Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

4-10 Mayıs arası gelişmeler

ÖNEMLİ GELİŞMELER// 10 Mayıs Salı Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 76'ncı günü
 
22.20: Zelenskiy, "Rusya'nın Ukrayna tarafından sunulan Azovstal'daki savaşçıların serbest bırakılmasına dönük hiçbir seçeneği kabul etmediğini" söyledi. 
 
22.18: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna’ya sağlanan Rus yapımı Mi-17 helikopterlerinin ikinci partisinin sevkiyatına bugün başlayacaklarını belirtti. Pentagon’un bir üst düzey yetkilisi, bugünkü basın toplantısında, “Bu ek 11 adet Mi-17’nin ilki bugün gönderiliyor” diye konuştu. İlk parti, 5 adet Mi-17 helikopterinden oluşuyordu. Bu helikopterlerin, ABD’nin zamanında Afganistan ordusu için Rusya’dan satın aldığı Mi-17’ler olduğu tahmin ediliyor. (Sputnik)
 
19.31:  Ukrayna'da çatışmalarda bugüne dek ölen sivillerin sayısının Birleşmiş Milletler'in bildirdiği resmi rakam olan 3 bin 381'den binlerce daha fazla olduğu kaydedildi. Ukrayna'da 55 gözlemcisi olan BM İnsan Hakları Gözlem Misyonu'nun başkanı Matilda Bogner, toplam ölü ve yaralı sayısının kaç olduğu sorusuna, "Tahminler üzerinde çalışıyoruz, ancak şimdilik tek söyleyebileceğim, ölü ve yaralı sayısının sizlere bildirdiğimizin binlerce üzerinde olduğu" yanıtını verdi.
 
19.21: Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı savaşmadığını, Ukrayna'yı savunduğunu söyledi.  Euronews'e konuşan Borrell, "Tüm bu Batı Rusya'ya, Batı diğerlerine karşı türü hikayelerden hoşlanmıyorum. Bu Birleşmiş Milletler Antlaşması'nı ilgilendiren bir sorun. Bu devletlerin halklarının egemenliğiyle ilgili bir sorun, komşularını ezip geçmek için güç kullanmayarak sınırlara saygı duymakla ilgili bir sorun." ifadelerini kullandı. Borrell, "Rusya'ya karşı savaşmıyoruz. Ukrayna'yı savunuyoruz. Ve Ukrayna'yı savunmak hukuka dayalı uluslararası düzeni savunmak anlamına geliyor. Aksi takdirde orman kanunları geçerli olacaktır." şeklinde devam etti.
 
19.00: Lavrov, AB Yüksek Temsilcisi Borrell'in "Rusya'nın dondurulmuş varlıklarını Ukrayna'ya devretme" fikrini "hırsızlık" olarak nitelendirdi.
 
18.56: Ukrayna'nın doğalgaz tranist operatörü GTS, Lugansk bölgesindeki Sohranivka gaz dağıtım istasyonu üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatını durduracak. Operatör, Rusya'dan Avrupa'ya giden gazın yaklaşık üçte birinin bu istasyondan geçtiğini, Novopskov kompresör istasyonu üzerinde Ukrayna'nın kontrolü kalmadığı için transit sevkiyatın durdurulacağını duyurdu. 
 
17.09:  Çin ve Fransa liderleri Şi Cinping bir telefon görüşmesi yaptı. Cinping, "devam eden blok çatışmasının, küresel güvenlik için artan ve uzun vadeli bir tehdit oluşturduğunu" söyledi. Elysee Sarayı'na göre, Macron ve Şi Cinping Ukrayna'daki durumu ve gıda krizi riskini görüştü.
 
17.08: Alman ürünlerinin Mart ayında Rusya'ya ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 düştüğü bildirildi.
 
17.07: ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Haynes, şu anda Ukrayna'daki çatışmayı çözmek için "geçerli bir müzakere yolu" görmediklerini söyledi.
 
17.04: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rus enerji kaynaklarına olan bağımlılığını kalıcı olarak 'sıfıra' indirmeye karar verdiğini söyledi. Baerbock, Kiev'de düzenlediği basın toplantısında "Tüm sonuçlarıyla birlikte Rus enerjisine olan bağımlılığımızı sıfıra indiriyoruz. Ve bu sonsuza dek olacak" dedi. (Sputnik)
 
16.20: Rusya'nın Ukrayna'nın NATO üyeliğine de karşı çıkarak başlattığı askeri operasyon sürerken, bu kez Soğuk Savaş yıllarından beri NATO'ya mesafeli duran Avrupa'nın iki ülkesi üyelik airfesinde. Son haberlere göre, Finlandiya'nın 12 Mayıs Perşembe günü, NATO'ya resmen üyelik başvurusunda bulunarak, tarihi kararını duyurması bekleniyor. Finlandiya, AB'ye üye olmasına rağmen 1917 yılından bu yana askeri olarak 'tarafsız' konumunu sürdürüyordu. Diğer yandan üyelik tartışmalarının daha hararetli devam ettiği İsveç'in de 15 Mayıs'ta bu konuda bir karar açıklaması bekleniyor. Öte yandan İsveç ve Finlandiya'nın, NATO'ya üyelik başvurusunu aynı anda yapması bekleniyor. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de geçtiğimiz günlerde, İsveç'in olası bir NATO üyeliği için ABD'nin kendilerine güvenlik sigortası sözü verdiğini söylemişti.
 
Konu geçen ay gündeme geldiğinde Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsveç ve Finlandiya'nın olası NATO üyeliğinin bu ülkelerin ve Avrupa'nın güvenliği için sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu. Bakanlık Sözcüsü Maria Zaharova, "Bu ülkelerin, böylesi bir adımın ikili ilişkilerimiz ve bir bütün olarak Avrupa güvenlik yapısı üzerindeki sonuçlarını anlamaları gerekiyor" ifadesini kullandı. Ayrıca Zaharova, "NATO üyesi olmak onların ulusal güvenliğini güçlendiremez. Fiili olarak (Finlandiya ve İsveç) NATO'nun ön cephesi haline gelir" demişti.
 
16.12: Finlandiya'nın NATO üyeliği için kararını 12 Mayıs'ta açıklaması beklenirken, Finlandiya Savunma Komitesi, hazırladığı raporunu hükümete sundu. Komite Başkanı Petteri Orpon, "ülkenin savunma gücünün iyi olduğunu ancak Rusya tehdidine karşı yeterli olmadığını" söyledi. Orpon, "Bu nedenle ülkenin güvenliğini garantiye almak için en doğru çözümün NATO üyeliği olduğunu düşünüyoruz" dedi.
 
13.05: Litvanya parlamentosu Seimas, Rusya'yı 'terör devleti' ilan ederek Moskova'ya karşı uluslararası bir mahkeme kurulması çağrısı yaptı. İlgili karar, parlamentoda 128 'evet' oyuyla kabul edildi. Kararda, "Silahlı kuvvetleriyle bombalamak üzere kasıtlı ve sistematik olarak sivil hedefler seçen Rusya Federasyonu, terörü destekleyen ve icra eden bir devlettir" iddiası yer aldı. (Sputnik)
 
13.03:  Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Financial Times'a verdiği demeçte, Ukrayna'ya AB'ye üyelik için aday statüsü verilmemesi durumunda bunu "Avrupa'nın Ukrayna'yı aldatması" olarak yorumlayacaklarını söyledi.
 
13.02:  Japonya Ekonomi Bakanı Koichi Hagiuda, Japonya'nın diğer G7 ülkeleri ile birlikte Rusya'dan petrol alımını aşamalı olarak durdurmayı düşünmeye hazır olduğunu söyledi.
 
13.01: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna'nın Buça kentine sürpriz bir ziyaret yaptı.
 
10.54: Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya'ya petrol ambargosuna karşı çıkan Macaristan Başbakanı Orban'ı bugün arayarak ikna etmeye çalışacağını söyledi.
 
10.50: Rusya'daki faaliyetlerini askıya alan IKEA, Rusya'daki 15 bin çalışanının maaş ödemelerini Ağustos 2022'ye kadar uzatma kararı aldı. Böylece çalışanlar kapatma kararında itibaren en az altı ay maaş garantisine kavuşmuş oldu. 
 
10.14: ABD yönetimi, "henüz Çin'in Rusya'ya karşı yaptırımları ihlal ettiğinin gözlenmediğini" açıkladı. 
 
10.09: Serveti 129 milyar doları bulan Microsofot'un kurucusu Bill Gates, Ukrayna'daki durum nedeniyle küresel ekonomide düşüş konusunda uyardı. Bloomberg'in haberine göre, Gates dünyada yükselen faiz oranlarının küresel ekonomiye büyük darbe vuracağını söyledi.
 
10.04: Youtube'un Rusya'daki devlete ait mudaili olan Rutube, bilgisayar korsanlarının dünkü saldırısının ardından hala açılamadı. Rutube'dan yapılan açıklamada, "kodlar çalındığı için siteyi geri yüklemenin imkansız olduğu" iddialarını yalanlayarak, "Sitenin yeniden açılması, mühendislerin başlangıçta tahmin ettiğinden daha uzun sürecek. Ancak, kötümser tahminlerin mevcut durumla hiçbir ilgisi yok: Sitenin kaynak kodu mevcut, arşivi sağlam. Şimdi, dosyaları geri yükleme süreci devam ediyor" denildi.
 
10.03: Fransa Dışişleri Bakanı Villepin, Rusya'ya petrol ambargosu kararınıun birkaç gün içinde alınacağını bildirdi.
 
10.02: Duma Başkanı Volodin, Rusya'da seferberlik ilan edilmeyeceğini söyledi.
 
10.01: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksander Gruşko, Sputnik'e verdiği demeçte, Moskova'nın olası yeni dostça olmayan adımlara yanıt olarak Avrupa ülkelerinin büyükelçiliklerini kapatmayacağını, bu tür eylemlerin Rus geleneklerinde olmadığını söyledi. 
 
08.12: İngiltere Başbakanı Johnson, "Rusya'nın 2. Dünya Savaşı sırasında Nazizmi yenmedeki kahramanca rolünün reddedilemeyeceğini" söyledi. Johnson, Evening Standard gazetesine verdiği röportajda, "Ruslar, Nazizm'e karşı kazanılan zaferdeki kahramanca rollerini kutlayarak doğru olanı yapıyorlar" dedi.
 
08.09: AB içinde yeni Rusya yaptırımı konusunda ankaşmazlık devam ederken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "kilit kararların alınmasında oybirliği ilkesinin kaldırılması da dahil olmak üzere Avrupa Birliği'nde reform önerilerini desteklediğini" söyledi. Şu anda kararlar tek bir ülke bile veto etse alınamıyor.
 
07.48: ABD Başkanı Biden, "Vladimir Putin'in Ukrayna savaşından çıkış yolu olmamasından endişe ettiğini ve Rus liderin bu konuda ne yapacağını bulmaya çalıştığını" iddia etti. Biden, Putin'in "Ukrayna'nın işgalinin NATO'yu ve Avrupa Birliği'ni parçalayacağın yanılgısına düştüğüne inandığını" vurguladı. Biden, Putin'in çok hesaplı hareket eden birisi olduğunu, ancak kendisini endişelendiren sorunun "şu anda Rus liderin bir çıkış yolu olmaması" olduğunu söyledi.
 
07.46: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna’nın bir Rus gemisini ve Rus generalleri hedef almasına, ABD’nin sağladığı istihbaratın yardım ettiği şeklinde ABD basınına sızan açıklamaların, Başkan Joe Biden’ı rahatsız ettiğini belirtti. ‘‘Başkan sızıntılardan memnun değil’’ diyen Psaki, Başkan’a göre bunun ABD’nin rolünü abartan ve doğru olmayan bir açıklama olduğunu belirtti. Psaki, Başkan Biden’ın bir diğer görüşünün de bunun Ukrayna’nın rolünü ve liderliğini küçümsemek olduğuna dikkat çekti. (VOA)
 
07.44: Japonya, Ukrayna'daki olaylar ışığında, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin dahil olmak üzere Rusya, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nden 140'tan fazla kişiye yeni yaptırımlar uygulayacağını açıkladı.Aynı zamanda Almaz-Antey de dahil olmak üzere 71 Rus şirketine de karşı da yaptırım kararı alındı. Güncellenen yaptırım listesi, Japonya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlandı. İlk olarak 133 kişiye yaptırım uygulanacağı açıklanırken, tam listeyle sayı 141'e yükseldi. (Sputnik)
 
05.53ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'den Ukrayna için 33 milyar dolarlık askeri, ekonomik ve insani yardımı acilen onaylamasını talep etti.
 
05.50: Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, Ukrayna'ya askeri operasyonun başında ele geçirilen belgelerin, Ukrayna topraklarından Rusya ve Donbass'a saldırı hazırlığında olunduğunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Polyaskiy ayrıca, Rusya ile NATO'nun vekalet savaşında olduğunu belirtti. 
 
9 Mayıs Pazartesi
 
23.20: Uzun süredir ABD yönetiminin gündeminde olan "ödünç verme" yasası ABD Bakanı Joe Biden tarafından imzalanarak yürürlüğe sokuldu. Ayrıntılar.
 
23.12: Kırım köprüsünde bir patlama olduğu iddiasıyla sosyal medyadaya yayılan Ukrayna kaynaklı haberler, Kırım'daki Rus yönetimi tarafından yalanlandı. Rus yetkililer, bunu "9 Mayıs Zafer Günü'ne gölge düşürmeye çalışan asılsız propagandalar" olarak niteledi. (M. Komsomolets)
 
23.11: Ukrayna'da, Z ve V harfleri araba plaka kayıtlarından çıkarıldı ve bunların yerine tek bir Y sembolü konuldu. Z ve V harfi, askeri operasyon başladığından beri Rusya tarafından simge olarak kullanılıyor. 
 
23.09: Moldova Başbakanı Natalia Gavrilitsa, ayrılıkçı Transdinyester Cumhuriyeti topraklarında 1992'den beri bulunan Rus birliklerinin geri çekilmesini istedi. 
 
22.08: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hızla barışçıl bir çözüme ulaşmak için Rusya ile Ukrayna arasında müzakerelere yeniden başlama çağrısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Berlin'de düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Scholz, “Talebimiz müzakerelerin yeniden başlatılması, Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin daha somut hale gelmesi, hızlı bir şekilde anlaşmaya varılmasıdır. Binlerce can kaybının ardından şimdi Ukrayna'da yeni bir yıkım yaşanmamalı. Tam tersine, artık müzakerelerde ilerleme noktasına gelmeliyiz" dedi.
 
20.52: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy’in doğrudan talimatı ile, ABD’li ve İngiliz danışmanların katılımı ile yapılan Zmeinıy Adası’nı ele geçirmeye yönelik büyük provokasyon girişiminin adadaki Rus askerleri tarafından önlendiğini bildirdi. Konaşenkov, Kiev’in 7 Mayıs’tan itibaren 2 gündür Karadeniz’in kuzeybatısının kontrolü açısından stratejik bir konumda olan Zmeinıy Adası’na havadan ve denizden indirme yapmak için birkaç girişimde bulunduğunu söyledi. Adada bulunan Rus ordu birliklerinin ustaca eylemleri sayesinde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin provokasyon girişimlerinin önlendiğine dikkat çeken Konaşenkov, adaya yönelik düşman saldırılarının püskürtülmesi sırasında Ukrayna’ya ait 3 Su-24, 1 Su-27 uçağının, ayrıca indirme kuvvetlerini taşıyan 3 Mi-8 helikopterinin ve 1 Mi-24 helikopterinin havada vurulduğu bilgisini verdi. Rus komutan, ayrıca 2 gün içinde Zmeinıy Adası’nın bulunduğu bölgede 8’i Bayraktar TB-2 olmak üzere Ukrayna’ya ait 29 insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü, 8 Mayıs gecesi adaya denizden çıkarma yapma girişimi sırasında ise Ukrayna’ya ait 3 adet Kentavr zırhlı hücumbotunun imha edildiğini vurguladı. (Sputnik)
 
18.02: Fransa Cumhurbaşkanı Macron, AB'nin "Ukrayna ihtilafı daha da genişlemeden ateşkese ulaşılmasını sağlaması gerektiğini" söyledi.
 
18.01:  Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Moskova'nın Berlin'e Kiev'e silah tedarik etmekten başka seçenek bırakmadığını savundu.
 
18.00:  Rusya İçişleri Bakanlığı, Moskova'daki Ölümsüz Alay yürüyüşüne 1 milyondan fazla kişinin katıldığını bildirdi.
 
17.05:  Putin, döviz düzenlemeleri ve uluslararası hesap işlemleri ile ilgili yeni mekanizmalar geliştirmek için çalışma grubu kurulması talimatı verdi. Kararname metninde, “Döviz düzenlemeleri ve uluslararası hesap işlemleri ile ilgili yeni mekanizmalar geliştirmek için kurumlar arası çalışma grubunun kurulması” ifadeleri yer aldı.
 
15.53: Rusya’nın başkenti Moskova’da İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Sovyet vatandaşlarının anısına  Ölümsüz Alay yürüyüşü gerçekleştiriliyor. Yürüyüşe, Rusya Devlet Başkanı Putin de babasının fotoğrafıyla katıldı.
 
15.01: Almanya Ekonomi Bakanlığı'ndan bir yetkili, Rus gazının ödemesine ilişkin hükümetin tutumunun değişmediğini, ithalatçıların ödemelerini euro olarak yaptığını söyledi. (Bloomberg)
 
14.59: Başkan Putin, "Ukrayna'daki özel askeri harekatın hedefine ulaşacağından şüphe yok" dedi.
 
14.58: Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) lideri Denis Puşilin, Mariupol'ün DHC'ye sonsuza dek döndüğünü ve Rusya'nın orada sonsuza dek kalacağını söyledi. Mariupol sakinleriyle sohbet eden Puşilin, "Rusya, sonsuza dek burada ve nihayet sizler evinizdesiniz. Şimdi burası, sonsuza dek DHC toprağı. Gücümüz var, imkanlarımız var, en büyük ve harika ülke Rusya'nın desteği var" dedi. (Sputnik)
 
14.06: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus hava savunma sistemlerinin gece saatlerinde Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde (DHC) Ukrayna ordusuna ait 2 MiG-29 savaş uçağı ile Harkov Bölgesi'nde 1 Su-24 savaş uçağını vurduğunu belirtti. İzyum ve Snejkovka yerleşimlerinde Smerç tipi 3 çok namlulu roketatar sisteminin imha edildiğini bildiren Konaşenkov, Zmeynıy (Yılan) Adası'nda ise 2'si Bayraktar-TB2 olmak üzere 3 İHA'nın etkisiz hale getirildiğini kaydetti. (Sputnik)
 
13.34: Putin, Kızıl Meydan'daki geçit töreninden sonra, Rus ordusuna bağlı "Sparta" taburunun Donbass'taki çatışmalarda ölen komutanı Vladimir Jogi'nin babasıyla bir araya geldi, oğluna verilen Rusya Kahramanı madalyasını takdim etti. 
 
12.22: Çin'in doğal gaz ithalatı ilk dört ayda yüzde 8,9, petrol alımı yüzde 4,8 azaldı. Bu dönemde Çin gaz için 21,64 milyar dolar, petrol için 116,07 milyar dolar ödedi. Bloomberg Çinli sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) şirketlerinin Rusya'dan büyük indirimle alım yaptıklarını yazmıştı.
 
12.19: Putin, Ukrayna'daki operasyonda ölenlerin çocuklarının, Rus üniversitelerine sınavsız girmeleri için kararname imzaladı. 
 
12.18:  Rusya'da Youtube'un muadili olan Rutube sitesi, pazartesi sabahı hacklendi. Ayrıca bilgisayar korsanları Rusya'daki TV kanallarının programlarına ve Lenta.ru haber sitesine saldırdı.
 
11.54: Ukrayna'yla müzakerelerde Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Moskova ve Kiev arasındaki görüşmelerin sona ermediğini ve video konferans yöntemiyle devam ettiğini söyledi. Rus basınına konuşan Medinskiy, yüz yüze görüşmelere geçilmesi için ellerinde daha fazla somut husus bulunması gerektiğini kaydetti. (Sputnik)
 
11.06: AB Diplomasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Avrupa Birliği ülkeleri, Ukrayna'yı yeniden inşa etmek için Rusya'nın dondurulmuş döviz rezervlerini kullanmayı  düşünmelidir" dedi. Borrell, ABD tarafından Afganistan Merkez Bankasın'nın el konulan ve daha sonra terör mağdurlarına ödenmek ve ülkeye insani yardım sağlamak için kullanılan milyarlarca dolar değerindeki varlığı örnek gösterdi. Borrell Rusya'nın dodurulnmuş rezervleriyle benzer adımlar atmanın "mantıklı olacağını" savundu.
 
10.59: Putn, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı zafer elde eden nesille gurur duyduklarını belirtti ve “Nazizm'i un ufak edenlerin anısını korumak bizim görevimiz” ifadelerini kullandı. Rusya'nın her zaman ‘bölünmez güvenliğin’ savunucusu olduğunu kaydeden Putin, “Küresel savaş kabusunun bir daha yaşanmaması gerek” diye devam etti.
 
10.40: Putin: "Moskova'daki geçit törenine Ukrayna'daki özel askeri operasyonda görev yapan askerler de katılıyor."
 
 
10.39: RIA ajansı, hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle St. Petersburg, Yekaterinburg, Novosibirsk ve Samara'da da hava gösterisinin iptal edildiğini duyurdu. 
 
10.35: Kızıl Meydan'daki törende savaş uçakları ve helikopterlerin uçuşunun hava koşulları nedeniyle iptal edildiğini Kremlin Sözcüsü Peskov açıkladı.
 
10.24: Putin konuşmasının ortasında, hayatını kaybedenler için herkesi 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.
 
10.23: Putin: "Uzlaşma çağrımıza rağmen NATO ülkeleri bizi duymak istemedi, çünkü tamamen farklı planları vardı. Kırım'a saldırı için hazırlıklar yapıldı, ittifak bize sınır bölgelerde askeri yığınak başlattı, her şey neo-Nazilerle bir çatışmanın olacağını gösterdi. Bu kaçınılmazdı."
 
10.22: Putin, orduya seslendi: "Anavatanımızın güvenliği için Donbass'taki halkımız için savaşıyorsunuz."
 
10.18: Putin, Rusya'nın güvenlik garantileri için Batı ile uzlaşma istediğini, ancak NATO'nun reddettiğini söyledi. Asker operasyonun "tek doğru karar olduğunu" vurguladı. 
 
10.02: Kızıl Meydan'da 9 Mayıs Zafer Günü resmi geçit töreni başladı. Başkan Putin, tören öncesi tribündeki gazilerin ellerini tek tek sıkarak bayramlarını kutladı. 
 
05.57: İngiltere, Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulayacağını duyurdu. Rusya'dan platin ve paladyum ithalatına yeni vergiler getirileceği belirtildi. 
 
05.52: Avrupa Parlamentosu'nda Fransız Ulusal Cephe Partisi milletvekili Thierry Mariani, Rusya karşıtı yaptırımların Moskova'nın lehine olduğu fikrini dile getirdi. Yaptırımlardan Rusya'nın kazançlı çıktığını belirten Mariani, "2014'ten beri, bu ambargo nedeniyle Ruslar para kazanıyor, Fransızlar ise kaybediyor. Bizim çiftçilerimiz daha az ihraç ediyor. Bugüne bakınca, Rusya petrol ve doğal gazdan hiç bu kadar fazla para kazanmamıştı" dedi. 
 
00.54: Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, "NATO'nun Ukrayna'daki ihtilafın tarafı haline getirilmesine izin vermeyeceğini" söyledi. Scholz, "Almanya, kendisine ve ortaklarına Rusya'dan daha fazla zarar verecek kararlar almayacak" dedi.
 
00.52: M. Komsomoltes: "Ukrayna ordusu yakında yeni parti Türk İHA'sı Bayraktar TB2'leri teslim alacak. Meridian Air Cargo'nun An-12 nakliye uçağı, 8 Mayıs'ta Türkiye'nin Tekirdağ şehrinden Polonya'ya (Rzeszow) geldi. İHA'lar Polonya'dan Ukrayna'ya sevkedilecek."
 
00.46: Rusya, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası’nı karşı kazanılan zaferin 77. yıldönümü olan 9 Mayıs Zafer Günü’nü kutluyor. Törenlerin kalbi her zaman olduğu gibi Kızıl Meydan’da atacak. Kremlin Sözcüsü Peskov, Başkan Putin’in zafer geçit töreninde bir konuşma yapacağını, Meçhul Asker anıtına çelenk koyacağını söyledi. Ukrayna operasyonunun devam ettiği sırada Putin’in yapacağı konuşma tüm dünyada merakla izlenecek.
 
Kızıl Meydan'daki tören saat 10:00'da başlayacak. Bu yıl törene 11 bin asker, 77 uçak ve helikopter katılacak, Rus ordusunun modern silahları sergilenecek.  Ölümsüz Alay yürüyüşü Moskova’da  saat 15.00'te başlayacak, 7 kilometrelik bir güzergahta yapılacak.  Kutlamalar gece 22.00’de başkentin 36 farklı mekanında 10 dakika sürerecek havai fişek gösterileri ile sona erecek.
 
00.23: Zelenskiy, Mariupol kuşatmasını askeri yollarla kaldırmanın imkansız olduğunu, durumu diplomasi yoluyla çözmeyi hedeflediğini söyledi.
 
8 Mayıs Pazar
 
21.44: G7 ülkeleri liderlerinin bugün "Bir Rus zaferini önleme kararlılığında birleşildiğini" açıklayan bir bildiriyi kabul etmesine Rusya'dan ilk tepki geldi. Duma Başkanı Volodin, G7 ülkelerinin Rusya'nın  Ukrayna'daki zaferini önleme niyetine ilişkin açıklamalarının, "Rusya'nın özel harekatın başarısının tanınması olarak kabul edilmesesi anlamına geldiğini" söyled,. Volodin, "Rusya, Batı'nın NATO'yu doğuya doğru genişletme planlarını yok etti" dedi.
 
21.26: G7 ülkeleri, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketi kapsamında Rusya'dan petrol ithalatını kademeli olarak bitireceklerini ya da tamamen keseceklerini duyurdu. Ayrıntılar.
 
20.09: Rusya Uzay Ajansı Roscosmos'un başkanı Dmitri Rogozin, Telegram hesabından yayınladığı mesajda, "nükleer bir savaş durumunda Rusya'nın yarım saat içinde NATO ülkelerini yok edebileceğini" söyledi. Ancak Rogozin, "sonuçları tüm dünyayı etkileyeceği Rusya'nın böyle bir savaşa izin vermemesi gerektiğini" vurguladı. Rogozin, "Bu nedenle, ekonomik ve askeri olarak daha güçlü olan bu düşmanı normal (konvansiyonel) silahlarla yenmemiz gerekecek" diye yazdı. Rogozin, "zaferin  koşulları"nı sıralarken,  ülkenin orduyla "tam dayanışması", ekonominin seferber edilmesi, askeri-sanayi kompleksinin ve Rusya'nın ilgili sanayi sektörlerinin "askeri bir temelde" ortak çalışmasını sıraladı. Rogozin, "Bu hemen ve hızlı bir şekilde yapılmalı. Ukrayna'da Nazilerle savaşmıyoruz. Ukrayna'yı NATO işgalinden kurtarıyoruz ve en kötü düşmanı batı sınırlarımızdan uzaklaştırıyoruz” dedi .
 
18.03: Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Alman Sendikalar Birliği kongresinde yaptığı konuşmada, SSCB'nin son Başkanı Mihail Gorbaçov'un inşasını istediği "tek bir Avrupa evi" hayalinin yıkıldığını söyledi. Steinmeier, Ukrayna'daki çatışmayı “Avrupa evi” hayalinin tamamen suya düşmesinin temel nedeni olarak nitelendirdi.
 
18.01: Bloomberg'in haberine göre, AB daimi temsilcileri pazar günü de devam eden müzakerelerde, özellikle Macaristan'ın itirazı nedeniyle Rusya'ya karşı petrol ambargosunu da içeren yeni yaptırımlar konusunda bir anlaşmaya varamadı. Görüşmeler devam edecek.
 
17.59: Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Khusnullin, Rus ordusunun denetimindeki Mariupol ve Volnovaha şehirlerini ziyaret ederek restorasyon çalışmalarının ölçeğini değerlendirdi.
 
17.58: Ukrayna'yı hafta sonunda Batı'dan önemli isimler ziyaret etti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau bugün Ukrayna'nın Irpin kentindeydi. ABD First Lady'si Jill Biden'in de Ujgorod'u ziyaret ettiği bildirildi. Hırvatistan Başbakanı Andrey Plenkoviç de Ukrayna'ya giden isimler arasındaydı.
 
12.12: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri’nin dün gece yüksek hassasiyetli füze saldırıları ile Harkov bölgesinde Ukrayna mekanize tugayının komuta merkezini ve Artsiz yerleşim bölgesindeki Çervonoglinskoye askeri havalimanının iletişim merkezini imha ettiklerini bildirdi. Konaşenkov, ayrıca Odessa yakınlarında Ukrayna donanmasına ait Proje 1241 bir korvetin de hava tabanlı yüksek hassasiyetli füzelerle imha edildiğini ifade etti. “Taktik uçaklar ve saldırı jetleri ile Ukrayna’ya ait 130 askeri unsur vuruldu” diyen Konaşenkov, hedeflerin arasında 3 komuta merkezi, insan gücü ve askeri teçhizatın yoğunlaştığı 123 bölge, atış mevzilerinde 2 topçu bataryası ve ayrıca Bahmut ve Krasnopolye yerleşim bölgelerinde 2 mühimmat ve yakıt deposu bulunduğunu kaydetti. Sputnik'in haberine göre Rus komutan, “Saldırılar sonucu 420’ye yakın aşırı milliyetçi etkisiz hale getirildi, 55 adet askeri teçhizat devre dışı bırakıldı” ifadelerini kullandı. “Rus hava savunma sistemleri dün gece saatlerinde Zmeinıy Adası üzerinde Ukrayna’ya ait 2 Su-24 bombardıman uçağını ve bir Mi-24 helikopterini daha imha etti, ayrıca Odessa kentinin yakınlarında bir Bayraktar-TB2 insansız hava aracı vuruldu” diyen Konaşenkov, son bir günde Ukrayna’ya ait toplam 4 uçağın, 4 helikopterin, 3 Bayraktar-TB2 insansız hava aracının ve bir hücum botunun imha edildiğini sözlerine ekledi.
 
10.43: Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC), Mariupol’den son bir günde 67’si çocuk olmak üzere 445 sivilin tahliye edildiğini duyurdu. DHC Savunma Karargahının Telegram hesabından yapılan açıklamada, “7 Mayıs 08.00-8 Mayıs 08.00 arasını kapsayan son bir günde, Mariupol’den Novoazovsk ilçesinin Bezımennoye yerleşimine 67’si çocuk olmak üzere 445 kişi tahliye edildi” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca 5 Mart’tan bu yana Bezımennoye’ye toplam 29 bin 154 kişinin tahliye edildiği kaydedildi. (Sputnik)
 
09.19: İngiltere hükümeti, Ukrayna'ya 1,3 milyar sterlinlik ek silah yardımı yapma kararı aldı. 
 
09.13:  Zelenskiy, AB'de Rusya'ya karşı yaptırımlar konusunda hala bir birlik olmadığını kabul etti. Zelenskiy, "Rusya'ya tam olarak yaptırım baskısı uygulamaya çalışan ülkelerin ABD ve  İngiltere olduğunu" söyledi.
 
09.11: Avrupa Komisyonu'nun resmi temsilcisi Eric Mamer, AB'de Rusya Federasyonu'na yönelik altıncı yaptırım paketine ilişkin tartışmaların devam ettiğini, Avrupa Komisyonu'nun bir anlaşmaya varılacağından emin olduğunu söyledi.
 
09.06: Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Ukrayna ordusunun önümüzdeki pazar günü ülkenin batısındaki Lvov ve Volin'de Rusya ordusunu 'sivilleri vurmakla suçlamak üzere' Toçka-U tipi balistik füzelerle saldırı düzenlemeyi planladığını duyurdu.  Mizintsev, "8 Mayıs'ta Kiev rejimi ülkenin batı bölgelerinde sivil kayıpların olacağı daha sofistike provokasyonlar başlatmayı planlıyor" dedi. (Sputnik)
 
09.03: Eski NATO Genel Sekreteri Rasmussen, İsveç ve Finlandiya'yı ittifaka "hemen" katılmaya çağırdı. Rasmussen, "iki ülkenin Rusya Ukrayna'da askeri özel bir operasyonla “meşgul” olduğu sırada “şu anda” NATO'ya katılma planlarını uygulamaya ihtiyaç duyduğunu" savundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının radikal sonuçları konusunda daha önce uyarmıştı.
 
09.02: FSB: "9 Mayıs Zafer Bayramı'nda Rusya'da terör saldırıları hazırlayan neo-Nazilerin destekçileri Moskova'da gözaltına alındı."
 
7 Mayıs Cumartesi,
 
23.10:  Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın güneyindeki Mariupol kentinde yer alan Azovstal çelik fabrikasından tüm sivillerin tahliye edildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus silahlı kuvvetlerinin bölgeden 51 kişiyi kurtardığı; kurtarılan sivillerin 22'sinin kadın ve 11'inin de çocuk olduğu belirtildi.
 
22.57: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, ülkenin güneyindeki Mariupol kentinde Rus kuvvetlerinin kuşatması altında olan Azovstal çelik fabrikasından tüm kadın, çocuk ve yaşlıların tahliye edildiğini duyurdu. (Sputnik)
 
20.01: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Artsız, Odessa ve Voznesensk bölgelerindeki askeri havaalanlarına düzenlenen saldırılarda, Ukrayna uçakları, insansız hava araçları dahil pek çok hedefin yüksek hassasiyetli silahlarla vurulduğunu duyurdu. Bakanlık açıklamadında ayrıca, "İskender füzeleri, Harkov bölgesindeki Krasnograd ve Karlovka tren istasyonları alanlarında ABD ve Batı ülkelerinden gelen büyük miktarda silah ve teçhizatın yanı sıra 58. Ukrayna motorlu piyade tugayının personelini yok etti" denildi. Bugünkü operasyonlarda 26 askeri tesisin uçaklarla vurulduğu belirtildi.
 
Bu arada saldırılar sonrası Ukrayna'nın Odessa kentindeki askeri bölge idaresi, 8 Mayıs saat 22.00'den 10 Mayıs 5.00'e kadar kentte sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.
 
12.43: Rus milyarder Roman Abramoviç'in sahibi olduğu Chelsea, Todd Boehly öncülüğündeki konsorsiyum tarafından 4,25 milyar sterlin (78 milyar TL) karşılığında satın alındı. Rus milyarder kulübü 2003’te 140 milyon sterlin karşılığında almıştı. Kulübün açıklamasına göre, ABD Beyzbol Ligi takımlarından Los Angeles Dodgers’ın ortağı Todd Boehly’nin yanı sıra Clearlake Capital, Mark Walter ve Hansjoerg Wyss’in aralarında bulunduğu grupla anlaşmaya varıldı. Anlaşma gereği yatırımın 2,5 milyar sterlinlik kısmı, kulüp hisselerini satın almak için kullanılacak ve daha önce Abramoviç’in açıkladığı gibi hayır kurumlarına bağışlanmak üzere Britanya’daki dondurulmuş bir banka hesabına yatırılacak. Hesaptaki para devletinin onayı olmadan transfer edilemeyecek.
 
11.44: Ukrayna'daki özel askeri harekatta yaşanan son gelişmeleri aktaran Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus hava güçlerinin Harkov Bölgesi'ndeki hedeflere ateş açtığını belirterek "Harkov Bölgesi'nde Bogoduhov tren garının bulunduğu bölgede ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen büyük miktarda silah ve askeri teçhizat imha edildi" dedi. (Sputnik)
 
09.08: Biden, Ukrayna'ya 150 milyon dolarlık ek silah yardımı kararı aldı. Yardmının detaylarına ilişkin açıklama yapan Pentagon Sözcüsü John Kirby ise şunları söyledi: “Pakette 25 bin 155 mm top mermisi; üç AN/TPQ-36 topçu radarları, elektronik sinyal karıştırma ekipmanı diğer saha ekipmanı ile yedek parçaları bulunuyor.”
 
08.46: Financial Times, "Batı bankalarının Rusya'dan çekilmeleri nedeniyle oluşacak zararları karşılamak için 10 milyar dolardan fazla kaynak ayırdıklarını" yazdı. Gazete Fransız bankası Societe Generale'in yaklaşık 3,1 milyar euro kaybetmeye hazırlandığını, Amerikan bankası Citigroup'un, 3 milyar dolarlık olası kayıp hesapladığını kaydetti.
 
08.42: Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerine karşı dünyanın tutumunun Çin'i Tayvan veya Güney Çin Denizi'ne yönelik politikasından caydırmak için kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Washington Post'a konuşan Kisi, "Uluslararası toplum Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerini görmezden gelir veya göz yumarsa, bu böyle bir politikanın Hint-Pasifik bölgesi de dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde hoş görülebileceğine dair yanlış bir sinyal verebilir" dedi.
 
08.40: Biden'ın, "Ukrayna'la paylaşılan istihbarat bilgileri konusunda medyaya haber sızdırılmasından" rahatsız olduğu ve bunun derhal durdurulması için yetkili isimleri uyardığı bildirildi.
 
08.33:  Rusya Adalet Bakanlığı, "yabancı medya ajanları" kategorisine bazı ünlü isimleri daha ekledi. Rap şarkıcısı Morgenstern (Alişer Valeyev), İsrail'den bir şirketten para aldığı için "bireysel yabancı ajan" listesine girdi. Ayrıca önde gelen muhalif isimlerden Navalnıy'nın yardımcıları Lyubov Sobol, Vladimir Milov ile siyaset bilimciler Leonid Gozman, Boris Kagarlitsky yabancı medya ajanlarının siciline dahil edildi. Listedeki isimlerden Morgenstern, Sobol ve Milov bir süredir yurt dışında yaşıyor.
 
08.26: BM Güvenlik Konseyi Ukrayna'daki durumla ilgili, çatışmaların başlangıcından beri ilk kez oybirliğiyle bir karar aldı. Rusya'nın veto etmediği belgede, BM Genel Sekreterinin çatışmayı çözme çabalarına destek verildi, tüm ülkeler uluslararası anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözmeye çağrıldı.
 
08.21: Rus ordusunun kontrolüne geçen Ukrayna'nın Herson bölgesinin atanmış askeri-sivil yönetiminin başkan yardımcısı Kirill Stremousov, "“Rusya Federasyonu'nun bir parçası olarak yaşamayı amaçlıyoruz ve Kırım'a yakın bir yolda yürüyeceğiz" dedi. Rusya'nın iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel sekreti Andrey Turçak, dün Herson'u ziyaret etmiş ve  Rusya'nın "sonsuz kadar burada kalacağını" söylemişti.
 
6 Mayıs Cuma
 
23.26: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun, Rusya’dan petrol ithalatının yasaklanmasına yönelik teklifini desteklemeyeceklerini duyurdu. Macaristan’da liman olmamasından dolayı halihazırda ülkeye petrolün sadece borularla ve Rusya’dan geldiğini belirten Orban, “Petrol ambargosu eğer kabul edilirse, Macaristan ekonomisine atılan bir atom bombası anlamına gelecek” diye konuştu. Rusya’nın yerine başka bir ülkeden petrol almanın Macaristan için hem çok masraflı hem de 5 yıllık geçiş süresi gerektirdiğini aktaran Orban, bu problem çözülünceye kadar hükümetin veto hakkını kullanacağını ifade etti.
 
22.43: Rusya Soruşturma Komitesi’nin Telegram hesabından yapılan açıklamada, “Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr İvanoviç Bastrıkin, terör saldırısı hazırlığıyla bağlantılı olarak Herson şehrinde gözaltına alınan adamla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bilgi alınması emrini verdi” ifadesine yer verildi. Rusya Savunma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, dairelerden birinde patlayıcı laboratuvarı tespit edildi. Ayrıca belgeler ve özel edebiyat, ateşli silah ve mühimmat, bomba atar ve TNT bulundu. (Sputnik)
 
22.33: AB ülkeleri Daimi Temsilcileri Komitesi cuma günü Rusya'ya karşı 6. yaptırım paketi üzerinde bir uzlaşmaya varamadı. Hafta sonu istişarelere devam etme kararı alındı. Özellikle Macaristan ve Slovakya'nın itirazı nedeniyle, Rusya'ya uygulanması planlanan petrol ambargosu konusunda anlaşmazlık sürüyor.
 
Uzmanlar 9 Mayıs pazartesi gününüb "kritik ve simgesel önemde" olduğuna vurgu yapıyor.  Bir yandan 9 Mayıs, Avrupa Birliği'nde (AB) ve tüm dünyada Avrupa Günü olarak kutlanıyor. Avrupa Günü, Avrupa birliğini temsil ediyor.  Bu simgesel gün, 1950'de Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman'ın bir Avrupa ülkeleri örgütü oluşturma önerisini sunduğu ve bugünkü Avrupa Birliği'nin temelinin atıldığı gün olarak hatırlanıyor. AB'nin bu önemli günde yeni Rusya yaptırımları için uzlaşarak "birlik mesajı" yollaması için uğraşılıyor.
 
Diğer yandan Rusya, 2. Dünya Savaşı'nın anısına Zafer Günü bayramını kutlayacak. Bu önemli günde Kızıl Meydan'da yapılacak askeri resmi geçitle Rusya tüm dünyaya mesaj verecek. Pek çok analist, Başkan Putin'in bu tarihi günde önemli açıklamalar yapabileceği beklentisi içinde. "9 Mayıs'ta Rusya'da seferberlik ilan edileceği" iddiası ise Kremlin tarafından yalanlandı.
 
22.26: Kiev yönetimi, cuma günü Azovstal fabrikası arazisinden 50 sivilin daha tahliye edildiğini duyurdu.
 
22.25:  Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD'nin  200'den fazla Ukraynalıyı Amerikan obüslerinin kullanımı konusunda eğittiğini ve şu anda 150 Ukraynalıyı daha eğittiğini açıkladı.
 
22.22: Wall Street Journal, Çinli teknoloji şirketleri Xiaomi ve Lenova'nın, ABD hükümetinin baskısı nedeniyle Rusya'ya mal satışlarını azaltacağını duyurdu. Gazeteye göre iki şirket, Rusya'dan ayrılma veya faaliyetlerini kısıtlama konusunda açıklama yapmaktan ise kaçındı.
 
20.46: Tinkoff Bank euro cinsinden SWIFT işlemlerine son verdiğini duyurdu. Banka yetkilileri transfer süresinin uzaması nedeniyle böyle bir karar aldıklarını açıkladı.
 
18.06: Kiev yönetimi, Rusya ile yeni bir esir takasının gerçekleştiğini duyurdu. Takas sonucunda 11'i kadın 41 kişinin Ukrayna'ya döndüğü açıklandı.
 
17.39: Finlandiyalı kimyasal madde üreticisi Kemira, Rusya pazarından çıkacağını duyurdu. 
 
17.35: Vladimir Zelensky 8 Mayıs Pazar günü G7 ülkelerinin liderleriyle düzenlenen online konferansa katılacak.
 
16.24: Birleşik Rusya partisi genel sekreti Andrey Turçak, Herson'u ziyaret etti. Turçak, Rusya'nın "sonsuz kadar burada kalacağını" söyledi.
 
15.40: DNR ve LNR, Rusya'ya elçi atadı.
 
15.34: Google Play, Rusyalı geliştiricilerin paralı uygulamaları platforma yüklemesine yasak getirdi. Mevcut abonelikler kullanım süreleri dolana dek çalışmaya devam edecek.
 
13.16: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Vladimir Putin'in İsrail Başbakanı Naftali Benett'den özür dilediği yönünde çıkan haberlerin doğru olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtsız bıraktı. Peskov, iki lider arasında "çok önemli bir konuşma" geçtiğini söylemekle yetindi.
 
Peskov ayrıca Belarus başkanı Lukaşenko'nun "Ukrayna'ya düzenlenen operasyonun uzadığı" yönündeki sözlerine, operasyonun "plana göre" ilerlediği yorumunu yaptı.
 
12.57: Moskova Borsası'nda dolar kuru 66,46, euro kuru 70,13 rubleye geriledi.
 
12.54: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Apple, Bentley ve PlayStation ürünlerinin paralel ithalatına izin verdi.
 
12.26: Rusya bütçesi düşen petrol ve doğal gaz ihracatı nedeniyle nisan ayında 133 milyar ruble (2 milyar dolar) açık verdi. (Kommersant)
 
11.33: The Moscow Times gazetesi, Rusya'da çok sayıda yerel organın "seferberlik uzmanı" alımı için insan kaynakları portallarına ilan verdiğini yazdı. Dün Kremlin sözcüsü Peskov, ülkede seferberlik ilan edileceği iddialarını "saçmalık" olarak nitelemişti.
 
11.29: Masa üstü uzaktan erişim programı TeamViewer, Rusya ve Belarus pazarlarından çıkacağını duyurdu. 
 
11.07: Pentagon, Moskva kruvazörünün vurulmasıyla ilgili Amerikan basınında çıkan haberleri yalanladı. CNN, kruvazörün ABD'nin sağladığı istihbarat sayesinde vurulduğu ileri sürmüştü.
 
11.04: Bloomberg'in haberine göre Avrupa Birliği, üç ülkeyi 2024'e kadar Rusya'ya yönelik petrol ambargosundan muaf tutmayı teklif ediyor. Bu ülkeler Macaristan, Çekya ve Slovakya.
 
10.20: Avrupa Ekonomi Komiseri: "Rusya'ya petrol ambargosu 9 ay sonra uygulanmaya başlayacak."
 
09.59: Avusturya Enerji Bakanı Margarete Schramböck, ne ülkesinin ne de Almanya'nın Rusya'ya yönelik bir gaz ambargosunun altından kalkabileceğini açıkladı. Schramböck, gaz ambargosu konusunun "kırmızı çizgileri" olduğunu söyledi.
 
09.56: KFC ve Pizza Hut şubelerinin sahibi AmRest'in Rusya'daki işlerini satışa çıkardığı öğrenildi. (Kommersant)
 
07.42: Ukrayna hükümeti, Batı'dan alınan yardımın miktarını açıkladı. Şubat ayının sonundan bu yana Ukrayna, 12 milyar dolardan fazla silah ve mali yardım aldı.
 
07.37: Kommersant gazetesi, Amerikan KFC restoranlarının Rusya'daki işletmelerini satma girişiminin yaptırımlar yüzünden suya düştüğünü duyurdu. Habere göre, Polonya merkezli AmRest şirketi,  Rusya'daki 267 KFC ve Pizza Hut restoranını VTB Capital'e satmak üzereyken operasyon başladı ve satış gerçekleşemedi. 
 
07.33: CNN'in kaynaklarına göre, ABD yönetimi Kiev'in talebi üzerine, gemide yangın başlamadan kısa bir süre önce "Moskva" kruvazörün konumu hakkında veri sağladı. Geminin Ukrayna'nn fırlattığı Neptun füzeleri ile Karadeniz'de vurulduğu iddia edilmiş, çıkan yangının ardından batmıştı. Rus makamları gemiden yangın çıktığını ve mühimmatın ateş aldığını açıklamıştı. CNN'e göre ABD, yangın başlamadn kısa süre önce iletidiği yeri Kiev'e bildirirken, Ukrayna'nın geminin yeri ile ilgili istihbaratı nasıl kullanacağını tam olarak bilmiyordu.
 
07.31: Kazakistan'da Bank CenterCredit (BCC), Rus sermayeli Alfa-Bank Kazakistan'ın yüzde 100 hissesini satın almak için anlaşma imzaladı.
 
07.27: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin ve genel olarak Avrupa Birliği’nin (AB), Avrupa Konseyi’nin Rus petrolüne karşı teklif ettiği yaptırımlara hazır olmadıklarını belirtti. Orban, Avrupa Konseyi Başkanı’na gönderdiği mektubunda, ülkesinin mevcut şekliyle yaptırım tasarısına destek veremeyeceğini kaydederek, “Ne Macaristan ne de genel olarak AB, komisyonun teklif ettiği tedbirleri almaya ve hayata geçirmeye hazır değil. Yaptırımlar, tüm üye ülkelerde gereken tüm ön koşullar yerine getirildikten sonra uygulama konmalı” ifadesini kullandı.
 
07.24: Rusya'nın ABD Büyükelçisi  Antonov "Rusya ne ABD'yi ne de Avrupalı müttefiklerini tehdit etmiyor, ancak Ukrayna ihtilafının tırmanmasını önlemek için her türlü çabayı gösteriyor." dedi.  Rusya'nın Washington'daki Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ABD yönetimine kimyasal silah stoklarını imha etme çağrısında bulunuldu. "Kimyasal silah stoklarından henüz kurtulmamış Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'na üye tek ülke, Rusya değil ABD'dir. Washington'un kimyasal silahsızlanmayı hızlandırmak için teknik kapasiteye ve mali kaynaklara sahip olduğu bir gerçek olarak biliniyor." (Sputnik)
 
06.09: Alman Die Welt gazetesi, Almanya'nın Ukrayna'ya Gepard tanklarının sevkiyatının, gerekli mühimmat eksikliği nedeniyle durdurulduğunu bildirdi.
 
06.06: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, gıda güvenliğinin sağlanması için Rusya, Ukrayna ve Belarus'tan gübre ve gıda ürünlerinin dünya pazarlarına dönmesi gerektiğini söyledi. 
 
5 Mayıs Perşembe
 
23.58: Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede "geçmişte yaşanan yanlış anlaşılmaların" tartıştıldığı ve Ukraynalı liderin Steinmeier'i Kiev'e davet ettiği bildirildi. Kiev daha önce Steinmer'in ziyaret talebini, "Rusya'ya destek veren geçmişteki politikalarını" gerekçe göstererek reddetmişti.
 
23.56: Rusya Duması Başkanı Volodin, sosyal medyada yayılan "9 Mayıs'ta seferberlik ilan edileceği" iddialarını yalanladı. Volodin ayrıca "Rusya'dan bir nükleer bir saldırının ancak karşı yanıt olarak mümkün olabileceğini" söyledi.
 
23.49: İsrail, Putin'in Lavrov'un Yahudiler hakkındaki sözleri için özür dilediğini açıkladı. Lavrov'un "Hitler'in Yahudi kanı taşıdığını" söylemesi İsrail'den tepki almış ve Rusya'dan özür talep edilmişti. 
Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile yaptığı telefon görüşmesinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Yahudiler ve antisemitizm hakkındaki açıklamaları nedeniyle özür dilediği belirtildi. RBC'nın haberine göre, Kremlin'in Putin ile Bennett arasındaki görüşmenin ardından  yayınladığı mesajda ise bu konuya değinilmedi. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Rus hükümetinin Lavrov'un sözleri için İsrail ve Yahudi halkından özür dilemesi gerektiğini söylemişti. Lapid, Lavrov'un sözlerini "affedilemez ve çirkin" olarak nitelendirmiş ve bunların "korkunç bir tarihi hata" olduğunu savunmuştu. Rusya Hahambaşısı Lazar da Lavrov'a Hitler'le ilgili sözleri için özür dilemesi çağrısı yapmıştı.
 
17.39: İngiltere, Moskova Borsası'nı tanıma kararını iptal etti.
 
11.20: Rusya'nın Kaliningrad vilayetindeki otomobil fabrikası Avtotor, "zor zamanlarda ekip biçmeleri için" fabrika arazisinden çalışanlara toprak verdi.
 
08.40: Moskovski Komsomolets: "Uzmanlar, AB'nin Rusya'ya petrol ambargosunun en az 10 yıl sürmesini bekliyor."
 
08.31: Rus kaynakları, Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki Yasinovataya'ya Ukrayna tarafından BM-21 Grad füzeleri atıldığını, saldırıda bir sivilin öldüğünü duyurdu. 
 
08.29:  Almanya Ekonomi Bakanı Habek, Rusya petrolüne ambargo uygulanması durumunda Almanya'nın doğu bölgelerinde benzin sıkıntısı yaşanabileceği konusunda vatandaşları uyardı.
 
08.21: Fransız gazetesi Le Figaro, "Ukrayna'daki durumun ABD dolarının hegemonyasını sarstığını" savundu. Gazete, "Amerikalılar Rusya'nın altın ve döviz rezervlerinin yarısını dondurarak kendi para birimlerinden kitle imha silahları yaptılar. Ama bu iki ucu da keskin ve kendisine zarar verebilecek bir silah" yorumunu yaptı. 
 
08.14: Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu, Ukrayna'ya silah teslim eden NATO ülkelerina ait nakliye araçlarının "meşru hedef "olduğu uyarısını bir kez daha tekrarladı.
 
08.03: New York Times, ABD yetkililerinin iddialarına atıfta bulunarak, Washington'un Ukrayna'da devam eden özel askeri operasyonda eylem halindeki Rus generallerinden birkaçını hedef alma ve öldürme konusunda Ukraynalılara istihbarat sağladığını bildirdi. (Sputnik)
 
07.56: AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, beklenen altıncı yaptırım paketinin içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu.  "Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'ı ve diğer iki büyük bankayı SWIFT'ten çıkarıyoruz." diyen von der Leyen, böylece Rusya'nın finansal sisteminde kritik öneme sahip bankaları hedef aldıklarını söyledi. Von der Leyen, söz konusu bankaların SWIFT'ten çıkarılmasıyla Rus finans sektörünün küresel sistemden tam anlamıyla izolasyonunun sağlanacağını ifade etti. Rus devletine ait 3 kanala yayın yasağı getireceklerine işaret eden von der Leyen, bu kurumların AB ülkelerinde, kablo, uydu, internet veya akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla herhangi bir şekilde faaliyet göstermelerine izin verilmeyeceğine vurgu yaptı. Von der Leyen, Kremin'in Avrupa'dan muhasebecilere ve çeşitli danışmanlara erişimini de durduracaklarını hatırlatarak söz konusu hizmetlerin Rus şirketlerine verilmesini yasaklayacaklarının altını çizdi.
 
Von der Leyen, " Rus petrolüne olan bağımlılığımızı ele alıyoruz. Açık olmak gerekirse bu kolay olmayacak. Bazı üye ülkeler Rus petrolüne bağımlı. Şimdi, Rus petrolünün yasaklanmasını teklif ediyoruz. Bu, bütün deniz ve boru hattıyla taşınan ham ve rafine Rus petrol ürünleri için tam bir ithalat yasağı olacak." diye konuştu. Rus petrolünün alternatif tedarik yolları güvence altına alınarak ve küresel piyasalar üzerindeki etkisi en aza indirilerek düzenli ve aşamalı biçimde sonlandırılacağını anlatan von der Leyen, "Rusya'nın ham petrol tedarikini 6 ay içinde ve rafine ürün tedarikini de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldıracağız." dedi.
 
05.56Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rus petrolüne ambargo uygulanması halinde Berlin'de ve Almanya'nın doğusunda benzin yetersizliği yaşanabileceğini açıkladı. 
 
05.53: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna'nın askeri potansiyelini güçlendirmek ve müzakerelerde Kiev'in duruşunu sağlamlaştırmak için mümkün olan her şeyi yapmaya çalıştığını söyledi. 
 
00.11:  The Coca-Cola Company CEO'su James Quincy, Rusya pazarından tamamen ayrılma ihtimalini dışlamadıklarını açıkladı.
 
00.10: Rus ordusu, Mariupol'daki Azovstal metalurji fabrikasının topraklarından sivillerin tahliyesi için insani koridoru yeniden açtıklarını duyurdu. Koridor 5-7 Mayıs tarihlerinde 08.00-18.00 saatleri arasında üç gün boyunca açık kalacak.
 
00.08: Sırbistan Devlet Başkanı Vucic: Ukrayna ihtilafını değerlendirme konusunda Avrupalılarla aynı fikirdeyiz, fakat yaptırım politikasını desteklemiyoruz   Vucic, yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki ihtilafın doğasını değerlendirme konusunda Avrupalılarla aynı fikirdeyiz. Ve kendi vaziyetimiz de göz önüne alınırsa bu kadar net bir konum almak kolay olmadı. Fakat yaptırımlara gelince; onlarca yıl yaptırımların kurbanı olduk ve bu politikayı desteklemiyoruz. Şimdiye dek AB ülkeleri arasında, örneğin petrol ve doğalgaz ambargosu konularında tartışmalar meydana geldi. Biz maalesef kendi çıkarlarımızı gözetiyoruz ve AB'nin parçası değiliz" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
 
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама