Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Ukrayna: Dakika dakika gelişmeler- 3 Mart 2022

 

22.59: Kommersant'ın haberine göre, Merkez Bankası, Sberbank ve VTB tarafından hükümete sunulan bir raporda, sert yaptırımlar yüzünden bu yıl GSYİH'de yüzde 10 ya da üstünde bir düşüş, işsizlikte yüzde 12'yi bulabilecek keskin bir artış, hane gelirlerinde büyük düşüş ve maaş ödemelerinde gecikme bekleniyor. Faiz oranlarının yüzde 20-30'a çıkabileceği öngörülüyor. En kötü senaryoda döviz kurları ise dolar için 150, euro için 200 rubleye kadar çıkabilir. Bankalara ise 5-6 trilyon ruble sermaye konulması gerekebilir.
 
22.56: Yaptırımlar yüzünden Rusya'dan yapılan teslimatların kesilmesi dünyada ticari dengeleri sarstı:  Petrol, metal ve buğday fiyatları hızla yükseldi. Hafta boyunca, petrol fiyatı yüzde 18'e kadar, metalde yüzde 10-15, buğdayda yüzde 17 fiyat artışı bir haftaya sığdı. Rusya'nın ihracatına yönelik doğrudan bir yaptırım olmamasına rağmen, uygulanan kısıtlamalar tedarik zincirlerinin kırılmasına, finansal sistemin bozulmasına ve Rus mallarının kısmen reddedilmesine neden oldu. (Kommersant)
 
22.54:  Peskov: "Böylesine zor bir durumda Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde, insani konularda varılan ortak anlayış son derece önemli."
 
22.49: ABD yönetimi, beklenen yeni yaptırım kararını açıkladı. Bu kez listede Rus işadamları, devlet kurumlarının yöneticileri ve Başkan Putin'e yakın sayılan kişiler ve aileleri var.
 
Dmitri Peskov, Alişer Usmanov, Boris ve Arkadi Rotenberg, Sergey Çemezov, Igor Şuvalov, Yevgeni Prigojin, Nikolai Tokarev ve bu kişilerin 47 aile üyesi listede.
 
Öte yandan Usmanov ve Şuvalov ayrıca Londra'nın yaptırımlarına maruz kaldı: Hesapları dondurulacak, İngilizlerle iş yapması yasaklanacak ve İngiltere'ye girişlerine izşn verilmeyecek.
 
İngiltere ayrıca Rusya'nın Putin'e zengin seçkinleriyle ilgili bilgitoplamak üzere, BBC'nin aktardığı deyimle  "Oligark Görev Gücü" kurulduğunu duyurdu.
 
21.59: Beyaz Saray Sözcüsü Psaki: "Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi üyeliğinden çıkarılmasını öngörmüyor."
 
21.56: Lukoil yönetim kurulundan yazılı açıklama: "Silahlı çatışmaların derhal sona edririlmesini istiyoruz. Sorunların diplomatik yollarla, müzakerelerle çözülmesinden yanayız."
 
21.54: Zelenkiy'nin teklifini Biden yönetimi bir kez daha reddetti: "Ukrayna üzerinde uçuşa yasak hava sahası ilan etmek ABD ile Rusya arasında savaş başlatma riski yaratır."
 
20.53: - Medinski: "Askeri, insani ve gelecekteki siyasi çözüm sorununu, üç blok olarak ayrıntılı tartıştık. Tarafların konumları açıktır, nokta nokta yazılmıştır. Bazıları karşılıklı anlayış bulmayı başardı. Ancak bugün kararlaştırılan asıl mesele insanların, sivillerin hayatlarını kurtarma çabalarıdır. Taraflar,  sivil nüfus için koridorlar açılması, tahliye sırasında bu bölgelerdeki çatışmaların durdurulması konusunda anlaştılar."
 
20.46: Kanada Başbakanı Justin Trudeau, "Kanada ve diğer ülkeler Rusya'nın Interpol'den çıkarılmasını istiyor" dedi.
 
20.45: Kommersant: "Moskova'daki Manej Meydanı'nda ve St. Petersburg'daki Gostiny Dvor'da savaş karşıtı eylemler yapılıyor. Gözaltına alınanlar var."
 
20.44: Ukrayna tarafının sözcüsü Podolyak, müzakerelerin üçüncü turla devam edeceğini açıkladı.
 
20.39: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki ikinci tur görüşmeler sona erdi. Ukrayna tarafından bir yetkili, "Kiev beklediği sonucu alamadı" dedi. Tarafların sadece, insani koridor açılması için geçici ateşkes ihtimali üzerinde anlaştıklarıı söyledi. 
 
19.59: Putin, Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi üyeleriyle toplantı öncesi konuştu. Rus lider, "Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna'daki özel askeri operasyonu, planlandığı gibi, kesinlikle programa uygun ilerleyerek gerçekleştiriyor, verilen tüm görevler tam olarak yerine getiriliyor" dedi.
 

Putin ayrıca Ukrayna'da Rus ordusunun, "siviller canlı kalkan yaparak masum insanların arkasına saklanan "neo-Nazilerle" savaştığını" söyledi.

Putin'in açıklamalarından başlıklar:
 
Putin'in açıklamalarından satır başları şöyle: 
 
"Yerleşim bölgelerinde ağır mühimmat tuttuklarını biliyoruz. Bu şekilde haydutların davranışını görüyoruz. Bu silahları yerleşim bölgelerinden, ortadan kaldırma noktasındaki taahhütlerine uymadılar. Daha fazla bomba koyuyorlar, yüzlerce insanı esir alıyorlar. Ukrayna'daki, üniversitedeki öğrenciler dahil.
 
Biz şu an Neonaziler ile savaşıyoruz. Sivilleri insan kalkanı olarak kullanıyorlar. Her türlü zırhlı aracı yerleşim yerlerinde kullanıyorlar. Rusya ve Ukrayna tek halktır. Harkov'da 3 binden fazla Hindistan'dan gelen öğrenci mahsur kaldı. Bu Naziler Çinli öğrencilere karşı ateş açtılar. Bunlar tahliye olmak üzere harekete geçmiş öğrencilerdi. Yüzlerce kişi esir alınmış durumda. Polonya'ya gitmeleri isteniyor. Bu noktada ülkenin öteki tarafında olduğu için hayatlarını riske atacaklar. Transfer ediyorlar. Siviller ve yabancı yurttaşlar daha güvenli bölgelere gitsin istiyoruz. Ancak buradaki Naziler bunlara izin vermiyorlar.
 
Buradaki yetkililer Ukrayna Dışişleri Bakanına baskı kurmalı. Neo-Naziler kendi halklarına bunları yapıyorlar. İnsan kalkanı olarak onları kullanıyorlar. Donesk'te, Luhansk'ta diğer şehirlerde bunları görüyoruz. Makineli tüfekleri, tankları yerleştiriyorlar. Sadece faşistler bu tür askeri taktikleri uygular. Sovyet Birlikleri de bu noktada zaten benzer davranışlarda bulunmuşlardı. Bizim görevimiz burada ölen insanların ailelerine yardımcı olmak. Rus halkının güvenliği için savaşanların ailelerine yardımcı olma görevimiz var. Özel harekatta hayatlarını kaybeden insanların aileleri 7 milyondan fazla ruble
 
Şunu ifade etmem lazım, özel harekat devam ediyor programa göre. Bütün tespit ettiğimiz hedeflere ulaşıldı."
 
 
19.55: Putin konuşuyor: "Sivilleri canlı kalkan yapıyorlar, sadece faşistler böyle savaşıyordu."
 
19.47: Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), "Ruble olarak Türkiye turlarının fiyatı yüzde 80, Mısır turları yüzde 65 arttı." açıklaması yaptı. ATOR'a göre, şubat sonunda satın alınan on günlük Türkiye'de üç yıldızlı bir otelde her şey dahil iki kişilik tur 73 bin 700 ruble iken, aynı tur 3 Mart'ta  127 bin 600n rubleye satılıyor.
 
19.42: RBC ajansı, Marks & Spencer ve Mango'nun da Rusya'ya yapılan ürün sevkiyatını durdurduklarını bildirdi.
 
19.34: Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narlşkin'den açıklamalar: "Ukrayna'nın tarafsız statüsü Rusya için kritik öneme sahip, Batı'dan gelecek saldırıları püskürtmek için gerekli bir bariyer. Batı Rusya'yı yalnızca yeni bir "Demir Perde" ile kuşatmaya çalışmıyor, devletimizi yıkma girişimi sözkonusu. Ukrayna'nın geleceğini Ukraynalılar belirleyecek, ancak bu tamamen farklı bir Ukrayna olacak. Rusya, Sovyet sonrası alanda 30 yıldır sürdürülen savaşa son vermek için artık gerçek bir şansa sahip."
 
19.30: Bloomberg ajansı, Başkan Biden'ın bugün ABD'ye seyahat yasağı da dahil olmak üzere Kremlin'e yakın bazı Rus oligark ve ailelerine yaptırım kararı açıklamasını bekliyor.
 
19.24: Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland: "Putin konuşmak isterse Biden telefonu açmayı reddetmeyecek. Putin Ukrayna'dan asker çekmeye hazırsa, ABD de müzakereye hazır. Gerilime katkıda bulunmamak için nükleer tatbikatları erteledik." 
 
19.20: Rus havayolu şirketi S7 uluslararası uçuşlarını çoğunu durdurdu. Kararın, S7'nin bir uçağına yaptırımlar nedeniyle leasing şirketinin Erivan'da el koydurması üzerine alındığı bildiriliyor.
 
19.14: Ukrayna ve Gürcistan'ın ardından Moldova da Avrupa Birliği'ne katılmak için başvurmaya karar verdi. Devlet Başkanı Sandu, "Başvurumuz hazır olmak üzere" dedi.
 
19.11: Hamburglu yetkililer Alişer Usmanov'un yatına el konduğu yönündeki haberi yalanladı. Dilbar adındaki 156 metrelik yatın Hamburg limanında tamiratta olduğu bildiriliyor.
 
19.10: Vladimir Putin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile telefon görüşmesi yaptı. Kremlin, "Taraflar, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarını ve OPEC+ anlaşmasını görüştüler ve temasların devam etmesi konusunda anlaştılar" açıklaması yaptı.
 
19.07: Zelenskiy'den NATO'ya: "Uçuşa yasak bölge ilan edilmeyecekse bize uçak lazım lazım. Uçak olmadan elimiz kolumuz bağlı."
 
19.03: Putin'le bugün 90 dakika görüşen Macron'un ofisi medyaya, "Cumhurbaşkanı en kötüsünün henüz gelmediğini düşünüyor. 'Putin'in söylediği hiçbir şey güven verici değildi. Ama dünyanın kendi şartlarını kabul etmesini bekliyor ve kararlı' diye düşünüyor. Macron, Ukrayna'yı kontrol altına alana kadar Putin'in saldırıya devam edeceğini düşünüyor" yorumunu aktardı.
 
18.43: Peskov, Rusya'da savaş karşıtı eylemlere katılanları Donbass'a savaşa göndermeyi öneren yasa teklifi için, kuşkusunu belirtti: “Askerlik bir ayrıcalıktır, ceza değil.” Tasarı, Duma'da belirleyici bir oyu ve etkisi olmayan Liberal Demokrat Parti milletvekilleri tarafından sunuldu. 
 
18.40: Zelenskiy: "Bu savaşın bitmesi için Putin'le konuşmak zorundayım, dünya Putin'le konuşmak zorunda. Her konuyu Putin'le görüşmeye hazırım."
 
18.38: İspanyol perakende giyim zinciri Mango, Rusya'daki mağazalarını ve online satış mağazasını geçici olarak kapatma kararı aldı.
 
18.32: Reuters: " Rus firmaları yaptırımları aşmak amacıyla Çin bankalarında hesap açmak için yarışıyor."
 
18.25: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: " Müzakereler sırasında Kiev, insani koridorlar oluşturulması, ateşkes ve saldırılar başlamadan önceki duruma geri dönüşü üzerinde yoğunlaşacak. Ukrayna, toprak bütünlüğü konularında Rusya ile müzakerelerde boyun eğmeyecek, söz konusu bile değil."
 
18.21: Zelenskiy: "Ukrayna üzerinde uçuşa yasak hava sahası ilan edilmesini Biden'dan ısrarla istiyorum."
 
18.20: AB’nin yasağının ardından Sputnik’in basın dairesi, İspanya, Fransa, Almanya ve Yunanistan’daki yayınını durdurduğunu açıkladı. Açıklamada, “İzleyiciye karşı her zaman dürüst olup meslektaşlarımızın hiçbir zaman yazmadığı şeyleri anlattık, gösterdik. İfade özgürlüğünün siz izleyicilerimiz için sadece boş bir söz değil, yaşamın ilkelerinden biri olduğu için teşekkür ederiz” ifadeleri kullanıldı. AB Konseyi, Sputnik ve Russia Today’in (RT) AB içindeki yayınlarını yasaklama kararı almıştı. (Sputnik)
 
18.14: Zelenskiy: "Eğer dünya birlik olmazsa yeni demir perdeye doğru gidiyoruz. Biz Rusya'yla medeniyet arasında savunma hattıyız."
 
18.13: Zelenskiy: "Ukrayna'nın güvenlik garantilerine ihtiyacı var."
 
18.12: Zelenskiy canlı yayında konuşuyor: "Ailemin hayatı için korkuyorum ama başkan olarak korkmaya hakkım yok."
 
18.02: İkinci tur müzakerelere Rusya ve Ukrayna heyetleri el sıkışarak başladı. Tokalaşma önerisi Rusya heyetinin başkanı Medinski'den geldi.
 
18.00: Rusya'da Jirinovski'nin partisi LDPR, savas karsiti gosterilere katilanlarin askere alinmasini ongoren bir tasari hazirladi. Bu arada koronavirüs nedeniyle hastanede olan ve solunum cihazına bağlı yaşayan Jirinovski'nin durumunun daha da ağırlaştığı açıklandı. 
 
17.59: "Yaptırıma katılacakları" haberlerinin yayılması üzerine Coca-Cola açıklama yaptı: "Rusya'da çalışmaya, üretime devam ediyoruz."
 
17.52: Zelenskiy'nin ofisinden açıklama: "Müzakerelerde ikinci tur başladı."
 
17.50: Ukrayna Parlemantosunun ülkedeki Rusya devletine ve Rusya vatandaşlarına ait malvarlığına el konulmasına izin veren bir karar aldığı açıklandı.
 
17.42: Belarus'ta 2. tur müzakerelerin başlamasının beklendiği dakikalarda Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan son açıklama: "Rusya, kan dökülmesini önlemek için Ukrayna tarafıyla müzakerelere hazır."
 
17.41: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov: "İngiltere, Danimarka, Letonya, Polonya ve Hırvatistan, vatandaşlarının Ukrayna topraklarındaki askeri faaliyetlere katılmasına yasal olarak izin verdi. Fransız Yabancı Lejyonu komutanlığı, Kiev rejimine yardım etmek için etnik Ukraynalı askerler göndermeyi planlıyor". Konaşenkov, bu hafta Hırvatistan'dan yaklaşık 200 paralı askerin Polonya üzerinden Ukrayna'ya geçerek ülkenin güneydoğusundaki aşırı milliyetçi taburlardan birine katıldığının altını çizdi.
 
17.38: Ukrayna parlamentosu Verhovna Rada, Birleşmiş Milletler’e (BM) Ukrayna’ya barış güçlerini göndermesi çağrısını içeren bir kararı kabul etti. (Sputnik)
 
17.32:  Kanada hükümeti, Rusya ve Belarus'u ticarette "en çok kayrılan ülke statüsünden" çıkarma kararı aldı. Bu durumda iki ülkeden yapılan ihracatın yüzde 35'lik bir tarifeye tabi olacağı duyuruldu.
 
17.16: Muhalif yayınları ile bilinen Dojd TV kanalı, faaliyetlerini geçici olarak durdurduğunu duyurdu. Rusya yasalarına göre "yabancı ajan" sayılan kanalın web sitesine ulaşım, Başsavcılığın talebi üzerine engelenmişti. Dün kanalın genel yayın yönetmeni Rusya'yı terk etme kararı aldığını açıklamıştı. Genel Müdür Natalya Sindeyeva "Bu şartlar altında yayınımızı geçici olarak askıya alıyoruz. Yayınlara geri döneceğimizi umuyoruz" dedi.
 
17.15:  Rusya Savunma Bakanlığı: "İngiltere, Danimarka, Letonya, Polonya ve Hırvatistan, vatandaşlarının Ukrayna'daki çatışmalara katılmasına izin verdi"
 
17.12: Zaharova: "Kiev rejimiminin Rus tarafı ile müzakerelerdeki taktikleri, ABD istihbarat servislerinin Ukrayna halkından bir şey esirgemediğini gösteriyor.".
 
17.09: Zaharova: "Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın web sitesi eşi görülmemiş siber saldırılara maruz kalıyor."
 
17.04: Hırvatistan'da bazı gruplarca, Ukrayna'ya savaşa gitmek üzere paralı asker toplandığı iddiaları üzerine Rusya Dışişleri Hırvat askeri ateşesini bakanlığa çağırarak bilgi istedi.
 
17.03. Ukrayna heyeti müzakere yerine helikopterle ulaştı. Tarafların birazdan görüşmelere başlaması bekleniyor.
 
16.49: Krasnoyarsk Ekonomi Forumu'nda konuşan Rus milyarder Oleg Deripaska, "Eğer çıkarlarımız Asya'daysa başkentimiz niye Avrupa kıtasında? Başkenti neden roketlerden uzağa, mesela Novosibirsk'e, ya da Krasnoyarsk'a taşımıyoruz?" diye sordu.
 
16.34: Rusya'da çok sayıda profesyonel satranççı Putin'e hitaben kaleme aldıkları açık mektupta Ukrayna'daki askeri operasyonlara son verilmesini istedi. Mektuba imza koyan büyükustalar arasında dünya şampiyonası finalisti Yan Nepomnyaşi, sekiz kere Rusya şampiyonu Peter Svidler, dünya rapid şampiyonu Daniil Dubov ve kadınlar Rusya şampiyonu Aleksandra Kostenyuk da bulunuyor.
 
16.31: Ukrayna parlamentosu Rada, Zelenskiy'nin seferberlik kararnamesine destek verdi.
 
16.24: Gürcistan Başbakanı Garibaşvili, Avrupa Birliği adaylık başvurusunu imzaladı. Karar, Ukrayna'nın başvuru yapmasından sonra alınmıştı. Öncesinde Gürcistan başvuruyu 2024'te yapmayı planlıyordu.
 
16.17: Merkez Bankası, Rusya'nın uluslararası rezervlerinin "tarihi zirveye" çıktığını açıkladı. Merkez Bankası verilerine göre 25 Şubatta altın döviz rezervleri 643,2 milyar dolara ulaştı. Rus basınındaki haberlerde, yaptırımlar nedeniyle "rezervlerin yarıya yakın kısmının kullanılamaz durumda, bloke olduğu" iddiaları dile getiriliyor.
 
16.05: Finlandiyalı asansör üreticisi KONE, Rusya'ya tüm teslimatları geçici olarak durdurduğunu açıkladı.
 
16.03: Ukrayna Merkez Bankası, şu ana kadar yapılan uluslararası yardımların 15 milyar doları bulduğunu açıkladı. Bunların mali, teknik ve insani yardımlar olduğu ve doğrudan bütçeye aktarıldığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, Ukrayna ordusunu desteklemek için özel hesaba 6 milyar grivna (yaklaşık 300 milyon dolar) yollandığı belirtildi.
 
15.56: Kremlin: "Putin, Kiev temsilcileriyle müzakereler bağlamında Rusya'nın şartlarını Macron'a ayrıntılı olarak anlattı: Her şeyden önce Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve tarafsız statüsü. Böylelikle Ukrayna topraklarından Rusya'ya yönelik bir tehdit olmayacağı garanti altına alınacaktır.". Kremlin'e göre Putin, "Rusya'nın Ukrayna'da Nazizm ile savaşını "yalan" olarak nitelendiren Fransa Cumhurbaşkanı ile aynı fikirde olmadığını, neo-Nazilerin Ukrayna'da devlet içinde önemli rolü olduğunu" anlattı.
 
15.36: Putin'in bugün canlı yayında yeni açıklamalar yapması bekleniyor.  Putin Güvenlik Konseyi üyelerini toplantıya çağırdı. Peskov, toplantının başında Putin'in yapacağı açılış konuşmasının federal TV kanallarından yayınlanabileceğini söyledi.
 
15.29: BBC: Herson şehri, tümüyle Rusya birliklerinin kontrolüne geçen ilk Ukrayna bölgesi oldu. 
 
15.27: Rusya'nın en büyük ihracatçılar arasında olduğu aluminyumun Londra Metal Borsası'ndaki ton fiyatı 3 bin 700 doların üzerine çıkarak yeni zirvesini gördü.
 
15.24: Kıbrıs Rum kesimi, "AB hava sahasını Rusya'ya kapatması nedeniyle Ruslara vize verilmesini askıya aldığını" açıkladı. Ancak Rusya vatandaşları için girişin tamamen kapalı olmadığı, ülkeye çok girişli Schengen vizesi sahibi olanların girebileceği hatırlatıldı. 
 
15.21: BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Ukrayna'daki sivil kayıpların sayısının 24 Şubat'tan bu yana 277 olduğunu, bu sayıya Donetsk ve Lugansk'da hayatını kaybeden 65 kişinin dahil olduğunu açıkladı.
 
15.15: Rusya'nın dünyaca ünlü Bolşoy Tiyatrosu'nun sözcüsü Katerina Novikova, İspanyol 'Real' tiyatrosu yetkililerinin mevcut koşullar altında turnenin organizasyonuyla ilgili çalışmalara devam edemeyeceklerini bildirmesi üzerine, Bolşoy Tiyatrosu'nun Mayıs ayında planlanan turneyi iptal ettiğini duyurdu.(Sputnik)
 
15.14:  Ukrayna’nın Olvia limanında Bangladeş bayraklı bir kargo gemisine füze ya da bomba isabet ettiği belirtildi. Gemideki bir kişinin hayatını kaybettiği tespit edilirken, diğerlerin için kurtarma çalışmaları sürüyor. (t24)
 
15.11: Ukrayna hükümeti, DTÖ üyelerini Rusya'ya karşı ekonomik ambargo uygulama çağırdı.
 
15.10: RBC: Müzakereler 2 saat içinde başlayabilir.
 
15.07: Zelenskiy'in ofisinden açıklama: "Ukrayna heyeti, görüşmelerin yapılacağı yere helikopterle hareket etti. Sivillerin tahliyesi için insani koridorlar oluşturulması 'asgari program' olacak." Daha önce müzakerelerin 15.00'de başlayabileceği duyurulmuştu.
 
14.46: Skoda, Rusya'daki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Fabrikada üretim yapılmayacak, Rusya'ya ihracat da askıya alınacak.
 
14.43: Duma Başkanı Volodin, Ukrayna'daki askeri operasyonları desteklemeyen kültür ve sanat insanlarını, resmi görevlerinden ayrılmaya davet etti
 
14.42: AFP ajansı, BM kaynaklarına dayanarak Ukrayna'ya yapılan yardımların 1,5 miyar doları bulduğunu bildirdi.
 
14.30: Ateşkes için arabuluculuk çabaları yeniden başladı. Macron'un bugün önce Putin, daha sonra Zelenskiy ile telefon görüşmesi yapığı bildirildi. Paris, Putin'le görüşmenin 90 dakika sürdüğünü duyurudu.
 
14.26: Rusya'nın Paris'teki büyükelçilik binasına "boyalı" saldırı oldu.
 
14.23: Piyasalardaki rekor yükselişin ardından Rusya Merkez Bankası da yarınki resmi döviz kurlarını açıkladı: Dolar 111,76 ruble, euro 124,02 ruble.
 
14.21: Reuters: Formula 1, Rusya ile olan Grand Prix anlaşmasını feshetti. Soçi etabı eylül sonunda yapılacaktı.
 
14.13:  Bloomberg'in haberine göre, rublenin yuan karşısında yaşadığı rekor değer kaybı sonrası Rusya ile en büyük ticaret ortağı Çin arasındaki 110 milyar dolarlık ticaretin olumsuz etki görmesi öngörülüyor.  Yuan, bu hafta ruble karşısında rekor seviyede yükselerek yüzde 25 değer kazandı. Bazı Çin bankaları bugüne dek oluşan en geniş makas sonrası mevcut kurdan işlem yapmayı askıya aldı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 112 milyar. “Çin’in Rusya ile ticareti daha yüksek işlem ücretleri ve sınırlı kanallar gibi zorluklarla karşılaşabilir fakat yine de devam edebilir” diyen Credit Agricole CIB Hong Kong Analisti Xiaojia Zhi Rusya’nın Çin mallarına olan talebinin azalabileceğine fakat iki ülkenin yuan üzerinden yeni bir ticaret anlaşması imzalayabileceklerini kaydetti.
 
14.09: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar’ı Dışişleri Bakanlığı'nda misafir etti. Bakan Çavuşoğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Ukrayna’nın siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimiz tam. Vatandaşlarımızın tahliye sürecindeki destekleri için Ukrayna makamlarına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
14.06: İkea Rusya ve Belarus'taki tüm mağazalarının faaliyetlerini 31 Mayıs'a kadar durdurdu. Personelin depo ve diğer birimlerde çalışmaya devam edecekleri ve maaşlarının ödeneceği duyuruldu.
 
13.57: Karadeniz'deki operasyonlar nedeniyle Türkiye'nin ayçiçek yağı ithal etmekte zorlandığı bildirildi. Dünya gazetesi ülkedeki yağ stoğunun iki ay içerisinde bitebileceği uyarısında bulundu. Ayrıntılar.
 
13.56: Volkswagen, Rusya'da üretimi durdurdu. Ülkeye otomobil sevkiyatı da askıya alındı.
 
13.50: ABD merkezli MSCI, Rusya'yı gelişen piyasalar endeksinden çıkarıyor.  Bloomberg'in verilerine göre Rusya'nın gelişen piyasa endeksindeki ağırlığı yüzde 1,5 seviyesinde. Karar, Rus varlıklarını yatırım fonu sektörünün önemli bölümünün dışında bırakacak. MSCI kararla ilgili açıklamasında  küresel piyasa aktörlerinden Rus hisse senedi piyasasının artık yatırım yapılabilir olmadığı ve Rus varlıklarının MSCI gelişen ülkeler endekslerinden çıkarılması gerektiği yönünde geri bildirimler aldıklarını belirtti.  Karar 9 Mart piyasa kapanışıyla uygulamaya alınacak. FTSE Russell da Rus varlıklarını 7 Mart itibariyle sıfır değerle endeksten çıkarma kararı aldı. (Dünya)
 
13.45: Japonya başbakanı, büyük Rus iş insanlarının mal varlıklarını dondurmak niyetinde olduklarını açıkladı.
 
13.42: Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Akdeniz'de Rosneft'in başkanı İgor Seçin'e ait olduğunu tahmin ettikleri bir yata el koyduklarını açıkladı.
 
13.27: Rusya ABD'ye roket motoru tedariğini kesiyor. Roskosmos'un başı Rogozin yaptığı açıklamada "Artık uzaya kendi süpürgeleriyle uçsunlar" ifadesini kullandı.
 
13.24: Oyuncak üreticisi Lego, Rusya pazarındaki satışları durdurduğunu açıkladı.
 
13.20: RBC televizyonunun davet ettiği bir Rus yatırım uzmanı, canlı yayında "Mesleğe devam etme şansı var mı?" şeklindeki soruya "Olmadı 25 yıl önceki gibi Noel Baba olarak çalışırım," dedi. Uzman daha sonra "Rusya fon piyasasının ölümüne" maden suyu içti. Yatırım uzmanı "fon fiyasasına", "Huzur içinde yat kıymetli yoldaş!" şeklinde hitap etti. Spiker olaya "Yorum yapmayacağım" diyerek cevap verdi.
 
 
13.07: Lavrov: "Batı'nın Rus düşmanlığını desteklemek için nükleer veya Üçüncü Dünya Savaşı konusuna ihtiyacı var. 30 yıldır bizi dinlemediler"
 
13.05: Lavrov: "Bize karşı gerçek bir savaş başlatacaklarsa, bu planları yapanların bu savaşın sonuçlarını önceden düşünmesi gerekir."
 
13.04: Peskov: "Putin'in bugün Güvenlik Konseyi üyeleriyle yapacağı toplantının başında Ukrayna'da kahramanca ölen Rus askerleri hakkında konuşmasını bekliyoruz."
 
13.02: Peskov, Ekho Moskvı radyosunun kapatılmasıyla ilgili konuştu: "Bu hissedarların, mal sahiplerinin, radyo istasyonunun yasayı ihlal etmesi nedeniyle aldığı bir karardır. Eğer sahipleri radyo istasyonunun tekrar yayına başlamasını istiyorsa onların kararı, bu mümkün."
 
12.59: Peskov, sosyal medyada yaygın olarak dolaşan "bazı bölgelerde sıkıyönetim ilan edileceği ve askerlik çağındaki erkeklerin yurtdışına çıkışlarının yasaklanacağı" iddiaları için "Asparagas" dedi, yantıcı haberlerin kurbanı olunmamasını istedi.
 
12.56: Kremlin Sözcüsü Peskov, "Rusya hükümeti tarafından ülkedeki  yabancıların mülklerine el konulması ya da kamulaştırmanın mümkün olup olmadığı" soruldu. Peskov, "Kremlin'de bu konuda hiçbir bilgi yok. Yaptırımlardan hükümet sorumlu" yanıtını verdi. 
 
12.53: Johnnie Walker, Captain Morgan, Guinness, Smirnoff, White Horse gibi alkollü içki markalarının  Rusya ve Ukrayna'ya ihracatı, Diageo adlı yetkili şirket tarafından durduruldu.
 
12.51: Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR, Avrupa'da hava sahasını kapatmayan nadir uçuş noktalarından biri olarak kalan Sırbistan'dan Rusya'ya Mart ayı sonuna kadar tüm biletlerin satıldığını duyurdu.
 
12.48: Lavrov: "Ukrayna'daki durumda  biz doğru olanı yapıyoruz. Şu anda masum insanların ölmesi çok kötü ama Donbass'ta 8 yıllık çatışmalarda binlerce kişi öldü ve Batı buna göz yumdu"
 
12.47: Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklaması: "Avrupa'nın Kiev'e silah tedariki Ukrayna'da daha da büyük kayıplara yol açacak."
 
12.46: Lavrov: "Ukrayna'yı kimin nasıl yöneteceğine, Ukrayna'da yaşayan herkes  ortak karar vermeli."
 
12.45: Lavrov: "Diplomatik yalnızlık hissetmiyoruz."
 
12.43: Danimarka'nın Jysk şirketi, Rusya'da 13 mobilya mağazasını kapattı.
 
12.42: Rusya heyetinin başkanı Medinskiy: "Görüşmelerin 15.00'de başlaması planlanıyor."
 
12.40: Lavrov: "Heyetler arasında müzakerelere şu dakikalarda başlanması lazım, bekliyoruz."
 
12.34: Lavrov: ""Rusya’nın güvenliği için neyin gerektiğini Batı belirleyemez. Rusya, Ukrayna topraklarından kendisine doğrudan saldırı düzenlenmesi tehdidinin bulunmasına izin veremez." 
 
12.33: Lavrov: "ABD, Napolyon ve Hitler’in bir zamanlar yaptığı gibi Avrupa’yı kontrolü altına almış, kendine tabi bırakmış durumda."
 
12.29: Lavrov: "Rusya'ya karşı savaş planlarının yapıldığından eminim."
 
 
13.25: 12.04: RBC televizyonunun davet ettiği bir Rus yatırım uzmanı, canlı yayında "Mesleğe devam etme şansı var mı?" şeklindeki soruya "Olmadı 25 yıl önceki gibi Noel Baba olarak çalışırım," dedi. Uzman daha sonra "Rusya fon piyasasının ölümüne" maden suyu içti. Yatırım uzmanı "fon fiyasasına", "Huzur içinde yat kıymetli yoldaş!" şeklinde hitap etti. Spiker olaya "Yorum yapmayacağım" diyerek cevap verdi.
 
 
 
13.23: Lego, Rusya satışlarını durdurduğunu açıkladı.
 
12.28: Lavrov: "Nükleer savaş olasılığı konusunu Rusya değil, NATO ve Ukrayna gündeme getiriyor."
 
12.26: Lavrov: "Karşılıklı çıkarların gözetilmesi şartıyla Rusya Batı ile diyaloga hazır."
 
12.20: Lavrov'un canlı basın toplantısı:
 
 
12.19: Lavrov canlı yayında konuşuyor: "Ukrayna'daki krize, Rusya'nın asgari koşulların çerçevesinde bir çözüm bulunacağına eminim"
 
12.18: Ekho Moskvı, radyo ve internet sitesinin kapatılması kararına rağmen YouTube ve sosyal ağlar üzerinden yayına devam edeceğini duyurdu.
 
12.12: Zelenskiy: "Ukrayna'nın yanında savaşmak için 16 bin yabancı lejyoner geliyor." (RIA)
 
12.05: Zelenskiy:  "Ukrayna her gün partnerlerinden silah alıyor."
 
12.00: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, AB'nin Ukrayna'ya insani yardım için 500 milyon euro ayıracağını ve Romanya'da göçmenler için merkez oluşturacağını söyledi.
 
11.57: Rus milyarderlere ait 5 süper yatın Maldivler'e doğru yol aldığı, ya da bu ada ülkesine demirlediği öğrenildi. Almanya'nın Alişer Usmanov'un yatına el koymasından sonra milyarderlerin yatlarını yaptırımlardan kaçırmaya çalıştığı tahmin ediliyor. (Reuters)
 
11.56: Japon şirketi Suzuki, ekonomik yaptırımlar nedeniyle Rusya'ya otomobil ve motosiklet teslimatını durdurdu.
 
11.50: Devlet Duması gündeminde bir başka yasa tasarısı var:  Rusya'ya karşı yabancı yaptırımlar uygulanması çağrısında bulunanlara üç yıla kadar hapis cezası.
 
11.47: Rusya silahlı kuvvetlerinin eylemleriyle ilgili sahte haber ve paylaşımların cezalandırılmasına ilişkin yasa tasarısı, Devlet Dumasının ilgili komitesi tarafından onaylandı. Şu hükümler öngörülüyor:
 
• Bireyler tarafından kasıtlı olarak yayılan sahte haberler için 700 bin ila 1,5 milyon ruble arasında para cezası veya 3 yıla kadar hapis cezası.
 
• Suçun organize olarak, bir grup tarafından, yapay veriler yaratılarak veya nefret veya düşmanlıkla motive edilerek kasıtlı olarak işlenmesi durumunda 3 ila 5 milyon ruble para cezası veya 5 ila 10 yıl hapis cezası.
 
• Sahte haberlerin ağır sonuçlar doğurması halinde 10 ila 15 yıl hapis cezası.
 
• Rusya'nın çıkarlarını korumak, barış ve güvenliği korumak için Rus birliklerinin kullanılmasını önleme çağrıları için (yıl içinde ihlal eden kişi bunun için idari sorumluluğa getirildiyse) - 100 bin ila 300 bin ruble veya en fazla 3 yıl hapis
 
11.40: Rusya'da Krasnoyarsk Ekonomik Forumu'nda konuşan milyarder iş insanı Oleg Deripaska: "Bugüne kadar böylesine büyük zorluklarla karşılaşmamıştık. Demir perde çoktan indi. Bunu söylememem isteniyor ama ben barıştan yanayım. Üç hafta içinde bankalara ne olacağı netlik kazanacak. Bakalım kimler ayakta kalacak? Kaç tanesinin ayakta kaldığını gördüğümüzde çok şaşıracağız. Bir elin parmaklarıyla sayılabilecekler." (Novaya Gazeta)
 
11.38: Kıbrıs Rum kesimi Ulaştırma Bakanı: "AB'nin Rusya'ya hava sahasını kapatma kararından çekilme olasılığını tartışıyoruz." (Phileleftheros gazetesi)
 
11.35: Apple'ın re: Store mağazalarında iPhone fiyatları bir haftada ikiye katlandı. Şu anda online satışta fiyatlar 149 bin 990 rubleden 239 bin 990 rubleye kadar değişiyor.
 
11.33: Rusya hükümeti: "Rus şirketlerinin hisse senetlerini şu anki düşük değerlerden Ulusal Varlık Fonu için satın almak uzun vadeli bir yatırım olarak değerlendiriliyor." Daha önce hükümetin bu amaçla 1 trilyon ruble ayıracağı yazılmıştı.
 
11.32: Avrupa spot piyasalarında doğal gaz yeni bir rekor kırdı: 2 bin 267 dolar.
 
11.31: Iggy Pop, Nick Cave, Green Day, The Killers, Franz Ferdinand ve başka sanatçılar Rusya konserlerini iptal ediyor.
 
11.28: "Bu sabah yapılacağı" açıklanan Rusya-Ukrayna ikinci tur görüşmelerinden hala haber yok.
 
11.27: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov: "Ukrayna ile diyaloğun perspektifi var."
 
11.25: Roskomnadzor'den YouTube'a ultimatom: "Platformun reklam uygulamaları dahil olmak üzere, Rusya'ya karşı bilgi savaşında YouTube'un kullanılması kabul edilemez."
 
11.24: Dolar 118,44, euro 125,06 rubleye kadar çıktı.
 
11.23: Dolar 117 rubleyi gördü.
 
11.22: Londra Menkul Kıymetler Borsası (LSE), perşembe günü "Rusya Federasyonu ile yakından ilişkili" saydığı 27 şirketin hisselerinin alım satımını askıya aldı. (Financial Times).
 
11.21: Coca-Cola Kiev'deki üretimini durdurdu.
 
11.20: Apple re: Moskova'daki mağazalarını yeniden açtı.
 
11.15: Dolar 116 rubleye yükseldi.
 
11.14: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov: "ABD ve Batı ile ilişkilerin bulunduğu dip moktadan çıkacağımıza ve durumu düzeltmeye başlayacağımıza eminim" (RBC)
 
11.05: Dolar kuru 114 rubleyi gördü.
 
11.02: Dolar 112 rubleye yaklaştı.
 
10.59: Euro 124 rubleyi geçti.
 
10.56: Euro 122,39 ruble ile rekor kırdı.
 
10.50: RIA, yaptırımlara katılan farklı sektörlerdeki önde gelen yabancı şirketleri derledi: 
 
▪️ giyim, elektronik cihaz ve online alışveriş:
• Apple satışları durdurdu
• Karl Lagerfeld çalışmayı durdurdu
• H&M satışları durdurdu
• ASOS siparişleri işlemeyi durdurdu
• iHerb, lojistik sorunlar nedeniyle nakliyeyi durdurdu
• Nike satışları durdurdu
 
▪️uçaklar ve arabalar:
• Boeing, Airbus ve Embraer teknik desteği durdurdu
• Mercedes, BMW ve Volvo üretimi ve teslimatları durdurdu
• General Motors ve Volkswagen teslimatları durdurdu
• Daimler Truck tüm faaliyetlerini dondurdu
• Nissan, Pathfinder teslimatlarını durdurdu
• Toyota ve Lexus teslimatları durdurdu, St. Petersburg'daki Toyota fabrikası durdu.
 
▪️ teknoloji ve sinema:
• Dell ürün satışını durdurdu
• AMD ve Intel işlemci göndermeyi askıya aldı.
• Valve, Rus kullanıcılarının Steam'de oyun satın alma imkanını sınırladı
• Walt Disney, Paramount ve Warner Bros. filmlerinin gösterimini askıya aldı
 
10.48: Şu dakikalarda dolar 110 rubleyi geçerek tüm zamanların rekorunu kırdı. (RIA)
 
10.43: Rusya Dışişleri Bakanlığı: "Batı'nın yaptırımlarının ne kadar süreceğini kestirmek zor, yine de ilişkiler normale dönebilir."
 
10.40: Fransa, zorunlu durumlar dışında, vatandaşlarına Rusya'yı terk etmeleri tavsiyesi yayınladı.
 
10.29: Ekho Moskvı radyosunun yönetim kurulu oy çokluğu ile radyoyu kapatma kararı aldı. Web sitesi de kapatılacak. Kararı sosyal medyadan yayın yönetmeni Aleksey Venediktov açıkladı. Radyonun çoğunluk hissesi Gazprom'a ait. Kurululuşu 1990'a uzanan radyo, SSCB'nin dağılmasından bugüne yaptığı yayınlarla "liberal muhalif" olarak görülmüş, etkisiyle de "Rusya'nın BBC'si" diye anılmıştı.
 
 
10.25: Avrupa Komisyonu uyardı: "AB, Ukrayna'dan gelecek milyonlarca mülteciye hazır olmalı. Şu ana kadar  yaklaşık 1 milyon kişi AB sınırlarından girdi."
 
10.22: Moskova polisi, 6 Mart'ta savaş karşıtı protesto çağrıları üzerine bir mesaj yayınladı, izinsiz gösteriere katılanların gözaltına alınacağı ve yargılanacağı konusunda halkı uyardı. İzinsiz gösteriler sırasında kamu düzenine isyan nitelikli suçlar için 15 yıla kadar hapis cezası sorumluluğu olduğu hatırlatıldı.
 
10.21: Gazprom: "Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatımız normal seyrinde devam ediyor."
 
10.19: Kommersant: "Rusya hükümeti, şeker dahil, temel tüketim ürünlerinde yüksek fiyat artışları yaşanırsa devlet fonlarını kullanarak tarımsal ürün satışı yapabilecek."
 
10.16: Finlandiya'nın devlet enerji şirketi Fortum, Rusya'daki yeni yatırım projelerini durdurma kararı aldı. 
 
10.12: Rusya Savunma Bakanlığı bu sabahi ilk brifinginde, Çistopolye, Novopoltavka, Jovtneve'nin Rus ordusunun kontrolüne geçtiğini bildirdi. Açıkalamada, “Rusya silahlı kuvvetleri, Ukrayna'nın askeri altyapısına saldırmaya devam ediyor” denildi.  Operasyonlar sırasında 1612 hedefin vurulduğu bildirildi.
 
10.09: Rusya'nın özel yetkili savcılık kurumu olan Soruşturma Komitesi halka, izinsiz eylemler ve genel düzeni bozacak kalkışmalar durumunda 15 yıla kadar hapis cezası sorumluluğu olduğunu hatırlattı.
 
10.06: Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Mandiner.ru internet portalına yaptığı açıklamada, "Savaş, ihtilafları çözmek için kabul edilemez bir araç, bu yolu seçenleri kati surette kınıyoruz" dedi.
Orban, tüm Avrupa'nın barış için çalışması gerektiğini söyleyerek, "Rusya ile ilişkiler çok yakın bir zamana kadar dengeli ve iyiydi, ancak savaş yeni bir durum yarattı" ifadelerini kullandı. Orban'a göre Ukrayna'daki durumun arkasında Rusya'nın güvenlik garantisi alamaması yatıyor. Orban, Brüksel'in Moskova'ya yönelik yaptırımlarına ülkesinin tutumunun ne olacağı sorusunu, "Macaristan, AB'nin Rusya'ya karşı yaptırımlarını veto etmeyecek, AB'nin birlik olması önemli" şeklinde yanıtladı. (Sputnik)
 
10.05: Henüz Rusya-Ukrayna müzakerelerinin başlama saati ile ilgili bir açıklama yapılmadı.
 
09.47: Eho Moskvı genel yayın yönetmeni Venediktov, direktörler kurulunun kendisiyle olan sözleşmeyi feshederek radyoyu kapatma olasılığı bulunduğunu söyledi. Venediktov her şeye rağmen Rusya'yı terk etmeyi düşünmediğini ekledi.
 
09.33: Uluslararası Kedi Federasyonu FİFE, Rus kedilerinin yarışmalara katılmasını yasakladı.
 
09.13: Sberbank, mevduat faizlerindeki artış sayesinde son iki gün içinde, hesaplara 1 trilyon rublenin (10.1 milyar dolar) üzerinde döviz ve ruble girişi olduğunu duyurdu.
 
09.11: Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, inşaat piyasasının çökmesini önlemek için acil bir plan hazırlandığını, planın hükümette önümüzdeki günlerde onaylanacağını duyurdu. Ayrıntılar için tıklayın.
 
08.53: Alman makamları Rusya vatandaşı milyarder iş adamı Alişer Usmanov'un yatına el koydu. 600 milyon dolarlık yatın el konulmadan önce Hamburg'da tamiratta olduğu öğrenildi. Haberi Forbes duyurdu. "Dibar" (Dilber) aldı yat 156 metre uzunluğunda.
 
08.46: Güney Kore menşeli cep telefonu, araba ve diğer tüketim mallarının, Ukrayna'daki durum nedeniyle Rusya'ya uygulanan ABD ihracat kısıtlamalarına tabi olmadığı bildirildi. Yonhap ajansı haberi Güney Kore Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamaya dayandırdı.  Seoul, ABD'i yetkililerle "yaptırımlar konusunda esnemek" ve "Rusya'ya satılacak mallar nedeniyle ABD yaptırımlarına maruz kalmamak" için yoğun görüşmeler yapıyordu.
 
08.41: Brent petrolün fiyatı 118 dolara fırladı.  Bu, Şubat 2013'ten bu yana en yüksek seviye. Brent dün sabaha 111 dolarla yine rekor kırarak başlamıştı. Hızlı fiyat artışı, küresel enflasyon kaygılarını körüklüyor.
 
08.39: Rusya'nın en büyük otomotiv üreticisi AvtoVAZ, yedek parça sıkıntısı nedeniyle Tolyatti'deki tesisinde üretimi 5 Mart'tan itibaren en az dört gün durduracak. (İzvestiya)
 
08.22: Rusya'da döviz piyasaları güne ilginç bir haberle başıyor: Moskova borsasında döviz alımına yüzde 30 komisyon şartı getirildiği haberleri bu sabah Rus basınına düştü. Kommersant ve RBC'nın haberine göre, "Rus brokerleri, müşterilerini 3 Mart'tan itibaren dolar, euro ve sterlin satın alırken en az yüzde 30 komisyon alınacağı konusunda uyardı. Piyasadaki iki kaynak RBC'ye Merkez Bankası'ndan böyle bir emir aldıklarını doğruladı. Yeni kurallar Moskova saatiyle 9:00'dan itibaren geçerli olacak." Ayrıntılar bekleniyor. İlk haberlerden uygulama sadece yabancı yatırımcıların büyük meblağlarda döviz alarak yurt dışına çıkarmalarına karşı bir önlem olarak görünüyor. Bankalardan ya da döviz büfelerinden  döviz alım satışları ile ilgili bir düzenleme olmadığı belirtiliyor.
 
08.20: Spotify Rusya ofisini kapattı. Servis ayrıca sponsorluğunu Rusya Federasyonu'nun yaptığı içerikleri kaldırdı. Ancak Rusya vatandaşları bundan sonra da Spotify dinlemeye devam edebilecek.
 
07.38: Yeni güne yeni müzakerelerin umuduyla başlanıyor. Ukrayna'da 8 gündür susmayan silahları susturabilmek için Rusya ve Ukrayna heyetleri bu sabah masaya oturacaklar. Gelişmeleri izliyoruz.
 
07.36: Pentagon, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ve ABD arasında bir sıcak çatışmaya yol açabileceğini, bu nedenle yanlış olacağını duyurdu.
 
07.33:  İran, BM Genel Kurulu'nun Rusya'yı kınayan kararı desteklemeyerek çekimser kaldı. Ancak eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'dan Ukraynalılara destek mesajı geldi.
 
07.29: Devlet Duması'na "Yabancı devletlerin düşmanca eylemlerine karşı Rusya vatandaşlarının korunmasına ilişkin" yasa tasarısı sunuldu. Tasarı, 30 Eylül 2022'ye kadar kredi ödemelerinin ertelenmesini öneriyor. 
 
07.28: Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden Brezilyalı Embraer, yaptırımlar nedeniyle Rusya'ya yedek parça tedariki ve müşteri hizmetlerini durdurdu.
 
07.25: Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Ukrayna Özel Gözlem Misyonunda görevli bir personelinin, Rus ordusunun Harkov'a düzenlediği bombardımanda öldüğünü açıkladı.
 
07.20: Güney Kore, üreticilerini Rusya'ya yönelik ihracat yaptırımlarının dışında tutabilmek için ABD'yle görüşmeye başladı.
 
07.19: Brent petrolde fiyat 9 Eylül 2013'ten bu yana ilk kez varil başına 116 doları aştı.
 
07.18 : Moody's, Rusya'nın uzun vadeli borç notunu Baa3'ten B3'e düşürdü. 
 
07.16:  İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, Ukrayna'ya iki uçak dolusu saldırı silahı yolladıklarını duyurdu.
 
07.12: Japonya, VTB dahil dört Rus bankasının varlıklarını donduracak.
 
07.10: ABD Kongresi Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya destek için yeni yaptırım getirilmesi çağrısında bulunan kararı kabul etti.
 
07.03: SWIFT, AB yaptırımları altına giren Rus bankalarının 12 Mart'ta uluslararası ödeme sisteminden bağlantısını keseceğini doğruladı.
 
07.00: Fitch, Rusya'nın notunu 'BBB'den 'B'ye düşürdü ve düşürmeye devam edebileceğini duyurdu. 
 
06.50: Dünya Bankası, Rusya ve Belarus'taki tüm programlarını durdurdu.
 
00.43: Yabancı şirketlerin yaptırımlarına Mercedes-Benz de katıldı. Şirket Rusya'daki üretimini ve Rusya'ya araç ihracatını durdurma kararı aldı. 
 
00.42: BM raporu: 24 Şubat'tan beri Ukrayna'da 15'i çocuk 227 sivil öldü. 28'i çocuk 525 kişi yaralandı.
 
00.18: BBC Sport, Abramoviç'in Chelsea'yi 3 milyar sterline satacağını yazdı. Rus oligark kulübü 2003'te 140 milyon sterline satın almıştı.
 
00.14: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya Merkez Bankası'nın yurt dışındaki varlıklarının önemli bir bölümünün dondurulmasıyla ilgili, "Putin'in savaş fonu yok oldu" yorumu yaptı. Blinken, "Ukraynalı savaşçılara yardım için tanksavar, uçaksavar, küçük silahlar ve cephanelerin de aralarında bulunduğu savunma yardımını ulaştıracağız" dedi. Blinken ayrıca "ABD Adalet Bakanlığı, bünyesinde kurulan yeni görev gücü ile Rus oligarkların yatları, özel jetleri ve diğer tüm mal varlıklarını donduracak ve bunlara el koyacak" dedi. 
 
00.12: New York Times gazetesi, Rusya'nın 24 Şubat günü başlattığı Ukrayna operasyonunu Çin'in önceden bildiğini, Pekin'in operasyonun Pekin'de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatı'ndan sonra düzenlenmesini Putin'den istediğini iddia etti. Haber, Joe Biden yönetiminden bir yetkili ile Avrupalı bir yetkiliye dayandırıldı.
 
00.11: Kiev'deki tren istasyonu yakınında yaşanan patlamanın Rusya'nın doğrudan saldırısından kaynaklanmadığı iddia edildi.  Ukrayna İçişleri Bakanlığı, bir Rus cruise füzesinin düşürüldüğünü, bölgeye füzenin parçalarının düştüğünü duyurdu. 
 
00.10: Ukrayna heyeti, Rusya ile müzakerelerin yarın sabah yapılacağını, ancak mekanın Belovejskaya Puşa olmayacağını duyurdu. Sputnik'e konuşan bir kaynak, müzakerelerin SSCB'ye son veren anlaşmanın imzalandığı Belovejskaya Puşa Sarayı'nda yapılacağını belirtmişti. 
 
00.03: Yaptırımlar yüzünden yaşanan sert develüasyon, Rusya'da "lüks otomobil" tanımını değiştiriyor. Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, otomobiller için asgari "lüks vergisi" seviyesini 3 milyondan 10 milyon rubleye yükseltmeyi teklif etti.
 
00.02: Rusya çapında çarşamba günü yapılan savaş karşıtı izinsiz gösterilerde 700'den fazla kişinin gözaltına alındığı haber veriliyor.
 
 
2 Mart Çarşamba
 
23.59: İsveç, Rusya'yı hava sahasını ihlal etmekle suçladı. İki Rus Su-27 ve iki Su-24 bombardıman uçağının ülkenin hava sahasında uçtuğu iddia edildi. Rusya iddiayı yalanladı.
 
23.59: Canon online mağazası, ruble döviz kurundaki sert dalgalanma nedeniyle Rusya'daki satışları askıya aldı. 
 
23.56: ABD, balistik füze denemelerini iptal etti. Pentagon, nükleer güçlerin hazırlık seviyesini artırma planı olmadığını göstermek için füze testlerini iptal ettiğini duyurdu.
 
23.55: Güne 111 dolardan rekorla başlayan Brent petrolünün varil fiyatı gün sonunda 115 dolara kadar fırladı.
 
22.43: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya Ukrayna ile gerilimi düşürecek adımlar atarsa ABD'nin diplomatik çözüm yolunda temasa hazır olduğunu söyledi.
 
22.27: Ünlü futbol oyunu FIFA serisinin yapımcısı EA Sports, Rusya'nın oyunlardan çıkarılacağını duyurdu. Açıklamada "FIFA ve UEFA'daki partnerlerimizle benzer bir şekilde Rusya milli takımı ve tüm Rus kulüplerinin FIFA 22, FIFA Mobile ve FIFA Online'dan çıkarıldığını duyururuz." denirken, Rus ve Belarus ekiplerinin de ilerleyen günlerde EA Sports NHL tarafından buz hokeyi oyunu NHL 22'den çıkarılacağı açıklandı. (ntvspor)
 
22.19: Rusya'nın en popüler radyo istasyonlarından "Serebriyanıy Dojd", müzik hariç tüm programları yayından kaldırdı. Radyo "sadece müzik yayını" yapacak. Tartışma ve talk şov programlarının yayınını durdurma kararı, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonuyla ilgili yorumlar ve uyarılar üzerine alındı. 
 
22.06: Dünyanın en büyük giyim, ayakkabı ve aksesuar perakendecilerinden İsveçli H&M Group, yaptırımlara katılarak bugünden itibaren Rusya'daki satışlarını geçici olarak durdurma kararı aldığını duyurdu. Şirket ​​Rusya'daki mağazalarının kapatılmasından söz etmedi. Şirketin Rusya'da 150'den fazla mağazası bulunuyor.
 
22.05: Microsoft'tan sonra dünyanın en büyük ikinci yazılım üreticisi olan Oracle, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı.
 
22.02:  Abramoviç, Chelsea'nin satışından elde edileecek gelirin Ukrayna'daki savaş mağdurlarına yardım etmek için kurulacak bir hayır vakfına gideceğini söyledi.
 
21.18: Roman Abramoviç, Chelsea kulübünü satma kararı aldığını açıkladı.Rus Profile dergisi bu sabah "Abramoviç, Chelsea futbol kulübünü 86 yaşındaki İsviçreli işadamı Hansjörg Wyss'e satmak için görüşmeler yapıyor. Wyss'in serveti Forbes'a göre 5,1 milyar dolar" diye yazmıştı.
 
21.03: BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'da güç kullanımını durdurmasını ve askerlerini derhal geri çekmesini talep eden karar 140 oyla kabul edildi. Türkiye "kabul" oyu kullandı. Çekimser ve ret oyu kullanan ülkeler.
 
Çekimser:
 
Cezayir, Angola, Ermenistan, Vietnam, Bangladeş, Bolivya, Burundi, Zimbabve, Çin, Kongo, Küba, Hindistan, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Laos, Madagaskar, Mali, Moğolistan, Mozambik, Namibya, Nikaragua, Pakistan, El Salvador, Senegal, Tacikistan, Tanzanya, Güney Afrika, Güney Sudan, Sri Lanka, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi.
 
Ret oyu verenler:
 
Belarus, Kuzey Kore, Eritre, Rusya, Suriye.
 
 
20.42: Rusya'da kahve krizi kapıda. Kahve şirketleri, tedarikte önemli sorunlar yaşıyor: "Nakliye şirketleri Rusya'ya mal taşımak istemiyor ve rubledeki değer kaybı nedeniyle Rus  ithalatçıların kahve satıcılarına borçları büyüyor." (RBC) 
 
20.40: Rusya Ulaştırma Bakanlığı ve Rus havayolu şirketleri, Batı yaptırımları nedeniyle geri alınmak istenen Boeing ve Airbus uçaklarını Rusya'da tutma seçeneklerini tartışırken, uçakların "millileştirilmesi" olasılığı masaya yatırıldı (RBC). 
 
20.39: Le Figaro gazetesi, Paris'te dün gece, Ukrayna saflarında çatışmalara katılmak için toplandığı belirtilen "Fransız Yabancı Lejyonu" askerlerinin gözaltına alındığını duyurdu.
 
20.36: Fransa Maliye Bakanı Le Maire, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımların etkinliğini artırmak için "ek önlemler üzerinde çalışmaya karar verdiğini" söyledi.
 
20.30: Alman Bild gazetesi, Almanya'dan Ukrayna'ya yollanan 500 Stinger füzesi ve bin Panzerfaust tanksavarın teslim edildiğini yazdı. 
 
20.27: Beyaz Saray, "ABD ve müttefiklerinin hedefinin Rusya'yı önde gelen enerji kaynakları tedarikçisi statüsünden mahrum etmek olduğunu" duyurdu. 
 
20.25: Başkan Putin, bugün Hindistan Başbakanı Modi ve İsrail Başkakanı Bennett ile görüştü. 
 
20.23: Lavrov, El Cezire'ye verdiği demeçte, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üyelik statüsünü elinden alacak bir mekanizma olmadığını söyledi.
 
20.05: RIA Novosti: BM Genel Kurulu Rusya'nın Ukrayna'da güç kullanımını durdurmasını ve askerlerini derhal geri çekmesini talep eden bir kararı kabul etti. 141 ülke lehte, 5'i aleyhte (Rusya, Belarus, Suriye, Kuzey Kore, Eritre), 35'i çekimser (Çin, Hindistan, Güney Afrika, Kazakistan, Pakistan, İran, Irak, Küba, Orta Afrika Cumhuriyeti) oy kullandı.
 
19.52: Sputnik'e konuşan bir kaynak, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ikinci turunun SSCB'ye son veren anlaşmanın imzalandığı Belovejskaya Puşa Sarayı'nda yapılacağını belirtti.
 
19.46: Rusya Savunma Bakanlığına göre Ukrayna tarafından 2 bin 870'den fazla ölü ve 3 bin 700 yaralı var.
 
19.44: Rusya Savunma Bakanlığı: "Özel askeri operasyona katılan yoldaşlarımız arasında kayıplarımız var: 498 Rus askeri öldü, 1597 askerimiz yaralandı"
 
19.39: Medinski, Ukrayna heyetinin görüşme bölgesine sorunsuz ulaşması için Rus ordusunun Ukrayna topraklarında bir güvenlik koridoru sağladığını açıkladı. Görüşme, Ukrayna, Belarus ve Polonya sınırlarının birleştiği  Belovejskaya Puşa (Belovej Ormanı) bölgesinde, Belarus'un ev sahipliğinde yapılacak.
 
19.36: Müzakerelerde Rusya heyetine başkanlık eden Medinski, görüşmelerde ele alınacak konular içinde ateşkesin olduğunu söyledi. Belarus-Polonya sınırı yakınındaki görüşme yerinde Ukrayna heyetini bekleyen Medinski, "Ukrayna heyeti Kiev'den yola çıkmış, yarın sabah burada olacaklar" dedi. Bu durumda bu akşam için planlanan görüşmeler gecikecek.
 
19.21: Roskomnadzor, Rusya'da YouTube'u engellemek için alınmış bir kararı olmadığını bildirdi
 
19.18: Ukrayna'nın hemen ardından Gürcistan yarın AB üyeliğine başvurma kararı aldı.
 
19.15: Twitter sözcüsü Kathy Rosborough, kullanıcıların Twitter üzerinden Rus devlet medyasına erişimine sınırlama getireceklerini  söyledi.
 
19.13: Lavrov: "Kırım Ukrayna'da kalsaydı, şimdi orada NATO askeri üsleri olurdu. Bu kategorik olarak Rusya için kabul edilemezdi."
 
19.11: Rusya'da yıllık enflasyon yüzde 9,05'e yükseldi. Geçen hafta yüzde 8,84 idi. 
 
19.07: Lavrov: "Zelenskiy'nin güvenlik garantisi arzusuyla ilgili açıklamasını olumlu bir adım. Rusya, ikinci tur müzakerelerde (bu gece yapılması bekleniyor)  güvenlik garantileri konusunu tartışmaya hazır."
 
19.05: Lavrov: "Çatışmaların sona ermesinden sonra Ukraynalılar nasıl yaşamaya devam edeceklerine kendileri karar vermeli."
 
19.04: Lavrov: "Eğer Batı, Rusya'nın önüne yeni bir 'Demir Perde' indirmeye karar verirse, bundan dolayı endişelenmeyiz ve yeni kalkınma yolları buluruz." 
 
19.01: Lavrov, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik taleplerinin kapitülasyon olarak nitelendirilemeyeceğini, Moskova'nın anlaşma önerdiğini söyledi. 
 
19.00: Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, casusluk suçlaması yönelttiği iki Rus diplomatı "istenmeyen kişi" ilan etti.
 
18.58:  Belaruslu yetkililer, Rusya heyetinin 2. tur müzakerelerin yapılacağı yere geldiğini ve Ukrayna heyetini beklediğini duyurdu.
 
18.55: TBMM Genel Kurulu, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmelerin ele alınacağı kapalı oturuma geçerken,  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bölgedeki gelişmelerle ilgili milletvekillerini bilgilendireceği toplantıda konuşulan tüm bilgiler 'devlet sırrı' olarak kabul edilecek. Gizli oturumda tutanakları yeminli stenograflar tutacak. Kapalı oturumun tutanağı daha sonra bir zarfa konularak görevli katip üyelerce mumla mühürlenecek ve Meclis arşivine kaldırılacak. Oturuma katılan milletvekillerinin konuyla ilgili açıklama yapması da yasak olacak. (NTV)
 
18.51: Netflix, Tolstoy'un eseri Anna Karenina uyarlamasının çekimlerini durdurdu. (Cumhuryet)
 
18.49: İngiltere Premier Lig kulübü Everton, Rusya vatandaşı milyarder Alişer Usmanov ile işbirliğine son veriyor.  Kulübün eski hissedarı olan Usmanov'un şirketleri beş yıllık bir işbirliği için kulübe 30 milyon sterlin ödemişti. Kulüpten yapılan resmi açıklamada, Everton'ın Ukrayna'daki olaylardan dolayı şok olduğu, bu nedenle Usmanov'un şirketleri USM, Yota ve Megafon ile olan işbirliğinin sonlandırıldığı duyuruldu.
 
18.47: Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna vatandaşlarına uyguladığı vize serbestisini kaldırdı.
 
18.45: Milano-Bicocca Üniversitesi Rusya'nın askeri operasyonunu protesto etmek için Dostoyevski konulu bir dersi programdan kaldırdı. Ancak gelen tepkiler üzerine üniversite yönetimi geri adım atmak zorunda kaldı.
 
18.44: Toyota, 4 Mart'tan itibaren Rusya'da otomobil üretimini askıya alıyor. (Kommersant) 
 
18.42:  Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı projesini durdurma kararı almasının Rus-Alman ilişkilerinde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açacağını ifade etti.
Bakanlık Sözcüsü Mariya Zaharova, bakanlığın resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, Almanya hükümetinin Kuzey Akım-2'nin sertifikasyon sürecini askıya alma kararının uluslararası ticaret hukuku normları açısından kabul edilemez ve haksız olduğunu vurguladı. Sputnik'e göre Zaharova, kararın olası sonuçlarından birinin Avrupa piyasasında gaz fiyatlarında ciddi artış görülmesi olacağını da vurguladı.
 
18.41: Alman futbol kulübü Borussia Dortmund, Rus enerji şirketlerindeki görevlerinden istifa etmeyen eski Başbakan Gerhard Schröder'in kulüpteki 'onur üyesi statüsünün' iptal edildiğini duyurdu. (Sputnik)
 
18.36: Rusya'da YouTube'a erişimin sınırlanmaya başladığı iddia edildi. Buna göre OBİT, Rostelekom, MTS ve Tele2 sağlayıcılarını kullananlar siteye erişimde güçlük yaşıyor.
 
18.34: Rusya Eğitim Bakanlığı Ukrayna'da yürütülen askeri operasyon konusunda öğrencileri bilgilendirmek için ülke genelinde "açık ders" düzenleneceğini duyurdu.
 
18.36: Rusya, yayın organı The Village'ın internet sitesine de erişim engeli getirdi.
 
18.10: Rusya'nın yeni nesil yazarlarından, kitapları Türkçeye de çevrilen Güzel Yakina, Rusya'nın Ukrayna'da düzenlediği askeri operasyon sonrası kaleme aldığı yazıda "Dünyam yıkıldı." ve "Savaşa hayır!" ifadelerini kullandı.
 
17.46: Natalya Poklonskaya Twitter hesabından yayınladığı videoda Rusları ve Ukraynalıları birleşmeye çağırdı. Poklonskaya "Fazla ileri gittik." şeklinde konuştu. Eski Kırım Savcısı'nın çağrısı Twitter'da farklı tepkilere sebep oldu.
 
17.22: Ünlü tenor Placido Domingo'nun Bolşoy'da vermesi planlanan konser iptal edildi.
 
17.19: Muhalif televizyon kanalı Dojd'un genel yayın yönetmeni Tihon Dzyakdko geçici bir süre için Rusya'dan ayrıldığını duyurdu. Dojd'un internet sitesi ve sosyal medya hesapları Rus yetkililer tarafından bloke ediliyor.
 
17.09: Yandex'in kurucusu Arkadi Voloj, dolar milyarderleri listesinden çıktı. Forbes'a göre Voloj son üç ayda 2 milyar dolar kaybetti, serveti 580 milyon dolara indi. Dolar milyarderleri listesinden çıkan bir diğer iş adamı ise Tinkoff Bank'ın kurucusu Oleg Tinkov.
 
17.06: BM, son altı gün içinde Ukrayna topraklarını terk eden sivillerin sayısının 835 bini geçtiğini açıkladı. 
 
17.04: Malta'nın Rusya ve Belarus vatandaşlarını, yatırım karşılığı pasaport alma programından çıkardığı bildiriliyor. 
 
17.02: Alman kamyon üreticisi MAN, ürünlerinin Rusya'ya ihracını durdurdu.
 
16.58: Rusya Merkez Bankası: "Rusya vatandaşları ve Rus şirketleri yurtdışındaki borç ve kredileri artık döviz cinsinden ödeyemeyecekler, sadece ruble olarak yapacaklar." Mal ve hizmet alımlarında ise dövizle ödeme mümkün.
 
16.55: "Rusya ordusunun eylemleri hakkında sahte haberler yayanlar hakkında 15 yıla kadar hapis cezası" getiren yasa tasarısı Duma gündemine alındı. 
 
16.53: Rusya Merkez Bankası'ndan yeni açıklama: "Başkanlık kararnamesi, Rusya'da yerleşik olanların, yerleşik olmayanlara hizmetler için ruble ve döviz cinsinden ödeme yapmalarını yasaklamıyor. Bazı kısıtlamalarının getirilmesinden sonra, Ruslar ve Rus şirketleri hala yurtdışından mal satın alabilecek, kamu hizmetleri, eğitim, tedavi için ruble ve döviz cinsinden ödeme yapabilecekler."
 
16.42: Rusya'ya alkollü ürün satışını durduran Chivas Regal, Jameson gibi markalara Johnnie Walker ve Captain Morgan'ın da katılması bekleniyor (Kommersant)
 
16.41: Siemens ve Apple'ın ardından Nokia da Rusya'ya ürün sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.
 
16.10: RIA, uzmanlarla konuşarak Rus vatandaşlarının son bir haftada değişen tüketim alışkanlıklarını analiz etti: "Geçen perşembe-cuma arası dayanıklı tüketim malları ve gadget aldılar. Pazartesi ve salı bu ürünlerin fiyatları artınca talepte düşüş oldu. Şu anda temel ihtiyaç mallarına talep arttı; ancak greçka (karabuğday) değil, öncelikle ilaç başta olmak üzere raf ömrü uzun ithal malları alıyorlar. "
 
16.06: Rosturizm'den Rus turistlere: "Öncelikle kısıtlama getirmeyen şu ülkeleri tercih edin: Türkiye, Mısır, Tunus, BAE, Hindistan, Vietnam ve diğer bazı ülkeler."
 
15.45: Siemens Rusya'ya sevkiyatını ve yeni projelerini durdurduğunu, onarım ve diğer teknik hizmetlerin ise yaptırım kuralları çerçevesinde yapılacağını duyurdu.
 
15.43: Spor dünyasından Rusya'ya yaptırımlar gelirken, Rusya Premier Lig futbol takımlarından Krasnodar, Alman teknik direktör Daniel Farke ile sözleşmesini feshetti.
 
15.36: Gruşko: "İlişkilerin ne yönde değişeceğini söylemek güç. Fakat ilişkilerin eskisi gibi olamayacağı açık." 
 
15.34: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko: "Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışma tehdidi var."
 
15.31: Rusya Dışişleri Bakanlığı: "NATO'nun Ukrayna'daki duruma askeri müdahalede bulunmayacağını söylemesi, hala sağduyuyu kaybetmediklerini gösteriyor."
 
15.29: Apple: "Rusya'daki Re:Store mağazalarını bugün kapatma kararı, piyasadaki mevcut durumu değerlendirme ihtiyacından kaynaklanan geçici bir karar. Yakın gelecekte mağazalar normal rejiminde çalışmaya devam edecek."
 
15.26: Rusya Dışişleri Bakanlığı: "Moskova, NATO'nun doğuya genişlememesi için kendisine yasal garantiler vermesi konusunda ısrar etmeye devam edecek."
 
15.24: İzvestiya’nın görüştüğü 'iyimser' uzmanların görüşü: "Merkez Bankası ve bankacılık sektörüne yönelik yaptırımlar şu anda devletin borç yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetini etkilemez. Rusya'nın dış borçlanmasnı minimum. Kamu borcunun GSYİH'ya oranı son derece düşük: %15. Borcun tamamı rezervlerle karşılanıyor. 1 Şubat 2022 itibariyle Ulusal Varlık Fonu’ndaki varlık 13,6 trilyon ruble  (GSYİH'nın %10,2'si). Rusya'nın uluslararası rezervleri 643.2 milyar dolar. Rezervlerin % 32,3'ü (207,75 milyar dolar) euro, % 21.7'si (139,57 milyar dolar) altın, % 16.4'ü (105,5 milyar dolar) ABD doları, %13.1'i (84,25 milyar dolar) yuan, % 6,5'i (41,8 milyar dolar) ) İngiliz Sterlini, kalan %10 (64,32 ABD Doları) farklı enstürmanlarda.  ABD Avrupa, Japon ve Güney Kore yargı bölgelerinde bulunan rezervlerin bir kısmı yaptırımların kapsamına girdi. Rezervlerinin % 60'ına erişim yasağı getirilse bile, Çin yaptırımlara katılmadı, teorik olarak 223 milyar dolar rezervimiz var.”
 
15.16: Avrupa Komisyonu: "Rusya karşıtı yaptırımlar, enflasyon ve enerji fiyatları üzerindeki baskı dahil olmak üzere AB ekonomisine zarar verecek."
 
15.09: Donbass bölgesinden tahliye edilen 132 binden fazla sivilin bugün sınırı geçerek Rusya'ya giriş yaptığı bildirildi. 
 
15.07: Yeni detaylar: Avrupa Birliği, euro banknotlarının Rusya'ya satışını, teslimatını, transferini, ihracatını veya Rusya Federasyonu Hükümeti ve Merkez Bankası da dahil olmak üzere herhangi bir gerçek ve tüzel kişiye, kuruluşa veya Rusya devlet organlarına gönderilmesini yasakladı. Kısıtlamalar, 12 Mart'tan itibaren on gün içinde yürürlüğe girecek.
 
15.06: Rusya'daki İtalya Vize Merkezi, 1 Mart'tan itibaren Rus vatandaşlarının turist vizesi başvurularının kabulüne başladığını duyurdu.
 
15.04: Meta, Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı bünyesindeki tüm kaynakların uygulamalarını erişime kapattı. Ajanstan yapılan açıklamada, "Meta, gece Google News ve Google Discover'ın yaptığı gibi Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı bünyesindeki tüm kaynakların uygulamalarını erişime kapattı. Bunu sansürün tezahürü olarak görüyoruz" dendi. (Sputnik)
 
15.01:  Avrupa Birliği, Rusya'ya euro banknot verilmesini yasakladı. (RİA)
 
14.54: Rusya'da çok sayıda sinema salonunun kapanması bekleniyor. Önde gelen Amerikalı prodüksiyon şirketleri filmlerini Rusya'da gösterime sokmayacaklarını açıklamıştı.
 
14.46: Avrupa Birliği, bugünden itibaren Russia Today'in yayınlarını ve Sputnik ajansının çalışmalarını AB topraklarında yasakladı. 
 
14.42: Avrupa Birliği, 7 Rus bankasının SWIFT'ten çıkarıldığını açıkladı: VTB, Rossiya, Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank, VEB
 
14.40: Başbakan Mişustin, bireysel şirketlerle küçük ve orta boy işletmeler için planlı denetimlerin 10 marttan yıl sonuna kadar iptal edildiğini açıkladı. 
 
14.31: Zelenskiy'nin ofisinden yapılan açıklamada, Rusya heyetiyle 2. tur müzakerelerin bu akşam yapılacağı teyit edildi.
 
14.23: Putin bugün Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği BaşkanıŞohin ile görüştü. Kremlin, görüşmede büyük Rus şirketlerine yönelik yaptırımların etkisini en aza indirmek için alınacak tedbirlerin ayrıntılı olarak görüşüldüğünü duyurdu.
 
14.19: Rusya Başbakanı Mişustin, bilişim sektörü şirketlerinde çalışanlara ucuz maliyetli konut kredisi vereceklerini ve askerliklerini erteleyeceklerini söyledi. Ayrıca bu şirketler üç yıl boyunca gelir vergisinden ve deneitmlerden tuaf tutulacak. Rusya'da krizle birlikte en çok IT (bilişim) sektöründe açık yaşanması endişesi var. 
 
14.18: Volvo, Rusya'nın Kaluga bölgesindeki fabrikasında üretimi durdurdu, işçileri süresiz izne çıkardı.
 
14.10: İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Ukrayna'ya saldırı silahları gönderme sözü verdi. Sanchez, bunu doğrudan yapmayacaklarını ancak AB tarafından oluşturulan özel fon üzerinden gerçekleştireceklerini açıkladı.
 
14.08: TASS, müzakerelere ev sahipliği yapan Belarus tarafından bir kaynağa dayanarak, "Ukrayna heyetiyle Salı gününden beri hiçbir iletişim olmadı" bilgisini geçti. Kremlin, Rus heyetinin bu akşam ikinci tur görüşme için Belarus-Polonua sınırında mutabık kalınan yerde bekleyeceğini duyurmuştu. Kiev'in açıklaması bekleniyor.
 
14.04: Almanya Başbakanı Olaf Scholz tekrarladı: "NATO ülkeleri askeri müdahalede bulunmayı planlamıyor."
 
14.03: Rosturizm: Türkiye, Rus turistleri bekliyor. Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkanı Zarina Doguzova'nın Türkiye, Mısır ve Tunus'un turizm bakanlarıyla görüştüğü belirtildi.
Rosturizm'in açıklamasına göre üç ülkenin bakanları da, Rusya'dan turistlerin girişini planlamadıklarını ve işbirliğine ilgi duyduklarını teyit etti. (Sputnik)
 
13.58: Rusya Merkez Bankası'ndan yarınki işlemler için "tarihi" döviz kuru: Dolar 103,25 ruble, euro 114,55 ruble.
 
13.48: Rusya Merkez Bankası, ülkede yerleşik olmayanların (BDT ülkeleri hariç) bankalarda hesap açmadan Rusya'dan ayda 5 bin dolardan fazla para transferi yapmasını yasakladı. Bu karar, yaptırım uygulasın ya da uygulamsın, tüm yabancı ülke vatandaşlarını kapsıyor. Karardan anlaşıldığı kadarıyla, bu limit, bankada hesap açmaksızın, para transer sistemleri üzerinden yollanan havaleleri kapsıyor. Ancak bazı bankacılar daha sonra yollanan ikinci bir Merkez Bankası mektubuna dayanarak, yaptırım dışı üke vatandaşarının hesap açmadan da 5 bin dolara kadar para gönderebileceğini belirtiyor. Ayrıca, Rusya'ya yaptırım uygulayan ükelerden yabancı tüzel kişiliklerin ve gerçek kişilerin yurt dışındaki hesaplara transferlerini geçici olarak askıya aldı. Vedomosti'nin haberine göre, kararın "finansal istikrarı sağlama" amaçlı olduğu vurgulanıyor.  Bankalara yollanan mektupta, kısıtlamaların 1 Mart ile 31 Mart 2022 tarihleri ​​arasında geçerli olduğu belirtiliyor. Yasak kararı, yaptırım ilan eden 43 ülkeyi içeriyor. 
 
 
13.34: Moskova Borsası işlemlere kapatılırken, Londra Borsası'nda Rus şirketlerin değer kaybı yüzde 95'i buldu. Hisse senetleri, Rusya Merkez Bankası'nın yabancılara temettüleri dondurma kararı  üzerine çakıldı. En çok darbe yiyen Sberbank hissesi %95 düşüşle 0,01 dolar (1 cent) ile tarihin en düşük seviyesini gördü. Salı günkü seansta Rosneft'in hisseleri % 69, Surgutneftegaz -% 52, Polyus  % 64, Gazprom  % 47 düştü.
 
13.31: Peskov: " Rusya heyeti görüşmeleri sürdürmeye hazır, bugün planlanan yerde Ukrayna heyetini bekliyor olacak. Ancak Ukrayna heyetinin ikinci tur görüşmelere gelip gelmeyeceği henüz belirsiz, umarız gelirler."
 
13.30: Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Rus güçlerinin Kiev'e gittikçe daha da yaklaştığını duyurdu, "Kiev'i tüm gücümüzle savunacağız. Kiev şu an ayakta ve hep ayakta kalacak" dedi.
 
13.21: İsviçre merkezli Nord Stream 2 boru hattının işletmecisi Nord Stream 2 AG şirketi, iflas kararının doğru olmadığını, şu ana kadar yalnızca yaptırımlar nedeniyle personelini işten çıkardığını söyledi. 140 kişinin işine son verildiği daha önce duyurulmuştu.
 
13.06: Avusturya Dışişleri Bakanı Schallenberg, "AB'nin yeni yaptırımlarının Rus oligarklarını hedef alacak şekilde genişletileceğini" söyledi.
 
13.05: Peskov: "Putin, başkomutan olarak Ukrayna'daki operasyon sırasında yaşanan Rus kayıpları hakkında bilgi alıyor, ancak Kremlin olarak kayıp sayılarını açıklamıyoruz."
 
13.02: Lavrov: "Yaptırımlara hazırdık ama sporculara, gazetecilere ve kültür hayatının temsilcilerine karşı yaptırım uygulanmasını beklemiyorduk."
 
12.57: Lavrov: "Rusya'nın birçok dostu var ve izole edilemez."
 
12.56: Lavrov: "Ukrayna halkı kendi hükümetini seçiyor, ancak hükümetin Ukrayna'nın tüm milletlerini temsil etmesi gerekiyor." (RIA)
 
12.55: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Ukrayna'nın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğini belirtti. Lavrov, Ukrayna’nın Rusya ile görüşmeyi ABD’nin isteğiyle ertelediğini ifade etti. Rus bakan, "Batı, Rusya'nın yeni Avrupa güvenlik mimarisi oluşturulmasına ilişkin taleplerini hayata geçirmeyi reddetti" diye konuştu. (Sputnik)
 
12.54: Lavrov uyardı: "Üçüncü dünya savaşı nükleer ve yıkıcı olur." 
 
12.44: Honda ve Mazda Rusya'ya ihracatını durdurma kararı aldı. 
 
12.43: Peskov: "Ukrayna'da çok sayıda Nazi örgütü faaliyet gösteriyor, onlardan kurtulmamız gerekiyor."
 
12.40:  Peskov: "Rusya ekonomisi ciddi bir darbe aldı ama ayakta kalacak."
 
12.28: Merkez Bankası para piyasalarında yabancı yatırımcılara karşı yeni sınırlamalar hazırlıyor: Rus menkul kıymetlerinin toplu olarak satışını ve böylece finans piyasasından yüklü miktarlarda döviz çekilmesini önlemek için tedbirler alındığı duyuruldu. Moskova Borsasında işlem yapılmıyor.
 
12.24: Rusya devletinin yayın yasağı koyduğu muhalif Echo Moskvı radyosunun YouTube yayını da durduruldu.
 
12.18: Moody's, 51 Rus şirketinin notunu, "düşürme olasılığı ile gözden geçirilmek üzere" incelemeye aldı. 
 
12.16: Her saat başı rekor: Avrupa'da gaz fiyatı 2 bin 199 doları gördü.
 
12.12: Dolar 109 rubleyi aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Euro 120 rublenin üstünde.
 
12.03: RIA ajansı: "Rusya'daki resmi Apple mağazalarının bugün kapanmasının ardından,1 milyon 123 bin rubleden (9 bin 830 dolar) MacBook satış reklamları yayınlanmaya başladı."
 
 
12.01: Şu anda dolar 107, euro 119 rubleden işlem görüyor.
 
12.00: Almanya Ekonomi Bakanı Habeck: "Avrupa Birliği ile ABD arasındaki ilişkilerde 'yeni bir rönesans' dönemi başladı." 
 
11.55: Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko, halkı "Rusya'ya karşı uygulanan eşi görülmemiş yaptırımlar karşısında 'beyinleri harekete geçirmeye' ve paniği önlemek için ülkenin tüm potansiyelini kullanmaya" çağırdı.
 
11.53: Airbus, Rusya'daki teknik bakım hizmetlerinde çalışmaları durdurdu. 
 
11.52: DHL Rusya ve Blarus'a mal ve belge teslimatını askıya aldı.
 
11.50: Rusya Merkez Bankası, borsadaki şirketlerin Ruslara temettü ödeyip ödememeye kendilerinin karar vermesine izin verdi. Yabancılara ise ödeme yapılmayacak.
 
11.48: Gaz fiyatlarındaki artış yüzde 30'u buldu ve 1800 doları geçti.
 
11.45: Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatını durdurması ihtimaline karşı hazırlıklı olduklarını öne sürerek, "Buna hazırız. Şu an kış ve yaz için bunu açıkça söyleyebilirim" dedi. Alman bakan, daha kötü bir senaryoda Berlin'in kömür yakıtlı elektrik santrallerini alternatif olarak kullanabileceğini de sözlerine ekledi.
 
11.43: Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, ülkesine yeni bir grup Türkiye yapımı silahlı insansız hava aracının (SİHA) ulaştığını kaydetti. Reznikov Facebook’taki açıklamasında, “Ukrayna’ya yeni Bayraktar’lar geldi ve muharebe görevine başladılar” dedi. “Yeni Stinger’ler (ABD yapımı kızılötesi güdümlü karadan havaya füze sistemi) ve Javelin’ler de (ABD yapımı tanksavar füze sistemi) yakında Ukrayna’ya ulaşacak” diyen Ukrayna Savunma Bakanı, ‘Avrupa’nın kritik önemdeki silahları Ukrayna’ya tedarik etmeyi sürdüreceğini’ ifade etti. (Sputnik)
 
11.23: Rusya Maliye Bakanlığı: "Altına yatırım yapmak, istikrarsız bir jeopolitik durumda Rusya vatandaşları için dolar satın almak yerine, ideal bir alternatif olacak. Bireyler için altın yatırımında yüzde 18 KDV'yi kaldırma konusunda Duma'da gündeme gelen girişimini destekliyoruz."
 
11.22: RIA'ya konuşan bir kaynak: "Rusya ve Ukrayna arasında ikinci tur müzakereler yapılacak, ancak zamanı henüz belli değil. Bu gece de gerçekleşebilir."
 
11.21: Harkov Valisi, saldırılarda 21 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
 
11.18: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, "yaptırımların etkisini aşabilmek için ülke içinde inşaat malzemeleri üretimi yapabilecek, daha önce durdurulmuş bazı tesisleri yeniden etkinleştirme olasılığı üzerinde çalıştığını" duyurdu. 
 
11.16: Rus Profile dergisi: "Abramoviç, Chelsea futbol kulübünü 86 yaşındaki İsviçreli işadamı Hansjörg Wyss'e satmak için gçrüşmeler yapıyor. Wyss'in serveti Forbes'a göre 5,1 milyar dolar".
 
11.14: Avrupa'da gazın fiyatı 1700 doları aştı.
 
11.13: Yayını durdurulan Echo Moskvı radyosunun sahibi Gazprom'un medya şirketi Gazprom-Media bugün sorunu ele almak üzere yönetim kurulunu acil toplantıya çağırdı.
 
11.03: Başbakan Mişustin, "Yabancı şireketler ekonomik nedenlerle değil, hükümetlerinden gelen siyasi baskılarla karar alıyorlar. Bu baskının sona ereceğini ve durumun normalleşeceğini umuyoruz."
 
10.59: Ruble yeniden değer kaybetmeye başladı. Dolar 106, euro 118 rubleden işlem görüyor. 
 
10.58: Netflix, Rus bankalarının kredi kartları ile ödemeleri kabul etmeye yeniden başladığını duyurdu.
 
10.56: RBC: "Rusya-Ukrayna ikinci tur müzakereleri bugün yapılamayacak. Hafta sonuna doğu yapılma ihtimali var."
 
10.41: Moskova'daki Apple re:Store mağazaları bugün açılmadı.
 
10.40: Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin'in çatışmalara son vermek için Rusya ve Ukrayna arasındaki diyaloğun geliştirilmesine yardımcı olacağını söyledi.
 
10.39: Brent petrolün varil fiyatı, 2 Temmuz 2014'ten bu yana ilk kez 112 doların üzerine çıktı.
 
10.38: Rusya Savunma Bakanlığı: "Operasyonlarda 47 Ukrayna uçağı yerde, 11 uçak havada imha edildi." 
 
10.37: Zelenskiy: "Rusya, Ukrayna'da bombalar, hava saldırıları ve füzelerle galip çıkamayacak."  Zelenskiy, açıklamasında ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek verilmesi çağrısı yaparak, "Tarafsız kalmak için zaman yok" dedi. (Sputnik)
 
10.35: Avrupa spot piyaslarında doğal gazın gazın fiyatı yüzde 7,7 artarak 1500 doların üzerine çıktı. 
 
10.27: Rus çelik üreticisi Severstal, ana hissedarı Mordaşov'a karşı alınan yaptırım kararı sonrasında Avrupa Birliği'ne çelik tedariğine son verdiğini açıkladı.
 
10.10: Kurda son durum: Dolar 94 ruble, euro 107,52 ruble civarında.
 
10.05: Rusya Savunma Bakanlığı Herson (Kherson) şehir merkezinin tamamen Rus birliklerinin kontrolüne geçtiğini duyurdu. Kırım'ın kuzeyindeki Ukrayna şehrinin nüfusu yaklaşık 280 bin.
 
10.02: Moskova'da para piyasalarında işlemler dolarda düşüşle başladı. Yüzde 8,6 düşüşle dolar ilk işlemlerde 95,99 ruble olarak kaydedildi. Daha sonra 97 rubleye çıktı. Volatilite sürüyor.
 
10.00: Japonya'da 70 kişi Ukrayna'da savaşmak üzere gönüllü oldu. Mainichi Shimbun gazetesi, Japonya'da yaklaşık 70 kişinin Ukrayna'da Rus kuvvetlerine karşı savaşmak üzere gönüllü olduğunu duyurdu. Ukrayna'nın Tokyo Büyükelçiliği, Reuters'a yaptığı açıklamada, 'Ukrayna için savaşmak isteyenlerin' kendilerine telefonla ulaştığını ancak gönüllüler daha fazla şey bilmediklerini söyledi. (Sputnik)
 
09.56: Moskova havaalanlarında bu sabah 150'ye yakın uçuş iptal edildi ya da ertelendi.
 
09.54: Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatının maksimum seviyede devam ettiğini duyurdu.
 
09.38: Danimarka Norveç'le Polonya arasında inşa edilen doğal gaz boru hattının inşaatının devamına izin verdi. 2023'te faaliyete geçmesi planlanan hat sayesinde Polonya Rus gazı yerine Norveç gazı kullanmaya başlayacak.
 
09.32: Hürriyet yazarı Uğur Cebeci: "2 uçağımız Kiev’de mahsur kaldı. Ekipler Ukrayna Büyükelçiliğimize sığındı; uçakların ne zaman Türkiye’ye getirilebileceği bilinmiyor”
 
09.30: Rusya'da restoranlar da yaptırım kıskacında: Menüler değişiyor. Ayrıntılı haber için tıklayın.
 
09.27: K. Pravda'ya göre Moskova'da restoran ve kafelerin ziyaretçi sayısı yüzde 60 düştü, alışveriş merkezlerinin trafiği ise yüzde 7 arttı. Uzmanlar, fiyatların artacaı da ya yakında bulunamayacağı endişesi ile tüketicinin elektronik, ev aletleri ve hatta kıyafet satın aldığını söylüyor. Tüketici cephesinden notlar için tıklayın.
 
09.23: Reuters'e göre, Norveç'te alkol satış tekelini elinde tutan perakende zinciri Vinmonopolet, mağazalarında Rus malı alkollü ürünlerin satışını yasakladığını duyurdu. İsveç ve Finlnadiya daha önce durdurmuştu.
 
09.20: Rusya'da devlet turizm örgütü şu anda Rusya vatandaşlarına "sorunsuz" tatil yapabilecekleri ülkeleri önerdi: "Türkiye, Mısır, Çin veya Vietnam gibi ülkeler."
 
09.17: Son gelen haberler, kuzeydeki Harkov şehrine Rus paraşüt birliklerinin indiği, güneyde Kırım yolu üzerinde stratejik önemi büyük olan Mariupol'ün tamamen kuşatma altında olduğu, çatışmaların bu bçlgelerde yoğunlaştığı yönünde. Resmi brifingler bekleniyor.
 
09.15: DNR polis temsilcisi Mariupol'un bloke edildiğini duyurdu. (RİA)
 
09.14: Rus opera sanatçısı Anna Netrebko, "Şimdi müzik yapmanın ve sahneye çıkmanın zamanı değil," diyerek planlanan tüm konserlerini iptal etti ve müzik çalışmalarını geçici olarak askıya aldığını duyurdu. 
 
09.12: Dün akşam İtalyan Eni şirketi, Rusya ile Türkiye arasındaki Mavi Akım boru hattı projesinden çekildiğini açıkladı.
 
09.07: Yaptırımlar karşısında acil önlemler almaya başlayan Rusya'nın sermaye kontrolü adımları hızlanıyor. Dün gece Putin tarafından imzalanan kararname ile önemli kararlar hemen yürürlüğe girdi. Buna göre Rusya'dan yurt dışına 10 bin dolardan fazla nakit döviz çıkarılması yasaklandı. Bir diğer madde ise, yurt dışından gayrmenkul satın almak isteyen Rusya vatandaşlarına "önceden izin alma" mecburiyeti getirilmesi. Ayrıntı için tıklayın
 
09.03: Reuters, Amerikalı nükleer enerji mühendislerinin Beyaz Saray'a "Rusya'dan yapılan uranyum ithalatının durdurulması" çağrısı yaptığını duyurdu.
 
09.00: Hollywood şirketi Universal, filmlerinin Rus sinemalarında gösterimini durdurdu.
 
08.58: Boeing, Rus havayolları şirketlerine hizmet ve teknik desteği askıya aldı.
 
08.57: Sberbank mevduat faizlerini bu sabah bir kez daha arttırarak yüzde 21'e çıkardı. Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 9,5'den yüzde 20'ye çıkarmıştı.
 
08.56: Rusya Merkez Bankası borsaların bugün de kapalı kalacağını duyurdu.
 
08.54: Biden'dan gelen rezervleri üretime açma kararına rağmen petrol fiyatlarında rekor yükseliş devam etti. Brentin varili 111 doları gördü.
 
08.52: Rambler & Co anketine göre, Rusların yüzde 58'i banka hesaplarıyla ilgili bir şey yapmadan bekliyor, sadece yüzde 9'u parasını çekip nakit olarak tutmayı düşünüyor.  
 
08.48: Sberbank mevcut şartlarda Avrupa pazarından çıkma kararı aldığını açıkladı.  Sberbank Europe AG'nin Hırvatistan, Slovenya, Macaristan, Çekya, Sırbistan ve Bosna-Hersek de dahil olmak üzere yan kuruluşları bulunuyor.  2021 sonunda Avrupa’da 13,6 milyar euro varlığa sahipti.
 
08.30. The Wall Street: "7 Rus bankasının SWIFT'den dışlanması, ancak Sberbank ve Gazprombank'ın istisna tutulması, Batı'nın Rusya'ya ağır darbe vururken, diğer yandan Moskova'nın finansal sistemini tamamen tahrip etmek istemediğini gösteriyor."
 
08.39: Financial Times: "Batı'nın yaptırımları, bir hafta önce öngörülebilecekten çok daha ileri gitti. Bu adımlar belki savaşı durduramayacak, ancak Rus ekonomisi üzerinde muazzam bir baskı oluşturacak. Ancak, Rusya'ya yapılan petrol ve gazla ilgili ödemeler hala yaptırıma tabi değil. Avrupa enerjide Rusya'ya bağımlıyken böyle bir önlemi almak hem imkansız hem anlamsız."
 
08.36: Dün sabah, Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında ikinci görüşmenin bu sabah Polonya-Belarus sınırında yapılacağı bilgisi medyaya yansımıştı. Ancak gün içi devam eden çatışmalar ve diplomatik sessizliğin ardından bu gün herhangi bir temas olup olmayacağı hala belirsiz. Açıklama bekleniyor.
 
08.33: Dünya Bankası ve IMF Ukrayna'ya 5,2 milyar dolar yardım sağlamaya hazır olduklarını ortak bir açıklama ile duyurdular.  Dünya Bankası birkaç ay içinde Ukrayna'ya 3 milyar dolar yollayacak,  bunun 350 milyon doları önümüzdeki hafta ödenecek. IMF Haziran ayına kadar 2,2 milyar transfer yapacak.
 
08.31: BP ve Shell'in ardından Rusya pazarını ExxonMobil de terk ediyor. Amerikan petrol şirketi ExxonMobile, Sahalin dahil olmak üzere Rusya projelerine yatırımın durdurulduğunu duyurdu. ExxonMobile 25 yıldır Rusya pazarındaydı. Şirketin Sahalin-1 projesindeki payı yüzde 30'du.
 
08.30: Değişik kaynaklardan Rus birliklerinin kuşatma altında tuttuğu güneydeki Herson şehrine girdiği haberleri geliyor, resmi açıklama beklenmekte.
 
08.28: Ukrayna ordusu sözcüsü, Rus hava indirme birliklerinin Harkov'a indiğini doğruladı, bölgede çatışmaların devam ettiğini duyurdu. 
 
08.16: Biden ABD hava sahasını Rusya'ya kapattı, Rus oligarkların mal varlıklarına el konulacağını söyledi, "Putin yanlış hesap yaptı, yanıldı, biz hazırdık" diyen Biden sert  uyarılar yaptı:
 
* Bu gece Amerikan hava sahasını tüm Rus uçuşlarına kapatarak Avrupalı ortaklarımıza katılıyoruz. Bu da Rusya'yı daha çok izole edip, ekonomisinde daha çok baskı oluşturacaktır.
 
* ABD birlikleri Rus güçleriyle çatışmaya girmeyecek. Altı gün önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendi tehditkar yollarında ilerleyebileceğini düşünerek, özgür dünyanın temellerini sarsmaya başladı, fakat çok yanıldı.
 
* ABD'li şirketleri ve tüketicileri Rusya'ya yönelik uygulanacak yaptırımların etkisinden korumak adına elimizdeki her aracı kullanacağız. Ukrayna'ya 1 milyar dolardan fazla doğrudan yardım sağlıyoruz.
 
* Putin, Ukrayna'ya saldırdı ama duvara tosladı, Ukraynalılara tosladı. Rusya'ya acı çektiriyoruz ve Ukrayna halkını destekliyoruz. Putin artık dünyadan her zamankinden daha fazla izole edilmiş durumda. Savaş alanında kazanç elde edebilir, ancak uzun vadede sürekli yüksek bir bedel ödeyecek.
 
*NATO ülkelerinin her bir karış toprağını savunacağız. Ukrayna'ya desteğimiz bitmeyecek.
 
*Rus oligarkların suçlarıyla mücadele için bir görev gücü oluşturacağız ve mal varlıklarına el konulacak.
 
* Enerji fiyatları artacak. Stratejik Petrol Rezervi'nden 30 milyon varil petrolün serbest bırakılacak. (Sputnik)
 
* Diktatörler saldırganlıklarının bedelini ödemediğinde, daha çok kaosa yol açarlar, yollarına devam ederler. Amerika'ya ve dünyaya yönelik tehditler de artmaya devam eder. Bu nedenle NATO ittifakı 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da barış ve istikrarı güvence altına almak için kuruldu. ABD, diğer 29 ülkeyle birlikte NATO'nun bir üyesidir. Bunun bir anlamı var. Amerikan diplomasisinin bir anlamı var. Amerikan çözümünün bir anlamı var.
 
* Rusya'ya karşı çok dikkatli ve kapsamlı hazırlıklar yapıyoruz. Avrupa, Asya, Güney Amerika, Kuzey Amerika ve Afrika'dan ülkelerle koalisyon kurduk. (Sputnik)
 
01.04: AB'nin Rusya'dan ithalatı tamamen yasaklamayı tartıştığı gün, kömürün fiyatı ton başına 301 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
 
01.02: Amerikan film şirketi Universal Pictures, filmlerinin Rus sinemalarındaki dağıtımını askıya aldı.
 
01.01: IMF, Ukrayna'nın "acil finansal yardım" talebini gelecek hafta görüşebileceğini duyurdu.
 
00.58: Ford, Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu.
 
00.57: Kiev yönetimi, Rusya Federasyonu bayrağı altındaki gemilerin Ukrayna karasularına ve limanlarına; Ukrayna gemilerinin Rusya limanlarına girişini yasakladı.
 
00.55:  Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, 10-11 Mart’taki Paris Zirvesi’nde, Ukrayna’nın birliğe alınma ihtimalini değerlendireceği belirtildi. Bloomberg, kaynaklara dayandırdığı haberinde, “Avrupa Birliği elçileri, Salı günkü görüşmede, 27 ülkeden oluşan bloğa Ukrayna’nın katılma şansının ön değerlendirmesinin yapılması çağrısında bulunma kararını aldı” ifadesini kullandı.
Daimi temsilcilerin, “AB Komisyonu’ndan, bu ihtimali değerlendirmeyi talep edeceği” belirtildi. Haberde, “AB liderlerinin 10-11 Mart’taki Paris Zirvesi’nde, Ukrayna’nın beklentilerini ele almaları bekleniyor” dendi. (Sputnik)
 
00.53: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'ya yönelik yaptırım eğiliminde olmadıklarını belirterek, " Biz genel anlamda bu tür yaptırımlara ilkesel olarak katılmadık. Bu yaptırımlara da katılma eğilimimiz yok. Türkiye taraf tutmak zorunda değil, ilkesel tutum sergiliyoruz" açıklamasında bulundu. Ayrıntılar
 
00.01: Apple Rusya'ya ilişkin yaptırım kararlarını açıkladı. Reuters'in göre Apple Pay  ve diğer satış hizmetleri sınırlandı. Resmi mağazalar üzerinden Apple ürünlerinin Rusya'da satışı durduruldu. Russia Today ve Sputnik, App Store'dan çıkarıldı. 
 
1 Mart 2022
 
23.29: Apple'dan sonra Nike da Rusya'da online satışlarını durdurdu.
 
23.13: Polonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'na ait gayrimenkullere el koymaya başladı. TASS'ın haberine göre, el konulacak mülkler arasında Rusya Büyükelçiliği'ne bağlı faaliyet gösteren  bir okul da var. 
 
23.09: Dojd TV, "Apple Rusya'da online mağaza üzerinden yapılan bütün satışları durdurdu" haberini geçti.  BBC de, "Şirketin resmi web sitesinde iPhone, saat veya MacBook satın almaya çalıştığınızda, malların teslimatının imkansız olduğunu belirten bir mesaj çıkıyor. Şirket henüz resmi bir açıklama yapmadı" diye yazdı.
 
22.23: Rusya'dan yurt dışına 10 bin dolardan fazla nakit döviz çıkarılması yasaklandı. İzvestiya'nın haberine göre, Putin bu konuda kararnameyi imzaladı. Uygulama bu gece yarısından itibaren başlıyor. Daha önce Rusya'dan çıkışta 10 bin dolara kadar nakit döviz, deklare etmeye gerek olmaksızın "yeşil koridor"dan geçerek; 10 bin dolardan fazla nakit döviz ise deklare edilmek ve belgelenmek kaydıyla" kırmızı koridordan" geçerek çıkarılabiliyordu.
 
22.13: İzvestiya'nın aktardığına göre Zelenskiy Batı ülkelerine, "Bizi NATO'ya lmak istemiyorsanız, güvenliğimiz için hukuki garanti verin" dedi. Zelenskiy ayrıca Puyin ile gçrüşmeye hazır olduğunu söyledi. Zelenskiy ayrıca Rusya ile müzakerelere başlamak için en azından ateşkese dair "en azından ipuucu"na  ihtiyacı olduğunu söyledi.Ayrıntılar az sonra.
 
22.03: CNN, Harkov'da bir hükümet binasının vurulduğu saldırıda 10 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
 
21.44:  CNN Türk'e konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: "Çok güçlü bir Rusya karşıtı koalisyon oluştu. Savaşı derinleştirmek yerine, ateşkes müzakerelerini devreye sokmak gerekir. Savaşı derinleştirme ve yaygınlaşma noktasına getirirlerse çok ciddi sorumluluk altına girmiş olacaklar. Müzakereler çok kolay geçmiyor. Rusya'nın gerçekçi olmayan talepleri var. Kırım'ın tanınması gibi, Ukrayna'nın silahsızlandırılması gibi. Bizim açımızdan bakıldığında da bunlar kabul edilebilir talepler değil. Odaklandığımız yer bu savaşın sona ermesi. Müzakere masasından ateşkes kararı çıkması, bir insani koridor oluşturulması. (...)  Daha fazla insan ölmesinden endişe duyuyoruz. Rusya tarafına gerekli telkinlerde bulunuyoruz. Hepsinin nihai amacı bu. Rusya tarafında daha büyük bir sorumluluk var. Karamsar olmak istemiyorum ama gördüğüm tablo iç açıcı değil. Özellikle yaşanan son gelişmeler ile beraber pek umut verici bir durum yok. (...) Putin'in asıl amacı Ukrayna değil. Batı'yla daha büyük bir pazarlık yapmak istiyor. Ukrayna üzerinden eline yükseltmeye çalışıyor. Bir ülkenin işgal edilmesi haklı ve meşru değil. Biz burada Rusya ile köprüleri atmadan, Ukrayna'ya da destek olarak ve Batı'yla iletişim sürdürerek devam ediyoruz. (...) Biz Rusya ile bu ilişkiyi geliştirdik. NATO üyesiysek Rusya ile bu ilişkiye girmeyelim demedik. Bizim de Rusya ile itilaf ettiğimiz konular var. Suriye'de Libya'da anlaşamıyoruz. Kırım'ın ilhakını tanımıyoruz. Ama bu bizi soğuk savaşa götürmedi. Bu sorunların diplomasiyle çözüleceğini gösterdik."
 
21.36: BMW, Rusya'daki fabrikasında otomobil üretimini durdurma kararı aldı. Rusya'ya Almanya'dan otomotiv satışı da durduruldu. 
 
21.32: 2025'e kadar AB'ye üye olması beklenen Karadağ, Rusya'ya karşı yaptırımlara katıldı. Rus uçaklarına hava sahası kapatılırken, Putin, Lavrov, Rusya Güvenlik Konseyi üyeleri ve Devlet Duması milletvekilleri yaptırım listesine alındı. 
 
21.29: Zelenskiy'in başvurusu sonrası Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'ya AB'ye aday üye statüsü verilmesi için AB üyelerine tavsiyelerde bulunan bir kararı onayladı. 637 milletvekili lehte, 13'ü aleyhte oy kullandı. Bu karar, tavsiye niteliğinde. Ukrayna'ya aday üyelik statüsü verip vermeme kararı AB üye ülkeleri tarafından ortaklaşa alınıyor.
 
21.27: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, CNN ve Reuters ile yaptığı ortak röportajda, "Her şey çok ciddi... Filmde değilim" dedi. 
 
21.25: Biden bu gece "ulusa sesleniş" konuşması yapacak.
 
21.19: Rusya'nın 90'ların başından beri en etkili liberal haber istasyonu olarak bilinen Ekho Moskvı radyosunun genel yayın yönetmeni Aleksey Venediktov, az önce radyonun yayınının kesildiğini duyurdu. Venediktov yasaları çiğnemediklerini savundu, başsavcılıktan daha önce gelen uyarı üzerine 25 Şubat tarihli bir yayının kayıtlarını web sitelerinden kaldırdıklarını hatırlattı.
 
21.15: Kuzey Akım 2 boru hattının operatörü Nord Stream 2 AG iflasını istedi. Şirketin merkezi İsviçre'de bulunuyor. 11 milyar dolara mal olan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının yaptırımlar kapsamında çalışmasına izin verilmedi.
 
21.13: Rusya, yerel borçlanma tahvilleri için vadesi gelen kupon ödemelerinin yabancı yatırımcılara yapılmayacağını açıkladı.
 
21.11: Cannes Film Festivali Komitesi, bu yıl Rusya delegasyonunun festivale katılımına izin verilmeyeceğini duyurdu.
 
21.06: Rusya'da önde gelen medya organları, şu saatlerde web sitelerine yönelik yoğun "siber saldırı" raporları veriyor.
 
21.00:  Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin: "Moskova'daki iş dünyası, Ukrayna'daki askeri operasyonun arka planında, tehditler ve şikayetlerle karşı karşıya. Birçok şirket ve kurumların web siteleri, yurtdışından yapılan DDoS saldırılara hedef oldu."
 
20.59: Lukaşenko, Putin'den ek S-400 hava savunma füze sistemi istedi. 
 
20.56: Zelenskiy Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kiev'deki TV kulesini hedef alan saldırıda 5 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, patlamanın Kiev'deki Holokost Anma Kompleksi Babi Yar'ın yakınlarında yaşandığını söyleyerek Rusya'nın saldırısını Nazilerin Yahudilere saldırısına benzetti.
 
20.54: CryptoCompare'un haberine göre, ruble cinsinden bitcoin ticareti, savaşın başladığı perşembe günü sert şekilde arttı. Rusya'da günlük hacimler bir önceki güne göre yüzde 259 artarak 1,3 milyar rubleye (13,1 milyon dolar) yükseldi.
 
20.51: Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, stratejik rezervlerinde bulunan 60 milyon varil petrolü serbest bırakmak üzere anlaşmaya vardı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, söz konusu miktarın yarısını ABD, kalan kısmını İngiltere, Almanya, Hollanda, Güney Kore ve Japoonya serbest bırakacak. Karar, petrol varil fiyatının107 dolara çıktığı gün alındı. 
 
20.50: Ukrayna’daki savaş, yarın TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak “kapalı oturum” da görüşülecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Genel Kurul’da bilgilendirme yapacak.
 
20.41: Rusya Başsavcılığı, ülkenin önde gelen muhalif yayın kuruluşlarından Dojd TV ile Echo Moskvı radyosunun yayınlarının bloke edilmesini istedi.  Gerekçe olarak "Rus ordusunun Ukrayna operasyonları hakkında yalan haberler ve ekstremist yayınlar yapması" gösterildi. Echo Moskvı'nın büyük ortağı Gazprom Medya.
 
20.38: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'nın AB başvurusu sonrası Brüksel'e seslendi: "Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye için de gösterin; yoksa birileri saldırdığı zaman mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız?"
 
20.36: Meksika, Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmayacağını duyurdu. 
 
20.34: Lukaşenko'nun "Putin ile Zelenskiy görüşebilir" açıklamasına Peskov'dan yanıt: "Böyle bir sonuca varmak için henüz erken."
 
20.32: 2014'ten beri en yüksek fiyatı gören Brent petrolü yükselişine devam ediyor. Günlük yüzde 9,5'lik artışla varil fiyatı 107 doları gördü.
 
20.31: Polonya, Avrupa Komisyonu'nu Rusya'dan kömür alımının yasaklanması için ikna etmeye çalışıyor.
 
20.30: Zelenskiy Biden ile görüştü, daha fazla savunma desteği istedi.
 
20.01: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kubela, NATO'yu Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan etmeye çağırdı. Kubela, "Bu yapılmazsa, Ukrayna'nın düşmesi durumunda sonraki hedef NATO olacak" dedi. NATO uçuşa yasak bölge planlamadığını duyurdu.
 
19.59: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zakharova: "Batı'nın Ukrayna'daki askeri operasyon nedeniyle uyguladığı yaptırımlar ahlakdışı ve bumerang gibi dönüp onları uygulayanlara zarar verecek."
 
19.56: Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hem Rusya'ya hem Ukrayna'ya çağrımız, bir an önce ateşler kesilsin, gerek Rusya gerek Ukrayna burada dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun."
 
19.53: Ukrayna'nın İngiltere Büyükelçisi Vadim Prystaiko, Ukrayna ordu mensuplarının Türk yapımı saldırı drone'ları ile ilgili Türkiye'de hali hazırda eğitim aldıklarını söyledi. BBC'nin Türkçe'nin haberine göre, Prystaiko, daha fazla SİHA alımı için de Türkiye ile temas halinde olduklarını belirtti.  
 
19.47: Rusya'nın ünlü komedyen ve sunucularından Maksim Galkin'in TV'lerde yayınlanan Uralsib Bank reklamı kaldırıldı. RBC'nın birkaç kaynaktan teyit ettiğine göre, bunun nedeni Galkin'in Instagram'daki paylaşımı: “Savaş için hiçbir gerekçe olamaz! Savaşa Hayır!" 
 
19.40: Rusya'nın Avrupa'ya açılan penceresi durumuna gelen İstanbul'a yaptıkları seferlerde  Aeroflot ve Türk Hava Yolları daha büyük uçaklar kullanmaya başladı. ATOR'a göre  birçok Rus, İstanbul aktarmalı olarak evlerine dönüyor ve artan talep nedeniyle THY İstanbul'dan Moskova ve St. Petersburg seferlerinde artık 182 koltuklu Airbus A321 uçakları yerine, Boeing 777 ve 300-400 koltuk için tasarlanan Airbus A330 kullanılmaya başlandı. Mart başındaki uçuşlarda kişi başı tek yön biletler 167 eurodan (18 bin ruble) başlıyor. Aeroflot da  İstanbul uçuşlarında Airbus A321 veya Boeing 737-800 yerine Boeing 777-300ER kullanıyor.
 
19.35: Yarın yapılması beklenen 2. tur müzakerelerin kaderi belirsizliğini koruyor. Zelenskiy, "Görüşmelere devam etmenin şartı ateşkes" dedi.
 
19.33: Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) Rusya vatandaşlarına resmi olmadıkça yakın zamanda yurtdışına çıkmamalarını tavsiye etti. Sputnik'in aktardığı açıklamaya göre, havayolu şirketleri partner şirketler üzerinden tahliye uçuşlarının organizasyonu için çalışıyor. Yolcunun bunu reddetmesi halinde parasının tamamı geri ödeniyor. Vatandaşlara ayrıca bu uçuşların düzenlenmesinin alacağı vakit göz önünde bulundurularak, yurda dönmek için şu anda daha tercih edilebilir görünen güzergahları değerlendirmesi de öneriliyor. Bu bağlamda Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Rusya ile uçuşlara kısıtlama getirmeyen üçüncü ülkelere gidilmesi ve buralar üzerinden Rus havayolu şirketleri veya yabancı şirketler ile aktarma uçuş gerçekleştirilmesi tavsiye ediliyor. Rus vatandaşlarına verilen bir başka tavsiye de Letonya, Litvanya, Polonya ve Finlandiya gidi ülkelere gidip buralardan karayolu ile Rusya’ya ulaşmaları oldu.
 
19.29: FOM anketine göre Putin'e halk desteği son bir haftada yüzde 60'tan yüzde 71'e yükseldi.
 
19.03: Brent petrol 2014'ten beri ilk kez 106 doları geçti.
 
19.02: Zelenskiy: "Müzakere masasına oturmak için önce ateşkes gerekiyor."
 
18.36: Kiev'den iki şiddetli patlama haberi ve görüntüleri geldi. Televizyon kanalı Ukraina-24, Kiev televizyon kulesindeki patlamadan sonra yayınının kesildiğini duyurdu. Rusya birkaç saat önce "propaganda merkezlerine" saldırı düzenleyeceği uyarısında bulunarak sivillerin bazı binalardan uzak durması çağrısında bulunmuştu ve evlerini terk etmelerini tavsiye etmişti.
 
18.19: Avrupa Film Akademisi (EFA) Ukrayna ile dayanışmak adına bu yıl Avrupa Film Ödülleri'ne Rus filmlerini kabul etmeyeceğini açıkladı.
 
17.59: Dmitri Medvedev bugün öğle saatlerinde attığı bir tvitle Fransa'ya gözdağı verdi. Medvedev'in tviti şu şekilde: Bugün Fransız bakan Rusya'ya ekonomik savaş ilan ettiklerini söyledi. Dilinize dikkat edin, beyler! Ve insanlık tarihinde ekonomik savaşların sık sık gerçek savaşlara dönüştüğünü unutmayın."
 
17.28: Rusya'da muhalefet partilerinden Yabloko, 12 Martta "savaş karşıtı bir protesto" düzenlemek için Moskova belediyesine dilekçe verdi.
 
17.24: Magnit, Aucani Atak ve O'Key süt ürünleri, ekmek, şeker ve borş sepetinde yer alan sebzelerde kâr marjını yüzde 5'le sınırlı tutacaklarını duyurdu.
 
17.19: BBC Rusça servisi taraflar arasında ilk kez Sumskaya Vilayeti'nde esir takası gerçekleştiğini ileri sürdü. Rusya tarafı bu bilgiyle ilgili yorum yapmadı.
 
17.15: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba:  "Ukrayna, NATO'yu  çatışmalara katılmaya çağırmıyor, ama destek istiyor."
 
17.13: Moody's, Sberbank dahil 16 Rus bankası için "reytinglerini düşürme incelemesi" başlattığını açıkladı.
 
17.12: NATO Genel Sektereri Stoltenberg, NATO'nun "nükleer silahları" alarm haline geçirmek içim neden görmediğini söyledi.
 
17.10: Donbass'ı terk eden, Ukraynalı milliyetçilerce durdurulduğu söylenen AGİT gözlemcilerinin  sınırı geçerek Rusya'nın Rostov-na-Donu şehrine ulaştıkları bildirildi.
 
17.08: Dolar kuru 100 rubleyi, euro 111' rubleyi aştı. 
 
17.07: Moskova Şehir Mahkemesi, yaklaşık 60 kişinin Ukrayna'daki savaşa karşı izinsiz mitinglere katıldıkları için tutuklandıklarını duyurdu.
 
17.06: Ukrayna Dışişleri Bakanı Bakanı Kuleba, "Moskova'nın ültimatomlar ilan etmesi halinde" Kiev'in  yarın için planlanan 2. müzakere turuna delegasyonun göndermeyeceğini söyledi.
 
17.04: Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin (LHC) Ateşkes Kontrol ve Koordinasyon Merkezi Temsilciliği, Ukrayna ordusunun LHC'nin Kirovsk kentini Grad çok namlulu roketatar sistemleriyle vurduğunu duyurdu. Sputnik'in aktardığı açıklamada, Ukrayna güçlerinin kontrolündeki Novotoşkovskoye'den Kirovsk'a Grad BM-21 sistemleriyle 20 roket fırlattığı belirtildi.
 
17.03: Alman Adidas şirketi, Rusya Futbol Federasyonu ile 2026'ya kadar devam etmesi gereken sponsorluk anlaşmasını  askıya aldığını duyurdu.
 
16.41: Ünlü televizyon programcısı Nastya İvleyeva, Rus yetkililere seslenerek Ukrayna'daki askeri operasyonun durdurulmasını istedi.
 
16.40: Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi oturumunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un konuşması öncesi Avrupalı diplomatlar salonu terk etti.
 
16.36: Emir Kusturica daha önce açıklandığı gibi Sovyet Ordu Tiyatrosu'nun başına geçmeyi planlamadığını duyurdu.
 
16.34: Avrupa'nın yaptırım listesine aldığı Alfa Bank ortakları Petr Aven ve Mihail Fridman bankanın direktörler kurulundan çıkıyor. Fridman VEON yönetiminden de ayrılacağını duyurdu.
 
16.21: Putin ile telefonda görüşen Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid El Nahyan: "Rusya, ulusal güvenliğini koruma hakkına sahip." (Kremlin)
 
16.20: Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Yerhov: "Kiev rejimi geçtiğimiz 8 yıl boyunca etnik ve kültürel kimliğini ve anadilde konuşma hakkını savunan Donetsk ve Lugansk'ın Rus nüfusuna karşı açıkça ilan edilmemiş; fakat fiilen var olan bir savaş yürütmüştür. (Sputnik)
 
16.17: Roskomnadzor, "yabancı internet şirketlerinin Avrupa'da Rus medyasına karşı ayrımcılığı durdurmasını" talep etti. Ajans, Avrupa'da RT ve Sputnik hesaplarına erişim kısıtlamalarının derhal kaldırılması talebiyle YouTube ve TikTok yönetimlerine mektup gönderdi. Artan tansiyon, yakın gelecekte daha fazla sosyal ağın karşılıklı olarak bloke edileceği endişesini arttırdı.  Roskomnadzor ayrıca güvenilir olmayan bilgilerin yayılması nedeniyle bir kez daha Twitter’ı yavaşlatmaya başladığını duyurdu.
 
16.16: Raiffeisen Bank, Reuters'in "Rusya pazarından olası çekilme" haberini yalanladı. RBC'ye yapılan açıklamada, "Rusya'da müşterilerimize hizmetimiz kesintisiz sürüyor" denildi.
 
16.09: Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD, Rusya ve Belarus'u bankanın kaynaklarından yararlanmaktan men etti. 
 
16.08: Instagram, 27 AB ülkesnde Russia Today'e ait hesapları bloke etti.
 
16.05: Rusya ve Türkiye savunma bakanları, Şoygu ve Akar bir telefon görüşmesi yaparak Ukrayna'daki durumu ele aldı.
 
16.04: Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'de Rusya'ya yönelik propaganda saldırılarını bastırmak için, Kiev'deki iki binaya saldırı düzenleneceğini duyurarak, çevrede oturan sivillerden evlerini terk etmelerini istedi. RIA'nın haberine göre, vurulacak hedefler "SBU teknoloji tesisler ve 72. ana psikolojik özel harekat merkezi" olarak tanımlandı.
 
15.40: Rusya Savunma Bakanlığı bugün Rus birliklerinin hava ve denizden fırlatılan uzun menzilli füzelerle bir saldırı gerçekleştşrdiğini duyurdu. "Saldırıda iki havaalanı ve üç hava savunma radar noktası vuruldu" denildi.
 
15.39: Rusya, Ukrayna ordusunun Azak Denizi'ne çıkışının tamamen bloke edildiğini duyurdu.
 
15.38: Reuters ajansı, Kuzey Akım 2 boru hattının işletmecisi olan Avrupa'daki Nord Stream 2 AG şirketinin iflas başvurusunda bulunma imkanını araştırdığını yazdı. Yapımı fiilen tamamlanan, Rus gazını Almanya'ya taşıyacak boru hattı, henüz açılmadan yaptırım kararıyla rafa kalkmıştı.
 
 
15.35: Avrupa Parlamentosu'na Ukrayna'nın AB'ye tam üyelik başvurusunu yaptığı toplantıya online bağlanarak konuşan Zelenskiy, "Hayatta kalmak ve Avrupa'nın eşit haklı üyesi olmak için savaşıyoruz." dedi.
 
15.31: Bazı ajanslar, Avusturya bankası Raiffeisen Bank'ın, Ukrayna'daki durum nedeniyle Rusya'dan tamamen ayrılma olasılığını araştırdığını bildiriyor. 
 
15.29: Sosyal medyada dolaşmaya başlayan "Sberbank mevduatları dondurdu" iddiaları üzerine bankadan açıklama geldi: "Haberler yalan. Hesaplardaki ve mevduatlardaki tüm birikimler müşterilerimizin kullanımına açık." 
 
15.27: BM raporu: "Son 5 günde Ukrayna ve Donbass'ta 13'ü çocuk 136 kişi öldürüldü. 26'sı çocuk 400 kişi yaralandı. Donbass'ta ölen sivillerin sayısı 58."
 
15.25: Zelenskiy, Ukrayna'nın tüm büyük şehirlerinin kuşatıldığını söyledi.
 
15.23: Rusya, Google ve Meta sosyal medya araçlarında Rusya karşıtı propagandaya izin verilemeyeceğini açıkladı.
 
15.22: Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'nın AB'ye hızlandırılmış şekilde üye kabul edilmesi başvurusunu aldığını, konunun prosedüre göre inceleneceğini duyurdu.
 
15.20: Rusya ve Ukrayna heyetlerinin ikinci tur müzakereleri yarın sabah yapması bekleniyor. Heyetlerin bu akşam, görüşmelerin yapılacağı Belarus-Polonya sınırındaki buluşma noktasına gelmesi planlanıyor.
 
15.17: Başbakan Mişustin, Ulusal Refah Fonu'ndan 1 trilyon rublenin (yaklaşık 10 milyar dolar), fiyatları düşen Rus şirket hisselerini satın almak için ayrılmasını istedi. Bunun için Maliye Bakanlığı'na direktif verildi.
 
15.15: Bloomberg ajansı, AB'nin SWIFT'ten çıkarmayı planladığı Rus bankalarını şöyle sıraladı: VTB, VEB, Rossiya, Novikombank, Otkritie, Promsvyazbank, Sovcombank. 
 
15.14: AvtoVAZ, 2022'de ikinci kez tüm Lada otomobillerinin fiyatlarına zam yaptı.  Bazı modellerin bir günde 250 bin ruble pahalandığı bildirildi.
 
15.11: Çatışma haberleri, yaptırımlar, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 20'ye çıkarması, yurt dışında döviz transferinin yasaklanması gibi nedenler üst üste gelince, Rusya'da konuta olan talebin son birkaç gündür katlandığı bildiriliyor. Ülkenin en büyük emlak portallarından TsIAN son bir günde ilanlara olan ilginin 1,5-2 kat arttığını, Moskova ve St. Peterburg'da son bir haftada fiyatlarda yüzde 1,5 artış görüldüğünü duyurdu.
 
14.21: Boris Johnson: "Avrupa Rus gazı ve petrolünden, sonuçları ne olursa olsun vazgeçmeli."
 
14.19: Lavrov, "ABD'nin Avrupa'ya nükleer bomba yerleştirmesinin kabul edilemez olduğu" uyarısında bulundu. 
 
14.14: Rusya'ya otomobil yedek parçaları tedariki çoğu üretici tarafından durduruldu. Sebep, döviz kurlarındaki belirsizlik ve lojistik sorunarı. 
 
14.13: Avrupa'da gaz fiyatı yüzde 11 artarak bin m3 için 1.260 doların üzerine çıktı.
 
14.11: Kremlin, Zelenskiy'i Ukrayna'nın meşru devlet başkanı olarak görmeye devam ediyor. Peskov bunı bir kez daha teyit etti.
 
14.10: Peskov, AB yaptırım listesine dahil edilmesi haberini "kayıtsızca" karşıladığını, bunun hayatını hiçbir şekilde etkilemediğini söyledi.
 
14.08: Şoygu'nun operasyonun "belirlenen hedeflere ulaşılana kadar" devam edeceğini açıklamasıyla dolar 96,4 rubleye, euro 107,82 rubleye çıktı. 
 
14.07: Zelenskiy, Ukrayna'nın Gürcistan ve Kırgızistan'daki büyükelçilerini geri çektiğini duyurdu. Gürcistan Başbakanı Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmayacağını söylemişti. Kırgızistan Devlet Başkanı, Putin ile yaptığı görüşmede Ukrayna'daki askeri operasyonu destekledi.
 
14.06: İngiltere Başbakanı Johnson, Sberbank'a yönelik yaptırımların daha da sertleşeceğini duyurdu.
 
14.03: Rusya, sermaye kontrolü için yeni adımlar atıyor. Yabancı yatırımcıların varlıklardan çıkışı geçici olarak sınırlanıyor. Başbakan Mihail Mişustin bu konuda kararnamesi taslağının hazırlandığını söyledi.
 
12.59: İsviçre merkezli Nord Stream AG şirketi bütün çalışanların işine son verdi. Şirket Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının inşaatından sorumluydu (Sputnik).
 
12.56: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve müttefiklerine çağrıda bulunarak Avrupa'ya orta ve kısa menzilli roket konuşlandırılmasına son verme anlaşmasına katılmalarını istedi. Lavrov Rusya'nın elinde bu tür roketlerin olmadığını belirterek ABD'nin nükleer silahlarının Avrupa topraklarında bulunmasının Rusya açısından kabul edilemez olduğunu söyledi.
 
12.51: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Ukrayna'da düzenlenen özel askeri operasyonun önlerine koydukları hedefler gerçekleşene kadar devam edeceğini söyledi. Şoygu ayrıca Rus askerlerinin sivilleri hedef almadığını, kullandıkları silahların yüksek isabet hassasiyetine sahip olduğunu belirtti. Şoygu ağustos ayında yapılması planlanan 2022-Ordu Forumu kapsamında dünyanın ilk Uluslararası Antifaşist Kongresi'ni düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.
 
12.38: Danimarkalı taşımacılık devi Maersk, yaptırımlar nedeniyle acil durumlar dışında Rusya'dan ve Rusya'ya taşımacılık yapmayacağını açıkladı.
 
12.21: Vladimir Zelenskiy'nin bugün Avrupa Parlamentosu'ndan bir konuşma yapması bekleniyor.
 
12.19: Münih Flarmoni orkestrası, Rus şefi Valeri Gergiyev ile sözleşmesini iptal etti. Gergiyev Putin'le yakınlığıyla biliniyor.
 
11.44: Şeremetyevo Havalimanı Direktörler Kurulu Başkanı Aleksandr Ponomaryonko görevinden ayrıldı. Ponomaryonko Avrupa Birliği tarafından yaptırım listesine alınmıştı.
 
11.31: Fransa Maliye Bakanı: "Avrupa Birliği Rusya'ya karşı topyekun ekonomik ve finansal savaşı sürdürecek."
 
11.29: Lukaşenko, Ukrayna-Rusya ihtilafına silahlı olarak katılmayı düşünmediklerini yineledi ve şu açıklamayı yaptı: "Ancak Rusya'nın sırtından vurulmaması için hava savunma sistemlerimizi hazır tutuyoruz."
 
11.27: Putin tekvandoda "kara kuşaksız" kaldı. Dünya Tekvando Federasyonu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e tekvandoda verilen onursal siyah kuşağın Ukrayna’daki operasyon nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. Açıklamada, “Barış, zaferden daha kıymetlidir. Bu bağlamda Dünya Tekvando Federasyonu, Sayın Vladimir Putin’e Kasım 2013’e verilen dokuzuncu seviye onursal siyah kuşağın geri alınmasına karar vermiştir” denildi. Federasyonun Ukrayna halkıyla olduğu belirtilen açıklamada, savaşın en kısa zamanda sona ermesi dilekleri iletildi. Spuntik şu hatırlatmayı yaptı: "Putin aslında tekvando yapmıyor, ancak bir başka dövüş sanatı olan judodaki hünerleriyle biliniyor, ayrıca uzun süre Uluslararası Judo Federasyonu’na onursal başkanlık yapmıştı. Uluslarası Judo Federasyonu, pazar günü Putin’in görevini askıya almıştı."
 
 
11.26: İran dini lideri Ayetullah Hamaney, Ukrayna'nın 'ABD'nin yarattığı krizlerin kurbanı' olduğunu dile getirdi. Sputnik'in aktardığı TV konuşmasında Hamaney, Tahran'ın savaşın sona erdirilmesini desteklediğini, ancak çatışmanın kaynağının kim olduğunun fark edilmesi gerektiğini söyledi. Hamaney, Ukrayna'daki krizin 'ABD'ye güvenilemeyeceğini gösterdiğini' belirtti.
 
11.24: Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Çernışenko, Rusya'da uluslararası turnuvaların düzenlenmesinin reddedilmesi ve artan yaptırımlar sonrası, elde kalan fonların ülkede spor altyapı tesisleri inşa etmek için kullanılacağını açıkladı.
 
11.23: AB'nin Rus devlet yayın organlarına baskısı sürerken, son olarak YouTube, Avrupa'da RT ve Sputnik ile bağlantılı tüm kanalları engelleme kararı aldı
 
11.20: Moskova Borsası'nda dolar 91,5 ruble, euro 102,5 ruble.
 
11.07: Sberbank tüketici kredi faizini yüzde 6,9'dan yüzde 21,9'a yükseltti.
 
10.52: BBC'nin yerel Ukrayna kaynaklarına dayandırdığı habere göre, güneydeki Rusya sınırına yakın Ahtırka bölgesinde topçu saldırısı sonucu 70 Ukraynalı asker hayatını kaybetti.
 
10.50: Rusya Savunma Bakanlığı, "Ukrayna, Donetsk ve Lugansk'daki özel askeri operasyona katılanlara ödenmek üzere federal bütçeden 5 milyar rublelik kaynak aktarıldığını" duyurdu.
 
10.47: Harkov'dan, şehir merkezine bu sabah roket isabet ettiği haberleri geliyor. Harkov Valisi Oleg Sinegubov, Grad füzelerinin bazı binalarda hasar yarattığını söyledi. Kayıplar konusunda bilgi yok.
 
10.43: RIA'nın haberine göre, Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkililieri, "AGİT görevlilerinin bulunduğu 20 otomobillik konvoyun  Ukraynalı millitetçiler tarafından ele geçirildiğini ve akibetlerinin bilinmediğini" iddia etti. Çatışmalar nedeniyle AGİT görevlileri bölgeyi terk etmeye başlamıştı.
 
10.40: İnşaat sektörü için önemli not: Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnulin, Rusya'da üretilen inşaat malzemelerinin talebi tamamen karşılamasının mümkün olmadığını belirterek, "Ama yakın gelecekte Avrupa'dan hiçbir inşaat malzemesi temin edemeyeceğiz. İnşaatçıların bu gerçeği dikkate almalarını isterim. Hükümet olarak inşaat temposunu koruyacak önlemler üzerinde çalışıyoruz. Asya pazarları ile temastayız" dedi.
 
10.37: Rusya Sivil Havacılık Ajansı Rosaviatsiya, Rusya vatandaşlarıno "zorunlu olmadıkça yurt dışı gezilerinden uzak durmaları" konusunda uyardı.
 
10.29: Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Telegram'dan Ukrayna halkına seslendiği mesajda, çatışmalarda iki Çeçen savaşçının hayatını kaybettiği, altısının yaralandığı bilgisini paylaştı.
 
10.25: Dolar 90 rublenin altına çekildi, 89.98 rubleden işlem gördü.
 
10.24: St. Petersburg'daki Hyundai otomobil fabrikası üretimi 9 Mart'a kadar durdurdu. Kararın nedeni, yedek parça teminindeki sorunlar.
 
10.20: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, "Ukrayna'nın hızlı bir şekilde silahsızlamdırılması için Kiev'e silah yardımlarının durdurulması, Batılı askeri uzmanlarını Ukrayna Siahlı Kuvvetleri ile ortak asker tatbikatlarının sona ermesi, daha önce Ukrayna'ya teslim edilen silahların geri çekilmesi" çağrısında bulundu. Zaharova ayrıca Kiev'in Minsk anlaşmasının şartlarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Başkan Putin daha önce askeri operasyonun başlamasıyla Minsk anlaşmasının hükmünün kalmadığını söylemişti.
 
10.18: Çatışmaların şiddetlenmesi üzerine AGİT görevlileri Donetsk'i terk etmeye başladı.
 
10.16: Polonya, 377 bin Ukraynalının savaştan kaçarak topraklarına sığındığını duyurdu.
 
10.14: Rusya para piyasalarında dolar 97.75 ruble (% 3,15 artış) ve euro 110 rubleden (yüzde 4 artış) güne başladı.
 
10.03: Rusya Federasyon Konseyi Egemenliği Koruma Komisyonu Başkanı Klimov, "Rusya aleyhine yabancı yapılarla çalışan Rusya vatandaşlarının devlete ihanet suçundan yargılanacağını" söyledi.
 
09.57: Rus havacılık ajansı Rosaviatsiya, ülke dışında bulunan Rus turistlerin insani uçuşları beklemeden kendi imkanlarıyla Rusya'ya dönmesi tavsiyesinde bulundu.
 
09.47: Rusya'daki Netflix kullanıcılarından yeni şikayetler gelmeye devam ediyor: Sberbank, Alfa-Bank, Timkoff Bank dahil, pek çok bankanın kartıyla ödeme yapılamıyor.
 
09.39: Mastercard'ın bu sabah bazı Rus bankalarına yaptırım kararı açıklamasının ardından,bu kartlar yurtdışında ve yabancı online mağazalarda ödeme yaparken artık çalışmayacak, ancak Rusya'da geçerli olmaya devam edecek. Hemen ardından az önce Visa'dan bir açıklama geldi.  Rusya'ya uygulanan yaptırımlar kapsamında "hızlı önlemler" alınacağı duyuruldu. Bunun hangi bankaları kapsayacağı henüz belli değil. Visa'dan UNICEF'e insani yardım kampanyası için 2 milyon dolar sağlanacağı, ayrıca Kızıl Haç'a bağış  yapılacağı duyuruldu.
 
09.30: Avustralya'dan Finlandiya'ya kadar dünyanın dört bir yanından Ukrayna'ya silah yardımları devam ederken, Moskova'dan uyardı geldi. Rusya Dışişleri,  Ukrayna'ya askeri ekipman gönderen ülkeleri, bu ekipmanların Rus kuvvetlerine karşı kullanılması durumunda sorumlu tutacağını duyurdu.
 
09.23: Donetsk askeri sözcüsü Basurin: "Mariupol bugün tamamen kuşatılmış olacak. Sivil halkın kenti terk etmesi ve insani yardım ulaştırılması için koridor açacağız."
 
09.20: ABD yönetim, kripto para borsalarına "Rus vatandaşlarının ve şirketlerinin yaptırımları delmek için kripto para kullanmalarının önlenmesi" için baskıyı arttırıyor.  RBC'nın haberine göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ve ABD Hazinesi, dünyanın en büyük kripto borsalarından bazılarının operatörleriyle temasa geçti, yaptırım uygulanan Rusların veya kuruluşların kripto paralar aracılığıyla kısıtlamaları aşma girişimleri olduğu uyarısı yaptı.
 
08.49: Aeroflot'a ait SU7236 sefer numaralı Moskova-Verona uçağı, Yunanistan'ın hava sahasına giriş izni vermemesi üzerine Ege Denizi'nden geri döndü. İtalya'ya uçan uçağın gidiş yolunda Samara-Kazakistan-Hazar Denizi-Gürcistan-Karadeniz-İstanbul güzergahını kullanmak zorunda kalması dikkat çekti. Ayrıntısı "V Parij çerez Mamadış..." Verona uçağı hedefe varamadı. haberinde.
 
 
08.37: Reuters'in haber analizinden özet: "Türkiye'nin Boğazları kapatma taahhüdü, Moskova'dan misilleme riskiyle karşı karşıya kalsa bile NATO ile ilişkilerini onarmaya yardımcı olabilir. Ancak Boğazların ağzıda bekleyen Rus gemilerinin birikmesi, Ankara'nın kararlılığını önümüzdeki birkaç gün içinde test edecek, doğu ile batı arasındaki eşsiz hassas diplomatik dengede ne kadar ileri gitmeye istekli olduğunu gösterecek. Türkiye'nin S-400 füzeleri almasının ilişkileri bozup ABD yaptırımlarını tetiklemesinin ardından Batı'ya yönelik kararlı bir geçiş Ankara'nın NATO içindeki konumunu parlatabilir. Yine de, ileri bir adım atılırsa Türkiye'nin zaten kuşatılmış ekonomisine zarar verebilir. Çnkü Rus doğal gazı Türkiye ithalatının yüzde 45'ini, Ruslar ise Türkiye'ye giden turistlerinin yüzde 20'sini oluşturuyor."
 
08.31: İddialara göre "Yaptırırımları kripto paralarla aşma olanağının" da etkisiyle Bitcoin yüzde 15 değer kazanarak 43 bin doları aştı. Ukrayna, Ruslara kripto para satışının engellenmesini istemişti. Kripto para borsalarından Binance, bu yöndeki çağrıları reddetmişti.
 
08.29: ABD’li siyasetçiler, Ukrayna’daki son duruma dair istihbarat ve savunma yetkililerinden bilgi aldı. Görüşmeden sonra basına konuşan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham “Askeri açıdan daha kötü günler geliyor” dedi. BBCY'ye göre, Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Demokrat Senatör Chris Murphu de “Kiev muharebesi uzun ve kanlı olacak” dedi. Murphy Batı ülkelerinin üst düzey Rus yönetici ve oligarklarının varlıklarını dondurmakla yetinmeyip bunlara el koyması gerektiğini belirtti, bunun Putin ve yakın çevresinin beklediğinden öte bir adım olacağını savundu.
 
08.09: BBC muhabirleri, Ukrayna'nın güneyinde Karadeniz'e çıkış limanlarından Herson şehrinin tamamen ya da büyük ölçüde Rus birlikleri tarafından kuşatıldığını duyurdu.   
 
08.03: Arap ülkelerinin birliği Arap Ligi'nin Genel Sekreteri Husam Zaki: "Arap ülkeleri hem Ukrayna hem de Rusya ile dostluk ilişkisine sahip. Dostların birbirleriyle savaştıklarını görmek çok ağır. Bu nedenle Arap Ligi tarafsız pozisyon almaya karar verdi."
 
08.01: İsviçre Ekonomi Bakanı, Kuzey Akım 2 projesinin, ülkesinde bulunan Nord Stream 2 AG adlı şirketinde 140'dan fazla kişinin işine son verildiği bilgisini paylaştı.
 
07.56: Avustralya, Ukrayna'ya 50 milyon dolarlık silah, 25 milyon dolarlık insani yardım yapma kararı aldı.
 
07.55: Warner Bros. Entertainment, vizyona girmesine bir gün kala yeni "The Batman" filmini Rusya'dan geri çekti. Sony da aynı şekilde, "Morbius" dahil yeni filmleri Rusya'da göstermeyeceğini duyurdu.
 
07.49: Yaptırımlara karşı önlem olarak Rusya Merkez Bankası'nın faizi yüzde 9,5'den yüzde 20'ye çıkarması üzerine, Rusya'daki bankalar da tüketici faizlerini arttırmaya başladı. Kredi faizlerini Sberbank ortalama yüzde 12,9'dan yüzde 21,7'ye yükseltti.
 
07.38: Başkan Zelenskiy, Kiev ile Moskova arasındaki müzakerelerin henüz Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu bir sonucu vermediğini söyledi. Zelenskiy, "Şu ana kadar almak istediğimiz sonucu alamadık. Rusya pozisyonunu açıkladı. Savaşı bitirmek için bizden karşı tezleri duydular. Bazı sinyaller aldık. Heyet Kiev'e döndüğünde durumu  analiz edeceğiz ve ardından ikinci tur müzakerelere nasıl geçeceğimize karar vereceğiz" dedi.Zelensky'nin ofisi daha önce, "müzakerelerin kilit konusunun acil bir ateşkes ve tüm Rus birliklerin Ukrayna topraklarından çekilmesi olduğunu" söylemişti.
 
07.35: Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Başar Caafari, Batı'nın, "Neo-Nazileri Ukrayna'da silahlandırmaktan çekinmediğini ve Rusya'ya karşı olması kaydıyla şeytanı silahlandırmaktan da çekinmeyeceklerini" söyledi. 
 
07.33: Donetsk yönetimi, Ukrayna ordusunun DHC'deki Gorlovka yerleşimini bombaladığını, 120 mm kalibreli 10 top mermisi düştüğünü duyurdu.
 
07.30: The Walt Disney Company, tüm yeni filmlerinin Rusya'da gösterimini durdurma kararı aldı.
 
07.27: Kiev gergin ama saldırı yaşanmayan bir gece geçirdi. Dün 5 saat süren barış müzakerelerinin ardından "görüşmelere devam" kararı çıkmasıyla, yakın zamanda ateşkes olabileceği umudu sosyal medyada hızla yayıldı. Ancak ülkenin genelinde gece de çatışma ve operasyonların sürdüğü haberleri geldi. Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Ukrayna'ya giden bir Rus askeri tank ve teçhizat konvoyunun olduğu bir video yayınladı.
 
07.26: Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Ukrayna'dan gelen mültecileri kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı. Ülkenin kaç kişiyi kabul edebileceği belirtilmedi.
 
07.25: General Motors, Volvo, Volkswagen ve Daimler Truck, Rusya'ya araç teslimatını askıya aldı
 
07.19: Netflix'in Rusya'da tamamen yasaklanma ihtimali arttı. Şirket, Rusya yasalarının emrettiği "20 Rus federal TV kanalını 1 Mart'tan itibaren yayın ağına dahil etme" şartına uymayacağını açıkladı: "Mevcut durum göz önüne alındığında, bu kanalları yayın listemize eklemeyi düşünmüyoruz."
 
07.16: Japonya da Rusya'ya karşı siyasi yaptırımlar açıkladı.  Putin, Lavrov, Şoygu, Medvedev yaptırım listesinde. AyrıcabGenelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ve Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patruşev'e "kişisel yaptırımlar" uygulanacak. Ayrıca 49 Rus şirketi ve kurumu yaptırım kapsamında.
 
07.13: Otomotiv sektöründe uluslararası şirketlern Rusya boykotu genişliyor. İsveçli şirketler Volvo, Scania ve Ericsson, Rusya ile ilişklerini askya aldılar.
 
07.11: Mastercard da yaptırımlara katıldı. Bazı Rus bankalarının kartları sistemden çıkarıldı. Liste bugün açıklanacak.
 
28 Şubat pazartaesi
 
23.49: Kanada, Ukrayna'ya antitank silahları yollayacağını açıkladı.
 
23.38: Rusya'daki şirket, kamu kurumu, banka ve medyayı hedef alan hacker atakları 28 Şubatta rekor kırdı. Uzmanlar bazı atakların büyüklüğünün saniyede 750 Gigabits'e ulaştığını açıkladı. Çok sayıda web sitesi çöktü.
 
23.37: Alman havayolu şirketi Lufthansa, 27 Mayıs'a kadar Rusya hava sahasını kullanmayacak.
 
23.21: Kommersant gazetesi Putin'in karşı yaptırım kararını yorumladı: "Rusya'nın çok katmanlı Batı yaptırımlarına verdiği ilk ekonomik karşılık görünüşe göre kendi vatandaşlarına ve iş dünyasına yönelik oldu.  Başkan Putin yayınladığı kararname ile yerleşik şahsılara yurt dışına para yollamayı ve yabancı ödeme sistemlerini yasakladı. Durum şu: Rusya vatandaşları ve Rusya'da vergi mükellefi olanlar, dışarıda hesap açabilirler ama kendi hesaplarına döviz yolayamazlar."
 
23.30: Biden'dan açıklama: "Nükleer savaş kaygısı duymaya gerek yok."
 
23.27: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus Devlet Başkanı Lukaşneko ile bir telefon görüşmesi yaptı. Gçrüşmede Ukrayna'daki çatışmalar, Batı'nın Rusya ve Belarus'a uyguladığı yaptırımlar konuşuldu. Erdoğan "çatışmayı durdurmak için her türlü katkıya hazır olduğunu" tekrarladı.
 
23.24: "Ukrayna hızlı şekilde AB'ye katılma perspektifini hak ediyor." Çekya, Estonya, Litvanya, Letonya, Polonya, Slovakya ve Slovenya devlet başkanları ortak bir bildiri yayınlayarak, Zelenskiy'in bugün yaptığı tam üyelik başvurusuna tam destek verdiler. 
 
23.23: Pentagon'dan nükleer hazırlık yorumu: "Rusya tarafından NATO partnerleri için bir tehdit görmüyoruz."
 
23.21: Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, "Rusya Ukrayna'daki operasyonlarını, Kiev tamamen slilahtan arındırılmaya hazır olduğu zaman tamamlayacak" dedi.
 
22.46: İngiltere Başbakanı Johnson, yaptırım listesine alınan Rus oligarkları savunacak avukatları tehdit etti. Johnson avukatları bu görevi üzerlerine almamaları, aksi takdirde "gerekli önlemleri alacakları" yolunda uyardı.
 
22.40: ABD, Rusya'nın BM misyonundan görev yapan 12 diplomatı "persona non grata" ilan ederek 7 Mart'a kadar ülkeyi terk etmelerini istedi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, "Bu karar ABD'nin BM tüzüğüne saygısızlığının işareti ve yükümlülüklerinin ihlalidir" dedi.
 
22.21: Şu saatlerde dolar 106, euro 95 rubleden işlem görüyor. 
 
22.05: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna'ya bildirim yapıldığını açıkladı: "Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık. Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da uygulayacağız. Bugüne kadar boğazlardan herhangi bir geçiş ve geçiş talebi olmadı."
 
21.47: AB, yaptırım listesine Putin'in sözcüsü Peskov'u da aldı. Ayrıca ünlü oligarklar da listede: Usmanov, Fridman, Timçenko, Aven, Mordaşov, Seçin, Roldugin. Ayrıca bazı gazeteciler de listeye eklendi: Mamontov, Keosayan, Babayan, Skabayev. 
 
21.45: Moldova, Rusya'ya yönelik yaptırımları desteklemeyeceklerini açıkladı.
 
21.43: Rusya Duması Güvenlik Komitesi Başkanı Piskarev, Rus birliklerinin eylemleriyle ilgili sahte haber yayanlar hakkında 15 yıla kadar hapis cezası öngören yasa tasarısının hazırlıklarınım sürdüğünü açıkladı. Duma Başkanı Volodin de tasarıya destek verdi.
 
21.39: Finlandiya, tarihinde ilk kez çatışma bölgesine silah gönderme kararı aldı. Helsinki, Ukrayna'ya 2 bin 500 tüfek, 150 bin şarjör ve  bin 500 tanksavar gçnderecek.
 
21.37: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Almanya’nın Ukrayna’ya ölümcül silah sevkiyatına başlama kararının rezalet olduğunu belirtti.  Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Almanya, bu kararıyla artık soğuk değil, sıcak savaşın hayaletlerini çağırıyor. Berlin’in Kiev’i daha fazla silahla pompalama olasılığı çok fazla üzücü çağrışım uyandırıyor” ifadesini kullandı. Zaharova, “Nazi işbirlikçisi Bandera’nın ideolojik mirasçılarına silah teslimatları ister istemez şu retorik soruyu sorma fırsatını veriyor, İkinci Dünya Savaşı'ndaki yenilgiden sonra Almanya'daki Nazilerden arındırma süreci ne kadar kapsamlı ve eksiksizdi?” diye ekledi. (Sputnik)
 
21.35: UEFA, Gazprom ile sponsorluk anlaşmasından çekildiğini duyurdu. THY EuroLeague de, Rus VTB bankasıyla partnerliği askıya aldı
 
21.33: Kiev Belediye Başkanı Klitschko (Kliçko) başkentte alkol satışının tamamen yasaklandığını duyurdu. (M. Komsomolets)
 
21.32: Fransız hükümeti, tüm AB genelinde Rusya devletine bağlı Russia Today ve Sputnik'in yayınlarının bloke edileceğini iddia etti.
 
21.28: İngiltere Rus oligarkların mülklerine ve yatlarına el koymayı planlıyor. Bu açıklamayı yapan Dışişleri Bakanı Truss, ayrıca Rus bankaları VTB, Sovkombank ve Vneşekonombank'ın varlıklarının dondurulduğunu duyurdu.
 
21.15: Shell emerji şirketi, Gazprom'la ortak olduğu Sahalin-2 projesindeki yüzde 27,5 hissesini satacağını, Kuzey Akım-2 projesindeki işbirliğine son vereceğini açıkladı. Shell'in ortak projelerdeki yatırımı 3 milyar doları buluyor. 
 
20.48: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Dış Politika Başdanışmanı Yuri Uşakov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede diplomatik girişimlerin sonuç vermesinin ve ateşkes müzakerelerinin başarıyla sonuçlanmasının, bölgenin barış ve istikrarı açısından önemine vurgu yapıldığı kaydedildi. Görüşmede, çatışma ve gerginlik ortamının bir an önce sonlandırılması için ortak çabaların arttırılması hususunda mutabık kalındığı da belirtildi. 
 
20.45: Putin'in imzaladığı yeni kararname ile Rusya'da yerleşik kişilerin Western Union ve benzeri hizmetlerden yararlanarak yurt dışına döviz yollamalarının yasaklandığı belirtiliyor. Alınan tüm önlemler Rusya'dan döviz çıkışını sıkı kontrol altına alma amacı taşıyor.
 
20.43: Ukrayna parlementosu Verhovna Rada, ülkeye Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü yollanmasını istedi. 
 
20.41: FIFA ve UEFA Rus takımlarını ve milli takımını tüm müsabakalardan men etti.
 
20.38: Sberbank, gösterge faizlerini yüzde 20'ye çıkaran Merkez Bankası kararının ardından mevduat faizlerini arttırıyor. Ruble mevduatlara yüzde 16-18 arası, dolar mevduatına yüzde 5, euro mevduatına yüzde 3,5 yıllık faiz ödenecek. 
 
20.36: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekâtına ilişkin diplomatik girişimlerini sürdürdüklerini belirterek "Maalesef sonuçta korkulan oldu. 24 Şubat’ta silahlar patladı. Böyle bir tablonun ortaya çıkmasından ötürü üzüntülüyüz" dedi.   Erdoğan, Rusya'nın saldırısını kabul edilemez bulduklarını belirterek "Ukrayna yönetiminin ve halkının verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Montrö Sözleşmesi'nin boğazlardaki gemi konusunda ülkemize verdiği yetkiyi, krizin önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız" ifadelerini kullandı. "Kendi milli çıkarlarımızdan elbette ödün vermeyeceğiz ama bölgesel ve küresel dengeleri de ihmal etmeyeceğiz" diyen Erdoğan "Bunun için ne Ukrayna'dan ne Rusya'dan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz" dedi.
 
9.53: Rusya'da VTsIOM kamu anket kuruluşu açıkladı: "Ukrayna'nın silahtan arındırılması için yapılan operasyonu Rusya halkının yüzde 68'i destekliyor. Yüzde 22'si karşı çıkıyor."
 
19.49: 5 saat süren ilk tur müzakerelerden "Devam" kararı çıktı. Taraflar, başkentlerine dönerek istişareler yaptıktan sonra, bir sonraki buluşmayı Belarus-Polonya sınırında yapma kararı aldı. İkinci görüşmenin tarihi daha sonra açıklanacak.
 
19.36: RBC ajansı: "Putin imzaladığı son kararnameyle, Rusya'da ikamet edenlerin Rusya dışındaki banka hesaplarına döviz göndermelerini yasakladı. Rusya'da yerleşik olanların, hesap açmaksızın yabancı şirketler tarafından sağlanan elektronik ödeme yöntemlerini kullanarak para transferi yapması yasaklandı."
 
19.33: İngiltere Dışişleri Bakanı Truss, yakın zamanda İngiltere'nin tüm Rus bankalarının varlıklarını donduracağını, hiçbir Rus firmasının İngiltere sermaye piyaasıyla bağlantısına izin verilmeyeceğini söyledi.
 
19.19: Bugün üç turluk bir görüşme yapan heyetlerin, yakın zamanda "ikinci round" müzakereler konusunu tartıştıkları bildiriliyor. İlk izlenim, tarafların tüm farklılıklara rağmen müzakere sürecine devam etme eğiliminde oldukları.
 
19.17: Belarus haber ajansı Belta, sona eren ilk müzakerelerin ardından kısa bir not geçti: "Rusya-Ukrayna görüşmelerinde taraflar çözümlerin ana hatlarıyla dile getirildiği bir dizi konuyu ele aldı." Heyetlerin olası açıklamaları bekleniyor.
 
19.14: Rusya'nın İzlanda'daki başkonsolosluğuna bir saldırı olduğu bildirildi. Reykjavik Büyükelçisi Mihal Noskov, saldırı hakkında detay vermedi ancak diplomatlara yönelik tehditler olduğunu söyledi. 
 
19.12: Bazı Rus haber ajansları, Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin sona erdiğini duyurdu. Açıklama bekleniyor. 
 
19.07: Putin, Rusya'da ikamet eden bireylerin döviz cinsinden kredi almasını ve Rusya dışındaki bankalara döviz cinsinden bu krediler için ödeme yapmasını yasakladı.
 
19.01: Putin'in imzaladığı yeni kararname ile, Rus şirketlerine 31 Aralık 2022'ye kadar değeri düşen şirket hisselerini geri alma (Buyback) hakkı tanındı. 
 
18.55: İsviçre, bugün Moskova saatiyle 17.00'den başlayarak özel jetlerin uçuşları dahil tüm Rus uçaklarına ve Rusya'dan gelecek uçaklara hava sahasını kapattı.
 
18.53: Ukrayna Rusya'nın Interpol'den çıkarılmasını talep etti. Bu bilgiyi İngiltere İçişleri Bakanlığı paylaştı.
 
18.45 Putin, Rusya'ya yaptırım uygulayan "ABD, müttefikleri, yabamcı devletler ve uluslararası kuruluşlar"a yanıt olaacak yaptırımlar konusunda bir kararname imzaladı. Ayrıntılar az sonra.
 
18.30: Kremlin, Putin'in Macron'la görüşmesine dair bir açıklama yaptı. Buna göre, bir anlaşmaya varabilmek için  "Rusya'nın güvenlik alanındaki meşru çıkarları dikkate alınmalı". Peskov'un medyaya verdiği bilgiye göre Kremlin şartlarını şöyle sıralıyor:
 
1. Kırım'ın Rusya toprağı olarak tanınması,
2. Ukrayna'nın silahtan ve Nazilerden arındırılması,
3. Ukrayna'nın tarafsızlığını ilan etmesi.
 
Peskov,  "bu şartların yerine getirilmesi ile  Rusya'nın meşru güvenlik çıkarlarının koşulsuz olarak dikkate alınmış olacağı" değerlendirmesini yaptı.
 
18.27: Rusya vatandaşlarının Spotify ve Netflix ödemesi yapamadığı şikayetleri çoğalmaya başladı. 
 
18.23: Ukrayna Başbakanı Denis Şmygal, Avrupa Birliği'ne üye olarak kabul edimeleri talebiyle acil başvuru hazırladıklarını duyurdu. 
 
18.22: Rusya'da "ortalık sakinleşene kadar" borsa çalışmayacak. Merkez Bankası, Moskova Borsası'nda işlemleri 1 Mart'tan 5 Mart'a kadar tatil etti. Yani gelecek pazartesiye kadar borsa kapalı. 
 
18.18: BM Genel Kurulu'nun Ukrayna'daki duruma ilişkin acil gündemli toplantısı devam ediyor.  RBC'nın yayını:
 

18.15: Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiriyor.
 
17.08:  AB ülkelerinin hava sahasını kapatmasıyla, Rusya'dan Avrupa şehirlerine uçuş için iki alternatif kaldı: Türk Hava Yolları ve Sırbistan Havayolları. Sosyal medyada paylaşılan, Belgrad'tan kalkan uçağın Moskova'ya uçtuğu güzergah dikkati çekti. Daha önce 3 saat 15 dakika süren uçuş, Karadeniz ve Kafkasya üzerinden 5 saat 40 dakikaya çıktı. 
 
 
Aviaservis'in derlediği bilgilere göre Rusya'dan direkt uçulabilen yerler: İstanbul, Dubai, Abu Dabi, Doha, Ermenistan, Azerbaycan, Sırbistan
 
16.58: Jerusalem Post gazetesi, iş adamı Roman Abramoviç'in Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelere katkıda bulunmak için, Ukrayna tarafının isteğiyle Belarus'a geldiğini yazdı. Gazete, "Rus-İsrailli milyarder Roman Abramoviç, Ukrayna tarafının talebi üzerine Belarus'ta bulunuyor ve savaşa son verme çabasıyla yapılan Rusya-Ukrayna müzakerelerine yardımcı oluyor" ifadelerini kullandı.
 
16.55: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında Belarus'um Gomel bölgesinde öğlen başlayan müzakereler devam ediyor. Medyaya bunun haricinde bir açıklama yapılmadı.
 
16.51: "Tarafsız ülke" statüsündeki İsviçre de, yaptırım kapsamındaki Rusların ya da Rusya'nın varlıklarını dondurabileceğini açıkladı. İsviçre Cumhurbaşkanı Ignazio Cassis, AB yaptırımlarına katılmalarını "çok muhtemel" diye niteledi. Putin, Lavrov ve Mişustin'in de yaptırım listesine alınabileceğini ekledi.  Cumartesi Bern'de 20 bin kişi Ukrayna'ya destek için yürüyüş yapmıştıi İsviçre Ulusal Bankası verilerine göre, Rusya vatandaşlarının 2020'de İsviçre'de yaklaşık 10,4 milyar İsviçre Frangı (11,24 milyar dolar) bulunduruyordu.
 
16.18: Nabiullina: "Yeni yaptırımlar Rusya Merkez Bankası'nın rezervlerini kullanma imkanlarını sınırlıyor. Bu sınırlama nedeniyle (Merkez Bankası tarafından) bugün döviz piyasasına müdahale yapılmadı."
 
 
16.16: Nabiullina: "Rusya'nın kendi kurduğu finansal veri aktarım sistemi SWIFT'in yerini alarak sorunsuz çalışabilir. Bu arada uluslararası ödeme sistemlerinin kartları Rusya içinde çalışmaya devam ediyor.  Tüm Rus bankaları müşterileri karşısında sorumluluklarını yerine getiriyor ve hesaplardak tüm paralara erişim sorunsuz gerçekleşiyor."
 
16.12: Bugüne kadar her faiz kararı açıklamasında taktığı broş ayrı bir ilgi ve haber konusu olan Merkez Bankası Başkanı Nabiullina'nın bu kez siyah sade bir elbiseyle, "broşsuz" olarak Putin'in toplantısında katılması dikkati çekti. Devlet haber ajansı RIA bile, Telegram mesajında "bu duruma" dikkati çekti.
 
16.10: Putin, Merkez Bankası faizleri yüzde 20'ye çıkarılmasına rağmen, (bireysel ve ticari) kredi anlaşmalarında yazılı olan faiz oranlarına tümüyle uyulması talimatı verdi. 
 
16.09: Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina: "Rusya finans sistemi ve ekonomisi standart olmayan bir durumla karşı karşıya; Merkez Bankası çözüm için standart olmayan yaklaşımlar izleyecek."
 
16.07: Rusya yaptırımlara karşılık olarak 36 ülkeye hava sahasını kapattı. Listede 27 AB ülkesnin yanı sıra İngiltere, İzlanda, Norveç, Kanada gibi ülkeler de var.
 
16.04: Rusya Savunma Bakanlığı brifinginden: "Rusya savaşı başlatmadı, savaşı bitiriyor. Kiev rejiminin Donbass'da yaşayanları inma eden saldırılarında 8 yılda 14 binden fazla insan, yüzlerce çocuk öldü.  Buna bir son vermek gerekiyordu. Kiev rejiminden Rusya'ya yönelik sürekli tehdide son vermek gerekiyordu. Rusya bunu yapıyor."
 
16.02: Rusya Eğitim Bakanlığı, yabancı üniversitelerde okuyup kayıtları silinen tüm öğrencilerin eğitimlerine Rusya'daki üniversitelerde ücretsiz olarak devam edebileceklerini bildirdi.
 
16.00: Belarus'taki müzakereler sırasında Ukrayna tarafının, "Kırım ve Donbass'dakiler dahil, tüm Rusya birliklerinin çekilmesini talep ettikleri" Zelenskiy'in ofisi tarafından açıklandı.
 
15.57:  Beyaz Saray, Amerikan vatandaşlarının ve tüzel kişilerinin Rusya Merkez Bankası, Rusya Refah Fonu (FNB) ve Rusya Maliye Bakanlığı ile her türlü işlemlerini resmen yasaklama gerekçesini açıkladı. Rusya Merkez Bankası'nın bazı varlıklarını transfer etmeye teşebbüs ettiği, bunun "büyük bir varlık savaşı" yaratacağı, bu nedenle ABD'de piyasalar açılmadan önce bu yasak kararının alındığı vurgulandı.
 
15.55:  Rus havayolu şirketi Ural, Türkiye, Macaristan, İspanya, Bulgaristan, İsrail, Kıbrıs ve Portekiz'e uçuşları askıya aldığını duyurdu. Moskova Jukovskiy havaalanından İstanbul'a seferler 1-25 Mart tarihlerinde gerçekleştirilmeyecek.
 
15.52: ABD Dışişleri Bakanlığı ABD’nin Minsk Büyükelçiliği’nin faaliyetlerinin askıya alındığını açıkladı.
 
15.50: Rusya Savunma Bakanlığı, Donets ordusunun Mariupol'un kuşatmasında sona geldiğini duyurdu.
 
15.36: ABD hükümeti, Amerikan vatandaşlarının ve tüzel kişilerinin Rusya Merkez Bankası, Rusya Refah Fonu (FNB) ve Rusya Maliye Bakanlığı ile her türlü işlemlerini resmen yasakladı.
 
15.31:  Başkan Putin yaptırım uygulayan Batı'yı "yalanlar imparatorluğu" olarak nitelendirdi. Rus lider bu yorumu, başbakan, merkez bankası başkanı ve ekonomi yönetiminin diğer önde gelen isimleriyle yaptığı kriz değerlendirmes toplantısının başında, kameralar karşısında ile getirdi.
 

15.23: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeny Ivanov, Avrupa Birliği'nin Rus diplomatik pasaport sahiplerine AB topraklarına girmek için önceden vize alma zorunluluğu getirdiğini söyledi. Yaptırım öncesinde her iki taraftan diplomatik pasaport sahipleri vizesiz rejimde seyahat ediyordu.
 
15.21: Rusya'ya araç sevkiyatını yaptırımlar ve kru riskleri nedeniyle duduran yeni otomotiv markası Volvo oldu. 
 
15.14: AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin mevcut gündeminin Ukrayna'yı üyeliğe kabul etme konusunu içermediğini söyledi. Borrell, Rusya-Ukrayna müzakerelerini "ilk adım" olarak memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
 
15.11: Rusya'nın en büyük özel bankalarından Tinkoff'un sahibi Oleg Tinkov, Ukrayna'daki askeri operasyon hakkında yorumunu İnstagram'da paylaştı: "Şu anda Ukrayna'da her gün masum insanlar ölüyor, bunu akıl almaz ve kabul edilemez! Devletler savaşa değil, insanları tedavi etmeye, kanseri yenmek için araştırmalara para harcamalı. Biz bu savaşa karşıyız!”
 
14.41: Rus milyarder Oleg Deripaska son ekonomik gelişmelerle ilgili bir mesaj yayınladı: "Yüksek faiz, döviz satış mecburiyeti... Bu ziyafetin maliyetini gerçekten kim üstlenecek bakalım. Önümüzdeki üç ay için nasıl bir ekonomi politikası yürütüleceğini duymak için can atıyorum doğrusu."
 
14.38: Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin'e verdiği raporda stratejik roket birliklerinin, Kuzey ve Büyük Okyanus donanmalarının ve uzun mesafe hava birliklerinin özel görev rejimine geçirildiğini bildirdi.
 
14.34: Japonya, Rusya Merkez Bankası'na yaptırım uygulayacağını açıkladı. Daha önce ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere de Rusya Merkez Bankası'na yaptırım uygulayacağını duyurumuştu.
 
14.23: Anonymous grubu Rusya'nın önde gelen gazetelerine siber saldırı düzenledi. Saldırıdan etkilenen siteler TASS, İzvestiya, Fontanka, Takie Dela, Kommersant, Znak ve E1.
 
13.54: Rusya'nın önde gelen alkol ithalatçılarından Simple ve Luding'in sevkiyatı tamamen durdurduğu öğrenildi. Şirketler karara gerekçe olarak doların euro karşısındaki sert değer kaybını gösterdi.
 
13.23: Vladimir Putin, bugün kabine üyeleri ve Merkez Bankası yetkilileriyle bir toplantı düzenleyecek. Kremlin'den yapılan açıklamada "Rusya'nın ekonomik gerçekliği yaptırımlardan sonra önemli ölçüde değişti," ifadesine yer verildi.
 
13.21: Ukrayna ve Rusya heyetleri, Gomel'de müzakerelere başladı. Evsahibi Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey açılışı yaparak başarılar diledi.
 
 
 
13.15: Volkswagen, Rusya'ya otomobil sevkiyatını geçici olarak durdurma kararı aldı.
 
13.12: Rusya Merkez Bankası, Moskova Borsası'nın bugün açılmaması yönünde karar aldı.
 
13.09: Politico'nun haberine göre, Pentagon yönetimi Moskova'ya "askeri kurumlar arasında bir iletişim kanalı açalım" önerisi getirdi. Amerikalı yetkililer, Rus tarafından henüz bir cevap almadıklarını belirtiyor. İki ülkenin askeri yetkilileri Suriye savaşı sırasında da benzer bir iletişim kanalına başvurmuştu.
 
13.06: Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahelesinden sonra hayatını kaybeden sivillerin sayısını "en az 102" olarak açıkladı. Yaralı sayısı ise en az 304.
 
12.42: Rusya'da piyasadaki nakit para miktarı bir günde 1,4 trilyon ruble arttı (14 milyar dolar). Bankaların talebi karşılamak için bankamatiklere düzenli olarak para yüklediği bildiriliyor.
 
12:14: An itibarıyla dolar 99,58 ruble, euro ise 109,50 rubleden işlem görüyor.
 
11.50: Zelenskiy'nin ofisi müzakerelere katılacak heyette bulunan isimleri açıkladı: Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, iktidar partisi Sluga Naroda Grup Başkanı David Arahamiya, Zelenskiy'nin danışmanı Mihail Podolyak, Dışişleri Bakan Yarımdcısı Nikolay Toçitskiy, Üçlü İletişim Grubu Ukrayna temsilcisi Andrey Kostin ve Milletvekili Rustem Umerov. Heyetin öncelikli amacı, derhal ateşkes sağlanması ve Rus askerlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi olarak formüle edildi.
 
11.47: Pobeda'nın ardından Aeroflot da bütün Avrupa uçuşlarını durdurdu.
 
11.38: Moskova saatiyle 11.26'da Moskova Borsası'ndaki dolar kuru 106,44 ruble, euro kuru 119.5 rubleye çıktı. 
 
11.36: Ukrayna heyetinin, Rusya ile müzakerelerin yapılacağı yere geldiği, görüşmenin saat 12.00'da başlamasının beklendiği teyit edildi. 
 
11.26: Rusya Merkez Bankası'nın, sadece askeri operasyonun başladığı 24 Şubat'ta piyasada 84,8 milyar ruble değerinde (788 milyon dolar) döviz sattığı bildirildi.
 
11.23:  Saat 11.14'te Moskova borsasında dolar 100,9, euro 113,5 rubleden işlem gördü. 
 
11.21: Rus ekonomi kanalı RBC'deki canlı yayın programda, Rusya'nın 640 milyar doları bulan rezervlerinin yaklaşık yarısının "bloke edebilecek ülkelerde" olduğu hesaplandı. 
 
11.18: Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’ndan bir yetkili Sputnik'e verdiği demeçte, İstanbul Boğazı’nın Rusya gemilerine kapatılma olasılığına ilişkin bir bildirim almadıklarını kaydetti.
Başkonsolosluk yetkilisi, Rusya karşıtı eylemler nedeniyle İstanbul Başkonsolosluğu’nda güvenlik önlemlerini artırdıklarını, fakat konsolosluğun olağan şekilde çalışmayı sürdürdüğünü belirtti.
 
11.11:  AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Merkez Bankası'nın mali rezervlerinin yaklaşık yarısının dondurulacağını, rezervlerin yarısından fazlasının G7 ülkelerinin bankalarında tutulduğunu söyledi.  Ancak 'Rusya'nın son yıllarda rezervlerini AB'nin engelleyemediği ülkelerde giderek daha fazla konuşlandırdığına' dikkat çeken Borrell, 'AB'nin Rusya Merkez Bankası'nın Moskova veya Çin'de bulunan rezervlerini bloke edemeyeceğini, Rusya'nın son yıllarda rezervlerini bloğun politikasından etkilenmeyecek ülkelere başarıyla naklettiğini' belirtti. Baş diplomat, 'bir süredir Rusya'nın mevcut duruma ve gelecekteki yaptırımlara finansal olarak hazırlandığını, rezervlerini dolardan uzaklaştırıp euro ve Çin yuanına yatırım yaptığını' aktardı. (Sputnik)
 
11.08: RBC'nın haberine göre, Letonya Parlamentosu vatandaşlarının Ukrayna'da savaşmasına izin verdi.
 
11.03: Finlandiya Rusya'dan ithal edilen alkollü içkilerin satışını durduruyor.
 
10.55: Moskova havaalanlarında bu sabah 170'ten fazla uçuş ertelendi ya da iptal edildi. En fazla aksama, Aeroflot'un uçtuğu Şeremetyevo hava limanında yaşandı: 99 uçuş iptal edildi, 12'si ertelendi Vnukovo'dan 18 iptal ve 6 erteleme, Domodedovo'dan 40 iptal ve 4 erteleme haberi geldi.
 
10.47: Moskova Borsası'nda işlem sırasında dolar kuru 117 rubleye kadar yükseldi, sonra 94 rubleye düştü. Euro 132 rubleye kadar çıkıp 10:40 itibariyle 104 rubleye geriledi. 
 
10.43: "Çin şirketleri Rusya'ya yaptırımlara katılacak mı? SWIFT yasakları uygulanacak mı?" sorusuna Çin Dışişleri sözcüsü yanıt verdi: "Tek yanlı yaptırımlara karşıyız."
 
10.41: Donetsk'deki güçlerin askeri sözcüsü Bausrin: "Kuşatma altındaki Mariupol şehrinde sivil kaybı olmaması için müzakereler yapılacak. Ukrayna ordusu şehrin büyük bölümüne mayın döşedi. Siviller canlı kalkan olarak kullanılıyor. Bu nedenle operasyon zor ilerliyor."
 
10.39: Handelsblatt gazetesi: "Daimler Truck, Tataristan'daki Kamaz şirketi ile tüm ilişkilerini durdurma ararı aldı."
 
10.38: Kiev'den bir kaynak, Ukrayna delegasyonunun Belarus'taki görüşmelere bir Polonya helikopteri ile gittiklerini duyurdu.
 
10.36: Rusya Merkez Bankası, bazı hisse senetleri ve repo işlemleri için 18 Şubat tarihindeki değerlerin esas alınacağını açıkladı. 
 
10.33: 18 Şubat'tan bu yana Donbass bölgesinden Rusya'ya tahliye edilenlerin sayısı 127 bini aştı.
 
10.30: Vatikan, Rusya ile Ukrayna arasında barış için arabuluculuğa hazır olduğunu açıkladı.
 
10.29: Yunanistan hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.
 
10.27: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada Kiev rejiminin, başkentteki yerleşim yerlerine askeri teçhizat yerleştirerek sivilleri milliyetçilere karşı canlı kalkan olarak kullandığını belirtti. Konaşenkov'un açıklamaları şöyle:
- Yetkililerin silah verdiği çeteler Kiev’de saldırganca eylemlerde bulunuyor.
- Rus Silahlı Kuvvetleri operasyonun başlamasından bu yana Ukrayna ordusuna ait bin 114 askeri tesisi vurdu.
- Rusya ordusu, Ukrayna’nın Berdyansk ve Energodar kentlerini kontrol altına aldı.
- Yetkililerin kontrolsüz şekilde halka silah dağıtmasının ardından Kiev'de yağmacı, soyguncu ve milliyetçi silahlı çeteler yayıldı.
- Rus uçakları Ukrayna topraklarının tamamı üzerinde havada üstünlük kazandı. Operasyonun başlamasından bu yana 31 komuta merkezi, 314 tank ve başka zırhlı araç 57 çok namlulu roketatar sistemi, 121 topçu silahı, 274 özel askeri araç vuruldu.
- Sivil halk hiçbir engel olmaksızın Kiev’i, Kiev-Vasilkov yolu üzerinden özgürce terk edebilir. Bu güzergah açık ve güvenli. Rus Silahlı Kuvvetleri yalnızca askeri hedefleri vuruyor, sivil halk tehlikede değil. (Sputnik)
 
10.24: Rus müzakere heyetinin başı Medinski, "Rusya'nın Ukryana delegasyonuyla bir an evvel masaya oturmak istediğini" söyledi. Medinski ayrıca Ukrayna heyetinin bir buçuk - iki saat içinde Gomel'e ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Görüşmelerin saat 12:00'da başlaması bekleniyor.
 
10.11: Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev halkına çağrıda bulundu. Rus yetkililer, isteyenlerin şehri Kieyv-Vasilkov güzergahı üzerinden terk edebileceğini, yolun açık ve güvenli olduğunu duyurdu.
 
10.10: Ukrayna’daki durum nedeniyle Finlandiya’daki en büyük ikinci market zinciri olan S- ryhmä’nın marketlerinin raflarındaki Rus malları kaldırılacak. Gıda, spor malzemeleri ve Rus menşeli tüketim malları dahil yaklaşık 50 ürün satıştan kaldırılacak. (Sputnik)
 
10.06: Faizi yüzde 9,5'den yüzde 20'ye yükselten Rusya Merkez Bankası, "iç ve dış risklere bağlı olarak yeni faiz kararları alabileceğini" duyurdu.
 
10.04: Avrupa Birliği'nin getirdiği uçuş yasağı nedeniyle Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Cenevre'de yapılacak Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantısına katılamayacağı öğrenildi. Dışişleri sözcüsü Zaharova, Avrupalıların çıkardığı engeli "Saçmalık" sözleriyle eleştirdi.
 
10.03: Rusya'da döviz piyasası haftaya beklendiği gibi yükselişle başladı. İlk işlem dakikasında dolar 90, eıro 101,19 rubleden işlem gördü.
 
10.02: Rusya Maliye Bakanlığı, ihracattan elde edilen döviz gelirlerin yüzde 80'lik kısmının iç piyasada satılması şartını getirdi.
 
09.51: Rusya Merkez Bankası gösterge faizini yüzde 20'ye çıkardı. Faiz oranı yüzde 9,5 idi. Böylece 1050 baz puanşık (yüzde 10,5) artış gerçekleşti. Rusya'da yüzde 4,25'e kadar inen faiz 2021 Mart ayından itibaren kademeli artırılıp yüzde 9,5'e çıkarılmıştı. Rusya Merkez Bankası 2014'te de benzer bir "ekonomik şok" döneminde faizleri tek seferde yüzde 17'ye çıkararak rubledeki kaybın önünü kesmişti.
 
09.47: Avrupa Birliği'nin ardından İngiltere de Rusya Merkez Bankası'na yaptırım uygulayacağını duyurdu. İngiliz yetkililer yeni yaptırımların "Rusya Merkez Bankası'nın rezervlerini kullanmasını önlemeye yönelik olacağına" dikkat çekti.
 
09.44: Görüşmelere yakın bir Belaruslı kaynak, Rus basınına "Ukrayna heyeti sabaha karşı, çok geç saatte gelebildiği için uyuyup dinlenmek isteyeceğinden, planlandığından daha geç başlayabilir" dedi.
 
09.43: Norveçli petrol şirketi Equinor (eski Statoil), Rusya'daki projelerden çekileceğini duyurdu. Şirket Rosneft ile yürüttüğü ortaklığa da son verecek.
 
09.40: Aeroflot'a bağlı havayolu şirketi Podeba Avrupa'ya bütün uçuşları iptal etti. Türkiye seferleri sorunsuz devam ediyor.
 
09.08: Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere için son hazırlıklar yapılıyor.  Belarus Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Anatoli Glaz, "Rusya ile Ukrayna arasında Belarus'taki müzakere için platform hazırlandı, heyetlerin gelmesi bekleniyor" dedi.  Rus heyetinin Belarus'un Gomel bölgesindeki görüşmeler için hazır olduğunu, Ukrayna tarafını beklediğini, önümüzdeki birkaç saat içinde masaya oturulabileceğini belirtiyor. Rus heyetinin başkanlığını Rusya'nın eski kültür bakanı, Kremlin danışmanlarından Vladimir Medinski yapıyor. Belarus tarafı, görüşnelerin yapılacağı salonun fotoğrafını medya ile paylaştı.
 
08.58: Petrol 100 doları aştı. Londra ICE borsasında Nisan vadeli Brent ham petrolünün fiyatı Moskova saati ile 08:32'de yüzde 3.98 artarak varil başına 102.32 dolara yükseldi.
 
08.52: Rusya Merkez Bankası'nın borsada bugün işlemlerle başlanıp başlanmayacağını saat 13.00'de açıklayacağı, "en iyi durumda" işlemlerin saat 15.00'de başlayabileceği belirtiliyor. Döviz piyasasında ertelenen işlemler 10.00'da başlayacak.
 
08.46: Londra piyasasında, Moskova saatiyle 08.20'de Brent petrol varil fiyatı yüzde 5'lik artışla 99,49 dolara yükseldi.
 
08.45: Singapur, bazı Rus bankalarının işlemlerine yasak getireceğini duyurdu. Bunların, SWIFT'le bağı kesilen bankalar olacağı belirtiliyor. Singapur Airlines da Moskova seferlerini durdurdu.
 
08.37: Forex piyasalarından gelen ilk haberler, cuma günkü kapanışa göre rublenin dolar karşısında yüzde 30, euro karşısında yüzde 40 değer kaybettiği yönünde.
 
08.35: Rusya Merkez Bankası, bankalardan "yaptırımlar yüzünden finansal durumu bozulan şirketlerin kredi borçlarını yeniden yapılandırmalarını" istedi.
 
08.26: Rusya Merkez Bankası'nın yabancıların Rus değerli kağıtlarını satıp, dövize alarak ülkeden çıkmalarına yasak getiren kararının yankılar sürüyor. Uzmanlar bunun ilk olarak Norveç'i etkileyeceğini düşünüyor. Rusya'da para piyasalarında varlığı 2021 sonundan 2,8 milyar doları bulan  Norveç Emeklilik Fonu, tüm varlıklarını satma kararı aldığını hafta sonunda açıklamıştı. Şimdi bu satış yapılamayacak.  BP petrol şirketi de, Rus devlet petrol şirketi Rosneft'teki yüzde 19,75 oranındaki hissesini satacağını duyurmuştu.
 
08.21: ABD Başkanı Biden bugün önde gelen müttefik ülke liderleriyle yeni bir video konferans düzenleyecek. BBC'nin aktardığına göre, Beyaz Saray, toplantıya Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Ukrayna'nın komşuları Polonya ve Romanya liderlerinin yanı sıra Avrupa Birliği ve NATO başkanının katılacağı bilgisini paylaştı. 
 
08.20: Kiev'de bu sabah yeniden hava saldırısı sirenleri duyuldu. Ancak bugüne kadar şehre yönelik bir hava saldırısı olmadığı bildiriliyor. 
 
08.15: Tek taraflı ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Mariupol şehrinde ilerleyen birliklere takviye yapıldığını açıkladı. Bir gün önce Ukrayna ordusu, Donetsk ile Mariupol arasındaki terk edilmiş bir yerleşim yeri olan Volnovaha'yı geri aldığını duyurmuştu.  Rus ordusu, bir gün önce, Kırım'dan Mariupol'a giden yolda, Azak Denizi kıyısında Berdyansk şehrinde denetimi ele geçirmişti. Mariupol'un ele geçirilmesi, Rusya'nın ana karasından Kırım'a kadar olan koridoru kontrol etmesini sağlayacak.
 
08.12:  Yaptırımlara Güney Kore de katılıyor. Seul, Rusya'ya "stratejik ürün ve malzemelerin" ihracatını yasaklamaya karar verdi. Bunların tam olarak hangi ürünler olduğu henüz belli değil. Seul ayrıca Rusya'yı ksmen SWIFT ödeme sisteminden çıkarmak kararına  katılmayı planladığını ABD'ye diplomatik kanallardan bildirdi. (RBC)
 
07.54: Başkan Putin, pazar günü Moskova yakınlarında Ulusal Uzay Merkezi'nin inşaatını ziyaret etti. Putin'e Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin ve Roskozmos Başkanı Dmitri Rogozin eşlik etti. Hruniçev'de 6.9 hektarlık alana ina edilen merkez 270 bin metrekare alana sahp, 20 bin kişiye istihdam sağlayacak.
 
07.52: ABD’nin dört eyaletinde Rus votkası satışı durduruldu. Washington Post gazetesi, ABD’nin Virginia, New Hampshire, Ohio ve Utah eyaletlerinde Rus votkası satışlarının durdurulması kararının alındığını yazdı. Gazetenin haberine göre söz konusu eyaletlerde, ‘Ukrayna ile dayanışma göstermek adına’ Rusya kökenli votkaların marketlerdeki satışı yasak. (Sputnik)
 
07.44: Rusya Merkez Bankası, aracı kurumların yabancı müşterilerin Rusya değeri kağıtlarını (hisse senedi, tahvil, hazine bonoları vb.) satış emrilerini yerine getirmeyi (satış yapmalarını)  yasakladı. Uzmanlara göre, böylece bu sabah piyasaların açılmasıyla yabancıların Rus kağıtlarını satışını kontrol altında tutmak, ülkeden sermaye çıkışını durdurmak ve sert düşüşleri önlenmek isteniyor. (Kommersant).
 
07.41: Zelenskiy'den gelen "Ukrayna'yı AB üyesi olarak hemen kabul edin" çağrısına Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen'den yanıt geldi:  "Ukrayna bizden biri ve onları içerde istiyoruz." 
 
07. 37: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rossiya 1'in yayınında Rusya'nın dünyada, özellikle de Çin'de hala dostları olduğunu söyledi. Rusya'nın dünyada hala dostları olup olmadığı sorusuna yanıt veren Zaharova, "Elbette var. Özellikle Çin" dedi. (Sputnik)
 
07.35: New York Metropolitan operası, "Putin'i destekleyen sanatçılarla çalışmaya son vereceğini" açıkladı.
 
07.31: Avrupa Birliği, Ukrayna'dan gelecek göçmen akınına hazırlanıyor. Avrupa Komisyonunun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic,  Ukrayna'dan gelen mülteci sayısının 7 milyonu geçebileceği uyarısında bulundu.
 
07.27: Asya ülkelerinden Myanmar, Rusya'nın askeri operasyonunu desteklediğini açıkladı. 
 
07.25: RBC ajansı, bankalararası Forex piyasasında Moskova saati ile 06:55 itibariyle dolar kurunun yüzde 25,48 artarak 105.27 rubleye ulaştığını duyurdu. Cuma günkü kapanış 83.39 ruble idi.
 
07.22: Gece İngiltere Başbakanı Johnson ile telefonda görüşen Başkan Zelenskiy, "önümüzdeki 24 saatin Ukrayna için karar verici önemi olduğunu" söyledi.
 
07.17: Kanada ve AB ülkelerinin Rus uçaklarına hava sahasını kapatması nedeniyle havayolları ve tur operatörleri Mart ayı için Dominik Cumhuriyeti, Küba, Meksika ve Venezuela'ya uçuşlarını iptal etmeye başladı. ATOR, 27 binden fazla Rus turistin şu anda Rusya'nın uçuş sorunu yaşadığı yerlerde olduğunu duyurdu.
 
07.14: Moskova'dan New York'a giden Aeroflot uçağı dün gece okyanusu geçtikten sonra Grönland bölgesinden Moskova'ya geri dönmek zorunda kaldı. Bunun nedeninin, uçak havadayken Kanada'nın Rus uçaklarına hava sahasını kapatması ve kararı "derhal" uygulamaya başlaması oldu.
 
07.12: Moskova borsasında işlemlerin bşlangıcı 09.30'dan 10.00'a alındı. Endeksin rekor düşüşler açılması bekleniyor.
 
07.07: Rusya, ülkeye dönmek isteyen vatandaşları için tahliye uçuşlarını Türkiye ve ortadoğu ülkeleri üzerinden planlıyor. ATOR'a göre aktarma merkezleri olarak İstanbul, Dubai ve Kahire düşünülüyor.
 
07.06: Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında müzakerelerin bu sabah başlaması bekleniyor. Ancak Kiev, "güvenlik gerekçesiyle" Polonya üzerinden bölgeye giden heyetinin ulaşıp ulaşmadığını açıklamadı.
 
07.05: Kıbrıs Rumları da AB kararı ile uyumlu olarak hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.
 
07.03:  Avrupa Birliği, Rusya Merkez Bankası'nın rezerv ve varlıklarının yönetimine ilişkin operasyonlara yasak getirdi. Karar AB'nin resmi gazetesinde yayınlandı. Uzmanlar rakamı ve yerini tam olarak bilmemekle birlikte, Rusya'nın 640 milyar dolara yakın rezervleri içinde döviz cinsinden önemli bir ksımın, yurt dışındaki hesaplarda bulunduğunu ve bunun kullanımının engellenmek istendiğini belirtiyor. 
 
07.00 Bloomberg haberine göre Forex piyasasında ilk dolar işlermleri 113.5 rubleden yapıldı. Bu tüm zamanların rekor seviyesi.
 
00.36: Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR, 27 binden fazla Rus turistin şu anda Rusya'ya uçmakta sorun yaşanan ülkelerde bulunduğunu bildirdi. ATOR'a göre, tatil için şu anda yurt dışında olanların sayısı yaklaşık 150 bin. 
 
00.33: BM Güvenlik Konseyi'nin 193 üye ülkenin katıldığı Genel Kurulu, uzun yıllar sonra ilk kez olağanüstü toplantı yapacak. Güvenlik Konseyi de Ukrayna'daki durumu görüşmek için toplandı.
 
00.31: Ruslar sosyal medyada, Avrupa'ya uçuş için "aktarma noktası" olarak kayda değer sadece iki ülke kaldığını yazıyor: Türkiye ve Sırbistan.
 
00.27: Aeroflot, hava sahasının tamamına yakınının Rus uçaklarına kapatılması üzerine, bugünden itibaren Avrupa uçuşlarını tamamen durdurma kararı aldı.
 
00.25: Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Rusya aleyhine dava açtığını açıkladı.
 
00.24: Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Danimarka vatandaşlarının, Ukrayna’da Rusya’ya karşı savaşmaları için oluşturulmakta olan uluslararası birliklere katılmasına izin vereceklerini belirtti. Frederiksen, savaşmak için Ukrayna’ya gidecek Danimarka vatandaşlarına ilişkin, “Bu, herkesin yapabileceği bir seçim. Hem burada (Danimarka) yaşayan Ukraynalılar hem de yaşananlara doğrudan katılmak isteyen diğer kişiler böyle bir seçim yapabilir” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
00.19: Bazı muhalif yayın organları, Rusya'daki savaş karşıtı eylemlerde pazar günü 2 bin 600'den fazla kişinin gözaltına alındığını yazdı.
 
00.15: Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, "Savaşa hayır" mesajı veren ünlü Rusları eleştirdi. Volodin, barışçıl bir çözüm istediğini, ancak bunun "devletin ve vatandaşlarının çıkarları pahasına" olmayacağını söyledi. Volodin, "Bu bağlamda, yıllarca DHC ve LHC'de neler yaşandığını fark etmeyen ve bugün bile sivilleri canlı kalkan olarak kullanan neo-Nazileri kınamayan bir dizi kültürel figürün pozisyonu da kabul edilemez. Bu tavırlar, ancak halka ve barışı koruma harekâtına katılanlara ihanet olarak adlandırılabilir. Eğer bu kadar ilkeli iseniz, devlet kurumlarındaki pozisyonları ve devlet hibelerini reddederek işe başlayın" dedi.
 
00.14: Moskova'daki Renault fabrikası üretime 5 Mart'a kadar ara verdi. Kararın, olarak ortaya çıkan lojistik aksaklıklar nedeniyle alındığı bildirildi.
 
00.11:  Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Belçika’nın, dünkü anlaşmalara ek olarak bize 3 bin makineli tüfek ve 200 tanksavar bomba atar göndereceğini öğrenmek güzeldi” ifadelerini kullandı. (Sputnik)

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама