Rusya iklim değişikliğinde yönünü Doğuya çeviriyor
Rusya, karbon düzenlemelerinde yönünü Asya'ya çevirmeye hazırlanıyor. SPB Borsası ve Küresel İklim İnisiyatifi (CGI Russia) tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantısında, Rusya’nın karbon politikalarını Batı pazarlarından Asya'ya yönlendirme stratejisi ele alındı. Kommersant gazetesi toplantının, Bakü'de 11-22 Kasım tarihlerinde yapılacak olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP29) öncesinde gerçekleştiğine dikkat çekiyor.
Toplantının katılımcılarından Rusya Merkez Bankası Finansal İstikrar Departmanı Direktörü Elizaveta Danilova, Çin’in iklim düzenlemelerindeki deneyiminden yararlanmanın Rusya için giderek daha önemli hale geldiğini söyledi.
Merkez Bankası’nın “Çin’in Karbon Tarafsızlığına Giden Yolu” başlıklı raporuna göre, Çin'de birincil enerji tüketiminin GSYİH'ye oranı 2005'ten bu yana %40'tan fazla azalarak gelişmiş ülkelerin seviyesine yaklaştı. Ancak Rusya’da enerji yoğunluğu hala yüksek seviyelerde seyrediyor. Rapora göre, Çin'in enerji tasarrufundaki başarısı, bu hedeflerin tüm yönetim kademelerinde performans göstergelerine entegre edilmesiyle sağlanıyor.
Çin’in 2060 yılına kadar karbon tarafsızlığına ulaşma hedefi, sadece tavsiye niteliğinde değil, büyük işletmeler için zorunlu düzenlemeler de içeriyor. Toplantıya katılan uzmanlar, Rusya’nın birçok iklim inisiyatifinin henüz pilot veya deneysel bir nitelikte olduğunu kabul ettiler.
Gazetenin yorumuna göre, Ukrayna'daki askeri operasyon sonrası Rusya'nın Batı pazarlarıyla karbon düzenlemeleri alanında entegrasyonunun mümkün olmaması nedeniyle, COP-29, Rusya'nın Asya’daki ortaklarıyla, özellikle de Endonezya ve Hindistan ile yakınlaşması için bir fırsat olarak görülüyor. Rus heyeti, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında geliştirdiği izleme sistemleri ve karbon birim kayıtları gibi uygulamalarını bu platformda tanıtmayı planlıyor.
5.11.2024
Реклама