"Yabancı SIM kartlarla engelleri aşma dönemi bitiyor"
Rusya’da yabancı SIM kart kullanıcıları, ülkede erişimi kısıtlanan internet kaynaklarına artık doğrudan bağlanamıyor. Izvestiya’nın haberine göre, daha önce yabancı operatörlerin altyapısı üzerinden çalışan roaming bağlantıları bazı kısıtlamaları aşmaya izin veriyordu. Ancak artık bu trafik de Rusya’daki genel filtreleme kurallarına tabi tutuluyor.
MinTsifry, bunun internetin tamamen kapatılması anlamına gelmediğini, yalnızca Rus yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle engellenen kaynaklara erişimin sınırlandırıldığını belirtti. Diğer kaynaklara erişimin devam ettiği açıklandı.
Uzmanlara göre Rusya’da vatandaşların elinde yaklaşık 2 milyon yabancı SIM kart bulunuyor. Bunların yaklaşık 500 bini düzenli internet bağlantısı için kullanılıyor. Bu kartlar özellikle 2022’den sonra yabancı servislerde hesap açmak ve bazı uluslararası hizmetlere erişmek amacıyla yaygınlaştı.
Yabancı SIM kartlar Rus online platformlarında hâlâ satılıyor. Fiyatları yaklaşık 600 ruble ile 5 bin 500 ruble arasında değişiyor. Bazı tarifelerde 1 GB internet maliyeti 800–1200 rubleye ulaşabiliyor.
13.7.2026

Реклама