Yerli uçak motorunun maliyeti uçağın fiyatına yaklaştı!
Rus yapımı SSJ-100 uçaklarında yabancı motorların değiştirilmesinin maliyeti, savaş öncesinde neredeyse bir uçağın toplam fiyatına ulaştı. Kommersant kaynaklarına göre Birleşik Uçak Şirketi (OAK), kullanımda olan 160 SSJ-100 uçağından 50’sinde Rus-Fransız üretimi SaM146 motorlarını yerli PD-8 motorlarıyla değiştirmeyi önerdi.
Bir uçağın yeniden motorlandırılmasının maliyeti yaklaşık 2,3 milyar ruble olarak hesaplanıyor. Karşılaştırma için tamamen ithal ikameli yeni SJ-100 modelinin fiyatı yaklaşık 5,4 milyar ruble seviyesinde bulunuyor. Parça maliyetlerindeki artış nedeniyle bu fiyatın 2027’ye kadar yüzde 20 daha yükselmesi bekleniyor.
Kommersant'ın haberine göre sorun, Ukrayna’daki çatışmalar sonrası Fransız Safran şirketinin SaM146 projesinden çekilmesi ve motorun kritik parçalarına yönelik desteği durdurmasıyla ortaya çıktı. OAK daha önce motor değişiminin ekonomik açıdan mantıklı olup olmadığını sorgularken, artık bu seçeneği filonun korunması için değerlendirmeye başladı.
Program maliyetinin bir kısmının bütçe veya uçak sahipleri tarafından karşılanması gündemde. Rosteh ise mevcut SaM146 motorlarının bakımının ve kullanım ömrünü uzatmanın daha ucuz olduğunu belirtiyor.
Uzmanların görüşleri farklılık gösteriyor. Bazıları 2 milyar ruble civarındaki motor değişimini 5–7 milyar rublelik yeni uçak alımından daha avantajlı görüyor. Diğerleri ise yenilenen eski SSJ-100’lerin kullanım süresinin yeni SJ-100’lere göre daha kısa olacağına dikkat çekiyor.
Birleşik Motor Şirketi’nin tahminlerine göre çözüm bulunmazsa, motor ömürlerinin dolması nedeniyle 2030’a kadar uçabilir durumda 30’dan az SSJ-100 kalabilir.
7.7.2026

Реклама