Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rusya'nın askeri operasyonu: 4-9 Mart, dakika dakika gelişmeler

Ukrayna'da Rusya'nın askeri operasyonu:
 
9 Mart Çarşamba:
 
23.59: Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "Rusya'dan öğrencilere ve kültürel şahsiyetlere yönelik faşist saldırıları kınadığı için" teşekkür etti. Kadirov mesajında, "Türkiye Cumhuriyeti lideri, Ukrayna'daki olaylar nedeniyle Ruslara yönelik saldırıları faşizmin bir tezahürü olarak adlandırdı. Bu açık ve net pozisyon bizi de kayıtsız bırakamaz. Vatandaşlarımıza karşı işlenen hukuksuzluğa son verilmesini talep edenin bir Müslüman olmasından iki kat memnunum” dedi.
 
23.53: Sony Interactive Entertainment, Rusya'da PlayStation Store'un çalışmasını askıya aldı, oyun sevkiyatını durdurdu. (İzvestiya)
 
23.13  Zelenskiy, Ukrayna'da yaşayan herkesin sıkıyönetim süresince silah kullanmasına izin veren yasayı imzaladı.
 
22.49: Rusya Tur Operatörleri Birkiği ATOR, Rusya'da yabancı tur satışlarının neredeyse durduğunu açıkladı. Satışlardaki düşüş bir önceki haftaya göre yüzde 70 oldu. Ülke içinde ortalama kişi başına 36 bin 800 ruble tutan Soçi turları ise satılmaya devam ediyor. Türkiye turları 108 bin rubleyi, Mısır 100 bin rubleyi, Birleşik Arap Emirlikleri turları 275 bin rubleyi geçti.
 
22.47: Bloomberg ajansı, Amazon'un Rusya'ya sipariş göndermeyi durdurduğunu duyurdu.
 
22.45: Yarın Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüşecek olan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Antalya'ya geldi.
 
20.52: Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, Recep Tayyip Erdoğan ve Joe Biden'in yarın TSİ 18.30'da bir telefon görüşmesi yapacaklarını duyurdu. Gündemdeki ana konulardan biri Ukrayna'daki son durum.
 
20.46: ABD Savunma Bakanlığı kaynakları, Polonya'ya sevk edilen iki Patriot hava savunma sistemi bataryasının bugün ülkede konuşlandırıldığını bildirdi. (Reuters)
 
20.42:  Brent petrolünün fiyatı akşam saaterinde yüzde 10'dan fazla düşürek 112.85 dolara geriledi. ABD endeksleri "tansiyonun düşmekte olduğu" yorumları ile artıya geçerken, altının ons fiyatı yeniden 2 bin doların altına indi.
 
21.40: Beyaz Saray, Rusya pazarından çıkma kararı alan şirketlerin varlıklarına el konulması durumunda, ABD'nin buna yanıt vereceği uyarısında bulundu.
 
21.38: Rusya Merkez Bankası, 10 Mart 2022'de  (yarın) Moskova Borsası'nda hisse senetlerinin yine işleme kapalı olacağını duyurdu. Hisse işlemleri askeri operasyon başladığından beri kapalı. Merkez Bankası günlük kararlarla borsayı kapalı tutmaya devam ediyor. Borsada sadece döviz işlemleri yapılıyor. 
 
20.42: Almanya Şansölye Scholz, Putin'e ""Akan kanı durdurun, Rus birliklerini geri çekin" çağrısı yaptı. Scholz, Berlin'de yaptığı açıklamada, "Yaşananlar Ukrayna halkı için korkunç bir felaket ama Rus halkı da bu savaştan zarar görüyor. Rusya'nın saldırısı uluslararası hukukun açık bir ihlali. İçinde yaşadığımız dünya artık eskisi gibi değil" dedi. Scholz'un bu açıklamayı, akşam saatlerinde Putin ile telefon görüşmesinden önce yaptığı bildirildi. (Der Spiegel)
 
20.28: Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü UNHCR, çarşamba günü 140 binden fazla sivilin Ukrayna'dan kaçarak komşu ülkelere sığındığını duyurdu. 24 Şubat'tan bu yana sayı 2 milyon 150 bini aştı. 1,3 milyon kişiyle en fazla mülteci Polonya'ya geldi. Macaristan'a 200 bin, Slovakya'ya 153 bin, Almanya'ya 80 bin kişi giriş yaptı. 
 
20.36: Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya'nın 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da 516 sivilin öldüğünü duyurdu. Cenevre ofisinin bildirdiğine göre, ölenlerin 37'si çocuk.
 
20.31: Moskova Borsası'ndaki döviz işlemlerinde dolar günü yüzde 14,29 artışla 120 rubleden, euro yüzde 6,73 artışla 127 rubleden kapattı.
 
20.29: McDonald's CFO'su Kevin Ozan, Rusya'daki 847 McDonald's fast food restoranının kapatılmasının şirkete ayda 50 milyon dolara mal olacağını açıkladı.  McDonald's Rusya'da restoranların yüzde 84'ünü kendisi işletiyor. Restoranlar kapanmasına rağmen, 62 bin çalışan maaş almaya devam edecek. Bazı kaynaklar şu anki planın "üç ay kepenmk indirmek" olduğunu bildiriyor. (Reuters)
 
20.26: Jack Daniel's viski ile Finlandia marka votkanın üreticisi, Rusya pazarına mal sevkiyatını durdurdu.
 
20.24: Askeri operasyonun ardından Rusya'dan ilk enflasyon açıklaması geldi: Yılık enflasyon 4 Mart haftasında yüzde 10.42'ye yükseldi. Bir hafta önce yüzde 9.05 idi.
 
20.22: Polonya elindeki Sovyet devrinden kalma Mig-19 savaş uçaklarını NATO üzerinden Ukrayna'ya yollamaya çalışırken, ABD karşı çıkmaya devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Polonya'nın bu teklifi, tüm NATO için ciddi endişeler uyandırıyor" uyarısı yaptı.
 
20.20: İsviçreli çikolata ve şekerleme üreticisi Lindt & Sprüngli, ürünlerinin Rusya'ya teslimatını durdurdu.
 
19.15. Denizcilik Genel Müdürlüğü, Rusya'da bir süredir bekleyen 6 bin 99 ton ayçiçek yağı yüklü geminin seyir halinde olduğunu ve 15 Mart'ta Mersin'e ulaşmasının beklendiğini bildirdi.
Denizcilik Genel Müdürlüğü,  şu açıklamayı yaptı: "Rusya'nın Yeisk Limanı'nda bekleyen 6 bin 99 ton ayçiçek yağı yüklü gemi Kerch kanalını geçerek seyre başladı, 15 Mart'ta Mersin'de olması beklenmektedir. Ayçiçek yağı yüklü diğer 3 gemi ise Rostov Limanı'ndan kalkış yapmış olup 17 Mart'ta ülkemize varmaları planlanmaktadır." 
 
19.07: Putin-Scholz arasındaki telefon görüşmesine ilişkin ilk açıklama Kremlin'den yapıldı. Kremlin görüşmeyi, "Donbass'ı korumaya yönelik özel askeri operasyondaki durum, siyasi ve diplomatik çabalar için seçenekler, özellikle Rus heyeti ile Kiev hükümeti temsilcileri arasındaki üçüncü tur müzakerelerin sonuçları tartışıldı." diye duyurdu. Devamında, "Ayrıca, Ukrayna ve Donbass cumhuriyetlerindeki insani durum özellikle ele alındı. Rusya Devlet Başkanı, sivillerin çatışma bölgelerinden tahliyesi için oluşturulan insani koridorlara yönelik önlemler hakkında bilgi verdi, milliyetçi militan grupların sivillerin güvenli tahliyesini önleme girişimlerini anlattı" denildi. Taraflar, temasların çeşitli düzeylerde devam etmesini kararlaştırdı.
 
19.04: Renault Moskova fabrikasında üretimi, yedek parça ve ekipman tedarikindeki zorluklar nedeniyle 18 Mart'a kadar durdurdu.
 
19.01: Rusya Ortodokslarının dini lideri Patrik Kirill, herkesi savaşın sona ermesi için dua etmeye çağırdı. Kirill,  "Ukraynalıların ve Rusların, dış düşmanlar tarafından eziyet edilen tek bir halk olduğunu” söyledi.  Patrik, "Kardeş bir halkı jeopolitik hedefleri için kullanmak ne kadar iğrenç ve aşağılık bir şey! Bu halkı kardeşlerine düşman etmek ne korkunç! Onları silahlandırmak ne büyük kötülük!" diyerek Batı’yı suçladı.
 
18.42: Ukrayna'da ateşkes ve barış umudu veren diplomatik temaslar bugün akşam saatlerinde hızlandı. Kiev'in Putin ve Zelenskiy arasında bir görüşme organize edilmesi konusunda yardım için Almanya Başbakanı Scholz'a başvurduğunun açıklanmasından sonra önemli bir görüşme gerçekleşti. Başkan Putin, şansölye Scholz ile telefonda görüştü. Rusya ve Almanya liderleri Ukrayna'daki durumu görüştü. Resmi açıklama bekleniyor.
 
18.39: Moskova'da THY ofisi önündeki kuyruk sosyal medyada olay oldu. Haberin ayrıntıları için tıklayın.
 
 
 
18.24: Zelenskiy'nin ofisi: "Kiev'in ABD, İngiltere ve Almanya'dan güvenlik garantilerine ihtiyacı var. Sadece Rusya'nın vereceği garantiler yeterli değil."
 
18.15: Nestle Rusya'daki yatırım planlarını askıya aldı. Ancak şirket ürünlerini satmaya devam edecek.
 
18.03: Zelenskiy'nin ofisinden yapılan açıklamada, Kiev'in Putin ve Zelenskiy arasında bir görüşme organize edilmesi konusunda yardım için Almanya Başbakanı Scholz'a başvurduğu bildirildi. Kiev'in "garantiler sağlanması karşılıiında tarafsız devlet statüsünü tartışmaya açık olduğu" vurgulandı.
 
17.50: Başkan Putin'in açıkalamaların aksine, Ukrayna'daki operasyonda kontratlı askerlerin dışıda erlerin de görev aldığı haberleri üzerine soruşturma açıldı. Peskov, "Putin'in Askeri Başsavcılığa, askerlerin Ukrayna'ya nasıl ve kimin hatasıyla yollandığını kontrol etmesi talimatını verdiğini" bildirdi.  Peskov: "Başkan'ın talimatı üzerine, bu talimata uymamaktan sorumlu yetkililerin eylemlerinin ve cezalarının yasal açıdan değerlendirilmesi için Askeri Başsavcılık'a gerekli bigiler gönderildi" dedi. Savunma Bakanlığı Sözcüsü,"Ne yazık ki, Ukrayna topraklarındaki özel askeri operasyonda yer alan askerler olduğu belirlendi. Bu askerlerin tamamına yakını Rusya topraklarına geri çekildi" açıklaması yaptı.
 
17.40: Almanya, Ukrayna'ya askeri uçak göndermeyi planlamadıklarını duyurdu.
 
16.16: Bloomberg: "Almanya, Sberbank'ın SWIFT ile bağlantısının kesilmesi dahil, Rusya'ya karşı AB ekonomik yaptırımlarının genişletilmesi baskısına direniyor."
 
16.13: Ukrayna'dan gelen "NATO üyeliğinde ısrar etmeme ve tarafsız devlet statüsünü değerlendirme" mesajları, AB'den gelen "Kışı çıkaracak kadar gazımız var" açıklamaları, Avrupa borsalarını sakinleştirdi. Yüzde 5'i bulan endeks artışları görüldü.  Avrupa'da gaz fiyatı 4 Mart'tan bu yana ilk kez bin 900 doların altına düştü. 
 
16.05: Zelenskiy, vatana ihanet suçuna ömür boyu, yağma suçlarına 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngören yasayı imzaladı.
 
16.04: Rusya, oteller de dahil olmak üzere turistik tesis yatırımı yapan, kiralayan ve yöneten yatırımcılar için KDV'yi 5 yıl süreyle iptal etmeyi planlıyor. 
 
16.03: Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall sigaralarının sahibi British American Tobacco, Rusya'da üretilen ürünleri satmaya devam edeceğini, sadece Rusya'daki yatırım planlarını askıya alacağını açıkladı.
 
16.02: AB yaptırımları genişletti: Rusya'dan 14 işadamı ve Federasyon Konseyi'nin 146 üyesi listeye alındı. Yaptırım listesinde topamda 862 kişi ve 53 kuruluş bulunuyor.
 
16.00: Eurosport kanalı, Rusya'daki yayınlarına bu gece yarısı son vereceğini duyurdu.
 
15.58: Rusya'daki McDonald's restoranları 14 Mart pazartesi günü kapanacak. Tüm çalışanlar maaşlarını almaya devam edecek. Bazı kaynaklar, şu anda "restoranların üç ay kapanmasınn planlandığını" bildiriyor.
 
15.56: Victoria's Secret, Rusya'daki ticari faaliyetlerin durdurdu.
 
15.38:  Rusya hükümetinin, faaliyetlerine son verme kararı alan yabancı şirketlere karşı uygulamayı planlandığı önlemler netleşmeye başlıyor. İktidar partisi Birleşik Rusya tarafından medyaya verilen bilgilere göre, ülkeyi terk eden şirketkere dışarıdan "kayyım atanması" tasarlanıyor.
 
RIA'nın haberine göre,  hükümet komisyonu "pazardan çekilen yabancı şirketlerin mülkünün kamulaştırılmasına yönelik mekanizmayı" da içeren ekonomik önlem paketi üzerinde mutabakat sağladı.
 
Birleşik Rusya Partisi kaynakarına göre, eğer şirketin yüzde 25'inden fazlası "hasım ülke" sayılanlardan birinin vatandaşına aitse, şirketin faaliyetlerinin sona erdirilerek dışarıdan yönetim (kayyım) atanmasına karar verilebilecek.
 
Kayyım atanması mahkeme kararı ile gerçekleşecek. Eğer şirketi-mal sahibi, işine devam etmek isterse ya da hissesini satmak isterse, işletme faaliyeti ve çalışanların haklarının korunması şartıyla 5 gün içinde kayyım kararından vazgeçebilecek. Aksi takdirde mahkeme 3 ay süreyle geçici  yönetim tayin edecek, ardından hisseler açık artırmayla satışa çıkarılacak ve eski şirket tasfiye edilecek. Yeni şirketi satın alan, iş gücünün en az 3'te 2'sinin korumayı ve eski şirketin faaliyetlerini en az bir yıl sürdürmeyi taahhüt edeecek.
 
Bu taslağa hükümette son onay verilmesi durumunda, yarın Başkan Putin ile yapılacak toplantıdan sonra açıklanması bekleniyor.
 
15.09: Discovery TV, Rusya'daki kablo kanallarında tüm yayınlarını durdurma kararı aldı. 
 
15.05: Putin, yaptırımların Rusya ekonomisi üzerindeki etkisininin en aza indirilmesini ele almak üzere hükümeti yarın toplantıya çağırdı.
 
15.04: Başbakan Mişutin, bazı ürün ve hammaddelerin ithalat ve ihracatına ilişkin yasaklama kararnamesinin yakında onaylanarak duyurulacağını söyledi. Mişustin, "Rusya'da konut inşaatlarının durmasına izin vermeyeceğiz. Bu alandaki prosedürler basitleştirilecek" dedi.
 
15.01: İtalyan otomobil üreticisi Iveco, Rusya'da ürünlerinin satışını durdurdu. (Bloomberg)
 
14.57: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen: "Rusya'ya yönelik yeni AB yaptırımları 160 Rus iş adamı ve parlamenteri kapsayacak."
 
14.53: Peskov, Rusya'nın devam eden müzakerelere olan ilgisini koruduğunu, Moskova'nın duruşunun son derece açık ve net formüle edilerek Ukrayna tarafına sunulduğunu söyledi. Peskov, Antalya'da yapılacak iki ülke dışışleri bakanları buluşmasını da "müzakere sürecinin devamı" diye niteledi.
 
14.43: Rusya hükümeti, 2021-2022 yılları için, bir milyon rublenin üzerindeki banka mevduatlarının faiz getirisi üzerinden gelir vergisi alınmaması konusunu ele alıyor.
 
14.28: KFC ve Piza Hut, Rusya'daki 70 restoranının faaliyetlerini durdurma kararı aldı. K. Pravda, şu anda, Rusya genelinde franchise olarak çalşanlar dahil toplam bin 50'den fazla KFC restoranı bulunduğunu, bunlardan "Yum!" grubuna ait 70 restoranın geçici olarak kapanacağını duyurdu.
 
14.21: Peskov, bazı milletvekillerinden gelen "Rusya'yı terk eden yabancı şirketlerin varlıklarının devletleştirilmesi" önerisi karşısında Kremlin'in henüz "oluşmuş bir pozisyonu bulunmadığını" söyledi.
 
14.17: Macaristan Başbakan Viktor Orban, Rusya'ya uygulanan yaptırımlara enerji sektörünün dahil edilmesine karşı olduklarını açıkladı. Orban, Rus gazı ve petrolü olmadan Macaristan'da sanayinin  duracağını söyledi.
 
14.14: Rusya devleti tarafından finanse edilen bilimsel fonların en büyüğü olan Rusya Temel Araştırmalar Vakfı, Başkan Putin'e tam destek ve dayanışmasını dile getirdi. Vakıftan yapılan açıklamada, "Rusya'nın parlak geleceğine inanıyoruz ve mevcut sorunların çoğuna çözüm bulmada bilimin özel rolü olduğunu düşünüyoruz" denildi. (BBC)
 
14.11: Turizm sektörünün önde gelen haber sitelerinden TourDom.ru, Türkiye'den bir kaynağa atfen, "Bazı Rus havayolu şirketleri tarafından işletilen ve kiralanan, ancak yaptırımlar ve sigorta iptalleri nedeniyle yurtdışına uçmayan yabancı uçakların 'kayıtlarını' Türkiye'ye aktarabileceklerini" iddia etti. İddia doğrulanmadı.
 
14.08: Polonya Başbakanı Morawiecki, "Polonya'daki Mig-29 savaş uçaklarını Ukrayna'ya devretme kararının ABD ve NATO'nun elinde olduğunu" söyledi.
 
14.06: Batılı büyük IT şirketlerinin Rusya pazarını terk etmesinin ardından, yerli yazılımlara talep patladı. Kurumsal müşterilerin özellikle ofis uygulamalarına olan talebinin geçen hafta yüzde 600'den fazla arttığı bildiriliyor. Fiyatarın yüzde 20 civarında yükseldiği belirtildi. (Kommersant)
 
14.03: Moskova'daki bazı bankaların döviz bürolarını kapatmaya başladığı, bazı şubelerde hesaptan dolar çekmek isteyenlere " bir aya kadar bekleme süresi" verildiği bildiriliyor. Raiffeisenbank'ın Smolenskaya-Sennaya Meydanı'ndaki şubesi, 6 Nisan'dan önce hesaplardan nakit dolar alınamayacağını duyurdu. (RIA)
 
13.53: Rusya hükümeti, "birkaç saat içinde" Rusya'dan hammadde ithalat ve ihracatına ilişkin kısıtlamaların kapsamını duyuracak. Kremlin Szöcüsü Peskov az önce bu açıklamayı yaptı.
 
13.53: Peskov, Ukrayna'nın yabancı ülke havaalanlarını kullanılmasını "istenmeyen ve tehlikeli bir senaryo" diye nitelendirdi.
 
13.51: Batılı şirketlerin Rusya'dan çekilmesi nedeniyle "milyonlarca kişinin işsiz kalabileceği" yorumu ve sorusuna Peskov'un yanıtı: "Milyonlarca değil, daha az umut ediyoruz..."
 
13.50: Peskov: "Kremlin, Rusya'ya dost olmayan ülkeler listesinin bir dogma olmadığını, değişebileceğini düşünüyor."
 
13.49: Peskov: "ABD fiilen Rusya'ya karşı ekonomik bir savaş yürütüyor."
 
13.47: Kremlin Sözcüsü Peskov, Merkez Bankası Başkanı Nabiullina'nın istifasıyla ilgili söylentiler hakkında onuştu: "Bu konuda hiçbir şey bilmiyorum. Putin defalarca Merkez Bankası'nın çalışmalarına not verdi."
 
13.41: Zaharova: "Rusya, NATO'yu hiçbir zaman, asla tehdit etmedi. Yalnızca meşru güvenlik çıkarlarına saygı gösterilmesini talep ediyor."
 
13.39: Zelenskiy, "Rusya ile bağlantıya geçmeye çalışan" Ukraynalı politikacılara karşı önlem alacakları uyarısında bulundu. 
 
13.36: Rusya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Irina Volk, "polisin bazı vatandaşları sokaklarda ve metroda durdurarak sosyal medya hesaplarındaki yazışmaların içeriğini kontrol ettiği" iddiasıyla basında çıkan haberleri yalanladı. Volk, "Bu haberlere kesinlikle doğru değil" dedi.
 
13.15: Moldova Başbakanı Natalia Gavrilitsa,  ülkesinin Avrupa Birliği'ne girmeyi planladığını, ancak NATO'ya katılmak istemediğini söyledi.
 
13.33: Ülkenin ikinci komünist partisi olan parlamento dışındaki Rusya'nın Komünistleri, McDonald's ve KFC'yi kamulaştırmayı önerdi. Parti, devletleştirilecek yeni restoranların reklamını yapmak için, "kızıl yıldızlı Sovyet savaş kahramanlarının resimlerini" kullanmayı önerdi.
 
13.31. Norveç, Avrupa'ya gaz arzlarının "kapasitesinin sınırında" olduğunu ve daha fazla arttırılamayacağını duyurdu. Norveç, Avrupa'nın gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini sağlıyor.
 
13.25: Rusya'da Davidoff ve Winston sigaralarını üreten İngiliz tütün şirketi Imperial Brands, sigara satışını ve üretimini askıya aldığını açıkladı.
 
13.22: Zelenskiy, dün doğuda Rusya sınırına yakın Sumy'den 3 bin 500 kent sakini ile bin 600 öğrencinin tahliye edildiğini söyledi.
 
13.19: Erdoğan'dan son açıklamalar:
 
"Türkiye, ülkelerin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin savunmasını sağlayan politikasını Ukrayna meselesinde de sürdürüyor. İkisi de Karadeniz'de komşumuz olan Rusya ve Ukrayna geriliminin sıcak çatışmaya dönüşmesinden üzüntü duyuyoruz. Krizin trajediye evrilmemesi için çaba harcıyoruz. Putin ve Zelenski ile yaptığımız görüşmelerde sorunların diplomasi ile çözülmesi ile gerektiğinin altını çizdik. Bölgemizin yeni krizleri, ağır maliyetleri olacak bir savaşı kaldıramayacağını açıkça itiraf ettik. Bugün 14. günününü geride bırakan çatışmalar iki taraf için de ciddi dramlara yol açıyor. Şimdiden 2 milyon insan evlerini terk etti. Böyle gitmesi halinde rakamın herhalde 5 10 milyon bulması yakındır. Aralarında sivillerin de olduğu binlerce kişi hayatını kaybetti, yaralandı. Hastaneler, yollar hasar gördü. Bunda da en büyük acıyı masum çocuklar ve savunmasız kadınlar çekiyor. Hayata tutunmaya çalışan siviller bize ve tüm insanlığa savaşların gerçek yüzünü hatırlatıyor. 
 
Savaşların, savaşların kazananı olmaz. Kalbine merhamet olan birisinin, çocukların yüzlerine vuran o korkuyu o dehşeti görüp de hüzün duymaması mümkün değildir. Türkiye olarak bu acıyı dindirmeyi hem insanlığın hem komşuluğun gereği olarak görüyoruz. Bu amaçla insani yardımdan diplomatik temaslara kadar pek çok adım attık. Bazı liderlerle bir kez, iki kez üç kez görüştüm. Dışişleri Bakanımız, Savunma Bakanımız, Cumhurbaşkanı Sözcümüz de sürekli temas halinde oldular. NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'nde de ittifak olarak atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirdik. Ülkemizin dengeli yaklaşımının kıymetli olduğu gün geçtikçe ortaya çıkıyor. 
 
Her ne kadar muhalefet anlamasa da Türkiye'nin iki ülke ile de konuşabilen anahtar konumu dünyada büyük takdir topluyor. Diplomasi trafiğimizi 11 13 Mart tarihi arasında düzenlenecek 2. Antalya Diploması Formunda da sürdüreceğiz. Yarın Ukrayna Rusya dışişleri bakanlarının bir araya geleceği görüşmenin kalıcı ateşkese kapı aralamasını ümit ediyorum.
 
13 bin vatandaşımızın tahliyesini ya da sınırdan geçişini sağladık. Ülkemize giriş yapan yabancı sayısı 20 bine yaklaştı. Bugüne kadar Ukrayna'ya 23 TIR yardım malzemesi gönderdik. Bu rakam 39 TIR'a çıkacak."
 
13.16: AB Yüksek Temsilcisi Borrell: "Avrupa'da her vatandaş Rusya'dan gelen gaza olan genel bağımlılığı azaltmak için enerji tasarrufu yapmalı."
 
13.14: Soru-cevap ayrıntılar. Rusya Merkez Bankası kendi web sitesinde, döviz sınırlamaları ile ilgili bir soru-cevap sayfası hazırladı. TürkRus.Com akla gelen en önemli soruları derledi. Ayrıntı için tıklayın.
 
13.10: Rusya Merkez Bankası'ndan döviz mevduatları ile ilgili yeni açıklama: "Mudiler döviz hesabı açtığı her bankada 10 bin dolara kadar nakit döviz çekebilir. Yani, bir bankada birden fazla döviz hesabınız veya mevduatınız varsa toplamda 10 bin ABD Doları nakit çekebilirsiniz. Döviz hesapları farklı bankalarda ise, her bankadan ayrı ayrı 10 bin dolara kadar para çekilebilir." (RIA)
 
13.08: Zaharova: "Rusya Federasyonu'nun özel harekatı, Ukrayna'daki mevcut hükümeti devirmeyi amaçlamıyor."
 
13.06: Ukrayna Dijital Hizmetler Bakan Yardımcısı Bornyakov, Kiev'i terk ettiğini, ancak nerede olduğunu açıklayamayacağını söyledi. Daha sonra Bornyakov, "ailesinin Moskova'da bulunduğunu ve Putin'i desteklediğini" duyurdu. (RIA)
 
13.04: Alfa-Bank, App Store'da Rusya'dan alınan kredi kartlarıyla yapılan ödemelerin 10 Mart'ta durdurulacağını söyledi.
 
13.03: Zaharova: "Kiev'den gelebilecek bir nükleer provokasyon riski var. Çernobil ve Zaporojye nükleer santrallerinin kontrol altına alınması yalnızca bu tür provokasyonları önleme amaçlı."
 
13.01: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmadan:
 
"Ukrayna krizi ile birlikte batılı medya organlarında yapılan açıklamalar, bu kayıtsızlığın; bu kayıtsızlığın terör örgütlerine karşı sergilenen çifte standarda karşı sergilenen sebepleri ortaya çıkarmıştır. Mazlumları, dinine, kökenine göre ayıran bir zihniyetin, ne insaniyetle ne medeniyle hiçbir bağı yoktur. Irkçılığın daniskası olan bu bakış açısı utanç vericidir. Batı dünyasını kanser gibi saran bu ırkçılık hastalığı ile yüzleşmesi şarttır. Ukrayna'nın sahipsiz bırakılması gibi Rus halkına, Rus edebiyatına, öğrencilerine sanatçılarına yönelik cadı avını andıran uygulamaları da kabul etmiyoruz. Hale bak. Almanya'da Filarmoni Orkestrasının şefi, Putin'in arkadaşı diye görevine son veriliyor. Böyle saçmalık olur mu. Dostoyevski'nin eserleri... Bu eserlere yasak getiriliyor. Böyle saçmalık olur mu? Bunun tarihte, Bağdat'taki kütüphaneleri yakıp yıkan Hülagü'den ne farkı var? Aynı bunlar. Bu faşist uygulamalar, sapla samanı karıştırarak kinle nefret iklimini körükleyerek Ukrayna halkının meşru mücadelesine de gölge düşürüyor. "
 
12.58: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Azak (Azov) Denizi'nde bekletilen yağ yüklü gemilerin en kısa zamanda Türkiye'ye geleceğini ve gemilerin güvenliğinin Rusya tarafından sağlanacağını söyledi.
 
12.57: Zaharova: "Moskova, yok yere kan dökülmesini durdurmak için Ukrayna tarafıyla müzekerelere devam ediyor, bu konuda şimdiden bazı ilerlemeler kaydedildi." (Kommersant)
 
12.53:  Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı: "Rusya bir yıl yetecek kadar hayati ve temel ilaç stoğuna, ayrıca ilaç üretimi için hammaddeye sahip."
 
12.45: M. Komsomolets'in haberine göre, McDonald's Rusya'daki restoran zincirini kapatma kararını duyurduktan sonra, bazı Rusların "girişimci ruhu" yeni bir seviyeye yükseldi:  Avito.ru seri ilan sitesinde Big Taste hamburger bin rubleden, turta bin 500 rubleden, McDonald's soslar bin rubleden satışa çıkarıldı. Hatta özel kutusundaki bir "McDonald's menü" 17 bin rubleden açık artırmaya çıkarıldı, 30 bin rubleye kadar talipli çıktı.
 
12.39: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova: "Donbass'ı korumak için Rusya'nın başlattığı özel askeri harekat, plana uygun olarak ilerliyor."
 
12.38: Rusya Dışişleri Bakanlığı: "Ukrayna'da yaşayan yaklaşık 2 milyon kişi Rusya'ya tahliyelerini istedi."
 
12.36: RIA ajansı: Rosslehozbank ve Unicredit Bank doları 155 rubleden, euroyu 164-170 rubleden satıyor. Raiffeisenbank'ta ise dolar 150, euro 163 ruble.
 
12.33: Kommersant gazetesi, Rusya'daki eczanelerde diyabet tedavisi için ithal edilen insülin ve ilaçların tükenmekte olduğunu yazdı. Federal Sağlık Ajansı Roszdravnadzor ise, önemli bir kısmı Rusya'da üretildiği için insülin sıkıntısı olmayacağını duyurdu. 
 
12.15: Başkan Putin, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının ülkeye getirilmesine ilişkin "varlık barışı-sermaye affı" yasasını imzaladı.
Beyannameler 14 Mart 2022'den 28 Şubat 2023'e kadar verilebilecek. 
 
Putin ayrıca, Ulusal Varlık Fonu kaynaklarının Moskova Borsası'nda işlem gören Rus şirketlerinin hisselerine ve devlet tahvillerine yatırılmasına izin veren bir yasayı onayladı. Medyaya göre, bu amaçla fondan 1 trilyon ruble ayrılması düşünülüyor. 
 
12.11: Alfa-Bank: "Visa yurt dışında Rus kredi kartlarının geçerliliğini 11 Mart'a kadar uzattı."
 
12.07: Azov Denizi'ndeki gemi trafiği ile ilgili çelişkili bilgiler gelmeye devam ediyor. Bazı kaynaklar Kerç Boğazı'ndan limanlara doğru hareketin yeniden başladığını bildirirken, bazı kaynaklar henüz Azov'a giriş izni verilmediğini söylüyor. Rus makamlarından yapılacak resmi açıklama bekleniyor.
 
12.00: Rusya Dışişleri Bakanlığı, dış ödemelerde doların kullanımının azaltılacağını duyurdu. (RBC)
 
11.59: Moskova Borsası'nda euro kurunun 130 rubleye yükseldiği bildiriliyor. 
 
11.55: Medyaya yansıyan son haberlere göre ABD, Polonya'nın Mig-29 savaş uçaklarını Ukrayna'ya transfer edilmek üzere Almanya'daki bir Amerikan üssüne transfer etme teklifini reddetti.
 
11.53: Ukrayna'daki durum nedeniyle bir süredir kapalı olan Azov Denizi'ndeki gemi trafiğinin yeniden başladığı bildiriliyor. Karadeniz'de Kerç Boğazı ağzında biriken yük gemilerinin, Azov Denizi'ndeki limanlara doğru konvoy halinde hareketi başladı. Ancak Rusya makamlarından henüz resmi teyit gelmedi.
 
11.38: Yeni rekor: Moskova Borsası'nda dolar kuru 120 rubleye kadar yükseldi.
 
11.36: Rusya Ulusal Muhafızları (Rosgvardiya), Rusya’nın kontrolüne geçen Zaporojya Nükleer Santrali’nde 500’den fazla silah bulunduğunu duyurdu. Santralin enerji ünitelerinde 'yalnızca ateşli silahların değil, yüklü miktarda mühimmat bulunduğu' belirtildi. Sputnik'in aktardığına göre bir albay, “Santral kontrol altına alınırken, arama çalışmaları sırasında ağır silahların da aralarında olduğu yüklü miktarda mühimmat bulundu. Bu mühimmatlar istasyonun güç ünitelerindeydi. Yani çok ciddi bir savunma savaşına hazırlanılıyordu” dedi.
 
11.34: Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'dan ithal doğalgaza kış sonuna dek ihtiyaçlarının olmadığını, yeterince sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) stokları olduğunu söyledi. 
 
11.32: Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Ukraynalı kullanıcıların bilgilerini Rusya'ya vermeyeceğini açıkladı. Durov, Ukraynalı kullanıcılarının verilerinin gizli kalıp kalmadığına dair tartışmalara yanıt verdi: "Bu mesele kişisel. 2014'te de Ukraynalı kullanıcıları korudum."
 
11.26:  İngiltere, Lüksemburg'a kayıtlı özel bir jete el koydu. BBC'ye göre yetkililer, uçağın aslında Rusya'ya ait olduğundan veya yaptırımları ihlal eden bir Rus vatandaşına ait olduğundan kuşkulanıyor. Uçağın indiği Farnborough Havaalanı kaynakları, uçakta bir Rus oligarkının olduğunu sanıyor.  İngiliz makamları, Rusların sahip olduğu veya kiraladığı tüm uçakların ülkenin hava sahasına girmesini suç saymak için yasal zemin arıyor. Hükümet, bu önlemin üçüncü ülkelerde kayıtlı uçakları kullanan zengin Rusları vuracağına inanıyor.
 
11.13: Moskova ve Kiev, sivillerin öatışma bölgelerinden tahliyesi için açılacak "yeşil koridorlar" ve ateşkes zamanı konusunda anlaştı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşçhuk, altı koridor boyunca sivillerin tahliyesi için yerel saatle 09:00-21:00 arasında ateşkes üzerinde mutabık kaldıklarını duyurdu. "Yeşil kordiorlar" şöyle sıralandı.
 
🔻Energodar — Zaporojye
 
🔻Sumy — Poltava
 
🔻Mariupol — Zaporojye
 
🔻Volnovakha — Pokrovsk
 
🔻İzyum - Lozovaya
 
🔻Vorzel, Buça, Borodyanka, Irpen,
 
🔻Hostomel — Kiev
 
 
11.04: Başkan Putin, bireysel yatırımcılar için külçe altın alımında yüzde 20'lik KDV'nin sıfırlanmasına ilişkin yasayı imzaladı. Böylece birikim sahiplerinin azalan döviz yerine, Rusya'nın rezervlerinde yeterince bulunan külçe altına yönlendirilmesi hedefleniyor. 
 
11.02: ABD ve İngiltere'nin Rusya'dan petrol ve gazının ithalatını yasaklama kararının yankıları devam ediyor. Rusya Enerji Geliştirme Fonu Direktörü Sergey Pikin, "en iyi zamanlarda bile ABD'ye  Rus petrolü satışının günde 700 bin varili geçmediğini, toplam ihracatın günde 4.5 milyon varil olduğunu" hatırlattı. Rus uzman, "Yani yasak ne Rusya için ne de Amerika için kritik düzeyde değil. Rus petrolünün yüzde 60'ı, henüz yaptırım uygulamayan Avrupa Birliği'ne satılıyor" dedi.
 
11.00: Rus KOBİ'lerinin çatı örgütü "Opora Rossii", küçük ve orta ölçekli işletmelere destek için hükümete bir öneri paketi hazırladı. Listede, vergi ertelemeleri, işletmeler için Kovid kısıtlamalarının tümüyle kaldırılması da istendi.
 
10.59: Finlandiya'nın en büyük ağaç ürünleri şirketi UPM, Rusya'dan alımları ve Novgorod bölgesindeki kontrplak fabrikasının faaliyetini durdurdu.
 
10.57: Rusya hasım ülkeleri listeledi: Ticaret nasıl devam edecek? Ayrıntılı haber için tıklayın.
 
10.53: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Avrupa'da bazı okullarda Rusya'ya tepki olarak müfredattan Dostoyevski'nin çıkarılması haberlerini, “Nazi anlayışı. İşadamına, sanatçıya böyle tutum alamazsın" sözleriyle eleştirdiği bildirildi. Ayrıntılar için tıklayın.
 
10.48: McDonald's Rusya'daki restoranlarını üç ay süreyle kapatacak. (İzvestiya)
 
10.44: İngiliz çocuk ürünleri perakendecisi Mothercare, tüm ürünlerin sevkiyatı dahil, Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu. (İzvestiya)
 
10.42: İngiltere, havacılık ve uzay endüstrisindeki mal ve teknolojilerin Rusya'ya ihracatını yasaklama kararı aldı.
 
10.39: İsveç hükümeti, NATO'ya üyelik başvurusu konusunda isteksiz.  İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, "ülkesinin NATO'ya katılımıyla ilgili müzakerelerin bölgede daha fazla istikrarsızlığa yol açacağını" söyledi. İsveç ana muhalefet partisi, ülkenin NATO'ya katılımı için hükümete çağrı yağmıştı.
 
10.36: Yeni zirve: dolar 117,36 rubleyi, euro 127,43 rubleyi gördü.
 
10.34: Karadeniz’de Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin ana noktalarından olan Azak Denizi’nde uzun süren bekleyişin ardından limanlarda yük gemilerinin yüklenmeye başladığı haberleri geliyor. Bazı kaynaklar, “Destinasyonu Türkiye olan gemilere izin verildiğini” bildirirken, resmi bir teyit henüz gelmedi.
 
10.27: Moskova Borsası'nda euro kuru, 127 rubleyi aşarak tarihi zirvesini gördü. Rusya piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olduğu dün, Forex işlemlerinde yurt dışında kur dolarda 177, euroda 168  rubleyi görmüştü.
 
10.25: Rusya'da ilaç endüstrisi hammadde sıkıntısı çekmeye başladı. Kommersant, "Avrupa son bir hafta içinde ilaç hammaddesi tedarikini neredeyse tamamen durdurdu. Çin ve Hindistan'dan ithalatlar ise ciddi lojistik sorunları nedeniyle kesintiye uğradı" diye yazdı.
 
10.20: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın Batı yaptırımlarına yanıt olarak "hedeflenmiş adreslere yönelik" ticaret ve finansal kısıtlamalar geliştirmeyi planladığını bildirdi. (RIA)
 
10.12: Strana.ua sitesinin haberine göre, NATO üyeliği ısrarından vazgeçen Kiev yönetimi, devletin "tarafsız statüsünü" ilan etmeyi kabul etti. İktidardaki Halkın Hizmetkarı partisinin NATO'ya katılmanın imkansız olduğunu açıkladığı ve "ülkenin güvenliğini garanti altına alan yeni bir anlaşma yapılması gereğine" dikkat çektiği bildirildi. Zelenskiy'nin bu konudaki açıklaması bekleniyor.
 
10.11: Moskova Borsası'nda tatil sonrası döviz işlemlerinde açılış verileri: Dolar 113,88 ruble (+8,88), euro 120,5 ruble (+1,51) seviyesine yükseldi.
 
10.09: Heineken Rusya'da kendi markasıyla bira üretimini ve satışını durdurma kararı aldı, ancak tüm fabrikalar diğer markaların üretimi için çalışmaya devam edecek.
 
10.08: Dün açıklanan 850 restoranı geçici olarak kapatma kararına rağmen, Rusya'daki McDonald's restoranları bu sabah çalışmaya devam ediyor. 
 
10.07: Enerji Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Houston'daki CERAWeek enerji konferansında RIA Novosti'ye verdiği demeçte, "Rus ekonomisine yönelik yaptırımlar, enerji piyasasında "korkunç" bir etki yaratacak. Piyasada Rus petrolünü ikame etmek çok zor olacak. Türkiye, Rusya'yı otuz yıldır güvenilir bir gaz tedarikçisi olarak görüyor ve böyle devam edeceğini umuyor" dedi.
 
10.04: Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Moskova'nın Avrupa'nın güvenilir gaz tedarikçisi konumundan vazgeçmeye niyetli olmadığını" açıkladı. (RIA)
 
09.18: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Mart 2022'de Donbass'a yönelik toplu saldırıya hazırlandığına dair resmi belgeler ele geçirildiğini duyurdu.
 
09.15: Ukrayna'daki askeri operasyon yüzünden tedarik zincirlerinin kopması, bebek mamasında sorun yaratıyor. Kommersant'ın haberine göre, Nestle dahil olmak üzere büyük kuru mama ve patates püresi üreticilerinin bir buçuk hafta boyunca hammaddeleri kaldı.
 
09.12: Ukrayna'dan gelen haberlerde, dün gecenin öncekilere kıyasla "daha sakin geçtiği" yolunda. Dün gece Rusya, sivillerin tahliyesi için bugün de çatışma bölgelerinde operasyonlarını durduracağını açıklamıştı. Savunma Bakanlığı, "9 Mart 10:00'dan itibaren 'sessizlik rejimi' ilan edilecek, Kiev, Çernihiv, Sumy, Harkov ve Mariupol'dan sivillerin tahlitesi için koridorlar açılacak" denildi.
 
09.10: Mevduat sahiplerini dolar ve eurodan yuana yöneltme çabaları sürüyor. Bugünden itibaren en büyük devlet bankalarından VTB, yıllık yüzde 8 faizle yuan cinsinden mevduat açmaya başladı. 
 
09.09: ABD, Polonya'nın talebi üzerine bu ülkeye iki Patriot bataryası gönderecek. Ancak Pentagon yönetimi, Polonya uçaklarının Ukrayna ordusuna teslimi için NATO'ya üye ülkelerin üslerinin kullanmasını makul bulmadıklarını açıkladı.
 
09.06: Fitch, Rusya'nın döviz cinsinden uzun vadeli borçlarının ödemelerinde temerrüte düşme ihtmali notunu B'den C'ye indirdi. C, "yükümlülüklerin yerine getirilebileceği ama temerrütün kaçınılmaz göründüğü" anlamına geliyor.
 
09.05: Rusya'dan petrol ve doğal gaz alımına son vereceğini duyuran ABD Başkanı Joe Biden'ın destek istemek için görüşmek istediği Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan liderlerine "ulaşamadığı" öğrenildi (Wall Street Journal).
 
09.04: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sergey Lavrov'un Antalya Forumu'na katılmak üzere bugün Türkiye'ye uçacağını duyurdu.
 
00.51: Zelenskiy, "Rusya ile müzakere masasına oturmak gerektiğini" tekrarladı. Ukrayna lideri ayrıca, Avrupa Birliği'nden Rusya'ya karşı yeni "sert yaptırım kararları" beklediğini açıkladı.
 
00.41: PepsiCo, Rusya'daki içecek satışlarını ve yatırımlarını durdurma kararı aldı. Şirketin açıklamasına göre PepsiCo, Pepsi, 7Up, Mirinda ve diğer içeceklerin Rusya'daki satışları askıya alınacak.
 
00.25: Rusya'da bankaların döviz satışı geçici olarak yasaklandı. Döviz hesaplarından en fazla 10 bin dolar nakit döviz çkeilebilecek, fazlasını çekmek isteyene ruble olarak ödeme yapılacak. Ayrıntılar için tıklayın.
 
00.12 Rusya, Ukrayna'daki çatışma bölgesinden 116 Türk vatandaşını zırhı trenle tahliye etti. Ayrıntı için tıklayın.
 
8 Mart salı
 
23.49: Moskova'da özel jetlerin kullandığı Vnukovo-3 havaalalanı terminalinde, gümrük denetimleri sıkılaştırıldı. Yolcular, 10 bin doların üzerinde nakit dövizin çıkarılmasının yasak olduğu konusunda uyarılıyor. 
 
23.48: Coca-Cola Rusya'daki faaliyetlerin durduruyor. (Bloomberg)
 
23.44: ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Rusya'nın kripto para birimlerine erişimini sınırlamak için seçenekleri incelediklerini söyledi. SWIFT engellemeleri ve yurt dışındaki rezervlerin bloke edlmesi sonrası, Rusya'nın kripto para alımına yöneldiği iddiaları gündeme gelmişti. 
 
23.42: Rolex, Rusya'ya saat ihracatını durdurdu. (Bloomberg) 
 
23.07: Wall Street Journal, PepsiCo'nun Rusya'yı terk etmek istemediğini, ancak "farklı seçenekleri araştırdığını" yazdı. Pepsi 1970'lerde SSCB'ye girmiş, 1980'lerde tarihte Sovyet televizyonunda reklam veren ilk Batılı şirket olmuştu.
 
23.06: Starbucks Rusya'daki tüm kafelerini kapatma kararı aldı.
 
23.00: Avrupa'da 3 bin 300 doların üzerini görerek rekor kıran doğal gaz fiyatları, gün sonunda yaklaşık bin dolar düşüşle 2 bin 330 dolara geriledi. 
 
22.40: Netflix, Rusya'daki yayınlarını askıya aldığını bugün kullanıcılarına bir mesajla bildirdi.
 
22.38: Rusya, sivillerin tahliyesi için yarın da çatışma bölgelerinde operasyonlarını durduracağını açıkladı. Savunma Bakanlığı, "9 Mart 10:00'dan itibaren 'sessizlik rejimi' ilan edilecek, Kiev, Çernihiv, Sumy, Harkov ve Mariupol'dan sivillerin tahlitesi için koridorlar açılacak" denildi.
 
22.35: Instagram'ın Rusya ve Ukrayna'da kullanıcılara ilişkin bazı bilgileri göstermeyi durduracağı bildirildi. Meta'dan yapılan açıklamada, "Ukrayna ve Rusya'daki kullanıcıları korumak için, bu ülkelerde bulunan kişisel hesaplarda takipçileri, takip edilenleri ve birbirini takip eden kişiler hakkındaki bilgileri gizleyeceğiz" denildi.
 
22.31 Başkan Putin'in bu yıl Rusya'dan bazı ürün ve hammaddelerin ihracatına ve ithalatına yasak getirme kararının yankıları devam ediyor. Kommersant gazetesi, "hangi ülkelerin bu yasak kapsamında olacağının ayrıca belirleneceği" bilgisini geçti. Yasağın hangi ürünleri ve ülkeleri içerdiğine dair liste, iki gün içinde Bakanlar Kurulu tarafından açıklanacak. Bu arada Tass, "Buna ek olarak, Bakanlar Kurulu, kararnamede öngörülen tedbirlerin belirli ürün türleri ve belirli tüzel kişiler veya kişilerle ilgili olarak uygulanmasına ilişkin ayrıntıları belirleme yetkisine sahip" bilgisini geçti.
 
22.26: Polonya hükümeti ellerindeki Mig-29 savaş uçaklarını Ramstein Hava Üssü'ne ulaştırıp Amerika Birkeşik Devletleri'nin tasarrufuna devretmeye hazır olduğunu açıkladı. Polonya bu uçakların yerine ABD'den yeni uçak satın almak isteğini duyurdu. Mig-29'ların Ukrayna'ya yollanma ihtimali tartışılıyordu.
 
22.06: Rusya Savunma Bakanlığı, aralarında Türkiye, Mısır, İsveç ve İtalya vatandaşlarının da olduğu 250'ye yakın yabancıyı zırhlı trenle Ukrayna'nın Herson bölgesinden Kırım'a tahliye ettiğini duyurdu.
 
21.25: "Spotify'in Rusya'da çalışmayı tamamen durdurduğu" şikayetleri gelmeye başladı. Bfm radyosu, "Spotify Rusya'da çalışmayı durdurdu. Tüm kullanıcılar otomatik olarak hesaplarından atıldı ve  yeniden giriş yapılamıyor" haberini geçti.
 
21.24: S&P Global: "Ukrayna'daki olaylar nedeniyle dünyada petrol arzı tarihin en büyük kesintisini yaşayabilir. Bir tedarikçi olarak Rusya'nın yeri doldurulamaz."
 
21.22: Rusya'da mağazalarını kapatan giyim şirketleri listesine Reserved de katıldı.
 
21.17: Rusya'da Vogue ve GQ dergilerini yayınlayan Condé Nast yayınevi, yayıncılık faaliyetlerini geçici olarak durdurdu.
 
21.14: Başkan Putin, "ülkenin dış ekonomik alanda güvenliğini sağlamak için özel tedbirler içeren bir kararnameyi" imzaladı.  Kararname, bu yıl Rusya'dan bazı ürün ve hammaddelerin ihracatına ve ithalatına yasak getiriyor. Yasağın hangi ürünleri içerdiğine dair liste Bakanlar Kurulu tarafından açıklanacak.
 
21.10:  Unilever grubu (Dove, Ax, Rexona, Chistaya Liniya, Domestos, Cif dahil) Rusya'ya ürün ihracatını ve Rusya'dan ithalatı durdurdu. 
 
20.57: McDonald's Rusya'daki tüm restoranlarını kapatma kararı aldı. 850 restoranın "geçici olarak" kapatılacağı duyuruldu. Ancak Rusya'daki restoranlarda çalışan 62 bin personelin maaşları ödenmeye devam edecek. SSCB'deki ilk McDonald's restoranı 31 Ocak 1990'da Moskova'da açılmıştı. 
 
20.36: Beyaz Saray: "ABD 2021'de Rusya'dan günde yaklaşık 700 bin varil petrol ve petrol ürünü ithal etti. Alım yasağı Moskova'yı milyarlarca dolar gelirden mahrum edecek."
 
20.07: Biden'ın Rus petrolüne ihracat yasağı kararını açıklamasının ardından, Londra borsasında mayıs vadeli Brent ham petrolünün fiyatı 19:41'de yüzde 7,25 artışla 133,07 dolara yükseldi. WTI Amerikan petrolü ise  129.42 doları gördü.
 
19.50: Shell'in ardından BP de, Rusya'dan petrol ve gaz almayı durdurdu.
 
19.48: İngiltere, Rus ham petrolü ve petrol ürünleri ithalatını bu yıl sonuna kadar tamamen durduracağını açıkladı.
 
19.47: New York Times, Rusya'da yürürlüğe giren "sahte haber yasası" nedeniyle çalışanlarının Rusya'dan ayrıldığını bildirdi.
 
19.46: Kozmetik şirketi L'Oreal, Rusya'daki mağazalarını ve online satışlarını geçici olarak kapatacağını açıkladı.
 
19.45: Biden, Kongre'yi Ukrayna'ya 12 milyar dolarlık yardım paketini onaylamaya çağırdı.
 
19.43: Moskova Borsası'nın yarın da işlemlere kapalı olacağı açıklandı.
 
19.37: ABD'den beklenen yeni yaptırım kararı açıklandı. Biden, Rusya'dan ham petrol, gaz ve kömür ithalatını yasakladı. ABD lideri, "Avrupa'nın bu yaptırıma katılmamasını anlayışla karşılayacağını" söyledi, ancak "
 
ABD, Rusya Federasyonu'ndan petrol ve doğalgazı reddetme konusunu Avrupa Birliği ile tartışaacak, enerjide Rusya'dan bağımsız hale gelmeliyiz" dedi. ABD'li yetkililer, özel sektörü Rusya'ya yönelik yaptırımların sonuçları nedeniyle fiyatları "şişirmemeye" çağırdı ve "spekülatörlerle mücadele" sözü verdi.
 
Biden'ın yaptırım kararını açıkladığı sırada Brent petrolün varil fiyatı 127 doların üzerindeydi.
 
19.19: Avrupa Komisyonu raporu: Rusya, 2021'de AB'nin tüm gaz ithalatının yaklaşık yüzde 45'ini, ham petrolün yüzde 27'sini ve kömürün yüzde 46'sını sağladı.
 
19.15: Rusya'da yaklaşık bin KFC ve 50 Pizza Huts restoranının sahibi olan "Yum!" şirketi, Rusya'daki yeni yatırım planlarını durdurma kararı aldı. Şirket, Kızıl Haç'a 1 milyon dolar bağışlayacak ve ayrıca şirketin Ukrayna'daki franchise çalışanlarına yardım etmek için bir özel fon oluşturacak. 
 
19.10: Amerikan şirketi General Electric Co, Rusya'daki faaliyetlerinin çoğunu askıya alıyor. Şirket, tek istisnayı  "temel tıbbi ekipman sağlamak" için yapacak.
 
19.08: Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk görüşmelerinde en aktif lider olarak İsrail Başbakanı Bennett ön plana çıkmaya başladı. Bennett bugün Putin ile bir telefon görüşmesi daha yaptı.
 
19.06: Biden'ın Rusya’dan petrol ithalatını bugün yasaklayabileceği iddia edilirken, Almanya böyle bir yasağa katılmayacağını önceden ilan etti.
 
19.04: Çin, fiyatları sert düşüş gösteren Rusal ve Gazprom  gibi Rus enerji ve hammadde şirketlerinden daha fazla hisse alarak payıı arttırmayı planlıyor. (Bloomberg)
 
19.02: İngiltere Futbol Premier Ligi (EPL), Rusya'daki maç yayınlarını durduruyor. Rambler ve Okko ile olan yayın sözleşmeleri  askıya aldı.
 
19.01: Ferrari, Rusya pazarı için otomobil üretimini durdurdu.
 
15.54: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya’nın, Ukrayna ile görüşmeye 'her zaman hazır olduğunu' belirterek, "Asıl sorulması gereken, Ukrayna tarafının perşembe günü Türkiye’de gerçekleşecek görüşmelere ne derece hazır olduğu" dedi.  İki ülke dışişleri bakanlarının görüşmesi 10 Mart’ta Antalya Diplomasi Forumu kapsamında gerçekleşecek. (Sputnik)
 
15.16: Uluslararası elmak danışmanlık şirketi Colliers'ın Rus ekibi, Batılı hissedarların Rusya'dan çekilmesinin ardından bağımsız danışman olarak Rusya'da çalışmaya devam etme kararı aldı.
 
15.13: Xi Jinping, bugün Macron ve Scholz ile Ukrayna'daki durumu görüştü, endişelerini dile getirerek egemenliğe saygı gösterilmesi ve tüm ülkelerin güvenlik kaygılarının dikkate alınması gerektiğini belirtti. Çin lideri, barış görüşmelerine destek çağrısında bulundu, Çin'in Ukrayna'ya daha fazla insani yardım sağlamaya hazır olduğunu doğruladı.
 
15.09: ABC ile yaptığı röportajda Zelenskiy, Ukrayna'nın komşularından, dünyanın önde gelen ülkelerinden ve Türkiye'den güvenlik garantileri sağlanması konusunda bir anlaşmaya hazır olduğunu duyurdu. Zelenskiy "Bunlar sadece Ukrayna için değil, sürekli bahsettiği Rusya için de garanti olacak” dedi.
 
13.42: Kapanan Eho Moskvı radyosunun frekansı Sputnik'e tahsis edildi.
 
13.41: İngiliz-Hollanda ortaklığı Shell, ticarette Rus petrolünden vazgeçtiğini duyurdu. Ayrıca Rusya'daki Shell benzin istasyonları da kapatılıyor.
 
12.32: Japonya'nın ödeme sistemi JCB, Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu. (BBC)
 
12.18: Zelenskiy'den NATO açıklaması: "NATO'nun Ukrayna'yı kabul etmeye hazır olmadığını anladıktan sonra bu konuya olan ilgimi kaybettim. İttifak farklı şeyerden ve Rusya ile yüzleşmekten korkuyor."
 
12.07: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Kırım ve Donbass cumhuriyetlerinin tanınma olasılığıyla ilgili bir soruya "Bunu tartışabilir ve oradaki insanların nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşma bulabiliriz" yanıtını verdi. Zelenskiy, Rusya'nın devam eden askeri harekatı ve müzakere sürecine ilişkin değerlendirmede bulundu. Kırım ile Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin tanınması olasılığına olumlu yanıt veren Zelenskiy, "Bunu tartışabilir ve oradaki insanların nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşma bulabiliriz" ifadelerini kullandı. Daha önce Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, harekatın ne zaman sonlanabileceği yönündeki soruyu, "Ukrayna’nın bir blokta yer almayacağına ilişkin anayasal düzenlemeler yapmalılar. Kırım’ı Rusya toprağı olarak tanımaları ve Donetsk ile Lugansk’ı bağımsız devletler olarak tanımaları gerektiği konusunda da konuştuk. Hepsi bu kadar. (Bu şartlar yerine getirilirse) operasyona anında son verilecek" şeklinde yanıtlamıştı. (Sputnik)
 
11.02: Çin Dışişleri Bakanlığı, "ABD'nin NATO'nun doğuya doğru genişleme politikasının Ukrayna'da gelinen noktada çok önemli bir rol oynadığını" vurguladı.
 
11.00: Strana.ua'nın Ukrayna Güvenlik Servisi'nden bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Sovyet devrinden bugüne en ünlü pop şarkıcılarından olan Sofia Rotaru'nun oğlu ve torunu da dahil olmak üzere, orduya katılmamak için yasadışı yollardan sınırı geçmeye çalışan dokuz kişi gözaltına alındı.
 
10.58: Dünya üniversiteleri derecelendirme kuruluşu QS, Rusya ve Belarus üniversitelerini listeden çıkardı. 
 
10.57: Japonya, 8 kişilik ilk Ukraynalı mülteci grubunun ülkeye giriş yaptığını duyurdu.
 
10.56: Londra Metal Borsası'nda nikelin fiyatı, arz endişeleriyle yüzde 100'den fazla artışla ilk kez ton başına 100 bin doları aştı. Rusya, dünya nikel arzının yaklaşık yüzde 20'sini sağlıyor.
 
10.55: BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, bugün veya yarın Ukrayna'yı terk eden mülteci sayısının 2 milyona ulaşacağını tahmin ediyor. 
 
10.53: Avrupa'da Nisan ayı vadeli doğal gaz işlemleri, piyasanın açılışında yüzde 20'den fazla artışla 3 bin doların üzerine çıktı. 
 
10.51: Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'yı "Ukrayna'daki askeri biyolaboratuvarlar ve incelenen virüsler hakkında veri yayınlamaya" çağırdı. Rusya Savunma Bakanlığı dün "Ukrayna'da biyolojik silahlar geliştirmek için kullanılan bir Amerikan laboratuvar ağı ortaya çıkardık. Pentagon'un emriyle kurulan ağ, 30'dan fazla laboratuvardan oluşuyor. ABD'nin bu projeye 200 milyon dolardan fazla yatırım yaptığını belirledik" açıklaması yapmıştı.
 
10.48: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov: "Rus savaş uçakları, Ukrayna ordusuna ait iki MiG-29 ve bir Su-27 uçağını düşürdü. Rus Silahlı Kuvvetleri, Jıtomır yakınlarındaki hava üssünü gerçekleşen saldırı ile devre dışı bıraktı. Dün, Rusya Hava Kuvvetlerine ait bombardıman ve saldırı uçakları, Ukrayna topraklarında 158 askeri tesisi imha etti."
 
07.45: YouTube, Kremlin'e yakınlığı ile bilinen ünlü gazeteci Vladimir Solovyov'un "Solovyov Live" kanalını bloke etti. Rusya'nın Youtube'u bloke etme ihtimalin artmakta olduğu yorumu yapılıyor.
 
07.41: Putin, Ukrayna'da sadece profesyonel askerlerin göev yaptığını, askere alınan diğer erlerin özel askeri operasyona katılmadıklarını ve katılmayacaklarını, yedek rezervden ilave asker çağırmayacağını tekrarladı.
 
07.40: Zelenskiy, Rusya ile müzakereleri yorumladı: "Konuşmaya devam edeceğiz, Ukraynalılara nasıl barışa ulaşacağımızı söylemenin bir yolunu bulana kadar müzakerelerde ısrar edeceğiz."
 
07.38: ABD ve AB'nin baskısına rağmen Çin'in Rusya'ya desteği devam ediyor. Çin'in BM Büyükelçisi, "ABD, NATO ve AB'yi Rusya ile eşit diyaloga girmeye, Rusya'nın güvenlik endişelerini dikkate almaya çağırıyoruz" dedi. 
 
07.37: ABD'nin en büyük kripto borsası sayılan Coinbase, Rusya vatandaşlarına ait  25 binden fazla kripto para cüzdanını bloke etti.
 
07.36: IBM, Rusya'daki tüm faaliyetlerini askıya aldı.
 
07.34: Procter & Gamble, Rusya'daki yatırımlarını ve reklam faaliyetlerini askıya aldı. Piyasada sadece "temel hijyen ürünleri"nin satışı devam edecek. Şirketin markaları arasında Pampers, Ariel, Tide, Mif, Lenor, Always, Tampax, Braun, Gillette, Head & Shoulders, Pantene, Fairy, Mr. Uygun, Oral-B, Blend-a-Med, Old Spice da bulunuyor.
 
07.27: Rusya, "en çok yaptırım uygulanan ülke" statüsünü İran'dan aldı. Castellum adlı şirketin raporuna göre, 22 Şubat'tan bu yana Rusya'ya karşı toplam 2 bin 778 yeni yaptırım kararı alındı. uygulandı . 2014'ten itibaren başlayanlar dahil Rusya'ya toplamda 5 bin 500'den fazla yaptırım uygulanıyor. İran 3 bin 616 yaptırımla ikinci.
 
 
 
07.26: S&P, aralarında Gazprom, Lukoil, Rosneft, Yandex ve Rus Demiryolları'nın da bulunduğu 52 Rus şirketinin notunu CCC-'ye kadar düşürdü.
 
07.24: Japonya, Rusya'ya petrol sanayinde kullanılan ekipmanların ihracatını yasakladı.
 
07.22: Alman basını, OBI mağazalar zincirinin Rusya'daki ticaretini durdurma karaı aldığını duyurdu. Şirketin Rusya'da 27 mağazası bulunuyor.
 
07.21: Avustralyalı petrol şirketleri Viva Energy ve Ampol, Rusya'dan ham petrol alımına son verdi.
 
07.20: Kozmetik üreticisi Estee Lauder, Rusya'daki tüm ticari faaliyetlerini  durdurdu.
 
07.18: Rusya'nın dün gece ilan ettiği "sessizlik rejimi" ile bugün  Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için saati 10.00’dan itibaren silahların susması bekleniyor.  
 
07.17: Fitch, Rusya'daki tüm çalışmalarını askıya aldı.
 
07.14: Dünya Bankası, Ukrayna'ya 723 milyon dolarlık kredi ve hibe destek paketi açıkladı. Pakete İngiltere, Danimarka, Letonya, Litvanya ve İzlanda'nın 134 milyon dolarlık hibeleri de dahil.
 
00.19: New York Times, ABD ve NATO'nun Ukrayna'ya 6 günde 17 binde fazla tanksavar sevk ettiğini yazdı. Silahların Romanya ve Polonya sınırından karayol ile ulaştırıldığı belirtildi.
 
7 Mart 2022 pazartesi
 
23.41: Rusya, 8 Mart'ta Moskova saatiyle 10.00'dan itibaren sivillerin Kiev, Harkov, Çernigov, Sumy ve Mariupol'dan çıkışı için bir kez daha "sessizlik rejimi" ilan ettiğini duyurdu. Silahlar, insani koridorun çalışması için susacak.
 
23.05: Sosyal medyada "Rusya'da internetin kesilebileceği" iddialarının yayılması üzerine Rusya Telekom ve Kitle İletişim Bakanlığı bir açıklama yaptı. Bakanlık, ülkenin küresel internet bağlantısını içeride kesmeyi planlamadığını vurguladı. 
 
23.03: AB'den Çin'e Rusya baskısı artıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Salı günü Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile birlikte Çin lideri Xi Jinping ile Ukrayna'daki durumu görüşeceklerini söyledi. 
 
23.00: Birleşmiş Milletler, çatışmalar yüzünden ülkesini terk etmek zorunda kalan Ukraynalıların sayısının 1,7 milyonu geçtiğini açıkladı. BM yetkilileri bu sayının dört milyona ulaşabileceğini söylüyor. BM Mülteciler Örgütü'ne göre Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en hızlı büyüyen mülteci krizi yaşanıyor. Ukraynalılar hangi ülkelere sığınıyor? Tıklayın
 
22.48: Bloomberg: "Avrupa Birliği, Rusya'ya karşı yeni bir yaptırım paketi üzerinde çalışıyor. Bu kez savunma sanayinde kullanılan teknolojiler, limanlar ve deniz taşımacılığını etkileyecek önlemler masada."
 
22.44: Hırvatistan, Rusya vatandaşlarının varlıklarını dondurma kararını değerlendiriyor. Hırvatistan Adalet Bakanı Ivan Malenitsa, konunun farklı bakanlıkların toplantısında şu an ele alındığını söyledi.
 
22.42: Rusya'dan 48 hasım devlet listesi: Bu ülkelere borçlar rubleyle ödenecek. Rus hükümeti, Rusya'ya karşı hasmane tutum aldığını düşündüğü devletleri bir liste halinde dünyaya ilan etti. Sabah saatlerinde ialn edilen liste, akşam yenilendi ve 48 ülkeye çıkarıldı. Listenin tamamı için tıklayın.
 
22.37: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "kısa vadede Ukrayna'daki duruma siyasi bir çözüm bulunmayacağına ve büyük olasılıkla düşmanlıkların devam edeceğine inandığını" açıkladı. Macron, "Putin ile müzakereler zor, çünkü ateşkesi reddediyor" dedi.
 
22.35: Adidas, Rusya'da ürünlerinin satışını durdurdu.
 
22.27: Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA), yabancı oyuncu ve antrenörlerin Rus kulüpleriyle olan sözleşmelerini tek taraflı olarak feshetmelerine izin verdi. Bu hakkı kullanan futbolcular, yabancı takımlarla 30 Haziran'a kadar sözleşme imzalayabikecekler.
 
22.14: Rusya Enerji Bakanı Aleksandr  Novak, Rus petrolünün alımından vaz geçilmesininin dünya pazarı için "feci sonuçlara yol açacağı" ve fiyatların varil başına 300 dolara, hatta daha üstüne çıkabileceği uyarısında bulundu. 
 
Novak, Rusya'nın "Avrupa'nın Rus enerji kaynaklarından vazgeçmesine hazır olduğunu, arzı nereye yönlendireceğini bildiğini" sözlerine ekledi.
 
Bugün Japonya hükümeti, ABD ve AB ile, Rusya'nın ham petrol ihracına ambargo uygulama konusunu görüştüğünü duyurmuştu. ABD Senatosu'nda Biden'a ambargo baskısı artıyor. 
 
Bu sabah Brent petrolün varil fiyatı 139 doları bulmuştu. Akşam 120 dolar civarına geriedi. Tüm zamanların rekoru, 2008'deki 143 dolardı.
 
Novak ayrıca, "Kuzey Akım 2'ye getirilen yasağa karşılık olarak Rusya (şu Almanya'ya gaz sevk edilen) Kuzey Akım 1 botu hattını kapatabilir ama bunu yapmıyoruz" dedi. Rusya AB'nin gaz pazarında yüzde 40 pay sahibi.
 
21.51: "Dört Büyükler" olarak bilinen uluslararası denetim şirketleri PwC, KPMG, Ernst & Young ve Deloitte Rusya'dan "isimlerini" çekiyor. Ancak dört şirket, Rusya'daki müşterilerine, küresel ortaklık yapılarıya bağantıları olmaksızın, "bağımsız" olarak hizmet verecek.
 
21.45: Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkesinin Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyacağini açıkladı. Duda, "Savaş uçağı göndermek savaşa girmek anlamına gelir. Ukrayna'ya herhangi bir jet göndermiyoruz çünkü bu Ukrayna ihtilafına askeri bir müdahaleye yol açacaktır. Biz bu çatışmaya katılmıyoruz. NATO da bu çatışmanın tarafı değil" dedi.
 
21.14: Rus heyetinin başkanı Medinski: "Müzakerelere dair olumlu bir şey söylemek için çok erken. Topkantıya taslak belgelerle geldik. Ukrayna tarafı onları üzerinde çalışmak üzere aldı, ancak imzalamadılar. Müzakerelerden beklentilerimiz gerçekleşmedi. Rus tarafı, insani koridorların yarın çalışmaya başlayacağını umuyor."
 
21.07: Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki arasındaki üçüncü tur müzakereler sona erdi. Toplantı üç saatten fazla sürdü. Rus heyetinin başkanı Vladimir Medinski, tarafların "aynı konularu tartıştıklarını" söyledi: Siyasi çözüm, insani yardım ve askeri konular. Ukrayna tarafı, insani yardım sevk koridorları konusunda az da olsa ilerleme sağlandığını açıkladı. Müzakerelere devam edileceği bildirildi.
 
20.43: Rusya'nın bu sabah sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes ilan ettiği Mariupol'de açtığı insani koridordan yine beklenen çıkış olmadı. Ukrayna tarafı, çıkmak isteyenlere sadece Rusya ve Belarus'a gitme izni verildiğini söyledi, Macro da bu nedenle Putin'i eleştirdi. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ise açılan insani koridorları kullanmak isteyenlerin mayınlı araziyle karşılaştığını ileri sürdü.
 
20.40: Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi: "Rusya ile bağlarımız taş gibi sağlam. Uluslararası sorunlara rağmen stratejik işbirliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz." Öte yandan Avrupa Birliği (AB), Rusya'da ateşkes sağlanması ve savaşın durması konusunda Çin'in Rusya üzerindeki etkisini kullanmasını istedi. 
 
20.14: Rosturizm açıkladı: "Anex Tour, uçaklarına el konulması riski nedeniyle yabancı destinasyonlara seferlerini askıya aldı."
 
20.12:  Kommersant'ın aktardığına göre saat 20:00'de Forex piyasasında dolar 168 rubleyi, euro 177 rubleyi geçti.
 
19.41: Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte, Rusya ve Belarus'taki tüm operasyonlarını durdurduğunu açıkladı. 
 
19.38: Uluslararası döviz piyasalarında son fiyat: Dolar 154, euro 167 rubleden işlem gördü. (Kommersant'ın aktardığı Forex verisi.)
 
18.54: Rusya Savunma Bakanlığı: "Ukrayna'da biyolojik silahlar geliştirmek için kullanılan bir Amerikan laboratuvar ağı ortaya çıkardık. Pentagon'un emriyle kurulan ağ, 30'dan fazla laboratuvardan oluşuyor. ABD'nin bu projeye 200 milyon dolardan fazla yatırım yaptığını belirledik."
 
18.42: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Putin'in "Ukraynalı sivillerin Rusya'ya geçişleri için insani koridor oluşturulmasını önerdiğini" söyleyerek bu öneriyi  "kabul edilemez"  diye niteledi.
 
18.41: İktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel sekreteri Andrey Turçak, Ukrayna'daki askeri operasyon nedeniyle Rusya'da üretimi durdurduğunu açıklayan yabancı şirketlerin varlıklarını devletleştirmeyi teklif etti.
 
17.31: Almanya Başbakanı Scholz: "Rusya ile enerji alanında işbirliğine devam edeceğiz."
 
17.29: Ukrayna'nın AB üyelik başvurusu bu hafta görüşme gündemine alınırken, Bloomberg Almanya ve Hollanda'nın karşı çıkan ülkelerin başında geldiğini duyurdu.
 
17.26: Rusya ile Ukrayna heyetlerinin Belarus'taki üçüncü tur müzakereleri başladı. 
 
17.16: GTA'nın da üreticisi olan Take-Two şirketi, Rusya'da oyunlarının satışını askıya aldı.
 
17.04: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesinin Ukrayna vatandaşları için vize rejimini kolaylaştırmayacağını açıkladı.
 
17.01: BM, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da en az 1207 sivil hayatını kaybettiğini duyurdu.
 
16.58: Nissan, önümüzdeki günlerde St. Petersburg'daki tesislerinde üretimi durduracağını açıkladı. 
 
16.23: Öğleden sonra dolar 138, euro 150 rubleden işlem gördü.
 
15.18: Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Reuters'a öze demecinde operasyonlara son vermek için 3 şart öne sürdü:
 
* Ukrayna'nın Kırım'ı Rusya toprağı olarak tanıması,
* Donbass'daki Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlıklarının tanınması,
* Ukrayna anayasasından NATO üyeliği hedefinin çıkarılması ve "tarafsızlık" ilkesinin konması.
 
Peskov, bu şartlar yerine getirilirse askeri harekata 'anında son vereceklerini' Kiev hükümetine bildirdiklerini söyledi. 
 
Peskov. "Yaptığımız şey, Ukrayna'nın silahtan arındırılmasını tamamlamak. Bunu tamamlayacağız. Ama asıl mesele, Ukrayna'nın askeri eylemlerine son vermesi. Askeri eylemlerine son vermeliler ve o zaman kimse ateş etmeyecek" dedi. 
 
15.05: Levi Strauss & Co (LEVI'S) Rusya'daki faaliyetlerini "geçici olarak" durdurduğunu açıkladı.
 
15.04: Putin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile bir telefon görüşmesi yaptı.
 
14.41: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Dimitri Kuleba'nın Antalya'da düzenlenecek diplomasi forumu çerçevesinde, 10 Mart'ta (perşembe) bir araya geleceğini açıkladı.
 
13.56: Gürcü yetkililer son günlerde ülkeye giriş yapan Rusya vatandaşlarının sayısını 20-25 bin olarak açıkladı. Ekonomi Bakanı Davitaşvili, Rusya vatandaşlarına vize uygulamak gibi bir gündemlerinin olmadığını söyledi.
 
13.34: Dış piyasada dolar 140, euro da 146 ruble seviyesine yükseldi (Bloomberg). Rublenin günlük kaybı yüzde 13'ü aşmış durumda.
 
13.33: Rus heyeti Ukrayna heyetiyle müzakerelere kaldığı yerden devam etmek için Brest havalimanına iniş yaptı. Müzakerelerde üçüncü turun 15.00'da başlaması bekleniyor.
 
13.02: İsrail Havayolu şirketi El Al, Mir kartlarla yapılan ödemeleri kabul etmeye başladı.
 
12.20: Japonya hükümeti, ABD ve AB ile, Rusya'nın ham petrol ihracına ambargo uygulama konusunu görüşüyor. Başbakan, "Asya'yı da ilgilendiren dünya düzeni sarsılacak," şeklinde konuştu.
 
12.08: Finam verilerine göre bankalar arası piyasalarda dolar 128,5, euro da 143,7 rubleden işlem görüyor.
 
11.47: Avrupa'da doğal gaz bin m3 fiyatı 3 bin 700 doları aştı!
 
11.33: Avrupa'da doğal gaz bin m3 fiyatı 3 bin 500 doları aştı!
 
11.30: RBC gazetesi, Danimarkalı konteyner taşımacısı Maersk'in Rusya faaliyetlerini durdurması sonrasında, Rusya'nın muz tedarikinde ciddi sorunlar yaşayabileceğini yazdı.
 
11.27: Finandiyalı süt ürünleri markası Valio ve yiyecek içecek şirketi Paulig, Rusya'daki faaliyetlerine son verdiklerini duyurdu.
 
10.32: Avrupa'da doğal gaz m3 fiyatı 2 bin 600 doları geçti.
 
10.09: PwC, uluslararası şirketlere destek için Rusya'da çalışmalarını sürdüreceğini duyurdu.
 
10.08: Brent petrolün varil fiyatı 139 doları buldu. Tüm zamanların rekoru, 2008'deki 143 dolardı.
 
09.57: Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir video, Rus basınında bu sabah  "özel askeri operasyon sırasında Kiev bölgesinde bir grup tankın ilerleyişi" olarak yayınlandı. (K. Pravda) 
 
09.30: Hafta sonu sivillerin bazı çatışma bölgelerini terk edebilmeleri için denenen "sessizlik rejimi" başarılı olmazken, Macron-Putin görüşmesinde sağlanan mutabakatla bugün yeniden denenecek. Rusya Kiev, Harkov, Mariupol ve Sumi kentlerinden sivillerin ayrılabilmesi için bugün 10.00'dan itibaren insani koridorların açılacağını duyurdu. Rusya bu bölgelerde "sessizlik rejimi" uygulanacağını ve  saldırı olmayacağını duyurdu.
 
07.06: İngiltere Başbakanı Johnson, telefonda görüştüğü Zelenskiy'e "daha fazla savunma teçhizatı gönderme" sözü verdi. 
 
07.03: Fransa Dışişleri, Putin ile iletişim kanallarının açık tutulmasını istedi. Paris'e göre, "her şeye rağmen bu kesinlikle gerekli."
 
06.45: Brent ham petrolün varili 130 doları da aştı. Bu 2012'de görülen 128 dolarlık zirvenin açılması demek. ABD'nin Rusya'dan petrol ithalatını sınırlamak için çalıştığı haberleri de fiyat artışında etkili oldu. 
 
06.48: Güney Kore'nin Rusya Merkez Bankası ile yaptığı para transferi işlemlerini durduracağı açıklandı. 
 
00.52: Ukrayna hüküneti, et, greçka (karabuğday), şeker ve tuz da dahil olmak üzere bazı tarımsal ürünlerin ihracatını askıya aldığını duyurdu. Listede buğday yok. 
 
00.51: AFP'nin haberine göre, "Ukrayna'daki Rus operasyonunu kınamadığı için"  Rus modacı Valentin Yudaşkin'in Paris Moda Haftası'ndaki gösterisi iptal edildi. 
 
 
6 Mart Pazar
 
23.43: Yaptırım listesine Netflix de katıldı. Şirket pazar gecesi, Rusya'ya yayın yapmayı durdurduğunu açıkladı. 
 
23.24: Rusya İçişleri Bakanlığı, Rusya şehirlerinde pazar günü Ukrayna'daki özel harekata karşı yapılan izinsiz gösterilerde toplam 3 bin 500 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Resmi açıklamaya göre, eylemlere Moskova'da 2 bin 500 kişi (1700 gözaltı), St. Petersburg'da 1500 kişi (750 gözaltı) katıldı. Diğer şehirlerden ise 1200 katılım ve 1061 gözaltı rapor edildi. 
 
23.15: Fransız şirketi Danone, Rusya'daki yatırım projelerini askıya aldığını, ancak süt ürünleri ve bebek maması üretimini sürdüreceğini duyurdu.
 
23.13: Spotify, yaptırımlar yüzünden Visa ve Mastercard ödemeleri askıya alındığı için Rusya'da "premium" aboneliği iptal ettiğini açıkladı.
 
22.46: American Express, Rusya ve Belarus'ta çalışmalarını durdurdu. Yurt dışında verilen American Express kartları Rusya'da, Rusya'da verilenler  yurt dışında kullanılamayacak. 
 
22.45: Louis Vouiton, Fendi, Prada gibi bazı lüks markalar Moskova'daki mağazalarını kapattı.
 
22.43: Calvin Klein ve Tommy Hilfiger'ın sahibi olan PVH grubu, pazartesiden itibaren Rusya ve Blatus'taki tüm mağazalarını kapatacağını ve faaliyetlerini askıya alacağını duyurdu.
 
22.41: Macron, Putin'in ardından Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yaptı.
 
20.45: TikTok, yeni çıkan "sahte haber yasası" nedeniyle Rusya'da geçici olarak çalışmayı durdurduğunu duyurdu. 
 
20.24: Ukrayna sorununa diplomatik çözüm çabaları hafta sonunda yoğun tempoda devam ediyor. Dün Kremlin'de Putin'le 2,5 saat görüşen İsrail Başbakanı Bennett, Zelenskiy'le telefon görüşmesinin ardından Putin'i aradı ve gelişmeleri değerlendirdi.
 
20.13: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna askeri uçaklarına havaalanlarını açan sınır ülkelerini, "silahlı çatışmaya dahil olmuş" kabul edeceği uyarısında bulundu. Bakanlık ayrıca Ukrayna'daki Vinnıtsya şehri askeri havaalanının askeri operasyonla devre dışı bırakıldığını duyurdu.
 
20.08: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Polonya'nın Ukrayna'ya askeri uçak transferini onaylayacağını söyledi. Wall Street Journal, Polonya'nın ABD'den Amerikan F-16 savaş uçakları alması karşılığında ABD'nin Ukrayna'ya MiG-29 savaş uçakları sağlayabileceği bir anlaşma üzerinde çalışıldığını duyurdu.
 
18.27: Uluslararası Kızıl Haç örgütü, Mariupol şehrinden 200 bin sivili tahliye etmeye yönelik ikinci girişimin de başarısız olduğunu açıkladı.
 
18.25: Rusya İçişleri Bakanlığı: "Bugün ülke genelinde yasa dışı protesto gösterilerine yaklaşık 5 bin 200 kişi katıldı."
 
17.50. Putin'in Macron ile görüşmede, "Rus tarafı, Rusya'nın taleplerinin koşulsuz yerine getirilmesi şartıyla Ukrayna tarafı ile diyaloğu sürdürmeye hazır" mesajı verdiği bildirildi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, yangından Ukraynalı radikalleri sorumlu tuttu. Açıklamada, "Putin [Macron'a], Zaporijya nükleer santrali bölgesindeki Ukraynalı radikallerin provokasyonu hakkında bilgi verdi. Radyasyon seviyeleri normal" denildi. (RIA) 
 
17.49: ABD Dışişleri Bakanı Blinken: "Avrupa'daki müttefiklerimizle, Rus petrolü satın almayı durdurma konusunu görüşüyoruz."
 
17.45: Rusya İçişleri Bakanlığı: "Moskova'daki izinsiz gösterilere yaklaşık 2,5 bin kişi katıldı, 1700 bin kişi gözaltına alındı. St. Petersburg'da 1500 katılımcıdan 750'si gözaltına alındı." (RIA)
 
17.40: Zaharova, Rusya ile ABD arasında henüz bir kontakt olmadığını söyledi. 
 
17.38: Geçen hafta kesilen Putin ile Batılı liderler arasındaki telefon diplomasisi yeniden hız kazanıyor. Dün İsrail Başbakanı Bennett'i kabul eden Putin, bugün Erdoğan'dan sonra Macron'la da görüştü. 
 
17.36: Putin, devlet görevlilerinin toplamda 3 yıl boyunca ele edilen beyan edilmiş resmi geliri aşan ve yasal kaynağı kanıtlanamayan, banka hesaplarındaki paralarına el konulmasına ilişkin yasayı imzaladı. K. Pravda, "Yolcuzluk paralarına el konulacak ve devlet bütçesine aktarılacak" diye yazdı.
 
17.32: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Polonya'dan Ukrayna'ya savaş jetleri transfer etme seçeneği üzerinde "aktif olarak çalıştıklarını" söyledi. 
 
17.31: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD'li senatörlerle video konferans yoluyla bir görüşme gerçekleştirdi, Rus petrolüne yönelik ambargo uygulanması çağrısında da bulundu. ABD'li senatörler, geçen hafta Kiev'e 350 milyon dolarlık rekor askeri teçhizat paketine onay veren Washington'ın, Ukrayna'ya 10 milyar dolarlık ek yardımda bulunacağını da taahhüt etti.
 
17.30: THY: "24 Şubat-21 Mart 2022 (dahil) tarihleri arasındaki Ukrayna varış ve çıkışlı tüm uçuşlarımız iptal edilmiştir. 24 Şubat 2022 ve öncesinde biletlenmiş, 24 Şubat-21 Mart 2022 tarihleri arasında Ukrayna varışlı veya çıkışlı uçuşu bulunan yolcularımıza değişiklik ve iade hakları tanımlanmıştır. Kişinev (Moldova) uçuşları 21 Mart'a, Rostov (Rusya) uçuşları da 20 Mart'a kadar iptal edildi."
 
15.09: Putin-Erdoğan görüşmesinin ardından iki taraftan açıklamalar geldi. Putin, Türk vatandaşlarının çatışma bölgelerinden güvenli bir şekilde tahliyesi için gerekli tüm yardımı sağlamaya hazır olduğunu vurguladı.
 
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Putin'le görüşmede Erdoğan, Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti. Acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini belirten Erdoğan, “Hep birlikte barışın yolunu açalım” çağrısını yineledi. Erdoğan, ateşkesin sağlanması, insani koridorların açılması ve bir barış anlaşmasının imzalanması için acilen adım atılmasının önemini vurguladı. Ukrayna tarafıyla ve diğer ülkelerle sürekli temas halinde olduğunu ifade eden Erdoğan, kapsamlı müzakerelerin yapılması ve netice alınması için çabalarını sürdüreceğini dile getirdi.
 
Görüşmeye ilişkin Kremlin'den yapılan açıklamadaysa, Putin'in Erdoğan'a "Rusya Ukrayna ve yabancı ortaklarıyla diyaloğa hazır" dediği aktarıldı. Putin'in, 'Ukraynalı müzakerecilerin daha yapıcı bir yaklaşım benimsemesi ve gerçekliği dikkate alması gerektiğini' söylediği belirtti.
 
Kremlin açıklamasında, Putin'in 'Ukrayna'daki askeri operasyonun planlarına uygun ilerlediğini' söylediği de aktarıldı. Buna göre Putin Erdoğan’a, operasyonun ancak Kiev’in askeri eylemlerine son vermesi ve Rusya’nın taleplerini kabul etmesi halinde duracağını da söyledi.
 
15.08: Moody's derecelendirme kuruluşu, yaptırımlar nedeniyle Rusya ekonomisinin bu yıl yüzde 7 küçüleceği tahmininde bulundu.
 
14.42: Putin-Erdoğan görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü.
 
14.14: ABD, NATO üyesi Baltık ülkelerine hava savunma sistemleri konuşlandırılması konusunu değerlendiriyor. 
 
14.12: Visa, Rusya'ya ilişkin kısıtlamaların 10 Mart gece yarısından itibaren yürürlüğe gireceğini duyurdu. Kartlar yurt dışında kullanılamayacak, Apple Pay ve Google Pay'in yanı sıra yabancı online mağazalarda kabul edilmeyecek.
 
13.11: Alfa-Bank, tüm Rus bankalarının Visa ve Mastercard'larının 9 Mart'a kadar tüm dünyada herhangi bir kısıtlama olmaksızın kullanılabileceğini bildirdi.
 
13.09: Dün Putin ve Scholz ile yüz yüze görüşerek arabuluculuk temaslarını sürdüren İsrail Başbakanı Bennett'in, son 24 saatte Zelenskiy ile üçüncü telefon görüşmesini yaptığı duyuruldu.
 
12.47: Rus haber ajansları, Putin ile Erdoğan arasında planlanan telefon görüşmesinin başladığını saat 12.47'de "flaş haber" olarak duyurdu.
 
12.04: Rusya Merkez Bankası, yurtdışındaki bireylere aylık döviz transferinin 5 bin dolar ile sınırlanması kararını resmen duyurdu. Buna göre şahısların eş ve yakın akrabalar da dahil olmak üzere diğer şahısların yurt dışındaki banka hesaplarına havaleleri ayda 5 bin doları geçemeyecek.
 
12.02: K. Pravda: "Bazı uzmanlar, dolara alternatif olarak, Çin yuanının dikkate alınmasını öneriyor. Para birimini nakit olarak tutma talebi yoksa, o zaman şu anda  yuan, dolar ve eurodan daha likit bir para birimi."
 
11.59: Sberbank, Visa ve Mastercard'a alternatif olarak yerli ödeme sistemi Mir'in Çinli Unionpay ile ortak kredi kartı çıkarması olasılığını araştırıyor.
 
11.57: İngiltere Başbakanı Johnson, "NATO ülkelerinin Rus vatandaşlarına karşı düşmanlık beslemediklerini ve  ve ülkenin büyüklüğünü sorgulamadıklarını" söyledi.
 
11.55: Rusya Ulusal Ödeme Kartı Sistemi, Rusya'daki bankaların verdiği Visa ve Mastercard kartlarının son kullanma tarihine kadar ülke içinde çalışacağını, ardından bankaların Mir kartı vereceklerini duyurdu.
 
07.19: IBM, Rusya'ya ürün ve teknoloji satışına son verdiğini duyurdu. Şirket Moskova ofisini SSCB devrinde, 1974 yılında kurmuştu.
 
07.16: Wall Street Journal, Polonya'nın elindeki Sovyet döneminden kalma MiG-29 ve Su-25 jetlerinin Ukrayna'ya verilmesinin gündemde olduğunu yazdı.
 
07.13: Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı, devlet kurumlarının Telegram ve VKontakte'ye “taşınmasını” önerdi.
 
07.36: Durum normale dönmezse Rusya'nın 1,5-2 ay içinde otomobillerin bakım ve onarımı için yedek parça ve sarf malzemesi sıkıntısı yaşayabileceği bildirildi. Şu ana kadar, Rusya'dan geçici olarak çekildiğini açıklayan markalar da dahil olmak üzere teknik ve servis bakımın aksamadan sürdürüldüğü bildirildi. (RIA).
 
07.04: Pekin'deki kış olimpiyatlarına katılmalarına yaptırım nedeniyle izin verilmeyen Rus Paralimpik takımı Moskova'ya geri döndü.
 
07.01: İsrail Başbakanı Naftali Bennett, dün Moskova'da Putin ile 2,5 saat süren sürpriz bir görüşme yaptıktan sonra Berlin'e uçarak Alman Başbakan Scholz ile bir araya geldi, Putin ile müzakerelerin sonuçlarını tartıştı.
 
06.42: ABD merkezli Visa ve Mastercard, Rusya'daki operasyonlarını durdurdu.  Bir kaç gün içinde Rusya'da verilen Visa kartları ülke dışında, yabancı bankaların kredi kartları Rusya'da çalışmayacak, ATM'lerden de para çekilemeyecek. Rusya Merkez Bankası ve diğer bankalar vatandaşlara, yurt dışında gidecekleri zaman nakit almaları ya da Rus kredi kartı "Mir" edinmelerini tavsiye etti.
 
Sberbank ve diğer Rus bankaları ise yaptıkları ilk açıklamalarda uygulamanın birkaç gün içinde başlayacağını, kartların Rusya içinde sorunsuz çalışmaya devam edeceğini, ancak yurt dışında çalışmayacağını duyurdular.
 
Sberbank, Rusya'nın uzun süre önce  Visa ve Mastercard'a alternatif olarak çıkardığı ve ülkede gittikçe yaygınlaşan "Mir" kredi kartlarının kullanılabildiği ülkeleri de şöyle sıraladı:
 
▫️Türkiye
▫️BAE
▫️Vietnam
▫️Ermenistan
▫️Belarus
▫️Özbekistan
▫️Kırgızistan
▫️Tacikistan
▫️Kazakistan
▫️Kıbrıs
 
Alfa-Bank açıklamasına göre, Mastercard ve Visa kartların yurt dışında 3 gün daha geçerli olması bekleniyor. 
 
06.30: Hükümet, Rus üreticilere, AB'ye plastik hammadde ihracatını durdurmalarını tavsiye etti. Avrupa pazarlarında Rus ürünlerin payı yüzde 40-50.
 
 
5 Mart Cumaftesi
 
23.35: Putin, Bakanlar Kurulu'ndan iki gün içinde Rusya'ya, Rus tüzel kişiliklerine ve bireylere karşı "dostça olmayan eylemler" gerçekleştiren ülkelerin listesini hazırlanmasını istedi.  Putin'in kararnamesine göre, Rus şirketleri bu devletlerden alacaklılara borçlarını döviz cinsinden değil, ruble olarak ödeyebilecek.
 
23.33: Devlet kontrolündeki kamuoyu araştırma şirketi VTsIOM: "Rusların yüzde 71'i Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonunu destekliyor, yüzde 84'ü orduya güveniyor."
 
20.51: Amerikan yazar Stephen King, Rus yayıncısıyla sözleşmesini sona erdirme kararı aldı. 
 
20.49: Azerbaycan'dan iki havayolu AZAL ve Buta Airways, Rusya'ya uçuşları askıya aldı. Sebep olarak, yaptırımlar ve uluslararası uçuşlarda yaşanan sigorta sorunu gösterildi.
 
20.45: Rusya hükümeti, ülkeye arzı durdurulacak olan yabancı mallarda fikri mülkiyet hakkı kısıtlamalarını kaldırmayı planlıyorlar. Böylece pek çok ürünün "korsan üretimi"ne kapı aralanacak. Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, bu tedbirin yaptırımlar süresince geçici olacağını ve Rusya'da mal ve hizmet satan yabancı markaları etkilemeyeceğini duyurdu.
 
20.42: İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Moskova'da Putin 2,5 saatten fazla ile görüştü, Ukrayna'daki durum tartışıldı. Bennett'in sözcüsü, "Yahudi inancına göre çalışmanın yasak olduğu Şabat günü, dinine sıkı sıkıya bağlı olduğu başbakanın Moskova'ya gelmesi 'insan hayatını kurtarmak için dini şartın ihlal edilmesine izin verilmesiyle' açıkladı".
 
20.41: Üçüncü tur müzakerelerin pazartesi yapılması bekleniyor. 
 
20.40: Puma, Rusya'ya ürün sevkinin ve  Rusya'daki mağazalarının çalışmalarının durdurulduğunu açıkladı. 
 
19.32: Rusya, 15 Gürcistan şirketinden süt ürünleri ithalatına izin verdi.
 
19.28: Rusya Savunma Bakanlığı bugün 4 Ukrayna Su-27 uçağı, bir Su-24 uçağı, bir Mi-8 helikopteri ve Bayraktar TB-2 İHA'snın düşürüldüğünü açıkladı.
 
19.24: Rusya Savunma Bakanlığı: "Ukrayna'nın 'sessizlik rejimini' uzatmak istememesi nedeniyle taarruz operasyonlarına Moskova saatiyle 18.00'den itibaren yeniden başlandı."
 
18.42: Rusya Başbakan Yardımcısı Çernişenko, faaliyetlerini durduran booking.com'un alternatifini yaratmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi. 
 
18.41: Dışişleri Bakanlığı, "Avrupa'da eşi görülmemiş bir Rus düşmanlığı kampanyası" olduğu uyarısında bulundu.
 
18.39: Rusya Merkez Bankası, IT sistemlerine yönelik DDoS saldırıları nedeniye Hızlı Ödeme Sistemi'nde yavaşlama olduğunu duyurdu.
 
18.37: Adobe (Photoshop, Premiere, Illustrator, Lightroom) Rusya'da ürünlerinin satışını durdurdu.
 
18.02: Rusya Merkez Bankası'ndan yeni düzenleme: Rusya'da yerleşik kişilerin hesaplarından eş, yakın akrabalar (ebeveynler, çocuklar, büyükanne ve büyükbabalar, torunlar), için yurtdışındaki hesaplara aylık transfer tutarı 5 bin ABD doları ile sınırlandı.
 
18.00: Rus havayolları Podeba 8 Mart'tan itibaren tüm dış uçuşlarını durdurdu.
 
17.35: ABD Alişer Usmanov'u neden yaptırımlardan çıkardı? ABD Maliye Bakanlığı çıkardığı özel bir lisansla Alişer Usmanov'un şirketlerini neredeyse tümüyle yaptırımlardan muaf tuttu. Business FM kararının arka planını uzmanlara sordu. Ayrıntılar.
 
17.33: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini açıkladı. "Biz Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız" diyen Kalın, "Somut adım atılması için daha fazla zaman kaybına tahammülümüz yok" diye konuştu.
 
17.29: Le Figaro: "Macron, Fransız şirketlerine Rusya pazarından ayrılmamalarını tavsiye etti." Habere göre Macron, Rusya'da faaliyet gösteren 15 büyük Fransız şirketın temsilcisiyle yaptığı toplantıda, "aceleci kararlardan kaçınmaları" tavsiyesinde bulundu . 
 
17.05: Başkan Putin, NATO'nun Ukrayna'da hava sahasını kapatma kararı almasının "herkes için felaket sonuçlar doğuracağı" uyarısında bulundu.  Putin, 8 Mart Kadınlar Günü öncesi bir araya geldiği Rus havayollarının kadın uçuş ekibi mensupları ile yaptığı toplantıda görüşlerini aktardı, soruları yanıtladı.
 
Putin,  "Ukrayna'da her şeyin plana uygun ilerlediğini" ve "Rus ordusunun hedeflerine ulaşacağını" söyledi. Rus lider operasyonlarda sadece profesyonel askerlerin görev aldığını, diğer askerlerin yollanmadığını vurguladı. 
 
Putin orduya katılmak için gönüllülerin başvurduğunu ama buna ihtiyaç olmadığını söyledi ve teşekkür etti. 
 
IFrame
 
Ukrayna'ya operasyon emri için "şüphesiz zor bir karar" diyen Putin, Ukrayna'daki askeri altyapıyı yok etme çalışmalarının neredeyse tamamlandığını belirtti; Rusya'da sıkıyönetim veya olağanüstü hal uygulama planları olmadığını ifade etti.
 
Ukrayna'ya uçuşa yasak bölge koyma girişimlerinin askeri faaliyetlere doğrudan müdahale olarak değerlendirileceğini belirten Putin, "Bize uygulanan yaptırımlar Rusya'ya savaş ilan etmek gibidir" dedi.
 
Putin şunları söyledi:
 
- "Ukrayna'da Batı ülkeleri tarafından aktif olarak desteklenen durum, Ukrayna'daki anayasa karşıtı darbe döneminden bile daha fazla kontrolden çıktı. Bu desteğini gizleyen de yok. Saklamıyorlar ve doğrudan bunun için 5 milyar dolar harcadıklarını söylediler."
 
- "Başka bir ülkeden uçuşa yasak bölge koyma girişimi askeri faaliyetlere doğrudan müdahale olarak değerlendirilecek. Bize uygulanan yaptırımlar Rusya'ya savaş ilan etmek gibidir."
 
- Sumi ve Harkov'da yabancı vatandaşları rehin aldılar. Bir tren istasyonuna götürdüler ve üç gündür orada tutuyorlar. Bu bilgi Ukrayna yönetimine, Batı ülkelerin liderlerine ve BM genel sekreterine iletildi. Kimse bir şey yapmıyor. Gerçekten, onları doğrudan canlı kalkan olarak kullanıyorlar. Aynı durum şu anda Mariupol'da da yaşanıyor."
 
"Hükümetten, Kiev'den aradılar, ordumuzla temasa geçtiler: 'Vatandaşların çıkması için bir koridor verin' dediler. Bunun üzerine askeri harekat hemen askıya alındı ve ne olduğuna bakılıyordu. Ancak kimseyi dışarı çıkarmıyorlar, insanları canlı kalkan olarak kullanıyorlar. Kim onlar? Tabii ki Neonaziler. Tam olarak bu tür eylemlerle ülkelerini ve devletlerini yok ediyorlar."
 
15.26: RIA Novosti'nin haberine göre online satışlarda Leroy Merlin en az 30 bin ruble, OBI 15 bin ruble sınırı koydu. Normal mağazalar her zamanki formatta çalışmaya devam ediyor.
 
15.24: Lavrov'dan son açıklamalar:
 
▪️Rusya, Ukrayna ile müzakerelerde şartlarını net bir şekilde ortaya koydu.
 
▪️Herson yerel makamlarının Rusya Federasyonu'ndan insani yardım kabul etmeyi reddettiği bilgisi var.
 
▪️Mariupol yetkilileri, bölge sakinlerine insani yardım koridorunu kullanarak çıkış fırsatı vermeyi reddediyor.
 
▪️Ukrayna heyeti, Rusya ile bir sonraki toplantıyı ertelemek için sürekli bahaneler üretiyor.
 
▪️Zelenskiy, eğer NATO'nun çatışmaya müdahale etmemesine bu kadar üzülüyorsa, sorunu çözmek için NATO'ya güveniyor, NATO ile Rusya arasında bir çatışmayı kışkırtmaya çalışıyor demektir.
 
15.23: Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya-Ukrayna krizindeki son gelişmelere ilişkin açıklamasında olası petrol yaptırımları konusunda uyardı. Peskov, Batı ülkelerinin Rusya petrolüne ambargo getirme planları hakkında "Rusya'ya petrol ambargosu küresel enerji piyasalarını sert bir şekilde vurabilir ve bunun ağır sonuçları olabilir" açıklaması yaptı. Peskov, Batı ülkelerinde Rus vatandaşlarının mallarına el koyma örneklerinin de yaşandığını belirterek bunun "mülkiyetin kutsal hakkına saldırı" olarak nitelendirdi. 
 
15.22: Uluslararası reyting kuruluşu Moody's, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı.
 
15.19: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, anlamlı bir beklenti oluşursa ve "yürütülen müzakere sürecinin genel çerçevesine uyarsa" Lavrov ile Türkiye'de görüşmeyi  reddetmeyeceğini söyledi.
 
15.18: Aeroflot "uçuşların işleyişini engelleyen ek koşullar ortaya çıktığı için" 8 Mart'tan itibaren tüm uluslararası uçuşları askıya aldığını duyurdu.
 
14.38: Rusya havacılık ajansı Rosaviatsiya, Rus havayolu şirketlerinin ülke içinden yurtdışına seferlerini 6 Mart, yurt dışından ülke içine seferleri de 8 Marttan itibaren durdurması tavsiyesinde bulundu. Ajans, yaptırımlar nedeniyle yabancı ülkelere kayıtlı uçaklara el konma riski bulunduğunu açıkladı (Kommersant).
 
12.01: Rusya Merkez Bankası hızlı para transferinde limiti 600 bin rubleden 1 milyon rubleye yükseltme ihtimali değerlendirdiğini açıkladı.
 
11.38: Rusya Savunma Bakanlığı, "Bugün Moskova saatiyle 10.00'dan itibaren Rus tarafı sessizlik rejimi ilan ediyor ve Mariupol ve Volnovaha'dan sivillerin çıkışı için insani koridorlar açıyor" açıklaması yaptı. Sivillerin gün içi farklı bölgelerden güvenli yerlere tahliyesi bekleniyor. 
 
11.35: eBay, 3 Mart'tan bu yana Rusya ve Ukrayna'ya sipariş teslimatı yapmıyor.  PayPal ödeme sistemi de Rusya'da çalışmayı askıya aldı.
 
11.13: Rusya-Ukrayna müzakerelerinde varılan anlaşma uyarınca, bugün Mariupol'da silahlar Moskova saatiyle 10.00-17.00 arasında susacak. Sivil nüfusun tahliyesinin 12.00'de başlayacağı bildiriliyor. (RIA)
 
11.12:  Samsun'dan bir yetkili RIA Novosti, satışları durdurma kararının geçici olduğunu söyledi, "Samsung yakında Rusya'da her zamanki düzeninde çalışmaya devam edecek" dedi.
 
11.11: Elon Musk, Starlink'in "belirli bazı devletlerin taleplerine rağmen" Rus haber kuruluşlarını engellemeyi reddettiğini söyledi.
 
11.09: Amerikalı video oyun şirketi Activision Blizzard (World of Warcraft, Overwatch, StarCraft, Diablo, Call of Duty), Rusya'daki oyunlarının satışını geçici olarak durdurduğunu duyurdu.
 
06.44: Dünyanın en büyük internet sağlayıcılarından biri olan ABD merkezli Cogent şirketi, Rus müşterileriyle işbirliğini durdurma kararı aldı. Cogent, bazı tahminlere göre dünyadaki tüm internet trafiğinin dörtte birinden sorumlu. Kommesant'a göre Rus müşterileri arasında Rostelecom, VimpelCom, MegaFon, Yandex ve VK de var. Rostelecom, şirketin tüm altyapısının normal şekilde çalıştığını söyledi.
 
06.41: Ukrayna'da bir mahkeme, Oscar ödüllü Rus yönetmen Nikita Mihalkov hakkında gıyabi tutuklama emri çıkardı ve "arananlar" listesine koydu.
 
06.40: Fitch reyting ajanı, Sberbank, Alfa-Bank, Gazprombank, Tinkoff Bank ve Raiffeisenbank dahil 32 Rus bankasının notunu düşürdü.
 
06.38: Peskov, Sky News Arabia'ya verdiği demeçte, "Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonunun amacının ülkeyi parçalara bölmek değil, kendi güvenliğini garanti altına almak olduğunu" söyledi.
 
06.37: İtalyan makamları, çelk devi Severstal'ın sahibi milyarder Aleksey Mordaşov'a ait "Lady M" yatına el kodu. Yerel basın, yatın değerini 65 milyon dolar olarak duyurdu.
 
06.35: Çin, 2022'de askeri eğitim ve tatbikatların arttırılmasına karar verdi. Bu yıl askeri bütçe yüzde 7,1 artırılarak 229,5 milyar dolara çıkarılacak.
 
06.31: Singapur hükümeti ve Merkez Bankası, Rusya devletinin ve Merkez Bankası'nın tahvillerine artık yatırım yapmayacak. Singapur hükümeti ayrıca kendi finans kurumlarının, Rusya devleti ve Rusya Federasyonu Merkez Bankası dahil Rus kurumlarının kaynak-borç tolamasına yardımcı olacak operasyonlar yürütmesini yasakladı.
 
06.24: Rusya'daki Fransız Auchan dahil, bazı marketler yüksek talep nedeniyle un ve şeker de dahil olmak üzere sosyal açıdan önemli bazı malların satışına kısıtlamalar getirdi. Auchan'da 10 kilodan fazla şeker ve un verilmediği bildirildi. Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı destek verdi: "Perakende zincirlerinde spekülatörlerle mücadele için satış kısıtlamalarına izin vermemizi istediler. Bu zorunlu ihtiyaç maddesi ürünleri halka en düşük kar marjı ile satıyorlar."
 
06.21: Güney Kore'nin Yonhap ajansıi,  "Samsung'un Rusya'ya teslimatları askıya alma kararının nakliye sorunlarından kaynaklandığını" yazdı. Kararın, şirketin Rusya'ya ürünlerini teslim etmenin fiziki imkansızlığı ve Rusya'ya ihracatta yaşanan zorluklarla bağlantılı olduğu vurgulandı.
 
0615: TV kanalları CNN, CBC, ABC, NBC ve Bloomberg ajansı Rusya'daki çalışmalarını ve yayınlarını durdurdu.
 
06.14: Singapur, Rus bankaları VTB, VEB, Promsvyazbank ve Bank Rossiya'ya yaptırım kararı aldı. 
 
06.11: Cartier,  Louis Vuitton, Hermes ve Chanel Rusya'daki mağazalarını geçici olarak kapattı. (AFP)
 
06.05: Samsung, Rusya'ya cep telefonu ve mikroçip sevkiyatını geçici olarak durdurdu.
 
06.00: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy NATO'ya 'Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge' kararı almadıkları için sert tepki gösterdi. "Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bile bile bu kararı aldılar. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin sorumluluğunuzda."
 
 
4 Mart cuma
  
22.51: Booking.com Rusya'daki otellerle çalışmaya son verdi. Ancak Rusya'dan yurt dışndaki otel aramaları hala açık.
 
22.45: Rusya Twitter'a ulaşımı sınırladı. (İzvestiya)
 
22.18: JPMorgan analistleri yıl sonunda Brent petrolün varil fiyatının 185 dolar olacağını tahmin ediyor.
 
22.10: Electronic Arts, Rusya ve Belarus'ta online oyunlarının satışını durdurdu.
 
22.05: Başkan Putin, "Rusya Federasyonu silahlı kuvvetleri ve eylemleri hakkında sahte haberler yayanların cezalandırılmasına ilişkin" yasayı imzaladı.  Yasayı ihlal edenlere 15 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ayrıca "Rusya vatandaşlarının haklarını ihlal eden tüm yabancılara ve vatansız kişilere yönelik yaptırımları genişleten" bir yasayı daha onayladı. 
 
21.57: Almanya İçişleri Bakanı halka, Rus kökenli vatandaşlara ayrımcılık yapılmaması uyarısında bulundu.
 
21.54: Uluslararası Boks Federasyonu, Rusy ve Belarus'tan sporcuları uluslararası yarışmalara katılmaktan men etti.
 
21.53: Alman şirketi Henkel, Rusya'daki yatırımlarını durdurduğunu, ancak ürünlerini yollamaya devam edeceğini açıkladı.
 
21.08: Sesli kitap servisi Storytel Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu.
 
21.07:  Rusya, uyarılara rağmen bazı Rus haber sitelerini engellediği gerekçesiyle Facebook'ı tümüyle bloke etme kararı aldı.
 
20.49 Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Türkiye'de bir araya gelmesini desteklediklerini bildirdi.
 
19.48 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski telefonda görüştü.
 
19.43: BBC, Rusya yayınlarına geçici olarak ara verdiğini duyurdu. Kurumun başkanı Tim Davie, yeni çıkan yasanın kendilerine başka bir seçenek bırakmadığını söyledi.
 
19.17: Kremlin, Putin'in Scholz ile yaptığı görüşmeye ilişkin detayları açıkladı. Rus liderin "Rusya'nın Ukrayna tarafı ve Ukrayna'da barış isteyen herkesle diyaloğa açık olduğunu teyit ettiğini" söyledi.
 
Kremlin sitesinden yayınlanan açıklamanın devamında, ancak bu diyaloğun ancak Rus taraflarının taleplerinin yerine getirilmesine bağlı olduğu vurgulandı ve bunlar şöyle sıralandı:
 
"Ukrayna'nın tarafsız ve nükleer güçten arındırılmış statüde olması, silahsızlandırılması, Nazileştirmeden arındırılması, Kırım'ın Rusya toprağı olarak tanınması, Donteks Halk Cumhuryeti ve Lugans Halk Cumhuriyeti'nin egemenliğinin tanınması."
 
Kremlin açıklamasında, "Görüşmede, planlanan üçüncü tur müzakereler sırasında Kiev temsilcilerinin makul ve yapıcı bir tavır alacağı umudu dile getirildi" denildi.
 
19.02: Karadağ da hava sahasını Rusya uçaklarına kapattığını açıkladı. 
 
18.52: Nobel Barış Ödülü'nü alan Dmitri Muratov’un genel yayın yönetmeni olduğu Novaya Gazeta, medyada “Rusya ordusu hakkında yalan haber yapanlara 15 yıla kadar hapis cezası” getiren yasanın onaylanmasının ardından okurlarına bir duyuru yaptı. Çıkarılan yasanın “askeri sansür” olarak nitelendiği açıklamada, “Resmi basın bültenlerinden farklı bilgiler yayan hem gazeteciler hem de vatandaşlar hakkında cezai kovuşturma tehdidi var ve uygulanacağından şüphemiz yok. Çalışanlarımızın özgürlüğünü riske atmaya hakkımız yok. Bu nedenle, bu konuyla ilgili materyalleri web sitemizden ve sosyal ağlardan kaldırıyoruz” denildi.
 
18.41: Rubledeki büyük değer kaybı, otomobil fiyatlarında rekor fiyat artışlarını getirdi. BMW yeni fiyatlarını duyurdu.  X1 - 6 milyon (55 bin dolar),  X3 10 milyon (93 bin dolar), X5'in bazı konfigürasyonları 17,5 milyon rubleye (164 bin dolar)  kadar çıktı. 
 
18.37: Rusya Ulusal Varlık Fonu'ndaki para, devlet tahvillerine ve Rus şirketlerinin hisse senetlerine yatırılacak. Hükümete bu konuda yetki veren yasa tasarısı ilk okumada Devlet Duması'ndan geçti. Uzmanlar,  mevcut düşük fiyatlar dikkate alındığında, bunun fon için "uzun vadeli bir yatırım fırsatı" olarak görüldüğünü belirtiyor. Bu amaçla en az 1 trilyon ruble harcanması planlanıyor.
 
18.33: Bazı Rus ekonomistlerden tavsiye: "Dolar ve euro yerine yuan alın."
 
18.32: İsviçre şirketi The Swatch Group, saatlerinin Rusya'ya ihracatına son verdi.
 
18.29: Danimarkalı bira üreticisi Carlsberg, Rusya'ya ihracatı ve yatırımlarını durdurdu
 
18.26: Rusya Dış İstihbarat Servisi, Polonya'nın son haftalarda Orta Doğu da dahil olmak üzere Ukrayna'ya silah ve savaşçı tedarikinde "lojistik merkezi" haline geldiğini duyurdu. Rus tarafına göre,  Donbass'a yollanması planlanan teröristler Suriye'nin ABD kontrolündeki Al-Tanf üssünde eğitildi. Rus istihbaratı, İngiltere, Kanada ve diğer bazı NATO ülkelerinin istihbaratı, Ukrayna'ya Rus ordusunun planları ve hareketleri hakkında bilgi sağlıyor.
 
18.22: Kriz, "Rusya'nın Amazon'u" sayılan en büyük yerli e-ticaret şirketi Ozon'u da vurdu. Şirket yatırımcıları 750 milyon dolarlık tahvillerinin geri satın alma ile erken itfaya tabi olabileceği konusunda uyardı.
 
18.06: FEDEX, Rusya ve Belarus'taki tüm hizmetlerini askıya aldı.
 
18.03: Warner Bros'un vizyonda girmeden bir gün önce "Batman"ı, diğer Hollywood şirketlerinn tüm vizyon filmlerini gösterimden çekmesi üzerine Rusya'daki sinema salonlarından zorunlu karar: "Brat", "Brat 2" gibi Rus sinemasının eski ama popüler filmleri sinemalarda yeniden gösterilecek.
 
17.45: Avrupa'da doğal gaz m3 fiyatı yeniden 2 bin 300 dolara ulaştı.
 
17.32: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, operasyonun başlangıcından bu yana ilk kez Putin'le telefonda görüştü. Scholz operasyona bir en önce son verilmesini ve insani yardım kanallarının açılmasını istedi. Putin ise taraflar arasındaki müzakerelerin üçüncü raundunun hafta sonu yapılmasının planlandığını aktardı.
 
17.19: BM: "Şu ana kadar Ukrayna'daki çatışmalarda 331 sivil öldü, 675 kişi yaralandı."
 
17.17: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Türkiye'nin hava sahanı açık tutacağını tekrarladı: "Sadece Türkiye açısından değil yaptırımı uygulayan ülkelerin vatandaşları açısından da hava sahasını açık tutuyoruz."
 
17.15: Kiev: "Rusya ile üçüncü tur görüşmeler 5 veya 6 Mart'ta yapılabilir."
 
17.11: Microsoft, Rusya'da satışları ve ürün destek hizmetlerini durdurduğunu açıkladı.
 
16.45: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın "uçuşa yasak bölge ilan edilmesi" talebine yine olumsuz karşılık verdi.  Stoltenberg ittifaka üye ülkelerin dışişleri bakanlarının Ukrayna krizine ilişkin toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, "NATO Rusya'yla savaş istemiyor" dedi. Stoltenberg, "NATO'nun, ihtilafın Ukrayna'nın ötesine yayılmamasını sağlama sorumluluğu var" diye konuştu.  Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin çağrısını yaptığı uçuşa yasak bölge hakkında da "Müttefikler, Ukrayna hava sahasında NATO uçaklarının veya Ukrayna topraklarında NATO askerlerinin bulunmaması gerektiğinde hemfikir" dedi.
 
Stoltenberg, "NATO'nun Ukrayna'da savaşa girmesi Avrupa'da yayılan bir savaşa yol açabilir, acıları artırır" diye konuştu. Stoltenberg, "Ukrayna'da önümüzdeki günler muhtemelen daha kötü olacak; daha fazla ölüm, acı ve yıkım olacak" ifadelerini kullanırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 'savaşa hemen ve koşulsuz' şekilde son verme çağrısında bulundu. Stoltenberg, Putin'i diplomasiye davet ettiklerini söyledi. 
 
16.26: Gastronomi rehberi Michelin, Rusya'daki faaliyetlerine son verdi.
 
16.00: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Rusya ve Ukrayna'nın bakanlarını Antalya'da görüştürmek istiyoruz." (T24)
 
15.57: Kapatılan Eho Moskvı radyosu, internet sitelerinin yanı sıra sosyal medya hesaplarını da kapatmak zorunda olduğunu duyurdu. 
 
15.51: Çekya, Bulgaristan ve Polonya gibi Doğu Avrupa ülkelerinde radyasyon zehirlenmesine karşı kullanılan tabletlerin satışının hızlandığı bildirildi (BBC).
 
15.49: Uçak bileti rezervasyon servisi Skyscanner Rusya uçuşlarını görüntülemeyi bıraktı.
 
15.41: Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna'daki askeri harekatı desteklemeyen kültür dünyası temsilcilerini "düşman ilan etmemek" gerektiğini ve toplumun bölünmesine karşı çıktığını söyledi. Peskov, "Gerçekten de kültür dünyamızın temsilcileri arasında hararetli tartışmalar yaşanıyor. Başkan'a gönülden destek veren çok sayıda insan var. Ama yaşananların özünü tam olarak anlamayanlar da var. Şimdi hepimizin devlet başkanımızın etrafında birlik olma zamanıdır" dedi.
 
15.39: Global Ports, St. Petersburg'daki terminallerde ihracat konteynerlerinin kabulüne sınırılama getirdi. Global Ports, Rusya'da beş, Finlandiya'da iki deniz konteyner terminali ve St. Petersburg yakınlarında bir lojistik kompleksinden oluşan bir ağı işletiyor. 
 
15.37: Finlandiyalı süpermarket zinciri Prisma ve Sokos otelleri Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu. St. Petersburg'daki 16 Prisma süpermarketi ve üç Sokos oteli işleten Finlandiyalı holding S-Grubu kararı resmen açıkladı. (Fontanka.ru)
 
15.34: CNN: "ABD makamları, Ukrayna'dan gerçek zamanlı istihbarat toplama yeteneğinin sınırlı olduğunu kabul ediyor. Gerekçe: İstihbarat elemanları ve insansız hava araçları olay yerinde değil." (RIA)
 
15.32: Uluslararası Göç Örgütü (MOM), Ukrayna'dan şu ana kadar 1 milyon 250 bin kişinin komşu ülkelere sığındığını duyurdu. Bunlardan 672 bininin Polonya'ya, 194 bininin Moldova'ya ve 133 bininin Macaristan'a ulaştığı bildirildi.
 
15.30: Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko: "Batı, Rusya Federasyonu'na karşı, eşi görülmemiş nefretle dolu bir informasyon savaşı başlattı. Rusya Federasyonu'nda da bunu yapabilecek insanlar var." (Kommersant)
 
15.28: Federasyon Konseyi, "Rusya ordusunun eylemleri ve itibarını sahte haberlerle zedeleyenlere" 15 yıla kadar hapis cezası öngören yasayı da onayladı.
 
15.27: Rusya Parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi, "Rusya'ya karşı yaptırım çağrısı" yapanlar için üç yıla kadar hapis cezası getiren yasayı onayladı. İlk olarak Duma onayı alan yasa, Putin tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girecek.
 
15. 23: Rusya İnsan Hakları Ombudsmanı Tatyana Moskalkova: "RF Silahlı Kuvvetlerinin eylemleriyle ilgili sahte bilgilerin yayılması ve paylaşılmasına ilişkin cezai sorumluluk getiren yasa, kamuoyundan gelen  talep nedeniyle çıkarıldı. Bugünün ihtiyaçlarını karşılarken, yasanın kötüye kullanılmasından kaçınmak önemli." Yasa 15 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.
 
15. 22: Hitachi, Rusya'nın Tver şehrindeki fabrikasında üretimi ve Rusya'ya ekipman ihracatını askıya aldığını duyurdu.
 
15.19: Apple, Rusya'daki yetkili servis merkezlerinin çalışmalarına sınırlamalar koydu.  Buna göre Apple servisleri sadece garanti kapsamında hizmet verecek, ücretli onarım yapılamayacak. Yani kırık bir ekran, ya da pil değiştirilmeyecek. (lenta.ru)
 
15.15: Finladniyalı inşaat şirketi YIT Corporation, Rusya'daki faaliyetlerini tamamen durdurdu. Sektörde daha önce,  Zaha Hadid'in İngiliz mimarlık bürosu, David Chipperfield Architects ve Hollanda firması MVRDV çalışmalarına son vermişti.
 
15.13. Peskov, şu anda Putin'in Biden ile telefon görüşmesi planlamadığını söyledi. Peskov, İki ülke arasındaki mevcut ilişkiler için, "Buna partnerlik denilmesi zor" dedi.
 
15.11: Peskov, şu anda Rusya-Ukrayna müzakereleri sonrası "en üst düzeyde onaylanabilecek herhangi bir belgeden" söz edilmediğini söyledi. Peskov, "Bu tür müzakerelerin sessizlik içinde yürütülmesi gerekir" dedi. 
 
15.07: Rusya Tur Operatörleri Birliği'nin (ATOR) 2 Mart'tan bu yana yurt dışı uçak biletlerine yoğun talep patlaması yaşandığını, fiyatlarının rekor seviyede artttığını, İstanbul ve Dubai'nin en popüler destinasyonlar haline geldiğini açıkladı.
 
15.02: Peskov: "Rusya, müzakereler sırasında Ukrayna'nın Nazilerden arındırılması fikrinden vazgeçmedi.
 
14.50: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya'nın Ukrayna'daki çatışmaların tarafı olmadığını ve taraf olmayacağını söyledi. (İzvestiya)
 
14.48: Başkan Putin, komşu ülkelere Moskova'yla gerilimi artırmama çağrısında bulundu. Putin, "Komşularımıza karşı art niyet taşımıyoruz. Ve onlara, durumu tırmandırmamalarını, herhangi bir kısıtlama getirmemelerini tavsiye ederim. Bütün yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz" dedi. Mareşal Rokossovskiy gemisinin bayrak çekme törenine katılan Putin, "Burada ilişkilerimizi kötüleştirme gerekliliği görmüyoruz Ve eğer atacağımız adımlar, eğer böyle bir şey olursa, her zaman için sadece Rusya Federasyonu'na karşı bazı dostane olmayan eylemlere karşı atılacaktır" dedi.  Putin, “Ne kadar zor olursa olsun, gelişmeye devam edeceğiz. Ülkenin dört bir yanında ve elbette Baltık, Artika ve Uzak Doğu bölgelerinde de ulaşım ve lojistik altyapısını güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı;  “Eğer birileri Rusya ile işbirliği yapmak istemezse de, her halükarda karşımıza çıkan görevleri yerine getirecek ve kazanacağız, zira yeni beceriler ediniyoruz” dedi. (Sputnik)
 
14.31: Moskova Belediyesi, muhalefet partisi Yabloko'nun savaş karşıtı miting başvurusunu pandemiyi gerekçe göstererek reddetti.
 
14.11: Rusya Duması, bireyler için altın külçelerinin satın alınmasında uygulnan yüzde 20'lik KDV'nin kaldırılmasına ilişkin yasayı kabul etti. Uzmanlar bu kararla halkın döviz yerine Rusya Merkez Bankası'nın kullanılabilir rezervleri arasında bulunan altını almaya teşvik edildiği yorumunu yapıyor.
 
14.09: Kuzey Akım 2'nin işletmecisi olan İsviçre merkezli Nord Stream 2 AG şirketi resmen iflas başvurusunda bulundu. (İzvestiya)
 
14.08: Moskova Borsası: "Döviz alımlarında ygulanan yüzde 12 komisyondan ithalatçı firmalar muaf tutulacak." 
 
14.06: Rusya Başbakan Yardımcısı Yuri Borisov'dan yaptırım yorumu: "Bunlar sadece kısıtlamalar değil, aynı zamanda fırsatlar demek."
 
14.03: Putin:  "Ne kadar zor olursa olsun Rusya kalkınmasını sürdürecek, ülke genelinde ulaştırma ve lojistik altyapısı güçlendirilecek." (Kommersant)
 
14.02: İngiltere Başbakan Yardımcısı Raab: "Ukraynalı göçmenleri İngiltere'de Rus oligarkların el konulan malikanelerine yerleştirebiliriz."
 
14 00: Brüksel'de devam eden NATO dışişleri bakanları zirvesinden çıkacak sonuç bekleniyor.
 
13.59: İktidar Partisi Birleşik Rusya milletvekili Georgi Karlov, ExxonMobile'in Sahalin-1 projesindeki hissesinin devletleştirilebileceğini söyledi.
 
13.56: Avruğa'da doğal gazın bin m3 fiyatı yeniden 2 bin doları geçti.
 
13.55: Fransız makamlarının el koyduğu Rus gemi ve yatlarının sayısı 3'e yükseldi.
 
13.33: Boş Rus sinemaları Kuğu Gölü gösterecek: Rusya'da 1991 darbe girişimi sırasında yaşanan olaylardan en çok akılda kalanlardan biri, devlet televizyonunun sokakta yaşananlar yerine Kuğu Gölü balesini göstermesi olmuştu. Ünlü bale Ukrayna Operasyonu'yla birlikte geri döndü. Fakat bu kez televizyonlara değil, sinemalara. Amerikalı dağıtımcılarının filmlerini Rusya'da gösterime sokmama kararı üzerine filmsiz kalan sinemalar Kuğu Gölü'nü göstermek kararı aldı. Tıklayın
 
13.29: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Batı'nın Ukrayna kaynaklı eylemleriyle, Rusya'yı yok etmeye yönelik büyük ölçekli bir planın bir bölümünü uyguladığını" söyledi.
 
13.27: Yunanistan'daki Rusya Büyükelçiliği, ülkedeki Ruslar için güvenlik riskleri olduğunu belirterek, "saldırganlıklara karşı" uyardı. Diplomatik misyonun Telegram kanalında yayınlannan mesajda, "Yunan yetkililerin benzeri görülmemiş Rus karşıtı söylemleri ve yerel basında ülkemize yönelik yürütülen propaganda kampanyası bağlamında, başta turistler olmak üzere Yunanistan'daki Rus vatandaşlarının güvenliğine yönelik riskler bulunuyor" denildi.
 
13.25: Moskova Borsasında  euro, sterlin, İsviçre frangı ve Kanada doları ile yapılan işlemler geçici olarak askıya alındı. İşlemlerin kısa sürede başlaması bekleniyor.
 
13.22: Bankalar arası piyasada dolar 113 rubleden, euro 121 rubleden işlem görüyor.
 
13.17: Rusya devlet denetim kurumu Roskomnadzor, Voice of America (Amerika'nın Sesi), BBC, Deutsche Welle, Meduza, Radio Liberty web sitelerinin " Ukrayna'daki askeri operasyonla ilgili sahte haberlerin yayılması" nedeniyle engellendiğini teyit etti.
 
12.43: Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu: "Zaporojskaya Nükleer Enerji Santrali'nde bir sızıntı ya da tehlike yok. Radyasyon sızıntısı saptanmadı"
 
12.35: Rusya'nın en büyük özel havayou şirketlerinden S7, yarından başlayarak tüm uluslararası uçuşları iptal edeceğini resmen duyurdu.
 
12.33: Rusya Sağlık Bakanlığı: "Bazı ilaçların tedarikinde gecikmeler var  ama fabrikalardan değil lojistik sorunlarından kaynaklanıyor."
 
12.31: Devlet Duması, Rusya vatandaşlarının haklarını ihlalel eden herhangi bir yabancıya karşı yaptırım uygulanmasına izin veren bir yasayı kabul etti. Şu anda, bu önlemler yalnızca ABD vatandaşları için uygulanıyor.
 
12.24: Rusya Maliye Bakanlığı, hükümetin şu anda yeterli fonu olduğunu, yaptırımlar nedeniyle bloke edilmiş rezervlerin de müzakerelerin ardından Merkez Bankası'nın kullanımına açılmasını beklediklerini açıkladı.
 
12.22: Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin Rostov Bölge İdaresi’nden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 8 binden fazla Donbasslı Rusya’ya geçiş yaptı. (Sputnik)
 
12.20: Panasonic'in Rusya ile ticaret faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.
 
12.10: Rus yetkililer, yalan habere 15 yıl hapis cezasının Rusya vatandaşlarının yanı sıra yabancıları da bağladığını söylüyor.
 
11.59: Fransız moda evi Hermes Rusya satışlarını durdurdu. Şirketin Moskova'daki butiklerinin birkaç gün içinde kapanması bekleniyor.
 
11.44: İnternet yayını The Village, Rusya ofisini kapattığını duyurdu. Yayın organı faaliyetlerini Varşova'dan sürdürecek.
 
11.41: Rusya Dışişleri Bakanlığı, yabancı ülke vatandaşlarına uygulayacağı yaptırımlarla ilgili açık ve şeffaf listeler hazırlamayı planladığını açıkladı.
 
11.30: Brüksel'de NATO karargahında bugün yapılacak dışişleri bakanları toplantısı öncesi açıklamalar yapılıyor. Olağanüstü toplantıda, Ukrayna'nın Rus hava saldırılarına karşı NATO'ya uçuşa yasak bölge çağrısının da görüşülmesi bekleniyor. 
 
Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, "NATO bu savaşı durdurmak için tüm olası senaryoları görüşecek" dedi. Litvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė de yaptığı açıklamada, uçuşa yasak bölge çağrılarının "sorumsuzca" olduğunu söyledi. (Gazete Duvar)
 
11.29: Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Aleksey Yerhov, yaptırımların Rusya'ya geri adım attıramayacağını söyleyerek, "İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra daha kötü şartlar yaşadık, bunu da atlatacağız" dedi. (Gazete Duvar)
 
11.28: Rus havayolu şirketi S7 Avrupa'dan sonra Tayland uçuşlarını da durduruyor. 
 
11.15: Rusya Başbakan 1. Yardımcısı Belousov'ın yabancı şirketlere yönelik açıklamalarını ayrıntıları belli oldu. Buna göre:
 
Rusya hükümeti, "yabancı ortaklarla ilişkilerin geliştirilmesi için" üç senaryo hazırladı.
 
Rusya Sanayici İşadamları Derneği ve Delovaya Rossiya derneği temsilcileriyle yapılan toplantının ardından Belousov'dan açıklama geldi:
 
Andrey Belousov, “Bugün Rusya pazarından ayrılmaya karar veren şirketler var. Bu bağlamda, üç seçenek bulunuyor. Birincisi, şirket Rusya'da tam teşekküllü çalışmalarına devam edebilir. Biz her türlü desteği sağlarız.
 
İkinci seçenekte, yabancı hissedarlar, paylarını "daha sonra Rus pazarına geri dönme olasılığı ile" Rus ortakların yönetimine devredebilirler.
 
Üçüncü senaryo: Şirketin Rusya pazarından ayrıldığı, işletmeyi kapattığı ve çalışanları işten çıkardığı durumlar, hükümet tarafından "fiili bir kasıtlı iflas" olarak görülür. Gereği yapılır.
 
Ukrayna'daki olaylar yüzünden çok sayıda yabancı şirket Rusya'daki işlerini askıya aldı ya da tamamen çekildi. 
 
11.12: Ağ teknolojileri şirketi Cisco, Rusya satışlarını ve bu ülkedeki servis hizmetlerini durdurduğunu açıkladı.
 
10.59: Rusya Başbakan 1. Yardımcısı Belousov: "Şu anda herhangi bir yabancı şirketin Rusya Federasyonu'ndan tamamen çekilmesi, kasıtlı bir iflas olarak algılanacaktır. Bu durumda hızlandırılmış iflas prosedürü uygularız." 
 
10.58: Ukrayna'ya "NATO'dan vazgeç" telkinleri artmaya başladı. Almanya Başbakanı Scholz: "Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya katılma fikrinden vazgeçmesi doğru bir karar olurdu. Öte yandan şu anda tartışılan konu Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'nın AB'ye girişi de değil."
 
10.57: Intel ve AMD, Rusya ve Belarus'a tüm teslimatları resmi olarak askıya aldı.
 
10.56: Swarovski şirketi, Rusya'daki satışlarını durdurdu.
 
10.52:  Yandex içinde bulunduğu finansal zorluğu kabul ederek, hissedarları temerrüt riski konusunda resmen uyardı. Şirket, bazı tahvillerin sahiplerinin 4 Mart'ta ödeme talep haklarını kullanmaları halinde borçlarla ilgili yükümlülüklerini yerine getiremeyeceklerini söyledi. Sabah şu haber gündeme düşmüştü: "Rus tekneoloji devi Yandex'in, Nasdaq ve New York borsasındaki işlemleri askıya alındıktan sonra, borçlarını ödemekte güçlük çekebileceği bildirildi. Askıya alma kararının beş günden fazla sürmesi durumunda belirli bonoların sahiplerinin zararlarını şirketten faiziyle tazmin etmesini isteyebileceği ileri sürülüyor."
 
10.49: Reuters: "Kripto para borsası Binance Rusya vatandaşlarının hesaplarını dondurmayacağını açıkladı."
 
10:47 Porsche, Rusya'ya araç teslimatını durdurdu.
 
10.30: Rusya Devlet Duması, Rus askeri birliklerinin operasyonları hakkında yalan haber yapanlara 15 yıl hapis cezası verilmesini öngören tasarıyı kabul etti.
 
10.25: Çin merkezli Asya Altyapı Yatırım Bankası, Rusya ve Belarus'taki bütün faaliyetlerine son verdi.
 
10.12: "Herson'un alınmasından sonra Rus ordusunun Odessa'ya yönelmesi bekleniyor." (Nezavisimaya)
 
10.11: Dolar güne 112,33 ruble fiyatla başladı. Euro 125 rubleyi buldu.
 
10.04: Nezavisimaya: "Dünya petrol fiyatları rekor kırarken, Rus Ural petrolü maksimum indirimlerle satılmaya çalışılıyor. Ancak buna rağmen Rus petrolüne olan talep düşüyor. Uzmanlar, bu eğiilimin devam etmesi halinde, Rusya'dan yapılan enerji ihracatına ayrıca ambargo uygulanmasına gerek kalmayacağını söylüyor. Brent karşısında Ural petrolünde yapılan indirim 18,6 doları buldu."
 
10.01: Kadirov, "Operasyonu 2-3 günde tamamlamak" için Putin'den icazet istedi. Çeçen lider, Putin'in "Harkov ve Kiev'i alın!" emri vermesi durumunda iki üç gün içinde bu görevi tamamlamayı vadetti.
 
09.57: Avrupa Psikoloji Birlikleri Federasyonu, Rusya Psikoloji Cemiyeti'ni üyelikten çıkardı.
 
09.47: Zaporojskaya Nükleer Enerji Santrali'nin kontrolü Rus birliklerine geçti. Gelişmeyi Ukrayna tarafı duyurdu.
 
09.42: İnşaat sektörü ve makine üretim sanayi için yazılımlar üreten Autodesk, Rusya'daki faaliyetlerine son verdi.
 
09.35:  Çekya'da Ukrayna'dan gelen mülteci sayısındaki artış nedeniyle "olağanüstü hal" ilan edildi. Başbakan bunun "teknik bir karar" olduğunu, Çek vatandaşlarını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini duyurdu.
 
09.31: Rusya Duması, "sermaye affına" ilişkin yasa tasarısını görüşüyor. Rusya'dan çıkarılan varlıkların geri dönüşünü “affetmek” için 14 Mart'tan 28 Şubat 2023'e kadar süre verilecek. Bireyler nakit paranın yanı sıra diğer finansal araçları da ülkeye getirip yasallaştırabilecekler. 
 
09.26: Dünyanın en büyük uçak bileti rezervasyonu ve satış sistemleri olan American Sabre ve İspanyol Amadeus, Aeroflot ile olan işbirliğine son verdi.
 
09.16: Lojistikte büyük kaos: Avrupa limanları Rus yüklerini reddediyor. Tıklayın
 
09.14: Zaporojskiy Nükleer Enerji Santrali'ndeki yangının söndürüldüğü öğrenildi. Santralde altı bloktan yalnızca birinin çalıştığı ve radyasyon fonunun normal seviyede olduğu açıklandı.
 
09.13: Rus tekneoloji devi Yandex'in, Nasdaq ve New York borsasındaki işlemleri askıya alındıktan sonra, borçlarını ödemekte güçlük çekebileceği bildirildi. Askıya alma kararının beş günden fazla sürmesi durumunda belirli bonoların sahiplerinin zararlarını şirketten faiziyle tazmin etmesini isteyebileceği ileri sürülüyor.
 
09.09: Japonya, Ukrayna ordusuna kurşungeçirmez yelek gönderme kararı aldı.
 
08.57: Ukrayna İçişleri Bakanlığı, AB'li yetkililerin Ukraynalı göçmenlere Avrupa'da 3 yıl oturma izni vereceğini duyurdu. Operasyondan önce Ukraynalılar Schengen ülkelerinde 90 gün vizesiz kalabiliyordu.
 
08.54: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya girmekten vazgeçmesini doğru bir seçenek olarak gördüğünü söyledi.
 
08.47: Moskova-İstanbul uçuşu 5 saat! Moskova'dan Soçi ve İstanbul'a düzenlenen uçak seferleri artık Kazakistan rotasına da girilmesiyle uzadı. İstanbul uçaklarının havada kalma süresinin 1,5 saat uzadığı bildirildi. Tıklayın.
 
08.40: Moskova havalimanlarında bu sabah 137 sefer ertelendi, ya da rötar yaptı.
 
08.38: Rusya Merkez Bankası, brokerler aracılığıyla döviz satın alma işlemlerinde bireyler için dün konulan komisyonu yüzde 30'dan yüzde 12'ye düşürdü. Tüzel kişiler için de yüzde 12 komisyon koydu. Bu karar, bankalar arası piyasalarda alım yapan yatırımcılar için geçerli.
 
08.00: Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde çıkan yangının kontrol altına alındığı bildirildi. Ukrayna makamları, santral alanındaki eğitim kompleksinde bir binanın sabah 05.00 civarı
isabet aldığını ve binada yangın başladığını  duyurdu.  Başkan Zelenskiy'nin yaşanan tehlike ve riskleri Batılı liderlerle görüşeceği açıklandı. 
 
Yangın santralin güvenlik kameralarının YouTube üzerinden yapılan canlı yayınında izlendi. İtfaiye anında müdahale ederek yangını sölndürdü. Yerel yetkililer, santral çevresindeki saldırılara bir an önce son verilmesini istedi.
 
Zaporijya Nükleer Santrali basın servisinden yapılan açıklamada, santral sahasında yangın çıktığı bildirildi.
 
#UPDATE Ukraine emergency services say they have extinguished a fire at Europe's largest nuclear power plant. Kyiv blames Russian military shelling for the blaze.
 
"At 06:20 the fire in the training building of Zaporizhzhia NPP in Energodar was extinguished. There are no victims" pic.twitter.com/ANVuDxtpBl
 
— AFP News Agency (@AFP) March 4, 2022
Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisi, yangının santralin dışında çıktığını, üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi. Açıklamada, “Yangın nükleer santralin dışında, eğitim binasında çıktı.” ifadesine yer verildi.
 
Görgü tanıkları, Rus tanklarının, dün akşam santral yakınındaki bir kasabayı hedef aldığını duyurmuştu.
 
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus askeri birliklerin Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırılarının durdurulması gerektiğini belirterek bir patlama olması halinde bunun Avrupa’nın sonu olacağını söyledi. Sosyal medya hesabından dünyaya seslenen Zelenskiy, "Avrupa’nın en büyük nükleer santralinden söz ediyoruz. Avrupa artık uyanmalı" dedi ve Rus tanklarının santrali vurduğunu iddia etti.
 
Zaporijya’daki santralde 6 enerji ünitesi olduğunu söyleyen Zelenskiy, Çernobil'de sadece 1 enerji ünitesinin patladığını vurguladı.
 
ABD Başkanı Joe Biden, Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptı, Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali etrafında askeri operasyonlarını durdurmasını istedi.
 
Ülkenin güneyinde, Herson ile Mariupol arasındaki Energodar yakınında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri. Ülkede 4 tesiste 15 faal nükleer reaktör bulunuyor.
 
 
07.59: Rusya'nın kredi notunu düşüren S&P, uluslararası yaptırımların Rusya'nın mevcut döviz rezervlerini yarı yarıya azalttığı tahmininde bulundu. 
 
07.56: Rosturizm Başkanı Zarina Doguzova, yurtdışındaki yaklaşık 20 bin Rusyalı turistin ülkeye dönmekte zorluk çektiğini söyledi. Bunların çoğu Latin Amerika ülkelerinde olanlar. İlk tahliye uçuşları Bulgaristan ve Portekiz'e yapıldı.
 
07. 54: ABD makamları, ülkelerine dönemeyen ancak vizesi dolmuş Ukraynalılara 18 ay süreyle "geçici olarak koruma atına alınan kişi" statüsü ile ABD'de kalma izni verecek.
 
07.52: Rusya'dan BBC Rusça servisi ile "yabancı ajan" statüsündeki Radio Liberty web sitelerine ulaşımda sorun yaşanıyor.
 
07.50: Zaporijya Nükleer Santrali basın sözcüsü Andriy Tuz, tesisin topraklarında yangın çıktığını, ancak radyasyon yayılımı tehdidinin kaydedilmediğini açıkladı.
 
07.48: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'ya alternatif kaynaklardan doğal gaz almaya başladıklarını, ancak paralel olarak Rusya'dan da tedariğin sürdüğünü söyledi.
 
07.46: Panama Kanalı'nın Rus gemilerinin geçişine kapatılması çağrılarını  Panama hükümeti reddetti.
 
07.45: Reuters: "Google, YouTube dahil olmak üzere tüm platformlarında Rusya içeriğine dayalı reklam satışını askıya aldı."
 
07.42: Alman grup Rammstein'ın vokalisti Till Lindemann, Novosibirsk ve Moskova'daki konserlerin iptal edildiğini açıkladı.
 
07.40:  "Yabancı ajan" statüsündeki Meduza web sitesine ve Deutsche Welle'ye erişim, Roskomnadzor tarafından bloke edildi.
 
07.39: ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, TASS'a verdiği demeçte yaptırımların kaldırılması şartını açıkladı: "Rusya savaşı sona erdirir, Ukrayna'nın yeniden inşasına yardımcı olur, barışı yeniden sağlar ve Ukrayna'nın egemenliğini, oprak bütünlüğünü ve var olma hakkını tanırsa, ancak o zaman yaptırımlar sona erecektir."
 
07:38 Airbnb, Rusya ve Belarus'ta çalışmayı askıya aldı.
 
07:37  S&P, Rusya'nın kredi notunu BBB-'den CCC-'ye düşürdü .

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама