"Çatışmalardaki tırmanış, güçlü pozisyon için bir araç"
Rusya'nın hafta sonundan Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik gerçekleştirdiği büyük saldırının sadece askeri değil, aynı zamanda siyasi bir mesaj taşıdığı yorumu yapılıyor.
BFM'de yayımlanan analizinde önde gelen siyaset uzmanı Georgi Bovt'un vurguladığına göre, bu saldırılar, Rusya'nın Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Putin arasında yapılan telefon görüşmesinde ortaya çıkan çıkmazı vurgulama çabasıydı. Bovt, “Scholz’un, Moskova’yı Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik saldırılardan kaçınmaya ikna etmek istemesi, kendi iç politikası için bir hamleydi. Ancak Rusya bu görüşmeye, sonuçsuzluğunu askeri bir mesajla pekiştirerek yanıt verdi” diyor.
Bovt, saldırıların Ukrayna'da enerji üretimini ciddi şekilde etkilediğini belirtiyor. “Ukrayna’daki enerji altyapısının büyük bölümü zaten zarar görmüş durumda. Bu yeni saldırılar, özellikle kış aylarında günlük 14-20 saatlik elektrik kesintilerine yol açabilir” diyor. Rusya'nın, Ukrayna’nın enerji krizini daha da derinleştirme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Bovt, nükleer santrallerin enerji dağıtım hatlarının hedef alınmasının, ülke çapında bir enerji çöküşü yaratabileceğine dikkat çekiyor.
Bovt, Rusya'nın bu saldırıları, ABD'de gelecek yıl iş başına gelmesi beklenen Trump yönetimine hazırlık olarak değerlendirdiğini ifade ediyor. “Her iki taraf da potansiyel müzakerelere daha güçlü pozisyonlarla başlamak için bu tırmanış yoluna gidiyor. Ancak Trump’ın dış politika ekibinde Kiev’e yardımı azaltma taraftarlarının ağırlıkta olması, Ukrayna’yı zor durumda bırakabilir” diyor. Bovt ayrıca, “Zelenskiy her ne kadar Trump yönetimiyle uyumlu çalışmaya niyetli görünse de, Washington’dan gelebilecek müzakere baskılarına direnmesi gerekecek” ifadesini kullanıyor.
Bovt’un analizine göre, şu anki durum her iki tarafın da müzakerelere kapıyı tamamen kapatmadığını gösteriyor. Ancak Bovt, bu süreçte özellikle ABD’nin Ukrayna’ya yönelik desteğinin azalabileceğini ve müzakerelerin daha çok pragmatik bir zeminde ilerlemesi için baskı yapacağını belirtiyor. “Moskova ve Kiev’in, Washington’un ortaya koyabileceği şartlara uyum sağlaması gerekecek. Ancak bu, oldukça zor bir denklemi beraberinde getiriyor” diyor Bovt. Analizin sonunda Bovt, diplomatik çabaların başarıya ulaşmasının her iki tarafın da stratejik esnekliğine bağlı olduğunu vurguluyor.
19.11.2024
Реклама