Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

9-14 Mayıs arası gelişmeler

ÖNEMLİ GELİŞMELER// 14 Mayıs Cumartesi
 
20.40: Ukrayna'da Rusya'nın kontrolüne geçen bölgelerde referandum konusu tartışılırken Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev'den mesaj: "Kibarca söyleyelim: G7'nin yeni sınırları tanımaması bizim ülkemizin umrunda değil. Önemli olan, orada yaşayan insanların gerçek iradesi. Kosova örneğini unutmayın Batılı dostlar "
 
20.22: Zelenskiy, "Rusya yanlısı" siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin yasayı imzaladı.
 
20.18:  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO üyelikleri tartışılırken, "İsveç ve Finlandiya, PKK ve YPG'ye açık bir şekilde destek vermektedir. Bunlar terör örgütüdür" dedi. Çavuşoğlu bu nedenle Türk halkının, iki ülkenin NATO üyeliğinin bloke edilmesini istediğini söyledi. 
 
20.15: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna’nın katılım prosedürünü başlatmasının birliğin sonu anlamına geleceğini belirtti. Gruşko, “Eğer Avrupa Birliği gerçekten Nazi gruplarının şovu yönettiği ve Avrupa değerleriyle bağdaşmayan Nazi ideolojisinin hüküm sürdüğü bir devlet ise, bu Avrupa Birliği'nin sonu anlamına gelecek ve Avrupa Birliği'nin üzerinde durduğu bir takım değerlere ve kurulduğu platforma değil, tamamen jeopolitiğe dayandığı anlamına gelecek” diye konuştu. Rusya’nın enerji alanındaki taahhütlerini her zaman yerine getirdiğini ve bunun şimdi de değişmediğini vurgulayan Gruşko, “Ancak Gazprom ve Rusya Federasyonu'na karşı ‘orman kanunu’ uygulandığında, ortaklarımızın da bu durumda hiçbir şey olmuyormuş gibi davranmaya değip değmeyeceği konusunda aklımızda soru işaretleri olabileceğini anlamaları gerektiği açıktır” diye konuştu. (Sputnik)
 
18.45: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine kapıyı kapatmadığını; ancak kuzey ülkeleriyle yapılacak üyelik müzakerelerinde bu ülkelerdeki ''terörist aktivitelere'' odaklanılmasını istediklerini söyledi. Reuters'a konuşan Kalın, ''Kapıyı kapatmıyoruz. Aslında Türkiye için bir ulusal güvenlik sorunu olan konuyu gündeme getiriyoruz'' dedi.
 
17.49: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova: "Dünyada gıda fiyatları, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'daki askeri özel operasyonu değil, Batı yaptırımlarının bir sonucu olarak yükseliyor."
 
15.57: Putin, Finlandiya lideri Niinistö'ye "Ukrayna ile müzakerelerin aslında askıya alındığını, Kiev'in ciddi ve yapıcı bir diyalog ile ilgilenmediğini" söyledi.
 
15.52: Putin, Finlandiyalı mevkidaşı Sauli Niinistö ile yaptığı tlefon görüşmesinde, Finlandiya'nın askeri tarafsızlık politikasını reddetmesinin ülkenin güvenliğine yönelik herhangi bir tehdit olmadığı için bir hata olacağını söyledi. Kremlin açıklamasına göre Putin, "Finlandiya'nın dış politikasındaki bir değişikliğin, uzun yıllardır iyi komşuluk ve ortaklık işbirliği ruhuyla inşa edilen ve aynı zamanda karşılıklı fayda temelinde gelişen Rusya ile ilişkiler üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini" kaydetti.
 
13.30: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Berbock: "Ukrayna'daki durum nedeniyle küresel kıtlık yaşanabilir."
 
13.29: Rusya Savunma Bakanlığı'nın sabah birfinginden: "Rus Hava-Uzay Kuvvetleri 5 komuta karakolunu ve 2 mühimmat deposunu vurd. Gece boyunca Ukrayna’ya ait 13 İHA düşürüldü. Rus ordusu Ukrayna’ya ait 2 bin 900’e yakın özel askeri araç imha etti"
 
13.28:  Avrupa Komisyonu, Rusya ve Belarus vatandaşlarına ait olanlar başta olmak üzere "yasadışı yoldan edinilmiş" mülklere el koyma sürecini basitleştirmeyi planlıyor. 
 
13.26: G7 ülkeleri ortak bir bildiri yayınlayarak, "Ukrayna'ya gerekli olduğu kadar, uzun bir süre silah sağlamaya hazır olduklarını" duyurdular.
 
12.12: Rusya'nın önde gelen kadın girişimcilerinden, Anderson kahve zincirinin kurucusu ve Moskova KOBİ ombudsmanı Anastasiya Tatulova'nın ülkeyi terk ettiği öğrenildi. Tatulova'nın Anderson kahve zincirini satışa çıkardığı bildiriliyor.
 
10.57: Ateşkes Kontrol ve Koordinasyon Ortak Merkezi'ndeki Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) temsilciliğinden yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun son bir günde 357 birim mühimmat kullanarak DHC’yi 59 kez bombaladığı, bombardımanlar sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. (Sputnik)
 
10.51: Sınırdaki Rus bölgesi Belgorod'ta dün gece de patlamalar olduğu haber veriliyor. Bölge yetkilileri, bu güne kadar Ukrayna topraklarından yapılan bombardıman sonucunda 280 evin zarar gördüğünü bildirdi.
 
10.47: Zelenskiy, 37 ülkenin büyükelçiliklerinin yeniden Kiev'de çalışmaya başladığını söyledi.
 
10.44: Uzmanlar, Rusya'nın paralel ithalata izin verme kararından en çok kazançlı çıkacak ülkeleri sıraladı: Çin, Kazakistan, Ermenistan ve Türkiye.
 
10.43:  Finlandiya ve İsveç’in olası NATO üyeliğini değerlendiren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gruşko, böyle bir gelişmenin siyasi bakımdan karşılıksız kalamayacağını belirtti. Gruşko, "Rusya'nın Baltık bölgesinde nükleer silah konuşlandırması hakkında konuşmak için henüz çok erken. Moskova'nın Finlandiya ve İsveç'e karşı düşmanca bir niyeti yok, ancak NATO'ya girmeleri yalnızca kuzeyin militarizasyonuna yol açacaktır" dedi.
 
10.38: 1,5 ay aradan sonra cuma günü Putin ile bir telefon görüşmesi yapan Almanya Başbakanı Scholz, "Rusya'ya yaptırımların kaldırılması için Ukrayna ile bir barış anlaşmasının tek yl olduğunu" söyledi. Scholz, yaptığı görüşmede Putin'de Ukrayna konusundaki tutumunu değiştirme niyeti görmediğini söyledi.
 
10.35: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Savaşın ne kadar süreceğini kimse tahmin edemez” dedi. Zelenskiy, "Bu vade, ne yazık ki, sadece zaten ellerinden geleni yapan insanlarımıza bağlı olmayacak. Bu, ortaklarımıza, Avrupa ülkelerine ve tüm özgür dünyaya bağlı olacak" dedi.   
 
 
13 Mayıs Cuma
 
22.14: Letonya’da Riga parlamentosu, Sovyet askerleri anısına yapılmış Riga’nın Kurtarıcıları heykelinin kaldırılmasına onay verdi. Riga parlamentosundaki oylamada 38 vekilin heykelin yerinden kaldırılmasından yana oy kullandığı, 7 vekilinse çekimser kaldığı belirtildi. 
 
22.13: ABD Başkanı Joe Biden, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile yaptığı görüşmede söz konusu iki ülkenin NATO üyelik sürecine destek vereceğini bildirdi.
 
20.13: Türk Hava Yolları'nın (THY) Rusya'nın St. Petersburg kentinden Bodrum'a direkt uçuşlar gerçekleştireceği ifade edildi. St. Petersburg'daki Pulkovo Havaalanı'nın işletme şirketi 'Vozduşnıye Vorota Severnoy Stolitsı' Ltd.'den yapılan açıklamada, "THY'nin Bodrum seferlerine başlayacağını ilan ederiz. Pulkovo Havaalanı, uluslararası destinasyonlardaki güzergah ağını genişletiyor. Listeye Ege Denizi'ndeki ünlü tatil beldesi Bodrum da eklendi" ifadeleri kullanıldı. Seferlerin 24 Mayıs'a kadar salı ve cuma günleri düzenleneceği, o tarihten sonra sefer sayısının haftada 4'e çıkarılacağı, uçuşların 180 koltuk kapasiteli Airbus A-321 uçaklarıyla gerçekleştirileceği bildirildi. (Sputnik)
 
18.17: Pentagon, ABD Savunma Bakanı Austin'in Rus mevkidaşı Şoygu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı. Pentagon yetkilileri, Austin'in Şoygu'yu Ukrayna'da bir an evvel ateşkes ilan etmeye çağırdığını belirtiyor. Taraflar, Rusya'nın askeri operasyonunun başladığı 24 Şubat tarihinden beri ilk kez görüştü.
 
17.29: Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Siemens'ın Rusya pazarından çekilme kararını "tuhaf" olarak niteledi. Manturov, "Bizim için büyük bir sürpriz oldu, çünkü 150 yıldan fazladır, ta Çarlık zamanından beri Rusya'da temsil edilen bir şirket, ama bu beklenmedik kararları bizim açımızdan epey tuhaf," şeklinde konuştu.
 
17.03: Vladimir Zelenskiy Kırım, Donetsk ve Lugansk'ı asla Rusya'nın parçası olarak tanımayacaklarını söyledi.
 
16.13: Rusya Merkez Bankası, uluslararası rezervinin son bir haftada 1 milyar dolar azalarak 592 milyar dolara gerilediğini açıkladı.
 
16.12: Rusya'da SvetoCopy markası altında kağıt üretimi yapan Amerikalı Sylvamo Corportayion, pazardan ayrılacağını duyurdu.
 
15.53: İngiliz The Economist dergisi, ithalattaki düşüş nedeniyle Rus ekonomisinin bu yıl rekor ticaret fazlası vereceğini yazdı.
 
15.51: Gürcistan Tahıl ve Un Üreticileri Birliği, ülkedeki buğdayın bitmek üzere olduğunu açıkladı.
 
15.21: Vladimir Zelenskiy, televizyon kanalı Rai 1'e verdiği söyleşi sırasında İtalya'ya Rusya'dan turist kabul etmeme çağırısında bulundu.  
 
14.40: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Romanya'nın Moskova büyükelçiliğinin 10 çalışanını istenmeyen kişi ilan ettiğini duyurdu. Bakanlık ayrıca vatandaşlarının İngiltere'den vize almak için başvuruda bulunmaması ve bu ülkeye gitmemesi tavsiyesinde bulundu.
 
14.26: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmasına olumlu bakmadıklarını belirtti. Son günlerde Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği gündeme gelirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan olumsuz bir açıklama geldi. Cuma namazı çıkışı medya mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine olumlu bakmadıklarını söyledi. Erdoğan, " İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. Hatta parlamentolarında yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil" diye konuştu. (BloombergHT)
 
14.09: Kremlin, Vladimir Putin'in Güvenlik Konseyi üyeleriyle Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma kararı nedeniyle ortaya çıkan potansiyel tehditleri görüştüğünü duyurdu.
 
13.37: Vladimir Putin 1,5 ay sonra ilk kez Almanya şansölyesi Olaf Scholz ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin, görüşmede "taraflar arasında müzakere" konusunun gündeme geldiğini açıkladı.
 
13.30: Ukrayna, Sumskaya Vilayeti'nde bir sivili öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Rus askeri Vadim Şişimarin'in davasının 18 Mayıs günü görüleceğini duyurdu. Operasyonun başlangıcından bu yana bir ilk niteliğindeki duruşma açık yapılacak. 
 
13.21: RİA ajansı, İngiltere'nin Alina Kabayeva'yı ve Putin'in eski eşi Lyudmila Oçeretnaya'yı yaptırım listesine aldığını duyurdu. Batı basını, Kabayeva'nın Vladimir Putin'e yakın olduğunu iddia ederek Rusya devlet başkanını kışkırtmak istemeyen ABD yönetiminin Kabayeva'yı yaptırım listesine almakta tereddüt ettiğini yazmıştı.
 
13.20: Finlandiyalı gıda üreticisi Nordic, Rusya işletmesini elden çıkardı.
 
12.56: Vladimir Zelenskiy, Putin'le diyalog çerçevesinde görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. İtalyan Rai 1 televizyon kanalına konuşan Ukrayna devlet başkanı, ültimatomları ya da aracıları kabul etmeyeceğini söyledi.
 
12.41: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya'nın Moldova'dan doğal gaz borcunu istemesinin politik bir hamle olmadığını söyledi. Peskov ayrıca Putin-Zelenskiy görüşmesine bir itirazları olmadığını, ancak ön hazırlık olmadan böyle bir görüşmeyi imkansız gördüklerini dile getirdi.
 
Peskov ayrıca Polonya başbakanının dün yaptığı açıklamayı "Rus düşmanlığı" olarak niteledi. Polonyalı siyasetçi "Rus dünyası fikrini yayılmacı komünist ideolojinin devamı olarak gördüklerini ve tümörü andıran bu düşüncenin kökünden temizlenmesi gerektiğini" söylemişti.
 
12.30: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın AB üyeliğinin zararsız olacağı konusunda ciddi şüpheleri bulunduğunu söyledi.
 
Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'deki Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Ukrayna, AB üyesi olma arzusunu her zaman vurgulamaya çalışıyor. (Ukrayna Dışişleri Bakanı) Dmitriy Kuleba, burada AB'nin hemen bugün 'evet' veya 'hayır' cevabı vermesi gerektiğini söyledi. En önemlisi, bunun Kiev ile AB arasındaki bir sorun olması. Fakat Kiev'in bu isteğinin zararsız olacağıyla ilgili ciddi şüpheler var. AB'nin yapıcı ve ekonomik bir platformdan saldırgan bir askeri aktöre dönüşmesi dikkate alındığında, bu bir gerçek" dedi. (Sputnik)
 
12.04: Japonya'nın en büyük petrol şirketi ENEOS, Rusya'dan petrol alımına son verdiğini duyurdu.
 
11.09: Moldovalı yetkililer, Rusya'nın askeri operasyonunun başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana ülkelerine sığınan Ukraynalıların sayısının 461 bin olduğunu açıkladı. Bu kişilerden 7 bin 381'i Moldova'dan resmi sığınma talebinde bulundu.
 
10.40: Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya 500 milyon euroluk yeni bir askeri yardım yapacaklarını açıkladı. Böylece 24 Şubattan bu yana Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya gerçekleştirdiği askeri yardım miktarı 2 milyar euroya ulaşacak. Borrell ayrıca dışişleri bakanlarının 16 Mayıs günü Rusya'ya uygulanacak 6'ıncı yaptırım paketini ve petrol ambargosunu görüşeceğini söyledi. Önceki görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.
 
10.18: Moskova Borsası'nda dolar ve eurodaki düşüş sürüyor. Dolar 62,90, euro 65 rubleye geriledi. Böylece her iki yabancı para birimi son 5 yılın en düşük değerine geriledi.
 
09.40: Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB, son 24 saatte 18 binin üstünde sığınmacının Donbass'tan Rostov Vilayeti'ne giriş yaptığını açıkladı. 4 günde Rusya'ya geçiş yapan sığınmacı sayısı ise 57 bin civarında.
 
09.04: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Türkiye'nin Mariupol'deki Azovstal fabrikasında bulunan ağır yaralı askerlerin tahliyesi için arabulucu olmayı kabul ettiğini açıkladı. Vereşuk söz konusu askerlerin sayısını 38 olarak paylaştı.
 
09.00: Birleşmiş Milletler Gıda Programı'nın yöneticisi David Beasley, Vladimir Putin'e çağrıda bulunarak Odessa başta olmak üzere Ukrayna limanlarındaki ablukanın kaldırılmasını istedi. Beasley, aksi takdirde dünya genelinde milyonlarca insanın açlıkla karşı karşıya kalacağını ileri sürdü.
 
08.54: Finlandiyalı yetkililer, şu anda Rusya kaynaklı bir askeri tehdit gözlemediklerini açıkladı. Finlandiya'nın NATO elçisi Klaus Korhonen "Güçlü bir savunmamız var, sınır muhafızlarımız da çok yetenekli, şu anda tetikteyiz, bu yüzden sınırlarımız güvende," şeklinde konuştu.
 
08.52: Moldova sınırları içinde kalan Rusya yanlısı Transdinyester bölgesinde askerlik şubesine sabahın erken saatlerinde molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Olayı bölgenin içişleri bakanlık yetkilileri duyurdu.
 
05.52: Japonya, 3D yazıcılar dahil, 14 mal ve teknolojinin Rusya'ya ihracatını yasakladı. Güncellenen yaptırım listesinde yüksek teknolojili ekipmanları sayılan 14 yeni ürün yer alıyor. Buna göre Japonya, 3D yazıcıların, kuantum hesaplama ekipmanlarının, elektron ve atomik mikroskopların, petrol arıtma katalizörlerinin, yarı iletken ve elektriksel iletken polimerlerin Rusya'ya ihracatı da yasakladı. 
 
05.48: Finlandiya hükümetinin, bugün Rusya'dan gaz alımını durdurmaya hazırlandığı iddia edildi. Haberi hükümet kaynaklarına dayanan Iltalehti gazetesi duyurdu. Finlandiya'nın İsveç ile bilrikte gelecek hafta NATO üyeiiği için resmi başvurdu bulunması bekleniyor. 
 
05.46: ABD'nin eski başkanı Trump, Avrupa'yı "adil bir katkı" için Ukrayna'ya daha fazla mali yardım ayırmaya çağırdı. Trump, "Avrupa çok az verirken neden ABD olarak biz Ukrayna'ya 40 milyar dolardan fazla yolluyoruz?  Oysa Avrupa ülkeleri Rus işgalinden çok daha fazla etkilendi" dedi.
 
05.38: Türkiye uçuşlarına 6 Mayıs'ya yeniden başlayan Aeroflot, yaygın reklam kampanyasına girişti. Bu ay içinde Moskova-İstanbul hattında gidiş dönüş biletler ortalama 30 bin rublenin üzerinde  fiyatlarla satılıyor. Aeroflot'un uçmaması nedeniyle THY uçak biletlerine talep patlamış, fiyatlar da rekor düzeyde artmıştı. Aeroflot'un daha önce 2 saat 40 dakika kadar süren direkt Moskova-İstanbul uçuşu şu anda 5 saat 25 dakika srüyor. 
 
05.15: ABD Kongresi’nin Demokrat-Cumhuryetçi işbiriiği ile sorunsuz kabul ettiği Ukrayna’ya acil 40 milyar dolar yardım yollama kararı, tek bir senatörün direnişi nedeniyle Senato’dan geçemedi.
 
Cumhuriyetçi Parti Kentucky Senatörü Rand Paul, "Görev yeminim herhangi bir yabancı ülkeye değil, ABD Anayasasınadır. ABD ekonomisini mahvederek Ukrayna'yı kurtaramayız” diyerek yasanın bu şekliyle oylanmasını engelledi. Yasaya göre, prosedürleri atlayarak hızlı dış yardım yapılması için Senato'da “oybirliği” gerekiyordu.  Temsilciler Meclisi’nin (Kongre)  salı günü 57'ye karşı 368 oyla kabul ettiği Ukrayna’ya insani ve askeri yardım paketi böylece, ABD'nin dış yardım harcamalarına genel olarak karşı çıkan bir Cumhuriyetçi olan Rand Paul tarafından şimdilik bloke edildi. Paul, yardım harcamalarının sıkı denetlemesini gerektiren bir hükmün tasarıya sokulmasını istiyor. Rand Paul, tasarının geçmesi halinde, geçen yıldan bu yana Ukrayna'ya yapılan toplam ABD yardımının, ABD Dışişleri Bakanlığı bütçesinden daha fazla olan 60 milyar dolara ulaşacağını, böyle bir miktarın ABD’de enflasyonun hızlı büyümesini hızlandırabileceğini savunarak, "Enflasyon bir anda ortaya çıkmaz. İşte böyle denetlenmeyen büyük harcamalardan çıkar” dedi.
 
New York Times, Ukrayna paketinin bu itiraz sonrası “hemen” değil, değişikliklerle “en az bir hafta gecikmeyle” onaylanmasını bekliyor. Çünkü tasarıda yapılacak herhangi bir değişiklik, önce yeniden Kongre’de oylama ve onay gerektirecek. Sonra yeniden Senato’da onaya sunulacak. Dışişleri bakanı Antony Blinken, “Ukrayna’ya kritik askeri desteği kesintisiz sağlamak için yasanın 19 Mayıs'tan önce yasalaşması gerektiği” uyarısında bulundu.
 
23.04: Akşam saatlerinde Ukrayna ordusunun top saldırılarına hedef olan Harkov'da karşılıklı ateş devam ediyor. Rus hava savunması, Harkov Bölgesi’nde Rusya sınırı yakınında hava hedeflerini vuruyor.  Rusya Savunma Bakanlığı, Harkov bölgesinde ABD yapımı bir radarın imha edildiğini duyurdu.
 
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Tümgeneral Mihail Mizintsev, "neo-Nazilerin Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) mensupları ile birlikte Harkov bölgesinde cezalandırma baskınları düzenlediğini, Rus yanlısı vatandaşları aradığını, tutuklayıp bilinmeyen yerlere götürdüğünü" belirtti.
 
20.06: RIA ajansı, Rusya'nın kontrolündeki Ukrayna şehri Herson'un merkezinde güçlü patlamalar olduğunu duyurdu. İlk verilere göre, şehir Ukrayna ordusu tarafından bombalandı. Ajans en az altı patlama duyulduğunu bildirdi. Dün Herson'daki yen yerek yönetim temsilcileri, bölgenin Rusya'ya katılması konusunda Başkan Putin'e başvurma niyetinde olduklarını açıklamışlardı. 
 
18.39:  Moskova Borsası'nda dolar kuru 64 rublenin altına inerek 21 Şubat 2020'den bu yana en düşük düzeyi gördü. Euro kuru 66 rubleyle 27 Haziran 2017'den bu yana en dip fiyatı buldu.
 
18.36: İsviçre'nin şimdiye kadar Ruslara ait 6,3 milyar İsviçre Frangı değerinde varlığı bloke ettiği açıklandı. 
 
18.15:  Avrupa'nın en büyük sigorta şirketi Allianz SE, Rusya pazarından ayrılma olasılığının yüksek olduğunu açıkladı. Şirket bu kararın 400-500 milyon euroluk bir zarar anlamına geleceğini hesapladı. 
 
14.01: Rusya'nın yaptırımlarla başarılı bir şekilde başa çıktığını belirten Putin, "Rusya karşıtı yaptırımlar küresel krize yol açacak" dedi. Rusya'ya yönelik yaptırımların birçok yönden küresel ekonomik krizi kışkırttığını söyleyen Putin, "yaptırım kararı alanların kendi vatandaşlarını vurduğunu" söyledi.  Putin, "Rusya bu yıl rekor bir hasat bekliyor. 87 milyon tonu buğday olmak üzere 130 milyon ton tahıl üreteceğiz" dedi.
 
13.59: Rus Dışişleri Bakanlığı'ndan ilk resmi tepki: "Rusya, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya girmesinden kaynaklanan tehditleri ortadan kaldırmak için askeri-teknik ve diğer alanlarda misilleme adımları atmak zorunda kalacak."
 
13.43:  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya'nın üyeliğinin 'sorunsuz ve hızlı' olacağını belirtti.
 
13.19: Letonya parlamentosu, oy birliğiyle başkent Riga'daki 'Riga Kurtarıcıları' anıtının yıkılmasına onay verdi. Milletvekilleri, Letonya-Rus anlaşmasının anıt yapılarının korunmasına ilişkin maddesini iptal eden tasarıyı onayladı. (Sputnik)
 
13.17: Nike, Spartak Moskova futbol kulübü ile sözleşmesini feshetti. Kulüp, yeni bir forma-ekipman tedarikçisi arayışına başladığını duyurdu. 
 
12.43: Finlandiya'nın NATO'ya katılım başvurusu kararını ilan etmesinin ardından Kremlin Sözcüsü Peskov'dan ilk açıklama geldi. Peskov  "Finlandiya'nın NATO'ya katılımı Rusya'nın güvenliğini kesinlikle tehdit ediyor. Bu karar Rusya'nın güvenliğini sağlamak için önlemler almasını gerektirecek" dedi.
 
Peskov, Rusya'nın Finlandiya'nın olası NATO üyeliğine nasıl karşılık vereceğiyle ilgili sorular üzerine ise şunları söyledi: "Eğer hatırlarsanız, NATO'nun doğu kanadının güçlendirilmesi nedeniyle bizim batı kanatlarımızın güçlendirilmesine yönelik önlemler listesinin geliştirilmesini öngören bir devlet başkanı ve başkomutan talimatı var. NATO, bize doğru ilerliyor. Bu nedenle, elbette tüm bunlar özel bir analiz yapılması ve durumu dengelemek ve güvenliğimizi sağlamak için gerekli önlemlerin alınması adına önemli hususlar olacak."
 
Sputnik'in aktardığına göre Peskov, verilecek karşılığın NATO'nun genişleme sürecinin nasıl tezahür edeceğine, NATO askeri altyapısının ne kadar ilerleyeceğine ve Rus sınırlarına ne kadar yaklaşacağına bağlı olacağının altını çizdi. Peskov, Rusya ile NATO arasında doğrudan çatışma ihtimali hakkında da "Herkes bundan kaçınmak istiyor. Hem Rusya istiyor, hem de NATO'dan ve en önemlisi de Washington'dan bununla ilgili açıklamalar defaatle geldi. ABD Başkanı Biden da bu tür açıklamalar yaptı. Bu, herkesin kaçınmak istediği bir şey" dedi.
 
12.31: Zelensky, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin Rus Sberbank ve VEB'nin varlıklarının kamulaştırılmasına ilişkin kararını onayladı. 
 
12.28: Moskova Borsası'nda euro, Ocak 2020'den bu yana ilk kez 68 rubleye düştü.
 
12.26: LUKOIL, Tver bölgesindeki bir petrol tesisi ve 411 dolum istasyonu ağı da dahil olmak üzere Shell Oil'in Rusya'daki varlığının 100'ünü satın alacak. 
 
12.01: Uluslararası Enerji Ajansı'ndan (IEA) yapılan açıklamada, Rusya'daki petrol ve kondensat üretiminin günde 960 bin varil azalarak 10.4 milyona düştüğü ve bunum, Kovid-19 salgınının başladığı 2020 yılının kasım ayından bu yana en düşük seviye olduğu belirtildi. Daha önce IEA, 2022'de Rusya'daki petrol üretiminin günde 9.6 milyon varile düşebileceği tahmininde bulunmuştu. (Sputnik)
 
11.58: AB'den Rusya'ya Mart 2022'de ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55 düşüşle 3,42 milyar euroya geriledi. Diğer yandan Nisan ayında Çin'den Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 25,8 azalarak 3,8 milyar dolar oldu.
 
11.55:  Bloomberg: "10 Avrupalı enerji ​​şirketi daha Rusya'dan aldıkları doğal gazın parasını ruble olarak ödemek için Gazprombank'ta hesap açtı, toplamı sayı 20'ye çıktı." 
 
10.46: İzvestiya gazetesi "Türk Hava Yolları'nın Rus Mir kredi kartlarıyla ödemeleri bloke etmeye başladığını" yazdı. Gazeteye konuşan kullanıcılar, şirketin web sitesinde yalnızca yaptırım uygulanan bankalar tarafından verilen Mir kartlarıyla değil, yaptırıma tabi olmayanlarla da bilet ödemesine izin vermediğini belirtiyor. Habere göre, sistemde bir hata çıkıyor ve müşteriden kredi kuruluşu ile iletişime geçmesi veya başka bir ödeme yöntemi denemesi isteniyor. 
 
10.43:  Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mihail Alekseyev, 1 Haziran'da Rusya Merkez Bankası'ndan ayrılma kararı aldı. Yerine Sergey Belov  atandı. 
 
10.41: Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin, yaptığı ortak açıklamada ülkelerinin 'gecikmeden NATO üyeliğine başvurması gerektiğini' söyledi. Resmi başvurunun haftaya yapılması, İsveç'in de Finlandiya'yla aynı anda başvuru yapması bekleniyor.
 
10.04: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Tokyo ziyaretinde, "Rusya'nın uluslararası düzene doğrudan bir tehdit oluşturduğunu" söyledi. Japon Başbakan Fumio Kişida ise, Rusya'yı "dünya düzeninin temellerini sarsmakla" suçladı ve "buna müsamaha gösterilmeyeceğini" söyledi. Tokyo, Rusya'ya karşı sert yaptırımlar ve Ukrayna'ya destek konusunda AB ile yakın çalışmaya devam edecek.
 
10.03: Finlandiyalı enerji şirketi Fortum, Rusya'dan çekilme kararı aldı. Şirketten yapılan açıklamada, "Rusya pazarından kontrollü bir şekilde çekilmeye karar verdik. Tercih edilen bir yöntem olarak bu çözüm, Rusya'daki Fortum işletmelerinin potansiyel satışını içeriyor. Uniper'in Rusya'daki yan kuruluşu Unipro'nun satış sürecinin de mümkün olan en kısa sürede yeniden başlaması bekleniyor. Bu kapsamda Rusya'da Fortum markasını kullanmayı bırakma kararı aldık" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, satış süreçlerinin tamamlanmasının biraz zaman alabileceği ve düzenleyici kurumların onayına bağlı olduğu belirtildi. (Sputnik)
 
09.56:  Rusya Sivil Havacılık Ajansı, ülkenin güney ve orta kesimlerindeki 11 havaalanının uçuşa kapalı halini 19 Mayıs'a kadar uzattı.  Yasak, Ukrayna operasyonu başladığından beri on üçüncü kez uzatıldı.
 
09.08: Avrupa'nın en büyük teknoloji holdingi Siemens, Rusya pazarından tamamen çekileceğini açıkladı. Holdingin internet sitesinde yapılan açıklamada kararın "Ukrayna savaşı neticesinde" alındığı belirtildi. Operasyonların başlamasından kısa bir süre sonra Siemens, Rusya'da yeni proje ve yatırımların askıya alındığını açıklamıştı. Şirket sonrasında durumu değerlendirdiğini ve Rusya'daki üç bin çalışanına zarar vermemeyi amaçladığını vurguladı. Şirket Rusya'da Siemens ve Siemens Energy olarak iki şirkete sahipti. Şirketin ortak girişimleri Rusya'da üç tip elektrikli lokomotif ve Lastoçka hızlı elektrikli trenin üretiyordu.
 
06.14: Washington Post gazetesine göre ABD, "savaşın daha da yayılmasını önlemek için" Ukrayna ile veri paylaşımını sınırlandırma kararı aldı.  Gazete, "Washington, Ukrayna'ya milyarlarca dolar değerinde silah gönderiyor ve bu teslimatları mermi sayısına kadar açık bir şekilde duyuruyor. Ancak ABD, Ukrayna'nın savaş alanındaki başarısına bir başka önemli katkıyı sağlayan Rus ordusu hakkındaki istihbarat konusunda daha dikkatli. Washington ve Moskova arasındaki gerilimi tırmandırmaktan kaçınmak için ABD yönetimi, ABD'nin Ukrayna ile paylaşabileceği bilgi türleri konusunda iki geniş yasak belirleyen bir istihbarat paylaşım kılavuzu geliştirdi. Birincisi ABD, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun güvenliğini hedef alan, suikaste neden olabilecek bilgi paylaşamayacak. Kaynaklar, ikinci kategorinin Kiev'in, Ukrayna sınırları dışındaki Rus hedeflerine saldırmasına yardımcı olacak herhangi bir bilgiyle ilgili olduğunu söyledi. Bu kuralın amacı kısmen ABD'nin Ukrayna'nın Rusya topraklarında başlatabileceği saldırılara taraf olmasını engellemek" diye yazdı.
 
Ayrıca habere göre Washington, Ukrayna'ya "nokta hedefe dair bilgi" sağlamayı yasaklayan bir kural uygulayacak. Örneğin, yetkililere göre ABD, belirli bir Rus generalin belirli bir yerde tespit edildiğini söylemeyecek ve saldırı için yardım etmeyecek.
 
Washington Post, aynı zamanda, ABD'nin, Ukrayna'ya kendi savunmasında yardımcı olabileceği için, Rusya'nın komuta ve kontrol tesislerinin konumu hakkında bilgi paylaşacağını yazıyor.
 
06.09: Japonya'nın Rus Sberbank ve Alfa-Bank'a yönelik yaptırımları yürürlüğe girdi. Bu kapsamda iki bankanın varlıklarının dondurulması öngörülüyor. 
 
05.57: İtalya Başbakanı Mario Draghi, ABD'nin Rusya-Ukrayna çatışmasına son vermek ve barış anlaşması imzalanması için iki ülke arasındaki müzakerelere katılması gerektiğini söyledi.  
 
05.54:Financial Times, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya olan enerji bağımlılığından kurtulmak için önümüzdeki beş yılda 195 milyar euro harcamak zorunda kalacağını yazdı. 
 
11 Mayıs Çarşamba
 
23.30: Rusya'nın Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, sınır bölgesinde yer alan Solohi köyünün Ukrayna tarafından bombalandığını, bombardıman sonucu bir kişinin öldüğünü, üç kişinin de yaralandığını duyurdu.
 
23.27: Rusya Dış İstihbarat Şefi Sergey Narışkin, ABD Dışişleri Bakanlığı’nı, Almanya’da Nazi döneminde görev yapan “propaganda birimi” gibi faaliyet göstermekle suçladı. Amerikalı yetkililerin, başta Telegram uygulaması ve sosyal medya olmak üzere çeşitli iletişim kanallarında Rusya ile ilgili “yanlış bilgi ve haber” yayılmasını teşvik ettiğini ileri süren Narışkin, bu tür girişimlerin, İkinci Dünya Savaşı döneminde Naziler’in yönetimindeki Almanya’da Adolf Hitler’e yakınlığıyla tanınan Joseph Goebbels’in yürüttüğü propaganda kampanyasına benzetti.
 
21.48: Rusya Merkez Bankası: "Ekonomi, adaptasyonunu 2023'ün ortalarına kadar tamamlayacak. Rublenin güçlenmesi, büyük ölçüde yaptırımlar nedeniyle ithalattaki düşüşten kaynaklanıyor."
 
21.46: Kiev yönetimi, Azovstal'da kuşatma altında olan ağır yaralı askerleri Rus esir askerlerle takas etmeyi teklif ettiklerini ancak henüz Moskova ile bir anlaşmaya varılamadığını duyurdu. Müzakereler devam ediyor.
 
20.34: Carnival Cruise Line, Princess Cruises ve Costa Cruises dahil olmak üzere birçok büyük cruise şirketi, Rusya pazarıyla işbirliğini askıya aldı, yeni rezervasyonları durdurdu.
 
20.33: Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer, Ukrayna'nın restorasyonu için "birkaç trilyon dolar" gerektirebileceğini söyledi.
 
20.32:  İsveçli ayakkabı markası Vagabond ve Orta Avrupa'nın en büyük ayakkabı perakendecisi CCC, Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu.
 
20.31: Rus Ural petrolünün spot piyasada Brent'e kıyasla varil başına indirimi 34,9 dolara yükseldi. (Petromarket) 
 
20.30: Rusya'da tüketici fiyatları yılın başından 6 Mayıs'a kadarki dönemde yüzde 11,78 arttı. Yıllık bazda enflasyon yüzde 17,77'ye yükseldi.
 
20.29: İngiltere, İsveç'ten sonra Finlandiya ile de "ülkelerden biri bir saldırının hedefi haline gelirse, diğerinin askeri yardım da dahil olmak üzere her türlü desteği sağlamasına dair" anlaşma imzaladı.
 
20.27:  İtalya Başbakanı Mario Draghi, Rus gazının ruble cinsinden ödenmesini "gri alan" olarak nitelendirdi ve bunun resmi olarak yaptırımların ihlali olarak adlandırılamayacağını savundu. 
 
20.26: Rusya Bakanlar Kurulu, ödemeler ve menkul kıymetlerle yapılan tüm işlemler de dahil olmak üzere Moskova'nın yaptırım listesinde bulunan kişiler lehine işlemleri yasakladı.
 
20.23: Putin, "Moskova’nın Donbass halkına destek vermesinin pek çok partenri tarafından uygun bulunmadığını, ancak bunun insani nedenlerle yapılması gerektiğini" söyledi.  Putin, “Rusya'nın Donbass halkını koruma ve destekleme konusundaki ilkeli duruşu elbette pek çok ortağa uymuyor, fakat bu insanların şu anda bu desteğe gerçekten ihtiyacı var, dediğim gibi insani nedenlerle dahi bunun yapılması gerekiyor” dedi. 
 
20.22: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya'nın nükleer cephaneliğinin ABD için hem şu anda hem de gelecekte ciddi zorluklar çıkaracağını söyledi. ABD Temsilciler Meclisi'nde 2023 yılı savunma ihtiyaçlarının ele alındığı oturumda konuşan Austin, "Rusya'nın nükleer cephaneliği, ABD için hem şu anda hem de gelecekte ciddi zorluklar çıkaracak. Nükleer üçlememiz, ulusal savunmanın ana direği olmaya devam ediyor. Özellikle Rusya'nın önemli nükleer yetenekleri ve Çin'in nükleer potansiyelinin genişlemesi ışığında dünyada stratejik istikrarın sürdürülmesi için ABD'nin güvenli ve etkili nükleer kapasitesini koruması gerekiyor" dedi.
 
20.21: Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Halk Milisi, Ukrayna ordusunun bir günde DHC topraklarında yer alan 11 yerleşimi hedef alarak 235’ten fazla top ve havan mermisi ateşlediğini bildirdi. (Sputnik)
 
17.51: Rusya Merkez Bankası'nın rezervleri 1 Mayıs'ta 593 milyar dolara düştü. 1 Nisan'da rezervler 606 milyar dolardı. Böylece bir ayda 13,3 milyar dolar ya da yüzde 2 düşüş kaydedildi. 18 Şubat 2020'de aktın ve döviz rezervleri 643,2 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü.
 
17.48: Moskova Borası'ndaki işlemlerde euro kuru 70 rubleye, dolar kuru 66,5 rubleye düştü.
 
17.17: Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı Sözcüsü Annika Einhorn, "Alman makamları, Ukrayna'daki durum ışığında Kuzey Akım-2 projesinin esasen öldüğüne inanıyor" açıklamasını yaptı. (Sputnik)
 
17.14: NATO’ya üyelik başvurusu yapmayı planlayan İsveç, İngiltere ile ikili savunma anlaşması imzaladı. Buna göre, iki ülkeden biri saldırıya uğrarsa diğeri bu ülkeyi savunmak için gereken desteği verecek. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Stockholm ziyareti sırasında İsveçli mevkidaşı Magdalena Andersson ile söz konusu anlaşmaya imza attı.
 
17.08: Bulgaristan’ın, ABD’den sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satın almak üzere anlaşma yaptığı duyuruldu. Bulgaristan hükümet yetkilileri, ABD doğal gazı için, Rus enerji şirketi Gazprom’dan satın aldıklarından daha ucuz bir fiyat ödeyeceklerini söyledi, ancak ödenecek fiyatı açıklamadı. Anlaşma uyarınca Bulgaristan’a ABD doğal gazının sevkiyatına haziran ayında başlanacağı da kaydedildi. (Sputnik)
 
15.56: Peskov, Herson bölgesinin Rusya'ya dahil olması konusuna, Ukrayna'nın bu bölgesinin sakinleri tarafından karar verilmesi gerektiğini söyledi. Peskov, konunun hukukçular tarafından net ve dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini" bildirdi.
 
15.52: Gazprom, Ukrayna'nın yaptığı engellemeler nedeniyle Avrupa'ya gaz arzında yüzde 34'lük bir düşüş olduğunu bildirdi.
 
Gazprom sözcüsü Sergei Kupriyanov, Ukrayna'nın gaz arzının güvenilirliğini önemli ölçüde azalttığını ve Rus gazının Avrupa'ya geçişi için tek bir giriş bıraktığını söyledi.
 
Dün akşam Ukrayna'nın doğalgaz tranist operatörü GTS, Lugansk bölgesindeki Sohranivka gaz dağıtım istasyonu üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatını durduracağını açıklamıştı.  Operatör, Rusya'dan Avrupa'ya giden gazın yaklaşık üçte birinin bu istasyondan geçtiğini, Novopskov kompresör istasyonu üzerinde Ukrayna'nın kontrolü kalmadığı için transit sevkiyatın durdurulacağını duyurmuştu.
 
15.00:  Avrupa Komisyonu yaptırımların aşılmasını AB'de suç olarak tanımayı teklif edecek. Bu, AB üyesi ülkelerde Rusya karşıtı yaptırımları çiğneyenlerin varlıklarına el koymasını kolaylaştıracak. (Politico)
 
14.57: Peskov bir soru üzerine, "Putin'in Ukrayna'daki özel bir operasyon dolayısıyla Rusya'da sıkıyönetim ilan etmeyi planlamadığını" söyledi.
 
14.55: Elon Musk, Rusya'yı Starlink'e siber saldırılar yapmakla suçladı. Kremlin Sözcüsü Peskov, yanıt olarak, "tüm siber saldırılardan Rusya'yı suçlamanın dünyada herkesin favori hobisi haline geldiğini ve son günlerde büyük çaplı siber saldırıların aslı kurbanı olanın Rusya olduğunu" söyledi.
 
14.53:  Alman yetkililer, Ukrayna üzerinden Almanya'ya gelen gazın hacminin düne göre yaklaşık 25 azaldığını duyurdu. Almanya, bu farkı Norveç ve Hollanda'dan tedarik ederek telafi ediyor.
 
13.18: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa’da savaş çıkmasını istemediklerini söyleyerek savaş isteyenin Batı ülkeleri olduğuna işaret etti. Lavrov, Umman’ın başkenti Maskat’ta düzenlediği basın toplantısında bir soruya, “Avrupa’da savaş çıkması ihtimali konusunda endişeliyseniz, bunun asla bizim istediğimiz bir şey olmadığını bilmelisiniz” yanıtını verdi. Bununla beraber, ‘sürekli olarak Rusya’nın yenilgiye uğratılması gerektiğinden bahsedenin Batı ülkeleri olduğunu’ kaydeden Lavrov, “(Kimin savaş istediğine ilişkin) kendi çıkarımınızı kendiniz yapın” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
13.17: The Wall Street Journal, Avrupa'da enerji fiyatlarının Rusya karşıtı yaptırımların da etkisiyle son bir yılda yüzde 40 arttığını yazdı. 
 
13.10: Rus ordusununun kontrolüne geçen Ukrayna'nın Herson bölgesinin askeri-sivil yönetiminin başkan yardımcısı, bölgenin Rusya Federasyonu'na dahil edilmesi talebiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e başvuracaklarını söyledi. 
 
13.06: Yarın parlamentosu üyelik konusunu ele alacak olan Finlandiya'da yapılan son ankete göre, halkın yüzde 76'sı NATO'ya katılımı destekliyor. "Hayır" diyenler yüzde 12'de kaldı.
 
13.04: AB tarafından, "Rusya karşıtı petrol ambargosunu veto etmemesi karşılığında tzminat önerildiği" bildirilen Macaristan'ın Dışişleri Bakanı Peter Szijarto, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile  görüştü. Szijarto, "Macar ekonomisinin Rusya'dan petrol yasağı durumunda nasıl bir darbe alacağı konusunda hiçbir fikirleri yok" dedi. Bakan, "Eğer AB sonuçları ile ilgili çözüm önerirse destek veririz" dedi.
 
13.03: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, hava, füze ve topçu birliklerinin gece boyunca Ukrayna'daki hedeflere yönelik 500 atış gerçekleştirdiğini ve 280'den fazla aşırı milliyetçinin öldürüldüğünü belirtti. (Sputnik)
 
10.24:  Önde gelen yedi Japon şirketinin Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlardan kaynaklanan kayıplarının en az 265,7 milyar yen (2 milyar dolardan fazla) olduğu hesaplandı. Kayıp, özellikle, Sahalin-1 ve Sahalin-2 petrol ve gaz projeleri de dahil olmak üzere Rusya ile iş yapan Japon şirket varlıklarının piyasa fiyatındaki düşüşe dayanarak belirlendi. (Kommersant)
 
10.19: ABD'nin yeni Kiev Büyükelçisi olarak atanması beklenen Ohio senatörü Bridget Brink, "Rusya'nın Ukrayna meselesinde küresel informasyon savaşını kazandığını" söyledi. Brink, "çok daha büyük Rus ordusunun Ukraynalılarınkinden daha üstün olduğu gibi, Rusya'nın informasyon alanında Batı'dan daha üstün olduğunu" belirterek, "Rusya'nın Ukrayna'da yaptıklarını meşrulaştırma girişimlerine daha güçlü karşı koymak gerekiyor. Batılı ülkeler informasyon alanında daha yaratıcı ve yenilikçi olmalı" dedi.
 
09.55: Independent Media şirketi, daha önce ABD'li Hearst şirketiyle ortaklaşa yayınladığı, yaptırımlar nedeniyle basımı dudurulan dergileri aynı ekiperle ama yeni isimler altında Rusça olarak yeniden piyasaya sürdüğünü duyurdu. Cosmopolitan dergisi Voice, Men's Health dergisi Men Today, Esquire "Pravila Jizni" (Hayatın Kuralları), Harper's Bazaar ise The Symbol adıyla yayınlandı.
 
09.52: Gazprom, Ukrayna'nın gaz transit sisteminin operatörü GTS şirketinde, bu sabah saat 7'den itibaren Sohranivka istasyonu üzerinden Avrupa'ya transit gaz sevkini durdurduğuna dair bir bildirim aldığını teyit etti. Bu nedenle Avrupa'ya sevkedilen gazının miktarı yüzde 18 düşebilir.
 
06.55: Rusya Savunma Bakanlığı, "Karadeniz'deki Zmeinıy (Yılan) Adası'nı ele geçirmek amacıyla operasyon düzenleyen Ukrayna ordusuna mensup 50 askerin öldürüldüğünü" duyurdu.
Moskova'ya göre, Ukrayna sembolik ve stratejik önemi olan adayı ele geçirme operasyonlarında 14 uçak ve helikopter ile 30 insansız hava aracını kaybetti. Son iki gün içinde Kiev,'in adaya havadan ve denizden saldırı girişimleri olduğu belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Bu macera Ukrayna için felaketle sonuçlandı" dedi.
 
06.51:  AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Frankfurter Allgemeine Zeitung ile yaptığı röportajda "AB'nin Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerde arabuluculuk yapamayacağını" söyledi. Borrell, "En iyisi bunu Birleşmiş Milletler'in yapması olurdu" dedi. Borrell, "Her şey, çatışmanın taraflarının her birinin ne kadar güçlü olduğuna bağlı olacak." dedi.
 
06.49: AB'nin, Rusya'ya petrol ambargosuna karşı çıkan Macaristan'ı ikna edebilmek için "uğrayacağı zararları tazmin etme" güvencesi vermeye hazırlandığı bildirildi. (Politico)
 
06.46: Rus ajanslarının bildirdiğine göre, Mariupoli'deki Azovstal demir-çelik fabrikası bölgesi üzerinde dün siyah dumanlar yükseldi, patlamalar oldu. Fabrika alanında kuşatılan Ukraynalı silahlı güçler teslim olmayı reddediyor. 
 
06.44:  Japonya'nın en büyük ikinci petrol rafinerisi Idemitsu Rusya'dan petrol alımını aşamalı olarak durudurсak. Rus petrolü, Japonya'nın yurt dışından ithal ettiği toplam petrol hacminin yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyor.
 
06.41: Putin'in Kırım Daimi Temsilcisi Georgi Muradov, "Ukrayna'nın kurtarılan güney bölgelerinin Rusya Federasyonu'nun bir parçası olacağını" söyledi. Kırım Başbakan Yardımcısı da olan Muradov, "bir zamanlar Ukrayna'ya hediye edilen bölgelerin her zaman Rus olduğunu, orada Rusça konuşan yakın bir nüfusun yaşadığını" belirtti.
 
05.59: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların diplomatik yolla sona ereceğine inandıklarını belirtti. 
 
05.54: ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya yaklaşık 40 milyar dolarlık ek yardım sağlanmasını öngören yasa tasarısını onayladı. Karar 57 ret oyuna karşı 368 kabul oyuyla alındı.Tasarının Kongre'de de hızla onaylanması bekleniyor.   
 
00.39: Helsingin Sanomat, resmi kaynaklarına dayanarak "Finlandiya ve İsveç'in önümüzdeki hafta başlarında eş zamanlı olarak NATO'ya üyelik başvurusunda bulunmayı planladıklarını" yazdı.
 
00.36: Ünlü Sırp yönetmen Emir Kusturica, Batı ülkelerinin amacının, Rusları ve Sırpları yeryüzünden silmek olduğunu söyledi. İzvestiya gazetesine konuşan Kusturica, “Ben, sürekli savaşların olduğu bir dünyada büyüdüm. Vietnam, Irak, Suriye, Afganistan, Libya. Tüm bunların amacı, Rusları ve Sırpları yeryüzünden silmek. Bu, onların nihai hedefi” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
00.35: Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Mariupol şehrinde bulunan kuşatma altındaki Azovstal çelik fabrikasında yüzlerce yaralı da dahil olmak üzere binden fazla Ukraynalı asker olduğunu bildirdi. Vereşuk “Acil tahliye edilmesi gereken ağır yaralı insanlar var. Durum her gün kötüye gidiyor” dedi.
 
10 Mayıs Salı
 
22.20: Zelenskiy, "Rusya'nın Ukrayna tarafından sunulan Azovstal'daki savaşçıların serbest bırakılmasına dönük hiçbir seçeneği kabul etmediğini" söyledi. 
 
22.18: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna’ya sağlanan Rus yapımı Mi-17 helikopterlerinin ikinci partisinin sevkiyatına bugün başlayacaklarını belirtti. Pentagon’un bir üst düzey yetkilisi, bugünkü basın toplantısında, “Bu ek 11 adet Mi-17’nin ilki bugün gönderiliyor” diye konuştu. İlk parti, 5 adet Mi-17 helikopterinden oluşuyordu. Bu helikopterlerin, ABD’nin zamanında Afganistan ordusu için Rusya’dan satın aldığı Mi-17’ler olduğu tahmin ediliyor. (Sputnik)
 
19.31:  Ukrayna'da çatışmalarda bugüne dek ölen sivillerin sayısının Birleşmiş Milletler'in bildirdiği resmi rakam olan 3 bin 381'den binlerce daha fazla olduğu kaydedildi. Ukrayna'da 55 gözlemcisi olan BM İnsan Hakları Gözlem Misyonu'nun başkanı Matilda Bogner, toplam ölü ve yaralı sayısının kaç olduğu sorusuna, "Tahminler üzerinde çalışıyoruz, ancak şimdilik tek söyleyebileceğim, ölü ve yaralı sayısının sizlere bildirdiğimizin binlerce üzerinde olduğu" yanıtını verdi.
 
19.21: Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı savaşmadığını, Ukrayna'yı savunduğunu söyledi.  Euronews'e konuşan Borrell, "Tüm bu Batı Rusya'ya, Batı diğerlerine karşı türü hikayelerden hoşlanmıyorum. Bu Birleşmiş Milletler Antlaşması'nı ilgilendiren bir sorun. Bu devletlerin halklarının egemenliğiyle ilgili bir sorun, komşularını ezip geçmek için güç kullanmayarak sınırlara saygı duymakla ilgili bir sorun." ifadelerini kullandı. Borrell, "Rusya'ya karşı savaşmıyoruz. Ukrayna'yı savunuyoruz. Ve Ukrayna'yı savunmak hukuka dayalı uluslararası düzeni savunmak anlamına geliyor. Aksi takdirde orman kanunları geçerli olacaktır." şeklinde devam etti.
 
19.00: Lavrov, AB Yüksek Temsilcisi Borrell'in "Rusya'nın dondurulmuş varlıklarını Ukrayna'ya devretme" fikrini "hırsızlık" olarak nitelendirdi.
 
18.56: Ukrayna'nın doğalgaz tranist operatörü GTS, Lugansk bölgesindeki Sohranivka gaz dağıtım istasyonu üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatını durduracak. Operatör, Rusya'dan Avrupa'ya giden gazın yaklaşık üçte birinin bu istasyondan geçtiğini, Novopskov kompresör istasyonu üzerinde Ukrayna'nın kontrolü kalmadığı için transit sevkiyatın durdurulacağını duyurdu. 
 
17.09:  Çin ve Fransa liderleri Şi Cinping bir telefon görüşmesi yaptı. Cinping, "devam eden blok çatışmasının, küresel güvenlik için artan ve uzun vadeli bir tehdit oluşturduğunu" söyledi. Elysee Sarayı'na göre, Macron ve Şi Cinping Ukrayna'daki durumu ve gıda krizi riskini görüştü.
 
17.08: Alman ürünlerinin Mart ayında Rusya'ya ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 düştüğü bildirildi.
 
17.07: ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Haynes, şu anda Ukrayna'daki çatışmayı çözmek için "geçerli bir müzakere yolu" görmediklerini söyledi.
 
17.04: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rus enerji kaynaklarına olan bağımlılığını kalıcı olarak 'sıfıra' indirmeye karar verdiğini söyledi. Baerbock, Kiev'de düzenlediği basın toplantısında "Tüm sonuçlarıyla birlikte Rus enerjisine olan bağımlılığımızı sıfıra indiriyoruz. Ve bu sonsuza dek olacak" dedi. (Sputnik)
 
16.20: Rusya'nın Ukrayna'nın NATO üyeliğine de karşı çıkarak başlattığı askeri operasyon sürerken, bu kez Soğuk Savaş yıllarından beri NATO'ya mesafeli duran Avrupa'nın iki ülkesi üyelik airfesinde. Son haberlere göre, Finlandiya'nın 12 Mayıs Perşembe günü, NATO'ya resmen üyelik başvurusunda bulunarak, tarihi kararını duyurması bekleniyor. Finlandiya, AB'ye üye olmasına rağmen 1917 yılından bu yana askeri olarak 'tarafsız' konumunu sürdürüyordu. Diğer yandan üyelik tartışmalarının daha hararetli devam ettiği İsveç'in de 15 Mayıs'ta bu konuda bir karar açıklaması bekleniyor. Öte yandan İsveç ve Finlandiya'nın, NATO'ya üyelik başvurusunu aynı anda yapması bekleniyor. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de geçtiğimiz günlerde, İsveç'in olası bir NATO üyeliği için ABD'nin kendilerine güvenlik sigortası sözü verdiğini söylemişti.
 
Konu geçen ay gündeme geldiğinde Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsveç ve Finlandiya'nın olası NATO üyeliğinin bu ülkelerin ve Avrupa'nın güvenliği için sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu. Bakanlık Sözcüsü Maria Zaharova, "Bu ülkelerin, böylesi bir adımın ikili ilişkilerimiz ve bir bütün olarak Avrupa güvenlik yapısı üzerindeki sonuçlarını anlamaları gerekiyor" ifadesini kullandı. Ayrıca Zaharova, "NATO üyesi olmak onların ulusal güvenliğini güçlendiremez. Fiili olarak (Finlandiya ve İsveç) NATO'nun ön cephesi haline gelir" demişti.
 
16.12: Finlandiya'nın NATO üyeliği için kararını 12 Mayıs'ta açıklaması beklenirken, Finlandiya Savunma Komitesi, hazırladığı raporunu hükümete sundu. Komite Başkanı Petteri Orpon, "ülkenin savunma gücünün iyi olduğunu ancak Rusya tehdidine karşı yeterli olmadığını" söyledi. Orpon, "Bu nedenle ülkenin güvenliğini garantiye almak için en doğru çözümün NATO üyeliği olduğunu düşünüyoruz" dedi.
 
13.05: Litvanya parlamentosu Seimas, Rusya'yı 'terör devleti' ilan ederek Moskova'ya karşı uluslararası bir mahkeme kurulması çağrısı yaptı. İlgili karar, parlamentoda 128 'evet' oyuyla kabul edildi. Kararda, "Silahlı kuvvetleriyle bombalamak üzere kasıtlı ve sistematik olarak sivil hedefler seçen Rusya Federasyonu, terörü destekleyen ve icra eden bir devlettir" iddiası yer aldı. (Sputnik)
 
13.03:  Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Financial Times'a verdiği demeçte, Ukrayna'ya AB'ye üyelik için aday statüsü verilmemesi durumunda bunu "Avrupa'nın Ukrayna'yı aldatması" olarak yorumlayacaklarını söyledi.
 
13.02:  Japonya Ekonomi Bakanı Koichi Hagiuda, Japonya'nın diğer G7 ülkeleri ile birlikte Rusya'dan petrol alımını aşamalı olarak durdurmayı düşünmeye hazır olduğunu söyledi.
 
13.01: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ukrayna'nın Buça kentine sürpriz bir ziyaret yaptı.
 
10.54: Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya'ya petrol ambargosuna karşı çıkan Macaristan Başbakanı Orban'ı bugün arayarak ikna etmeye çalışacağını söyledi.
 
10.50: Rusya'daki faaliyetlerini askıya alan IKEA, Rusya'daki 15 bin çalışanının maaş ödemelerini Ağustos 2022'ye kadar uzatma kararı aldı. Böylece çalışanlar kapatma kararında itibaren en az altı ay maaş garantisine kavuşmuş oldu. 
 
10.14: ABD yönetimi, "henüz Çin'in Rusya'ya karşı yaptırımları ihlal ettiğinin gözlenmediğini" açıkladı. 
 
10.09: Serveti 129 milyar doları bulan Microsofot'un kurucusu Bill Gates, Ukrayna'daki durum nedeniyle küresel ekonomide düşüş konusunda uyardı. Bloomberg'in haberine göre, Gates dünyada yükselen faiz oranlarının küresel ekonomiye büyük darbe vuracağını söyledi.
 
10.04: Youtube'un Rusya'daki devlete ait mudaili olan Rutube, bilgisayar korsanlarının dünkü saldırısının ardından hala açılamadı. Rutube'dan yapılan açıklamada, "kodlar çalındığı için siteyi geri yüklemenin imkansız olduğu" iddialarını yalanlayarak, "Sitenin yeniden açılması, mühendislerin başlangıçta tahmin ettiğinden daha uzun sürecek. Ancak, kötümser tahminlerin mevcut durumla hiçbir ilgisi yok: Sitenin kaynak kodu mevcut, arşivi sağlam. Şimdi, dosyaları geri yükleme süreci devam ediyor" denildi.
 
10.03: Fransa Dışişleri Bakanı Villepin, Rusya'ya petrol ambargosu kararınıun birkaç gün içinde alınacağını bildirdi.
 
10.02: Duma Başkanı Volodin, Rusya'da seferberlik ilan edilmeyeceğini söyledi.
 
10.01: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksander Gruşko, Sputnik'e verdiği demeçte, Moskova'nın olası yeni dostça olmayan adımlara yanıt olarak Avrupa ülkelerinin büyükelçiliklerini kapatmayacağını, bu tür eylemlerin Rus geleneklerinde olmadığını söyledi. 
 
08.12: İngiltere Başbakanı Johnson, "Rusya'nın 2. Dünya Savaşı sırasında Nazizmi yenmedeki kahramanca rolünün reddedilemeyeceğini" söyledi. Johnson, Evening Standard gazetesine verdiği röportajda, "Ruslar, Nazizm'e karşı kazanılan zaferdeki kahramanca rollerini kutlayarak doğru olanı yapıyorlar" dedi.
 
08.09: AB içinde yeni Rusya yaptırımı konusunda ankaşmazlık devam ederken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "kilit kararların alınmasında oybirliği ilkesinin kaldırılması da dahil olmak üzere Avrupa Birliği'nde reform önerilerini desteklediğini" söyledi. Şu anda kararlar tek bir ülke bile veto etse alınamıyor.
 
07.48: ABD Başkanı Biden, "Vladimir Putin'in Ukrayna savaşından çıkış yolu olmamasından endişe ettiğini ve Rus liderin bu konuda ne yapacağını bulmaya çalıştığını" iddia etti. Biden, Putin'in "Ukrayna'nın işgalinin NATO'yu ve Avrupa Birliği'ni parçalayacağın yanılgısına düştüğüne inandığını" vurguladı. Biden, Putin'in çok hesaplı hareket eden birisi olduğunu, ancak kendisini endişelendiren sorunun "şu anda Rus liderin bir çıkış yolu olmaması" olduğunu söyledi.
 
07.46: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna’nın bir Rus gemisini ve Rus generalleri hedef almasına, ABD’nin sağladığı istihbaratın yardım ettiği şeklinde ABD basınına sızan açıklamaların, Başkan Joe Biden’ı rahatsız ettiğini belirtti. ‘‘Başkan sızıntılardan memnun değil’’ diyen Psaki, Başkan’a göre bunun ABD’nin rolünü abartan ve doğru olmayan bir açıklama olduğunu belirtti. Psaki, Başkan Biden’ın bir diğer görüşünün de bunun Ukrayna’nın rolünü ve liderliğini küçümsemek olduğuna dikkat çekti. (VOA)
 
07.44: Japonya, Ukrayna'daki olaylar ışığında, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin dahil olmak üzere Rusya, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nden 140'tan fazla kişiye yeni yaptırımlar uygulayacağını açıkladı.Aynı zamanda Almaz-Antey de dahil olmak üzere 71 Rus şirketine de karşı da yaptırım kararı alındı. Güncellenen yaptırım listesi, Japonya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlandı. İlk olarak 133 kişiye yaptırım uygulanacağı açıklanırken, tam listeyle sayı 141'e yükseldi. (Sputnik)
 
05.53: ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'den Ukrayna için 33 milyar dolarlık askeri, ekonomik ve insani yardımı acilen onaylamasını talep etti.
 
05.50: Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, Ukrayna'ya askeri operasyonun başında ele geçirilen belgelerin, Ukrayna topraklarından Rusya ve Donbass'a saldırı hazırlığında olunduğunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Polyaskiy ayrıca, Rusya ile NATO'nun vekalet savaşında olduğunu belirtti. 
 
9 Mayıs Pazartesi
 
23.20: Uzun süredir ABD yönetiminin gündeminde olan "ödünç verme" yasası ABD Bakanı Joe Biden tarafından imzalanarak yürürlüğe sokuldu. Ayrıntılar.
 
23.12: Kırım köprüsünde bir patlama olduğu iddiasıyla sosyal medyadaya yayılan Ukrayna kaynaklı haberler, Kırım'daki Rus yönetimi tarafından yalanlandı. Rus yetkililer, bunu "9 Mayıs Zafer Günü'ne gölge düşürmeye çalışan asılsız propagandalar" olarak niteledi. (M. Komsomolets)
 
23.11: Ukrayna'da, Z ve V harfleri araba plaka kayıtlarından çıkarıldı ve bunların yerine tek bir Y sembolü konuldu. Z ve V harfi, askeri operasyon başladığından beri Rusya tarafından simge olarak kullanılıyor. 
 
23.09: Moldova Başbakanı Natalia Gavrilitsa, ayrılıkçı Transdinyester Cumhuriyeti topraklarında 1992'den beri bulunan Rus birliklerinin geri çekilmesini istedi. 
 
22.08: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, hızla barışçıl bir çözüme ulaşmak için Rusya ile Ukrayna arasında müzakerelere yeniden başlama çağrısında bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Berlin'de düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Scholz, “Talebimiz müzakerelerin yeniden başlatılması, Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin daha somut hale gelmesi, hızlı bir şekilde anlaşmaya varılmasıdır. Binlerce can kaybının ardından şimdi Ukrayna'da yeni bir yıkım yaşanmamalı. Tam tersine, artık müzakerelerde ilerleme noktasına gelmeliyiz" dedi.
 
20.52: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy’in doğrudan talimatı ile, ABD’li ve İngiliz danışmanların katılımı ile yapılan Zmeinıy Adası’nı ele geçirmeye yönelik büyük provokasyon girişiminin adadaki Rus askerleri tarafından önlendiğini bildirdi. Konaşenkov, Kiev’in 7 Mayıs’tan itibaren 2 gündür Karadeniz’in kuzeybatısının kontrolü açısından stratejik bir konumda olan Zmeinıy Adası’na havadan ve denizden indirme yapmak için birkaç girişimde bulunduğunu söyledi. Adada bulunan Rus ordu birliklerinin ustaca eylemleri sayesinde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin provokasyon girişimlerinin önlendiğine dikkat çeken Konaşenkov, adaya yönelik düşman saldırılarının püskürtülmesi sırasında Ukrayna’ya ait 3 Su-24, 1 Su-27 uçağının, ayrıca indirme kuvvetlerini taşıyan 3 Mi-8 helikopterinin ve 1 Mi-24 helikopterinin havada vurulduğu bilgisini verdi. Rus komutan, ayrıca 2 gün içinde Zmeinıy Adası’nın bulunduğu bölgede 8’i Bayraktar TB-2 olmak üzere Ukrayna’ya ait 29 insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü, 8 Mayıs gecesi adaya denizden çıkarma yapma girişimi sırasında ise Ukrayna’ya ait 3 adet Kentavr zırhlı hücumbotunun imha edildiğini vurguladı. (Sputnik)
 
18.02: Fransa Cumhurbaşkanı Macron, AB'nin "Ukrayna ihtilafı daha da genişlemeden ateşkese ulaşılmasını sağlaması gerektiğini" söyledi.
 
18.01:  Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Moskova'nın Berlin'e Kiev'e silah tedarik etmekten başka seçenek bırakmadığını savundu.
 
18.00:  Rusya İçişleri Bakanlığı, Moskova'daki Ölümsüz Alay yürüyüşüne 1 milyondan fazla kişinin katıldığını bildirdi.
 
17.05:  Putin, döviz düzenlemeleri ve uluslararası hesap işlemleri ile ilgili yeni mekanizmalar geliştirmek için çalışma grubu kurulması talimatı verdi. Kararname metninde, “Döviz düzenlemeleri ve uluslararası hesap işlemleri ile ilgili yeni mekanizmalar geliştirmek için kurumlar arası çalışma grubunun kurulması” ifadeleri yer aldı.
 
15.53: Rusya’nın başkenti Moskova’da İkinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Sovyet vatandaşlarının anısına  Ölümsüz Alay yürüyüşü gerçekleştiriliyor. Yürüyüşe, Rusya Devlet Başkanı Putin de babasının fotoğrafıyla katıldı.
 
15.01: Almanya Ekonomi Bakanlığı'ndan bir yetkili, Rus gazının ödemesine ilişkin hükümetin tutumunun değişmediğini, ithalatçıların ödemelerini euro olarak yaptığını söyledi. (Bloomberg)
 
14.59: Başkan Putin, "Ukrayna'daki özel askeri harekatın hedefine ulaşacağından şüphe yok" dedi.
 
14.58: Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) lideri Denis Puşilin, Mariupol'ün DHC'ye sonsuza dek döndüğünü ve Rusya'nın orada sonsuza dek kalacağını söyledi. Mariupol sakinleriyle sohbet eden Puşilin, "Rusya, sonsuza dek burada ve nihayet sizler evinizdesiniz. Şimdi burası, sonsuza dek DHC toprağı. Gücümüz var, imkanlarımız var, en büyük ve harika ülke Rusya'nın desteği var" dedi. (Sputnik)
 
14.06: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus hava savunma sistemlerinin gece saatlerinde Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde (DHC) Ukrayna ordusuna ait 2 MiG-29 savaş uçağı ile Harkov Bölgesi'nde 1 Su-24 savaş uçağını vurduğunu belirtti. İzyum ve Snejkovka yerleşimlerinde Smerç tipi 3 çok namlulu roketatar sisteminin imha edildiğini bildiren Konaşenkov, Zmeynıy (Yılan) Adası'nda ise 2'si Bayraktar-TB2 olmak üzere 3 İHA'nın etkisiz hale getirildiğini kaydetti. (Sputnik)
 
13.34: Putin, Kızıl Meydan'daki geçit töreninden sonra, Rus ordusuna bağlı "Sparta" taburunun Donbass'taki çatışmalarda ölen komutanı Vladimir Jogi'nin babasıyla bir araya geldi, oğluna verilen Rusya Kahramanı madalyasını takdim etti. 
 
12.22: Çin'in doğal gaz ithalatı ilk dört ayda yüzde 8,9, petrol alımı yüzde 4,8 azaldı. Bu dönemde Çin gaz için 21,64 milyar dolar, petrol için 116,07 milyar dolar ödedi. Bloomberg Çinli sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) şirketlerinin Rusya'dan büyük indirimle alım yaptıklarını yazmıştı.
 
12.19: Putin, Ukrayna'daki operasyonda ölenlerin çocuklarının, Rus üniversitelerine sınavsız girmeleri için kararname imzaladı. 
 
12.18:  Rusya'da Youtube'un muadili olan Rutube sitesi, pazartesi sabahı hacklendi. Ayrıca bilgisayar korsanları Rusya'daki TV kanallarının programlarına ve Lenta.ru haber sitesine saldırdı.
 
11.54: Ukrayna'yla müzakerelerde Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Moskova ve Kiev arasındaki görüşmelerin sona ermediğini ve video konferans yöntemiyle devam ettiğini söyledi. Rus basınına konuşan Medinskiy, yüz yüze görüşmelere geçilmesi için ellerinde daha fazla somut husus bulunması gerektiğini kaydetti. (Sputnik)
 
11.06: AB Diplomasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Avrupa Birliği ülkeleri, Ukrayna'yı yeniden inşa etmek için Rusya'nın dondurulmuş döviz rezervlerini kullanmayı  düşünmelidir" dedi. Borrell, ABD tarafından Afganistan Merkez Bankasın'nın el konulan ve daha sonra terör mağdurlarına ödenmek ve ülkeye insani yardım sağlamak için kullanılan milyarlarca dolar değerindeki varlığı örnek gösterdi. Borrell Rusya'nın dodurulnmuş rezervleriyle benzer adımlar atmanın "mantıklı olacağını" savundu.
 
10.59: Putn, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı zafer elde eden nesille gurur duyduklarını belirtti ve “Nazizm'i un ufak edenlerin anısını korumak bizim görevimiz” ifadelerini kullandı. Rusya'nın her zaman ‘bölünmez güvenliğin’ savunucusu olduğunu kaydeden Putin, “Küresel savaş kabusunun bir daha yaşanmaması gerek” diye devam etti.
 
10.40: Putin: "Moskova'daki geçit törenine Ukrayna'daki özel askeri operasyonda görev yapan askerler de katılıyor."
 
IFrame
 
10.39: RIA ajansı, hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle St. Petersburg, Yekaterinburg, Novosibirsk ve Samara'da da hava gösterisinin iptal edildiğini duyurdu. 
 
10.35: Kızıl Meydan'daki törende savaş uçakları ve helikopterlerin uçuşunun hava koşulları nedeniyle iptal edildiğini Kremlin Sözcüsü Peskov açıkladı.
 
10.24: Putin konuşmasının ortasında, hayatını kaybedenler için herkesi 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.
 
10.23: Putin: "Uzlaşma çağrımıza rağmen NATO ülkeleri bizi duymak istemedi, çünkü tamamen farklı planları vardı. Kırım'a saldırı için hazırlıklar yapıldı, ittifak bize sınır bölgelerde askeri yığınak başlattı, her şey neo-Nazilerle bir çatışmanın olacağını gösterdi. Bu kaçınılmazdı."
 
10.22: Putin, orduya seslendi: "Anavatanımızın güvenliği için Donbass'taki halkımız için savaşıyorsunuz."
 
10.18: Putin, Rusya'nın güvenlik garantileri için Batı ile uzlaşma istediğini, ancak NATO'nun reddettiğini söyledi. Asker operasyonun "tek doğru karar olduğunu" vurguladı. 
 
10.02: Kızıl Meydan'da 9 Mayıs Zafer Günü resmi geçit töreni başladı. Başkan Putin, tören öncesi tribündeki gazilerin ellerini tek tek sıkarak bayramlarını kutladı. 
 
05.57: İngiltere, Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulayacağını duyurdu. Rusya'dan platin ve paladyum ithalatına yeni vergiler getirileceği belirtildi. 
 
05.52: Avrupa Parlamentosu'nda Fransız Ulusal Cephe Partisi milletvekili Thierry Mariani, Rusya karşıtı yaptırımların Moskova'nın lehine olduğu fikrini dile getirdi. Yaptırımlardan Rusya'nın kazançlı çıktığını belirten Mariani, "2014'ten beri, bu ambargo nedeniyle Ruslar para kazanıyor, Fransızlar ise kaybediyor. Bizim çiftçilerimiz daha az ihraç ediyor. Bugüne bakınca, Rusya petrol ve doğal gazdan hiç bu kadar fazla para kazanmamıştı" dedi. 
 
00.54: Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, "NATO'nun Ukrayna'daki ihtilafın tarafı haline getirilmesine izin vermeyeceğini" söyledi. Scholz, "Almanya, kendisine ve ortaklarına Rusya'dan daha fazla zarar verecek kararlar almayacak" dedi.
 
00.52: M. Komsomoltes: "Ukrayna ordusu yakında yeni parti Türk İHA'sı Bayraktar TB2'leri teslim alacak. Meridian Air Cargo'nun An-12 nakliye uçağı, 8 Mayıs'ta Türkiye'nin Tekirdağ şehrinden Polonya'ya (Rzeszow) geldi. İHA'lar Polonya'dan Ukrayna'ya sevkedilecek."
 
00.46: Rusya, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası’nı karşı kazanılan zaferin 77. yıldönümü olan 9 Mayıs Zafer Günü’nü kutluyor. Törenlerin kalbi her zaman olduğu gibi Kızıl Meydan’da atacak. Kremlin Sözcüsü Peskov, Başkan Putin’in zafer geçit töreninde bir konuşma yapacağını, Meçhul Asker anıtına çelenk koyacağını söyledi. Ukrayna operasyonunun devam ettiği sırada Putin’in yapacağı konuşma tüm dünyada merakla izlenecek.
 
Kızıl Meydan'daki tören saat 10:00'da başlayacak. Bu yıl törene 11 bin asker, 77 uçak ve helikopter katılacak, Rus ordusunun modern silahları sergilenecek.  Ölümsüz Alay yürüyüşü Moskova’da  saat 15.00'te başlayacak, 7 kilometrelik bir güzergahta yapılacak.  Kutlamalar gece 22.00’de başkentin 36 farklı mekanında 10 dakika sürerecek havai fişek gösterileri ile sona erecek.
 
00.23: Zelenskiy, Mariupol kuşatmasını askeri yollarla kaldırmanın imkansız olduğunu, durumu diplomasi yoluyla çözmeyi hedeflediğini söyledi.
 
 
 
 
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама