'Türkiye faktörü' de etkili oldu, ruble değer kazandı
Rusya piyasaları haftaya olumlu bir başlangıç yaptı. Dolar kuru, gün içinde 100 ruble sınırının altına inerken, euro 104 ruble seviyesinin altına düştü. Uzmanlara göre bu gelişmelerin ardında, ABD'nin Gazprombank'a yönelik Türkiye ve Macaristan özelindeki yaptırımları kaldırması, Vladimir Putin’in yabancı şirketlerin gaz ödemelerini farklı bankalar üzerinden gerçekleştirmesine izin veren kararı ve Rusya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sabit tutma kararı yer alıyor.
Rus rublesi, ABD'nin Gazprombank'a yönelik yaptırımları yumuşatma kararı ve Putin’in yabancı gaz alıcılarına esneklik sağlamasıyla önemli bir destek buldu. Merkez Bankası'nın yıllık yüzde 21 olan politika faizini değiştirmeme kararı ise, piyasalarda rubleye olan güveni artıran ana etken olarak öne çıktı. Uzmanlar, faiz oranlarının şu anki seviyesinin yüksek olduğunu ancak gelecek yıl için planlanan daha düşük kamu harcamaları nedeniyle enflasyonun gerilemesiyle birlikte faizlerin de düşebileceğini öngörüyor.
Uzmanlar, yıl sonuna kadar rublede ciddi bir değer kaybı beklemiyor. Finansal analist Aleksndr Timofeyev, mevcut ekonomik göstergelerin ve piyasa dinamiklerinin rublenin dolar karşısında 95-98 seviyelerine geri dönme potansiyelini desteklediğini ifade etti. Ancak ruble üzerindeki hükümet kontrolünün etkisine dikkat çeken Timofeyev, belirli teknik zorlukların ya da ek engellerin gündeme gelebileceğini, ancak genel trendin rublenin güçlenmesi yönünde olduğunu belirtti.
23.12.2024
Реклама