Rusya'da 'gerçek enflasyon' polemiği
Rusya’da 2024 yılı boyunca gıda fiyatları yüzde 50 ile 100 arasında değişen oranlarda artış gösterdi. Gazeta.ru'ya konuşan BitRiver analisti Vladislav Antonov, artışın resmi enflasyon rakamlarının çok üzerinde olduğuna dikkat çekiyor. Antonov, temel tüketim ürünlerindeki fiyat artışlarının, özellikle düşük gelirli bölgelerde yaşayanlar için büyük yük oluşturduğunu vurguladı. Ayrıca, zayıflayan ruble ve yaklaşan kamu hizmetleri zamlarının enflasyonu daha da artıracağını ifade etti.
Gazetenin görüşüne başvurduğu uzmanlara göre, resmi enflasyon hesaplamaları, tüketici sepetine dayandığı için gerçek durumu yansıtmıyor. Gelirlerinin büyük bir kısmını gıda ve temel ihtiyaç maddelerine harcayan vatandaşlar, bu artışı daha yoğun hissediyor. Özellikle tereyağı fiyatlarının neredeyse iki katına çıkması ve marketlerde et fiyatlarının kilogram başına 1000 rubleye ulaşması, temel tüketim maddelerindeki dramatik artışa örnek.
Merkez Bankası verilerine göre, Ekim 2024 itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 8,4. Bankanın hedefi enflasyonu yüzde 4'e indirmek.
Diğer yandan Rusya’da resmi enflasyon oranları %5 seviyelerine düşeceği öngörülse de temel gıda ürünlerindeki artış iki haneli oranlarda devam ediyor. Özellikle geleneksel yılbaşı salatası Olivye’nin hazırlanması için gerekli malzemelerin fiyatları 2024 yılında yaklaşık %70 oranında yükseldi. "Parlamentskaya Gazeta", Rosstat verilerine dayanarak yaptığı hesaplamada, Ocak ayında 204,83 ruble olan Olivye salatasının maliyetinin Kasım ayında 348 rubleye ulaştığını bildirdi. Eğer salata doktor sosisiyle hazırlanırsa maliyet 414 rubleye çıkarken, en ucuz seçenek olarak tavuk etiyle yapılan salata öne çıkıyor.
Olivye İndeksi’ne göre, salata için gerekli olan 150 gram patates, 70 gram havuç, 80 gram taze veya turşu salatalık, 120 gram konserve bezelye, iki adet yumurta, 80 gram mayonez ve sosisin maliyeti resmi enflasyon oranlarının çok üzerinde artış gösterdi. Rosstat’ın 5 Kasım tarihli verilerine göre gıda enflasyonu yıllık %9,3 ve yıl başından bu yana %6,4 olarak hesaplanırken, bağımsız araştırmalar daha yüksek oranlara işaret ediyor. Örneğin, Stockholm Ekonomi Okulu uzmanları, alternatif metriklere göre temel tüketim ürünlerindeki fiyat artışlarının resmi verilerin birkaç katı olduğunu öne sürdü.
Rusya Merkez Bankası, 2023 yazından bu yana enflasyonla mücadele için sekiz kez faiz artırarak politika faizini %21’e yükseltti. Bu oran, 2003 yılından bu yana en yüksek seviye olarak dikkat çekiyor. Aralık ayında yapılacak toplantıda faiz oranlarının yeniden artırılması beklenirken, 2025 yılı Şubat ayında bir artış daha öngörülüyor. Alfa Bankası analistleri, bu beklentinin bankalararası piyasalarda faiz oranlarının fiyatlamalarına yansıdığını belirtiyor.
19.11.2024
Реклама