Kasım ayında Rusya'da bankalar neden rekor kâr etti?
Kasım 2024'te Rus bankacılık sektörü, 518 milyar ruble ile (5,1 milyar dolar) rekor düzeyde net kâr elde etti. Bu rakam, Ekim ayındaki 348 milyar ruble kâra kıyasla bir buçuk kat artışa işaret ediyor. Bu büyümenin büyük ölçüde, rubledeki değer kaybı nedeniyle gerçekleşen döviz yeniden değerleme gelirlerinden kaynaklandığı belirtildi.
Rusya Merkez Bankası'na (MB) göre, döviz varlıklarının yeniden değerlenmesi bankalara 140 milyar ruble ek gelir sağladı. Kasım ayında ruble, ABD doları karşısında yüzde 9,9 değer kaybetti; bu düşüş, özellikle ABD'nin Gazprombank ve 50'den fazla kredi kuruluşuna yönelik geniş kapsamlı yaptırımları sonrası hızlandı.
Döviz yeniden değerleme gelirleri Ekim ayında yalnızca 23 milyar ruble seviyesindeyken, Ağustos ayında 136 milyar rubleye ulaşmıştı. Ağustos’ta ruble, dolar karşısında yüzde 5, euro karşısında ise yüzde 7 değer kaybetmişti. Ocak-Eylül 2024 arasında ise sektör, döviz yeniden değerlemesinden toplam 327 milyar ruble gelir elde etti. Yılın ilk 11 ayında bankaların toplam kârı 3,63 trilyon rubleye ulaştı ve bu, 2023'teki toplam 3,3 trilyon rublelik rekor kârı geride bıraktı. Merkez Bankası, yıl sonu itibarıyla bankaların 3,5–3,8 trilyon ruble arası kâr elde edebileceğini tahmin ediyor.
Kasım ayında diğer finansal göstergelerde de değişiklikler yaşandı. Kurumsal kredi portföyü yüzde 0,8 büyüyerek 0,7 trilyon ruble arttı. Ancak ipotek kredilerindeki büyüme yavaşladı; Ekim ayında yüzde 0,7 olan artış oranı, Kasım'da yüzde 0,4'e geriledi. Devlet destekli krediler yüzde 18 azalarak 203 milyar rubleye, piyasa faiz oranlı krediler ise yüzde 40 düşerek 71 milyar rubleye geriledi. Bu, yıllık bazda en düşük satış hacmi olarak kaydedildi. Tüketici kredileri ise Kasım ayında yalnızca yüzde 0,1 büyüyerek neredeyse durağan bir seyir izledi.
Merkez Bankası B Başkanı Elvira Nabiullina, kredi büyümesindeki bu yavaşlamanın, Aralık toplantısında faiz oranlarını artırmak yerine sabit tutma kararının temel nedenlerinden biri olduğunu ifade etmişti.
Реклама