Rusya'da grip uyarısı: Bir haftada 734 bin vaka
Rusya’da bu grip sezonunda hastalık vakalarının en yüksek seviyeye yılbaşı tatilleri döneminde ulaşması bekleniyor. Rusya Tüketici Haklarını Koruma ve İnsan Sağlığı Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, solunum yolu enfeksiyonlarının aktivitesinin yıl sonuna doğru arttığını, yükselişin ocak ayının ortalarına kadar sürdüğünü söyledi. Dolaşımdaki virüs türlerine bağlı olarak zirvenin aralık ayının son haftasına kayabileceği belirtildi.
Popova, salgın dönemindeki artıştan önce bağışıklığın oluşabilmesi için grip aşısının zamanında yaptırılmasının önemine dikkat çekti. Rospotrebnadzor’un verilerine göre Rusya’da son bir haftada akut solunum yolu enfeksiyonları, grip ve COVID-19 nedeniyle 734 bin vaka kaydedildi. Bu sayı bir önceki haftaya göre yüzde 33,8 arttı.
Kurum ayrıca domuz gribi ile Hong Kong gribinin yanı sıra farklı solunum yolu virüslerinin de tespit edildiğini bildirdi. Tespit edilen enfeksiyonlar arasında rinovirüsler yüzde 81,6 ile ilk sırada yer alırken, parainfluenza virüslerinin payı yüzde 12,5 oldu. Kurum, genel epidemiyolojik tablonun öngörüler doğrultusunda ilerlediğini, ancak solunum yolu enfeksiyonlarının yayılma hızının arttığını açıkladı.
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Yevgeniy Timakov ise yeni grip sezonunda iki ayrı dalga beklediğini söyledi. Buna göre ilk dalganın Kasım 2026’da, ikincisinin ise Şubat-Mart 2027 döneminde görülmesi bekleniyor. Rusya’daki grip aşılama kampanyasında nüfusun en az yüzde 50-55’inin aşılanması hedefleniyor.
25.9.2026

Реклама