'Erdoğan'ın barış planı' iddiasına cevap
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 19-20 Kasım tarihlerinde Brezilya’da düzenlenecek G20 Zirvesi’nde Ukrayna’daki çatışmanın dondurulmasına yönelik bir barış planı sunacağı iddia dildi. Bloomberg’in konuya yakın kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Erdoğan'ın planında Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunun en az 10 yıl süreyle askıya alınması, Doğu Donbas’ta bir silahsızlandırılmış bölge oluşturulması ve Kiev’in askeri teçhizatla desteklenmesi yer alıyor. Ancak öğleden sonra Türk basınına yansıyan habererlere göre Dışişleri Bakanlığı, Bloomberg'in iddialarını yalanladı.
Bakanlık kaynakları, Ukrayna-Rusya savaşının sona erdirilmesine yönelik diplomatik girişimlere desteklerinin kararlılıkla sürdüğünü vurguladı. Ankara, savaşın sona erdirilmesi için gösterilen uluslararası girişimlere desteğini yinelerken, bu tür yanıltıcı haberlerin kamuoyunu yanıltabileceğine dikkat çekerek, doğru bilgiyi paylaşma sorumluluğuna vurgu yaptı.
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov da yaptığı açıklamada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’daki çatışmaların cephe hattında dondurulmasına yönelik girişimi hakkında Kremlin’in detaylara sahip olmadığını söyledi. Peskov, Moskova için böyle bir seçeneğin kabul edilemez olacağını belirtti.
Peskov, Rusya ve Türkiye liderlerinin son temaslarında bu planı ele alıp almadığı sorusuna, “Hayır, bu konu görüşülmedi ve biz de bu tür haberleri gördük, ancak şu ana kadar bu konuda elimizde herhangi bir bilgi yok. Ne hakkında konuşulduğunu bilmiyoruz,” şeklinde yanıt verdi.
Bloomberg ne iddia etmişti?
Habere göre Erdoğan’ın önerileri arasında, NATO üyeliğinin ertelenmesiyle Ukrayna’nın daha fazla toprak kaybetmesinin önlenmesi ve bölgede istikrarın sağlanması hedefleniyor. Plan, Donbas’ta uluslararası güçlerin yerleştirileceği bir tampon bölge oluşturulmasını ve Ukrayna’ya, NATO’dan vazgeçmesi karşılığında silah sevkiyatlarının artırılmasını öngörüyor. Ankara bu yaklaşımın en gerçekçi çözüm olduğunu belirtse de, planın Kiev tarafından kabul edilmesinin zor olduğunu ifade ediyorlar.
Bloomberg’e göre, Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’i İstanbul’da barış görüşmelerine katılmaya ikna etmeyi umuyor. Erdoğan’ın, Ukrayna’nın önümüzdeki aylarda daha fazla toprak kaybetme riski taşıdığına dair istihbarat raporlarına dayalı olarak Zelenskiy’e bu çağrıyı yaptığı belirtiliyor. Türk lider, çatışmanın daha da derinleşmesini önlemek amacıyla acil bir ateşkes çağrısında bulunmayı planlıyor.
Erdoğan’ın planının, Ukrayna’nın NATO üyeliğinin doğrudan çatışmayı tetikleyebileceğinden endişe duyan bazı Batılı müttefikler tarafından desteklenebileceği ifade ediliyor. Öte yandan, seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump’ın da benzer bir barış planı hazırlığında olduğu iddia ediliyor. Wall Street Journal’a göre, Trump’ın danışmanlarının önerisi, Erdoğan’ın planıyla benzer şekilde, cephe hattının dondurulmasını, geniş bir demilitarize bölge oluşturulmasını ve Ukrayna’nın NATO’dan 20 yıl uzak durmasını içeriyor.
Erdoğan, daha önce de Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk teklif etmiş, 2022 baharında İstanbul’da iki taraf arasında yüz yüze görüşmeler yapılmasını sağlamıştı. Ancak, o dönemde varılan anlaşmalar, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın tavsiyesi üzerine Kiev tarafından reddedilmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu durumu "üzücü bir fırsat kaybı" olarak nitelendirmişti. Çin ve Brezilya gibi diğer ülkeler de Ukrayna krizine yönelik barış planları sunmuş, ancak taraflar arasında anlaşma sağlanamamıştı.
18.11.2024
Реклама