Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin Erdoğan'a terör saldırısı için başsağlığı diledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kazan'da yaptığı görüşmede Türkiye'de meydana gelen terör saldırısı dolayısıyla taziyelerini ileterek Rusya'nın bu tür eylemleri kınadığını vurguladı.
 
Putin, “Görüşmeye başlamadan önce terör saldırısı dolayısıyla taziyelerimi ifade etmek istiyorum. Medya, Türkiye'deki terör saldırısı hakkında haber yapıyor. Bu konuda ne hissettiğimizi biliyorsunuz. Sebebi her ne olursa olsun bu türden her türlü saldırıyı kınıyoruz” dedi.
 
Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede Rusya-Türkiye ilişkilerinin iyi komşuluk ve yapıcı bir nitelik taşıdığını söyledi.
 
Kazan'da düzenlenen BRICS Zirvesi çerçevesinde Erdoğan ile görüşen Putin, “Rusya-Türkiye münasebetleri, çeşitli alanlarda uzun yıllar ile ortaklık işbirliği deneyimine dayanan iyi komşuluk ve yapıcı bir nitelik taşımaktadır” dedi. 
 
Bu arada Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin'in Erdoğan'a Türkiye'yi ziyaret etme sözü verdiğini, ancak ziyaretinin zamanlamasına henüz karar verilmediğini açıkladı.
 
Rusya lideri Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BRICS zirvesi kapsamında yaptığı görüşmede Rusya'nın Türkiye için güvenilir bir gaz tedarikçisi olduğunu ve olmaya devam ettiğini, ülkelerin gaz merkezi kurmak için çalışmaya devam ettiğini söyledi.
 
“Rusya, Türkiye’nin güvenilir, kendini kanıtlamış doğal gaz tedarikçisidir. TürkAkım ve Mavi Akım boru hatlarıyla geçen yıl 20.5 milyar metreküp ihracat yapıldı” diyen Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Türkiye'de uluslararası gaz dağıtım merkezi kurma girişimimizin hayata geçmesi için hazırlıklar devam ediyor. Bunun öncelikle daha dengeli fiyatlandırma mekanizmaları sayesinde bölgenin enerji güvenliğini önemli ölçüde güçlendireceğine inanıyorum."
 
Erdoğan ile düzenli temaslarını sürdürdüğünü ve bu diyaloğa değer verdiğini söyleyen Putin, “İkili ve uluslararası gündemin güncel konuları ile ilgili düzenli olarak diyalog sürdürüyoruz. Kesinlikle yararlı olan bu temaslara çok değer veriyorum. Bugünkü sohbetimizin verimli ve faydalı olacağına eminim” diye konuştu.
 
Putin Rusya'nın Türkiye için güvenilir bir gaz tedarikçisi olduğunu ve olmaya devam ettiğini, iki ülkenin bir gaz merkezi oluşturulması için çalışmaya devam ettiğini söyledi.
 
Putin konuşmasını şu cümleler ile sürdürdü:
 
"Geçen yıl Türk Akımı ve Mavi Akım boru hatları 20.5 milyar metreküp ihraç etti. Türkiye'de uluslararası bir gaz merkezi oluşturma girişimimizin hayata geçirilmesi için hazırlıklar devam ediyor. Bunun, öncelikle daha dengeli fiyatlandırma mekanizmaları sayesinde bölgenin enerji güvenliğini önemli ölçüde güçlendireceğinden eminim."
 
Rus lider, “Türkiye’nin birlik ile yakın işbirliği kurmak istediğini biliyorum. Avrasya kıtasının doğusunu ve batısını birbirine bağlayan ülkenizin otoritesini ve özel jeopolitik rolünü dikkate alarak, burada önemli perspektifler görüyoruz” diye konuştu.
 
Putin,  Rusya ve Türkiye'nin Ortadoğu'daki problemlerin çözümüne ilişkin pozisyonlarının birbirine çok yakın olduğunu söyledi.
 
Putin konuşmasında, “Şu anda en akut konu, Ortadoğu'daki durumun trajik bir şekilde gelişmesidir. Rusya ve Türkiye'nin bu konulardaki ilkeli tutumları birbirine çok yakın” dedi.
 
Putin,  Erdoğan ile Suriye ve Transkafkasya'daki durumu ele alacaklarını söyledi.
 
Kazan'daki BRICS zirvesi çerçevesinde Erdoğan ile görüşen Putin, “Her zamanki gibi ülkelerimiz için özel önem taşıyan bölgesel meseleleri de konuşacağız: Suriye barış süreci, Transkafkasya'daki durumun normalleştirilmesi” cümlelerini kaydetti.
 
Putin, Rusya ve Türkiye arasındaki ekonomik işbSputnik'n aktardığına göre irliğinin dinamik bir şekilde geliştiğini ve ticaretin 8 ayda yüzde 6 arttığını söyledi.
 
Putin konuşmasında şu cümleleri kaydetti:
 
"Yıldan yıla çok dinamik bir şekilde gelişen ticaret ve ekonomik işbirliğinin verimliliğini arttırmanın yollarını görüşeceğiz. Örneğin geçen yıl ticaret hacmi 55.4 milyar dolar gibi etkileyici bir rakama ulaştı. Bu yılın Ocak-Ağutos dönemi sonunda bu rakam yüzde 6.2 daha arttı."
 
Putin, Erdoğan ile düzenli temaslarda bulunduğunu ve bu diyaloğa değer verdiğini söyledi.
 
Putin konuşmasında, "Sizinle ikili ve uluslararası gündemdeki güncel konular hakkında düzenli bir diyalog sürdürüyoruz. Sürekli olarak faydalı olan bu temasları çok takdir ediyorum. Bugünkü görüşmemizin de verimli ve faydalı olacağından eminim" dedi.
 
Putin, Rusların Türkiye'ye gelen turist sayısında ilk sırada yer aldığını söyledi.
 
Putin "İkili ilişkilerimizde turizm alanı geleneksel olarak özel bir yere sahiptir. 2023 yılında 6.3 milyon Rus vatandaşı Türkiye'yi ziyaret ederek bir önceki yıla göre yüzde 20.7'lik rekor bir artış kaydetmiştir. Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde ise yüzde 4.6'lık bir artışla 4.5 milyondan fazla kişi Türkiye'yi ziyaret etmiştir. Bu göstergelere göre Rusya, Türkiye'de birinci sırada yer alıyor" dedi.
 
Erdoğan, zirvenin düzenlendiği Kazan EXPO'daki görüşmenin basına açık kısmında, BRICS Zirvesi Genişletilmiş Liderler Oturumu'na daveti ve ev sahipliği için Putin'e teşekkür etti, Astana'daki görüşmenin ardından Putin ile yeniden bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
 
Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 3+3 Bölgesel İşbirliği Platformu vesilesiyle cuma günü İstanbul'da olduğunu anımsatan Erdoğan, "Artık siz değerli dostumu da en kısa zamanda Türkiye'de görelim
istiyorum" ifadelerini kullandı.
 
İki ülke arasında banka ödemelerindeki sıkıntıların çözülmesine yönelik çabaların sürdüğünü aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:
 
"Bu hususta bir mekanizma tesis edilmesi maksadıyla hazine ve maliye bakanlıklarımız, merkez bankalarımız temas halinde. Ticaret bakanlıklarımız arasında da bir kurumlar arası çalışma başlatıldı. Yaptırım kapsamında yer almayan, ticari açıdan risk arz etmeyen ürünlerden oluşan bir listeyi geçen hafta heyetinize ilettik. Liste üzerinde mutabık kalınmasının ardından ödemeler için nasıl bir platform geliştirileceğine odaklanılacak." 
 
Bu arada BRICS Liderler Zirvesi için bulunduğu Tataristan’ın başkenti Kazan’da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi öncesi, Ankara’da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerine yönelik terör saldırısı hakkında açıklamalarda bulundu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “4 şehidimiz, 14 yaralımız var. Bu menfur terör saldırısını lanetliyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada ise şunları kaydetti: 
 
“Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi; ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve “Tam Bağımsız Türkiye” idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır.
 
Terör eyleminin ilk anından itibaren güvenlik kuvvetlerimiz olaya süratle müdahalede bulunmuş ve teröristleri etkisiz hale getirmiştir. 
 
Milletimiz şunu bilsin ki Türkiye’ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak; güvenliğimize kasteden hiçbir yapı, hiçbir terör örgütü, hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacaktır.
 
Her türlü terör tehdidiyle ve destekçileriyle mücadelemiz azimle, kararlılıkla ve çok boyutlu bir şekilde devam edecektir.
 
Kalleş terör eyleminde şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.
 
Savunma sanayimizin gurur kaynağı TUSAŞ’ımızın fedakâr çalışanlarına ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."
 
23.10.2024

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Türkiye'nin BRICS üyeliği konusunda ne düşünüyorsunuz?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама