Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

9 Mayıs için geriye sayım

ÖNEMLİ GELİŞMELER// 6 Mayıs Cuma, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 72'inci günü
 
22.43: Rusya Soruşturma Komitesi’nin Telegram hesabından yapılan açıklamada, “Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr İvanoviç Bastrıkin, terör saldırısı hazırlığıyla bağlantılı olarak Herson şehrinde gözaltına alınan adamla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bilgi alınması emrini verdi” ifadesine yer verildi. Rusya Savunma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, dairelerden birinde patlayıcı laboratuvarı tespit edildi. Ayrıca belgeler ve özel edebiyat, ateşli silah ve mühimmat, bomba atar ve TNT bulundu. (Sputnik)
 
22.33: AB ülkeleri Daimi Temsilcileri Komitesi cuma günü Rusya'ya karşı 6. yaptırım paketi üzerinde bir uzlaşmaya varamadı. Hafta sonu istişarelere devam etme kararı alındı. Özellikle Macaristan ve Slovakya'nın itirazı nedeniyle, Rusya'ya uygulanması planlanan petrol ambargosu konusunda anlaşmazlık sürüyor.
 
Uzmanlar 9 Mayıs pazartesi gününüb "kritik ve simgesel önemde" olduğuna vurgu yapıyor.  Bir yandan 9 Mayıs, Avrupa Birliği'nde (AB) ve tüm dünyada Avrupa Günü olarak kutlanıyor. Avrupa Günü, Avrupa birliğini temsil ediyor.  Bu simgesel gün, 1950'de Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman'ın bir Avrupa ülkeleri örgütü oluşturma önerisini sunduğu ve bugünkü Avrupa Birliği'nin temelinin atıldığı gün olarak hatırlanıyor. AB'nin bu önemli günde yeni Rusya yaptırımları için uzlaşarak "birlik mesajı" yollaması için uğraşılıyor.
 
Diğer yandan Rusya, 2. Dünya Savaşı'nın anısına Zafer Günü bayramını kutlayacak. Bu önemli günde Kızıl Meydan'da yapılacak askeri resmi geçitle Rusya tüm dünyaya mesaj verecek. Pek çok analist, Başkan Putin'in bu tarihi günde önemli açıklamalar yapabileceği beklentisi içinde. "9 Mayıs'ta Rusya'da seferberlik ilan edileceği" iddiası ise Kremlin tarafından yalanlandı.
 
22.26: Kiev yönetimi, cuma günü Azovstal fabrikası arazisinden 50 sivilin daha tahliye edildiğini duyurdu.
 
22.25:  Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD'nin  200'den fazla Ukraynalıyı Amerikan obüslerinin kullanımı konusunda eğittiğini ve şu anda 150 Ukraynalıyı daha eğittiğini açıkladı.
 
22.22: Wall Street Journal, Çinli teknoloji şirketleri Xiaomi ve Lenova'nın, ABD hükümetinin baskısı nedeniyle Rusya'ya mal satışlarını azaltacağını duyurdu. Gazeteye göre iki şirket, Rusya'dan ayrılma veya faaliyetlerini kısıtlama konusunda açıklama yapmaktan ise kaçındı.
 
20.46: Tinkoff Bank euro cinsinden SWIFT işlemlerine son verdiğini duyurdu. Banka yetkilileri transfer süresinin uzaması nedeniyle böyle bir karar aldıklarını açıkladı.
 
18.06: Kiev yönetimi, Rusya ile yeni bir esir takasının gerçekleştiğini duyurdu. Takas sonucunda 11'i kadın 41 kişinin Ukrayna'ya döndüğü açıklandı.
 
17.39: Finlandiyalı kimyasal madde üreticisi Kemira, Rusya pazarından çıkacağını duyurdu. 
 
17.35: Vladimir Zelensky 8 Mayıs Pazar günü G7 ülkelerinin liderleriyle düzenlenen online konferansa katılacak.
 
16.24: Birleşik Rusya partisi genel sekreti Andrey Turçak, Herson'u ziyaret etti. Turçak, Rusya'nın "sonsuz kadar burada kalacağını" söyledi.
 
15.40: DNR ve LNR, Rusya'ya elçi atadı.
 
15.34: Google Play, Rusyalı geliştiricilerin paralı uygulamaları platforma yüklemesine yasak getirdi. Mevcut abonelikler kullanım süreleri dolana dek çalışmaya devam edecek.
 
13.16: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Vladimir Putin'in İsrail Başbakanı Naftali Benett'den özür dilediği yönünde çıkan haberlerin doğru olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtsız bıraktı. Peskov, iki lider arasında "çok önemli bir konuşma" geçtiğini söylemekle yetindi.
 
Peskov ayrıca Belarus başkanı Lukaşenko'nun "Ukrayna'ya düzenlenen operasyonun uzadığı" yönündeki sözlerine, operasyonun "plana göre" ilerlediği yorumunu yaptı.
 
12.57: Moskova Borsası'nda dolar kuru 66,46, euro kuru 70,13 rubleye geriledi.
 
12.54: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Apple, Bentley ve PlayStation ürünlerinin paralel ithalatına izin verdi.
 
12.26: Rusya bütçesi düşen petrol ve doğal gaz ihracatı nedeniyle nisan ayında 133 milyar ruble (2 milyar dolar) açık verdi. (Kommersant)
 
11.33: The Moscow Times gazetesi, Rusya'da çok sayıda yerel organın "seferberlik uzmanı" alımı için insan kaynakları portallarına ilan verdiğini yazdı. Dün Kremlin sözcüsü Peskov, ülkede seferberlik ilan edileceği iddialarını "saçmalık" olarak nitelemişti.
 
11.29: Masa üstü uzaktan erişim programı TeamViewer, Rusya ve Belarus pazarlarından çıkacağını duyurdu. 
 
11.07: Pentagon, Moskva kruvazörünün vurulmasıyla ilgili Amerikan basınında çıkan haberleri yalanladı. CNN, kruvazörün ABD'nin sağladığı istihbarat sayesinde vurulduğu ileri sürmüştü.
 
11.04: Bloomberg'in haberine göre Avrupa Birliği, üç ülkeyi 2024'e kadar Rusya'ya yönelik petrol ambargosundan muaf tutmayı teklif ediyor. Bu ülkeler Macaristan, Çekya ve Slovakya.
 
10.20: Avrupa Ekonomi Komiseri: "Rusya'ya petrol ambargosu 9 ay sonra uygulanmaya başlayacak."
 
09.59: Avusturya Enerji Bakanı Margarete Schramböck, ne ülkesinin ne de Almanya'nın Rusya'ya yönelik bir gaz ambargosunun altından kalkabileceğini açıkladı. Schramböck, gaz ambargosu konusunun "kırmızı çizgileri" olduğunu söyledi.
 
09.56: KFC ve Pizza Hut şubelerinin sahibi AmRest'in Rusya'daki işlerini satışa çıkardığı öğrenildi. (Kommersant)
 
07.42: Ukrayna hükümeti, Batı'dan alınan yardımın miktarını açıkladı. Şubat ayının sonundan bu yana Ukrayna, 12 milyar dolardan fazla silah ve mali yardım aldı.
 
07.37: Kommersant gazetesi, Amerikan KFC restoranlarının Rusya'daki işletmelerini satma girişiminin yaptırımlar yüzünden suya düştüğünü duyurdu. Habere göre, Polonya merkezli AmRest şirketi,  Rusya'daki 267 KFC ve Pizza Hut restoranını VTB Capital'e satmak üzereyken operasyon başladı ve satış gerçekleşemedi. 
 
07.33: CNN'in kaynaklarına göre, ABD yönetimi Kiev'in talebi üzerine, gemide yangın başlamadan kısa bir süre önce "Moskva" kruvazörün konumu hakkında veri sağladı. Geminin Ukrayna'nn fırlattığı Neptun füzeleri ile Karadeniz'de vurulduğu iddia edilmiş, çıkan yangının ardından batmıştı. Rus makamları gemiden yangın çıktığını ve mühimmatın ateş aldığını açıklamıştı. CNN'e göre ABD, yangın başlamadn kısa süre önce iletidiği yeri Kiev'e bildirirken, Ukrayna'nın geminin yeri ile ilgili istihbaratı nasıl kullanacağını tam olarak bilmiyordu.
 
07.31: Kazakistan'da Bank CenterCredit (BCC), Rus sermayeli Alfa-Bank Kazakistan'ın yüzde 100 hissesini satın almak için anlaşma imzaladı.
 
07.27: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin ve genel olarak Avrupa Birliği’nin (AB), Avrupa Konseyi’nin Rus petrolüne karşı teklif ettiği yaptırımlara hazır olmadıklarını belirtti. Orban, Avrupa Konseyi Başkanı’na gönderdiği mektubunda, ülkesinin mevcut şekliyle yaptırım tasarısına destek veremeyeceğini kaydederek, “Ne Macaristan ne de genel olarak AB, komisyonun teklif ettiği tedbirleri almaya ve hayata geçirmeye hazır değil. Yaptırımlar, tüm üye ülkelerde gereken tüm ön koşullar yerine getirildikten sonra uygulama konmalı” ifadesini kullandı.
 
07.24: Rusya'nın ABD Büyükelçisi  Antonov "Rusya ne ABD'yi ne de Avrupalı müttefiklerini tehdit etmiyor, ancak Ukrayna ihtilafının tırmanmasını önlemek için her türlü çabayı gösteriyor." dedi.  Rusya'nın Washington'daki Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ABD yönetimine kimyasal silah stoklarını imha etme çağrısında bulunuldu. "Kimyasal silah stoklarından henüz kurtulmamış Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'na üye tek ülke, Rusya değil ABD'dir. Washington'un kimyasal silahsızlanmayı hızlandırmak için teknik kapasiteye ve mali kaynaklara sahip olduğu bir gerçek olarak biliniyor." (Sputnik)
 
06.09: Alman Die Welt gazetesi, Almanya'nın Ukrayna'ya Gepard tanklarının sevkiyatının, gerekli mühimmat eksikliği nedeniyle durdurulduğunu bildirdi.
 
06.06: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, gıda güvenliğinin sağlanması için Rusya, Ukrayna ve Belarus'tan gübre ve gıda ürünlerinin dünya pazarlarına dönmesi gerektiğini söyledi. 
 
5 Mayıs Perşembe
 
23.58: Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede "geçmişte yaşanan yanlış anlaşılmaların" tartıştıldığı ve Ukraynalı liderin Steinmeier'i Kiev'e davet ettiği bildirildi. Kiev daha önce Steinmer'in ziyaret talebini, "Rusya'ya destek veren geçmişteki politikalarını" gerekçe göstererek reddetmişti.
 
23.56: Rusya Duması Başkanı Volodin, sosyal medyada yayılan "9 Mayıs'ta seferberlik ilan edileceği" iddialarını yalanladı. Volodin ayrıca "Rusya'dan bir nükleer bir saldırının ancak karşı yanıt olarak mümkün olabileceğini" söyledi.
 
23.49: İsrail, Putin'in Lavrov'un Yahudiler hakkındaki sözleri için özür dilediğini açıkladı. Lavrov'un "Hitler'in Yahudi kanı taşıdığını" söylemesi İsrail'den tepki almış ve Rusya'dan özür talep edilmişti. 
Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile yaptığı telefon görüşmesinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Yahudiler ve antisemitizm hakkındaki açıklamaları nedeniyle özür dilediği belirtildi. RBC'nın haberine göre, Kremlin'in Putin ile Bennett arasındaki görüşmenin ardından  yayınladığı mesajda ise bu konuya değinilmedi. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Rus hükümetinin Lavrov'un sözleri için İsrail ve Yahudi halkından özür dilemesi gerektiğini söylemişti. Lapid, Lavrov'un sözlerini "affedilemez ve çirkin" olarak nitelendirmiş ve bunların "korkunç bir tarihi hata" olduğunu savunmuştu. Rusya Hahambaşısı Lazar da Lavrov'a Hitler'le ilgili sözleri için özür dilemesi çağrısı yapmıştı.
 
17.39: İngiltere, Moskova Borsası'nı tanıma kararını iptal etti.
 
11.20: Rusya'nın Kaliningrad vilayetindeki otomobil fabrikası Avtotor, "zor zamanlarda ekip biçmeleri için" fabrika arazisinden çalışanlara toprak verdi.
 
08.40: Moskovski Komsomolets: "Uzmanlar, AB'nin Rusya'ya petrol ambargosunun en az 10 yıl sürmesini bekliyor."
 
08.31: Rus kaynakları, Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki Yasinovataya'ya Ukrayna tarafından BM-21 Grad füzeleri atıldığını, saldırıda bir sivilin öldüğünü duyurdu. 
 
08.29:  Almanya Ekonomi Bakanı Habek, Rusya petrolüne ambargo uygulanması durumunda Almanya'nın doğu bölgelerinde benzin sıkıntısı yaşanabileceği konusunda vatandaşları uyardı.
 
08.21: Fransız gazetesi Le Figaro, "Ukrayna'daki durumun ABD dolarının hegemonyasını sarstığını" savundu. Gazete, "Amerikalılar Rusya'nın altın ve döviz rezervlerinin yarısını dondurarak kendi para birimlerinden kitle imha silahları yaptılar. Ama bu iki ucu da keskin ve kendisine zarar verebilecek bir silah" yorumunu yaptı. 
 
08.14: Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu, Ukrayna'ya silah teslim eden NATO ülkelerina ait nakliye araçlarının "meşru hedef "olduğu uyarısını bir kez daha tekrarladı.
 
08.03: New York Times, ABD yetkililerinin iddialarına atıfta bulunarak, Washington'un Ukrayna'da devam eden özel askeri operasyonda eylem halindeki Rus generallerinden birkaçını hedef alma ve öldürme konusunda Ukraynalılara istihbarat sağladığını bildirdi. (Sputnik)
 
07.56: AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, beklenen altıncı yaptırım paketinin içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu.  "Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'ı ve diğer iki büyük bankayı SWIFT'ten çıkarıyoruz." diyen von der Leyen, böylece Rusya'nın finansal sisteminde kritik öneme sahip bankaları hedef aldıklarını söyledi. Von der Leyen, söz konusu bankaların SWIFT'ten çıkarılmasıyla Rus finans sektörünün küresel sistemden tam anlamıyla izolasyonunun sağlanacağını ifade etti. Rus devletine ait 3 kanala yayın yasağı getireceklerine işaret eden von der Leyen, bu kurumların AB ülkelerinde, kablo, uydu, internet veya akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla herhangi bir şekilde faaliyet göstermelerine izin verilmeyeceğine vurgu yaptı. Von der Leyen, Kremin'in Avrupa'dan muhasebecilere ve çeşitli danışmanlara erişimini de durduracaklarını hatırlatarak söz konusu hizmetlerin Rus şirketlerine verilmesini yasaklayacaklarının altını çizdi.
 
Von der Leyen, " Rus petrolüne olan bağımlılığımızı ele alıyoruz. Açık olmak gerekirse bu kolay olmayacak. Bazı üye ülkeler Rus petrolüne bağımlı. Şimdi, Rus petrolünün yasaklanmasını teklif ediyoruz. Bu, bütün deniz ve boru hattıyla taşınan ham ve rafine Rus petrol ürünleri için tam bir ithalat yasağı olacak." diye konuştu. Rus petrolünün alternatif tedarik yolları güvence altına alınarak ve küresel piyasalar üzerindeki etkisi en aza indirilerek düzenli ve aşamalı biçimde sonlandırılacağını anlatan von der Leyen, "Rusya'nın ham petrol tedarikini 6 ay içinde ve rafine ürün tedarikini de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldıracağız." dedi.
 
05.56Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rus petrolüne ambargo uygulanması halinde Berlin'de ve Almanya'nın doğusunda benzin yetersizliği yaşanabileceğini açıkladı. 
 
05.53: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna'nın askeri potansiyelini güçlendirmek ve müzakerelerde Kiev'in duruşunu sağlamlaştırmak için mümkün olan her şeyi yapmaya çalıştığını söyledi. 
 
00.11:  The Coca-Cola Company CEO'su James Quincy, Rusya pazarından tamamen ayrılma ihtimalini dışlamadıklarını açıkladı.
 
00.10: Rus ordusu, Mariupol'daki Azovstal metalurji fabrikasının topraklarından sivillerin tahliyesi için insani koridoru yeniden açtıklarını duyurdu. Koridor 5-7 Mayıs tarihlerinde 08.00-18.00 saatleri arasında üç gün boyunca açık kalacak.
 
00.08: Sırbistan Devlet Başkanı Vucic: Ukrayna ihtilafını değerlendirme konusunda Avrupalılarla aynı fikirdeyiz, fakat yaptırım politikasını desteklemiyoruz   Vucic, yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki ihtilafın doğasını değerlendirme konusunda Avrupalılarla aynı fikirdeyiz. Ve kendi vaziyetimiz de göz önüne alınırsa bu kadar net bir konum almak kolay olmadı. Fakat yaptırımlara gelince; onlarca yıl yaptırımların kurbanı olduk ve bu politikayı desteklemiyoruz. Şimdiye dek AB ülkeleri arasında, örneğin petrol ve doğalgaz ambargosu konularında tartışmalar meydana geldi. Biz maalesef kendi çıkarlarımızı gözetiyoruz ve AB'nin parçası değiliz" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
4 Mayıs Çarşamba
 
19.00: Bloomberg, Avrupa Komisyonu'nun yeni yaptırımlar çerçevesinde, Rus vatandaşlarına ve Avrupa Birliği'ndeki şirketlere gayrimenkul satışını veya devrini yasaklamayı teklif ettiğini yazdı.
 
18.56: Dolar 67,7 rubleye, euro 71,3 rubleye kadar düştü.
 
18.52: Güney Koreli havayolu Korean Air, Ukrayna'daki durum stabilize olana kadar Rusya'ya uçuşları askıya almaya karar verdi.
 
18.50: AB ülkelerinin daimi temsilcileri Rus petrolüne ambargo uygulama konusunda anlaşamadı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin daimi temsilcilerinin, Rusya’dan petrol ithalatına ambargo uygulama konusunda anlaşmaya varmadığı belirtildi. Reuters'ta yer alan haberde, “Acil anlaşma olmadı ve AB ülkelerinin daimi temsilcilerinin perşembe günü tekrar bir araya geldiklerinde bir anlaşmaya yaklaşacakları bekleniyor” ifadelerine yer verildi. Halihazırda Macaristan ve Slovakya’nın petrol yasağından muaf tutulmak istediği ifade edilirken Çekya ve Bulgaristan’ın da olası ambargoyla ilgili endişelerini dile getirdiği aktarıldı. AB Komisyonu, Rus hammadde tedarikini önümüzdeki 6 ay içinde kademeli olarak durdurmayı önermişti.
 
16.18: Rusya'nın en büyük otomotiv üreticisi AVTOVAZ parça ve bileşenlerin tükenmesi üzerine üretimi durdurdu.
 
14.06: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Vladimir Putin'in 9 Mayıs günü seferberlik ilan edeceği yönündeki iddiaları "saçmalık" olarak adlandırdı. Amerikan ve İngiliz hükümet yetkilileri Rusya'nın Zafer Bayramı sırasında kısmi ya da tam seferberlik ilan etmeye hazırlandığını ileri sürmüştü.
 
10.25: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Sberbank'ın da yeni AB yaptırım paketine dahil olacağını doğruladı.
 
10.21: Moskova Borsası'nın açılışında dolar kuru 69 rublenin altına düştü. Bu, Haziran 2020'den beri en düşük seviye oldu. Euro kuru da 2020 Martından beri ilk kez 73 rublenin altına indi.
 
10.19: Avrupa Birliği'nin, Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'i da yeptırım listesine almayı planladığı bildirildi. 
 
08.53: AB'nin beklenen yeni yaptırım paketi kapsamında hangi bankaların SWIFT'ten çıkarılacaklarına dair iddialar gelmeye devam ediyor. Politico gazetesi, AB kaynaklarına atfem, Moskovskiy Kreditniy Bank (MKB) ve Rosselhozbank'ın listeye alınacağını iddia etti. Rengum ajansı ise, "Diplomatlar, yeni Avrupa yaptırımlarının Sberbank için de geçerli olacağını söylüyor" diye yazdı. 
 
08.49: Washington Post, CIA'nin "işbirliği yapacak kişilere ulaşabilmek için" özellikle sosyal medyada Rusça talimatlar yayınladığını ve "gizlice ABD istihbaratıyla iletişime geçmenin yöntemini anlatmaya başladığını" yazdı. Habere göre CIA, kendisiyle bağlantı kurmaya çalışanların VPN veya Tor tarayıcı kullanmasını öneriyor.
 
08.46: Belarus Savunma Bakanlığı, beklenmeyen gelişmelere karşı ordunun hızlı reaksiyon vermesi için bu sabah "ani kontrollere" başlandığını duyurdu.
 
08.40: Duma Başkanı Volodin, NATO'nun Ukrayna'yı uzun süredir Rusya'ya saldırıya hazırladığını savunarak, "24 Şubat'ta Ukrayna'yı silahsızlandırmak ve nazizmden arındırmak için başlatılan özel operasyonla ordumuz büyük bir trajediyi önledi” dedi.
 
08.33: AB yaptırımlarının altıncı paketinde, Rus petrolü ithalatının altı ay sonunda tamamen durdurulmasının öngörüldüğü bildirildi. Wall Street Journal'a göre, üzerinde anlaşmaya varılan yeni pakette bazı esneklikler getirildi. Buna göre, Rus ham petrolüne daha fazla bağımlı olan Macaristan ve Slovakya'ya, ithalatı durdurmaları için 20 ay süre verileceği belirtiliyor. Daha önce, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti de Rusya'dan petrol ithalatına uygulanan ambargodan muafiyet talebinde bulunmuştu.  Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının" küresel güvenliği etkilediğini, Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketi hazırladıklarını söyledi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Borrell, "Daha fazla bankayı SWIFT'ten çıkarmayı, dezenformasyon oyuncularını listeye almayı ve petrol ithalatını ele almayı hedefleyen 6. yaptırım paketi üzerinde çalışıyoruz. Bu tedbirler onay için AB Konseyine sunulacak." ifadesini kullandı.
 
00.32: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'yı çatışmalar bittikten sonra restore etmenin maliyetinib 600 milyar doları bulacağı tahminini açıkladı. Zelenskiy, bu amaçla Rusya'nın Batı tarafından donmuş olan varlıklarının kullanılması çağrısını tekrarladı. Batı'da bloke edilen Rus varlıklarının 300 milyar doların üzerinde olduğu açıklanmıştı.
 
00.31: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belaruslu meslektaşı Lukaşenka ile "birlik devletinin kurulması çalışmalarının teşvik edilmesi" konusunu görüştü. 
 
3 Mayıs Salı
 
22.02: Alman hükümetinin,  24 Şubat'tan 19 Nisan'a kadar geçen dönemde Ukrayna'ya 191 milyon 900 bin euro değerinde silah ve askeri teçhizat sevkiyatı yaptığı açıklandı.
 
22.01: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine ülkesinin destek vereceğini açıkladı. Scholz, "Bu iki ülke NATO ittifakına dahil olmaya karar verirlerse, bizim desteğimize de güvenebilirler" şeklinde konuştu. 
 
21.58: Almanya'nın önde gelen bankacılık grupları arasındaki DZ Bank, Rus bankalarıyla olan faaliyetine geri döndü. Handelsblatt gazetesinde yer alan habere göre DZ Bank yetkilileriden biri, açıklamasında "Ancak, yaklaşık yedi haftadır Rusya'dan tekrar ödeme kabul ediyoruz, ancak yaptırım altındaki şirket veya kişilerin bunlara katılmaması şartıyla" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
19.12: Hırvatistan Devlet Başkanı Zoran Milanoviç, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini veto edeceğini söyledi. Milanoviç, Balkanlar'daki sorunlar çözülene kadar konunun ertelenmesi gerektiğini savunurken, Bosne-Hersek'teki yaşayan Hırvatların temel haklarının ihlali sorununun çözülmesi gerektiğini belirtti.
 
19.06: Jerusalem Post gazetesi, Lavrov'un bir röportajında "Hitler'de de Yahudi kanının olduğunu" söylemesinin ardından, "İsrailli yetkililerin artık Ukrayna krizinde tarafsız bir tutum sergileyemeyecekleri" yorumunu yaptı. Gazete komşu Suriye'deki durumu da etkileyebileceği için İsrail'in Rusya ile düşmanlık içinde olmamay çaba gösterdiğini yazdığı yorumda, "Ancak Lavrov'un sözleri İsrail'i tarafsız kalma politikasından mahrum bırakabilir" diye yazdı.
 
19.04: Papa Francis, "NATO eylemlerinin Moskova'yı Ukrayna'da özel bir operasyona itmiş olabileceğini" söyledi. Papa, İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, "Belki de NATO'nun Rusya sınırları yakınında havlaması Kremlin'in tepkisine yol açtı" dedi. Papa, Ukrayna'ya silah tedarik etmenin doğru olup olmadığı sorusuna cevap vermekte zorlandığını söyledi.
 
19.00: BM: "Uluslararası Kızılhaç'ın yardımıyla 29 Nisan'dan bu yana Mariupol'deki Azovstal fabrikasından 101 kişi tahliye edildi."
 
18.57: Rusya 3 Mayıs'ta yatırımcılara yapması gereken Eurobond ödemelerini dolar cinsinden gerçekleştirerek temerrütten kurtuldu. Sonraki ödeme tarihleri ​​25 ve 27 Mayıs.
 
18.56: Bloomberg'in haberine göre, salı günü Forex piyasasında dolar kuru 66.43 rubleye, euro kuru 69.43 rubleye kadar düştü.
 
15.51:  Putin ve Macron'un iki saat süren bir telefon görüşmesi yaptıkları bildirildi.
 
15.00:  Haaretz gazetesi, İsrail hükmetinin, savunma sistemleri de dahil olmak üzere Ukrayna'ya silah yardımında artışı değerlendirdiğini yazdı.
 
14.58: Finlandiya devlet demiryolu şirketi VR Group, Rusya'daki tüm varlıklarını satma kararı aldı. Şirket, Rus tarafıyla olan nakliye sözleşmelerini feshetmeye başladı.
 
14.54: Rusya Savunma Bakanlığı yetkilisi Vadim Astafyev, aşırı milliyetçi Azov Taburu'nun ve Ukraynalı güçlerin Azovstal bölgesinde ilan edilen ateşkesten istifade ederek ateş mevzilerine geçtiğini belirtti. Astafyev, "Azovstal bölgesindeki sivillerin tahliye edilmesinin gerektiği anda ateşkes ilan edildi. Fabrikanın arazisinde bulunan Azov militanları ve Ukrayna ordusu, bundan istifade etti. Bodrumlardan çıkarak arazideki ve binalardaki ateş mevzilerine yerleşti" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
13.48: Ukrayna Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişına İspanyol El Pais gazetesine verdiği demeçte, Kiev'in Kuzey Atlantik İttifakına katılma niyetinden vazgeçmediğini söyledi. Stefanişına, "NATO üyelerinin kararsızlığı nedeniyle ittifaka katılamadık ama biz daha önce benimsenen rotaya bağlı kalmaya devam ediyoruz" dedi.
 
13.43: Avrupa Parlamentosu, Rusya'ya kiralanan yabancı şirketlerin sivil uçaklarının iade edilmesi çağrısı yapan bir kararı onayladı. Belgede, "Rusya, uluslararası sivil havacılık kurallarını ihlal ederek, yabancı şirketlerden kiralanan uçakların Rus siciline kaydını zorunlu kılan bir yasa çıkardı. Uçaklar gerçek sahiplerine iade edilmelidir" denildi.
 
13.40: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Rusya'ya yönelik yaptırımların Ukrayna ile anlaşma olmadan kaldırılamayacağını" söyledi.
 
13.39: Rusya Ortodoks Patriği Kirill, Rusya'nın tarihi boyunca kimseye saldırmadığını, sadece kendini savunduğunu söyledi. Kirill vaazında, Rusya'yı "güçlü ve aynı zamanda Tanrı tarafından sevilen ülke" olarak gördüğünü belirtti. Patrik, "Rus topraklarını yabancıların istilasından koruması ve Ortodoks inancının güçlenmesi için" dua etti. 
 
13.28: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki özel askeri harekat nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulayan hasım ülkelere ve uluslararası kuruluşlara yönelik cevabi ekonomik önlemleri öngören kararnameyi imzaladı. Misilleme yaptırımları altındaki kişilerin listesi, hükümet tarafından 10 gün içinde oluşturulmalıdır.
 
Kararnameye göre, Rus devlet organları, belediyeler ve Rusya'nın yargı yetkisi altındaki kuruluşlar ve şahıslar aşağıdaki işlemleri yapmaktan men edildi:
 
🔻 Rus yaptırımları kapsamındaki şahıslar ve şirketler lehine işlem yapmak;
 
🔻 işlem henüz tamamlanmadıysa, bu kişilere karşı dış ticaret işlemleri kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek;
 
🔻Yaptırıma tabi kişilere olan finansal yükümlülükleri gerçekleştirmek.
 
Ayrıca, Rus yaptırımlarına tabi kişiler lehine ürün ve hammadde ihracatı yasaklandı.
 
12.42:  Alman basını, Ukrayna'ya yedi adet Panzerhaubitze 2000 yollanacağını duyurdu. Obüsler dakikada sekiz adet 155mm'lik top mermisi atıyor. 
 
12.38: Almanya Başbakanı Scholz'un, Cumhurbaşkanı Steinmeier'in ziyaretini Ukrayna reddettiği için kendisinin de Kiev'e gitmeyeceğini açıklaması üzerine, Ukrayna'nın Almanya Büyükelçisi Scholz'u "hakarete uğramış bir sosis" olarak nitelendirdi.
 
12.36: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün telefon görüşmesi gerçekleştireceği bildirildi.
 
12.31: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Odessa yakınlarındaki bir askeri havaalanında bulunan lojistik merkezinin Onyx füzeleriyle vurulduğunu duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, vurulan merkezde Kiev'in ABD ve Avrupa Birliği'nden (AB) aldığı insansız hava aracı ve füzelerin bulunduğu hangarların imha edildiği belirtildi. (Sputnik)
 
12.29: BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya'nın askeri operasyonunun başlangıcından bu yana Ukaryna'da 200'den fazlası çocuk olmak üzere 3 bin 153 sivilin öldüğünü açıkladı. 300'ü çocuk 3 bin 316 kişi de yaralandı.
 
12.27: Rusya'nın Baltık Filosu, küçük füze gemileri ve mayın tarama gemilerinin de desteğiyle hava savunma tatbikatı gerçekleştirdi. 
 
12.25: Estonya Parlamentosu, muhalefetteki Muhafazakar Halk Partisi'nin Rusya ile sınır anlaşmasından çekilme önerisini reddetti. Girişime 28 milletvekili lehte, 53'ü aleyhte oy verdi.
 
12.24: BP Avrupa'daki rafinerileri için Rus ham petrolü satın almayı durdurdu. BP'nin  İspanya, Almanya ve Hollanda'da toplam dört rafinerisi bulunuyor.
 
11.31:  Geçen hafta NATO savaş uçaklarının Baltık Denizi üzerindeki uluslararası hava sahasında "Rus askeri uçaklarına eşlik etmek ve Kaliningrad bölgesi ile Belarus'un Baltık ülkeleri sınırlarında devriye için" dokuz kez havalandığı açıklandı. 
 
11.30: Antalya Ticaret Odası, yılbaşından bu yana şehirde 60'a yakın Rus şirketin kurulduğunu açıkladı. Artan talep nedeniyşe Antalya'da ikinci bir serbest bölge oluşturulması planlanıyor.
 
11.29: Macaristan hükümeti, Rusya'nın payını azaltarak Kazakistan'dan petrol alımını artırdığını söyledi. Kazak petrolü şu anda ülke ihtiyacının yüzde 16'sını karşılıyor.
 
11.27: İngiliz enerji devi BP,  Rusya'daki faaliyetlerine son vermesi nedeniyle ilk çeyrekte 20.4 milyar dolar zarar etti.
 
11.26:  Belçika gümrük makamları, Rusya'ya giden yaklaşık 3 bin konteyner ve 5 bin aracın Belçika limanlarında bloke edildiğini duyurdu.
 
10.00: Papa Francis, Patrik Kirill ile haziran ayından Kudüs'te planlanan görüşmenin gerçekleşmeyeceğini açıkladı. Papa, "böyle bir görüşmenin şu anda yapılmasının yanlış sinyller yollayabileceği" görüşünü savundu. Francis, barış için gerekirse Putin ile görüşöeye hazır olduğunu söyledi.
 
09.45: Avrupa Birliği Diplomasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, altıncı yaptırım paketiyle AB'nin SWIFT sisteminden bağlantısı kesilecek Rus bankalarının sayısını arttıracağını söyledi. Borrel, hangi kuruluşların kısıtlamalara tabi olacağını belirtmedi. Rus medyasında "sıranın Sberbank'a geldiği" iddiaları gündemde. AB Dışişleri Konseyi'nin 10 Mayıs'ta başayacak toplantısında yen yaptırımların kabulü bekleniyor. Mart ayı başlarında AB, yedi Rus bankasının (VTB, Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank ve VEB.RF) SWIFT bağlantısının kesilmesini onayladı. Şimdi yeni yaptırım paketiyle Rus petrol ithalatının tamamen yasaklanması ve yeni Rus bankalarının SWIFT'den hariç tutulmasını sağlıyor.
 
07:25: Bloomberg, Avrupa Birliği'nin doğal gazda Rusya'ya bağımlılıktan kurtulmak için bu alanda Afrika ülkeleriyle iş birliğine gitmeyi planladığını yazdı. AB'nin mayıs sonuna kadar Nijerya, Senegal ve Angola ile iş birliği anlaşması imzalayabileceği belirtildi. 
 
00.34: Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Josef Sikela, ülkesinin Rus doğal gazını ruble ödeyerek satın alma niyetinde olmadığını ve yıl sonuna kadar Rusya'dan petrol satın almayı tamamen durdurmaya hazır olduklarını söyledi.
 
00.32: İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna'ya yapılacak 300 milyon sterlinlik askeri yardım paketini açıkladı.
 
00.30: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya'nın Ukrayna'ya dönük askeri harekatı devam ederken, Moskova'nın 3. bir ülkeden herhangi bir askeri yardım aldığına dair hiçbir belirti görmediklerini söyledi. (Sputnik)
 
2 Mayıs Pazartesi
 
22.45: ABD, Rusya'nın Ukrayna'daki "stratejik başarısızlığını" hedeflediğini açıkladı. Bu açıklama, ABD Savunma Bakanı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Celeste Wallander tarafından yapıldı.  TASS'ın haberine göre Wallender, bununla "Moskova için askeri, siyasi ve ekonomik anlamda başarısızlıkları kastettiğini" açıkladı. Daha önce ABD'li yetkililer, Ukrayna'daki mevcut durum bağlamında Washington'un ana hedeflerinden birinin, başta askeri ve ekonomik potansiyeli olmak üzere Rusya'nın zayıflaması olduğunu" vurgulamışlardı. 
 
20.41:  Almanya Başbakanı Scholz, Rusya'yı Ukrayna ile barış görüşmesi yapmaya çağırdı ve barış sağlanmadan yaptırımların kaldırılmasının mümkün olmayacağını söyledi.
 
20.39: UEFA, Rusya'yı Avrupa Uluslat Ligi dahil 2022-23 seoznundaki tüm futbol müsabakalarından men etti.  
 
20.03:  Rusya Savunma Bakanlığı, Sergey Şoygu ile Türk mevkidaşı Hulusi Akar arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini, iki bakanın özellikle Ukrayna'daki durumu ve sivil tahliyeleri konularını ele aldıklarını söyledi. 
 
16.06: Çeçenistan'ın başkenti Grozni'den Antalya'ya Utair havayollarının uçuşlarının 3 Mayıs'tan itibaren iptal edildiği bildiriliyor. Havayolu, yolcuları bilgilendirirken iptale gerekçe olarak “Rus uçakları için Antalya havalimanında yakıt ikmali yapılmamasını" gösterdi. Grozni'den Antalya'ya uçuşlar şimdilik haftada bir, Haziran'dan itibaren haftada iki kez olarak panlanmıştı.
 
16.03: Reuters'in Avrupa Birliği kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Avrupa Komisyonu Macaristan ve Slovakya'nın Rusya'ya karşı bir sonraki yaptırım paketinin parçası olması beklenen Rus petrolünü ithal etme yasağından muaf tutulmaları gündemde. AB içinde yaptırım konusunda tartışmalar ve "çatlak" sürüyor.
 
16.02:  Financial Times gazetesinin haberine göre, Hindistan'ın en büyük Rus kömürü ithalatçısı olan çelik şirketi Tata Steel, Batı yaptırımları kaygısıyla alımlarını durduracak.
 
16.00:  Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Pavel Yablonsky, "Rusya'ya uygulanan tüm yaptırımları önemli ancak yetersiz gördüklerini, petrol ve gaz ithalatının durdurulması konusunda ısrar ettiklerini" söyledi. AB, 6. yaptırım paketi kapsamında enerji ithalatı yaptırımları konusunu yarın görüşecek.
 
12.28: IKEA, Rusya'daki hipermarketlerinin kapalı kalma süresini uzattı. M. Komsomolets'in haberine göre, IKEA'lar Rusya'da 31 Ağustos'a kadar kapalı kalacak. Bunun temel nedeninin "lojistik zorlukları" olduğu bildirildi.
 
12.21: Alman ZDF TV kanalının üst düzey bir AB diplomatına dayandırdığı habere göre, Avusturya, Macaristan ve Slovakya AB'nin Rus petrolüne ambargosu üzerindeki veto tehditlerinii geri çekti .
Bunda önemli bir faktörün "Alman hükümetinin ambargoyu destekleme kararı" olduğu bildiriliyor. Slovakya ve Macaristan, Rus kaynaklarına aşırı bağımlılıkları nedeniyle erken bir petrol ambargosuna karşı olduklarnı duyurmuşlardı.  Almanya, Rus petrolüne ambargo uygulanmasından yana olduğunu, ancak arzın kesilmesine hazırlanmanın "birkaç ay" süreceğini savunmuştu.
 
12.07: Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna’daki Rus güçlerinin Donetsk bölgesindeki Slavyansk yerleşim yeri yakınlarında Ukrayna tarafına ait bir MiG-29 jetini düşürdüklerini belirtti.
Rus savunma yetkilileri, Ukrayna tarafına ait MiG-29 jetinin, havada yaşanan bir çatışma sırasında vurulduğu kaydetti. Ordu yetkilileri bunun yanında, Rusya’nın hava savunma sistemlerinin Harkov’da bulunan Veseloye, Borşevo ve Balakleya, Herson’da bulunan Kiselevka ve Zaporojye’de bulunan Mayak yerleşim yerlerinin yakınında Ukrayna ordusuna ait 10 insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi. Rusya savunma yetkilileri, Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin Petrovkoye yerleşim yerinin yakınlarındaysa 2 Toçka-u füzesinin düşürüldüğünü kaydetti. Donetsk Halk Cumhuriyeti’ndeyse bir Smerç mermisinin imha edildiği belirtildi. (Sputnik)
 
11.02: Macaristan, Rusya'dan enerji kaynakları ithalatını sınırlamaya yönelik herhangi bir AB girişimini veto edeceğini duyurdu. Macaristan'ın bu tepkisi, AB içinde "çatlak"lar oluştuğu ve 6. yaptırım paketinin açıklanması beklenen bu hafta zorluk pazarlıkların yaşanacağına işaret ediyor. Daha önce, Alman Şansölyesi Olaf Scholz, Avrupa'nın Rusya'dan yaz aylarında Rus kömürünü ve yıl sonuna kadar petrol ithal etmeyi durduracağını söylemişti. Ayrıca, AB ülkeleri gaz ithalatını da "kademeli olarak" azaltmayı planlıyor.
 
11.00: Bolşoy Tiyatrosu, Mayıs ayında muhalif yönetmenler Kirill Serebrennikov'un "Nureyev" ve Timofey Kulyabin'in "Don Pasquale" oyunlarını gösterimden kaldırdı. Her iki yönetmen de daha önce askeri operasyon karşıtı yorumlarda bulunmuştu.
 
10.58: Finladiyalı tasarım şirketi Fennovoima, Rosatom ile Hanhikivi-1 nükleer santralinin inşası için yaptığı sözleşmenin feshedildiğini duyurdu.
 
10.05: Duma Başkanı Volodin,  "Ukrayna'ya silah tedarik eden devletlerin liderleri, savaş suçluları olarak hesap vermeli" dedi.
 
10.02: Rusya'nın operasyonu eleştirdikten sonra Tinkoff Bank'daki hisselerini elden çıkaram iş adamı Oleg Tinkov, "bankadaki hisselerini, devleleştirme tehdidi sonrası yok pahasına satmak zorunda kaldığını" söyledi. New York Times'a konuşan Tinkov, Vladimir Potanin'e TCS  yüzde 35 hissesini ederinin onda 1'i fiyata sattığını belirtti. Rus medyasıa satış rakamını 300 milyon dolar olarak duyurmuştu.
 
09.59:  Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram namazı sonrası yaptığı açıklamada "Bu hafta içerisinde Sayın Putin'le büyük ihtimalle görüşme yapacağız" dedi.
 
07.52: Rusya'nın Belgorod ili Valisi Vyaçeslav Gladkov, kentte kısa süre önce iki şiddetli patlama meydana geldiğini duyurdu. Gladkov, yaralanan kimsenin ya da herhangi bir yıkımın olmadığını belirtti.  
 
07.34: ABD'li yayın kuruluşu Politico, ABD'de askeri eğitim gören Task Force Yankee adlı silahlı grubun Ukrayna'da Rusya'ya karşı savaştığını yazdı. Grubun başında, Chicago polis departmanından ve ABD Kara Kuvvetleri'nden emekli Harrison Josefowicz'in bulunduğu belirtildi.   
 
1 Mayıs Pazar
 
23.11: Finlandiya, Rusya sınırına çit inşa etmeye karar verdi.  
 
22.49: Medyada çıkan "Rusya 9 Mayıs Zafer Bayramı'na kadar operasyonu tamamlamak istiyor" yorumları üzerine değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Lavrov, "Rus ordusunun Ukrayna'daki özel operasyon sırasındaki eylemlerini Zafer Bayramı da dahil olmak üzere hiçbir tarihe göre yapay olarak ayarlamayacağını" söyledi. İtalyan televizyon şirketi Mediaset'e verdiği röportajda Lavrov, "9 Mayıs'ı her yıl yaptığımız gibi ciddiyetle kutlayacağız" dedi.
 
Rus Bakan,  "Ukrayna'daki operasyonun hızı, her şeyden önce, sivil nüfus ve Rus askeri personeli için her tülü riski en aza indirme ihtiyacına bağlı" dedi.
 
Lavrov ayrıca, "Rusya Zelenskiy'den teslim olmasını istemiyor, çatışmaya son verme emri vermesini istiyor" diye konuştu.
 
22.32: Mariupol'deki Azovstal arazisinden pazar günü yoğunlaşan sivil tahliyesi yarın saat 8:00'den itibaren devam edecek. Kararı, Zelenskiy açıkladı.
 
20.45: Rossiya 24 devlet TV kanalının bildirdiğine göre, Mariupol'de kuşatma altındaki Azovstal demir-çelik fabrikası arazisinde 500'den fazla sivil bulunuyor. Bazı ajanslar bölgede 2 binden fazla Ukraynalı miltanın kuşatıldığını duyurumştu.
 
20.43: Macaristan hükümeti, kendileri dışında dokuz Avrupa ülkesinin daha doğal gaz ödemeleri için Gazprom'da ruble hesaplarını açtığını, ancak bun kamuoyuna açıklamaktan kaçındıklarını duyurdu.
 
18.53: Zelenskiy, Mariupol'deki Azovstal fabrika bölesinden 100'e yakın sivilin bugün tahliye edildiğini duyurdu.
 
16.11:  Almanya Başbakanı Olaf Scholz Ukrayna'ya ağır silah gönderme konusundaki acele kararlara karşı çıktı. Scholz, “Koalisyon ortaklarımızla koordineli şekilde yeterince hızlı kararlar alıyorum. Aşırı aceleci ve koordinasyonsuz girişimler doğru olmaz" dedi.
 
16.10: Mariupol'deki Azovstal fabrikasından sekizi çocuk olmak üzere 40 kişi daha tahliye edildi.
 
16.08: Putin, AB ülkeleri ve diğer "dost olmayan" Avrupa ülkelerinin vatandaşları için basitleştirilmiş vize uygulamasını durduran bir kararnameyi imzaladı.
 
15.52: Rusya'nın operasyonu sonrası Ukrayna'yı ziyaret eden en üst düzey ABD'li yetkili olan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmesi vesilesiyle tam destek mesajı verdi. Pelosi, "Ukrayna'nın özgürlüğün sınırı olduğunu" söyledi.
 
13.26: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın danışmanı ve Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kiev ziyaretinin ardından kente giden Kalın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le görüştü. Kalın ve beraberindeki heyet, Ukraynalı yetkililerle toplantıya katıldı. Erdoğan'ın danışmanı Kalın, görüşmelerden görüntüleri "Kiev ziyaretimizden" notuyla paylaştı. 
 
13.04: Almanya Dışişleri Bakanı Berbock, "Rusya karşıtı yaptırımların kaldırılmasının ancak Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi durumunda mümkün olabileceğini" söyledi.
 
13.02:  Rusya Savunma Bakanlığı, Odessa yakınlarında ABD ve Avrupa'dan gelen silah ve mühimmatların bulunduğu bir hangarın hava saldırısıyla imha edildiğini duyurdu.
 
13.00: Ukrayna'nın Almanya Büyükelçisi Andriy Melnik, Bild'e verdiği bir röportajda Berlin'i Kiev'e yetersiz askeri ve mali yardım sağlamakla eleştirdi, daha fazla ağır silah tedariki çağrısında bulundu. Almanya Başbakanı Scholz'u da eleştiren büyükelçi, "Olaf Scholz tıpkı Angela Merkel gibi davranıyor: Önce bekliyor, gözlüyor ve en son gecikerek karar veriyor. Eksik olan hayal gücü ve cesaret" dedi.
 
12.59: Change.org'a göre, Almanya'da 106 binden fazla kişi, Ukrayna'ya ağır silah tedarik edilmemesini isteyen bir dilekçe imzaladı.
 
12.57: Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol’deki Azovstal demir-çelik tesisinin yakınında bulunan konut bölgesinden dün toplam 46 kişilik iki grup sivilin çıktığını, tüm sivillere barınma, yemek ve gerekli tıbbi yardımın sağlandığını duyurdu. Açıklamada, “Gün içinde 25 yerli sakin çıktı. Karanlığın başlamasıyla birlikte, ateşkesten yararlanarak 21 kişilik ikinci bir grup çıktı, bu kişiler Bezımennoye yerleşimine ulaştırıldı” ifadelerine yer verildi. (Sputnik)
 
30 Nisan Cumartesi
 
23.53: Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, Ukrayna'nın Çin'e ülkenin güvenliğinin garantörlerinden biri olmasını teklif ettiğini söyledi. Kuleba, "BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin hepsinden (Fransa, ABD, Rusya, Çin ve İngiltere) güvenlik garantisi almayı umduklarını" söyledi. Ukrayna, Kiev'in güvenlik garantileri karşılığında nükleer olmayan ve blok dışı (NATO) bir ülke statüsünü kabule hazır olduğunu duyurmuşu.
 
23.50: RBC ajansı, Amsterdam limanındaki işçiler, Rusya'dan petrol taşıyan bir gemiyi boşaltmayı reddetti. Ajansa göre, "sendika liman çalışanlarını geminin boşaltılması işini yerine getirmemeye" ikna etti. Hollanda makamları, tanker Marshall Adaları bayrağı altında hareket ettiğinden ve AB yaptırımlarına tabi olmadığından, geminin limana girmesini yasaklamak için yasal bir dayanaklarının olmadığını söylediler.
 
23.47: Rusya Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı General Mizintsev, "Ukrayna'nın kendi nüfusu için gıda ürünü sıkıntısı yaşamasına rağmen Romanya'ya silah karşılığında yiyecek yolladığını" söyledi. Mizintsev, "Günlük olarak kara ve demiryoluyla toplu ihracat ve ayrıca Tuna Nehri üzerinden Romanya'ya tahıl, mısır ve çiftlik hayvanlarının ihracatı gerçekleşiyor" iddiasında bulundu.
 
23.44: İsveç Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait askeri An-30 gözlem uçağının ülkenin hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu.
 
23.43: Mariupol'de Rus ordusunun kuşatması altında olan Azovstal demir-çelik fabrikası arazisinden 6'sı çocuk 25 sivilin bugün tahliye edildiği bildirildi.
 
21.35: Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz her gün ülkemizi Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinden uzak tutmak için uğraşıyoruz" dedi.
 
21.29: Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Avrupa ekonomisi Rus doğalgazından tamamen vazgeçemeyeceği için AB ülkelerinin Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusunda dikkatli olması gerektiğini belirtti. 
 
21.27:  Bloomberg ajansı, AB ülkelerinin bu yılın sonuna kadar Rus petrolüne "kademeli olarak" tam yasak getirmeyi planladıklarını duyurdu. Ayrıca Sberbank da dahil olmak üzere bir dizi Rus bankasının SWIFT ile bağlantısının kesilmesi gündemde.
 
21.26: Financial Times gazetesi, zengin Rusların, Batı'nın dayattığı finansal kısıtlamaları aşmak için özellikle Londra'daki pahalı gayrı menkullerini Dubai'deki konutlarla takas etmeye başladıklarını yazdı.
 
20.09: Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Kursk bölgesinde bulunan Krupets sınır kontrol noktasına Ukrayna tarafından havan toplarıyla ateş açıldığı belirtildi. Kursk bölgesi valisi Roman Starovoyt, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Kursk bölgesindeki Krupets kontrol noktasına Ukrayna tarafından havan topu saldırısı düzenlediğini kaydetti. (Sputnik)
 
20.07: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerindeki göünüllü faaliyetlerin desteklenmesi ve gönüllülerin özel askeri operasyon bölgesinde hayatlarını kaybetmeleri durumunda ailelerine 5 milyon ruble ödeme yapılmasını öngören kararnameyi imzaladı.
 
19.32: Mariupol'de Rusya ordusu tarafından Azovstal fabrikasında kuşatma altında tutulan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri 36. Deniz Tugayı Komutan Vekili Sergey Volın, bir video mesajıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek "acil yardım" çağrısında bulundu.  Volın, Erdoğan'dan "Ukraynalı askerlerin Azovstal fabrikasından tahliye edilmeleri için acil yardım sağlamasını" istedi. Ukraynalı komutanı, “Sizden gelecek yardıma güveniyoruz” dedi. Daha önce, Donetks Halk Cumhuriyeti başkanı Denis Puşilin, kuşatılan Ukrayna güçlerinin Kiev'e güvenmediğini ve "kurtulabilmek için pazarlık yapmaya çalıştıklarını, Türkiye'ye giderek silah bırakmayı teklif ettiklerini" söylemişti. Kremlin Sözcüsü Peskov ise, Azovstal kuşatmasıyla ilgili olarak "pazarlık yapılmayacağı" mesajını vermişti.
 
15.03: Almanya Maliye Bakanı Lindner, ülkesinin Rusya'dan gelen doğal gazın bedelini ruble olarak ödemeyeceğini söyledi.  Lindner, "Berlin'in enerji kaynaklarında bir an önce Rusya'dan bağımsız olmak için her şeyi yaptığını" vurguladı. Koalisyon hükümeti Ukrayna operasyonuna ilk tepki olarak, yapımı tamamlanan Kuzey Akım-2 boru hattının açılışını iptal etmişti.
 
Öte yandan DPA'nın bildirdiğine göre, Alman hükümeti, Almanya'nın Rusya'dan enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltmak için sıvılaştırılmış doğal gaz almak için terminallerin inşasını hızlandıracak bir yasayı geçirmek için düğmeye bastı. Amanya hafta içinde de kolaisyon içindeki büyük tartışmaların ardından Ukrayna'ya ağır silah yollanmasına izin veren kararı duyurmuştu. Başbakan Scholz buna uzun süre karşı çıkmıştı.
 
15.01: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un açıklamasına göre: "Rus Hava Kuvvetleri tarafından son 24 saatte Ukrayna’ya ait 9 askeri araç ve asker toplanma alanı vuruldu. 120’den fazla aşırı milliyetçi, 4 tank ve 6 zırhlı araç ortadan kaldırıldı. Füze birlikleri, gece saatlerinde 2 komuta merkezi, 1 çoklu roketatar sistemi ve 1 radar istasyonunu vurdu." (Sputnik)
 
14.48: Macron telefonda görüştüğü Zelenskiy'e "insani yardımı ve savunma silahları tedarikini artırma" sözü verdi.
 
14.57: NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, NATO'nun "Rusya'nın Ukrayna'da nükleer silah kullanma riski olduğunu düşünmediğini" söyledi.
 
14.55:  Rusya'nın en büyük özel doğal gaz şirketi NOVATEK'in yan kuruluşu Novatek Green Energy'ye uygulanan yaptırımlar nedeniyle şirketin Polonya'da yaklaşık 500 adet LPG vagonunun yüklü olarak kaldığı, havaların ısınmasıyla patlama riski altında olduğu bildirildi.
 
14.54: BM raporuna göre 24 Şubat-28 Nisan döneminde Ukrayna'da çatışmalarda 2 bin 899 sivil öldü, 3 bin 235 kişi de yaralandı.
 
09.23: ABD Başkanı Joe Biden'ın, ABD'de veya yurtdışında eğitim görmüş teknoloji, mühendislik veya matematik alanında yüksek lisans veya doktora derecesine sahip Ruslar için vize kısıtlamalarını kaldırmayı düşündüğü bildirildi. Bloomberg, ABD'nin böylece Rusya'da yüksek teknolojilerin geliştirilmesi planını bozmayı, IT uzmanlarının ülkeden çıkışını olaylaştırmayı ve kendisine yönelik "Rusya'dan beyin göçü" sağlamayaı amaçladığın yazdı. Habere göre Beyaz Saray, Rus uzmanların çalışma vizesi alabilmek için ABD'de bir şirkette çalışıyor olma kuralının kaldırılması amacıyla Kongre'ye bir talep gönderdi. ABD, yarı iletkenler, uzay teknolojisi, siber güvenlik, ileri bilgi işlem ve üretim, nükleer mühendislik, yapay zeka ve roket tahrik teknolojisi ve diğer yüksek teknoloji alanlarında deneyimi olan Rusları çekmek istiyor. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir temsilci Bloomberg'e, Washington'un böylece "Putin'in yüksek teknoloji kaynaklarını zayıflatmaya ve maksimum düzeyde ülkenin inovasyon altyapsını baltalamaya çalıştığını" söyledi. 
 
09.21: Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, "Rusya ile ticari bağlarını sürdürdüğü" gerekçesiyle eski şansölye Gerhard Schröder'e (1998-2005 Almanya başbakanı)  devletin yaptığı her türlü ödemenin kesilmesi çağrısında bulundu.
 
09.19: ABD yönetimi, vatandaşlarını Ukrayna'ya seyahat etmekten kaçınmaya ve ülkedeki çatışmalara katılmamaya çağırdı.
 
09.17: "Yandex"in Finlandiya veri merkezinin elektriği kesildi. Şu anda veri merkezi bir dizel jeneratörle çalışıyor. Daha önce, Finli enerji şirketi Nivos Energia Oy, yaptırımlara maruz kalması durumunda bilişim şirketine elektrik vermeyi durduracağını açıklamıştı.
 
 29 Nisan Cuma
 
21.10: İngiliz gazetesi The Guardian'da köşe yazarı Simon Jenkins, "Britanya hükümetinin Rusya ile krize barışçı çözüm fırsatını Ukrayna'nın elinden almaya çalıştığını" yazdı. Jenkins, Britanya'nın Muhafazakar Partili Başbakanı Boris Johnson ve Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın nükleer riskini umursamaksızın savaş kışkırtıcılığı yaparken sadece kendi siyasi çıkarlarını gözettiklerine dikkat çekti. (Sputnik)
 
21.01: Kripto borsası Binance, üst düzey Rus yetkililerin çocuklarının hesaplarını engelledi. Bloomberg'in haberine göre, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov'un kızı Elizaveta, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un üvey kızı Polina Kovalyeva ve Tsargrad TV kanalının sahibi Konstantin Malofeyev'in oğlu Kirill'in hesapları bloke edildi.
 
Bloomberg'e göre , engelleme, borsanın yaptırım altındaki kişilerle ilişkili kullanıcıları doğrulamak için yaptığı çalışmanın bir parçası olarak gerçekleştirildi. Binance, “Uyumluluk incelemelerimiz proaktiftir ve finansal suç risklerini tespit etmeyi ve kontrol altına almayı amaçlar” dedi.
 
21.00: VTsIOM anketine göre, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları halkın bakışını büyük ölçüde değiştirdi. Geçen Rusya halkının yüzde 55'i genel olarak AB'ye karşı olumlu bakarken, şu anda bu oran yüzde 22'ye düştü. Olumsuz bakanların oranı bir yıl içinde yüzde 27'den yüzde 64'e yükseldi.  Ankete katılanların yüzde 69'u Avrupalıların Ruslara "kötü gözle baktığını" düşünüyor.
 
20.07: Polskie Radio'ya göre, Polonya Ukrayna’ya 200'den fazla Sovyet T-72 tankı, Gvozdika kundağı motorlu obüs, Grad roketatar sistemleri ile MiG-29 ve Su-27 uçaklarında kullanılan havadan havaya füzeleri tedarik etti. Haberde, Ukrayna’ya verilen Sovyet tanklarının çoğunun modernize edilmemiş olduğu kaydedildi. (Sputnik)
 
19.58: Rusya'nın Hindistan'a ikili ticarette kısmen ulusal para birimlerine geçmeyi teklif ettiği belirtildi.Bloomberg'in haberine göre Moskova'nın son önerisi, Hindistan'ın Rusya'dan petrol alımında dolar veya euro cinsinden ödeme yapmasını, diğer ticari işlemlerin ise ruble ve rupiyle gerçekleştirilmesini öngörüyor.
 
19.55: Başkent Presnenski Bölge Mahkemesi, Rus ordusu hakkında sahte haberler yaymakla suçlanan Moskova'nın merkez belediye birimlerinden Krasnoselski'nin başkanı Yelena Kotenoçkina'yı gıyaben tutukladı.Kotenoökina'nın Rusya'yı terk ettiği bildirildi.
 
19.53: BM genel sektereinin ofisinden yapılan açıklamaya göre, Moskova ve Kiev arasında Mariupol'den tahliye operasyonu için temaslar devam ediyor.
 
19.50: Rusya'nın en büyük eletronik ürünleri perakendecisi M.Video-Eldorado grubunun büyük ortağı olan iş adamı Said Gutseriev, şirketin hisselerini satmak için ismi açıklanmayan Rus girişimcilerle anlaştığını duyurdu. Gutseriev, M.Video'nun yüzde 60,4'ünü doğrudan veya dolaylı olarak kontrol ediyor.
 
17.38: Alman şekerleme üreticisi Haribo, Rus pazarından çekildiğini açıkladı.
 
17.11: Çin Dışişleri Bakanı Zhao Lician, ABD'nin Ukrayna'da barışı tesis etmekle ilgilenmediğini, onun yerine krizin daha da sürmesi için elinden geleni yaptığını söyledi.  Basın toplantısında konuşan Zhao şöyle devam etti: "Uluslararası toplum çatışmaların bitirilmesi çağrısı yaparken ABD yangına körükle gitmeyi sürdürüyor ve son Ukraynalı ölene kadar savaşmaya hazır olduğunu gösteriyor. Asıl amaçları barış değil krizin sürmesi. ABD'nin barış mı savaş mı, emniyet mi kaos mu getireceği konusuna gelirsek sanırım hepimiz cevabı biliyoruz." (Sputnik)
 
16.30: Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, direktörler kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Nabiullina, rublenin altına endekslenmesi konusunun tartışılmadığını söyledi. Döviz alım satımıyla ilgili sınırlamalar vaktinden, yani 9 Eylülden önce kaldırılmayacak.
 
Nabiullina ayrıca Rusya'nın "muazzam bir belirsizlik alanının" içinde bulunduğunu, hem enflasyonist, hem de deflasyonist etkilerin mümkün olduğunu söyledi.
 
15.25: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan bir savunma şirketinin fabrikasına hava saldırısı düzenlediklerini belirtti. Saldırı, Rusya ordusunun Kiev’e haftalar sonra düzenlediği ilk operasyon olma niteliğini taşıyor. (Spuntik)
 
14.39: Endonezya kasım ayında Bali'de ev sahipliği yapacağı G-20 toplantısına Rusya ve Ukrayna liderlerini de davet etti. Rusya'nın toplantıya davet edilmemesi yönündeki baskılara direnen  Endonezya yönetiminin ara bir çözüm olarak Ukrayna'ya da davet göndermeye karar verdiği bildiriliyor.
 
14.33: Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediklerini açıkladı.
 
14.14: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, bu yılki Zafer Bayramı kutlamalarına yabancı liderleri davet etmediklerini açıkladı.
 
13.53: Aeroflot 6 Mayıstan itibaren Türkiye uçuşlarına başlayacağını duyurdu. Aeroflot internet sitesinde yer alan rezervasyon bilgilerine göre, Moskova ve St. Petersburg gibi şehirlerden gerçekleşen uçuşlar büyük oranda Soçi, Adler aktarmalı yapılacak. Rusya içi seferlerde Airbus, Soçi'den İstanbul'a düzenlenen seferlerde ise Superjet 100 uçakları kullanılacak. Tek yön bilet fiyatları Moskova'da 14 bin, St. Petersburg'da 11 bin rubleden başlıyor.
 
13.27: Norveç limanlarını ve sınırlarını, 7 Mayıstan itibaren Rus gemilerine ve tırlarına kapatacağını duyurdu. Rus balıkçılık gemileri karardan muaf tutulacak.
 
12.57: Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, bu yıl bütçenin GSMH'nin yüzde 1'i kadar açık vereceğini açıkladı.
 
12.42: Radio Svoboda çalışanı Vera Giriç'in Kiev'de hayatını kaybettiği açıklandı. Giriç'in yaşadığı eve dünkü saldırıda roket isabet ettiği öğrenildi.
 
12.03: Dolar 2021 kasımından bu yana ilk kez 71 rublenin altına düştü.
 
12.01: Gürcü içecek üreticisi Borjomi, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği özel askeri operasyondan ötürü yaşadığı mali sorunlar nedeniyle üretimi durdurduğunu açıkladı.
 
11.36: Mart ayında Rus bankalarının verdiği kredi kartı sayısı şubata kıyasla yüzde 28,5 düşüş kaydetti.
 
10.59: Fransa Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin önümüzdeki hafta Rusya'ya karşı 6'ncı yaptırım paketini açıklamasını beklediğini duyurdu.
 
10.50: Danimarka enerji şirketi Orsted, Rusya'dan doğal gaz almak için ruble hesabı açmayı planlamadığını açıkladı.
 
10.06: CNN, 22 yaşındaki ABD vatandaşı Willy Joseph Cancel'ın Ukrayna'daki çatışmalar sırasında hayatını kaybettiğini duyurdu. Eski bir deniz piyadesi olan Cancel'ın özel bir güvenlik şirketi bünyesinde Ukrayna safında çarpıştığı öğrenildi.
 
10.01: Rusya'nın Ukrayna sınırında bulunan Kursk vilayetine havan topuyla saldırı düzenlendi. Valilik olayda ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu.
 
09.24: İsrail'in Moldova Büyükelçisi Joel Lion, bölgede ikamet eden vatandaşlarına Transdinyester'den ayrılmaları çağrısında bulundu.
 
09.17: Ukrayna başkanlık ofisi, Mariupol Azovstal Fabrikası'ndaki sivillerin gün içinde tahliyesinin planlandığını duyurdu. (Kommersant)
 
09.15: Rusya havacılık ajansı Rosaviatsiya, ülkenin güneyindeki 11 havaalanında uçuş yasağını 7 Mayısa kadar uzattı.
 
06.03: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların kaldırılması için "en azından ateşkes ilan edilmesi" gerektiğini açıkladı. Blinken, bu konuda Ukrayna yönetiminin fikrinin de önemli olduğunu belirtti. 
 
28 Nisan Perşembe
 
23.24: ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'den Ukrayna için 33 milyar dolarlım askeri, ekonomik ve insani yardım talep etti. Ancak ABD Başkanı ülkesinin "Rusya'ya saldırmadığı" konusunda ısrar etti.
 
23.23: Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, Rlive TV kanalına demecinde hükümetin Rusya'dan gaz tedarikinin askıya alınması olasılığına hazırlandığını, gazın başka kaynaklardan tedarik edilebileceğini, ancak fiyatının daha yüksek olacağını söyledi.
 
23.17: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenzkiy’nin Azovstal’deki insanların tahliyesi için acil görüşmelere hazır oldukları yönündeki açıklamasını değerlendirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Azovstal’deki sivillerin çıkabileceğini, askerlerinse silah bırakması gerektiğini söylediğini kaydeden Peskov, bunun müzakere konusu olmadığını söyledi.
Peskov, “Putin açık şekilde söyledi. Siviller buradan ayrılıp istediği yere gidebilir. Askerlerse silah bırakıp ayrılabilir. Canları korunacak. Tüm yaralı ve hastalara tıbbi yardım sağlanacak. Burada müzakere konusu olabilecek şey ne?” dedi. Peskov, Putin’in programında, Kiev’de Zelenskiy ile bir araya gelen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir telefon görüşmesinin olmadığını söyledi. (Sputnik)
 
23.16:  Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Azovstal'dan insanların tahliyesi konusunda acil müzakerelere hazır olduğunu söyledi. 
 
22.54: Zelensky, "Kiev'in kontrolünde olmayan Ukrayna bölgelerde yapılacak referandumları tanımayacaklarını" söyledi.
 
22.52: Polonya, "Ukrayna'nın batı bölgeleri üzerinde askeri-siyasi denetim kurma planları olduğu" iddialarını reddetti. Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin, "Polonyalı yetkililerin 'Rus saldırganlığına karşı koruma' bahanesiyle Ukrayna'ya barış gücü yerleştirmeyi düşündüğünü" iddia etmişti.
 
22.50: Moldova Devlet Başkanı Sandu, Ukrayna'ya askeri yardım sağlamayacaklarını tekrarladı. Sandu bu açıkalamayı, Kiev'in "Elinizdeki MIG-29 savaş uçaklarını bize satın" talebi üzerine yaptı.
 
20.40: Avrupa'da yaptırım tartışmaları sürerken, Gazprom yüzde 62'lik artışla, 2,1 trilyon ruble rekor net kâr açıkladı. Gazprom'un 2021 için ihracat ortalama fiyatı, ik, kat arttı ve bin metreküp başına 298 dolar olarak gerçekleşti. 2021'in dördüncü çeyreğinde ise 517 dolarla yine rekor fiyat görüldü.
 
20.37: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rus Hava-Uzay Kuvvetlerine ait yüksek hassasiyetli füzelerle Ukrayna'nın 6 füze-topçu silahları, mühimmat ve yakıt deposunun imha edildiğini bildirdi. Konaşenkov, şu bilgileri aktardı: "Rus Hava-Uzay Kuvvetleri'ne ait yüksek hassasiyetli hava tabanlı füzeler ile Ukrayna'nın 38 askeri unsuru vuruldu. Üç komuta merkezi, Ukraynalı aşırı milliyetçi oluşumların 22 tutunma noktası, insan gücü ve askeri teçhizatının yoğunlaştığı 7 bölge, ayrıca Aleksandrovka, Gusarovka, Dolgenkoye ve Barvenkovo yerleşim bölgelerinde 6 füze-topçu silahları, mühimmat ve yakıt deposu imha edildi. Rus uçakları Ukrayna’nın 76 askeri unsurunu vurdu, 320’den fazla insan gücü etkisiz hale getirildi" (Sputnik)
 
20.34: Biden, "Rusya'yı nükleer savaş olasılığına dair sorumsuz açıklamaları durdurmaya çağırdığını" söyledi.  Biden ayrıca, "ABD, Rusya'nın petrol ve gazını Avrupa'ya zorbaca baskı yapmak için  kullanmasına izin vermeyecek" dedi.
 
20.33: Reuters ajansı, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesinde iki güçlü patlama duyulduğunu bildirdi. 
 
17.52: Almanya'da Federal Meclis Ukrayna'ya ağır silah gönderilmesini öngören teklifi onayladı. Hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti ile ana muhalefetteki Hrıstiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin meclis gruplarının sunduğu teklif, 586 milletvekilinin lehte oyuyla kabul edildi. 100 milletvekili teklife ret oyu verdi. DW'nin haberine göre, metinde yer alan "değiş tokuş" (Ringtausch) kavramıyla envanterindeki eski Sovyet tipi silahları Ukrayna'ya sevk eden Doğu Avrupa ülkelerinin askeri teçhizatlarının Alman silahlarıyla ikame edilmesi kast ediliyor. Teklifte "Sovyet ya da Rus yapımı silahların" "hızlıca kullanıma sokulabileceği" için gönderilmesine "özellikle" önem verilmesi isteniyor. Teklifte ayrıca silah sevkiyatlarının, yaptırımlar yoluyla "Rusya'nın kapsamlı bir biçimde ekonomik tecridi ve uluslararası piyasalardan kopartılmasının yanı sıra" "Rusya'nın ilerleyişini durdurmak için en önemli ve etkili araç" olduğu belirtiliyor. Almanya'nın "olabildiğince hızlı bir biçimde Rusya'dan yapılan enerji ve hammadde ihracatlarından bağımsız hale getirilmesi" gerektiği de metinde yer alıyor. Teklifin, Federal Hükümet açısından hukuken bağlayıcı bir karakteri bulunmuyor.  
 
17.44:  Avrupa Birliği'nin Rus zenginlerine ait yaklaşık 30 milyar dolarlık, ABD'nin 1 milyar dolardan fazla mal varlığını dondurduğu açıklandı. Bu veriler, Başkan Joe Biden'a, Ruslara ait mülklere el koyma yetkisi veren Kongre yasasının raporunda paylaşıldı.
 
17.42: Romanya Savunma Bakanlığı, "NATO askeri teçhizat konvoyunun Ukrayna sınırlarına nakledildiği" iddiasının doğru olmadığını, "teçhizatların planlanan tatbikatlara gönderildiğini" duyurdu.
 
17.40: Moskova'dan sonra Kiev'i ziyaret eden BM Genel Sekreteri Guterres, sivilleri Mariupol'dan tahliye etme planının ayrıntıları üzerinde Rusya ve Ukrayna ile birlikte çalıştıklarını söyledi.
 
17.39: McDonald's, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin küresel mali tablolarını yayınladı. Buna göre Amerikan fast food zincirinin karı 2021'in aynı dönemine göre yüzde 28 düştü. Şirket Rusya ve Ukrayna'daki restoranların kapanması nedeniyle ciddi kayıplar yaşadığını duyurdu.
 
16.05: Rusya Merkez Bankası uluslararası rezervlerin 22 Nisan itibariyle 607.1 milyar dolara düştüğünü açıkladı. Bir hafta önce rakam 611,1 milyar dolardı.
 
14.59: Rusya'nın rubleyle ödeme mekanizmasını uygulamayan Polonya ve Bulgaristan'a gaz tedarikini kesmesiyle ilgili açıklama yapan Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Moskova'nın şartlarını kabul etmeyeceklerini söyledi. Petkov, AB'den yardım istedi. Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov "Kimsenin sözleşme şartlarını tek taraflı olarak değiştirmeye hakkı yoktur. Eğer taviz verirsek bu Avrupa ailesindeki ilk çatlağı oluşturur ve bu çatlağın sebebi Bulgaristan olmayacaktır" dedi. Bugün Ukrayna'yı ziyaret eden Petkov, Avrupa'yı 'daha güçlü' olmaya ve Rus gazı ithalatını kesmeye çağırdı. (Sputnik)
 
14.10: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya ve ABD arasında dün Türkiye’de gerçekleşen takasın yanı sıra Ukrayna’daki savaşa dair gelişmeler ele alındı. Putin, görüşmede Rus pilot Yaroşenko ile Amerikan deniz piyadesi Reed'in MİT koordinesi ve gözetiminde gerçekleşen takası dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. (T24)
 
13.37: Paramount şirketi, Rusya'daki Nickelodeon, Paramount Channel, Paramount Comedy ve MTV kanallarının yayınını durdurdu.
 
13.35:   Sanayi ve Ticaret Bakanı Manturov, yabancı otomobil üreticilerinin Rusya'da çalışmak istiyorlarsa en geç Haziran ayına kadar bir karar vermesini beklediklerini söyledi. Manturov, "Çinli ve Koreli otomobil üreticileri Haval, KIA ve Hyundai Rusya'da otomobil montajına devam ediyor" dedi.
 
13.34: Zaharova "Batı, verdiği silahlarla Kiev'i açıkça Rusya'ya saldırmaya çağırıyor, teşvik ediyor" dedi, Kiev'in provokasyom için Rus hedeflerini vurmasına daha sert yanıt verileceğini vurguladı.
 
13.32:  Peskov: "Ukrayna ve diğer ülkelere Batı silahlarını akıtmak Avrupa kıtasının güvenliğini tehdit ediyor."
 
13:31: Moskova Borsası IMOEX endeksi yüzde 3 artışla 14 Nisan'dan bu yana ilk kez 2500 puanı geçti.
 
13.29: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova: "Ukrayna müzakere sürecinden henüz resmi olarak çekilmedi. Ancak Ukrayna tarafının müzakerelerdeki turumu iç karartıcı."
 
11.13: Moskova Borsası döviz piyasasında euro kuru 75 rublenin altına düştü. Dolar da Mart 2020'den beri ilk kez 72 ruble oldu.
 
11.11: Birleşik Rusya Partisi Genel Sekreteri Andrey Turçak, Rusya'dan çekilen yabancı şirketlerde çalışanlardan yaklaşık 600 bin kişinin işsiz kaldığını söyledi. 
 
11.09: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO üyelerinin Ukrayna'ya bugüne kadar en az 8 milyar dolar yardım sağladığını açıkladı.
 
10.07: Rus ordusunun kontrolüne geçen Herson'a atanan askeri-sivil yönetimin Başkan Yardımcısı Kirill Stremousov, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, "Herson bölgesinin Nazi Ukrayna'sına geri verilmesi söz konusu değil. Bu artık imkansız. Herson bölgesi ekonomik olarak kalkınacak" dedi.
 
10.04: Rus medyası, Anadolu Ajansı'nın haberini geniş şekilde duyurdu: "AB, Rusya’ya her gün petrol için 450 milyon dolar, doğal gaz için 400 milyon dolar ödeme yapıyor. Savaşının başlangıcından bu yana enerji tedariki için Moskova'ya 47 milyar avrodan fazla para aktardı."
 
09.41: Rus ordusunun kontrolüne geçen Herson şehrinde dün gece meydana gelen patlamalarde ana hedefin 20 Nisan'dan bu yana Rus televizyon programlarını yayınlayan bir televizyon kulesi olduğu bildirildi. Saldırıların video görüntüleri sosyal medyada yayınlandı.
 
09.39: Microsoft'un yayınladığı bir raporda, "Rus makamlarının onayı ile hareket eden bilgisayar korsanlarının, Ukrayna'ya şu ana kadar 37 siber saldırı gerçekleştirdiği" iddia edildi.
 
09.36: Finlandiya Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi CREA'ya göre, Ukrayna'daki askeri operasyonun başlamasından bu yana geçen iki ay içinde Rusya, AB ülkelerine petrol ve gaz satışından elde ettiği geliri ikiye katladı. Satışlarda genel bir düşüş kaydedilmesine rağmen, enerji fiyatlarındaki artış Moskova'ya yaklaşık 62 milyar euro gelir sağladı. En büyük alıcı Almanya.
 
09.33: RBC ajansı, Rus ordusunun kontrolündeki Herson bölgesinde dört aylık bir geçiş dönemi planının uygulanmaya konduğunu duyurdu. Buna göre, Ukrayna grivnası ile birlikte bölgede ruble dolaşımda olacak. Dört ay sonunnda sadece ruble kullanılacak.
 
09.18: Rusya'da yıllık enflasyon yüzde 17,7'ye yükseldi. Yılbaşından 22 Nisan'a kadarki dönemde artış yüzde 11.32'yi buldu. Son bir haftada yüzde 2,8 ile en çok margarinin fiyatı arttı. Meyve ve sebze ürünleri fiyatları ortalama yüzde 0,4 düştü. 
 
09.13:  Rusya federal sağlık denetim ajansı  Roszdravnadzor, yeni lojistik güzergâh arayışları veya gümrüklerdeki gecikmeler nedeniyle eczanelerde bazı ilaçların geçici olatak bulunamayabileceği uyarısında bulundu. Roszdravnadzor, ülkeye ilaç tedarikini artırmak için bazı yabancı üreticilerle görüşüldüğünü duyurdu.
 
09.11: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova'nın ABD'nin Rusya'yı "terörizmi destekleyen ülkeler" listesine alma girişimini "aptalca bir önlem" olarak nitelendirdi ve "bunun cevapsız kalmayacağını" söyledi.
 
08.22: Dünya Bankası küresel olarak bu yıl tüketicileri enerji fiyatarında en az yüzde 50, enerji dışı mallarda ise yüzde 20 fiyat artışı konusunda uyardı.
 
08.20: Kanada Parlamentosu oybirliğiyle aldığı kararla, Rus ordusunun Ukrayna'daki eylemlerini soykırım olarak kabul etti. 
 
08.19: Avustralya, şimdiye kadar 7 binden fazla Ukrayna vatandaşına vize verdiğini açıkladı. Bu kişilere, çalışma hakkı ve devlet sağlık sigortası ile ülkede üç yıla kadar kalma izni sağlanıyor. (Sputnik)
 
07.25: ABD Temsilciler Meclisi, zengin Rusların el konulan varlıklarının satılarak Ukrayna'yı desteklemek için kullanılmasına izin veren ve bu konuda Başkan Biden'ı yetkilendiren bir yasa çıkardı. Bazı kaynaklar ise yasanın "Rus enerji şirketlerine ait olanlar da dahil olmak üzere 2 milyon dolar veya daha fazla değerdeki varlıklarla ilgili olduğunu" aktardı. ABD basını yasayı "sembolik" olarak niteledi. Yasaya göre bu varlıklar Ukraynalı mültecilere yardım etmek ve Ukrayna'yı restore etmek için oluşturulacak bir fona aktarılabilecek. Tasarı, dün gece sekiz ret oyuna karşılık 417 kongre üyesi tarafından desteklendi. Belgenin metninde, ABD Başkanı Joe Biden'ın "varlıklara el koymak için anayasanın öngördüğü tüm adımları atması gerektiği" belirtiliyor. New York Times, yasanın hukuki temelde uygulanmasında zorluklar olduğu yorumlarına dikkati çekiyor. Bu yasanın, şimdilik Rusya devletinin finans kuruluşlarında dondurulan hesaplarındaki varlıkları değil, özellike Rus oligarkların el konulan lüks yatları ya da diğer mülkleri ile ilgili olduğu belirtiliyor. Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan daha önce “Bu varlıklara el koyarken amacımız onları geri vermek değil; Amacımız onları bundan daha iyi bir şekilde kullanmak” demişti. Ancak pek çok hukukçu, ABD'de bağımsız bir yargılama olmadan mülklere el konulup satılmasının mümkün olacağından kuşkulu.
 
07.20: AB ülkeleri ile Rusya arasında gaz bedelinin ödenmesi ile ilgili sıkıntılar sürüyor. Gazprombank'ın, Nisan ve Mayıs aylarında Avusturya ve Almanya'ya yapılan gaz arzı için ruble cinsinden bazı ödemeleri kabul etmediği bildirildi. Bloomberg'in haberine göre sorun "ödeme sisteminin karmaşıklığından" kaynaklanıyor ve çözülmeye çalışılıyor.
 
07.17: Rosnano'nun eski başkanı ve Putin'in eski danışmanlarından Anatoli Çubays'ın İtalya'ya yerleştiği bildirildi. TASS'a konuşan bir arkadaşı, Çubays'ın Türkiye'den İtalya'ya geldiği, İtalya'da bazı mülkleri olduğu, Rusya'ya dönmeyeceği bilgisini verdi.
 
07.08: Fransız-Amerikan kozmetik şirketi Coty, Rusya'daki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Şirket; Bottega Veneta, Burberry, Calvin Klein, Chlo, Davidoff, Gucci, Hugo Boss, Kylie Skin, Marc Jacobs, Miu Miu ve Tiffany & Co. gibi markaları üretip satıyor. Coty ayrıca Max Factor ve Rimmel'in de sahibi. Coty'ye göre, 2021'de Rusya satışları 1,3 milyar dolarla, toplam cironu yüze 3'ünü oluşturuyordu. 
 
06.01: Ria ajansı, Ukrayna ordusunun Herson'un merkezine Toçka-U roketleri ve Uragan roketatar sistemiyle saldırı düzenlediğini, fırlatılan üç roketin ikisinin hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü bildirdi. 
 
05.58: Rusya'nın kontrolüne geçen Herson kentinde 1 Mayıs'tan itibaren para birimi olarak rublenin geçerli olacağı açıklandı. 
 
05.54: Tass ajansı, Rusya'nın Belgorod ilinde hava savunma sistemlerinin çalıştığını bildirdi. 
 
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама