"Yaptırımlar ve iç yapısal sorunlar... Zorluklar var"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonominin son durumu hakkında bir video konferans toplantısı düzenleyerek, ekonomik büyümenin sürdüğünü ancak bazı zorlukların devam ettiğini vurguladı. Putin, yılın ilk sekiz ayında GSYİH %4,2 arttığını, 2024 yılı sonunda ise büyümenin %3,9 seviyesinde beklendiğini belirtti. Bu büyümenin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu ifade eden Putin, bu oranla Rus ekonomisinin küresel büyüme oranı olan %3,2’yi aşmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Putin, sanayi sektöründe kaydedilen %4,5’lik büyümeyi vurgulayarak, özellikle yüksek teknolojili üretim alanlarının büyümeye katkı sağladığını belirtti, ayrıca işlenmiş ürünlerin üretimi %8,1 artarken, makine üretimi sektörü ise yaklaşık %20’lik bir büyüme gösterdi. Rus lider ayrıca fabrikaların siparişlerle dolu olduğunu ve istihdamın istikrarlı bir şekilde sürdüğünü göstermekte. Ayrıca, ülkedeki işsizlik oranının %2,4 ile rekor düşük seviyede olduğunu belirten Putin, genç işsizliğinin de %9’un altına indiğini ifade etti.
Ekonomik büyümenin devam ettiğini ancak bazı dengesizliklerin mevcut olduğunu belirten Putin, dış yaptırımlar ve iç yapısal sorunlar nedeniyle sanayi, tarım ve finans sektörlerinde çeşitli zorlukların yaşandığını belirtti. Bu faktörlerin tüketici fiyatlarına da yansıdığını dile getiren Putin, bu koşullara rağmen ekonominin olumlu eğilimlerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ekonomi politikalarının güncellenmesinin önemine dikkat çekti.
Putin, önümüzdeki üç yıllık dönemde federal bütçenin bu hedeflere göre şekillendirileceğini, petrol dışı gelir açığının azaltılması ve bütçe disiplinine geri dönülmesi planlarının enflasyonu dengelemede etkili olmasını beklediklerini söyledi. Şirketlerin kredi kullanımında hızlı bir büyüme olduğunu kaydeden Putin, bu artışın sürdürülebilir olması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti ve bu kredilerin stratejik hedeflere hizmet etmesi için ekonomi politikalarının dikkatle takip edileceğini ifade etti.
28.10.2024
Реклама