Rusya'da moda: Kariyer koçu
Rusya’daki şirketlerin yüzde 31’i artık kadrolarında kariyer koçlarına da yer veriyor. get experts adlı danışmanlık şirketinin 2025’te yaptığı araştırmaya göre, bu firmalarda koçlar çoğunlukla bireysel çalışmakta. Konuyu haberleştiren Kommersant gazetesi koçluğun, çalışanların potansiyellerini açığa çıkarmak, liderlik becerilerini geliştirmek ve kariyer yollarını daha bilinçli planlamalarına yardımcı olmak için giderek daha fazla tercih edildiğini yazdı.
Kariyer koçluğu uygulaması en çok 100–500 çalışanı olan şirketlerde yaygın, uluslararası şirketlerde ise koç istihdam etme oranı yüzde 47’ye çıkıyor. Öte yandan, bin kişiden büyük firmalarda oran yalnızca yüzde 32. Büyük firmalar genellikle bu hizmeti şirket içinden sağlarken, küçük firmalar dışarıdan destek alıyor. Koçların yaklaşık yarısı diplomasız. Firmaların yüzde 29’u ise koçluğun etkinliğini hiç ölçmüyor.
Şirketlerin koçluktan beklentileri arasında liderlik gelişimi, motivasyon artışı, iş kalitesinin yükseltilmesi ve değişimlere adaptasyon gibi hedefler öne çıkmakta. Örneğin MTS, “Kariyer Yolları” adını verdiği projeyle çalışanlara dikey ya da yatay büyüme gibi farklı gelişim rotalarını tanıma fırsatı sunuyor. Diğer bazı firmalarda ise koçluk daha çok talep üzerine ve kısa dönemli hedeflerle kullanılıyor.
Ankete katılanların yüzde 61’i hayatında en az bir kez koçla çalıştığını beyan etti. Ancak profesyoneller ve işverenlerin ihtiyaçları ve beklentileri farklılık gösteriyor: Profesyoneller daha çok iş-yaşam dengesi ve kariyer hedefi koyma konusunda destek ararken, yöneticiler kişisel gelişim ve stresle başa çıkma gibi konulara odaklanmış durumda. Katılımcıların yüzde 56’sı koçluk sürecinden genel olarak memnun kaldığını bildirirken, yüzde 22’si beklentilerinin karşılanmadığını ifade ediyor.
9.7.2025

Реклама