Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rus milyardere göre Batı'nın Rusya için konuştuğu 4 senaryo

EuroChem ve SUEK şirketlerinin kurucusu milyarder Rus iş insanı Andrey Melniçenko, Batı’da Ukrayna’daki çatışma sonrası Rusya’nın geleceğiyle ilgili dört temel senaryonun tartışıldığını söyledi. The Economist için kaleme aldığı yazıda Melniçenko, bu senaryoların tamamının Rusya’nın egemenliğinin zayıflaması veya sınırlandırılması fikrine dayandığını savundu.
 
İlk senaryo, Rusya’nın “küçük düşürülmüş ve Batı’nın çevresine itilmiş” bir ülke haline gelmesi. Melniçenko’ya göre böyle bir yaklaşım uzun vadede daha sert bir tepkiye ve rövanş arayışına yol açabilir. İş insanı, tarihte Versailles düzeninin benzer şekilde yeni gerilimler doğurduğunu belirtti.
 
İkinci senaryoda Rusya’nın Çin’in etki alanına tamamen girmesi ele alınıyor. Bu durumda Rusya’nın Çin tedarik zincirlerine bağlanabileceği, pazar, teknoloji ve finansmana erişim karşılığında hammadde ve stratejik avantajlar sunabileceği ifade ediliyor. Ancak Melniçenko’ya göre bu yalnızca “bağımlılığın adresinin değişmesi” anlamına gelir.
 
Üçüncü senaryo Rusya’nın parçalanması. Melniçenko, böyle bir gelişmenin nükleer silahlar, kaynaklar ve sınırlar üzerinde kontrol mücadelesine neden olabileceğini ve yönetilemez sonuçlar doğurabileceğini savunuyor.
 
Dördüncü senaryo ise Rusya’nın “kaleye dönüşmesi”: dış dünyaya kapalı, sürekli seferberlik halinde ve kuşatma psikolojisiyle yaşayan bir ülke modeli. Ona göre böyle bir yapı bilim, teknoloji, sermaye ve toplumsal güvenin gelişmesini engeller.
 
Melniçenko bu seçeneklerin yerine “öngörülebilir ve egemen Rusya” modelini savunuyor. Ona göre dış dünya için asıl tercih “dost veya düşman Rusya” arasında değil, davranışları tahmin edilebilen bir Rusya ile geleceği belirsiz bir Rusya arasında olacak.
 
Bloomberg’e göre serveti 20,6 milyar dolar olarak tahmin edilen Melniçenko, uzun vadeli istikrar için büyük güçlerin birbirlerinin egemenliğine saygı göstermeyi yeniden öğrenmesi gerektiğini belirtti.
 
10.7.2026
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Bu yıl içinde Rusya ile Ukrayna arasında bir barış anlaşması ihtimali sizce ne kadar?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved Юридическая информация
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Size daha iyi bir deneyim sunmak için çerezleri ve verileri kullanıyoruz.
Gizlilik politikamızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Kabul Et Reddet