Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

16-21 Nisan: Önemli gelişmeler

ÖNEMLİ GELİŞMELER// 
 
21 Nisan Perşembe
 
20.45: Finlandiyalı vinç üreticisi Konecranes, Rusya'dan aldığı 79 milyon euro değerindeki siparişleri ve teslimi beklenen 32 milyon euro değerindeki vinçlerin sevkiyatını iptal etti.
 
20.21: Rusya Savunma Bakanlığı, operasyonun başlangıcından bu yana 140 Ukrayna uçağı, 106 helikopter, 512 İHA, 254 hava savunma sistemi, 2 bin 422 tank ve diğer muharebe aracının imha edildiğini duyurdu.
 
20.20: ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, kripto paralar yardımıyla Rusya'nın yaptırımları delmeye çalışabileceğini düşündüklerini, bu nedenle uygun önlemleri almayı planladıklarını söyledi. 
 
20.19: Amerikan petrol şirketi ExxonMobil, 24 Haziran'a kadar Rusya pazarından tamamen çekilmeyi planlıyor.
 
20.17:  Rusya hükümeti, "yanıltıcı tahminleri ve spekülasyonları önlemek için ithalat ve ihracat istatistiklerini geçici olarak yayınlamama" kararı aldı.
 
20.15: Rusya Merkez Bankası tüm ihracatçılar için döviz kontrollerini kolaylaştırdı, emtia ihracatçısı şirketler döviz kazançlarını üç gün yerine 60 gün içinde satabilecek. Bu kararın rubleyi güçlendirmesi bekleniyor. Bugün borsada dolar 74,7 rubleye, euro 80,2 rubleye düştü.
 
20.14: İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, hükümetin olası NATO'ya katılım sürecini hızlandırmak için ulusal güvenlik raporunun iki haftada tamamlanmasına karar verildiğini söyledi.
İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Linde, buluşmanın ardından basın açıklamasında bulundu. Savunma Bakanı Peter Hultqvist de İsveç'i NATO üyeliğine iten etkenin Finlandiya'nın istekli davranması olduğunu kaydetti. (Sputnk)
 
18.27: Merkez Bankası, 15 Nisan itibarıyla Rusya'nın uluslararası rezervlerinin 611,1 milyar dolara çıktığını duyurdu. Son bir haftada rezervler 1,7 milyar dolar arttı. 
 
18.22: Çeçenistan lideri Kadirov, Putin'in Azovstal'a saldırıyı durdurma emrini, "ana hedefe ulaşılması, faşist savaşçıların tümüyle abluka alınması ve tek çıkış yollarının teslim olmalarıyla" açıkladı. Kadirov sabah yaptığı açıklamada, "Azovstal bugün teslim alınacak" demişti.
 
18.21:  Rusya, aralarında ABD Başkan Yardımcısı Harris ve Meta Grubu'nun sahibi Zuckerberg'in de bulunduğu 27 Amerikan vatandaşını yaptırım listesine aldı. 
 
17.15: Biden bir soru üzerine, Ukrayna'ya silah desteğini "uzun süre" bu düzeyde sürdürme kapasiteleri olduğunu, şu anda en önemli konusunun "Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulayan uluslararası toplumun birliğini korumak olduğunu" savundu. 
 
17.13: Biden, Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketi açıkladı. Toplamda, savaşın başlangıcından bu yana ABD, Ukrayna'ya 3.4 milyar dolar yardım tahsis etti.
 
17.12: Biden: "Putin Batı ittifakının çökeceğini sandı, yanıldı."
 
17.10: Biden açıklamalar yapıyor: "ABD limanlarına Rusya bayraklı tek bir gemi bile giremeyecek."
 
17.10: Marvel,  çizgi romanlarının Rusça baskılarını durdurma kararı aldı.
 
17.08: Danimarkalı bira üreticisi Carlsberg, yaptırımlar kapsamında Rusya'daki işletmesini satma kararı alması nedeniyle 1.39 milyar dolar zarara uğradığını açıkladı.
 
14.17: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Mariupol'deki Azovstal bölgesinde taarruzu iptal edip onun yerine kuşatma yapılması talimatı vermesini değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bunun Rusya'nın harekat kapsamındaki hedeflerinin değiştiği anlamına gelmediğini belirtti. Peskov, "Özel harekat plana göre devam ediyor. Aşırı milliyetçi oluşumların yoğunlaştığı bir bölge haline gelen Mariupol özgürleştirildi. Bugün Savunma Bakanı, barışçıl yaşamı tesis etme, sivillerin dönme imkanı bulunduğunu rapor etti. Azovstal fabrikasına gelirsek, burası, kalan aşırı milliyetçi grupların tamamen kuşatıldığı münferit bir tesis" dedi. (Sputnik)
 
14.16: Duma, Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina'nın görev süresini beş yıl daha uzattı.
 
14.15: İngiltere hükümeti, yaptırım listesine 26 Rus yetkili ve kuruluşu daha ekledi. Yaptırım uygulanan isimler arasında Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Hava Kuvvetleri Komutanı Andrey Serdyukov, askeri analist İgor Korotçenko ve Rus Demiryolları CEO'su Oleg Belozerov yer aldı. (Sputnik)
 
13.04: Peskov, müzakereler konusunda, "sundukları teklife Ukrayna tarafının cevabını bekledikleri" karşılığını verdi.
 
13.02: Kremlin Sözcüsü Peskov, "Ukraynalı askerler silahlarını bırakarak belirlenmiş insani koridorlardan çıkma fırsatına sahipti ve hala da bu fırsat var" dedi.
 
13.00: Yandex, yaptırımlar nedeniyle Rusya ve yurt dışındaki yatırımlarını durdurduğunu açıkladı.
 
12.58: Duma Başkanı Volodin, "Rusya'nın dondurulan rezervlerini faiziyle birlikte geri alacağını" söyledi.
 
12.53: Eski Kırım savcısı ve eski Duma milletvekili Natalya Poklonskaya, Kırım parlamentosu milletvekilleri başta olmak üzere geniş bir kesimin, "Z ve V harflerini trajedi sembolü" olarak adlandırması nedeniyle Rus devletinin verdiği unvan ve ödüllerin geri alınması çağrılarına yanıt verdi. Rossotrudniçestvo Başkan Yardımcısı Poklonskaya, RBC'ye verdiği demeçte, "söylediği sözler yerine, Kırım Parlamentosu milletvekillerinin özel koruma alanlarının ve doğal rezervlerin geliştirilmesine izin veren yasa tasarısını tartışmalarını" önerdi, "Ama nefret edilen eski savcıyı madalyadan mahrum etmek için yüksek kürsüden konuşmak çok daha cazip" dedi.
 
12.49: Moskova Borsası'ndaki euro kuru 8 Nisan'dan bu yana ilk kez 80,95 rubleye kadar düştü. Dolar kuru da 1,41 ruble düşerek düşerek 75 rubleyi gördü.
 
12.48: Milyarder iş adamı Vagit Alekperov, LUKOIL'in yönetim kurulundan ve şirket başkanlığı görevinden ayrıldı. Alekperov, Batı yaptırımları listesinde bulunan isşmler arasında.
 
12.38: Avusturya enerji şirketi OMV, Rus petrolünün ithalatının durdurulduğunu duyurdu.  Rus petrolünün payının yüzde 7.8 olduğu bildirildi. Gazda ise Avusturya'nın Gazprom'un kaynaklarına bağımlılığı yüzde 80'i aşıyor. Bu nedenle Viyana yakın gelecekte Rus gazına ambargo olasılığını reddediyor.
 
12.34: Procter & Gamble'ın (P&G) Rusya'daki operasyonlarını yeniden yapılandırdığı ve ülkede çalışmaya devam ettiği açıklandı. Şirketin Doğu Avrupa merkezinden yapılan açıklamada, "P&G, değişen şartlara uyum sağladı. Sağlık, hijyen ve kişisel bakım ürünlerine odaklanmak için ürün portföyümüzü önemli ölçüde azaltmak dahil, Rusya'daki operasyonlarımızı yeniden düzenledik. Yatırımları ve tüm medya, reklam ve tanıtım faaliyetlerini askıya aldık" denildi. Bu sabah Reuters, şirketten sızan bir rapora atıfta bulunarak, ABD şirketinin yaptırımlar, finansal kurumlar üzerindeki kısıtlamalar, tedarik ve para transferi sorunları nedeniyle Rusya'da faaliyetleri durduracağı iddiasını atmıştı.
 
12.32: Spiegel'in haberine göre, Almanya'da koalisyon ortakları içinde "çatlak" derinleşiyor. Siyasi muhaliflerin, Ukrayna'ya ağır silah yardımına karşı çıkan Şansölye Olaf Scholz'u istifaya zorlaması ihtimali olduğu iddia edildi.
 
12.30: Kurumsal yemek hizmetleri şirketi Fransız Sodexo Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu ve şirketin mülkiyetini yerel yönetime devretti.
 
12.10: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Viktor Yevtuhov, "IKEA'nın lojistik sorunlarını çözüp ürün çeşitliliği sağladıktan sonra Rusya'daki mağazalarını yeniden açma fırsatı aradığını, benzer durumun İnditex (Massimo Dutti, Zara, Pull & Bear, Oysho, Bershka, Stradivarius, Zara markalarının sahibi) için de geçerli olduğunu" açıkladı.
 
12.07: Rusya Dışişleri Bakanlığı BDT Dairesi Başkanı Aleksey Polişçhuk, "BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin (Rusya, Çin, İngiltere, ABD, Fransa) Ukrayna için garantör devletlerin temelini oluşturabileceğini, konunun Rusya-Ukrayna müzakerelerinde tartışılıdığını" söyledi.
 
12.06: Letonya Parlamentosu ikinci ve son okumada, Ukrayna'da Rusya askeri operasyonuna destek olanların vatandaşlıktan çıkarılmasına izin veren yasa değişkliğini kabul etti. (RIA)
 
11.15: Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Azovstal'dan acilen insani koridor açılmasını istedi. Vereşçuk, "Fabrika alanında yaklaşık bin sivil ve 500 yaralı asker var. Hepsinin bugün Azovstal'dan çıkarılması gerekiyor. Dünya liderlerini ve uluslararası toplumu çabalarını şimdi Azovstal üzerinde yoğunlaştırmaya çağırıyorum" dedi.
 
11.13: Başbakan Mişustin, 1 Haziran 2022'ye kadar "App Store ve Google Play'e yerli ve milli alternatifi oluşturulması" talimatı verdi.
 
11.11: Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Devlet Dumasına sunduğu raporda, Merkez Bankası'nın gelecek toplantılarda "faiz oranını düşürme olasılığını değerlendireceğini" açıkladı. Nabiullina, "Rusya'yı tehdit eden bir  temerrüt riski bulunmuyor, tüm borçları ödeyecek kadar rezervimiz var" dedi. Ayrıntılar.
 
10.23: Putin-Şoygu görüşmesinden ana başlıklar:
 
Şoygu, "Şehrin kurtarıldığını, durumun sakin olduğunu, militanların sadece Azovstal'da kaldığını, 2 binden fazla milliyetçi grubun bloke edildiğini" söyledi.
 
Putin, Azovstal'a yapılan saldırının iptal edilmesini emretti,  "Yeraltı mezarlarına kadar girmeye gerek yok, sinek uçmayacak şekilde fabrika bölgesini kapatmak gerekiyor" diyerek, bölgede tam kuşatmaya devam edilmesini istedi.
 
Putin, Mariupol'daki askeri operasyonu bir başarı olarak nitelendirdi, Şoygu'yu tebrik etti.
 
10.18: Putin, Mariupol'de silah bırakarak teslim olan herkesin hayatının güvence altında olacağı garantisi verdi.
 
10.14: "SON DAKİKA" haberine göre Savunma Bakanı Şoygu ile görüşen Putin, Mariupol'daki Azovstal fabrikası kuşatmasını "uygunsuz" olarak nitelendirdi ve iptal edilmesini emretti. Putin, Azovstal sanayi bölgesinin "sinek uçmayacak şekilde" bloke edilmesini istedi.  Putin, Azovstal'a yönelik saldırının iptalini "Rus askerlerinin hayatını kurtarma düşüncesiyle" açıkladı. 
 
10.07: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, "Mariupol'un kontrol altına alındığını" duyurdu. Şoygu, Ukrayna kuvvetlerinden yaklaşık iki bin kişinın Azovstal demir-çelik fabrikasında bloke edildiğini söyledi. Geçen haftadan beri Mariupol şehrinin büyük ölçüde Rus birliklerinin kontrolünde olduğu, bazı semtleri kontrol eden Ukrayna birliklerinin kuşatıldığı ve çatışmaların sürdüğü haberleri geliyordu. 
 
10.02: Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, "Mariupol'ün bugün Rusya ordusunun kontrolüne geçeceğine dair" söz verdi. Kadirov bu sabah Telegram kanalında yaptığı açıklamada, "Strateji ve ordu hazır, sadece operasyon zaman alıyor" dedi.
 
09.59: Rusya desteğindeki Lugansk Halk Cumhuriyeti makamları, birliklerinin Harkov bölgesi sınırına ulaşarak Harkov'a giden yolu açtığını duyurdu.
 
09.57: ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün "Ukrayna'daki duruma ilişkin bir güncelleme konuşması yapacağı" açıklandı. Biden'ın programında konuşmanın Moskova saatiyle 16:45'te yapılacağı belirtiliyor.
 
09.56:  Litvanya hükümeti, "Ukrayna'ya on milyonlarca euro değerinde ağır havan topu teslim ettiğini" açıkladı.
 
09.54:  Gündeme gelen "Müzakereler donduruldu" açıklamalarına karşılık Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin hemen her gün video formatında devam ettiğini duyurdu.
 
09.53: En büyük kripto para pltaformlarından Binance, Rusya'dan kullanıcılara erişim sınırlamadı getirme kararı aldı. Hesaplarında 10 bin eurodan fazla parası olan Rusya'daki kullanıcılar yalnızca para çekebilecek ancak ticaret yapamayacak ve başka hesaplara para yollayamayacak. Binance, henüz Rusya'da çalışmayı durdurmayacaklarını, ancak uluslararası toplum bunu talep ederse yaptırımları destekleyeceklerini söyledi.
 
08.15: Rusya Dışişleri Bakanlığı BDT Dairesi Müdürü Aleksey Polişçuk, Ukrayna operasyonunun sonlandırılması için, Donbas halkının korunması, Ukrayna'nın silahsızlandırılması, Nazilerden arındırılması ve Ukrayna topraklarından NATO'nun Rusya'ya yönelik tehditlerinin ortadan kaldırılması hedeflerinin yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Polişçuk, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde bu maddelerin, ayrıca Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlanması konusunun görüşülmeye devam ettiğini belirtti. 
 
07.49: Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin'in güneyindeki Hainan adasında toplanan yıllık Boao Asya Forumu'nda bir video konuşması yaptı ve doğrudan isim vermeden ABD'nin Rusya'uya yaptırım baskısına bir kez daha "hayır" dedi. Çin lideri, "Tüm dünya ortak bir kadere sahip aynı gemide yelken açıyor, herhangi bir ülkeyi denize atmaya çalışmak kabul edilemez" dedi. Şi Cinping, "çifte standart politikasından ve tek taraflı olarak yaptırımların kötüye kullanılmasından vazgeçilmesi gerektiğini" söyledi.
 
07.38: Ukrayna'ya tank dahil ağır silah tedarikine karşı çıkan Almanya Başbakanı Scholz'e koaliasyon içinden baskıar artıyor.  Scholz, AUkrayna'ya hiç ağır silah gönderilmemesinin nedenini 'ordunun elinde kısa vadede tedarik edecek kadar bulunmamasıyla' izah etti. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan'a hem koalisyon hükümetindeki ortakları Yeşiller ve Hür Demokratlardan (FDP) hem de anamuhalefetteki Hıristiyan Demokrat Birlik'ten (CDU), Ukrayna'ya ağır silah vermesi için baskı artıyor.
 
07.35: Japon Kyodo haber ajansının bildirdiğine göre, Hindistan, Ukraynalı mültecilere insani yardım sağlamayı amaçlayan Japon askeri nakliye uçaklarının yüklenmesi için havaalanlarını kullanıma açmayı kabul etmedi. (Sputnik)
 
07.33: ABD Maliye Bakanlığı, Rusya’ya ait bir ticari banka, sanal para madencilik şirketi ve onlarca kişi ile kurumu yaptırım listesine aldı. Temsilcileri Çin dahil Asya’da ve Ortadoğu’da birçok bankaya hizmet veren ve uluslararası yaptırımlardan kaçılması için seçenekler sunduğu kaydedilen Rus bankası Transkapitalbank’ın yaptırım listesine alındığı belirtildi. Washington ayrıca, Rus oligark Konstantin Malofeyev tarafından yönetilen 40'tan fazla kişi ve kuruluş ile öncelikli görevi ‘‘Rus varlıklarına uygulanan yaptırımlardan kaçınmayı kolaylaştırmak’’ olduğunu belirttiği kuruluşlardan oluşan bir uluslararası ağı yaptırımlara dahil etti. (VOA)
 
07.28: Türkiye ile Alman Deutsche Bank, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alımının finansmanında kullanılmak üzere 1 milyar euroluk kredi görüşmelerini tamamlamak üzere. Bloomberg bunun, "alternatif enerji kaynakları yaratarak gazda Rusya'dan ithalata bağımlılığı nispeten azaltma amaölı olduğu" değerlendirmesini yapıyor. 
 
07.25: Always, Gillette, Pampers, Tide, Oral-B markalarının da sahibi olan Procter & Gamble (P&G), yaptırımlar, kısıtlamalar, tedarik zinciri sorunları ve döviz kontrolleri nedeniyle Rusya'da faaliyetini sürdürmesinin zor göründüğünü duyurdu. (Reutres) 
 
07.23: G7'nin maliye bakanları ile merkez bankaları başkanlarının dün gerçekleştirdiği toplantının ardından yayınlanan açıklamada, G7 ülkelerinin Ukrayna'ya yardımlarının 24 milyar doları aşmasının beklendiği bildirildi.
 
07.22: Dünyanın 1 numaralı raketi Sırp Novak Djokovic, Wimbledon organizatörlerinin Ukrayna'daki durum nedeniyle Rus ve Belaruslu tenisçileri turnuvadan men etme kararının "çılgınlık" olduğunu, siyasetin spora müdahale etmemesi gerektiğini söyledi.
 
20 Nisan Çarşamba
 
05.58: Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının İstanbul'da bir araya gelmelerini teklif ettiklerini belirterek, "Zelenskiy ve Putin'in Antalya'da bir araya gelmesi hala masada. İkisi de görüşme için olumlu mesajlar veriyorlar fakat şartlar oluştuğunda" değerlendirmesini yaptı. 
 
05.55: CNN Türk'te Tarafsız Bölge programına konuk olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ukrayna Rusya arasındaki savaşta Antalya zirvesinde çözüm olacağı umudunu taşıyorduk. Ancak NATO zirvesinde bu savaşın uzayacağı kanaatine vardık. Güvenlik konusu ve detaylara geldiğinde savaş yanlılarının olduğunu gördük" dedi.
 
21.07: BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu hafta sonu kutlanacak Ortodoks Paskalyası vesilesi ile Rusya ve Ukrayna'yı ateşkese çağırdı. Guterres ayrıca Putin ve Zelenskiy'e "atışmaların sona ermesi için atılabilecek her türlü ivedi adımları görüşmek üzere her iki başkenti de ziyaret etmek ve her iki başkan ile bir araya gelmek istediğini" bildirdi.
 
21.05:  Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hattının Rusya’ya bağımlılığı arttırdığını belirterek, "Bu Almanya için net hataydı ve yeni hükümet bu hatayı düzeltti" dedi.
 
20.18: Mastercard ve Visa'ya alternatif olarak müşterilerine Çin ödeme sistemi UnionPay'ın kartını vermeye başlayan Rus bankalarına kötü haber: Yaptırım uygulanan Rus bankalarının UnionPay kartları da veremeyeceği bildirildi. Buna Sberbank da dahil. RBC ajansı, beş büyük Rus bankasına haberi doğrulattı. Kaynaklar, UnionPay'in yaptırım riskinden dolayı Rusya ile işbirliği yapmaktan çekindiğini bildirdi.
 
19.25: İspanyol şirketler grubu Inditex'in CEO'su Oscar Garcia Maceiras, sahibi oldukları Zara, Massimo Dutti, Bershka ve Stradivarius markalarının Rusya'daki faaliyetlerine "mümkün olan en kısa sürede ve koşullar izin verdiği anda yeniden başlayacaklarını" söyledi.
 
19.24: Almanya Dışişleri Bakanı Berbock yıl sonuna kadar Rus petrolü ithalatını tamamen durduracaklarını bildirdi.
 
19.21: Dmitri Medvedev: "Düşmanlarımızın Rusya'ya olası bir saldırısını önlemek ve Donbass'taki insanları kurtarmak: Tam olarak ülkemizin özel askeri operasyonunun amacı budur."
 
19.19:  Zelenskyi, Rus birliklerinin milliyetçi Ukraynalı güçleri tamamen kuşattığı Azovstal fabrikasında yaklaşık bin sivilin de saklandığını söyledi.
 
19.18:  Rusya'da  ödemesi gecikmiş maaşlar Mart ayında yüzde 8.3 artarak 1 milyar rubleye ulaştı.
 
19.17: Rosstat'a göre, Rusya'da haftalık enflasyon yavaşlayarak, bir önceki haftadaki yüzde 0,6'dan yüzde 0,2'ye indi.
 
19.15: Rusya'nın devlet TV kanallarında askeri operasyonun başlamasıyla askıya alınan eğlence programı, şov ve dizilerin yeniden yayına dönmesine karar verildi. Ancak haber programlarının ağırlığı devam edecek. (Bfm)
 
19.14: Türk Hava Yolları, askıya aldığı Soçi, Rostov-on-Don, Yekaterinburg, Belarus ve Ukrayna uçuşlarını 31 Mayıs'a kadar yapmayacak. Daha önce Soçi'ye 18 Nisan'a kadar ve Yekaterinburg'a 15 Mayıs'a kadar uçuşların askıya alındığı bildirilmişti. 
 
17.40: Rusya Savunma Bakanlığı, Sarmat kıtalararası balistik füzesinin ilk denemesini başarıyla gerçekleştirildiğini duyurdu. Putin, bu başarıyı kutadı ve "füzenin dünyada eşinin olmadığını" söyledi. Füzenin 18 bin km menzilli olduğu belirtiliyor.
 
17.38:  Putin, Batı'nın hukuk dışı yaptırımlarının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ilkeleriyle çeliştiğini söyledi. DTÖ ilkelerine bağlılıklarını sürekli dile getiren Avrupalı meslektaşlarının bu ilkeleri çiğneyen yaptırımlar uyguladığının altını çizen Putin, hükümete 1 Temmuz'a kadar Batı'nın kararlarını gözden geçirme ve güncellenmiş DTÖ stratejisini hazırlama talimatı verdi. Putin, "Avrupalı girişimcilerin çıkarları göz ardı edildi" dedii.
 
17.37: Sergey Lavrov ile Mevlüt Çavuşoğlu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ankara'dan yapılan açıklamaya göre, Bakan Çavuşoğlu'nun Lavrov ile görüşmesinde Ukrayna konusundaki güncel gelişmeler ele alındı.
 
15.01: Putin, 'Rusya - Fırsatlar Ülkesi' Devlet Başkanlığı Platformu'nun gözetleme kurulu toplantısında konuştu. Putin, Donbass'taki özel askeri harekata ilişkin olarak "Tutarlı bir şekilde hareket edeceğiz. Bölgede yaşamın kademeli olarak normalleşeceği koşulların oluşmasını sağlayacağız ve yaşam iyi yönde değişecek" dedi. Toplantıda söz alan, daha önce Lugansk'ta yaşamış bir Sivastopol sakini, Donbass'a barış geleceğini umduğunu söylerken Putin, "Dediğiniz gibi olacak" karşılığını vererek bölgede barışın tesis edileceğinden emin olduğu mesajını verdi. "Maalesef Lugansk Halk Cumhuriyeti'nde birçok şey kötü yönde değişti. Zira tüm bu 8 yıl boyunca bombardımanlar, topçu saldırıları ve silahlı faaliyetler devam etti. Elbette bu, insanlar için çok ama çok zordu. Kırım'daki, Sivastopol'deki insanlar için ise hayat farklı bir şekilde seyretti, bu aşikar" diye devam eden Putin, "Lugansk Halk Cumhuriyeti de dahil Donbass'ta yaşanan trajedi, Rusya'yı artık herkesin malumu olan bu askeri harekatı başlatmaya zorladı. Bu harekatın amacı, her şeyden önce Donbass'ta yaşayan insanlarımıza yardım etmektir" vurgusunu yaptı. (Sputnik)
 
13.40: İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ofisinden yapılan açıklamada, "Ukrayna'nın eski haline geri dönmesi için Rusya'nın dondurulan rezervlerini kullanma kararının uluslararası düzeyde verileceği" belirtildi.
 
13.38: Vladimir Putin, "Rusya sayesinde Donbass'a barış geleceğine olan güvenini" dile getirdi ve ekledi: "Öyle olacak!"
 
13.34: Putin Ukrayna için konuştu: "Rusya adım adım hareket edecek, Donbass'ta hayatın normalleşmesini sağlayacağız." 
 
13.33: Polonya'nın Garnkarsko köyünde, Kızıl Ordu askerleri için dikilen bir anıt yıkıldı. Anıt daha önce, kırmızı boya ile saldırıya uğramıştı. Sputnik'in haberine göre, anıtın yıkılması, yerel televizyon kanallarından canlı yayınlandı.
 
13.10: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna tarafına görüşmeler sırasında kendi hazırladıkları barış anlaşması taslağını ilettiklerini ve artık Kiev’den yanıt beklediklerini söyledi. Peskov, “Top Kiev’in sahasında” diye ekledi. (Sputnik)
 
12.22: Wall Street Journal: "ABD ile Suudia Arabistan ilişkileri kritik bir noktaya geldi: İki ülke arasındaki görüş ayrılıkları, Ukrayna'daki Rus askeri operasyonu yüzünden tırmandı. Washington, Riyad'dan küresel fiyatları düşürmek için petrol üretimini artırmasını istedi, ancak Riyad reddetti."
 
12.18: Moskova Borsası'nda dolar bir anda 78 rubleden 71.89 rubleye sert bir düşüş yaşadı. Ancak kısa sürede yeniden 77,7 rubleye sıçardı. Bu sert hareketin nedeni henüz anlaşılmadı.
 
12.16: NATO Genel Sekreter Yardımcısı James Appathurai, ittifakın kapılarının Gürcistan'a açık olduğunu söyledi. Appathurai, Gürcü hükümeti ve parlamento ile ülkenin NATO'ya entegrasyonuyla ilgili yeni girişimleri ve önerileri görüşmek üzere Gürcistan'a geldi.
 
11.38: Dünya Bankası'nın Haziran 2023'e kadar Ukrayna'ya, Ukraynalı mültecilere ev sahipliği yapan devletlere ve askeri operasyonun ekonomik sonuçlarından etkilenen gelişmekte olan ülkelere yaklaşık 170 milyar dolar tahsis etmeyi planladığı açıklandı.
 
11.36: Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Rusya'nın Finlandiya ve İsveç'i NATO üyeliğinin sonuçları konusunda uyardığını söyledi.
 
10.48: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un açıklamasına göre, Rus füze ve topçu birlikleri gece boyunca Ukrayna ordusuna ait 1053 askeri altyapı unsurunu vurdu.
 
10.45: Eski Kırım savcısı ve Birleşik Rusya Partisi eski milletvekili Natalya Poklonskaya, Z sembollerinin yaygın kullanımını eleştirdi. Poklonskaya, “Bu Z harfi hem Rusya hem de Ukrayna için trajediyi ve kederi simgeliyor. Çünkü Rus askerleri de ölüyor" dedi.
 
10.43: Duma Başkanı Volodin: "Avrupa ülkeleri her halükarda yaptırımların Rusya ekonomisine verdiği zararı telafi etmek zorunda kalacaklar."
 
10.10: Fiji'de bir mahkeme, "Rus milyarder Süleyman Kerimov ile bağlantılı olduğu" saptanan Amadea adlı yatın ülkeden ayrılmasını yasakladı. Yaptırımlar nedeniyle yata el koymak için bir ABD'nin kararının beklendiği bildirildi. 
 
10.08: İnsansız hava araçları üreten Amerikan şirketi AeroVironment, 100'den fazla Quantix Recon keşif uçağını Ukrayna Savunma Bakanlığı'na yollayacağını açıkladı.
 
10.05: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, NATO ve Avrupa Birliği (AB) liderleriyle düzenlediği video konferans görüşmenin ardından, "Kurbanlar için sonsuz üzüntü duyuyoruz; aynı zamanda söylenmeli ki, Rusya Devlet Başkanı'na ve bu anlamsız savaşa karşı büyük bir öfke duyuyoruz" dedi. (Sputnik)
 
09.44: Norveç, Ukrayna'ya 100 adet Mistral füze sistemi verecek. Kararı açıklayan Norveç Savunma Bakanlığı, Mistral füzelerinin, alçaktan uçan helikopterlere ve uçaklara karşı tasarlanmış taşınabilir uçaksavar füze sistemi olduğunu hatırlattı.
 
09.43: Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Mariupol'de bugün kadın, çocuk ve yaşlıların tahliyesi için bir insani koridor açılması için Rusya ile ön anlaşmaya varıldığını söyledi.
 
09.41:  Reuters'in haberine göre, Rus tenisçilerin Wimbledon'a katılmasına izin verilmeyecek.
 
09.40:  Fransız Danone, Rusya'ya Evian maden suyu dahil bazı doğal veya bitkisel içeceklerin ithalatını durdurdu.
 
07.29: Kanada, Ukrayna'ya ağır top tedarik etme sözü verdi. Başbakan Justin Trudeau, sevkiyatların detaylarının "önümüzdeki günlerde" belli olacağını söyledi.
 
07.17: . Brezilya Ekonomi Bakanı Paulo Guedes, ateşkes anlaşması imzalanırsa Rusya'ya uygulanan tüm ekonomik yaptırımların hemen kaldırılması çağrısında bulundu. 
 
07.14: Japon şirketi Toshiba, Rusya'daki siparişlerini ve yatırımlarını askıya alındığını duyurdu. 2022'nin ilk çeyreğnde şirketin  Rusya satışlarının toplam gelirdeki payı yüzde 0,2.
 
07.12: . Ukrayna'nın Almanya Büyükelçisi Andriy Melnik, Almanya'nın Kiev'e askeri yardımlarını eleştirdi ve malzeme listesinde ağır silah bulunmadığını söyledi.  Büyükelçi, "İhtiyacımız olan silahlar bu listede yok" dedi.
 
07.09: Alman lastik üreticisi Continental, Rusya'nın Kaluga bölgesindeki fabrikasında 8 Mart'ta durdurduğu üretime "geçici olarak" yeniden başladığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamaya göre karar, "aksi takdirde çalışanlar ve yönetim için doğacak cezai-hukuki sonuçlar korkusuyla" alındı.
 
05.54: Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol'deki Azovstal fabrikasında bulunan Ukrayna güçlerine silah bırakıp teslim olma çağrısını yineledi. Bugün saat 14.00'den itibaren milliyetçi militanların ve yabancı askerlerin silah bırakmaları teklif edilen açıklamada, teslim olanlara tıbbi yardım sağlanacağı belirtildi. 
 
05.47: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Ukrayna'nın müttefiklerinden yeni savaş uçakları ve uçak yedek parçaları sağladığını açıkladı. Sözcü, ekipmanı hangi ülkenin sağladığını belirtmedi.
 
05.40: Komünist Parti lideri Zyüganov önderliğinde bir grup milletvekili, Devlet Dumasına önerge sunarak “Sovyetler Birliği varisliği prensibini temin etmek için mevcut Rus bayrağı yerine SSCB bayrağı kullanılmasını” istedi. 
 
05.34: Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Le Yucheng, "ne olursa olsun Rusya ile stratejik işbirliğini güçlendireceklerini" belirtti. Le, iki ülke ilişkilerinin önemine işaret ederek, "Uluslararası siyaset nasıl değişirse değişsin, Çin, kazan-kazan iş birliği ve insanlığın geleceği için Rusya ile stratejik koordinasyonu güçlendirmeye, iki ülkenin ortak çıkarlarını ortaklaşa korumaya, yeni bir uluslararası ilişkiler ve ortak bir toplumun inşasını teşvik etmeye devam edecek" ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
 
19 Nisan Salı
 
21.41: Tinkoff Bank tarafından, askeri operasyon karşıtı mesaj yayınlayan kurucusu ve hissedarı Oleg Tinkov hakkında Telegram üzerinden yapılan açıklamada, "Oleg Tinkov, Tinkoff Grubu şirketlerinde uzun yıllardır karar verici bir kişi olmadığı gibi Tinkoff Bank'ın bir çalışanı da değildir" denildi.
 
21.37: Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, yeni bir gönüllü grubunun Donbass'taki askeri operasyona katılmak üzere Çeçenistan'dan ayrıldığını söyledi.
 
21.36: Rus devet ajanslarına göre, 120 sivil, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna güçlerinin çıkışı için açtığı insani koridordan Mariupol'deki Azovstaldemir-çelik fabrikası bölgesini terk etti.
 
21.34: Kommersant gazetesi, Amerikan otomotiv şirketi General Motors'un (GM) Rusya'dan ayrılma kararı aldığını yazdı. Habere göre bayilere, ABD yaptırımlarıyla ticareti yasaklanan araçların teslimatını durdurmaları için bildirim yollandı. 
 
21.05: Batılı liderlerin tele konferansında konuşan Almanya Şansölyesi Scholz, "ülkesinin kendi yedek silah mevcudunda, Ukrayna'ya sağlanabilecek destek açısından sınıra ulaştığını" söyledi. NATO'nun Ukrayna'daki çatışmaya doğrudan müdahale etmeyeceğini bir kez daha vurgulayan Scholz, "Rusya'nın Ukrayna'da kazanmasına izin verilemez" dedi. Şansölye, "Vladimir Putin'in istedği şekliyle dayatılan bir barışın kabul edilemez olduğunu" söyledi.
 
21.00: Rusya'dan gaz alımının durdurulması konusunda AB içinde mutabak sağlanamazken, diğer yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus petrol ithalatına yönelik bir ambargonun ayrıntıları üzerinde çalışıldığını doğruladı. Von der Leyen, Alman basınına verdiği demeçte, Avrupa Birliği yetkililerinin, yaptırımın Avrupa ekonomisine verilecek zararı en aza indirecek şekilde nasıl uygulanacağını araştırdıklarını söyledi.
 
20.57: Batılı liderlerin tele konferansla yaptığı zirvede Johnson, "Ukrayna'daki duruma diplomatik bir çözüm bulunması ihtimali olmadığını" iddia etti.
 
20.52: İngiltere Başbakanı Johnson, ABD Başkanı Biden ile yaptığı görüşmede, "Ukrayna'yı askeri açıdan Rusya'nın bir daha asla saldırmaya cesaret edemeyeceği kadar güçlendirmeyi uzun vadeli bir hedef haline getirmeyi teklif ettiğini" söyledi. 
 
18.41: Finlandiya, Ukrayna'ya ek askeri yardım göndermeye karar verdi.
 
18.40: 1 Mayıs'tan itibaren İstanbul ve Antalya'daki Aeroflot ofisleri ödemelerde Rus sistemi MIR'in kartlarını kabul edecek. 
 
18.38: Türkiye'nin, Rus turistleri tatil beldelerine taşıyacak iki havayolu daha kurmayı planladığı bildirildi. Turizm Gazetesi'nin haberine göre, gündemdeki yeni havayolunun arkasında Anex Turizm Grubu, Coral Travel ve Sunmar'ın dahil olduğu OTI Holding var. Bu amaçla uçak kiralama ve sigortama görüşmelerin devam ettiği bildirildi.
 
18.36: Rus turistler Türkiye'deki sağlık hizmetlerini Mir kartlarıyla ödeyebilecek. Rus basınına göre, Antalya'nın en büyük sağlık kuruluşlarından olan Anadolu Hastanesi, hizmetlerinde Mir kartlarıyla ödeme kabul etti. Ek olarak, Rus sigorta şirketleriyle karşılıklı anlaşmalar yapılarak, ödemelerde ruble ve lira kullanılabilmesine imkan sağlandı.
 
18.33: Ekonomik Kalkınma Bakanı Reşetnikov, "Rusya ekonomisinin yaptırımların ilk darbesine dayandığını" söyledi.
 
18.32: Rus makamları, Avrupa yaptırımlarına karşılık olarak şimdilik AB ülkelerinden Rusya'ya tır girişine yasak getirmeyi düşünmüyor. (RBC) 
 
18.27: Rus kamuoyu araştırma merkezi VTSIOM’un anketine göre, Rusya’da vatandaşların yüzde 88’i, Ukrayna’da faaliyet gösteren Nazi örgütlerini Rusya için tehdit olarak görüyor. 
 
18.25: BM Genel Sekreteri Guterres, 21 Nisan'dan itibaren Ukrayna'da 4 günlük bir "Paskalya ateşkesi" çağrısında bulundu.
 
18.24: Amerikan Şirketi Lockheed Martin, Ukrayna'ya yollanacak yeni silahların üretimi için Pentagon ile anlaştı. (Wall Street Journal)
 
18.23: Rusya AB ülkeleri büyükelçiliklerindeki diplomatları sınır dışı etme kararları almaya devam ediyor. Listeye Avusturya büyükelçiliğinin dört çalışanı eklendi.
 
18.22: Avrupa Komisyonu, Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan etkilenen Alman şirketlerini desteklemek için 20 milyar euro tutarında bir programa onay verdi. Tarım sektöründeki Polonyalı şirketler de 836 milyon euro tutarında yardım alınacak.
 
18.21: Kanada, Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, iş adamları Gutseriev ve Aven ile "Putin'e yakın olduğu" gerekçesiylemüzisyen Roldugin dahil 14 ismi daha yaptırım kapsamına aldı.
 
18.19:  Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov, yaptırımlar nedeniyle Rus otomobil snayinin, kısmen "eski modellerin" üretimine geçmek zorunda kalacağını belirtti, "Ancak bu önlem geçici olacak" dedi. 
 
17.31: Dmitri Medvedev: "NATO'nun Rusya sınırlarına doğru genişlemesi artık bir tanım veya tehditten ibaret değil; saldırgan eylemlere hazır olmamız gerekiyor."
 
17.24: İktidar partisi Birleşik Rusya'nın Duma milletvekili Biysultan Hamzayev, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, "Kendi adıma, Rus vatandaşlarına ve Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerine hakaret ettiği için Tinkov'un adalete teslim edilmesi ve yargılanması talebiyle Rusya Soruşturma Komitesine başvuracağım" dedi. Hamzayev, halkın Tinkov'a tepkisinin, bankasından büyük bir müşteri çıkışı olacağını söyledi.
 
17.20: Tinkoff Bank'ın kurucusu ve hissedarı iş adamı Oleg Tinkov, Instagram mesajından bir mesaj yayınlayarak, Ukrayna'da devam eden askeri operasyonu sert bir dille eleştirdi. İngiltere'de yaşadığı sanılan Tinkov'un kendisi ve Tinkoff Bank'a Batı tarafından yaptırım uygulamadı. 2020 yılında grubun yönetim kurulu başkanlığından istifa eden Tinkov, Tinkoff Group'un kurucu ortağı, ancak artık grubun veya Tinkoff Bank'ın hakim hissedarı değil. 
 
17.11: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya'yla barış müzakerelerinin dondurulduğunu öne sürdü. Ukrayna heyetinin üyesi de olan Podolyak, "Bir sonraki yüz yüze barış görüşmesinin ne zaman mümkün olacağını söylemek zor. Müzakereler donduruluyor, zira Rusya savaşın ikinci aşamasına, Donbass'a güçlerini konuşlandırmaya ciddi şekilde umut bağlıyor" iddiasında bulundu. Podolyak, Mariupol'deki olayların müzakere sürecini daha da zorlaştırdığını ekledi. (Sputnik)
 
16.04: Uluslararası Para Fonu, Rusya'nın GSYİH'sinin 2022'de yüzde 8,5 ve 2023'te yüzde 2,3 ve Ukrayna'nın GSYİH'sinin bu yıl yüzde 35 düşmesi öngörülüyor.
 
16.01: Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev yönetiminden Azovstal demir-çelik fabrikasına sığınan militanların tüm sivilleri serbest bırakmasını talep etti. Bakanlık, "Mariupol'un sivil nüfusunu canlı kalkan olarak zorla tutmanın terörizm olduğu" açıklamasını yaptı. 
 
15.58: Maliye Bakanı Siluanov,  enflasyonda daha fazla yavaşlama beklediklerini, finans sektöründeki durumun istikrarlı olduğunu ve mevcut koşullarda ruble kurunu makul göründüğünü söyledi.
 
15.41: Rusya'da borsalar düşüşte. Moskova Borsası endeksi yüzde 5'ten fazla düşüşle 2221.08 puana kadar geriledi. Dıolar bazlı RTS endeksi de 29 Mart'tan beri ilk kez 900 puanın altını gördü. İki endeks de daha sonra kayıpların bir kısmını geri aldı. IMOEX yüzde 3,7, RTS yüzde 1,82 ekside.
 
15.30: Rusya, mütekabiliyet esasına dayanarak AB ülkelerinden diplomatları sınır dışı etmeye başladı. Belçika Büyükelçiliği'nden 21, Hollanda'dan 15 kişi "istenmeyen kişi" ilan edildi.
 
13.19:  Alanında dünyanın en büyüklerinden olan Alman ev kimyasalları üreticisi Henkel, Rusya'daki faaliyetlerine son verdiğini duyurdu.
 
13.18: Lavrov: "Zelenskiy bir çok şey söylüyor. Bunlar, ne yiyip ne içtiğine bağlı olarak değişiyor. Zelenskiy'in söylediklerini ciddi şekilde yorumlayamam, zira bakış açısını sürekli olarak taban tabana zıt yönlerde değiştiriyor." (Sputnik)
 
13.17: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısında, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin "Yeni bir soğuk savaşın başladığını görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
 
13.02: Lavrov: "Rusya'nın Ukrayna'daki askeri özel operasyonun bir sonraki aşaması başlıyor."
 
13.01: Macaristan Dışişleri Bakanı: "Budapeşte, Rus doğal gazına ve petrolüne yönelik yaptırımları desteklemeyecek."
 
13.00: Kremlin Sözcüsü Peskov, "vatana ihanet" suçlamasıyla tutuklanan Ukraynalı muhalif politikacı Medvedçuk'un takas talebine ilişkin videosu hakkında, "Gördük, şu anda (Kremlin'den) bir tepki yok" dedi.  Peskov, batan Moskva kruvazöründe asker olup olmadığı sorusuna, "Bu konudaki tüm bilgiler Savunma Bakanlığı tarafından verilmektedir ve buradan hiçbir şeyi bildirme yetkimiz yok" karşılığını verdi.
 
12.58: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusunun modern çatışma koşullarına daha iyi adapte olmak için yeni savaş yöntemleri edineceğini söyledi.
 
12.53: Rus ajanslarının haberine göre, Savunma Bakanı Şoygu, üç hafta sonra ilk kez Ukrayna'daki operasyon hakkında bir yorum yaptı. Şoygu, Rusya'nın "Donteks ve Lugansjk halk cumhuriyetlerinin kurtarılması planının yerine getirilmekte olduğunu" söyledi. Şoygu, ABD ve diğer Batılı ülkelerin, "çatışmaların gidişatını mümkün olduğu kadar uzatmak için her şeyi yaptığını" belirtti. 
 
12.51: Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov: “Mariupol'deki Banderistler bugün veya yarın bitirilecek ve Azovstal tamamen kontrol altına alınacak." (Sputnik)
 
12.41: Bloomberg ajansı, Putin'in yarın önde gelen iş adamları ve şirket büyük şirketlerin yöneticileri ile görüşeceği haberini geçti. Ajansa göre, davet edilen katılımcılara toplantının gündemi bildirilmedi.  Putin iş dünyasının temsilcileriyle en son, Ukrayna'daki Rus askeri operasyonunun başladığı gün olan 24 Şubat'ta bir araya gelmişti. Avrupa Birliği, bu toplantıda hazır bulunan tüm iş adamlarını yaptırım listesine almıştı.
 
12.39: Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rusya'nın uluslararası rezervlerinin dondurulmasına karşı hukuki yollarla itiraz edeceğini söyledi. Nabiullina, Devlet Duması'nda Komünist Parti üyeleri ile Merkez Bankası'nın yıllık raporunun tartışılması sırasında konuyu gündeme getirerek, "Gerekli tüm davaları açacağız, çünkü rezervlerimizin dondurulması, küresel ölçekte eşi görülmemiş haksız, dayanaksız bir durum" dedi
 
12.35: Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol'daki Azovstal demir-çelik fabrikasında mevzilenen Ukrayna güçlerine bir kez daha teslim olmaları çağrısında bulundu. Teslim olacak herkesin "hayatlarının garanti altında olacağı" duyuruldu. Savunma Bakanlığı, bugün Moskova saatiyle 13:30'dan 16:00'ya kadar teslim olunması için "sessizlik rejimi" uygulayarak operasyona ara verileceğini duyurdu.
 
12.08:  Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'da nükleer silah kullanma olasılığı hakkındaki bir soruya, "Bu aşamada konvansiyonel silah seçeneğini değerlendiriyoruz" karşılığını verdi. Lavrov, "Moskova Ukrayna'daki rejimi değiştirmeyecek, bu konuda Ukrayna halkının seçim özgürlüğü olmalı" dedi. 
 
12.04: India Today televizyonuna demeç veren Lavrov, "Eğer Zelenskiy, işbirliği yapsaydı ve Minsk anlaşmalarını uygulamayı amaçlasaydı, kriz çok önceden çözülmüş olurdu. Batı, Zelenskiy'e ihanet etti. Onu Rusya'ya karşı kullandılar. Teklifleri görmezden gelme arzusunu güçlendirmek için her şeyi yaptılar" dedi. (Sputnik)
 
11.25: Yunan basınına göre, AB yaptırımları nedeniyle 19 denizcinin bulunduğu Rus bayraklı Pegas tankerini Yunanistan'da gözaltına aldı.
 
10.32: Rusya birliklerinin 7 Mart'ta beri kuşatma altında tuttuğu ve tamamına yakınını ele geçirdiği Mariupol şehrinde, Ukrayna güçlerinin sığındığı Azovstal demir-çelik fabrikasına yönelik saldırının başladığı bildirildi. Donetsk Halk Cumhuryeti sözcüsü Eduard Basurin, Rossiya 24 TV kanalına demecinde, "Azovstal'a yönelik saldırı için özel oluşturulan askeri birlikler operasyona başladı, neo-nazi Azak Taburu militanları hedef alınıyor" dedi. Rusya  Savunma Bakanlığı, fabrika alanından kuşatılan militanlara silahlarını bırakmalarını teklif etmiş ancak tet cevabı almıştı. Tesiste birkaç bin Ukraynalı savaşçının olduğu tahmin ediliyor. Zelenskiy, Mariupol'deki savaşçıların öldürülmesi halinde barış görüşmelerinin sona ereceğini söylemişti.
 
10.25: Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova, ABD'den yapılan Rusya'nın "terör sponsorları" listesine alınmasına ilişkin açıklamaları "propaganda hamlesi" olarak nitelendirdi. 
 
10.19: Uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey,  Rusya'daki tüm müşterileriyle çalışmayı durdurdu. Mart ayı başında McKinsey, Rus devlete ait işletmelerle işbirliğinin askıya alındığını duyurmuştu.
 
09.20: Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi, Ukrayna'ya kimyasal koruma ekipmanı ve insansız hava araçları sağlayacaklarını açıkladı. Kisi, "Ukrayna hükümetine mümkün olan maksimum desteği sağlamaya devam edeceğiz" dedi. Japonya, Moskova'ya yönelik ekonomik yaptırımların bir parçası olarak bugün Rusya'dan votka ve bazı kereste ürünleri de dahil olmak üzere 38 malın ithalatını yasaklamaya başladı.
 
09.18: Londra Borsası verilerine göre, Avrupa'da doğal gaz fiyatları güne yüzde 10 düşüşle 950 dolar seviyesinden başladı.
 
09.17: Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Örgütler Dairesi Direktörü Pyotr Ilyiçev, Ukrayna'ya yollanan Batı menşeli silahların Rus ordusu için meşru bir hedef olduğunu söyledi.
 
09.15: Emirates Havayolları, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) makamlarından aksi yönde bir emir gelene kadar Rusya'ya uçmaya devam edecek. Emirates CEO'su Tim Clark, "Dur denilinceye kadar uçmaya devam edeceğiz" dedi.
 
09.13:  Rusya Dışişleri Bakanlığı, tarafsızlığından şüphe duyduğu için, Rusya'nın Buça dahil olmak üzere Ukrayna'daki olaylarla ilgili BM'de uluslararası bir soruşturma açılması konusunu gündeme getirme niyetinde olmadığını duyurdu.
 
08.49: BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Ukrayna'daki çatışmalar için, "Şu anda ufukta bir ateşkes yok, belki birkaç hafta içinde gerçekleşebilir" dedi.
 
08.11: Macron, "Fransa'nın Rus gazına ihtiyacı olmadığını, ancak AB'nin mecbur olduğunu" söyledi.
 
08.97: Rusya şehrilerinden Belgorod'un valisi Gladkov, sınır köyü Golovçino'nun Ukrayna tarafından bombalandığını bildirdi. Gladkov, şehirde ağır hasar meydana geldiğini ve 1 kadının yaralandığını açıkladı. Kadına tıbbı yardım desteği sağlandığı belirtildi. (Sputnik)
 
08.03: Kiev'de 16 diplomatik misyon çalışmalarına yeniden başladığını bildirdi. RBC'ye göre, Türkiye'nin yanı sıra Fransa, İtalya, Letonya, Litvanya, Estonya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovenya, Vatikan, Moldova, Gürcistan, İran, Kazakistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın büyükelçilikleri yeniden açıldı. 
 
07.54: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, gece yayınladığı video mesajında ​​"Donbass için savaşın başladığını" duyurdu. Bazı ajanslar bölgedeki yerleşim birimlerinden saldırı haberleri geldiğini duyurdu. Zelenskiy, Ukrayna birliklerinin savaşmaya ve kendilerini savunmaya hazır olduğunu belirterek “Ukrayna'nın olan hiçbir şeyden vazgeçmeyeceğiz, direneceğiz, ama başkasının olan hiçbir şeye de ihtiyacımız yok” dedi. 18 Nisan akşamı Ukrayna'nın tüm bölgelerinde hava alarmı ilan edildiğini haberleri geldi.
 
New York Times ise, askeri analistlere dayanarak, Zelenskiy'nin "saldırı" diye açıkladığı askeri faaliyetlerin, aslında çok daha büyük bir saldırı için devam eden hazırlıklar olduğu yorumunu aktardı. Gazete, Rusya'nın yaklaşık 500 kilometrelik bir cephe hattı boyunca havadan bombardıman başlatırken, kara birliklerinin saldırıya geçtiği iddiasını yansıttı. Pentagon sözcüsü John Kirby de Rus komutanlığının daha büyük bir saldırı için koşullar yarattığını söyledi.
 
05.55: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Kiev Büyükelçiliği'nin faaliyetlerini yeniden başlatmak için girişimlerin sürdürdüğünü, ancak diplomatların güvenliğini sağlama konusunun henüz tam olarak incelenmediğini açıkladı. 
 
05.49: Karadağ Dışişleri Bakanlığı, Twitter hesabından Rusya ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu. Rusya'nın Podgoritsa Büyükelçiliği konuyla ilgii açıklama talebiyle Karadağ Dışişleri'ne nota gönderdi. Ardında Karadağ yetkilileri bunun bir karar değil "plan" olduğunu belirterek açıklamayı geri çekti ve özür diledi.
 
05.47: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Washington'ın Ukrayna'ya silah sevkiyatına devam edeceğini söyledi. Psaki, Rusya'nın bu konudaki açıklamalarını ise "boş tehdit" olarak nitelendirdi. 

00.56: ABD Hazine Bakanlığı, "silah sanayine darbe vurmak içim Rus askeri-sanayi kompleksinin ABD yaptırımlarının bir sonraki hedefi olacağını" duyurdu. 
 
00.54: M. Komsomolets gazetesi, Ukrayna'nın Nikolayev ve Harkov şehrilerinden gece ağır bombardıman haberleri geldiğini duyurdu.
 
00.51:  Biden'ın sözcüsü Psaki, "Rusya'nın terörü destekleyen ülkeler listesine dahil edilmesi olasılığı" hakkındaki soru üzerine yorum yapmaktan da kaçındı ve "Yetkimiz var ama tahminde bulunmam" dedi. Psaki, bazı senatörlerin Ukrayna'ya asker gönderme çağrısını Biden'ın reddettiğini belirterek, "ABD Rusya ile savaşmayacak" dedi.
 
00.05: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Çin, Rusya’ya silah sevkiyatı üzerinde çalışırsa, Rusya’ya yaptırımları aşmasına yardımcı olursa bunu sadece biz değil, aynı zamanda müttefiklerimiz ve ortaklarımız tarafından da ciddi sonuçlar takip edecek” dedi. Price, Çin’in Rusya’ya olası yardımı yakından takip ettiklerini, ama henüz silah sevkiyatını gözlemlemediklerini söyledi.
 
18 Nisan Pazartesi
 
21.41: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna krizine dair açıklamasınd, "İstanbul'daki görüşmelerden taraflar ve uluslararası toplumun mutmain olacağı neticenin alınması için çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi. Erdoğan, "İki komşumuz arasında önce ateşkesin, ardından da kalıcı barışın tesisi insanlık adına yapılmış en hayırlı işlerden biri olacaktır" diye konuştu.
 
21.39:  Fransa Cumhurbaşkanı Macron, salı günü Biden ve diğer Batılı liderlerle Rusya'ya karşı yeni yaptırımları görüşmeyi planladığını açıkladı.
 
20.28:  ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna’ya sağlanacak obüslerle ilgili bu Ukraynalı askerlere eğitim verileceğini, ayrıca diğer silahlarla talimlerin de planlandığını belirtti. Pentagon’un bir üst düzey yetkilisi, basın mensuplarına açıklamasında, “Ukraynalılar için eğitim düzenleme konusunda bazı ilerlemeler kaydettik. Önümüzdeki günlerde, Ukrayna dışında, obüsler için özel eğitim organize edilecek” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
20.26: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Lvov şehri yakınlarında Avrupa ve ABD'den gelen silahların bulunduğu bir deponun imha edildiğini duyurdu. Silahların son altı gün içinde Ukrayna'ya sevk edildiği bildirildi.
 
20.21: Rusya'nın Karadeniz Filosunun büyük çıkarma gemisi "Sezar Kunikov"un komutanı Aleksandr Çirva, Ukrayna'da savaşta aldığı yaralardan öldü. Bu bilgiyi, Sevastopol Valisi Mihail Razvojaev kamuyoyuna açıkladı. Vali mesajında, "“Bugün Sivastopol'dan Aleksandr Grigoryeviç Çirva'ya veda ettik. Çirva, Ukrayna'da neo-Nazilerle savaşta yaralanarak öldü. Razvojaev, cesareti, profesyonelliği ve tecrübesi ile mürettebatın hayatını kurtarırken kendi hayatını feda etti” dedi. "Sezar Kunikov" gemisi Suriye'deki operasyonlarda da görev almıştı.

18.16: Zelenskiy, Avrupa Birliği temsilcisine Ukrayna'nın AB adaylık başvuru dosyasını teslim etti.

 
17.53:  Moldova, Ukrayna'ya Sovyet döneminden kalma  altı MiG-29 savaş uçağını vermeyi reddetti.
 
15.23: Putin, kısa bir dalgalanmanın ardından Rusya'da talebin normale döndüğünü, Batı'nın yaptırımlarla Rusya bankacılık sisteminde çöküş yaratma ve mal kıtlığı yaratma girişiminin başarısız olduğunu söyledi. Rus lider, piyasada daralmadan kaçınarak iç talebi desteklemenin önemine işaret etti. Putin ayrıca  vurguladı enflasyon dalgasıyla başa çıkılması gerektiğini vurguladı.
 
15.20: Putin hükümete, Rusya'nın dış ticaretinde rubleye ve diğer ülkelerin ulusal para birimlerine geçişin hızlandırılması talimatı verdi.
 
15.16: Putin: "Rusya, Batı yaptırımlarının eşi benzeri görülmemiş baskısına göğüs gerdi. Ülke ekonomisinde durum gittikçe istikrar kazanıyor. Ruble güçleniyor. Döviz kuru yılbaşındaki seviyelere geri dönüyor."
 
15.15: Putin, Avrupalıların yaşam standartlarındaki düşüşü Rusya'ya yönelik yaptırımların sonuçlarından biri olarak işaret etti.
 
15.13:  İngiltere'de Rusya'yı hedef alan ağır yaptırımlar nedeniyle birçok sektörde hammadde sorunu yaşıyor. İngiliz Mobilya Üreticileri (BFM) Genel Müdürü Sean Holt, yaptığı açıklamada, daha önce malzeme fiyatların bu denli yüksek artışlarla karşı karşıya kalmadıklarını söyledi. (Sputnik)
 
15.10: Peskov, Ukrayna'da Rusya'nın askeri operasyonunu desteklemeyenlerin vatandaşlığının elinden alınmasıyla ilgili öneriler hakkında yorum yapmadı. Adil Rusya Partisi lideri Sergey Mironov, özel askeri operasyonu eleştiren Fransız aktör Gerard Depardieu'nun Rus vatandaşlığından çıkarılması çağrısında bulunmuştu. Bu konunun hatılatılması üzerine Kremlin sözcüsü, "Bu konuda bir şey söyleyemem" dedi. 
 
13.24: Öğlen saatlerinde euro yüzde 2'den fazla düşüşle 83.46 rubleye, dolar yüzde 1 kayıpla 79.15 rubleye indi.
 
13.18: Peskov, "vatana ihanet" suçlamasıyla gözaltında olan Ukraynalı muhalif politikacı Medvedçuk'un karısının yaptığı, "eşinin Ukraynalı esir askerlerle takas edilmesi" teklifine cevap vereceğini söyledi. Rusya'ya yakınlığı ile bilinen Medvedçuk gözaltında kaydedilen bir videoda Putin ve Zelenskiy'e seslenerek, takas edilmesini istedi. Ukraynalı muhalif siyasetçi Medvedçuk, "Beni, Mariupol’u savunanlar ve burada bulunup insani koridorlar üstünden güvenli çıkış imkanı olmayan kent sakinleri ile takas etmenizi rica ediyorum" dedi.
 
13.11: Kremlin Sözcüsü Peskov'dan son açıklamalar: "Özel askeri operasyon, plana uygun devm ediyor. Ukrayna ile müzakerelerde ilerlemenin daha iyi olması temennisindeyiz."
 Peskov ayrıca, batan Moskva kruvazörünün yangın anını gösteren videolar için, "Görüntüleri gördük, ancak gerçek olup olmadıklarını söyleyemeyiz" dedi.
 
12.50:  El Mundo tarafından yayınlanan anket verilerine göre, İspanyolların yüzde 64,6'sı Rusya'dan doğal gaz ithalatının durdurulmasını desteklerken, yüzde 21.5'i karşı çıktı. Diğer yandan DPA'nın bildirdiğine göre, Alman İşverenler Derneği ve Alman Sendikalar Birliği, Rus doğal gazına ambargo uygulanmasına karşı çıktı. Dernek temsilcileri, bu tür kısıtlamaların birçok sektörde işten çıkarmalara ve iflaslara yol açacağı endişesini hükümete bildirdi. 
 
12.48: BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre askeri operasyonun başlamasından bu yana Ukrayna'dan 4,8 milyondan fazla sivil, komşu ülkelere mülteici olarak giriş yaptı.
 
12.47: Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, sivilerin tahliyesi için çatışma bölgelerinde insani koridorların bugün açılmayacağını söyledi.
 
12.46: Paramount Film Company, 20 Nisan'dan itibaren Rusya'daki TV kanallarının yayınını durdurma kararı aldı. Kapanacak kanallar: Nickelodeon, Nick Jr., NickToons, Paramount Comedy, MTV Russia ve MTV Live HD.
 
12.17: Rusya ekonomisinin "zor zamanlardan geçtiğini" söyleyen Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, şu an yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın toplam rezervlerinin ancak yarısını kullanabildiklerini söyledi. Daha önce Maliye Bakanı Anton Sulianov da Batı yaptırımları ile "yaklaşık 300 milyar doların dondurulduğunu" söylemişti.
 
11.51: Moskova'da 9 Mayıs'ta Kızıl Meydan'da yapılacak "Zafer Günü" geçit töreni için hazırlıklar başladı. Başkent yakınlarındaki Alabino'da gerçekleştirilen ilk provaya 11 bin askeri personel katıldı. 
 
11.49: Roskomnadzor, Human Rights Watch - İnsan Hakları İzleme Örgütü web sitesine erişimi kısıtladı.
 
11.43: Spotify, Rusya'da App Store ve Google Play'den kaldırıldı.
 
11.42: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna tarafının toplam kayıplarının 23 bin 367 kişi olduğunu iddia etti.
 
11.17: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’a göre, füze birlikleri yüksek hassasiyetli İskender füzeleri ile düzenlediği saldırılarla dört silah ve teçhizat deposunu, ayrıca Popasnaya, Yampol ve Kramatorsk yakınlarında üç asker toplanma alanını vurdu. Sputnik'in aktardığı açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:
 
"Rus savunma sistemleri Avdeyevka’da biri Su-25, İzyum’da da 2 MiG-29 uçağı düşürdü.
Klimovo, Nevelskoye, Novotroitskoye, Izyum, Panteleymonovka, Sladkovodnoye, Yasnoye yerleşim bölgelerinde seyir halinde olan 11 Ukrayna insansız hava aracı da vuruldu. Çernobayevka yerleşiminde çoklu roketatar sistemleri ile fırlatılan 10 adet yüksek kalibreli füze engellendi.
Özel askeri operasyonun başlamasından bu yana Rus Silahlı Kuvvetleri 139 uçak, 483 insansız hava aracı, 250 uçaksavar füze sistemi, 2 bin 326 tank ve başka zırhlı savaş aracını, 254 çoklu roketatar sistemini, 1000'den fazla saha topçu silahını ve 2 bin 184 özel askeri aracı imha etti.
 Rus Hava Kuvveteri, Ukrayna ordusuna ait 108 asker ve askeri teçhizat toplanma alanını vurdu. Buda yakınlarında bir insansız hava aracı havadan fırlatılan füzeyle imha edildi. Rus ordusunun havacılık birimleri Paşkovo, Veseloye ve İlyiçevka yerleşimlerinde 8 tank ve zırhlı aracı ortadan kaldırdı.
Rus topçu birlikleri gece boyunca 315 askeri hedefine saldırı düzenledi. Böylece 18 komuta ve kontrol noktası, 22 topçu bataryası, OSA-AKM uçaksavar füzesi sistemi ve 275 müstahkem mevki ile asker toplanma alanı imha edildi."
 
11.11: Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, 52 yabancı finans kuruluşunun, Rusya'nın SWIFT'e muadil olarak oluşturduğu sisteme katıldıklarını açıkladı. 
 
11.10: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’a göre, havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle gece boyunca Ukrayna ordusuna ait 16 askeri unsur vuruldu. Bunlar arasında bir yakıt deposu, 3 mühimmat deposu ve 5 komuta merkezi yer alıyor. (Sputnik)
 
10.15: Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Moskova'dan ayrılma ya da işlerini askıya alma kararı alan yabancı şirketler yüzünden yaklaşık 200 bin çalışanın işini kaybetme riski doğduğunu söyledi.
 
10.13: Moskova Borsası'nın döviz piyasası açılışında dolar kuru 80.46 ruble'ye, euro kuru 85.89 ruble'ye yükseldi.
 
10.11: Rusya'nın güneyindeki, çatışma bölgelerine yakın sivil havaalanlarında uçuş yasağı bir kez daha uzatıldı. Rusya Sivil Havacılık Ajansı, Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelencik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-on-Don, Simferopol ve Elista havaalanlarına uçuşlardaki geçici kısıtlamayı 25 Nisan'a kadar uzattı.
 
10.09: Japonya, Rusya'ya karşı yaptırımlara henüz katılmamış olan G20 ülkelerinin "ikna edilmesini" tavsiye etti. Japonya Maliye Bakanı Suzuki, "Eğer G20 ülkelerinin sadece bir kısmı yaptırımlar uygularsa, o zaman Rusya'nın kullanacağı delikler, boşluklar oluşması kaçınışmaz" dedi.,
 
06.28: Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, Rusya'ya uçan Air Serbia uçaklarına sürekli yapılan asılsız bomba ihbarlarına dikkat çekerek, bunun Ukrayna topraklarından ve ismini açıklamadığı “bir AB üyesi ülkeden" yabancı istihbarat servisleri tarafından yapıldığını söyledi. Vuciç, Air Serbia'nın Rusya'ya yapılan uçuşlardan kar elde etmediğini belirterek, "Ancak bu prensip meselesi. Özgür  bir ülke olduğumuzu göstermek ve kendi kararlarımız kendimiz almak istiyoruz" dedi.
 
05.49: Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Milis Dairesi Başkan Yardımcısı Eduard Basurin, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri 36. Deniz Tugayı komutanı Vladimir Baranyuk'un Mariupol'da ölü bulunduğunu açıkladı. 

17 Nisan Pazar
 
23.19: Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, "ülkesinin Rus gazını ancak birkaç yıl içinde tamamen terk edebileceğini, çünkü şu an yüzde 80 oranında bağımlı olduğunu" söyledi. 
 
23.17: Mariupol'un sanayii bölgesindeki Azovstal ve İlyiç fabrikalarında mevzilenen Ukraynalı militanların silah bırakmayı reddettiği, çatışmanın devam ettiği öğrenildi. (Sputnik)
 
21.36: Zelenskiy: "Bugüne kadar ordumuzun kaybı 2 bin 500 ila 3 bin arasında."
 
21.34: Zelenskiy: "Donbass'daki savaş çok önemli. Ordumuzun en iyi 44 bin askeri orada, Rusya tarafından çembere alınmak isteniyor. Buna izin vermemeliyiz."
 
21.27: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait iki Mig-29 uçağıyla ve bir insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu. Ayrıca havacılık kuvvetlerinin 44 askeri tesisi vurduğu açıklandı.
 
21.25: Ukrayna liderinin ekonomi danışmanı Oleg Ustenko, Zelensky'nin G7 ülkelerinden 50 milyar dolarlık mali yardım talep ettiğini açıkladı.
 
21.24: Zelenskiy: "Rusya ile müzakere şansı azalıyor, Ukrayna toplumu diyaloğu sürdürmek istemiyor."
 
21.10: Tüm AB ülkeleri limanlarını Rusya bayraklı gemilere resmen kapattı.
 
21.09: Dmitri Medvedev: "Rusya'nın temerrüdü Avrupa'nın temerrüdüne dönüşebilir: Hem ahlaki hem de büyük olasılıkla maddi olarak.”
 
21.08: Zelenkiy CNN'e konuştu: “Ülkemizi özgürleştirmek istiyoruz. Bize ait olanı geri almak için Rusya ile 10 yıl savaşabiliriz."
 
19.59: Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, imkanı olan AB üyesi ülkelerin Ukrayna'ya hızlı silah sağlaması çağrısında bulundu. Von der Leyen, Bild gazetesine verdiği röportajda, Ukrayna'ya ağır silahların verilmesinden yana olup olmadığına ilişkin soru üzerine "Ağır ve hafif silahlar arasında ayrım yapmıyorum. Ukrayna'nın kendini savunması için ihtiyaç duyduğu ve kullanabileceği şeyleri alması gerekiyor" ifadesini kullandı. Von der Leyen, Rusya'ya karşı AB'nin hazırlamakta olduğu altıncı yaptırım paketine işaret ederek, "Bankacılık sektörüne, özellikle de Rusya bankacılık sektörünün yüzde 37'sini oluşturan Sberbank'ı inceliyoruz. Elbette enerji konuları da var" şeklinde konuştu.
 
18.26: Alman federal eyaleti Hessen yetkilileri, mültecilerin ülkeye maliyetlerini hesapladı. Ukrayna'dan Almanya'ya gelen her kişi için aylık 3,5 bin euro harcandığı saptandı.
 
18.25:  Zelenskiy, Ukrayna'nın Rusya'nın özel operasyonunu sona erdirmek adına ülkenin doğusundaki topraklardan vazgeçme niyetinde olmadığını söyledi. Zelenskiy, "Kremlin'e güvenmediğini ve Rus ordusunun Donbass'ı ele geçirmesi halinde taarruza devam edebileceklerine inandığını" açıkladı.
 
15.58: Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya'nın Batı'nın cepheleşmes karşısından direnmeyi sürdürüp sürdüremeyeceği sorusuna, “Bunu yapabiliriz” karşılığını verdi.
 
14.48: Rusya Dışişleri Bakanlığı, "NATO'nun Kuzey Kutbu'ndaki artan askeri faaliyetinden endişe duyduğunu, bölgede istenmeyen çatışma riskleri oluştuğunu" duyurdu.
 
14.45: Rusya hükümeti, mineral gübre üreticileri için mevcut ihracat kotalarını 31 Mayıs 2022'ye kadar geçici olarak 700 bin ton artırdı.
 
14.42: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Batı yaptırımlarının giderek Rus ekonomisine daha faza zarar verdiğine ve Rusya'nın borçlarını ödeyemeyerek temerrüde düşmesinin an meselesi olduğunu" söyledi. 
 
14.40: Ukrayna askerleri, Harkov şehrinde 2. Dünya Savaşı kahramanı Sovyet Mareşal Jukov'un anıtını yıktı
 
12.24: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, “Mariupol’ün kurtarılmasına yönelik taarruz faaliyetleri sırasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi doğrultusunda, 16 Nisan’da Primorskiy bölgesinde Ukraynalı Naziler tarafından Türk camisinde tutulan esirlerin kurtarılmasına yönelik özel bir operasyon gerçekleştirildi” dedi. Konaşenkov’a göre Rus güvenlik güçlerinin özverili eylemleri neticesinde camideki abluka kırıldı, aralarında paralı askerlerin de bulunduğu 29 militan öldürüldü.
 
Rusya Savunma Bakanlığı İgor Konaşenkov’a göre, "Mariupol’de kuşatılan ve tamamen abluka altına alınan Azovstal fabrikasındaki Ukraynalı birliklere hayatta kalmaları için gönüllü olarak silah bırakmaları ve teslim olmaları teklif edildi. Ancak Kiev bu yöndeki müzakereleri yasakladı ve Azov Taburu’ndan Nazilere, teslim olmak isteyen Ukrayna askerleri ve paralı askerlerin vurulması talimatı verdi."
 
12.22: Rusya Savunma Bakanlığı: Gece boyunca havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle Kiev bölgesindeki Brovarı yerleşim biriminde bulunan bir mühimmat üretim fabrikası imha edildi. Füze ve topçu birlikleri 17 komuta noktası, 111 topçu atış mevzii ve 684 müstahkem mevki ile asker toplanma alanının da aralarında olduğu 814 hedefi imha etti. (Sputnik)
 
12.19: Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü, 63 ülkeden 6 bin 824 yabancı paralı askerin Ukrayna ordusuna katıldığını iddia etti. En fazla lejyonerin bin 717 kişi ile Polonya'dan geldiği, bugüne kadar Rus ordusunun bin 35 paralı askeri imha ettiği açıklandı.
 
12.17: Beyaz Saray, ABD'nin 800 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketi kapsamında 11 adet Mi-17 helikopteri, 18 adet 155 mm Obüs topu, 300 adet Switchblade İHA'sının Ukrayna'ya teslim edildiğini duyurdu. 
 
11.10: Adil Rusya Partisi lideri Sergey Mironov, Fransız aktör Gerard Depardieu'nun Rusya vatandaşlığının, "Ukrayna'daki özel harekata yönelik eleştirileri nedeniyle"  iptal edilmesini istedi. Mironov, "Fransa'daki gelirinin yüzde 56'sını ödemekten kaçıp, bizdeki yüzde 13'lük gelir vergisi uğruna Rus vatandaşlığı alan bu tür insanlar vatandaşlıktan çıkarılmalıdır” dedi.
 
11.08: Hindistan, Rusya'dan 48 adet Mi-17V5 askeri nakliye helikopteri satın alma kararını askıya aldı. Hint basınına göre yetkilier, "Karar, Ukrayna'daki Rus askeri operasyonuyla ilgili değil, yerel ortakla üretim programını destekleme politikasından kaynaklanıyor" yorumunu yaptı.
 
10.40: Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Zelenskiy'nin, "NATO'ya katılmaktan vazgeçmeye ve Kırım'ın statüsünü tartışmaya hazır olduğunu ilan ederek, sadece zaman kazanmak istediğini" savundu. Volodin, "Zelensky'nin aynı şeyleri Türkiye'deki 'cesaret verici' müzakerelerden önce, Rus ordusu Kiev yakınlarında durduğu sırada da söylediğini" hatırlattı.
 
10.38: Bloomberg'e konuşan Roman Abramoviç'in sözcüsü, ünlü oligarkın şu anda Kiev'de olmadığını ve yakın zamanda da bulunmadığını söyleyerek, "Ukrayna başkentinde arabuluculuk görüşmeleri yaptığı" iddialarını yalanladı.
 
10.36: Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, "küresel bir gıda krizini önlemek için çatışmaların bir an önce bitmesinin şart olduğunu, bunun için Ukrayna'ya silah tedarikinin artırılması gerektiğini" savundu. Özdemir'e göre, operasyonlar sürdükçe Ukrayna'da tarımsal altyapının yok edilmesi muhtemel ve bu da dünya pazarına arzı olumsuz etkileyecek.
 
07.58: Ukrayna'nın güneyinde, Mariupol şehri çevresinde çatışmalar kritik bir noktaya geldi. Kontrolü büyük ölçüde ele geçiren Rusya ordusu, bölgenin en büyük sanayi kuruluşu Azovstal çelik fabrikası içinde binlerce Ukrayna askerini  kuşattı. Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Savunma İdaresi Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Mariupol’deki güçlere teslim olmaları için yaptığı çağrıda, “Silah bırakan herkesin canlarının korunacağını garanti ederiz” ifadelerini kullandı. Sputnik'e göre Mizintsev, “Azovstal çelik fabrikasında yaşanan feci durum nedeniyle, sadece insani prensiplerden yola çıkarak, Rusya ordusu, aşırı milliyetçi taburlar ile yabancı paralı askerlere 17 Nisan Moskova saatiyle 06.00’da (Türkiye saatiyle aynı) tüm askeri eylemlerine son verme ve silah bırakma çağrısı yapmaktadır. Silah bırakan herkesin canlarının korunacağı garanti edilmektedir” denildi. Fabrika alanının 06.00 ila 13.00 arasında boşaltılmasının talep edldiği bildirildi. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Savunma Bakanlığı’nın defalarca teslim olmaları çağrısı yaptığı Mariupol’deki Ukrayna birliklerinin imha edilmesi durumunda Kiev’in Moskova ile yürütülen müzakerelere son vereceğini belirtmişti.
 
07.51: AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Alman Bild am Sonntag gazetesine röportajında, bir sonraki yaptırım paketi kapsamında özellikle Sberbank olmak üzere bankacılık sektörünü ve enerji meselelerini hedef alabileceklerini söyledi. Ukrayna'daki çatışmaların en kötü senaryoyla aylar, hatta yıllar sürebileceğini söyleyen Von der Leyen, AB üyesi ülkelere ağır ya da hafif ayrımı yapmaksızın Ukrayna'ya silah yardımı yapma çağrısında bulundu. (Sputnik)
 
16 Nisan Cumartesi
 
22.40: Rusya Donanması Komutanı Amiral Nikolay Yevmenov ile Karadeniz Filosu komutanları batan Moskva kruvazörünün mürettebatı ile Sivastopol’de bir araya geldi. Amiral Yevmenov, Moskva mürettebatının Rusya donanmasında görev yapmaya devam edeceğini kaydetti. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Karadeniz Filosu’nun amiral gemisi olan Moskva kruvazöründe perşembe günü cephanenin infilak ettiğini ve geminin ciddi düzeyde hasar gördüğünü açıklamıştı. Daha sonra, fırtınanın da etkisiyle geminin aynı gün dengesini yitirdiği ve battığı açıklandı. Moskva kruvazörünün mürettebat üyeleri Sivastopol’e tahliye edilmişlerdi. Ukrayna tarafı, Moskva kruvazörünün kendileri tarafından düzenlenen füze saldırısı sonucu battığını iddia ediyor, Rusya bu iddiayı doğrulamış değil. (Sputnik)
 
22.38: Rusya Savunma Bakanlığı, özel harekatın başlangıcından bu yana Ukrayna ordusunun kayıplarının 23 bin 367 kişi olduğu açıklamasını yaptı.
 
22. 34: Zelenskiy Rusya ile müzakereler konusunda yeni açıklama yaptı, Putin ile "birkaç kez" görüşmesi gerektiğini, ancak Rusya'nın "özel harekatı" devam ederse buna imkan görmediğini söyledi.
 
Zelenskiy şunları ekledi: "Ukrayna tartışmalı konularda diyaloga hazır. Ukrayna, NATO'ya katılmayı reddetme ve Kırım'ın statüsünü Rusya ile çatışmalar sona erdikten sonra görüşmeye hazır."
 
21.32: Amerikan Fortune dergisi, Abramoviç'in müzakereler konusunda arabulucluk çalışmaları için tekrar Kiev'e gittiğini yazdı.
 
20.56: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Rus hava savunma sistemleriyle Odessa bölgesinde Ukrayna’nın bir askeri kargo uçağı havada olduğu sırada vuruldu. Uçak, batı ülkeleri tarafından Ukrayna’ya tedarik edilen büyük bir parti silahı taşımaktaydı” açıklamasını yaptı. Konaşenkov, Ukrayna’nın Lozovaya ve Veselaya yerleşim yerlerinde de Ukrayna tarafına ait iki insansız hava aracının Rus güçleri tarafından düşürüldüğünü söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü bunun yanında, ‘Mariupol kent topraklarının’ denetiminin tamamen Rus güçlerinde olduğunu belirtti. Sputnik'in haberine göre Mariupol kentinin dış mahalleleri dışındaki tüm topraklarının, ‘Ukraynalı birlikler, neo-Nazi Azov Taburu güçleri ve yabancı paralı askerlerden tamamıyla temizlendiğini’ kaydeden Konaşenkov, şöyle devam etti: “Mariupol’deki Ukraynalı gruplardan geri kalanlar, şu an Azovstal çelik fabrikası topraklarına sıkışmış, burada tamamen bloke edilmişlerdir. Bu güçlerin hayatta kalmak için tek şansları gönüllü bir biçimde silah bırakıp teslim olmaktır.”
 
19.30: Rusya ile yapılacak bir barış anlaşmasının iki belgeden oluşabileceğini kaydeden Ukrayna lideri, "Bunlardan biri Ukrayna'nın güvenlik garantileriyle, diğeri ise Rusya Federasyonu ile ilişkileriyle ilgili olmalı” dedi.
 
19.22: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Savunma Bakanlığı’nın defalarca teslim olmaları çağrısı yaptığı Mariupol’deki Ukrayna birliklerinin imha edilmesi durumunda Kiev’in Moskova ile yürütülen müzakerelere son vereceğini belirtti. Strana.ua sitesinin aktardığına göre Zelenskiy, “Mariupol belki de on Borodyanka gibidir, oradaki askerlerimizin, gençlerimizin yok edilmesinin Moskova ile yürütülen müzakereleri tamamen sona erdireceğini belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı. Daha önce Rusya Savunma Bakanlığı, 36. Deniz Tugayına bağlı 1026 Ukraynalı askerin Mariupol'de Rus güçlerine teslim olduğunu duyurmuştu. Zelenskiy, Ukrayna’nın gözaltında tutulan muhalif lider Viktor Medvedçuk’u takas etmeye hazır olduğunu, ancak Rusya’dan henüz bir yanıt gelmediğini belirtti. (Sputnik)
 
17.41: Putin, yabancı borsalarda hisseleri işlem gören Rus şirketlerin çekilmesine ilişkin yasayı imzaladı. Şirketlerden, kararın yayın tarihinden itibaren 10 gün içinde, yani 26 Nisan'a kadar yabancı bırsalardaki işlem listelerinden çıkmaları istendi. Yurtdışında kayıtlı olan Rus sermayeli şirketler için bu şart geçerli olmayacak.
 
17.39: Yaptırım kararının ardından, Rusya ve Belarus plakalı binlerce tırın AB topraklarından ayrılmaya çalıştıkları bildiriliyor. BFM, "Sınırlarda kaos var, AB topraklarını terk edemezlerse tırlara el konulması riski var" diye duyurdu. 
 
17.37: Ukrayna’da gözaltında tutulan muhalif lider Medvedçuk’un eşi Oksana Marçenko, Rus ve Donetskli askerlerin esir aldığı İngilizlerin yakınlarından Londra'dan eşi ile takas talep etmeleri çağrısında bulundu. Sputnik'in haberine göre, Marçenko, İngiliz esirlerin ailelerine hitaben hazırladığı video mesajda, “Aiden Eslin ve Sean Pinner’in aile ve yakınlarına, Eslyn Angela, Nathan ve Shannon Wood’a, Derby ve Evan Pinner'a sesleniyorum. Ülkeniz Başbakanı Boris Johnson'dan Ukrayna yönetimine etki etmesini ve Aiden ile Sean'ın serbest bırakılmasını sağlamak için Kiev yetkilileri tarafından gözaltına alınan Ukraynalı muhalif politikacı, eşim Viktor Medvedçuk ile takas edilmelerini istemek size bağlıdır” ifadelerini kullandı.
 
17.36: Rusya Sağlık Bakan Yardımcısı Aleksey Kuznetsov, Ukrayna’nın Bryansk’taki Klimovo köyüne iki helikopterle düzenlediği saldırı sonucu yaralanan 8 kişiden 5’inin hastanelerde tedavi gördüklerini, iki kişinin durumunun ağır olduğunu belirtti. (Sputnik)
 
17.33: İtalyan makamları AB yaptırımlarına uygun olarak 17 Nisan'dan itibaren Rus gemilerine limanlarını kapatacak. İtalyan La Stampa gazetesi, yasağın 24 Şubat'tan sonra bandıra değiştiren gemileri de kapsayacağını bildirdi.
 
17.31: VTB dışındaki Rus bankaları Kazakistan'dan ayrılıyor. Sberbank ve Alfa-Bank, bu ülkedeki bankalarını satmaya çalışıyor. (Interfaks) 
 
17.23: St. Petersburg Valisi Aleksandr Beglov'un basın merezinden yapılan açıkamaya göre, Ukrayna'daki askeri operasyon sırasında hayatını kaybeden 8. Ordu komutan yardımcısı Tümgeneral Vladimir Frolov, St. Petersburg'daki Serafimovski mezarlığında toprağa verildi. Açıklamada, Frolov'un "Donbass'taki çocuklar, kadınlar ve yaşlılar artık bombalar altında yaşamasın diye hayatını feda ettiği" vurgulandı. Vali Beglov'a atfen açıklamada, Frolov "gerçek bir vatansever, cesur bir vatan evladı" olarak anıldı. RBC'nin haberine göre, bundan önce, Rusya, 41. Ordu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Andrei Sukhovetski de dahil olmak üzere özel operasyon sırasında birkaç yüksek rütbeli askerin ölümünü bildirdi.  20 Mart'ta Sevastopol Valisi Mihail Razvojaev, Karadeniz Filosu Komutan Yardımcısı Andrey Paliy'in Mariupol'deki kuşatma sırasında öldüğünü duyurdu. 17 Mart'ta hava Kuvvetlerinin Kostroma alayı komutanı Albay Sergey Sukharev'in ölümü duyuruldu. 12 Nisan'da da Ukrayna'da hayatını kaybeden Yarbay Miras Başakov için St. Petersburg'da bir veda töreni düzenlendi .
 
17.18: Fransız şirketi L'Occitane, Rusya'daki tüm mağazalarını kapatma ve online satışlarını durdurma kararı aldı. Şirket açıklamasında bu kararın, "dünyanın dört bir yanındaki çalışanlar olası toplumsal tacizinden korumak için" alındığı belirtildi.
 
14.51: Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, petrol piyasasındaki gelişmeleri ve Ukrayna'daki durumu telefonda görüştü. 
 
14.50: Rusya, "yasaklı" listesine alarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve krallığın diğer üst düzey yetkililerinin ülkeyi ziyaret etmesini yasakladı.
 
14.49:  Romanya, Rus bayraklı gemilerin 17 Nisan'dan itibaren limanlarına girişini yasakladığını açıkladı.
 
11.14: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahlarla Kiev'de tank yapım fabrikasını ve Nikolaev'de askeri araç onarım ünitelerini vurduğunu belirtti. Konaşenkov, bu sabah yaptığı basın açıklamasında, “Hava tabanlı yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahlarla Kiev'de tank yapım fabrikasının üretim binaları ve Nikolaev'de onarım üniteleri vuruldu” diye konuştu. (Sputnik)
 
11.13: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüştü. Görüşmede Bakan Akar tarafından; bir an önce ateşkes ilan edilmesinin önemi, Türk vatandaşları ile sivillerin karadan ve denizden tahliyesinin aciliyeti,  Ukrayna limanlarında bekleyen Türk ticari gemilerinin emniyetle Türkiye’ye ulaşımlarının sağlanması konuları vurgulandı.
 
11.12: Rusya ve Seyşeller, direkt uçuşlara yeniden başlanması konusunda anlaştı. 
 
11.10: Rusya'daki havayolu şirketlerinin, Türkiye ve Mısır'daki tatil beldelerine düzenli ve charter seferlerini kesintisiz sürdürdükleri bildirildi. 
 
11.08: Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, Ukrayna'dan kabul edilen mülteci sayısını sınırlamayacağını, ülkenin isteyen herkesi kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. Almanya'ya günde ortalama 2 bin 500 Ukraynalı mületicinin kabul edildiği bildirildi. Toplam sayı 350 bini aştı.
 
10.59: BM'ye göre, Ukrayna'da çatışmaların başlamasından bu yana bin 982 sivil öldü, 2 bin 651 kişi yaralandı. 
 
10.56: Paskalya öncesi Vatikan'daki cuma ayininde Ukrayna ve Rusya'yı temsilen iki kadın Irina ve Albina, Papa Francis'in huzurunda geleneksel Haç Yolu (Via Crucis) sırasında haçı birlikte taşıdı. Ukrayna Katolik Kilisesi temsilcileri ve Ukrayna'nın Vatikan Büyükelçisi'nin buna karşı çıktığı, ancak Papa'nın uygun gördüğü bildirildi. İki kadının yaklaşık yirmi yıldır İtalya'da yaşadığı ve bir bakımevinde birlikte çalıştığı bildirildi.
 
10.55:  Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov, ABD'nin Latin Amerika ülkelerini Rusya karşıtı yaptırımlara katılmaya zorlamak için tehdit etmeye çalıştığını söyledi. 
 
10.54: Erivan'daki ABD Büyükelçiliği,  Ermenistan bankalarıyla Rusya karşıtı yaptırımlar konusunda işbirliği yapıldığını duyurdu. (Hraparak gazetesi)
 
 
 
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама