'Gri kardinal'den tezler: "Rusya'da istikrarsızlık riski büyüyor"
Başkan Putin’in eski danışmanı, 'emekli' Kremlin ideologu, Putin ile özdeşleşen "yönetilen demokrasi" kavramının fikir babası Vladislav Surkov, Rusya'nın siyasi geleceğine dair yeni "kehanetlerde" bulundu. Resmi görevlerinden 2020'de ayrılan Surkov, Rusya'daki siyasi durumun istikrarsızlaştırılması tehdidi olduğunu, "Putin döneminde yaşanan "altın çağa" rağmen, önümüzdeki dönemde ülkeyi şoklar bekliyor olabileceğini" savundu.
Surkov, Aktualnıye Kommentarii adlı siteye yazdığı makalede, “21. yüzyılın başı, Rusya siyasi sisteminde ortaya çıkan toplumsal kaosun durdurulduğu, travma geçiren ülkenini perestroyka enkazından çıkarıldığı altın çağ olarak hatırlanacak” dedi. Surkov, "dikey iktidar ve düzenin, ülke için güvence olduğunu" savundu.
Ancak sosyal entropinin (bozulma-düzensizleşme süreci anlamında) ortadan kalkamayacağını belirten Surkov, internet çağında depolitize olan, giderek sessizleşen kitlelerin yarattığı boşluklara karşı dikkatli olunmasını, bu ortamda isyana yol açabilecek taleplerin er ya da geç devleti yıpratabileceğini öngördü. Surkov bunun sadece Rusya değil, ABD ve Çin için de geçerli olduğunun altını çizdi.
Surkov, "Bu entropi sürecinde devlet er ya da geç kaynağını tüketir ve pek çok 'isyancı arzuya' karşı mücadelede ölmeye başlar. Daha önce, özgür düşüncenin yoğunlaştığı yer internetti, ancak 'World Wide Web' giderek daha fazla, devletler tarafından kontrol ediliyor ve bir 'dijital toplama kampına' benzemeye başlıyor. Bu nedenle, vatandaşlar kitlesel olarak depolitize oluyor. Zorunlu olmadıkça 'sistem' ile yollarını kesiştirmemeye ve sessiz kalmaya çalışıyorlar. Böylece kaos, kamusal yaşamın kör bölgelerine akıyor" dedi.
Ancak Surkov'a göre, bunu önlemek için "siyasi sistemin açılması", kontrol edilemez sonuçlarla dolu olabilir. Surkov bu ihtimallere karşı devleti siyasi sistemi "açmaya" ve "buharı salmaya" karşı uyararak şunları savundu:
“Teoride entropinin kapalı sistemlerde büyüme eğiliminde olması, görünüşe göre soruna basit bir çözüm öneriyor: Sistemi açmak, 'buharı salmak' ve böylece kaosun geri çekilmesini sağlamak. Ancak bu basit açıklama aldatıcıdır. İç siyasi blokta liberal deneyler yapmak son derece risklidir. 'Sistemin basıncının düşürülmesi' durumunda, bu iyi işleyen 'sosyal reaktör'ün kontrolsüz sivil tahrişler yaşaması ve bu bağlamda geri dönüşü olmayan istikrarsızlık yaşanması mümkündür."
Uzun yıllar Kremlin'deki "baş ideolog" ya da "gri kardinal" olarak adlandırılan Surkov, daha önce Financial Times gazetesi ile söyleşisinde, Roma İmparatorluğu'nda Gaius Julius Caesar Octavianus’un iktidara gelmesini Putin'le kıyaslamıştı.
“Aşırı dozda özgürlüğün devlet için ölümcül olduğunu” belirten Surkov, “Octavianus cumhuriyetin resmi kurumlarını elinde tuttu, ancak herkesi yalnızca kendisine itaat etmeye ve kendisine rapor vermeye zorladı. Putin de aynısını yaptı. Demokrasiyi ortadan kaldırmadı, ancak demokrasinin ilkelerini, hem özgürlüğün hem de düzenin olduğu Rus yönetiminin monarşik arketipiyle birleştirdi” yorumunu yapmıştı.
TürkRus.Com arşivinden Surkov portresi için
tıklayın.
22.11.2021
Реклама