Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

SON GELİŞMELER// ARŞİV: 15 Nisan

ÖNEMLİ GELİŞMELER// 
 
15 Nisan Cuma ve öncesi
 
23.09: Finlandiya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Tytti Tyuppurainen, Sky News'e verdiği röportajda, Finlandiya halkının büyük çoğunluğunun ülkenin NATO'ya katılımını desteklediğini söyledi. Bakana göre, Finlandiya'nın ittifaka katılma olasılığı çok yüksek. Tyuppurainen, Rus yetkililerin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımının kuzey Avrupa'da barış için olumsuz sonuçlara yol açacağı yönündeki açıklamaları için de, "Rusya ne derse desin kendi kararlarımızı çıkarlarımıza, duruma ve genel olarak yaşananlara bakarak vereceğiz" dedi.
 
22.54: Belarus yönetimi, AB plakalı otomobil ve tırların Belarus gümrüklerinden geçişini yasakladı. Karar, AB'ninkine misilleme olarak alındı.
 
22.52: Rusya Adalet Bakanlığı, medyada yabancı ajanlar siciline ünlü YouTuber Yuri Dud, siyaset bilimci Yekaterina Şulman, karikatürist Sergey Yolkin ve The Insider'ın (yabancı medya ajanı) kurucusu Roman Dobrokhotov'ı da ekledi.
 
22.49: Rus Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Dnyeper bölgesindeki Kakhovskaya hidroelektrik santraline saldırısının engellediğini duyurdu.
 
22.47: Avusturya merkezli Andritz AG şirketi, Rusya'daki tüm yeni projelerini askıya aldı. Şirket, kağıttan hidroelektrik ve biyoyakıt üretimine kadar pek çok endüstri için Rusya'ya makina ekipmanları sağlıyordu.
 
22.45: Moskova'nın, ABD dahil Ukrayna'ya silah desteği veren tüm ülkelere bir nota gönderdiği, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova tarafından RIA Novosti'ye teyit edildi. Buna rağmen ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Washington'un Kiev'e verdiği desteği durdurma niyetinde olmadığın tekrarldı. Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner de, hükümetin Ukrayna'ya yardım ana amaç olmak üzere  ülkenin askeri bütçesini 2 milyar euro artırma planlarını doğruladı.
 
18.37: Rusya, 18 Avrupalı diplomatı istenmeyen kişi ilan etti.
 
17.51: Web tabanlı yazılım geliştirme projeleri depolama servisi GitHub, Sberbank ve Alfa-bank'ın hesaplarını askıya aldı.
 
17.20: Almanya nisan ayının ilk iki khaftasında Rusya'dan satın aldığı petrol miktarını yüzde 27,7 düşürdü.
 
17.19: Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, 22 Türk gemisinin ve 90 denizcinin Ukrayna'da mahsur kaldığını söyledi.
 
17.02: FSB, Kaluga'daki bir askeri tesise düzenlenmesi planlanan bir terör saldırısının önlendiğini duyurdu.
 
16.24: Rus uzay ajansı Roskosmos, gezegenler arası uçuş projeleri Exomars ve Venüs-D'yi belirsiz bir tarihe ertelediğini duyurdu.
 
16.15: Rusya'nın Smolensk Vilayeti'nde, Polonya'yı protesto etmek için Katyn anıt mezarlığı önünde iş makineleriyle gösteri düzenlendi. Polonya makamlarının ülkedeki Sovyet anıtlarını yıkacağı yönündeki haberler üzerine Smolenskli yetkililer ve gönüllüler buna cevaben Katyn anıt mezarlığının yıkılabileceği uyarısında bulundu. İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler tarafından kurşuna dizilen Polonyalı subayların yanı sıra önceki yıllarda infaz edilen çok sayıda Sovyet vatandaşının bir arada yattığı anıt kompleksini 2000'li yılların başında Rusya ve Polonya birlikte açmıştı.
 
15.47: Rusya makamları batan Moskova Kruvazörü'nün mürettebatının Sivastopol'a ulaştığını açıkladı.
 
15.13: Kremlin sözcüsü Peskov, Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonun asıl amacının "milliyetçi taburların yok edilmesi" olduğunu söyledi.
 
14.46: Gürcistan, Rusya'dan aldığı doğal gazın parasını dolarla ödemeye devam edeceğini duyurdu.
 
14.32: Rusya Başbakan Yardımcısı ve eski Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rus petrol ve gazının 5-10 yıllık bir perspektifte alternatifsiz olduğunu söyledi. Novak, ambargo durumunda petrol fiyatlarının rekor kıracağı uyarısını tekrarladı.
 
14.14: Birleşmiş Milletler, Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonun etkileri üzerine ilk kez rapor paylaştı. Gıda, enerji ve para akışının oluşturduğu üç boyutlu bir kriz içinde olduğumuzu, operasyondan 107 ülke ve 1.7 milyar insanın etkilendiğini açıkladı. (Gazete Oksijen, New York Times)
 
14.13: Rusya Maliye Bakanlığı 15 Mart - 14 Nisan tarihleri arasında Urals marka petrolün ortalama varil fiyatını 79,81 dolar olarak açıkladı. Bakanlık ayrıca 1 Mayıstan itibaren petrol ihracat gümrük vergisinin ton başına 11,6 dolarlık indirimle 49,6 dolara düşürüleceğini duyurdu.
 
13.55: Çinli otomobil üreticisi Lifan Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu.
 
13.51: Ukrayna ordusu tarafından yakalanan Viktor Medvedçuk'un karısı Oksana Marçenko bir basın toplantısı düzenledi. Marçenko kocasının serbest bırakılması için "Neden Erdoğan'a başvurduğu" yönündeki soruya, "Çünkü Avrupa'daki tek bağımsız siyasetçi o," yanıtını verdi.
 
13.31: Birleşmiş Milletler, 50 günde 5 milyon insanın Ukrayna'yı terk ettiğini açıkladı.
 
13.23: Roskomnadzor Moscow Times gazetesinin internet sitesine erişim engeli getirdi.
 
13.20: Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova Kruvazörü'nde çıkan yangının sebepleriyle ilgili bir toplantı düzenlemeyi düşünmediğini söyledi.
 
13.14: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, petrol ve doğal gaz dışında başka hangi ürünlerin satışında rubleye geçileceği yönündeki bir soruya "Bunu konuşmak için henüz erken," yanıtını verdi. Peskov ayrıca ödemelerde rubleye geçiş takviminin doğal gaz dışında henüz belli olmadığını söyledi.
 
12.54: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konaşenkov, operasyon boyunca Ukrayna ordusuna ait 456 dron ve 2 bin 213 tankı yok ettiklerini söyledi.
 
12.52: Rusya Merkez Bankası, bankalara bu yıl ekonomik güçlükler nedeniyle hissedarlarına kâr payı ödememeleri tavsiyesinde bulundu. Kurum ayrıca bankaların kredi imkanlarını muhafaza edebilmeleri adına yapısal likidite normlarında esnekliğe gidecek. Rusya pazarını terk eden yabancı şirketlerin hisselerinin alımı ile ilgili anlaşmalar konusunda da bankalara esneklik tanınacak.
 
12.27: The Washington Post: "Rusya, Ukrayna'ya verilen askeri destek nedeniyle ABD'ye nota verdi." Gazetenin haberine göre, notada NATO'nun Ukrayna'ya desteğinin "öngörülemeyen gelişmelere neden olabileceği" uyarısında bulunuluyor.
 
12.02: House of Cards dizisinin senaristi Beau Willimon, Buça ve Borodyanka'yı ziyaret etti. Willimon'un iki kasabada yaşananlarla ilgili bir belgesel film çekmek niyetinde olduğu öğrenildi.
 
11.58: CIA Direktörü William Burns, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyondan beklediğini elde edemediğini, bu yüzden taktik nükleer silaha başvurabileceğini ileri sürdü.
 
11.55: Japonya merkezli araştırma şirketi Teikoku Databank, Rusya'da iş yapan her 3 Japon şirketinden 1'inin pazarı terk ettiğini açıkladı.
 
11.41: Avusturyalı makine ve teknoloji grubu Andritz, Rusya'daki yeni yatırımları durdurduğunu açıkladı.
 
11.37: İtalya Dışişleri Bakanı Luigi di Maio, Rusya'dan aldıkları doğal gazın parasını ruble ile ödeyemeyeceklerini söyledi. Di Maio, ruble ile ödeme yapmanın Avrupa Birliği'nin aldığı yaptırım kararlarını hiçe saymak anlamına geldiğini sözlerine ekledi.
 
11.11: Federasyon Konseyi Devlet Egemenliğini Savunma Komisyonu Başkanı Andrey Klimov: "Ukrayna'ya düzenlediğimiz askeri operasyon yakında sona erecek, operasyonu uzatmak niyetinde değiliz."
 
11.08: Maliye Bakanı Anton Siluanov, Brezilya'dan İMF ve G20'de Rusya'yı desteklemesini istedi. Reuters, Rusya'nın G20'nin yanı sıra İMF'den de atılması, ya da bu kurumlardaki haklarının sınırlanması için çalışma yürütüldüğünü bildirmişti.
 
10.51: Rusya Savunma Bakanlığı sabah birfinginde öne çıkan noktalar: 
 
* DNR birlikleri Mariupol'de İlyiç Metal Kombinası'nı "Ukraynalı milliyetçilerden" temizledi.
 
* Kiev yakınlarında bir hava savunma roketleri fabrikası vuruldu.
 
* Harkov yakınlarında Ukrayna'ya ait bir Su-27 savaş uçağı düşürüldü.
 
* 14 Nisan'da Bryansk'a düzenlenen saldırıyı gerçekleştiren Mi-8 helikopterlerinden bir tanesi düşürüldü.
 
10.32: Rusya'nın Belgorod vilayetinde hava savunma sistemlerinin yeniden aktive olduğu haberleri geliyor.
 
10.22: Rusya Savunma Bakanlığı: "Ukrayna'nın Rusya topraklarına düzenlediği sabotajlara yanıt olarak Kiev'deki hedeflere yönelik gerçekleştirilen roket saldırılarının sayısı ve şiddeti artacaktır."
 
10.09: Piyasa açılışında dolar 80,53, euro da 86,67 rubleye geriledi.
 
09.39: Rusya İnsan Hakları Konseyi Başkanı Fadeyev: "Yayınlanan yalan haberler için Youtube'u yasaklamak istiyoruz. Ama bunu yaparsak doğru haberleri yayabileceğimiz bir platformdan yoksun kalacağız."
 
09.32: Apple, Sberbank'ın ardından Alfa-bank'ın mobil uygulamasını da App Store'dan kaldırdı.
 
09.19: Sberbank bilişim ve destek hizmetleri hariç işe alımları durdurdu. (Forbes)
 
09.09: Operasyonun başladığı 24 Şubattan bu yana Ukrayna'dan Rusya'ya göç edenlerin sayısı 800 bini aştı. (TASS)
 
09.05: Rusya Başkanlık İdaresi'nin iş dünyası ombudsmanı Boris Titov "Çivileri Çin'den almak yerine ülke içinde üretmenin daha kârlı olabilmesi için uygun şartların yaratılması gerekir," diyerek çivi tartışmasına katıldı. Dün senatör Valentina Matvienko, "Çivi gibi bir ürünü dışarıdan aldığımızı öğrendiğimde çok şaşırdım," şeklinde konuşmuştu.
 
09.03: NATO'ya ait gemiler Estonya donanmasıyla ortak bir tatbikat düzenlemek amacıyla Baltık Denizi'ne girdi.
 
09.02: Finlandiyalı unlu mamül üreticisi Fazer, Rusya'daki varlıklarını satmak için müşteri aradığını duyurdu. Şirketin Rusya'da 300 milyon euroluk yatırımı bulunuyor.
 
08.32: Çin, "ABD provokasyonlarına yanıt olarak" bugün Tayvan bölgesinde bir askeri tatbikat yapacağını söyledi.
 
08.26: New York Times, AB'nin "Rusya'dan petrol alım yasağını Fransa'daki seçimlere endekslediğini" öğrendi. Hebere göre, AB üyesi ülkeler Rus petrolüne aşamalı bir ambargoyu tartışıyorlar, ancak somut öneriler "ülke içinde pompa fiyatlarını arttırarak Macron'un seçimlerde elini zayıflatmamak için" cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası ele alınacak.
 
08.23: Moody's, 4 Mayıs'a kadar yatırımcılara vadesi gelen kupon ödemelerini dolar olarak yapmazsa Rusya'nın temerrüde düşeceği iddiasında bulundu.Rusya Maliye Bakanlığı'nın 4 Nisan'da gerçekleştirdiği ruble cinsinden kupon ödemesinin sözleşme şartlarına aykırı olduğu yorumu yapıldı. Moody's, 30 günlük sürenin sonuna kadar alacaklı hesaplarına dolar transferi yapılamazsa bunu bir temerrüt olarak kabul edecek.
 
08.20: Reuters ajansı, Kiev'de 01.30 civarından duyulan patlamaların Rus askeri operasyonunun başlangıcından bu yana en güçlü patlamalar olduğu haberini geçti. Rusya'dan henüz bir açıklama gelmedi. 
 
08.15: Kiev'de gece saatlerinde çok sayıda patlama duyulduğu, şehrin bazı bölgelerinde elektrik kesintisi yaşandığı haberleri geliyor. Herhangi bir can kaybı bildirilmedi. (Kommersant)
 
08.12: Beyaz Saray Basın Sözcüsü Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'in olası bir Ukrayna'yı ziyareti konusunda, "Hayır, başkanı Ukrayna'ya göndermiyoruz" dedi. Biden dün bir gazetecinin “Kiev'e gitmeye hazır mısınız?” sorusuna “Evet” yanıtını vermişti.
 
08.11: ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD topraklarında 100 bin Ukraynalıyı kabul etme taahhüdüne rağmen, geçtiğimiz ay ülkenin resmi mülteci programı tarafından bu kişilerden yalnızca 12'sinin kabul edildiği ortaya çıktı. (Sputnik)
 
08.08:  Forbes, Ukrayna'nın ABD'li General Atomics şirketinden MQ-9 pilotsuz saldırı uçağı satın alacağını bildirdi. Şirketin sözcüsü, insansız hava araçlarının "birkaç gün içinde" Ukrayna'ya teslim edilebileceğini, ancak anlaşmanın ABD makamlarınca onaylanması gerektiğini belirtti.
 
08.05: Zelenskiy, Almanya ve Macaristan'ı Rusya'dan enerji alımına ambargo uygulama çabalarını engellemekle suçladı. Zelenskiy son röportajında, "Bazı arkadaşlarımız ve partnerlerimiz bunun artık farklı bir zaman olduğunu, iş ve para meselesi olmadığını anlamıyorlar; Bu hayatta kalma meselesi" dedi.
 
08.03: ABD, Rusya'nın "sınırlarına genişlememe" uyarılarına rağmen NATO'nun "açık kapı" politikalarını sürdüreceği görüşünde. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya olası üyelikleriyle ilgili bu yorumu yaptı.
 
05.45: Rusya Savunma Bakanlığı, II. Dünya Savaşı sırasında Ukrayna'da Stepan Bandera'ya bağlı milliyetçilerin "Nazilerle iş birliği yaptığını ortaya koyan" yeni kanıtlar paylaştı. 
 
05.33: Ermenistan Ekonomi Bakanı Vagan Kerobyan, ülkesinin Rus doğal gazının satın alımında ruble ile ödemeye geçtiğini duyurdu. 
 
00.10: Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmeye ilişkin, "İstanbul sürecinin Ukrayna’da barış için en iyi şans olduğu hususunda hemfikiriz." dedi.
 
00.09: Pentagon Sözcüsü John Kirby düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'ya silah akışını kesmeye yönelik herhangi bir girişimini görmediğini söyledi. ‘ABD’den Ukrayna'ya tedarik edilen silah yollarına Rusya’dan bir tehdit olup olmadığı’ sorusuna Kirby, “Bölgedeki aktarma noktalarına sevkiyatlar sürüyor. Ukrayna'ya her gün silah, malzeme ve teçhizat gönderiliyor. Rusya'nın bu akışı kesmeye yönelik herhangi bir girişimini görmedik. Daha önce de belirttiğimiz gibi sevkiyatları yapmaya devam edeceğiz” yanıtını verdi. Washington'un ‘sevkiyat güvenliğini korumak’ için silah tedarik yollarının ayrıntılarını açıklamadığını belirten Kirby, “Ukrayna'ya silah akış yollarını sürekli olarak izliyoruz, takip ediyoruz, gerekli gördüğümüzde değiştiriyoruz” dedi. (Sputnik)
 
14 Nisan Perşembe
 
23.03: Rusya'nın Karadeniz filosunun "amiral gemisi" olan "Moskva" kruvazörü battı. Kruvazörün Sevastopol limanına çekilmesi dırasında dengesini kaybettiği ve battığı açıklandı. Rusya Savunma Bakanlığı dün gece kruvazörde yangın çıktığını ve mühimmatın patladığını duyurmuştu. Bakanlık, savaş gemisi fırtına koşullarında limana çekilirken dengesini kaybederek battı. Açıklamada, "Moskva kruvazörünün varış limanına çekilmesi sırasında, yangın sırasında mühimmatın patlamasından kaynaklanan gövde hasarı nedeniyle gemi dengesini kaybetti" denildi.
 
12 bin 500 tonluk "Moskva", Rusya'nın Karadeniz filosunun amira gemisi olarak biliniyor.  186 metrelik kruvazörde  Bazalt gemisavar füzeleri, Fort ve Osa uçaksavar füze sistemleri, AK-130 ve AK-630 sistemleri bulunuyordu. Mürettebat ise medyada 510 ila 680 arasında olarak rapor edilmişti. Mürettebatın tamamen tahliye edildiği bildirilmişti. 
 
Füze kruvazörü daha önce Moskova tarafından Suriye savaşında aktif olarak kullanılmış, buradaki Rus kuvvetlerine deniz koruması sağlamıştı.
 
 
22.05: ABD Başkanı Biden, Kiev'e gitmeye hazır olduğunu açıkladı. Son dönemde AB'den bazı ülkelerin devlet ve hükümet başkanları "dayanışma amacıyla" Kiev'i ziyaret edip Zelenskiy ile görüşmüşlerdi.
 
21.33: Başkan Putin'in Rusya Uzay Ajansı Roskosmos ile kıtalararası balistik füzelerin üretimi konusunu görüştüğü açıklandı. Rososmos Başkanı Dmitri Rogozin, konuyu hafta başında Putin'in Vostoçnıy kozmodromuna yaptığı ziyarette ele adıklarını belirterek, "En modern savaş füze sistemlerini ve dünyada benzeri olmayan kıtalararası balistik füzeleri üretmek için yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdik. Putin bu görevle başa çıkacağımızdan emin" dedi.
 
21.30:  Bloomberg'in haberine göre, AB'nin Rusya yaptırımlarında 8 Nisan'da kabul edilen değişiklik sayesinde Rusya'daki havayolu şirketlerine Avrupalı leasing şirketlerinden kiraladıkları uçakları satın alma fırsatı verilecek. Ödemenin tamamı yapıldıktan sonra uçakların mülkiyeti devredilecek.
 
19.58: Hollanda’nın, Ukrayna’daki durum bağlamında, NATO ülkelerini ve vatandaşlarını olası füze saldırılarına karşı korumak amacıyla bugün Slovakya’ya Patriot hava savunma füze sistemi ile 150 asker gönderdiği belirtildi. Hollanda Kraliyet Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Patriot hava savunma füze sistemi ve askerler en az 6 ay boyunca Alman askerlerle birlikte Sliac üssünde yerleşecek. (Sputnik)
 
19.55: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko'nun "Rusya'nın çivi bie ithal etmesine" gösterdiği tepkiye yanıt verdi. Bakanlık açıklamasında, “Rus şirketleri yeterli miktarda çivi üretiyor. En büyük beş işletmenin kapasiteleri, ayda  2,5 milyon tona kadar çivi üretmesine imkan veriyor. Küçük işletmeler ise toplamda ayda 2 bin 500 tona kadar çivi üretiyor” dedi.
 
19.53: Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kseniya Yudayeva, Duma Mali İşler Komitesi toplantısında yaptığı açıklamada, "Merkez Bankası'nın yabancı ülkelerdeki rezervlerin dondurulması olasılığına önceden hazırlandığını, ancak bunun düşük bir olasılık olduğuna inandığını" söyledi.  Yudayeva, "Bu yaptırımların eşi benzeri olmadığını söylemeliyim" dedi.
 
19.51: Beyaz Saray, "ABD'nin Rus zenginlerin el konulan varlıklarını daha sonra iade etme niyetinde olmadığını" duyurdu. 
 
19.48: ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan: "Batı'nın "Rusya karşıtı yaptırımlarının aşılmasını sağlayan Rusya'daki ve diğer ülkelerdeki şirketlere yönelik baskı amaçlı kararları birkaç hafta içinde açıklamayı planlıyoruz."
 
19.46: Bloomberg ajansı, Zelenskiy'nin AB'ye "ülkesinin sosyal yardımları sürdürmek ve maaşları ödemek için ayda 7 milyar dolara ihtiyacı olduğunu" bildirdiğini yazdı. 
 
19.06: Rusya'da insan kaynakları portallarında "sözleşmeli asker" ilanları çıkmaya başladı. BBC Rusça servisi, son bir hafta itibarıyla önde gelen insan kaynakları portalı Superjob'da yayınlanan ilan sayısının 18 bini geçtiğini bildiriyor. HeadHunter'daki ilan sayısı ise 3 binin üzerinde. Teklif edilen maaşlar 40 bin rubleden başlıyor.
 
18.54: Bilimler Akademisi Başkanı Aleksandr Sergeyev, Batılı ülkelerin Rusya'daki kurumlarla çoğu anlaşmayı fesh ettiğini, hatta yaptırımlardan sonra Çinli bilim insanlarıyla temaslarda güçlükler yaşanmaya başladığını söyledi.
 
17.59: Rusya Federal Vergi Servisi FNS, ABD ve Avrupa Birliği'nde kayıtlı elektronik posta adreslerinden atılan mailleri kabul etmeyeceğini açıkladı.
 
17.38: Cannes Film Festivali, boykot çağrılarını dikkate almayarak programında Rus yönetmenlerin filmlerine de yer verdi. 17-28 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek festivalde Kirill Serebryannikov'un "Çaykovski'nin Karısı" adlı filmi de gösterilecek. Serebryannikov, kısa bir süre öncesine kadar Rusya'da ev hapsinde tutuluyordu.
 
17.14: Tek kullanımlık tabak ve paket üreticisi Finli Huhtamaki, Rusya pazarından çekilme kararı aldı. Şirket, Rusya'daki varlıkları için müşteri aradığını duyurdu.
 
15.01: Rus petrol ve gaz endüstrisinin durumunun ele aldığı online toplantıda konuşan Putin, "hasım ülkelerin" gaz da dahil olmak üzere Rus enerji kaynakları olmadan yapamayacaklarını kabul ettiklerini, ABD'den Avrupa'ya yapılacak sevkiyatın Rusya'nın fiyatından çok daha pahalıya mal olacağını söyledi.
 
Putin'e göre Avrupa ülkeleri, Rus enerji kaynaklarının reddilmesine dair açıklamalarıyla piyasayı istikrarsızlaştırıyor ve bunun sonucunda kendi vatandaşları için fiyatları yükseltiyorlar.
 
Putin, "Batı'nın yeşil enerjiye geçiş alanında yaptıkları yanlış hesapları örtbas etmeye ve her kabahati Rusya'ya yüklemeye çalıştığını" söyledi.
 
Batılı ülkelerin Rus enerji tedarikçilerine yönelik baskı girişimlerinin tüm küresel ekonomiyi kaçınılmaz olarak etkileyeceğini belirten Putin, ihracatta ulusal para birimleriyle ödemelerin payını kardinal olarak artırmayı planladıklarını söyledi.
 
14.30: Rusya'nın Bryansk bölgesi valisi Aleksandr Bogomaz, "Klimovo köyünün Ukraynalı milliyetçiler tarafından bombalandığını" söyledi. Vali, "Bombardıman sonucunda iki konut hasar gördü, mahalle sakinleri arasında yaralılar var" dedi. Rus ajansları bölgede bombardıman sonucu 7 kişinin yaralandığı haberini geçti. Rusya Savunma Bakanlığı dün akşam, Ukrayna birliklerinin Rusya'daki bazı yerleşim birimlerine yönelik sabotaj  girişimlerinin gözlendiğini belirterek, "Bu tür sabotajların devam etmesi halinde Rus Silahlı Kuvvetleri'nin, Rus ordusunun şimdiye kadar kaçındığı, Kiev de dahil olmak üzere karar alma merkezlerini vuracağını" duyurmuştu.
 
13.24: Rusya Savunma Bakanlığı, "Moskva" kruvazöründeki yangında ana füze sistemlerinin hasar görmediğin, bölgede bulunan Rusya donanmasına ait Karadeniz Filosu'nun gemilerine tahliye işlemlerinin yapıldığını, kruvazörü limana çekmek için önlemler alındığını açıkladı.
 
13.18: Başbakan Mişustin: "Hükümet, iptal edilen uçuşlarda para iadesinde kullanılmak üzere yerli havayolu şirketlerine 19,5 milyar ruble tahsis edecek."
 
13.14: Rusya Savunma Bakanlığı, Telegram'daki resmi hesabında yeni bir "sahte-gerçek" haber paylaşımı yaptı. "Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun ağır bir kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldığı, İsrail'de yaşayan Yukos'un eski ortaklarından Leonid Nevzlin tarafından Telegram kanalında yazıldı" haberinin "sahte" olduğu vurgulandı ve "gerçek" haber olarak özetle şu bilgi paylaşıldı: "Dün, 13 Nisan'da, Sergey Şoygu, Rusya Devlet Başkanı'nın başkanlığında bir toplantıya katıldı. (...) Bu, Ukrayna ve Batı medyasının Şoygu'yu hastane yatırma çabasına girdiği ilk sefer değil. Kalp krizi ve istifasıyla ilgili 'fake' bilgileri defalarca yalanladık" denildi.
 
13.11: Taşımacılıkta Rusya bağlantılı işler, mevcut riskler ve yüksek sigorta bedelleri nedeniyle arttı. İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX) raporuna göre; Azov-Samsun 3.000 ton taşımaları üç hafta önce 60 dolar/ton iken önceki hafta 70 dolar/tonu görmüştü. Geçen hafta ise 80 dolar/tonu gördü. (Dünya)
 
13.00: Peskov'un sözerinin ardından Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Moskva" kruvazörünün "yüzer durumda olduğu" bildirdi. Açıklamada, kruvazör üzerindeki yangının lokalize edildiği ve mühimmat patlamalarının durdurulduğu vurgulandı.
 
12.56: Peskov, Başkan Putin'in "Moskova kruvazöründeki olay hakkında bilgilendirildiğini" söyledi. Peskov gazetecilerden, " Moskva kruvazörüne tam olarak ne olduğu hakkındaki soruları Savunma Bakanlığı'na yöneltmelerini" istedi. Kremlin sözcüsü, "Rus filosunun bu olayda ne kadar ciddi kayıplara uğradığını açıklığa kavuşturmanın (Savunma Bakanlığına sorularak) öğrenilebileceğini" sözlerine ekledi.
 
11.34: Çavuşoğlu, Rusya Federasyonu'na yönelik yaptırımların BM tarafından onaylanması halinde Türkiye'nin de uyacağını söyledi.
 
11.32: Çavuşoğlu, Erdoğan'ın yakın zaman içinde Putin ve Zelenskiy ile telefon görüşmesi planladığını söyledi. 
 
10.58: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’a göre, Mariupol’ün kurtarılmasına yönelik operasyon sırasında gece boyunca 134 Ukraynalı asker daha silah bıraktı. Bunlar arasında 14 subay bulunuyor. Son 24 saatte Ukrayna 36. Deniz Piyade Tugayı’ndan 1660 Ukraynalı asker gönüllü olarak silah bıraktı, bunların 176’sı subay. (Sputnik)
 
10.52: Kommersant'ın haberine göre, Rusya'da mart ayında plastik ürünler ve polimer yapı malzemeleri fiyatları, hammadde fiyatlarının dondurulmasına rağmen yüzde 10 ila yüzde 50 arasında zamlandı.
 
10.50: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı aşırı milliyetçilerin 6.200'den fazla yabancıyı rehin tuttuğunu bildirdi. (Sputnik)
 
10.46: Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Rusya'daki küçük ve orta ölçekli işletmelerin çivi üretimine geçmelerini istedi. Matviyenko, "ülkede büyük miktarda metal üretimi varken yurt dışından çivi satın alındığını öğrenmenin kendisi için bir yeni keşif olduğunu" söyledi.
 
10.44: Hisseleleri Londra ve Hong Kong borsalarında da işlem gören Rusya'nın en büyük altın üreticilerinden Petropavlovsk, Rusya'da varlıklarını satma ihtmalini değelendirdiğini duyurdu.
 
10.38: Medvedev, "İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılırsa, Rusya'nın ittifakla kara sınırlarının uzunluğunun iki katına çıkacağını, doğal olarak, bu sınırların güçlendirilmesi için kara, hava ve deniz kuvvetlerine takviye yapılacağını" söyledi. Medvedev, "Bu durumda artık Baltık'ın nükleerden arındırılmış statüsünden söz edilmeyecek, dengenin yeniden sağlanması gerekecek" dedi.
 
10.37: Bugüne dek Donbass bölgesi dahil, Ukrayna'dan Rusya'ya 790 bin fazla kişinin geldiği, bunların 150 binin çocuk olduğu bildirildi. (İzvestiya)
 
10.35: Moskova Borsasında euor 6 Nisan'dan beri ilk kez 90 rubleye yükseldi. Dolar güne 86,5 rubleden başladı.
 
10.34: Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, "Batı'nın 8 yıldır Kiev'in Minsk anlaşmalarını yerine getirme konusundaki isteksizliğine destek verdiğini, güç kullanarak çözüm elde etmesi için bastırdığını" söyledi. Lavrov, Batı ile ilişkiler konusunda, "Rusya kendini kimseden izole ve  tecrit etmiyor" dedi.
 
09.16: Pentagon Sözcüsü john Kirby, ABD'nin yeni askeri yardım paketinin parçası olarak Ukrayna'ya beş Mi-17 helikopteri daha yollayacağını duyurdu. Bu helikopterlerin daha önce Afganistan'a gönderilmeleri planlanmıştı.
 
09.15: , BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana 157'si çocuk olmak üzere bin 932 sivilin öldüğünü, 2 bin 589'unun yaralandığını duyurdu.
 
09.14: Hintli yazılım şirketi Infosys, Rusya'daki ofisini kapatma kararı aldı.
 
09.12: Bloomberg'in haberine göre Avrupa Komisyonu, Putin'in "doğal gazın bedelinin ruble olarak ödenmesine ilişkin kararını" inceledi ve AB ülkelerini, bunun AB yaptırımlarını ihlal anlaıma geleceği konusunda uyardı. (Bloomberg)
 
08.01: ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya'ya yönelik yaptırımları baltalayanlara ise kayıtsız kalmayacaklarını belirterek, Çin'in Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesine yardımcı olmasını umduğunu söyledi.
 
05.35: Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabaha karşı yaptığı resmi açıklamada Rusya Donanması'na ait "Moskva" isimli kruvazör gemisinde yangın çıktığını, yangının ardından mühimmatın patladığını ve gemide ağır hasar oluştuğunu, gemideki personelin tamamen tahliye edildiğini duyurdu. Açıklamada kruvazörün şu anda nerede olduğu belirtmedi. "Moskva", Rusya'nın Karadeniz filosunun amira gemisi olarak biliniyor.  RBC'nın haberine göre, 1979'da denize indirilen 180 metrelik kruvazörde  Bazalt gemisavar füzeleri, Fort ve Osa uçaksavar füze sistemleri, AK-130 ve AK-630 sistemleri bulunuyor. Mürettebat 680 kişiden oluşuyor. Gemideki yangının nedeni konusunda resmi açıklama yapılmadı. 
 
05.32: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Başkan Biden'ın açıklamalarının Kiev ile Moskova arasındaki müzekeleri sekteye uğratmayacağını açıkladı. 
 
05.30: Avustralya hükümeti, Gazprom, Transneft ve Kamaz'ın da dahil olduğu 14 Rus şirketine yönelik yaptırım kararı aldığını duyurdu. 
 
00.42: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna topraklarında silah sevkiyatı yapan ABD ve NATO araçlarını "meşru askeri hedefler" olarak gördükleri uyarısında bulundu.
 
00.33: Rusya’nın Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) bünyesindeki Nükleer Enerji Ajansı üyeliğinin askıya alındığı, kararın 11 Mayıs'ta yürürlüğe gireceği belirtildi. Sputnik'in aktardığı, 
Nükleer Enerji Ajansı’ndan yapılan açıklamada, “Rusya'nın Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Nükleer Enerji Ajansı üyeliği, OECD yönetim kurulunun 11 Nisan'da aldığı kararın ardından askıya alındı. Rusya Federasyonu konu hakkında bilgilendirildi. İlgili karar 11 Mayıs'ta yürürlüğe girecek” denildi.
 
13 Nisan Çarşamba,
 
23.08: ABD Savunma Bakanlığı, Kiev'e adet 200 M113 zırhlı personel taşıyıcı, 11 adet Mi-17 helikopteri, 18 adet obüs, 300 adet kamikaze drone, 500 Javelin füzesi verileceğini açıkladı. Daha önce Biden, Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık ilave silah ve savunma yardımı yapacaklarını teyit etmişti.
 
21.33: Zelenskiy ile telefon görüşmesi yapan Biden, Kiev'e yapılacak ek siah yardımının top, zırhlı araçlar ve helikopterler dahil "ağır silahları" içereceğini söyledi.
 
21.32: Rusya'da enflasyon martta yüzde 7.53 artarak, yıllık bazda yüzde 16,69'a çıktı. 
 
21.30: BM Genel Sekreteri António Guterres: "Dünyanın 36 ülkesi ihtiyacı olan buğdayın yarısından fazlasını Rusya ve Ukrayna'dan ithal ediyor. Gıda kaynakları, enerji ve finansal sistemdeki mevcut kısıtlamalar nedeniyle 1,7 milyar insan sıkıntı yaşıyor."
 
21.28: Fransa cumhurbaşkanı adayı Le Pen, 2014 referandumunu tandığını ve Kırım'ı Rusya'nın parçası olarak gördüğünü söyledi.
 
21.26: Avrupa Birliği, Ukrayna'ya 500 milyon euro ek yardım paketini onayladı. "Avrupa Barış Desteği'' çerçevesinde Ukrayna’ya yapılan toplam yardım 1.5 milyar euroyu buldu. 
 
21.25: ABD Başkanı Biden, Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık ilave silah ve savunma yardımı yapacaklarını teyit etti.
 
21.23: Durex prezervatifleri, Vanish leke çıkarıcılar, Calgon çamaşır deterjanı, Clearasil cilt bakım ürünü, Nurofen ağrı kesici, Strepsils boğaz ağrısı ilacı üreticisi olan İngiliz şirketi Reckitt Benckiser; Rusya'daki ticari varlığını devrederek pazardan çekilme sürecine başladığını duyurdu. Şirket, yıl sonuna kadar Rus çalışanların aylık ücret ve sosyal haklar ödemeyi taahhüt etti.
 
20.12:  Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol limanının tamamen kontrol altına alındığını duyurdu.
 
20.05:  Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna birliklerinin Rusya'daki bazı yerleşim birimlerine yönelik sabotaj  girişimlerinin gözlendiğini belirterek, "Bu tür sabotajların devam etmesi halinde Rus Silahlı Kuvvetleri'nin, Rus ordusunun şimdiye kadar kaçındığı, Kiev de dahil olmak üzere karar alma merkezlerini vuracağını" duyurdu. 
 
18.16:  Moskova Borsasında dolar 80 rubleye, euro 86.67 rubleye yükseldi.
 
18.12: 20 Rus abone, Rusya’dan ayrılma kararı alan Netflix hakkında dava açtı, uğradıkları zarar için şirketten 60 milyon ruble (720 bin dolar) talep etti.
 
18.06: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna tarafının müzakereleri kasten ertelediğini söyledi. Peskov, müzakerelerin online olarak devam ettiğini söylemişti.
 
18.05: Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR, İspanyol otel zinciri RIU'ya ait otellerin, BAE, Dominik Cumhuriyeti, Maldivler ve Sri Lanka da dahil olmak üzere otellerinde Rus turistleri ağırlamayı reddettiğini açıkladı.
 
18.00: Peskov, Ukrayna ile müzakerelerin devam ettiğini,  Medinskiy'nin Rus tarafınının temsilcisi olarak çalışmaya devam ettiğin, ancak alınan sonuçlara dair henüz ortada açıklayacak bir şey olmadığını söyledi. Kremlin, eski devlet başkanı yardımcılarından Vladislav Surkov'un ev hapsine alındığına dair iddiaların sorulması üzerine, bu konuda hiçbir bilgiye sahip olmadığını belirtti.
 
17.57: Manş Denizi'nde bulunan, İngiliz kraliyetine ait "vergi cenneti" Jersey adası makamları, Rus işadamı Roman Abramoviç ile ilişkili olduğu sanılan 7 milyar dolardan fazla varlığa el koydu. Haberi, yerel Jersey Evening Post gazetesi duyurdu.
 
17.54:  Ukrayna'da Rusya yanlısı bir siyasi partinin lideri olan Viktor Medvedçuk'un eşi Oksana Marçenko, kocasının serbest bırakılmasına yardımcı olması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başvurdu. Marçenko, Erdoğan'a seslenerek Türkçe "İyi dost kara günde belli olur" dedi. Putin'e yakınlığı ile bilinen Ukrayna parlamentosu milletvekili ve "Muhalefet Platformu - Yaşam İçin" partisinin başkanı Viktor Medvedçuk'un özel operasyon sonucu yakalanarak gözaltına alındığı dün gece bildirildi. Zelenskiy, Medvedçuk'un elleri kelepçeli fotoğrafını Telegram hesabından yayınlandı.  Şubat ayının sonunda ünlü politikacı "vatana ihanet" suçlamasıyla gözaltına alınmış, ev hapsindeyken kaçmıştı. 
 
17.51: Dünyanın, Torino merkezli en eski kahve üreticilerinden Lavazza, Rusya’daki tüm faaliyetlerini ve Ukrayna’daki ürün dağıtımını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. 
 
14.40: Türk Hava Yolları'nın 16 Nisan-15 Mayıs tarihleri ​​arasındaki Yekaterinburg-İstanbul seferlerini iptal ettiği bildirildi. Açıklamayı RIA Novosti'ye Yekaterinburg havalimanı basın servisi yaptı.
 
14.15: Finlandiya parlamentosunun önümüzdeki hafta NATO üyeliğini görüşeceği açıklandı. 
 
13.57: Eski Duma milletvekili, yurt dışında yaşayan Ruslarla koordinasyon kurumu Rossotrudniçestvo'nın Başkan Yardımcısı Natalya Poklonskaya, BRICS forumundaki konuşmasında, Ukrayna'daki durumu "felaket" olarak niteledi. Poklonskaya, kendisinin hem Ukraynalı hem de Rus olduğunu ve "iyiliğin ve sağduyunun yanında" olduğunu ekledi.
 
13.54: İsveç basını: "Hükümet haziran sonunda NATO üyeliğine başvurmayı planlıyor."
 
13.53: Kudrin: "Yaptırımlar mevcut seviyede kalsa bile Rusya ekonomisinin eski sevieyesine dönmesi yaklaşık 2 yıl sürer." 
 
13.51: Almanya'da yayınlanan bir rapor göre, Rusya'dan gaz ve petrol tedarikinin kesilmesi durumunda Almanya ekonomisinin 2022-2023 döneminde toplam kaybı 220 milyar euroyu bulabilir.
 
13.49: Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin, bu yıl enflasyonun yüzde 20'yi bulabileceğini söyledi.
 
13.47: İngiltere hükümeti, 206 isimlik yeni Rusya yaptırımları listesi açıkladı. Listede Lukoil'in sahibi Vagit Alekperov dahil, iş adamları ve politikacılar ile aile mensupları bulunuyor. Listedeki bazı isimler:
 
Lukoil başkanı Vagit Alekperov;
AFK Sistema'nın kurucusu Vladimir Yevtuşenkov;
Andrey Bokarev, Transmashholding Başkanı;
Rusya Federasyonu Başkan Yardımcısı Andrey Fursenko;
Gazprombank Başkan Yardımcısı Sergey Fursenko;
Rus Demiryolları eski başkanı Vladimir Yakunin;
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un eşi Maria Lavrova'nın;
ESN şirketler grubunun sahibi Grigory Berezkin;
işadamı Farhad Ahmedov;
Alliance Group Başkanı Musa Bajaev;
işadamı Süleyman Kerimov'un oğlu Said Kerimov.
 
13.04: Moldova'da Intellect Group tarafından yapılan son ankete göre, halkın yüzde 73'ü, hükümetin Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmayı reddetmesini destekliyor.
 
13.01: Macron, "Rusya'nın eylemlerinin soykırım olarak nitelenip nitelenmeyeceği" şeklindeki soruya, "Bu terimleri kullanırken dikkat ederdim. Çünkü Ruslar ve Ukraynalılar kardeş halklar. Şu an yaşanan şey delilik, Avrupa'da savaşa dönüş" karşılığını verdi.
 
12.59:  Putin hükümetten, yaptırımlara rağmen Kuzey Kutbu'ndaki projelerin ertelenmemesini istedi.
 
12.56: Putin, bazı Batılı ülkelerin normal işbirliğini ve Rus enerji kaynaklarını kısmen reddetmesinin, daha şimdiden milyonlarca Avrupa vatandaşını ekonomik olarak vurduğunu ve ABD'yi de etkilediğini söyledi. Putin, Rusya'nın petrol, gaz ve kömür tüketimini artırarak dünyanın diğer bölgelerine arzını çoğaltacabileceğini belirtti.
 
12.54: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, bugün itibarıyla Ukrayna’da isteyen herkese kontrolsüzce 25 binden fazla silah dağıtılmış olduğunu, yasadışı olarak dolaşımda olan silahların Avrupa ve dışında terör riskini artırdığını söyledi. (Sputnik)
 
12.51:  Hollanda'da, Rusya ait 600 milyon euroluk mal varlığının dondurulduğu açıklandı. 
 
12.10: Rus güvenlik birimlerinin Aeroflot'un Moskova ofisine baskın düzenlediği haberleri medyaya yansıdı. Bazı ajanslar, önceki gün şirketin eski CEO yardımcısı Andrey Panov'un, meslektaşlarını "çeşitli yollarla iktidara direnmeye" çağırdığını yazmıştı. 
 
11.55:  Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Andrey Belousov: "Bizi Rusya'da faaliyet gösteren yabancı şirketlere karşı sert önlemler almaya zorlamak istiyorlar, ancak çoğu şirket Rusya pazarında kalmak istiyor."
 
11.54: Belousov, "Rusya hükümeti ekonomiyi desteklemek için yaklaşık 7-8 trilyon rublelik destek paketi hazırladı."
 
10.28: Rusya Savunma Bakanlığı brifinginden:
 
* Özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana 130 uçak, 103 helikopter, 244 uçaksavar füze sistemi, 447 insansız hava aracı, 2169 tank ve başka zırhlı savaş araçları, 243 çoklu roketatar sistemi, 931 topçu sistemi ile 2076 adet özel askeri araç imha edildi.
* Gece saatlerinde, yüksek hassasiyetli deniz ve hava tabanlı füzeler ile Ukrayna ordusunun 2 büyük füze ve topçu silah deposu vuruldu.
* Mirgorod hava üssünde 2'si Mi-24, 2'si Mi-8 olmak üzere 4 helikopter ortadan kaldırıldı.
* Füze ve topçu birlikleri 693 hedefi ortadan kaldırdı. Rus Hava Kuvvetleri son 24 saatte Ukrayna’nın 46 askeri altyapı unsurunu vurdu.
Bunlar arasında 2 komuta noktası ve bir radar istasyonu, 2 çoklu roketatar sistemi düzeneği ve ayrıca 4 askeri teçhizat toplama alanı yer alıyor. Diğer yandan hava savunma sistemleri ile 2 insansız hava aracı düşürüldü. (Sputnik)
 
10.24: Ocak-Mart döneminde Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacmi yıllık bazda yüzde 28,7 artarak 38,17 milyar dolara yükseldi. Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 25.9 artarak 16.44 milyar dolara, ithalat yüzde 31 artarak 21.73 milyar dolara çıktı. Çin hükümet sözcüsü Li Kuiwen, Ukrayna'daki duruma rağmen Rusya ile ticari ilişkileri sürdürme niyetinde olduklarını söyledi. 
 
10.21: Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Öncel, “Rus yatırımcı gruplar arayarak boş kalan yerler için bizimle görüşme talep ediyorlar. Rusya’ya giderek süreci detaylandırmayı planlıyoruz” dedi. Rusya Alışveriş Merkezleri Konseyi’nin (The Russian Council of Shopping Centres), Batılı şirketlerin yarattığı boşluğu Çin, Türkiye, Hindistan ve İran gibi ülkelerle kapatacaklarını açıklamasının ardından ilk temaslar da başladı. BMD verilerine göre, şu an Rusya’da 32 Türk markası faaliyet gösteriyor ve markaların toplam 655 mağazası ile 2 bin 500 satış noktası bulunuyor. Hintli markaların Rus firmalarla ilk anlaşmaları imzaladığı belirtiliyor. En az 253 marka, Rusya'dan tamamen ayrılma kararı aldı, 323 marka operasyonlarını askıya aldı. (Sputnik)
 
10.04: Rusya Savunma Bakanlığı, 36. Deniz Tugayına bağlı 1026 Ukraynalı askerin Mariupol'da silahlarını bırakıp teslim olduğunu bildirdi.
 
10.02: Yaptırımlar nedeniyle dün App Store'dan silinen Sberbank mobil uygulaması artık Google Play'de de indirilemiyor ve güncelleme yapılamıyor. 
 
10.00: Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya Cumhurbaşkanları Andrzej Duda, Gitanas Nauseda, Egils Levits ve Alar Karis, bugün Zelenskiy ile görüşmek üzere Kiev'e gidiyor. Liderler, Ukrayna'ya "siyasi destek ve askeri yardım" ilan edecek. Ziyarete katılmak isteyen  Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ise, "geçmişte Rusya'ya yakın olduğu" gerekçesiyle Zelenskiy tarafından reddedilmişti.
 
09.56: Putin'in Kırım özel temsilcisi Georgi Muradov, Ukrayna'nın güneydeki "kurtarılmış bölgelerinin sakinlerinin", kendi kaderini tayin etme konusunu gündeme getirebilecek bir referandum düzenleme hakkına sahip olduğunu savundu. Muradov "Kurtarılmış bölgeler Kiev'in kontrolüne geri dönerse, Kırım kendini güvende hissedemez" dedi.
 
08.28: ABD, Rus petrolüne ambargo uygulaması için hem Avrupa'ya hem de Asya ülkelerine baskı yapmaya devam ederken, Rusya Enerji Bakanlığı bu baskıların petrol fiyatının 150 dolara kadar yükseltebileceği uyarısında bulundu. Brent petrol şu an 103 dolar civarında. Bu arada Reuters, Hindistan'ın en büyük petrol rafinerisi Indian Oil Corporation'ın Rus Ural petrolünü satın almayı durdurduğunu bildirdi. Habere göre Moskova, Delhi'ye "büyük bir indirim" teklif etti, ancak Biden'ın baskısı sonucu Hindistan geri adım atmaya başladı. Rus yetkilier, "dost üllkelere" indirimli petrol satımaya hazır olduklarını vurguluyor. Son dönemde Türkiye'nin Rusya'dan petrol alımı da arttı. Dün Biden ile Johnson, Rusya'ya petrol ambargosunun yaygınlaştırışması konusunu ele aldı.
 
08.20: Rusya Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu (VGTRK), Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı yaklaşık 1000 deniz piyadesinin Rusya Silahlı Kuvvetleri ve Donetsk Halk Cumhuriyeti birliklerine teslim olduklarını bildirdi. 
 
08.10: ABD Başkanı Joe Biden, Mart ayında yüzde 8,5'e çıkan rekor enflasyonun ana sebebini Rusya'nın Ukrayna'ya özel operasyonu olarak nitelendirdi. Biden'a göre, Rusya'nın eylemleri "dünya çapında benzin ve gıda fiyatlarında artışa yol açtı."
 
08.00: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, "Kiev rejiminin kontrolündeki milliyetçilerin ve onlara bağlı ordu birliklerinin Ukrayna'da kimyasal terörizm tehdidi" oluşturduklarını söyledi. 
 
07.53: Reuters, ABD Başkanı Biden'ın bugün Ukrayna'ya 750 milyon dolarlık ek askeri yardım paketini açıklayacağını bildirdi. 
 
07:50: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dün gözaltına alındığı duyurulan, Putin'e yakınlığı ile bilinen milletvekili ve "Muhalefet Platformu - Yaşam İçin" partisi liderlerinden Viktor Medvedçuk'un, Rusya'nın esir aldığı Ukrayna askerleri ile takas edilmesini teklif etti. 
 
00.41: Rusya'nın operasyonundan 49'uncu güne girilirken son tablo: Putin'in de teyit ettiği gibi, müzakerelerin İstanbul'daki "yakınlaşma" çizgisinden uzaklaştığı, Kiev'in Kırım ve Donbass konusunda duruşu nedeniyle "çıkmaza girdiği" anlaşılıyor. Diğer yandan farklı kaynaklar, Rusya'nın Harkov ağırlıklı olarak Donbass'da yeni, kapsamlı bir harekata hazırlandığını bildiriyor. Mariupol'ün kısa sürede tamamen Rusya ve Donetsk birliklerinin kontrolüne geçebileceği yorumları da ön planda. Diğer yandan ABD bir yandan Ukrayna'ya silah yardımını arttırma, diğer yandan Avrupa'yı Rus petrolünü almaktan vazgeçirme peşinde. AB içinde ise yeni yaptırımlar konusunda ortak politika oluşturulmuş değil. 
 
00.35: Reuters, ABD'den gelen baskı sonrası, Hindistan'ın en büyük petrol rafinerisi Indian Oil Corporation'ın Rus Ural petrolünü satın almayı durdurduğunu bildirdi. Moskova, Delhi'ye petrolde büyük indirim teklif ederken, Biden Rusya'dan enerji ithalatını durdurmaya çağırmıştı.
 
12 Nisan Salı
 
21.47: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus hava savunma sistemlerinin Ukrayna'nın güneyindeki Nikolayev bölgesinde Ukrayna ordusuna ait 2 insansız hava aracını düşürdüğünü belirtti. Konaşenkov, Rusya’ya ait taktik uçaklar ve savaş jetlerinin Ukrayna’nın 38 askeri unsurunu daha vurduğunu kaydetti.
 
21.45: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna'daki Rus askerlerinin ülkenin doğusuna yığılmaya başladığını belirterek, "Rusya'nın, askeri ve ekonomik hasara yol açmak için Ukrayna'nın diğer bölgelerinde hava ve füze saldırılarına devam etmesini bekliyoruz. Çünkü Rusya'nın amacı Ukrayna'yı olabildiğince zayıflatmak. Çatışmanın bu kısmı çok uzun sürebilir" iddiasında bulundu. Rusya'nın Ukrayna'nın Mariupol kentinde kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Psaki, "Şu aşamada bunu teyit edemiyoruz. Sahada bunu teyit edecek kimse yok" ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
21.44: Rusya Soruşturma Komitesi Sözcüsü Svetlana Petrenko, milletvekili Sultan Hamzayev’in, Rusya’dan giden ve Rus ordusu hakkında yalan haberler yayan vatandaşların mal varlıklarına el konulması yönündeki teklifini mevcut mevzuat açısından dikkatle inceleyeceklerini belirtti.
 
21.42: Çin şirketi Huawei, online mağazasında Rus kredi kartı "Mir"in kullanımı durdurdu. 
 
21.40: Rusya'nın en büyük online satış platformu olan Ozon'un CEO'su Aleksandr Şulgin, Batı'nın yaptırım listes,ne alınmasının ardından görevinden istifa etti.
 
21.38: Putin'e yakınlığı ile bilinen Ukrayna parlamentosu milletvekili ve "Muhalefet Platformu - Yaşam İçin" partisinin başkanı Viktor Medvedçuk'un özel operasyon sonucu yakalanarak gözaltına alındığı bildirildi. Zelenskiy, Medvedçuk'un elleri kelepçeli fotoğrafını Telegram hesabından yayınlandı.  Şubat ayının sonunda ünlü politikacı "vatana ihanet" suçlamasıyla gözaltına alınmış, ev hapsindeyken kaçmıştı. 
 
19.14: Avrupa'nın çok uluslu uçak üreticisi Airbus, Batı'yı Rusya'dan titanyum ithalatını engellememeye çağırdı, bunun Batı endüstrisine zarar vereceğini vurguladı. Boeing titanyum alımlarını Japonya'ya yönlendirmişti.
 
19.11: Bu haftaya düşüş trendi ile başlayan ve 100 doların altını gören ham petrol fiyatları, salı günü yaklaşık yüzde 6 arttı, Brent petrolü 104,1 dolara kadar çıktı.
 
19.10: Putin'in "müzakerelerin çıkmaza girdiği" açıklamasının ardından, Zelenskiy'nin danışmanı danışmanı Podolyak, Moskova ile Kiev arasındaki müzakerelerin çalışma grupları online olarak düzeyinde devam ettiğini söyledi. 
 
19.08: Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya liderleriyle Kiev'e gitmeye hazır olduğunu, ancak Ukrayna'da "istenmediğini" doğruladı. Bild gazetesi, Zelenskiy'nin "son yıllarda Rusya ile yakın bağları olduğu" gerekçesiyle Steinmeier'i kabul etmeyi reddettiğini yazmıştı.
 
19.06: Moskova Borsası döviz piyasasında Nisan ayının ilk altı işlem gününde Türk lirası ve yuan cinsinden işlem hacminin Mart ayının başına kıyasla iki kat arttığını duyurdu. 
 
16.53: Putin'den yaptırımların etkisine ilişkin yorum: "Batı'nın bel bağladığı şok darbe gerçekleşmedi, Rus ekonomisi ve finans sistemi oldukça sağlam durumda. Ancak orta ve uzun vadede riskler artabilir."
 
16.49: Putin: "Sık sık soruluyor:  (Askeri operasyonu) Daha hızlı yapmak mümkün mü? Evet,mümkün, ama operasyonun yoğunluğu ne yazık ki, şu ya da bu şekilde kayıplarla ilişkilidir. Görevimiz tüm hedeflerimize bu kayıpları en aza indirerek ulaşmaktır."
 
16.38: Putin, Ukrayna ile yürütülen müzakerelerin Kırım, Sevastopol ve Donbass konularının gündeme getirilmesinden sonra "çıkmaza girdiğini" açıkladı. Rus lider, "Dün bana Ukrayna tarafının müzakere pozisyonunda bir şeyleri değiştirdiği söylendi, henüz detayları bilmiyorum" dedi.
 
Putin, Buça'daki durumu, "Esad'ın Suriye'de kimyasal silah kullandığı sahte iddialarına" benzetti. 
 
15.40: 3 saatlik Putin-Lukaşenko görüşmesi sona erdi. Lukaşenko, Buça'da yaşananları "İngiltere'nin özel operasyonu" sözleriyle niteledi. Putin ise yaptırım koşullarında Rusya ve Belarus entegrasyonunu kuvvetlendirmenin önemine vurgu yaptu. Putin ayrıca bundan sonraki müzakereler için "Belarus'un gayet uygun" olduğu yorumunu yaptı.
 
15.22: Dünya Bankası, Ukrayna'ya 1,5 milyar dolarlık ek yardım paketi hazırlıyor.
 
15.20: Alman perakende zinciri Obi GmbH, Rusya'daki varlıklarını danışmanlık şirketi Audit Grup'un sahibi Boris Lyubobits'e devredeceğini duyurdu.
 
14.49: Ukrayna Merkez Bankası, dolar kurunun sıkıyönetim sona erene kadar dondurulduğunu, ancak hesaplardan nakit çekme ve döviz alımı üzerindeki kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması ihtimali olduğunu duyurdu. 
 
14.46: Rusya Maliye Bakanı Siluanov, Rusya'nın eurobond yükümlülüklerini yerine getirmediğine dair haberlerin doğru olmadığını söyledi. Siluanov, "Temerrüt, borçlunun borç yükümlülüklerini yerine getirmek için yeterli paraya sahip olmadığı veya bu yükümlülükleri yerine getirmekte isteksiz olduğu zaman ortaya çıkar. Rusya'nın parası da var, ödeme arzusu da" dedi. Rus bakan, Rusya'nın eurobond ödemelerini dolar cinsinden alamayan alacaklıların tüm taleplerini, ödemeleri bloke eden ABD'ye yönlendirmelerini istedi.
 
14.22: Putin'in açıklamalarından başlıklar:
 
"Bugün subaylarımız Donbass'ta, Ukrayna'da özel askeri harekatta yer alıyor. Donbass cumhuriyetlerinin sakinlerine yardım ediyorlar. Cesurca, yetkin, etkili ve verimli bir şekilde hareket ediyorlar, eşsiz, muadili olmayan en modern silah türlerini kullanıyorlar."
 
 
Ukrayna'daki özel askeri harekatın doğru bir adım olduğunu, başka seçenekleri kalmadığını belirten Putin, harekatla birlikte Rusya'nın güvenliğinin sağlanmasına yönelik önlemler alındığının altını çizdi.
 
Kiev'in Minsk Anlaşmalarını uygulamayı kamuoyu önünde reddettiğini ve soykırım karşısında sabretmeye devam etmenin imkansız hale geldiğini anlatan Putin, üsteki bir çalışanın harekatın amaç ve görevlerinin yerine getirilmesini istediklerini söylemesi üzerine "Öyle olacak. Hiç şüpheniz olmasın" karşılığını verdi.
 
Harekatın kesinlikle anlaşılır ve asil hedefleri olduğunu vurgulayan Rusya lideri, "Ana amaç, Donbass'taki insanlara, Donbass halkına yardım etmek. Biz, onları tanıdık, öyle yapmak zorunda kaldık zira Batı tarafından yönlendirilen Kiev yönetimi, Donbass'ın sorunlarına barışçıl çözüm getirmeyi amaçlayan Minsk anlaşmalarını uygulamayı reddetti" dedi.
 
Ukrayna'da Rusya karşıtı güçlerin yetiştirildiğine dikkat çeken Putin sözlerini şöyle sürdürdü: "Ukrayna'yı Rusya karşıtı bir köprü başı haline getirmeye başladılar, orada uzun süredir bulunan aşırı milliyetçilik ve neo-Nazizm filizlerini büyütmeye başladılar. Neo-Nazizm filizini özel olarak büyüttüler ve Rusya'nın bu güçlerle çatışması kaçınılmazdı, sadece saldırı zamanını seçiyorlardı."
 
Rusya'ya yönelik yaptırımlar hakkında da konuşan Putin, "Biz kendimizi tecrit etmeyi planlamıyoruz. Modern dünyada herhangi birini tecrit etmek imkansız, üstelik Rusya gibi devasa bir ülkeyi tecrit etmek kesinlikle imkansız. Bu nedenle işbirliği yapmak isteyen partnerlerimizle çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu. (Sputnik)
 
13.58: Batı'nın yaptırım listesindeki milyarder Aleksey Mordaşov'un sahibi olduğu Rus altın madenciliği şirketi Nordgold, vadesi gelen 400 milyon dolarlık Eurobond kupon ödemesini yapamadı. Dün de Rusya Demiryolları'nın (RJD) borç ödemesinde temerrüde düştüğü haberleri medyaya yansımıştı. 
 
13.55: Rusya İnsan Hakları ombudsmanı Tatyana Moskalkova, Ukrayna'dan Rusya'ya gelen mülteci sayısının 500 bini bulduğunu açıkladı. BM'ye göre bugüne dek 4,5 milyon kişi Ukrayna'yı Avrupa ülkelerine sığınmak için terk etti. Bu sayının 6,5 milyonu bulması bekleniyor. 
 
13.52. Ukrayna Başsavcılığı, ülkenin batısındaki Çernivtsi bölgesinde, askerlik çağındaki erkekleri 4 bin 500 dolar karşılığında Romanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine kaçıran bir organize suç çetesinin ortaya çıkarıldığını duyurdu. Seferberlik ilan edilen Ukrayna'da 18-60 yaş arasındaki erkeklerin ülke dışında çıkması yasak.
 
12.41: Rusya'nın önde gelen sektörel turizm sitesi Tourdom'a konuşan bir Rus yetkili, "Türkiye, Rusya Federasyonu'na ait uçakların ve havayolu şirketinin yaptırım listelerinde yer alıp almadığına bakılmaksızın ülke topraklarında alıkonulmayacağına dair Rus tarafına garanti vermelidir. Aksi durumda Federal Havacılık Ajansı, Türkiye'den hava yolu şirketlerinin Rusya'ya uçuşları konusunu yeniden değerlendirebilir" dedi.
 
12.24: Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonunun hedeflerinin "kesinlikle anlaşılabilir ve asil" olduğunu söyledi.
 
11.52:  Putin, Ukrayna'daki özel askeri harekata katılan Rus askerlerin görevlerini cesurca ve etkili biçimde yerine getirdiğini vurguladı. Putin, Amur Bölgesi'ndeki Vostoçnıy Doğu Üssü'nü ziyareti sırasında açıklamalarda bulundu. Sputnik'in aktardığına göre Putin, "Bugün subaylarımız Donbass'ta, Ukrayna'da özel askeri harekatta yer alıyor. Donbass cumhuriyetlerinin sakinlerine yardım ediyorlar. Cesurca, yetkin, etkili ve verimli bir şekilde hareket ediyorlar, eşsiz, muadili olmayan en modern silah türlerini kullanıyorlar" dedi. Ukrayna'daki özel askeri harekatın doğru bir adım olduğunu, başka seçenekleri kalmadığını belirten Putin, harekatla birlikte Rusya'nın güvenliğinin sağlanmasına yönelik önlemler alındığının altını çizdi.
 
11.47: Putin: "Rusya dünyadan izole olmak istemiyor, bu mümkün değil."
 
11.44: Vostoçnıy kozmodromunun ziyaret eden Putin, "Ukrayna'daki operasyonun amaç ve hedeflerine ulaşacağından yana hiç kuşku yok" dedi.
 
10.52: NATO Askeri Komite Başkanı Rob Bauer, " Ukrayna'ya asker ve uçak yollamayacağız. 'Açık kapı' politikası yürütüyoruz, İttifak'a katılmak İsveç ve Finlandiya'nın kendi kararı. Ukrayna'ya öldürücü, askeri olmayan yardım yapılması bile büyük önem arz ediyor. Ukrayna'daki savaşın sonucunda Rusya sınırında 'daha çok NATO' olacak." (Sputnik)
 
10.48: Şubat ayından bu yana Moskova'da askeri operasyona karşı düzenlenen mitinglerde 400'den fazla genç gözaltına alındı. (RBC)
 
10.47: Moskova Borsasının açılışında dolar kuru 79.06 rubleye düştü, euro kuru 86.27 ruble seviyesinde kaldı.
 
10.44: Ukrayna parlamentosuna, Rusça müziklerin radyolarda, kafelerde ve toplu taşıma araçlarında çalınmasının yasaklanması için bir yasa tasarısı sunuldu.
 
10.42: Sberbank iOS mobil uygulaması, yaptırımlar nedeniyle App Store'dan silindi. Sber, önceden yüklenen tüm uygulamaların çalıştığını, kullanımlarında herhangi bir kısıtlama olmadığını, Sberbank Online uygulamasının web sayfasından indirilebileceğini duyurdu. 
 
10.40: Fransız istihbarat teşkilatından bir kaynak, Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, İngiltere ve ABD'den özel kuvvetlerin şubat ayının sonlarında Rusya'nın askeri harekatının başlamasından bu yana Ukrayna'da olduğunu belirtti.
 
10.39: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un açıklamasına göre, dün gece Mariupol’de İlyiç fabrikasının bulunduğu bölgede Ukrayna ordusundan kalan güçler, kentten kaçma girişiminde bulundu. Bu girişim hava ve topçu saldırılarıyla engellendi. Ukrayna ordusuna ait 3 tank, 5 piyade savaş aracı, 7 otomobil ve yaklaşık 50 personel ortadan kaldırıldı. 42 Ukrayna askeri de gönüllü olarak silah bıraktı. (Sputnik)
 
10.13: Güneydeki Mariupol şehrinde çatışmaların devam ettiği haber veriliyor. Dün Donbass kaynakları, limanın yüzde 80'inin kontrol altına alındığını açıklamıştı. Kuşatma altındaki şehirde çatışmalar sürerken kimyasal silah kullanıldığı iddiaları ortaya atıldı ancak doğrulanmadı. Mariupol belediye başkanı, çatışmaların başlamasından bu yana şehirde en az 10 bin sivilin öldüğünü söyledi. 
 
10.08:  Federal Sivil Havacılık Ajansı, Rusya'nın güney ve orta kesimlerindeki bazı havalimanlarını kapsayan uçuş yasağının 19 Nisan'a kadar uzatıldığını söyledi. Karar şu havaalanları için geçerli: Rostov (Platov), ​​​​Krasnodar (Paşkovsky), Anapa (Vityazevo), Gelencik, Elista, Stavropol, Belgorod, Bryansk, Orel, Kursk, Voronej, Simferopol.
 
10.07: Finlandiyalı Nokia şirketi, Rusya pazarını tamamen terk ettiğini duyurdu. 
 
10.06: Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin: "Bu yıl GSYİH'de düşüş yüzde 10'dan fazla olacak."
 
08.46: "Büyük Rus ihracatçılar dolar ve euroya olan talebin düşmesi nedeniyle döviz gelirlerini satamıyor." Vedomosti gazetesi, AB yaptırımları nedeniyle Rusya'ya yapılan ithalatın keskin bir şekilde düştüğünü ve bu nedenle ithalatçıların eskisi gibi dövize ihtiyaç duymadığını yazdı. Geçen hafta Moskova Borsasında bazı günlerde şirketler, yasa gereği döviz gelirlerinin yüzde 80'in satmak zorunda olmalarına rağmen en fazla yarısını satabildiler. 
 
08.42: UNICEF Başkanı Manuel Fontaine, Ukraynalı çocukların üçte ikisinin evlerini terk ettiğini söyledi. Ukrayna'dan yeni dönen Fontaine, 7,5 milyon Ukraynalı çocuktan 4,8 milyonunun mülteci olduğunu belirterek, "31 yıllık görev süremde böyle bir şey görmedim" dedi.  BM bugüne kadar Ukrayna'da en az 142 çocuğun hayatını kaybettiğini doğruladı.
 
08.32: Dün Moskova'da yapılan görüşmede Putin'in, "Ukrayna'daki Rusya özel operasyonunun acilen durdurulması gerektiğini" söyleyen Avusturya Başbakanı Nehammer'e, "Bu iyi olurdu" diye cevap verdiği bildirildi. Nehammer, Donbass'daki durum için "Fırtına yaklaşıyor" derken, Putin'in yaklaşımı konusunda, "İstanbul'da başlayan barış görüşmelerine hala güveniyor" değerlendirmesi yaptı.
 
08.29: ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ABD-Hindistan liderlerinin görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, ABD'nin diğer ülkeleri Rusya'dan silah satın almamaya ve enerji alımlarını artırmamaya çağırdığını söyledi.
 
08.26: Başkan Putin bugüne ülkenin uzak doğusundaki Vostoçnıy uzay üssünü ziyaret edecek, burada Belarus lideri Lukaşenko ile buluşacak. Putin yarın da Vladivostok'ta incelemelerde bulunacak. 
 
08.24: Avrupa Polis Teşkilatı (Europol), yaptırımlara tabi Rusların sahip olduğu varlıkları tespit etmek, yaptırım ihlallerini belirlemek için "Oscar" adı verilen bir operasyon başlattığını duyurdu.
 
08.16: Japonya Rusya'dan 398 kişi ve 28 kuruluşa yaptırım uygulama kararı aldı. Sberbank ve Alfa Bank da ek yaptırımlar listesine aldı. Buna göre bankaların varlıkları dondurulacak ve Sberbank ve Alfa Bank'tan işlem yapmak yasaklanacak.Varlıkları dondurulacak kişiler arasında Valery Raşkin, Vasily Piskaryov, Pyotr Tolstoy, Leonid Slutsky, Irina Yarovaya'nın dahl olduğu Rus Devlet Duması üyeleri yer alıyor. Askeri personel arasında, Deniz Kuvvetleri Başkomutanı Nikolai Yevmenov, Donanma Başkomutan Birinci Yardımcısı Vladimir Kasatonov, Rusya Kara Kuvvetleri Başkomutanı Oleg Salyukov da yaptırım kapsamında olacak. Yaptırım listesindeki kuruluşlar arasında JSC NPK Tehmaş, Ryazan Tasarım Bürosu Globus ve diğerleri yer alıyor. Maria Vorontsova, Katerina Tihonova, Maria Lavrova ve Ekaterina Vinokurova da dahil olmak üzere 398 kişiyi Rusya'ya karşı ek yaptırımlar listesine ekledi. Sputnik'in aktardığı belgede Vorontsova ve Tihonova'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kızları, Lavrova ve Vinokurova ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un eşi ve kızı olarak listeleniyor.
 
07.58: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'daki çatışmaların dünya gıda güvenliğini tehdit ettiğini açıkladı. 
 
07.55: Rusya tarafından Mariupol'e vali olarak atandığı belirtilen Konstantin İvaşçenko, kentte yakında Donetsk Halk Cumhuriyeti standartlarının uygulanacağını, rubleyle ödeme, sosyal yardım sistemi ve Rusya eğitim müfredatına geçileceğini duyurdu. 
 
07.50: CNN üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisine dayanadırdığı haberinde, Washington'ın Ukrayna'ya daha fazla Javelin tanksavar sistemi ve insansız hava aracı sevkiyatını kapsayan yeni yardım paketine hazırlandığını bildirdi. 
 
00.01: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, "Rusya, kültür alanı da dahil olmak üzere kendini dünyaya kapatmayacak" dedi. Medvedev, "Rusya aptallardan intikam almak için kendini dünyaya kapatmayacak. Kültür alanı da dahil olmak üzere hiçbir alanda içine kapanma beklenmemeli. BDT ülkeleri, BRICS, Latin Amerika ve Afrika ile yoğun bir gündemimiz var. Bize değer veriliyor" dedi. Telegram kanalında yazan Medvedev, "Rus kültürünün yasaklanması güncel bir Batı temayülü oldu. Siyasi embesiller ve zavallı kanepe Russofobikleri bu konuda egzersiz yapıyor" diye görüş paylaştı.
 
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама