Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

25-27 Mart gelişmeleri - arşiv

 
25 Mart Cuma
 
23.45: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin silah desteği talebini reddetti, Rusya'ya yaptırım uygulamanın Macaristan için doğru bir adım olmayacağını söyledi. Hükümet sözcüsü Kovacs , Orban'ın Zelenskiy'nin Avrupa Konseyi oturumunda dile getirdiği taleplerini "Macaristan'ın çıkarlarına aykırı olduğu" gerekçesiyle reddettiğini söyledi. Kovacs, "Macaristan bu savaştan uzak durmak istiyor, bu yüzden de Ukrayna'ya silah desteği vermiyor" dedi.
 
23.36: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk bölgesinin yüzde 93'ünü, Donetsk bölgesinin de yüzde 54'ünü kontrol altına aldığını açıkladı. "Operasyonun ilk aşamasındaki ana hedeflere ulaşıldı" ifadelerini kullanan Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy, "Ukrayna güçlerinin Donbas'ın kurtarılmasına fokuslanabilecek kadar zayıflatıldığını" söyledi. (DW)
 
23.34: Rusya Federasyonu Soruşturma Komitesi Başkanı Alexander Bastrykin, Rusya Federasyonu Federasyon Konseyi Birinci Başkan Yardımcısı AndreyTurçak'ı gıyabında yargılamaya karar veren Ukrayna Başsavcılığı yetkilileri hakkında ceza davası açılması talimatı verdi.
 
23.32: Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın ABD Başkanı Joe Biden’la Polonya'nın doğusunu ziyaret etmek için bindiği uçak, Varşova'ya dönerken acil iniş yapmak zorunda kaldı. Polonya Cumhurbaşkanı’nın herhangi bir tehlikeyle karşılaşmadığı açıklandı. (VOA)
 
23.20: Polonya'da konuşan Biden, küresel gıda güvenliği sorununa değinerek, “Rusya ve Ukrayna dünyanın tahıl ambarı ama biz ABD olarak dünyanın en büyük üçüncü buğday üreticisiyiz ve bu konuda üzerimize düşeni yapacağız" diye konuştu.
 
23.22: Polonya Başbakanı Morawiecki, Avrupa Birliği'nin Rusya vatandaşlarına Schengen vizesi vermeyi durdurmasını teklif etti.
 
23.20: Google, Mir kredi kartlarını Rusya'daki Google Pay sistemine bağlamak için yürüttüğü pilot projeyi askıya aldı. (WSJ) 
 
23.16: AB zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında Macron, "Fransa'nın Türkiye ve Yunanistan ile birlikte Mariupol'u terk etmek isteyen herkesi tahliye etmek amacıyla insani bir operasyon düzenlemek istediklerini, bu konuyu önümüzdeki 48-72 saat içinde Putin ile görüşmeyi planladığını" söyledi. 
 
23.15: Aeroflot'un ekonomi sınıfı havayolu şirketi Pobeda, güvenlik sorunarı gerekçeleriyle filosundaki Boeing 737-800 uçağı sayısını 41'den 25 indirmeye karar verdi.
 
23.14: ABD Federal İletişim Komisyonu, Rus antivirüs programını da üreten Kaspersky Lab'ı ülkenin ulusal güvenliğini tehdit eden şirketler listesine ekledi.
 
23.12: Rusya'nın en büyük özel bankalarından Tinkoff Bank'ın ana şirketi TCS Group'un üst düzey yöneticileri Oliver Hughes ve Pavel Fedorov, grubun yönetim kurulundan ayrılarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne taşınma kararı aldı. (Kommesant)
 
20.44: Rusya Merkez Bankası, 28 Mart'tan itibaren Rus bankalarından altın alımına devam edeceğini açıkladı. Alımlar, bankaların halktan gelen talebi karşılayabilmesi için 15 Mart'ta durdurulmuştu. 30 Haziran'a kadar gram başına 5 bin ruble sabit fiyatla külçe altın satın alacak, daha sonra piyasadaki gelişmelere göre fiyat belirlenecek. 
 
20.41: Pentagon, ABD'nin 800 milyon dolarlık askeri yardım paketinin ilk parçasını Ukrayna'ya teslim ettiğini, önümüzdeki günlerde üç parti daha teslimatın yapılacağını duyurdu. 
 
20.35: Bloomberg, Spotify'ın Rusya pazarından  nisan ayında çıkacağını duyurdu.
 
20.32: Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, NATO Zirvesi'nden Çin'le ilgili yapılan açıklamaya yanıt olarak, "Savaşı başlatanın kim olduğunu herkes biliyor. NATO’nun tek varlık nedeni savaştır" dedi. Wenbin, "Savaşı başlatanın kim olduğunu herkes biliyor. NATO’nun tek varlık nedeni var, o da savaştır" diye konuştu. Çin’in her zaman barışı savunduğunu söyleyen Wang Wenbin, "NATO'nun Rusya’yla yeni bir soğuk savaş yerine diyalog kurması gerektiğini" söyledi. NATO Zirvesi'nde dün yapılan ortak açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ve diğer tüm devletleri, BM Anlaşmaları'na uygun uluslararası düzeni korumaya, Rusya'nın saldırganlığını desteklemekten kaçınmaya ve Rusya'nın yaptırımları atlatmasına yardımcı olacak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırıyoruz" denilmişti. Açıklamada, "Çin Halk Cumhuriyeti yetkililerinin son zamanlarda kamuoyuna yaptığı açıklamalardan endişe duyuyoruz. Çin'i, Kremlin'in savaş ve NATO'yla ilgili yanlış açıklamalarını büyütmeye son vermeye, çatışmaya barışçıl bir çözüm getirmeye çağırıyoruz" ifadeleri yer almıştı. (Gazete Duvar)
 
20.31: Erdoğan, Zelenskiy'le telefonda görüştü.  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, görüşmeden Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatında sahadaki durum ve müzakerelerin geldiği aşama ele alındı. Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, NATO Liderler Zirvesinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik desteği bir kez daha vurguladığını, ikili görüşmelerinde de Türkiye olarak izledikleri aktif ve ilkeli politikayı, sarf ettikleri etkin diplomatik gayretleri kapsamlı biçimde liderlerle paylaştığını ifade etti" denildi.
 
20.29: ABD'li mücevher şirketi Tiffany & Co, Rusya'dan ürün satın almayı durdurdu. Yapılan açıklamada, Tiffany'nin Rusya'dan artık elmas satın almayacağı bildirildi.
 
19.16: Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, Alman şirketlerine, Moskova'nın talebine uyup Rus doğalgazı borçlarını ruble olarak ödememelerini tavsiye etti. Lindner, "ruble cinsinden ödemelerin rubleyi ve Kremlin'i güçlendireceğini, şirketlerin imzalanan sözleşmelerin ödeme şartşarına bağlı kalmaları gerektiğini" söyledi.
 
19.15: Çinli petrokimya şirketi Sinopek Rusya yatırımlarını durdurdu.
 
19.13ABD Başkanı Biden, "Rusya'ya karşı dünya tarihindeki en ağır cezalandırıcı yaptırımların yürürlükte olduğunu, ancak yenilerinin bunu takip edeceğini" söyledi. Biden cumartesi günü Polonya'da Ukraynalı mültecilerle görüşecek.
 
18.42: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Moskova ile müzakere sürecinin çok zor geçtiğini söyledi, “Heyetimiz sağlam duruyor, taleplerinden vazgeçmiyor. Her şeyden önce ateşkes ile  Ukrayna'nın güvenlik ve toprak bütünlüğünün garanti edilmesi konusunda ısrar ediyoruz" dedi.
 
17.25: Rusya temsilcisi Medinski, müzakerelerde ikincil konularda pozisyonların yakınlaştığını, ancak birincil önemdeki siyası konularda tarafların yerine saydığını açıkladı. Medinski "askerden arındırma, denazifikasyon, Kırım ve Donbas'ın tanınması olmadan Kiev'le anlaşmamız olası değil" şeklinde konuştu.
 
17.24: Rusya Merkez Bankası 26-28 mart dolar kurunu 95,66, euro kurunu da 105,27 ruble olarak açıkladı.
 
17.20: St. Petersburg'daki Hyundai fabrikası bir ay daha kapalı kalacak. Fabrikanın bir dizi bileşeni temin etmekte zorlandığı öğrenildi.
 
17.08: Hyatt Hotels, Moskova'daki Hyatt Regency Moscow ile işbirliğine son verdiğini açıkladı.
 
17.07: Reuters "Çinli petrol şirketi Sinopec, Rus Sibur ile yürüttüğü 500 milyon dolarlık yatırım görüşmelerini durdurdu" haberini geçti, Sibur yalanladı.
 
17.05: Birleşmiş Milletler, Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyon nedeniyle dünya turizminin bu yıl 14 milyar dolar civarında kayıp yaşayacağını açıkladı.
 
16.43: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, yerli tasarım SSJ 100 uçaklarının 2024'ten önce tamamen yerli parça ve bileşenlerle uçmaya başlayacağını açıkladı. Şu anda uçağın motor başta olmak üzere bir dizi parça ve bileşeni Fransız menşeili.
 
16.38: Putin, "Sözüm ona cinsiyet özgürlüklerinin savunucuları kısa bir süre önce çocuk kitapları yazarı J. K. Rowling'i "iptal" etmeye kalktılar. Şimdi de bin yıllık ülkemizi, halkımızı iptal etmeye uğraşıyorlar," dedi. Rowling kısa süre sonra Putin'e ağur eleştiriler getiren bir mesajla yanıt verdi.
 
16.32: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonun başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana hayatını kaybeden askerlerinin sayısını 1351 olarak açıkladı. Yaralı sayısı ise 3 bin 825.
 
15.59: Batının yaptırım uyguladığı Rus milyarderlerden Pyotr Aven, bundan sonra nasıl yaşayacağını bilmediğini söyledi. Financial Times'a konuşan Alfa-Bank direktörler kurulu başkanı, "Temizlikçi ya da şoför tutmama izin verilecek mi? Ben araba kullanmayı bilmem." ifadelerini kullandı.
 
15.52: Çin hükümeti, devlet enerji şirketlerine Rusya'dan varlık satın almak için acele etmemeleri çağrısında bulundu.
 
15.47: Rus senatör Andrey Klişas, olağanüstü hal etmek ya da nüfusun belli kesimlerinin ülke dışına çıkışını yasaklamak gibi bir planlarının olmadığını söyledi.
 
15.45: İsviçreli sıhhi parça ve sistem üreticisi Geberit, Rusya pazarından çekildiğini açıkladı. Ancak şirket çalışanlara maaş ödemeye devam edecek.
 
15.25: Vladimir Putin, Batıda Rus kültürüne yapılan saldırıları Hitler Almanyası'nda yaşananlarla kıyasladı. Devlet başkanı, Rusya hakkındaki gerçeğin dünyada kendi yolunu kültürle açacağı umudunu dile getirdi. Putin "Rusya'nın kültürü her zaman insan odaklıdır, eserlerimiz  düşünmeyi ve duyarlı olmayı öğretir" şeklinde konuştu. Putin Batıda Rus yazarlarının yasaklandığını, ancak Rus kültüründe "etnik tahammülsüzlüğe" yer olmadığını da söyledi.
 
15.12: Euro kuru bir aya yakın bir süreden sonra 100 ruble sınırının altına geriledi. Ancak ilerleyen saatlerde yeniden 103 rubleye yükseldi.
 
15.11: Peskov, bilişimcilerin ülke dışına çıkışının yasaklanacağı yönündeki iddiaları yalanladı.
 
14.04: Putin, Savunma Bakanlığı'na ülkenin batısındaki askeri varlığın kuvvetlendirilmesi direktifini verdi. 
 
14.00: Dışişleri Bakanı Lavrov, Rusya'nın Batının bütün çabalarına rağmen kendini dünyaya kapatmayacağını açıkladı.
 
13.57: Moskova'da bazı şehir sakinlerinin Parkovki Rossi uygulamasıyla park ücreti ödemesi yapamadığı öğrenildi. Business FM, aksaklığın DDoS tabir edilen siber saldırılar kaynaklı olabileceğini yazdı.
 
13.56: FSB, Moskova casusluk şüphesiyle bir şahsın yakalandığını açıkladı. Şahsın hem Polonya, hem de Ukrayna vatandaşlığı bulunduğu bildiriliyor.
 
13.55: Rus hükümetine bağlı kamuoyu yoklama kuruluşu VTsİOM, Putin'e güvenin yüzde 80,6 seviyesine ulaştığını açıkladı.
 
13.53: Kommersant Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun Maliye Bakanı Siluanov'la bir araya geldiğini yazdı. İki bakan askeri sanayi ve silahlı kuvvetlerin finansmanı konusunu görüştü. Ancak görüşmeden dışarı görüntü yansımadı.
 
13.44: Birleşmiş Milletler, 24 Şubattan bu yana Ukrayna'yı terk eden insan sayısının 3,7 milyona ulaştığını açıkladı.
 
13.33: Lavrov, "Rusya'ya karşı hibrit, topyekün savaş ilan edildiğini" savundu. 
 
13.15: Peskov, ayrıca doğal gaz ödemelerinin ruble ile kabul edilmesi yönündeki direktifin Gazprom'a yönelik olduğunu, Putin'in direktifinin Novatek'i kapsamadığını söyledi.
 
13.11: Putin'in sözcüsü Peskov, G20'nin önemli bir format olduğunu, ancak mevcut "ekonomik savaş" koşullarda Rusya'nın formattan çıkarılmasının büyük bir mesele olmadığını söyledi.
 
12.56: Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, doğal gazda Rusya'ya bağımlılığı azaltmak için Avrupa ülkelerine yılda 15 milyar m3 sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik edilmesini öngören bir anlaşmaya vardı (Reuters).
 
12.51: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmayacağını açıkladı. Vatandaşlarını gazsız bırakmak niyetinin olmadığını söyleyen Erdoğan önümüzdeki günlerde Putin'le bir görüşme yapacağını da sözlerine ekledi.
 
12.36: Rusya Gıda Üreticileri Birliği, ürün paketlerine Facebook ve Instagram logosu koyma haklarından mahrum bırakılmamalarını istedi. Birlik yetkilileri paketlerin değiştirilmesi durumunda üretimde aksamalar yaşanacağını ve pek çok ürünün piyasadan kaybolabileceğini söyledi.
 
12.28: Rusya'nın önde gelen kağıt üreticilerinden Arhangelsk Selülöz Fabrikası, kimyasal madde bulunamadığı için "beyazlatılmamış kağıt" üretimine başladığını duyurdu.
 
12.20: Moskova Borsası'nda Aeroflot hisselerinin değeri 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerildi.
 
12.10: Financial Times gazetesi, Abramoviç'in Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelere katılımının Putin tarafından bizzat onaylandını ileri sürdü.
 
11.49: Kapatılan Eho Moskvı'nın genel yayın yönetmeni Aleksey Benediktov'un Moskova'daki evinin kapısına domuz kafası bırakıldı ve kapısına antisemitik içerikli bir çıkartma yapıştırıldı. Benediktov'un basınla paylaştığı güvenlik kamerası görüntülerinde kafayı Delivery Club kuryesi kılığında bir şahsın bıraktığı görülüyor.
 
11.45: Rusya Sağlık Denetim Ajansı: "Eczanelerdeki ilaç sıkıntısı panik alımlarından kaynaklanıyor. İlaç tedarikinde sorun yok."
 
11.36: Rusya Merkez Bankası, altın rezervlerinin tamamının Rusya'da bulunduğunu açıkladı.
 
11.35: Aeroflot, Soçi'den Türkiye, Ermenistan, Mısır, İsrail, Kazakistan ve Özbekistan'a bilet satışına başladı.
 
11.34: Pervıy Kanal canlı yayınında Rusya'nın düzenlediği askeri operasyona karşı protesto gösterisi düzenleyen eski kanal çalışanı Marina Ovsyannikova hakkında Moskova'da dava açıldı. Daha önce 30 bin ruble para cezasına çarptırılan Ovsyannikova'nın 50 bin rublelik yeni bir cezaya daha çarptırılabileceği bildiriliyor.
 
11.29: Londra Metal Borsası'nda nikelin ton fiyatı yüzde 9 artarak 40 bin doları geçti.
 
11.22: Kazakistan, Rus bankası Sberbank ile imzalamayı planladığı "dijital dönüşüm" anlaşmasını erteleme kararı aldı. Öte yandan, Moskova Borsası'nda Sberbank, VTB ve Gazprom hisseleri inişe geçti.
 
11.08: Rusya Merkez Bankası, Batı'nın 300 milyar dolarlık rezerv dondurma kararına “dost olmayan ülkelerden yabancı yatırımcıların varlıklarını dondurarak” karşılık verecek. Merkez Bankası, yabancıların sermaye hareketlerine kısıtlama kararını ilan etti. Bankanın resmi web sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, yabancı yatırımcıların menkul kıymet satışı ve Rusya finansal sisteminden fon çekerek dışarıya transfer etmeleri yasaklandı. Ayrıca Rus şirketlerinin yaptırım uygulayan devletlerdeki borçlarına ilişkin ödemeler, ancak özel hükümet komisyonunun izni ile mümkün olacak.
 
Maliye Bakanı Anton Siluanov daha önce, Batılı ülkelerin Ukrayna üzerindeki yaptırımların bir parçası olarak Rusya'nın altın ve döviz rezervlerinin yaklaşık 300 milyar dolarını dondurduğunu  söylemişti. Merkez Bankası'na göre, Rusya'nın 18 Şubat itibariyle uluslararası rezervleri 643.2 milyar dolara yükselerek tarihi zirvesini görmüştü. Bunun yaklaşık 130 milyar dolarlık kısmının altın olduğu sanılıyor.
 
10.54: Rus yetkililer, Avrupa'nın meteoroloji uydularından gelen bilgilerin paylaşımını yavaşlattığını açıkladı.
 
10.31: Finlandiya demiryolu yetkilileri, Helsinki-St. Petersburg arasında yolcu taşıyan Allegro trenin pazartesiden itibaren seferleri durduracağını açıkladı.
 
10.21: Gazprom, Ukrayna'ya gaz sevkiyatının normal seyrinde devam ettiğini açıkladı.
 
10.19: Moskova Borsası güne yüzde 2,48'lik yükselişle başladı.
 
09.45: Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, bundan sonra Rus kuruluş ve şirketlere reyting vermeyeceğini duyurdu.
 
09.42: Kamuoyu Vakfı FOM'un anketine katılan Rusya vatandaşlarının yüzde 49'u, yabancı şirketlerin ülkeden ayrılmasının hayat kalitelerine yansımayacağı yönünde görüş bildirdi.
 
09.33: Dmitri Medvedev, iktidarı eleştirmenin normal, ancak askeri operasyon sırasında devlet karşıtı bir çizgi izlemenin hainlik olduğunu söyledi.
 
09.32: Hindistan, Rusya'ya karşı yaptırımlar konusunda İngiltere'ye destek vermedi. The Guardian, ülkeyi ziyaret eden İngiliz delegasyonunun eli boş döndüğünü yazdı.
 
09.30: Der Spiegel,hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberde Almanya'nın 2022 ortasından itibaren Rus petrolünden vazgeçeceğini ileri sürdü. Almanya Rusya'dan kömür ithalarını da sonbahardan önce sonlandırmayı planlıyor.
 
09.19: Avrupa Birliği liderleri, Ukrayna'nın yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunmak amacıyla bir dayanışma fonu kurulması konusunda anlaşmaya vardı.
 
09.17: Japonya, Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıkladı. Yaptırım listesinde Aleksey Mordaşov, Nikolay Şamalov, İgor Şuvalov gibi iş insanları ve aile üyeleri de var (DW).
 
09.12: Ukrayna'da Donbas başta olmak üzere çeşitli bölgelerden Rusya'ya göç edenlerin sayısı 422 bine ulaştı (Ria).
 
09.09: Rusya Federal Tekelciliği Önleme Servisi FAS'ın Voronej dairesi, şeker satışı konusunda senkronize hareket ettikleri gerekçesiyle süpermarket zincirleri Magnit ve Pyatyoroçka hakkında soruşturma başlattı.
 
09.06: OPEC, Avrupa'nın Rus petrolünden vazgeçme planları konusundaki şüphelerini Avrupa Birliği yetkilileriyle paylaştı (Reuters).
 
01.31: Yugoslavya'nın NATO tarafından 1999'da bombalanmasının 23. yıldönümünde binlerce kişi Belrad'ta NATO'ya tepki- Rusya'ya destek mitingi düzenledi. Göstericiler Sırp ve Rus bayrakları taşıdı.
 
01.29: Macron, Rusya'da çalışmaya devam etme konusunda seçimi Fransız şirketlerine bıraktığını söyledi.
 
01.28: İtalyan devlet televizyonu RAI, 25 Mart'tan itibaren Ukraynaca haber yayınına başlayacak. Bu kararın hem dayanışma, hem de Avrupa'da artan sayıda Ukraynalı mülteciye destek amaçı alındığı belirtiliyor.
 
01.26: İngiltere Başbakanı Boris Johnson BBC'ye verdiği röportajda, Batılı ülkelerin Rus askeri operasyonunun tamamlanmasının ardından Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini yeniden silahlandırmaya başlayabileceğini söyledi.
 
01.24: Biden, Çin'in "ekonomik geleceğinin Rusya'dan çok Batı'ya bağlı olduğunu" anladığını söyledi.
 
01.21: Rusya Eğitim Bakanlığı, Putin'in yardımcısı Medinski'nin "okullarda güne dua edilerek başlanması " önerisini değerlendirecek. Batı'yı "Rusya'yı yok etmeye çalışmakla" suçlayan Medinski, "son 150 yıldır her okul gününün Amerika'nın başarısı, sembolleri ve bayrağı için kısa bir dua ile başladığını söyleyip aynısının Rusya'da yapılmasını" istemişti.
 
24 Mart Perşembe
 
23.39: Brüksel'deki zirvenin ardından ortak bir açıklama yapan G7 ülkelerinin liderleri, "Rusya halkına karşı herhangi bir tavrıları olmadığını" vurguladı. G7 liderleri "Rus yönetiminin sansür yoluyla tarafsız bilgilere erişimi sınırlama girişimlerini ve kötü niyetli dezenformasyon kampanyalarını kınadıklarını" söylediler.
 
22.10: Brüksel'de NATO zirvesinin ardından G7 ülkeleri liderleri ile de bir araya geldikten sonra basın açıklaması yapan ABD Başkanı Joe Biden, Putin'in Ukrayna kararı ile kötü bir yanlış hesap yaptığını ve "NATO'nun bölünmesine bel bağladığını" söyledi. Biden, "NATO hiç bu kadar birlik olmamıştı" dedi.
 
22.06: Biden, ABD'nin Ukrayna'dan 100 bin mülteciyi kabul etmeye hazır olduğunu söyledi. Biden, "Birçok Ukraynalı mülteci Avrupa'da, evlerine yakın kalmak istiyor, ancak biz ABD'de yaşayan Ukraynalı aileleriyle, akrabalarıyla bir araya gelmek isteyen 100 bin Ukraynalıyı da kabul edeceğiz" dedi
 
22.00: Kapatılan Ekho Moskvı radyosunun genel yayın yönetmeni, ünlü gazeteci Aleksey Venediktov, kimliği belirsiz kişilerin Moskova'daki dairesinin kapısına  peruk takılı bir domuz kafası bıraktığını, kapıya Ukrayna arması olan bir çıkartma yapıştırıldığını, Yahudi karşıtı ifadeler yazıldığını söyledi, fotoğrafı sosyal medyada paylaştı. Apartmana kurye kılığında giren bir kişiyi güvenik kamerası kaydetti.
 
21.54: Biden, Rusya’nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanması durumunda karşılık vereceklerini ve bu karşılığın da kimyasal silahın kullanım şekline bağlı olacağını söyledi.  Biden, "Size şu an istihbarat verisi veremem, bu nedenle de sorunuzu yanıtlayamam. Ancak Rusya bunu (kimyasal silah) kullanırsa karşılık veririz. Bu karşılığın içeriği ise silahın kullanım şekline bağlı olur" dedi.
 
21.26: Biden, "Bir anlaşmaya varmak adına topraklarının bir kısmını feda edip etmeyeceğine Kiev'in kendisinin karar vermesi gerektiğini" söyledi. Ancak ABD Başkanı, Ukrayna'nın böyle bir adım atması gerektiğine inanmadığını ekledi.  Brüksel'de konuşan Amerikalı lider, Rusya'nın G20'den çıkarılması çağrısında da bulundu. Biden'e göre yaklaşan G20 zirvesine Rusya yerine Ukrayna davet edilmeli. Biden bazı ülkelerin bunu desteklediğini söyledi. 
 
21.20: NATO zirvesinde Erdoğan'ın konuşmasından: (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le görüşmeler yapması nedeniyle Türkiye'den beklentiler olup olmadığı yönündeki soru üzerine) Salt Türkiye üzerinde yoğunlaşan değil, şu ana kadar yaptığımız çalışmalarla ilgili olarak Türkiye'ye şükran beyanlarında bulunan ülkeler oldu. Gerek Sayın Putin gerek Sayın Zelenskiy ile görüşmelerimizi bundan sonra da devam ettireceğiz. Bütün gayretimizi bu iki lideri bir araya getirmek suretiyle bir barış atmosferi oluşturmak. Zaten Beyaz Rusya'da devam eden süreçle ilgili bir teknik altyapının devam ettiği  bu çalışmalarda gerek NATO, gerek silahsızlanma, gerek kolektif güvenlik, gerek Rusçanın resmi dil olarak kullanılması gibi konularda adeta bir ittifak söz konusu. Ama bunun dışında Kırım, Donbass meselesi var ki, buna Ukrayna'nın sıcak bakması adeta mümkün değil. Haklı olarak Zelenskiy'nin ifade ettiği gibi bunu referanduma getirmek gibi akıllı bir liderliği ortaya koymuştur."
 
19.43: Rusya'nın önde gelen online ticaret platformları Wildberries, Ozon ve Yandex, hükümete başvuruda bulunarak bir dizi konuda destek ve kolaylık istedi.
 
19.15: BM Genel Kurulu, Ukrayna'ya ilişkin olarak Batılı ülkelerin hazırladığı, Rusya'yı hedef alan bir karar tasarısını kabul etti. Reuters'in haberine göre 140 ülke lehte, 5'i aleyhte oy kullandı, Çin dahil 38'i çekimser kaldı. Ret oyu kullanan ülkeler: Rusya, Belarus, Suriye, Eritre, Kuzey Kore. 
 
 
Kararda, "Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya karşı yürüttüğü harekatın derhal durdurulması" talebi yer alıyor. Metinde, "Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik askeri saldırısı ve bunun doğurduğu insani sonuçlar, uluslararası toplumun Avrupa'da on yıllardır görmediği boyutlara ulaştı" vurgusu yapıldı. 
 
19.14: G7 ülkeleri, Rusya'ya bağımlılığı azaltmak için OPEC ve diğer petrol ve gaz üreticilerine pazardaki arzı artırma çağrısı yaptı.
 
19.08: Slovenya Başbakanı Jansa: "Avrupa'da hiç kimse Rusya'ya gaz için ruble olarak ödeme yapmayacak."
 
19.07: G7 liderleri zirvesinin ardından konuşan Almanya Başbakanı Scholz, "Gerekirse Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar almayı kabul ettik" dedi. Scholz, Rusya'nın doğalgazı rubleye satma kararı için, "Ortada diğer para birimleriyle (euro ve dolar) yapılmış kontratlar var" dedi. 
 
17.59: ABD Başkanı Joe Biden, NATO'nun Ukrayna'ya askeri yardımını artıracağını ve hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere ek silah sistemlerini yollayacağını söyledi. Ayrıca NATO Ukrayna'ya kimyasal, biyolojik ve nükleer silahlara ve siber saldırılara karşı koruma sağlayacak teçhizatı sağlayacak. NATO, Ukrayna'da asker konuşlandırmayacak, ancak doğu kanadındaki askeri varlığını kalıcı olarak artıracak, hava savunma ve füze savunma sistemlerini güçlendirecek.
 
17.54: Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Polonya’nın Ukrayna’ya Batılı barış güçlerinin gönderilmesi teklifinin üçüncü dünya savaşı nedeni olacağını ifade etti. BelTA’nın aktardığına göre Lukaşenko, “Görüyorsunuz, bu çıldırmış Lehler, okyanus ötesinden birini davet edip (ABD Başkanı Joe Biden) onu doldurmaya başladılar, ‘100 bin kişilik barış gücü kurup Lviv üzerinden Ukrayna’ya gönderelim’ diye teklif ediyorlar. Anladığınız üzere, bu üçüncü dünya savaşı demek! Ne sanıyorsunuz, bizim kenarda benzi atmış, tüyleri diken diken olmuş vaziyette oturacağımızı mı?” dedi.
Lukaşenko, durumun çok ciddi ve gergin olduğunu vurguladı. (Sputnik)
 
17.52: ABD'nin yeni Rusya yaptırımlarının ayırntıları belli oldu. ABD, Duma’daki 328 vekile karşı yaptırım getirme kararı aldığını açıkladı. Bununla birlikte Rusya’daki savunma ile bağlantılı bir dizi işletme ve şirket de yaptırım kapsamına alındı. ABD Hazine Bakanlığı’na göre, yaptırımlar Rusya Merkez Bankası ile bağlantılı olarak altınla yapılacak her türlü işlemi de kapsıyor. Sberbank Başkanı German Gref de yaptırımlara dahil isimler arasında. Bakanlığın açıklamasında, “Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in savaşına ortaklık yaptıkları için Rusya Federasyonu Devlet Duması ve 328 üyesine karşı yaptırım kararı aldı” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Duma vekillerinin Putin’e yöneltilen Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığının tanınmasının talep edildiği çağrıyı kabul ettiği hatırlatıldı. Washington, teklifin ardından bu cumhuriyetlerin tanınması kararını, Rusya ordusunun Ukrayna’ya girmesini haklı çıkarmak için bir bahane olarak değerlendirdi. Yaptırımlar ayrıca Taktiçeskiye Raketnoye Voorujenie (Taktik Füze Şirketi) ve Başkanı Boris Obnosov’un yanı sıra bu şirkete bağlı işletmeleri kapsıyor. Rus insansız hava aracı üreticisi Kronştadt da yaptırımlar listesindeki şirketlerden oldu. Rus iş adamı Gennadiy Timçenko, aile üyeleri ve ‘Lena’ isimli yatına yaptırım getirildi. Volga Grupp ve Transoil şirketleri de yaptırım listesinde. Öte yandan Washington yönetiminin yaptırım uyguladığı isimler arasında, Duma milletvekili ve satrançta 7 dünya şampiyonluğu bulunan, 'Büyük Usta' unvanlı Anatoliy Karpov da yer aldı. (Sputnik)
 
17.50: ABD Hazinesi'nin, yaptırımların artık Rusya Merkez Bankası ile ilişkili olmaları durumunda "tüm altın işlemleri için de geçerli olduğunu" açıklamasının yankıları sürüyor. Rusya Merkez Bankası'nın yaklaşık 132 milyar dolar değerinde altın rezervi bulunuyor. Rusya'nın Batı finans kuruluşlarındaki yaklaşık 300 milyar dolarlık rezervi daha önce bloke edilmişti. 
 
17.46: Biden ile Ciping görüşmesinin ardından Pekin'den sert açıklamalar gelmeye devam ediyor. Çin Savunma Bakanlığı, "ABD'nin krizler yarattığını, suçu başkasına attığını ve bu kriezlerden yararlandığını" savundu.  Açıklamada, "Ukrayna'daki krizin esas kışkırtıcısının hangi ülkenin olduğunu bütün dünyanın bildiği" vurgusu yapıldı.
 
17.43: Çin Savunma Bakanlığı: "ABD, askeri biyolojik projelerinin amaçlarının ne olduğunu, neden halka açık bilgiler olmadığını dünyaya açıklamalı." Bakanlık ayrıca, ABD'nin Çin'in Rusya'ya askeri yardım sağladığı iddiasını "yalan" olarak nitelendirdi.
 
17.09: ABD'nin açıkladığı yeni yaptırım paketinde insansız hava aracı üreten Kronştadt adlı şirketin de bulunması dikkat çekti. ABD ayrıca Gennadi Timçenko'ya ve aile üyelerine, Volga Grupp, Transoil şirketlerine ve Sberbank'ın başkanı German Gref'e yaptırım uygulama kararı aldı.
 
17.08: Alman kamyon üreticisi Daimler Truck, Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu.
 
16.46: ABD maliye bakanlığı yetkilileri, Rusya'ya karşı uygulanan mevcut yaptırımlara Merkez Bankası'nın altın alım-satım anlaşmalarının da dahil olduğunu açıkladı.
 
16.41: Bugünkü NATO zirvesi sonrası yapılan açıklamada ittifaka üye ülkelerin "Açık kapı politikasından vazgeçmek gibi bir niyetlerinin olmadığı" vurgulandı. Ayrıca NATO'ya üye ülkelerin her türlü "kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehdide" karşı hazırlık seviyesini arttırmak niyetinde olduğuna dikkat çekildi.
 
16.40: Reuters haber ajansı Stoltenberg'in bu yıl sona ermesi planlanan NATO Genel Sekreterliği görevini 30 Eylül 2023'e dek sürdürmeyi kabul ettiğini duyurdu. Stoltenberg bugünkü zirvede "Bugün NATO liderleri şu mutabakata vardı: Ukrayna’ya daha fazla destek vereceğiz ve Rusya’ya daha önce görülmemiş bedeller ödeteceğiz" diye konuştu. (gazeteduvar)
 
16.32: Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve G7 ülkeleri, Duma milletvekilleri ve savunma sanayi şirketleri yetkililerinin de aralarında bulunduğu 600'ün üstünde Rusya vatandaşına yaptırım kararı aldı.
 
15.34: Rus çelik devi Severstal, aracı Amerikan bankası Citibank'ın ödeme yapmayı reddetmesi üzerine Eurobond kupon ödemesini ertelediğini duyurdu. Bloomberg ajansı, Severstal'ın döviz olarak temettü ödeyemeneyen ilk Rus şirketi olduğunu ve teknik olarak temerrüt (default) ilan edilebileceğini duyurdu. 
 
15.32: Rusya Duması Bütçe Komisyonu Başkanı Pavel Zavalnıy: "Rusya, enerji kaynaklarını “dost olmayan ülkelere” ruble ve altın karşılığında satarken, “dost ülkeler” ödemeleri kendi ulusal para birimlerinde yuan, lira, dinar olarak yapsın. Hatta imkan olursa Bitcoin'le satış yapalım."
 
15.30: Reuters haber ajansı, Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov'un Moskova Büyükelçisi'ni geri çağırdığını duyurdu. Avrupa Konseyi toplantısı öncesi açıklamada bulunan Petkov, “Rusya'daki büyükelçimizi istişareler için geri çağıracağız. Diplomatik dilde bu, diğer tarafın da aynısını yapması gerektiği anlamına geliyor” dedi. Bulgaristan hükümetiyle Rusya’nın Sofya Büyükelçiliği arasında 3 Mart'ta diplomatik kriz yaşanmıştı. Hükümetin, Ukrayna'nın 3 Mart Ulusal Kurtuluş günü nedeniyle yayınladığı mesajda Ukrayna'daki savaşı "Bulgaristan'ın özgürlüğünü getiren savaş" benzetmesinde bulunmasına Sofya'daki Rus büyükelçi Elena Mitrofanova tepki göstermişti. Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vasil Georgiev, Mitrofanova'ya konuyla ilgili sözlü nota verdiğini duyurmuştu. (Gazete Duvar)
 
15.26: Rusya Savunma Bakanlığı, Doğu Askeri Bölge Komutanı General Aleksandr Çayko'nun "durumu yerinde incelemek üzere" Kiev yakınlarındaki cephe hatlarını ziyaret ettiğini duyurdu.
 
15.25: Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya'nın Ukraynalılara değil, ABD füzelerinin konuşlandırılması için NATO’ya sürükleyen Kiev yönetimine ve Kiev ve Lviv sokaklarında Nazi sembolleriyle dolaşanlara kızgın olduğunu söyledi. CNN’e konuşan Peskov, "Putin, Ukraynalılara kızgın değil. Rusya’da kimse Ukraynalılara kızgın değil. Putin, Ukrayna’daki NATO’nun bir parçası olmak, ülkenin topraklarına ABD’nin nükleer füzelerini doldurmak isteyenlere kızgın. Kendi ülkesinde halka, uzun yıllardır Ukrayna’da yaşayan Ruslara Rusça konuşmayı yasaklayanlara kızgın. Kiev ve Lviv sokaklarında Nazi sembolleriyle dolaşanlara kızgın” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
15.23: Putin'in yardımcılarından, Ukrayna ile müzakerelerdeki Rusya heyetinin başkanı Medinskiy, Batı'nın Rusya'nın varlığını tehdit ettiğini vurguladı. Bakanlıklar Arası Tarih Eğitimi Komisyonu toplantısında Ukrayna krizini değerlendiren Medinskiy, "Bugün Rusya'nın varlığı tehlikede. Kolektif Batı, Rusya'yı siyasi sistemin yıkımına ve ülkenin parçalanmasına doğru itiyor" dedi. Bugün yaşanan gelişmelerin Ukrayna'da Rusya'nın 'yüz yıllardır düşman' olarak lanse edildiği 'alternatif tarih' ile beyinlerin yıkanmasının bir sonucu olduğunu vurgulayan Medinskiy, şu anda Rusya'nın kaderinin tayin edildiğinin altını çizdi. (Sputnik) 
 
14.46: NATO liderleri Brüksel'deki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde bir araya geldi. Zirvenin en önemli gündemi Ukrayna'nın durumu olacak. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirvenin açılışında, liderlerin savunma harcamalarını artırmasını beklediğini söyledi, "Dünyadaki en güçlü ittifakız. Yan yana durduğumuz sürece güvendeyiz." dedi, Putin'in, Ukrayna'da "büyük hata" yaptığını belirtti. Stoltenberg, NATO'nun doğu kanadını daha da güçlendireceğini, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya'ya daha fazla asker konuşlandırılacağını anımsatan Stoltenberg, bu güçlerin gerektiği sürece orada kalacaklarını söyledi.
 
14.44: Rusya Çalışma Bakanlığı, şu anda ülke genelindeki iş bulma merkezlerinde yaklaşık 660 bin kişi işsiz olarak kayıt yaptırmış olduğunu duyurdu.
 
14.16: Zelenskiy, NATO'ya "ittifakın sahip olduğu her yüz tankın ve uçağın birini Ukrayna'ya devretmesi" çağrısında bulundu.
 
14.12: Peskov, Savunma Bakanı Şoygu'nun Putin'e ve Güvenlik Konseyi üyelerine Ukrayna'daki özel harekatın ilerleyişi, insani yardım ve kontrol altına alınan bölgelerdeki altyapının restorasyonu hakkında rapor verdiğini söyledi. "Görüşmede ayrıca Rusya'daki son makroekonomik durum, yaptırımlara karşı alınacak önlemler ve Ukrayna ile müzakere süreci ele alınırken, Ukrayna tarafının müzakerelerdeki yavaşlığından duyulan üzüntünün dile getirldiğini" kaydetti.
 
14.10: Lavrov: "Ukrayna'daki olaylar yüzünden birileri Rusya'dan ayrılmaya karar verdiyse, bu onların seçimi ve kararıdır" dedi.
 
14.09: Lavrov, "Batılı ülkelerin Rusya karşıtı birliğine şaşırmadıklarını, çünkü bunun tehdit ve şantaj yoluyla elde edildiğini" söyledi.
 
14.08: Moskova Borsası endeksi kısa işlem gününde yüzde 4.43 artışla, dolar bazlı RTS endeksi yüzde 9.11 düşüşle kapandı.
 
13.22: Peskov birifing sırasında CNN muhabirinin "Şu anda Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun nerede olduğu ve sağlık durumu hakkında bilinen bir şey var mı?" sorusuna, "Bildiğiniz gibi Savunma Bakanı'nın şimdi bir sürü endişeleri var, özel bir askeri operasyon var. Tabii ki, şu an medya faaliyetinin zamanı değil. Bu son derece anlaşılabilir bir durum" karşılığını verdi. İddialar ve haberlerle ilgili "Savunma Bakanlığı ile iletişime geçin" tavsiyesinde bulundu.
 
13.16: Peskov, bir aydır devam eden Rusya'nın Ukrayna'daki özel harekatının gidişatını nasıl değerlendirdiğini soran gazeteciye, bu soruyu Savunma Bakanlığı'na yönlendirmesini önerdi. 
 
13.15: Peskov, "Rusya'nın AB içinde 'daha ayık bir tavır sergileyen' müttefikleri olduğunu, ancak Batı'nın genel olarak Rus karşıtı histeri içinde olmasının üzücü olduğunu" söyledi.
 
13.12: Mişustin, devlet görevlilerini "istisnai durumlar dışında iş yerlerinde denetim yapmamaya ve sıkıntıdaki işletmelerin durumunu daha da kötüleştirmemeye" çağırdı.
 
13.10: Başbakan Mişustin, Rus makamlarının devlet ile inşaat sektöründeki yatırımcılar arasındaki iletişimi mümkün olduğunca basitleştireceğini ve sektöre her zaman destek olacaklarını söyledi.
 
13.08: Peskov Rusya'nın gaz satışında rubleye geçişini alıcıların "sözleşme ihlali" olarak görüp görmeyecekleri sorusuna, "Alıcılar pozisyonlarını belirleyene kadar bekleyelim" karşılığını verdi. 
 
13.06: Peskov, Anatoli Çubays'ın ayrılmasına Putin'in tepkisi sorulduğunda, "istifa ettiyse etti, zaten daimi bir personel değildi, gönüllülük esasında çalıştı" yanıtını verdi. 
 
13.04: Kremlin Sözcüsü Peskov, milyarder iş adamı Abramoviç'in, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin ilk alamasında yer aldığını teyit etti.
 
12.41: Dolar 96 rubleye, euro da 105 rubleye geriledi.
 
12.40: Rusya'nın popüler çizgifilmlerinden Smeşariki'nin yapımcıları, "yanlış anlaşılabileceği" gerekçesiyle diziden "minik bir savaş" ve "işgalciler" kelimelerini çıkardığını duyurdu.
 
12.29: Polonya, 45 diplomatını sınır dışı ettiği Rusya'nın büyükelçilik banka hesaplarını "terörizmi finanse etme" gerekçesiyle bloke etti. (İzvestiya)
 
12.27: Rusya İçişleri Bakanlığı, güvenlik sorunları dışında, küçük ve orta ölçekli işletmelerin tüm planlı denetimlerini iptal edecek.
 
12.18:  Bloomberg ajansı, Apple'ın, Rusya'nın verdiği Mir kredi kartlarının Apple Pay'de kullanımı yasakladığını yazdı. 
 
12.16: İngiltere, Rusya'ya yönelik yaptırımları genişletti. Yeni "kara liste"de, Sberbank Başkanı German Gref, Tinkoff Bank'ın sahibi Oleg Tinkov, Sberbank 1. Başkan Yardımcısı Lev Khasis dahil 59 kişi yer alıyor. Yaptırım kapsamına Gazprombank, Rosselkhozbank, Alfa-Bank, Sovcomflot, RusHydro ve Rus Demiryolları da alındı.
 
11.41: Almanya Ekonomi Bakanlığı, "Almanya'nın Rusya'dan gelen kömür, petrol ve doğal gaza derhal ambargo uygulayablecek durumda olmadığını" itiraf etti.
 
11.39: YouTube, Rusya Devlet Televizyon ve Radyo Fonu'nun daha önce gerekçe bildirmeden bloke ettiği kanalını yeniden açtı. Roskomnadzor bu kanalın kapatılması sonrası YouTube'a yönelik bloke tehdidinde bulunmuştu.
 
11.35: Ukrayna Dışişleri Bakanı, Kiev'in ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Türkiye ile güvenlik garantileri üzerinde müzakere ettiğini söyledi.
 
10.55: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Harkov bölgesindeki İzyum kentinin kontrolünün tümüyle ele geçirdiğini duyurdu.
 
10.53: Dolar kuru bu sabah 96 rubenin altını gördü.
 
 
10.51: Moskova Borsası'nda NOVATEK, Tatneft, Norilsk Nickel ve Sberbank dahil bazı hisselerde artış yüzde 20'yi aştı.
 
 
10.26: İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye’nin S-400 sistemini Ukrayna'ya göndermesini öneren makaleye yanıt vererek, fikrin hiçbir şekilde gerçekçi olmadığını ama Türkiye’nin son yıllarda Batı ile yaşadığı sorunları tartışmak için bir fırsat sunduğunu söyledi. Altun, WSJ'de yer bulan değerlendirmesinde, söz konusu fikrin hiçbir şekilde gerçekçi olmadığını ama Türkiye’nin son yıllarda Batı ile yaşadığı sorunları tartışmak için bir fırsat sunduğunu kaydetti. Altun, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın alma kararına ilişkin ABD tarafından yapılan tüm açıklamalarda, 'Türkiye’nin öncelikle ABD ile görüştüğünün ancak ABD’nin Patriot sistemini satmayı reddettiğinin' görmezden gelindiğine işaret etti.
 
10.23: Moskova Borsası, operasyon sonrası ilk işlem gününe yüzde 10'luk yükselişle başladı.
 
10.05: The New York Times'a göre, Beyaz Saray NATO ülkelerinin topraklarında Ukrayna'ya silah ve yardım içeren konvoylara bir Rus saldırısı olasılığını değerlendiriyor. ABD yönetimi, Moskova'nın nükleer silah kullanması durumunda Washington'un olası tepkisi üzerinde senaryolar geliştirmekle görevli, "Tiger" adlı bir uzman grubu oluşturdu. Grup, Moskova'dan nükleer bir saldırı ihtimali görmediklerini bildirdi.
 
09.20: Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna'ya yönelik "askeri özel operasyon"da bir ay doldu. İki taraftan da teyit edilemeyen çok sayıda can kaybı haberleri geliyor. Operasyonlar devam ediyor. İlan edilen koridorlardan sivil tahliyeleri sorunlu da olsa sürerken, diğer yandan heyetler, ateşkes ve anlaşma için müzakerelere günlük video konferans görüşmeleri ile devam ediyor. 
 
09.17: Rusya Federal Havacılık Ajansı, Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelencik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-on-Don, Simferopol ve Elista havaalanlarına uçuş yasağını 1 Nisan'a kadar uzattı.
 
09.16: “Rusya’da faaliyetlerini durdurma kararı alan bazı yabancı şirketler, buna rağmen ülkeye ürün sevkiyatına devam ediyor.” Wall Street Journal gazetesi bu bilgiye yer verdi. PepsiCo, Procter & Gamble, Unilever gibi şirketlerin, temel ihtiyaç ürünleri dışındaki ürünlerin de Rusya’ya sevkiyatını sürdükleri belirtildi.Ayrıntı için tıklayın.
 
08.23: Fransız otomobil üreticisi Renault'un Rusya'daki fabrikasında üretimi durdurması yankı yarattı. Renault, ortak şirket AvtoVAZ'ın yüzde 68'ine sahip, kalan yüzde 32'si ise Rus devlet şirketi Rostec'e ait. Renault'nun AvtoVAZ'daki hissesi ile ilgili olarak, "mevcut koşullara göre mevcut seçenekleri değerlendirirken, Rusya'daki 45 bin çalışana karşı sorumlu davranılcağı" belirtildi.
 
08.21: Western Union ödeme sistemi, bugünden itibaren Rusya'dan yurt dışına  para transferi yapmayı durdurdu.
 
08.18: Gözler bugün başlayacak NATO zirvesine çevrilirken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba zirveye Ukrayna'nın katılmayacağını, NATO'dan "sert" ve "radikal" kararlar beklemediğini söyledi. Zelenskiy'nin liderlere seslenmesi bekleniyor.
 
08.16: NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Brüksel zirvesi arifesinde yaptığı açıklamada, NATO müttefiklerinin 2014'ten bu yana on binlerce Ukrayna askerini eğittiğini ve şu anda onların ön saflarda çatıştığını söyledi. Stoltenberg NATO'nun Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini, ancak ittifakın Rusya ile doğrudan bir çatışmayı önlemekten sorumlu olduğunu vurguladı.
 
08.15: Fransız hipermarket zinciri Leroy Merlin'in de içinde bulunduğu Adeo grubu, Zelenskiy'nin Fransız şirketlerinin Rusya'dan ayrılması çağrısına yanıt olarak, "şirketin Rusya'daki çalışmalarına devam ettiğini" duyurdu.
 
08.14: Pentagon, bu hafta ABD'nin 800 milyon dolarlık askeri yardım paketinin bir parçası olarak Ukrayna'ya teslimatlara başlamayı planladığını duyurdu 
 
08.10: BM Güvenlik Konseyi, sivillerin çatışma bölgesinden hızlı ve güvenli bir şekilde tahliyesi için bir ateşkes konusunda Rusya'nın  sunduğu karar taslağını reddetti. Rusya ve Çin lehte oy kullanırken, Güvenlik Konseyi'nin geri kalan 13 üyesi çekimser kaldı. Ukrayna'da yaşananların sorumluluğu konusuna girmeden, "kötüye giden insani durumdan endişe duyulduğu" belirtilen tasarı kabul edilmedi.
 
00.05: Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Rusya'nın uluslararası hukuku alenen ihlal ettiğini belirterek bu durumun kabul edilemeyeceğini ifade etti. BM Genel Kurulu'nda konuşan Sinirlioğlu, Türkiye'nin "Ukrayna'daki kardeşlerini yalnız bırakmayacağını" ifade eden Sinirlioğlu, Rusya'ya saldırılarına son vermesi ve tüm güçlerini "derhal ve koşulsuz" Ukrayna'dan çekmes çağrısı yaptı. 
 
00.03: ABD Ticaret Bakanı Raimondo, ABD yaptırımlarını aşmak için Rusya'ya yarı iletken tedarik etmeleri durumunda Çinli şirketlere yazılım sağlamayı durduracaklarını söyledi.
 
23 Mart Çarşamba
 
23.57: Rusya Ulusal Varlık Fonu'ndaki para, Şubat 2022 sonundan 675,16 milyar ruble azaldı. RF Maliye Bakanlığı bu yılın 1 Mart itibariyle fonda yaklaşık 12.9 trilyon ruble (133 milyar dolar) kaldığını duyurdu.
 
23.55: Rusya Federasyonu'nda "yabancı ajan" statüsünde olan The Insider'ın muhabiri Oksana Baulina bombardıman sırasında hayatını kaybetti. 
 
23.36: Renault, Rusya'daki faaliyetlerini tamamen durduracağını açıkladı. Şirket yetkilileri Avtovaz'daki hisseleri konusunda da çözüm arayışında olduklarını söyledi.
 
21.48: Roskomnadzor, Ukrayna'daki özel bir askeri operasyon hakkında yalan haberlere ulaşımı sağladığı gerekçesiyle Google haber servisi News.Google'a erişimi bloke etti.
 
21.46: Wall Street Journal, Zelenskiy'nin "Rusya ile müzakerelerde yardımcı olabileceği gerekçesiyle Abramoviç'e karşı geçici olarak yaptırım uygulanmaması için" Biden'da ricacı olduğunu iddia etti.
 
21.17: Fransız biyoteknoloji şirketi Sanofi, Rusya ve Belarus'taki faaliyetlerini büyük ölçüde durdurdu. Şirket iki ülkeye sadece "hayati önemde" ilaçlar ve aşılar sağlamaya devam edecek. Sanofi, klinik deneyler için Rusya'dan yeni hasta almayacak. Şirket Rusya'da yaygın satılan No-shpa, Magne B6, Lazolvan, Zodak gibi ilaçları üretiyordu.
 
20.59: Bloomberg ajansı, Rusya'nın Ukrayna'da operasyon başlatmasının ardından Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina'nın istifa etmek istediğini ancak Putin'in istifasını kabul etmediğini yazdı. İlerleyen saatlerde Merkez Bankası bir açıklama yaparak iddiayı yalanladı.
 
Nabiullina, beş yıl daha Merkez Bankası başkanlığını sürdürebilir - geçen hafta Putin, Devlet Dumasına adaylığını sundu.
 
20.56: Rusya, iç piyasada fiyat istikrarını korumak ve talebi karşılamak için ayçiçek yağı ihracatına kota getirmeye hazırlanıyor. 
 
20.53: NATO'nun Rusya ile önceki anlaşmaları ihlal ederek, doğu kanadına kalıcı olarak ek kuvvetler yerleştirmeyi düşündüğü haber veriliyor. Kommersant'a göre bu gelişme, ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Julianne Smith tarafından doğrulandı.
 
20.52: Rusya'da 12-18 Mart haftasında yıllık enflasyon yüzde 14.53'e yükseldi. Bir hafta önceki oran yüzde 12.54 idi.
 
19.06: Rusya Ulaştırma Bakanı Vitali Savelyov, Federasyon Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Batılı leasing şirketlerinin Rusya'daki havayolu şirketlerinden 500'den fazla uçağın iadesini talep ettiğini, bu uçakları satın almanın 20 milyar dolara mal olacağını söyledi.
 
19.02: Yakın yerleşim birimlerinden saldırı haberleri gelen Kiev'de, her gün yerel saatle 20.00 ila 07.00 arası uygulanacak sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 
 
19.00: İngiliz Guardian gazetesi, İsrail'in Rusya'nın olası tepkisini dikkate alarak, Pegasus cep telefonu izleme yazılımının Ukrayna'ya satışını engellediğini iddia etti.
 
17.17: Kremlin, Anatoli Çubays'ın Putin'in sürdürülebilir kalkınma özel temsilcisi görevinden kendi isteğiyle ayrıldığını doğruladı. Peskov, "Ülkeden ayrıdı mı ayrılmadı mı, o tarafı kendi özel meselesi" dedi. Rusya'da 1990'arın başındaki olaylı özelleştirme operasyonun mimarı olan Çubays'ın en son Türkiye'de bir ATM'den para çekerken görüntülendiği iddiası sosyal medyaya yansımıştı.
 
17.14:  Rusya'nın en büyük evlere yemek servisi şirketi «Яндекс.Еда» Yandex.Yeda web sitesi, kişisel veri haklarını ihlal ettiiği gerekçesiyle "kara listeye" alındı, Roskomnadzor siteye erişimi sınırlandırdı. 
 
17.12: Rusya Başbakan Yardımcısı Husnullin: "Rusya'daki ana inşaat projeleri durmayacak, aksine hızlandırılacak. İnşaat sektörüne desteğimiz devam edecek."
 
17.10: Kremlin, Başkan Putin'in Almanya Başbakanı Scholz ile görüştüğünü açıkladı. 
 
17.09: Fransa hükümet sözcüsü, Rus oligarklarının 800 milyon euro tutarındaki varlıklarının dondurulduğunu söyledi.
 
17.07: AB ülkelerine ve ABD'ye tedarik edilen gaz karşılığında döviz cinsinden ödeme almanın anlamsız hale geldiğini kaydeden Rusya lideri, "Son günlerde bir dizi Batılı ülke tarafından Rus varlıklarının dondurulmasıyla ilgili gayrimeşru kararlar alındı. 'Kolektif Batı', kendi para birimlerine olan güveni zedeledi. Hem ABD hem de AB, prensipte Rusya'ya karşı yükümlülüklerini yerine getirmedi. Artık dünyada herkes, dolar ve euro cinsinden yükümlülüklerin yerine getirilmeyebileceğini biliyor" diye konuştu. Hasım ülkelerle gaz ödemeleri rubleye geçirildikten sonra yurtdışındaki tüm kullanıcıların rubleyle ödeme imkanına sahip olması gerektiğini belirten Putin, hükümetten Gazprom'a mevcut anlaşmalarda ilgili değişikliklerin yapılmasına ilişkin talimat vermesini rica ettiğini söyledi.
Değişikliklerin sadece ödeme kullanılacak para birimleriyle ilgili olduğunun da altını çizen Putin, Rusya'nın daha önce akdedilen sözleşmelerde kararlaştırılan hacimlerde ve fiyatlardan doğalgaz tedarikine kesinlikle devam edeceğini vurguladı. (Sputnik)
 
16.06: Avrupa piyasalarında doğal gaz bin m3 fiyatı yüzde 10 artışla 1250 dolara yükseldi.
 
15.50: "Dost olmayan ülkeler, öncelikle de AB Rus gazı için ruble ödemek zorunda kalacaksa, hesap hangi kur üzerinden yapılacak? Borçlular rubleyi nereden, nasıl satın alacak? Ayrıca bu karar, ABD baskısına rağmen kararsız olan Avrupa'yı, Rusya gazı ve petrolünden daha fazla uzaklaşmaya itecek mi?" M. Komsomolets, şu anda bu sorulara yanıt arandığını yazdı.
 
15.45: Putin'in gaz alacaklarının ruble ile tahsil edilmesi kararının ardından, Moskova Borsası'nda dolar, Moskova saati ile 15:27'de 95 rublenin altına düştü. Euro da 110 rubleye geriledi. (RBC)
 
15.26: Putin, "Rusya, daha önce imzalanan sözleşmelerine bağlı olacak, vaad edilen hacim ve fiyatta alıcılara gaz tedarik etmeye devam edecek. Rusya itibarına değer veriyor."
 
15.28: Putin, Rusya'ya yaptırım uyguladıkları için "dost olmayan ülke" listesinde bulunan alıcılara satılan gaz karşılığı ödemelerin en kısa sürede rubleye çevrilmesi için hükümete emir verdi. Bu ne anlama geliyor? Ayrıntılar ve sistemin nasıl işleyebileceği henüz açıklanmadı. İlk yorumlarda, AB başta olmak üzere "dost olmayan" ülkeler aldıkları gazın parasını ruble ile yapmak zorunda kalırsa, rublenin euro karşısında hızla değer kazanacağı öngörülüyor.
 
Rusya'nın "dost olmayanlar" listesinde şu ülkeer var:
 
Avustralya, Arnavutluk, Andora, Büyük Britanya (İngiltere), AB ülkeleri: Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Macaristan, Almanya, Yunanistan, Danimarka, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Finlandiya, Fransa , Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Estonya.  Ayrıca İzlanda,  Kanada, - Lihtenştayn, Mikronezya, Monako, Yeni Zelanda, Norveç, Kore Cumhuriyeti, -San Marino, Kuzey Makedonya, Singapur,  ABD Tayvan,  Ukrayna,  Karadağ, İsviçre, Japonya.
 
15.14: Putin'in danışmanlarından Anatoli Çubays "Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonu protesto etmek amacıyla" istifa ederek ülkeyi terk etti. Çubays, Putin'in sürdürülebilir kalkınma konularında özel temsilcisiydi. Gazeteci Farida Rustamova, Çubays ve karısının Türkiye'de olduğunu iddia etti.
 
14.58: Moskova, kapanan yabancı fast food restoranlarının yerini doldurmak için çalışıyor. Başkent Belediye Başkan Yardımcısı Natalia Sergunina, fast food satış noktaları açmak isteyenlerin başvurularının 30 Haziran'a kadar kabul edileceğini duyurdu.
 
14.55: Lavrov, barış gücü askerleri yollanmasını öneren Polonya'nın muhtemelen batı Ukrayna'ya yerleşmek isteyeceği tahmininde bulundu. Lavrov, "Belki de barış gücü diye gelip Lvov'da bir karargâh kurup orada kalmak istiyorlardır. Benzer düşünceleri geçmişte de vardı" dedi.
 
14.52: Rusya'nın devlet kontrolündeki kamuoyu araştırma şirketi VTsIOM'un 17 Mart tarihli anketine göre, Ukrayna'daki özel operasyonu destekleyen Rusların oranı üç haftada yüzde 65'ten yüzde 74'e yükseldi. Rapora göre, desteklemyenlerin oranı yüzde 25'ten yüzde 17'ye düştü.
 
14.50: Askeri opersyon başladığından beri kapalı olan Moskova Borsası'nda (IMOEX) işlemler yarın 33 hisse ile başlayacak. Alım satım 09.50-14.00 saatleri arasında yapılacak. Açığa satış yasaklandı. 
 
14.48: Nestle şirketi, KitKat ve Nesquik markalarını Rusya'dan tamamen çekme kararı aldı. Öte yandan Nestle ve Unilever, Rusya'da yapacağı zamları açıkladı. Ayrıntı için tıklayın.
 
14.05: Almanya Başbakanı Olaf Scholz parlamentoyd yaptığı bütçe konuşmasında, Almanya'nın Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma konusunda temkinli konuştu. Scholz, "Bu bağımlılığı mümkün olan en kısa sürede sona erdireceğiz. Ancak bunu bir günde yapmak, ülkemizi ve tüm Avrupa'yı resesyona sokmak anlamına gelir. Yüz binlerce kişinin işi tehlikeya düşer. Bütün sanayi dalları uçurumun eşiğine gelir. Yaptırımlar Avrupa devletlerine, Rusya'dan daha fazla zarar vermemeli. Putin'in Ukrayna'daki savaş hakkındaki gerçekleri duyması gerekiyor. Gerçek şu ki,  savaş Ukrayna'yı mahvediyor. Ancak savaşla birlikte Putin, Rusya'nın geleceğini de mahvediyor” dedi.
 
13.49: Rusya'nın Varşova Büyükelçiliği, Polonya'nın 45 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldığını doğruladı. Diplomatların en geç beş gün içinde ülkeyi terk etmeleri istendi.
 
13.16: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova ve Kiev arasında şu ana kadar iki kez esir değişimi gerçekleştiğini duyurdu.
 
13.15: Kiev'in Ukrayna vatandaşlarının Rusya'nın saldırıları sonucu hayatını kaybettiği yönündeki iddialarını reddeden Peskov, "Ukrayna Başsavcılığı'na inanmıyoruz. Rus askerler, sivil hedeflere bombardıman düzenlemiyor ve ateş açmıyor. Aksine Rus askerleri sivillere yardım ediyor. Kentlerden giderek daha fazla görgü tanığı çıkıyor ve oralarda canlı kalkan olarak alıkonulduklarını, aşırı milliyetçi taburların ateş açtığını anlatıyor" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
13.01: Peskov: "Ukrayna'ya NATO barış gücü gönderme kararı pervasız ve tehlikeli bir adım olacaktır. Ukrayna'da özel askeri harekat yürütülüyor ve askerlerimizin NATO askerleriyle çatışması, onarılması zor sonuçlara yol açar.
 
Savunma Bakanlığı gerekli gördüğünde, Ukrayna'daki özel harekat sırasında Rus odrusunun kayıpları hakkında yeni bilgiler verecek."
 
12.47: Rusya'da ilaç sıkıntısı başgösterdi. Çeşitli sağlık kuruluşlarında çalışan doktorlarla konuşan Kommersant gazetesi insülin, mide ve tiroid ilaçları dahil olmak üzere 80'den fazla ilaca erişemediklerini söyledi. Sağlık Bakanlığı ise ilaç tedarikinin sürdüğünü açıkladı.
 
12.22: İktidar partisi Birleşik Rusya'nın Duma'daki milletvekillerinin, parti başkanının izni olmadan Rusya'yı terk etmeleri yasaklandı. (RIA)
 
12.19: Sırp yönetmen Emir Kustrıica, Ukrayna krizini, 'NATO'nun 1999'da Yugoslavya'ya düzenlediği hava harekatının devam filmi' diye değerlendirdi. RT'ye konuşan Kusturica, 1999'da NATO'nun Yugoslavya'ya saldırdığı sırada Rusya'nın zayıf olması ve dönemin Devlet Başkanı Boris Yeltsin'i destekleyen 'Batı oligarşisi' tarafından yönetilmesinden ötürü Sırbistan'ın özgürlüğünün, sınırlarının ve varlığının korunması mücadelesinde 'yapayalnız' kaldığını söyledi. Sputnik'in aktardığına göre, Ukrayna'da yaşananları “Bu savaş birdenbire ortaya çıkmadı. Bu, çok daha önce tohumlanmış bir şeyin devamı" diye değerlendiren Kusturica, Soğuk Savaş sonrası Rusya'nın ortaklık teklifini reddeden Batı'daki 'Rusofobi'nin' sürekliliğine dikkat çekti.
 
12.18: Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü’nde konuşan Lavrov, “Batılı ülkeler arabuluculuk rolü oynamaya çalışıyor. Buna karşı değiliz, ancak yıllardır bahsettiğimiz kesinlikle net kırmızı çizgilerimiz var” dedi. Lavrov, “Ukrayna’nın elini tutan tarafın ABD’li meslektaşlarımız olduğu izleniminden kurtulmak güç. Zira müzakere sürecinin hızlıca tamamlanması onların yararına değil. Ukrayna’yı silahla doldurmaya devam etmeyi umuyorlar. Görünüşe göre bizi de olabildiğince uzun süre askeri çatışma halinde tutmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.  Lavrov, Rusya Merkez Bankası’nın varlıklarının dondurulmasının hırsızlık olduğunu ifade etti. Lavrov’a göre yaptırımlar Batı’nın, tek kutuplu dünya inşa etmek yolundaki ‘Rusya engelini’ kaldırmayı amaçlıyor. (Sputnik)
 
12.10: Lavrov: "Müzakereler zorlu geçiyor, Ukrayna tarafı sürekli olarak pozisyon değiştiriyor ve kendi gündeme getirdiği teklifleri bile reddediyor."
 
12.09: Lavrov: "Ukrayna, Batı tarafından Rusya'nın bağımsızlığını bastırmak için bir araç olarak seçildi. Avrupa Birliği NATO ile tamamen birleşti, blok üyesi olmayan bazı ülkeler bile ittifakın tatbikatları için altyapı sağlıyor. Batı rakip gördüğü her ülkeyi kontrol altına almak istiyor, şimdi Rusya, bir sonraki hedef Çin olabilir."
 
12.06: Biden'ın reytingi anti rekor kırdı. Reuters ve Ipsos tarafından yapılan ankete göre, halkın sadece yüzde 40'ı Biden'ı destekliyor. Son bir haftada güvenoyu yüzde 3 düştü. Rusya'da resmi  kamuoyu yoklama kuruluşu VTsİOM ise, halkın Putin'e olan güveninin bir haftada 2,2 puan artarak yüzde 79,6'ya yükseldiğini açıklamıştı.
 
12.05: Lavrov: "Rusya gelecekte Batı'ya hiç bir konuda bağımlı olmayacak. Ancak isterlerse işbirliğine hazırız."
 
11.38: ABD'de iki farklı partiden senatörlerin, Rusya'nın yaklaşık 132 milyar dolarlık altın rezervini de dondurabilmek için ABD Hazinesi ile birlikte ortak çalışma yürüttükleri bildiriliyor.
 
11.35: "Polonya, casusluk suçlamasıyla yaklaşık 40 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı." Bu bilgiyi, Polonya portalı Onet'e dayanarak RIA duyurdu.
 
11.34: VTB Capital tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bu yıl Rusya'da uçak fiyatları yüzde 50'den fazla artacak, uçuş talebi yüzde 20 azalacak.
 
11.33: Lavrov'dan açıklamalar: "Şu anda olanlar, Ukrayna'yla ilgili değil, ABD'nin dünyaya hükmetme arzusuyla ilgili."
 
10.31: Çin Dışişleri Bakanlığı, Rusya'yı G20'den çıkarma girişimlerini yorumlarken, "örgütün bir üyesinin diğerini dışlama ya ihraç etme hakkına sahip olmadığını" hatırlattı ve Moskova'ya destek verdi.
 
10.13: RIA, Ukrayna birliklerinin bu sabah Donbass bölgesindeki üç yerleşim yerini top atışına tuttuğunu duyurdu.
 
10.11: Japon elektronik üreticisi Sharp, Ukrayna'daki durum nedeniyle Rusya'ya mal sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.
 
08.22: Yabancı şirketler yol ayrımında: Kalmak mı, devretmek mi? Tıklayın
 
08.21: Rus şirketlerinde yabancı hissedarların hakları askıya alınıyor. Tıklayın
 
08.20: "Ruslar akın etti, Türk sahillerinde ev kiraları 3 katına kadar fırladı" Haberin ayrıntısı için tıklayın.
 
08.13: Kremlin'im Rusya Güney Federal Bölge Temsilci Yardımcısı Kirill Stepanov, Mariupol otoyolunun kontrol altına alınmasıyla Kırım'ın Donbass ile güvenli bir kara ulaşım koridoruna kavuştuğunu  söyledi. Stepanov, "Kırım'dan Herson'a giden demiryolu da kullanılıyor, Herson sakinlerine insani yardım ve inşaat malzemeleri sağlamak için şu anda çalışıyor" dedi.
 
08.06: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarının "kısa vadeli bir önlem değil, uzun vadeli bir uyuşmazlık" olduğunu söyledi. Bunun "yaptırımları uygulayan ülkelere de zarar vereceğini" hatırlatan Scholz, Almanya'nın Rus petrol, gaz ve kömür ithalatına olan bağımlılığını mümkün olan en kısa sürede minimuma indirmesi gerektiğini özellikle vurguladı.
 
08.02: Avurpa'nın önde gelen Almanya merkezli meteoroloji kuruluşu (EUMETSAT), Rusya ile hava durumuna dair veri paylaşımını durdurdu. 
 
07.51: ABD Savunma Bakanlığı, Peskov'un yaptığı Rusya'nın "varoluşsal bir tehditle" karşı karşıya kalması durumunda nükleer silah kullanabileceğine ilişkin açıklamasını kınadı. Pentagon sözcüsü John Kirby, Moskova'nın nükleer tehditle ilgili açıklamalarını tehlikeli olarak nitelendirdi. Salı günü CNN ile yaptığı bir röportajda Peskov, Moskova'nın nükleer silah kullanmayı düşünüp düşünmediği sorusuna doğrudan yanıt vermekten önce kaçınmış, daha sonra sunucu Christiane Amanpour, Putin'in nükleer cephaneliğini hangi koşullarda kullanacağını sorduğunda Peskov, "Ülkemize yönelik varoluşsal bir tehdit varsa, o zaman bu mümkündür" yanıtını vermişti. Bu sözleri yorumlayan Pentagon Sözcüsü John Kirby, "Sorumlu bir nükleer güç böyle davranmamalı" dedi.
 
07.48: Rusya-Ukrayna müzakereleri için konuşan Zelenskiy, görüşmelerin zor geçtiğini, bazen skandallar yaşandığını söyledi, "Ama adım adım ilerliyoruz" dedi. İki taraf, anlaşma aşamasına gelinene kadar müzakerelerin içeriği konusunda açıklama yapılmamasında mutabık kalmıştı. Bu arada Zelenskiy Papa'yı Ukrayna'ya davet etti.
 
07.46: The Wall Street Journal, Biden yönetiminin Rusya Devlet Duması'ndaki 300'den fazla milletvekiline yönelik yeni yaptırımlar planladığını yazdı. Çok sayıda millevekilinin yurt dışında mal varlığı olduğu biliniyor.
 
07.41: Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD), öğrencilerin eğitim başarılarını değerlendirmek için yapılan uluslararası program PISA'ya Rusya'nın katılımını askıya aldı. Rusya, 2000 yılından bu yana testlere katılıyordu.
 
07.38: Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı İsmail Demir, İzvestiya'ya verdiği demeçte, Türkiye'nin ABD baskısı nedeniyle S-400 Triumph'lardan vazgeçmeyi düşünmediğini söyledi. Demir, "Bu bizim için bir tartışma konusu değil. Geçmişte bu konuyu tartıştık ve şimdi Rusya Federasyonu ile işbirliğini] sürdürüyoruz" dedi. Demir, Türkiye'nin pozisyonunun barışı sağlamak ve Ukrayna'daki ihtilafı sona erdirmek olduğunu kaydetti.
 
07.33: THY'nin Moskova-İstanbul seferini yapan yolcu uçağına bomba ihbarı yapıldı.  Moskova’dan dün 15.40'ta kalkan TK418 sefer sayılı A330 tipi uçağa yapılan ihbar nedeniyle Romanya hava sahasında F-16 uçakları THY uçağına eskortluk yaptı. Uçak 4 saat 5 dakikalık uçuşla İstanbul Havalimanı’na indi. Romanya jetlerinin son iki günde Wizz Air (Kutaisi-Varşova) ve Air Serbia (Belgrad-Moskova) uçaklarına yapılan bomba ihbarları nedeniyle de acil duruma geçerek havalandığı belirtildi.
 
07.30: Netflix, Rusya'daki App Store ve Google Play'den uygulamasını kaldırdı. 
 
07.25: Hafta başında Rus turistlere tekrar kapılarını açan Vietnam'dan kötü haber: Vietnam Havayolları, uçaklarının sigortasına ilişkin çıkan sorunlar nedeniyle Rusya'ya uçuşlarını askıya aldığını açıkladı.
 
22 Mart Salı
 
22.51: Общественное мнение "Obşestvennoye Mneniye" (Kamuoyu Görüşü) Vakfı tarafından yapılan bir ankete göre, Rusların yüzde 68'i özel bir askeri operasyonu destekliyor. Raporda, "60 yaş üstü vatandaşlar arasında destek yüzde 82" denildi. (Interfax).
 
21.59: Peskov: "En başından beri hiç kimse Ukrayna'da özel askeri operasyonun birkaç gün süreceğini düşünmedi."
 
21.53: Macron bu akşam bir kez daha Putin'i aradı. Kremlin, liderlerin Rusya-Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin seyri de dahil olmak üzere son durum hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu açıkladı.
 
21.50: Peskov CNN'e verdiği röportajda, "Rus ordusu sivil hedeflere saldırmıyor, özel operasyonun amacı 'Ukrayna'yı işgal etmek' değil" dedi.
 
21.48: Peskov: "Rusya nükleer silahları ancak ülkemize yönelik gerçek bir tehdit olması durumunda kullanabilir."
 
21. 13: CNN, ismi açıklanmayan ABD ve NATO yetkililerine dayanarak, Belarus'un yakında Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonuna katılabileceğini iddia etti.
 
21.11: Fransız finans grubu Credit Agricole, Rusya'daki faaliyetlerinin askıya alındığını duyurdu. 
 
21.09: Reuters'in bildirdiğine göre, Ukrayna'da hububat ekilen alan 2021'deki 5,4 milyon hektardan bu yıl 3-3,3 milyon hektara düşecek. Zelenskiy bugün İtalya parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmada, "Ukraynalı çiftçiler ekim yapamadığı için pek çok ülkeyi etkileyecek açlık tehlikesi oluşacağı" uyarısında bulunmuştu.
 
21.06: Fransız enerji şirketi TotalEnergies, Rus petrol alımlarını en geç yıl sonuna kadar tamamen durdurmak için yeni satın alma sözleşmesi yapmamaya ve sözleşmeleri yenilememeye karar verdi.
 
20.12: Rusya'da VPN trafiği 24 Şubat'tan bu yana yüzde 670 arttı. (Statista)
 
20.06: Dolar günü 103.55 rubleden, euro 114,5 rubleden kapattı. Ruble az da olsa değer kazandı.
 
20.04: Türk Hava Yolları, 1 Nisan'dan itibaren St. Petersburg-Antalya seferlerine başlayacak.
 
19.54: Basketbol Euroleague Rus takımları CSKA, UNICS Kazan ve Zenit'i ligden ihraç etti, aldıkları puanları sildi. 
 
19.52: AB'den kendi şirketlerine destek paketi: Artan gaz fiyatlarından etkilenen Avrupalı ​​şirketler, ek maliyetlerin tutarının yüzde 30'una kadar, 2 milyon eurodan fazla olmamak üzere tazminat alabilecek. Rusya karşıtı yaptırımlar nedeniyle zarara uğrayan tüm şirketlere, cirolarına göre, 400 bin euroraya kadar yardım yapılacak. (Kommersant)
 
19.47: Google'ın Rusya'daki ofislerinde çalışan yabancı personeli çekmeye başladığı bildirildi. (Bloomberg) 
 
19.43: Anonymous bilgisayar korsanlarının, Rusya pazarında kalma kararı alan Nestle'nin veritabanını çaldığı iddia edildi. Ukrayna medyasına göre, yayınlanan veriler  e-posta, şifreler ve dünyanın en büyük gıda şirketinin müşterilerine ait bilgileri içeren 10 GB'lık dosyalardan oluşuyor. 
 
19.40: Rusya Savunma Bakanlığı, bugün Ukrayna'da düzenlenen özel bir operasyon sırasında birliklerin 4 km daha ilerlediğini ve Novomihailovka yerleşimine yaklaştığını duyurdu. Saldırılarda bazı 
yakıt, yağ, roket ve mühimmat depolarının imha edildiği, Ukrayna'nın 83 askeri tesisinin vurulduğu bildirildi.
 
19.38: Hollanda Başbakanı Rutte ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Odessa Körfezi'nden sürüklenen mayınların Türk kara sularını tehdit ettiğine ilişkin iddiaya "Savunma Bakanlığı tedbir alınıyor" diye yanıt verdi. Erdoğan, Zelenskiy ve Putin ile görüşmelerini sürdürdüğünü söyledi.  Diplomasinin tek çıkış yolu olduğunu belirten Erdoğan, bu çabayı sürdürmeyi devam ettireceklerini söyledi.  Hollandalı gazeteci, Başbakan Rutte'ye "Türkiye Rusya'ya yaptırım uygulamamış bir ülke Türkiye bu yaptırımlara katılmadı, katılmamalı mı?" sorusunu sordu.  Rutte, "Türkiye BM yaptırımlarını uyguluyor. Türkiye'nin tüm yaptırımları uygulamasını arzularız ama diplomatik rolü oynamasından da memnunuz" yanıtını verdi.   
 
18.26: İsrail, Ukrayna'nın batısında insani yardım kapsamında bir sahra hastanesi kurdu. Hastanede 65 İsrailli doktor ve hemşire çalışacak.
 
17.32: Polonya hükümeti, Rusya'ya ait 33 milyon dolarlık varlığın dondurulduğunu açıkladı.
 
17.30: Dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinden Maersk, müşterilerine Rusya'daki operasyonlara sona vereceğini ve varlıkları satışa çıkaracağını bildirdi. Rusya'dan daha önce ithal edilen tüm konteynerlerin ihracatının nisan sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.
 
17.24: Rusya devlet demiryolu işletmesi RJD, Alman üretici Siemens'in Rusya'ya yeni Sapsan satışını durdurduğunu açıkladı.
 
16.19: Renault'nun Moskova fabrikasının yeniden üretime başlayacağı öğrenildi (The Guardian).
 
16.08: İtalya Başbakanı Mario Draghi,  Zelenskiy'nin bugün İtalyan parlamentosuna hitaben yaptığı konuşmanın ardından, İtalya'nın Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılımını desteklediğini söyledi.
 
16.06: İrlanda hükmeti, Ukrayna'dan 200 bin mülteciyi kabul etme kararını görüşüyor.
 
15.39: Zelenskiy, Papa Francis ile Ukrayna'daki insani durumu görüştü, "Vatikan'ın acıların sona ermesinde üstlendiği arabuluculuk rolünü memnuniyetle karşılıyoruz. Ukrayna ve dünya için ettiği dualara teşekkür ettim" dedi. Askeri operasyonun ikinci gününde, Papa bizzat Vatikan'daki Rus büyükelçiliğine gitmiş ve endişelerini dile getirmişti. Uzmanların "diplomatik protokolden benzeri görülmemiş bir durum" dedikleri ziyaret yarım saat sürmüştü.
 
15.57: Moskova'da bir mahkeme yeni yasaya dayanarak, "ordunun eylemleri hakkında sahte haber yaymakla" suçlanan 38 yaşındaki Sergey Klokov hakkında iki ay hapis kararı verdi. Rus medyasına göre Klokov, İçişleri Bakanlığı'nın çalışan bir teknisyen.
 
15.51: Kremlin, bugün Putin'in hükümetle altyapı ve konut inşaat programlarının uygulanmasına dair gündemi görüşeceğini söyledi. Toplantının başında Putin'in yeni bir açıklama yapma ihtimali bulunuyor.
 
15.49: Duma gündemine yeni bir yaa tasarısı geldi: Şirketler, "dost olmayan ülkelerden gelen yaptırımlar nedeniyle" yükümlülüklerin yerine getirilmesinin imkansız hale geldiği durumlarda, mevcut sözleşmeleri feshedebilecek veya dondurabilecek.
 
15.47: Devlet Duması, Rusya'da ilaç sektörü için yeni bir yasa kabul etti. Buna göre, hükümet, yabancı ilaçların Rusya pazarına kabulü için basitleştirilmiş bir prosedür uygulayıp bunların Rusça etiketli yabancı ambalajlarda satılmasına izin verebilecek. Üreticiler ve ithalatçılar, Rusya'daki faaliyetlerini askıya alma durumunda, bunu en az altı ay önceden bildirmek zorunda kalacaklar.
 
15.46: Medvedev: "İşsizliğin artması ve benzeri görülmemiş yaptırım baskısı nedeniyle toplumsal gerilim mümkün."
 
15.45: Hollanda enerji şirketi Eneco Rusya'dan doğal gaz alımı için yeni sözleşme yapmayacağını duyurdu.
 
15.44: Rusya Ticaret ve Sanayi Manturov, "Rusya pazarından nihai olarak çekildiğini açıklayan hiçbir yabancı işletme olmadığını" söyledi. Bakana göre alınan kararlar geçici.
 
15.43: Moldova Dışişleri Bakanı Nikolai Popescu, Kişinev'in Ukrayna'daki durum karşısında tarafsızlığını ilan etti. Moldova, 2014 yılından bu yana Rusya'ya yönelik AB yaptırımlarına da katılmıyor.
 
15.42: İran'ın Rusya Büyükelçisi Kazem Celali, ülkesinin Rusya'ya yapı malzemeleri ve ilaç ihraç etmeye hazır olduğunu söyledi. 
 
15.40: Hollanda hükümeti, şu ana kadar 392 milyon euro değerindeki Rus mal varlığını dondurdu. 
 
14.35: Rus milyarder Roman Abramoviç'in yatının Bodrum kıyılarına gelmesini Ukraynalı yelkenciler protesto etti. Bodrum'da bulunan Ukraynalı yelkenciler, Abramoviç'in "My Solaris" isimli yatının ilçe açığına demirlemesi üzerine bir bota binerek Kumbahçe açıklarına gelip, protestoda bulundu.
 
14.31: Oriflame, Rusya'daki yatırımlarını durdurdu.
 
14.28: Devlet Duması, "Rusya'nın yurtdışında faaliyet gösteren herhangi bir devlet organı hakkında yalan ve yanlış bilgi yayanlar için cezai yaptırımlar getiren" bir yasa tasarısını kabul etti. Yasanın ihlali durumunda cezalar, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri hakkında sahte bilgilerin yayılması hakkındaki yasada olduğu gibi, 15 yıla kadar hapis cezası olacak.
 
14.27: Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yaakob, Malezya ve Vietnam'ın Rusya karşıtı yaptırımları desteklemediğini ve Ukrayna'daki krizle ilgili olarak tarafsız kalacağını söyledi.
 
14.25: İtalya Başbakanı Mario Draghi, AB yaptırım listelerinde yer alan Rus girişimcilerin ülkedeki 800 milyon euroyu aşan varlıklarının dondurulduğunu söyledi.
 
14.23: İngiliz makamları, Gazprom'un İngiltere'deki gaz dağıtım şirketi Gazprom Energy'yi kamulaştırma planları olduğu haberleri medyaya yansıdı. Gazprom, şirketin düzenleyici üst kurum ile sürekli temas halinde olduğunu, şu anda böyle bir kararın alınmadığını duyurdu. 
 
14.00 Rusya Devlet Duması, yaptırımlara karşı alınan ilk önlem-destek yasasını kabul etti. Buna göre, 2021-2022 döneminde banka mevduatlarının faiz gelirlerinden gelir vergisi alınmayacak. Otomobiller için lüks vergisi seviyesi bu yıldan itibaren araç değerlerinde 3 milyon rubleden 10 milyon rubleye çıkarılacak. 
 
13.42: Peskov, "Ukrayna'daki özel askeri operasyonu desteklemeyen çok az Rus olduğunu, Kremlin'in onların da aslında neler olduğunu anlayacaklarını umduğunu" söyledi.
 
Kremlin'in "Ukrayna'daki harekatı desteklemeyen Rusların görüşlerini dikkate alıp almadığı" sorusuna Peskov, "İstatistiklerin, anketlerin gösterdiği gibi, vatandaşların büyük çoğunluğu, yüzde 75'inden fazlası özel operasyonu destekliyor, Rusya Devlet Başkanı'nın eylemlerini doğru buluyor.  Bu operasyonun amaç ve hedeflerine, nedenlerine dair çok net, aktif açıklamalar yapılıyor. Umarız aynı fikirde olmayanlar ne olduğunu anlarlar. Ayrıca, aynı fikirde olmayanların, olup bitenler hakkında Batı'dan gelen yalan nehrinde gezinmeye başlamaları ve o haberlerde aktarılan her şeyin doğru olmadığını anlamaları çok önemli" yanıtını verdi.
 
Peskov, her şeye rağmen özel harekatı desteklemeyen Rusların da görüşünün alındığını belirtti ve "Elbette onların görüşleri de duyuyorlar. Ama yine de azınlık azınlıktır" dedi.
 
13.30: Zelenskiy'nin dün yaptığı "Kırım ve Donbass'ın statüsü konusunun tüm Ukrayna'da yapılacak bir referandumda karara bağlanması gerektiği" açıklamasına Peskov'dan yorum:
 
"Ukrayna egemen bir devlettir. Kendi iç devlet prosedürleri olabilir ve muhtemelen olmalıdır. Diğer yandan müzakere masasında olan maddeler var. Bu maddelerin ayrıntılarına giremem. Şu anda bu ayrıntılar kamuoyuna açıklandıkları anda, zaten istediğimizden çok daha yavaş ve daha az anlamlı olan müzakere sürecine zarar verebileceğini düşürünüyoruz."
 
13.24: Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin'in Zelenskiy'nin yaptığı gibi Batılı ülkelerin parlamentoları önünde bir konuşma yapma gibi bir planı ya da bir teklif olmadığını söyledi. Peskov, "Özellikle ülkemize karşı düşmanca adımlar atan ülkeler söz konusu olduğunda, herhangi bir inisiyatif almak istemiyoruz” dedi.
 
13.04: Washington'ın Ankara'ya Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya göndermesini önerdiğine dair iddialar ABD Dışişleri Bakanlığı basın toplantısında gündeme geldi.  ABD Dışişleri Sözcüsü Price, “Söz ettiğiniz haberler konusunda yorum yapmayacağım. Ukraynalı ortaklarımıza, karadan havaya dahil olmak üzere, Rusya’dan gelen tehditle mücadele için ihtiyaç duydukları sistemlerin tedarik edilmesi için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. (VOA)
 
13.00: The Wall Street Journal, ABD'nin Ukrayna'ya Sovyet hava savunma sistemleri gönderdiğini bildirdi. Habere göre Pentagon, gizli bir programın parçası olarak on yıllar boyunca Sovyet ekipmanını, Rus askeri teknolojisini incelemek için satın almış.
 
12.56: Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi, bir Navtex bildirisi yayınladı ve Karadeniz'de sürüklenen mayınların yarattığı tehlike konusunda uyarıda bulundu. Rus tarafı, Ukrayna'nın Karadeniz sahillerine döşenen mayınların bir kısmının fırtınayla kopup sürüklendiği uyarısında bulunmuştu. Rusya basınına göre 420 mayından söz ediliyor.
 
12.52: Ukrayna heyetinin başkanı Podolyak, "Taraflar belli konularda uzlaşmaya varana kadar müzakerelerde kaydedilen gelişmeleri kamuoyuna açıklamama konusunda bir anlaşmaya varıldı" dedi. Rusya ile Ukrayna heyetlerinin video konferans yöntemiye her gün görüştüğü belirtildi.
 
12.46: Kommersant gazetesi Rus bankaların batı menşeili yazılımları yerli muadilleriyle değiştirmeye başladığını yazıyor. Habere göre bankalar alternatifi bulunmayan yazılımları "torentten" indiriyor. Uzmanlar, bunun güvenlik sorunları yaratmasından endişe ediyor.
 
12.43: Novaya Gazeta'nın Nobel Barış Ödülü sahibi genel yayın yönetmeni Dmitri Muratov, Nobel madalyasını satışa çıkarma kararı aldığını açıkladı. Açık arttırma evlerine çağrıda bulunan Muratov, satıştan elde edilen geliri Ukrayna Mülteci Fonu'na bağışlayacağını söyledi.
 
12.39: Duma Bilgi Teknolojisi ve İletişim Komitesi Başkanı Aleksandr Hinşteyn, VPN hizmetlerinin kullanımını yasaklama bir girişimleri olmadığını söyledi: "Bu konuda yasa çıkarıp VPN kullanımına yasak getirilmesi boşuna olur."
 
12.34: Biden, Rusya'ya tepkisiz kalan Hindistan'ı suçladı. Biden "Dörtlü Diyalog grubunun üyelerinden ABD, Avustralya ve Japonya'nın Rus şirketlerine yaptırım uygulamasına rağmen, dördüncü üye Hinidstan Moskova'yı kınamadı bile" dedi.
 
12.33: Rusya'nın insan hakları ombudsmanı Tatyana Moskalkova, Rusya'nın Ukrayna'ya 500'den fazla esir askeri teslim etmeye hazır olduğunu ve Kızıl Haç'la temas kurulduğunu açıkladı.
 
12.31: Donetsk Halk Cumhuriyeti sözcüsü, "ordunun Mariupol bölgesinin yüzde 50'sinde kontrolü ele geçirdiğini" söyledi.
 
12.29: Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullanmaya başladığı Kinjal (Hançer)  hipersonik füzesi için, "Durdurmak neredeyse imkansız" yorumunu yaptı.
 
12.24: Rusya Ulaştırma Bakanlığı: "Rus havayolu şirketleri şu ana kadar 78 uçağını kaybetti. Hepsine yurt dışında el konuldu. Şirketler şimdiye kadar yaklaşık 800 uçağı Rus siciline devrettti. Şirketlerimiz, 739'u yabancı sicilde kayıtlı olmak üzere toplam bin 367 uçak işletiyor."
 
12.21: Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov, "Batı, Rusya'ya diz çöktüremeyecek" dedi. Ryabkov, "Rusya'nın nükleer silahların kullanımı konusunda her zaman sorumlu bir yaklaşımı olduğunu ve asla gerilimi yükseltmediğini" söyledi.
 
12.18: Avrupa'da Rusya'dan alınan petrole ambargo konusunda uzlaşmazlık derinleşiyor. Reuters'e göre, Rus petrolü, AB'ye yapılan tüm ithalatın yüzde 27'sini oluşturuyor. Avrupa Birliği'nde ambargo konusunda ortak bir pozisyon oluşmadı. Almanya ve Hollanda "acele kararlar alınmaması" uyarısında bulundu. Macaristan yaptırıma açıkça karşı çıktı. Bulgaristan, böye bir karar alınsa bile istisnalar yapılmasını istedi. Dün Rusya Enerji Bakanı Novak, ambargo durumunda petrol fiyatının 300 dolara çıkacağı uyarısında bulunmuştu.
 
12.17: Japon IT şirketi NEC, Rusya'daki yeni siparişleri, teslimatları ve yatırımları askıya aldığını açıkladı.
 
12.14: Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Japonya ile Kuril Adaları müzakerelerinden Rusya'nın çekilme kararını yorumladı: "Kuril Adaları'nın kaderi bağlamında, bu karar tarihsel olarak haklı, gecikmiş ve adil bir karardır. Açıkçası, bu konuda Japonlarla hiçbir zaman bir fikir birliğine varamayacaktık. Bunu hem biz hem de onlar anladı. Bu yüzden Kurillerle ilgili müzakereler her zaman ritüel nitelikte kalmıştı."
 
12.12: Rusya, sivi havacılıkta oluşan açığı kapatma planı çerçevesinde, yıl sonuna kadar 10 Tu-214 uçağı üretmeyi hedefliyor.
 
12.11: Çin, ABD'nin Rusya'ya desteğini gerekçe yaparak yaptırım uygulaması halinde karşılık vereceğini duyurdu.
 
10.21: Speedo, olimpiyat şampiyonu Rus yüzücü Yevgeni Rılov'la olan sponsorluk anlaşmasını iptal etti. Rılov, geçtiğimiz hafta Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyona destek amacıyla düzenlenen Lujniki mitingine katılmıştı. Uluslararası Yüzme Federasyonu da mitingde Z sembolü taşıdığı görülen Rılov hakkında soruşturma başlatılacağını duyurdu.
 
10.18: Finlandiya, Rus iş adamlarına ait olduğu tahmin edilen 21 yata el koydu.
 
07.10: Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden Rus şirketi Evraz, eurobond ödemelerinin bloke edildiğini duyurdu. Şirket bunu, hisselerin yüzde 28,64'üne sahip olan Roman Abramoviç'in İngiltere'nin yaptırım listesinde olmasına bağlıyor.  Şirket, bonolar için ödenmesi gereken 18,9 milyon doların Societe Generale New York muhabir bankası tarafından bloke edildiğini bildirdi. Evraz, vadesi 2023 olan tahvillerin faiz ödemelerini 16 Mart'ta yaptığını, hesapta yeteri para olmasına rağmen ödemenin bloke edilmesinin "potansiyel bir temerrüt durumu" yarattığınu duyurdu.
 
06.58: Rusya'da halkın yüzde 42'si Rusya'dan ayrılan şirketlerin çoğunun bir yıl içinde geri dönüşünü bekliyor. Yüzde 26'sı bu sürecin mevcut şartlarda 3-5 yıla uzayacağına inanıyor. Anket Moskova'daki özel Sinerji Üniversitesi Analitik Merkezi tarafından yapıldı. Aynı zamanda, katılımcıların yüzde 58'i Rus işadamlarının ayrılan yabancı markaların yerini neredeyse tamamen doldurabileceklerini düşünüyor. Rusların yüzde 42'si bunu kısmen mümkün görüyor. 
 
06.57: Zelenskiy, NATO ülkelerinin üçte birinin Ukrayna'yı ittifakın bir parçası olarak görmek istemediğini söyledi. Ancak Zelenskiy'e göre NATO'nun kapıları Ukrayna'ya açık kalacak.
 
06.53: Zelenskiy, Ukrayna tarafına uluslararası toplum tarafından koşulsuz güvenlik garantleri verilmesi durumunda  Rusya ile Kırım ve Donbass cumhuriyetlerinin tanınması konularını da görüşmeye hazır olduğunu söyledi.
 
06.49: Zelenskiy, ülkenin istihbarat servisisinin kendisine "üç gün içinde Ukrayna'yı terk etmesini tavsiye ettiğini" söyledi. Ancak her koşulda Kiev'de kalma kararı aldığını söyledi.
 
06.47: Biden, Rusya'nın ekonomik yaptırımlara misilleme olarak ABD'ye karşı siber saldırılar düzenleme yollarını aradığı konusunda uyardı. NATO zirvesi için Brüksel'e gitmeden önce yaptığı açıklamada Biden, ABD'deki özel sektör şirketlerini olası bir saldırıya karşı siber güvenliklerini güçlendirmeye davet etti.
 
 
21 Mart Pazartesi,
 
23.55: Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçiliği, Türkiye vatandaşlarına yönelik tavsiyesini sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımıyla duyurdu. Büyükelçiliğin paylaşımı şöyle:  “Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerini anlayışla karşılayan ve tutumunu ifade etmekten çekinmeyen tüm Türkiye vatandaşlarına minnettarız. Bununla birlikte, şu anda Donbass'a seyahat etmekten ve özellikle de silahlı çatışmalara katılmaktan kaçınılmasını tavsiye ederiz.” 
 
23.51: Ukrayna heyetinin başkanı Mykhaylo Podolyak, Ukrayna'nın direncinin Rusya'yı durumun “gerçekliğini daha yeterli değerlendirmeye” zorladığını ve bunun iki ülke arasındaki barış görüşmelerinde “bir tür diyaloga” yol açtığını söyledi. BBC'ye konuşan Podolyak, Kiev'in toprak bütünlüğü veya Ukrayna'nın egemenliği konusunda herhangi bir taviz vermeyeceğini belirtti.  Podolyak, barış anlaşmasıyla ilgili herhangi bir kararı, Zelenskiy ile Putin'in vereceğini söyledi.
 
23.45: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Avrupa'da kalamayan ve “ABD'ye yerleştirilmeleri daha iyi bir seçenek olacak” Ukraynalı mültecilerin işlemlerinin hızlandırmanın için Birleşmiş Milletler ile görüştüklerini açıkladı.
 
23.09: Rusya Savunma Bakanlığı söczücü Konaşenkov, Kiev’de vurulan alışveriş merkezinin roket depolamak ve çok namlulu roket sistemlerini doldurmak için büyük bir üs olarak kullanıldığını söyledi. Koneşankov, "21 Mart gecesi, uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahla, çok namlulu roket fırlatma sistemi ve mühimmatlarının saklandığı depo olarak kullanılan boş bir alışveriş merkezindeki üs tamamen imha edildi.” ifadesini kullandı. Ukrayna, Rus ordusunun başkent Kiev’deki alışveriş merkezine düzenlediği saldırıda 8 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
 
22.52: Fransız bankacılık grubu BNP Paribas, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı. Kurumsal müşterilerle çalışan banka, mart sonundan faaliyetlerini durduracak.
 
22.51: Rusya, Euronews'in yayınlarını bloke etti. 
 
21.32: Zelenskiy, Rusya ile olası bir uzlaşma anlaşmasının Ukrayna'da referanduma sunulması gerektiğini söyledi. Ukrayna lideri, ortada tarihsel değişiklikler olduğunu, halkın buna cevap vererek sözünü söylemesi gerekeceğini, bunun yolununda referandum olduğunu vurguladı ve "Ne olursa olsun halka gideceğiz" dedi.
 
21.31: Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan’ı çağırarak 'Rusya’ya karşı girişilen düşmanca eylemlere kararlı ve sert karşılık verileceği' konusunda uyardı. Bakanlığın sitesinde yapılan açıklamada, Sullivan’ın kuruma çağırılarak ABD Başkanı Joe Biden’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i 'savaş suçlusu' olarak nitelediği sözlerin 'kabul edilemez' olduğunun iletildiğini ve protesto notası sunulduğu kaydedildi. Açıklamaya göre 'ABD Başkanı'nın üst düzey devlet adamına yakışmayan bu tür açıklamalarının Rus-Amerikan ilişkilerini kopmanın eşiğine getirdiği' vurgulanarak, Sullivan Rusya'ya karşı girişilen düşmanca eylemlere kararlı ve sert karşılık verileceği konusunda uyarıldı. (Sputnik)
 
19.26: Rusya, Ukrayna yaptırımlarına katılan Japonya ile barış görüşmelerini askıya aldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcsü Zaharova, Moskova'nın mevcut koşullar altında Japonya ile bir barış anlaşması müzakerelerini sürdürme niyetinde olmadığını söyledi. Ayrıca Rusya, Kuril Adaları'nın güneyinde ortak ekonomik faaliyetlerin kurulması konusunda Japonya ile diyalogdan çekildi ve Kuril'i Haponların vizesiz ziyaret etme hakkını da iptal etti. 2. Dünya Savaşı'nın bitiminden beri üzerinde anlaşmazlık olan Kuril Adaları yüzünden iki ülke hukuken "savaş haline" devam ediyor.
 
17.48: Bloomberg: "İngiltere, Gazprom'a bağlı Gazprom Marketing & Trading Retail Ltd şirketini geçici olarak millileştirmeye hazırlanıyor."
 
17.30: Buchenwald ve Mittelbau-Dora Bellek Vakfı, İkinci Dünya Savaşı sırasında dört toplama kampından sağ çıkmayı başaran soykırım mağduru Boris Romançenko'nun Harkov'da hayatını kaybettiğini açıkladı. Romançenko'nun evine isabet eden bir bomba nedeniyle öldüğü öğrenildi.
 
17.21: Moskova'da bir mahkeme Meta'yı "aşırılıkçı örgüt" ilan ederek Rusya'da etkinlikte bulunmasını yasakladı. İnstagram ve Facebook'un erişim engeli sürecek, WhatsApp açık kalmaya devam edecek.
 
16.24: Dünya Satranç Federasyonu FİDE, Rus büyükusta Sergey Karyakin'e 6 ay men cezası verdi. Karyakin bu yıl oynanacak adaylar turnuvasına katılamayacak. Ukrayna'da doğan ve sonradan Rusya vatandaşı olan Sergey Karyakin, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyona açıktan destek veren ender Rus satranççılar arasında. Son şampiyona maçında Magnus Carlsen'in rakibi olan Rus büyükusta Yan Nepomnyaşi'nin turnuvaya katılımı konusunda bir engel bulunmuyor. Nepomnyaşi, önde gelen Rus büyükustalarla birlikte operasyonun durdurulması çağrısında bulunmuştu.
 
15.47: Rusya Başbakan Yardımcısı Batının Rusya'dan petrol alımını durdurması halinde varil fiyatının en az 300 dolara kadar yükseleceğini söyledi. Avrupa Birliği, yeni yaptırım paketinde Rusya'dan petrol alımının durdurulması konusunu görüşüyor.
 
15.46: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, büyük perakende zincirlerinde şeker satışının son bir haftada yüzde 29 azaldığını yazdı. Bakanlık küçük zincirlerde de şeker sıkıntısı çekilmediğini bildiriyor.
 
15.45: Ukraynskaya Pravda gazetesi Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin son turunun da sonuçlandığını bildiriyor. Gazete müzakereletin oldukça zor geçtiğini yazdı.
 
14.21: Rus hükümeti ekonomik önlemleri ela aldı.  Başbakan Mişustin, deniz konteyner taşımacılığı için ek devlet desteği sağlanacağını söyledi. Rusya'daki şeker ve greçka (karabuğday) stoklarının iç talebi karşılamaya yeterli olduğu bildirildi. Ayrıca çiftçilere ana tahıl ürünlerinin Rus tohumlarının temininde sorun olmadığı bildirildi. 
 
13.56: Avrupa spot piyasalarında doğal gaz fiyatı 15 Mart'tan bu yana ilk kez bin 200 dolara geriledi.
 
13.39: Rus Ural petrolünün, piyasada varil başına 20 ila 30 dolar arasında değişen inidirimlerle satılmaya başlandığı bildiriliyor. 
 
13.34: Moskova Borsası'nda işlemlerine izin verilen Rusya devlet tahvillerinin (RGBI) fiyatı yüzde 10'a yakın düşerek Aralık 2014'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü.
 
13.32: Gürcistan TV kanalı IMEDI'nşn anketine göre, halkın yaklaşık yüzde 65'i, hükümetinin Batılı ülkeler tarafından Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlara katılmama kararı almasını doğru buluyor. Yanlış bulanlar yüzde 30,4.
 
13.29: Rusya Enerji Bakanı Novak: "ABD ve İngiltere'nin Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını yasaklama kararının etkisi önemsiz, çünkü bu ülkelere arz önemsizdi. Rusya'da gaz ve petrol üretimi tüm yaptırım baskılarına rağmen kesintisiz devam ediyor."
 
13.26: Moskova Tverskoy Bölge Mahkemesi bugün Meta'yı aşırılıkçı bir şirket olarak tanıma ve Rusya'daki faaliyetlerini yasaklama davasını görüşüyor. Savcı, Rusya'da Facebook ve Instagram'ın faaliyetlerinin yasaklanması gerektiği ancak WhatsApp messenger'ın kapsam dışında tutulmasını istedi.
 
13.23: Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti, yaptırımları aşmak için, büyük miktarlarda kumaş alımında Orta Asya ülkeleri ve Türkiye'ya yöneliyor. Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, "Kumaş, aksesuar ithalatı ile ilgili sorular var. Özbekistan'ı ve Türkiye'yi ziyaret edeceğiz. Yeni lojistik şemalar oluşturmamız gerekiyor” dedi.
 
12.16: Peskov:  "Kiev ile müzakereler sırasında ateşkesi, aşırı milliyetçiler  toparlanmak için kullanıyor. Uluslararası örgütler, insani yardım koridorlarının çalışmalarını engelleyen milliyetçilere için Kiev'e baskı yapabilir.  Rusya, Kiev ile müzakerelerde arabuluculuk öneren tüm ülkelere minnettardır, bu baskılarla Ukrayna'yı daha uzlaşmacı hale getirmek önemli."
 
12.15: Peskov: "Rusya'nın petrol satışına ambargo koyma kararı, Avrupa'daki enerji dengelerini bozacar ve herkesi derinden etkiler."
 
12.12: Peskov: "Moskova, üçüncü ülkelerin Ukrayna'daki özel bir operasyona müdahale etme girişimlerini olumsuz değerlendirecektir. Putin ve Zelenskiy arasında bir görüşme, önemli bir ilerleme kaydedilince ve müzakerelerin olası sonuçları üzerinde anlaşmaya varılınca sözkonusu olur."
 
11.07: Rusya'nın önde gelen konut yatırım şirketlerinden FSK, inşaat malzemesi tedariği için Türkiye ve Çin'den şirketlerle görüşmeler yaptığını duyurdu.
 
11.04: Japon giyim markası Uniqlo, Moskova'daki 21 mağazasının ve online satışlarının bugünden itibaren geçici olarak kapandığını duyurdu. 
 
10.52: İsveç Aftonbladet gazetesinin haberine göre, çeşitli NATO ülkelerinden 13 savaş gemisi askeri tatbikatların ardından Stockholm'e gidiyor. Gazetenin İsveç ordusunu kaynak gösterdiği haberinde, 9 Almanya gemisi ve Baltıklardan 4 geminin Stockholm'e giden gemiler olduğu belirtildi. Aftonbladet'e göre, gemilerin söz konusu hareketi ise "Ukrayna'daki durumla ilgili değil". NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg pazar günü yaptığı açıklamada, üye ülkelerin Ukrayna'ya desteklerini artırdıklarını söylemişti. (Sputnik)
 
10.46:  Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabahki füze saldırısında Ukrayna'nın Batısında, Rivne bölgesindeki Novaya Lubomirka'da silah eğitim kampında buşunan 80 kadar yabancı paralı askerler ve Ukraynalı milliyetçi güçlerinin imha edildiğini duyurdu. Ayrıca, yine yüksek hassasiyetli füzelerle, Selets köyü yakınlarındaki bir mühimmat deposunun ve mekanize bir tugayın karargahının vurulduğu bildirildi. 
 
10.34: Yeni Zelandalı en büyük süt ürünleri üreticisi Fonterra Cooperative Group Ltd. Rusya pazarından ayrıldığını duyurdu. Şirket, Moskova ofisini kapatmaya, yerli partneri Unifood ile ortaklıktan çekilmeye karar verdi.
 
10.30: Moskova Borsası'nda yeni haftaya dolar 105 rubleden, euro 116,73 rubleden başladı. 
 
10.28: Ukrayna, Rusya'nın tamamen kuşattığı  Mariupol kentindeki askerlerinin silah bırakması ve açılacak koridorlardan şehri terk etmesi önerisini reddetti. Bu arada şehre ilk insani yardım konvoyunun ulaşyğı bildirildi. 
 
10.26: Rusya'nın en büyük kamu teşekkülerinden Rosteh'in başında bulunan ve Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Sergey Çemezov'un oğlu, kendine ait giyim markasının bünyesinde "Tüm Dünyada Barış" sloganıyla yeni bir seri ürettiğini duyurdu.
 
10.18: Kommersant gazetesi, Rusya'da valilerin "kaynak yetersizliği nedeniyle" doğrudan seçimlerin iptal edilmesini istediğini yazdı. Valilerin bir kısmı atamayla, bir kısmı seçimle iş başa geliyor. Seçimlerin masrafı yerel yönetimlerin bütçesinden karşılanıyor.
 
10.15: Rusya'nın önde gelen müzisyenlerinden Boris Grebenşikov, Berlin'de Ukrayna lehine düzenlenen Barışın Sesi adlı müzikal etkinlikte sahne aldı.
 
10.14: Şeremetyevo Havaalanı, çalışanların yüzde 40'ını ücretsiz izne gönderecek (İzvestiya.)
 
10.10: Rusya Merkez Bankası Birinci Başkan Yardımcısı Sergey Şvetsov görevinden ayrıldı. Kommersant, Şvetsov'un Moskova Borsası izleme kuruluna başkan olarak atanabileceğini yazdı.
 
09.49: AVTOVAZ İjevsk'teki fabrikasında Lada Vesta üretimine 21-22 Martta yeniden başlıyor. Lada Granda üretimine ise bir kere daha ara verilecek.
 
07.21: Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, pazar akşamı başkentin Podolski semtinde patlamalar meydana geldiğini, bazı evlerle birlikte bir alışveriş merkezlnin vurulduğunu söyledi.
 
07.12: The Wall Street Journal, ismi açıklanmayan üst düzey ABD yetkililerine atıfta bulunarak, "Rusya'nın Ukrayna'da taktiklerini değiştirdiğini" iddia etti. WSJ'ye göre "Moskova, Rusya ile Kırım yarımadası arasında bir 'kara köprüsü' sağlamanın yanı sıra Donbass üzerindeki kontrolünü genişletmeyi amaçlıyor". ABD yönetiminden bir yetkili, "Askeri değerlendirmelerimize göre, Putin kuşatma taktiklerine dönüyor gibi görünüyor, Kiev'e girilmesini beklemiyoruz" dedi.
 
07.01: Çin'in ABD büyükelçisi, Pekin'in Rusya'ya silah ve mühimmat göndermeyeceğini ve "krizi tırmandırmak için her şeyi yapacağını" söyledi.
 
06.51: Ukrayna'daki Rus askeri operasyonu, küresel enerji piyasalarında şok etkisi yaratıren, şimdi yiyecek kıtlığı tehdidi dünyayı sardı. Buğday, mısır ve arpa Rusya ve Ukrayna'da, gübre Rusya ve Belarus'ra "mahsur" kaldı. Operasyonın başından bu güne, küresel buğday fiyatları yüzde 21, arpa yüzde 33 ve gübre fiyatları yüzde 40 arttı.
 
06.48: Beyaz Saray, "Rusya'nın askeri operasyonuna destek sağlaması halinde ABD'nin Çin'e nasıl bir yaptırım uygulayacağını önceden kamuoyuna açıklamayacağını, ancak Pekin'in bunları bildiğini" duyurdu. .
 
06.45: Beyaz Saray, Biden'ın Ukrayna'daki durumu görüşmek üzere bugün Macron, Scholz, Draghi ve Johnson ile telefon görüşmesi yapacağını duyurdu. Biden 23 Mart'ta Brüksel'e uçacak  ve NATO, G7, AB zirvelerine katılacak. Biden'ın Brüksel'de NATO müttefikleriyle yapacağı görüşmelerin ardından 25 Mart'ta Polonya'ya gideceği açıklandı.
 
06.42: Telegram Rusya'da ilk kez WhatsApp'ı pas geçti, Mart ayının ilk iki haftasında payı Şubat ayının aynı dönemine göre yüzde 48'den yüzde 63'e yükseldi. WhatsApp'ın payı yüzde 48'den yüzde 32'ye, Viber'in payı ise yüzde 5'ten yüzde 4'e düştü.
 
06.38: Beyaz Saray "Rusya'ya yaptırımların kaldırılması mevzubahis bile değil" açıklaması yaptı. ABD yöneytimi tam aksine, petrol ve gaz dahil olmak üzere Rusya ekonomisinin daha fazla sektörünü ve daha fazla bankayı kapsayacak şeklde yaptırımları genişletmeye hazır olduğunu duyurdu.
 
06.36: Reuters, AB ülkelerinin Rusya'ya karşı 5. yaptırım paketi üzerinde çalıştığını, Moskova'ya petrol ambargosunun da masada olduğunu duyurdu. Avrupalı ​​diplomatlar ajansa, Litvanya da dahil olmak üzere Baltık ülkelerinin petrol ambargosu için bastırdıklarını, ancak Avrupa'daki enerji fiyatları rekor seviyeye çıktığı için Almanya'nın buna sıcak bakmadığını söyledi.
 
20 Mart Cumartesi
 
22.31: Kuzey Ukrayna'daki Çernobil nükleer santralinde üç haftadan fazla bir süredir izinsiz, kesintisiz görev yapan, santral alanındaki lojmanlarda yatan 64 işçinin evlerine gitmelerine izin verildi. Rusya'nın kontrolünde olan santralde 200'den fazla teknik personel ve korumadan oluşan çalışanlar, şubat ayından bu yana vardiya değiştirememişti. Vardiya değişikliği ile santralin sorunsuz çalışmaya devam ettiği bildiriliyor.
 
22.23: Bulgaristan hükümeti, Ukrayna Donanması tarafından Karadeniz'e yerleştirildiği söylenen mayınların halka ve gemilere verebileceği zarar konusunda acil uyarı yayınladı. Açıklamada, “Özellikle Varna ve Burgaz sakinlerinden dikkatli olmalarını istiyoruz. Denizde veya kıyıda şüpheli küre şeklinde cisimler bulunursa vatandaşlardan 112 acil telefon numarasına haber vermelerini rica ediyoruz" denildi. FSB, bu sabah Ukrayna'nın Karadeniz'de sahillerine mayın döşediğini, bunların olası bir fırtına ile açık denize taşınabileceği ve ardından Türkiye kıyılarına, hatta Akdeniz ülkelerine ulaşabileceğini duyurmuştu.
 
22.18: Fransa, Rusya Merkez Bankası'nın 22 milyar euro parasının yanı sıra, Rusya vatandaşlarına ait 850 milyon euro değerinde varlığı da dondurduğunu açıkladı.
 
21.48: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ulusal taburu "Donbass"a karşı operasyonların başarıyla tamamlandığını, gün boyunca Rus birliklerinin 12 kilometre ilerleyerek Nikolskoye hattına ulaştığını açıkladı.
 
21.43: Dünyanın "Elveda Lenin" filmindeki rolüyle tanıdığı, Rusya'nın en ünlü sinema ve tiyatro oyuncularından Çulpan Hamatova, Rusya'yı terk ettiğini açıkladı. Sanatçı, çocuklarıyla birlikte Letonya'ya taşındığını belirterek, "En fazla 3-4 ay işsiz yaşayacak param var" dedi. Hamatova, Putin'in 2012'deki seçim kampanyası için destek videosu çeken sanatçılar arasındaydı.
 
20.58: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, pazar günü İsrail parlamentosu üyelerine seslendi, İsrail'in politikalarını eleştirdi. Zelenskiy, İsrail Başbakan Bennett'e Rusya ile arabuluculuk çabaları için teşekkür etti, ancak aynı zamanda İsrail hükümetini Ukrayna tarafında yeterince güçlü bir ahlaki duruş sergilemediği için kınadı. Zelenskiy, "Ülkeler arasında arabuluculuk yapmak mümkün, ama iyi ve kötü arasında değil" dedi.  İsrail, Ukrayna'nın kask gibi savunma ekipmanı sağlama taleplerini bile reddetmişti. İsrail Knesset'i (Parlamento) şu anda tatilde olduğu için Zelenskiy'nin konuşmasını, 120 milletvekilinin ve bakanların çoğu ofislerinden veya evlerinden canlı video yayınında dinledi.
 
19.20: Zelenskiy: "NATO üyesi olsaydık bu savaş başlamazdı. Ülkem için, halkım için güvenlik garantileri almak istiyorum. NATO'nun bizi bir, iki ya da beş yıl içinde kabul edeceğini söylemelerini ya da sadece açıkça 'hayır' demelerini istedim. Cevap çok açıktı: NATO'ya üye olmayacaksınız, ancak resmi olarak kapılar açık kalacak."
 
18.31: CNN'e röportajında Zelenskiy, "Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü kaybetmeyi kabul edemeyeceğini" söyledi.
 
18.28: Dünyanın en büyük petrol üretim teknoloji-ekipman şirketlerinden biri olan Weatherford International, Rusya'ya teslimatları, yeni yatırımları ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi projelerini askıya aldı. Daha önce aynı sektörden Schlumberger ve Baker Hughes, Rus projelerine yatırım yapmayı reddetmiş, Amerikan Halliburton Rusya'daki faaliyetlerini sınırlamıştı.
 
18.26: Rus devlet haber ajansı RIA'nın aktardığına göre, "Karadeniz Filosu Komutan Yardımcısı Andrey Paliy, Mariupol'un Nazilerden kurtarılması için yapılan çatışmada öldü". Ajans bu açıklamayı 
Sevastopol Senatörü Yekaterina Altabayeva'ya dayanarak duyurdu. 
 
18.24: Zelenskiy CNN'e verdiği röportajda "Putin ile görüşmeye hazırım. Son iki yıldır buna hazırım. Bu savaşı müzakere olmaksızın bitiremeyeceğimizi düşünüyorum" dedi. Zelenskiy, "Ancak bu girişimler başarısızlıkla sonuçlanırsa, bu Üçüncü Dünya Savaşı'nın başlangıcı anlamına gelir" uyarısında bulundu. 
 
18.10: Pentagon, ABD'nin Kiev'e yaptığı toplam askeri yardımın 2 milyar dolara ulaştığını duyurdu.
 
17:29 Ukrayna'da sıkıyönetim, Zelenskiy'nin kararnamesi uyarınca 26 Mart'tan itibaren 30 gün daha uzatıldı.
 
17:29 Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelere yarın devam edilecek. 
 
17:28 Ukrayna Maliye Bakanlığı: "Ülke ekonomisinin sadece yüzde 30'u çalışabiliyor."
 
17:26  BM: Ukrayna'da 10 milyon sivil evini terk etti.
 
17:25  Slovak basınına göre, Slovakya'ya Amerikan Patriot hava savunma sisteminin konuşlandırılması başlıyor. Ülke, Ukrayna'ya devredilecek olan S-300 hava savunma sistemi karşılığında NATO'dan Patriot talep etmişti.
 
17:24  Patrik Kirill, tüm inananları "tek halk" diye tanımladığı Ruslar ve Ukraynalılar için dua etmeye çağırdı. Kirill, "halkın ve kilisenin manevi birliğini korumak için çalışan herkesin, seçilen yolun doğruluğunda tereddüt etmemesi gerektiğini" söyledi.
 
17:23 Ukrayna ve Donbass'tan Rusya'ya toplamda 335 binden fazla kişi geldi.
 
15.04: Fransa, Rusya Merkez Bankası'na ait 22 milyar euro tutarındaki varlıkları dondurduğunu açıkladı. 
 
13.57: Çavuşoğlu, Kiev ve Moskova'nın "önemli meseleler" üzerinde poizsyonlarının yakınlaştığını söyledi.  Çavuşoğlu, "Önemli konularda, kritik konularda her iki tarafın pozisyonlarında da bir yakınlaşma var. Özellikle ilk dört maddede hemen hemen anlaştıklarını görüyoruz" dedi. Ukrayna'nın NATO üyeliğinden vazgeçilmesi, silahsızlanma ve karşılıklı güvenlik güvenceleri verilmesi ilerleme kaydedilen maddeler arasında. Rusçanın Ukrayna'da yaygın kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili de mesafe alındı. Hürriyet gazetesine konuşan Çavuşoğlu, taraflar arasında kalıcı ateşkesin sağlanması için mesafe alındığını vurgulayarak, "Eğer taraflar mevcut pozisyonlarından geri adım atmazlarsa ateşkes için umutlu olduğumuzu söyleyebiliriz. Liderler arasında açık kanallar var. Bu artık biliniyor" diye konuştu.
 
13.55: Alman Sendikalar Birliği de, tasarruf için yollarda araçlara geçici hız limiti önerdi: Otobanlarda 100, şehirlerde 30 km.
 
13.51: Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir'in, halkı "Putin'le savaşmak için daha az et yemeye" çağırmasına Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova'dan ironik yanıt geldi. Zaharova, "Rusya ile mücadele etmek için  için daha az nefes almalarını" tavsiye etti.
 
09.47: Rusya Savunma Bakanlığı, Jitomir bölgesinde yabancı paralı askerlerin bulunduğu bir üssün bu sabah düzenlenen saldırıda imha edildiğini bildirdi. Saldırıda 100'den fazla Ukrayna askeri ve yabancı paralı askerin öldürüldüğü belirtildi.
 
Bakanlığın bu sabahki brifinginde şu bilgiler paylaşıldı:
 
"Rus ordusu, füze saldırısında, yabancı paralı askerlerin de konuşlandığı Jitomir bölgesinde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait özel harekat kuvvetlerinin eğitim merkezini imha etti. 
 
19 Mart akşamı ve 20 Mart sabahı, Calibre seyir füzeleri ile, hasarlı Ukrayna zırhlı araçlarının onarım atölyesi vuruldu.
 
Hazar Denizi'nden fırlatılan füzelerle Nikolayev bölgesinde Ukrayna ordusu için yakıt depolayan ana üs imha edildi.
 
Kırım hava sahasından, Ukrayna zırhlı araçlarına yakıt tedarik edilen bir akaryakıt ve madeni yağ üssüne "Kinjal" füzeleriyle saldırı gerçekleştirildi.
 
DHC birlikleri Stepnoye kasabasının kontrolünü ele geçirdi, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin 53. Mekanize Tugayının geri çekilen birimlerini takibe başladı, 25 personel, 2 tank, 2 piyade savaş aracı ve 5 arazi aracı imha edildi.
 
Rusya Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna'nın altı mobil elektronik harp sistemi "Bukovel"i topçu ateşi ile imha etti ve "Bayraktar" İHA'sı Şibennoye bölgesinde vurularak düşürüldü.
 
Özel harekatın başlangıcından bu yana 207 insansız hava aracı, bin 467 tank ve diğer zırhlı muharebe aracı, 148 çok amaçlı roketatar, 573 sahra topu ve havan topu ile bin 262 adet özel askeri araç imha edildi."
 
 
09.20: Rus yetkililer, çoğu Mariupol'den olmak üzere yaklaşık 11 bin mültecinin son 4 gün içinde Ukrayna'dan ayrılığ Kırım'a ulaştığını duyurdu.
 
09.17: Washington Post, ABD ve Avrupa hükümetlerinden kaynaklarına dayanarak, "Kiev'in barış görüşmelerinin gidişatı hakkında çelişkili sinyaller gönderdiğini" yazdı. Habere göre, Zelenskiy, "Rusya taleplerini yumuşatana kadar çatışmaların devam edeceğini" söylerken, Ukrayna heyetinin başkanı  Podolyak, "müzakerelerde şimdiden belli ölçüde ilerleme kaydedildiğini ve önümüzdeki birkaç gün ya da belki birkaç haftada ateşkes olabileceğini" açıkladı.
 
09.15: Yaptırımların ardından Başbakan Mişustin, 30 yaşın altındaki gençleri işe alan şirketlere devlet desteği sağlanmasına dair bir kararnameyi imzaladı.
 
09.20: Çin Dışişleri Bakanlığı, ülkenin Ukrayna'daki olaylar karşısında tarafsız bir tutum takındığını ve zamanın "kendilerinin tarihin doğru tarafında olduğunu" göstereceğini söyledi.
 
09.18: Ukrayna'da "Rusya yanlısı" olduğu bildirilen 11 partinin faaliyetleri yasaklandı. Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin kararını dün gece Zelenskiy açıkladı.
 
09.16: Avustralya, alüminyum üretimi için gerekli bazı kaynakların Rusya'ya ihracatını yasakladı. Amaç Rusya'nın aluminyum üretimine darbe vurmak. En büyük alüminyum şirketi UC Rusal'ın sahibi  Oleg Deripaska da yaptırım listesinde. (RBC)
 
09.13: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Vladimir Zelenskiy ve ailesine İngiltere'ye sığınma teklif ettiğini, ancak reddettiğini söyledi.
 
09.05: Reuters, ABD yönetiminin Türkiye'ye "S-400’leri Ukrayna'ya gönderme olasılığını değerlendirmesi" çağrısı yaptığını iddia etti. Ajansın ismini açıklamadığı üç kaynağa dayandırdığı haberine göre ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında da konu gündeme getirildi.
 
Sputnik’in Reuters'tan aktardığına göre analistlerin, ‘Türkiye tarafından geri çevrileceğinden emin olduğu teklif' olarak tanımladığı söz konusu olasılığın, Sherman ve Türk yetkililer arasında Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin iyileştirilmesi konusunda yapılan görüşmelerin bir parçası olduğu belirtildi. Konuya dair Türk makamlarından herhangi bir açıklama yapılmadığı vurgulandı.
 
Sherman, Türkiye ziyareti sırasında Habertürk televizyonuna 5 Mart'ta verdiği bir demeçte, "Herkesin S-400 konusunun uzun süredir devam eden bir sorun olduğunu bildiğini düşünüyorum ve belki de bu, sorunu çözmek için yeni bir yol bulabileceğimiz bir an" ifadelerini kullanmıştı.
 
Reuters'a konuşan Philadelphia merkezli Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nün araştırma direktörü Aaron Stein, "Türkiye şimdiye dek bıçak sırtında başarıyla yürümeyi başardı. Ancak S-400'lerin gönderilmesi kesinlikle ciddi bir Rus öfkesine yol açacaktır. Ayrıca Erdoğan için S-400, Türk egemenliğinin bir sembolü haline geldi, bu yüzden S-400'leri takas etmek artık o kadar kolay olmaz” değerlendirmesinde bulundu.
 
00.38: Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir, halkı "Putin'le savaşmak için daha az et yemeye" çağırdı. Özdemir, "Vejetaryen olmama rağmen herkesin vejeteryan olması gerektiğini söyleyecek değilim. Ama şöyle söyleyelim: Daha az et yemek Putin'e karşı mücadeleye  bir katkı olur" Tarı Bakanına göre "Rusya  ihraç ettiği gıda ürünlerini silah olarak kullanıyor." 
 
00.22: Rusya vatandaşlarına ait 3 milyar dolar, dünyanın önde gelen offshore adalarından Bahamalar'ın Merkez Bankası'nda bulundu. Bunun 420 milyon dolarlık ksmının mevduatta, 2.5 milyar dolarlık bölümünün vakıf fonlarında (trust fund) bulunduğu haber veriliyor. Bu varlıkların bloke edilmesi gündemde. (M. Komsomolets).
 
19 Mart Cumartesi
 
22.09: BM raporuna göre Ukrayna'daki çatışmalarda bugüne dek 64'ü çocuk 847 sivil öldürüldü, bin 399 kişi de yaralandı.
 
22.06: Rusya birliklerinin Ukrayna'nın adı en çok duyulan "Aydar taburu"nun savunmasını kırmayı başardığı ve Şahtyorskoe-Novoukrainka hattına ulaştığı bildirikdi. Rusya Savunma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, 30 kadar militan öldürüldü. 
 
20.42: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye'nin, her iki tarafla da iletişim kanallarını açık tuttuğunu ve iki ülke liderlerini bir araya getirmeye hazır olduğunu belirterek, "Şimdi ihtiyacımız olan şey, iki lider, Putin ve Zelenski arasında stratejik düzeyde bir toplantı." dedi.Kalın, "Putin'in, Rusya'yı güçlü bir konumda tutacak ve aynı zamanda bir barış anlaşmasını kabul etmesini sağlayacak bir tür anlaşmaya varmanın farklı olasılıklarına bakarak, tüm bu seçenekleri değerlendirdiğine inanıyorum. Liderler bir araya gelmeden ve Rusya bir barış anlaşmasını kabul etmeden bunun ne zaman, nerede veya ne kadar ileri gitmesi gerektiğini söylemek zor. Ancak bu ne kadar uzun sürerse, Rus ordusuna ve Rus ekonomisine de o kadar ciddi zararlar vereceğine inanıyorum" dedi. Öte yandan Kalın, Minsk Anlaşması'na atıfta bulunarak, "Oldukça yıpratılmış ve zayıflatılmış olmasına rağmen Minsk Anlaşması’na bir şans daha verilmemesi için bir neden göremiyorum. Ya da Ukrayna'da özellikle Donbas bölgesinde yaşayan Rus nüfusuna hitap edecek Minsk anlaşması gibi bir şeye. Ancak bunlar, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünde yapılmalı." dedi.
 
19.21: The Washington Post: "Bazı Batılı yetkililer, Ukrayna yönetiminin Rusya ile müzakerelerin ilerleyişi hakkında muğlak ve çelişkili sinyaller verdiğini düşünüyor. Bazı NATO ülkeleri Kiev'in Moskova'ya karşı büyük tavizler vereceğinden korkuyor."
 
19.18: Rusya, turistleri için yeni destinasyonlar arıyor. Venezuela'ya charter uçaklarının seferi planlanıyor. Ayrıca nisan ayından itibaren haftada bir kez milli havayolu Conviasa, başkent Karakas'tan Moskova'ya direkt uçacak. Uçuşun hangi güzergahtan yapılacağı ve kaç saat süreceği henüz belli değil.
 
19.17: İngiltere Başbakanı Boris Johnson: "2014'te Kırım sonrasında yaptığımız gibi Putin'le ilişkileri normalleştirmeye çalışmak aynı hatayı tekrarlamak olur."
 
19.13: Oscar'larda 'En İyi Kısa Animasyon Filmi' dalında finale kalan Rus çizgi filmi olan 'Boxballet'in Rus yönetmeni Anton Dyakov'a ABD vizesi verilmedi. Yönetmen, Oscar kazananların açıklandığı törene katılamayacak.
 
19.11: Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, Ukrayna'ya tümü gönüllülerden oluşan yeni bir Çeçen taburunun yollandığını duyurdu.
 
19.09: FSB'si, Rus özel askeri operasyonunun başlamasından sonra Ukrayna donanmasının Odessa, Oçakov, Çernomorsk ve Yuzhnıy limanları çevresine yaklaşık 420 mayın yerleştirdiğini bildirdi.
 
19.07: Gürcistan Merkez Bankası, ülkedeki bankaların Rus ödeme sistemi "Mir"in kredi kartlarına hizmet vermediğini, bu kartlarla ülkede ödeme kabul etmenin hukuka aykırı olduğunu açıkladı. Bu açıklama, Rus bankaların verdiği Visa ve Mastercard kredi kartları yurt dışında geçerli olmadığı için Mir kullanan çok sayıda Rusya vatandaşını zor durumda bırakacak.
 
19.05: Başbakan Yardımcısı Vasilev, ülkesinin Gazprom ile olan, vadesi dolacak on yıllık gaz alım anlaşmasını yenilemeyeceğini bildirdi. (Bloomberg).
 
18.39: Rusya'ya İran'dan meyve ve sebze alımını 570 bin tondan 2 milyon tona çıkarmayı tartıştılar. İthalatı arttırılması planlanan ürünler domates, patlıcan, salatalık, biber ve elma olarak sıralanıyor. İran ise Rusya'dan tahıl ve yağlı bitkiler ithalatını yılda 7 milyondan 12 milyon tona çıkarmak istiyor. 
 
18.34: Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB,  Ukrayna'nın Rus savaş gemilerinden çıkarma yapılması korkusuyla Karadeniz kıyılarına döşediği mayınların büyük tehlike yarattığıuyarısında bulundu. FSB,  mayınların olası bir fırtına ile açık denize taşınabileceği ve ardından Türkiye kıyılarına, hatta Akdeniz ülkelerine ulaşabileceğini duyurdu. Ayrıntı için tıklayın.
 
16.19: M. Komsomolets gazetesi, Rusya pasaportlu bazı yolcuların, Lufthansa ve KLM'nin İstanbul'dan Avrupa aktarmalı uçuşlarına izin vermediğini iddia etti. Haberde, "Örneğin İstanbul'dan Amsterdam aktarmalı Meksika'ya, Frankfurt aktarmalı Dominik Cumhuriyeti'ne uçmak isteyen Rusya vatandaşlarına izin verilmediği belirtiliyor" deniliyor.
 
16.04: Putin, Lüksemburg Başbakanı Bettel ile görüştü. Rus lider, "Ukrayna ordusunun Donetsk ve DHC ve LHC'nin diğer şehirlerine aralıksız füze saldırıları yaptıklarına" dikkat çekti. Ayrıca Putin, "ABD'nin Ukrayna'daki askeri-biyolojik faaliyetlerinin kabul edilemez olduğunu" söyledi.
 
16.03: Lavrov: "Askeri harekatın, Ukrayna'nın tarafsız statüsü ve bu bağlamda güvenlik garantileri dahil, kapsamlı bir anlaşma ile sona ereceğini umuyorum"
 
16.02: Lavrov, Rusya'nın Batı ile ilişki kurmak için girişimlerde bulunmayacağını söyledi, "Bakalım kendi girdikleri çıkmazdan nasıl çıkacaklar?" diye sordu.
 
16.01: Lavrov, Zelenskiy'nin politikalarını ciddiye almanın zor olduğunu söyledi. Askeri operasyonu hakkında, "Başka çıkış yolumuz yoktu, Batı'nın Rusya karşıtı planlarını bozmayı başardık" dedi.
 
12.59: Rusya Ulaştırma Bakanlığı, hava sahasının kapatılması nedeniyle Rusya yerine alternatif hava sahalarından uçmak için yabancı havayolu şirketlerinin haftada 37,5 milyon dolar harcadığını hesapladı. Bunun bilet fiyatlarına yansıdığı uyarısı yapıldı.
 
12.56: Kuzey Makedonya, Rusya vatandaşları için vizesiz rejimi iptal etti.
 
12.29:  Rusya ve Ukrayna, bugün sivillerin tahliyesi için on insani koridor açılması üzerinde anlaştı. 
 
12.27: Lukaşenko, "Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonla kendisinin başa çıkacağına inandığını" söyledi: "Kimse Belarus'tan operasyona katılmasını istemiyor."
 
12.24: "Rusya'da GPS devre dışı bırakılabilir." Rusya Uzay Ajansı Başkanı Rogozin'e göre, ABD şu anda böyle bir senaryoyu düşünüyor.
 
11.08: Rusya Savunma Bakanlığı, Kinjal hipersonik füzelerinin, İvano-Frankivsk bölgesindeki Ukrayna birliklerinin ana füze ve havacılık mühimmat deposunu yok etmek için kullanıldığını duyurdu.
 
11.07: Rusya'dan YouTube'a son ultimatom: Roskomnadzor bir kez daha Google'a, Rus medyasına yönelik Youtube kısıtlamalarını derhal sona erdirmeye çağırdı ve olası "teknolojik önlemler" konusunda uyardı. YouTube'un bloke edilmesi gündemde.
 
11.03: Rusya Savunma Bakanlığı brifinginden: " Bastion kıyı füze sistemi, Odessa bölgesindeki Ukrayna radyo ve elektronik istihbarat merkezlerini yok etti. Ukrayna'nın üç S-300 ve bir Buk-M1 olmak üzere toplam 69 askeri varlığı vuruldu, 12 Ukrayna insansız hava aracı havada imha edildi. Özel askeri harekatın başlangıcından bu yana 196 Ukrayna insansız hava aracı, 1438 tank ve diğer zırhlı muharebe aracı, 145 çoklu roketatar vuruldu."
 
11.00: Rusya Savunma Bakanlığı, "Harekât sırasında ilk kez, Ukrayna birliklerinin yeraltı mühimmat deposunu imha etmek için hipersonik aerobalistik füzelere sahip Kinjal füze sistemi kullanıldığını" açıkladı. 
 
Tu-22M3 bombardıman uçakları ve MiG-31K, Rusya Federasyonu tarafından geliştirilen hipersonik füze sistemi Kh-47M2 Kinjal (Dagger/Hançer) ateşleme kapasitesine sahip. Azami 2 bin kilometre menzili bulunduğu bilinen Kinjal; 480 kilogram ağırlığında nükleer/konvansiyonel harp başlığına, azami 1 ton fırlatma ağırlığına ve 10 ila 20 metrelik dairesel sapma (CEP) değerine sahip. İlk kez 2018 yılında devreye alındığı duyurulan Kinjal füzesi, Iskander taktik balistik füzesinin havadan fırlatılan versiyonu olarak biliniyor. 
 
09.25: Yaptırım riskleri nedeniyle Rusya Merkez Bankası, finans şirketlerinin sahiplerine ilişkin bilgilerin açıklanmamasına izin verdi. Bu bilgiler şirket hissedarları tarafından gizli tutulabilecek.
 
09.22: Rusya Duması Başkanı Volodin, ABD ve NATO ülkelerinin Ukrayna'ya silah tedarik etmeye ve paralı asker göndermeye son vermesini istedi. Volodin,  "Batı barış istiyorlarsa silah ve asker değil, insani yardım için fon harcasınlar" dedi.
 
09.21: Rusya ordusu Mariupol çevresinde denetimini arttırırken, Ukrayna Savunma Bakanlığı Azak Denizi'ne Ukrayna'nın erişiminin kesildiğini duyurdu. 
 
08.59: ABD'nin petrol üretim sahası yatırımlarına teknoloji sağlayan şirketi Schlumberger, Rusya'daki yeni proje ve faaliyetlerini durdurdu. Schlumberger, enerji kuruluşları için dijital ürünler ve ekipman üretiyor, 120 ülkede faaliyet gösteriyor. 
 
08.56: Bloomberg ajansı, AB'nin Ukrayna'yı restore etmek için Rusya'nın dondurulmuş varlıklarının kullanılmasını tartıştığını yazdı. Ajansa göre, bu fikir henüz "çok erken bir aşamada". Batı Rusya'nın yaklaşık 300 milyar dolar varlığını dondurmuş durumda. 
 
08.51: Zelenskiy'nin ödül olarak "Ukrayna Kahramanı" unvanı verdiği isimler arasında, Rus tarafında "faşist güç" olarak ve "radikal milliyetçi alay"olarak nitelenen özel kuvvetler birliği "Azov"un komutanı da bulunuyor. Zelenskiy cuma akşamı yayınladığı video mesajında ​​Azov Özel Kuvvetler Müfrezesi komutanı Binbaşı Denis Prokopenko'ya bu unvanı verdiğini duyurdu.
 
08.49: Batılı kaynaklar, Rusya'nın dünkü füze saldırısında Lvov uçak onarım tesisinde büyük bir hangarı tamamen imha ettiğini bildiriyor.  Bunun ülkede Mig-29'lara teknik hizmet verebilecek tek tesis olduğu iddia edildi. (BBC)
 
08.47: Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Biden'ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'a görüşmelerinde "havuç teklif etmediğini" söyledi.  Yani, Çin'in Rusya'ya yardım etmeme anlaşması karşılığında, daha önce başka nedenlerle Çin'e uygulanan yaptırımların kaldırılması gündeme gelmedi.  Psaki, iki saatlik görüşmenin çoğunda Biden'ın konuştuğunu söyledi.
 
08.44: Biden ile Şi Cinping arasındaki dünkü görüşmenin ardından Çin tarafı, Rusya ve Ukrayna arasında "diyalog ve müzakere" çağrıları yaparken, Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD ve NATO, Ukrayna krizinin kökenlerini ele almak ve hem Rusya hem de Ukrayna için güvenlik endişelerini hafifletmek için Rusya ile diyaloga girmeli" denmişti. Ardından Çin resmi haber ajansında yayınlanan yorumda, "İki Çin atasözünün dediği gibi, 'Alkışlamak için iki avuç gerekir' ve 'bir kaplana bir zil bağlayan, onu çıkarmalıdır'" diyor" örnekleri verildi. Bunu "blok çatışması" ve "soğuk savaş zihniyetinden" vazgeçme çağrıları takip etti.
 
08.40: Amerikan enerji ve inşaat şirketi Halliburton, Rusya'daki yeni operasyonlarını durdurduğunu, kalan operasyonlarını sonlandırıp çekileceğini açıkladı. Halliburton'un müşterileri arasında en büyük Rus petrol ve gaz şirketlerinin hepsi bulunuyor: Gazprom, LUKOIL, Rosneft.
 
08.36: Zelenskiy, Ukrayna şehirlerinin bombalanmasının ve savaşın uzamasının Rusya'nın durumunu daha da kötüleştirdiğini savundu, Moskova'yı mümkün olan en kısa sürede Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyacak anlaşma için masaya oturmaya çağırdı.
 
Zelenskiy: "Rusya için Ukrayna ile barış görüşmeleri, kendi hatalarından kaynaklanan zararı azaltması noktasında tek şanstır. Buluşma ve konuşma zamanı. Ukrayna için toprak bütünlüğünü ve adaleti yeniden sağlamanın zamanı geldi. Aksi takdirde, Rusya'nın kayıpları büyük olacak."
 
00.36 Güney Kore şirketi LG Electronics, Rusya'ya yapılan teslimatların askıya alındığını duyurdu.
 
18 Mart Cuma
 
23.18: Guardian'ın haberine göre Biden yönetimi, Çin'e "Rusya'yı silahlandırması durumunda bedelini ödeyeceği" uyarısı yaptı.
 
23.17: Küresel Kalkınma Merkezi'ne göre, Ukrayna'daki durum, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlardan dolayı dünya çapında 40 milyondan fazla insanı derin yoksulluğa mahkum edecek. Araştırmacılar, dünya buğday ihracatının dörtte birinden fazlasını gerçekleştiren Ukrayna ve Rusya'dan en fazla direkt alım yapan ülkeler için "acil durum" sinyali veriyor: Mısır, Endonezya, Bangladeş, Pakistan, Azerbaycan ve Türkiye.
 
23.13:  Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile Ukrayna ordusunu finanse etmek ve ülkeyi restore etmek için uluslararası bir fon oluşturulmasını görüştü. (TASS)
 
23.09: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Pekin Moskova'yı desteklemeye başlarsa "Çin'e karşı yaptırım olasılığını düşündüğünü" söyledi.
 
21.30: ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya yönelik yaptırımların "kalıcı olmasının" planlanmadığını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Ukrayna'daki askeri özel harekatın sona ermesi ve bu ülkenin egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının yeniden sağlanması durumunda ABD'nin Rusya'ya karşı birçok yaptırımı kaldırabileceğini söyledi. (RIA)
 
21.24: Hollanda Savunma Bakanlığı, NATO'nun talebi üzerine Hollanda ve Almanya'nın, elindeki Sovyet devrinden kalma S-300 hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya devredecek Slovakya'ya Amerikan Patriot uçaksavar füze sistemleri tedarik edeceğini açıkladı. (Kommersant)
 
21.20: BM,  Ukrayna'da şu ana kadar 6,5 milyon insanın saldırılar yüzünden yaşadığı yeri terk ettiğini, bunun ülkeden ayrılanların iki katını bulduğunu duyurdu. AB topraklarına giren mülteci sayısı 3,3 milyona çıktı. Ukrayna'nın nüfusu 44 milyon kişi.
 
21.18: Müzakerelerde Ukrayna tarafına başkanlık eden Zelenskiy'nin başdanışmanı Podolyak, Rusya'nın barış görüşmeleriyle ilgili açıklamalarını eleştirerek, Moskova'yı "medyada gerilimi kışkırtmaya çalışmakla" suçladı. Podolyak, "Bizim pozisyonumuz değişmedi: Ateşkes, birliklerin geri çekilmesi ve somut formüllere dayanan güçlü güvenlik garantileri" dedi.
 
21.16: Uluslararası Enerji Ajansı, Ukrayna'daki durum nedeniyle "ilk küresel enerji krizinin" tetiklendiği, tüm ülkelerin petrol ve gaz kullanımlarını azaltarak  hazırlık yapması gerektiği uyarısında bulundu. 
 
21.14: Milyarder Aleksey Mordaşov'un Sardunya'daki 105 milyon euro değerindeki villasına İtalyan makamlarınca el konuldu. 
 
21.13: ABD Ticaret Bakanlığı, Aeroflot, AirBridge Cargo, Utair, Nordwind, Azur Air ve Aviastar-TU tarafından işletilen 99 Boeing uçağının ve Roman Abramoviç'e ait Gulfstream G650 iş jetinin hangi destinasyona olursa olsun, uçuşlarını engellemeyi planlıyor. Bu uçaklara yakıt, bakım veya parça sağlayan tüm şirketler yaptırımlara tabi olacak.
 
21.12: İtalya, Ukrayna'dan 175 bin mülteciyi kabul etmeye hazır olduğunu duyurdu.
 
21.10: Alman makamları, tur operatörü TUI'nin yüzde 29,9'luk hissesinin, milyarder Aleksey Mordaşov ve aile üyelerinden İngiliz Virgin Adaları'nda kayıtlı Ondero Limited'e devrini engelledi. Gerekçe olarak Avrupa Birliği'nin Mordaşov'a uyguladığı yaptırımlar gösterildi.
 
21.08: Putin ile Macron bir telefon görüşmesi daha yaptı. Macron, Mariupol'daki durumdan duyduğu endişeyi dile getirdi ve saldırılara son verilmesi çağrısında bulundu. Putin ise "Rus Silahlı Kuvvetleri sivillerin hayatını kurtarmak için mümkün olan her şeyi yapıyor" dedi.
 
20.05: Çin devlet medyasının bildirdiğine göre, Çin lideri Şi Cinping, Başkan Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı çözmek için diyalog çağrılarını yineledi ve Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımların küresel ekonomiye zarar vereceği konusunda uyardı. Şi Cinping, Ukrayna ve Rusya'nın doğrudan temas kurmalarına ek olarak, ABD ve NATO'nun “hem Rusya hem de Ukrayna'nın güvenlik endişelerini” ele almak için Rusya ile görüşmesi gerektiğini söyledi.
 
20.00: Putin'le Scholz arasında bugün yapılan telefon görüşmesine ilişkin Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin'in Kiev'in "gerçekçi olmayan yeni teklifler öne sürerek görüşmeleri uzatmaya çalıştığı" yönünde bilgi verdiği de belirtildi. Açıklamada, Putin'in "Moskova’nın bilinen tutumu çerçevesinde çözüm arayışlarını sürdürmeye hazır olduğunu" vurguladığına da yer verildi. Scholz'un ofisine göre ise, Alman lider, toplantıyı Putin'e Ukrayna'da ateşkes ilan etmesi için “baskı yapmak” için kullandı.
 
19.57: ABD, Bosna-Hersek'in olası bir NATO üyeliği hakkında yaptığı açıklamadan ötürü Rusya'nın Saraybosna Büyükelçisi Igor Kalabuhov'u kınadı. Kalabuhov, Perşembe günü yaptığı açıklamada, "(Bosna'nın) Herhangi bir yere üye olması, onun kendi iç meselesidir. Ancak burada bir şey daha var, bizim göstereceğimiz tepki. Ukrayna örneğinde beklentimizin ne olduğunu gösterdik. Bize karşı bir tehdit olursa buna tepki veririz" ifadelerini kullanmıştı. ABD'nin Saraybosna Büyükelçiliği de Perşembe günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Rusya Büyükelçisinin Bosna-Hersek'e yönelik son tehditleri tehlikeli, sorumsuz ve kabul edilemez. NATO ile egemen ülkeler arasındaki güvenlik düzenlemelerinde hiçbir üçüncü tarafın söz hakkı yoktur" denildi.
 
19.49: Ukrayna'nın güneyindeki Mariupol kentinde yüzlerce kişinin sığındığı bir tiyatronun bombalamasından iki gün sonra, en az 130 kişinin enkaz altından sağ çıkarıldığı haber veriliyor. Ukrayna kaynakları, binanın bodrum katında hala ulaşılamamış olan bin 300'den fazla insan olduğunu iddia ediyor. (NY Times)
 
19.41: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisinden bir yetkili, müzakerelerin odak noktasının Rus birliklerinin anlaşma imzalanırsa Ukrayna'nın doğusunda kalmaya devam edip etmeyecekleri ve sınırların nasıl belirleneceği olduğunu ifade etti. Sınırlar konusu Kiev'in kırmızı çizgilerinden. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkenin sınırlarının 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından belirlendiği şekliyle kabul edilmesi ve bu sınırlara saygı gösterilmesi konusunda ısrarcı olduklarını ifade ediyor. Kiev, müzakerelerde en azından bir Batılı nükleer gücün de masada olmasını ve güvenlik garantisine ilişkin hukuki açıdan bağlayıcılığı olan bir belge de talep ediyor. Associated Press'e konuşan Ukraynalı yetkili, bu şartların sağlanması halinde, ülkesinin askeri açıdan tarafsızlık statüsünü müzakere etmeye hazır olduklarını ifade etti. (DW)
 
19.33: Medinski: "Putin ile Zelenskiy arasındaki görüşmeden bahsetmek ancak Rusya Federasyonu ve Ukrayna'nın anlaşmayı hazırlayıp onayladığı zaman mümkün olacak."
 
19.10: Müzakerelerde Rus tarafının başkanı olan Medinski: "Donbass'ı yönetme konusuna orada yaşayan halk tarafından karar verilmeli.  Rusya Donbass'taki pozisyonunun açıkça formüle etti, bundan geri çekilme durumu yok.  Tarafsızlık konusunda iki taraf çok yakın bir çizgiye geldi, yolun yarısına geldik. Ukrayna'nın Nazilerden arındırılması meselesi, İkinci Dünya Savaşı'nın sonuçlarını modern dünya düzeninin temeli olarak gören herkes için önemli."
 
19.24: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Batılı partnerlerimize bir gün güvenme gibi bir illüzyon vardıysa da bu illüzyon artık bulunmuyor” dedi.  Lavrov aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetiminde bir dünyayı kabul etmeyeceklerini söyledi. Rus kamu yayıncısı Russia Today'e konuşan Lavrov, Ukrayna konusunda son gelişmelerin,  Batılı devletlerin başını ABD'nin çektiğini ve Avrupa Birliği'nin (AB) büyük ölçüde etkisiz olduğunu gösterdiğini söyledi.
 
19.18: Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve ABD Başkanı Joe Biden'ın görüntülü görüşmelerinde gündeme gelen konularla ilgili ilk haberler geliyor. 1 saat 50 dakika süren görüşme öncesinde ABD, Biden'ın Çin'i Ukrayna'daki savaşta Rusya'ya askeri teçhizat temin etmemeye çağıracağını belirtmişti. Çin devlet televizyonu CCTV'de yayımlanan habere göre, Şi görüşmelerinde Biden'a devletler arasındaki çatışmaların "kimsenin çıkarına olmadığını" söyledi. CCTV haberine göre Şi, "Devletler arası ilişkiler askeri düşmanlık aşamasına gidemez. Barış ve güvenlik, uluslararası toplumun en değerli hazineleridir" dedi. Şi'nin Biden'a, ABD'nin uluslrarası sorumluluklarını üstlenmesi ve dünya barışı için çaba göstermesi gerektiğini de söylediği bildirildi. İki lider arasındaki konuşmaya ilişkin ABD'den henüz açıklama yapılmadı. (BBC)
 
19.09: Rus müzakere heyetinin başı Medinski, tarafların Ukrayna'nın tarafsızlığı konsunda çok yakın bir çizgiye geldiğini açıkladı.
 
18.13: ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Çinli lider Şi Cinping, devletler arası çatışmaların kimsenin çıkarına olmadığını söyleyerek Pekin ve Washington'un dünya barışı için sorumluluğu paylaşması gerektiğini söyledi (Çin devlet televizyonu).
 
17.47: Litvanya, sınır geçişlerinde Rusya ve Belarus'a sokulabilecek para miktarını 60 euro ile sınırladı.
 
17.30: Almanya, çoklu kullanıma sahip ürünlerin Rusya Federasyonu'na satışı nedeniyle Bosch hakkında inceleme başlattı.
 
17.24: Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, faiz artışının geçici bir önlem olduğunu söyledi. Nabiullina bankacılık sisteminde aksaklıklar yaşanmadığını belirtiyor. Merkez Bankası Başkanı ayrıca pazartesinden itibaren Moskova Borsası'nda OFZ tabir edilen federal kredi tahvili işlemlerinin başlayacağını haber verdi. Kurum makroekonomik değerlendirmesini nisan ayında güncelleyecek.
 
17.20: YouTube'a birkaç gün içinde ya da bugün Rusya'da erişim engeli getirilmesi bekleniyor (RİA).

Not: Yotube'un Rusya içeriklerindeki engellemeleri nedeniyle, videoyu CNN Brezilya yayınından paylaşabiliyoruz.

 
16.57: Lujniki Stadı'nda Putin'in konuşması sırasında teknik sorun yaşandı, konuşmanın bir bölümü hoparlörlerden işitilmedi. Peskov, Putin'in konuşmasının kesintiye uğramasıyla ilgili, "Bir süre sunucu çöktü. Yani teknik bir sorun vardı, ama hemen giderildi" dedi. Rossiya 24 devlet TV kanalı, teknik arıza olunca Putin konuştuğu sırada yayını kesti ve stadyumdaki konser kaydını göstermeye başladı.
 
16.38: Donbass hakkında konuşan Putin İncil'den alıntı yaptı: "Birinin arkadaşları için canını vermesinden daha büyük sevgi yoktur"
 
16.33: Putin, Ukrayna'daki operasyona vatandaşların desteği için "Uzun süredir böyle bir birlik yaşamamıştık" dedi.
 
16.28: Putin, Ukrayna'daki operasyon sırasında Rus ordusunun büyük kahramanlık gösterdiğini söyledi.
 
 
16.26: Yaklaşık 200 bin kişininin katıldığı Moskova'daki mitingte Putin, Kırım'ın 2014'te referandum sonucu Rusya'ya katılmasının yıldönümünde halka seslendi. Putin, "Halkı soykırımdan kurtardık" dedi.
 
16.17: Vladimir Putin'in Lujniki'de düzenlenen Rus ordusuna destek mitinginde konuşacağı öğrenildi. Konuşmanın ardından konser var. Ajanslar stadyumda 200 bin kişinin toplandığını duyurdu.
 
16.14: Olimpiyat şampiyonu yüksek atlamacı Mariya Lasitskene, Rusya Spor Bakanı Oleg Matıtsin'in sporcularla yapacağı toplantıya katılmayı reddetti. Ria ajansı toplantının gündemini "Yaptırım koşullarında sporcuların desteklenmesi" olarak aktarıyor. Ajans sırıkla atlama dalında olimpiyat gümüş madalya sahibi Anjelika Sidorova'nın da daveti geri çevirdiğini yazıyor.
 
16.06: Vladimir Putin, döviz piyasasının istikrarı için Merkez Bankası'na bir dizi yeni yetki verilmesini öngören kararnameyi imzaladı. Yabancı şirketlere ve gerçek kişilere yapılacak para transferlerinin limitlerini belirlemede Merkez Bankası tam yetkili kılındı.
 
16.04: Birleşmiş Milletler, Rusya'nın özel askeri operasyonunun başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana 3,2 milyon Ukraynalının ülkelerini terk ettiğini açıkladı.
 
16.03: Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, ordunun personel sayısının iki kat artışla 300 bine çıkarılmasını öngören yasayı onayladı.
 
15.43: Dolar kuru 105,5 ruble, euro kuru 115,6 ruble.
 
15.38: Rus havayolu şirketi Azur Air, elindeki Boeing uçakları kendi imkanlarıyla bakımdan geçireceğini açıkladı.
 
15.20: Norveç Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı aldığı yaptırım kararlarının bir bölümüne destek vereceğini açıkladı.
 
15.19: Letonya, Litvanya ve Estonya toplam 10 Rus diplomatı sınır dışı edeceklerini duyurdu.
 
14.35: Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Ukrayna operasyonu sonrasında şehirdeki faaliyetlerine son veren yabancı şirket sayısının "300'e yakın" olduğunu söyledi.
 
14.34: Zelenskiy, Avrupa Komisyonu yetkililerinden aldığı bilgiye dayanarak komisyonun Ukrayna'nın AB üyelik başvurusu hakkındaki görüşünü birkaç ay içinde hazır hale getireceğini söyledi.
 
14.27: Rusya Başbakan Yardımcısı Golikova, istihdamı desteklemek için 79 milyar ruble kaynak ayrılacağını açıkladı.
 
14.25: Avrupa Parlamentosu Rus diplomatların ve devlet görevlilerinin Brüksel ve Strazburg'daki rezidanslara girişini yasakladı.
 
14.16: Moskova'da Lujniki stadyumunda "Kırım'ın Rusya'ya katılmasının yıldönünü kutlamak ve Ukrayna'ya düzenlenen özel askeri operasyonu desteklemek" amaçlı bir miting düzenleniyor. Organizatörler stadyumun dışında kalanlarla birlikte katılımı 500 bin kişi olarak açıkladı. Rusya İçişleri Bakanlığı ise mitinge 203 bin kişinin katıldığı bilgisini paylaşıyor.
 
14.14: Roskomnadzor, Google'dan "YouTube'a yüklenen ve Rusya vatandaşlarını hedef alan tehditlerin yayınlanmasına derhal son verilmesini" istedi.
 
13.54: Rusya Alışveriş Merkezleri Birliği Başkanı Bulat Şakirov, AVM’lerde mağaza, kafe ve restoran açmak için Türk perakendeciler ile görüştüklerini söyledi ve restoran açmak isteyen ilk Türk fast food zincirini açıkladı. Ayrıntılar için tıklayın.
 
13.48: Rusya Merkez Bankası faizi yüzde 20'de sabit tuttu. Merkez Bankası "Rus ekonomisi, fiyatlarda geçici ancak kaçınılmaz bir artışın eşlik edeceği büyük ölçekli bir yeniden yapılanma aşamasına girdi" açıklaması yaptı.
 
13.33: Rusya Maliye Bakanlığı, 117,2 milyon dolar tutarındaki Eurobond kupon geliri ödeme yükümlülüklerini tam olarak yerine getirdiğini açıkladı.
 
13.31: Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, 10 Rus diplomatı istenmeyen adam ilan etti.
 
13.29: Ria ajansı Moskova'da bazı McDonald's şubelerinin hala çalıştığını yazdı. Habere göre, Amerikalı şirketle franchising anlaşması bulunan havaalanı işletmeleri ve metro istasyonlarına yakın McExpress'ler müşteri kabul etmeye devam ediyor.
 
13.26: Kremlin, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün güvenlik konseyi üyeleriyle bir araya geleceğini duyurdu.
 
13.09: Dmitri Medvedev, ülkedeki bütün yabancı çalışanların ve işverenlerin tek bir kayıt sistemi altında toplanmasını öngören yeni bir yasa tasarısı hazırlandığını açıkladı. Medvedev ayrıca yaptırımlar nedeniyle kilit sektörlerde çalışabilecek yabancı sayısı kotalarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
 
12.51: İktidar partisi Birleşik Rusya, geçtiğimiz günlerde kabul edilen "yalan haber" yasasının kapsamını genişletme hazırlığında. Hazırlanan tasarıda sadece Rus ordusunun değil, ülke dışında faaliyet gösteren bütün devlet kurumlarının itibarlarını zedeleyecek türde ifadeler suç kapsamına alınıyor.
 
12.47: Putin'in sözcüsü Peskov gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunuyor. Ana başlıklar şu şekilde:
 
"Putin bugün Macron'la görüşecek... Devlet başkanı Nabiullina'nın Merkez Başkanlığı'ndan çok memnun. O yüzden devam etmesini istiyor... Markete koşup greçka, şeker ve tuvalet kağıdı stoklanmasını gerektirecek bir durum yok."
 
12.31: Kremlin, Putin'in Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı.
 
12.24: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Alman Bild gazetesinin Çin gezisiyle ilgili iddiasını yalanladı. Gazete Lavrov'un uçağının Çinli yetkililerin görüşme talebini reddetmesi üzerine Novosibirsk üzerinden geri döndüğünü ileri sürmüştü.
 
12.18: Avusturya asıllı Amerikalı film yıldızı ve siyasetçi Arnold Schwarzenegger, yayınladığı bir video kaydıyla Rusya halkına ve yöneticilerine seslendi. Sosyal medyada büyük ses getiren videoda Schwarzenegger, Rusya'nın düzenlediği askeri operasyona karşı çıktı ve operasyonların bir an evvel durdurulmasını istedi. The New York Times gazetesi, Rusya Devlet Başkanı'nın resmi Twitter hesabının yalnızca 22 kişiyi takip ettiğine ve bu kişilerden birinin Schwarzenegger olduğuna dikkat çekti.
 
12.16: Dışişleri Bakanı Lavrov Ukrayna'ya yapılan bütün silah sevkiyatlarının Rusya için meşru hedef olduğunu tekrarladı.
 
12.06: Nike, Street Beat ve The North Face, Rusya'da iş yapmaya devam edeceklerini duyurdu.
 
12.05: St. Petersburg Borsası bugün saat 16.00'da işlemlere başlanacağını duyurdu.
 
12.00: Dışişleri Bakanı Lavrov: "Rusya vatandaşlarına karşı 5 binden fazla şahsi yaptırım uygulandı. Bu bir rekor... Rusya'nın batılı ortaklarına güvenebileceği ilüzyonu artık tamamen ortadan kalktı... Batının yaptırımlarına cevabımız, Rusya'nın ekonomik rotasını değiştirmek olacak.. Rusya Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarların incelenmesi hususunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde ısrarcı olacak." 
 
11.55: Rusya devlet televizyonu Pervıy Kanal'ın genel direktörü Konstantin Ernst, telekom operatörü MTS'in direktörler kurulundan ayrıldı. Ernst Avrupa Birliği ve İngiltere'nin yaptırım listesinde.
 
11.07: Birleşik Krallık'taki hükumet onaylı yayın, telekomünikasyon ve rekabet otoritesi Ofcom, Rus televizyon kanalı RT'nin lisansını iptal etti.
 
11.02: Eski başbakan yardımcısı, Dünya Satranç Federasyonu'nun mevcut başkanı Arkadi Djorkoviç, Skolkovo Vakfı'nın yönetiminden ayrılacağını duyurdu. Önceki günlerde batı basınına konuşan Djorkoviç, askeri operasyonların durdurulması çağrısında bulunmuştu.
 
11.00: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yakın zamanda Vladimir Putin'le yeniden görüşmek niyetinde olduğu açıklandı.
 
10.38: Sberbank, müşterilerinin bundan sonra diğer bankalara dolar ve pound cinsinden para havalesi yapamayacağını açıkladı. Bankanın mobil uygulamasından euro havaleler ise yapılmaya devam edecek.
 
10.37: Japon cam üreticisi AGC Rusya'ya yatırımları durdurduğunu ve ürün sevkiyatını azaltacağını açıkladı.
 
10.29: Birkaç ay sonra görev süresi dolacak olan Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Vladimir Putin tarafından yeniden göreve aday gösterildi.
 
10.25: Rusya'da yoğun talep nedeniyle bazı tüketim ürünlerine erişimde sorunlar yaşandığı bildiriliyor. BBC Rusça servisinin haberine göre, en çok talep gören üç ürün şeker, ped ve tampon.
 
09.53: Canlı yayında gerçekleştirdiği protestoyla gündeme gelen Rus gazeteci Marina Ovsyannikova, Pervıy Kanal'daki işinden kendi isteğiyle ayrıldı.
 
09.49: Rusya Ortodoks Kilisesi, ölüm cezasının geri getirilmesi fikrine karşı çıktı. Rusya'nın Avrupa Konseyi'nden çıkarılması olasılığı gündeme geldiğinde, eski devlet başkanı ve başbakan Dmitri Medvedev bu yönde fikir beyan etmişti.
 
09.47: Rusya'nın güney şehirlerini kapsayan "kapalı hava sahası" uygulaması uzatıldı. Havaalanları 26 Marta kadar kapalı kalacak.
 
09.36: Moskovskiy Komsomolets gazetesi, Rusya vatandaşlarının prezervatif stoklamaya başladığını yazdı. Doğum kontrol ürünlerinin satışında da yüzde 37'lik bir artış gözleniyor.
 
09.09: ABD Temsilciler Meclisi, ABD'nin Rusya ile "normal ticari ilişkilerini askıya almasına" dair yasa tasarısını kabul etti. Kararın Kongre'de de onaylanması ve Biden tarafından imzalanması gerekiyor.  Yasa Rus ürünlerine yüksek gümrük vergisi ve birçok ürünün ihracat ve ithalatına yasak getirecek. Biden, Rusya'nın artık "ayrıcalıklı ülkeler" listesinden çıkarıldığını ve bu ülkeyle "normal ticari ilişkilerini" askıya aldıklarını duyurmuştu. 
 
09.06: Erdoğan ile yaptığı görüşmede Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerin de (Donbass), Kırım gibi Rusya'ya katılması isteğini aktardığı öne sürüldü. BBC'den John Simpson'a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Putin'in Erdoğan'a dile getirdiği bir kısım talebin "üzerinde anlaşılabilir" olduğunu aktardı. Bunlar arasında, Ukrayna'nın tarafsızlığını garanti etmesi, NATO'ya üye olmayacağını açıklaması gibi bilinen maddeler bulunuyor. Putin'in ülkenin "nazi düşüncesinden arındırılması" olarak adlandırdığı bir madde anlaşma talepleri arasında yer alıyor. Bu madde, Ukrayna'da Rusça'nın kullanımının koruma altına alınmasını da kapsıyor. Ancak Simpson bu maddeler arasında daha tartışmalı talepler olduğunu da belirtti. Buna göre, Putin Doğu Ukrayna'nın bir bölümünün Rusya'ya katılmasını ve Zelenskiy'nin Kırım'ın Rusya toprağı olduğunu kabul etmesini istiyor. İbrahim Kalın, Putin'in, bunların ancak Zelenskiy ile yüz yüze konuşarak çözülebileceğini söylediğini de aktardı. BBC muhabiri Simpson, Kalın'ın bu konular hakkında çok daha az ayrıntı verdiğini, bunların sadece 'Donbass'ın statüsüyle ilgili olduğunu' söylemekle yetinip, bölgenin Rus kimliğini vurguladığını yazdı. Haberde, "Kalın ayrıntıya girmese de, varsayım şu ki Rusya, Ukrayna hükümetinin doğuda topraklarından vazgeçmesini talep edecek. Bu, son derece tartışmalı olacak" ifadelerini kullandı. (gazete duvar)
 
09.00: Gözler bugünkü kritik görüşmede. Biden, Ukrayna konusunu bugün Moskova saati 16.00'da Çin lideri Cinping ile telefonda görüşecek. 
 
08.58: ABD'nin en eski bankalarından  Bank of New York Mellon, Rus menkul kıymetlerine yatırımları askıya almaya karar verdi. Bu, bankanın gelirini sadece 2022'nin ilk çeyreğinde 100 milyon dolar azaltacak.
 
08.55: Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergey Katırin, Rusya ile ticaretin durdurulması ve yatırımların karşılıklı geri çekilmesi halinde, AB ülkelerinin en az 500 milyar euro kaybedeceğini söyledi.
 
08.52: Rusya'daki popüler seri ilan platformları Yula ve VKontakte Ads verilerine göre Mart ayında Rusya'da ikinci el dizüstü bilgisayar ve akıllı telefona talep yüzde 44 artarken bu ürünlerde arz yüzde 46 düştü. Ay içinde gadget'ların fiyatı ortalama yüzde 11 arttı. "Avito" da kullanılmış akıllı telefon satışlarının yüzde 23, dizüstü bilgisayar satışlarının yüzde 29 arttığını duyurdu.
 
08.48: Üç ülke daha Rusya'ya uyguladığı yaptırımları genişletti. Japonya, dokuz şirkete ve 15 Rusya vatandaşına daha yaptırım uygulayacak. Kara listede Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova, devlet silah tekeli Rosoboronexport da yer aldı. Avustralya, Ulusal Refah Fonu ve Rusya Maliye Bakanlığı'nın yanı sıra 11 Rus bankasına ve devlet kurumuna yaptırım uygulayacak. Yeni Zelanda 364 Rusya vatandaşının ülkeye girişini yasaklad, Promsvyazbank'a da yaptırım kararı aldı. 
 
08.41: Burger King fast food restoran zincirinin sahibi olan Kanada-Amerika ortaklı Restaurant Brands International'ın başkanı, çalışanlarına bir mektup yazarak , "istemelerine rağmen neden Rusya'daki 800 restoranı kapatamadıklarını" açıkladı. Başkan David Shire, ana şirket olarak kendilerinin, Ukrayna finans grubu ICU ve Rus yatırım bankası VTB Capital'i içeren Rusya'daki ortak girişimde sadece yüzde 15 hisseye sahip olduğunu yazdı. Shire, "Rus ortaklardan restoranların çalışmalarını askıya almalarını talep ettik, ancak reddedildik. Ortaklık payımızı satma süreci başlattık."
 
08.37: Rusya, BM Güvenlik Konseyi'ni bugün "Ukrayna'daki ABD biyolojik laboratuvarları konusunu görüşmek üzere" acil bir toplantıya çağırdı.
 
08.36: Rusya'nın BM Büyükelçisi Nebenzya: "ABD askeri yardımları Ukrayna'da ateşe benzin dökmek demek. Ukrayna Batı için jeopolitik mücadelede bir piyon olmaya devam ediyor."
 
08.32: Rusya Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak: Ne bekleniyor? Tıklayın.
 
08.26: Hollanda, yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın 200 milyon euro değerindeki mal varlığını dondurduğunu açıkladı. 
 
08.21: Bir grup Avrupalı ​​​​politikacı Zelenskiy'i Nobel Barış Ödülü'ne aday göstermek istiyor. Milletvekilleri, Nobel komitesinden "tarihi ve eşsiz nitelikte" diye niteledikleri adaylığın kabulü için son başvuru tarihinin 31 Mart'a kadar uzatılmasını istedier.
 
08.16: Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P, Rusya'nın yabancı para cinsinden uzun vadeli ülke kredi notunu CCC-'den CC'ye düşürdü. Dün Rusya Maliye Bakanlığı, iki Rus Eurobond ihracına ilişkin 117,2 milyon dolarlık kupon geliri ödeme emrini yerine getirdiğini duyurmuştu. Reuters, akşama kadar bazı alacaklıların dolar cinsinden ödeme aldıklarını yazdı. Ancak S&P, yaptırımlardan kaynaklanan teknik zorluklar nedeniyle yatırımcıların henüz ödeme almadığını iddia etti ve "Rusya'nın temerrüde düştüğüne" hükmederek notunu düşürdü.
 
00.26: Birleşmiş Milletler bugüne kadar Ukrayna'da 24 Şubat'tan bugüne bin 900 sivilin kayıp olduğunu duyurdu. Şu ana kadar 52'si çocuk 726 kişi öldü, bin 174 kişi yaralandı. BM, askeri kayıplar konusunda bir bilgiye sahip değil.
 
17 Mart Perşembe
 
23.05: Almanya Başbakanı Olaf Stolz, ülkede yaşayan Rus kökenli göçmenler için halkı uyardı: "Ruslar yer yer taciz ediliyor ve hakarete uğruyor. Bu kabul edilemez."
 
23.02: Rusya'nın vadesi gelen dış borç ödemesinin yapılarak temerrüt riskinde kurtulması için süreç ileriliyor. Bloomberg'e göre, JP Morgan Chase, Rusya'nın eurobond ödemesini işleme koydu ve CityGroup'a gönderdi. Ödemenin gün bitmeden tamamlanması bekleniyor.
 
21.32: Biden, Capitol Hill'deki Aziz Patrick Günü öğle yemeğinden önce yaptığı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "katil bir diktatör" ve "saf bir haydut" diyerek çok ağır sözlerle suçladı.
 
19.49: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da bugün gerçekleşen operasyonlarda 29 askeri tesisi vurduğunu duyurdu.  Ayrıca bir Ukrayna Mi-24 helikopterinin ve beş insansız hava aracının daha düşürüldüğü açıklandı
 
19.13: Moskova'da akşam saatlerinde bankalar arası piyasada dolar kuru yüzde 4,49 düşerek 103,15 rubleye, euro yüzde 3,38 düşerek 113,71 rubleye geriledi.
 
19.10: Biden yönetimi, Ukrayna'ya, onlarca kilometre öteden düşman hedeflerini vurabilen güdümlü güdümlü füzeler olan ABD yapımı kamikaze insansız hava araçları sağlamaya karar verdi. (BBC)
 
18.44: Dün Moskova'da Lavrov ile görüştükten sonra bugün Lviv'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile buluşan Çavuşoğlu, Ukrayna’nın, Türkiye’nin olası bir anlaşmanın güvenlik boyutunun garantörleri arasında yer almasını teklif ettiğini ve Rusya’nın buna itirazı bulunmadığını söyledi. Kuleba da, "Daha savaş başlamadan önce Ukrayna-Türkiye ve Almanya'nın katılımıyla zirve toplantısının düzenlenmesi konusunda bir inisiyatif ortaya konuldu. Dolayısıyla bu inisiyatifi genişleterek Türkiye'yi de güvenlik garantörü olarak almak istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz" dedi. 
 
18.36: Çekya Başbakanı Petr Fiala, ülkesinin artık Ukrayna'dan daha fazla mülteci kabul edemeyeceğini söyledi. Ülkeye 270 bin mülteci giriş yaptı.
 
18.34: Rusya devlet 1. kanalında canlı yayında protesto pankartı açan ve 30 bin ruble para cezasına çarptırılan haber editörü Marina Ovsyannikova, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'den gelen siyasi sığınma teklifini reddetti. (M. Komsomolets)
 
17.29: Zelenskiy'nin başdanımanı Podolyak: "Rusya ile Ukrayna arasındaki barış anlaşmasını sonuçlandırmak birkaç günden 1,5 haftaya kadar sürebilir. Anlaşmanın tamamlanmasından sonra, muhtemelen önümüzdeki haftalarda Putin ile Zelenskiy arasında bir görüşme gerçekleşebilir."
 
17.27: Çavuşoğlu, Rusya'nın Türkiye'nin Ukrayna'nın güvenliğinin garantör ülkelerinden biri karşı çıkmadığını söyledi.
 
17.25: Putin’in Biden'ın yönelttiği "savaş suçlusu" ithamına neden yanıt vermediği sorusuna Peskov, "Başkanımız son derece bilge, ileri görüşlü ve kültürlü bir uluslararası şahsiyettir" diye karşılık verdi.
 
17.23: Ankara: "Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmede Putin ile Zelenskiy'nin İstanbul veya Ankara'da bir görüşmelerine ev sahipliği yapma teklifini yineledi."
 
16.35: Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski video konferans yöntemiyle Alman Parlamentosu Bundestag'a seslendi. "Avrupa’nın ortasında yeni bir duvar oluşuyor, Almanya, Rusya’ya yeteri kadar tavır koyamadığı için bundan sorumlu" diyen Zelenski, konuşmasının başında ve sonunda ayakta alkışlandı.
 
16.08: BM verilerine göre Ukraynalı mültecilerin sayısı son 24 saatte 100 bin kişi arttı. Toplam mülteci sayısı, 3.16 milyon kişiye ulaştı. Bunların çoğunluğu Polonya'da.
 
16.05: İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Watch, Ukrayna'yı Rus savaş esirlerinin haklarına saygı göstermeye, videolarını yayınlamayı durdurmaya ve Cenevre Sözleşmesini ihlal etmemeye çağırdı.
 
16.04: Beyaz Saray: "Biden yarın Şi Cinping ile görüşecek, Ukrayna'daki gelişmeleri ve ikili ilişkileri  ele alacak."
 
16.02: Lukaşenko: "Ukrayna Belarus'a karşı gerginliği tırmandırmaya ve kışkırtmalara devam ederse, o zaman Minsk yanıt vermek zorunda kalır."
 
16.00: Belarus lideri Lukaşenko: "Zelenskiy ya Putin ile bir barış anlaşması imzalayacak, ya da bir teslimiyet anlaşmasına mecbur kalacak."
 
15.15: Rusya'da Hızlı Ödeme Sisteminde (FPS) 600 bin ruble olan işlem limiti 1 milyon rubleye çıkarıldı. Uygulama 1 Mayıs 2022'de yürürlüğe girecek.
 
15.11: Putin: "Bankalar dahil, büyük şirketlerimizin artık korkacak bir şeyleri yok; Kırım'da çalışmaya başlayabilirler."
 
15.07: Putin: "Rusya'ya yaptırımlar pek çok sorun yaratıyor ama aynı zamanda finansal fırsatlar da sunuyor."
 
13.42: Peskov, Financial Times'ın Rusya ile Ukrayna arasında anlaşma taslağı hazırlandığı haberini yalanladı, müzakerelerin devam ettiğini söyledi.
 
13.13: Peskov, Putin'in "beşinci kol" vurgusu yaptığı dünkü konuşmasını yorumladı. Peskov, "Rusya halkının vatanseverleri hainlerden ayırt edebileceğini ve böyle bir toplumsal temizliğinin ülkeyi yalnızca güçlendireceğini" belirtti.  Peskov'a göre, "Böylesi zor zamanlarda, birçok insan özünü belli eder ve birçoğu da kendini hain olarak gösterir."  Peskov devamında, “Bunlar hayatlarımızdan, konumlarından, aktif hizmetlerinden ayrılıyorlar, birileri başka ülkelere taşınıyor. Kimisi yasayı çiğniyor ve hukuka bağlı olarak cezalandırılıyor. Arınma böyle gerçekleşir" dedi.
 
13.12: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelere bugün de devam ediyor.
 
13.11: Peskov, Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaş bölgesini ziyaret etme planı olmadığını söyledi. Putin'in özel harekatta yaralanan Rus askerlerin tedavi gördüğü hastaneleri de ziyaret etmeyi henüz planlamadığını belirten Peskov, "Her şey zamanına uygun yapılacak" dedi.
 
13.06: Amerikan şirketi Xerox Rusya'ya ürün teslimatını askıya aldığını açıkladı.
 
13.04: Daha önce Rusya'da kalacağını açıklayan Avusturya bankası Raiffeisen, "piyasadan çıkış" da dahil olmak üzere tüm olası seçenekleri değerlendirdiklerini duyurdu.
 
13.03: Zaharova: Rusya-Ukrayna müzakerelerinin devam ettiği gerçeği bile, ilerleme kaydedildiğinin kanıtıdır.
 
13.02: Alfa Bank'ın kurucusu Rus işadamı Mihail Fridman , kartları bloke edildikten ve hesapları dondurduktan sonra Londra'daki hayatını anlattı. Bloomberg’e konuşan Rus milyarder, "bir temizlikçinin parasını bile ödeyemediği için zor durumda olduğundan" şikayet etti, Batı yaptırımlarının Rusya yönetimine karşı etkisiz olduğunu söyledi.
 
11.46: Rusya için temerrüt riski şimdilik ortadan kalktı. Maliye Bakanlığı 14 Mart'ta gönderilen iki Rus Eurobonduna ilişkin 117,2 milyon dolarlık kupon getirisi ödeme talimatının ABD'deki hesaplardan gerçekleştiğini duyurdu.
 
11.37: Ruslar 'yurt dışında yeni yaşam' hayalinden vazgeçiyor. Haberin ayrıntısı için tıklayın.
 
11.19: Dışişleri Sözcüsü Zaharova: “Kırım sonsuza kadar Rusya'nındır, konu nihai olarak kapandı. ABD ve müttefiklerinin yaptırımları Moskova'nın tutumunu değiştirmeyecek.” 
 
11.17: Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Vladimir Yefimov: "Başkentte işsizlik oranı tarihin en düşük seviyesinde. Faaliyetlerini askıya alan ya da sonlandıran şirketlerin çalışanlarının işten çıkarılması büyük bir sıkıntı yaratmayacak."
 
11.13: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, 3 milyondan fazla mültecinin Ukrayna'yı terk ettiğini söyledi. Ukrayna'nın nüfusu 43 milyon. 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmiyor.
 
11.10: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, eski devlet başkanı Dmitri Medvedev, "Rusya'nın ABD önderliğindeki düşmanlara haddini bildirme gücüne sahip olduğunu ve  Batı'nın Rusya'yı parçalamak için yaptığı Rusofobik planı bozacağını" söyledi. Medvedev, "ABD'nin Rusya'ya diz çöktürmek ve parçalamak amacıyla iğrenç yöntemlerle Rus düşmanlığını körüklediğini" savunarak "Bu plan işe yaramayacak" dedi.
 
11.04: Aeroflot bugün özel seferle Türkiye'den isteyen Rusya vatandaşlarını Moskova'ya taşıyacak. 18 Mart'tan itibaren Karayipler'den turist tahliyesine başlanacak.
 
11.03: Son bir haftada fiyatların yüzde 12'den fazla artması üzerine Rusya federal antitekel kurumu, en büyük şeker üreticilerini denetlemeye başladı.
 
11.01: Çin, küresel ekonomiyi istikrarsızlaştırdığı için Rusya'ya karşı ABD yaptırımlarına karşı olduğunu ve kendi şirketlerinin ticari çıkarlarını koruyacağını duyurdu.
 
10.59: Rusya'nın en büyük seri ilan portalı Avito, yasaklı sitelere erişim için VPN yükleme hizmeti ilanlarını sildiğini duyurdu. Basında, Moskova sokaklarında 100 rubleye VPN yüklendiğine dair de haberler çıkmıştı.
 
10.57: Sberbank, müşterilerinin külçe altına olan talebinin 30 kat arttığını açıkladı.
 
10.55: Rusya'da devlet organlarının web sitelerine yoğun hacker saldırıları yaşandığı bildirildi. 
 
10.31: Bolşoy Tiyatrosu'nun prima balerini Olga Smirnova, kariyerine Hollanda'da devam etme kararı aldı.
 
10.23: Rusya Savunma Bakanlığı'nın sabah brifinginden: "ABD, yıllardır yarasalar üzerinden hastalıkların insanlara bulaşmasını araştırmak için Ukrayna'da gizli bir proje yürütüyor. Rus güçleri, Rivne bölgesinde Toçka-U kompleksi füzelerinin depolandığı bir mühimmat deposunu imha etti. Dün Mi-24 ve Mi-8 helikopterlerinin yanı sıra 12 İHA düşürüldü. Rus hava kuvvetleri, Ukrayna'nın S-300 dahil olmak üzere 11 uçaksavar füze sistemini imha etti."
 
10.08:  Günün ilk döviz işlemleri: Dolar açılışta 2,99 ruble düşerek 105,01 rubleden, euro 5,19 ruble gerileyerek 112,51 rubleden işlem gördü.
 
09.51: Moskova Belediyesi: "Türklerin yatırımı 4 kat arttı, boşluğu doldurabilirler. Zara, H&M ve Louis Vuitton gibi markaların yerini İpekyol, Beymen, Aker ve Vakko alabilir".  Ayrıntılı haber için tıklayın.
 
09.47: Rusya'nın dünya ile bağlantısı 20 ülke üzerinden gerçekleşiyor. Ulaştırma Bakanlığı bu ülkelerden toplam 29 havayolu şirketinin Rusya'ya uçuşa devam ettiği ülkeleri listeledi: Türkiye, İsrail, Cezayir, Ermenistan, Bahreyn, Belarus, Venezuela, Hindistan, Irak, Kazakistan, Katar, Kırgızistan, Fas, Moğolistan, BAE, Sırbistan, Suriye, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan. Rusya'dan 6 yerli havayolu şirketinin uçuş yaptığı ülkeler:  Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kırgızistan, BAE, Tacikistan ve Özbekistan.
 
09.11: Cirosu 56 miyar doları geçen Amerikan biyofarmasötik şirketi AbbVie, estetik operasyonların en temel ürünleri olan botoks ve dolgu maddelerinin Rusya'ya satışını durdurdu. Kommersant, "Estetik sektörü zora girdi. Botoks sorunu belki yerel ürünlerle telafi edilebilir ama dolgu maddelerinin muadili yok" diye yazdı.
 
08.59: ABD yönetimi, Kremlin'e yakın Rus seçkinlerin Batı'daki mal varlıklarını aramak ve el koymak için uluslararası bir komisyon oluşturdu. Komisyonda ABD Hazinesi, Avustralya, İngiltere, Kanada, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya ve Avrupa Komisyonu'ndan temsilciler var. ABD Maliye Bakanı Janet Yellen ve ABD Başsavcısı Merrick Garland, tüm katılımcı ülkelerin temsilcileriyle ilk toplantıyı dün yaptı. Komsiyon üyelerine ABD tarafından, "odaklanmaları gereken 50 kişilik bir liste" verildi. (BBC)
 
08.56: BBC analisti Anthony Zurker, "Biden, Putin'i savaş suçlusu olarak nitelendirdi. Bu, ABD ile Rusya ilişkilerinde yeni bir aşama. Diplomatik köprüler bir bir yakılıyor. Amerikalı lider, önce soruyu soran muhabire Putin'i savaş suçlusu olarak görmediğini söyledi ama ardından bu konuya geri döndü ve kendini düzeltti. Belki de kendi sözleriyle, Biden yeni bir gerçekliği kabul etti: Dünyanın siyasi yapısı sonsuza dek değişti ve geri dönüş yok."
 
08.53: UNESCO, "Ukraynalı gazetecilerin görev sırasında korunmasına yardımcı olmak için çelik yelek ve kask gönderdiğini" duyurdu.
 
08.50: İspanya'da "Rosneft'in başkanı Igor Seçin ile bağlantılı olduğu" iddia edilen "Crescent" (Hilal) adlı 135 metrelik bir yata geçici olarak el konulduğu bildiriliyor. Seçin tüm Batı ülkelerinin yaptırım listesinde.
 
08.47: Yaptırımlar sonrası Rusya'da online mağazalarda Apple dizüstü bilgisayarların fiyatları üç haftada yüzde 46 ila 142 arasında arttı. En çok satan iPhone'ların fiyatı yüzde 24-34 zamlandı. (RIA)
 
08.38: Yeni çıkan yasaya dayanarak, "Rusya ordusunun eylemleri hakkında sahte haber yaymak" suçlamasıyla ilk davalar açıldı. Rus basınına göre, popüler  iş kadını ve blog yazarı Veronika Belotserkovski ile Tomsk şehrinde yaşayan bir vatandaş, 15 yıla kadar hapis cezası öngören yasaya dayanarak savcının suç isnat ettiği ilk kişiler oldu. 
 
08.00: Önde gelen uluslararası ilaç şirketleri Pfizer, Lilly, AbbVie, Sanofi ve MSD, Rusya'da ilaçları üzerinde yeni klinik denemeler yapmayı durdurdu. Vedomosti'nin haberine göre, örneğin Pfizer, ikisi hematolojide kullanılan dört kanser ilacı geliştiriyordu.
 
07.59: Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, Rusya'nın Transdinyester'den askerlerini çekmesini istedi.
 
07.56: İngiltere Kilisesi, Rusya'ya yaptırım için Total petrol şirketini uyardı. TotalEnergies'in hissedarı olan İngiltere Kilisesi'nin iki şirketi, tüm Rus projelerinden çekilme kararının bir an önce verilmesini istedi. 
 
07.54: Twitter, "Ukrayna'daki olaylarla ilgili yanlış veya sahte bilgiler içeren yaklaşık 50 bin materyali sildiğini" duyurdu.
 
07.52: ABD Enerji Bakanlığı, ülkedeki iki terminalden Avrupa'ya LNG ihracatına izin verdi. Cheniere Energy şirketi, Louisiana'daki Sabine Pass ve Teksas'taki Corpus Christi terminallerinden günde 2 milyon metreküp gaz ihraç edebilecek. Böylece "Rus gazına olan bağımlılığın azaltılmasına katkı" hedefleniyor.
 
07.46: Bloomberg, ABD Hazinesi'ne dayanarak "Rusya'ya yönelik yaptırımların, en azından Mayıs ayının sonuna kadar dolar cinsinden devlet borç ödemelerini engellemediğini ve temerrüd sorunu olmadığını" duyurdu.  Rusya, dün vadesi gelen 117 milyon dolarlık faiz ödemelerin yapılması için ABD bankalarına talmat vermiş, Maliye Bakanı Anton Siluanov, devlet medyasına "ülkenin alacaklılara karşı yükümlülüklerini yerine getirdiğini" söylemişti. Siluanov, "Yükümlülüklerimizi döviz cinsinden yerine getirme olasılığı veya imkansızlığı bize bağlı değil. Paramız var, ödemeyi yaptık, şimdi top Amerika'nın sahasında" demişti.
 
07.43: Rusya’nın Avrupa’ya tek direkt uçuş noktası olarak kalan Sırbistan’a seferler de tehlikede. Air Serbia’nın Belgrad-Moskova seferini yapan uçağa son altı gün içinde, beşinci kez  bomba ihbarında bulunuldu. Son olarak dün  yerel saatle 21:40'ta Moskova için kalkış öncesi yapılan ihbar asılsız çıktı. Bazı Rus gazeteleri bu “sinir harbi” sonrası Air Serbia’nın seferleri iptal ettiğini ve bilet iadesine başladığını yazdı. Bazı haberlerde ise seferlerin günde ikinden bire indirildiği belirildi.
 
07.31: CNN: "Slovakya, Sovyet yapımı S-300 hava savunma sistemlerinin Ukrayna'ya transferine ön onay verdi. ABD ve NATO'nun böyle bir durumunda Slovakya'nın savunma açığını nasıl kapatacaklarını tartıştıkları ve bu nedenle henüz kesin bir karar verilmediği bildiriliyor."
 
07.29: Dünyanın önde gelen bilişim şirketlerinden, Amerikalı çip üreticisi Qualcomm, Ukrayna nedeniyle Rusya'ya yönelik yaptırımlara katıldığını ve Rus şirketlerine ürün satışını durdurduğunu duyurdu.
 
07.25:  Zelenskiy'nin dün Kongre üyelerine seslenirken bir kez daha talep etmesine rağmen, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Washington'un Mig-29 savaş uçaklarını Polonya'dan Kiev'e transfer etmeyi reddettiğini tekrarladı, "Bu adım daha kötü bir tırmanışa neden olabilir" dedi.
 
07.24: Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin Telegram mesajında "Putin'e yönelik tüm öfkeli saldırıların tek bir amacının Rusya'yı yok etmek olduğunu” söyledi. Volodin, “Bu ülkenin insanlarını hiç tanımıyorsunuz. Rusya’ya yönelik yaptırımlar işe yaramadı, toplum Putin'in etrafında toplandı” diye yazdı.
 
07.21: İngiltere, Arnavutluk, Fransa, İrlanda, Norveç ve ABD, ortak başvuruyla BM Güvenlik Konseyi'nden Ukrayna konusunun acilen ele alınacağı bir toplantı talep etti. Başvuruda Rusya'nın Ukrayna'da "savaş suçu" işlediği savunuldu.
 
07.20: Çin’in resmi görüşlerini dünyaya yansıtan  İngilizce gazete Global Times, Ukrayna’da olanlardan NATO'nun sorumlu olduğunu, "ittifakın son yıllarda birçok acımasız askeri çatışmaya yol açtığını” yazdı,  "NATO'nun elleri kana bulandı. Blok, uzun zamandır küresel ve bölgesel güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturuyor” dedi.
 
07.18 Zelenskiy, Telegram'da Ukrayna-Rus müzakerelerinin seyri için “Oldukça zor gidiyor” yorumu yaptı.
 
07.16: Kırım Başkanı Sergey Aksyenov,  8. yıldönümünde gazetecilere verdiği demeçte, yarımada sakinlerinin 2014’te Rusya'ya katılım konusunda yapılan referandumdan ve sonuçlarından pişmanlık duymadıklarını söyledi. Aksyenov, "Bunun tek doğru seçim olduğu her yıl daha da iyi anlaşılıyor" dedi.
 
07.15 Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR, Fas milli havayolu şirketi Royal Air Maroc'un Rusya'ya tüm uçuşlarını iptal ettiğini duyurdu.
 
07.10: Kanada, RT ve RT Fransa'nın yayınlarını yasakladı. 
 
00.28: Putin’e en yakın gazetecilerden, Kommersant gazetesinin 20 yıllık Kremlin muhabiri Andrey Kolesnikov, Rus liderin çarşamba günü yaptığı açıklamaları “Sürekli seferberlik. Vladimir Putin, yanında olmayanı kendisine karşı sayacağı uyarısı yaptı” başlıklı bir haber analizle değerlendirdi. Tamamı için tıklayın.
 
14-17 Mart gelişmeleri. Tıklayın.
 
 
 
Önceki günlerin dakika dakika gelişmeleri için (arşiv) tıklayın.

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама