Rusya'da faiz arttı, devletin borçlanma maliyeti fırladı
Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranını son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkarması, devlet borçlanma tahvilleri piyasasında adeta "serbest düşüş" yaşanmasına yol açtı. Devletin bütçe finansmanı için Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen federal tahvil (OFZ) fiyatları, pazartesi günü son 15 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Moskova Borsası’nda işlem gören devlet tahvilleri OFZ’leri takip eden RGBI endeksi, saat 15:43 itibarıyla 97,33 puana düştü ve 2009 yılından bu yana en düşük seviyesine ulaştı. Bu yılın başından itibaren endeks, savaşın ilk haftaları ve 2014 krizinin minimum seviyelerini bile aşarak %20 oranında düştü.
Merkez Bankası’nın geçen cuma günü yaptığı faiz artırımı, tahvil piyasasındaki satışları daha da hızlandırdı. BCS analisti Dmitry Babin, bankanın enflasyon riski nedeniyle faiz oranını sekizinci kez art arda yükselterek %21’e çıkardığını ve aralık ayındaki toplantıda bu oranı %23’e yükseltebileceğini belirtti. Bu durum, Rusya hükümetinin borçlanma maliyetini de artırdı; geçen yıl yaz aylarında %10 yıllık faizle borçlanabilen Maliye Bakanlığı, şu anda %20’yi aşan faiz oranlarıyla karşı karşıya.
Yüksek faiz oranları, Maliye Bakanlığı’nın yükünü daha da artırıyor. Yatırım bankacısı Yevgeni Kogan, devlet borcu faiz ödemelerinin gelecek yıl bütçeye 3,2 trilyon rubleye mal olacağını ve bu miktarın bu yıla göre %40 daha fazla olduğunu vurguladı. Kogan’a göre gerçek maliyetler daha da yüksek olabilir çünkü bütçe, ortalama %15 seviyesindeki bir faiz oranına göre hazırlanmıştı.
Analistler, yüksek faiz oranlarının Rus ekonomisinde kalıcı olacağını öngörüyor. Rosbank’tan analist Yevgeni Koşelev, hükümetin artan askeri harcamaları finanse etmeye devam edeceğini belirtiyor. Bu durum, ekonomiye fazla likidite enjekte edilmesine yol açıyor ve Merkez Bankası, bu fazla likiditeyi bankalarda tutabilmek için faiz oranlarını yüksek tutuyor.
29.10.2024
Реклама