus petrolünün alımlarını daha da kısıtlamayı planladığı şu anda ortaya çıkan bir sorununuz var. Ne yapılabileceğine dair aktif zihin jimnastiği var. Belki petrol bile satın alın, ancak sınırlı bir fiyatla” diye AB'ye mesaj verdi. Böyle bir karar alınırsa, Rusya'nın petrol ihraç etme kabiliyetini elinde tutacağını belirten Biden, ancak bunun "şu anda serbest piyasada oluşandan önemli ölçüde daha düşük bir fiyatla" olacağını söyledi.

1 Haziran Çarşamba

23.11: The Wall Street Journal'a göre, Nisan ayında Rusya'dan yapılan petrol ihracatı, askeri operasyon öncesi seviyelere yükseldi. Artışın en büyük nedeni, Rus petrolünü Brent fiyatının 35 dolar altında satın alan Hindistan. WSJ'ye göre Hindistan ham petrolü işlendikten sonra özellikle ABD'ye ihraç ediliyor. Rusya'nın askeri operasyonunun başlamasından sonra, Avrupa'ya günlük Hint işlenmiş petrolü arzının üçte bir ve ABD'ye ise yüzde 43 oranında arttığı kaydedildi. 

23.08: Interpol Genel Sekteteri Jurgen Stock, "Ukrayna'ya sağlanan silahların çoğu, hem Avrupa'da hem de ötesinde suçluların eline geçebilir" uyarısında bulundu. Stock, Kiev'e silah gönderen devletlere, veri tabanlarını korumaya ve sağlanan silahların akıbetini takip etmeye başlamaları çağrı yaptı. Alman uzman, "çatışmalar sonrasında yasadışı silahların çoğalacağını" söyledi.

23.05: ABD Başkanı Joe Biden, Batı'nın Rus petrolünü ithal etmeyi reddetmek yerine piyasa fiyatının altında bir fiyattan satın alma olasılığını tartıştığını söyledi.

19.57: Novaya Gazeta'nın Nobel Barış Ödülü sahibi genel yayın yönetmeni Dmitri Muratov, altın Nobel madalyasını açık artırmayla satışa çıkardı. Elde edilecek gelir Ukraynalı mülteci çocuklara gidecek.

19.54: Blinken: "Ukrayna, ABD'ye Rus topraklarındaki hedefleri vurmak için uzun menzilli füze sistemleri kullanmayacağına dair güvence verdi."

19.53: 18:28 ABD Dışişleri Bakanı Blinken: "Ukrayna'daki savaşın daha aylarca devam edeceğine inanıyoruz."  

19.51: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye tarafının Ukrayna limanlarının mayınlardan temizlenmesine yardım etmesi konusunda anlaştıklarını söyledi. Lavrov, "Putin ile Erdoğan arasındaki görüşme sonucunda, rehinelerin ve gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duyduğu kargoların bulunduğu gemilerin salıverilmesi için Türk meslektaşların Ukrayna limanlarının mayından temizlenmesine yardım etmeye çalışması konusunda mutabakat sağlandı" dedi. Lavrov, mayın temizleme operasyonunun Ukrayna'nın askeri potansiyelini güçlendirme ve Rusya'ya zarar verme girişimleri olmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti. (Sputnik)

15.25: Putin, İçişleri Bakanlığı'ndan görevli general rütbeli beş üst düzey yöneticiyi görevden aldı.

15.33: Zelenskiy'nin yardımcılarından Andriy Yermak, Ukrayna'nın askeri çatışmalardan kaynaklanan doğrudan kayıplarının 600 milyar doları aştığını söyledi. Yermak, “Beş milyon insan ülkeyi terk etti. Bir o kadar da ülke içinde yerinden edilmiş insan var. Savaş, Ukrayna GSYİH'sının yüzde 35'ini aldı. 200'den fazla fabrika imha edildi" dedi.

15.32: Papa Francis, "tahılın silah olarak kullanılmaması" çağrısında bulundu. Papa, "Milyonlarca insanın yaşamının bağlı olduğu Ukrayna'daki tahılın ihracatının engellenmesi büyük endişe kaynağı. İnsanların gıda hakkını garanti altına almak için her türlü çaba gösterilmeli" dedi.

15.30: Ukrayna Lugansk Bölgesel Askeri İdaresi Başkanı Serhiy Gaidai, Telegram mesajında Rus birliklerinin şu anda Severodonetsk şehrinin yüzde 70'ini kontrol ettiğini kabul etti.

15.28: Peskov, Karadeniz limanlarından tahıl ihracatı konusunda henüz bir anlaşmaya varılmadığını belirterek, "Önce Ukrayna'nın limanlarında mayın temizliği yapması gerekiyor, ardından Rusya tahıl yüklü gemilerin çıkışına yardımcı olacak" dedi.

15.24: Alman enerji şirketi RWE, Mayıs ayında Rusya'dan aldığı doğal gazın faturasını euro olarak ödediğini duyurdu.  Avusturyalı OMV ise, ödemeyi "yeni şartlara uygun olarak" sorusuz yaptığını bildirdi. Öte yandan Hollanda ve Almanya için alım yapan birer şirkete "ödeme yapmadıkları için gaz sevkiyatının durdurulması" kararının, bu iki ülkeye genel gaz sevkiyatını engellemediği, sadece sözkonusu iki şirkete gaz tedarikinin durdurulduğu hatırlatıldı.

15.23: Rusya Maliye Bakanlığı, Mayıs 2022'de Ural petrolünün ortalama fiyatının Nisan'a kıyasla 1,2 kat artarak varil başına 78,81 dolara yükseldiğini  açıkladı. Bu fiyat Brent petrolüne kıyasla 30-35 dolarlık indirimli fiyata tekabül ediyor. 

15.21: Putin, Sovyet döneminde yaygın olan "Kahraman Anne" onursal unvanına yeniden dönülmesi fikrini destekledi.

14.08: Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinin tarihinin henüz belirlenmediğini, ancak diplomatik kanallardan kararlaştırılacağını söyledi. Peskov,  ziyaret için henüz kesin bir tarih bulunmadığını belirterek, "Ziyaretin ayrıntıları belirlenmedi. Böyle bir davet var ve tarih diplomatik kanallar aracılığıyla kararlaştırılacak" dedi. Erdoğan son telefon görüşmesinde Putin'i bir kez daha Türkiye'ye davet etmişti.

13.12: Rusya'da satışlarını geçici olarak askıya alan IKEA mağazalarının, 1 Haziran'da sadece ürün değişim ve iade departmanları açacağı bildirildi. IKEA , Rusya'daki mağazalarını 4 Mart'ta kapatmıştı. Mağazalar en az Ağustos sonuna kadar kapalı kalacak.

13.07: Rusya'nın en zengin kitlesinin toplam serveti bu yılın başından beri 41,48 milyar dolar azaldı. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne (BBI) göre servetinde en önemli kayıbı, 7 milyar dolarla  Novatek ve Sibur şirketlerinn sahiplerinden Gennady Timçenko yaşadı. Timchenko serveti 15.4 milyar dolara indi. Dünyanın en zengin 500 ismini içeren listede Rusya'dan 25 kişi var. En zengin Rus olan Norilsk Nickel'in sahiplerinde Vladimir Potanin ise yılbaşından beri servetini 3,89 milyar dolar artırarak 34,7 milyar dolara çıkarmayı başardı

12.23: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Batı'nın başlattığı hibrit savaş karşısında, Moskova ve Pekin arasındaki işbirliğini genişletmek için yeni fırsatların ortaya çıktığını" söyledi.

12.20: İsviçre, Danimarka'nın İsviçre yapımı zırhlı personel taşıyıcılarını Ukrayna'ya gönderme talebini veto etti. Danimarka, Ukrayna'ya yaklaşık 20 Piranha III piyade savaş aracı göndermeyi planlıyordu. İsviçre tarafsız statüsü nedeniyle çatışma bölgelerine silah tedarik etmiyor, ayrıca diğer ülkelerin İsviçre yapımı silahları ve askeri teçhizatı bir başka ülkeye yollamak için izin istemesini şart koşuyor.

12.17: Çarşamba günü Moskova Borsası'nda işlemlerin açılışında dolar kuru 61.46 ruble'ye, euro 62.15 ruble'ye düştü. Şu dakikalarda dolar 61.41 rubleden, euro 63,30 rubleden işlem görüyor. Dün 124 doları gören Brent petrolünün fiyatı ise 117.41 dolar civarında. 

12.15:  Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, "Washington ne derse desin, Ukrayna'ya dış ülkelerden silah tedarikinin Rusya Federasyonu ile ABD arasında doğrudan bir çatışma riskini artırdığını" söyledi.

12.14: Gazprom'un Ocak-Mayıs döneminde BDT haricindeki diğer ülkelere toplam doğal gaz ihracatı yüzde 27,6 düştü. Diğer yandan Rusya'nın "Sibirya'nın Gücü" boru hattından Çin'e gaz sevkyatı ise artmaya devam ediyor.

12.11: Scholz, Almanya'nın ilk yüzen LNG terminallerini "birkaç ay içinde" alacağını söyledi. Almanya Başbakanı, Rusya'ya enerjide bağımlılığı azaltmak için Kanada, Katar, Norveç ve ABD ile işbirliğini yoğunlaştırmayı müzakere ettiklerini söyledi.

12.09: Başbakan Scholz, Almanya'nın Ukrayna'ya IRIS-T hava savunma füzeleri tedarik etmeye karar verdiğini açıkladı. Wikipedia'ya göre füzelerin menzili 25 kilometre, fiyatı 380 bin euro.

12.08:  Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komitesi üyesi Tsekov, Donbass, Herson ve Zaporojye bölgelerinde Rusya Federasyonu'na katılım konusunda referandumların bir yıl içinde yapılabileceğini söyledi.

10.50: RBC ajansı, AB'nin Rusya'dan petrolün yüzde 90'ının ithalatını yasaklama kararının ardından, enerji dahil tüm ihraç ürünlerde Rusya'nın yıllık ihracat kaybının ne kadarı bulacağını hesapladı. Buna göre yıllık kayıp 100 milyar doları aşacak. Yani Rusya'nın toplam ihracatı üçte bir azalacak.

2021'de AB, Rusya'nın en büyük ticaret ortağıydı. AB ülkeleri, Rusya'nın ihracatında yüzde 36 pay sahibiydi.  Rusya'nın AB ve ABD'ye toplam ihracatı 115,3 milyar dolardı.

Daha önce, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı yaptırımların Rusya'nın yıllık ihracatının yüzde 20'sini ve ülkeye yapılan ithalatın en az yüzde 10'unu etkilediğini tahmin etmişti. RBC uzmanları bu tahminlerin geride kaldığımı ve durumum daha da kötüleştiğini düşünüyor.

10.48: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Ukrayna'nın tarım ürünlerinin deniz yoluyla ihracı için nasıl bir formül oluşturulacağının sorulması üzerine,  "Bütün bu konular, önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde Türkiye'de yapılacak toplantılarda karara bağlanacak ve ondan sonra da dünya gıda krizinin önlenmesi noktasında Türkiye çok önemli bir görev üstlenmiş olacak." dedi.
 
10.43: Japonya Sanayi Bakanı Koiçi Sagiuda, ülkesinin Rusya ile yürüttüğü sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) projesi çekilmeyeceğini duyurdu. Sputnik'e konuşan Koiçi, "Sahalin-2, seleflerimizin elde etmek için çok çalıştığı bir varlık. Arazinin sahibi Rusya olabilir, ancak mülk, sıvılaştırma ve nakliye ekipmanı Japon hükümetine ve Japon şirketlerine aittir" ifadelerini kullandı. (Sputnik)

10.17: Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin,  "Rusya'ya karşı propagandaya rağmen Amerikan toplumunun Ukrayna'daki durum nedeniyle bölündüğünü, Washington'un politikasına yönelik eleştirilerin giderek arttığını" savundu. Volodin, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'in "Batı'nın Rusya'yı yenmeye çalışmaktan vazgeçmesinin ve Ukrayna'nın toprak tavizleri vermesinin daha iyi olacağı yönündeki açıklamasına" da dikkat çekti.

10.16: Popüler grafik tasarım hizmeti Canva, Rusya'da kayıtlı kullanıcıların erişimini durdurdu. Şirket web sitesinden, "Canva artık Rusya'da faaliyette değil" açıklaması yapıldı.

10.10: Resmi olarak Rusya vatandaşlarına Schengen vizesi vermeyeceğini duyuran ülkeler listesine Çek Cumhuriyeti, Litvanya, Hollanda, Norveç, Estonya, Letonya'dan sonra Danimarka da katıldı.

10.01: Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Rusya'nın Ukrayna'daki özel harekatı kısa sürede tamamlayabileceğini, ancak bunun sonuçlarının ciddi olabileceğini söyledi. Matviyenko, "Hızlı bir operasyonda ciddi sivil kayıpları olabilir. Bunu istemeyiz ve bu bizim görevimiz değil" dedi. Matviyenko, Rusya'nın Ukrayna ile barış görüşmelerine hazır olduğunu da kaydetti.

09.57: M. Komsomolets'e konuşan siyaset bilimci Marat Başirov, son günlerde önemli bazı üst düzey yöneticileri görevden alan Zelenskiy'e karşı "bir askeri darbenin şartlarının olgunlaştığını" iddia etti. Başarov, "Zelenskiy bazı güvenlik yetkililerini ortadan kaldırıyor. Ukrayna Güvenlik Servisi başkanının Harkov bölgesindeki bir skandal sonrası görevden alınmasıyla başlayan süreçte bir cunta oluşumu ortaya çıkabilir" iddiasını gündeme getirdi.

09.54: Anne tarafından Yahudi kökeni olan milyarder iş adamı Mihail Prohorov'un İsrail vatandaşlığı aldığı bildirildi. Prohorov daha önce söylentilerin doğru olmadığını, mart sonundan tıbbi muayeneden geçmek için İsrail'e gittiğini söylemişti.

09.49: Yaptırımlar nedeniyle yabancı vizyon filmlerini gösteremeyen ve kapanmaya başlayan Rus sinemalarında, dizi de gösterilecek. 9 Haziran'da, Rus yapımı "İki Tepe" adlı dizinin fim versiyonu yayınlanacak. Nisan ayı sonunda prömiyeri yapılan dizi, erkeklerin olmadığı bir gelecek hakkında bir komedi ütopyası olarak nitelenen ilk Rus “anaerkil dizisi”. Hikayeye göre, 2140'ta biyolojik savaştan sonra dünyada neredeyse hiç erkek kalmıyor ve kadınlar eko-şehirler ve ileri teknolojilere sahip kendi devletlerini kuruyor. Sinemalarda bir süredir eski Sovyet ve Rus filmleri gösteriliyor.

09.36:  Rusya Otelciler Federasyonu başkanı Igor Buharov,otel zincirleri Marriott, Sheraton, Ritz-Carlton, Renaissance ve Hilton'un Rusya'dan ayrılabileceklerini duyurdu. Buharov, şirketlerin böyle bir senaryoyu yalnızca jeopolitik durum değil, müşteri trafiğindeki düşüş nedeniyle de düşündüklerini söyledi.

08.50: Rusya'da iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel sekreteri Andrey Turçak, "Ukrayna'nın Herson ve Zaporojye bölgeleri, Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerinin toprakları, bölgedeki durum ibuna el verir vermez Rusya Federasyonu'nun bir parçası olacak" dedi. RIA Novosti'ye konuşan Turçak, "Kararı bu bölgelerin sakinlerin kendileri vermeli ve eminim ki onlar da bunu kabul edecekler” dedi.

08.44: Zelenskiy, Ukrayna'nın günlük muharebe kayıplarını açıklarken, yaklaşık 60-100 askerin öldüğünü ve yaklaşık 500 askerin yaralandığını söyledi, ülkenin doğusunda durumun "çok zor olduğunu" belirtti. Zelenskiy, "Ukrayna'nın topraklarından vazgeçmeye hazır olmadığını, ancak ilgili zorlukların tartışılabileceğini" söyledi. Ukrayna lideri, NewsMax TV'ye demecinde ayrıca, "Kiev'in Rusya hedeflerine saldırmak için değil, savunma amaçlı uzun menzilli silah sevkiyatı istediğini" savundu.

08.38: ABD Başkanı Joe Biden, The New York Times'a yazdığı özel makalede, "ABD'nin kendisi veya müttefikleri saldırıya uğramadıkça Ukrayna'daki çatışmaya doğrudan müdahil olmayacağını" tekrarladı. Biden ayrıca,  "Rusya'daki rejimi değiştirmeye çalışmayacaklarını" yazdı. ABD lideri, Ukrayna'daki mevcut koşullar altında, ABD'nin hedeflerini açıkça tanımlamayı gerekli gördüğünü belirterek, "Amerika'nın hedefi basit: Caydırıcı ve bağımsızlığını koruyucu araçlara sahip demokratik, bağımsız, egemen ve müreffeh bir Ukrayna istiyoruz" dedi.

08.35: CNN, ABD İç Güvenlik Bakanlığı verilerine dayanarak, Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonunun başlamasından bu yana 23 binden fazla Ukraynalının ABD'ye giriş izni aldığını bildirdi. Şu ana kadar, vize verilenlerden sadece 6 bin kişi ABD'ye geldi.

06.18: Financial Times, ABD ve İngiltere'nin, Rus petrolünü taşıyan gemilere sigorta yasağını onayladığını yazdı. İngiliz ve Avrupalı bürokratlara dayandırılan haberde, Moskova'nın böylece dünyanın en büyük sigorta borsası Lloyd’s of London'a erişim sağlayamayacağı ve Rusya'nın ham petrol ihracatında önemli ölçüde kısıtlama olacağı belirtildi. 

06.12: ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, ABD'nin Ukrayna'da barışı sağlayacak ve Ukrayna halkının destekleyeceği her türlü çabaya destek vereceğini söyledi. 

06.07: Ria ajansının görüştüğü ekonomistler, haziranda dolar kurunun 5,5 ruble artışla 67 rubleye, euro kurunun da 8,9 ruble artarak 71,2 rubleye yükseleceğini öngördü. 

31 Mayıs Salı

22.26: Bloomberg haber ajansı, Rus para birimi ruble ile Çin para birimi yuan arasındaki işlemlerin aylık hacminin, Rusya’nın Ukrayna’da operasyon başlatmasından bu yana neredeyse 4 milyar dolara ulaştığını, bunun da ruble ile yuan arasındaki işlemlerde yüzde 1067 büyüme gerçekleştiği anlamına geldiğini yazdı. (Sputnik)

22.21: Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç, Batılı ülkelerin Rusya'ya şimdiye kadar uyguladığı yaptırımların hiçbirinin ruble ve Rus ekonomisinin zayıflamasına yol açmadığını söyledi. Milanoviç AB liderlerini eleştirerek, “Bari Rusya'dan gelen gaza da ambargo koyun. Neden koymuyorsunuz? Ne yazık ki yaptırımlar bir işe yaramıyor. Belki bir gün işler. Ne ruble düştü, ne de Rusya bunu finansal olarak hissetti. Ama Avrupa vatandaşları bunun bedelini ödeyecek ve Vladimir Putin sadece memnuniyetle gülümseyecek” dedi. Hırvatistan'ın sembolik yetkilere sahip olan sosyal demokrat cumhurbaşkanı yaptırımları eleştirirken, muhafazakar partinin hakim olduğu hükümet ve başbakanı, "AB kararları ile tam uyum içinde olduğunu ve ülkenin politikasını temsil dışında yetkisi olmayan cumhurbaşkanının değil yürütme organı olarak kendilerinin belirlediğini" vurguluyor.

20.00: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Ukrayna ve çevresindeki durumu bahane ederek diğer tüm ülkeleri 'kendi sancakları altında seferber etmeye' çalıştığını söyledi. Riyad'da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha'yla yaptığı görüşmede konuşan Lavrov, dünyanın çok kutuplu hale geldiği bir sürecin içinde olduklarını ancak hakimiyetini korumak ve tüm bölgelere genişletmek isteyen Batılı ülkelerin bunu engelleme girişiminde bulunduğunu belirtti. Batı'nın Ukrayna ve çevresindeki durumu bahane ederek diğer tüm ülkeleri 'kendi sancakları altında seferber etmeye' çalıştığını kaydeden Lavrov, "Bu durum, başta NATO ülkelerinin Sovyetler Birliği'ne verdiği İttifak'ı doğuya doğru genişletmeme taahhüdünü yerine getirmeyi reddetmeleri nedeniyle uzun yıllardır Avrupa'da birikmekte olan temel sorunları yansıtıyor" dedi. (Sputnik)

19.58: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ankara'nın savaş gemilerinin Karadeniz'den çıkışına iilişkin Montrö Sözleşmesi hükümleriyle bağlantılı olarak bir dizi NATO askeri tatbikatını iptal ettiğini ya da  ertelediğini söyledi.

19.56: Shell Energy Europe, Gazprom Export'a Almanya'ya sevkiyattan dolayı gaz bedelini ruble olarak ödemeyi reddettiğini bildirdi. Öte yandan Gazprom Export, Nisan ayı için ruble olarak ödeme yapmaması nedeniyle 1 Haziran'da Danimarkalı Ørsted şirketine gaz sevkiyatını askıya alacağını açıkladı.

19.55: İtalya Başbakanı Mario Draghi, tüm büyük AB ülkelerinin tamamına yakınının Ukrayna'nın AB aday ülkesi statüsüne karşı olduğunu söyledi.

19.54: Alman doğal gaz dağıtım şirketlerinden Uniper, Moskova tarafından şart koşulan "ruble ile ödeme" programı kapsamında ilk kez ödeme yaptığını duyurdu.

19.44:  Almanya Şansölyesi Scholz, Yunanistan'ın Ukrayna'ya Yunan ordusunun cephaneliğinde bulunan Sovyet silahlarını sağlamayı kabul ettiğini ve karşılığında Atina'dan Alman silahları istendiğini söyledi. Scholz, Yunan hükümeti ile takas konusunda bir anlaşmanın imzalandığı bildirildi.

Bu arada Kıbrıs Rum kesiminden yayınlanan Kathimerini gazetesi, Yunan hükümetinin Ukrayna'ya Kalaşnikof tüfekler ve portatif roketatarlar gibi askeri yardım yüklü iki adet C-130 nakliye uçağı gönderdiğini duyurdu. 

Gazeteye göre, Kıbrıs Savunma Bakanlığı, Lefkoşa tarafından satın alınan ve Türkiye'nin bu füzelerin adaya kurulmasına karşı çıkmasının ardından Yunanistan'a devredlen ve Girit'te konuşlandırılan Rusya yapımı S300 füzeleri de dahil olmak üzere Ukrayna'ya silah sevkiyat olasılığını dışlamadı.
 
Ancak Lefkoşa hükümeti, Kıbrıslı Rumlara yönelik bir Amerikan silah ambargosunun tamamen kaldırılması ve Batı ülkelerin "ikame garantisi vermesi" koşuluyla, silahların doğrudan Kiev'e değil ABD'ye teslim edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Kathimerini Cyprus'a göre Washington, Tor M1 ve Buk-M1-2 dizilerinin yanı sıra T-80U ve BMP-3 tankları da dahil olmak üzere adanın uçaksavar şemsiyesindeki varlıkların Ukrayna'ya olası sevkiyatı konusunu Lefkoşa ile görüşüyor. 
 
15.36: Roskomnadzor, RIA Novosti'nin "Denetim kurumunun Rusya'da YouTube trafiğini yavaşlattığı yönündeki" haberini yalanladı.

15.35: Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, "Polonya batı Ukrayna topraklarını ele geçirmek için harekete geçti" dedi. Patruşev, "Polonya Devlet Başkanı Duda'nın Kiev'i ziyareti ve Polonya-Ukrayna sınırının yakında ortadan kalkacağına dair açıklamaları bunun canlı bir teyidiydi" diye konuştu.

15.33: Gürcistan'ın kendi toprağı saydığı, Rusya'nın 2008 yılında bağımsızlığını tanıdığı Güney Osetya'da 17 Temmuz’da yapılması planlanan Rusya’ya katılım referandumu iptal edildi. İktidardaki Alan Gagloyev Pazartesi günü yayımladığı kararnamede selefinin planladığı referandumun iptal edilme gerekçesini, "hukuki sonuçları konusundaki belirsizlikler" olarak açıkladı. Kararnamede, "Rusya Federasyonu'nun meşru hak ve çıkarlarını da etkileyen konularda tek taraflı bir referandum kararının kabul edilemeyeceği" belirtildi.

15.23: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Avrupa'nın Rus karşıtı yaptırımlar nedeniyle küresel ekonomik krizin eşiğinde dans ettiğini" söyledi. AB'de yeterince sorun olduğunu, enerji fiyatlarının fırladığını, enflasyonun yüksek olduğunu söyleyen Orban, "Bu şartlarda Macaristan ekonomisini daha pahalı petrolle yönetmek, atom bombasına eşit olurdu, ancak bundan kaçınıldı" dedi.

14.34: Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas, Türkiye'den Bayraktar TB2 tipi insansız hava araçları satın almak istediklerini, sonrasında anlaşmanın detaylarını açıklamayacaklarını söyledi. Bakan, 'Ukrayna ihtilafından çıkardıkları dersleri' dikkate alarak, askeri tedarik planlarını düzenli olarak güncellediklerini kaydetti. (Sputnik)

14.30: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ukrayna'ya silah tedarikinin çatışmaları durdurmaya yardımcı olmayacağına, güç kullanılarak hızlı bir zafere ulaşılamayacağını" söyledi. Moskova ile Kiev arasında yeniden bir “diyaloğa eğilim” olduğunu söyleyen bakan,  “savaşın özellikle Ukrayna için maliyetinin çok yüksek olduğunu" vurgulad. Çavuşoğlu, “Türkiye, devlet başkanları düzeyinde de dahil olmak üzere Rusya ve Ukrayna arasındaki yüz yüze müzakereleri yeniden başlatmayı hedefliyor” dedi.

14.27: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev'in karasularını mayınlardan temizlemesi halinde Rus ordusunun Ukrayna'dan tahıl taşıyacak yük gemilerin geçişini engelsiz olarak sağlayacağını söyledi.

13.07: Türkiye'nin nisan ayı geçici dış ticaret verileri açıklandı. İhracat yüzde 24,6 artarak 23 milyar 368 milyon dolar, ithalat yüzde 35 artışla 29 milyar 480 milyon dolar oldu. İhracatta ilk sırayı 2 milyar 2 milyon dolarlla Almanya aldı. Almanya'yı 1 milyar 778 milyon dolarla ABD, 1 milyar 168 milyon dolarla Birleşik Krallık, 1 milyar 124 milyon dolarla İtalya, 1 milyar 86 milyon dolarla Irak takip etti. İthalatta ise ilk sırayı Rusya aldı. Nisanda Rusya'dan yapılan ithalat 5 milyar 467 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi 3 milyar 294 milyon dolarla Çin, 2 milyar 8 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 71 milyon dolarla İtalya, 1 milyar 56 milyon dolarla Hindistan takip etti.
Ocak-nisan döneminde de ithalatta ilk sırayı Rusya aldı. Bu ülkeden 18 milyar 187 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi. 

13.05: AB yaptırımları uygulanan Rusya'nın önde gelen iş adamları Pyotr Aven ve Mihail Frdiman'dan sonra Roman Abramoviç de Lüksemburg'daki Avrupa Mahkemesi'ne dava açtı. Yaptırımların haksız olduğu savunuluyor ve iptali isteniyor.

13.03: Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, "mevcut küresel enerji krizinin 1970'ler ve 1980'lerdeki petrol krizlerinden çok daha büyük olduğunu ve daha uzun sürebileceğini" söyledi. Birol, “Avrupa ve ABD'de tatil sezonu başladığında yakıt talebi artacak. O zaman özellikle Avrupa'da örneğin dizel yakıt ve benzin sıkıntısı yaşanabilir" dedi.

13.01: Petrol fiyatlarında rekor yükseliş yaşanırken, Bank of America Global Research raporunda, Rusya'nın petrol ihracatında sert bir düşüş olması durumunda Brent petrolün varil fiyatının 150 doların üzerine çıkabileceği uyarısında bulundu.

12.58: Rusya'ya petrol ambargosunu, uzun müzakerelerin sonunda sadece deniz yoluyla yapılan sevkiyat için uygulama kararı alabilen Avrupa Birliği liderleri, bir sonraki AB yaptırım paketinde doğal gaza yer vermeyecek. Bu bilgiyi Avusturya Başbakanı teyit etti.

12.57: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un açıklamasına göre, Rus füze ve topçu birlikleri Ukrayna’daki özel operasyon sırasında yaklaşık 500 hedefi vurdu. İmha edilen hedefler arasında 38 komuta merkezi, 417 asker ve teçhizat toplanma alanı, 46 topçu mevzii, 36 askeri teçhizat yer alıyor. (Sputnik)

10.58: ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, Ukrayna'daki durumun daha da ciddileşebileceğini ve bu bağlamda ABD makamlarının çatışmanın tırmanmasını önlemek için çaba sarf ettiğini söyledi. Milley, "Mantıklı seçimin, sorunu müzakereler yoluyla çözmek" olacağını savundu.

10.57: Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Rusya ile Ukrayna arasında ihtilafın çözümüne ilişkin diyaloğu sürdürmek için şu anda herhangi bir koşul bulunmadığını söyledi. Colonna "Şimdi müzakere zamanı değil, diyalog kurmakta çok fazla zorluk var. Ancak son tahlilde uygun şartlar yaratılarak Kiev ile Moskova arasında temas kurulması gerekli" dedi.

10.55: Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck CNN'e verdiği röportajda, ABD'nin Rusya'dan petrol ithalatını tamamen yasaklanmasının dünya pazarında fiyatların yükselmesine ve Moskova'nın gelirinin artmasına neden olduğunu söyledi. Habeck, "Bu yasak sonucunda Putin daha az petrol satarak daha fazla para kazandı. Bu çözülmesi gereken bir sorun" dedi.

10.53: Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), yaz sezonu için satılan yurt dışı tur paketlerinin sayısının geçen yılın Mayıs ayı sonuna göre yüzde 18-20 azaldığını bildirdi.

10.51: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yakında NATO ülkeleri arasında "Avrupa'nın en büyük ordusuna" sahip olacaklarını söyledi. Almanya ordusu için 100 milyar euro bütçe ayırma kararı aldı.

10.50: Finlandiyalı inşaat şirketi YIN, Rusya'daki tüm varlıklarını ve işlerini Rus şirketi Etalon'a sattığını açıkladı.

10.31: AB'nin Rusya'ya kısmi petrol ambargosu uygulama kararı sonrası Londra ICE borsasında Brent petrolün fiyatı 7 Mart'tan bu yana ilk kez varil başına 124 doları aştı. WTI petrolü de 119 doları geçti.

09.42: Gazprom, Ruble cinsinden ödeme yapmayı reddeden Hollanda şirketi GasTerra BV'ye gaz tedarikinin tamamen durdurulduğunu açıkladı. Şirketin 1 Ekim'e kadarki alımlar için ödeme yapmadığı, durdurulan sevkiyatın Hollanda'nın yıllık ihtiyacının yüzde 5'ine denk geldiği bildirildi. Gas Terra, Gazprom'dan alım yapan Hollanda şirketlerinden sadece biri. Daha önce Gazprom Bulgaristan, Polonya ve Finlandiya'ya gaz sevkiyatını durdurmuştu.

09.34: Sberbank, AB tarafından kararlaştırılan SWIFT ile bağlantının kesilmesi kararının "mevcut durumu değiştirmeyeceği" açıklamasını yaptı. RBC'ye yapılan değerlendirmede, “AB yaptırımı ile SWIFT'den ayrılmak, uluslararası trabsferlerde mevcut durumu değiştirmez, çünkü zaten daha önce ABD bu kararı almıştı.  Yurtiçi işlemlerimizi de etkilemez, çünkü olnlar SWIFT'e bağlı değil. Yani banka mevcut çalışmalarına aynen devam edecek" denildi.

06.07: Kremlin girişimcilik haklarından sorumlu yetkilisi Boris Titov, Ukrayna operasyonu kapsmında uygulanan yaptırımlardan Rusya'daki iş insanlarının yüzde 86,8'inin etkilendiğini açıkladıTitov, iş insanlarının yüzde 56,4'ünün devletin yaptırımlara karşı önlemlerini yetersiz bulduğunu aktardı. 

06.00Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, altıncı yaptırım paketi kapsamında, Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılacağını kaydetti.

05.54: Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin Rusya'ya petrol ambargosu uygulanması konusunda kısmen uzlaşma sağladığını açıkladı. Twitter'dan paylaşım yapan Michel, ambargonun Rusya'dan yapılan petrol ithalatının üçte ikisinden fazlasını kapsayacağını ve Moskova'nın büyük bir finansman kaynağını keseceğini yazdı. 

00.23: Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Avrupa Birliği’nden (AB) askeri yardım alma niyetinde olduklarını belirtti.  Sandu, “AB’den, ölümcül olmayan silahlar şeklinde yardım aldık. Ama İngiltere’nin açıklamalarından sonra Savunma Bakanlığı’yla ordumuzun, bütçeden karşılanmayan temel ihtiyaçlarını görüşeceğiz” ifadesini kullandı. Askeri yardım alma olasılığını analiz edeceklerini söyleyen Moldova lideri, “AB veya başka bir ülkeden olabilir” dedi. Moldova ordusunun iyi silahlanması gerektiğini belirten Sandu, “Bir ordumuz var, ordunun da silahı olmalı. Savaş istemiyoruz, ama korunmalıyız” diye ekledi. (Sputnik)

 
30 Mayıs Pazartesi
 
22.18: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'den sonra akşam da Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Erdoğan'ın "Arabuluculuk dahil, ihtiyaç duyulan desteği vermeye hazırız" vurgusu yaptığı belirtildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Rusya ve Ukrayna arasındaki son gelişmeler ele alındı. Erdoğan, görüşmede, Ukrayna ile Rusya arasında müzakerelerin devamı için şu ana kadar her türlü çabayı sergilediklerini, bundan sonra da arabuluculuk dahil, ihtiyaç duyulan desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. Erdoğan, Ukrayna tarım ürünlerinin deniz yoluyla ihracı için güvenli koridor oluşturulması projesine bilhassa önem atfettiğini belirtti. Erdoğan, tarafların ve Birleşmiş Milletler’in iştirakiyle oluşturulacak Kontrol Merkezi’ne katılmaya ve merkeze İstanbul’da ev sahipliği yapmaya ilke olarak olumlu baktıklarını dile getirdi.
 
21.25: Zelenskiy, AB'yi "Rusya'ya karşı daha kararlı olmaya" çağırdı. Zelenskiy, AB zirvesinde video bağlantısıyla yaptığı konuşmada, "Hiçbirinizi suçlamıyorum, olup bitenlerin tüm suçu sadece Rus devletinde. Ama buna karşı yaptırımlarda ilerleme olmalı" dedi. Ukrayna lideri, hala petrol ambargosu kararı alınmamasını eleştirdi, "Rusya size bağlı olmalı, siz Rusya'ya değil. Rusya size enerji kaynaklarını satarak günde neredeyse bir milyar euro kazanabiliyor" diye konuştu.
 
21.07: Gazprom, Hollandalı GasTerra şirketine doğal gaz sevkiyatını yarından itibaren durduracağını açıkladı. Hollanda şirketi, gaz karşılığında ruble olarak ödeme yapmayı reddetmişti.
 
21.02: Avrupa Parlamentosu başkanı Robert Metsola: "AB, Ukrayna'da adil olmayan, ne pahasına olursa olsun yapılacak bir ateşkesi kabul etmemelidir."
 
21.00: Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) Başsavcılığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Stahanov kentini bombalaması sonucu 2 hamile kadının hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, bombardıman sonucu 2 hamile kadının hayatını kaybettiği, ayrıca 8’i çocuk olmak üzere 24 kişinin yaralandığı ifade edildi. Daha önce Ukrayna ordusunun Stahanov’a Uragan çok namlulu roketatar sistemlerinden ateş açtığı açıklanmıştı. (Sputnik)
 
17.30: Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Taraflar özellikle Karadeniz'i yeniden normal deniz taşımacılığı için güvenli hale getirme konusunu masaya yatırdılar.  Erdoğan, Putin'e, Suriye sınırında 30 km. derinlikte terörden arındırılmış bölge oluşturulamadığını, buranın güvenli hale getirilmesinin zorunluluk olduğunu belirtti.
 
Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin ve Erdoğan'ın konuşmanın Ukrayna'yla ilgili bölümünde özellikle Karadeniz ve Azak Denizi'nde güvenli gemi trafiğinin sağlanması, iki denizin havzalarındaki mayın tehdidinin ortadan kaldırılması konuları üzerinde durduğu belirtildi.
 
Kremlin'in aktardığına göre Putin, Türkiye'yle koordinasyon içinde kargoların deniz yoluyla sorunsuz bir şekilde ulaştırılmasına katkı sunmaya hazır olduklarını Erdoğan'a bildirdi.
 
Sputnik'in haberine göre Putin ve Erdoğan'ın küresel gıda piyasasındaki durumu ele aldığı belirtilen açıklamada, "Batılı ülkelerin dar görüşlü mali ve ekonomik politikaları sonucunda ortaya çıkan küresel gıda pazarındaki sorunlar ışığında, Moskova'nın ilgili Rusya karşıtı yaptırımların kaldırılması durumunda önemli miktarda gübre ve tarım ürünü ihraç edebileceği teyit edildi" denildi.
 
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında barış zemininin en kısa sürede yeniden oluşturularak, savaşın olumsuz etkilerini en aza indirecek ve güven inşa edecek adımlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki tarafın ilke mutabakatı sağlanırsa, İstanbul’da Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler ile bir araya gelmeye ve muhtemel bir gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi.
 
Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’nin Türkiye’ye ve Suriyeli sivillere yönelik saldırılarının sürdüğüne dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim 2019’daki mutabakatta yer alan Türkiye sınırından itibaren 30 kilometre derinliğinde bir terörden arındırılmış bölgenin oluşturulamadığını, bu bölgelerin güvenli hale getirilmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtti.
 
16.46: Macaristan Başbakanı Orban, AB zirvesinde Rus petrolüne ambargo için uzlaşma sağlanmadığını duyurdu. Daha önce, Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, altıncı yaptırım paketi üzerinde anlaşmayı beklediğini, ancak bunun 48 saat içinde olmayacağını söylemişti.
 
16.42: Başkan Biden, ABD'nin Kiev'e, menzili Rusya topraklarına ulaşabilecek füze sistemleri tedarik etmeyeceğini söyledi. Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın Donbass'taki ilerlemelerini durdurmak için acilen ABD yapımı çok namlulu roketatar sistemleri (Multiple Launch Rocket System-MLRS) isterken, 300 kilometre menzilli MLRS'lerile Rusya topraklarının hedef alınabileceği ve savaşın daha da yayılacağı endişesi ile ABD bu konuda "mesafeli" duruyordu. Bunun yerine İngiltere'nin 84 kilometre menzilli MLRS'lerini Kiev'e verebileceği iddiası ortaya atılmıştı.
 
13.46: Ruble güçlenmeye devam ediyor. Moskova Borsası'nda dolar yüzde 7,6 düşüşle 61,58 rubleye, euro yüzde 9,59 düşüşle 63,01 rubleye indi. 
 
13.43: Eski Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko’nun partisi olan Avrupa Dayanışması’ndan milletvekili Viktoriya Syumar’ın yaptığı açıklamaya göre, Poroşenko bugün ülkeyi terk etmeyi başardı.
Ülkesinde vatana ihanet ve teröre yardım etmekle suçlanan Poroşenko 28 Mayıs’ta iki kez Polonya sınırından yurt dışına çıkmaya çalışmıştı. (Sputnik)
 
13.42: Kremlin Sözcüsü Peskov, bugün Putin'in programında iki önemli konu olduğunu duyurdu: Güvenlik Konseyi üyeleriyle operasyonel bir toplantı ve  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dahil olmak üzere iki uluslararası telefon görüşmesi.
 
13.40: Netflix, Rusya'daki faaliyetine son verdiğini teyit etti. (AFP) 
 
12.59: Brent ham petrolünün varil fiyatı, mart ayı sonundan bu yana en yüksek seviye olan 120 doları aştı. Rus petrolüne AB ambargosunun gündemde olması ve Çin'de kovid-19 önlemlerinin hafifletilmeye başlamasıyla talebin artacağı beklentileri fiyat artışında etkili oldu.
 
12.54: Kremlin Sözcüsü Peskov, ülkenin temerrüde düşmesi için objektif bir neden olamayacağını belirterek, "Rusya'nın hem borcunu ödeyecek parası hem de ödeme isteği var" dedi.
 
12.50: Rusya, 1 Haziran'dan itibaren iki ay boyunca Avrasya Ekonomik İşbirliği alanı dışındaki ülkelere hurda demir ihracatına kota getirdi. Bu dönemde vergiler, üç kat daha yüksek olacak. Uygulamanın amacı, yurtiçinde fiyatların artmasını önlemek ve yerli metalürji sektörüne hammadde sağlamak olarak açıklandı. 
 
12.16: Rus iş insanları Pyotr Aven ve Mihail Fridman, Brüksel'in uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Avrupa Adalet Divanı'n dava açtı. Daha önce İngiltere'de Aven hakkında yaptırımları ihlal ettiği gereçkesiyle dava açılmıştı. (Sputnik)
 
11.13: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, son operasyon brifinginde, yaklaşık 320 aşırı milliyetçinin öldürüldüğünü açıkladı Konaşenkov'a göre Rus hava araçlarının gerçekleştirdiği saldırılar neticesinde gün içinde Ukrayna ordusuna ait 3 komuta merkezi,  47 askeri teçhizat, 67 asker ve teçhizat toplanma alanı ortadan kaldırıldı, Ukrayna’nın 15 insansız hava aracı düşürüldü, 9 Smerç füzesi engelledi.
 
10.46: Rublenin dolar ve euro karşısında yükselişi yüzde 4'e ulaştı. 10.45 verilerine göre dolar 64,57 rublende, euro 66,83 rubeden işlem gördü. 
 
10.35: Erdoğan'ın bugün Putin ve Zelenskiy ile ayrı ayrı yapması beklenen telefon görüşmesi gündemdeyken, Rusya'nın önde gelen siyasi analistlerinden Georgi Bovt, özellikle Ukrayna'nın tahıl ihracatını gerçekleştirebilmesi için Türkiye'nin devrede olduğun yazdı. Bovt, gündemdeki önemli bir konunun Ukrayna'dan yapılamsı beklenen yaklaşık 20 milyon ton tahıl ihracatı olduğunu yazdı, "Bu konu Erdoğan'ın Putin ve Zelenskiy ile yapacağı telefon görüşmelerinde gündeme gelecek. Türkiye kendisi, yaklaşık 4,5 milyon ton ithalat gerçekleştirerek bu sezon Rus buğdayını satın almada lider ülke. Ukrayna tahılının ana alıcıları Kuzey Afrika'da bulunuyor. Türkiye, Boğazlar üzerinden Ukrayna tahılı için bir ihracat koridoru sunabilir ve ticaret gemilerine eşlik etmek için iki fırkateyn, iki denizaltı ve altı küçük devriye gemisi kullanmaya ve güzergahın mayın temizliğini üstüne almaya hazır. Rusya ise muhtemelen üçüncü ülkelerin, özellikle de NATO'nun gemilerini bölgeden uzak tutma, bunun yerine gıda sevkiyatı karşılığında yaptırımların kısmen kaldırılmasını sağlayacak seçeneği tercih edecektir" diye yazdı
 
10.24:  Moskova Borssı'ndan yeni haftaya ruble güçlenerek başladı. İlk işlem dakikalarında dolar yüzde 2,3 düşüşle  65.10 rubleden, euro yüzde ,163 düşüşle 68.55 rubleden işlem gördü.
 
10.19: Rusya'daki İtalya vize merkezleri "normal çalışma düzenine" geri döndü ve turistik vize başvurularını kabule başladı. Açıkalamayı vize merkezi VMS yaptı. 
 
10.13: Rus ordusunun denetimindeki Herson bölgesinden Rusya'ya tahıl ihracatı başladı. Bölgenin askeri-sivil yönetiminin (CAA) başkan yardımcısı Kirill Stremousov, "Yeni mahsulü koyacak yeterli depo var. Ama şu anda burada depolanmış çok fazla tahıl var. Şu anda Rusya'daki alıcılarla anlaşıldı ve sevkiyat yapılıyor" dedi.
 
10.10: İran'da yayınlanan Resalat gazetesindeki analizde, Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarının "Mir ödeme sisteminin çalışması nedeniyle beklenen sonucu vermediği" belirtildi. Yazıda, "Moskova, uluslararası ödeme sistemlerinin bloke edilmesine hazırlandı ve önceden milli bir alternatif yarattı. Batı, Rusya'nın yaptırım hazırlıklarını yeterince dikkate almadı" denildi.
 
10.05: The Guardian gazetesi, Rus milyarderlerin otomatik radar-tanımlama sistemini kapatarak süper yatlarını saklamaya başladıklarını yazdı. 
 
10.03:  Mariupol'daki çatışmaların sona ermesinin ardından Rusya'nın kontrolündeki limana giren ilk geminin yüklemesi tamamnladı. 
 
10.00: Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Ateşkes Rejimi Kontrol ve Koordinasyon Ortak Komisyonu'nu açıklamasına göre, Donetsk ve Makiivka'da son bir gün içinde Ukrayna'nın topçu ateşi sonucu 4 sivil hayatını kaybetti, 20 sivil de yaralandı. Ayrıca 47 konut ve 9 sivil altyapı tesisi hasar gördü.
 
09.59: Avrupa Parlamentosu, birkaç gün önce Polonya'ya kaçarken yakalanan eski Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'ya yurt dışına çıkış yasağı verilmesinin Kiev'in imajını bozduğunu ve bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Kiev'e aday üye statüsü verme konusundaki isteksizliğini körüklediğini açıkladı. (Sputnik)
 
09.54: Ukrayna'nın Zaporojye bölgesindeki Melitopol şehrinde bu sabah şiddetli bir patlama oldu. Rusya'nın kontrolündeki şehrin yerel yönetim,  bir otomobildeki patlama sonucu üç kişinin yaralandığını duyurdu ve olaydan Ukrayna tarafını sorumlu tuttu.
 
08.37: AB liderlerinin bugün yapılacak zirvesi öncesi, Rusya'ya yönelik 6. yaptırım paketi dahil, ana konularda ileri adımlar atılması beklenmiyor. The Guardian, liderlerin en fazla Ukrayna'ya 9 milyar euroluk bir hibe paketini açıklayacağını, ancak petrol ambargosu dahil yeni yaptırın uzlaşmasının uzak olduğunu, AB ülkeleri içinde fikir ayrlıklarının sürdüğünü yazıyor.
 
08.32: Kanada, Ukrayna'ya doğrudan "ölümcül silah ve mühimmat" satışına yanaşmayan Güney Kore'den "kendisine top mermisi tedarik etmesini" istedi. Reuters'e göre Kanada, Ukrayna'ya gönderdiği askeri mühimmat ve malzemelerin yerini doldurmak ve yardımları "dolaylı olarak sürdürmek" için Güney Kore'ye baskıyı artırdı. Güney Kore savunma bakanlığından bir sözcü, Ottawa'nın talepte bulunduğunu doğruladı, ancak "taleple ilgili resmi bir işlem yapılmadığını" söyledi.
 
08.22: Rusya birliklerinin ilerleyişi devam ederken, Lugansk'daki Severodonetsk şehri ve çevresinde yoğun çatışlmaların devam ettiği bildiriliyor. K. Pravda gazetesi, Lugansk Halk Cumhuriyeti askerlerinin Severodonetsk'teki Ukrayna ordusunun savunma hattına girdiğini, Rus ordusunun top ateşi desteği ile Ukrayna kuvvetlerini geri püskürttüğünü aktardı. Ukraynalı yetkililer ise The Guardian'a, bölgedeki durumun "Mariupol'a dönüşmeye başladığını" söylediler.  Zelenskiy dün geceki "ulusa sesleniş" konuşmasında, "Severodonetsk'teki Rus saldırıları sonucunda şehrin tüm kritik altyapısı şimdiden yok edildi. Evlerin yüzde 90'ı hasarlı. Mobil bağlantı kesildi. Şehir sürekli bombardıman altında. Bu saldırıyı püskürtmek için her şeyi yapıyoruz” dedi. Rusya sınırının yaklaşık 145 km güneyindeki 100 bin nüfuslu şehir ve çevresinde çatışmalar sürüyor.
 
08.15: Sony PlayStation "mağduru" 28 Rusya vatandaşı, şirket aleyhinde Moskova'da tazminat davası açtı. Oyun konsolu sahibi davacılar, Sony Interactive Entertainment'ten 280 milyon ruble (4,2 milyon dolar) tazminat istiyor.  Davacı Ruslar, şirketin yaptırımlar gerekçesiyle Rusya'dan PlayStation Store online hizmetine erişimi devre dışı bırakarak kendilerini oyun ve yazılım satın alma fırsatından mahrum bıraktığını ve böylece tüketici haklarını ihlal ettiğini savunuyor. 
 
07.58: NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana AFP'ye verdiği demeçte, "NATO'nun artık Doğu Avrupa'da kuvvet konuşlandırmaktan kaçınma konusundaki önceki taahhütlerine bağlı olmadığını" söyledi. Geoana, "Moskova'nın Ukrayna'ya saldırarak ve ittifakla diyaloğu sona erdirerek Rusya-NATO anlaşmasını tamamen iptal ettiğini" savundu ve "Artık doğu kanadında güçlü bir konuma sahip olmak ve NATO topraklarının her santimetrekaresinin 5. madde uyarınca korunmasını sağlamak yolunda hiçbir kısıtlamamız yok" dedi.
 
07.53: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Ukrayna'daki özel operasyonun plana göre ilerlediğini ve asıl görevin Rusya Federasyonu tarafından bağımsız devletler olarak tanınan Donetsk ve Lugansk bölgelerinin kurtarılması olduğunu" söyledi. Lavrov, Fransız TV kanalı TF1'e demecinde, "Rusya ile bağlarını koparmak istemeyen insanların bulunduğu Ukrayna'daki geri kalan bölgelere gelince, karar bu bölgelerin kendi halklarına ait olacak. Bu insanların, baştan sona Rus düşmanı olan bir neo-Nazi rejiminin yönetimi altına geri dönmekten memnun olacaklarını sanmıyorum. Karar vermek orada yaşayan insanlara kalmış”  dedi.
 
07.48: Alman hükümeti, orduyu modernize etmek için 107 milyar dolar tahsis etmeyi kabul etti. Başbakan Olaf Scholz, savunmaya yapılan yatırımların artmasının Almanya'da özgürlük ve demokrasinin korunmasını sağlayacağını" savundu.
 
07.42: Rus Elbrus firmasının tasarladığı, "ilk milli bilgisayar işlemcisi" olarak sunulan 8 çekirdekli Elbrus-8C, üretimini yaptırımlar nedeniyle Tayvan'dan Moskova'ya taşımak istiyor. Rus üreticisi şirket MCST, üretim yerinin değiştirilmesinin en az birkaç milyar rubleye mal olacağını söyledi. Elbrus işlemcileri Tayvanlı TSMC tarafından üretiliyordu. Ukrayna'daki askeri operasyonun nedeniyle Tayvanlı şirket işbirliğini durdurmuştu.
 
07.31: Rusya Maliye Bakanlığı, "Rusya'nın dış borcunu temerrüde düşmeden ödemenin bir yolunu bulduğunu" açıkladı. Bakan Siluanov, AB ülkelerinin Rusya'nın doğal gaz borçlarının ruble hesabı üzerinden ödenmesi uygulamasının tersi yöntemle, döviz cinsinden Eurobond kamu borçlarını yabancı yatırımcıya ruble olarak ödeyeceğini söyledi. Buna göre alacaklı yatırımcı Rus bankasından hem ruble hem döviz hesabı açacak, Eurobond ödemeleri ruble olarak ödenecek, daha sonra ruble satılarak döviz alınabilecek. Detaylar daha sonra açıklanacak.
 
05.50: Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanan Ukrayna temsilcisi "Kaluş Orkestrası", verilen kristal mikrofon ödülünü Facebook'daki açık arttırmada 900 bin dolara sattı. Elde edilen gelirin "Ukrayna ordusuna drone satın alınmasını için bağışlanacağı" açıklandı. 
 
05.46: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransız TF1 televizyonu ile söyleşisinde, Fransa'nın Ukrayna'ya aktif olarak silah desteği sağlayarak, Ukrayna'da Neonazizmi kışkırtmada öncü rolü oynayan ülkelerden biri olduğunu söyledi. 

05.40: Herson bölgesi sivil-askeri yönetim başkanı Kirill Stremousov, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin son iki günde iki kez Herson bölgesinde savunma hattını kırma girişiminde bulunduğunu, ancak yenilgiye uğradığını ve çok büyük kayıplar verdiğini açıkladı. 

29 Mayıs Pazar
 
23.36: Reuters ajansı, AB ülkelerinin haftalardır süren müzakerelere rağmen Rusya petrolüne ambargo konusunda anlaşamadıklarını duyurdu. Müzakerelerin pazartesi sabahı, AB liderleri zirvesi başlamadan önce devam edeceği belirtildi. Şu anda genel bir ambargonun değil, "Rusya'nın AB'ye deniz yoluyla petrol arzına yıl sonuna kadar ambargo uygulama" alternatifi değerlendiriliyor. Rusya'nın "Drujba" (Dostluk) boru hattı üzerinden Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'ne sevk edilen petrol için yaptırımlara bir istisna öngörülüyor.
 
23.03: Rusya'nın Donbass'tan batıya ilerleyişinin sürdüğü, Rusya ile Ukrayna'nın barış müzakerelerini dondurduğu, Batı'nın Kiev'e silah sevkiyatının devam ettiği kritik bir dönemde yeni hafta yeni arayışlarla başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çatışan iki tarafın devlet başkanları Putin ve Zelenskiy ile telefon görüşmesi yapacak. Erdoğan daha önce iki lideri defalarca Türkiye'de buluşmaya davet etmişti. Ancak Kremlin, "bir anlaşma olmadan ve imzalanacak bir belge masaya konulmadan görüşmesinin söz konusu olmadığını" bildirmişti. Rus basınında çıkan ilk yorumlarda, pazartesi günü Putin ile telefon görüşmesi yapması kesinleşen Erdoğan'ın Zelenskiy ile de görüşerek "mekik diplomasisi" çabalarını sürdüreceği vurgulanıyor.
 
21.25: Doğal gazdan sonra Rusya, tahıl ihracatında da rubleye geçmeyi tartışıyor. Federasyon Konseyi ve Tarım Bakanlığı yetkilileri, bu ihtimali reddetmedi. AB önde gelen tahıl alıcısı olmadığı için, öncelikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleriyle yapılan ticarette ruble uygulaması gündemde.
 
21.23: Bloomberg'in haberine göre, Rus Eurobond yatırımcılarına, toplam 100 milyon dolarlık euro veya dolar cinsinden kupon ödemeleri, vadesinde yapılmadı.
 
17.29: Putin ile telefon görüşmesi yapan Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vuciç, Rusya Federasyonu ile üç yıllık gaza anlaşmasna varıldığını duyurdu. "Sırbistan'a indirim yapıldığını" teyit eden  Vuciç fiyatı belirtmedi, detayların Gazprom ile anlaşmaya aktarılacağını söyledi.
 
17.26: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Harkov bölgesini ziyaret etti, ordu mensuplarıyla görüştü. Reuters'in bildirdiğine göre bu, Rusya'nın askeri operasyonunun başlangıcından bu yana Zelenskiy'nin Kiev bölgesi dışına ilk resmi ziyareti oldu. Ukrayna, Harkov bölgesi topraklarının üçte biribin Rus ordusunun kontrolünde olduğunu kabul ediyor.
 
16.12: Kremlin Sözcüsü Peskov, 30 Mayıs pazartesi günü Putin ile Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi yapılması için mutabakata varıldığını duyurdu. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yarın gerçekleştireceği telefon görüşmesine Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy’in katılmayacağını söyledi ve “(Görüşme için) format iki taraflı olarak belirlendi” dedi. Erdoğan daha önce, Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin Putin ve Zelenskiy ile pazartesi günü telefon görüşmeleri gerçekleştireceğini söylemişti.
 
12.55: The Guardian'ın haberine göre, Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın Donbass'taki ilerlemelerini durdurmak için acilen ABD yapımı çok namlulu roketatar sistemleri (Multiple Launch Rocket System-MLRS) istierken, 300 kilometre menzilli MLRS'lerile Rusya topraklarının hedef alınabileceği ve savaşın daha da yayılacağı endişesi ile ABD bu konuda "mesafeli" duruyor. Bunun yerine İngiltere'nin 84 kilometre menzilli MLRS'lerini Kiev'e verebileceği iddiası ortaya atıldı. 
 
12.51: Rusya'nın güneyindeki önde gelen havaalanlarında güvenlik nedeniyle uygulanan uçuş kısıtlama rejimi, 31 Mayıs'tan 6 Haziran'a kadar bir kez daha uzatıldı. Yasak listesi aynı kaldı: Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelendjik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-on-Don, Simferopol ve Elista havaalanları.
 
12.49: Rusya Ortodokslarının başı Patrik Kirill, yaşananlara rağmen Rusya ve Ukrayna Ortodoks halkının asla bölünmeyeceğini söyledi.
 
12.43: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus Hava-Uzay Kuvvetlerinin Krivoy Rog’da Ukrayna ordusuna ait büyük bir mühimmat deposunu uzun menzilli füzelerle imha ettiklerini, bir  açıkladı. “Uzun menzilli hava tabanlı füzelerle bir günde 3 komuta merkezi, insan gücü ve askeri teçhizatının yoğunlaştığı 25 bölge ve atış mevzilerinde 2 topçu bataryası vuruldu” diyen Konaşenkov, ayrıca Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Nikolayevka yerleşim bölgesinde Osa-AKM hava savunma sisteminin, Harkov bölgesindeki Boguslavka yerleşim bölgesinde bir hava hedefleri tespit ve izleme radarının, ayrıca farklı bölgelerde 5 mühimmat deposunun imha edildiğini vurguladı.
 
Konaşenkov, “Taktik uçaklar, saldırı jetleri ve insansız hava araçları (İHA) ile 2 komuta merkezi, insan gücü ve askeri teçhizatının yoğunlaştığı 53 bölge vuruldu” dedi ve şöyle devam etti: “Hava araçlarının saldırıları sonucu 300’ün üzerinde aşırı milliyetçi etkisiz hale getirildi, Ukrayna’ya ait 50’ye yakın askeri ve araç devre dışı kaldı.”
 
Rus füze ve topçu birliklerinin çalışmalarına dair de bilgi aktaran Konaşenkov, söz konusu birliklerin bir günde 62 komuta merkezini, insan gücü ve askeri teçhizatın yoğunlaştığı 596 bölgeyi, ayrıca atış mevzilerindeki 52 topçu bataryasını vurduklarını kaydetti. (Sputnik)
 
 
 
 
 
 
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Yıl biterken Rusya'daki işlerinizi geçen yıla kıyasla nasıl değerlendiriyorsunuz?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама