Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

15-28 Mayıs arası gelişmeler

ÖNEMLİ GELİŞMELER// 

 
28 Mayıs Cumartesi
 
15.48: Putin, Macron ve Scholz ile bir telefon görüşmesi yaptı. Rus lider, küresel pazarda gıda ürünleri tedarikinde yaşanan zorlukların "yanlış yönlendirilmiş Batı politikalarının ve Rus karşıtı yaptırımların sonucu olduğunu" söyledi. Putin, görüşme sırasında, gıda pazarında yaşanan gerginliklerin Rusya Federasyonu'ndan dünyaya tarım ürünleri arzını azaltacağını, bununun önünü almak için ancak yaptırımların kaldırılması gerektiğini kaydetti. Putin ayrıca Rusya'nın Karadeniz limanlarından sevkiyat da dahil olmak üzere tüm dünyaya tahıl ihraç etmenin yollarını aramaya hazır olduğunu söyledi.
 
12.10: Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesindeki Krasnıy Liman (Liman) şehrinin tümüyle Rus birliklerinin kontrolüne geçtiğini duyurdu.
 
11.20: Almanya Başbakan Yardımcısı Habeck, Kiev'den gelen "Ukrayna'ya yetersiz destek" suçlamalarını reddetti. Şu anda Ukrayna askerlerinin PzH 2000 obüslerini kullanmak için eğitildiğini söyleyen Habeck, "Yakın gelecekte Almanya bu silahları Ukrayna'ya yollayacak. Yani Almanya'nın yeterince destek vermediği iddiası doğru değil. Ancak Berlin'in, Ukrayna'nın tüm arzularını yerine getiremeyeceği doğru" dedi.
 
11.18: Biden, son konuşmasında Putin'i "Ukrayna kültürünü ve kimliğini silip süpürmeye çalışmakla" suçladı.
 
11.14: Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı ve barış müzakereleri müzakerecisi Mykhailo Podolyak, "Rusya ile herhangi bir anlaşmaya güvenilemeyeceğini ve Moskova'nın ancak zorla durdurulabileceğini" savundu. Kremlin dün, Ukrayna ile müzakerelerin dondurulduğunu duyurmuştu.
 
11.10: Ukrayna'nın Almanya Büyükelçisi Andriy Melnyk, "Berlin askeri açıdan Kiev'i hayal kırıklığına uğratıyor" dedi. Melnyk, ayrıca Almanya Başbakanı'nı Ukrayna'nın AB üyeliği konusunda cesaret verici sinyaller vermemek ve onu destekleyecek önlemleri belirlememekle de suçladı. Melnik, Scholz için "Muhtemelen cesaret ve liderlikten yoksun" dedi. Elçi daha önce de Scholz'e sert eleştiriler getirmişti. 
 
11.06: New York Times'a göre, "ABD, Avrupa ve Ukrayna arasında Rusya ile olan ihtilafta izlenen hedefler konusunda fikir ayrılıkları yaşanıyor." Gazete, "NATO ve Avrupa Birliği'nin ABD'den gelen inanılmaz bir baskı altında olduğuna, Fransa, Almanya ve İtalya'nın çatışmaların uzamasından endişe duyduğuna ve kendi ekonomilerine zarar vermesinden korktuğuna" işaret ediyor.
 
11.03: Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Rusya'nın temerrüde düşmesi durumunda küresel ve Amerikan ekonomileri üzerinde minimum etki beklediklerini söyledi. Sözcü, ABD Hazinesi'nin Rusya'nın dış borcunu ödemesine izin veren genel lisansı yenilememesi nedeniyle temerrüdün kaçınılmaz olduğunu ve Moskova'nın borç yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini öne sürdü.
 
11.00: Kazakistan, ülkede geçici olarak kalan yabancıların banka hesabı açmak için bireysel kimlik numarası (IIN) almasını yasakladı. Kazakistan İçişleri Bakanlığı'na göre bu yılın Mart ayından bu yana ülkede 35 bin 782 Rusya ve 637 Ukrayna vatandaşı IIN aldı. Kazakistan'da IIN, özellikle bir banka kartı almak için gerekiyor. Bu sayede ülkede hesap açan kişilerin Rusya ya da Ukrayna'dan kendi milli para birimlerinde Kazakistan'a transfer ettikleri paraları burada dövize çevirerek istedikleri ülkeye transfer etmeleri ve yaptırımları aşmaları mümkün oluyordu.
 
10.56: Rusya'nın kontrolündeki Mariupol liman idaresi, patlayıcı temizliği yapıldıktan sonra ilk geminin limana girdiğini bildirdi. Slavutich tipi bir MP-3 gemisi 2,7 bin ton metal yükleyerek pazartesi günü Rostov-on-Don'a gidecek.
 
10.55: Rusya Savunma Bakanlığı’ndan gazetecilere yapılan açıklamaya göre, Amiral Gorşkov fırkateyni bugün Barents Denizi’nde ‘Tsirkon’ hipersonik füzesi ile bir deneme atışı gerçekleştirdi. 22350 projesi kapsamındaki Amiral Gorşkov fırkateyni bugun Barents Denizi’nden Beyaz Deniz’deki bir hedefe Tsirkon hipersonik füzesini fırlattı. Böylelikle Rusya bu füzeyi bir kez daha test etmiş oldu. Yapılan kontrollere göre, füze yaklaşık 1000 km uzaklıktaki hedefi başarıyla vurdu. Füze belirlenen parametrelerde seyretti. (Sputnik)
 
10.45: Newsweek'te yayınlanan bir makalede, önde gelen Avrupa ülkelerinin, Ukrayna konusundaki tutumlarını gözden geçirmeye başladıkları belirtildi. Dış politika yorumcusu Daniel Depetris, özellikle Almanya, İtalya ve Fransa, Ukrayna'nın "barışa yönelik" çabalara yoğunlaşılmasını savunduklarını vurguladı. Yazıda, sözkonusu Avrupa ülkelerini daha önce ABD, İngiltere, Polonya ve Baltık devletleriyle birlikte Rusya'nın "stratejik yenilgisini" desteklemeye odaklandıklarını, ancak gelinen noktada pozisyonlarının değişeye başladığı savunularak, "Şimdi barışa odaklanıyorlar ve daha çok çatışmayı bir an önce nasıl bitireceklerini düşünüyorlar. Washington ile politikaları farklılaşmaya başladı" denildi.
 
10.41: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sınır güvenlik güçlerinin Ukrayna ile olan sınırdaki bölgelerde provokasyon ve sabotaj gerçekleştirilmesini önlediğini, aynı zamanda militanlar ve neo-Nazi grupların açığa çıkarılması için sürekli olarak çalıştığını söyledi. Sınır güvenlik güçlerinin mesleki bayramı çerçevesinde açıklamada bulunan Putin, NATO’nun Rusya sınırları yakınlarındaki askeri varlığını artırdığı, Moskova’ya karşı ekonomik, siyasi baskının olduğu bu dönemde sınır güvenlik güçlerinin özel önem arz ettiğini kaydetti. Rus lider, sınır güvenlik güçlerinin Nazi Almanyası’na karşı gerçekleştirilen Büyük Vatan Savaşı sırasındaki katkılarını da hatırlattı. Devlet Başkanı, sınır güvenlik güçlerinin Banderacılar (Nazi işbirlikçisi) ve diğer Nazi yandaşlarının ortadan kaldırılması, çete nitelikli aşırı milliyetçilerin ortadan kaldırılması yönünde önemli görevleri yerine getirdiğini ekledi. (Sputnik)
 
27 Mayıs Cuma
 
20.00: Rus birliklerinin Donbass'ta ilerleyişleri devam ediyor. Severodonetsk'un da Rusya'nın kontrolüne geçtiği belirtilirken, Ukrayna Genelkurmayı "Donbass'ın kuzeyindeki birkaç yerleşim yerini kaybettiklerini" kabul etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Donbas'taki durumun Ukrayna askerleri için "son derece kötü" olduğunu söyledi. Rusya bugün Liman şehrinin de kontrolünü ele geçirmişti.
 
19.57: 28 yıldır Rusya pazarıda aktif olan Almanya'nın ünlü profesyonel kozmetik üreticisi Wella, ülkeye teslimatı durdurdu. Wella saç boyama ürünleri, pazarın yüzde 40'ını oluşturuyordu. 
 
19.43: Rusya’ya karşı rekor sayıda yaptırım uygulandığını söyleyen Başbakanı Mihail Mişustin, Batı’nın Rusya’yı dünya haritasından silmeye çalıştığını belirtti. Rusya’nın Liderleri Yarışması’nda süper finale kalanlara konuşan Mişustin, “Son üç ayda da eşi benzeri görülmemiş yaptırımlar kabul edildi. Diğer tüm ülkelerden çok daha fazla yaptırım getirildi. Halihazırda sayısı 10 binin üzerinde” ifadesini kullandı. “Batı, Rusya’yı dünya haritasından silmeye çalışıyor” diyen Mişustin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mali, ekonomik ve insani yaptırımlar getiriliyor. Rus bilimi, sporu, kültürü ve hatta yurtdışında yaşayan yurttaşlarımız ayrımcılığa ve baskıya maruz kalıyor. Tüm bunlar, kendi ulusal çıkarlarımızı savunduğumuz için. Vatandaşlarımızın Devlet Başkanı’na verdiği destek bunun kanıtı.”
Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların amacının ortada olduğunu söyleyen Başbakan, “Ekonomimizi yıkmak. Gelişimimizi durdurmak. Vatandaşlara zarar vermek. Rusya’yı ve kültürümüz ve geleneklerimizle ilgili her şeyi, Rus olan her şeyi silmek” diye ekledi. (Sputnik)
 
18.02: Kırım'ın başı Sergey Aksyonov, Herson ve Zaporojya vilayetlerinden 20 bin öğretmenin Rusya'nın müfredatına uyum sağlayabilmek için Kırım'da mesleki eğitimden geçeceğini açıkladı.
 
17.41: Vladimir Putin Avusturya Başbakanı Nehammer ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Nehammer görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada "Putin'in Ukrayna'yla esir takası konusunu aktif biçimde müzakere etmeye hazır olduğunu" söyledi.
 
17.18: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, internetin işleyişini düzenleyen kurum ve şirketlere çağrıda bulunarak Rusyalıların bilgiye erişimden mahrum kalmaması için Rusya'nın internetin dışında bırakılmamasını istedi.
 
16.07: Merkez Bankası'nın 28 Mayıs için açıkladığı resmi kur: Dolar - 66,4 ruble, euro - 69,44 ruble.
 
15.33: Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ekonomiye destek için 8 trilyon ruble kaynak ayırdıklarını açıkladı. Siluanov, hasmane ülkelerden yatırımcıların ellerindeki aktifleri Rusya dışına çıkarmalarına getirdikleri yasağın, yaptırımlar devam ettikçe süreceğini söyledi.
 
15.30: Vladimir Putin, Rus şirketlerin yabancı hak sahiplerine ruble ile ödeme yapabilmesine olanak sağlayan kararnameyi imzaladı.
 
14.55: G7 ülkeleri, enerji sektörünü 2035 yılına dek fosil yakıtlardan arındırma konusunda anlaşmaya vardı. İlgili açıklama Almanya Ekonomi Bakanı Habeck'ten geldi.
 
14.15: Vladimir Putin, Avrasya Ekonomi Komisyonu Birliği'nin İran ile serbest ticaret anlaşmasının geçerlilik süresinin uzatılmasını desteklediklerini söyledi. Putin, Rusya'nın ve diğer Komisyon Birliği üyelerinin gıda güvenliği konusunda fevkalade sorumlu davrandığını ifade etti.
 
Rusya devlet başkanı, bir grup hasmane ülkenin baskısını da "neredeyse saldırganlık seviyesinde" sözleriyle niteledi.
 
13.11: Kremlin: "Ukrayna ile müzakereler şu anda donmuş durumda."
 
13.10: Bloomberg: "Rusya'dan petrol alımında Asya ülkeleri ilk kez Avrupa'yı geride bıraktı."
 
13.04: Rusya'nın en büyük kamyon üreticisi Kamaz haftada üç gün çalışma rejimine geçti.
 
13.00: ABD'li yetkililerin ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Ukrayna'ya çok namlulu roketatar sistemleri tedarik edilmesinden yana olduğunu söyledi. Johnson ayrıca Rus birliklerinin çatışmada yavaş ama hissedilir bir ilerleme kaydettiğini belirtti.
 
12.43: G7 toplantısında gündeme gelen bir öneriye göre, Rus iş insanlarına, Ukrayna'nın yeniden yapılandırılmasına katkı sunmaları karşılığında yaptırımlardan muafiyet önerilebilir. Associated Press'in haberine göre, öneri Rus iş insanlarıyla görüşen Kanada Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland'dan geldi. AP kaynakları diğer ülkelerin öneriye sıcak baktığını bildiriyor.
 
11.51: Rusya 5 Hırvat diplomatı sınırdışı edecek. Dışişleri bakanlığı karara gerekçe olarak Hırvatistan'ın Ukrayna'ya askeri destek sağlamasını gösterdi.
 
11.49: Rusya Dışişleri Bakanı: "Batının Rusya'yı 'iptal etme' durumu uzun sürecek."
 
11.25: DNR yetkilileri Liman şehrinin tamamen kontrollerine geçtiğini açıkladı.
 
11.16: Kırgızistan ve Türmenistan, Rusya'ya ait Rossiya Kultura, Rossiya 24 ve Zvezda televizyon kanallarının yayınını engellemeye başladı. (İnterfaks)
 
10.48: Moskova Borsası'nda euro kuru 70,8 rubleyi aştı. Dolar 66,6 ruble. Eurodaki değer artışı yüzde 2,8'in üzerinde.
 
10.29: Primorye krayından Rusya Federasyonu Komünist Partisi'ne üye dört milletvekili, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e askeri operasyona son verme çağrısında bulundu. Kray valisi Oleg Kojemyako açıklamaya tepki gösterirken, yerel meclis oturumunda söz konusu konuşmayı gerçekleştiren milletvekiline bir oturum men cezası verildi.
 
09.53: Ria ajansı, Ukrayna'nın Herson ve Zaporojya vilayetlerinin Rusya'nın kullandığı +7 telefon koduna geçeceğini bildiriyor.
 
09.41: Moskova Vilayet Valisi Andrey Vorobyov: "McDonald's haziran ortasından itibaren vilayette başka bir isimle yeniden faaliyete geçecek. Menü yüzde 95 oranında aynı olacak."
 
09.37: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Vladimir Zelenskiy'e Avrupa Birliği ve Almanya'nın politikalarından memnun olmayan ülkeleri bir araya getiren yeni bir siyasi, ekonomik ve askeri oluşum meydana getirmeyi önerdi. (Corriere della Sera)
 
09.12: Ria ajansı, Donbass'tan ve Ukrayna'nın diğer bölgelerinden Rusya'ya sığınanların sayısını 1,5 milyon olarak açıkladı.
 
06.00: Associated Press, Rus iş insanlarına Ukrayna'nın yeniden yapılandırılmasını finanse etmeleri karşılığında yaptırımlardan muaf tutulma imkanı sunulması fikrininin değerlendirdiğini yazdı. 
 
05.58: CNN, ABD'nin önümüzdeki hafta Ukrayna'ya çok namlulu roketatarlar da dahil olmak üzere yeni silah sevkiyatlarını açıklayabileceğini bildirdi.
 
05.56: Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatı karşılığında ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları hafifletmeyi planlamadığını açıkladı. 
 
23.42: Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yönetim olarak Çin'in daha büyük bir tehlike oluşturduğuna inandıklarını söyledi Blinken, "Putin'in savaşı devam ederken bile, uluslararası düzenin en ciddi ve uzun vadeli tehdidine odaklanmaya devam edeceğiz; bu tehdit Çin Halk Cumhuriyeti tarafından ortaya konuyor" dedi. Çin’in hem uluslararası düzeni yeniden şekillendirme niyetine hem de bunu yapacak ekonomik, diplomatik, askeri ve teknolojik güce sahip tek ülke olduğunu vurgulayan Blinken, "Pekin'in vizyonu bizi son 75 yılda dünyanın ilerlemesini sağlayan evrensel değerlerden uzaklaştıracaktır" diye konuştu.
 
23.39: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsviçre'de gerçekleşen Davos Ekonomik Forumu'ndaki konuşmasında "Putin savaşı kazanmamalı ve kazanmayacağına eminim" dedi.  Üç aydan fazla süredir Rusya'nın Ukrayna'da "stratejik hedeflerini hala gerçekleştiremediğini" söyleyen Alman lider, "Putin barışı dikte edemeyeceğini anlamalı" dedi. Scholz, "NATO'nun savaşa dahil olmasına neden olacak hiç bir şeyi yapmıyoruz. Çünkü bu nükleer güçlerin karşı karşıya gelmesi anlamına gelir. Ama Putin'in barışı dikte edemeyeceğini anlaması lazım. Bunu Ukrayna ve biz kabul etmeyeceğiz. Bence Putin'in Ukrayna'nın direncini kıramayacağını anladıktan sonra barış müzakerelerine başlayacağı çok açık" diye konuştu.
 
23.36: İtalya Başbakanı Draghi, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, bugünkü telefon görüşmesinde, Ukraynalı limanlara uygulanan ablukanın kaldırılmasıyla ilgili görüşmelerde ilerlemeye hazır olduğunu dile getirdiğini belirtti. Draghi “Putin bana, limanların, Ukraynalılar mayınlar döşediği için kapalı olduğunu söyledi. Elbette bu, Rus savaş gemilerinin Ukrayna’ya saldırıyı önlemek için yapıldı. Bir yandan limanları temizlemek, diğer yandan da mayınlardan temizleme çalışmaları devam ederken saldırıları önlemek için işbirliğine ihtiyaç var. Garantileri çok konuşmadık ama eğer ilerleme kaydedilirse bunu yapacağız. Yine de bu yönde hareket etme isteği var” dedi. (Sputnik)
 
21.51: Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 14'ten yüzde 11'e düşürme kararının ardından, Moskova Borsası'nda ruble büyük değer kaybı yaşadı.  Euro bir günde 8.14 ruble artarak 68.77 rubleye, dolar 5,56 ruble artarak 64,91 rubleye kadar çıktı.
 
18.55: Rusya'nın uluslararası rezervleri 13-20 Mayıs haftasında 2,3 milyar dolar azalarak 583,4 milyar dolara indi. 
 
18.54: Rusya Alışveriş Merkezleri Birliği Başkanı Dmitri Moskalenko. "AVM sahiplerinin, Rusya'dan ayrılan Batılı markaların yerini almak isteyen Türk şirketleriyle ikinci tur müzakerelere hazırlandığını" söyledi.
 
18.51: Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Reşetnikov, rublenin aşırı değerlenmesi konusunda, "Dengeli döviz kuruna dönmemiz gerekiyor" dedi. Rus bakan, ekonomiyi yeniden canlandırmak için Rusya Merkez Bankası'nın faiz oranında daha fazla indirim yapmasına güvendiğini belirterek, "Mevcut döviz kuru uzun vadede yerli üretici için bir sorun yaratıyor" dedi.
 
18.48: Zelenskiy, Letonya halkına seslendiği video mesajında, ismi açıklanmayan bazı ülkeleri "Ukrayna'ya yardım konusunda ikiyüzlülük ve çifte standartla" suçladı. Analistler öncelikle Almanya ve Macaristan'ın hedef alındığı görüşünde.
 
18.47: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO başlangıçta Ukrayna'ya Sovyet döneminden kalma silahlar gönderdi, ancak gelinen noktada Kiev'e ittifakın standart silahlarından daha fazlasını sağlıyor" dedi.
 
18.45: Putin: "Rusya, siyasi güdümlü yaptırımların kaldırılmasına bağlı olarak gıda krizinin aşılmasına katkıda bulunmaya hazır."
 
15.03: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Moskova’nın Kiev'den toprak tavizi değil Rusya'nın dile getirdiği talepleri kabul etmesini ve gerçek durumun farkına varmasını beklediğini" söyledi.
 
15.02: Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Ukrayna kıyılarına müttefik ülkelerin savaş gemileri göndermesi gerektiğini savundu. Landsbergis, yaptığı açıklamada, dost savaş gemilerinin varlığının Ukrayna limanlarının önündeki engelleri kaldırmanın garantisi olacağını kaydetti. (Sputnik)
 
13.03: Dünkü sert düşüşün ardından, bugün Merkez Bankası'nın faizleri düşürme kararı sonrası dolar 63, euro 66 rublenin üzerine çıktı.
 
12.58: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bakanlık adına verdiği basın toplantılarının YouTube tarafından yeniden engellenmesi durumunda yanıt vereceklerini söyledi. İnternetin geleceği ile ilgili bir yuvarlak masa toplantısında konuşan Zaharova, “Birkaç basın toplantım engellendi. Biz de şunu dedik: ‘Bir kez daha olursa, bir gazeteci veya bir ABD’li basın kuruluşu evine döner.’ Bu kadar. Basın toplantısı bir kez daha engellenirse, bir kişinin veya basın kuruluşunun ismini belirteceğiz, o da evine dönecek” dedi. (Sputnik)
 
11.41:  Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Avrupa Birliği'nin Rus petrolüne ambargo konusunda birlik olması gerektiğini, ancak bir anlaşmaya hala ulaşılamadığını söyledi.
 
11.40: Portekiz, vatandaşı olan iş adamı Roman Abramoviç'e Londra futbol kulübü Chelsea'yi satma izni verdi. Abramoviç, 2003 yılından bu yana sahibi olduğu Chelsea FC'yi İngiliz hükümetinin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle satma kararı almıştı.
 
11.39: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifaka üye ülkeleri "Ukrayna'yı uzun süre desteklemek zorunda kalacakları gerçeğine hazırlıklı olmaya" çağırdı.
 
10.42: Rusya Merkez Bankası faizi yüzde 14'ten yüzde 11'e indirdi. Böylece yüzde 3'lük faiz indirii kararı verildi. Son üç ay içinde faiz yüzde 9 indirilmiş oldu. Ukrayna operasyonu başladığında yaşanan döviz şoku nedeniyle faizler yüzde 20'ye çıkarılmıştı. 28 Şubat'ta bu şok arttırım yapılmadan önce faiz oranı yüzde 9,5 idi.
 
Son haftada enflasyonda yaşanan yavaşlamaya dikkat çeken Merkez Bankası, "Enflasyonist baskının hafifletilmesi, halkın ve işletmelerin enflasyon beklentilerinde gözle görülür bir düşüşün yaşanması, ayrıca döviz kurundaki dengelenmeyi" faiz indirimi gerekçesi olarak sıraladı.
 
Nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 17,8'e ulaşmış, ancak 20 Mayıs haftasında yavaşlayarak yüzde 17,5'e gerilemişti.
 
Rusya Merkez Bankasıi, ekonomideki durumun tahminlere uygun olarak olumlu gelişmesi halinde, 2022'de faiz oranda daha fazla düşüş ihtimali olduğunu duyurdu. .
 
10.26: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestoviç, Almanya'nın silah tedarikini gciktirmesinin, Ukrayna ordusunun Lugansk bölgesindeki çatışmalarda zorlanmasına neden olduğunu savundu. Arestoviç, Almanya'nın, Kiev'i Rusya ile müzakere masasına oturtmak isteyen 'Rus yanlısı' AB ülkeleri blokunda yer aldığını iddia etti. Yetkili, "Ön cephede yaşananlardan Ukrayna'ya silah tedarikini geciktiren Almanya sorumlu" dedi.
 
10.24: Avrupa Parlamentosu'nun Slovak milletvekili Eugen Jurzic, Rus enerji kaynaklarına ambargo koymak yerine vergi koyma konusunu gündeme getirdi. Jurzic, yaptığı açıklamada, "Ticaret yasakları, mal arzında azalmaya ve fiyatların artmasına neden olurken, fiyat artışlarından elde edilen kâr ihracatçı ülkede kalır. Gümrük vergilerinin getirilmesiyle birlikte, malların maliyeti yine artar, ancak bu artıştan elde edilen para ithalatçı ülkede kalır" dedi. (Sputnik)
 
10.23: ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın internet bağlantısını kesmeye karşı olduğunu bildirdi. Söczü Ned Price "ABD makamları teknoloji şirketlerini Rusya'daki interneti kısıtlamamaya çağırdı, böylece ülke vatandaşları bağımsız bilgilere erişebilir" dedi.
 
08.24: Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri (DHC) Denis Puşilin, Sputnik'e verdiği röportajda, DHC Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna'nın Herson, Zaporijya ve Harkov bölgelerine girdiğini, Donbass'ı sadece cumhuriyetlerin sınırlarına ulaşarak korumanın mümkün olmadığını söyledi. Puşilin, "Birimlerimiz, yani yedek alaylarımız birkaç bölgede mevcut" diye ekledi. (Sputnik)
 
08.24: Bloomberg'e konuşan Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, Ukrayna tahıl tedarikine eşlik etmek üzere savaş gemileri göndermek için bir koalisyona katılma olasılığını değerlendirdiğini, ancak Rusya ve Türkiye'nin katılımının gerekli olduğunu söyledi.
 
08.20: Rusya Merkez Bankası verilerine göre, 2021'de Rusya'dan Kıbrıs Rum kesimine (Kıbrıs Cumhuriyeti) "doğrudan yatırım" 19.7 milyar doları dördüncü çeyrekte olmak üzere 46 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştı. Kıbrıs'ın toplam içindeki payı yüzde 73 oldu. 5,7 milyar dolar ile Bermuda ikinci, 2,9 miyar dolarla İsviçre üçüncü, 2,4 milyar dolarla Lüksemburg dördüncü.
 
08.15: Rusya nakliye sektörü, Rusya-Gürcistan sınırındaki ana araç geçiş noktası Verkhniy Lars'ta binlerce tırın biriktiğinden şikayet ediyor.  Rus ve Belaruslu taşıma şirketlerini de kapsayan AB'nin  beşinci yaptırım paketinin uygulamaya konmasının ardından bu güzergahın Türkiye'den yapılan teslimatlar için ana güzergahlardan biri haline geldiği hatırlatılıyor. Sektör temsilcileri, bir tırın ortalama bekleme süresinin 30-40 günü bulduğunu söylüyor. 
 
08.09: Vedomosti'ye konuşan Gazprombank ekonomisti Pavel Biryukov, "Rublenin güçlendirilmesi yapay bir fenomen değil, ama daha da uzarsa ekonomiye zarar veriri" değerlendirmesini yaptı. Biryukov'a gör, rublenin güçlendirilmesinin temel nedeni ithalatın kesilmesiyle oluşan dış ticaretteki dengesizlik. Rus uzman, "İthalatın toparlanmasıyla birlikte yılın ikinci yarısında döviz kurunun istikrara kavuşması mümkün. Rublenin güçlenmesinin tüketiciler ve ithalatçılar için olumlu, özellikle ihracatçılar için olumsuz yönleri var. Rublede kısa vadeli güçlenme, ekonominin dış ticaret lojistiğinin yeniden yapılandırılmasına uyumuna yardımcı olabilir, ama uzun vadede emtia ihracatına bağımlılığı artırır" uyarısı yaptı.
 
08.01: İsraill hükümetinin, Ukrayna'ya İsrail teknolojisi ve lisansı altında Almanya'da üretilen tanksavar füzeleri tedarik etme izni vermediği bildirildi. ABD'den gelen baskıya rağmen bu kararın alındığı belirtilyor. (Axios, Vrdomosti)
 
06.10: Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders, AB ülkelerinin Rusya Merkez Bankası'nın yaklaşık 23 milyar euro tutarında uluslararası rezervlerini dondurduğunu söyledi. 
 
06.07: Afrika Kalkınma Bankası, Ukrayna krizinin sonuçlarının, Afrika'da 1,8 milyon kişinin aşırı yoksulluğun içine düşmesine yol açabileceği uyarısında bulundu. 
 
25 Mayıs Çarşamba
 
23.35: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Rusya’yla diplomatik görüşmeler için hiçbir ön şartlarının olmadığını belirtti. Kuleba, Davos’taki basın toplantısında, Ukraynalıların duygusal açıdan  Moskova ile müzakere masasına oturmasının zor olduğunu söyleyen Kuleba, “Ama eğer bu, barışı getirmeye ve ülkenin toprak bütünlüğünü yeniden sağlamaya yardımcı olacaksa duygularımızı kontrol etmeye hazırız” dedi. 
 
23.28: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Finlandiya ve İsveç heyetleri ile gerçekleştirilen görüşmede, PKK-YPG ve savunma sanayi yaptırımları konusunda taleplerini ilettiklerini söyledi. Ankara'daki görüşme sonrası medyanın sorularını yanıtlayan Kalın, "Terör örgütüne yönelik somut adımların atılmasını istedik" dedi. İbrahim Kalın, savunma sanayi ürünlerine yönelik yaptırımların kaldırılması konusunda bir olumlu tavır gördüklerini söyledi. Kalın, "Yaptırımlar derhal kaldırılmalı" dedi.
 
21.24 Ukrayna askeri operasyonu sonrası Rusya'da hızlanan enflasyon ilk kez düştü ve deflasyon kaydedildi. 14 Mayıs-20 Mayıs haftasında fiyatlar yüzde 0.02 düştü. Rosstat, Ağustos 2021'den bu yana ilk kez deflasyon kaydetti. Sebze ve uçak bileti fiyatlarında düşüş var. Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, yıllık bazda enflasyonun yüzde 17,7'den yüzde 17,5'e düştüğümü duyurdu. Yarınki Merkez Bankası toplantısında faiz indirimi bekleniyor.
 
21.20: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Afrika Günü’ne adanmış bir resepsiyonda yaptığı açıklamada Rusya’nın gıda ve gübre tedariki ile ilgili yükümlülüklerini vicdani bir şekilde yerine getirmeyi sürdüreceğini ve Afrika ülkelerine, Batı'dan bu alandaki Rus karşıtı yaptırımları kaldırmasını talep etme çağrısında bulunduğunu ifade etti. (Sputnik)
 
17.51: ABD'li milyarder iş insanı George Soros, Rusya'nın Ukrayna'da 'derhal yenilmezse' Batı'nın medeniyeti kurtarmak için iklim değişikliğine zamanında müdahale edemeyeceğini savunarak, Rus askerlerinin Ukrayna'daki varlığını '3. Dünya Savaşı'nın başlangıcı' olarak nitelendirdi. Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Macaristan doğumlu ABD'li milyarder George Soros, Rusya'nın Ukrayna'ya asker gönderme kararına değindi. Rus askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmesinin '3. Dünya Savaşı'nın başlangıcı olabileceğini' söyleyen Soros, "Medeniyetimiz bundan sağ çıkamayabilir" dedi. (Sputnik)
 
14.38: Putin, Ukrayna'nın Zaporojye ve Herson bölgesinde yaşayanların Rusya vatandaşlığına geçişini basiteştiren kararnameyi imzaladı. Daha önce, Donetks ve Lugansk sakinlerinin vatandaşlığa geçişi kolaylaştırılmıştı.
 
14.30: Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ABD'nin döviz ile borç ödeme lisansını iptal etmesi üzerine, "kamu borçlarını ruble olarak ödeyeceklerini" açıkladı. Siluanov, şu anda ülkedeki durumun 1998'deki temerrütten önceki duruma benzemediğini belirterek, "Çünkü o dönemin aksine şu anda ülkenin yeterince rezerv parası ve ödeme isteği mevcut. Dost olmayan bir ülke tarafından yapay olarak yaratılan bu durum, Rusların yaşam kalitesini etkilemeyecek” dedi. Rus bakan, ABD Hazinesi'nin lisansı yenilemeyi reddetme kararımın her şeyden önce yabancı yatırımcıların Rus borçlanma araçları üzerindeki haklarını ihlal ettiğini ve Batı'nın finans sistemine olan güveni sarstığını söyledi.
 
13.44: Ukrayna’dan Rusya’ya giriş yapan göçmen sayısı 1 milyon 464 bin oldu.
 
13.42:  Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Ukrayna'daki özel harekatı desteklemeyenlere yönelik "cadı avına" karşı çıktı. Senatör Pavel Tarakanov'un askeri operasyona karşı çıkanların kamu görevlerinde bulunmalarını ve devletle iş yapmalarını yasaklayan bir mekanizma kurma önerisine Matviyenko, “Böye bir şey başlarsa sonuçları kötü olur" diyerek karşı çıktı.
 
10.32: İngiliz giyim mağazası Marks & Spencer, Rusya pazarından tamamen çekilme kararı aldı. Şirket bu kararı, yılın ilk çeyreğine ilişkin raporda açıkladı. Marks & Spencer, 3 Mart'ta Rusya'daki faaliyetlerine ara vermişti. Rusya'daki mağazalara o tarihren beri yeni ürün gönderilemiyordu. Marks & Spencer'ın Rusya'daki mağazalarını Hüsnü Özyeğin'e ait Fiba Holding işletiyordu. 
 
10.25: Lukoil'in Shell'in Rusya'daki benzin istasyonu ağını satın almasına ilişkin anlaşmanın imzalandığı bildirildi.
 
10.23: Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yeni açıklamalar:
 
"Rusya barışı tesis etmek isteyen herkesle diyaloga hazır.
 
Ukrayna limanlarının önündeki engelleri kaldırmak için insani koridorlar sağlamaya hazırız, ancak Kiev'in hala mayınları temizlemesi gerekiyor.
 
Herson bölgesinde bir Rus askeri üssünün kurulmasından bahsetmek için henüz erken.
 
Zelenskiy'nin Moskova ile müzakerelere geri dönme koşullarıyla ilgili açıklamaları yapıcı değil. 
 
Rusya, Ukrayna ile esir değişimi olasılığını değerlendirecek. Ukrayna'da hüküm giyen Rus askeri Şişimarin'i takas etme olasılığına ilişkin olarak, tüm adımlar, adli prosedürlerin tamamlanmasından sonra dikkate alınmalı."
 
10.20: Rusya Merkez Bankası Yönetim Kurulu, 26 Mayıs 2022'de (yarın) gösterge faizlerinin ele alınacağı olağanüstü bir toplantı yapılacağını duyurdu. Gündemde yeni faiz indirimi olduğu bildiriliyor. 
 
10.09: Dolar, şubat 2018'den beri ilk kez 56 rublenin altına indi. Moskova Borsası'nın açılışında euro da 2015'den beri ilk kez 58 rublenin altında işlem gördü. İlk dakikalarda dolar 55.98 rubleden, euro 57.93 rubleden satıldı.
 
09.20: "Rusya'ya mal teslimatını yapacak yol bulamadığı için" Nike'ın mevcut ürünlerin satışından sonra Rusya'daki tüm mağazalarını kapatacağı bildirildi. Vedomosti'nin haberine göre, Amerikan şirketi Nike, "öngörülebilir gelecekte" Rusya'ya ürün teslim edememesi nedeniyle franchise sahibi yerel şirket Inventive Retail Group (IRG) ile bu ay sonunda sona erecek anlaşmasını yenilemedi . IRG Başkanı Tikhon Smıkov'dan çalışanlara yazdığı mektupta, "Mevcut ürünler tükendiğine Nike markası altındaki tüm mağazaları kapatmak zorunda kalacağız" diyor.
 
09.15: Ukrayna'da Zaporojye bölgesinin Rus ordusunun kontrolündeki kısmının askeri-sivil yönetim konseyi üyesi Vladimir Rogov, RIA ajansına verdiği demeçte, "Zaporojye bölgesinin yüzlerce yıldır bir Rus bölgesi olduğunu, Zaporojye şehrinin kontrolü ele alındıktan sonra Rusya'ya katılma sürecinin başlayacağını" söyledi.
 
09.08: Rusya'ya ambargo tartışmalarının gölgesinde, Birleşik Arap Emirlikleri, iki yıl sonra ilk kez Avrupa'ya petrol sattı. "Moscow Spirit" adlı tanker, Mısır'dan Rotterdam limanına 1 milyon varil petrol teslim edecek.
 
09.00: Ukraynalı ünlü belgesel film yönetmeni Sergey Loznitsa, Cannes Film Festivali sırasında AFP'ye verdiği röportajda, Rus kültürünün ve Rusya'dan gelen sanatçıların boykot edilmesinin, "iyi ve kötü" olarak bölünmesinin "yersiz bir abartı" ve "insanlığa uymayan bir tutum" olduğunu söyledi.  Rusya'nın askeri operasyonunu kınayan ve bu konuda bir belgesel çekmek istediğini söyleyen yönetmen, diğer yandan insanlara yönelik tutumların pasaportlara değil, "eylemlerine göre" inşa edilmesi gerektiğini savundu.
 
08.01: Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi,  Alman mevkidaşı ile yaptığı görüşmede, Rusya ve Ukrayna'dan tahıl ihracatı için "yeşil koridor" oluşturulması fikrini desteklediğini söyledi. 
 
07.59: Rusya'nın Belgorod ili Valisi Vyaçeslav Gladkov, "sarı" seviyede terörist tehlike önlemlerini iki hafta daha uzattıklarını açıkladı. Daha önce Kursk ilinde de aynı önlemlere başvurulmuştu. 
 
06.55: Zaporoje bölgesi askeri-sivil yönetimi üyesi Vladimir Rogov, Ria ajansı ile söyleşisinde, Zaporoje'nin Rusya Federasyonu'na bağlanmasını istediklerini söyledi. Rogov, Zaporoje ilinin bugün üçte ikisinin Rus güçlerinin kontrolünde olduğunu belirterek, il merkezinin (Zaporoje kenti) kontrol edilmesinin ardından Rusya'ya bağlanma sürecinin başlayacağını öngördü. 
 
22.58: ABD Hazine Bakanlığı, Rusya devletinin uluslararası yatırımcılara Rus devlet tahvilleri için döviz cinsinden borç ödemelerine izin veren lisansı iptal etti. Lisans, 25 Mayıs'ta Moskova saatiyle 07:01'de sona erecek. Bu saatten itibaren ABD finans kuruluşları, Rusya'nın ABD nezdindeki dondurulan hesaplarından borç ödemesi yapamayacak. Bu karar, Rusya'nın temerrüde (default). düşme itimalini yeniden gündeme getirdi. Bugüne dek Rusya, yaptırımlara rağmen ödemeleri yapabilmişti.
 
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, "Rusya borç ödemelerini sürdürmenin ve teknik bir temerrütten kurtulmanın bir yolunu bulamazsa, bunun mevcut durumunu önemli ölçüde değiştireceğini düşünmüyorum, çünkü zaten Rusya küresel sermaye piyasasından kopmuş durumda."
 
Mart ayı başında verilen bu lisans olmadan, Rusya Maliye Bakanlığı, ABD doları cinsinden uluslararası tahvil sahiplerine ve euro cinsinden Amerikalı yatırımcılara para transfer etmeyecek.
 
RBC'nın haberine göre, Nisan ayında, ABD'de bloke edilen rezervlerden döviz ödemeleri için izin almayan Rusya Maliye Bakanlığı, iki kez dolar tahvilleri için yerleşik olmayanlara dolar yerine ruble olarak ödeme yapmışt.
 
Pek çok uzman, lisans uzatmama kararı ile ABD'nin Rusya'yı "yapay bir temerrüde düşürme" planını uygulamaya koyduğunu, bunun teknik bir temerrüt olacağını ve pratikte sonuçlarının mevcut tabloyu değiştirmeyeceğini düşünüyor. Vadesi gelen ödemelerden biri zamanında yapılamazsa, tüm alacaklar hukuken muaccel hale geliyor.
 
20:48 Zelenskiy, "Ukrayna, Rus özel askeri operasyonunun başladığı 24 Şubat'tan sonra kaybettiği toprakları geri verdikten sonra Rusya ile müzakere masasına oturacaklarını" söyledi.
 
20.47: Macaristan hükümeti, Ukrayna'daki durum nedeniyle ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti. Kararı, yeni hükümetim kurulmasından hemen sonra Başbakan Viktor Orban açıkladı.
 
20.45: Avrupa Birliği, Ukrayna'dan AB'ye yapılan ithalatta tüm gümrük vergilerini bir yıl süreyle kaldırdı. 
 
20.43: Donetsk bölgesindeki Svetlodarsk şehrinin Rus ordusunun kontrolüne geçtiği açıklandı. Haberi, Ukrayna'nın bölge valisi Pavel Kirilenko da doğruladı. (Kommersant) 
 
16.55:  Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, sonbahara kadar Rusya'dan kömürü ithalatını durdurmayı planladıklarını, doğacak açığı Güney Afrika da dahil olmak üzere diğer tedarikçilerden alım yaparak kapatmayı planladıklarını söyledi.
 
16.53:  Rusya'nın en büyük devlet petrol şirketi Rosneft'te yüzde 17 payı olan Katar Devlet Fonu, Rusya pazarını terk edemeyacağini ve durumun düzeleceğine ilişkin umut taşıdğını açıkladı.
 
16.51: Devlet Duması, Rusya Federasyonu'ndan çekildiğini açıklayan şirketlere kayyım atanmasına izin veren yasa tasarısını ilk oylamada kabul etti.
 
16.48: Çekya Devlet Başkanı Milos Zeman, ülkesinin 11 vatandaşının Ukrayna ordusuna katılma talebini reddettiği belirtildi.
 
15.10: İş dünyasından gelen yoğun gümrük şikayetleri üzerine Putin hükümete talimat verdi. Rus lider, gümrük, bitki sağlığı ve diğer kontrol alanlarında geçişlerin daha hızlı, daha pratik hale getirilmesi için gereğinin yapılmasını, sınırlarda yeni kontrol noktalarının inşasının hızlandırılması ve mevcutların modernizasyonuna gidilmesini istedi.
 
15.07: Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) ofisinde çalışan diplomat Boris Bondarev’in, ülkesinin Ukrayna’da sürdürdüğü operasyona karşı olması yüzünden istifa etmesiyle ilgili, “Bay Bondarev artık yanımızda değil, karşımızda” yorumunu yaptı. “Bay Bondarev, Rusya liderliğinin eylemlerini kınarken, söz konusu eylemler ülkemizin nüfusunun neredeyse tamamı tarafından destekleniyor” diye devam eden Peskov, “Demek ki bu beyefendi, kendisini ülkemizdeki genel kanının karşısında konumlandırmıştır” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
13.10: Rusya Savunma Bakanı Şoygu, "Ukrayna'daki askeri operasyonun bilinçli olarak yavaşladığını" söyledi. Şoygu bunun "sivillere tahliye fırsatı vermek için" yapıldığını belirtti. Rus bakan ayrıca, "Batı, Ukrayna birliklerinin yenilgisinden korkarak acilen ölümcül silah tedariki organize etti" dedi.
 
13.07: Kremlin Sözcüsü Peskov, Kremlin'in İtalya'nın Ukrayna'da barışçıl çözüm planına "henüz aşina olmadığını", ancak yakın gelecekte diplomatik kanallardan kendilerine ulaşmasını beklediğini söyledi. Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev ise, Medvedev, İtalya'nın Ukrayna barış planını "ucuz plan" olarak nitelendirdi. Medvedev, "Modern Batı, Ukrayna'daki krizi çözmek için barış planları uydurma yolunu benimsedi ve özellikle İtalyan önerileri Rusya'nın çıkarlarına uymuyor. Bunlar ucuz planlar ve saçmalık" dedi. Planda Kırım ve Donbas'ın geniş özerklik tanınarak Ukrayna'da kalması öneriliyor. 
 
13.05: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın "Rusya ile savaştan kaçınma niyetini" tekrarladı. Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'daki çatışmaya taraf olmayacağını ve asker göndermeyeceğini bildirdi.
 
13.04: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna'ya askeri yardımların görüşüldüğü savunma bakanları toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Danimarka'nın Ukrayna'ya Harpoon gemisavar füzeleri ve rampa tedarik edeceğini söyledi. ABD'li silah şirketi Boeing'in ürettiği tarafından üretilen Harpoon füzeleri 300 kilometreye kadar menzile ulaşabiliyor. (Sputnik)
 
11.33:  Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, özel askeri operasyonda belirlenen tüm hedeflere ulaşılacağını, "aksinin mümkün olmadığını" söyledi. Patruşev, Argumenti i Fakti gazetesine demecinde, "Rusya'nın operasyon için 'son tarih' peşinde koşmadığını, Nazizm'in yüzde 100 ortadan kaldırılması gerektiğini, aksi takdirde birkaç yıl içinde yeniden başını kaldıracağını" savundu.
 
11.10:  Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un açıklamasına göre, Rus füze ve topçu birlikleri gün içinde Ukrayna ordusuna ait 84 komuta merkezini, 463 asker ve teçhizat toplanma alanını, 137 topçu birimini, 13 tank ve zırhlı aracı, 4 Grad çoklu roketatar sistemi düzeneğini, 3 mühimmat deposunu vurdu. Rus hava savunma sistemleri, Herson ve Harkov bölgelerinde 5 insansız hava aracını düşürdü. Ayrıca Harkov bölgesinde bölgesinde Smerç sistemi ile fırlatılan 4 füze engellendi. (Sputnik)
 
10.42: Endüstriyel makine ve ekipmanların üretimi ve bakımı konusunda uzmanlaşmış olan İsviçre şirketi Sulzer, Rusya pazarından ayrılma kararını duyurdu. Şirket Rusya'daki varlıklarını satışı sürecini başlattı.
 
10.16:  ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya liderleri bu sabah Tokyo'da işbirliği zirvesinde buluştu. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'daki durumu "bölgesel değil küresel bir sorun" olarak nitelendirdi. ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerine "küresel bir yanıt" verilmesi gerektiğin, bunun için partner ülkelerle çalışmaya devam edeceğini vurgulayan Biden, "Ortak tarihimizde karanlık bir dönem yaşıyoruz" dedi.
 
Biden, Çin'in “tehlikeyle flört ettiğini”, ancak özellikle dünya Ukrayna'da Rusya'ya karşı durursa, Çin'in Tayvan'ı almak için güç kullanmasını beklemediğini söyledi. Biden, Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda bu ülkenin yardımına koşacaklarını tekrarladı.
 
10.15:  Yunan enerji şirketlerinin Gazprom'un talebini kabul ederek, gaz bedelini ruble hesaba ödeme prosedürüne geçtiği bildiriliyor. (RIA)
 
10.13: Reuters'in Vortexa analistlerine dayandırdığı habere göre, tankerlerde bekleyen 62 milyon varil Rus Ural petrolü alıcı bulamıyor. Bu hacmin, Rusya'nın askeri operasyonun başladığı güne kıyasla üç kat daha fazla olduğu bldiriliyor.
 
10.12: Moskova Borsası'nda dolar, Mart 2018'den bu yana ilk kez 57 rublenin altına düştü. Saat 10:01'deki işlem verilerinde dolar 56,61 ruble, euro 58,59 ruble oldu.
 
08.09: Herson Bölgesi Askeri-Sivil Yönetim Başkan Yardımcısı Kirill Stremousov, bölgede Ukraynacanın yanı sıra Rusçanın da resmi dil olacağını, ancak kamu faaliyetlerinde, iş hayatında, eğitimde ve toplumsal alanda Rus diline öncelik verileceğini söyledi. Stremousov, Herson'da Ukraynacanın ise yasaklanmayacağını belirterek, "Kimsenin hakkını hiçe saymayacağız. Veliler talep ederse okullarda Ukraynaca sınıfları oluşturulabilir" dedi. 
 
08.02: The Times gazetesi, İngiltere ve ABD'nin "Rusya'dan gelebilecek olası tehditlere karşı" küresel konumlama sistemi GPS'e alternatif arayışlarına başladığını yazdı. 
 
07.59: Herson Bölgesi Askeri-Sivil Yönetim Başkan Yardımcısı Kirill Stremousov, Herson ticari limanının Karadeniz'e tek çıkışına Ukraynalı Nazı örgüt militanları tarafından mayın döşendiğini, bu nedenle limanın henüz kullanılamadığını açıkladı. 
 
07.52: Ukrayna'nın Zaporoje iline bağlı Melitopol ilçesinde askeri-sivil yönetimin başkan vekili Galina Danilçenko, Ria ajansına verdiği demeçte, bölgede yakında rublenin kullanımına başlanacağını belirtti. Danilçenko, pazarlar, akaryakıt istasyonları, ham madde alan işletmeler ve diğer bazı işlemlerde şu anda da rublenin geçerli olduğunu aktardı. 
 
07.20: Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, AB'nin Rus petrolünün ithalatına ambargo koyma kararını birkaç gün içinde kabul etmesini beklediğini söyledi.
 
07.16: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, yakında Rusya ile esir değişimine hazırlandıklarını söyledi. Zelenskiy bu sürecin hızlandırılmasını ve olabildiğince çok devletin bu sürece dahil edilmesini istedi. Medyada Kiev'in öncelikli amacının, Mariupol'de teslim olan askerlerini kurtarmak olduğu haberleri yer alıyor.  
 
07.00: Rusya'nın kontrolüne geçen Herson Bölgesi'ndeki yönetimin başkan yardımcısı Kirill Stremousov, Sputnik'e verdiği demeçte, bölge yetkililerinin Rusya'dan bir askeri üs kurmasını isteyeceklerini söyledi. Stremousov, "Herson Bölgesi'nde Rusya Federasyonu'nun askeri üssü olmalı. Bunu isteyeceğiz ve tüm halk bu konuya ilgi duyuyor. Her şeyden önce bu, bölge için hayati önem taşıyor" dedi. 
 
06.50: BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin raporuna göre, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da 257'si çocuk en az 3 bin 930 sivilin öldüğü belirlendi. BM tahminlerine göre 4 bin 532 sivil yaralandı. BM verileri, Doğu Ukrayna'da Rusya ordusu ve tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetks ve Lugansk cumhuriyetleri tarafından kontrol edilen bölgelerde 128 kişinin öldüğünü, 522 kişinin yaralandığını bildirdi. BM bu raporunda da, muhtemelen çok daha fazla sivil kayıp olduğunu, ancak operasyonun başından itibaren yoğun çatışmaların yaşandığı Mariupol gibi bölgelerden alınan bilgilerin yetersiz olduğunu özellikle vurguluyor. Çatışmalardaki askeri kayıplar konusunda ise farklı iddialar ortaya atılıyor ama kesin bir bir bilgi yok.
 
23 Mayıs Pazartesi
 
22.38:  ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Çekya Ukrayna’ya ateş destek helikopterleri, tank ve füze sistemleri teslim etti" diyerek bu ülkeye teşekkür etti.  ABD’li bakan ayrıca İtalya, Yunanistan, Norveç ve Polonya dahil olmak üzere birkaç ülkenin Ukrayna’ya ‘kritik öneme sahip topçu sistemleri ve mühimmat’ teslim edeceklerini belirtti.
 
20.48: Rusya Maliye Bakanlığı, ihracat gelirlerinin zorunlu satış oranını yüzde 80'den yüzde 50'ye indirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ruble kurunun istikrara kavuşması ve yurt içi döviz piyasasında yeterli düzeyde döviz likiditesine ulaşılması nedeniyle bu karar alındı" denildi.
 
18.39: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus doğal gazına alternatif için Afrika kıtasında arayışa geçti. Scholz, Afrika kıtasındaki ilk temaslarına milyarlarca metreküp doğal gaz rezervi bulunan ve büyük doğal gaz üreticilerinden biri olması beklenen Senegal'den başladı. Scholz, Senegal'in doğal gaz ve yenilenebilir enerji projelerini yoğun şekilde takip etme niyetinde olduğunu bildirdi. Ülkesinin LNG üretiminin önümüzdeki yıl 2,5 milyon tona çıkacağını ve 2030 itibarıyla 10 milyon tonu bulacağı öngörüsünde bulunan Senegal başbakanı ise Avrupa pazarına LNG tedariki için çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.
 
18.35: Reuters'a göre Letonya, Litvanya, Estonya ve Slovakya, Rus varlıklarını Ukrayna'ya devretmeyi teklif etti. Dört ülke, satılacak Rus varlıklarının yardımıyla, gelecekte Ukrayna'nın restorasyonu için "maliyetlerin önemli bir bölümünün" karşılanması gerektiğini savundu.
 
18.32: ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Cumhuriyetçi Parti'den Michael McCall, Çin resmi heyetinin Zelenskiy'nin Davos zirvesine online katılarak yaptığı konuşmadan kısa bir süre sonra salonu terk ettiğini söyledi. McCall'a göre, Zelensky'nin konuşmasının ardından ayakta alkışlamaktan kaçınanlar sadece Çinli diplomatlar oldu.
 
18.30: Rusya genelinde 130 kafe ve satış noktası olan ABD'li kahve zinciri Starbucks Rusya pazarını terk etme kararı aldı. 
 
16.40: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in ülkedeki Polonya vatandaşlarına özel statü vererek Ukrayna'nın ele geçirilmesini de-facto olarak meşrulaştırdığını belirtti. Polonya'nın zor günlerde Ukrayna'nın yanında durduğunu kaydeden Zelenskiy, söz konusu yardımlara karşılık Ukrayna'daki Polonya vatandaşlarına özel statü verilmesini öngören yasa çalışması olduğunu söylemişti. Zelenskiy'in bu adımını değerlendiren Zaharova, "Ayrılıkçılar değil, bizzat devlet başkanı, bir başka ülkenin vatandaşlarına kendi ülkesinin topraklarında haklar tanıyor, bunu onlara vatandaşlık vermeden yapıyor. Kiev rejimi, ulusal kimliği koruma kisvesi altında onu imha ediyor. 8 yıldır kendi vatandaşlarına ateş ederken şimdi de kendi ülkesine el koyulmasını de-facto olarak meşrulaştırıyor" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
15.19: Moskova, Expo 2030'a ev sahipliği için adaylık başvurusunu resmen geri çekti. Aday şehirler olarak Roma, Busan, Riyad ve Odessa kaldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Batı'nın ülkemizi tüm işbirliği alanlarından ihraç etmek için başlattığı geniş çaplı Rusya karşıtı kampanyanın bir başka kurbanının Expo olduğunu belirtmek zorundayız. Bu şartlar altında ne yazık ki Expo'ya ev sahipliği yapma hakkı için adil rekabetten bahsetmek mümkün değil" denildi. 2021'de Moskova ilk kez Expo için başvurmuştu.
 
14.46: Kiev'de bir mahkeme Rus asker Vadim Şişimarin'i ömür boyu hapse mahkum etti. Şişimarin, Sumı bölgesinde 62 yaşındaki Aleksandr Şelipov adlı sivili öldürmekten suçlu bulundu .
 
14.29: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı görüşmede, Rus ekonomisinin yaptırımlara yeterince dayandığını söyledi. Putin, "Bütün zorluklara rağmen, Rusya ekonomisinin yaptırımların etkisine dayandığını ve oldukça değerli olduğunu belirtmek isterim. Tüm ana makroekonomik göstergeler buna işaret ediyor" dedi. Rusya'ya yönelik yaptırımlarla ilgili durumu “her şey kolay değil” sözleriyle değerendiren Putin, durumun "zor" olduğunu ve hükümetin özel çabalarını gerektirdiğini söyledi. Rus lider, partner ülkelerle ticarette ulusal para birimlerine geçişin etkisiyle rublenin güçlendiğini söyledi.
 
13.44: Cumburbaşkanı Erdoğan, "İsveç'in bize uyguladığı yaptırımları hiçbir şekilde bir kenara koyamayız" dedi. Erdoğan, "Bize parasıyla verilmeyen silahlar, DEAŞ ile mücadele bahanesiyle ücretsiz olarak terör örgütlerine verildi. NATO'da oynadığımız hayati rol apaçık ortadayken, kimi müttefiklerimizle hala yaptırımların kaldırılmasını konuşuyoruz. Özellikle İsveç'in bize uyguladığı yaptırımları hiçbir şekilde bir kenara koyamayız. Türkiye NATO'da milli güvenlik konusunda somut adımları görmek istiyor" diye konuştu.
 
13.36: Kremlin Sözcüsü Peskov, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in gündeme getirdiği "Avrupa Silahlı Kuvvetleri kurulması" fikrinin Avrupa’yı militarize etme ve Ukrayna’yı daha fazla silahla doldurmak anlamına geleceğini, bunun kıtada güvenlik ve istikrarı artırmak açısından bir katkısı olmayacağını söyledi. Peskov
 
Varşova’nın 1993 yılında Rusya ile gaz sevkiyatı konusundaki hükümetlerarası anlaşmayı bozma kararı ile ilgili konuşan Kremlin Sözcüsü, Polonya yönetiminin deliliğin eşiğinde bir tutum sergilediğini, bu nedenle bir öngörüde bulunmanın gereksiz olduğunu kaydetti. Sputnik'e göre, Polonya’nın uzun zamandır gaz için ödeme yapmayı reddettiğini, ancak dolaylı yollardan daha pahalı olarak Rus gazını satın almaya devam ettiğini ekledi.
 
Peskov bu arada tutuklu Ukraynalı muhalif politikacı Viktor Medvedçuk'un Azovstal'de teslim olan Ukraynalı askerlerle takas edilmesi olasılığını değerlendirmediklerini söyledi. Peskov, “Medvedçuk bir Ukrayna vatandaşı ve bir asker değil” dedi. Peskov, Azovstal’de teslim olanların asker ve aşırı milliyetçi oluşumların üyeleri olduğunu, burada iki ayrı kategorinin söz konusu olduğunu kaydetti. Rusya ile Ukrayna arasında tutsakların takası konusu ile Savunma Bakanlığı’nın ilgilendiğini, bu konuda sürecin sürekli olarak ilerlediğini ekledi.
 
13.34: Gelen baskılar üzerine eski Almanya Başbakanı Schröder'in ardından eski Avusturya Dışişleri Bakanı Kneissl da Rusya'nın en büyük devlet petrol şirketi olan Rosneft'teki görevinden ayrıldı.
 
11.33: Pazartesi günü Moskova Borsası'nda döviz piyasalarının açılışında ruble, cuma günkü seansın kapanışına kıyasla dolar ve euro karşısında güçleniyor. Moskova saatiyle 10:35 itibariyle, dolar kuru yüzde 3.37 düşüşle 58,2 rubleye, euro kuru yüzde 3,22 düşüşle 60,8 rubleye geriledi.
 
11.32: Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonunu destekleyen vatandaşların mal varlıklarına el konulmasına ilişkin yasayı imzaladı. 
 
11.31: Rusya Merkez Bankası, rublenin daha fazla değer kazanmasını engellemek için ihracatçılardan aracılar aracılığıyla döviz alımına başladığına ilişkin bilgileri yalanladı. Merkez Bankası basın servisi "Bu bilgi doğru değil" açıklamasını yaptı. Vedomosti gazetesi bugün, Merkez Bankası'nın diğer piyasa katılımcıları aracılığıyla ihracatçılardan döviz satın almaya başladığını yazmıştı.
 
11.30: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’a göre, Ukrayna’daki özel operasyon kapsamında Rus füze ve topçu birlikleri son 24 saatte 680’den fazla hedefi vurdu. Vurulan hedefler arasında 73 komuta merkezi, 578 asker ve teçhizat toplanma alanı, 37 atış mevzii, 13 tank ve zırhlı aracı, 5 Grad çok namlulu roketatar sistemi, 3 mühimmat deposu yer alıyor.
 
10.26: Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Rus uzmanlar Azovstal fabrikasındaki patlayıcıları temizlemeye yönelik çalışmalarına başladı. İki gün içinde 100’den fazla patlayıcı imha edildi. Fabrika bölgesindeki en tehlikeli yerlerde özel zırhlı mayın temizleme araçları kullanılıyor. (Sputnik)
 
10.23: Belarus'daki bazı bankaların Rusya vatandaşlarına Visa ve Mastercard kart verdiği, bu amaçla Belarus'a "kart turizmi" başladığı haber veriliyor. BFM'in haberine göre, Belarus'tan alınan kartlarla Rus online platformlarında ödeme yapmak imkansız ama App Store ve Google Play'de yabancı hizmetler ve abonelikler için ödeme yapılabiliyor, yurt dışında kullanılabiliyor.
 
10.21: Ukrayna Genelkurmayı, Rusya'nın Severodonetsk'e yönelik taarruzunun yoğunlaştığını, doğu cephesindeki diğer bölgelerde ise çatışmaların azaldığını iddia etti.
 
10.20: BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, Ukrayna'daki durum nedeniyle dünyadaki mülteci sayısı ilk kez 100 milyonu aştı.
 
10.12: Rusya Merkez Bankası'nın, rublenin güçlenmesini sınırlamak için döviz alımlarına yeniden başladığı bildirildi. Vedomosti, "rublenin kontrolsüz bir şekilde güçlenmesini önlemek için" bazı bankalar aracılığıyla ihracatçılardan döviz almaya başladığını yazıyor. İhracatçılar, döviz kazancının yüzde 80'ini iki ay içinde piyasada satmak zorunda.
 
10.11: Kırım Başbakan Yardımcısı Georgiy Muradov, Sputnik'e yaptığı açıklamada artık Azak Denizi'nin Rusya ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DHC) ortak denizi haline geldiğini belirtti. (Sputnik)
 
10.09:  ABD Başkanı Joe Biden, Tayvan'ı korumak için gerekirse askeri müdahaleye hazır olduğunu duyurdu. Japonya gezisi sırasında konuşan Biden,  ABD'nin "tek Çin" politikasını kabul ettiğini hatırlattı, ancak adanın statüsünü zorla değiştirme fikrinin tamamen kabul edilemez olduğunu vurguladı. Pekin, Tayvan'ın egemenliğini tanımıyor. 
 
07.03: Kommersant, Levi's şirketinin de Rusya!daki işlerini satmaya çalıştığını yazdı. Gazete, daha önce Levi Strauss'un Rusya'daki mağazalarında çalışmalarını geçici olarak askıya aldığını, ancak şimdi pazardan tamamen ayrılmaya karar verdiğini yazıyor.
 
07.00: AB Dış Poliitka Yüksek Temsilcisi Borrell, "Ukrayna'ya yapılan kesintisi silah yardımı nedeniyle AB'nin askeri stokları tükendi" dedi. Borrell,  ortaya çıkan yeni güvenlik durumunun AB'de modern ortak silahlı kuvvetler oluşturma ihtiyacını gösterdiğina savundu. 
 
06.56: Norveç Dışişleri Bakanlığı, artan petrol gelirlerini Kiev ile paylaşmasını öneren Polonya Başbakanı Morawiecki'ye yanıt verdi: "Norveç, Ukrayna'ya yapılan uluslararası yardıma zaten önemli katkılarda bulundu ve daha da fazlasını yapacak. Ama paylaşacak bir kar yok. Norveç'te petrol satışından elde edilen tüm gelir ülkenin emeklilik fonuna gönderiliyor ve yıl başından bu yana kriz yüzünden fonun varlığı zaten 51,2 milyar dolar azaldı. Yani Morawiecki'nin "aşırı kâr" sözü temelsiz." 
 
06.54: Avusturya, Rusya vatandaşlarına ait 97 hesaptaki 254 milyon euro tutarındaki mal varlığını dondurdu. ORF kanalına göre, Rus varlıklarının aranması, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Devlet Güvenlik ve İstihbarat Dairesi bünyesinde diğer departmanlarla birlikte bir çalışma grubu tarafından yürütülüyor .
 
05.48: Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell, AB’nin askeri stoklarının Ukrayna’ya yapılan sevkiyatlar nedeniyle tükendiğini belirtti. (Sputnik)
 
05.46: Ukrayna Parlamentosu, Rusya'nın askeri operasyonunun simgeleri olan Z ve V harflerinin kullanımını yasakladı. 
 
22 Mayıs Pazar
 
23.08: Rusya'nın baş müzakerecisi, Putin'in yardımcısı Vladimir Medinskiy barış müzakerelerini yeniden başlatmaya istekli olduğunu  ancak bunun Kiev'e bağlı olduğunu söyledi. Medinskiy, Belarus televizyonuna verdiği bir röportajda "Rusya görüşmeleri asla reddetmedi. Biz diyaloğu sürdürmeye hazırız. Müzakereleri dondurmak tamamen Ukrayna'nın inisiyatifiydi. Top tamamen onların sahasında" dedi.
 
15.02: Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, Almanya'nın AB'nin Ukrayna lehine Rus devlet varlıklarına el koyma önerilerini ele almaya hazır olduğunu, ancak Batı yaptırımlarına maruz kalan Rusya vatandaşlarının mallarına el konulmasının meselesini "çok ciddi ve sorunlu gördüğünü" söyledi.
 
14.56: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’ya ait askeri personelin yoğunlaştığı 13 bölgenin, 3 komuta merkezinin, ayrıca Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerindeki yerleşimlerde 4 mühimmat deposunun yüksek hassasiyetli füzelerle vurulduğunu söyledi.
 
Rus füze ve topçu birliklerinin çalışmalarına dair de bilgi aktaran Konaşenkov, "söz konusu birliklerin gece boyunca Ukrayna’da insan gücü ve askeri teçhizatın yoğunlaştığı 583 bölgeyi, düşmana ait 41 komuta merkezini, ayrıca 3 adet Grad çok namlulu roketatar sistemi dahil olmak üzere atış mevzilerindeki 76 topçu bataryasını vurduklarını" kaydetti.
 
Konaşenkov, şöyle devam etti:
 
“Hava araçlarının saldırıları sonucu 210’un üzerinde aşırı milliyetçi etkisiz hale getirildi, Ukrayna’ya ait 38 adet askeri araç devre dışı kaldı. Rus hava savunma sistemleri Ukrayna’ya ait 11 İHA daha düşürdü." (Sputnik)
 
07.02: Zelenskiy, limanların kapatılması nedeniyle Ukrayna'nın 22 milyon ton buğday ve diğer gıda ürünlerini ihraç edemediğini söyledi. Ürünlerin bir kısmı Romanya limanları üzerinden ihraç edilmeye başkandı. 
 
06.58: Dışişleri Bakanlığı'nda eski üç ABD başkanına danışmanlık yapan eski diplomat David Phillips, Türkiye'nin Rusya'yı Ukrayna'ya müdahalesi için cezalandırmak isteyen Batılı ülkelerin birliğini bozduğunu söyledi. Philiips, Batı'nın Rusya karşıtı yaptırımlarına katılmak istemediği için Ankara'nın ABD'nin "güvenilmez ve tuhaf" bir müttefiki haline geldiğini savundu.
 
06.56: Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) lideri Denis Puşilin, Mariupol'deki Azovstal çelik fabrikasında 6 militanın, mühimmat depolarını havaya uçurmaya çalışırken öldüğünü duyurdu. Puşilin, yaptığı açıklamada, "Sorumlunun kim olduğu belli değil ama kararı ana birlikler ayrıldıktan sonra aldılar. Biri mühimmat depolarını havaya uçurma emri verdi, ancak bu aceleyle yapıldı. Sonuç olarak 6 kişi öldü ve bence 4 kişi daha yaralandı" dedi. (Sputnik)
 
06.55: Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic,  ülkenin Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Rusya'ya yaptırım uygulamama kararına mümkün olduğunca bağlı kalacaklarını söyledi. "Muhalefetin bir kısmının Ukrayna çevresindeki duruma ilişkin tutumunu resmi olarak belirleme önerisiyle ilgili ne düşündüğü" sorusuna yanıt veren Vucic, “Bugüne kadar yaptırımların ‘arkasında’ ya da ‘karşısında’ olduklarına ilişkin bir tutum duymadım. Diyorlar ki, ‘birşeyler olursa o zaman olur, olmazsa olmaz’. Diğerleri en azından açıkça ‘yaptırımları uygulayın’ diyor ve politikalarının ne olduğunu biliyoruz. Bizim görevimiz, ülkemizin çıkarları için mücadele etmek, kendi yazdığımız kağıda, Milli Güvenlik Konseyi’nin kararlarına elimizden geldiğince ve mümkün olduğu sürece bağlı kalmaktır” dedi.
 
06.53: Çekya Başbakanı Petr Fiala, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanlığı görevinde önceliklerinden birinin Ukrayna'nın yeniden inşası olduğunu belirtti. Fiala, yaptığı açıklamada, "Hükümetimizin arzusu, görev sırasında önceliklerden birinin Ukrayna'nın savaş sonrası yeniden inşası olması ve bu da elbette bu ülkede barışçıl bir durum anlamına geliyor" dedi. Çek Cumhuriyeti, 1 Temmuz'da AB Dönem Başkanlığı görevini Fransa'dan devralacak. (Sputnik)
 
221 Mayıs Cumartesi
 
20.46: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile birer telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, NATO üyeliği başvurusu yapan ancak üyeliklerine karşı çıktığı iki ülkenin liderine de açık açık söyledi: "Terör örgütlerine desteğinizi kesin..." İletişim Başkanlığı, iki görüşmeyle imgili de açıklama yayınladı. 
 
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, görüşmede, Türkiye ile İsveç ilişkileri ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu ele alındığı belirtildi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Türkiye’nin NATO’nun açık kapı politikasına bugüne kadar hep tam destek verdiğini belirterek, ittifak içinde hem üye ülkelerin güvenliği hem de kolektif güvenlik açısından dayanışmanın esas bir değer olduğuna işaret etti.
 
-Türkiye’nin, İsveç’in terör örgütü PKK/YPG/PYD güdümündeki şahıs ve sözde kuruluşlarla temaslarından rahatsızlık duyduğunu uzun zamandır dikkate getirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ terör örgütünün İsveç’teki mevcudiyet ve faaliyetlerinin de sürdüğüne dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in terör örgütlerine yönelik siyasi, finansal ve silah desteğinin son bulması gerektiğini vurguladı.
 
PKK/PYD/YPG’nin DEAŞ’la mücadele ettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in terör örgütü PKK ve bu örgütün Suriye ile Irak’taki uzantıları bakımından Türkiye’nin kaygılarını paylaştığını ortaya koyan somut ve ciddi adımlar atmasını beklediklerini dile getirdi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’den Türkiye’ye yönelik terörist tehdit yüzünden gerçekleştirmek zorunda kaldıkları Barış Pınarı Harekâtı sonrasında savunma sanayii alanında İsveç’in Türkiye’ye uyguladığı kısıtlamaların da kaldırılması gerektiğini ifade etti.
 
20.45:  Rusya, 963 ABD vatandaşına ülkeye giriş yasağı getirdi. Rusya'ya girişi yasaklanan isimler arasında ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve CIA Direktörü William Burns'de yer alıyor. 
 
14.05: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, topçu ve füze birliklerinin Odessa Bölgesi'nde Sasik Gölü yakınında Ukrayna ordusuna ait özel kuvvetler eğitim üssü de dahil olmak üzere 77 komuta merkezi ile 602 askeri personel ve teçhizat konuşlanma noktasını vurduğunu söyledi. Konaşenkov, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri'nin yüksek hassasiyetli, hava bazlı füzelerle Odessa Liman Fabrikası'nda Ukraynalı aşırı milliyetçilerin zırhlı araçları için kullanılan bir yakıt deposunu yerle bir ettiğini bildirdi. (Sputnik)
 
10.28: Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütü PKK/YPG güdümündeki şahıs ve sözde kuruluşlarla ilişkilerinin temel sorun teşkil ettiğini" söyledi. Finlandiya ve İsveç’in NATO değerlerine sahip çıkacağından ve Türkiye’nin meşru endişelerini bihakkın gözeteceğinden emin olmak istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, teröre destek veren ülkelerin NATO üyeliği talebine karşı Türk kamuoyundaki haklı tepkinin gözardı edilmemesi gerektiğini dile getirdi.
 
10.22: İtalya'nın eski başbakanı Silvio Berlusconi, Avrupa'nın Ukrayna'yı Rusya'nın barış şartlarını kabul etmeye ikna etmesi gerektiğini söyledi. Berlusconi, Avrupa'yı "Putin ve Ukraynalılar için bir barış önerisi sunmak için güçlerini birleştirmeye" çağırdı.
 
10.20: AB'de Rusya'ya altıncı yaptırım paketi konusunda anlaşmazlık sürerken, petrol ambargosuna karşı çıkan ülkelerden Macaristan orta yol önerdi: "Rusya'dan boru hattı ile değil, açık denizde tankerlerle alınan petrole yaptırım getirilsin." Macaristan yüzde 60 oranında Rusya petrolüne bağımlı.
 
10.16: Finlandiyalı gaz dağıtım şirketi Gasum, Finlandiya'nın Rusya'ya ruble ile ödemek yapmak istemediği gerekçesiyle gaz akışının durdurulduğu açıkladı. Gasum ülkenin, Finlandiya ve Esyonta'yı birbirine bağlayan Balticconnector boru hattı üzerinden gaz almaya devam edeceğini söyledi. Nisan sonunda Gazprom, iki ülkenin yeni ödeme planına uymayı reddetmesi üzerine Bulgaristan ve Polonya'ya gaz dağıtımını durdurmuştu. Finlandiya, Rusya'nın doğal gazı kestiği üçüncü ülke oldu. 
 
20 Mayıs Cuma 
 
21.51: Rusya Savunma Bakanlığı, Azovstal operasyonunun tamamlandığını, tüm Ukraynalı savaşçıların teslim olduğunu duyurdu. Savunma Bakanı Şoygu, Başkan Putin'e brifing vererek tesisin tamamen Rus ordusunun kontrolüne geçtiğini bildirdi.
 
21 Nisan'dan beri Mariupol'deki Azovstal demir çelik fabrikası tesislerinde, Rusya tarafından "Nazi oluşumu" olarak nitelenen  Azov Taburu'nun 2 bin 500'e yakın savaşçısı kuşatma altındaydı.
 
Bakanlık,  "2 bin 439 Azak Nazisi ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri askeri personeli silahlarını bıraktı ve teslim oldu" açıklaması yaptı. Açıklamada "Mariupol sakinlerinin nefreti ve kasaba halkının sebep olduğu sayısız zulüm için cezalandırma arzusu nedeniyle Nazilerin "Azov" adlı örgütünün  sözde 'komutanı', fabrikanın topraklarından özel bir zırhlı araçla çıkarıldı" denildi.
 
19.35: Gazprom Export, 21 Mayıstan itibaren Finlandiya'ya doğal gaz akışının kesileceğini açıkladı.
 
17.22: Avusturyalı enerji şirketi OMV, doğal gaz ödemelerini gerçekleştirmek için Gazprombank'ta ruble hesabı açtığı yönünde çıkan haberleri teyit etti.
 
17.10: Kanada, Rusya'ya lüks tüketim ürünleri ihracatını yasakladı. Satışı yasaklanan ürünler arasında alkollü içecekler, deniz ürünleri ve elmas da var. Bu ürünlerin Rusya'dan alımına da yasak kondu.
 
17.09: Rusya Merkez Bankası 21 Mayıs döviz kurlarını açıkladı. Dolar 58,89, euro 60,90 ruble.
 
16.14: Rusya Maliye bakanlığı 2026 ve 2036 vadeli dolar ve euro cinsi eurobon ödemelerini eksiksiz gerçekleştirdiklerini açıkladı.
 
14.55: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Oleg Nikolenko, İtalya'dan Rusya ile çatışmaların durdurulması için bir yol haritası önerisi aldıklarını doğruladı. Nikolenko planı incelediklerini söyledi.
 
13.59: Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Nord Stream AG'nin genel müdürü Matthias Warnig, Rosneft yönetim kurulu üyeliklerini daha fazla devam ettiremeyeceklerini duyurdu. Avrupa Parlamentosu, Rosneft yönetiminden ayrılmadığı takdirde Schröder'in kara listeye alınacağını açıklamıştı. 
 
12.55: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu açıklamalarda bulundu. Şoygu, Rus ordusunun Donbass'ta kontrolü genişletmeye devam ettiğini ve "Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin kurtuluşunu gerçekleştirmeye yaklaştıklarını" söyledi.
 
Şoygu ayrıca Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma kararı almasından sonra Rusya'nın batısındaki askeri tehditlerin arttığını dile getirdi.
 
Savunma bakanı, Azovstal'de teslim olan Ukraynalı askerlerin sayısının 1900'ün üstünde olduğunu söyledi.
 
Şoygu, Ukrayna ordusunun Yılan Adası'nı ele geçirmeye çalıştığını, ancak saldırının püskürtüldüğünü açıkladı.
 
11.21: Japonya askeri harcamaları arttıracağını duyurdu.
 
11.20: Moskova Borsası'nda dolar 2018 yılından bu yana ilk kez 58 rublenin altına geriledi. Yüzde 5'e yakın değer kaybının ardından dolar kuru 59,190 ruble, euro kuru 61,238 ruble seviyesinde.
 
10.30: İnsan kaynakları acentesi Kelly Services, Rusya'daki varlıklarını satışa çıkarma kararı aldı.
 
10.28: The Wall Street Journal: "ABD yönetimi, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne buğday ihracatına engel çıkarmaması kaydıyla Belarus'a uyguladığı yaptırımları geçici olarak kaldırmayı değerlendiriyor."
 
10.12: İlan servisi Avito'nun büyük ortağı Prosus, Rus pazarından çıkma kararı aldığını duyurdu. Hollandalı şirket hisselerini satmak için alıcı arayışında.
 
10.11: Moskova Borsası'nda dolar 62, euro 63,79 ruble ile güne başladı.
 
09.23: Rus hükümeti, ülkenin güneyinde kapalı kalan havaalanlarının zararlarının tazmini için 1,5 milyar rublelik yeni bir kaynak ayırdı.
 
09.08: İsviçreli sigorta şirketi Zurich İnsuranece, Rusya'daki varlıklarını satarak pazardan tamamen çekileceğini açıkladı.
 
09.06: Time dergisinin okurların katılımıyla düzenlediği yılın en etkili kişisi anketinde ilk sıra Ukrayna Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin oldu. 70 milyona yakın katılımın gerçekleştiği ankette Zelenskiy 3,3 milyon oy aldı.
 
06.14: Pentagon sözcüsü Johny Kirby, ABD'nin Ukrayna'ya gemisavar füzeleri göndermediğini ve bu tür füzelerin sevkiyatına onay vermediğini açıkladı. 
 
06.07İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, İngiltere ve ABD'nin Rusya'da iktidarı değiştirme hedeflerinin olmadığını söyledi. 
 
05.57: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus oligarkların dondurulan varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşasında kullanılmasına yönelik formül arayışlarının sürdüğünü açıkladı. Leyen ayrıca, Ukrayna'nın uzun vadeli yeniden inşasınn, ülkenin AB üyeliği için gerekli olan reformlarla paralel olarak yürütülmesi teklifinde bulundu.  
 
22.57: Rusya Savunma Bakanlığı tarafından sayıları 1730 olarak açıklanan Azovstal demir çelik fabrikasındaki sığınaklardan çıkıp teslim olan Ukraynalı savaşçıların akibeti tartışma konusu olmaya devam ediyor. Sadece son 24 saat içinde, Azov Taburu’ndan 771 asker teslim oldu. Yaralılar, Donetks Halk Cumhuriyeti denetimindeki Donetsk ve Novoazovsk’daki hastanelerde. Rus kaynaklarına göre toplamda yaklaşık 2 bin 500 kişi Azovstal’da kuşatma altındaydı. Ukrayna tarafı, müzakereler sonunda bir "kurtarma operasyonu"nun sürdüğünü savunurken, Rus tarafında “Nazizim” ile suçlanan savaşçıların yargılanması, hatta ölüm cezası tartışmaları gündemde. Rus tarafı hastanede tedavi altında olan ve aldıkları destekten memnun olduklarını söyleyen bazı askerlerin videosunu yayınladı. Duma’da bazı milletvekilleri, Azak Taburu askerleri için ölüm cezası önermişti. Ukrayna tarafı ise savaş esirleri değişimi teklif ediyor. 
 
22.33: ABD Senatosu, Ukrayna'ya 40 milyar dolarlık yardıma ilişkin yasa tasarısını onayladı ve imza için Başkan Biden'a gönderdi.
 
22.31: NATO, Ukrayna'daki durum nedeniyle "savaşa yüksek hazırlık" durumdaki askeri personel sayısını 42 bine, uçak sayısını 120'ye, gemi sayısını 20'nin üstün eçıkardı.  
 
22.29: Moskova Kent Duması Milletvekili Yevgeniy Stupin, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Z ve V harflerini resmi askeri semboller olarak görmediğini belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı’na yapmış olduğu başvuruya gelen yanıtı Telegram kanalından alıntılayan Stupin, “Z ve V harfleri resmi askeri semboller (işaretler) değildir ve özel bir anlam taşımıyor! Bunu yapmış olduğum başvuru üzerine Rusya Savunma Bakanlığı bildirdi. Umarım bu yanıt, birilerinin yabancı alfabelerin harflerine yönelik tutumunu ifade ederken gerekçesiz kovuşturmalardan kaçınmasına yardımcı olur. Rusya Savunma Bakanlığı'nın cevabının herhangi bir davada kullanılmasına itiraz etmiyorum” ifadelerini paylaştı. (Sputnik)
 
19.49: Sberbank, sahip olduğu bazı şirketlerin hisselerini sattı. Bunlar arasında Sound, Okko, Okko Sport, SberCloud, MDG şirketler grubu ve Evotor IT şirketi de var.
 
19.40: Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Türkiye'nin NATO'nun genişlemesi konusundaki endişelerine ilişkin görüşmelerin önümüzdeki günlerde devam edeceğini söyledi.
 
19.38: Avrupa Komisyonu, enerjide Rusya'ya olan bağımlılığı azaltmak için önümüzdeki 5-10 yıl içinde daha önce planlanandan yüzde 5 daha fazla kömür kullanımına izin verecek. Brüksel ayrıca elektrik üretmek için nükleer santralleri daha aktif olarak kullanmayı planlıyor. (Financial Times) 
 
19.37: Reserved ve House markalarının sahibi Polonyalı hazır giyim perakendecisi LPP grubu, Rusya'daki operasyonlarını Çinli bir konsorsiyuma satmaya karar verdi.
 
19.35: AB ülkeleri, ABD ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ülkenin önümüzdeki üç aydaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere Ukrayna'ya 18,4 milyar dolar sağlayacak.
 
19.28:  Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Rusya'dan gereken miktarda S-400 füze savunma sistemleri ve İskender füzeleri aldıklarını ve Belarus'un artık tamamen farklı bir orduya sahip olduğunu ifade etti.  Lukaşenko, Rusya'nın Nijegorod Bölge Valisi Gleb Nikitin'le bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sırasında konuşan Lukaşenko, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le anlaştık ve sizden gereken miktarda İskender, S-400 satın aldık, ordumuzu donattık. Artık bu silahların yer aldığı tamamen farklı bir orduya sahibiz. Bu silahlar, istenmedik, devasa boyutta hasar verebilir" dedi.
 
17.36: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO'da anlaşmazlık olması yeni değil, sorunlar çözülür. Türk yetkililerle diyalog halindeyiz. Türkiye gibi önemli bir müttefikimiz güvenlik endişelerini dile getirdiğinde bu konuda harekete geçmemiz gerekiyor. Türkiye'nin endişelerini gidermeliyiz" dedi.  NATO Genel Sekreteri, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleriye ilgili sürecin ise kısa sürede tamamlanmasını plandıklarını söyledi. Stoltenberg, "NATO'ya katılma süreçleri hızlı olmalı" dedi. (DIŞ Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın hızla NATO'ya kabul edilmesine duyduğu güveni dile getirdi
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka hızlı bir şekilde kabul edilmesine duyduğu güveni dile getirdi.
 
17.33: Amerikan ilaç şirketi Bristol-Myers Squibb (BMS), operasyonlarını Rus ortağı Swiss Swixx BioPharma'ya devrederek Rusya'dan ayrılma kararı aldı. Şirket Rusya'da devam eden klinik deneyleri durdurdu. Böylece ilk kez uluslararası bir ilaç firması Rusya'dan ayrılma kararı açıkladı.
 
17.29: Kuruluşunun 100. yıldönümünde Sovyet devri çocuk örgütü "Pioner"in yeniden kurulması içim Duma'ya yasa teklifi verildi. Örgütün "18 milyon çocuğu  vatansever politikalarla eğitmesi" planlanıyor.  Tasarıda, girişimin gönüllü olacağı ancak her okulda bir şubesini açılacağı belirtiliyor.
 
17.23: Rus ordusunun kontrolüne geçen Herson bölgesinin askeri-sivil idare başkanı Vladimir Saldo, "Herson bölgesi gelecekte Rusya Federasyonu'nun bir parçası haline gelecek" dedi. 18 Mayıs'ta Kırım Başkanı Sergey Aksyonov, hem Herson hem de Zaporozhye bölgelerinin “Kırım ile birlikte tek bir devletin sınırları içinde” olacağını söylemişti.
 
17.19: Rusya'nın uluslararası rezervleri bir haftada 6,4 milyar dolar veya yüzde 1,1 düştü ve 585,7 milyar dolara geriledi. 2021'de rezervler bir önceki yıla kıyasla yüzde 5,9 artarak 630,6 milyar doları bulmuştu.
 
17.15: Putin'in yardımcısı Maksim Oreşkin, yıl sonuna kadar dünyada açlık tehdidi konusunda uyardı. Bunun "ABD'nin sınırsız dolar basmasından" kaynaklacağını savunan Oreşkin,  "2020 yılına kadar dünya pazarında buğday fiyatları istikrarlıydı, ancak karşılıksız dolar basılmasıyla büyük fiyat artışı başladı. Fiyat artışının yüzde 60'ı bundan kaynaklanıyor" dedi.
 
17.12: Rusya'nın Rostov-on-Don şehrinde, Ukrayna'nın milliyetçi taburu "Aydar"ın komutan yardımcısı Denis Muryga'nın operasyon sonucu yakalandığı bildirildi. 
 
17.11: Ukrayna’nın medya denetçisi, Rus Radyosu’nun (Russkoye Radio) ismini, Radyo Bayraktar (Radio Bayraktar) olarak değiştirdi. Ukrayna Televizyon ve Radyo Yayınları Ulusal Konseyi’nin açıklamasında, “Yayın kodu Rus Radyosu olan Rus Radyosu - Ukrayna’nın ismi değiştirilmiştir. Bundan sonra yayınlarında bu radyo istasyonunun ismi Radyo Bayraktar olacaktır” denildi. (Sputnik)
 
17.08: McDonald's  Rusya yönetimi, restoran zincirini yerel ortağı, Petrol zengini iş adamı Aleksndr Govor'a satmak için bir anlaşmaya varmak üzere olduğunu açıkladı. Govor, şirketin Novosibirsk, Berdsk, Tomsk, Kemerovo, Novokuznetsk, Barnaul ve Krasnoyarsk'ta 25 McDonald's restoranın işletiyordu. Govor'un McDonald's restoranlarını hairandan itibaren yeni marka altında rişleteceği bildirildi.
 
13.52: Çin'in rezerv depolarını doldurmak üzere Rusya'dan daha fazla ham petrol almak için pazarlıklar yürüttüğü bildirildi.
 
13.51: Polonya, topraklarına daimi NATO üssü kuruması ve asker yerleştirilmesi için izin vermeye hazır olduğunu açıkladı.
 
13.01: Rusya, Portekiz’in 10 Rus diplomatı sınır dışı etmesine yanıt olarak Portekiz’in Moskova Büyükelçiliği’nden 5 çalışan istenmeyen kişi ilan etti, 14 gün içinde ülkeyi terk etmelerini istedi.
 
12.29: Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Andrey Melnik, ateşkes sağlamak için Normandiya Formatı'ndaki toplantıların yeniden başlatılması gerektiğini söyledi. Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa'nın yer aldığı ‘Normandiya Dörtlüsü’ formatında Donbass konulu zirve 3 yıl aradan sonra ilk kez geçen pazartesi Paris’te yapılmıştı. Zirve ve ikili görüşmeler sonrasında liderler, Minsk Anlaşmalarına bağlılıklarını teyit ettikleri ortak bir bildiri yayınlamıştı. (Sputnik)
 
12.25: Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı çıkmasına ilişkin ABD yönetiminden açıklamalar sürüyor. ABD Başkanı Joe Biden, NATO krizi nedeniyle Türkiye'yle ilişkilerin durumuna ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Biden, "Türkiye’ye gitmeyeceğim ama bence iyi olacağız" mesajı verdi. 
 
12.10: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev'e göre, ABD Rusya'nın kamu borcunu dolarla ödeme imkanını bloke ederse, Amerikalı yatırımcılar paralarını alamayabilir, hatta "Rusya hiç ödemeyebilir.”
 
12.08: Moskova Borsası'nda dolar kuru, 24 Ocak 2020'den bu yana ilk kez 62 rublenin altına düştü.
 
12.06:  Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Gazprom ile sözleşmesi olan 54 yabancı şirketin yaklaşık yarısının ödemeler için gerekli şartı yerine getirerek ruble hesabı açtığını söyledi. Novak, Rusya'nın petrol ihracatını eski seviyeye getirdiğini, Asya-Pasifik bölgesi ülkelerine arzını artırdığını açıkladı.
 
11.37: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Rusya’nın er ya da geç kripto para birimlerini bir ödeme aracı olarak yasallaştıracağını söyledi. Rus bakan hükümetin ve merkez bankasının bu konudaki farklılıkları çözmeye yaklaşabileceğini öne sürdü. Manturov, “Herkes zamanın bunu gerektirdiğini, er ya da geç bir şekilde gerçekleşeceğini anlıyor” dedi.
 
11.32: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’a göre, Azovstal’de bulunan Azov Taburu’ndan 771 militan daha teslim oldu. 16 Mayıs’tan bu yana 1730 militan silah bıraktı, bunlar arasında 80 yaralı var. Yaralılara Novoazovsk ve Donetsk’teki sağlık kuruluşlarında gerekli tıbbi destek sağlanıyor.
 
10.56: Almanya Başbakanı Scholz, "Almanya NATO'yu Ukrayna'daki çatışmaya dahil edecek adımlar atmayacak" dedi. Scholz bugün Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, Almanya'nın "Ukrayna'ya zorla dayatılan barışı kabul etmeyeceğini" söyledi.
 
10.54: Donetsk Halk Cumnuriyeti Başkanı Denis Puşilin, Azovstal fabrikasından tüm Ukraynalı askerlerin ayırlmadığını belirterek, "Yarısından fazlası teslim oldu ama hepsi değil. Süreç devm ediyor" dedi. Dün akşama kadar teslim olanların sayısının bine yakın olduğu bildirilmişti.
 
10.53: Ukrayna harekatı sonrası Rusya'ya tepki olarak Sahalin enerji projelerinden çok sayda şirket çekildiğini duyurmuştu. Indian Economic Times'ın aktardığına göre Hindistan'da devlete ait enerji şirketi ONGC, Shell'in Sahalin-2'deki, ExxonMobil'in ise Sahalin-1 projesindeki hisselerini satın almak istiyor. (Sputnik)
 
10.50: İngiliz The Times gazetesindeki bir analizde, "Fransızlar NATO'yu Ukrayna'da Rusya'nın operasyonunu kışkırtmakla suçluyor. Fransa'daki pek çok kişi Washington'un İngiliz suç ortağının yardımıyla Avrupa'yı Moskova ile tehlikeli bir açmaza ittiğine inanıyor" denildi. Sorbonne Üniversitesi profesörü ve ABD'li tarihçi Andre Kaspi'ye göre "NATO, Avrupa Birliği eliyle güçlendiriliyor ve Amerikan silah endüstrisi milyarlarca dolar kazanıyor."
 
10.18: Moskova Borsası'ndaki açılış işlemlerinde euro 4,7 ruble düşüşle  62 rublenin altına indi ve 61,10'yi gördü. Bu, Mayıs 2017'den beri kaydedilen en düşük seviye.  Bugünkü Merkez Bankası resmi euro kuru ise 63,56 ruble. Dolar da açılışta 63,31 rubleye indi. Daha sonra ruble değer kaybetti ve euro 65,85 rubleye çıktı.
 
10.17: Rusya’nın Kursk bölgesinde bulunan Tetkino köyündeki Kurskprodukt içki fabrikasının müdürü Dmitriy Greçanıy, Ukrayna’nın ateş açması neticesinde fabrikaya ait alana en az 7 top mermisinin isabet ettiğini söyledi. Greçanıy’a göre sabah saatlerinde gerçekleştirilen saldırı sonucunda bir kişi öldü, bir kişi yaralandı. Bu kişiler fabrikanın değil, fabrika ile çalışan nakliye kuruluşunun şoförlerinden. (Sputnik)
 
06.58: Uluslararası Basketbol Federasyonu (FIBA), tüm müsabakalarından Rusya ve Belarus milli takımlarını men etme kararı aldığını duyurdu. 
 
06.54: ABD dergisi Politico, ABD yönetiminin Ukrayna'ya çok namlulu roketatar sistemleri göndermeyi kabul etmediğini, çünkü bunların Rusya'daki hedefleri vurmada kullanılabileceğinden endişe ettiğini yazdı. İsmi açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde, Ukrayna devletinin "gidişattan kaygılı" olduğu ve bu konuda aylardır ABD'den talepte bulunduğu belirtildi. 
 
06.47: Birleşmiş Milletler Gıda Programı Direktörü David Beasley, Rusya'ya Ukrayna'nın deniz limanlarına erişimi sağlaması çağrısı yaptı. Beasley, aksi takdirde "dünya gıda güvenliğine savaş açılmış olacağını" ve bunun açlık, istikrarsızlık ve kitlesel göçlere neden olacağını söyledi. 
 
18 Mayıs Çarşamba
 
23.15: Biden Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya başvurusunu memnuniyetle karşıladıklarını ve ortak güvenliğe yönelik herhangi bir tehdide karşı tetikte kalmak için Finlandiya ve İsveç ile birlikte çalışacaklarını bildirdi.
 
22.32: Donetks Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, Ukrayna'nın Azov Taburu komutanlarının Azovstal fabrikasındaki sığınakları terk etmediklerini söyledi. Puşulin, “Şu anda üst düzey komutanlar teslim olanlar arasında yok" dedi. Bugüne kadar yaklaşık 960 Ukrayna askerinin fabrika arazisinden ayrıldığı, yaralıların DHC kontrolündeki hastanelere, bazılarının ise mahkeme öncesi gözaltı merkezlerine götürüldüğü bildiriliyor.,
 
22.29:  Fransız Societe Generale, Rusya'daki bankası Rosbank'ı ve sigorta şirketini milyarder Vladimir Potanin'in sahibi olduğu Interros'a satma anlaşmasını tamamladığını duyurdu.
 
21.03: RBC ajansı, Kremlin'in sonbaharda valilerin doğrudan seçimini sürdürmeye karar verdiğini yazdı. Habere göre, eylül ayında çok sayıda bölgede yapılacak seçimler ertelemeyecek. Bunun "ülkede durumun normalliğini" göstermesi açısından tercih edildiği ileri sürüldü.
 
21.01: ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya'nın dış borç ödeme lisansını yenilemeyeceklerini teyit etti. Yellen, bunun Moskova'yı temerrüde yaklaştırabileceğini söyledi.
 
21.00: ABD, Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü özel askeri operasyonun başında kapattığı Kiev’deki büyükelçiliğini üç ay aradan sonra yeniden açtı.
 
20.57: Ukrayna ile gerçekleştirilen barış görüşmelerindeki Rusya delegasyonunun başında yer alan Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Kiev rejiminin sağduyuya ve kendi vatandaşlarının çıkarlarına rağmen savaşma çabasında olduğunu söyledi. Medinkiy, “Bugün ne yazık ki Kiev rejiminin politikası, kendi ülkelerinin gerçek ulusal çıkarlarına aykırıdır. Kiev manyakça savaşmak istiyor, sağduyuya, sıradan Ukrayna vatandaşlarının çıkarlarına rağmen” diyen Medinskiy, Ukrayna'da oldukça sıradan kategorilerle düşünen, savaşı sadece iş olarak gören oldukça fazla insan olduğunu’ savundu. Sputnik'in haberine göre, Ukrayna yönetiminin egemen bir politika yürütme yeteneğinden şüphe duyduğunu söyleyen Medinskiy, şöyle konuştu: “Kiev’deki iktidarın egemenliği sınırlı. Kendileri de bunun bilincinde. (Müzakereler sırasında) iletişim kurduğumuz zamanlar, ki oradakiler hiç de aptal değil, orada birkaç karar verme merkezi olduğunu söylüyor. Biz, karar verme merkezlerinden bir tanesinin ‘Batılı dostlar’ olduğunu anlıyoruz.” Kiev’in bazı ‘Batılı partnerlerinin’ Ukrayna’daki krizden kendi çıkarları doğrultusunda kullanabileceklerine dikkat çeken Medinskiy, “‘Dost Polonya’nın’ ‘dost Ukraynadan' batı topraklarını koparacağından bir an bile şüphem yok” vurgusunu yaptı.  
 
18.23: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Rusya'nın Finlandiya'nın NATO üyeliğine tepkisinin sürpriz olacağını söyledi.
 
18.21: Avrupa Komisyonu Üyesi, İtalyan milletvekili Paolo Gentiloni, AB'nin petrol ambargosu içeren Rusya karşıtı altıncı yaptırım paketinin bazı ülkeler tarafından bloke edildiğini söyledi.
 
18.19: ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, "Rus varlıklarına el koyma ve onları Ukrayna'ya devretme fikrinin, ülkede yaşanan muazzam yıkım ve yeniden inşanın maliyetleri göz önüne alındığında doğal olduğunu, ancak ABD'de bu tür eylemlerin yasa dışı olacağını" söyledi.
 
18.17: Türkiye'nin, NATO'ya üyelik için Finlandiya ve İsveç'in bugün yaptığı resmi başvuruların değerlendirilmesini engellediği bildirildi. (Financial Times)
 
18.16: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkede sıkıyönetimin 25 Mayıs'tan itibaren 90 gün süreyle daha uzatılmasını parlamentodan istedi.
 
17.59: Almanya, Çek'yanın kendi silahlarını Ukrayna'ya sevketmesinin karşılığı olarak, takas planın kapsamında  Çek Cumhuriyeti'ne 15 Leopard tankı verecek.
 
17:58: Ukrayna savaş suçları mahkemesine çıkarılan ilk Rus askeri olan 21 yaşındaki Çavuş Vadim Şişimarin, 62 yaşındaki bir Ukraynalı sivili öldürmekten yargılanıyor. Rus asker hakkında müebbet hapis cezası istenmişti.  
 
17.41: Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjártó, ülkesinin Rusya'nın katılımıyla Paks-2 projesini hızlandırmak istediğini söyledi. Macar tarafının Rosatom'dan proje üzerinde çalışmaya devam etme konusunda güvence aldığını vurgulayan Szijjártó, ayrıca nükleer enerjinin yaptırıma tabi olmadığını ve bu nedenle Paks nükleer santralinde iki yeni güç ünitesinin inşasına devam edilebileceğini belirtti. (Sputnik)
 
17.37: Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya ve Türkiye'nin Türk otellerinde Mir kartlarının kabul edilmesi için gerekli koşulları yaratma konusunda anlaştıklarını söyledi.
 
17.36: Rusya, 27 İspanyol diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.
 
14.15: Moskova Şehir Meclisi (Yerel Duma) gündemine verilen bir teklifte, Moskova'da ABD Büyükelçiliği yakınındaki bölgeynin "Donbass Savunucuları" meydanı adı verilmesi istendi. 
 
14.13: Google'ın Rusya'daki şirketi, parasal yükümlülüklerini yerine getirmenin imkansız hale gelmesi nedeniyle iflasını isteyeceğini duyurdu. Geçen yıl Rusya'daki mahkemeler şirkete, yasa dışı yayınları silmediği gerekçesiyle 7,2 milyar ruble (112 milyon dolar) ceza kesmişti.
 
14.10: Rusya Savunma Bakanığı, askeri operasyonda bugüne dek 172 Ukrayna savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı. 
 
14.08:  Finam uzmanları, döviz kontrollerini kolaylaştıracak yeni Merkez Bankası kararları alınmazsa, dolar kurunun 62.75-65 ruble aralığında dengeleneceği tahmininde bulundu.
 
14.05: Uluslararası Ceza Mahkemesi, "savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları araştırmak üzere" 42 uzmandan oluşan bir heyeti Ukrayna'ya yolladı. Bu arada "savaş suçu" işlediği iddia edilen ilk Rus askerinin Ukrayna'da yargılanmasına bugün başlandı.
 
14.02: The Moscow Times, Rusya Maliye Bakanlığı verilerine dayanarak, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyon için günlük harcamasının 21 milyar ruble (yaklaşık 330 milyon dolar)  olduğunu yazdı.
 
13.58: Rusya, 24 İtalyan diplomatı sınır dışı etti. İtalya daha önce 30 Rus diplomatı "persona non grata" ilan etmişti.
 
13.27: Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu ülkedeki Rusya diplomatik misyonundan 41 kişinin Fransa tarafından sınır dışı edilmesine yanıt olarak, 34 Fransız diplomat ve çalışanı sınır dışı ettiğini açıkladı.
 
13.15:  Kremlin, "Kiev'in müzakerelere devam etme konusunda tamamen isteksiz olduğunu" savundu. Sözcü Peskov, "Müzakereler gerçekten de ilerlemiyor. Ukraynalı müzakerecilerin sürece devam etme konusundaki arzu eksikliğinin farkındayız" dedi.
 
13.08: Fransa'nın ardından İspanya ve İtaya'nın büyükelçileri de Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Rus medyası, çok sayıda Batılı diplomatın sınır dışı edilmesinin beklendiğini yazıyor. 
 
12.34: Vladimir Jirinovski'nin ölümünün ardından Rusya Liberal Demokrat Partisi'nin başkanı seçilen Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Azovstal fabrikasından tahliye edilen Ukraynalı Azak Taburu  savaşçıları için ölüm cezası verilmesini istedi. Slutskiy, Rusya'nın ölüm cezasına ilişkin moratoryumu olmasına rağmen, "İşledikleri insanlık suçlarından sonra yaşamayı hak etmiyorlar” dedi.
 
12.20: Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) lideri Denis Puşilin, Azovstal çelik fabrikasında teslim olan militanların akıbetine ilişkin kararı Rus yargısının vereceğini belirtti. Puşilin, "Nazileri mahkeme bekliyor" dedi. Rusya, binden biraz daha az Ukraynalı askerin Pazartesi gününden bu yana teslim olduğunu duyurdu. “Son 24 saat içinde 29'u yaralı 694 savaşçı teslim oldu. 16 Mayıs'tan bu yana 80'i yaralı 959 savaşçı silah bıraktı ”denildi.
 
12.15:  Rusya Maliye Siluanov: "Yaptırım paketleri hala hazırlanmakta olmasına rağmen, Rusya ekonomisi yaptırımların ilk şokunu atlattı. Ayrıca yaptırımların canı cehenneme!"
 
12.13:  Rusya Ulaştırma Bakanı Vitali Savelyev, Renault'tan devralınan fabrikada, Moskviç markasıyla yerli elektrikli otomobili de üretileceğini söyledi.
 
11.17: Maliye Bakanı Anton Siluanov: "Rusya temerrüt ilan etmeyi düşünmüyor. Eğer Batı (döviz ödemelerini) bloke ederse, borçlarını ruble olarak ödeyebilir."
 
11.15: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’a göre son 24 saatte Azovstal’deki 694 militan teslim oldu. Aralarında 29 yaralı var. (Sputnik)
 
11.13: Fransa'nın Rusya Büyükelçisi Pierre Levy bu sabah, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Kommersant, Fransa'nın daha önceki kararına karşılık olarak 40 Fransız diplomatın Rusya'dan sınır dışı edilmesi notasının tebliğ edileceğini duyurdu. 
 
10.14: Kanada, Putin de dahil olmak üzere, yaptırım listesindeki bin Rusya vatandaşına ülkeye giriş yasağı koydu.
 
10.10: Ukrayna, Rusya'nın Karadeniz'den Odessa bölgesine füze saldırısı gerçekleştirdiğini bildirdi. Donetsk Halk Cumhuriyeti kaynakları ise çok sayıda yerleşim yerinin Ukrayna güçlerince bombalandığını duyurdu.
 
10.09: Deutsche Bank, önde gelen Rus bankalarının muhabir hesaplarını kapattı.
 
10.07: Ukrayna'nın Mısır ve İsrail'i geride bırakarak dünyanın ABD'den en fazla yardım alan ülkesi olduğu bildirildi. Senato son olarak 40 milyar dolarlık yardım paketini onaylamıştı.
 
09.24: PepsiCo, kendi markasını çektiği Rusya pazarı için yerel içecekler üretecek. İzvestiya'nın haberine göre, Pepsi, Mirinda ve 7Up'ın yerine yeni yerel içecekler haziran başında piyasaya çıkacak. Yeni içecek markası "Russkiy Dar" olacak.  Ukrayna'da Rus askeri operasyonunun başlamasının ardından PepsiCo  Rusya'da üretim ve satışlarını askıya almıştı. Şirket, süt ürünleri ve bebek maması gibl ürünleri üretmeye devam ediyor. Böylece "tedarik zincirindeki 20 bin Rus çalışanın ve 40 bin tarım işçisinin desteklenmeye devam edeceği" belirtildi.
 
09.19: İsveç ve Finlandiya, NATO'ya katılmak için resmen başvurdu. İsveç ve Finlandiya büyükelçileri, başvuru dosyalarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e teslim etti. 
 
09.18:  Litvanya, Letonya, Estonya ve Polonya, "Rusya'dan gelebilecek bir tehdit endişesiyle" NATO'dan kendi topraklarına daha fazla askeri güç yerleştirmesini istedi. (Washington Post)
 
09.16: Rusya Sivil Havacılık Ajansı, ülkenin Ukrayna'ya yakın güney ve orta kesimlerindeki 11 havaalanındaki geçici uçuş yasağının 25 Mayıs'a kadar uzatıldığını duyurdu.
 
06.13: IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, Financial Times ile söyleşisinde, Rusya Merkez Bankası'nın Ukrayna operasyonu sonrası dondurulan varlıklarına el konulması imkanının değerlendirdiğini, ancak henüz bu konuya ilişkin somut kararlardan bahsetmek için erken olduğunu söyledi. 
 
06.08: Baltık ülkeleri ve Polonya "Rusya tehdidi" gerekçesiyle NATO'dan topraklarında askeri varlığını artırmasını talep etti. The Washington Times, ittifakın diğer bazı üyelerinin ise bu adıma karşı olduklarını yazdı. 
 
06.07: Blomberg, Avrupa Birliği'nin yaptırım uyguladığı iş insanlarının varlıklarını, Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanma seçeneğini değerlendirdiğini bildirdi. 
 
06.02: CNN, ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna'dan buğday ve mısır sevkiyatı yapmak için girişimlerde bulunduklarını duyurdu.  
 
05.56: The Washington Times, Ukrayna'nın ABD'den en fazla askeri yardım alan ülke haline geldiğini, bu sıralamada Mısır ve İsrail'i geride bıraktığını yazdı. ABD Kiev'e 2014-2021 yılları arasında 2,7 milyar dolar, Rusya'nın operasyonunun başından itibaren ise 3,8 milyar dolar askeri yardımda bulundu. 
 
23.32: "En tarafsız Avrupa ülkesi" olan İsviçre de, ABD ve NATO'ya yakınlaşıyor. Hükümet tarafından İsviçre Savunma Bakanlığı'na, NATO ile yoğun işbirliği de dahil olmak üzere, ülkenin güvenliğini güçlendirme seçenekleri hakkında bir rapor hazırlaması talimatı verildi. Anketlere göre, İsviçre'nin yarısından fazlası ittifakla yakınlaşmayı desteklerken, sadece üçte biri NATO'ya katılma yanlısı.
 
23.13: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Rusya’nın Üçüncü Dünya Savaşı’nın çıkmasına izin vermeyeceğini, fakat ülkeye saldırı olması durumunda 'süper' güçlü bir yanıt vereceğini belirtti.  Medvedev, “Modern, güvenilir, etkili silahların cephaneliği bugün bile, kendilerinin ve başkalarının elleriyle Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatmaya hazır olanların hırslarını soğutuyor. Böyle bir duruma izin vermeyeceğiz. Ancak ülkemize bir saldırı olması durumunda anında ve süper güçlü bir yanıt verme, Devletimizi tehdit eden her türlü saldırganlığa karşılık verme kabiliyetimizin olduğunu sürekli hatırlatmak zorundayız” dedi. (Sputnik)
 
23.02: Bloomberg ajansı, Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine vetosunu kaldırmak için bazı şartlar ileri sürdüğünü yazdı. Habere göre Türkiye'nin şartlarının başında-F-35 uçak programına yeniden dahil olmak ve Rusya'dan S-400 alımı nedeniyle konan yaptırımlarının kaldırılması. Ayrıca Türkiye'nin, YPG-PKK konusundaki endişelerinin kabulü ve Türkiye'ye uygulanan silah ihracatı kısıtlamalarına son verilmesi de isteniyor. 
 
21.19: Bu akşam Rusya'nın önce Belgorod daha sonra Kursk bölge yetkililerinden, "Ukrayna tarafından bombardıman gerçekleştiği, can kaybı olmadığı" haberleri medyaya yansıdı.
 
21.13: Rusya ile birlikte dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından olan Ukrayna, askeri operasyon yüzünden duran sevkiyata yeniden başladı. Ekonomi Bakan Yardımcısı Taras Kaçka, Ukrayna tahılının kara yoluyla Batıdan ihracatında ilerleme olmasına rağmen, Rus ordusunun bloke ettiği deniz erişiminin yeniden sağlanmasının zorunlu olduğunu söyledi. Ukrayna, kara yoluyla tahıl ihracatını ikiye katlayarak ayda 2 milyon tona ulaştı. Ancak, bu hala limanlarının kaybını telafi edemiyor. Ukrayna, Şubat ayından bu yana kapalı olan limanlar aracılığıyla öncesinde ayda 6 milyon ton tahıl ihraç ediyordu. 
 
20.21: Yandex'in Rusya'daki varlıkları için alıcı aradığı iddia edildi. Rus basınına yansıyan iddialara göre, Sberbank ve devlet teknoloji şirketi Rostec "potansiyel alıcılar" olarak gösteriliyor. Ancak yandex iddiaları reddediyor ve sadece Yandex'in haber ve Zen (blog) bölümlerine alıcı aradığını söylüyor. 
 
20.20: Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko, önceki dünyanın geri dönmeyeceğini, geri dönüşü olmayan bir şekilde değişeceğini ve kayıtsız kalındığı takdirde yeni dünyanın Rusya olmaksızın kurulacağını söyledi.  ‘Yeni Ufuklar’ maratonunun açılışında konuşan Kiriyenko, "Dünya gözümüzün önünde değişti ve geri dönülmez şekilde değişmeye devam ediyor. ‘Beklemek’ olmaz ve eğer beklersek, bu yeni dünyanın biz olmadan kurulacağı anlamına gelir. Bekleyemeyiz, çünkü şu an bu tam da böyle konuşmanın zamanı” dedi.  (Sputnik)
 
20.18: Slovakya da Rusya'nın şartlarına uygun olarak doğal gaz için ruble ile ödeme yapmayı kabul etti.
 
20.15: İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, mevcut sorunları Türkiye ile tartışıp çözmeye hazır olduklarını söyledi. Andersson, ülkesinin NATO ve AB gibi terörün her türlüsüne karşı mücadelede yer aldığını vurguladı.
 
18.17: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası NATO'ya üyelik başvurusu yapma kararı alan Finlandiya ve İsveç'in liderlerini Perşembe günü Beyaz Saray'da ağırlayacak.
 
18.12: Rusya'nın şartını kabul ederek doğal gaz için rubleyle ödemeye geçen şirketler arasına İtalyan enerji şirketi Eni de katıldı. Şirket, bu amaçla Gazprombank ile çifte hesap açma prosedürünü başlattığını resmen duyurdu.
 
18.11: Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) baş ekonomisti Gita Gopinath, Rusya Merkez Bankası'nın yurt dışındaki döviz rezervlerine el konulması fikrini görüşeceklerini duyurdu. (Sputnik)
 
16.19: Rusya'nın petrol ve gaz dışı bütçe gelirlerindeki düşüş 1,5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Nisan 2022'de federal bütçenin petrol ve gaz dışı gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18 düştü. Bu, Ağustos 2020'den bu yana görülen en büyük düşüş. (RBC)
 
16.17: Rusya Dijital Kalkınma Bakanı Maksut Şadayev, askeri operasyon başladıktan sonra ülkeden ayrılanların yüzde 80'inin geri döndüğünü, bunların önemli bir bölümün IT uzmanlarından oluştuğunu söyledi.
 
16.14: Sberbank analistleri, 2022'de Rusya'nın GSYİH'sında düşüş beklentilerini iyileştirdi: Daha önce öngörülen yüzde 13'lük düşüş yerine, yüzde 8'lik kü.ülme bekleniyor. "İyimser senaryoda" ise beklenti yüzde 5.
 
16.00: Putin, "Rusya'nın pragmatik davranarak, Batılı ülkelerin kaotik eylemlerinin karşısında durması ve böylece onları kendi lehlerine çevirmesi gerektiğini" söyledi. Putin, petrol endüstrisindeki durumun değerlendirildiği toplantıda, "Batı'da yakın gelecekte hangi adımların atılacağını anlayarak, önceden sonuçlar çıkarmalı, proaktif hareket etmeli, bazı partnerlerimizin kötü düşünülmüş, kaotik adımlarını ülkemizin menfaati için kendi lehimize çevirmeliyiz” dedi. Putin diğer yandan, "Batı'nın sürekli hata yapmasını ummadığını, Rusya'nın pragmatik davranması gerektiğini" sözlerine ekledi.
 
15.48: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendi ekonomilerine vereceği zararı önemsemeden Rus enerji kaynaklarından vazgeçme kararı alan Avrupa ülkelerinin enerji alanında benimsediği söz konusu politikaları ‘ekonomik intihar’ olarak niteledi. Rusya lideri Putin, Ukrayna'da yaşananların, Rusya'nın endişelerini görmezden gelen ve neo-faşizmi teşvik eden kolektif Batı'nın kötü tasarlanmış politikasıyla bağlantılı olduğunu söyledi. (Sputnik)
 
15.46: Finlandiya parlamentosu, NATO'ya katılma kararını onayladı. 188 milletvekili lehte, 12 milletvekili aleyhte oy kullandı. 
 
14.50: Rusya Savunma Bakanlığı: "Lvov yakınlarında, Batı tarafından Ukrayna'ya sağlanan sağlanan silah ve teçhizat, Rus ordusunun saldırısında imha edildi."
 
14.49:  Rusya, Finlandiya büyükelçiliğinden iki diplomatı sınır dışı etti.
 
13.14: Peskov, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'i NATO'da görmek istememesinin İttifak üyeleri arasındaki ilişkilerin bir konusu olduğunu ve Kremlin'in buna müdahil olmak istemediğini söyledi. (Sputnik)
 
13.12: Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Nisan döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48.9 artarak 20 bin 791 oldu. Rusya vatandaşları Türkiye'den 1152 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 905 konut ile İran, 714 konut ile Irak vatandaşları izledi.
 
12.06:  Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyesi olup olmaması arasında fazla bir fark görmediğini, bu iki ülkenin zaten uzun süredir ittifakın tatbikatlarına katıldıklarını söyledi.
 
11.37: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova: "ABD, Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya katılmaya zorluyor."
 
11.35: İsveç NATO'ya üyelik başvurusunu resmen gerçekleştirdi. Finlandiya parlamentosunun bugün kararı onaylaması bekleniyor.
 
11.33: Peskov, Putin'in yakında Türkiye'yi ziyaret edeceğine dair Türk basınında çıkan haberlerin gerçeği yanıstmadığını söyledi.
 
11.01: Kremlin Sözcüsü Peskov, "Yeni Ufuklar" eğitim forumunda yaptığı konuşmada, "Putin ülkeyi nereye götürdüğünü biliyor. Tüm Rusya onu destekliyor ve ona inanıyor" dedi. Peskov'un konuşmasından başlıklar:
 
"Kazanacağımızdan eminiz. Her savaş barışla biter ve bu dünya Rusya'nın sesinin duyulacağı bir dünya olacaktır."
 
"Rusya'nın varlığı, kolektif Batı'yı rahatsız ediyor. Rusya'nın istediği ve inandığı gibi yaşamasını engellemek için her şeyi yapmaya hazırlar."
 
"Ukraynalılar yetenekli, barışçıl insanlardır, Rusya ile akrabadırlar. Ancak çok uzun zamandır kandırılmış durumdalar."
 
"Rusya Federasyonu'na dost olmayan devletleri düşman olarak adlandırmanın zamanı geldi, çünkü bize karşı yürüttükleri  şey savaş."
 
"Rusya'ya karşı sadece informasyon savaşı değil, aynı zamanda diplomatik, siyasi ve ekonomik bir savaş var. Ancak Rusya siyasi, ekonomik veya informasyon olarak izole edilemez."
 
"Ukrayna'nın Batılı uzmanlarca desteklenen, yalanlar ve korkunç sahtekarlıklar üreten bir halkla ilişkiler ağı ve danışmanları ordusu var."
 
10.32: Çek yatırım grubu PPF, sahibi olduğu önde gelen özel bankalardan Home Credit'i ve Rusya'daki diğer ticari varlıklarını Rus iş adamı Ivan Tırışkin'in liderliğindeki bir grup özel yatırımcıya satacağını açıkladı.
 
10.09: 53'ü yaralı olmak üzere 264 Ukraynalı askerin Mariupol'daki Azovstal fabrikasından silahlarını teslim ederek çıktıkları bildirildi.
 
10.06: McDonlad's'ın Rusya'daki 850 restoranına 1,4 milyar dolar civarında değer biçildiği, yerel ortaklara satılacak restoranların yeni bir marka ancak benzer bir menü altında faaliyetlerine devam etmesinin planlandığı bildiriliyor.
 
10.02: Rusya’da Kursk Bölge Valisi Roman Starovoyt, Telegram hesabında yaptığı açıklamada Ukrayna sınırı yakınlarındaki Alekseyevka köyüne büyük kalibreli silahlarla ateş açıldığını, Rus sınır güvenlik güçlerinin karşı atışlar yaparak saldırıları hızla bastırdığını belirtti. 
 
10.01: Ukrayna'ya 39.8 milyar dolarlık yardım sağlanmasını öngören karar tasarısı ABD Senatosu'nda kabul edildi. Yapılan oylamada 81 senatör 'evet' oyu kullanırken, 11'i ise 'hayır' dedi. Tasarının son oylamasının hafta sonunda yapılması planlanıyor. (Sputnik)
 
07.57: Rusya'nın kontrolüne geçen Mariupol şehrinde Azovstal demir çelik fabrikasında 82 gündür kuşatma altında olan Ukraynalı askerler, varılan anlaşma sonrası teslim olmaya başladı. Ajanslar dün gece 260'dan fazla kişinin silahlarını bırakarak fabrika alanından çıktıklarını ve "insani koridordan tahliye edildiklerini" duyurdu. Bunlardan 53'ünün ağır yaralı olduğu belirtildi. Kalanların da bugün sığınaklarından çıkmaya devam etmeleri bekleniyor. Zelenskiy, "Askerlerimizi sağ olarak kurtarıyoruz" dedi. Ukrayna Savunma Bakanlığı açıklamasında, "Buradaki askerler misyonlarını tamamladı, kendilerine artık hayatlarını kurtarma görevi verildi" denereken teslim olma kararının onaylandığı belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı, dün Azovstal topraklarından yaralıların tahliyesi için insani bir koridor açmış ve sabah 10 kişilik ilk grup beyaz bayrak altında fabrikadan ayrılmıştı. Rusya burada kuşatılan ve sayıları bine yakın olarak tahmin edilen silahlı güçlerin, terör örgütü sayılan Azak Taburu'na bağlı olduğunu duyurmuştu.  
 
07.50: Renault Başkanı Jean-Dominique Senard, Rusya pazarından tamamen ayrılmalarını "çok acı verici bir karar " olarak nitelendirdi, "Ancak Rusya'daki 45 bin çalışanımızın işlerini korumak için en iyi seçim buydu" dedi.
 
07.47: Brent petrolün fiyatı 28 Mart'tan bu yana ilk kez 115 doları aştı.
 
16 Mayıs Pazartesi
 
22.15: Online taksi servisi Gett, 31 Mayıs'ta Rusya'da çalışmayı bırakacak. 
 
21.45: 27 AB ülkesinin dışişleri bakanları, Rusya'ya karşı altıncı yaptırım paketi üzerinde anlaşma sağlayamadı. AB Diplomasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel'deki AB Konseyi toplantısının ardından bu açıklamayı yaptı. Ana gündem maddesini petrol ambargosu oluşturuyordu. Müzakerelere devam edilecek.
 
20.34: Rus Forbes, derginin basımının haziran ayından itibaren durdurulacağını, sadece internet versiyonunun devam edeceğini duyurdu.
 
20.32: Ukrayna'nın Azovstal'da kuşatılan Azov Taburu'nun komutanı (Rusya'da terörist örgüt olarak kabul ediliyor) Denis Prokopenko, "Azov" mahkumlarının teslim olduğunu kabul ettiği bir video mesajı yayınladı, "Hayat kurtarmak için, Mariupol garnizonunun tamamı yüksek askeri komuta kademesinin onaylanmış kararını yerine getiriyor ve Ukrayna halkının desteğini umuyor."
 
20.29: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda, "Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık ve net bir tavrı söz konusu değil. Türkiye'ye yaptırım uygulayan ülkelerin, bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmesine 'evet' demeyiz" dedi.
 
19.48: Macaristan Başbakanı Viktor Orban: "AB yaptırımları yalnızca kağıt üzerinde göz korkutucu duruyor ama Rusya'yı Ukrayna politikasını değiştirmeye zorlamaları pek mümkün değil."
 
18.35:   Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, mevcut petrol rezervlerinin ülkeye üç ay yetebileceğini söyledi.  
 
18.34: Ukrayna Başsavcılığı, Alfa Bank Ukrayna'da Rus milyarder Mihail Fridman'ın 420 milyon dolarlık malvarlığının bloke edildiğini duyurdu. 
 
18.33: Rusya'da yaptırımların ardından hızlı değer kaybeden ruble, 2,5 ayın sonundan değer kazanaraj rekor seviyeleri gördü. Ruble, euro karşısında 2017 yılından bu yana en yüksek değerine yaklaştı. Moskova Borsası'nda ruble yüzde 1,3 civarı değerlendi, euro 65,8 rubleye kadar indi. Dolar da yüzde 1,2 değer kaybı ile 63,3 rubleye geriledi. Ruble, dolar karşısında Şubat 2020'deki seviyesini test ediyor.
 
18.30: Rusya Ulusal Varlık Fonu'nundaki para, son bir ayda 2.047 trilyon ruble azaldı ve 11 trilyon rubleye (yaklaşık 170 milyar dolar) indi. Maliye Bakanlığı  1 Nisan itibariyle fonun varlığının 13,052 trilyon ruble veya GSYİH'nın yüzde 9,8'i olduğunu bildirmişti. 
 
17.06: Ukrayna'da askeri harekatın başlamasının ardından pazardan ayrılan uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey, Rusya'daki şirketini Rus ortaklarına sattı.
 
17.05: Rusya Merkez Bankası, aylık sermaye çıkış verilerini yayınlamama kararı aldı.
 
17.04: Rusya Merkez Bankası 17 Mayıs için resmi dolar kurunu 63.44 ruble, euro kurunu 65.82 ruble olarak açıkladı.
 
17.03: İsveç hükümeti NATO'ya katılmak için resmi karar aldı. Başbakan Andersson, İsveç'in askeri bağlantısızlık politikasını sona erdirdiğini belirterek "Bir devirden çıkıp diğerine giriyoruz" dedi. Andersson, "İsveç'in üyelik başvurusunu ittifakın 30 üyesinin oybirliğiyle onaylamasının bir yıldan fazla sürmemesini bekliyoruz" dedi.
 
17.02: Yaptırımlar sonrası ithalatta yaşanan sert düşüşün etkisiyle, Rusya'nın Ocak-Nisan döneminde mal ve hizmetlerde dış ticaret fazlası 106,5 milyar dolara yükseldi.
 
16.55: Mariupol'de kuşatılan Ukraynalı askerlerin durumuyla ilgili kritik gelişme: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusu temsilcileri ile müzakerelerde, Azovstal çelik fabrikasında kuşatılan yaralıların tahliyesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bu sabah dokuz askerin beyaz bayrak açarak teslim olduklerı açıklanmıştı.
 
16.00: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’daki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısı sırasındaki açıklamalarında, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üye olmalarının Rusya için doğrudan tehdit yaratmayacağını kaydetti. Söz konusu İskandinav ülkeleri ile sorunlarının olmadığını söyleyen Putin, bununla beraber NATO’nun askeri altyapısının Rusya sınırlarına daha da yaklaşması hâlinde, buna ‘karşı reaksiyon’ vereceklerini belirtti. Putin, Rusya’nın vereceği karşı tepkinin, İttifakın askeri güçlerinin ve silah sistemlerinin Finlandiya ve İsveç topraklarına yerleştirilmesiyle oluşabilecek tehdidin boyutlarına göre belirleneceğini de sözlerin ekledi. Rusya Devlet Başkanı, ülkesinin Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyona ilişkinse, neo-Nazi grupların Ukrayna’daki varlıklarını uzun zamandan beri sürdürdüklerini, fakat Batı ülkelerinin buna göz yumduklarını belirtti. Putin ayrıca, ‘Nazizm’in Ukrayna’dan başka hiçbir yerde devlet düzeyinde teşvik edilmediğini’ belirtti. (Sputnik)
 
14.53:  Bearus lideri Lukaşenko, "Kollektif Güvenik Anlaşması Örgütü  KGAÖ'ye üye ülkeleri birleşik bir cephe ile karşı çıksaydı Batı'nın cehennemvari yaptırımlarından kaçınılabilirdi" dedi. Lukaşenko, "Batı'nın Belarus ve Rusya'ya karşı tam ölçekli bir hibrit saldırı yürüttüğünü" söyledi.
 
14.52: Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Batı'nın saldırgan revizyonist politikalarının, Rusya'nın dost olmayan devletlerle ilişkilerinde radikal bir revizyon gerektirdiğini" bildirdi.
 
14.50: Rusya hükümeti, teknolojik ekipman üzerindeki ithalat vergilerini iptal etme kararı aldı.
 
14.48: Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) güçleri, Mariupol’de geriye kalan Ukrayna güçlerinin sıkıştığı Azovstal çelik fabrikası tesislerinden bu sabah çıktığı belirtilen 9 Ukraynalı askerin, içerideki daha geniş bir grubu temsil ettiğini ve müzakere talebinde bulunduklarını kaydetti. (Sputnik)
 
13.23: Kremlin Sözcüsü Peskov, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üye olmasının Avrupa'nın güvenliğini güçlendirmeyeceğini söyledi. Peskov ayrıca, "Ukrayna'nın NATO'ya girmesi, Rusya Federasyonu ile ittifak içindeki bir devlet arasında toprak anlaşmazlığına yol açabilir" dedi.
 
13.20: Finlandiyalı ağaç ürünleri şirketi Stora Enso Rusya'dan ayrıldı. Şirket, Rusya'daki yerel makamlara üç tane oluklu ambalaj tesisi sattığını duyurdu. Şirket, satılan işletmelerin yaklaşık 620 kişiyi istihdam ettiğini ve yılda 395 milyon metreküp oluklu ambalaj kapasitesine sahip olduğunu bildirdi.
 
13.17: McDonlsd's Rusya pazarından "kendi markasıyla" kesin olarak çıkma kararını açıkladı.  Restoranların da satılacağı bildirildi. Ancak medyaya yansyan haberlere göre, McDonald's personeli, restoran zinciri ve menüyü koruyarak Haziran ortasında yeni sahip ve bir marka altında Rusya'da çalışmaya devam edecek.
 
10.29:  Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma kararına saygı duyduklarını, ancak kendilerinin "tarafsız ülke" olarak kalacaklarını söyledi.
 
10.28: Rusya'daki ödeme sistemleri aracılığıyla yapılan para transferlerinin yıllık bazda yüzde 17 azaldığı bildirildi.
 
10.27:  Japonya devlet posta teşkilatı, Japonya'dan Rusya'ya gönderilen yaklaşık 20 bin paketi gönderi sahiplerine iade edecek.
 
10.25: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, kendisine 'gücenik sosis' diyen Ukrayna Büyükelçisi Andrey Melnik'e 'aşırı tepki vermeye' gerek olmadığını söyledi. Scholz, T-online'a verdiği mülakatta 'her söz karşı aşırı hassas olmanın gerekmediğini' kaydetti. (Sputnik)
 
10.24: AB, Rusya'ya petrol ambargosu konusunu bugün dışişleri bakanları düzeyinde bir kez daha müzakere edecek. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "toplantıda ortak pozisyon bulunup bulunmayacağı konusunda emin olmadığını" söyledi. 
 
10.23: Rus medyasında "Yandex'in, İsrail'e taşınmaya hazırlandığı" iddiaları ortaya atıldı. Şirket, yaptığı açıklamada, merkezini Moskova'dan taşımayı ya da Rusya'dan herhangi bir ekibini taşımayı planlamadığını belirtti. Şirket, Tel Aviv'deki ofisinin zaten yıllardır faaliyet gösterdiğini belirtti.
 
10.22: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un açıklamasına göre, Rus füze birlikleri Ukrayna’ya ait 14 komuta merkezini, 24 topçu bataryasını, 325 asker ve teçhizat toplanma alanını vurdu. (Sputnik)
 
10.21: Çin, Finlandiya'nın NATO üyeliği kararına tepki gösterdi: "Tüm taraflar, Avrupa'da güvenliğin bölünmezliği ilkesine uymalı ve birbirlerinin endişelerine saygı göstermeli."  
 
10.02: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov,  Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma kararını, geniş kapsamlı sonuçları olacak bir hata olarak değerlendirdi. Hiç kimsenin 'Rusya'nın basitçe uzlaşacağı' yanılsamasına kapılmaması gerektiğine vurgu yapan Ryabkov, Moskova'nın reaksiyonunun Stockholm ve Helsinki tarafından atılacak somut adımlara bağlı olacağını kaydetti.
 
Ryabkov, "İsveç ve Finlandiya'nın ittifaka girme kararının ardından dünyadaki durumun kökten değişeceğini" söyledi. Ryabkov, Putin ve Biden ile Lavrov ve Blinken arasında g
ündemde telefon görüşmesi olmadığını söyledi.
 
09.31: Donetsk Halk Cumhuriyeti yertkilileri, beyaz bayraklı 10 Ukraynalı asskerin Mariupol'de kuşatma altındaki Azovstal fabrikasında teslim olduğunu duyurdu. Ukrayna kaynakları, Rus ordusunun  Azovstal tesisine topçu ve hava saldırılarını sürdürdüğünü bildirdi.
 
09.29: Herson’daki askeri-sivil idarenin başkan yardımcısı Kirill Stremousov, Rus kuvvetlerinin bölgenin tamamında kontrolü ele geçirdiğini duyurdu. (Sputnik)
 
09.28: Renault grubunun Rus varlıkları devlet mülkiyetine devredildi. AvtoVAZ'daki hisse, altı yıl opsiyonlu devlet malı olacak ve bu süre zarfında Renault, geri dönmeye karar verirse hisseleri geri alabilecek.
 
06.09: Ukrayna operasyonunun başından bu yana Almanya'nın Rusya'ya ihracatı yüzde 58,7 geriledi. Almanya'nın resmi verilerine göre, bu ülkeden Rusya'ya otomobil ihracatı yüzde 73,6 azalarak 165,8 milyon euro'ya düştü. 
 
05.35: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonunun Moskova'nın planladığı gibi gitmediğini" iddia etti, Ukrayna'ya daha fazla askeri destek çağrısında bulundu.
 
05.34: Belarus Başbakanı Roman Golovçenko, ülkesine uygulanan yaptırımların Batı'ya olan yıllık 16-18 milyar dolarlık ihracata mal olduğunu söyledi.
 
04.45: Almanya'nın Rusya'dan ithalata ödediği para, askeri operasyon sonrası yüzde 77,7 artarak 4,4 milyar euroya ulaştı. Bunun nedeni, başta petrol ve doğal gaz olmak üzere hammadde fiyatlarındaki artış olarak açıklandı. Rusya ile ticaret açığı rekor bir seviyeye ulaştı: 3.4 milyar euro.
 
04.41: Bloomberg, Almanya'nın Rus petrolünü yıl sonuna kadar terk etme planı yaptığını yazdı. Buna göre, AB ülkeleri bir sonraki yaptırım paketinin bir parçası olarak Rus petrolünün alımını yasaklama konusunda anlaşmaya varamasa bile, Almanya bu yolda karar alacak.
 
15 Mayıs Pazar
 
18.31: Finlandiya'nın ardından, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (S/SAP), İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusu için için resmi karar aldığını duyurdu. 
 
17.14: İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, "Türkiye de dahil olmak üzere tüm üye ülkeler Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya kabulü konusunda hemfikir."
 
17.12: Berlin'de yapılan NATO Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliği konusundaki açıklamasında, Türkiye'nin özellikle İsveç'ten güvenlik garantileri istediğini söyledi. "Bizim endişelerimiz meşrudur, açıkça ortadadır. Herhangi bir şekilde NATO'nun genişlemesine karşı değiliz" diyen Çavuşoğlu, özelikle İsveç'te PKK üyelerinin faaliyetlerine destek verildiğini belirterek, "Fotoğraflarla belgeleri kendilerine gösterdik. Sadece PKK terör listesindedir diye geçiştirmeyi kabul etmeyeceğimiz söyledik; o zaman sizin endişelerinizi gidermek için bir çalışma yapalım önerisi geldi. Türk kamuoyunun bu iki üyenin üyeliğine neden karşı olduğunu açıkladık; halkımızdan bağımsız siyaset izlememiz mümkün değil bu partiler üstü bir durumdur. Siyaset üstü olduğunu söyledik… Şimdi göreceğiz önümüzdeki süreçte nasıl garantiler verilecek, bu konulardaki beklentilerimizi dünkü toplantıda ve üçlü görüşmede söyledik" dedi.
 
İsveç'in tutumunun yapıcı olmadığı değerlendirmesinde bulunan Çavuşoğlu, "Bizim tutumumuz gayet açık, net; bu bir tehdit değil, pazarlık söz konusu da değil. Bu popülizm de değil… Bu açıkça iki aday olmak isteyen ülkenin teröre verdiği destekle ilgili somut tespitlerimizdir, bunu paylaştık. İsveç Dışişleri Bakanı'nın açıklamaları yapıcı değil, provoke edici açıklamaları devam ediyor.
 
Ama Finlandiya Dışişleri bakanı gayet temkinli, çözebileceğine olan inancını da söylüyor; bir günde olup olmayacağını da söylüyor. Finlandiya'nın saygılı olduğunu görüyoruz ama aynı şeyi İsveç tarafında görmüyoruz… Bizim bu konudaki endişelerimizi ve karşı çıkmamızın rezerv koymamızın gerekçelerini gayet iyi biliyorlar. Dolayısıyla burada Finlandiya Dışişleri Bakanı'nın yaklaşımı gerçekçi bir yaklaşım; bizim bu konudaki tutumuz da nettir" dedi.
 
17.11: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri ile ilgili Türkiye'nin tutumunu değerlendirerek, "Türkiye önemli bir müttefikimiz. Türkiye, bazı endişelerini dile getirdi ve NATO'da her zaman olduğu gibi, endişeler mevcut olduğunda ortak bir zemin bulabileceğimizden eminim" dedi.
 
17.10: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Çavuşoğlu ile görüştüm fikir birliğine varacağımıza inanıyorum" dedi. Blinken İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Blinken,  "ABD, ittifaka resmen başvurmayı seçerlerse İsveç veya Finlandiya'nın NATO uygulamasını güçlü bir şekilde destekleyecektir."
 
14.37: Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, Türkiye'nin NATO üyeliği konusunda gündeme getirdiği sorunları Ankara ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.
 
13.16: Finlandiya resmen NATO'ya katılma kararını duyurdu. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, ülkenin resmen NATO'ya katılmaya ve üyelik başvurusunda bulunmaya karar verdiğini söyledi.  Niinistö, “Bugün, Başkan ve Dış ve Güvenlik Politikası Komitesi Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvurmasına karar verdi” dedi.
 
Dün Putin, Finlandiyalı mevkidaşı Sauli Niinistö ile yaptığı tlefon görüşmesinde, Finlandiya'nın askeri tarafsızlık politikasını reddetmesinin ülkenin güvenliğine yönelik herhangi bir tehdit olmadığı için bir hata olacağını söylemişti. Kremlin açıklamasına göre Putin, "Finlandiya'nın dış politikasındaki bir değişikliğin, uzun yıllardır iyi komşuluk ve ortaklık işbirliği ruhuyla inşa edilen ve aynı zamanda karşılıklı fayda temelinde gelişen Rusya ile ilişkiler üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini" kaydetti.
 
11.53: Rusya'nın Belgorod bölgesi valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna ordusunun sınır yakınındaki Rus köyü Sereda'yı vurması sonucu bir vatandaşın yaralandığını söyledi. 
 
11.51: NATO Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılmasıyla ilgili endişelerinin giderilebileceğinden emin olduğunu söyledi. "Türkiye önemli bir müttefik. Dostlar ve müttefikler arasında ele alınan endişeleri dile getirdi" diyen Geoana, iki ülke üyelik başvurusunda bulunmaya karar verirse müttefiklerin "konsensüs için tüm koşulların yerine getirilmesini" sağlayacağından emin olduğunu savundu.
 
11.50: Duma Başkanı Volodin, yaptırımlar karşıtı yeni yasaların gelecek hafta parlamento gündemine geleceğini duyurdu.
 
11.49: Lvov bölge valisi Maksim Kozitski, pazar sabahı erken saatlerde bölgeye Rusya'nın saldırı düzenlediğini bildirdi. Kozitski, dört füzenin, Polonya sınırına yakın Yavoriv bölgesinde bazı askeri tesisleri vurduğunu, can kaybı olmadığını söyledi.
 
11.47: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, ABD'li mevkidaşı Blinken ile Berlin'de yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Ukrayna'ya daha fazla silah ve destek geldiğini "söyledi.  İki ülke ayrıca, Ukrayna gıda ihracatının Afrika ve Asya'daki tüketicilere ulaşmasını sağlamak için ortak çalışma kararı aldı. 
 
11.45: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Mariupol'de kuşatma altındaki Azovstal fabrikasında bulunan savaşçıları tahliye edebilmek için Rusya ile “çok zorlu, karmaşık müzakerelerin” sürdüğünü söyledi.
 
11.40: Hırvatistan Dışişleri Bakanı Grlic Radman, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrası Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’le NATO’ya üyelik konusunda yaptığı görüşmelerin doğru yolda olduğunu söyledi. Hırvatistan Dışişleri Bakanı, Berlin’de NATO Dışişleri Bakanları toplantısında konuştu. Berlin'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveçli mevkidaşı Ann Linde ve Finlandiyalı meslektaşı Pekka Haavisto ile Berlin'de üçlü bir zirve gerçekleştirmişti.  Radman “Konuşmalar doğru yolda ve umuyoruz ki bugün destek ve sesle konuşmayı gösterecek iyi bir sonuç alırız” dedi.
 
11.31: Türkiye ve Hırvatistan'dan gelen açık itirazlara rağmen, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine başvurması halinde hemen ittifaka katırlabileceklerini söyledi. Baerbock, "Nihai kararlarını vermeleri halinde hemen İttifak'a katılabilirler. Güvenlik garantisi vereceğimizden, statülerinin belirsiz kalacağı bir geçiş süreci, gri bölge olmayacağından emin olmalıyız" dedi.
 
11.30: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un açıklamasına göre, Ukrayna’daki özel askeri operasyonun başlamasından bu yana 165 uçak, 125 helikopter, 879 insansız hava aracı, 306 uçaksavar füze sistemi, 3098 tank ve zırhlı başka savaş aracı, 1525 topçu mühimmatı, 2934 özel askeri araç imha edildi. (Sputnik)
 
07.47: Ukrayna'da sorunun müzakereler yoluyla çözümü tıkanırken, Rusya'dan yeni açıklamalar geldi. Başan Putin'in Kırım Özel Temsilcisi ve Kırım yerel hükümeti Başbakan Yardımcısı Georgi Muradov, RIA Novosti'ye demecinde, "Rus ordusunun kontrolüne geçen bölgelerin Ukrayna'dan ayrılacağı" öngörüsünde bulundu. Muradov, "Devletler hukuku uzmanlarına ve Rusya mevzuatına göre, sökonusu Ukrayna bölgeleri önce Ukrayna'dan ayrılmaya karar vermeli ve bağımsızlıklarını ilan etmelidir.  Akabinden Rusya tarafından tanınmaları, Rusya Federasyonu'na katılmalarının önünü açacaktır" dedi. Kırım'ın 2014'te bu yolu izlediğini hatırlatan Muradov,  ancak "özel askeri operasyon sona ermeden bu tür referandumların yapılmasının erken bir adım olacağını" savundu. 
 
Dün de Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Ukrayna'nın yeni sınırlarını tanımayan ülkelerin konumunu eleştirmiş, "G7'nin yeni sınırları tanımaması bizim ülkemizin umrunda değil. Önemli olan, orada yaşayan insanların gerçek iradesi" demişti.
 
6 Mayıs'ta Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda "Polonya ve Ukrayna arasında yakında bir sınır olmayacak. Bu dünyada birlikte yaşayalım, ortak mutluluğumuzu ve ortak gücümüzü birlikte yeniden inşa edelim. Bu bize tehlike ve tehditleri birlikte püskürtme imkanı verecek" demiş, Kremlin sözcüsü Peskov, bunun "Polonya'dan Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik bir tehdit olduğunu" söylemişti. Daha önce Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) başkanı Sergei Narılkin, Polonya'nın "Rusya'ya karşı korunmak" için Ukrayna'nın batı bölgelerine barış gücü adı altında asker gönderme planları olduğunu savunmuştu.
 
 
 
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама