Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Çin'den ABD'ye: "Amaçları barış değil krizin sürmesi"

ÖNEMLİ GELİŞMELER// 29 Nisan Cuma, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 65'inci günü.
 
21.10: İngiliz gazetesi The Guardian'da köşe yazarı Simon Jenkins, "Britanya hükümetinin Rusya ile krize barışçı çözüm fırsatını Ukrayna'nın elinden almaya çalıştığını" yazdı. Jenkins, Britanya'nın Muhafazakar Partili Başbakanı Boris Johnson ve Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın nükleer riskini umursamaksızın savaş kışkırtıcılığı yaparken sadece kendi siyasi çıkarlarını gözettiklerine dikkat çekti. (Sputnik)
 
21.01: Kripto borsası Binance, üst düzey Rus yetkililerin çocuklarının hesaplarını engelledi. Bloomberg'in haberine göre, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov'un kızı Elizaveta, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un üvey kızı Polina Kovalyeva ve Tsargrad TV kanalının sahibi Konstantin Malofeyev'in oğlu Kirill'in hesapları bloke edildi.
 
Bloomberg'e göre , engelleme, borsanın yaptırım altındaki kişilerle ilişkili kullanıcıları doğrulamak için yaptığı çalışmanın bir parçası olarak gerçekleştirildi. Binance, “Uyumluluk incelemelerimiz proaktiftir ve finansal suç risklerini tespit etmeyi ve kontrol altına almayı amaçlar” dedi.
 
21.00: VTsIOM anketine göre, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları halkın bakışını büyük ölçüde değiştirdi. Geçen Rusya halkının yüzde 55'i genel olarak AB'ye karşı olumlu bakarken, şu anda bu oran yüzde 22'ye düştü. Olumsuz bakanların oranı bir yıl içinde yüzde 27'den yüzde 64'e yükseldi.  Ankete katılanların yüzde 69'u Avrupalıların Ruslara "kötü gözle baktığını" düşünüyor.
 
20.07: Polskie Radio'ya göre, Polonya Ukrayna’ya 200'den fazla Sovyet T-72 tankı, Gvozdika kundağı motorlu obüs, Grad roketatar sistemleri ile MiG-29 ve Su-27 uçaklarında kullanılan havadan havaya füzeleri tedarik etti. Haberde, Ukrayna’ya verilen Sovyet tanklarının çoğunun modernize edilmemiş olduğu kaydedildi. (Sputnik)
 
19.58: Rusya'nın Hindistan'a ikili ticarette kısmen ulusal para birimlerine geçmeyi teklif ettiği belirtildi.Bloomberg'in haberine göre Moskova'nın son önerisi, Hindistan'ın Rusya'dan petrol alımında dolar veya euro cinsinden ödeme yapmasını, diğer ticari işlemlerin ise ruble ve rupiyle gerçekleştirilmesini öngörüyor.
 
19.55: Başkent Presnenski Bölge Mahkemesi, Rus ordusu hakkında sahte haberler yaymakla suçlanan Moskova'nın merkez belediye birimlerinden Krasnoselski'nin başkanı Yelena Kotenoçkina'yı gıyaben tutukladı.Kotenoökina'nın Rusya'yı terk ettiği bildirildi.
 
19.53: BM genel sektereinin ofisinden yapılan açıklamaya göre, Moskova ve Kiev arasında Mariupol'den tahliye operasyonu için temaslar devam ediyor.
 
19.50: Rusya'nın en büyük eletronik ürünleri perakendecisi M.Video-Eldorado grubunun büyük ortağı olan iş adamı Said Gutseriev, şirketin hisselerini satmak için ismi açıklanmayan Rus girişimcilerle anlaştığını duyurdu. Gutseriev, M.Video'nun yüzde 60,4'ünü doğrudan veya dolaylı olarak kontrol ediyor.
 
17.38: Alman şekerleme üreticisi Haribo, Rus pazarından çekildiğini açıkladı.
 
17.11: Çin Dışişleri Bakanı Zhao Lician, ABD'nin Ukrayna'da barışı tesis etmekle ilgilenmediğini, onun yerine krizin daha da sürmesi için elinden geleni yaptığını söyledi.  Basın toplantısında konuşan Zhao şöyle devam etti: "Uluslararası toplum çatışmaların bitirilmesi çağrısı yaparken ABD yangına körükle gitmeyi sürdürüyor ve son Ukraynalı ölene kadar savaşmaya hazır olduğunu gösteriyor. Asıl amaçları barış değil krizin sürmesi. ABD'nin barış mı savaş mı, emniyet mi kaos mu getireceği konusuna gelirsek sanırım hepimiz cevabı biliyoruz." (Sputnik)
 
16.30: Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, direktörler kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Nabiullina, rublenin altına endekslenmesi konusunun tartışılmadığını söyledi. Döviz alım satımıyla ilgili sınırlamalar vaktinden, yani 9 Eylülden önce kaldırılmayacak.
 
Nabiullina ayrıca Rusya'nın "muazzam bir belirsizlik alanının" içinde bulunduğunu, hem enflasyonist, hem de deflasyonist etkilerin mümkün olduğunu söyledi.
 
15.25: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bulunan bir savunma şirketinin fabrikasına hava saldırısı düzenlediklerini belirtti. Saldırı, Rusya ordusunun Kiev’e haftalar sonra düzenlediği ilk operasyon olma niteliğini taşıyor. (Spuntik)
 
14.39: Endonezya kasım ayında Bali'de ev sahipliği yapacağı G-20 toplantısına Rusya ve Ukrayna liderlerini de davet etti. Rusya'nın toplantıya davet edilmemesi yönündeki baskılara direnen  Endonezya yönetiminin ara bir çözüm olarak Ukrayna'ya da davet göndermeye karar verdiği bildiriliyor.
 
14.33: Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediklerini açıkladı.
 
14.14: Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, bu yılki Zafer Bayramı kutlamalarına yabancı liderleri davet etmediklerini açıkladı.
 
13.53: Aeroflot 6 Mayıstan itibaren Türkiye uçuşlarına başlayacağını duyurdu. Aeroflot internet sitesinde yer alan rezervasyon bilgilerine göre, Moskova ve St. Petersburg gibi şehirlerden gerçekleşen uçuşlar büyük oranda Soçi, Adler aktarmalı yapılacak. Rusya içi seferlerde Airbus, Soçi'den İstanbul'a düzenlenen seferlerde ise Superjet 100 uçakları kullanılacak. Tek yön bilet fiyatları Moskova'da 14 bin, St. Petersburg'da 11 bin rubleden başlıyor.
 
13.27: Norveç limanlarını ve sınırlarını, 7 Mayıstan itibaren Rus gemilerine ve tırlarına kapatacağını duyurdu. Rus balıkçılık gemileri karardan muaf tutulacak.
 
12.57: Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, bu yıl bütçenin GSMH'nin yüzde 1'i kadar açık vereceğini açıkladı.
 
12.42: Radio Svoboda çalışanı Vera Giriç'in Kiev'de hayatını kaybettiği açıklandı. Giriç'in yaşadığı eve dünkü saldırıda roket isabet ettiği öğrenildi.
 
12.03: Dolar 2021 kasımından bu yana ilk kez 71 rublenin altına düştü.
 
12.01: Gürcü içecek üreticisi Borjomi, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği özel askeri operasyondan ötürü yaşadığı mali sorunlar nedeniyle üretimi durdurduğunu açıkladı.
 
11.36: Mart ayında Rus bankalarının verdiği kredi kartı sayısı şubata kıyasla yüzde 28,5 düşüş kaydetti.
 
10.59: Fransa Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin önümüzdeki hafta Rusya'ya karşı 6'ncı yaptırım paketini açıklamasını beklediğini duyurdu.
 
10.50: Danimarka enerji şirketi Orsted, Rusya'dan doğal gaz almak için ruble hesabı açmayı planlamadığını açıkladı.
 
10.06: CNN, 22 yaşındaki ABD vatandaşı Willy Joseph Cancel'ın Ukrayna'daki çatışmalar sırasında hayatını kaybettiğini duyurdu. Eski bir deniz piyadesi olan Cancel'ın özel bir güvenlik şirketi bünyesinde Ukrayna safında çarpıştığı öğrenildi.
 
10.01: Rusya'nın Ukrayna sınırında bulunan Kursk vilayetine havan topuyla saldırı düzenlendi. Valilik olayda ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu.
 
09.24: İsrail'in Moldova Büyükelçisi Joel Lion, bölgede ikamet eden vatandaşlarına Transdinyester'den ayrılmaları çağrısında bulundu.
 
09.17: Ukrayna başkanlık ofisi, Mariupol Azovstal Fabrikası'ndaki sivillerin gün içinde tahliyesinin planlandığını duyurdu. (Kommersant)
 
09.15: Rusya havacılık ajansı Rosaviatsiya, ülkenin güneyindeki 11 havaalanında uçuş yasağını 7 Mayısa kadar uzattı.
 
06.03: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların kaldırılması için "en azından ateşkes ilan edilmesi" gerektiğini açıkladı. Blinken, bu konuda Ukrayna yönetiminin fikrinin de önemli olduğunu belirtti. 
 
28 Nisan Perşembe
 
23.24: ABD Başkanı Joe Biden, Kongre'den Ukrayna için 33 milyar dolarlım askeri, ekonomik ve insani yardım talep etti. Ancak ABD Başkanı ülkesinin "Rusya'ya saldırmadığı" konusunda ısrar etti.
 
23.23: Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, Rlive TV kanalına demecinde hükümetin Rusya'dan gaz tedarikinin askıya alınması olasılığına hazırlandığını, gazın başka kaynaklardan tedarik edilebileceğini, ancak fiyatının daha yüksek olacağını söyledi.
 
23.17: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenzkiy’nin Azovstal’deki insanların tahliyesi için acil görüşmelere hazır oldukları yönündeki açıklamasını değerlendirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Azovstal’deki sivillerin çıkabileceğini, askerlerinse silah bırakması gerektiğini söylediğini kaydeden Peskov, bunun müzakere konusu olmadığını söyledi.
Peskov, “Putin açık şekilde söyledi. Siviller buradan ayrılıp istediği yere gidebilir. Askerlerse silah bırakıp ayrılabilir. Canları korunacak. Tüm yaralı ve hastalara tıbbi yardım sağlanacak. Burada müzakere konusu olabilecek şey ne?” dedi. Peskov, Putin’in programında, Kiev’de Zelenskiy ile bir araya gelen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir telefon görüşmesinin olmadığını söyledi. (Sputnik)
 
23.16:  Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Azovstal'dan insanların tahliyesi konusunda acil müzakerelere hazır olduğunu söyledi. 
 
22.54: Zelensky, "Kiev'in kontrolünde olmayan Ukrayna bölgelerde yapılacak referandumları tanımayacaklarını" söyledi.
 
22.52: Polonya, "Ukrayna'nın batı bölgeleri üzerinde askeri-siyasi denetim kurma planları olduğu" iddialarını reddetti. Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin, "Polonyalı yetkililerin 'Rus saldırganlığına karşı koruma' bahanesiyle Ukrayna'ya barış gücü yerleştirmeyi düşündüğünü" iddia etmişti.
 
22.50: Moldova Devlet Başkanı Sandu, Ukrayna'ya askeri yardım sağlamayacaklarını tekrarladı. Sandu bu açıkalamayı, Kiev'in "Elinizdeki MIG-29 savaş uçaklarını bize satın" talebi üzerine yaptı.
 
20.40: Avrupa'da yaptırım tartışmaları sürerken, Gazprom yüzde 62'lik artışla, 2,1 trilyon ruble rekor net kâr açıkladı. Gazprom'un 2021 için ihracat ortalama fiyatı, ik, kat arttı ve bin metreküp başına 298 dolar olarak gerçekleşti. 2021'in dördüncü çeyreğinde ise 517 dolarla yine rekor fiyat görüldü.
 
20.37: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rus Hava-Uzay Kuvvetlerine ait yüksek hassasiyetli füzelerle Ukrayna'nın 6 füze-topçu silahları, mühimmat ve yakıt deposunun imha edildiğini bildirdi. Konaşenkov, şu bilgileri aktardı: "Rus Hava-Uzay Kuvvetleri'ne ait yüksek hassasiyetli hava tabanlı füzeler ile Ukrayna'nın 38 askeri unsuru vuruldu. Üç komuta merkezi, Ukraynalı aşırı milliyetçi oluşumların 22 tutunma noktası, insan gücü ve askeri teçhizatının yoğunlaştığı 7 bölge, ayrıca Aleksandrovka, Gusarovka, Dolgenkoye ve Barvenkovo yerleşim bölgelerinde 6 füze-topçu silahları, mühimmat ve yakıt deposu imha edildi. Rus uçakları Ukrayna’nın 76 askeri unsurunu vurdu, 320’den fazla insan gücü etkisiz hale getirildi" (Sputnik)
 
20.34: Biden, "Rusya'yı nükleer savaş olasılığına dair sorumsuz açıklamaları durdurmaya çağırdığını" söyledi.  Biden ayrıca, "ABD, Rusya'nın petrol ve gazını Avrupa'ya zorbaca baskı yapmak için  kullanmasına izin vermeyecek" dedi.
 
20.33: Reuters ajansı, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesinde iki güçlü patlama duyulduğunu bildirdi. 
 
17.52: Almanya'da Federal Meclis Ukrayna'ya ağır silah gönderilmesini öngören teklifi onayladı. Hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti ile ana muhalefetteki Hrıstiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin meclis gruplarının sunduğu teklif, 586 milletvekilinin lehte oyuyla kabul edildi. 100 milletvekili teklife ret oyu verdi. DW'nin haberine göre, metinde yer alan "değiş tokuş" (Ringtausch) kavramıyla envanterindeki eski Sovyet tipi silahları Ukrayna'ya sevk eden Doğu Avrupa ülkelerinin askeri teçhizatlarının Alman silahlarıyla ikame edilmesi kast ediliyor. Teklifte "Sovyet ya da Rus yapımı silahların" "hızlıca kullanıma sokulabileceği" için gönderilmesine "özellikle" önem verilmesi isteniyor. Teklifte ayrıca silah sevkiyatlarının, yaptırımlar yoluyla "Rusya'nın kapsamlı bir biçimde ekonomik tecridi ve uluslararası piyasalardan kopartılmasının yanı sıra" "Rusya'nın ilerleyişini durdurmak için en önemli ve etkili araç" olduğu belirtiliyor. Almanya'nın "olabildiğince hızlı bir biçimde Rusya'dan yapılan enerji ve hammadde ihracatlarından bağımsız hale getirilmesi" gerektiği de metinde yer alıyor. Teklifin, Federal Hükümet açısından hukuken bağlayıcı bir karakteri bulunmuyor.  
 
17.44:  Avrupa Birliği'nin Rus zenginlerine ait yaklaşık 30 milyar dolarlık, ABD'nin 1 milyar dolardan fazla mal varlığını dondurduğu açıklandı. Bu veriler, Başkan Joe Biden'a, Ruslara ait mülklere el koyma yetkisi veren Kongre yasasının raporunda paylaşıldı.
 
17.42: Romanya Savunma Bakanlığı, "NATO askeri teçhizat konvoyunun Ukrayna sınırlarına nakledildiği" iddiasının doğru olmadığını, "teçhizatların planlanan tatbikatlara gönderildiğini" duyurdu.
 
17.40: Moskova'dan sonra Kiev'i ziyaret eden BM Genel Sekreteri Guterres, sivilleri Mariupol'dan tahliye etme planının ayrıntıları üzerinde Rusya ve Ukrayna ile birlikte çalıştıklarını söyledi.
 
17.39: McDonald's, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin küresel mali tablolarını yayınladı. Buna göre Amerikan fast food zincirinin karı 2021'in aynı dönemine göre yüzde 28 düştü. Şirket Rusya ve Ukrayna'daki restoranların kapanması nedeniyle ciddi kayıplar yaşadığını duyurdu.
 
16.05: Rusya Merkez Bankası uluslararası rezervlerin 22 Nisan itibariyle 607.1 milyar dolara düştüğünü açıkladı. Bir hafta önce rakam 611,1 milyar dolardı.
 
14.59: Rusya'nın rubleyle ödeme mekanizmasını uygulamayan Polonya ve Bulgaristan'a gaz tedarikini kesmesiyle ilgili açıklama yapan Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Moskova'nın şartlarını kabul etmeyeceklerini söyledi. Petkov, AB'den yardım istedi. Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov "Kimsenin sözleşme şartlarını tek taraflı olarak değiştirmeye hakkı yoktur. Eğer taviz verirsek bu Avrupa ailesindeki ilk çatlağı oluşturur ve bu çatlağın sebebi Bulgaristan olmayacaktır" dedi. Bugün Ukrayna'yı ziyaret eden Petkov, Avrupa'yı 'daha güçlü' olmaya ve Rus gazı ithalatını kesmeye çağırdı. (Sputnik)
 
14.10: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya ve ABD arasında dün Türkiye’de gerçekleşen takasın yanı sıra Ukrayna’daki savaşa dair gelişmeler ele alındı. Putin, görüşmede Rus pilot Yaroşenko ile Amerikan deniz piyadesi Reed'in MİT koordinesi ve gözetiminde gerçekleşen takası dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. (T24)
 
13.37: Paramount şirketi, Rusya'daki Nickelodeon, Paramount Channel, Paramount Comedy ve MTV kanallarının yayınını durdurdu.
 
13.35:   Sanayi ve Ticaret Bakanı Manturov, yabancı otomobil üreticilerinin Rusya'da çalışmak istiyorlarsa en geç Haziran ayına kadar bir karar vermesini beklediklerini söyledi. Manturov, "Çinli ve Koreli otomobil üreticileri Haval, KIA ve Hyundai Rusya'da otomobil montajına devam ediyor" dedi.
 
13.34: Zaharova "Batı, verdiği silahlarla Kiev'i açıkça Rusya'ya saldırmaya çağırıyor, teşvik ediyor" dedi, Kiev'in provokasyom için Rus hedeflerini vurmasına daha sert yanıt verileceğini vurguladı.
 
13.32:  Peskov: "Ukrayna ve diğer ülkelere Batı silahlarını akıtmak Avrupa kıtasının güvenliğini tehdit ediyor."
 
13:31: Moskova Borsası IMOEX endeksi yüzde 3 artışla 14 Nisan'dan bu yana ilk kez 2500 puanı geçti.
 
13.29: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova: "Ukrayna müzakere sürecinden henüz resmi olarak çekilmedi. Ancak Ukrayna tarafının müzakerelerdeki turumu iç karartıcı."
 
11.13: Moskova Borsası döviz piyasasında euro kuru 75 rublenin altına düştü. Dolar da Mart 2020'den beri ilk kez 72 ruble oldu.
 
11.11: Birleşik Rusya Partisi Genel Sekreteri Andrey Turçak, Rusya'dan çekilen yabancı şirketlerde çalışanlardan yaklaşık 600 bin kişinin işsiz kaldığını söyledi. 
 
11.09: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO üyelerinin Ukrayna'ya bugüne kadar en az 8 milyar dolar yardım sağladığını açıkladı.
 
10.07: Rus ordusunun kontrolüne geçen Herson'a atanan askeri-sivil yönetimin Başkan Yardımcısı Kirill Stremousov, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, "Herson bölgesinin Nazi Ukrayna'sına geri verilmesi söz konusu değil. Bu artık imkansız. Herson bölgesi ekonomik olarak kalkınacak" dedi.
 
10.04: Rus medyası, Anadolu Ajansı'nın haberini geniş şekilde duyurdu: "AB, Rusya’ya her gün petrol için 450 milyon dolar, doğal gaz için 400 milyon dolar ödeme yapıyor. Savaşının başlangıcından bu yana enerji tedariki için Moskova'ya 47 milyar avrodan fazla para aktardı."
 
09.41: Rus ordusunun kontrolüne geçen Herson şehrinde dün gece meydana gelen patlamalarde ana hedefin 20 Nisan'dan bu yana Rus televizyon programlarını yayınlayan bir televizyon kulesi olduğu bildirildi. Saldırıların video görüntüleri sosyal medyada yayınlandı.
 
09.39: Microsoft'un yayınladığı bir raporda, "Rus makamlarının onayı ile hareket eden bilgisayar korsanlarının, Ukrayna'ya şu ana kadar 37 siber saldırı gerçekleştirdiği" iddia edildi.
 
09.36: Finlandiya Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi CREA'ya göre, Ukrayna'daki askeri operasyonun başlamasından bu yana geçen iki ay içinde Rusya, AB ülkelerine petrol ve gaz satışından elde ettiği geliri ikiye katladı. Satışlarda genel bir düşüş kaydedilmesine rağmen, enerji fiyatlarındaki artış Moskova'ya yaklaşık 62 milyar euro gelir sağladı. En büyük alıcı Almanya.
 
09.33: RBC ajansı, Rus ordusunun kontrolündeki Herson bölgesinde dört aylık bir geçiş dönemi planının uygulanmaya konduğunu duyurdu. Buna göre, Ukrayna grivnası ile birlikte bölgede ruble dolaşımda olacak. Dört ay sonunnda sadece ruble kullanılacak.
 
09.18: Rusya'da yıllık enflasyon yüzde 17,7'ye yükseldi. Yılbaşından 22 Nisan'a kadarki dönemde artış yüzde 11.32'yi buldu. Son bir haftada yüzde 2,8 ile en çok margarinin fiyatı arttı. Meyve ve sebze ürünleri fiyatları ortalama yüzde 0,4 düştü. 
 
09.13:  Rusya federal sağlık denetim ajansı  Roszdravnadzor, yeni lojistik güzergâh arayışları veya gümrüklerdeki gecikmeler nedeniyle eczanelerde bazı ilaçların geçici olatak bulunamayabileceği uyarısında bulundu. Roszdravnadzor, ülkeye ilaç tedarikini artırmak için bazı yabancı üreticilerle görüşüldüğünü duyurdu.
 
09.11: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova'nın ABD'nin Rusya'yı "terörizmi destekleyen ülkeler" listesine alma girişimini "aptalca bir önlem" olarak nitelendirdi ve "bunun cevapsız kalmayacağını" söyledi.
 
08.22: Dünya Bankası küresel olarak bu yıl tüketicileri enerji fiyatarında en az yüzde 50, enerji dışı mallarda ise yüzde 20 fiyat artışı konusunda uyardı.
 
08.20: Kanada Parlamentosu oybirliğiyle aldığı kararla, Rus ordusunun Ukrayna'daki eylemlerini soykırım olarak kabul etti. 
 
08.19: Avustralya, şimdiye kadar 7 binden fazla Ukrayna vatandaşına vize verdiğini açıkladı. Bu kişilere, çalışma hakkı ve devlet sağlık sigortası ile ülkede üç yıla kadar kalma izni sağlanıyor. (Sputnik)
 
07.25: ABD Temsilciler Meclisi, zengin Rusların el konulan varlıklarının satılarak Ukrayna'yı desteklemek için kullanılmasına izin veren ve bu konuda Başkan Biden'ı yetkilendiren bir yasa çıkardı. Bazı kaynaklar ise yasanın "Rus enerji şirketlerine ait olanlar da dahil olmak üzere 2 milyon dolar veya daha fazla değerdeki varlıklarla ilgili olduğunu" aktardı. ABD basını yasayı "sembolik" olarak niteledi. Yasaya göre bu varlıklar Ukraynalı mültecilere yardım etmek ve Ukrayna'yı restore etmek için oluşturulacak bir fona aktarılabilecek. Tasarı, dün gece sekiz ret oyuna karşılık 417 kongre üyesi tarafından desteklendi. Belgenin metninde, ABD Başkanı Joe Biden'ın "varlıklara el koymak için anayasanın öngördüğü tüm adımları atması gerektiği" belirtiliyor. New York Times, yasanın hukuki temelde uygulanmasında zorluklar olduğu yorumlarına dikkati çekiyor. Bu yasanın, şimdilik Rusya devletinin finans kuruluşlarında dondurulan hesaplarındaki varlıkları değil, özellike Rus oligarkların el konulan lüks yatları ya da diğer mülkleri ile ilgili olduğu belirtiliyor. Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan daha önce “Bu varlıklara el koyarken amacımız onları geri vermek değil; Amacımız onları bundan daha iyi bir şekilde kullanmak” demişti. Ancak pek çok hukukçu, ABD'de bağımsız bir yargılama olmadan mülklere el konulup satılmasının mümkün olacağından kuşkulu.
 
07.20: AB ülkeleri ile Rusya arasında gaz bedelinin ödenmesi ile ilgili sıkıntılar sürüyor. Gazprombank'ın, Nisan ve Mayıs aylarında Avusturya ve Almanya'ya yapılan gaz arzı için ruble cinsinden bazı ödemeleri kabul etmediği bildirildi. Bloomberg'in haberine göre sorun "ödeme sisteminin karmaşıklığından" kaynaklanıyor ve çözülmeye çalışılıyor.
 
07.17: Rosnano'nun eski başkanı ve Putin'in eski danışmanlarından Anatoli Çubays'ın İtalya'ya yerleştiği bildirildi. TASS'a konuşan bir arkadaşı, Çubays'ın Türkiye'den İtalya'ya geldiği, İtalya'da bazı mülkleri olduğu, Rusya'ya dönmeyeceği bilgisini verdi.
 
07.08: Fransız-Amerikan kozmetik şirketi Coty, Rusya'daki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Şirket; Bottega Veneta, Burberry, Calvin Klein, Chlo, Davidoff, Gucci, Hugo Boss, Kylie Skin, Marc Jacobs, Miu Miu ve Tiffany & Co. gibi markaları üretip satıyor. Coty ayrıca Max Factor ve Rimmel'in de sahibi. Coty'ye göre, 2021'de Rusya satışları 1,3 milyar dolarla, toplam cironu yüze 3'ünü oluşturuyordu. 
 
06.01: Ria ajansı, Ukrayna ordusunun Herson'un merkezine Toçka-U roketleri ve Uragan roketatar sistemiyle saldırı düzenlediğini, fırlatılan üç roketin ikisinin hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü bildirdi. 
 
05.58: Rusya'nın kontrolüne geçen Herson kentinde 1 Mayıs'tan itibaren para birimi olarak rublenin geçerli olacağı açıklandı. 
 
05.54: Tass ajansı, Rusya'nın Belgorod ilinde hava savunma sistemlerinin çalıştığını bildirdi. 
 
27 Nisan Çarşamba
 
23.03: Maliye Bakanı Sulinaov bu yıl bütçenin 1,6 trilyon ruble açık vermesini beklediklerini söyledi. Bugünkü kurdan bu rakam 21,7 milyar dolar ediyor. 
 
22.59: Uzun süre karşı çıktıktan sonra Ukrayna'ya ağır silah yollanmasına itirazını kaldıran Alman koaliasyon hükümetinin, AB'de masada olan Rus ham petrolüne ambargo için de "şartlı destek" vermeyi kabul ettiği bildiriliyor. Bloomberg'in haberine göre Berlin "kademeli geçiş olması kaydıyla" yasağı desteklemeye hazır.  Daha önce Başbakan Scholz, petrol ve gazdaki bir yaptırımın Avrupa'ya Rusya'dan daha fazla zarar vereceği söylemişti.
 
22.56: Moldova Devlet Başkanı Sandu, şu anda ülkesi için Rusya doğal gazından başka alternatif olmadığını söyledi.
 
22.55: Önde gelen ham petrol alıcılarından İtalyan enerji şirketi ENI, Rusya'ya şu anda euro olarak yaptığı ödemeleri rubleye çevirmek için Gazprombank'ta hesap açmayı planlıyor. Şirket bunun için İtalyan hükümetinden izin bekliyor. (Bloomberg)
 
19.18: Lavrov'a Ukrayna topraklarının geleceğine ilişkin bir soru üzerine, "Tabii ki (Ukrayna'daki) insanlar totaliter baskı altındalar ve insanların ruh haline öncelik verilmesi gerekiyor. Özel askeri harekatın başladığını duyurduğumuzda, Ukrayna vatandaşlarının kaderlerini kendilerinin belirlemesinden yana olduğumuzu söyledik. Başkası değil, onlar karar vermeli. Ukrayna'nın uzun yıllardır dışarıdan yönetildiğini ve insanların bundan bıktığını anlıyorum" dedi. Lavrov, "Ukraynalıların neo-Nazilerin silahlandırılmasında ve Ukrayna güvenlik güçlerine dahil edilmesinden, ayrıca Vladimir Zelenskiy başkanlığındaki hükümetin Rus dilini, kültürünü, eğitimini kademeli olarak öldüren ve Nazizm kuramını ve uygulamalarını teşvik eden kanunlar kabul etmesinden zarar gördüğünü" savundu.
 
18.54: Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, eski Devlet Başkano Mikheil Saakaşvili'nin Rusya'ya karşı "ikinci bir cephe" açma planıyla ülkeye döndüğünü savundu. Garibaşvili'ye göre, Saakaşvili geçen sonbaharda, "Ukrayna ihtilafını genişleterek Rusya ile askeri çatışmalar için yeni bir cephe oluşturmak üzere" ülkeye döndü. Saakaşvili şu an hapiste.
 
18.52: ABD, Gürcistan'a 35 milyon dolar değerinde silah ve teçhizat yardımı gönderme kararı aldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu miktar, ağırlıklı olarak Ukrayna'ya yapılacak 713 milyon dolarlık askeri yardım paketinin parçası olacak. 
 
18.50. Finlandiya, Rusya'ya doğal gaz ödemelerini ruble ile yapmama kararı aldı.
 
17.44: Rusya Maliye Bakanı Siluanov, bazı ülkelerin alım yapmayı reddetmesi nedeniyle 2022'de Rusya'da petrol üretiminde yüzde 17'lik bir düşüş beklendiğini söyledi.
 
17.41: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen: "AB ülkeleri Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketi üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor."
 
17.39: İsveç merkezi müzik paylaşım şirketi Spotify, Rusya'daki faaliyetlere son verilmesi nedeniyle Mart-Nisan aylarında 2,1 milyon ücretli aboneyi kaybettiğini açıkladı.
 
17.38: Zelenskiy'nin müzakere heyetindeki yardımcısı Podolyak, Moskova ve Kiev'in çalışma alt grupları düzeyinde istişarelere devam ettiğini duyurdu, "tarafların pozisyonlarının yasal tescili ile ilgili çalışmalar yapıldığını" söyledi.
 
17.34: Rusya, sekiz Japon diplomatı sınır dışı etti.
 
17.11: Putin: "Donbass'daki özel operasyonun tüm hedeflerine hiç kuşkusuz ulaşılacak. Bu operasyon Donbass, Kırım ve Rusya'nın tamamının güvenliğini sağlayacak."
 
17.08:  Rusya parlamentosu Federal Meclis’in Yasa Yapıcılar Konseyi’nde konuşan Putin: "Bu kadar büyük bir Rusya'yı kimse istemiyor. Rusya Batı için tehdit sayılıyor. Oysa Batı kendisi kendisi tehlike yaratıyor."
 
16.50: Başkan Putin'den son dakika açıklamaları: "Birileri Ukrayna'daki duruma dışarıdan müdahale etmek isterse ve Rusya için kabul edilemez bir stratejik tehdit oluşturuyorsa, cevabımız yıldırım hızında olacaktır. Bu konuda kararlar alınmıştır."
 
16.35: Rusya'nın gaz alımlarında ödemelerin ruble ile yapılması ısrarı rubleye Moskova Borsası'nda değer kazandırdı. Öğleden sonra dolar 72.72 rubleye, euro  75,5 rubleye düştü. Böylece son iki yılın en düşük seviyeleri görüldü. Ancak bankalardan döviz alımında fiyatlar borsa fiyatının ortalama yüzde 10 üstünde.
 
16.34:  Almanya Ekonomi Bakanlığı: "Rusya'dan gaz arzının kesilmesi, Alman GSYİH'sinde yüzde 0.5-6.5 arasında düşüşe neden olabilir."
 
16.32: Fransız Schneider Electric,  Rusya'daki varlıklarını yerel ortağına satma niyetini duyurdu. Şirket, enerji sanayi  için dağıtım ekipmanları ve otomasyon cihazları üretiyor.
 
16.29: Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, "çatışmaya doğrudan dahil olmak" anlamına geldiği için hükümetin Ukrayna'ya silah tedarikine karşı çıktı. 
 
14.16:  Gıda endüstrisi için bitkisel yağ tedarikinde önde gelen şirketlerden olan İsveçli AAK, Rusya pazarından ayrılma kararı aldı.
 
14.13: Rusya ile AB arasındaki ödeme polemiği yüzünden bir enerji krizi başlayabileceği endişeleriyle euro, dolar karşısında 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. 1 euro 1,06 dolara düştü.
 
14.10: Kremlin Sözcsü Peskov, Rus gaz için ruble olarak ödeme şartının Avrupa Komisyonu Başkanı'nın iddia ettiği gibi şantaj olmadığını belirterek, "Rusya Federasyonu güvenilir bir enerji kaynağı tedarikçisi olmaya devam ediyor" dedi.
 
13.38: Bloomberg'in haberine göre 10 Avrupalı ​​alıcı şirket, ruble ile ödeme için Gazprombank'ta hesap açtılar.  Dört Avrupalı ​​alıcı şimdiden ruble olarak ödemeye başladı.
 
13.35: Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin: "Önümüzdeki 1,5 -2 yıl Rusya çok zor bir dönem yaşayacak. Tahminimize göre 2022'de Rusya'da enflasyon yüzde 20,7 olacak. 2023'te yüzde 6'ya düşecek. Bu yıl ekonomide daralma yüzde 8,8 olacak."
 
13.32: Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer, bu sabah Avrupa basınında çıkan "Viyana'nın Rus doğal gazının bedelini ruble olarak ödemeye razı olduğu" haberlerini yalanladı. Nehammer, petrol ve gaz şirketi OMV'nin Gazprom'a ödemeyi euro olarak sürdüreceğini söyledi.
 
12.07: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un açıklamasına göre, Rusya ordusu, denizden fırlatılan yüksek hassasiyetli Kalibr füzeleri ile Zaporojye’de ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından Ukrayna ordusu için gönderilen büyük miktarda silah ve mühimmatların bulunduğu hangarları imha etti. (Sputnik)
 
11.12: Rusya'nın özel havayolu şirketlerinden Ural Airlines, 29 Ekim'e kadar Kazakistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Özbekistan'a tüm uçuşlarını iptal etti.
 
10.49: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Gazprom'un iki AB ülkesine gaz sevkiyatını durdurmasını "şantaj" olarak nitelendirdi. AK Başkanı, "AB'nin böyle bir senaryoya hazır olduğunu ve vereceği karşılığı planladığını" sözlerine ekledi.
 
10.43: Duma Başkanı Volodin, Rusya'nın sadece Bulgaristan ve Polonya'ya değil, diğer "dost olmayan" ülkelere de gaz sevkiyatını askıya almasını istedi. Volodin "Ruble ile ödeme mekanizması kendilerine izah edildi. Bu ülkelerin liderleri gereğini yapmak istemedi. Bırakın içinde düştükleri durumdan nasıl çıkacaklarını ve böyle bir karar alırken kimin çıkarlarını düşündüklerini vatandaşlarına açıklasınlar" dedi.
 
10.41: AB, Rusya ile yeni gaz krizinin eşiğinde. Rusya'nın Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz sevkiyatını kesme kararının ardından Yunanistan'da hükümet acil toplandı. Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Bulgaristan'a yardım sözü verdi.
 
10.30: M. Komsomolets'in aktardığı habere göre, Gazprombank'ın eski başkan yardımcılarından İgor Volobuyev, Rusya'yı terk ederek Ukrayna'ya gittiğini ve savunma birlikleri saflarına katıldığını duyurdu. Bir video yayınlayan Volobuyev, Ukraynalı olduğunu, memleketi Sumı'yı savunmak için görev aldığını söyledi. Önde gelen ekonomi portalı BFM ise haberi, "Gazprombank'ın eski başkan yardımcısı olduğunu iddia eden bir kişi Rusya'dan Ukrayna'ya gitti ve savunma saflarına katıldı" diye ihtiyatlı duyurdu.
 
10.22: Avustrurya'nın, Rusya'ya doğal gaz için ruble ile ödeme yapmayı kabul ettiği açıklandı.
 
10.21: Alman enerji devi Uniper, Rusya'nın Polonya'ya doğalgaz sevkiyatlarını askıya almasının ardından Yamal-Avrupa hattının olağan faaliyetini sürdüreceğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, Rusya'ya doğalgaz ödemesini ruble ile yapmanın yaptırımlarla ters düşmediği belirtildi. (Sputnik)
 
10.19: FSB, Belgorod'da bir altyapı tesisine terör saldırısı düzenlediği iddia edilen iki Rusya vatandaşının gözaltına alındığını bildirdi. Açıklamaya göre zanlılar, Rus ordusu hakkında da bilgi topladılar ve Ukrayna ile ilişkili bir web sitesine gönderdiler.
 
10.17: Gazprom'un şartlarına uyma kararı alan Macaristan, Rus doğalgazını ödemek için euro transfer edecek, daha sonra bu para Gazprombank'ta rubleye çevrilerek Gazprom hesabına girecek.
 
10.12: Rusya'nın AB ülkelerinin doğal gaz ödemelerini ruble ile yapmasını istemesi üzerine başlayan krizde ilk radikal adımlar atıldı. Gazprom, ruble cinsinden ödeme yapılmaması nedeniyle Bulgaristan (Bulgargaz) ve Polonya'ya (PGNiG) gaz tedarikini bugün tamamen askıya aldı. Bu haberler üzerinde Avrupa'da bu sabah ticaretin ilk dakikalarında gaz fiyatları yüzde 21'den fazla artarak bin metreküp başına 1350 doları aştı.
 
07.30: İngiltere'nin savunmadan sorumlu Devlet Bakanı James Heappey, önümüzdeki birkaç hafta içinde Ukrayna'ya İngiltere'de geliştirilen hassas güdümlü Brimstone füzeleri tedarik edebileceklerini söyledi
 
07.19: Ukrayna ve Belarus ile sınırı olan Kursk bölgesinin Valisi Roman Starovoit , çarşamba gecesi bölgede patlamalar olduğunu söyledi. Vali, “Bu gece 02:45'te Kursk'un birçok sakini patlama sesleri duydu. Detaylar araştırılıyor. Ön verilere göre, hava savunma sistemi çalıştı. Herhangi bir can kaybı veya zarar yok" diye duyurdu
 
07.14: Rusya'nın Ukrayna sınırındaki bölgesi Belgorod yakınlarında bulunan bir mühimmat deposunda patlamalar meydana geldi, ardından yangın çıktı. Belgorod Bölgesi Valisi Vya.eslav Gladkov'un telgraf kanalında bildirdiğine göre, Çarşamba sabahı saat 03: 30'da ilk patlama sesi duyuldu. Gladkov yaptığı açıklamada, "Staraya Nelidovka köyü yakınlarında bir mühimmat deposu yanıyor" dedi.
 
06.05Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TRT Haber ile söyleşisinde, Rusya'dan satın alınan S-400’lerin ikinci partisinin alımının gündemde olduğunu açıkladı.
 
05.59: Rusya'nın Belgorod ili Vailisi Vyaçeslav Gladkov, gece 03.35 sularında art arda patlama sesleri duyulduğunu, Staraya Nelidovka köyü yakınlarında bir cephanelikte yangın çıktığını bildirdi. 
 
05.54: Visa, Rusya'da faaliyetlerini durdurmasının ardından 60 milyon dolar tutarında kayba uğradığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, Rusya'daki iştirakin konsolidasyonun 35 milyon dolar idari zarara yol açtığı, ayrıca Rusya ve Ukrayna'daki personellere 25 milyon tutarında destekte bulunduğu kaydedildi. 
 
00.07: Renault, otomotiv devi AvtoVAZ'daki hissesini, 1918'de kurulan ilk Sovyet otomotiv şirketi ve bilimsel araştırma enstitüsü olan NAMI'ye devretti. Varlıkların satışı beş veya altı yıl opsiyonlu olarak gerçekleştirilecek. Bu süre zarfında Renault hissesini geri alma kararı alma hakkına sahip olacak. Renault'nun AvtoVAZ'daki hissesinin Çinli şirketlere satışının görüşülmediği bildirildi. NAMI, AvtoVAZ'ı devlet teknoloji şirketi Rostec ile ortaklaşa yönetecek. Böylece şirket yeniden tümüyle devlet kontrolüne dönmüş olacak.
 
26 Nisan Salı
 
22.49:  Polonya'nın ardından Gazprom, 27 Nisan'dan itibaren Bulgaristan'a da doğal gaz sevkiyatını durduracak. Kararı Bulgaristan Enerji Bakanlığı duyurdu.
 
21.30: Almanya'da ABD öncülüğünde Ramstein Hava Üssü'nde 40 ülkenin katılımcı olduğu savunma bakanları toplantısı yapıldı. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Ukrayna'ya Gepard uçaksavar tanklarının Ukrayna'ya teslimatı için onayın verildiğini duyurdu. Lambrecht, Almanya hükümetinin Ukrayna'ya ağır silah gönderme kararını ilk kez uyguladığını da belirtti. Almanya topraklarında Ukrayna askerlerine topçu sistemler konusunda eğitim vermek için ABD'yle çalıştıklarını da ifade eden Lambrecht, Ukrayna'ya askeri desteğin devam edeceğini söyledi.
 
21.24: ABD Savunma Bakanı Austin, Ukrayna'nın gelecekte tekrar NATO'ya katılmak isteyebileceğini kabul etti ve "blok olarak açık kapı politikasından vazgeçmeyeceklerini" vurguladı.
 
21.22: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, "Bıraktıkları boşluk yavaş yavaş Rus şirketleri tarafından doldurulduğundan, birçok yabancı firmanın Rusya'ya dönmesi, ayrılmasından daha zor olacak" dedi.  Medvedev paralel ithalat konusuna da değinereke, "Rusya daha önce yabancı markaların çıkarlarına saygı duyarak paralel ithalat yapmıyordu, ancak şimdi şartlar değişti" dedi.
 
21.18:  Polonya, yeni koşullar altında Rus gazı için ruble ile ödeme yapmayı reddetti. Bu nedenle Polonya gaz alım şirketi PGNiG, Gazprom'un ödeme koşullarına uymaması nedeniyle gaz arzının 27 Nisan'dan itibaren durdurulacağını kendilerine bildirdiğini açıkladı.
 
17.29: Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Patruşev, Ukrayna'daki askeri operasyonun hedefini açıkladı. Patruşev, "özel askeri operasyonun amacının, Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetleri nüfusunun Ukraynalı neo-Nazilerin soykırımından kurtarılması olduğunu, milyonlarca insanın hayatının buna bağlı olduğunu" savundu.
 
17.26: Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, " Rus ordusu, Kiev'deki karar alma merkezlerine hassas silahlarla saldırıya hazır" denildi. Bakanlık, "özellikle İngiltere'nin Ukraynalı yetkilileri Rusya'daki hedeflere saldırmaya kışkırttığını, bu tür girişimlerde bulunulması durumunda orantılı bir yanıt verileceğini" duyurdu.
 
17.22: Transdinyester Dışişleri Bakanı: "Topraklarımızdaki Rus birliillerinin sayısını artırmak veya askeri yardım için Rusya Federasyonu'na başvurmak için hiçbir neden görmüyoruz."
 
17.21: Moldova Devlet Başkanı Maya Sandu, Transdinyester'de son yaşanan patlama hadiselerinin 'içerideki güç mücadeleleriyle' ilgili olduğunu öne sürdü.
 
15.32: Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinde, Ukrayna hükümetinin siyasi sorumluluk alarak, Mariupol’de Azovstal fabrikası tesislerinde sıkışan güçlere silah bırakma emri vermesi gerektiğini söyledi.
 
15.31: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kiev’in silahla doldurulmaya devam etmesi halinde Ukrayna ile ilgili müzakerelerin sonuç vermesinin pek olası olmadığını" söyledi. (Sputnik)
 
15.29: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Rusya ve Ukrayna delegasyonlarının uzman grupları düzeyinde Ukrayna'daki ihtilafa barışçıl bir çözümü müzakereye devam ettiğini söyledi.
 
14.32: Pentagon'un "Transdinyester'deki patlamalardan ve sonuçlarından kimin sorumlu olduğunu söylemek için henüz çok erken olduğuna inandığı" açıklandı. Bu arada Transdinyeste yetkilileri, dünden beri iki değil üç saldırı olduğunu bildirdi. İnterfaks'a konuşan bir kaynak ise, "Ukrayna topraklarından Tiraspol'e gelen üç kişinin eylem yaptıktan sonra geri döndüğünü" iddia etti. 
 
14.28: Erdoğan, telefonda görüştüğü Putin'e bir kez daha "Zelenskiy ile Türkiye'de bir araya gelmesini" teklif etti. Erdoğan, Putin’e Rusya-Ukrayna arasında barışa giden yolun açılması için İstanbul görüşmelerinde yakalanan olumlu ivmenin devamının herkesin yararına olduğunu iletti. Erdoğan, kalıcı barışın tesisi için Türkiye’nin elinden gelen gayreti göstermeye devam edeceğini dile getirdi. Erdoğan, Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerde çok önemli bir eşik olan İstanbul sürecini liderler düzeyine taşıma teklifini yineledi.
 
14.27: Rusya, İsveç Büyükelçiliği'nde görevli üç diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.
 
13.54: Transdinyester lideri Vadim Krasnoselski, artan terör tehdidi nedeniyle cumhuriyette “kırmızı alarm” düzeyine geçildiğini açıkladı.
 
13.50: Kremlin’e yakınlığı ile bilinen yüksek tirajlı gazetelerden Komsomolskaya Pravda, manşetten yayınladığı haber analizde, "Transdinyester'e yönelik saldırılar, hem Moldova, hem Romanya, hem de Ukrayna tarafından tam teşekküllü bir işgal için bir hazırlık olabilir. Uzmanlara göre asıl amaç, Rusya'yı Donbass'tan uzaklaştırmak” iddiasına yer verildi. Yazıda, dün ve bugün gerçekleşen saldırılar “provokasyon” olarak nitelendi, "Batı'nın Ukrayna^yı kullamarak Rusya'ya karşı ikinci bir cephe açmayı planladığı" savunuldu.
 
13.10: Kremlin, tek taraflı bağımsızlık ilan eden Transdinyester Moldova Cumhuriyeti'ndeki (PMR) durumu "yakından izlediğini" açıkladı. Peskov, "Şu an söyleyebileceğim tek şey, gelişmeleri çok dikkatli bir şekilde izliyoruz. Tabii ki gelen haberler endişe yaratıyor” dedi.
 
13.06: Erdoğan ile Putin arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Kremlin sözcüsü Peskov, iki lşderin Ukrayna konusundaki son gelişmeleri görüştüğünü söyledi.
 
12.46: Donetsk Halk Cumhuriyeti başkanı Denis Puşilin, Mariupol'deki Azovstal demir-çelik fabrikasında kuşatılan militanların pazarlık yaptıklarını ve Türkiye'ye gönderilmelerini istediklerini söyledi. Sovolyov Live radyo prograöın akonuk olan Puşilin,  “Ordumuza, Rus ordusuna başvurup en iyi şartlarda nasıl teslim olacakları konusunda pazarlık yapıyorlar. Kiev'e güvenmiyorlar. Tahliyenin Kiev'e değil, Ukrayna'nın kontrolünde olduğu bölgeye değil,Türkiye'ye yapılmasını istiyorlar. Orada silahlarını bırakmaya hazırlar. Tabii ki bu teklif bir saçmalık" dedi. Değişik kaynaklar fabrşk aalanında 2 bin kadar Ukraynalı militanın bloke edildiğini bildiriyor.
 
12.11: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov'nun açıklamasına göre, "gece boyuna yürütülen operasyonlarda Ukrayna ordusundan yaklaşık 500 kişi etkisiz hale getirildi." Açıklamaya göre, Barvenkovo yerleşim biriminde Ukrayna ordusuna ait 2 S-300 füze savunma sistemi, Toçka-U füzesi fırlatma düzeneği ve radar istasyonu imha edildi. Rus füze ve topçu birlikleri ayrıca 37 komuta merkezi, 114 müstahkem mevki, 983 asker ve teçhizat toplanma alanı, 139 zırhlı araç ve 21 mühimmat deposunu vurdu.
 
11.58:  Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Lavrov'un son açıklamalarını yorumlarken, “3. Dünya Savaşı'nın başlamasını isteyecek tek bir kimse bile yok. İlgili tüm tarafların (Rusya-Ukrayna) sakin ve ölçülü adımlarla, çatışmaların tırmanmasına izin vermeyeceğini ve en kısa sürede barışa ulaşacağını umuyoruz. Bu mümkün” dedi.
 
11.56:  Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR, "Bakü'nün Rusya'dan ithal edilen gazın bedelini ruble olarak ödeyeceği şeklinde basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını" duyurdu.
 
11.51:  Tek yanlı bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin başkanı Denis Puşilin, Transdinyester ve Rusya'nın Ukrayna sınırındaki bölgelerindeki durumun özel bir operasyonun devam etmesini gerektireceğini söyledi. "Tabii ki bizim için (Donbass'ta) anayasal sınırlara ulaşamak; Transdinyester'de ve Rus sınır bölgelerinde neler olduğunu gördükten sonra pratikte gerekli olan, operasyonun sonraki aşamalarına devam etmek için hız önemli" dedi. (Rosbalt) 
 
11.48: Japon gazetesi Yomiuri, Rusya'ya karşı yaptırımların uluslararası kargo ve yolcu hatlarında önemli bir denizci sıkıntısına yol açabileceğini yazdı. 198 binden fazla olan uluslararası taşımacılıktaki istihdamın yaklaşık yüzde 10'unu Rus denizciler oluşturuyor. Gazeteye göre, "Ruslara yapılan para transferlerinin kısıtlanması maaş ödenmesini zorlaştırırken, deniz taşımacılığı yapan şirketler, Rus denizcilerin istihdamında daha çekingen davranıyorlar."
 
11.46: Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova, "Birkaç yüz Rus diplomat ve ailelerinin NATO ülkelerinden Rusya'ya döndüğünü" duyurdu. Yüzlerce diplomat AB ülkelerinde "persona non grata" ilan edilmişti.
 
11.43: Moldova Cumhurbaşkanı Sandu, Transdinyester gündemiyle bugün Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırdı. 1992'den beri fiilen "bağımsız" yaşayan ve Rusya'dan aldığı askeri ve mali destekle ayakta Transdinyester bölgesinde dün devlet güvelik bakanlığı binasına bombalı saldırı düzenlenmiş, bu sabah da iki radyo istasyonu anteni havaya uçurulmuştu.
 
10.28: AB içinde Rus petrolüne ve doğal gazına yaptırım konusu tartışılmaya devam ederken, Financial Times gazetesi, birliğin Rusya'dan gelen petrolde tavan fiyat koyma yoluna giderek genel bir ambargodan kaçınmayı planladığını yazdı.
 
10.27: Donbass bölgesi dahil, Ukrayna'dan Rusya'ya gelen mültecilerin sayısı 1 milyonu buldu.
 
10.23: Moskova Borsası döviz piyasasında işlemlerim başlangıcında dolar kuru 72 rubleye, euro kuru 76 rublenin altına düştü. Diğer yandan örneğin Sberbank'ta dolar alış 69,30 ruble - satış 80,14 rubleden, euro alış 73,20 ruble- satış 84,44 rubleden fiyatlanıyor.
 
10.22:  Finlandiya süt ürünleri şirketi Valio, Rusya'daki varlıklarını yerli Velcom grubuna sattığını duyurdu. Anlaşma Viola peynir markası ve ürünlerini içeriyor.
 
10.09: Moldova'daki Transdinyester bölgesinde radyo merkezine ait iki anten bombalı saldırı sonucu yıkıldı. Antenlerin bölgede Rusya yanlısı yayın yapan radyo istasyonları tarafından kullanıldığı öğrenildi (RBC).
 
08.24: İngiltere Hükümeti, "Rusya'nın Ukrayna halkına karşı kullanabileceği tüm ürün ve teknolojilerin ihracatını yasakladığını" açıkladı. Kapsama hangi ürünlerin gireceği açıklanmadı. Ayrıca Londra, Ukrayna'dan ithalatta tüm vergileri ve kotaları iptal etmeye karar verdi. Açıklamada “Bu karar, Zelenskiy hükümetinin tarifeleri serbestleştirme ve Ukrayna ekonomisini destekleme yönündeki talebinin ardından alındı. Arpa, bal, konserve domates ve kümes hayvanları da dahil olmak üzere önemli Ukrayna ihracatına uygulanan tarifelerin kaldırılması, Ukraynalı işletmelere ve üreticilere en çok ihtiyaç duydukları dönemde destek olacak” denildi.
 
08.19: Rusya Savunma Bakanlığı, "18 ülkeden toplam 76 yabancı gemi, yedi Ukrayna limanında (Kherson, Nikolayev, Chernomorsk, Ochakov, Odessa, Yuzhny ve Mariupol) bloke olmaya devam ediyor" açıklaması yaptı. Açıklamada, bombardıman tehdidi ve yüksek mayın tehlikesinin, gemilerin güvenli bir şekilde açık denize çıkmasına izin vermediği belirtildi. (Sputnik)
 
05.59: Rusya'nın Belgorod ili Valisi Vyaçeslav Gladkov, Belgorod'un Golovçino kasabasının Ukrayna tarafından vurulduğunu, saldırı sonucu dört evin zarar gördüğünü, sivil halktan yaralanan olmadığını bildirdi. (Ria Novosti)
 
05.55: Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD'nin her yola başvurarak Ukrayna'da Rusya'nın operasyonunu uzatmaya çalıştığını ve Rusya'ya mümkün olduğu kadar fazla zarar vermeyi amaçladığını belirtti. 
 
05.50: ABD hükümeti, Ukrayna özel operasyonu nedeniyle Washington'ın Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlara hazırlandığını duyurdu. 
 
 25 Nisan Pazartesi
 
23.37: Lavrov, "NATO aslında, Ukrayna ordusunun yardımıyla Rusya ile bir vekalet savaşına (hibrid savaş) giriyor. Batı'nın Ukrayna'ya silah tedariki, uluslararası hukuk alanında Amerikalıların vicdansızlığının bir başka örneği. 'Ben nasıl istersem öyle yaparım' ilkesiyle kendi kurallarını dayatıyorlar" dedi.
 
23.35:  Lavrov'a göre, Washington Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik harekâtının başlamasından sonra, Moskova ile neredeyse tüm temasları kesmeye karar verdi. Lavrov, "Batılı ortaklar Kiev rejiminin Rus düşmanı ve neo-Nazi eylemlerini destekledi" dedi. 
 
23.33:  Lavrov, "Rus tarafının bir hafta önce Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin müzakere ekibine Kiev'in yorumlarını da dikkate alarak anlaşmanın güncellenmiş bir versiyonunu teslim ettiğini" söyledi. Rus bakan, "Bir haftadır cevap bekliyoruz" dedi.
 
23.10: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "nükleer savaş risklerinin artık çok yüksek olduğunu ve bu tehlikenin hafife alınmaması gerektiğini" söyledi. Rus devlet TV'si 1. Kanal'a konuşan Lavrov, "Bu tehdidi yapay olarak şişirmek isteyenlerin olduğunu" vurguladı. Lavrov, "Saygın siyaset bilimcilere atıfta bulunarak söylüyorum ki, riskler gerçekten çok. Tehlike ciddi, gerçek, küçümsenemez” dedi.
 
21.31: Moskova Borsası'nda ABD doları günü 2,32 ruble düşüşle  73.12 rubleden kapadı. Euro da 2,99 ruble düşüşle 77,15 rubleye geriledi. 
 
21.24:  Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov'un akşam brifinginde, "Bugün Ukrayna'nın 27 askeri unsuru, yüksek hassasiyetli hava tabanlı füzelerle vuruldu” dedi. Konaşenkov, DHC’nin Slavyansk bölgesinde 4 komuta merkezinin, bir mühimmat deposunun, Novgorodovka'da aşırı milliyetçi Pravıy Sektor terör örgütünün karargahının yanı sıra 16 tutunma noktası ile insan gücü ve askeri teçhizatın yoğunlaştığı sahanın imha edildiğini sözlerine ekledi. Rusya güçlerinin Ukrayna’ya Batılı silahların gönderildiği 6 demiryolu istasyonunda çekiş trafo merkezlerini imha ettikleri bilgisini veren Konaşenkov, “Uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla Krasnoye, Zdolbunov, Jmerinka, Berdiçev, Kovel ve Korosten tren istasyonları alanlarındaki 6 çekiş trafo merkezi imha edildi” diye konuştu. Rus komutan, söz konusu istasyonlar üzerinden yabancı silahların ve askeri teçhizatın Ukrayna ordusunun Donbass’taki birliklerine teslim edildiğini sözlerine ekledi. (Sputnik)
 
21.17: Avrupa'nın en büyük askeri teçhizat üreticilerinden Rheinmetall, Alman hükümetinden Ukrayna'ya 88 adet Leopard tankı yollamak için izin istedi. (Die Welt) 
 
21.15: Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ukrayna'ya tanklar yolladıklarını doğruladı, herhangi bir ayrıntı vermeyi reddetti.
 
20.04: Rusya'nın Kursk bölgesindeki Borovskoye köyünde düşürüldüğü açıklanan Ukrayna'ya ait iki insansız hava aracının Bayraktar TB-2 İHA olduğu bildirildi. Vesti-Kurs TV kanalı,  düşürülen Bayraktar TB-2'nin enkaz görüntülerini yayınladı.
 
19.46: ABD Dışişleri Bakanlığı, Varşova Paktı (1955-1991) dönemine ait ABD'nin elinde bulunan 165 milyon dolar tutarındaki silahların Ukrayna'ya yollanmasına zin verdi. (AP) 
 
19.45: Fin basını, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için 16-20 Mayıs tarihleri arasında aynı anda başvuruda bulunacaklarını yazdı.
 
19.44: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere sürecinin sona ermediğini açıkladı.
 
19.43: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Manturov, Özbekistan'dan Rus otomobil fabrikalarına parça tedariki için çalışmalara başlandığını duyurdu. 
 
19.42: Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Ukrayna için bir bağış kampanyası başlatarak vatandaşları bir aylık maaşlarını bağışlamaya davet etti.
 
19.41: Rusya'nın sınırdaki Belgorod bölgesinin valisi Gladkov, Nekhoteyevka köyünün Ukrayna tarafından bombalandığını, siviller arasında can kaybı olmadığını açıkladı.
 
19.39: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre,  Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı. BM Genel Sekreteri Guterres, kabulde, Türkiye’nin Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi için ortaya koyduğu diplomatik çabalara desteğini ve teşekkürlerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise barışın tesis edilmesi için en muteber çıkış yolu özelliğini muhafaza eden İstanbul Sürecinin herkes tarafından desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, savaşan tarafların yanı sıra tüm dünyaya da etkileri olan bu krizden çıkış için makul ve uygulanabilir bir diplomatik çözüm bulunacağına inandığını dile getirdi.
 
19.26Ukrayna Parlamentosu Yüksek Rada Başkanı Ruslan Stefançuk, Kiev'in her halukarda NATO'ya katılım maddesini anayasadan çıkarma niyetinde olmadığını, söz konusu maddenin Ukrayna’ya güvenlik garantilerinin verilmesi durumunda dahi kalacağını belirtti. Ukrainskaya Pravda sitesine konuşan Stefançuk, "Anayasada NATO ve AB ile ilgili yazılanlar ise bizim geleceğe dönük vizyonumuzdur” dedi.
 
19.21: Erdoğan ile Putin'in yarın bir telefon görüşmesi yapacakları açıklandı. Kremlin haberi doğruladı. 
 
18.57: Kommersant, Tiraspol'daki Devlet Güvenlik Bakanlığı (MGB) binasının bir dizi patlamayla sarsıldığını, yerel asına göre üç el bombası atıldığını yazdı.TASS'ın olay yerinden geçtiiği görüntülerde, binanın yanındaki yola atılmış iki adet bomba fırlatıcısı görülüyor. İlk haberlere göre saldırıda can kaybı yok. KP, "Binanın, güvenlik bakanının ofisinin bulunduğu ikinci katının camı kırıldı, çerçevesi parçalandı" diye yazdı. 
 
 
18.33: Moldova'nın Rusya destekli ayrılıkçı bölgesi Transdinyester'in başkenti Tiraspol'de Devlet Güvenlik Bakanlığı binasında bir dizi patlama meydana geldi. Rus ajanslarına yansıyan haber ve fotoğraflara göre, binanın bazı cam ve çerçeveleri parçalandı, çevre binalarda da hasar görüldü.  1992 yılında Moldova’dan tek yanlı olarak bağımsızık ilan eden  Transdinyester, Dinyester Nehri ile Moldova-Ukrayna sınırı arasındaki bölgede bulunuyor. Transdinyester'de iki bin kişilik bir Rus askeri gücünün bulunduğu bildiriliyor.  460 bin kişilik nüfusun yüzde 30'u Rus kökenli. 
 
16.14: Rusya, 40 Alman diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.
 
14.44: Başkan Putin, savcılarla yaptığı toplantıda, Rusya'da kalan ve faaliyetlerine devam eden yabancı şirketlerin "sakin çekilde çalışmalarına izin vermesini" istedi. Rus lider, bu şirketlerei "aşırı, mantıksız ve gereksiz" denetim yapılmaması talimatı verdi. Putin, Başsavcılık kurulunun genişletilmiş toplantısında, “Hem yerli girişimcilere hem de her şeye rağmen yükümlülüklerini iyi niyetle yerine getirmeye devam eden yabancı şirketlere sakince çalışmaları için izin vermeliyiz” dedi.
 
13.10: Çin'in Moskova Büyükelçisi Zhang Hanhui, "Rusya ve Çin'in stratejik işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini ve uluslararası alanda hegemonya kurma girişimlerine ortaklaşa direneceklerini" söyledi.
 
13.08: Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol'deki Azovstal fabrikasında rehin kalan sivillerin çıkışı için saat 14:00'te silahların susacağını duyurdu. Bölgede 2 binden fazla teslim olmayan Ukraynalı savaşçının da olduğu tahmin ediliyor. 
 
11.46: Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul zirvesinde umut veren, ardından yeniden soğuyan müzakereler için yeni açıklama: Rusya Dışişleri Bakanlığı, iki ülke delegasyonlarının yüz yüze görüşme ihtimali konusunda, "Önemli ilerleme ve anlaşmalar olduğu anda gerçekleşebilir, ancak şu an öyle bir durum yok" açıklaması yaptı. Ayrıca iki ülke dışişleri bakanları Lavrov ile Kuleba'nın İstanbul'da yeni bir görüşmesinin gündemde olmadığı belirtildi. Son dönemde Donbass ve çevresinde askeri hareketlilik artarken, müzakereler "alt düzeyde online temas" düzeyine inmiş durumda.
 
11.42: FSB, bir IŞİD (Rusya'da yasaklanmış bir terör örgütü) mensubunun, Stavropol'de bölgenin ulaşım altyapısına yönelik terör saldırısı hazırlığında yakalandığını, zanlının evinde yapılan aramada patlayıcı bulunduğunu açıkladı.
 
11.41: Roskomnadzor, "yasadışı içerikleri kaldırmadığı için Google'a kesilen cezaların 7 milyar rubleyi aştığını" bildirdi.
 
11.39: Ukrayna hükümeti, 24 Nisan'da Twitter'da yayınladığı bir videoda Hitler ve Mussolini'nim yanında "Faşizm 1945'te yenildi" başlığıyla Japon İmparatoru Hirohito'nun fotoğrafını da yayınladığı için özür diledi.
 
11.02: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Harkov ve Herson bölgelerinde 13 Ukrayna İHA'sını hava savunma sistemleriyle düşürdüğünü söyledi. Rus uçakları komuta noktaları ve yakıt depolama tesisleri de dahil 56 Ukrayna askeri tesisini vurdu.
 
11.00: AvtoVAZ 4 Nisan'dan 24 Nisan'a kadar uyguladığı "kurumsal tatilin" ardından Togliatti ve Ijevsk'teki fabrikalarında sınırlı otomobil üretimine bugün yeniden başladı.
 
10.17: THY'nin uçuşlarına da ev sahipliği yapan Moskova'nın Vnukovo Havaalanı, azalan uçuşlar ve artan maliyetler nedeniyle önlem aldı. Şimdilik işten eleman çıkarmamak için çalışma saatlerinde kısıntı yaplacak. Bir süre çalışanlara maaşlarının üçte ikisi ödenecek.
 
10.15: Moskova Borsası döviz piyasasının açılışında dolar kuru 75.45 ruble, euro kuru 79.8 ruble olarak kaydedildi.
 
10.07: İngiliz gazetesi Financial Times, ismini açıklamadığı kaynaklara dayanarak, "Putin'in Ukrayna ile müzakerelere yoluyla anlaşma planından uzaklaştığını ve Ukrayna'da daha fazla bölgenin kontrolünü ele geçirme hedefine yöneldiğini" iddia etti. "Barış anlaşması için umut vardı. Putin üzerine kafa yoruyordu" diyen bir kaynak, Rusya'nın Karadeniz'deki amiral gemisi Moskva'nın yanarak batmasından sonra barış sürecinin "çıkmaza" girdiği yorumunu yaptı.
 
09.56: Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan ile yapılacak ödemelerde Ruble kullanılacağını açıkladı. Rusya-Azerbaycan ticaretinin yaklaşık yüzde 30'unun ruble ile yapıldığını, Erivan'ın ise Rus doğalgazını şimdiden ruble ile ödemeye başladığı belirtildi. (Sputnik)
 
09.52: ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin, pazar günü Kiev'e yaptıkları ziyarette Ukrayna'nın ABD'den 322 milyon dolardan fazla askeri yardım alacağı konusunda güvence verdi. Doğu ve Orta Avrupa'dan 15 ülkenin daha Washington'dan savunma harcamaları için 400 milyon dolar alacak. Ayrıca ABD büyükelçiiği önümüzdeki hafta Kiev'de yeniden çalışmaya başlayacak.
 
09.46: Almanya'da Kuzey Ren-Vestfalya Federal Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst, Almanya Sosyal Demokrat Partisi yönetimini "sözlerini eylemle destekleyerek eski Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder'i üyelikten çıkarmaya" çağırdı. Wüst, "Schroeder, Rusya'da yüksek maaşla yönetici pozisyonlarında kalmaya devam ediyor, bu kabul edilemez" dedi. Wüst, muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Birlik üyesi. Schröder, Alman sanayisinin Rusya'nın ender bulunan hammadde ve enerji kaynaklarına ihtiyaç duyması nedeniyle Moskova'nın uzun vadeli olarak izole edilemeyeceğini söylemiş, Moskova'nın Ukrayna'daki askeri harekatı tamamlar tamamlamaz Almanya'nın 'her zaman olduğu gibi' Rusya ile yeniden ilişki kurmak zorunda kalacağını savunmuştu.
 
09.44: AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Borrell: "AB ülkeleri şu anda Rusya'dan doğal gaz ve petrol alımına yönelik ambargo konusunda fikir birliğine varamıyor."
 
09.43:  Londra Borsası'nda Brent petrolün varil fiyatı 12 Nisan'dan bu yana ilk kez 103 doların altına düştü.
 
08.47: Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov, ABD'ye "Ukrayna'ya silah tedarikinin durdurulmasını talep eden bir nota verdiklerini" duyurdu. Antonov şu anda ABD'nin Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık ek sevkiyata hazırlandığını belirterek, bundan derhal vazgeçilmesini istediklerini söyledi. Antonov, "Bu çok büyük bir rakam. Diplomatik çözüm arayışına, sorunun çözümüne katkı sağlamıyor. Bu uygulamaya son verilmesini talep ettik" dedi. Rusya'nın 15 Nisan'da ABD'ye nota yolladığı ABD basınına yansımış, Beyaz Saray Sözcüsü  Jen Psaki, "Bunları boş tehditler olarak görüyoruz" demişti.
 
06.13: Ukrayna ve Belatus'a sınır Rusya bölgelerinden Bryansk'ın şehir merkezi yakınında bulunan petrol depo bölgesinde bu sabaha karşı 02.00 sıralarında büyük bir yangın çıktığı bildirildi. Ayrıntılar.
 
06.07: İngiliz Telegraph gazetesi, Rusya'ya uygulanan yeni yaptırımların İngiiltere'deki ihracatçıları 8 milyar dolar kayba uğratabileceğini yazdı. Bundan en çok Bentley, Aston Martin, Burberry gibi lüks otomobil, hazır giyim ve aksesuar üreticilerinin etkileneceği belirtildi. 
 
06.04Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ticaret Komiseri Valdis Dombrovskis, AB'nin Rusya'ya yönelik altıncı yaptırım paketinin Rus petrolünün ithalatının yasaklanmasını içerebileceğini, ancak bunun AB ülkelerine minimum zarar verecek şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. 
 
05.57: Tass ajansı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Kiev'e gittiğini bildirdi. 
 
05.50: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin NATO’ya alınmamasını 'büyük bir hata' olarak niteleyerek, "NATO’ya alınmamız, ittifakı güçlendirir, Rusya’nın savaşı başlatmamasının garantisi olurdu. Bu stratejik bir hata idi." dedi.
 
24 Nisan Pazar
 
21.43:  Bank of America New York'taki Rusya Başkonsolosluğu'nun hesabını bloke etti. Diğer ABD bankalarının da yeni bir hesap açmayı reddettikleri bildirildi.
 
18.59: Ukrayna Başbakanı Dens Şmıhal, Kiev ve Washington'un "Rusya'ya ait dondurulmuş varlıkların Ukrayna'ya mali yardım için kullanılması konusunu görüştüklerini" söyledi. Değişik kaynaklara göre yaptırımlar kapsamında Batı bankalarında dondurulan varlıklar 300 ila 330 milyar dolar arasında değişiyor. 
 
17.33: Bulgaristan Başbakan Kiril Petkov, koalisyon hükümetinin Ukrayna'ya silah yardımı konusunda tamamen farklı düşünen temsilcilerinin, konuyu bizzat Ukrayna tarafıyla görüşmek üzere birlikte çarşamba günü Kiev'i ziyaret etmeyi planladıklarını söyledi.
 
17.30:  Dünyanın en popüler satranç sitelerinden chess.com, Roskomnadzor'un Ukrayna'daki askeri operasyona ilişkin "sahte ve yalan" olarak nitelediği bilgiler içeren iki sayfasına erişimin engellemesi sonrası Rusya'dan tamamen ulaşılamaz hale geldi. Yetkilier, sadece iki sayfa engellenmek istenmesine rağmen, teknik olarak sitenin tümünün bloke olduğunu belirtti.
 
17.29: Dünyanın en büyük borsalarından olan ABD'deki Nasdaq, 29 Nisan'dan itibaren Rusya'dan yatırımcılarla çalışmaya son vereceğini duyurdu.
 
17.28:  İran'daki Rusya Büyükelçiliği, İran'ın Rusya'ya silah sağladığı iddialarını reddetti.
 
15.30: Rusya Savunma Bakanlığı, Pavlograd bölgesinde Ukrayna ordusuna ait 10 adet İHA'nın imha edildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bir taburun komuta ve gözlem merkezi, insan gücü ve askeri teçhizatın yoğunlaştığı 25 saha imha edildi, 150'ye kadar aşırı milliyetçi etkisiz hale getirildi" ifadeleri yer aldı. Bakanlık sözcüsü İgor Konaşenkov, "Harkov bölgesinde bir komuta merkezi, dört tutunma noktası ile insan gücü ve askeri teçhizatın yoğunlaştığı saha, dört silah deposu dahil olmak üzere Ukrayna'nın 9 askeri unsuru vuruldu" dedi. Konaşenkov, "Operasyonun başından bu yana Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait toplam 141 uçak, 110 helikopter, 551 insansız hava aracı, 264 uçaksavar füze sistemi, 2 bin 496 tank ve diğer zırhlı muharebe araçları, 282 çok namlulu roketatar sistemi, bin 93 sahra ve havan topu ile 2 bin 343 adet özel askeri araç imha edildi" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
15.12: Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ve müzakere sürecine dair konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, tablonun her geçen gün daha da üzücü bir hal aldığı Mariupol'de yaralı ve sivillerin tahliyesinin mutlaka sağlanması gerektiğini belirtti. Müzakere sürecinde ellerinden gelen tüm yardımı sağlamaya, arabuluculuk dahil gereken desteği sunmaya hazır olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, garantörlük konusuna da ilkesel olarak olumlu baktıklarını dile getirdi.
 
11.32: Avusturya Dışişleri Bakanı Aleksander Schallenberg, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne tam üyeliğini desteklemdiklerini açıkladı. Bakan, "Kiev ve Brüksel arasındaki bağları güçlendirmenin başka bir yolunu bulma" çağrısında bulundu.
 
11.29: Elon Musk'ın kurucusu olduğu Starlink uydu iletişim sisteminin, Ukrayna'daki Rus askeri radar sistemlerinin blokajından kurtulduğu iddia edildi. Lenta.ru'nun haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Dave Tremper, "Rus tarafının sistemi bloke etme girişimlerinin su yüzüne çıkmasından bir gün sonra, Starlink sadece yazılıma bir kod satırı ekleyerek bu engeli aştığını" iddia etti.
 
11.25: Bloomberg'in haberine göre Bulgaristan'daki koalisyon iktidarı Ukrayna'ya silah tedariki konusunda ikiye bölündü. Sosyalistler, Sofya'nın Kiev'e silah transferini onaylaması halinde koalisyondan ayrılacakları uyarısını tekrarldı. Merkez sağ ise silah sevkine onay verilmezse koalisyonu dağıtacağını söylüyor. Şimdiye kadar Bulgaristan, Kiev'e sadece  insani yardım, miğfer ve çelik yelek yolladı.
 
08.28: Rusya Uzay Ajansı Roskozmos Başkanı Rogozin, uzaya yollanacak uydulardan birinin üstüne "elinde Sovyet bayrağıyla Ukrayna ordusunun karşısına çıkan babuşkanın (nine) resminin yapılacağını" duyurdu. 
 
08.27: AB, ülkenin ticarette Rusya'ya bağımlılığını hafifletmek için, 2013'te askıya alınan Hindistan ile ticaret müzakerelerini yeniden başlatmaya karar verdi. (Bloomberg)
 
08.25:  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, BM Genel Sekreteri António Guterres'in önce Moskova'yı, ardından Kiev'i ziyaret etme kararını eleştirdi. Zelenskiy, ülkesinin "trajik selfi çekimleri" için uygun yer olmadığını söyleyerek Batılı partrerlerini "gerçek yardımlara Ukrayna'ya gelmeye" çağırdı.
 
08.22: The Telegraph'ın haberine göre, İngiliz hükümeti ithalatına yasak koyduğu Rus kömrünün yerine alternatif yaratabilmek için 30 yıl sonra ilk kömür madenini açmayı planlıyor.
 
08.20: BM Genel Sekreteri António Guterres, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Salı günü de Putin'i  ile Moskova'da görüştükten sonra Kiev'e giderek Zelenskiy ile buluşacak.
 
23 Nisan Cumartesi,
 
22.29: Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Alman sanayisinin Rusya'nın ender bulunan hammadde ve enerji kaynaklarına ihtiyaç duyması nedeniyle Moskova'nın uzun vadeli olarak izole edilemeyeceğini söyledi. New York Times (NYT) gazetesine mülakat veren Schröder, "Rusya gibi bir ülkeyi uzun vadede ne siyasi ne de ekonomik olarak izole edebilirsiniz. Bu sadece petrol ve doğalgaz değil, aynı zamanda nadir toprak elementleriyle de ilgili. Ve bunlar basitçe ikame edilemeyen hammaddelerdir" dedi. Ayrıca Schröder, Moskova'nın Ukrayna'daki askeri harekatı tamamlar tamamlamaz Almanya'nın 'her zaman olduğu gibi' Rusya ile yeniden ilişki kurmak zorunda kalacağını da sözlerine ekledi. (Sputnik)
 
22.27:  Kiev'de sığınak olarak kullanılan bir metro istasyonunda basın toplantısı düzenleyen Zelenski: "Mariupol'de kuşatma altındaki insanlarımız yok edilirse, Ukrayna'nın işgal altındaki herhangi bir bölgesinde sözde referandum ilan edilirse, Ukrayna müzakerelerden çekilecek."
 
22.25: Zelenskiy: "ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve ABD Savunma Bakanı Austin yarın Kiev'i ziyaret edecek."
 
20.36: Rusya, ABD ve AB'den gelen çok sayıda silahın depolandığı Odessa yakınlarındaki bir askeri havaalanına uzun menzilli füze saldırı düzenlediğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığ sözcüsü  Igor Konaşenkov, "Bu öğleden sonra, Rusya Hava Kuvvetleri'nin yüksek hassasiyetli uzun menzilli havadan fırlatılan füzeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinden alınan çok sayıda silahın depolandığı Odessa yakınlarındaki bir askeri havaalanındaki bir lojistik terminali devre dışı bıraktı" dedi. Konaşenkov, gün boyunca hava saldırılarından Ukrayna'nın 79 askeri tesisinin vurulduğunu duyurdu.
 
202.20: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakere süreci ile ilgili, "Hassas konular müzakere ediliyor, arka kapı diplomasisi işliyor” dedi. Çavuşoğlu,  “Geldiğimiz son noktada ortada. Müzakere ettikleri kapsamlı bir metin var, onun dışında yine bir arka kapı diplomasisi işliyor. O süreçte bir ortak deklarasyon taslağı da olduğunu görüyoruz. Daha çok tarafsızlık, güvenlik ve garantiler üzerine odaklandıklarını görüyoruz. Son noktayı liderlerin koyması lazım. Bir anlaşma istiyorlarsa bu kaçınılmaz" diye konuştu.
 
Rusya'nın Suriye'ye giden sivil uçaklarına hava sahasının kapatıldığını söyleyen Çavuşoğlu, "Rusya'nın askeri uçaklarına, hatta sivil Suriye'ye giden uçaklarına hava sahasını kapattık. Üçer aylık izinler veriyorduk. Nisan'a kadar izinleri vardı. Cumhurbaşkanımız da Putin'e söyledi. Daha sonra uçuşlar durdu. Yani aslına biz hem Montrö hem diğer konularda sureci diyalog yoluyla yürütüyoruz" dedi.
 
Sputnik'n haberine göre Çavuşoğlu, Rus iş insanlarının Türkiye'ye gelmesiyle ilgili soruya da "Yaptırımlara katılmayan bir ülkeyiz, bir firma iş yapmak istiyorsa kanunlarımıza ve uluslararası hukuka uymaları lazım" yanıtını verdi.
 
18.06: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya'nın ABD ve Avrupa ile olan mevcut anlaşmazlıklarının Rusya'nın güvenlik çıkarlarının uzun süre göz ardı edilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını söyledi.
 
18.03: Polonya'nın Ukrayna'ya 1,6 milyar dolarlık silah yolladığı bildirildi.
 
13.42: Ukrayna Devlet Başkanı'nın danışmanı ve müzakere heyeti üyesi Mihail Podolyk, "Mariupol savunucuları pes etmeyecek, şehrin savunmasını sürdürmeyi planlıyoruz" dedi. Rusya, yaklaşık 2 bin Ukraynalı savaşçının sığındığı belirtilen Azovstal fabrika alanını tamamen kuşatmaya alırken, şehrin Rus birliklerinin kontrolüne geçtiğini dün duyurmuştu.
 
13.41:  BM, Ukrayna'dan komşu ülkelere yaklaşık 5 milyon 160 bin mültecinin geldiğini bildirdi. Sadece son bir günde sayı 29 bin 939 kişi arttı. Rusya'ya 578 bin 255, Polonya'ya 2,8 milyon, Romanya'ya 774 bin 94 ve Macaristan'a 485 bin 618 mülteci geldi.
 
13.40: Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü, "ABD'nin Rusya'yı Ukrayna'da kitle imha silahları kullanmakla suçlamak için senaryolar hazırladığını" söyledi. 
 
13.39: Rusya Savunma Bakanlığı, 21 Nisan'da bir insansız hava aracından Ukrayna'daki Rus birliklerinin mevzilerine kimyasal saldırı düzenlendiğini iddia etti.
 
11.07: ABD Savunma Bakanlığı Pentagon basın merkezi, Ukrayna'ya askeri yardım paketine ilişkin ilk kez ayrıntılı açıklama yaptı. Rus basınına da yansıyan belgede hem teslim edilen hem de ABD'nin Ukrayna'ya transfer etmek üzere olduğu silahlar açıklandı. Ayrıntılar.
 
10.57: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü John Kirby, 26 Nisan Salı günü Almanya’daki NATO üssü Ramstein’da düzenlenecek Ukrayna odaklı savunma toplantısına 20’nin üzerinde ülkenin katılmasını beklediklerini açıkladı. Pentagon sözcüsü, görüşmelere 40 civarında ülkenin davet edildiğini belirtti. Toplantının NATO ittifakı şemsiyesi altında düzenlenmeyeceği ve NATO dışı ülkeleri de dahil edeceği bilgisi verildi. ABD Savunma Lloyd Austin’in evsahipliğinde yapılacak görüşmelerde, Ukrayna’nın savunma ihtiyaçlarının ve Ukrayna’nın savaşın ötesinde yani uzun vadede egemenliği ve toprak bütünlüğünü güçlendirmek üzere gereksinimleri değerlendirilecek.
 
10.54: Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Avrupa'nın Rus gazı olmadan "bir hafta bile dayanamayacağını" savundu. IMF raporunda, Avrupa'nın altı ay boyunca Rusya gazı olmadan dayanabileceği vurgulanmıştı.
 
10.52: Bilim, siyaset, kültür ve sivil toplumun diğer alanlarından bir grup önde gelen isim, Şansölye Olaf Scholz'a açık mektup yayınlayarak, Ukrayna'ya silah tedarikinin durdurulması ve Kiev hükümetinin ateşkes ve siyasi çözüm müzakereleri için askeri direnişi sona erdirmeye teşvik edilmesi çağrısında bulundu. Sputnik'in aktardığına göre, mektupta "Olası başarıdan bağımsız olarak, uzun süreli askeri direnişin bedeli, daha fazla kasabayla köyün yıkılması ve Ukrayna nüfusunun daha fazla kayıp vermesi olacaktır. NATO'dan gelen silah sevkiyatı ve askeri destek, savaşı uzatacak ve diplomatik çözümü çok uzaklara götürecektir" denildi, 'Almanya ile diğer NATO devletlerinin silah tedarik ederek kendilerini savaşın tarafları haline getirmeleri' eleştirildi.
 
10.50:  Federal Sivil Havacılık Ajansı, Rusya'nın güney ve orta kesimlerindeki bazı havaalanlarına uçuşların geçici olarak durdurulması uygulamasının 1 Mayıs'a kadar uzatıldığını  duyurdu.
 
10.48: Avusturya Maliye Bakanı Magnus Brunner CNN'e, ülkesinin gaz ambargosu dışında Rusya'ya karşı tüm yaptırımları desteklediğini söyledi, "Yaptırımların bizi hedeflendiğinden daha fazla vurduğunu, bunun pek faydası olmadığını düşünüyorum. Avusturya endüstrisi Rus gazına bağımlı ve şu an başka seçeneğimiz yok" dedi..
 
10.44: Moldova Dışişleri Bakanlığı, Rus büyükelçisini çağırdı ve Rusya'nın hukuken Moldova toprağı olan, Rusya yanlısı ayrılıkçı bölge Transdinyester'e ilerleme planları hakkında açıklama talep etti. Moldova Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Rusya Savunma Bakanlığı temsilcisi tarafından yapılan açıklamaları dikkate aldığını ve Rus elçiye derin endişelerini dile getirdiğini" söyledi. Dün, Rusya Merkezi Askeri Bölge Komutanı Rustam Minnikayev, askeri operasyonun ikinci aşamasında Donbass ve Ukrayna'nın güneyi üzerinde tam bir kontrol sağlanarak Kırım'a bir kara koridoru açılması planlandığını belirtmiş, ayrıca "Ukrayna'nın güneyi üzerinde sağlanacak kontrolün Rus ordusuna, 'Rusça konuşan nüfusa yönelik baskıların olduğu' Transdinyester'e de bir çıkış yolu daha sağlayacağını" söylemişti.
 
10.43: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Herson Bölgesi'nde Ukraynalı aşırı milliyetçilere ait bir müstahkem mevkiyi imha ettiğini duyurdu.
 
06.54: Bloomberg'e konuşan kaynaklar, ABD ve AB arasında "Rusya'nın AB'ye olan petrol gelirlerini azaltabilecek önlemler" üzerinde pazarlık sürdüğünü söyledi. Buna göre, üç seçenek değerlendiriliyor: Ambargo uygulanması, bir tavan fiyatının belirlenmesi veya Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonun başlangıcından bu yana peyrolden elde ettiği gelirlere el koyacak için bir ödeme mekanizması oluşturulması. Haftaya konusunun netleşmesi bekleniyor.
 
06.41: Zelenskİy, dün gece Telegram üzerinden vatandaşlara seslendiği videoda, "Ukrayna'nın ortaklarının kendisinin talep ettiği silahları sağlamaya başladığını" duyurdu. Zelenskiy, “Sonunda bizi dinleyen, bize tam olarak istediğimiz silahları vermeye başlayan tüm partnerlerimize minnettarım" dedi. Zelenskiy hangi devletlerden istenen ne tür silahlar alındığından bahetmedi. Ukrayna tarafı daha önce Batı'yı "uçak, tank gibi, istenen ağır silahları vermemekle eleştirmişti.
 
06.41: Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz filosunun amiral gemisi “Moskva” kruvazöründeki kayıplar konusunda ilk kez resmi açıklama yaptı. Bakanlık "geminin mürettebatından 1 kişinin öldüğünü, 27’sinin kaybolduğunu ve kalan 396 kişinin ise kurtarıldığını" bildirdi.  Ukraynalı yetkililer, geminin 13 Nisan gecesi Neptün füzeleriyle vurulduklarını duyurmuş, Rusya Savunma Bakanlığı ise gemiden çıkan yangın sonrası mühimmat patlaması yaşandığını, 4 Nisan günü limana çekilirken, “hasar ve denizdeki fırtına nedeniyle dengesini kaybederek battığını” açıklamıştı.
 
22 Nisan Cuma
 
21.18: BM Genel Sekreteri Guterres, 26 Nisan'da Moskova'ya gelerek Putin ile görüşecek. Guterres, Zelenskiy'i de ziyaret edecek. 
 
21.14: Rusya Adalet Bakanlığı, kapatılan muhalif radyo kanalı Ekho Moskvı'nın genel yayın yönetmeni Aleksey Venediktov ile ünlü gazeteciler Vladimir Kara-Murza, Leonid Volkov, Sergey Parkhomenko ve Aleksandr Nevzorov'u da "yabancı medya ajanı" siciline kayıt etti. Yurt dışından herhangi bir şekilde gelir ya da yardım elde ettiği saptanan kişiler için bu yasa uygulanıyor.
 
21.03: Renault'nun satmaya karar verdiği Rus otomotiv devi AvtoVAZ'daki hisselereini Çinli otomobil üreticilerinden birinin satın almak istediği bildirildi.
 
18.03: Tayvan yönetimi Kiev'deki tıbbi organizasyonlara 8 milyon dolar yardım yapacağını açıkladı.
 
17.26: Ruble yabancı para birimleri karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Moskova Borsası'nda dolar 73, euro 80 rubleden işlem görüyor.
 
16.50: Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov: "Rusya-Ukrayna müzakereleri yavaş ilerliyor."
 
15.54: Hollanda hükümeti yıl sonuna kadar Rus gazından vazgeçme niyetinde olduklarını açıkladı.
 
15.44: Amerikalı cam üreticisi Guardian Industries, Rusya pazarından çekileceğini açıkladı. Şirketin Rusya'da iki fabrikası bulunuyor.
 
15.23: Roskomnadzor ünlü bilgisayar oyunu S.T.A.L.K.E.R. 2'nin internet sitesine erişim yasağı getirdi.
 
15.05: Vladimir Putin gün içerisinde Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle bir araya geldi.
 
14.09: Finlandiya 24 Nisandan itibaren Rusya'dan elektrik alımını üçte bir oranında düşürecek (Bloomberg).
 
13.27: Kremlin sözcüsü Peskov, özel operasyonla ilgili sorular ve Rus askeri yetkililerin sabah yaptığı açıklamalar konusunda yorum yapmayacağını söyledi.
 
13.25: İsveçli rulman üreticisi SKF, Rusya pazarından ayrılacağını ve bu ülkedeki aktiflerini satacağını duyurdu.
 
13.24: Letonya Başbakanı: "Baltık ülkeleri, gelecekte Rusya'dan doğal gaz almaktan kaçınmaya çalışacak." (Reuters)
 
11.35: Kommersant'ın aktardığına göre Rusya Merkezi Askeri Bölge Komutanı Rustam Minnikayev, askeri operasyonun ikinci aşamasında Donbass ve Ukrayna'nın güneyi üzerinde tam bir kontrol sağlanarak Kırım'a bir kara koridoru açılması planlandığını söyledi. Minnikayev, ayrıca "Ukrayna'nın güneyi üzerinde sağlanacak kontrolün Rus ordusuna, 'Rusça konuşan nüfusa yönelik baskıların olduğu' Transdinyester'e de bir çıkış yolu daha sağlayacağını" ilave etti. Minnikayev, ikinci aşamanın iki gün önce başladığını açıkladı. 
 
11.09: Ukrayna'ya ait bir Antonov AN-26 nakliye uçağının "teknik bir uçuş sırasında" Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya bölgesinde düştüğü açıklandı. Yetkililer, kazada canlı kayıpları yaşandığını belirtti. (T24)
 
10.38: Rusya ithalat ve ihracat verilerini gizlilik kapsamına aldı. Federal Gümrük Servisi artık veri açıklamayacak.
 
10.36: Zewa, Libresse ve Libero gibi hijyen ürünlerinin üreticisi Essity, Rusya pazarından çıkacağını duyurdu.
 
10.34: OnlyFans platformu, Rusya merkezli içerik sağlayıcıların hesaplarını geçici olarak askıya aldı.
 
10.10: Uluslararası para fonu İMF yayınladığı güncel bir analizde, Rus ekonomisinin 2023 sonunda Endonezya ekonomisnin gerisine düşeceği öngörüsünde bulundu. Rusya şu anda dünyanın en büyük altıncı ekonomisi konumunda. Analize göre, Rusya'nın dünya ekonomisi içindeki payı da yüzde 3,07'den 2,72'ye gerileyecek.
 
09.55: Fransa Maliye Bakanı, önümüzdeki haftalarda Avrupa Birliği'nin Rusya'ya petrol ambargosu uygulama kararı alabileceğini söyledi. Bakan ayrıca Birlik içinde bazı ülkelerin ambargo fikrine sıcak bakmadığını aktardı. Öte yandan Devlet Başkanı Macron, Rusya'ya doğal gaz ambargosunun da Birlik gündemine gelebileceğini, fakat şimdilik bu konunun konuşulmadığını dile getirdi.
 
09.44: Rusya'nın en ünlü rock gruplarından DDT'nin Tümen'de düzenlemeyi planladığı konser son anda iptal edildi. Grubun solisti Yuri Şevçuk'un sahneye asılı dev boyutlardaki Z harfi nedeniyle konsere çıkmayı reddettiği bildiriliyor.
 
09.41: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri'yle karşılıklı saygıya dayanan bir diyaloğa girmeye hazır olduklarını ve iletişim kanallarının "mevcut koşullarda bile" açık olduğunu açıkladı.
 
09.34: Avustralya 147 Rusya vatandaşını daha yaptırım kapsamına aldı. İnterfaks'ın haberine göre, yaptırım uygulanacak isimler arasında Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da var.
 
09.17: Uluslararası Yüzme Federasyonu, olimpiyat şampiyonu Rus yüzücü Yevgeni Rılov'a 9 aylığına müsabakalardan men cezası verdi. Rılov, Moskova Lujniki'de düzenlenen "askeri operasyona destek" mitinginde boy göstermişti. Rılov, "Bu cezayı hak edecek ne yaptım bilmiyorum. Ben sadece ülkemi, başkanımı destekledim." şeklinde konuştu.
 
09.15: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın düzenlediği askeri operasyon nedeniyle yaşanan ekonomik kaybın büyüklüğünü 550 milyar dolar olarak açıkladı.
 
09.11: Japonya Kuril Adaları'ndaki durumu 19 yıl sonra ilk kez "yasa dışı işgal" olarak niteledi. Japonya ve Rusya (daha önce SSCB), İkinci Dünya Savaşı'nın sona erdiği günden bu yana adalar nedeniyle ihtilaf halinde.
 
09.02: Kırgızistan, 9 Mayıs Zafer Günü kutlamaları sırasında Z sembolünün kullanımını yasakladı. Yetkililer, törene katılacak vatandaşlara bu sembolü içeren kıyafetler giymemeleri çağrısında bulundu.
 
08.57: Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Rusya'nın daimi gözlemci statüsünü askıya aldı.
 
06.02: ABD Başkanı Joe Biden, Washington'ın Ukrayna'ya yeni ağır silahlar ve insansız hava araçları sevk edeceğini duyurdu. 
 
05.57: Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin satın alacağı yeni ağır silahları Ukrayna'ya hibe edeceğini açıkladı. Michel, bu alımların güvenlik nedeniyle duyurulmayacağını söyledi.
 
05.54: Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Rusya'ya karşı petrol ambargosu uygulamayı henüz planlamadığını, çünkü bazı ülkelerin bu yöndeki olası bir kararı bloke edeceklerini açıkladıklarını belirtti.
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама