ÖNEMLİ GELİŞMELER// 8-22 Haziran Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonu
23.02: Dolar, 24 Haziran 2015'ten bu yana ilk kez 54 rublenin altına düştü. Salı günü yüzde 3,5’e yaklaşan günlük kayıpla dolar akşam 53,75 rubleden işlem gördü. Euro da yüzde 4,4’ü bulan kayıpla 56,26 rubleye kadar gerildi. Euro bu kadar zayıf seviyeyi en son Mayıs 2015’te görmüştü.
Uzmanlara göre Ukrayna kriziyle başlayan döviz kısıtlamaları, ithalatın kesilmesi, enerji fiyatlarının artması, yaklaşan vergi ödeme dönemi, dövize talebin ihracatçılardan gelen arz fazlasını karşılamaması gibi pek çok nedenin bir araya geldiği “olağanüstü kur günleri”nde ruble güçlenmeye devam ediyor. Ayrıca para piyasalarındaki pek çok büyük oyuncunun yeni yaptırım tehditleri yüzünden dövizde kalma konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor.
Bazı uzmanlar, ihracat döviz gelirleri artarken Gazprom dahil olmak üzere bazı büyük şirketlerin temettü ödemelerinin de dolar satışlarını arttıracağını, doların kısa süreliğine 50-55 ruble aralığında işlem görebileceğini düşünüyor.
Rusya hükümeti bu kadar güçlü rublenin ekonomiye zarar vereceğini savunarak 70-80 ruble arasındaki bir kuru “makul” buluyor. Güçlü ruble hem yerli üreticilerin rekabet şansının azaltıyor, hem de federal bütçenin sosyal giderleri karşılamasını zorlaştırıyor.
22.22: Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer, Ukrayna'yı yeniden inşa etmek 1.1 trilyon dolara ihtiyaç olduğunu iddia etti.
22.19: Wall Street Journal'ın haberine göre, Hindistan hükümeti devlet petrol şirketlerini "Rusya'dan daha fazla indirimli ham petrol almaya" çağırdı. Indian Oil Corporation şu anda Rosneft ile yeni bir alım anlaşmasını görüşüyor. Daha önce medyaya, Hindistan'ın Rus petrolünü yüzde 35'i bulan indirimle aldığı haberleri yansımıştı.
22.15: Almanya, ABD'den daha fazla doğal gaz alımı için yeni bir anlaşmaya imza attı. American Venture Global LNG şirketi, 2026'dan itibaren Alman enerji şirketi EnBW'ye 20 yıl boyunca sıvılaştırılmış doğal gaz tedariki için uzun vadeli bir anlaşmanın imzalandığını duyurdu.
22.12: Almanya'da 26 Haziran'da başlayacak olan G7 zirvesinde Batılı ülkelerin liderleri Kiev'e verilen desteğin devam etmesini ve petrol ambargosu da dahil Moskova üzerindeki baskıyı artırmanın yollarını tartışmayı planlıyorlar. Ukrayna lideri Zelenskiy de video bağlantısıyla zirveye katılacak.
22.01: Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in programında Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM temsilcilerinin katılımıyla yapılması planlanan tahıl koridoru zirvesi öncesi Moskova'ya gidecek Türk askeri heyetiyle görüşme olmadığını bildirdi.
21.59: Rusya Güney Askeri Bölgesi, Rostov bölgesinde Su-25 askeri uçağının planlı eğitim uçuşu sırasında düştüğünü duyurdu. Yapılan açıklamada, “Pilot hayatını kaybetti. Uçuş mühimmatsız olarak yapılıyordu, uçak ıssız bir yere düştü, yerde herhangi bir tahribat yok” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca ön verilere göre kaza nedeninin teknik arıza olabileceği belirtildi. (Sputnik)
16.55: Reuters ajansı, yeni ambargo paketiyle AB ülkelerinin Rus altınına yaptırım uygulamayı düşündüğünü duyurdu Diğer yandan Bloomberg, İsviçre'nin kıştan beri ilk kez Rusya'dan altın ithal etmeye başladığını bildirdi.
16.51: Litvanya, toprakları üzerinden Rusya'nın Kaliningrad bölgesine mal taşınması ve araçla yolcu geçişi kısıtlamalarını genişletti. Rusya ana karasından bölgeye deniz taşımacılığı hattı çalışıyor. 18 Haziran'dan bu yana, Rusya'dan Kaliningrad bölgesine malların demiryolu ile taşınması, yaptırımlar gerekçesiyle Litvanya makamları tarafından önemli ölçüde kısıtlandı. Yaptırıma tabi ürünler için de transit yasağı getirildi.
16.48: Gürcistan, Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulayamayacağını bir kez daha tekrarladı. Başbakan Irakli Garibaşvili “Kendi ulusal çıkarlarımız, ekonomik zorluklarımız var. Devlet başkanı olarak halkın refahını, güvenliğini düşünmek zorundayım” dedi.
16.45: Alman Şansölyesi Scholz, "ülke ekonomisinin ve Alman şirketlerinin, acı sonuçlarına rağmen Rusya'ya uygulanan yaptırımların sonuçlarına katlandıklarını" söyledi.
16.44: Sberbank ve VTB, diğer Rus bankalarına döviz transferi yapmayı durdurdu.
16.37: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, yaklaşan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde Kiev'e AB'ye aday statüsü verilmesini destekleyeceklerini taahhüt etti.
16.36: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, AB'nin Rusya Büyükelçisi Markus Ederer'e Ukrayna'ya silah sevkiyatının kabul edilemez olduğunu söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Rudenko, Ederer'i bakanlıkta kabul etti. Ededer'in talebi üzerine Ukrayna, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ndeki durum hakkında bilgi veren Rudenko, AB ve AB'ye üye ülkeler tarafından Kiev'e sürdürülen silah tedariğinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. AB'den giden silahların Donbass'taki yerleşimlerin sivil altyapısını vurmak için kullanıldığını kaydeden Rudenko, açılan ateşler sonucunda çocuklar da dahil sivillerin hayatını kaybettiğinin altını çizdi.
16.32: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın geliştirdiği en yeni kıtalararası balistik füze Sarmat'ın yıl sonunda orduda göreve başlayacağını belirtti. Putin, yüksek askeri eğitim kurumlarından mezun olan öğrencilerle Kremlin'de bir araya geldi.
Farklı uyruklardan askerlerin Ukrayna'daki özel askeri harekatta omuz omuza çarpıştığını söyleyen Putin, "Harekat sırasında savaşçılarımızın cesurca, profesyonelce, gerçek kahramanlar gibi mücadele etmesinden gurur duyuyoruz. Farklı uyruklardan Rus savaşçılar, birlik içinde, davalarının haklılığına inanarak, Rusya'nın büyük, yıkılmaz gücü olan halkımızın desteğiyle omuz omuza çarpışıyorlar" dedi.
Ülke yönetiminin günümüzdeki silahlı çatışmalardan çıkarılan dersler temelinde potansiyel riskleri ve tehditleri dikkate alarak Rusya Silahlı Kuvvetleri'ni geliştirmeye ve güçlendirmeye, ordunun muharebe kapasitesini kusursuz hale getirmeye devam edeceğinin altını çizen Putin, öncelikli alanlar arasında on yıllar boyunca ordunun ve filonun muharebe kabiliyetini belirleyecek olan yeni silah sistemleriyle birliklerin donatılmasının bulunduğunu kaydetti. Rusya lideri, ordunun ve donanmanın günümüzün gerekliliklerine uygun olarak tüm en önemli segmentlerde geliştirileceğini belirterek "Hiçbir şüphe yok ki, daha güçlü hale geleceğiz. Bu sürecin ne kadar etkili olacağı, büyük oranda sizlere bağlı olacak" diye konuştu. Yaptırımlara atıfta bulunarak Rusya'nın bir dizi teste tabi tutulduğunu anlatan Putin, mevcut kısıtlamaların aşılmakta olduğunu ve aşılacağını söyledi.
Putin, "Rusya tarihinde, kalkınmış fakat haritada güçlükle fark edilebilen kimi ülkelerde olduğu gibi, hiçbir şey yapmadan durabileceğimizi hissettiğimiz bir zaman hiç olmamıştır. Rusya her daim birtakım acı deneyimler yaşamıştır, zira kendi amacına doğru yol alan birinin herkesin malumu olan acı deneyimleri yaşamaması düşünülemez, bu her daim böyle olmuştur" dedi. (Sputnik)
10.26: Los Angeles Times yazarı Doyle McManus, geçen hafta Kiev'i ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin Zelenskiy'den gelen "Kiev'e acil ağır silah tedariki" talebini reddettiklerini yazdı.
10.25: Bloomberg ajansı, tüm AB ülkelerinin Ukrayna'ya aday ülke statüsü verilmesini desteklediklerini yazdı.
10.22: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya'dan Kuzey Akımı boru hattı yoluyla alınan gaza gerek kalmaması için Avrupa'da konutları ısıtma sıcaklığının iki derece düşürülmesini" önerdi.
10.20: Rusya, AB'ye satamadığı kömürü de Asya pazarşarına yolluyor. Reuters'in haberine göre Hindistan'ın önde gelen çelik üreticisi Tata Steel, Mayıs ayının ikinci yarısında Rusya'dan yaklaşık 75 bin ton kömür ithal etti.
10.17: Rusya aleyhinde propaganda amaçlı asılsız haber yaptığı gerekçesitle İngiliz gazetesi The Daily Telegraph'ın web sitesine erişim Rusya'da engellendi.
10.16: RIA Novosti'nin aktardığına göre, dün Ukrayna'nın bombardımanında hasar gören Karadeniz'deki Çernomorneftegaz platformunda yangın sürüyor. Dün kaybolan yedi işçiden haber alınamıyor.
10.14: Moskova Borsası'nda açılışta dolar 54.9 rubleyi gördü. Euro 57,8 rubleye kadar indi.
05.57: Herson Bölgesi Askeri-Sivil Yönetim Başkan Yardımcısı Kirill Stremousov, Herson'un Rusya Federasyonu'na bağlanmasına yönelik referandumun önümüzdeki sonbaharda düzenlenmesinin planlandığını açıkladı.
05.55: Hollanda İklim ve Enerji Devlet Bakanı Rob Jetten, Rusya'dan Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatının hızla azaldığını belirterek, işletmelere ve hanelere maksimum enerji tasarrufu yapmaları çağrısında bulundu.
05.13: Kremlin Sözcüsü Peskov, ABD TV kanalı NBC'ye verdiği özel demeçte "Ukrayna krizinin uzun bir çatışma olacağını ve Rusya'nın artık Batı'ya güvenmeyeceğini "söyledi. Peskov, Ukrayna'daki durumun uzun süreli olup olmayacağı sorulduğunda, "Evet, bu uzun süreli bir kriz olacak, ancak artık Batı'ya asla güvenmeyeceğiz" dedi. Peskov ABD'li iki paralı askerin gözaltında olduğunu ve işledikleri suçların cezasını çekeceklerini söyledi.
01.19: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in güvenlik danışmanı Oleksiy Arestoviç, Rusya'nın askeri operasyonunun başlangıcından bu yana Ukrayna ordusunun yaklaşık 10 bin skerini kaybettiğini açıkladı. Arestoviç'e göre yaralı sayısı da 30 bin civarında.
20 Haziran Pazartesi
19.22: Decathlon mağazaları, 27 Haziran'dan itibaren Rusya'daki faaliyetlerini tamamen durduracak. Şirketin açıklamasında gerekçe olarak "Rusya'ya mal tedarikini imkansız hale getiren dış koşullar" gösterildi.
19.21. Avrupa'da spot piyasaların kapanışında doğal gaz fiyatı bin metreküp başına bin 307 dolara çıktı.
16.07: Moskova Borsası'nda dolar 55,5 rubleye kadar düştü. Bu, temmuz 2015'ten beri görülen en düşük seviye oldu. Euro da 58,5 ruble oldu.
13.38: Kırım Başkanı Sergey Aksyonov, Karadeniz'de Rusya'nın Çernomorneftegaz şirketine ait gaz-petrol sondaj platformlarına düzenlenen saldırda en az üç kişinin yaralandığını duyurdu. Saldırıdan Ukrayna'yı sorumlu tutan Aksyonov, “Bu sabah düşman Çernomorneftegaz'ın sondaj platformlarına saldırdı. Savunma Bakanlığı ve FSB ile temas halindeyim, saldırıya maruz kalan insanları kurtarmak için çalışıyoruz. Beş kişi kurtarıldı, üçü yaralı" dedi. Saldırı sırasında platformlarda bulunan diğer işçileri arama çalışmalarının devam ettiğin açıklandı. Kurtarma operasyonu Savunma Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Bölgeye askeri devriye gemileri ve helikopterlere gönderiliyor.
13.35: Litvanya’nın AB yaptırımlarına tabi bir dizi ürünün Kaliningrad’a transit geçişini durdurmasına tepki gösteren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, eşi benzeri görülmemiş bir uygulama olduğunu vurguladı. Günlük basın toplantısında konuşan Peskov, "Bu kararın gerçekten eşi benzeri yok ve her şeyin ihlali anlamına geliyor. Bunun AB'nin yaptırımların transit geçişler için de geçerli olması yönündeki kararıyla bağlantılı olduğunu anlıyoruz" dedi. (Sputnik)
12.33: Rusya Dijital Kalkınma Bakanı Maksut Şadayev, RBC TV'ye demecinde, "Rusya Federasyonu yetkilileri, bu tür hizmetlerin kullanımını hoş karşılamasalar da" ülkede VPN kullanımını cezalandırma düşüncesi olmadığını söyledi.
12.30: AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya yaptırımlarının gübre ve gıda ürünleri için geçerli olmadığını vurgulayarak, "Bu ürünleri Rusya'dan satın almak isteyen herkes tamamen özgürce yapabilir. Hiçbir sorun yok" dedi.
12.19: Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Rus hava savunma sistemleri gün için Ukrayna’nın bir MiG-29 savaş uçağını ve dokuz insansız hava aracını düşürdü. Bununla birlikte Harkov bölgesinin Malaya Kamışevaha ve Dolgenkoye yerleşimlerinde, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Makeyevka ve Avdeyevka yerleşimlerinde Uragan çoklu roketatar sistemleri ile fırlatılan dokuz mermi engellendi. Hava saldırıları neticesinde 450 aşırı milliyetçi, 13 tank ve başka zırhlı araç, 16 özel araç imha edildi. Rus füze ve topçu birlikleri Ukrayna ordusuna ait 148 asker ve teçhizat toplanma alanını, 25 komuta merkezini, 59 topçu atış birimini vurdu. (Sputnik)
10.33: Moskova Borsası'nde yeni haftanın ilk işlemlerinde dolar 56.44 ruble, euro 59.17 ruble olarak fiyatlandı.
10.27: Rusya Başbakan 1. Yardımcısı Andrey Belousov, dalgalı döviz kurunda piyasa istikrarı sağlamaya yardımcı olan mekanizmanın şu an pratikte çalışmadığını, ekonomi için en uygun ruble döviz kurunun 70-80 ruble olduğunu ve bir an önce bu seviyeye geri dönülmesi gerektiğini söyledi.
10.25: Rusya'nın Çin'e yaptığı petrol ihracatı Mayıs ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 55 artarak rekor seviyeye ulaştı. Çin'in ikinci büyük tedarikçisi Suudi Arabistan oldu.
05.46: Ukrayna’nın Odessa kentinin Belediye Başkanı Gennadiy Truhanov, ülkesinde ‘Rus olan her şeye karşı duyulan nefretin’ kendisini endişelendirdiğini söyledi. Truhanov, New York Times gazetesine demecinde, “Odessa, Ukrayna’nın çok kültürlü başkentidir. Rus olan her şeye duyulan nefretin artması, beni kaygılandırıyor” dedi. Truhanov, belediye binasının yanındaki Puşkin Sokağı’nın isminin değiştirilmesine de karşı olduğunu kaydetti. (Sputnik)
05.38: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Batı'nın silah sevkiyatını kesmesi halinde dahi, ülkesinin Rusya'ya karşı koymaya devam edeceğini ve "küreklerle savaşacağını" söyledi. Batı'da hiç kimsenin silah temini olmadan Ukrayna'nın taviz vermeye daha istekli olacağına inanmaması gerektiğini vurguladı.(TASS)
05.27: Foreign Policy (FP) dergisi, Rusya ile Almanya arasında Ukrayna konusunda "gizli müzakereler" yürütüldüğü, Almanya'nın Rusya'nın aşağılanmasına karşı olduğu ve bu amaçla Ukrayna'ya yardımlarını durdurabileceği iddiasına yer verdi.
05.20: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Dnepropetrovsk bölgesinde Ukrayna ordusunun komuta karargahının Kalibr füzeleri ile vurulduğunu, komutanların toplantısı sırasında gerçekleşen saldırı sonucunda 50’nin üzerinde general ve subayın etkisiz hale getirildiğini duyurdu. (Sputnik)
10.17: Rusya Uzay Ajansı Roscosmos Başkanı Rogozin, Elon Musk'ın SpaceX'i de dahil olmak üzere Batılı uzay şirketlerinin Ukrayna'ya uzaydan istihbarat sağladığını iddia etti.
10.14: Moldova Devlet Başkanı Sandu, "propaganda amaçlı Rusya kaynaklı haberlerin ve analitik programların ve savaş filmlerinin yayınlanmasını" öngören "dezenformasyon" konulu bir yasayı imzaladı. Yasa önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek. İhlal eden kanallar, yedi yıla kadar lisanslarını kaybedebiecek.
09.56: Rus ajansları, Ukraynalı milliyetçi tabur Aydar'ın komutanı da dahil olmak üzere, militanlarının silahlarını bırakarak Severodonetsk yakınlarında teslim olduklarını duyurdu.
08.01: Eni enerji şirketi, "İtalya'nın kışın Rus gazı olmadan hayatta kalabileceğini" açıkladı. Yetkililer, İtalya'nın kışın en yüksek talebiyle başa çıkabilmesi için Ekim ayına kadar rezervlerin en az yüzde 70-80'ini doldurması gerektiğin, şu anda depolama tesislerinin yüzde 54 dolu olduğunu bildirdi.
07.45: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Ukrayna'daki çatışmanın yıllarca devam edeceği gerçeğine hazırlanmalıyız. Maliyeti yüksek olmasına rağmen, sadece askeri yardım için değil, aynı zamanda artan enerji ve gıda fiyatları nedeniyle de Ukrayna'ya desteğimizden geri adım atmamalıyız" dedi. Stoltenberg'e göre, Kiev'e daha fazla modern silah teslimatı, Ukrayna'nın Donbass'ın kontrolünü yeniden kazanma şansını artırabilir. NATO Genel Sekreteri, ittifakın Ukrayna'yı savunmada desteklemeye devam edeceğini, ancak "çatışmanın bir parçası olmadığını" bir kez daha vurguladı: "Kiev'e yardım ediyoruz, ancak Ukrayna'ya NATO askeri göndermeyeceğiz."
07.42: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Ukrayna güvenlik güçlerinin Rusya'ya uyuşturucu tedarik ettiğini ve buna ‘bazılarının’ yardım ettiğinden kimsenin şüphe duymaması gerektiğini söyledi.
07.40: ABD, Rusya yaptırımlarına BAE'yi dahil etmeye çalışıyor. Hazine Bakan Yardımcısı Adewale Adeyemo'nun 19 ve 22 Haziran tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ziyaret ederek Rusya'yı hedef alan yaptırımları görüşeceği duyuruldu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Siber güvenlik ve ekonomik meseleler alanında daha fazla işbirliğinin yanı sıra Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'ya karşı uygulanan benzeri görülmemiş çok taraflı yaptırımları görüşmek üzere devlet kurumları ve finans kurumlarından meslektaşlarıyla bir araya gelecek" denildi.Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, DNR ve LNR'nin bağımsızlığını tanıma konusundaki isteksizliğini açıkladı. (Sputnik)
18 Haziran Cumartesi
10.17: Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Ukrayna'dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Donteks ve Lugans Halk Cumhuriyetlerini tanımayı düşünmediğini söyledi. Tokayev , St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'ndaki konuşmasında, "ulusların kendi kaderini tayin hakkına uyulursa, Dünya'da 500'den fazla devlet ortaya çıkacağını ve bunun kaosa yol açacağını" söyledi.
10.13: "ABD ve müttefikleri Ukrayna'da uzun süreli bir çatışmaya hazırlanıyor." Bu haberi veren Washington Post, "Amerikan yönetimi, bir Rus zaferini önlemek için Kiev'e silah tedarikini artırmaya çalışıyor. Biden yönetiminden ismi açıklanmayan bir yetkiliye göre, daha Ukrayna'daki olaylar başlamadan önce Washington, küresel sonuçları olacak uzun süreli bir çatışma olasılığına hazırlanyordu. Rusya'nın zafer kazanmasının önlemek, öncelikli hedeflerden" dedi.
10.11: Bloomberg, Avrupa ülkelerinin, Rusya'dan gelen arzdaki düşüş nedeniyle kış için hazırladıkları doğal gaz rezervlerini kullanmaya başladıklarını duyurdu. Arzdaki düşüşün en çok Fransa, İtalya, Avusturya ve Almanya'yı etkilediği kaydedildi. Avrupa'nın yeraltı gaz depolama tesislerinde stoklar Nisan ortasından bu yana ilk kez düştü. Kuzey Akımı hattında sevkiyat sorunları sürüyor.
10.09: Rusya güçlerinin büyük ölçüde kontrolü ele aldığı Severodonetsk'te bir Azot fabrikasına sığınan Ukraynalı militanların teslim olması için müzakerelerin sürdüğü bildirildi.
10.05: Rusya petrolüne yaptırımdan doğan boşluğu doldurmaya çalışan Avrupa, Venezüela'dan da petrol almaya başladı. 650 bin varillik ilk parti yola çıktı. Bu, son iki yıldır ABD yaptırımları altındaki Venezuela'dan Avrupa'ya ilk ham petrol ihracatı olacak. Bu ay 2 milyon varil petrol sevkedilmesi planlanıyor.
10.02: ABD'nin, MQ-1C Gray Eagle keşif ve insansız hava araçlarının (İHA) Ukrayna'ya satışını askıya aldığı bildirildi. Reuters'in haberine göre, üzerlerindeki radar ve diğer teknolojik ekipmanların Rusya'nın eline geçmesi halinde ABD güvenliğine tehdit oluşturabileceği endişesi üzerine bu kararın alındığını duyurdu. Her biri 10 milyon dolar değerindeki dört İHA'nın satışına ilişkin anlaşma için Beyaz Saray'dan izin çıktı, ancak Pentagon konuyu değerlendirmeye devam ediyor.
00.04: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kiev ziyareti sırasında Ukrayna ordusunu ülke dışında eğitmek için büyük bir operasyon başlatmayı önerdi. Johnson'a göre, 10 bin kadar Ukraynalı askerin üçer hafta süreyle eğitilmesi planlanıyor ve bu "güç dengesini temelden değiştirebilecek" bir proje. İngiliz hükümeti, 2015'ten bu yana İngiltere'nin 22 binde fazla Ukrayna askerini eğittiğini duyurmuştu.
00.02: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakere etmenin şart olduğunu söyledi. Scholz, “Putin ile kesinlikle görüşmemiz gerekiyor ve ben de Fransa Cumhurbaşkanı gibi bunu yapmaya devam edeceğim” dedi. Alman şansölyesi Moskova'nın barış anlaşmasının şartlarını Kiev'e dikte edemeyeceğini belirterek, "Rusya askerlerini geri çekmeli ve ardından Ukrayna tarafından kabul edilebilir bir anlaşmaya varılmalı" dedi.
17 Haziran Cuma
23.57: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'ya savaşın başlangıcından bu yana 64 f arklı ülkeden 6 bin 956 yabancı paralı savaşçının geldiğini, 1956’sının öldürüldüğünü, 1779’unun ise ülkelerine döndüğünü belirtti.
22.08: Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova, eski sınırlarına sahip bir Ukrayna’nın artık sözkonusu olmadığını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zahharova, Sky News Arabia'ya demecinde Ukrayna'nın artık eski sınırlarına sahip bir devlet olmadığını ve bunun açık bir gerçek olduğunu ifade etti. Zaharova, “Sizin ve bizim daha önce bildiğimiz sınırlara sahip bir Ukrayna artık yok. Ve olmayacak. Bu açık bir gerçek” dedi. (Sputnik)
17.58: Ukrayna Başkanlık İdaresi, Johnson'un Ukrayna yönetimiyle ağır silah ve hava savunma sistemi tedariki konularını görüştüğünü açıkladı.
17.27: The Times'ın haberine göre Boris Johnson Kiev'i ziyaret etti. İngiltere Başbakanı Zelenskiy ile görüştü ve tam destek vaat etti.
17.12: Rusya Merkez Bankası hafta sonu için resmi döviz kurunu açıkladı: Dolar 56,71 ruble, euro 59,33 ruble.
17.02: Ukrayna'da daha önce dondurulan Tatneft'e ait varlıkların yönetimi hükümete devredildi.
16.38: Vladimir Putin'in St. Petersburg Ekonomi Forumu'ndaki konuşması 1 saat 45 dakikalık gecikmeyle başladı. Putin'in konuşmasından öne çıkan başlıklar:
"ABD Soğuk Savaş'ı kazanınca kendini tanrının yer yüzündeki temsilcisi ilan etti."
"Tek kutuplu dünya düzeni sonra erdi."
"Avrupa'nın Rusya'ya karşı aldığı yaptırım kararlarının kendilerine maliyeti 400 milyar dolar."
"Dünyada yükselen enflasyonun sorumlusu Rusya değil, ABD ve Avrupa Birliği'nin hatalı politikalarıdır."
"Bütün ülkelerin gıda üretimini arttırması gerekiyor."
"Batının yaptırım poltikası Rus ekonomisinin egemen olmadığı yönündeki hatalı teze dayanıyor."
"Rusya Batının beklediğinin aksine kendini dünya ekonomisinden tecrit etmeyecek. Bizimle çalışmak isteyen herkesle çalışacağız."
"Ekonomide temel prensiplerimiz açıklık, girişim özgürlüğü, makro ekonomik politikalar ve sosyal adalet olacak."
"Enflasyon hedefimiz hala yüzde 4."
15.26: Kısaca CERN olarak bilinen Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, Rusya ve Belarus ile işbirliğine son verdi. Karara gerekçe olarak "Ukrayna'da devam eden savaş" gösterildi.
15.16: 2023 yılı Eurovision şarkı yarışmasının Ukrayna'da düzenlenmeyeceği açıklandı. Kararın güvenlik gerekçesiyle alındığı öğrenildi. Yarışmaya İngiltere'nin ev sahipliği yapabileceği bildiriliyor. Bu yılki yarışmada Ukrayna birinci, İngiltere de ikinci olmuştu.
14.09: Ukrayna, 1 Temmuzdan itibaren Rusya vatandaşlarının ülkeye girişinde vize uygulayacağını açıkladı.
13.57: Vladimir Putin'in Uluslararası St. Petersburg Ekonomi Forumu'nda yapacağı konuşmanın başlangıcı bir saat ertelenerek 15.00'a alındı. Kararın gerekçesi ise siber saldırı. Putin'in sözcüsü Peskov, Forum'un akreditasyon sistemine ve internet kaynaklarına DDoS saldırısı düzenlendiğini söyledi.
13.49: Rusya'da kapatılan insan hakları örgütü Memorial'ın eski üyeleri, yeni bir organizasyon kurdu. Kurulan yeni yapı Memorial İnsan Hakları Savunma Merkezi adını taşıyor.
13.40: Vladimir Zelenskiy'nin Kırım temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım'ın yeniden Ukrayna'ya dönüşü için izleyecekleri yaklaşımı 24 Şubattan sonra değiştirdiklerini söyledi. Taşeva, Kırım'ın yeniden Ukrayna'nın parçası olması için askeri yola başvuracaklarını açıkladı.
13.16: Kremlin sözcüsü Peskov: "Putin Macron'un Ukrayna konusundaki pozisyonunu takdir ediyor."
13.11: Avrupa Komisyonu, Ukrayna ve Moldova'ya aday ülke statüsü verilmesi için resmi tavsiye yayınladı. İlgili açıklama komisyon başkanı Ursula von der Leyen'den geldi.
12.53: Roskaçestvo Başkanı Maksim Protasov: "Fiyat artışları ve çekilme kararları nedeniyle bu yıl her 3 yabancı şaraptan 1'i Rusya pazarından kaybolacak."
12.51: Rusya Savunma Bakanlığı'nın iddiasına göre, savaşmak için Ukrayna'ya gelen yabancılar şu ülkelerden: Polonya, Romanya, Kanada, ABD, İngiltere, Gürcistan, Suriye, Hırvatistan, Belarus ve Fransa.
11.30: Fransa, Rusya'dan boru hatlarıyla ile iletilen gazın azalması nedeniyle Federal Almanya'dan gaz alımını durdurdu. (AFP)
10.59: Sberbank Başkanı German Gref, rublenin bir süre daha değer kazanmasını, ancak dolar kurunun yıl sonuna doğru 70-75 ruble bandına yerleşmesini beklediklerini söyledi.
10.23: Mobil oyun geliştiricileri Game Insight ve Plarium, Rusya'daki ofislerini kapatma kararı aldı. (Kommersant)
10.21: Tass ajansı Rusya'nın Belgorod Vilayeti'nde SU-25 model bir savaş uçağının düştüğünü bildiriyor. Olayda pilotun kurtulduğu öğrenildi. Uçağın düşüş sebebi teknik arıza olarak açıklandı.
09.21: Google'ın Rusya'daki temsilcisi OOO "Google" iflasını istedi. İnterfaks, şirketin Moskova Arbitraj Mahkemesi'ne başvuruda bulunduğunu yazıyor.
09.11: Alman Die Welt gazetesi, Scholz, Macron ve Draghi'nin Ukrayna'dan gizli taleplerde bulunduğunu iddia etti. Habere göre, dün Kiev'de Zelenskiy ile bir araya gelen üç Avrupa ülkesinin lideri, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne aday üyeliğini desteklemeleri karşısında Ukrayna'nın da Rusya ile müzakerelere başlamasını istedi. Die Welt'in iddiasına göre, Avrupalı liderlerin bu talebinin ardında çatışmaları bir an evvel sona erdirme isteği yatıyor.
09.07: Sberbank Başkanı German Gref: "Rus ekonomisinin 2021 seviyesini yeniden yakalaması için 10 yıla ihtiyacı var."
06.26: Duma Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Lugovoy, Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde ölüm cezasına çarptırılan paralı yabancı askerlerin, Rusya vatandaşları ve askerleri ile takas edilebileceklerini belirtti.
06.16: ABD Dışişleri Bakanlığı Sizcüsü Ned Price, Rusya karşıtı yaptırımların Moskova için mümkün olduğunca acı verici olmasını ve olumsuz etkilerinin Rusya dışında hissedilmemesini sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Price, Washington'ın yaptırımların uzun vadede etkilerini göstereceğine inandığını söyledi.
05.59: ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin da müttefikleri Ukrayna'ya destek vermeleri konusunda yeniden motive etmek için NATO bakanları toplantısı öncesinde, NATO üyesi ülke ve 20 kadar davetli ülkenin katılımıyla Ukrayna Destek Temas Grubu'nu topladı. Austin toplantı sonrası ABD'nin Kiev'e 1 milyar dolarlık yeni bir yardım paketi hazırlığı içinde olduğunu söyledi. Toplantıda Amerikalı yetkililer müttefiklerini Ukrayna'yı desteklemek için "daha fazlasını ve daha hızlı yapmaya" çağırdılar. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, ABD'nin yapmayı planladığı ve çatışmanın başlangıcından bu yana en büyük yardım dilimini temsil eden bir sonraki teslimatları detaylandırarak, yardımın, "uzun menzilli Harpoon gemisavar füzeleri ve fırlatıcıları, 155 mm obüsler, kurtarma tankları, tanksavar silahları, çoklu roketatarlardan oluştuğunu" kaydetti.
05.56: NATO savunma bakanları, "Donbass bölgesinde Rusya karşısında güçlük yaşayan Ukrayna'ya destek vermek ve NATO müttefiklerinin Rusya'ya karşı güvenliğini sağlamak için uzun vadede ittifakın Doğu kanadını daha da güçlendirme" kararı aldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, kısa vadede Donbas'ta zorlanan Ukranya ordusunun "hızlı bir şekilde ağır silahlar, uçaksavar sistemleri ve uzun menzilli sistemlerle donatılması gerektiğini" söyledi; müttefiklerin bunu sağlamaya hazır olduğunu belirtti. NATO savunma bakanları Brüksel'de NATO karargahında toplandı. Toplantıya Gürcistan, Finlandiya, İsveç ve Avrupa Birliği de katıldı.
05.52: Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Vassili Nebenzia, ülkesinin Ukrayna'daki tahılın çıkarılıp Karadeniz üzerinden taşınması için "güvenli geçiş" sağlayabileceğini söyledi. Nebenzia, "Ancak güvenlik koridoru oluşturmak bizim sorumluluğumuzda değil" dedi. Reuters ajansının haberine göre Nebenzia BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin de tahılın taşınması için gemilerin deniz mayınlarının etrafından yönlendirilerek geçirilmesini önerdiğini söyledi. Nebenzia, "Ya Ukrayna'nın yerleştirdiği mayınların temizlenmesi ya da geçişin mayınların etrafından yapıldığına emin olmak gerek" dedi.
05.48: Donbass bölgesinde yoğun çatışmalar sürerken Birleşmiş Milletler, Severodonetsk'te binlerce sivilin mahsur kaldığı, temel ihtiyaç malzemelerinin tükendiği uyarısı yaptı. Sivillerin büyük bölümünün kentteki Azot Kimyasal Tesisi'nin altındaki sığınaklarda olduğu belirtiliyor. Kente ulaşım sağlayan son köprünün de bu hafta başında Rus güçlerin oerasyonunda yıkılmasıyla, kentteki yaklaşık 12 bin sivil fiili olarak kentin içinde mahsur kaldı. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden Saviano Abreu BBC'ye yaptığı açıklamada "Su ve temizlik imkanlarının olmayışı en büyük endişe" dedi ve kentteki gıda ve ilaçların da tükenmeye başladığını belirtti. BM bölgeye insani yardım ulaştırmayı umut ederken, süregiden şiddetli çatışmalar kentteki sivillere ulaşılmasını imkansız kılıyor.
05.47: Fransa Cumhurbaşkanı Macron AB'nin 27 üyesinin, Rusya'ya karşı zafer kazanana kadar Ukrayna'nın yanında durması gerektiğini söyledi.
05.46: Almanya Cumhurbaşkanı Olaf Schulz, "Ukrayna Avrupa ailesine ait" dedi ancak Birlik üyesi olabilmesi için tüm üyelik kriterlerini karşılaması gerektiğini hatırlattı.
00.14: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Batı ülkelerinin, Ukrayna’ya tank ve savaş uçakları dahil bazı silah türlerini vermeme konusunda anlaştığını belirtti. Ukrayna’da, yerel gazetecilerle konuşan Macron, “Gayri resmi anlaşmadan bahsediyorsunuz ama bu, NATO partnerlerinin neredeyse resmi duruşu. Ukrayna’ya kendini savunma konusunda yardım ediyoruz ama Rusya’yla savaşa girmiyoruz. Bu nedenle, taarruz uçakları veya tanklar gibi belirli silahları tedarik etmeme konusunda anlaştık” ifadesini kullandı. Macron, Ukrayna yönetiminin, bu anlaşmadan haberdar olduğunu söyledi. (Sputnik)
16 Haziran Perşembe
22.15: Perşembe günü İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Romanya Devlet Başkanı Klaus Johannis ile birlikte gerçekleştirdikleri Kiev ziyaretinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmelerinin ardından yaptıkları basın toplantısında, Almanya Başbakanı Scholz ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron Ukrayna’ya AB’ye katılım amacıyla aday ülke statüsü verilmesi gerektiğini belirtti. Scholz basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Arkadaşlarım ve ben, bugün Kiev’e açık bir mesaj vermek için geldik: Ukrayna Avrupa ailesine ait” dedi. Scholz aynı zamanda Moldova’ya da aday ülke statüsünün verilmesini desteklediklerini belirtti. Basın toplantısında konuşan Macron da “Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliği adaylık statüsüne her türlü destek veriyoruz” diye konuştu. Macron ayrıca basın toplantısına katılan dört ülkenin liderlerinin de bu süreci desteklediğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın AB aday ülke statüsü Avrupa için tarihi bir karar olabilir” dedi. Ukrayna, 24 Şubat’ta başlayan Rus işgalinden kısa bir süre sonra AB’ye üye olabilmek amacıyla adaylık başvurusunda bulunmuştu.
Ukrayna’nın görüşmelerden beklentisi olan silah sevkiyatı konusunda kesin bir taahhütte bulunmayan Scholz, silahların sağlanması konusunda Ukrayna’yı desteklediklerini ve bunu, Ukrayna’nın böyle bir şeye ihtiyaç duyduğu sürece yapacaklarını ifade etti. Macron ise halihazırda Ukrayna’ya gönderdikleri 12 adet Caesar tipi uzun menzilli obüslerin yanı sıra, altı adet aynı tip obüsü daha Rusya’ya karşı kendilerini savunmaları için Ukrayna’ya göndereceklerini açıkladı.
20.18: Coca-Cola Rusya'da içecek üretimini ve satışını durdurma kararı aldı. (RIA)
16.42: İngiltere, Patrik Kirill'i de yaptırım listesine aldı.
16.40: Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Novak, Gazprom'un dış satışlarında ödemelerin yüzde 90-95'inin ruble olarak alındığını söyledi.
16.39: Kiev'i ziyaret eden Almanya Başbakanı Scholz, Zelenskiy'nin G7 zirvesine katılacağını açıkladı.
16.38: Rusya'nın 10 Haziran itibariyle uluslararası rezervleri, 591.3 milyar dolardan 594,6 milyar dolara yükseldi.
16.37: Belçika Savunma Bakanı Ludivine Dedonder, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere geldiği Brüksel’de yaptığı açıklamada, “Ukrayna’ya gönderebileceğimiz silah stokunun sonuna geldik. Buna rağmen Ukrayna’ya askeri yardımlarımızı nasıl sürdürebileceğimizi analiz ediyoruz” dedi. Ukrayna’nın değişkenlik gösteren birçok silah talebi olduğunu söyleyen Dedonder, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne FN Herstal tarafından üretilen 5 bin FNC otomatik silah, 200 LAW tanksavar silah, M72 hafif tanksavar silah, gece görüş sistemleri ile 3 bin 800 ton yakıt ve koruyucu ekipman teslim edildi. Yetersiz stoklar dahilinde elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
16.36: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kırım'ın ve Kırım Köprüsü'nün güvenliğinin Rusya ordusu tarafından garanti altına alındığını söyledi. Ukraynalı Tümgeneral Dmitriy Marçenko'nun Kırım Köprüsü'nün Ukrayna ordusunun bir numaralı hedefi olduğu yönündeki açıklamasına yanıt veren Peskov, yarımadanın ve yarımadayı Rusya'ya bağlayan Kırım Köprüsü'nün güvenliğinin ordu tarafından garanti altına alındığını vurguladı.
12.29: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin, Avrupa Birliği'nin (AB) en çok kendisine zararı dokunan Rusya karşıtı yaptırımları desteklemeyeeğini belirtti. Orban, parlamentodaki 44 milletvekiline yazdığı açık mektupta, Budapeşte'nin 'Rusya'ya yönelik 6 yaptırım paketini de desteklediğini' ve 'AB'yi korumak için elinden gelen her şeyi yaptığını' söyledi. Sputnik'in aktardığına göre Orban, "Bunu yaptık çünkü önceden kararlaştırılan yaptırımların bize Rusya'dan daha fazla zarar vermemesi gerektiği ilkesini uygulamak giderek zorlaşıyor" ifadelerini kullandı.Öte yandan Orban, hükümetin çağrılarına rağmen Rus Ortodoks Kilisesi ve Patrik Kirill'e karşı yaptırım uygulanmasına izin vermeyeceğini de sözlerine ekledi. Macaristan Başbakanı, ayrıca "Barış istiyoruz. Silahlı çatışmalar durmalı, anlaşmazlıklar müzakere yoluyla çözülmeli" yorumunu yaptı.
12.28: Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, Rusya'da dolar, euro ve diğer para birimlerinin dolaşımının yasaklanmayacağına dair güvence verdi.
12.26: Decathlon mağazaları 26 Haziran'da Moskova'da geçici olarak kapanma karar aldı.
12.25: Sberbank, Ukrayna'daki askeri operasyonun başlamasından bu yana, siber saldırılar sonucunda 65 milyon Rusya vatandaşının verilerinin çalındığını duyurdu.
12.24: Bloomberg ajansı, ABD'nin el koyduğu Rus senatör ve milyarder Süleyman Kerimov'a ait yatı Hawaii Adaları'na nakletme kararı aldığını duyurdu. Daha önce Millemarin Investments, Amadea'nın Kerimov'a değil, Rosneft'in eski başkanı Eduard Hudainatov'a ait olduğunu öne sürmüştü.
12.21: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Rusya’yı yaptırımlarla boğma girişiminin işe yaramadığını, bunu ABD’liler de dahil olmak üzere yabancı uzmanların kabul ettiğini ifade etti. Washington’ın askeri yardımlarının Ukrayna’ya sadece zarar verdiğini kaydeden Peskov, “ABD, Ukrayna’yı silahlandırarak sıkıntılarını, Ukrayna halkının yaşadığı kötü dönemi uzatıyor” dedi. (Sputnik)
09.54: Federal Havacılık Ajansı Rosaviatsia, Ukrayna'da çatışmaların başlamasının ardından uygulamaya konulan güney ve orta bölgelerdeki havaalanlarına uçuş yasağını 19. kez uzattı. 11 havalimanına uçuşlara ilişkin kısıtlama rejimi 24 Haziran 2022'ye kadar sürecek. Bu havaalanları Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelencik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-on-Don, Simferopol ve Elista. Alternatif olarak, Soçi, Volgograd, Mineralnye Vody, Stavropol ve Moskova havaalanlarının kullanılması öneriliyor.
09.48: Ukrayna ordusundan Tümgeneral Dmitriy Marçenko, "Kırım köprüsünün Ukrayna ordusunun bir numaralı hedefi olduğunu" söyledi. Marçenko, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için Kerç Köprüsü bir numaralı hedef. Bu kimse için sır değil: Ne onların ordusu için ne de bizim ordumuz için. Hatta iki halk için" dedi. (Kommersant)
09.46: Peskov, "NATO ve ABD'nin Rusya'nın güvenlik önerilerini dikkate almayı reddetmesinin, özel askeri operasyonu başlatma kararının tetikleyicisi olduğunu" söyledi.
09.43: Maliye Bakanı Siluanov, bütçe disiplinini kaybetmemeleri gerektiğini belirterek, "Dikkatli olmalıyız. Türkiye ya da Arjantin gibi enfasyonun yüzde 70'e ulaştığı ülkelere bakın. Bize böyle bir durum lazım mı? Hayır" diye konuştu.
09.41: St. Petersburg Ekonomik Forumu'nda konuşan Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, "kötüleşen dış koşullardan kaynaklanan Rus ekonomisi üzerindeki baskının uzun süre, hatta sonsuza kadar sürebileceğini" söyledi. Nabiullina, mevcut zor koşullarda, değişikliklere hızla cevap verebilmek ve esnek olmak gerektiğini kaydetti.
07.56: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’nın savaş alanında ve nihai olarak Rusya karşısında müzakere masasında konumunu güçlendirmek için ABD ve 40’tan fazla müttefikinin askeri destek sağlamaya devam ettiğini açıkladı.
07.30: ABD'nin NATO Büyükelçisi Julianne Smith, birçok ülkenin kaynaklarını tükettiğini, ABD ve müttefiklerinin Kiev'e askeri yardım sağlamakta güçlükler yaşadıklarını söyledi. Smith, Ukrayna tarafından hemen her gün kesintisiz olarak yeni silah-mühimmat talebi gelidiğini bildirdi.
07.28: Rusya ile müzakerelerde Kiev heyetine başkanlık eden David Arahamia, Washington ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Donbass'taki çatışmalarda her gün bin kadar askerin öldüğünü ya da yaralandığını" söyledi. Arahamia, her gün 200 ila 500 arasında askerin öldüğünü belirtti.
07.15: Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya ile ABD arasında Ukrayna konusunda diyalog olmadığını söyledi.
07.12: İki eski ABD askerinin, Harkov yakınlarındaki operasyonlar sırasında Rus birliklerince yakalandığı bildirildi. Askererden biri daha önce Irak'ta ABD Ordusunda görev yapmıştı. Daha önce Donetsk Halk Cumhuriyeti mahkemesi, İngiliz vatandaşları Sean Pinner ve Aiden Aslin'in yanı sıra Faslı Saadoun Brahim'i, paralı asker olarak Ukrayna tarafında çatışmaktan suçlayarak ölüme mahkum etmişti.
07.11: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Karadeniz yoluyla tahıl ihracatı yapabilmesi için mayınların temizlenmesine gerek olmadığını, güvenli hatlar açılabileceğini belirtti.
Çavuşoğlu, BM planının işler bir plan olduğunu, Rusya'dan cevap beklediklerini dile getirdi. Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin, BM planını desteklediğini vurgulayarak, "Taraflar anlaşırsa İstanbul'da detayları görüşmek üzere bir araya gelebileceğimizi söyledik" ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Karadeniz şeridindeki mayınlar konusunda da şunları kaydetti:
"BM'nin son planına göre bu mayınların temizlenmesi belli zaman alacak. Mayınların nerede olduğu belli olduğuna göre 3 limana güvenli hatlar oluşturulacak dolayısıyla gemiler, mayınların temizlenmesine gerek olmadan, Ukrayna'nın arama kurtarma gemilerinin de rehberlik etmesiyle limanlara güvenli bir şekilde gidecek, limanlardan güvenli bir şekilde gelecek. Güvenli bölgeye geldikten sonra da orada gemilerin kontrolü yapılacak. Şu anda plana göre mayınların temizlenmesine gerek yok. Mayınların olmadığı yerlerden güvenli.
06.52: Rusya ve Çin liderleri Putin ve Şi, 24 Şubat’ta askeri operasyonun başlamasından beri ikinci kez görüşerek birbirlerine destek verirken, ABD’den de bir kez daha tepki geldi. Kremlin, "Rusya ve Çin arasındaki ilişkilerin ele alındığı görüşmede, "Batı'nın gayrimeşru yaptırım politikası sonucu karmaşık hale gelen küresel ekonomideki durum dikkate alınarak enerji, finans, sanayi, ulaştırma ve diğer alanlarda iş birliğinin genişletilmesi kararlaştırıldı. İki ülkenin uluslararası arenadaki pozisyonları birbirine yakın” açıklaması yaparak Batı’ya mesaj verdi. Ukrayna'daki duruma dair Şi’nin "Rusya'nın, güvenliğine yönelik dış güçler tarafından oluşturulan tehditler karşısında temel ulusal çıkarlarını korumak için attığı adımların meşruiyetine" dikkati çekmesi ABD’den yine tepki aldı.
Guardian’ın aktardığı habere göre, ABD, Çin'in Ukrayna üzerinden Rusya'ya verdiği desteğin onu 'tarihin yanlış tarafına' koyduğunu savundu. ABD Dışişleri Bakanlığı, “Ukrayna krizinde Çin tarafsız olduğunu iddia ediyor, ancak davranışları ve açıklamaları açıkça Rusya ile daha yakın ilişkilere yatırım yaptığını gösteriyor” yorumunu yaptı.
Çin devlet yayın kurumu CCTV de yorumunda, Şi Cinping'in, Vladimir Putin'e Çin'in Rusya’nın “egemenliği ve güvenliği” konusundaki desteğine dair bir kez daha güvence verdiğini vurguladı. Çin, Moskova'nın Ukrayna’daki operasyonlarını kınamayı bir kez daha reddetti. Yorumda, Şi'nin Putin ile yaptığı görüşmede, "Çin'in temel çıkarlar, egemenlik ve güvenlik gibi konularda Rusya’yla işbirliğini sürdürmeye ve karşılıklı destek sunmaya devam etmeye istekli olduğu” vurgulandı.
22.57: Gazprom, teknik sorunlar nedeniyle Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatının yüzde 33 daha düşeceği uyarısında bulundu.
19.53: Zelenskiy'i arayan Biden, Ukrayna'ya 1 milyar dolar daha ek askeri yardım tahsis edildiğini bildirdi. Kiev ayrıca 225 milyon dolarlık ek insani yardım da alacak.
19.52: Avrupa'da spot piyasada gaz fiyatları bir günde yüzde 25 arttı. Bin metreküp gazın fiyatı 27 Nisan'dan beri ilk kez 1300 doları geçti. Gazprom'un Kuzey Akımı gaz boru hattı yoluyla Avrupa'ya arzda yeni bir azalma olduğunu açıklamasının ardından fiyat fırladı.
Gazprom'un Ukrayna'daki Portovaya kompresör istasyonu üzerinden sevkiyatı daha önce durdurmasının ardından, bu kez de başka bir Siemens gaz türbininin çalışmasını teknik nedenlere askıya almak zorunda kaldığını açıklaması sonrası kriz derinleşmeye başladı. Gazprom'un çalışmasını durdurduğu Siemens gaz türbini yüzünden, Kuzey Akım'a sevkiyatın limiti 67 milyon m3'e düştü. Bir gün önce Gazprom, Vyborg'daki kompresör istasyonu ünitelerinin onarımındaki gecikme nedeniyle boru hattı üzerinden Almanya'ya gaz tedarikini azaltmak zorunda kalacağını duyurmuştu. Ünitelere, Rusya'daki faaliyetlerini kısıtlayan Siemens'in teknik destek vermesi gerekiyordu. Siemens Energy'den bir temsilci RBC'ye verdiği demeçte, boru hattının gaz türbinlerinin Kanada'da üretildiğini, periyodik bakımının teknik nedenlerden dolayı sadece Montreal'deki Siemens Energy tarafından yapılması gerektiğini, Rusya'ya yaptırım uygulayan Kanada'nın buna izin vermediğini söyledi.
Diğer yandan İtalya'nın en büyük petrol ve gaz şirketi Eni'nin ruble ile ödeme teklifini reddettiği için Rusya'dan gaz sevkiyatının kısılması da Avrupa enerji piyasası üzerindeki ek baskıyı artırdı. Bir şirket sözcüsü Reuters'e verdiği demeçte, gaz alımındaki düşüşün yaklaşık yüzde 15 olduğunu söyledi .
Rusya'dan Avrupa'ya gaz arzındaki düşüş, Teksas'taki büyük bir ihracat terminalinin bir yangında hasar görmesinin ardından ABD'den yapılan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatındaki düşüşle aynı zamana denk geldi.
19.00: Rusya'nın AB Daimi Temsilcisi Vladimir Çijov, Brüksel'in artık Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü özel askeri operasyonunun hızlı bir şekilde sona ermeyeceğini anladığını belirtti. Rus diplomat, “Üstelik bence nasıl biteceğini de anlıyorlar ve bu da akıllarında endişelere neden oluyor” diye konuştu. (Sputnik)
18.56: Adil Rusya Partisi lideri Mironov, askeri operasyon sonrası ülkeyi terk eden Rusların mülklerine el konulmasını önerdi. Mironov, "Sadece hainlerin veya servetini suç yoluyla yapanların Rusya'dan ayrıldığını" savundu.
18.49: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tahıl koridoru için Birleşmiş Milletler'in planı ile ilgili açıklamada bulundu. Çavuşoğlu, "Tahıl ile ilgili Rusya'dan yanıt bekliyoruz" dedi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği ile ilgili konuşan Çavuşoğlu, "Hangi konularda ne istediğimizi yazılı olarak ilettik, yanıt bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
16.50: Rusya Maliye Bakanlığı, 15 Mayıs-14 Haziran arasındaki dönemde Ural petrolünün ortalama varil fiyatıının bir önceki ay ortalaması olan 73.24 doların oldukça üstüne çıkarak 87.49 dolara ulaştığını açıkladı.
16.49: Kanadalı altın madenciliği şirketi Kinross, Rusya'daki varlıklarını 340 milyon dolara Rus girişimci Vladislav Sviblov'a sattı.
16.48: Türkiye, NATO'nun Finlandiya ve İsveç ile üçlü görüşmeler yapma teklifini geri çevirdi ve bugün yapılması planlanan toplantı gerçekleşmedi. Bu gelişmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in telefon görüşmesinde, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvuruları ele alındı.
16.47: Almanya, Rusya Federasyonu'nun toplam 4,48 milyar euroluk varlığını dondurduğunu açıkladı.
16.45: Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ülkesinin fosil yakıtlardan ve Rus enerji kaynaklarından kurtulma yolunda hala çok şey yapması gerektiğini söyledi. Habeck, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Dün Rusya'dan doğalgaz akışının azaldığını muhtemelen duymuşsunuzdur. Tüm görevlerin tamamlandığını düşünürseniz yanılırsınız" dedi. Habeck, "Belki de bu henüz yeni başlamıştır. Elbette fosil yakıtlardan ve Rus enerji sektöründen bağımsızlık için çaba sarf etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
16.43: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Moskova'nın gerekli gördüğü noktada Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonuna son vereceğini, tutumunu kararlı bir şekilde sürdüreceğini ifade etti. Rossiya 1 televizyonunda konuşan Ryabkov, “Rusya’nın mağlup edileceği yönündeki planlar çökecek. Washington’daki veya başka başkentlerdeki bazı stratejist, ideolog ve askeri planlamacıların hayal ettiği yerde değil, biz kendimiz gerekli gördüğümüz yerde buna bir nokta koyacağız” dedi. Siyasi ve diplomatik yöntemlerin de asla bir kenara atılamayacağını, ancak hedeflerinin çok net biçimde belirlenmiş olduğunu kaydeden Ryabkov, “Zelenskiy ve ekibi müzakerelere hazır değilse, arkasındakiler de düşüncesizce, daha doğrusu çılgınca Ukrayna’yı silahla doldurmaya devam ederse de bu onların seçimi. Bu üzücü, trajik ancak geri adım atamayız” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
14.51: IKEA, Rusya'daki faaliyetlerini durdurduğunu, ancak şimdilik ülkeden tamamen ayrılmak niyetinde olmadığını duyurdu. İsveçli mobilya üreticisi, Rusya'daki dört fabrikasını satışa çıkardığını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada "Ukrayna'daki savaşın çok sayıda insanın hayatı üzerinde korkunç etkilerde bulunduğu" ifadesi yer aldı.
IKEA temsilcileri ayrıca ilkbahar aylarında faaliyetlerine ara verdiklerini hatırlatarak "Ne yazık ki durum düzelmedi ve bu yıkıcı savaş hala devam ediyor," ifadelerini kullandı.
IKEA'ya ait Mega alışveriş merkezleri çalışmaya devam edecek. Bununla birlikte IKEA mağazaları kapalı kalacak. İlkbahardan bu yana ücretli izinde bulunan çalışanların büyük bölümü işten çıkarılacak. Firma depolardaki ürünleri de satışa çıkaracağını açıkladı. Öte yandan Rus basını, aynı gün IKEA markalı ürünlerin Yandex.Market üzerinden satışa çıktığını yazdı.
12.56: Kremlin Sözcüsü Peskov, "Kiev'in durumu sağduyulu bir şekilde değerlendirme konusundaki isteksizliğine" dikkat çekti. Peskov, Ukrayna'nın ciddi sorunları olduğunu ve ülke yönetiminin duruma "ayık" bir şekilde bakma konusundaki isteksizliğinin iyiye işaret olmadığını savundu.
12.53: Rusya Savunma Bakanlığı, Lvov bölgesinde bir mühimmat deposunun imha edildiğini duyurdu. Ayrıca açıklamaya göre, Nikolayev bölgesinde, Voznesensk askeri havaalanında Ukrayna'nın araç, silah ve ekipmanı imha edildi. Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Krasnopolye bölgesinde Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait Su-25 tipi bir uçağın düşürüldüğü ve belirtildi.
12.49: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Romanya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Bir ateşkese varılırsa, ardından Ukrayna Devlet Başkanı ve ülkenin diğer yetkililerinin Rusya ile müzakere etmesi gerekecek" dedi. Macron diyaloga dönüşün kaçınılmazlığına işaret etti. La Stampa gazetesi, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Macron'un 16 Haziran Perşembe günü Kiev'e ortak bir ziyaret gerçekleştirebileceğini bildirdi.
12.42: Ukrayna'nın doğusunda çatışmaların yoğunlaştığı Severodonetsk'i terk etmek isteyen siviller için ilk kez bir insani koridor açıldı. Rus ordusu, bu sabah TSİ 08:00'de açılan koridordan 12 saat boyunca sivillerin geçişine izin verileceğini belirtti.
10.51: Yunanistan Başbakanı Mitçotakis, "Almanya'nın vereceği modern ekipmanlarla takas edilerek, Ukrayna'ya 20-30 adet zırhlı araç göndereceklerini" söyledi.
10.50: Rusya’nın eski devlet başkanı, şimdiki Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Telegram hesabından yayınladığı mesajda, "Ukrayna'nın 2 yıl içinde ödeme yapmak kaydıyla denizaşırı sahiplerinden LNG gaz almak istediği mesajını gördüğünü” hatırlattıktan sonra “Aksi takdirde, gelecek kış basitçesi donacaklar” dedi. Medvedev şöyle devam etti: "Sadece bir soru. Kim iki yıl içinde Ukrayna'nın dünya haritasında var olacağını söyledi? Gerçi Amerikalılar artık umursamıyorlar. “Rusya karşıtı” projeye o kadar çok yatırım yaptılar ki, diğer her şey onlar için önemsiz…"
10.41: Moskova Borsası'ndaki işlemlerin açılışında dolar yüzde 0,19 artarak 56,71 rubleye, euro yüzde 0,91 yükselişle 59,69 rubleye çıktı.
10.40: Washington Post muhabiri David Ignatius, ABD'nin Ukrayna yönetimine yakında 8 adet daha HIMARS çok namlulu roketatar sistemi tedarik edeceğini duyurdu. Gazeteye konuşan kaynaklar, sistemlerin kısa zaman içinde Ukrayna'ya nakledileceği bilgisini paylaştı. Ignatius'a göre Ukrayna ordusundan ilk grup, bugün silah sisteminin kullanımına dönük eğitimini tamamlayacak ve sistem, ülkeye önümüzdeki hafta konuşlandırılacak.
10.39: İsrail ordu radyosu, Ukrayna'daki özel askeri operasyon sonrası Rusya'dan enerji alımına uygulanan yaptırımlarla birlikte Avrupa Birliği'nin (AB), yakında İsrail ile kıtaya doğalgaz tedariki konusunda anlaşma imzalamaya hazırlandığını duyurdu. Sputnik'in aktardığı habere göre anlaşma, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in İsrail turunun son günü olan 15 Haziran Cuma günü imzalanacak.
08.06: Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'ya yeni HIMARS çok namlulu roketater sistemleri gönderileceği yönündeki açıklamasının, çok ciddi endişeye neden olduğunu ve ABD'nin çatışmaları tırmandırma niyetini ortaya koyduğunu söyledi.
07.53: Lugansk Halk Cumhuriyeti İçişleri Bakan Yardımcısı Vitaliy Kiselev, Ukrayna askerlerinin Severodonetsk'teki Azot fabrikasında 1200 sivili zorla tuttuklarını, bu kişilerin 100'den fazlasının çocuk olduğunu bildirdi. Kiselev, şehirdeki sanayi bölgesinde bulunan 2 bin 500 askerin dörtte birinin yabancı paralı askerler olduğunu belirtti.
07.48: The Washington Post, ABD'nin yakında Ukrayna'ya sekiz adet daha HIMARS çok namlulu roketatar sistemi göndermeye hazırlandığını yazdı.
07.31: Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna ordusunun Severodonetsk (Donbass) ve Harkov bölgesindeki "acı verici" kayıpları olduğunu söyledi. Daha önce Ukrayna Devlet Başkanlığı askeri danışmanı Aleksey Arestoviç, Rus özel harekatının başlangıcından bu yana Ukrayna birliklerinin yaklaşık 10 bin asker kaybettiğini söylemişti. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov da, yüksek kayıpları nedeniyle ordunun ön saflara gönüllülerden oluşan eğitimsiz genç askerler göndermek zorunda kaldığını kabul etmişti.
07.19: ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, PBS'ye verdiği röportajda "Ukrayna halkı ve Zelenskiy liderliğindeki hükümetin Rusya'ya karşı toprak tavizleri olasılığı konusunda kendi kararlarını vermeleri gerektiğini, ABD'nin böyle bir konuda kendi pozisyonunu dayatmayacağını" söyledi. Blinken, "Ukrayna yönetiminin, ülkesinin, halkının çıkarlarının en iyisinin ne olduğunu belirlemesi gerekecek ve biz de bunu destekleyeceğiz. Neyin onların yararına olduğuna dair karar vermeleri Ukraynalılara ait” dedi.
"Ukrayna'nın sonunda Rusya'yı yeneceğine ikna olduğunu ve bundan emin emin olduğunu" söyleyen Blinken, yaklaşık dört aylık çatışmalarda dengenin Rusya'nın lehine dönmediğini savunarak, "Ukraynalılar ülkeleri için savaşıyorlar, gelecekleri için savaşıyorlar, özgürlükleri için savaşıyorlar. Rusların, Vladimir Putin'in kaprislerini ileri taşımak ve Ukrayna'nın egemen, bağımsız bir ülke olmadığı, bir şekilde Rusya'ya dahil edilmesi gerektiğine dair tuhaf inanç dışında ne için savaştığı belli değil" dedi.
07.12: Bloomberg'in kendi kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Rusya ile gerginliğin daha da tırmanmasını önlemek için Gazprom Germania GmbH'yi kamulaştırma tekliflerini reddetti. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck'in kamulaştırmada ısrar ettiği, ancak Scholz'un bu seçeneği uygun bulmadığı belirtildi.
06.04: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Vekili Dmitriy Medvedev, Rusya'nın kaynakları olmadan Batı ülkelerinin halklarının beslenme ve ısınma ihtiyaçlarını karşılayamayacaklarını belirtti. Medvedev, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Batı'nın Rusya kaynakları olmadan enflasyon ve ekonomik daralmanın önüne geçemeyeceğini anladığını ifade etti.
23.19: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dile getirdiği endişeleri ciddiye almak zorundayız. Çünkü Türkiye gerçekten ciddi terör tehditleriyle karşı karşıya" dedi.
23.18: Rusya'nın Ocak-Mayıs dönemi bütçe fazlası 1.49 trilyon rubleyi (25,7 milyar dolar) aştı.
23.16: Rusya'da Mayıs ayında enflasyon artışı yüzde 0,18'e düştü. Yıllık enflasyon yüzde 17,1'e geriledi.
23.15: Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, "Kiev, Batı'dan ihtiyacı olan silahların sadece yüzde 10'unu aldı" dedi.
23.13: Prag belediyesi, şehrin artık barındırma kapasitesini aşması nedeniyle Ukraynalı mültecilere yardım merkezini çarşamba gününden itibaren kapatmaya karar verdi. 24 Şubat'tan beri Ukrayna'dan yaklaşık 370 bin mülteci Çek Cumhuriyeti'ne geldi, bunların 54 bine yakını Prag ve çevresinde barınıyor.
23.11: Danimarkalı gazetecilerle telekonferans yoluyla konuşan Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'nın Batılı ülkelerden uzun menzilli silahlar alması halinde Rus topraklarını bombalamayacağını taahhüt etti.
23.10: Avrupa Birliği’nin (AB), Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketi kapsamında 14 Haziran'dan itibaren Rus bankaları Sberbank, Rosselhozbank ve Moscow Credit Bank'ın SWIFT sistemi ile bağlantısını keseceği bildirildi.
23.09: ABD Savunma Bakan Yardımcısı Colin Kahl, Ukrayna ordusunun çok namlulu roketatarları daha hassas kullanabilmeleri için Ukrayna’yla istihbarat paylaşımında bulunacaklarını belirtti. (Sputnik)
21.05: ABD yönetimi, Sberbank, VTB Bank, Alfa-Bank ve diğer bazı Rus kuruluşlarının enerjiyle ilgili birtakım işlemlerinin 5 Aralık'a kadar devam etmesine izin verdi. ABD Hazine Bakanlığı, bazı işlemlere izin veren ve 24 Haziran'da sona erecek muafiyetin süresinde uzatmaya gitti. Bu kapsamda, Sberbank, VTB Bank, Alfa-Bank ve diğer bazı Rus kuruluşlarının enerjiyle ilgili birtakım işlemlerinin 5 Aralık'a kadar sürmesine izin verildi. ABD, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından ülkeye yönelik yaptırımları kapsamında, Rusya'dan petrol, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve kömürün ithalatını yasaklamıştı. Ancak Rus petrolü ve gazına ilişkin banka işlemlerinin devam edebilmesi için zaman tanınmıştı. (Bloomberg)
20.54: ABD'de Rus tahvillerine getirilen işlem kısıtlamaları sonrasında iki büyük ABD bankası JPMorgan ve Goldman Sachs Rus tahvilleriyle ilgili işlemlerden çekilme kararı aldı. Piyasada işlem yapan profesyonel yatırımcılara göre iki dev banka bu ay için Rus tahvili için alıcı ve satıcıları eşleştirmeye devam ediyor. Bloomberg kaynaklarına göre ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlık Kontrol Ofisi’nin (OFAC) ABD’deki yatırımcıların Rus tahvili almasını yasaklaması sonrası JPMorgan işlemlerden geri çekildiği belirtirken, Goldman Sachs sözcüsü de söz konusu işlemleri askıya aldığını açıkladı. Goldman Sachs’tan yapılan açıklamada, “OFAC’ın güncellediği rehber ve Goldman Sachs’ın Rusya ile ilgili işlemlerini gittikçe azaltmasıyla uyumlu olarak şirket Rus varlıklarla piyasa yapıcı belirli işlemleri yürütmeyecek” ifadelerine yer verildi.
16.22: Dolar kuru 25 Mayıs'tan beri ilk kez 56 rublenin altına düştü. Öğleden sonra kur 55,82 rubleye kadar geriledi. Euro da değer kaybını sürdürdü ve yüzde 3,44 düşüşle 58 rubleye indi.
10.52: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ZDF'ye verdiği röportajda, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Moskova ile Kiev arasında denge kurmaya çalışmaktan vazgeçmesi ve tarafını seçmesi gerektiğini savundu. Zelenskiy, "Almanya'nın Ukrayna'ya diğer Avrupa ülkelerine, özellikle NATO'nun doğu kanadındaki devletlere kıyasla daha geç yardım yollamaya başladığını" belirterek, "Almanya'nın Ukrayna'yı destekleyeceği konusunda bize güvence vermesi için Şansölye Scholz'a ihtiyacımız var. O ve hükümeti artık bir karar vermeli: Ukrayna ile Rusya ile ilişkiler arasında denge kurmaya çalışamazsınız, ne tarafa öncelik vereceğinizi seçmelisiniz” dedi.
Zelenskiy, "Almanya bu şartarda hangi tarafı seçerse seçsin, ekonomik açıdan acı verici olacak. Daha az acı veren yolu seçmek yanlış bir yaklaşımdır" şeklinde konuştu.
Son dönemde medyadada, Ukrayna ve Almanya arasındaki anlaşmazlıkların özellikle ağır silah tedarikindeki gecikmelerden kaynaklandığı haberleri öne çıkıyor. 1 Haziran'da Scholz, obüsler, hava savunma sistemleri ve radarları Kiev'e yollama sözü verdi, ancak Spiegel dergisi, o tarihten beri Kiev'e yalnızca yedek parçaların aktarıldığını bildirdi. Dergiye göre, Berlin söz verilen tankların da Kiev'e teslimatını erteliyor.
10.50: Portekiz Başbakanı Antonio Costa, AB'yi üyelik statüsnü tartışmak yerine Ukrayna'ya yardım etmeye çağırdı. Costa, AB adaylık statüsünün Ukrayna'nın acil sorunlarını çözmeyeceğine ve “acı bir hayal kırıklığına dönüşecek yanlış beklentiler yaratmanın büyük bir riski olduğunu” söyledi.
10.48: Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, ülkesinde, Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonu sonrası yüksek enflasyon ve düşük büyümenin bir arada olduğu stagflasyon dönemi yaşanmasının olası bir senaryo olduğunu söyledi. Lindner, fiyat baskılarına karşı verilecek en iyi yanıtın daha önce ekonomiyi desteklemek için uygulamaya konan sübvansiyonların, teşviklerin sona erdirilmesi olduğunu, Almanya ve Avrupa Birliği'nin (AB) mali disipline dönmeleri gerektiğini ifade etti.
10.47: Rusya’nın Ukrayna sınırında bulunan Bryansk bölgesinin Valisi Aleksandr Bogomaz’ın açıklamasına göre, bölgedeki Zaymişe köyüne sabah saatlerinde ateş açıldı. Saldırı sonucunda birkaç konut zarar gördü, 4 kişi yaralandı. Yaralılara gerekli tıbbi destek sağlanıyor. Bu arada Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Ateşkes Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Ukrayna ordusunun DHC’ye gün içinde gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda 5 sivil öldü, 39 sivil yaralandı.(Sputnik)
07.27: Kremlin Sözcüsü Peskov, "Rusya'yı uluslararası yaşamın dışına itmek imkansız. Bu faydasız bir çaba olur. Rusya'ya karşı yürütülen ekonomik savaş, bir bumerang gibi dost olmayan devletlere geri döner" dedi. Peskov, Başkan Putin'in St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu - 2022 SPIEF'te 17 Haziran'a yapacağı konuşmanın "son derece önemli" olacağını söyledi.
06.34: Küresel ekonomide eflasyon verileri ile olumsuz sinyaller artmaya devam ederken, dolar endeksinin Aralık 2002'den bu yana ilk kez 105 puanın üzerine çıkması bu sabah Rus basınından da "flaş haber" olarak ön plana çıkıyor. Dolar endeksi (ABD'nin en önemli altı ticari partnerinin para birimlerinden oluşan sepete karşı dolar) pazartesi akşamı 105 puanı geçerken ABD borsalarında düşüş hızlandı ve uzmanlar "ayı piyasasına girildiği" yorumunu yaptı. Dolar karşısında euro, önceki kapanış olan 1.0515 $'dan 1.0423 $'a düştü. Rus basınında, ABD'den gelen yüksek enflasyon rakamlarının ardından yatırımcılar arasında resesyon korkusunun arttığı vurgulanıyor.
06.28: Tek taraflı ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR), "Ukrayna ordusunun Donetsk'e artan bombalı saldırıları nedeniyle Rusya'dan ek müttefik askeri güç talep ettiklerini" söyledi. Son iki gündür bölgedeki yetkilier, Ukrayna saldırılarında sivil can kayıpları oduğu açıklamalarında bulunmuştu.
06.09: ABD bankaları JPMorgan Chase ve Goldman Sachs, Rus devlet tahvilleriyle işlemlerini durdurduklarını açıkladı.
05.55: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'da çatışmaların "çok kritik aşamada" olduğunu, Almanya'nın Ukrayna'ya silah desteğini artırmak istediğini belirtti.
05.52: Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre, Ukrayna'daki durumun müzakere yoluyla çözüme bağlanacağını umduğunu, ancak Kremlin'in böyle bir arzusu olmadığını söyledi. Jean-Pierre, Washington'ın, müzakereler öncesi Kiev'in "en iyi pozisyonda" olduğu konusunda emin olmak istediğini belirtti.
00.59: Rusya'nın en büyük devlet bankalarından VTB'nin CEO'su olan ve Putin'e yakın isimlerden biri olarak bilinen Andrey Kostin, "Rusya'ya yönelik mevcut yaptırımların uzun süre yürürlükte kalacağını ve küreselleşme döneminin sona erdiğini" söyledi. Rusya'ya dünya pazarında "kırmızı kart" gösterildiğini belirten Kostin, artık "Soğuk Savaş-2" döneminin başladığını vurguladı.
VTB Bank Yönetim Kurulu Başkanı Kostin, RBC için yazdığı makalede, “Yaptırımlar uzun vadeli olacak. Küreselleşme eski biçimiyle sona erdi. Dünyanın yeniden katı bir şekilde “biz” ve “onlar” olarak bölünmesi muhtemeldir. Bu Soğuk Savaş 2.0 anlamına gelir. Rusya "kırmızı kart" gördü. Çin'in kartı ise hâlâ "sarı" diye yazdı.
SSCB'nin çöküşünden sonra, Rusya'nın “kuralları kendisi tarafından formüle edilmeyen küreselleşme oyununa girdiğini" savunan Kostin, bu dönemim artık kapandığını söyledi.
13 Haziran Pazartesi
17.54: Mayıs ayında Rusya, Hindistan'ın en büyük ikinci petrol tedarikçisi olurken, Suudi Arabistan'ı üçüncü sıraya itti. Irak en büyük tedarikçi olmaya devam ediyor. Geçen ay, Hindistan rafinerileri günde yaklaşık 819 bin varil Rus petrolü aldı. Bu rakam Nisan ayında yaklaşık 277 bin varildi.
17.53: Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakovic, Batı’nın baskısına rağmen Rusya’ya karşı hareket etmeyeceklerini belirtti. Belgrad’ı ziyaret eden Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile ortak basın toplantısında konuşan Selakovic, “Sırbistan’ın, toprak bütünlüğüne saygı duyan, Birleşmiş Milletler (BM) sistemi içerisinde bu toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saldırılara karşı onu savunan birine karşı hareket etmesi beklenmemeli” ifadelerini kullandı. Sırpların, Ruslar ve Ukraynalılarla ortak kökleri, kültürü ve maneviyatı paylaştığını kaydeden Selakovic, Ukrayna’da yaşananların 'kardeş kavgası' olduğunu, bu durumda her bir ölümün trajedi olduğunu vurguladı. (Sputnik)
17.48: Alman makamları, daha önce Gazprom'a ait olan ancak devletleştirilen Gazprom Germania şirketini kurtarmak için 5 ila 10 milyar euro arası kaynak tahsis etmeyi planlıyor. Nisan ayında şirket, Alman enerji düzenleyicisinin kontrolüne girmiş ve ardından Rusya'nın misilleme amaçlı yaptırımlarının hedefi olmuştu.
17.46: Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, "Ukrayna'ya yapılan yoğun destek nedeniyle boşalan askeri teçhizat stoklarının acilen yenilemesi gerektiğini" söyledi.
13.55: Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, savunma bakanlığına çağrıda bulunarak 2019-2025 askeri program yasasını revize etmelerini istedi. Macron, Ukrayna'da yaşanan gelişmelerden sonra "Fransa'nın savaş ekonomisine girdiğini" söyledi.
13.46: Zelenskiy'nin danışmanı Mihail Podolyak, Rus ordusuyla başa çıkabilmeleri için 1000 obüs, 300 roketatar sistemi, 500 tank, 2 bin zırhlı araç ve 1000 drona ihtiyaçları olduğunu söyledi.
10.57: Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Abu al-Gheit, Batı'nın, Arap ülkelerine Ukrayna'yı destekleyerek Rusya'ya karşı durmaları için baskı yaptığını söyledi.
10.56: Belarus İçişleri Bakanlığı verilerine göre yaklaşık 200 Belarus vatandaşı Ukrayna tarafında savaşıyor.
10.54: Avrupa'da bu sabah gaz fiyatları ortalama yüzde 1,8 düştü ve bin metreküp başına 882-893,5 dolar aralığında işlem gördü.
10.45: Vladimir Putin, Rossotrudniçestvo Başkan Yardımcısı Natalya Poklonskaya'yı görevden aldı. Eski Kırım Başsavcısı Poklonskaya, 2014'de yarımadanın Rusya'ya katılmasını aktif biçimde desteklemiş, ancak 2022 şubat ayında başlayan "özel askeri operasyona" dair çekinceler ve itirazlar ileri sürmüştü.
05.52: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Ukrayna'da barış mümkün. Mesele, bunun bedelinin ne olacağı. Barış için ne kadar toprak, ne kadar bağımsızlık, ne kadar özgürlük, ne kadar demokrasi vermeye razı" açıklamasını yaptı. Çatışmaların müzakere masasında son bulması gerektiğini belirten Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'ya Rusya karşısında masada en güçlü pozisyona gelmesi için yardım etmeye hazır olduğunu belirtti.
Finlandiya Kultaranta'da düzenlenen yıllık dış politika tartışmalarında konuşan Stoltenberg, NATO'nun amacının "barışı korumak" ve "bir çatışma çıkarmak değil, çatışmayı önlemek" olduğunu vurguladı. Jens Stoltenberg, ittifakın, yakında gerçekleşmesini umduğu barış müzakerelerinde Kiev'in konumunu güçlendirmek amacıyla Ukrayna'yı desteklediğini söyledi. Ukrayna'da "barışın mümkün olduğunu" vurgulayan NATO Genel Sekreteri "Ancak soru bunun için ne kadar bedel ödenecek, ne kadar toprak ve egemenlikten vazgeçilecek" dedi.
05.40: The Wall Street Journal, Batı'nın Ukrayna'nın Rusya karşısında askeri zafer elde edeceği yönündeki inancının azaldığı yorumuna yer verdi. ABD gazetesi, Batı'nın silah desteğinin yavaş ve yetersiz olduğu, Rusya'nın Donbas'ta ağır ama etkili ilerleyişini durduramadığı değerlendirmesini yaptı.
00.51: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Van'da yaptığı konuşmada, "Gelecek hafta Putin ve Zelenskiy ile görüşebiliriz" dedi. Erdoğan Yunanistan'a üs konusunda şöyle konuştu:
"5 artı 4 üsler kuruldu, ne kurarsanız kurun. 'O kurulan üsleri niçin yaptınız' filan diye sorduğumuz zaman verdikleri cevap çok manidar; 'Ruslara karşı' diyorlar. Ya 'Ruslara karşı' diyorsunuz da Ukrayna'ya karşı Rusların karşısında ne yaptınız, Ukrayna'nın yanında durabildiniz mi, Ukrayna'ya destek verebildiniz mi? Her şeyleri yalan. Bu Batı'ya güven olmaz. Batı'nın alacaksan ilmini alırsın, sanatını alırsın ama siyasette Batı'nın siyasetine güven olmaz. Bunlar bizi Avrupa Birliği'nde bile işte sene 63, o günden bugüne ne yapıyorlar, hala oyalıyorlar. Ne zaman başladı? Aslında 59'da başladı ama o gün bugün hep oyaladılar, niye? Ya bunlarda yalan, aman ya Rabbi, almış başını gidiyor, dürüstlük yok bunlarda, dürüstlük bizim milletimizde var."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tahıl koridoruna ilişkin, "Belki de önümüzdeki hafta içinde gerek Sayın Putin'le gerek Zelenskiy ile onlarla da görüşmeleri yapmak suretiyle ne gibi adımlar atarız bunları konuşacağız." dedi.
00.34: İsveç makamları Tetra Pak ürünlerinin Rusya'ya ihracatını yasakladı. Dagens Nyheter'in haberine göre, şirkete, ürünlerin ihracının Rusya'ya "şu anda sahip olmadığı teknolojilere erişim sağlayabileceği" konusunda uyardı. İki hafta önce Tetra Pak da dahil olmak üzere birçok İsveçli şirket, Rusya'ya ihracata devam etmek için "AB yaptırımlarından muafiyet" istedi. Hatta Tetra Pak, şirket bebek maması da dahil bazı ürünlerin ihracını insani gerekçelere dayandırdı. Ancak İsveç makamları "Tetra Pak'ın argümanları yeterince inandırıcı değil ve ihracatın insani nedenlerle gerekli olduğuna ikna olunması" diyerek talebi redeetti.
00.32: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya'nın bir kez daha boyunduruğu üzerinden attığını ve devlet, ülke ve halk olarak kendini kanıtladığını belirtti. Rusya Günü’nde Rossiya 1 televizyonuna konuk olan Zaharova, “Bugün bu bayram kulağa farklı geliyor. Bir kez daha boyunduruğu üzerimizden atıyoruz, bir kez daha kendimizi bir devlet, ülke ve halk olarak kanıtlıyoruz” açıklamasında bulundu. (Sputnik)
12 Haziran Pazar
16.15: Kremlin Sözcüsü Peskov, "Rus makamlarının Ukrayna'daki askeri operasyonu nedeniyle Rusya'ya uygulanan Batı yaptırımlarına rağmen ülkede kalan yabancı işadamlarına özenle davrandığını" söyledi. Peskov, ayrıca Moskova'nın, "baskı altında oldukları için şu anda (geri dönme kararında) beklemek zorunda olan, ancak Rusya'daki faaliyetlerine mümkün olan en kısa sürede yeniden başlayacaklarını açıkça ifade eden girişimcilere saygılı ve aynı derecede dikkatli davrandığını" de vurguladı. Peskov, "Bu durumda olan çok sayıda iş adamı var, pekçok şirket var ve onlara anlayışlı davranacağız, gelecekte onlar için uygun koşullar yaratacağız" dedi.
16.10: Bild'in haberine göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi, 26-28 Haziran'daki G7 zirvesi öncesinde birlikte Kiev'i ziyaret edecekler. Teklifin Macron'dan geldiği bildirildi.
16.08. Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, askeri operasyonun başlangıcından bu yana Vladimir Putin'i iki kez aradığını ancak "cevap alamadığını" söyledi. Berlusconi, "Bundan sonra başka girişimden imtina ettim" dedi. Berlusconi, çatışmaların hemen sona ermesi olasılığı görmediğini söyledi.
16.06: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus donanmasının ‘Kalibr’ füzeleriyle Batı ülkeleri tarafından Ukrayna'ya tedarik edilen büyük bir silah deposunu imha ettiğini açıkladı.
Konaşenkov, “Yüksek hassasiyetli uzun menzilli deniz tabanlı ‘Kalibr’ füzeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinden Kiev rejimine tedarik edilen tanksavar füze sistemleri, taşınabilir uçaksavar füze sistemleri ve top sistemleri mühimmatının bulunduğu Ternopil bölgesine bağlı Çortkiv yerleşimindeki büyük bir depoyu imha etti” dedi. (Sputnik)
10.59: Rusya'da McDonald's'ların yerine açılacak yeni yerli hamburger restoranlarının ismi açıklandı: "Vkusno i Tochka" (Lezzetli ve Nokta). Moskova'da Puşkin Meydanı'ndaki restoran bugün açılıyor. 1990'da SSCB döneminde lk MacDolnd's burada açılmıştı. Yarın da 50 yeni restoran açılacak.
09.05: Sberbank, tüketici kredisi fazilerini12 Haziran'dan itibaren 1 paun düşürdü: Ortalama yıllık faiz yüzde 14,9 oldu.
09.02: 12 Haziran Rusya Günü bayramı kutlanırken, Başkan Putin'e tebrik mesajları geliyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da, Rusya Günü'nde bir tebrik mesajı yolladığı Putin'e
tam desteğini dile getirdi. Kuzey Kore liderinin tebrik telgrafında, "Karşılaştığı zorlukların üstesinden cesurca gelen Rus halkı, ülkelerinin haysiyetini ve güvenliğini korumak için haklı davasını gerçekleştirmede büyük bir başarı elde ediyor" dedi.
09.01: Biden, ABD'de benzin fiyatlarındaki artışı Ukrayna'ya yapılan yardımın yan etkisi olarak nitelendirdi ve halktan sabır istedi.
09.00: Sri Lanka, daha fazla petrol alımı için Rusya ile müzakerelere başkayacağını açıkladı.
11 Haziran Cumartesi
22.46: Washington Post'ta yer alan bir makalede, "Batı'nın Ukrayna'nın Rusya ile olan çatışmadaki ilk başarılarını karşılama sevinci, Moskova taktiklerini değiştirdikçe azalıyor" denildi. Makale, vaat edilen Batı silahlarının Ukrayna'ya çok yavaş ve yetersiz miktarda ulaştığına, Rusya'nın "şimdi düşmanlıkların merkezinde yer alan Donbas bölgesinde kademeli ancak amansız ilerlemesini" engelleyemediğine dikkat çekti.
WP, "Ukraynalılar hala direniyorlar, ancak mühimmatları tükeniyor ve çatışmanın ilk aşamalarında olduğundan çok daha fazla kayıp veriyorlar. Bu rakamın 100 civarında olduğu geçen aya kıyasla şimdi, özel bir operasyon sırasında her gün yaklaşık iki yüz Ukraynalı asker öldürülüyor" diye yazdı.
Yazıda, "çatışmanın genel gidişatının açıkça daha güçlü olan Rusya'nın lehine döndüğü" vurgusu yapıldı.
22.44: İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın nükleer başlıkla uçak gemilerini yok etmek için tasarlanan 1960'ların ağır gemisavar füzesini Ukrayna'da, kara hedeflerine karşı kullandığını belirten bir istihbarat raporu yayımladı. Cumartesi günü açıklanan raporda, bu 5 buçuk tonluk Kh-22 füzelerinin nükleer olmayan başlıklarla kara saldırılarında kullanıldığında hedeften sapma oranları yüksek olduğu için ciddi hasar ve zayiata neden olabileceği iddia edildi.
22.43: Finlandiyalı yetkililer şu ana kadar PKK ve Gülen Hareketi ile bağlantılı olduğu iddia edilen kişileri Türkiye'ye iade etmeyi reddetti. Finlandiya devlet medyası Yle, Finlandiya'nın Türkiye'nin talep ettiği kişileri teslim etmeyi kabul etmediğini bildirdi. Yle haber kanalı, Finlandiya Adalet Bakanlığı'ndan 2019 ile 2022 yılları arasında Türkiye tarafından Finlandiya'ya yapılan iade taleplerinin kayıtlarının STT haber ajansı tarafından istendiğini belirtti. Haziran ayı itibarıyla Finlandiya'nın Gülen Hareketi ve PKK ile bağlantılı olduğu düşünülen 10 kişiye ilişkin iade talebi aldığı aktarıldı. (Euronews)
22.42: Herson’da Rusya vatandaşlığı sağlayan ilk 23 pasaportun sahiplerine verildiği, ilk Rus pasaportu alanlar arasında Herson’un askeri-sivil idaresi başkanı Vladimir Saldo da olduğu bildirildi. (Sputnik)
22.41: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'e Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyelik talebine ilişkin değerlendirmenin önümüzdeki hafta sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret eden von der Leyen ile Zelenskiy yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın açıklamasında bulundu. Von der Leyen, Zelenskiy'e reformlar konusunda yapılacak daha çok şey olduğunu söyledi. Von der Leyen, "Hukukun üstünlüğünü güçlendirmek için çok çalışma yaptınız ancak mesela yolsuzlukla mücadele gibi alanlarda daha çok reform yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.
14.16: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı güvenlik danışmanı Aleksey Arestoviç, Rusya'nın askeri operasyonunun başlangıcından bu yana Ukrayna ordusunun 10 bine yakın askerini kaybettiğini söyledi.
14.14: Singapur'daki Asya güvenlik zirvesi "Shangri La Dialogue"da Vladimir Zelenskiy'nin oline konuşması sırasında Çin heyetinin salondan ayrıldığ bildirildi. Zelenskiy, Ukrayna'dan tahıl tedarikinin kesilmesi nedeniyle Afrika ve Asya'da kıtlık riskine dikkati çekti.
14.12: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov: "Rus uçakları 170’in üzerinde aşırı milliyetçiyi etkisiz hale getirdi. Rus füze ve topçu Kuvvetleri 300’ün üzerinde aşırı milliyetçiyi etkisiz hale getirdi. Rus hava savunma sistemleri Ukrayna’ya ait 3 uçak ve 12 İHA vurdu." (Sputnik)
14.10: Rusya Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmayan Çin, Hindistan, Endonezya, Brezilya, Meksika, İran ve Türkiye'nin aslında Rusya birlikte “yeni bir G-8” oluşturduğunu savundu. Volodin, Telegram mesajında "Rusya Federasyonu ile ve aralarıda eşitlik esasınnda diyalog oluşturan diğer ülkelerin yeni 'Büyük Sekiz' oluşturduğunu, bunun koşullarını ABD'nin kendisinin yarattığını" yazdı. Volodin'e göre "ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada ekonomileri Rusya'ya uygulanan yaptırımların ağırlığı altında çatırdmaya devam ediyor." Rus yetkili, "Ekonomik açıdan batan"ABD, dünyada gerilim yaratmaya devam ediyor" dedi.
14.09: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ankara'nın Moskova'dan, "Rusya,Ukrayna, Türkiye ve BM'nin tahıl ihracatına ilişkin müzakereleri İstanbul'da yapma" önerisine yanıt beklediğini söyledi.
14.08: Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Rusya'ya yaptırım uygulamaları talebini reddetti. Vuciç'e göre, Avrupa Birliği Moskova ve Belgrad'ın "uzun süredir devam eden özel bir ilişkisi olduğunu" kabullenerek dikkate almalı.
07.50: Alman Der Spiegel dergisine göre, Başbakab Scholz, Rusya'nın yaptırımlardan kurtulmasının tek yolunu açıkladı. Scholz, Batı'nın Ukrayna'daki çatışmalar sona ermeden, durum "normalleşmeden" AB'nin yaptırımları kaldırmayacağı konusunda uyardı. Scholz, aynı zamanda Rus makamlarının"Ukrayna'ya barış şartlarını dikte edemeyeceklerini anlamaları gerektiğini" söyledi. Alman Şansölye, Kremlin'i "Kiev ile ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini garanti edecek bir diyalog kurmaya" çağırdı. Daha önce Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Burbock, Rus askerlerinin Ukrayna'dan çekilmesini de yaptırımların kaldırılması için şart olarak nitelendirmişti.
07.45: Rusya, Dünya Turizm Örgütü'nden (UNWTO) resmen ayrıldı.
07.42: Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD ile ilişkilerin daha da kötüleşebileceğini belirtti. Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoliy Antonov, Moskova ile Washington arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için hiçbir ön koşul görmediğini söyledi. (Sputnik)
07.40: Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandr Vucic, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un kendilerinden Avrupa Birliği’nin Rusya yaptırımlarına katılmalarını “net ve şiddetle” talep ettiğini belirtti.
Vucic, Belgrad’ı ziyaret eden Schoz ile görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Kosova ve Metohija ile ilgili tutumumuzu ve durumu, enerji alanı ve Rusya’yla geleneksel ilişkilerimizi anlattım” ifadesini kullandı. Scholz’un, Sırbistan ve Kosova’nın Avrupa Birliği’ne katılmaları için önce karşılıklı olarak birbirlerini tanıması gerektiği yönündeki sözlerini değerlendiren Vucic, “Siz nasıl Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne değer veriyorsanız biz de Sırbistan’ın toprak bütünlüğüne böyle değer veriyoruz” diyen Vucic, uluslararası örgütlerde dahil Rusya’nın askeri operasyonunu resmi olarak kınadıklarını anımsattı.
10 Haziran Cuma
23.58: ABD'de yıllık enflasyon yüzde 8,6 ile yeni bir rekor kırarken, Başkan Biden hayat pahalılığında Putin'i sorumlu tuttu. Biden, rekor yüksek enflasyonun sorumlusunun "Putin'in hem gıdaya hem de gaza koyduğu vergi" olduğunu söyledi. Aralık 1981'den bu yana en yüksek enflasyonu yaşayan ABD'de tepkiler artarken, Los Angeles'te konuşan Biden, enflasyonla mücadelenin "en önemli ekonomik önceliği" olduğunu söyledi, fiyatlardaki artıştan yine "Putin'in Ukrayna'daki savaşının sorumlu olduğunu" savundu. Biden, "Putin'in sebep olduğu fiyat artışının üstesinde gelmek, petrol ve gıda maliyetlerini düşürmek için elimden gelen her şeyi yapıyorum" dedi.
21.17: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Donetsk Halk Cumhuriyeti'nde (DHC) idam cezasına çarptırılan İngiliz vatandaşları Shaun Pinner ve Aiden Aslin'in savaşçı olmadığını ve savaş esiri statüsü elde etme hakkı bulunmadığını söyledi. (Sputnik)
21.07: İsviçre, Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketini açıkladı. Daha önce AB tarafından kabul edilen altıncı yaptırım paketinin aynısı olan önlemlerle, Sberbank da dahil olmak üzere dört Rus ve Belarus bankası SWIFT sisteminden çıkarıldı.
21.03: Kırım'daki Sivastopol şehri üzerinde cuma akşamı hava savunma sistemi ateşlendi, vurulan füzenin görüntüsü bazı bölgelerden izlendi. Sosyal medyada çıkan yorumlar sonrası Vali Razvozjayev, bir açıklama yaparal "Sivastopol üzerindeki hava savunma operasyonunun bir tatbikat olduğunu" duyurdu. Vali,“Şehir güvenlik altında. Karadeniz Filosunun gemilerinden birinden devreye sokulan savunma sistemi ile düşük irtifadaki hedefler için tatbikat başarılı oldu" dedi. Sivastopol'da Rusya'nın Karadeniz donanmasının ana üssü bulunuyor.
19.04: Almanya Başbakanı Scholz, "AB adayı ülkeler Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmalı" dedi. Şu anda aday ülkeler Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Sırbistan.
18.56: Hyundai, General Motors'un St. Petersburg'daki eski fabrikasını alarak yeniden faaliyete geçrime projesini askıya aldı.
16.32: Bloomberg ajansı, Türk sermayeli Pegas Touristik ve Anex Turizm'in Rusya'da kayıtlı şirketlerine ait uçaklar, yaptırım baskısından kurtumak için Türkiye'deki şirketlerine devretmek istediğini yazdı. Bunlar, Nordwind Airlines'ın sahibi Pegas Touristik ve Azur Air'i işleten Anex Tourism Group olarak belirtildi. Ajans, başka bazı Rus tur operatörlerinin de, kiralık uçakları kullanmalarını engelleyen yaptırımları aşmak için havayollarını Türkiye'ye taşımayı düşündüklerini duyurdu. Bloomberg kaynakları, Azur Air ve Nordwind'in Batılı ülkelerin yaptırım listelerinde yer almadığını, bu nedenle başka ülkelerde şirket açmanın AB kurallarını ihlal etmeyeceğini söylüyor. Özel askeri operasyon başlamadan önce Azur Air'in 34 uçağı, Nordwind'in 28 uçaklık bir filosu vardı.
16.12: Başbakan Mişustin, Rus okullarına bayrak ve diğer devlet sembollerinin satın alınması için yaklaşık 1 milyar rublelik bütçeyi onayladı.
16.10: McDonald's'ın Rusya'daki restoran zincirinin yeni sahibi, zincirin Rusça uygulamasının adını 'Moy Burger' ('Burgerim') olarak değiştirdi. Şirketten RBK gazetesine yapılan açıklamada, 'Moy Burger' adının geçici olduğu, uygulamanın tekrar güncelleneceği ve güncel versiyonda zincirin nihai adının kullanılacağı belirtildi. Şirket, reklam kampanyasında kullanacağı yeni logoyu dün tanıtmıştı. (Sputnik)
16.07: Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, döviz hesaplarının zorunlu olarak rubleye dönüştürülmesinin gündemde olmadığını söyledi.
12.47: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus güçlerinin Dinyeper Hava Üssü'nü yüksek hassasiyetli füzelerle vurduğunu ve üsteki hava unsurlarının imha ettiğini açıkladı. Konaşenkov, "Dinyeper Hava Üssü'ndeki Ukrayna ordusuna ait hava unsurları, hava bazlı yüksek hassasiyetli füzelerle imha edildi" dedi. (Sputnik)
12.19: Moskova Borsası'nın açılışında 59,54 rubleden işlem gören dolar, şu dakikalarda 58,13 rubleye kadar geriledi. 63,08 rubleden güne başlayan euro ise 61,43 rubleye kadar indi.
12.15: Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, AB vatandaşlarının Rusya'ya uygulanan yaptırımların etkisini halihazırda hissetmeye başladığını, bunun birliğin finansal modelinin sürdürülebilirliğine gölge düşürdüğünü söyledi. Kopenhag Demokrasi Zirvesi'nde konuşan Metsola sadece savunmaya değil vatandaşların ödeyemediği faturalara yardımcı olmak için para ayrılması gerektiğinin altını çizdi. (Sputnik)
11.51: Ukrayna askeri istihbaratı başkan yardımcısı Vadim Skibitsky, İngiliz Guardian gazetesine verdiği demeçte, Ukrayna'nın cephede Rusya'ya karşı kaybettiğini, Rus ordusunu uzak tutmak için sadece Batı'dan gelen silahlara bağımlı olduklarını söyledi.
Skibitsky, “Artık tamamen bir topçu savaşı yaşanıyor. Şu anda bu açıdan kaybediyoruz" dedi. Ukrayna'nın bir topuna karşılık Rusya’nın 10-15 topu var. Batılı partnerlerimiz bize, sahip oldukları (topların) yaklaşık yüzde 10'unu verdiler. Ukrayna günde 5-6 bin top mermisi kullanıyor. Topçu mühimmatımızın neredeyse tamamını tükettik ve şimdi artık 155 kalibrelik NATO standart mermileri kullanıyoruz" dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy geçen hafta yaptığı açıklamada, çatışmalarda her gün 60 ila 100 Ukrayna askerinin öldüğünü ve 500'ünün de yaralandığını söylemişti.
11.38: Macaristan Başbakanı Orban: "Rusya'ya petrol ambargosu Avrupa ekonomisini imha edecek."
11.37: Rusya'nın kontrolüne geçen Herson bölgesinin askeri-sivil yönetiminin başkan yardımcısı Stremousov, gelecekte Herson ile Kırım arasındaki sınırların kaldırılacağını, bunun tahıl ihracatını da kolaylaştıracağını söyledi.
11.35: 75 yaşındaki Ukraynalı ünlü siyaset bilimci ve analist Mihail Pogrebinskiy hakkında, vatana ihanet suçlamasıyla Ukrayna Güvenlik Servisi'nin SBU tarafından gözaltına alındı. Pogrebinskiy, askeri operasyon başladıktan sonra da "Rus tarafına bilgiler aktarmak" iddiasıyla sorgulanmış, evinde arama yapılmıştı. Pogrebinskiy'nin daha önce "yurt dışında olduğu" bildirilmişti.
11.31: Rusya hükümeti, ülkenin altın ve döviz rezervlerine ilişkin verileri açıklamamayı düşünüyor. (Kommersant)
10.17: Başbakan Yardımcısı Yuri Trutnev, Rusya'nın 20 milyon ruble (335 bin dolar) kota ücretini ödemeyi reddetmeleri nedeniyle Güney Kuril Adaları açıklarında balık tutma hakkını iptal edeceklerini duyurdu. Trutnev, “Gereli ödemeyi yapmayarak kendilerini cezalandırıyorlar" dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Japonya ile 1998 yılında imzalanan başıkçılık anlaşmasını askıya aldı. Kotaya göre, Japon balıkçılara, yılda 2 bin 300 tona kadar somon, ringa balığı, yengeç, deniz kestanesi ve diğer bazı türlerin yakalanmasına izin veriyordu.
09.58: Lugansk Halk Cumhuriyeti Acil Durumlar Bakanlığı, Ukrayna ordusunun bombardımanı sonucu ölü sayısının 22 kişiye ulaştığını bildirdi.
09.57: Gürcistan Savunma Bakanı Burchuladze, ülke topraklarında yeni bir çatışma istemedikleri için Ukrayna'ya silah tedarik etmediklerini söyledi. Gürcü bakan, "Ukrayna'ya silah transfer etmeyerek Gürcistan vatandaşlarının çıkarlarını koruduğumuza ve Gürcistan'ı yeni bir çatışma riskine karşı sigortaladığımıza inanıyoruz" dedi.
09.54: Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, "Batı'dan Rusya'ya yönelik mevcut baskının, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük ve en agresif baskı olduğunu, tek kutuplu dünya düzeninin ve ABD'nin küresel hegemonyasının kurulmasının önündeki en büyük engel olan Rusya'nın tasfiyesi için Ukrayna'nın alet edildiğini" savundu.
09.50: Bloomberg'in bildirdiğine göre, Rusya'ya mal sevkiyatı Şubat ayının sonundan bu yana önemli ölçüde düştü. Maersk, CMA-CGM ve Hapag-Lloyd gibi büyük nakliye şirketlerinin Ukrayna'daki askeri operasyon nedeniyle Rusya'daki faaliyetlerini durdurması nedeniyle, Rus sularındaki ortalama konteyner gemisi sayısı, Kasım ayındaki zitveye oranla yüzde 60 azaldı.
07.56: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı danışmanlarından Mihail Podolyak, Ukrayna'nın her gün 100 ila 200 arasında asker kaybettiğini açıkladı.
05.04: ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya'ya karşı "Ukrayna yaptırımları" uygulayan devletlerden oluşan bir koalisyon oluşturulmasına önerdi. Bakana göre, böyle bir koalisyon, "küresel ölçekte" Rusya karşıtı kısıtlayıcı tedbirlerin daha etkili olması için büyük önem taşıyor. Yellen, "Rusya'ya yaptırım uygulamayı kabul edecek oldukça daha büyük bir ülke grubuna ihtiyacımız var" dedi. Bu açıklama ABD yönetiminin Hindistan'ı Rusya'dan daha az petrol alma konusunda uyarmasından ve Mısır'ın "Ukranya menşeli" olduğu gerekçesiyle Rusya'dan son bir parti tahılı almaktan vazgeçtiğinin duyurulmasından sonra geldi. Türkiye ve Çin dahil, pek çok ülke Rusya yaptırımlarına katılmıyor.
04.57: Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Zelenskiy'e yeni ağır silahlar yollama sözü verdiği ve askeri operasyonun başlamasından beri yakında ilk kez Kiev'i ziyaret etmeyi planladığı bildirildi.
04.51: Avrupa Birliği, tüm dünya ülkelerini "Ukrayna mahsulü tahılları Rusya'dan satın almamaya" çağırdı. AB dış politika temsilcisi Peter Stano, tahıl satın almadan önce menşeini netleştirmek gerektiğini söyledi. Aynı zamanda, AB'den gelen uyarı sonrası Mısır'ın, Rusya'dan bir parti tahıl alımı anlaşmasından çekildiği haber verildi.
04.48: Finlandiya, Rusya ile olan sınırının "kritik bölümlerine" bariyer ve çit inşa edilmesini planlıyor.
04.40: Japon hükümeti, Rusya'ya buldozer, kamyon, damperli kamyon ve lokomotif ihracatını 17 Haziran'dan başlayarak yasakladı. Böylece "Rusya'nın endüstriyel altyapının güçlendirilmesine katkıda bulunan" ürünlerin ihracının durdurulacağı bildirildi.
9 Haziran Perşembe
23.51: Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Antalya'nın 2022'de 2019'un aynı dönemine göre 2,5 milyon Rus turisti kaybedebileceğini, yani pandemi öncesi varıla 5,5 milyon kıyasla bu yıl yüzde 45 düşüş beklendiğini duyurdu. 2021’e göre ise kayıp yüzde 17 olarak hesaplandı.
23.46: ABD, Ukrayna, Gürcistan ve Türkiye'den hacker gruplarının, Rusya'nın devlet kurumlarına, Rusların ve yabancıların veri merkezlerine siber saldırılar gerçekleştirdikleri iddia edildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Bilgi Güvenliği Bölümü Direktörü Andrey Krutskih, 22 hacker grubunun Rusya'ya karşı yasadışı operasyonlar düzenlediklerini söyledi.
23.38: Sırbistan hükümeti, Ukraynalı çocuklara ve mültecilere yardım olarak 3 milyon euro gönderileceğini açıkladı.
23.36: BM raporuna göre, Rusya'nın özel harekatının başlangıcından bu yana Ukrayna'da 4 bin 300'den fazla sivil hayatını kaybetti.
23.25: Rusya'nın en büyük çevrimiçi perakendecisi Wildberries, Mart ayında Rusya'daki satışlarını askıya alıp mağazalarını kapatan İspanyol şirketler grubu Inditex'e ait Massimo Dutti'nin ürünlerini sitesinden satmaya başladı.
18.39: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Vladimir Putin başta olmak üzere Rus devletinin üst düzey yöneticilerine ve Rus üniversitelerine yaptırım uygulanmasını öngören bir karar imzaladı.
17.57: Vladimir Putin, Rus Çarı 1. Petro'nun 300. doğum gününde genç girişimcilerle bir araya geldi ve açıklamalarda bulundu. İşte satır başları:
"Batıda enflasyondan beni sorumlu tutuyorlar. Ama bizim bu işle hiçbir ilgimiz yok."
"Modern Rusya'nın rolü, egemenliği ve toprağı geri döndürmek ve kuvvetlendirmektir. Petro İsveç'le savaşırken kimseden bir şey koparmadı. Sadece Rus topraklarını geri döndürdü ve kuvvetlendirdi."
"Rusya SSCB'nin bastığı o tırmığa basmayacak ve ekonomisini kapatmayacak."
"Yabancı şirketler için teşvik olmamalı. Bu teşvikler yerli üreticilerin önünü kesiyor."
"Rusya 10 yıl sonra daha iyi yaşayacak."
16.52: DNR mahkemesi, Donbas'ta Rus ordusuna karşı savaşan yabancı askerleri ölüm cezasına mahkum etti. (Zvezda)
15.46: Raiffeisen Bank Rusya'da döviz transferlerinden aldığı komisyon oranını yüzde 3'e çıkardı. Online işlemlerde oran yüzde 2 olacak.
14.12: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov: "Cehpede her gün 100'e yakın asker kaybediyoruz."
14.06: Vladimir Putin, ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 50'sini iç piyasada satma zorunluluğunu iptal etti. Yeni oran hükümet tarafından belirlenecek.
13.37: Rusya Dış İstihbarat Servisi Direktörü Sergey Narışkin: "Kiev ve Varşova anlaştı. Ukrayna Polonya tarafından ilhak edilecek."
13.36: Dmitri Peskov, Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonun ne zaman sona ereceği yönündeki bir soruya "Başkanın koyduğu hedefler tamamlandıktan sonra," yanıtını verdi. Peskov ayrıca, Donbas'ta Ukraynacanın devlet dili olarak kalıp kalmayacağına bölge halkının karar vereceğini söyledi.
12.39: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin, Odessa kıyılarındaki mayınları temizlemesi için Ukrayna'yı ikna etmeye çalıştığını açıkladı. Lavrov, buğday gemilerinin güvenliğini sağlayacaklarını da söyledi.
11.48: Rusya'da dolar ve euro güne yüzde 1'e yakın kayıpla başladı. Dolar 25 Mayıstan sonra yeniden 59 rublenin, euro da 62 rublenin altını gördü. 11:48 itibarıyla kur: dolar 58,34, euro 62,00 ruble.
11.07: Tinkoff Bank, 23 Hazirandan itibaren mevcut döviz hesaplarından yüzde 1 oranında ücret alacak. Ayrıca 23 Hazirandan sonra yeni döviz hesabı açılmayacak.
11.00: Avtovaz 2 aylık aradan sonra ilk kez otomobil üretti. Banttan çıkan Lada Granta Classic 2022 model otomobilleirn haziranın ikinci yarısında galerilere ulaşması bekleniyor. Ancak şirketin Tolyatti'deki fabrikasında üretime verilen ara 17 Hazirana kadar uzatıldı.
10.24: The Independent: "Rus ordusu topçu ve mühimmat avantajı sayesinde Ukrayna ordusuna ağır kayıplar verdiriyor. Donbas'ta Rusların top sayısı Ukraynalılara kıyasla 20 kat daha fazla. Mühimmat miktarı ise 40 kat."
09.51: RİA ajansı, Rus ordusunun Ukrayna'daki hava savunma sistemlerini yok etmek için beşinci nesil avcı uçağı Su-57'leri kullandığını yazdı.
09.31: Volkswagen, Nijniy Novgorod'daki 200 çalışanına "kendi istekleriyle işten ayrılmalarını" önerdi. Alman otomotiv üreticisi teklifi kabul eden çalışanlara 6 maaş tazminat ödeyecek. Şirket Nijniy Novgord'daki GAZ fabrikasında Volkswagen / Skoda modellerinin montajını gerçekleştiriyordu.
08.02: Donetsk Halk Cumhuriyeti (DNR) lideri Denis Puşulin'in, hükümeti ve DNR Başbakanı Aleksandr Anançenko'yu görevden aldığı bildirildi. Başbakanlık görevine getirilen Vitaliy Hotsenko'nun, Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Rusya ile entegrasyon sürecinde aktif rol oynayacağı belirtildi.
07.54: Dünyanın en büyük takım tezgahı üreticilerinden Japonya merkezli DMG Mori Seiki, Rusya pazarından tamamen çıktığını duyurdu. Şirket, Ulyanovsk'taki fabrikasını ve Moskova'daki temsilcilik ofisini kapattı.
06.25: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un dün Ankara’da yaptıkları görüşme gündemde. Ukrayna tahılının dünya pazarlarına sevkiyatı konusunda şimdilik somut bir karar alınamazken, Moskova Türkiye'nin Suriye operasyonu konusunda da mesafeli tavrını korudu. Ancak diğer yandan tüm küresel olumsuz şartlara ve iki taraf arasında bazı konularda temel görüş ayrılıklar olmasına rağmen Türkiye ile Rusya arasında diplomatik ilişkilerin yapıcı temelde devam etmesine vurgu yapıldı.
İki ülke dışişleri bakanını açıklamalarında gözlenen bir başka unsur ise özellikle Rus tarafının Ankara-Moskova arasındaki ikili ilişkilere ağırlık vermesi oldu. İki ülke ilişkilerinin geldiği aşamayı "olgun ortaklık" olarak tanımlayan Lavrov, bu sürecin lokomotifinin ise iki ülke liderleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu kaydetti.
Bu konuya dikkati çeken BBC’nin aktardığına göre, Ocak-Mart aylarındaki ticaret hacminin geçen seneye oranla 2 kat arttığını, ticaretin ulusal paralarla yapılması durumunda potansiyelin daha da artacağını kaydeden Lavrov, iki cumhurbaşkanının liderlik ettiği Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konsey toplantısını da bu sene yapmak istediklerini kayda geçirdi.
Rus bakan, stratejik işbirliği alanı olarak değerlendirdiği enerji alanında da çalışmaların devam ettiğini, doğal gaz ve nükleer enerji projelerinin yürütüldüğünü vurguladı.
Lavrov, Rusya'nın MIR kredi kartının Türkiye'de daha yaygın kullanılması durumunda Rus turistlerin Türkiye'de tatillerini daha rahat geçireceklerini de söyledi.
Rus bakan, savaştan ve savaşın yarattığı sonuçlara rağmen Türkiye ile ilişkilerin olağan şekilde seyrettiği izlenimini de vermeye dikkat ettiğini gösterdi.
00.22: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'daki çatışmaların dünya üzerindeki sonuçlarının kötüleştiğini ve 94 ülkeden 1,6 milyar insanı etkilediğini belirtti.
8 Haziran Çarşamba,
23.41: Rusya'da cuma günü yeni bir faiz indirimi bekleniyor. Çarşamba akşamı açıklanan verilere göre, yıllık enflasyon yüzde 17,83’ten yüzde 17,1’e düştü. Sene başından bu yana enflasyon yüzde 11,8 olarak kaydedildi. Bu şartlarda, Rusya Merkez Bankası'nın cuma günkü olağanüstü toplantısında, politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda en az 100 baz puan indirmesi bekleniyor. Reuters'in anket yaptığı 26 analist ve ekonomistten 17'si, Rusya'nın Cuma günü 100 baz puan indirimle fazisi yüzde 10'a indireceği görüşünde.
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'ndan yapılan son açıklama da, faizin düşürülmesini destekledi: "Ülkede tüketici talebi seviyesi düşük kalmaya devam ediyor, para politikasında daha fazla gevşemeye ihtiyaç var."
Rusya Merkez Bankası son olarak 26 Mayıs'ta politika faizini piyasa beklentilerinin üzerinde, 300 baz puan düşürmüştü. Beklenti ise 200 baz puanlık bir indirim yapılacağı yönündeydi.
Alınan karar ile politika faizi yüzde 14'ten yüzde 11'e çekilmişti. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "özel askeri operasyonu" öncesi yüzde 9,50 olan politika faizi, operasyon sonrası yüzde 17'ye kadar yükseltilmişti.
Rusya MB, faiz kararı ile birlikte yaptığı açıklamada, önümüzdeki toplantılarda faiz indirimine devam etmeye açık olduğunu belirtirken, finansal istikrar risklerinin bir miktar azalmasının sermaye kontrolü tedbirlerinin gevşetilmesine imkan verdiğini vurgulamıştı.
21.53: Huawei, Rusya'daki resmi mağazalarını kapatmaya başladı. İlk etapta 19 mağazadan dördü çalışmayı durdurdu. Önümüzdeki aylarda mağazaların kapanması devam edecek.
21.52: Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi'ne "Ukrayna'ya AB adayı statüsü verilmesi önerisini" kabul etti. 438 milletvekili karar destek verirken, 65'i aleyhte oy kullandı, 94'ü çekimser kaldı. Konu, 23-24 Haziran'da yapılacak zirvede Avrupa Konseyi'nce karara bağlanacak.
21.50: Rus oligark Roman Abramoviç'in avukatları, AB mahkemesinde müvekkillerine yönelik yaptırımları kaldırmak için açılan davada, Ukrayna'nın resmi müzakere grubu üyesi David Arahamia'nın bir mektubunu delil olarak sundu. The Times'ın haberine göre mektupta, "Abramoviç'in yardımıyla, Ukrayna ve Rusya delegasyonları insani yardım koridorlarının açılması konusunda anlaşmaya vardılar, bu sayede 400 binde fazla insanı kurtarabildiler. Ayrıca Abramoviç'in savaş esirlerinin değişimi konusundaki çabaları, birkaç yüz kişinin esaretten kurtulmasına yardımcı oldu" denildi.
21.48: Gazprom, eski Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder'in şirketin yönetim kurulu adaylığını geri çektiğini doğruladı.
21.47: Şansölye Olaf Scholz, Almanya'nın Ukrayna'ya ağır silahlar da dahil olmak üzere silah tedarik etmeye devam etmeye karar verdiğini söyledi.
21.46: Londra Borsası'nda Brent petrolün fiyatı 24 Mart'tan bu yana ilk kez varil başına 123 doların üzerine çıktı.
21.45: BM Genel Sekreteri António Guterres, Küresel Gıda, Enerji ve Mali Kriz Müdahale Ekibi tarafından düzenlenen bir brifingde, Ukrayna'daki çatışma nedeniyle gübre fiyatlarında iki kattan fazla artış olduğunu, bunun küresel olarak büyük gıda mahsulleri kıtlığı tehditi yarattığını söyledi.
21.18: Rusya'da iktidar partisi Birleşik Rusya'nın milletvekillerinden Yevgeni Fedorov, SSCB Devlet Konseyi'nin 1991 tarihli "Litvanya Cumhuriyeti'nin Bağımsızlığının Tanınması Hakkında" kararının yok sayılmasını talep eden bir yasa taslağı sundu. Taslakta kararın, anayasaya aykırı bir organ tarafından kabul edildiğinden yok hükmünde olduğu savunuldu.
15.52: Fransız kozmetik zinciri L'Occitane, Rusya'daki mağazalarını yeniden açtı. Şirket, ismini Rusça okunuşuna göre Kiril alfabesiyle yazarak logosunu yeniledi. Rusya'daki tüm L'Occitane mağazaları açılırken, ürün yelpazesi aynı kaldı.
15.00: Donetsk'in merkezinde şiddetli bir patlama meydana geldi. Donetsk belediye başkanı, Ukrayna birliklerinin şehir merkezini bombaladığını, Lenin Meydanı çevresinde bazı binaların hedef alındığını söyledi.
14.58: Rus-Türk Toplum Forumu’nun Rus Genel Sekreteri, Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Genel Direktörü Sergey Markov: “Rusya'nın ABD ve Avrupa Birliği’nin oluşturmaya çalıştığı ekonomik ablukayı kırabileceği kilit rol oynayan tarafsız bir aktör olarak Türkiye'ye ihtiyacı var. Aynı şekilde bu yeni koşullarda Türkiye'nin de Rusya'ya eskisinden daha fazla ihtiyacı var, çünkü tarafsız ülke olarak Türkiye, Rusya ile avro bölgesindeki birbiriyle bir şekilde ilişkiler sürdürmek isteyen yüz binlerce şirket ve milyonlarca vatandaş için ana merkez haline gelmekte.” (Sputnik)
14.56: Microsoft, "ekonomik ortamdaki değişiklikler ve bunun Rusya'daki iş şartları üzerindeki etkisi nedeniyle Rusya pazarındaki varlığını önemli ölçüde azaltmaya" karar verdi. (Bloomberg)
14.04: Peskov: "Küresel gıda krizi çoktan başladı ve bunun katalizörü Ukrayna krizi değil, çeşitli ülkelerin liderliğinin hatalarıydı."
12.27: İki bakanın basın toplantısında toplam dört soru alınacağı duyuruldu, iki Türk ve iki Rus gazeteci sorularını yöneltti. Basın toplantısının sonunda Ukraynalı bir gazeteci sesini yükselterek soru sormak istediğini söyledi. Lavrov, "Tabii ki sorabilirsiniz, burası Ukrayna değil Türkiye" diyerek soruyu dinledi. Ukraynalı gazeteci, "Rusya'nın Ukrayna'dan tahıl ve diğer ürünleri çaldığını" iddia etti. Lavrov gazeteciye kısaca sakin bir şekilde yanıt vererek toplantıyı tamamladı.
12.21: Lavrov, İzvestiya gazetesinin "Odessa'da mayınlar temizlenirse Ukrayna Rusya'nın oradan saldıracağı korkusu yaşıyor, garanti veriyor musunuz?" sorusuna, Putin'in bu konuda güvence verdiğini söyledi.
12.18: Lavrov: "Ukrayna limanlarından tahılın çıkamamasının suçlusu biz değiliz. Rusya her gün tahılın çıkışı için koridor açıyor ve Ukrayna limanlarından ayrılan gemilerin güvenliğini Türkiye ile koordinasyon içinde sağlamaya hazır. Fakat (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy’in açıklamalarına bakarsanız, mayın temizleme çalışmaları ile ilgilenmek istemediğini açıkça söylediğini görürsünüz. Problem bizde değil. İstanbul görüşmesi önemli ama sembolik bir adım olur. İki aydır top Ukrayna tarafında. İstanbul'da sözler verdiler, nisan ortasında kendi taslağımızı verdik ama herhangi bir cevap alamadık. Askeri harekatlarımızın hedeflerini kamuoyu çok iyi biliyor ve bu hedeflere ulaşacağız."
12.15: Lavrov: "Putin ile Zelenskiy arasında bir görüşme için müzakere sürecinin yeniden başlatılması gerekiyor. Ancak Zelenskiy'nin 24 Şubat'ta Rus birliklerini hattın gerisine çekmek için müzakerelerin başlatılması yönündeki talepleri anlamsız bir yaklaşım."
12.11: Çavuşoğlu, Türkiye'nin bir tarafı memnun etmek gibi bir politikası olmadığını, bazen Rusya'yı eleştirerek Moskova'yı, yaptırımların uyguanmaması nedeniyle Ukrayna'yı memnun etmediğini, ancak zor şartlarda sağduyuyu korumaya özen gösterdiklerini ve tek hedefin savaşı diplomatik yollardan sona erdirmek olduğunu belirtti.
12.09: Çavuşoğlu, mayın temizliği gerçekleşmese bile, BM planına uygun olarak tahıl gemileri için "güvenli kordior" açılabileceğini savundu. Çavuşoğlu, Montrö Anlaşması'nın uygulanması dahil Türkiye'nin her konuda objektif davranarak, iki tarafın da güvenini kazandığını, liderlerin zirvelerine ev sahipliği yapmaya her zaman hazır olduğunu vurguladı.
12.07: Lavrov, tahıl gemilerinin güvenliği için Rusya'nın taahhütte bulunduğunu, ancak bunun için Ukrayna'nın kıyılarındaki mayınları temizlemesi gerektiğini söyledi. Rus bakan ayrıca Ukrayna tarafının 29 Mart'ta İstanbul'daki müzakerelerde varılan noktadan geri adım attığını, müzakereler için topun Kiev'in sahasında olduğunu söyledi.
12.01: Lavrov: "Mevlüt Bey bazı konularda görüş ayrılıklarımız olduğunu söyledi ama biz her konuyu dost olark ele alıyoruz."
11.59: Lavrov: "Batılılar bunu bir facia gibi göstermeye çalışıyor. Ukrayna tahıl ürünlerinin piyasadaki payı sadece yüzde 1."
11.57: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile basın toplantısı düzenliyor.
Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:
"Tarafların 29 Mart'ta İstanbul'da yaptıkları görüşmelerde anlamlı ilerlemeler sağlanmıştı ancak ardından yaşanan gelişmeler maalesef müzakereleri ikinci plana itti. Savaşın bir an önce müzakereler yoluyla sona erdirilmesi tüm insanların yararına olur. Bu fikrilerimi Sergey'le açıkça paylaştım.
"Müzakerelere dönmek için zemin oluştuğunu görüyoruz. Her iki taraf da mutabık kalırsa, biz de kolaylaştırıcı ülke olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız.
Suriye'nin toprak bütünlüğünün önemini vurguladık
(Buğday koridoru için) BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak uygulanabilir bir plan olarak görüyoruz" (Sputnik)
10.52: Moskova Borsası'nda döviz piyasasının açılışında dolar 60.99 rubleye, euro kuru 64.75 rubleye düştü.
10.45: Çavuşoğlu ile Lavrov arasında, heyetlerin de katıldığı görüşme başladı. İki bakanın müzakereler sonrası bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.
10.43: Yurtdışındaki Rusya vatandaşlarının, yaptırımlar nedeniyle emekli maaşlarını alamadıları bildirildi. RBC'ya göre şu ana kadar 37 kişi şikayetçi oldu. Yaptırımlar nedeniyle yabancı bankaların Rusya Federasyonu Emeklilik Fonu'ndan (PFR) yurtdışında yaşayan Rus emeklilere yapılan transferleri reddettiğini bildirdi. Rus Emeklilik Fonu, şu anda, dünyanın 91 ülkesinde yaşayan 124 bin 500 kişiye emekli maaşı yollandığını duyurdu.
10.40: Lüksemburg, Ruslara ait 4,3 milyar euro varlığı dondurdu. Dondurulan varlıkların 90'dan fazla şahsa ve bin 100 tüzel kişiye ait mevduat ve diğer varıklar olduğu açıklandı.
10.36: Moskova'da ABD Büyükelçiliği yakınındaki bölgeye Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin adı verilece. Başkent belediye başkanlığının açıklamasına göre, düzenlenen ankette Moskovalıların yüzde 44.69'u bölgenin Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin meydanı olması için oy kullandı. Yüzde 31,54 ile ikinci sırada Donbass Savunucuları Meydanı adı desteklendi.
10.33: Zaporojye bölgesinin Rusya Federasyonu'na katılımı konusunda bu yıl bir referandum yapılması planlanıyor. Bölgenin Rusya tarafından atanan askeri-sivil yönetiminin konsey üyesi Vladimir Rogov, “Referandum bu yıl yapılacak. Hazırlık birkaç ay sürecek. Bölge sakinlerinin büyük çoğunluğu hızla büyük Rusya'nın bir parçası olmak istiyor" dedi. Özel operasyon sırasında Rus ordusu, Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesini ve Zaporojye bölgesinin Azak bölümünü kontrol altına aldı.
09.44: Ukrayna'nın Tel Aviv Büyükelçisi Yevgen Korniychuk, ülkesinin İsrail'den "Demir Kubbe" hava savunma sistemini satın almak istediğini açıkladı. Jerusalem Post gazetesine göre, Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Korniychuk, İsrail yapımı güdümlü taşınabilir Spike SR tanksavar füze sisteminin Almanya'dan Ukrayna'ya nakli için Tel Aviv'in izin vereceği beklentisinde olduklarını söyledi. Korniychuk, Amerikalıların söz konusu tanksavar füzelerinin Almanya'dan Ukrayna'ya taşınmasına izin verdiklerini ancak İsrail'in bunu kabul etmediğini dile getirdi. (Sputnik)
09.41: Almanya'nın eski başbakanı Merkel, Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilafın çözümünde arabuluculuk yapmayı planlamadığını söyledi ve "Alman hükümetinin benden istemediği şeyleri yapmam" dedi. Merkel ayrıca, Putin ile temas kurmayı düşünmediğini, çünkü bu tür görüşmelerin "hiçbir faydası olmayacağını" da sözlerine ekledi. Merkel, Ukrayna'nın 2008'de NATO'ya hızlandırılmış üyeliğine karçı çıkma gerekçesini, o zamanlar Ukrayna'nın "oligarkların egemen olduğu" "çok bölünmüş bir ülke" olduğunu söyleyerek açıkladı.
09.39: Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov, kendisini Putin'e karşı çıkmaya ve "yardım için ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın ofisine başvurmaya" çağıran bir mektup aldığını söyledi.
07.59: Ukrayna Kültür ve Bilgi Politikası Bakanlığı, ülkeyi "Rus kültüründen, komünizmden ve sömürgecilikten arındırmaya" yönelik bakanlık bünyesinde yeni bir danışma kurulu oluşturulması gerektiğini açıkladı.
07.56: İngiltere hükümeti, Ukrayna limanlarındaki ablukayı kaldırmak için Kiev yönetimine Brimstone gemisavar füzeleri gönderme sözü verdi. (The Daily Telegraph)
07.50: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, kış mevsimini geçirebilmek için ülkesinin kömür ve doğal gaz ihracatını durdurduğunu açıkladı.
07.48: Dünya Bankası, 2022 yılında petrolün varil fiyatının 140 dolara yaklaşabileceği tahmin etti.
07.47: Rusya Savunma Bakanlığı, Harkiv bölgesindeki Ukrayna birliklerinin, sınır yakınlarındaki Rus yerleşim birimlerini ABD yapımı М777 obüsleri ile vurduğunu bildirdi.