Merkel Putin'i yazdı: "Her zaman tetikte olan biri"
16 yıl boyunca Almanya’yı yöneterek dünya siyasetinde önemli bir rol oynayan Angela Merkel, anılarını kaleme aldığı "Freiheit" (Özgürlük) adlı kitabında, kariyerinin dönüm noktalarını ve önemli figürlerle ilişkilerini paylaştı. Alman basınına yansıyan illk haberlere göre kitapta Merkel, Putin'in otoriter yönetim tarzının Batı için nasıl bir tehdit oluşturduğunu savunuyor. Ayrıca Merkel "Putin'e hayranlık duyduğunu" söylediği Trump'ın kendisine Doğu Avrupa kökenini ve Putin'le ilişkisini sorduğunu belirtiyor.
Angela Merkel, anılarında Vladimir Putin’in kendi doğruluğuna olan inancına her zaman hayran kaldığını itiraf etti. Özellikle 2007 yılında Münih Güvenlik Konferansı’ndaki konuşmasında Putin’in kararlılığını ve ikna ediciliğini net bir şekilde gözlemlediğini belirtti. Rus liderin, modern siyasi sistemin tek kutupluluğu dışlaması gerektiğini vurguladığı ve dünya istikrarsızlığının Rusya’ya tehdit oluşturduğunu söylediği konuşmasını hatırlatan Merkel, onun Irak savaşına yönelik eleştirilerini "tamamen yanlış bulmadığını" ifade etti.
Merkel, "Onun kendi doğruluğuna olan güveni beni her zaman etkiledi" diye yazdı: "Münih konuşmasında Putin, benim tanıdığım gibi birini gösterdi: her zaman tetikte olan bir insan."
Merkel ayrıca, Putin’i "saygısızlık yapılmasından hoşlanmayan ve her an saldırıya hazır bir insan" olarak tanımladı. Reuters’in aktardığına göre, Merkel şunları söyledi: "Bu davranışı çocukça bulup başınızı sallayabilirsiniz. Ancak bu, Rusya’nın hiçbir zaman haritadan silinmeyeceği anlamına geliyordu."
Merkel, 2022 yılında Ukrayna’daki askeri çatışmaların başlamasının, kendi başbakanlık döneminin sona ermesine denk getirildiğini ima ederek Putin'in şu sözlerini aktardı: "Sonsuza kadar başbakan olmayacaksınız, sonra onlar (Ukrayna) NATO’ya katılacak. Ve ben bunun gerçekleşmesine izin vermek istemiyorum"
Merkel, 2017 yılında Donald Trump ile yaptığı görüşmede ABD başkanının kendisine Putin hakkında sorular sorduğunu ve Trump’ın Rus liderden "büyülenmiş" gibi göründüğünü belirtti.
Merkel, "Anlaşılan, Trump tamamen Rusya Devlet Başkanı’ndan büyülenmişti," diye yazdı. Ayrıca Merkel, "Biz farklı düzeylerde konuşuyorduk — Trump duygusal bir zeminde, ben ise olgulara dayanara," dedi. Merkel, Trump ile görüşmesinin ardından "rahatsız edici bir his" bıraktığını ve onunla çalışmanın zor olacağını anladığını ifade etti.
Merkel, 2008 yılında Bükreş’te düzenlenen NATO zirvesinde, Ukrayna ve Gürcistan’a üyelik için adaylık statüsü verilmesini engelleyen kararın arkasındaki sebepleri detaylıca açıklıyor. Eski Başbakan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in böyle bir gelişmeyi "savaş ilanı" olarak algılayacağını düşündüğünü ve Almanya’nın askeri bir müdahaleye katılmasının mümkün olmadığını ifade ediyor. Merkel, "Ukrayna’nın üyelik statüsü alması, NATO’yu korumaktan çok daha büyük bir güvenlik riski oluşturacaktı" diyerek, bu kararın NATO için stratejik bir zorunluluk olduğunu vurguluyor.
Ancak bu tutum, Merkel’in Kiev’de eleştirilmesine neden olmuştu. Merkel, NATO üyeliğinin Ukrayna’ya güvenlik getireceği yanılgısına kapılmamak gerektiğini belirtiyor. "O dönemde NATO üyeleri, Putin’in saldırganlığına karşı askeri bir yanıt veremezdi" diyen Merkel, alınan kararı zor ama gerekli bir uzlaşma olarak nitelendiriyor.Merke'e göre, "Putin için her iki ülkenin de NATO üyeliğine evet dememiz, bir savaş ilanıydı” diyor.
Merkel’in anılarında, Rusya ile Batı arasındaki gerilimlerin yanı sıra Vladimir Putin ile kurduğu karmaşık ilişkiye de değiniliyor. Putin’in politikalarını derinlemesine analiz eden Merkel, Rusya liderinin otoriter yönetim tarzının Batı için nasıl bir tehdit oluşturduğunu savunuyor.
Merkel, Donald Trump’la Oval Ofis’te yaptığı ilk görüşmeyi "duygusal ve gerçekçi yaklaşımların çatışması" olarak tanımlıyor. Trump’ın "tüm ülkeleri birbirine rakip olarak gören" bakış açısını eleştiren Merkel, eski ABD başkanının iş dünyasındaki perspektifini siyaset sahnesine taşıdığını dile getiriyor. Trump’ın, "kendi pozisyonunu dikte etmeye çalışarak karşısındaki kişiye suçluluk hissettirdiğini" ifade eden Merkel, bu tutum karşısında soğukkanlılığını koruduğunu belirtiyor.
Merkel ayrıca, Trump’ın otoriter liderlere duyduğu ilgiyi fark ettiğini ve bunun uluslararası iş birliğini zayıflatabileceği yönündeki endişelerini paylaşıyor. Bu farklılıkların özellikle Paris İklim Anlaşması gibi konularda büyük bir gerilime yol açtığını da dile getiriyor.
21.11.2024
Реклама