Yeni yasa: Turizmin başkenti Petersburg barsız mı kalacak?
St. Petersburg’da çok sayıda bar ve küçük alkol işletmesini ilgilendiren yeni yasa tasarısı şehir meclisinin gündemine resmen alındı. RBC'nın aktardığı habere göre, apartman dairelerinin altında yer alan ve “nalivayka” olarak nitelenen küçük barlar gece 22.00’den sabah 11.00’e kadar alkol satışı yapamayacak. Yasa, gerekli fiziksel koşulları sağlayamayan mekânların büyük kısmının kapanmasına yol açabilir.
Yeni kurallar, restoranların gece saatlerinde alkol satabilmesi için pek çok ek şart getiriyor. Bu şartlar arasında bağımsız bir giriş kapısı, en az 50 metrekarelik müşteri salonu, ayrı tuvaletler, en az beş personel, mutfak ve güvenlik sözleşmesi gibi koşullar yer alıyor. Uygulama Eylül ayında uydu bölgelerde, Aralık ayında ise merkez semtlerde yürürlüğe girecek.
Gazetenin görüşüne başvurduğu uzmanlar, kentte alkol ruhsatı bulunan yaklaşık 3 bin 200 işletmenin yüzde 80’inin apartman altlarında yer aldığını belirtiyor. Piyasa temsilcilerine göre bu yerlerin en az yarısı yeni koşulları karşılayamayacak. Kimi barların restoran formatına geçerek ayakta kalmaya çalışacağı tahmin ediliyor. Ancak bu dönüşüm, hem teknik donanım hem de maliyet açısından ciddi zorluklar içeriyor.
Öte yandan, sektör temsilcileri yasa tasarısının etkisinin abartıldığını savunanlar da var. Bazı uzmanlara göre, yeni şartları karşılayamayan bar sayısı toplamın yüzde 5’ini geçmeyecek. Bu görüşe göre şehirde gastronomik dönüşüm kaçınılmaz olacak; kapanan barların yerini kafeler, fırınlar veya “to-go” konseptli işletmeler alacak.
2.4.2025

Реклама