Aşı dehşeti: Rusya'da yüzlerce köpeğin ölümü araştırılıyor
Rusya’da “Multikan-8” adlı köpek aşısının uygulanmasının ardından yaklaşık 300 hayvanın öldüğü iddia edildi. Baza’nın haberine göre, sahipleri aşıdan önce sağlıklı olan köpeklerde enjeksiyondan 1-3 gün sonra nöbet, başın geriye atılması ve iç kanama gibi belirtiler görüldüğünü, hayvanların 2-3 gün içinde öldüğünü belirtti.
Gazeta.ru'nun haberine göre sahipleri, ölen hayvanlarda Aujeszky hastalığı virüsüne rastlandığını, bazı gayriresmi incelemelerde de virüsün aşı örneklerinde bulunduğunun öne sürüldüğünü söylüyor. Ancak bu iddialar henüz resmi olarak doğrulanmış değil. Rusya Federal Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Denetim Servisi, aşı ile köpek ölümleri arasında doğrudan bağlantının henüz kurulmadığını açıkladı. Üretici Vetbiohim de şüpheli 20 numaralı seride virüs tespit edilmediğini bildirdi.
İlk vakalar ağustos ortasında Yaroslavl bölgesinden geldi. Ardından Moskova dahil farklı bölgelerde de benzer şikayetler ortaya çıktı. Yaroslavl Veterinerlik Merkezi, aşı kullanımını durdururken, Moskova’da da en az yedi köpeğin aşı sonrası hastalandığı bildirildi.
Uzmanlar sorunun özellikle 20 numaralı seriden kaynaklanabileceğini değerlendiriyor. Olası nedenler arasında üretim hatası, aşının taşınması veya saklanması sırasında soğuk zincirin bozulması ve alerjik reaksiyonlar bulunuyor. Üretici şirket 18 Ağustos’ta 20 numaralı seriyi geri çağırdı ve soruşturma başlattı. Rosselhoznadzor da savcılıkla birlikte üretim tesisinde inceleme yürütüyor.
1.9.2026

Реклама