Yalnızca yüksek gelirliler mi kaliteli gıdaya ulaşabiliyor?
Moskova'da kaliteli gıdaya erişim son yıllarda belirgin biçimde pahalılaştı. Et, süt ürünleri, sebze ve meyve fiyatlarındaki artış hem market alışverişini hem de dışarıda yemek yemeyi etkilerken, birçok restoran maliyetleri düşürmek için işlenmiş ürünlere ve yarı mamullere yönelmeye başladı.
Uzmanlara göre değişimin temel nedeni yalnızca enflasyon değil, tüketici tercihlerindeki dönüşüm. Alıcılar giderek daha fazla indirimli ürünleri ve marketlerin kendi markalarını tercih ediyor. Bunun sonucu olarak zincir marketlerde soğutulmuş et, taze süt ürünleri ve kaliteli hazır yemeklerin yerini daha uzun raf ömrüne sahip işlenmiş ürünler alıyor.
Toplu yemek sektöründe de kira, personel, lojistik ve hammadde maliyetlerindeki artış fiyatları yukarı çekiyor. Buna rağmen bazı küçük etnik restoranlar uygun fiyatlı ve doyurucu menüler sunmayı sürdürüyor.
MoskviçMag'a konuşan ekonomistlere göre 2022'den bu yana gıda fiyatları ortalama yüzde 30-35 yükselirken, gelirler aynı hızda artmadı. Bu nedenle Moskova'da birçok aile bütçesinde gıda harcamalarının payı yüzde 40-45 seviyesine ulaştı. Çiftlik ürünleri ve yerel üreticilerin kaliteli ürünleri hâlâ bulunabiliyor ancak bunlar çoğunlukla özel pazarlar veya çevrim içi platformlarda daha yüksek fiyatlarla satılıyor.
Uzmanlar, kaliteli gıdanın tamamen ortadan kalkmadığını ancak ona erişimin giderek daha fazla gelir düzeyine bağlı hale geldiğini, düşük ve orta gelirli tüketiciler için seçeneklerin ise daraldığını belirtiyor.
3.7.2026

Реклама