Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

10-14 Mart gelişmeleri

23.48: Başbakan Mikhail Mişustin, Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine tahıl, diğer tüm ülkelere şeker ihracatının geçici olarak yasaklanmasına ilişkin kararnameler imzaladı. 
 
22.46: Başkan Biden, ABD'de rekor kıran pompa fiyatlarına tepkilerin artmasının ardından Ukrayna'daki durumu işaret ederek, "Petrol fiyatlarındaki mevcut artışın sorumlusu büyük ölçüde Vladimir Putin'dir" dedi. (NY Times)
 
22.43: AB, Rusya'dan çelik ithalatını durdurma kararı aldı. Bugün kabul edilen 4. yaptırım paketinin detayları bekleniyor. (Kommesant) 
 
22.39: Rusya'nın önde gelen kamuoyu araştırma şirketi FOM tarafından yapılan ankete göre, Rusya'da halkın yüzde 68'i "Ukrayna'da askeri operasyon düzenleme kararını" doğru buluyor. Yanlış olduğunu düşünenler yüzde 15. 27 Şubat'taki ankette operasyona destek olanlar yüzde 65, karşı çıkanlar yüzde 17 olarak açıklanmıştı. 
 
Rusya'nın operasyonla neyi hedeflediği sorulduğunda,  yüzde 62'si "Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinde yaşayanları kourmak", yüzde 39'u "NATO üslerinin Ukrayna'ya konuşlandırılmasını önlemek", yüzde 20'si  "Donbass'ı Rusya'ya katmak" yanıtını verdi.
 
22.32: 14 Mart akşamı, Rusya 1. devlet TV kanalı ORT'nin "Vremya" adlı ana haber bülteninin canlı yayını sırasında, program editörlerinden Marina Ovsyannikova, elinde Rusya'nın askeri operasyonunu protesto eden bir pankartla yayınını kesmeye çalıştı. Sunucu Yekaterina Andreyeva'nın yaptırımlar hakkındaki haberi sunduğu sırada protestocu ekranda arka planda uzun süre yayında kaldı. Olayında ardından protestocu editör gözaltına alındı, ORT soruşturma başlattı. Görüntüler sosyal medyada yayıldı. 
 
20.58: AB yaptırımları nedeniyle Belçika'da Rusya'nın 10 milyar euro değerinde varlığının dondurulduğu bildirildi. Haberi Belçika basını aktardı. Rusya, 640 milyar dolarlık rezervlerinden Batılı finans kurumlarında tutulan yaklaşık 300 milyar dolarlık varlığının dondurulduğunu açıklamıştı.
 
20.44: Devlet Dumasına 10 milletvekilinin sunduğu yasa tasarısıyla, "Ukrayna ve NATO üyesi ülkelerin sakinleri için Rusya vatandaşlığının kolaylaştırılması" önerildi. "Basitleştirilmiş" koşul, 31 Aralık tarihinden önce başvuru yapılması, Rusça konuşuyor olmak veya Rusya Federasyınu topraklarında doğmuş en az bir ebeveyne sahip olmak. Yasa teklifinin sunuşunda, "Yurt dışında da 'Ruslar ve Ruslarla birlik duygusu yaşayan' çok sayıda yabancı ülke vatandaşı var" denildi. Ayrıca uzun ve karmaşık bürokratik prosedürlerin kaldırılması, beş yıl boyunca Rusya topraklarında sürekli ikamet eden ve "meşru bir geçim kaynağı olanlara"  da hızlı vatandaşlık verlmesi öneriliyor. 
 
20.41: AB Konseyi'ne başkanlık eden Fransız heyeti,  Twitter hesabından duyurdu: "AB'ye üye ülkelerin daimi temsilcileri, Ukrayna'ya yönelik askeri operasyon nedeniyle Rusya'ya yönelik dördüncü yaptırım paketini onayladı."
 
20.39: Rusya'nın askeri operasyonunun başladığı 24 Şubat'tan bu yana geçen iki hafta içinde, NATO üyeliğini destekleyen Finlilerin sayısı yüzde 9 arttı. Finlandiya'da NATO'ya "evet" diyenlerin oranı yüzde 62 ile rekor kırdı. 
 
20.34: Putin, İsrail Başbakanı Bennett ile Ukrayna konusunu görüştü. Kremlin açıklamasıma göre Rus lider, "Ukrayna ordusunun bugün Donetsk'te gerçekleştirdiği barbarca eylemine" dikkati çekti. Taraflar, diyaloğa devam edilmesini kararlaştırdı. 
 
19.38: Otis şirketi, Rusya pazarı için asansör üretimini durdurdu. 
 
19.25: Pentagon Çin'e, "Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonuna yardım ederse bunun sonuçlarıyla yüzleşeceği" uyarısında bulundu.
 
19.18: Yandex.Music ve VK Music, kataloglarına Batılı müzsiyenlerin yeni şarkıları eklerken sorunlar yaşandığını duyurdu.  Yandex.Music, yabancı telif hakkı sahiplerinin bazı yeni parçalarına erişimin hala sınırlı olduğunu, ancak platformun sorunu çözmek için çalıştığını söyledi. 
 
19.15: Üç Rus diplomat Slovakya'da "istenmeyen kişi" ilan edildi. Reuters'ın Slovakya Dışişleri Bakanlığı'na dayandırdığı habere göre, karar, Slovak polisi tarafından daha önce Rusya için casusluk yaptıkları şüphesiyle bazı Slovakya Savunma Bakanlığı ve karşı istihbarat çalışanlarının gözaltına alınmasının ardından duyuruldu.
 
19.12: Rusya Devlet Duma Bilgi Teknolojisi ve İletişim Komitesi Başkan Yardımcısı Anton Gorelkin, YouTube portalının yakında Rusya'da bloke edilebileceği uyarısında bulundu. Gorelkin, "informasyon  savaşında bir silah olarak kullanılmasına izin verirse" portalın engelleneceğini söyledi. 
 
19.10Ukrayna Cumhurbaşkanının başdanışmanı Mykhailo Podolyak, Rusya ile yapılan bugünkü müzakerelere "yarına kadar teknik bir ara verildiğini" duyurdu.  Buna göre, şu anda alt çalışma gruplarında temaslar  devam edecek ve daha sonta heyetlerin müzakerelerine devam edilecek. 
 
19.08: Sırp basını, Ukrayna'dan gelen "bomba ihbarı" nedeniyle Belgrad-Moskova seferini yapan Air Serbia uçağının Sırbistan'a geri döndüğünü duyurdu.
 
19.06Rusya Savunma Bakanlığı, Melitopol ve Herson şehirlerinin tümüyle Rus ordusunun kontrolü altında olduğunu bildirdi. 
 
18.44: Rusya'nın buğday, çavdar, arpa ve mısır ihracatını 15 Mart-30 Haziran tarihleri ​​arasında yasaklayabileceği bildirildi. Haber, Interfax ajansı Tarım Bakanlığı'na dayanarak yayınladı. Başbakan Yardımcısı Abramçenko ise, belli lisanslarla vekota dahilinde Rusya Federasyonu'ndan tahıl ihracatına izin verilmesini planlandığını kaydetti. Rusya ve Ukrayna, dünya buğday arzının yüzde 30'unu oluşturuyor. Şu an Rusya'nın tahıl rezervleri 57 milyon tona ulaşırken, bunu son dokuz yılda en düşük seviye olduğu bildiriliyor.
 
18.58: Rusya Tarım Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Rusya'dan tahıl ürünlerinin ihracatına geçici yasak getiren bir hükümet kararnamesi taslağı hazırladı.Taslak hükümetin onayına sunuldu.
 
16.14: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, önemli tüketim mallarında uzun vadeli stokların oluşturulduğunu, mal sıkıntısı olmadığını, anlık olarak bulunamayan bazı ürünler varsa da kısa süre içinde temin edileceğini duyurdu.
 
15.56: Rusya Savunma Bakanlığı, bugüne dek Ukrayna'daki operasyona katılan yaklaşık  bin 400 askeri personelin hastanelerden taburcu edildiğini ve rehabilitasyona gönderildiğini duyurdu. Açıklamada, "askerlerin hepsinin, iyileştikten sonra askeri operasyonun parçası olarak görev yerlerine geri  dönme arzusunu dile getirdikleri" belirtildi. 
 
15.52: Facebook ve Instagram'ın bloke edilmesinin ardından şimdi de Rusya ile Youtube arasındaki gerginlik tırmanıyor. Roskomnadzor, Google'dan, Rus devlet tele-radyou fonu Gosteleradiofond'un bloke edilen YouTube kanalının derhal açılmasını talep etti.
 
15.50: Putin'in imzaladığı kararnamenin ardından Rus özel havayolu şirketi Utair, daha önce Bermuda'da kayıtlı olan 50 uçağı Rus siciline devretti.
 
15.49: Amerikan ilaç şirketi Pfizer, Rusya'da planladığı yatırımları askıya aldı. Ancak ilaç tedarikini sürdürecek.
 
15.47: Rusya'nın en önde gelen yerli teknoloji şirketlerinden Yandex, ilk etapta 800 personeline çalışma izni almak için İsrail hükümetiyle müzakerelere başladı. Şirket dünya çapında yaklaşık 18 bin kişiyi istihdam ediyor. (Washington Post)
 
14.57: Elon Musk, Twtter hesabından Putin'i "tek tek dövüşe" davet eden bir mesaj attı. Mesajda, "Buradan Vladimir Putin'e teke tek dövüş için meydan okuyorum. Bahis Ukrayna" diye yazdı. Ardından Rusça, Kremlin'in resmi hesabına yönelik yeni tweetle "Bu kavga için mutabık mısınız?" diye sordu.
 
14.50: Aeroflot, Türkiye ve Tayland'tan Rusya'ya dönmek isteyen vatandaşları için özel sefer düzenleyeceğini açıkladı. Ayrıntılar daha sonra duyurulacak.
 
14.45: Moskova Borsası'ndan son döviz kurları: Dolar 115,20 ruble, euro 127,23 ruble.
 
14.42: Peskov, "üst düzey ABD ve AB yetkililerinin Putin'in Rus birliklerinin Kiev de dahil olmak üzere önemli şehirlerde beklediği gibi ilerlememesinden hayal kırıklığına uğradığı" yönünde açıklamalar yaptıklarına dikkat çekti:
 
"Söz konusu üst düzey ABD ve AB yetkilileri, sivillerin ölümünden sorumlu tutmak için Rusya'yı Ukrayna'nın büyük şehirlerini basmaya zorluyor gibi görünüyor. Böyle bir pozisyonun provokasyon olduğuna inanıyoruz"
 
14.25: Peskov, "Moskova'nın Pekin'den Ukrayna'da askeri operasyon için yardım istemediğini" söyledi. CNN ve Wall Street Journal, Rusya'nın Çin'den askeri ve ekonomik destek istediğini duyurmuş, Pekin haberi yalanlamıştı.
 
14.33: Peskov, Kremlin'in Ukrayna'daki özel askeri operasyonun sona ermesi hakkında tahmini bir tarih vermediğini söyledi.
 
14.30: Peskov: "Rusya silahlı kuvvetleri, siviller için maksimum güvenliği sağlayarak Ukrayna'daki büyük yerleşim yerlerini tam olarak kontrol altına alma seçeneğini dışlamıyor."
 
14.29: Peskov: "Ukrayna'daki operasyonun başında Putin, silahlı militanların oralarda konuşlandırması nedeniyle, Kiev de dahil olmak üzere şehirlere derhal saldırmama talimatı verdi."
 
14.25: Avrupa Birliği, Rusya'ya değeri 50 bin euronun üzerindeki otomobillerin ve 300 euronun üzerindeki lüks malların ihracatını yasaklamayı görüşüyor.  BBC Rusça'nın haberine göre, Audi, BMW, Mercedes, Ferrari ve Porsche gibi Avrupa markalarının otomobilleri yasak kapsamına girecek.  Yeni yaptırım paketinin bugün açıklanması bekleniyor.
 
14.22: Rusya Başbakan Yardımcısı Husnullin: "İnşaat sektöründe, Rus karşılığının olmadığı her yerde, Çin veya Hintli ürünler kullanacağız."
 
14.17: Zelenskiy'nin ofisi: "Rusya ile müzakerelerde iletişim zor yürüyor. Anlaşmazlığın nedeni iki tarafın çok farklı siyasi sistemlerde olması."
 
14.14: Amsterdam Ortodoks Kilisesi, Rus Ortodoks Kilisesi'nden ayrılma kararı aldı. Kilise bölge konseyi, "Hafta sonu yapılan toplantı sırasında cemaat din adamları oybirliği ile karar alarak, Moskova Patrikhanesi'nin bir parçası olarak hizmet etmenin ve cemaat mensuplarına manevi olarak güvenli bir ortam sağlamalarının imkansız hale geldiğini, Konstantinopolis Patrikhanesi'nin yetkisi altına girmek istediklerini Başiskopos Elisey'e bildirdiler" denildi. (BBC)
 
14.09: Maliye Bakanı Siluanov, Rusya'dan ayrılan şirketlerin "3 ila 6 ay içinde iflas prosedürüne tabi tutulabileceklerini" söyledi. Daha önce süre 3 ayla kısıtlı olarak gündeme gelmiş, ancak Rusya Sanayici ve İşadamları Birliği, sürenin uzatılmasını önermişti. Önceki haberimizin ayrıntısı için tıklayın: Giden yabancılar için Rus iş dünyası devrede: "Şans tanıyalım"
 
14.07: Alman ilaç şirketi Bayer, Rusya'daki yatırımlarını, yeni iş projelerini ve reklam faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.  Şirket, Rusya ve Belarus'ta "temel sağlık ve tarım ürünlerinin tedariği hariç" tüm faaliyetleri durduracak.
 
14.04: 18 Mart cuma günü toplanacak Rusya Merkez Bankası Yönetim Kurulu'nun faiz kararı merakla beklenirken, Başkan Nabiullina'nın iki yıl sonra ilk kez kur kararının açıklanmasının ardından basın topantısı yapmayacağı bildirildi. 28 Şubat 2022'de banka yıllık faizi yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye yükseltmişti. (BFM)
 
14.00: Batı'nın yaptırım listesinde olan, İtalya'da yarım milyar dolarlık yatına el konulan milyarder iş adamı Andrey Melniçenko, "Acil olarak barışa ihtiyacımız var" dedi. Forbes'a konuşan Melniçenko, Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle küresel bir gıda krizi öngördü: "Bu krizin en büyük kurbanlarından biri tarım ve gıda olacak. Gübre fiyatları şimdiden fırladı. Bu durum, Avrupa'da daha da yüksek gıda enflasyonuna ve muhtemelen dünyanın en fakir ülkelerinde açlık ve kıtlığa yol açacak.”  Rus milyarder, geçen hafta yaptırım listesine alındıktan hemen sonra, merkezi İsviçre'de bulunan uluslararası gübre üreticisi Eurochem'deki hisselerinin tamamını elden çıkarmıştı.
 
13.54: Başkan Putin, Rus havayolu şirketlerinin kiraladığı yabancı uçakların kullanım haklarının Rusya'da tescil edilmesine ilişkin yasayı imzaladı.
 
13.52: Fitch, Rus şirketleri Rusya Postası, Rusya Demiryolları, Rosnano, Avtodor ve konut fonu DOM.RF dahil olmak üzere yedi Rus şirketinin notunu "C" ye düşürdü.
 
13.51: Kremlin, Putin'in Lüksemburg Başbakanı Xaver Bettel ile telefon görüşmesi yaptığını duyurdu. 
 
13.50: Ukrayna hükümeti, gayrımenkul alım satımlarının kaydını askıya aldı. Güvenlik gerekçesiyle emlak siciline erişim kapatıldı. 
 
13.48: Katarlı muadili ile Moskova'da görüşen Sergey Lavrov, "Rusya, insani koridorların oluşturulmasına ve insani yardım konvoylarının Ukrayna'ya ulaştırılmasına özel önem veriyor" dedi.
 
13.45: Vkontakte,  kullanıcıların Rusya'da bloke edilen Instagram'dan fotoğraf ve videolarını kendi platformuna aktarmalarına izin veren bir uygulama başlattı.
 
13.43: Bir grup anarşist eyemci, İngiliz hükümetinin yaptırım uyguldığı milyarder iş adamı Oleg Deripaska'ya ait olduğu iddia edilen Londra'daki bir malikaneyi ele geçirdi ve balkonuna "Bu bina kurtarılmıştır" afişi astı.
 
13.41: İsrail Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in "ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımları aşmak için bir yol olmayacağını" söyledi.
 
13.14: Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Reşetnikov, hükümetin ithalat gümrüklerini geçici olarak kaldırabileceğini söyledi. Bakan ayrıca yabancı şirketlerin lojistik problemler nedeniyle Rusya'dan çekildiğini aktardı. Reşetnikov'a göre lojistik bağlantılar yeniden kurulduğunda bu şirketlerin önemli bir bölümü geri dönecek. 
 
12.46: Avrupa piyasalarında doğal gaz fiyatları yüzde 9-16 oranında düşüş kaydetti. Kommersant'ın haberine göre bin m3 fiyatı 1240-1340 dolar arasında dalgalanıyor.
 
12.24: Donetsk Halk Cumhuriyeti karargahından yapılan açıklamada, Ukrayna birliklerinin Donetsk'te Toçka-U füzesi ile düzenlediği saldırı sonucunda 20 kişinin öldüğünü ve 9 kişinin yaralandığını bildirdi. Cumhuriyetli ideri Puşilin, ölenler arasında çocukların da olduğunu söyledi. Bir saat kadar önce yerel makamlar, Donetsk'in merkezindeki hükümet binası yakınında Ukrayna ordusunun attığı bir Toçka-U füzesinin havada vurulduğunu, 8 kişinin hayatını kaybettiğini, yaralılar olduğunu duyurmuştu. 
 
12.15: Rus şirketleri Evraz, Polymetal ve Petropavlovsk'un hisseleri, Londra FTSE borsası endeksinden çıkarılıyor.  Londra Borsası, bu kararın "büyük uluslararası brokerlerin söz konusu hisselerde alım satımı bırakmaları nedeniyle" alındığını bildirdi. (RBC)
 
12.13: Ukrayna, bireylerin ülkeden döviz çıkarmalarına yeni kısıtlamalar getirdi. Ukrayna Merkez Bankası, ülkeden 10 bin euroya kadar naktin belge gösterilmeden çıkarılabileceğini, artık bu rakamın üstünde döviz çıkarmak için banka hesabından çekildiğini belgelemek gerekeceğini duyurdu.
 
12.09: Rusya'nın Çin'den askeri ve ekonomik destek istediğine dair Wall Street Journal ve CNN tarafından duyurulan haber, Çin tarafından yalanlandı. (RBC) 
 
12.04: Yaptırımlar sonrası Rus turistler yeni destinasyon arayışına girerken, Vietnam, pandemi nedeniyle iki yıl boyunca yabancılara kapalı kalan sınırlarını 15 Mart'ta açacağını ve büyük bir Rus turist akını beklediğini duyurdu.
 
12.02: Fransa'nın AB'den sorunlu devlet bakanı Clément Beaune, Avrupa Birliği'nin Rusya'dan çelik ve alüminyum ithalatını yasaklama olasılığını tartışacağını söyledi.
 
12.01: McDonald's, 14 Mart'tan itibaren Rusya'daki faaliyetlerini durdurduğunu teyit etti, ancak "mevcut ürün satışı bitene kadar" bazı restoranların bugün çalışmaya devam edeceğini duyurdu.
 
11.59: Londra ICE borsasına göre, pazartesi günü işlemlerin ilk dakikalarında Avrupa'da spot piyasada vadeli işlemlerde gaz fiyatı yüzde 15 düşerek bin m3 için bin 300 doların altında fiyatlandı.
 
11.55: Kommersant gazetesi, Rus bankalarının on binlerce müşterisinin verilerinin son birkaç gün içinde internete sızdırıldığını yazdı.  Siber güvenlik şirketi Infosecurity'ye göre, üç gün içinde 100 binden fazla kredi kartı bilgisi "darknet"te paylaşıldı.
 
11.51: Yerel resmi kaynaklar, Donetsk'in merkezindeki hükümet binası yakınında Ukrayna ordusunun bir Toçka-U füzesiye yaptığı saldırıda, 8 kişinin hayatını kaybettiğini, yaralılar olduğunu duyurdu. Bazı Rus ajansları ölü sayısını 3 olarak duyurdu.
 
11.50: Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'den "Ukrayna topraklarındaki askeri-biyolojik faaliyetlerini netleştirmesini" talep etti.
 
11.49: Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Moskova'nın Ukrayna'ya BM barış gücü gönderilmesi için bir neden görmediğini, bu konunun henüz Güvenlik Konseyi gündeminde olmadığını" açıkladı. (Kommersant)
 
11.48: Ukrayna yönetimi, sabah saatlerinde Kiev'de bir apartmanın vurulduğunu açıklandı. Ukrayna devlet televizyonu, en az bir kişinin öldüğünü, üç kişinin de yaralandığını duyurdu.
 
11.45: Ukrayna yönetimi, Kiev yakınlarındaki Antonov uçak fabrikasının bombalandığını ve çıkan yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Fabrikada sivil ve askeri uçaklar üretiliyor. 
 
11.43: Meta Grubu Başkan Yardımcısı Nick Clegg, "Facebook ve Instagram'da hükümet liderlerine suikast çağrısında bulunan mesajların yayınını yasakladıklarını" açıkladı. 
 
11.41: Ukrayna devlet nükleer enerji kurumu Energoatom, ülkedeki tüm nükleer santrallerinin normlara uygun olarak çalıştığını, radyasyon, yangın  tehlikesi ve çevre koşulları açısından durumun "normal" olduğunu duyurdu. 
 
11.37: Zelenskiy'nin başdanışmanı Mikhailo Podolyak, Rusya ile bugün yapılacak müzakerelerin dördüncü turunda Kiev'in güvenlik garantileri ve Rus birliklerinin geri çekilmesini görüşmeyi planladığı bildirildi.
 
11.35: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da vurulan bir Rus Su-25 savaş uçağının pilotunun, uçağı üsse indirmeyi başardığını bildirdi.
 
11.21: Japon lastik üreticisi Bridgestone, Ulyanovsk şehrindeki fabrikasıda üretim faaliyetlerini ve Rusya'ya ürün teslimatlarını durdurdu.
 
11.16: Rusya'da halkın şu anda "yastık altında" 90 milyar dolardan fazla nakti olduğu hesaplandı. Merkez Bankası Ekim 2021'de hakın nakit dövizini 86 milyar dolar olarak hesaplamıştı. Bu tarihten sonra birikimlere 4-6 milyar dolar daha eklendiği belirtiliyor. (İzvestiya)
 
1.10: RBC: "Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova ile Kiev arasında varılacak olası bir anlaşmanın BM Güvenlik Konseyi kararıyla onaylanmasının gerekliliğini reddetmiyor."
 
11.08: Procter & Gamble, Rusya'da sattığı ürünlere rekor zam kararı aldı. Ariel, Fairy, Pampers, Gillette gibi ürünleride satış fiyatlarının ortalama yüzde 40 artırıldığı duyuruldu.
 
10.53: Donbass'taki Zasyadko kömür madeninde bombardımanlar yüzünden yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle 80'den fazla madencinin yeraltında mahsur kaldığı bildirildi. TASS , madencileri kurtarma çalışmalarının başladığını duyurdu. Son haberlerde işçi sayısı 83 olarak ifade edildi.
 
10.49: Rusya'nın en büyük online satış portalı Wildberries çöktü. Sadece Rusya'da değil, diğer ülkelerden yapılan bağlantılarda kişisel hesaplardaki tüm satın alma bilgilerinin kaybolduğu, yeni sipariş vermenin imkansız olduğu bildirildi.  Downdetector'a göre, şikayet sayısı kısa sürede 7 bin 500'ü geçti. En çok şikayet Moskova, St. Petersburg ve Soçi'den. Şirket yetkilileri, "Yakın zamanda normale döneceğimizi umuyoruz" açıklaması yaptı. (Business FM)
 
10.46: “Rezervleri dondurulan Rusya’yı Çin’le sıkı pazarlık bekliyor." Ayrıntılı haberi tıklayın.
 
10.27: Rusya Dışişleri Bakanlığı RIA Novosti'ye verdiği demeçte, BM merkezinin ABD'nin New York şehrinden tarafsız bir ülkeye taşınması fikrini desteklediğini açıkladı. Bakanlık, "bunun örgütün çalışmalarını daha az siyasallaştıracağı" düşüncesinde. 
 
10.19: Avrupa'nın en büyük boya üreticisi Akzo Nobel, tedarik zincirlerindeki kopuş ve Rusya'daki müşterilerinin ödeme sıkımtıları nedeniyle önümüzdeki haftalarda Rusya'daki operasyonlarında bir "çöküş" ihtimali gördüğünü duyurdu. Akzo Nobel CEO'su Thierry Vanlaker, FT'ye verdiği demeçte, “Bir veya iki ay içinde Rusya'daki iş hacmimizde önemlii düşüş bekliyoruz. Bunun nedeni ya hammadde tedarik edememekten, ya da büyük Rus alıcıların artık bize ödeme yapamayacak  duruma gelmesinden kaynaklanacak" dedi.
 
10.17: Rusya'da döviz transferleri ile ilgili yeni oluşturlan Maliye Bakanlığına bağlı komisyon: "Rusya'da yerleşik olmayanlar, Rusya vatandaşlarının yabancı bankalardaki hesaplarına maaş, kira veya temettü ödemesi için döviz yollayabilirler."
 
10.14: Rusya Maliye Bakanlığı: "Rusya'da yerleşik olanlar, şirketlerinin yurt dışındaki şubelerinin ya da temsilciliklerinin finansmanı için, geçen yılki tutarlarda kalmak kaydıyla yurt dışunda döviz transferi yapabilirler."
 
10.12: Rusya Maliye Bakanlığı, vatandaşların 1 Mart 2022'den önce açılan ve Rusya vergi makamlarına bildirimi yapılmış olan yabancı ülkeledeki hesaplarına para aktarabileceklerini duyurdu.
 
10.06: Moskova Borsası'nda saat 10.00'da başlayan döviz işlemlerinde dolar 115,5 rubleden, euro 121 rubleden işlem gördü.
 
10.02: Ukrayna'daki gelişmeler üzerine savunma için 100 milyar euro ek bütçe ayrıma kararı alan Almanya'nın ABD'den Lockheed Martin yapımı F-35 beşinci nesil savaş uçağı almaya karar verdiği belirtildi. Reuters'a konuşan bir kaynak, Almanya'nın F-35'leri eskimeye başlayan Tornado savaş uçakları yerine istediğini belirtti.  Almanya'nın filosunda nükleer bomba taşıma kapasitesi sadece Tornado savaş uçaklarında bulunuyor.
 
10.00: Hindistan'daki iş çevrelerinin önde gelen gazetelerinden Mint, Rusya ve Hindistan'ın ticarette dolar ve euro değil, ruble ve rupi cinsinden ödeme mekanizması üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Bu ticaret hattında Çin yuanının da dahil edilmesi planlanıyor. 
 
09.55: Güney Kore'nin en büyük konteyner taşıyıcısı şirketi HMM, iki uzakdoğu güzergahı üzerinden Rusya'nın Vostoçnı ve Vladivostok limanlarına mal teslimatını durdurdu. Şirket, bunun Rusya'ya uygulanan yaptırımlardan değil, Ukrayna'daki durum nedeniyle yük trafiğindeki düşüşten kaynaklandığını duyurdu.
 
09.50: RBC: Devlete ait şirketlerin projejelerini yürüten müteahhitlere kolaylık: Hükümet, Gazprom dahil büyük devlet şirketlerinden, "yaptırımlar nedeniyle sözleşme şartlarını yerine getirememeleri durumunda müteahhitlere ve tedarikçilere para cezası vermemeleri, aksine kontrat şartlarını ve bedellerini değiştirmeleri için" talimatını verdi.
 
09.39: 13 Mart Pazar günü Moskova'nın en büyük havaalanı Şeremetyevo'dan BDT dışı ülkelere sadece üç uçuş yapıldı. Bunların üçü de yabancı havayollarının seferleriydi: Air Serbia - Belgrad (Sırbistan), Etihad - Abu Dabi (BAE), Qatar Airways- Doha (Katar). Ayrıca Belavia ve Aeroflot uçakları Minsk'e uçtu.
 
09.35: Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), dün gece yarısı bloke edilen Instagram'ı bu sabah "resmi olarak yasaklı siteler" listesine kaydetti.
 
09.34: Ukrayna topraklarından ve Donbass bölgesinden Rusya'ya gelenlerin sayısı 250 bine yaklaştı.
 
09.31: Tayvanlı dizüstü bilgisayar ve bilgisayar ekipmanları üreticisi ASUS, Rusya pazarından ayrılma kararı almayı değerlendiriyor.
 
09.17: Rusya'daki 850 McDonald's restoranının gün gece kapanacağı duyurulmuştu. Ancak İzvestiya bu sabah okurlarına "havadis" verdi: "En azından Dobrininskaya metrosu çıkışındaki McDonald's bu sabah kapılarını açtı; hala çalışıyor."
 
09.14: Rusya Maliye Bakanı Siluanov, ülkenin döviz hesaplarının dondurulmasının Batı'nın "Rusya'yı yapay bir temerrüde zorlama" isteğinden kaynaklandığını söyledi, Rusya'nın devlet borçlarına dair yükümlülüklerini yerine getirmeye yetecek fonu olduğunu savundu.
 
08.03: SpaceX ve Tesla'nın CEO'su Elon Musk, Twitter mesajında, şirketlerinin Rusya'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle lojistik ve hammadde alımı da dahil olmak üzere "ciddi enflasyon baskısı" yaşadığını bildirdi. Musk, takipçilerini "enflasyonun önümüzdeki yıllarda hangi seviyeye ulaşacağını tahmin etmeye" davet etti.
 
07.59: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Moskova'nın ABD ve Avrupa'dan yaptırımları kaldırmasını istemeyeceğini, Batı'nın uyguladığı baskıya rağmen Rusya'nın rotasını değiştirme niyetinde olmadığını söyledi. Verşinin, Rusya'ya yaptırımların gayri meşru olduğunu ve herhangi bir sonuç vermeyeceğini savundu. (İzvestiya)
 
07.45: Çeçen lider Ramzan Kadırov, Kiev'in yaklaşık 25 km kuzeyindeki Gostomel kasabasında, Antonov havaalanı bölgesinde olduğunu ve askerleriyle Kiev'e hareket için "emir beklediğini" Telegram mesajıyla paylaştı. 
 
07.42: Macron ve Biden, Rusya'ya yönelik yaptırımları arttırma konusunda anlaştı. Macron, "Çözüm için Putin ile Zelenskiymasaya oturmalı" dedi.
 
07.37: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakereler bu sabah başlayacak ve online olarak yapılacak. Zelenskiy, heyetlerin Rusya ve Ukrayna devlet başkanarı arasında bir görüşme üzerinde anlaşmaya varması gerektiğini söyledi.
 
07.35: Kırım yerel hükümeti Başbakan Yardımcısı Georgi Muradov, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Kırım ve Donbass'ın kara koridoru ile bağlantısının tamamlandığını söyledi. Buna  göre, Kırım'dan Mariupol'a giden otoyol kontrol altına alındı.  Bu, yarımadayı Donbass sanayi bölgesi ile bağlayan önemli bir otoyol.
 
07.34: Avustralya 33 Rus iş adamı, bankacı ve ailelerine yaptırım kararı adı. Listede Roman Abramoviç, Aleksey Miller, Sergey Çemezov, Nikolay Tokarev. Igor Şuvalov, Kirill Dmitriev de var.
 
07.33: Printer, kamera ve elektronik cihaz üreticisi Japon şirketi Ricoh, Rusya'ya teslimatları durdurma kararı aldı.
 
00.19: Rusya'da Instagram gece yarısından itibaren resmen bloke edildi.
 
13 Mart Pazar
 
23.52: Rusya'da gece yarısı boke edilmesi beklenen Insagram'ın kullanıcılarından şikayetler gelmeye başladı: "Ulaşamıyoruz."
 
23.50: Almanya'da yapılan bir anket araştırmasına göre halkın yarısından fazlası Rusya'dan gaz ve petrol ithalatının yasaklanmasını istiyor. ZDF tarafından yapılan ankete katılanların yüzde 55'i yasağa destek verirken yüzde 39'i hayır dedi. Destek verenler içinde en fazla payı olan siyasi görüş Yeşiller oldu. Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı AfD partisi yanlıları, yasağa yüzde 22 ile en az destek verenlerden oldu. (Euronews)
 
23.06: Financial Times'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı iddiaya göre, Rusya Çin'den askeri teçhizat talep etti. Haberde, "Bu talep, Beyaz Saray'da Çin'in Rusya'ya destek sağlayabileceği ve Batı'nın Ukrayna'ya yardım etme çabalarını baltalayabileceği yönünde korkulara yol açtı" yorumu yapıldı. 
 
23.00: Zelenskiy, Lvov bölgesinin SBU (isthbarat) başkanını görevden aldı. Bu sabah bölgede, Polonya sınırna yakın Yavorovski askeri eğitim merkezi Rus füzeleriyle vurulmuştu. Ukrayna tarafı, merkezde yabancı eğitmenlerin bulunduğunu ve 35 kişinin öldüğünü bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı ise, "180 kadar yabancı paralı askerin imha edildiğini" duyurdu.
 
20.32: Hırvatistan Savunma Bakanlığı, Zagreb'e hafta içi düşen insansız hava aracının 120 kg'lık bir bomba taşıdığını ve aracın çarpmasıyla infilak ettiğini bildirdi .Bakanlık, "İHA toprak araziye değil  beton veya asfalt üzerine düşseydi sonuçların felaket olabilirdi" dedi. İHA'nın Ukrayna'dan havalanan Sovyet yapımı bir Tu-141 Strij olduğu açıklanmıştı.
 
22.23: İngiliz aktör Benedict Cumberbatch, "Ukraynalı mültecilere ev sahipliği yapmayı planladığını" söyledi. İngiltere hükümeti, Ukrayna'dan gelen mültecileri evlerinde barındırmayı kabul edecek vatandaşlarına ayda 350 £ (450 $) ödeyeceğini açıklamıştı.
 
22.20: Zelenskiy, Microsoft, Oracle ve SAP'yi, Rusya'daki müşterilerine ürün desteğini kesmeye çağırdı
 
21.34: Peskov: "Rusya-Ukrayna heyetler arası müzkarelerinde yeni turun, video konferans formatında 14 Mart Pazartesi günü yapılması planlanıyor."
 
21.08: McDonald's Rusya'da bu gece kapılarına kilit vuruyor. 850 restoran kapanıyor. 1990'da ilk açılan restoran olan Puşkin Meydanı'ndaki şube dahil, bugün MacDonald's'ların önünde yine kuyruk vardı. 62 bin çalışana maaşı ödenmeye devam edecek, şirket yetkilileri iyimser bir tahminle "Üç ay sonra tekrar kapıları açma" beklentisinde
 
20.21: Roman Abramoviç'in el konulma ihtimaline karşı, Barselona limanında bulunan 139 metrelik "Solaris" adlı yatını, AB üyesi olmayan Karadağ'ın Tivat limanına yolladığı bildirildi.
 
20.14: Berlin başta olmak üzere bazı dünya şehirlerinde Ukrayna yanlısı gösteriler düzenlenirken, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ta da bugün Rusya yanlısı bir miting yapıldı. K. Pravda ayrıca 
Varşova, Podgoritsa ve Sidney'de de Rusya'yı desteklemek için eylemler düzenlendiğini yazdı.  
 
19.43: ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan Çin'in üst düzey diplomatı Yang Jiechi ile görüşme gerçekleştirecek. Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Roma'da Pazartesi günü Çin Komünist Partisi üst düzey yetkilisi Yang Jiechi ile görüşecek. ABD Başkanı Joe Biden'ın üst düzey danışmanı Sullivan bir süredir, ABD ve AB müttefiklerinin yaptığı gibi Rus ekonomisine yaptırımlar uygulanması konusunda Çin üzerinde baskıyı artırmak üzerine çalışıyor. ABD'li yetkililere göre, Pekin'in şu ana kadar bu yönde bir girişimi olmadı.
 
19.37: Rusya Atom Enerji Kurumu Rosatom: "Çernobil nükleer santrali, tamamen eski haline getirildi.  Bu amaçla Sovyet döneminden kalan Belarus enerji sistemi kullanıldı. Her şey planlandığı gibi, yolunda gitti."
 
19.13: Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Ukrayna'da yaşananlar ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle küresel bir mali kriz tehdidi görmediğini, ancak yaptırımların Rusya'da derin bir resesyona yol açacağını söyledi.
 
19.10: Rusya İçişleri Bakanlığı: "Moskova'da izinsiz gösterilere katılan yaklaşık 300 kişi gözaltına alındı." (Kommersant)
 
19.07: Kiev şehir yönetimi, bir abluka durumunda başkentin iki hafta yetecek gıda stoğu olduğunu duyurdu.
 
18.57:  Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, bu sabah Lvov bölgesinde, Yavoriv askeri eğitim kampına düzenlenen saldırıda "180 yabancı paralı askerin ve yabancı silahların imha ediildiğini" açıkladı. Bakanlık birfinginde ayrıca bir Su-24 ve 11 insansız hava aracının düşürüldüğü, beş yerleşim birimininin daha kontrol altına alındığı ve birliklerin 9 kilometre ilerledikleri belirtildi.
 
17.56: Amerikan markası Vans, Rusya pazarından çekilme kararı aldı. Online mağazada şirket spor ayakkabı siparişlerini almıyor. 
 
17.52: ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy R. Sherman, “Fox News Sunday” programına verdiği demeçte, Rus diplomatların  Rusya ekonomisine uygulanan yoğun yaptırımlar nedeniyle Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için “gerçek, ciddi müzakereler yapmaya kısmen istekli olduklarını", ancak Başkan Putin'in geri adım atmama konusunda kararlı olduğunu söyledi.
 
17.50: Rusya Fırıncılar Birliği, yüzde 5'i bulan maliyetten kaçınmak için ekmekleri ambalajsız olarak satma kararı aldı.
 
17.49: ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü John Kirby, Pentagon'un Ukrayna'da "yakın bir kimyasal veya biyolojik saldırı tehlikesi olduğuna dair somut bir işaret görmediğini" söyledi.
 
17.48: ABD, yeni yaptırım listesini yayınladı. Listede alkollü içecekler, tütün ürünleri, lüks tüketim maddeleri, parfüm ve kozmetik ürünleri de yer alıyor.
 
17.46: Belarus Savunma Bakanlığı, birliklerini Ukrayna'ya göndermeye hazırlandığı iddiasını yalanladı.
 
17.45: Rusya'da yasaklanan Instagram'ın 60 milyona yakın kullanıcısı olduğu, yılllık reklam gelirinin 100 milyon doları bulduğu bildirildi.
 
17.22: Rus ordusu, Ukrayna'nın Severodonetsk kentinin kısmen abluka altına alındığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Severodonetsk'te Lugansk Halk Cumhuriyeti'ne bağlı birimler şehrin doğu ve güney kısımlarını ablukaya aldı" dedi. 100 bin nüfuslu şehir, Harkov ile Lugansk arasında bulunuyor.
 
17.20: Kremlin sözcüsü Peskov, Putin ile Zelenskiy arasında bir görüşme olasılığını hiçbir zaman reddetmediklerini, ancak önce "gündeminde ne olacağını ve ne gibi bir sonuç beklendiğini anlamaları gerektiğini" yineledi. 
 
17.16: Kommersant gazetesi bugün askeri operasyon karşıtlarının izinsiz protesto gösterilerinde 600'den fazla kişinin gözaltına alındığını yazdı.
 
17.14: Rosgvardiya (Rus Muhafız Ordusu)  Başkanı Viktor Zolotov özel operasyon hakkında konuşurken, "Evet, her şeyin istediğimiz kadar hızlı gitmediğini söylemek istiyorum” dedi. (Kommesant)
 
16.57: Zelenskiy, bugüne kadar yaklaşık 125 bin kişinin insani yardım koridorları aracılığıyla çatışma bölgelerinden tahliye edildiğini söyledi. Zelenskiy, "Öncelik 400 bin kişinin mahsur kaldığı, su ve yiyeceğin tükendiği Mariupol" dedi.
 
16.54: Müzakerelere video konferans formatında devam ederken,  Rus tarafından "taraflar arasındaki anlaşmaların gerilimi azaltmaya ve birçok insanın yaşamını kurtarmaya yardımcı olacağı" mesajı geldi.  Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, “Prensip olarak hiçbir pozisyondan taviz vermeyeceğiz. Rusya artık bunu anlıyor. Rusya şimdiden yapıcı bir şekilde konuşmaya başladı. Birkaç gün içinde kelimenin tam anlamıyla bazı sonuçlara ulaşacağımızı düşünüyorum” dedi. Rusya'nın müzakere heyeti üyesi Leonid Slutsky ise görüşmelerin başlamasından bu yana Ukrayna ile somut ilerleme kaydettiklerini söyledi. TASS ajansının aktardığına göre, Slutsky, iki heyet arasında yakın zamanda ortak bir pozisyonda uzlaşmanın mümkün olabileceğini belirtti.  Sutsky "taraflar arasındaki anlaşmaların gerilimi azaltmaya ve birçok insanın yaşamını kurtarmaya yardımcı olacağı" mesjını verdi. Bu açıklama. Macron ve Scholz'un dünkü telefon görüşmesinde "Putin'in savaşı sona erdirme konusunda istekli olmadığını" söylemelerinden sonra geldi.
 
16.49: Daha önce New York Times gazetesi için çalışan ve belgesel çekimi yapan gazeteci Brent Renaud'in Kiev yakınlarındaki çatışma bölgesi Irpin'de açılan ateş sonucu öldürüldüğü bildiriliyor. Yanındaki bir gazetecinin de yaralandığı belirtildi. Kyiv Post gazetesi, haberi yerel yetkililere teyit ettirdiğini duyurdu. New York Times ise gazetecinin en son 2015'te kendileri için çalıştığını
 
14:43 Rusya Maliye Bakanı Siluanov: "Batılı ülkeler Rusya'nın 640 milyar dolarlık altın ve döviz rezervlerinin yaklaşık yarısını, 300 milyar dolarımızı dondurdu. Ama Rusya'nın yeterli yeterli fonu var.
 
Öte yandan Batı, Rusya'nın yuan rezervlerine erişimini kısıtlaması için Çin'e baskı yapıyor.
 
Rusya, kamu borcu yükümlülüklerinden vazgeçmiyor, ancak Batılı ülkeler altın ve döviz rezervleri üzerindeki blokeyi çözene kadar bunu ruble olarak ödeyecek."
 
12.25: Ukrayna'nın Mariupol kentinde 34'ü çocuk 86 Türk'ün sığındıkları Süleyman Camisi'nde mahsur kaldıkları açıklandı. Dışileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, vatandaşların tahliyesiyle ilgili olarak, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan destek istediklerini söyledi. (BBC)
 
12.19: DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'dan anı: "Rusya Merkez Bankası heyet istedi, gönderdik". Tıklayın
 
12.01: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rus basınına demecinde Moskova ve Kiev’in müzakerelerde uzlaşmaya yaklaştığını söyledi. Podolyak, “Karşılıklı hukuki formatlar belirlenir belirlenmez bir toplantı planlanacak. Görüşmelerin dördüncü turu. Yarın veya ertesi gün olabilir. Tüm sorunları ele aldık ve şu anda bunların hukuki formatları üzerinde çalışıyoruz” dedi.  Podolyak, müzakerelerin sonucunun bir dizi küresel askeri ittifaka karşı endişeleri olan Rusya’nın almak istediği güvenlik garantilerini de dikkate alması gerektiğine vurgu yaparak, “Bu tür durumların tekrar yaşanmaması için bu çıkarları bir şekilde koruyan, Ukrayna'yı zarar görmekten koruyan tekliflerimiz var. Bir kez daha şunu vurgulamak istiyorum; Rus tarafı duruma artık çok daha olumlu bakıyor” diye konuştu. (Sputnik)
 
11.56: The Guardian, "Yavoriv'deki son saldırı, Rusya'nın ülkenin batısındaki saldırılarını hızlandırdığını ve Ukrayna'ya gelen batılı askeri ve insani yardım sevkiyatlarına yönelik olabileceğini gösteriyor" diye yazdı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov dün, "Ukrayna'ya pervasızca yollanan yabancı silahların bulunduğu konvoylar Rus ordusu için meşru hedefler olacak" uyarısında bulunmuştu. Polonya sınırındaki Lviv bölgesinin Yavoriv kentindeki üssün, Batı'dan gelen silahların dağıtımında kullanıldığı bildiriliyordu.
 
11.52: İngiliz The Guardain gazetesi yazarı Peter Beaumont: "Pazar günü erken saatlerde Rus füzeleri ile vurulan Yavoriv yakınlarındaki Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi, Rus medyasının daha önce Ukrayna'daki gizli NATO üssü olarak nitelenmişti. Üs son zamanlarda ABD, Kanada, İngiliz, Polonya ve Litvanya'dan görevlileri de dahil olduğu uluslararası bir askeri girişimle büyük ölçüde geliştirilmişti."
 
11.38: Uluslararası danışmanlık şirketi IBA'ya göre, Rus havayolu şirketlerinin elinde ülke dışından kiralanan 523 uçak bulunuyor.  Havacılık danışmanlık şirketi Ishka'ya göre, bu uçakların değeri 12 milyar dolara yakın. 
 
11.34: Rusya'nın bu sabah Ukrayna'nın kuzeybatısında, Polonya sınırına 25 kilometre mesafedeki bir bölgedeki bir askeri eğitim üssüne düzenlediği füze saldırısının, "Batı'dan silah sevkiyatını engellemeyi amaçladığı, Polonya tarafından konuşlanmış NATO kuvvetleriyle tehlikeli bir yakınlaşmaya neden olduğu" haber veriliyor. Batılı ajanslar saldırıda Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'nin vurulduğunu ve ölenler olduğunu iddia etti. (NY Times)
 
11.31: Ukrayna'nın batısındaki Yavoriv askeri kompleksine bu sabah Rusya'nın düzenlediği saldırıda yaralanan yaklaşık 300 kişinin Lvov'deki hastanelere kaldırıldığı bildirildi. (NY Times)
 
11.30: AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türk NTV kanalına verdiği demeçte, "Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarının hemen etkili olmasının imkansız olduğunu, zaman ihtiyaç olduğunu” söyledi.
 
10.55: Moskovski Komsomolets gazetesi: "Rus havayollarının kullandığı uçakların yeni, büyük bir derdi var: Yaklaşık 750 uçağın, Bermuda'da kayıtlı olduğu ortaya çıktı. En fazla uçak oradaymış. Şimdi bir sorun var:  Bermuda, 'bizim' uçaklarımızın uçuşa elverişlilik sertifikalarını askıya aldı. Ve bu belge olmadan havalanamayacaklar."
 
10.53: Daha önce sigorta sorunları nedeniyle Rusya uçuşlarını iptal eden Kazak havayolu Qazaq Air, seferlerine yeniden başladığını duyurdu.
 
10.51: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, son iki günde Donbass bölgesine ve Ukrayna'nın diğer yerleşimlerine 330 tondan fazla insani yardım malzemesi ulaştırıldığını açıkladı.
 
10.47: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin başdanışmanı Mihail Podolyak, müzakerelerde taraflar özellikle ateşkes ve askerlerin geri çekilmesiyle ilgili "farklı önerileri" tartışıyorlar ve uzlaşılan noktaları anlaşma için formule etmeye başladılar.  Müzakereler dün video konferans yöntemiyle yapılmıştı.
 
10.45: Rusya İçişleri Bakanlığı, ülkeye giriş yapan yabancı vatandaşların göç idaresine registrasyon yaptırma süresinin 7 günden 30 güne çıkarılmasını hükümete önerdi.
 
10.43: İngiltere, Ukrayna'dan gelen mültecileri evlerinde barındırmayı kabul edecek vatandaşlarına ayda 350 £ (450 $) ödeyecek.
 
10.40: Trump, "şu anda ABD yönetiminde Putin ile müzakere edebilecek kapasitede kimse olmadığını" savundu. Eski başkan, "Biden'ın zayıflığı, korkaklığı ve beceriksizliğinin üçüncü dünya savaşıa kadar uzanacak bir küresel askeri çatışmaya yol açabileceğini" iddia etti.
 
10.37: SuperJob.ru anketine göre, Rusya'da her üç kişiden biri Rus-Çin ortak ödeme sistemi "Mir-UnionPay"den kart edinmek istiyor.
 
10.32: Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin bir günde Ukrayna topraklarında 14 km ilerlediğini duyurdu. Açıklamaya göre Blagodatnoye, Vladimirovka, Pavlovka ve Nikolskoye yerleşimlerinde kontrol ele geçirildi.
 
10.33: Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Ukrayna'nın 3 bin 687 askeri altyapı tesisinin devre dışı bırakıldığını, 99 uçak, 128 dron, bin 194 tank ve diğer zırhlı araç imha edildiğini söyledi.
 
10.21: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy cumartesi günü yaptığı açıklamada, savaşta tahminen bin 300 Ukraynalı askerin öldüğünü söyledi. 
 
 
12 Mart Cumartesi
 
22.29: Biden Ukrayna'ya 200 milyon dolarlık silah yardımını onaylarken, Reuters'in bildirdiğine göre, yeni askeri yardım paketi, tanksavar ve uçaksavar sistemlerini de içerecek.
 
21.22: Rusya'dan çıkma kararı alan sigara üreticisi British American Tobacco'nun (BAT) şirketin üretim ve dağıtım dahil tüm işlerinin yönetimini yerel distribütöerlerinden SNS Group'a devredeceği, jeopolitik durumun normalleşmesi halinde Rusya'ya "kaldığı yerden dönmeyi planladığı" bildiriliyor. (Kommersant) 
 
20.49: İngiltere'nin askeri operasyon başlamadan bir ay önce Rusya'dan rekor seviyede, 2,6 milyar sterlin değerinde hammadde satın aldığı bildirildi. İngiltere bu alımları yaptırım kararuyla kesti. (Kommersant)
 
20.25: AB Yüksek Temsilcisi Borrel: "Avrupa Birliği, Rusya'nın NATO ülkelerinden birine karşı askeri operasyonunu genişletebileceğinden ciddi endişe duyuyor. AB, Ukrayna'daki duruma askeri yollarla müdahale etmeyecek,  ancak Rus ekonomisine darbe vuracak."
 
20.20: PayPal, 18 Mart'tan itibaren Rusya ile çalışmayacağını ve tüm hesapları bloke edeceğini açıkladı.
 
20.14: Ünlü Brezilyalı yazar Paulo Coelho, "Ukrayna'daki durumun Rus düşmanlığını haklı çıkarmak için kullanıldığını" savundu. 
 
20.13: ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı'na Ukrayna'ya 200 milyon dolarlık askeri yardım gönderme yetkisi veren bir kararnameyi imzaladı.
 
20.11: Fransız Liberation gazetesi, Putin'le görüşmede Macron'un silahlı kişilerce kaçırılan Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un serbet bırakılması talebini de gündeme getirdiğini yazdı.
 
20.05: MHP lideri Devlet Bahçeli, Rusya'ya uygulanan yaptırımlarla ilgili, "Savaşı tahrik eden yaklaşımlara dikkat etmek lazım. ABD bu konuda kendisine çekidüzen vermelidir" dedi.
 
19.42: Rusya'da askeri operasyonun hemen ardından hisse işlemlerine kapanan Moskova Borsası'nda tatil uzuyor. Merkez Bankası 14-18 Mart arası borsanın normal seanslarının kapalı olacağını duyurdu. Sadece şirketlerin ruble cinsinden geri alımları için istisna yapılacak. 
 
19.31: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakereler bugün video konferans formatında gerçekleşti. 
 
18.40: Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ülkesinin 1999'daki bombardımanı unutmadığını ve NATO'ya üye olmayacağını söyledi. Vucic, "Rusya karşıtı histeri şu anda dünyayı yönetiyor, ancak Sırbistan Çaykovski'yi asla yasaklamayacak" dedi.
 
18.38: Ukrayna hükümeti gübre ihracatını yasakladı. 
 
18.34: Fransa, önümüzdeki saatlerde Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıklanabileceğini duyurdu. Elysee Sarayı'nın bu açıklamayı Putin, Macron ve Scholz arasında bugün yapılan telefon görüşmesinin ardından yaptı.
 
18.33: Deutsche Bank'ın ardından Commerzbank da Rusya'daki faaliyetlerini durdurma kararı aldı
 
18.15: Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs Rusya'dan çekileceğini duyurdu. Goldman, bu yönde karar açıklayan ilk Wall Street kurumu oldu.
 
17.30: Zelenskiy, Ukrayna'nın hava savunma sistemlerine ihtiyacı olduğunu, Kiev'in krediyle satın almaya hazır olduğunu kaydetti.
 
17.28: Zelenskiy, Rusya ile müzakerelere hazır olduğunu, barış sürecinin sözde değil pratikte başlatılacağına dair umudu olduğunu söyledi.
 
17.26: Zelenskiy, İsrail Başbakanı Bennnett'in müzakerelerde önemli bir rol oynayabileceğine inandığını söyledi: "İsrail, güvenliğimizin garantörleri arasında olabilir."
 
17.25: Zelenskiy, NATO üyelerinin "Ukrayna uğruna birleşme cesaretini gösteremediğini" söyledi.
 
17.23: Zelenskiy Rusya ile müzakereler hakkında konuştu: "Sorunlar tartışılıyor, bir konuda anlaşmaya başladılar."
 
17.01: Çavuşoğlu ve Lavrov'un Ukrayna'daki son gelişmeleri telefonda ele aldığı bildirildi.
 
16.57: Putin, Macron ve Scholz arasındaki telefon görüşmesinin ardından Kremlin'den açıklamalar: 
 
Putin, "Ukrayna'nın aşırı milliyetçi güçlerinin, sivillerin tahliyesi için yapılan operasyonları sistematik olarak bozduğunu" söyledi.
 
Putin, Macron ve Scholz'dan "Ukrayna'daki milliyetçiilerin suç teşkil eden eylemlerinin durdurulması için Kiev üzerinde baskı yapmalarını" istedi.
 
16.56: MoneyGram ödeme sistemi Rusya'da çalışmayı askıya aldı.
 
15.42: Avrupa'da Rusya vatandaşlarının uçabildiği nadir ülkelerden olan Sırbistan'ın milli havayolu Air Serbia, Rusya'da verilen Visa ve MasterCard kredi kartlarıyla artık ödeme kabul etmediğini duyurdu.
 
15.38: Ukrayna'dan tek yanlı bağımsızlık ilan eden Donets Halk Cumhuryeti'nin lideri Denis Puşilin, Ortadoğu'dan gelenler dahil, gönüllülerin yakında Donbass cumhuriyetlerinin askeri güçlerine katılmalarını beklediklerini söyledi. 
 
15.37: Azerbaycan Enerji Bakanlığı, Avrupa'ya sevkiyat için yeterli gaz rezervine sahip olduğunu ve isteyen komşu ülkelere de gaz arzını artırmaya hazır olduğunu duyurdu.
 
15.35: Komünist Parti lideri Gennadi Zyuganov, Batılı ülkelerin kendisine uyguladığı yaptırımları bir "şeref madalyası" ve "halklar arasındaki barış ve dostluk mücadelesindeki çalışmalarının bir ödülü"  olarak gördüğünü söyledi.
 
15.34: İngitere Premier Lig birliği, Chelsea'nin sahibi Roman Abramoviç'i kulüp yönetiminden uzaklaştırdı. Karar, İngiltere hükümetinin yaptırım uygulaması sonrasında alındı.
 
15.33: Belarus, ülkeden tahıl türleri ihracatı yasağını altı ay uzattı.
 
15.30: Milyarder iş adamı Vladimir Potanin, Norilsk Nickel'in vadesi gelen döviz cinsinden eurobond borçlarını ödemesine hükümetin izn verdiğini söyledi. Potanin, RBC'ye verdiği demeçte, "Aksi takdirde, Norilsk Nickel vadesi gelmeyenler dahil, tüm borçları için çapraz temerrüde düşerdi ve fatura 0.5 milyar doları bulurdu" dedi.
 
15.28: The Telegraph: "Chelsea, Abramoviç'e yönelik yaptırımlar nedeniyle iflas edebilir ve sezonu tamamlayamayabilir."
 
15.26: Sony Pictures, Rusya'daki tüm faaliyetlerini durdurdu. Yeni "Spider-Man" filminin dijital gösterimi de iptal edildi.
 
14.32: Almanya Ekonomi Bakanlığı: "Sonbahara kadar Rus kömüründen tamamen vazgeçmeyi planlıyoruz. Yıl sonunda kadar Rus petrolünden bağımsız hale gelebiliriz. Ancak en zoru Rus gazını reddetmek."
 
14.27: Scholz ve Macron'un Putin ile dün yapmaları beklenen telefon görüşmesi şu anda gerçekleşiyor.
 
13.28: Portekiz'de Porto şehrinin hahambaşı Daniel Litvak gözaltına alındı. Hahambaşının, Roman Abramoviç'e "Sefarad Yahudilerinin soyundan geldiğine dair sahte belge tanzim ederek  Portekiz vatandaşlığı almasına yardım etmekle" itham edildiği bildiriliyor. (DW)
 
12.57: Ryabkov: "Ukrayna'ya pervasızca yollanan yabancı silahların bulunduğu konvoylar Rus ordusu için meşru hedefler olacak."
 
12.55: RBC: "Aeroflot Strateji, Hizmet ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Andrey Panov şirketteki görevinden ayrıldı ve Rusya'yı terk etti."
 
12.51: Ryabkov: "Rusya, ABD'yi Ukrayna'ya silah transferinin sonuçları konusunda uyardı."
 
12.41: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Biden'ın 3. dünya savaşıyla ilgili açıklamalarının "sinirleri germeye yönelik bir girişim olduğunu" savundu. Rus diplomat, "Washington'un Rusya ile güvenlik konulu müzakerelerde gündemi değiştirmeye yönelik girişimlerinin stratejik bir yanlışa dönüştüğünü" söyledi.
 
12.40: Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler, Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
 
12.31: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, Washington'un hazır olması halinde Rusya'nın ABD ile güvenlik görüşmelerini yeniden başlatabileceğini söyledi.
 
12.29: "Zelenskiy'nin danışmanı, Batı'da dondurulan Rusya Merkez Bankası fonlarının şimdiden Ukrayna'ya ayrıldığını iddia ediyor. Rakam 300 milyar dolardan fazla." (K. Pravda)
 
12.04: Gürcistan Savunma Bakanlığı, 20-25 Mart tarihleri ​​arasında NATO ile Gürcistan'da bir ortak tatbikat yapılacağını duyurdu.
 
12.01: Rus milyarder Andrey Melniçenko'nun yarım milyar dolar değerindeki, 143 metrelik yatına İtalya'nın Trieste limanında el kondu. Melniçenko, AB yaptırım listesine alınan isimler arasındaydı. İş adamı, şirketleri başka sahiplerine devretti ve yönetim kurullarından ayrıldı ama yatını kurtaramadı.
 
11.28: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Rusya-Ukrayna krizinde enerji riski" konusunda "Bizi etkilemeyeceğini öngörüyoruz" dedi. Akkuyu Nükleer Santrali'yle ilgili de konuşan Bakan Dönmez projede gecikme olmayacağını belirtti.
 
10.40: Çin'in Ukrayna'ya yaptığı ilk insani yardım sevkiyatının, ülkenin batısında, cephe hattından uzakta bulunan Çernivtsi şehrine ulaştığı bildirildi. Çin devlet medyası, sevkiyatın battaniye, ısıtma cihazı ve el feneri gibi yardımlardan oluştuğunu açıkladı. 
 
10.37: Dönüş uçuşlarının iptali yüzünden Tayland'da mahsur kalan çok sayıda Rusya vatandaşları şimdi de vize sorunu yaşıyor. Sadece Pattaya'da, 30 günlük vizeleri sona erdiği için onlarca turistin "illegal" duruma düştüğü bildiriliyor. (M. Komsomolets)
 
10.35: Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı, yurt dışındaki Rusya vatandaşı öğrencilerden Rusya üniversitelerine yatay geçiş için yüzden fazla başvuru alındığını duyurdu.
 
10.32: The Wall Street Journal: "Roman Abramoviç'in Amerikan hedge fonlarındaki varlıkları, İngiliz hükümetinin yaptırım kararı sonrası bloke edildi."
 
10.31: eBay, teslim adresi Rusya olan tüm işlemleri durdurdu.
 
10.29: Yaptırımlar yüzünden Rusya'nın bir çok şirket tarafından sigorta kapsamı dışında tutulmasının yarattığı sıkıntı sürüyor. Son olarak Kazakistan havayolu Qazaq Air, Rusya'ya uçuşlarını askıya aldı. 
 
10.27: Gazprom, Avrupalı ​​alıcılarla olan anlaşmalara uygun olarak Ukrayna üzerinden düzenli olarak transit gaz tedarikinin sürdüğünü duyurdu. Günlük 109,5 milyon metreküp gaz sevkedildiği belirtildi.
 
10.18: Instagram'ın CEO'su Adam Mosseri, "sosyal ağı engellemenin 80 milyon Rus'u birbiriyle ve dünyanın geri kalanıyla iletişimden koparacağını" söyledi.
 
10.17: Rusya Savunma Bakanlığı bu sabah uzun menzilli füzelerle Ukrayna'nın askeri altyapı tesislerine yeni saldırdı düzenlendiğini duyurdu. Son saldırıda Vasilkovo'daki askeri havaalanı ve Brovarı'daki ana radyo ve elektronik istihbarat merkezinin devre dışı bırakıldığı belirtildi. Vasilkovo, Kiev'in güneyinde bulunuyor. Bu sabahi operasyonda iki Bayraktar TB-2 ve bir Toçka-U olmak üzere beş İHA'nın düşürüldüğü belirtildi.
 
10.15: Rusya Savunma Bakanlığı, askeri operasyonun başlangıcından bu yana Ukrayna'nın askeri altyapısına ait 3 bin 491 hedefin vurulduğunu duyurdu. Ayrıca, 123 insansız hava aracı, 1127 tank ve diğer zırhlı araç, 115 roket rampası, 423 sahra topu ve havan topu, 934 adet özel askeri aracın imha edildiği bildirildi.
 
00.27: Rusya ile bağlarını kesmediği için bazı yatırımcıların ve politikacıların baskısına maruz kalan Deutsche Bank geri adım attı. Daha önce "Rusya'da iş yapan çok uluslu firmaları desteklemesk için kalacağını" duyuran banka, cuma akşamı, "Rusya'da kalan faliyetlerimizi kapatma sürecindeyiz" diyerek çekilme kararını açıkladı. 
 
00.22: ABD Hazinesi yeni yaptırım listesine Duma Başkanı Volodin, Komünist Parti lideri Zyuganov ve milyarder iş adamı Vekselberg'i de dahil etti.
 
11 Mart Cuma
 
23.42: Rusya Merkez Bankası, Rusya dışındaki bir bankadan ve elektronik cüzdanlardan ülkedeki hesaplara transfer edilen dövizlerin, 12 Mart'tan itibaren bankanın resmi döviz kuru üzerinden yalnızca ruble olarak ödeneceğini açıkladı. 
 
23.41: Reyting kuruluşu Fitch; Lukoil, Gazprom, Tatneft'in kredi notunu bir kez daha tekrar düşürdü.
 
23.20: Putin'in bugün Kremlin'de beş saat görüştüğü Lukaşenko'ya yeni, modern askeri teçhizat sağlama sözü verdiği bildirildi. Belarus devlet haber ajansı BelTA, Putin ile Lukaşenko'nun anlaştığını, yeni silahların Minsk'e verileceğini duyurdu.
 
22.42: Rusya yaptırımlarına Pink Floyd da katıldı. Efsane rock grubunun Twitter'dan yayınladığı açıklamada, grubun 1987'den bugüne kadarki tüm müzik kayıtlarının Rusya ve Belarus'taki dijital müzik platformlarından kaldırılacağı açıklandı.
 
22.36: ABD Dışişleri Bakanlığı, Kremlin Sözcüsü Peskov'un eşi Tatyana Navka (eski artistik patinaj olimpiyat şampiyonu) ve yetişkin çocuklarının da yaptırım kapsamına alındığını açıkladı. 
 
21.59: Türkiye ve Rusya savunma bakanları Akar ile Şoygu, bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmenin Türk tarafının davetiyle gerçekleştiği belirtildi.
 
21.55: Moskova saatiyle 19.00'da dolar 114.25 rubleden, euro 121,03 rubleden Moskova Borsası'nda işlem gördü.
 
21.51: Meta, yeni Facebook ve Instagram politikasının yalnızca Ukrayna'da geçerli olacağını ve "yerel kullanıcıların Rus birliklerine yönelik öfkelerini dile getirmesine" izin vereceğini söyledi. Meta ayrıca, Facebook ve Instagram'ın Rus düşmanlığına ve Ruslara karşı herhangi bir ayrımcılığa müsamaha göstermeyeceğini duyurdu.
 
21.48: Nestle, Rusya'da sattığı ürünlerin yüzde 90'ından fazlasının yerli üretim olduğunu ve faaliyetlerin aksamadam sürdürüleceğini açıkladı.
 
21.46: AB Yüksek Temsilcisi Borrell, yarın açıklanması beklenen dördüncü yaptırım paketinin, Rusya hükümetinin Ukrayna politikasını destekleyen kişi ve şirketleri kapsayacağını duyurdu.
 
21.18: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği'nin Ukrayna'nın Çernivtsi şehrine taşınmakta olduğunu bildirdi.
 
21.03: ABD Başkanı Biden'den son açıklama: "ABD, Rusya'nın NATO'yu tehdit edecek herhangi bir adımına, bu bir dünya savaşına yol açsa bile yanıt vereceğiz."
 
21.00: Rusya Savunma Bakanlığı: "Batı'dan alınan taşınabilir hava savunma sistemlerini kontrolsüz bir şekilde dağıtan Kiev rejimi, sivil uçaklara yönelik uzun vadeli terörist saldırı tehdidi yaratıyor."
 
20.58: Biden: "12 bin ABD askeri Rusya sınırlarına sevk edildi, ABD NATO ülkelerinin her karışını koruyacak."
 
20.55: Amerikan sağıklı beslenme ürünleri şirketi Herbalife, Rusya operasyonlarına son verme kararı aldı.
 
20.54: Pencere profilleri, su zeminleri ve ısıtma boruları üreticisi Alman şirketi Rehau, Rusya'da faaliyetlerini durdurma kararı aldı. 
 
20.38: YouTube, Rus devlet medyasının kanallarını bloke etmeye başladı.
 
20.14:  Rusya'da Instagram için alınan yasaklama kararı bugün değil, 14 Mart'ta yürürlüğe girecek. Roskomnadzor, "Aktif Instagram kullanıcılarının fotoğraf ve video materyallerini diğer sosyal ağlara aktarması, bağlantılarını ve abonelerini bilgilendirmesi zaman alacağından, Roskomnadzor, Instagram'a erişim kısıtlamasını 14 Mart 00:00'da tbaşlatmaya karar verdi. Kullanıcılara ek 48 saat süre tanındı" açıklaması yaptı.
 
20.00: British American Tobacco, Rusya'daki faaliyetlerini durduracağını açıkladı. Şirket Pall Mall, Camel, Kent, Lucky Strike, Yava gibi sigaraların da üreticisi ve dağıtıcısı. (Reuters).
 
19.39: Başkan Biden, Rusya'ya dolar banknot yollanmasını yasaklayan kararı imzaladı. Daha önce AB, Rusya'ya euro banknot teslimatına son vermişti.
 
19.09: ABD Senatosu, Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık yardımı da içeren bütçe tasarısını onayladı. Tasarı, 31 senatörün "hayır" oyuna karşılık 68 senatörün "evet" oyu ile kabul edildi.
 
19.07:  Biden, "G-7 ülkeleri de Rus oligarklarına karşı adımlar atıyor. Burada haksız kazanç sahibi oligarklara karşı adım atıyoruz. Rus halkından para çalan insanlar bunlar. Yaptırımların acısını çekmeliler. Onların, kendi ülkemizde üretilen yüksek değerli ürünleri almalarına da engel getireceğiz. Bu adımlarla Putin'e daha da bir ağır darbe indireceğiz. Yaptırımlarımız Rus ekonomisine çok ciddi bir darbe indiriyor. Rublenin değeri yüzde 50 azaldı, 140 ruble 1 dolara denk geliyor. Moskova borsası 2 hafta kapalı kaldı, ekonomi çökmesin diye. Rusya'nın kredi notu çöp statüsüne indi. Her gün Rusya'dan ayrılan şirketlerin sayısı artıyor" dedi.
 
19.00: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, mayıs ayında "2027 yılına kadar Rus doğalgazı, petrolü ve kömürünü aşamalı olarak kullanımdan kaldırma planını ve enerji piyasasına ilişkin bir reform taslağını hazırlayacaklarını" söyledi.
 
18.59: Kremlin, Putin ve Lukaşenko arasındaki görüşmenin beş saatten fazla sürdüğünü duyurdu.
 
18.57: AB ülkelerinin Rusya'ya karşı dördüncü yaptırım paketini hazırladıkları bildiriliyor.
 
18.55: Savunma Bakanlığı: "Sivillerin tahliyesi için ilan ettiğimiz sessizlik rejimi, Ukrayna birlikleri tarafından yeniden organize olmak ve avantajlı pozisyonlara geçmek için kullanılıyor."
 
18.52: Rusya Savunma Bakanlığı brifinginden: "Ukrayna limanlarını, yüksek mayın tehlikesi nedeniyle  terk edemeyen 50'den fazla yabancı gemi var. Rusya silahlı kuvvetleri, Azak ve Karadeniz'de seyrüseferi tehlikeye atmaz."
 
18.50: Macron, Scholz ile birlikte bugün Putin ile tekrar bir telefon görüşmesi yapacaklarını söyledi.
 
18.48: Biden, ABD, AB ve G7'nin Rusya'ya tanınan "ticarette en çok tercih edilen ülke" statüsünü iptal edeceğini söyledi. ABD Kongresi, bunun ABD'nin Rusya'dan ithalatına ek vergi getireceğini açıkladı. Daha önce Kanada, Rusya ve Barus'un "ticarette en çok tercih edilen ülke" statüsünden mahrum bırakıldığını ve buradan yapılacak ithalatta yüzde 35 vergiye tabi olacağını açıklamıştı.
 
18.46: Biden, ABD'nin Rusya'dan alkollü içki, elmas ve deniz ürünleri ithalatını (havyar dahil) yasakladığını açıkladı.
 
18.45: Biden: "Rusya ile NATO arasındaki olası bir çatışma, üçüncü dünya savaşı olacak, bundan kaçınılmalıyız."
 
18.43: G7 ülkeleri, Rusya'nın, IMF de dahil olmak üzere uluslararası kuruluşlardan finansman sağlamasını engelleme kararı aldı. 
 
18.41: Biden, "ABD'nin tanksavar ve uçaksavar silahları da dahil olmak üzere her gün Ukrayna'ya silah sağladığını" söyledi.
 
18.39: Stoltenberg: "NATO hiçbir zaman Ukrayna'nın üyeliğinin kaçınılmaz ve yakın bir gelecek meselesi olduğunu iddia etmedi."
 
18.37: Reuters haber ajansı, "Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Mariuopol kentinde 34'ü çocuk 86 Türkiye vatandaşının bir camiye sığındığını açıkladı" şeklinde haber yayınladı.
 
17.06: Facebook'un ardından Rusya'da Roskomnadzor, "Kullanıcılarına Ruslara karşı şiddet çağrısı yapan mesajlara izin verdiği" gerekçesiyle Instagram'a erişimi engelleme kararı aldı. 
 
16.40: Nestle, Rusya'ya Nespresso markası altında gerçekleştirdiği ürün tedariğine son verdi.
 
16.33: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Ukrayna'ya yaptıkları askeri yardımı iki katına çıkaracaklarını söyledi. Borrell Rus yetkililere ve oligarklara yeni yaptırımlar uygulayacaklarını da sözlerine ekledi. 
 
16.20: Rusya Duması İnformasyon Politikaları Komitesi Birinci Başkan Yardımcısı Sergey Boyarsky, Instagram, WhatsApp, Facebook, Facebook Messenger gibi tüm Meta hizmetlerinin yakın gelecekte Rusya'da bloke edileceğini söyledi.
 
16.10: Rusya'da Facebook ve Instagram'ın bloke edilmesi ihtimali hararetle tartışılırken, yine Meta grubuna dahil WhatsApp'ın olası yaptırımdan etkilenmeyeceği yorumu yapıldı. RIA'ya konuşan bir kaynak, "Whatsapp bilgi yaymak için kullanılan bir mecra değil bir iletişim aracı olduğu için Meta'ya karşı alınan önlemlerden etkilenmeyecek" değerlendirmesini yaptı. Rusya'da 77 milyon Whatsapp kullanıcı olduğu belirtiliyor. 
 
16.05: Nisan ayında düzenlenmesi planlanan Moskova Uluslararası Film Festivali, yılın ikinci yarısına ertelendi.
 
16.04: Alman yayın kuruluşları ARD ve ZDF, Rusya'daki faaliyetlerine kaldıkları yerden devam etme kararı aldıklarını duyurdu.
 
15.52: Rusya Başsavcılığı, Meta'nın "aşırılıkçı örgüt" kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması için mahkemeye başvurusunu yaptıktan sonra, gruba bağlı Instagram'daki hesabını kapattığını duyurdu. Meta'nın Rusya'da yayınlarının engellenmesi için iktidara mensup milletvekillerinden çağrılar devam ediyor.
 
15.32: Ünlü Rus televizyoncu İvan Urgant'ın ailesiyle birlikte Rusya'yı terk ettiği iddia edildi. Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyona ilk günden karşı çıkan Urgant'ın programı yayından kaldırılmıştı. Urgant'ın İsrail'e gittiği tahmin ediliyor. RIA'nın ulaştığı ünlü televizyoncu, tatilde olduğunu, kısa bir süre sonra ülkeye geri döneceğini söyledi.
 
15.01: Rusya Başsavcılığı, Instagram ve Facebook'un dahil olduğu Meta grununun "aşırılıkçı örgüt" kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması için mahkemeye başvurdu.
 
14.35: Putin: "SSCB her zaman yaptırım koşullarında yaşadı ve başarılı oldu."
 
14.35: Lukaşenko: "Yıl bitmeden herkes Ukrayna'da yaşananları unutacak."
 
14.35: Putin Lukaşenko'ya "müzakerelerde olumlu mesafe kaydedildiğini" söyledi.
 
14.33: İngiltere, Rusya Devlet Duması'nın 386 milletvekiline karşı "Ukrayna'daki askeri özel operasyonları" destekledikleri gerekçesiyle yaptırım uygulanacağını açıkladı.
 
14.22: Rusya Merkez Bankası cumartesi günü için kurları açıkladı. Dolar 116,75 ruble, euro 128,95 ruble.
 
14.20: Moskovskiy Komsomolets gazetesi Berlin'deki Lomonosov Rus-Alman okulunun kundaklandığını yazdı.
 
14.15: Marriott, Moskova'daki şirket ofisini kapatıyor. Şirket Rusya'da yeni otel açmayacak.
 
13.32:  Rusya'da Facebook ve İnstagram'ın bloke edilmesi gündemde. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'ndan (Roskomnadzor), Meta'ya ultimatom: "Ruslarla ilgili içeriği denetlemek için Facebook ve Instagram kurallarında değişiklik yapıldığı haberlerini mümkün olan en kısa sürede doğrulayın ya da yalanlayın."
 
13.31: Peskov: "Ukrayna etrafında ve Rusya-Batı ilişkilerinde yaşanan kriz, Rusya Federasyonu'nun talepleri karşılandığında sona erecek."
 
13.29: Peskov: "Facebook ve Instagram'ın Ruslara yönelik şiddet çağrılarına gerçekten izin verip vermediğini kontrol etmemiz lazım. Eğer doğruysa, faaliyetlerini kararlı bir şekilde durdurmamız gerekiyor."
 
13.27: Şoygu'nun "Ortadoğu'dan Donbass'a gitmek isteyen 16 bin gönüllü" açıklamasına Peskov'dan yorum: "Ukrayna'daki özel askeri operasyona Rus gönüllülerin katılımı düşünülmüyor."
 
13.24: Peskov: "Batılı bazı ülkelerde Ruslara karşı yoğun bir nefret ortamı var. Bu çok tehlikeli. Ruslar tetikte ve dikkatli olmalı."
 
13.22: Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya'nın dış borç ödemesinde  temerrüte düşeceği iddiası için "Eğer bu ihtimal bize yapay olarak atfedilmemişse, bunun için hiçbir objektif koşul şu anda yok" dedi.
 
12.59: Ukrayna'daki nükleer santral operatörü Energoatom, güç üniteleri için Rusya'dan yakıt alımını tamamen durdurduğunu duyurdu. Yeni ana tedarikçi Amerikan Westinghouse şirketi olacak. (Kommersant)
 
12.52: BM, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'yı terk eden ve mülteci durumuna düşen sivillerin sayısının 2,5 milyonu aştığını duyurdu.
 
12.47: Kommersant: "Domino's Pizza zincirinin Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan'daki ana franchise sahibi DP Eurasia NV şirketi, Rusya'ya yatırım yapmayı bıraktı, franchise restoranların bir ödeme yapmadan kendi başına çalışmalarına izin verdi. Şirket açıklamasında, "Rusya'daki 188 restoran çalışmaya devam ediyor, grup hizmet verdiği partnerleriyle ilişkilerini koruyor. Ancak jeopolitik durum ışığında yatırımları durdurmaya karar verdi. Rusya'daki faaliyetlerinden gelen franchise ödemelerinden bir sonraki duyuruya kadar feragat edildi" denildi."
 
12.36: İzvestiya: "NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO'nun tüm ittifak müttefiklerinin Rusya'ya yaptırım uygulamalarını beklediğini, bu sinyalin Türkiye'ye de gönderildiğini söyledi."
 
12.33: Visa ve Mastercard'dan gelen yasak sonrası, Rusya'daki bankalar, Çin ödeme sistemi UnionPay'in kredi kartlarına olan ilginin rekor düzeyde arttığını bildiriyor. Şu an Rusya vatandaşları için yerli Mir dışında başka alternatif kalmadığı için, yurt dışı ödemeleri için UnionPay'e olan talebinde daha da artması bekleniyor.
 
12.31: Antalya Diplomasi Forumu için Türkiye'ye gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'nın saldırısının hepimiz için sonuçları olacak" dedi. Genel Sekreter, NATO'nun tüm Avrupalı ​​müttefiklerini savunma bütçelerini artırmaya çağırdığını söyledi.
 
12.19: Rusya Ulaştırma Bakanlığı resmi verileri açıkladı: Rusya'daki havayolu şirketleri, 739'u yabancı ülkelerin sicilinde kayıtlı olmak üzere toplam bin 367 uçak işletiyor.
 
12.16: Meta grubunun, "Rus ordusunun operasyonuna yönelik şiddet içerikli Facebook ve Instagram gönderilerini bazı ülkelerde artık engellemeyeceğini kabul ettiği" haberleri üzerine Rusya'da Duma Başkanı Volodin ve  bazı milletvekilleri savcılığı harekete geçmeye çağırdı. Facebook ve Instagram'ın yasaklanması istendi.
 
12.13: Küresel yaptırımları izleyen bir veri tabanı olan Castellum'a göre, Rusya iki hafta içinde Kuzey Kore, Suriye ve İran'ı geride bırakarak dünyanın en fazla yaptırım uygulanan ülkesi oldu. 10 Mart itibariyle Rusya'ya yaklaşık 6 bin yaptırım uygulandı. Bu sayı her gün artıyor. 
 
12.07: RIA'ya konuşan bir Rus savunma uzmanı, Zagreb'e düşen hava aracının muhtemelen Batı Ukrayna'dan fırlatılan bir Sovyet insansız hava aracı Tu-141 Strij olduğunu söyledi. Rus uzman, "Strij'in uçuş menzili 1000 kilometre. Muhtemelen insan faktörüne bağlı olarak uçuş görevi başarısız oldu. Çünkü uçuş manuel olarak başlatılıyor, rotanın birkaç düzine komutla, insan eliyle ayarlanıyor. Bir anahtar yanlış ayarlanmış ve yanlış yöne uçmuş olması yüksek ihtimal" dedi.
 
12.03: Avustralya Dışişleri Bakanı Payne, Rusya'dan ham petrol ve petrol ürünlerinin yanı sıra gaz ve kömür ithalatını yasaklayacaklarını açıkladı.
 
12.02: AB Yüksek Temsilcisi Borrell, "Batı'nın Rusya ile ilişkilerde Ukrayna'ya NATO'ya katılma sözü de dahil olmak üzere bir dizi hata yaptığını" söyledi. (TF1)
 
11.54: Denizcilik Genel Müdürlüğü, Rusya’da bir süredir bekletilen Türk sahipli 18 gemiden 17’sinin demir aldığını bildirdi. Kurumun Twitter‘daki paylaşımı şöyle: “24 Şubat’tan beri Azak Denizi’ndeki Rus limanlarında bekleyen Türk sahipli 18 gemiden 17’si kalkış yaptı, bir gemi Temruk’da yükleme için bekliyor. Olumsuz hava koşullarından dolayı bazı gemilerimiz Kerch’de beklemekte olup, hava müsadeli varış limanlarına hareket edeceklerdir.”
 
11.50: Ekonomi Bakanlığı, Rusya'da kalmaya karar veren yabancı şirketler için "tüm elverişli koşulların sağlanacağı" sözü verdi. Rusya-24 TV kanalında konuşan Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, bu konuda gerekli önlemlerin alınacağını söyledi.
 
11.35: Şoygu, "Ortadoğu ülkelerinden Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerinin yardımına gitmek isteyen 16 binden fazla kişinin olduğunu" söyledi.
 
11.30: Şoygu'nun "NATO'nun Rusya'ya dönük eylemleri" konusunda tepkisi üzerine Putin, "Batı sınırlarımızın güçlendirilmesi ayrı bir değerlendirme gerektiriyor" dedi ve bu konuda teklif-rapor istedi. 
 
11.27: Putin'den Şoygu'ya:  "Ukrayna'nın Batılı sponsorları paralı askerleri açıkça gönderiyor. O yüzden, siz de gönüllü olarak, hem de para istemeden, Donbass'ta gidip orada yaşayan insanlara yardım etmek isteyenler olduğunu görürseniz, onlara askeri operasyon bölgesine gitmelerinde yardım etmek gerekiyor." 
 
11.24: Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Putin, "Kiev rejiminin Batılı sponsorlarının, uluslararası hukuk normlarını hiçe sayarak Ukrayna'ya açıkça paralı askerler gönderdiklerini" söyledi. 
 
11.22: Rusya Savunma Bakanı Şoygu, "Ukrayna'ya her taraftan sürekli olarak silah tedarik edildiğini" söyledi. Şoygu Putin'e, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerine tanklar dahil yeni siahlar verilmesini önerdi. Putin teklifi destekledi.
 
 
11.05: Amerikan antivirüs programı Norton ve Çek şirketi Avast Rusya'daki satışlarını ve müşteri hizmetlerini durdurdu.
 
11.02: Kapatılan Eho Moskvı radyosunun yayın kurulu YouTube üzerinden Jivoy Gvozd (Canlı Çivi) adında yeni bir yayına başladı.
 
11.00: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna tarafıyla koordinasyon olmaksızın operasyon bölgelerinde her sabah 10.00'dan itibaren insani yardım koridorları açmaya başlayacağını ilan etti.
 
10.57: Italyan-Amerikan Fiat Chrysler Automobiles ile Fransız French PSA Group'a ait Stellantis, Rusya'ya araç sevkiyatını Peugeot, Citroen, Opel, Jeep ve Fiat için geçici olarak durdurma kararı aldı.
 
10.50: Rus Yamal Havayolları bugün Moskova'dan Antalya'ya yapacağı uçuşu son anda iptal etti. Çok sayıda turist kararı Domodedovo havaalanında öğrendi. İptal nedeni henüz açıklanmadı.
 
10.41: Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'in merkezinde bir parkın yakınına gece yarısı düşen bir askeri hava aracı şaşkınlık yarattı. Önce bir insansız hava aracı olduğu sanıldı, daha sonra yakınında bulunan paraşüt dikkati çekti. Bazı havacılık kaynakları, bunun çatışma bölgesinde hedefi şaşırmış, Macaristan'ın tamamını geçerek Ukrayna'dan Hırvatistan'a girmiş bir Tu-141 "Strij" keşif uçağı olduğunu iddia etti. Ancak olayın Ukrayna sınırına en az 560 km mesafede olması dikkati çekti. Tu-141, 80'lerin sonunda Sovyet ordusunda kullanılan bir keşif uçağı ve Ukrayna ordusunun mevcudunda bulunuyor.
 
10.10: Yaptırımlar yüzünden pek çok uçuş noktasının kapandığı günlerde Rusya, pandemi nedeniyle Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve İran'a uçuşlarda uygulanan kısıtlamaları tamamen kaldırdı.
 
10.08: Piyasalardan ilk veriler: Moskova Borsası'nda dolar 117,1 rubleye, euro 122,73 rubleye düşerek işlem görmeye başladı.
 
10.06: Rusya'daki hava yolu şirketlerinden Red Wings, 15 Mart'tan itibaren  Moskova - İstanbul uçuşlarını, Rus yapımı SSJ100 uçakları ile yapmaya başlayacağını duyurdu. The Sukhoi Superjet 100 ya da  SSJ100, 2008'de ilk uçuşunu yapan yeni nesil Rus yolcu uçağı. En fazla 95 yolcu alabiliyor.   
 
09.54: Rusya, ülkenin güneyindeki hava sahasının kapatılması kararını 20 Mart'a kadar uzattı. Bu uygulama Türkiye uçuşlarının da süresini ve güzergahını etkiliyor.
 
09.51: Çok sayıda Batılı ve Japon markanın Rusya pazarından çekileceğini ilan etmesi, perakende zincirlerini ürünsüz bıraktı. Kommersant gazetesi, Rus mağaza ve süpermarket zincirlerinin alternatif marka arayışında olduğunu yazıyor. Tıklayın.
 
09.47: AB liderler zirvesi devam ederken, Macaristan Başbakanı Orban, "AB'nin Rusya'ya petrol ve gaz sektörlerini etkileyecek yaptırımlar uygulamayacağını" söyledi.
 
09.44: IMF Başkanı'nın "Rusya temerrüde düşebilir" açıklamasına Rusya'dan tepki geldi. Duma sanayi komitesi başkanı Gutenev, "temerrüt olasılığının son derece düşük olduğunu" savunarak, IMF Başkanı Kristalina Georgieva'yı "Rusya'ya karşı yürütülen psikolojik ve ekonomik saldırılara katılmakla" suçladı. 
 
09.42: Çin Ulusal Siber Güvenlik Merkezi, "ABD'den Çin'deki bilgisayarlara girilerek Rusya, Ukrayna ve Belarus'taki hedeflere yönelik siber saldırılar yapıldığını ortaya çıkardıklarını" duyurdu.
 
09.27: Kazakistan devlet havayolu şirketi Air Astana, Rusya uçuşlarını geçici olarak askıya aldığını duyurdu.
 
09.03: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın batısındaki Lutsk ve İvano-Frankovsk şehirlerindeki askeri havalimanlarının vurulduğunu açıkladı. Kaynaklar Lutsk şehrindeki Mig jet uçaklarının motorlarının bakımını yapan bir fabrikanın da vurulduğunu aktarıyor.
 
08.56: Reuters'in haberine göre ABD Başkanı Biden, Rusya'ya tanınan ticari imtiyazları kaldıracak bir teklif hazırlığında. Ancak imtiyazları kaldırmak için Kongre'nin onayı gerekiyor.
 
08.54: Rusya Genel Savcılığı, yabancı şirketlerin yükümlülüklerini tek taraflı olarak reddetmelerinin kanunlara aykırı olduğunu ve sert bir şekilde cezalandırılacağını açıkladı.
 
01.33: Reuters ajansı, Meta şirketinin iç belgelerine atıfta bulunarak, "Ukrayna'daki durum nedeniyle Meta Platformlarının "belirli ülkelerdeki" Facebook ve Instagram kullanıcılarının Ruslara ve Rus ordusuna karşı şiddet çağrısı yapmasına izin vereceğini" yazdı. "Belirli ülkeler" Letonya, Litvanya, Estonya, Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya, Rusya ve Ukrayna. Ajans, ilgili e-postaların içerik moderatörlerine gönderildiğini iddia ediyor. (RIA)
 
01.30: Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, “BMD üyesi 32 markamızın Rusya’da 655 mağazası ve 2 bin 500’ü aşkın satış noktası, Ukrayna’da ise 24 markamızın 267 mağazası ve 200’e yakın satış noktası bulunuyor. Hazır giyim özelinde bakınca 2021’de Rusya’ya 287 milyon dolar, Ukrayna’ya 173 milyon dolar ihracatımız var. ‘Bavul ticareti’ olarak adlandırılan yolcu beraberindeki eşyayı da eklediğimizde iki ülkeye ihracat hacmimiz bir milyar dolara yaklaşıyor. Zorluklara direniyoruz" dedi. (Yeni Şafak)
 
01.28: "Rusya'da McDonald's'ın yerini ancak Türk döneri alabilir". Haber için tıklayın
 
01.15: Rusya Merkez Bankası'nın analistlerle düzenlediği ankete göre 2022 beklentisi: Yüzde 20 enflasyon, GSYİH'de yzde 8 düşüş, 110 ruble dolar kuru, ücreterde yüzde 9,5 artış.
 
01.07: Rusya, ABD'nin Ukrayna'daki askeri-biyolojik laboratuar faaliyetleri ile ilgili iddialarını görüşmek üzere cuma günü BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı.
 
01.03: Pegasus Havayolları, 13-27 Mart tarihleri ​​arasında Rusya'ya uçuşlarını askıya aldı. Şirketten yapılan açıklamada, "Avrupa Birliği Regülasyonu ile Rusya Federasyonu varışlı ve kalkışlı uçak seferleri için; sigorta/reasürans, leasing, operasyon ve bakım hizmetlerine bağlı yaptırım ve yasaklar uygulanmaktadır. Mevcut durumdan kaynaklanan operasyonel riskler doğrultusunda, Rusya Federasyonu varışlı ve kalkışlı tüm uçuşlarımız ,13 Mart 2022 ( dahil ) tarihi itibariyle, 27 Mart 2022 tarihine kadar  geçici olarak durdurulmuştur. Bu tarihler arasında Moskova, St. Petersburg, Mineralnye Vody, Grozni, Mahaçkale ve Krasnodar varışlı ve kalkışlı uçuşu olan misafirlerimizin, ücretsiz bilet değişikliği ve kesintisiz iade hakkı bulunmaktadır" denildi.
 
00.26: İngiltere Dışişleri Bakanı Truss, G7 ülkelerinin Rusya'ya karşı yeni bir yaptırım paketi üzerinde çalıştığını söyledi.
 
00.23: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rus ekonomisinin diğer ülkelerle olan karşılıklı bağımlılığının bazı sektörlerde yüzde 50'ye ulaştığını, bunun doğuracağı sonuçların "yaptırımların başlatıcıların gözünden kaçmayacağını" vurguladı.  (RIA) .
 
00.21: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Pankin, İzvestia'ya verdiği demeçte, Moskova'nın yaptırımlar konusunda "en kötü senaryolara henüz ulaşmadık" düşüncesinde olduğunu, ancak Batı'nın "geri dönebileceğini" söyledi.
 
0016: Beyaz Saray: "ABD yaptırımların Rusya yönetiminin gidişatını değiştirmesini ve Ukrayna'daki çatışmayı durdurmasını bekliyoruz, ancak bunun ne zaman olacağını henüz bilmiyoruz."
 
00.15: Interpol Rusya'yı örgütten dışlamayacağını, ancak bundan sonra Moskova'dan gelecek talepleri değerlendirme prosedürünü değiştireceğini duyurdu. 
 
00.05 Uluslararası Kızılhaç Komistesi, Mariupol'daki durumun kritik olduğunu, şehirdeki su ve gıda stoklarının tehlikeli seviyelere düştüğünü belirtti. Kızılhaç Komitesi'nin Ukrayna delegasyon başkanı Sasha Volkov, Çarşamba günü kaydettiği bir ses notunda birçok ailenin çocuklarına verecek yiyeceği kalmadığını söyledi. Havaların geceleri -5 dereceye düştüğünü belirten Volkov, "Soğuk havalar ve rutubet yüzünden hastalanmaya başladık. Özellikle diyabet ve kanser hastalarının çeşitli ilaçlara ihtiyacı var ama şu anda şehirde bunları temin etmek mümkün değil" diye konuştu. BBC'nin haberine göre Kızılhaç Komitesi, yaklaşık 400 bin kişinin bir haftadan uzun süredir şehirden ayrılamadığını bildiriyor.
 
10 Mart Perşembe
 
23.37: IMF Başkanı Kristalina Georgieva, uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın temerrüde düşme (default) olasılığı olduğunu söyledi.
 
Georgieva, CNBS ile yaptığı röportajda yaptırımların Rus ekonomisinde sert bir daralmaya ve rublenin değer kaybetmesine yol açtığını hatırlatarak, “Rusya'ya uygulanan benzeri görülmemiş yaptırımlar ülkeyi resesyona sürükledi. Tahminimize göre, durgunluk derin olacak. Varsayılan temerrüt ihtimaline gelince, bu senaryo artık inanılmaz görünmüyor” dedi.
 
Kristalina Georgieva, Rusya'da temerrütün ne ölçüde mümkün olduğu konusunda spekülasyon yapmak istemediğini kaydetti.
 
IMF Başkanı, bunun askeri operasyonun ne kadar süreceğine ve buna bağlı olarak Rusya'nın karşı yaptırım eylemlerinin ne olacağına da bağlı olduğunu ekledi. açıkladı. Georgieva'ya göre, Rusya Federasyonu'nun borçlarını ödeyip ödeyemeyeceği bilinmiyor.
 
Rusya hükümeti, yaptırım uygulayan ülkelerin yatırımcılarına ödemelerin döviz değil ruble olarak yapılmasına karar vermişti.
 
23.27: Mars, Rusya'daki yatırımlarını, ürün ithalatını ve ihracatını durdurma kararı aldı. Şirketin markaları arasında  Snickers, Twix, Bounty, Milky Way, Orbit, Whiskas ve Pedigree yer alıyor.
 
23.20: Rusya Savunma Bakanlığı, yarın (11 Mart) saat 10.00'dan itibaren Ukrayna'daki operasyon bölgelerinde yeniden "sessizlik rejimi" ilan ettiğini ve birçok yöne insani koridorların açık olacağını  duyurdu. Kiev, Çernihiv, Sumy, Harkov ve Mariupol'dan çıkmak isteyenler için koridorlar faaliyet gösterecek.
 
23.18: ABD Dışişleri Bakanlığı "ABD'nin Kiev'e uçaksavar sistemleri tedarik etmeye devam etme niyetinde olduğunu" duyurdu, ancak uçak talebine olumsuz yanıt verdi: "Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin tam olara savaşa hazır birkaç filosu var."
 
23.16: Disney, Rusya'daki çfaaliyetlerini durdurdu. Bu karar tüm yeni ürünlerin piyasaya sürülmesini ve üretimini kapsayacak, ayrıca National Geographic dergisinin Rusça yayınına son verilecek.
 
20.59: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. 45 dakika süren görüşmede Ukrayna savaşı ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında siyasi çözüm sağlanması gayretlerini devam ettirdiklerini belirtti, krizin daha da derinleşme ihtimaline karşı Türkiye’nin her iki tarafla konuşabilmesinin ve çözüm arayışında kolaylaştırıcı konumunda bulunmasının önemli olduğunu ifade etti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da iki liderin Ukrayna için desteklerini dile getirdikleri ifade edildi. Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, Biden'ın, Türkiye'nin soruna diplomatik çözümü destekleme konusundaki çabalarını "takdir" ettiğini söyledi.
 
20.50: Macron: "Şu anda Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılımını tartışmak gerçekçi değil."
 
20.35: Rusya'dan İstanbul'a yoğun uçuş talebi nedeniyle Moskova Vnukovo ve St. Petersburg Pulkovo havalimanlarından kalkan yakın tarihli THY seferlerin çoğunun dolu olduğu, yer bulunan seferlerde de bilet fiyatının 7 bin 500 TL'ye kadar yükseldiği görüldü. Business class koltuk fiyatları ise 30 bin TL'ye kadar yükselmiş durumda.
 
20.18: Avrupa, ABD ve Asya'daki üniversitelere kabul için gerekli olan İngilizce yeterlilik sertifikası TOEFL ve IELTS sınavları Rusya ve Belarus'ta durduruldu. 
 
20.14: BBC: "İngiliz hükümeti Roman Abramoviç'in Chelsea'nin satışından para elde etmesini engelleyecek. Hükümet takımın satılmasına tek şartla izin vermeyi planlıyor: Abramoviç, anlaşmadan elde edilecek geliri almayacak."
 
19.52: Rusya'dan şeker ihracatı 31 Ağustos'a kadar  yasaklandı. Ayrıca Rusya, sadece Avrasya Ekonomi Birliği ülkelerine (Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya) olmak üzere, tahıl ihracatını da yasakladı. Yasak, 31 Ağustos'a kadar buğday, çavdar, arpa ve mısır için geçerli olacak. 
 
19.40: Rus basınına yansıyan haberlere göre, THY Rusya'daki partnerlerine ve bilet satan acentalar yolladığı mesajda, Rusya vatandaşlarına Türkiye üzerinden aktarmalı üçüncü ülkelere uçuş için bilet satışının geçici süreyle durdurulduğu bildirildi. İlk haberde, biletlerin sadece Türkiye ile Rusya arasındaki uçuş noktaları için satılacağı belirtildi. Akşam saatlerinde bu kez RIA Novosti, "Türk Hava Yolları, Rus Visa ve Mastercard kartlarının bloke edilmesi nedeniyle Rusların bilet satın alma kurallarını değiştirdi" haberini geçti. Haberde, "Herhangi bir güzergah için bilet alınabilir ama hepsinin mutlaka Rusya'da başlaması veya bitmesi gerekir. Örneğin Madrid - İstanbul - Madrid güzergahında bilet alınamıyor ama Moskova - İstanbul - Madrid için herhangi bir sorun yaşanmıyor" denildi. 
 
19.36: Rusya Savunma Bakanlığı'nın bugünkü brifinginden: "Rusya Silahlı Kuvvetleri 10 kilometre derinliğe kadar ilerleyerek Stepnoye, Krapivnitskoye, Maly Kremelnik, Novoptrikovka ve Yalynskoye yerleşimlerini kontrol altına aldı. Ukrayna'nın 3 bine yakın askeri altyapı tesisi imha edildi. Ukrayna'ya ait bir MiG-29, üç Bayraktar TB-2 insansız hava aracı ve bir Tochka-U taktik füzesi imha edildi." 
 
18.59: Dünyanın en büyük sigara üreticilerinden Japon şirketi Japan Tobacco, Rusya pazarındaki yeni yatırımlarını askıya alıyor. Camel, Winston gibi markaları satan şirket, Rusya'daki sigara satışlarına bir kısıtlama getirmiyor.
 
18.58: İngiliz otel zincirleri işletmecisi InterContinental Hotels Group, Rusya'daki yatırımların askıya aldı.
 
18.52: Milyarder iş adamı Vladimir Potanin, "Rusya pazarını terk eden yabancı işletmelerin kamulaştırılmasının Rusya'yı "yüz yıl öncesine, 1917'ye geri döndüreceğini" söyledi. Potanin, "Birçok yabancı şirketin Rusya'daki faaliyetlerini durdurma kararının biraz duygusal olduğunu ve yurtdışındaki kamuoyunun üzerlerinde yarattığı benzeri görülmemiş bir baskının sonucu olduğunu söyleyebilirim. Bu nedenle, büyük olasılıkla geri döneceklerdir. Onlar için bu ihtimali saklı tutardım" dedi. Potanin ayrıca şu anda vadesi gelen dış bocrun 480 milyon dolar gibi küçük bir yekun olduğunu, ancak bunun ödenmemesi durumunda tüm dış borçlarda temerrüde düşülmesi gibi tehlikeli bir risk bulunduğunu söyledi.
 
18.49: Amerikan yayın şirketi Hearst grubu, Esquire, Elle, Men's Health, Harper's Bazaar ve Cosmopolitan degilerinin Rusça baskılarının lisanslarını iptal etti.
 
18.45: Rusya Merkez Bankası 2022 için yıllık enflasyon tahminini 14,5 puan birden artırarak yüzde 20'ye çıkardı. Şu anki politika faizi de yüzde 20.
 
18.29: Biden, ABD'de 40 yılın rekorunu kıran enflasyonu "Rusya karşıtı yaptırımların sonuçlarıyla" ilişkilendirdi.
 
18.14: Rusya hükümeti, yıl sonuna kadar şirketlere yönelik tüm planlı iş denetimlerini durdurdu. 
 
18.08: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, gerekili görülmesi halinde hükümetin sosyal açıdan önemli temel tüketim ürünleri için fiyatlarda devlet düzenlemesine başvurabileceğini duyurdu.
 
18.05: Putin, "Rusya üzerinde yaptırım baskısının her zaman mevcut olduğunu, ancak Rus ekonomisinin yeni duruma uyum sağladığını, bunun ülkenin egemenliğinin güçlenmesine yol açacağını" söyledi.
 
17.57: Putin'den yabancı iş dünyasına mesaj: "Biz kimseye kapımızı kapatmayı düşünmüyoruz. Tüm partnerlerimize kapımız açık. Rusya'da kalan, çalışmasına devam eden herkes koruma altında olmalı. Hükümet bunu takip etmeli. Üretimini kapatmak isteyene karşı kararlı olmalı. Hükümetin teklif ettiği gibi, giden şirketlerin yerine dışarıdan yönetim atanmalı. Daha sonra bu işletmeleri çalışmak isteyenlere vermeli. Bunun için legal ve pazarın şartlarına göre çözümler var, legal çözümler bulacağız." 
 
17.48: Rusya Merkez Bankası, 10 Eylül'e kadar geçerli olmak üzere, şirketler için de nakit döviz işlemlerinde yeni bir sınırlama getirdi. Buna göre, tüzel kişiler ve bireysel girişimciler  (İP) 10 Eylül'e kadar hesaplarından 5 bin dolara kadar döviz çekebilecekler ve yalnızca yurt dışı iş gezilerinin masraflarını karşılayabilecekler. 
 
17.47: Putin'den, "Rusya'ya karşı düşmanca adımlar attıkları için Batılı ülkelerin düştüğü duruma" ilişkin yorum: "Vatandaşlarını kemerlerini sıkmaya, kalın giyinmeye çağırıyorlar ve kötüleşen durumlarının nedeni olarak bize uyguladıkları yaptırımları gösteriyorlar."
 
17.45: Putin, tahılda bu yılki hasat tahminlerinin iyi olduğunu ve iyi bir ihracat potansiyelinin devam ettiğini söyledi.
 
17.44: Putin'e brifing veren Maliye Bakanı Siluanov: "Rusya dış borçlarını ruble olarak ödeyecek, daha sonra ülkemizin bloke edilen altın ve döviz rezervleri çözüldüğünde bunları dövize çevirmek mümkün olacak."
 
17.43: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı: "Perakende zincirlerine büyük müşteri akını var, ancak zincirlerde sosyal açıdan önemli olan temel tüketim mallarında yeterli stok mevcut. Sorun yaşanmayacak."
 
17.42: Sony Music Group, Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı.
 
17.40: Western Union Rusya ve Belarus'ta faaliyetlerini 24 Mart'ta durduracak.
 
17.39: Başkan Putin, Rusya'yı terk eden yabancı şirketlerin yönetimi için dışarıdan kayyım atanması önerisini destekledi. 
 
17.34: Maliye Bakanı Siluanov'dan Putin'e brifing: "Rusya'da mevduatlardan para çıkışıyla ilgili durum istikrar kazanıyor. Hükümet, ülkeye sermaye çekmek için önlemler aldı. Rusya'nın yurtdışındaki rezervlerinin dondurulması Batı'nın Rusya Federasyonu'na karşı yükümlülükleri konusunda hesaba katılan bir durumdu. Batı, ülkede mal sıkıntısı yaratmaya çalışarak Rusya'ya karşı ekonomik bir savaş başlattı."
 
17.32:  Tarım Bakanı Dmitri Patruşev'den Putin'e rapor: "Rusya, temel ürünler için tüm ihtiyaçlarını tam olarak karşılıyor. Ülkenin gıda pazarındaki durum istikrarlı."
 
17.31: Putin hükümeti topladı:
 
"Genel olarak, bölgesel bütçeler açısından her şey istikrarlı, her şey sakin."
"Yaptırımları tanımayan partnerlerle birllikte tüm sorunlara çözüm bulacağız."
"Batı artan enerji fiyatları için Rusya'yı suçlamasın."
16.20: Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı Igor Kirillov, ABD'nin Ukrayna topraklarındaki askeri biyolojik faaliyetleriyle ilgili basına brifing verdi. Kriillov'un açıklamaları özetle şöyle:
 
"Kiev, Harkov ve Odessa'daki laboratuvarların dahil olduğu UP-4 projesinin amacı, insanlar için öldürücülüğü yüzde 50'ye ulaşan hayli patojenik H5N1 influenza ve Newcastle hastalığı da dahil  tehlikeli enfeksiyonların göçmen kuşlar aracılığıyla yayılma olasılığını incelemekti. Rotaları ağırlıklı olarak Rusya'dan geçen en az iki göçmen kuş türü tespit edilmiş ve Doğu Avrupa ülkeleri üzerinden göç yolları hakkında bilgiler de özetlenmişti. Yarasaların potansiyel biyolojik silah ajanlarının taşıyıcısı olarak görüldüğü R-781 projesi de geliştiriliyordu."
 
15.16: Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna’da sıkıyönetim süresince herkesin silah kullanabilmesine izin veren yasa için, "Normal olarak, askerip özel operasyonumuz sırasında silahlı direniş gösteren herkes birer hedef olacaktır. Hatırlarsanız, Devlet Başkanı Putin daha en başından herkese silah bırakma çağrısı yapmış, bunun, kimsenin kimseye ateş açmayacağının garantisi olacağını söylemişti” dedi.  Peskov, “Fakat radikal milliyetçi gruplar ve Bandera’cı taburların ortaya koyduğu silahlı direnç, karşı ateş açılmasını gerektiriyor. Bu nedenle, elinde silah tutan biri askerlerimize saldırırlar, tabii ki de birer hedef olacaklar” dedi. (Sputnik)
 
15.14: Alman şirketi Metro'nun basın servisi,  Metro hipermarket zincirinin Rusya'da faaliyet göstermeye devam etmeyi planladığını söyledi. (TASS)
 
15.13: Japon Hitachi'nin iş makineleri şirketi, Rusya'ya hidrolik ekskavatör ihracatını durduracak.
 
15.05: Biden yönetiminin, Rusya'dan silah alımı ile bağlantılı olarak Hindistan'a yaptırım uygulama olasılığını araştırdığı haberleri medyaya yansıdı.
 
15.04: Bloomberg'in bildirdiğine göre Başkan Biden, bugün bazı Rus oligarklar ve ailelerine ABD'ye seyahat yasağı da dahil olmak üzere yeni yaptırımlar açıklamaya hazırlanıyor.
 
15.01: Almanya'daki Sosyal Demokrat Parti, Gazprom'da aktif görev yapan eski Almanya başbakanı Schroeder'i "Rusya ile ticari bağlarını sürdürmesi halinde partiden ihraç etmekle" tehdit etti. Bu arada Schroeder hakkında, "insanlığa karşı suç işlemek" suçlamasıyla Hannover savcılığına başvuruda bulunuldu.
 
15.59: Dünyanın en büyük inşaat araçları ve ekipmanı üreticilerinden Japon Komatsu, Rusya'ya ekipman ve yedek parça tedarikini askıya aldı. Şirket ayrıca Rusya'daki tesislerinde hidrolik ekskavatör ve damperli kamyon üretimini de durdurmayı düşünüyor. 
 
15.57: Dünyanın en büyük üçüncü uluslararası madencilik ve metal şirketi Rio Tinto Group, Rusya ile tüm ticari ilişkilerini kesme kararı aldı. Bu karar, gruba bağlı Queensland Alumina Ltd'nin Rus aliminyum devi Rusal ile ortak projesinin kaderini etkilemeyecek.
 
15.55: Rusya Federal Sivil Havacılık Kurumu Rosaviatsia, daire başkanı Valeri Kudinov'un bu sabah yaptığı "Rusya Federasyonu devlet sicilindeki uçak sayısına dair açıklamasını ve Çin'in Rusya'ya uçak parçaları tedarik etmeyi reddettiği sözlerini" resmen yalanladı. 
 
15.54: Rusya basını: "Zelenskiy, ülkede yaşayan, Rusya rejiminin propagandasını yapan Rusya vatandaşlarının ve Rusya Federasyonu'nun mal varlıklarına el konulması için" bir yasa imzaladı.
 
15.52: Reuters'in haberine göre, mücevher şirketi Pandora, Rusya ve Belarus'taki mağazalarını kapatma kararı aldı.
 
15.51: Nissan, parça tedarikindeki lojistik sorunlar nedeniyle St. Petersburg'daki fabrikasında üretimi 14 Mart'tan itibaren üç haftalığına durdurdu.
 
15.07: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Bu tür savaşların galibinin olmayacağının bilincindeyiz. Ukrayna'da akan kanın, gözyaşının ve yıkımın bir an evvel durması için çaba sarf ediyoruz. Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savunuyoruz. İki taraf da Türkiye'nin toplantıda bulunmasını özellikle istediler. Biz bu görüşmede, Türkiye'nin ulusal pozisyonunu saklı tutmakla birlikte, kolaylaştırıcı rol üstlendik. Özellikle insani boyutun önceliğine dikkat çektik. Savaş ortasında kalan sivillerin de bir an önce kurtarılması gerektiğinin altını bir kere daha çizdik. Bunun için sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç var. Son derece medeni bir görüşme gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim."
 
15.05: Moskova Belediye Başkanı Sobyanin: "Altı ay veya en geç bir yıl içinde, tüm McDonalds restoranlarının yerini yerli işletmeler doldurabilir ve ürünlerin yüzde 99'unu yerli tedarikçilerden karşılayabilir."
 
15.03: İktidar partisi Birleşik Rusya, Devlet Dumasına, "Rusya halklarını, Rus dilini veya kültürünü destekledikleri için zulme maruz kalan yabancılara Rusya'da siyasi sığınma hakkı verilmesine ilişkin bir yasa tasarısı" sundu.
 
15.00: Kommersant'a göre ihracat yasağı listesinde ayrıca vagon, lokomotif, konteyner, türbin, metal ve taş işleme makineleri, monitör, projektör gibi ürünler de var. Buna ek olarak, yıl sonuna kadar, Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelere kereste ihracatı da sınırlandırıldı. Hükümet web sitesine göre, ayrıntılı iiste yakında yayınlanacak.
 
14.52: Hükümet, Rusya'dan 2022 yılı sonuna kadar ihracatı geçici olarak yasaklanan mal ve teçhizat listesini belirledi. İlk bilgilere göre tarım ürünleri listede yok. Buna göre şu sektörler listede:
 
- Teknolojik ekipman
- Telekomünikasyon ekipmanı
-  Tıbbi malzeme
-  Araçlar
- Tarım makineleri
- Elektrikli ekipmanı
 
Bu ürünlerdeki ihracat yasağı, "hasım ülkeler" listesinde bulunsun bulunmasın, her ülkeyi kapsayacak.
 
14.32: Moskova'daki Mercedes-Benz Moda Haftası iptal edildi.
 
14.29: Kiev Belediye Başkanı Klitçko: "En son verilere göre, her iki Kiev vatandaşından biri başkenti terk etti, şehirde 2 milyondan daha az insan kaldı."
 
14.23: Kremlin, Başkan Putin'in bu sabah Macron ve Scholz ile telefonda görüştüğünü duyurdu. Peskov, "tarafların Ukrayna'daki durumu görüştüklerini" söyledi. 
 
14.09: Lavrov: "Biz bu savaşı asla istemedik ve şimdi de istemiyoruz. Bu savaşı iki ülkenin çıkarları için bitirmek istiyoruz."
 
14.01: Lavrov: "Eğer Rusya'nın patrnerleri dürüst davransalardı, Avrupa'nın güvenliği konusunda anlaşma uzun süre önce sağlanabilirdi."
 
13.55: Çavuşoğlu: "Temennimiz bölgemizde barışın yeniden tesis edilmesidir."
 
13.53: Bakanların açıklamaları sonrası Antalya zirvesinden çıkan ilk sonuç: Taraflar kendi tezlerini tekrarladılar, ateşkes ya da anlaşma yolunda dışarı yansıyan bir ilerleme yok, Rusya müzakerelerin Belarus'ta toplanan alt düzeyde heyetler tarafından sürdürülmesini istiyor, diğer yandan taraflar her düzeyde müzakereleri reddetmiyor. Rusya Batı'ya yönelik sert eleştirilerine devam etti. Her şeye rağmen taraflar, "müzekelererden başka yol olmadığında" mutabık. Bakanlar arasında, bu formatta görüşmelerin devamı bekleniyor.
 
13.51: Lavrov: "Rusya'nın Baltık ülkeleri ve Polonya'ya saldırısıyla ilgili söylentiler eski bir uydurma (asparagas)."
 
13.46: Rusya'nın eski devlet başkanı ve Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, yabancı şirketlerin Rusya pazarını terk etmesiyle ilgili yorumunda, "Hükümetin, iflas ve ayrılan yabancı şirketlerin mallarının kamulaştırılması da dahil olmak üzere misilleme hazırladığını" söyledi.
 
13.42: Lavrov'dan "Nükleer savaş çıkar mı?" sorusuna yanıt: "Buna inanmıyorum ve inanmak istemiyorum. Bu tartışmaları hep Batılı politikacılar gündeme getirdi."
 
13.40: Lavrov: "Ukrayna'yı silahlandıran ülkeler kendileri için de devasa bir tehdit oluşturuyor. Ukrayna hükümeti aldığı silahları kayıtsız olarak dağıtıyor. NATO burnumuzun dibine füze yerleştiremez."
 
13.39: Lavrov: "Biz kimseye illa bizim petrolümüzü, gazımızı alın demiyoruz. İkame edebiliyorsanız başka yerden alın."
 
13.36: Rusya'dan petrol ve gaz ithalatının yasaklanması konusunda Lavrov'un yorumu: "Bu sorunu öyle bir çözeceğiz ki, bir daha Batılı partnerlerimize, şirketlere bağımlı olmayacağız, benzer bir duruma bir daha düşmeyeceğiz. Hiç kimse bir daha ekonomimize halel getirecek adımlar atamayacak."
 
13.34: Lavrov: "Ukrayna tarafı yeni görüşme formatları yaratmak istiyor. Oysa müzakerelere Belarus'ta devam ediyor. Biz bugün burada yeni bir müzakere formatı yaratmadık."
 
13.29: Bir doğum hastanesinin bombalandığı iddiasına Lavrov'un yanıtı: "7 Mart'ta, üç gün önce, BM Güvenlik Konseyi'nin bir toplantısında, bu doğum hastanesinin uzun süredir Azak taburu (Ukrayna milis gücü) tarafından ele geçirildiği ve tüm çalışan sağlık görevlilerinin binadan atıldığı, diplomatlarımız tarafından belgelerle açıklandı. Orası Azak taburunun üssüydü, bu veriler üç gün önce sunuldu.”  Azov taburu, daha önce Rusya'da aşırılıkçı örgüt olarak ilan edilmişti.
 
13.27: Japon giyim şirketi Uniqlo, Rusya'daki operasyonlarını geçici olarak askıya aldığını duyurdu. Daha önce, şirketin CEO'su Rusya'dan ayrılma planı olmadığını ve “giysilerin de hayati bir gereklilik olduğunu" söylemişti.
 
13.25: Kuleba: "Rusya'nın talepleri teslimiyet listesi gibi. Ben buraya çözümü konuşmaya, Lavrov sadece dinlemeye gelmiş."
 
13.21: Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nde yetkililer, olası bir krize karşı şeker, un ve tahıl rezervi oluşturdu. (RIA)
 
13.17: Lavrov, Zelenskiy ile Putin'in görüşmesi hakkında: "Putin temaslardan hiç kaçınmamıştır. Bunun gereği yerine getirildiğinde yapılacaktır.  Bizim tek istediğimiz bu temasların laf olsun diye yapılmaması. Somut sonuçlara ulaşmak için bu temasların yapılmasını istiyoruz. Ukrayna, Misnk anlaşmasından kaynaklanan hiç bir yükümlülüğünü yerine getirmedi. Alınan kararlar uygulanmayacaksa neden zirve yaplsın?"
 
13.14: Lavrov: "Ukrayna'da neonazi bir hükümet istemiyoruz. Ukrayna'nın tarafsız bir ülke olmasını istiyoruz. Putin de bir çok kez beyan etti. Biz NATO'nun genişlemesine karşı çıkarken Ukrayna'nın güvenliğine karşı çıkmıyoruz. Herkesin güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz."
 
 
13.11: Lavrov'un açıklamalarından: "Ukrayna krizinin çözümüne yönelik her girişimi destekleriz. Siviller milliyetçi militan birlikler tarafından canlı kalkan olarak kullanılıyor. Ukrayna krizinin topluca, bütün tarafların çıkarlarını gözeterek çözüme kavuşturulmasını istiyoruz."
 
13.08: Kuleba: "Görüşmeler ne kolaydı, ne zord. Ateşkes konusunda herhangi bir ilerleme kaydetmedik. Aynı formatta yeniden görüşmeye hazırız. Ukrayna teslim olmayacak. Dengeli diplomatik çözümler aramaya açığız. Edindiğim izlenime göre Rusya şu an bir ateşkes ilan edecek bir durumda değil." 
 
13.07: Lavrov: "Ukrayna'ya yurt dışından silah tedarikine gelince, AB dahil meslektaşlarımızın ne kadar tehlikeli hareket ettiğini görüyoruz."
 
13.06: Lavrov: "Ukrayna, Rusya'nın anlaşmazlığı çözme yoldundaki projesini dikkatle not etti ve bir cevap verecek."
 
13.05: Kuleba: "Bugün yapmak istediğimiz en son şey, umudu yok etmek."
 
13.05: Lavrov, "Bugünkü görüşmede şu anlaşıldı. Müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yok."
 
13.04: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, ateşkeste ilerle kaydedemediklerini ve aynı formatta yeniden görüşmeye hazır olduğunu söyledi.
 
13.03: Üçlü görüşmenin ardından bakanların basın topantısı sürüyor.
 
12.36: Financial Times: "Çin'in en büyük akıllı telefon üreticileri Xiaomi, Oppo ve Huawei, rublenin değer kaybetmesi ve Batı yaptırımları nedeniyle Rusya'ya sevkiyatları yarı yarıya azalltı."
 
12.26: Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, kereste ve bazı ağaçtan yapılma ürünlerin "hasım ülkeler"e ihracatına yıl sonuna dek yasak getirilmesini hükümete önerdi.
 
12.20: RBC'nın haberine göre, Rusya Federal Sivil Havacılık Kurumu Rosaviatsia yetkilisi Valeri Kudinov, katıldığı bir konferansta yaptığı açıklamada, "Çin'in Rus havayollarına uçaklar için yedek parça tedarik etmeyi reddettiğini" söyledi. BFM'in haberinde ise, "Havacılık sektöründe işbirliği önerileri Türkiye ve Hindistan'a yapıldı" dendi.
 
12.10: İngiltere'nin yeni yaptırım listesinde ayrıca  İgor Seçin, Oleg Deripaska, Aleksey Miller, Andrey Kostin, Nikolay Tokarev, Dmitri Lebedev, Ramzan Kadirov gibi isimler de buunyor.
 
12.08: İngiltere, iş adamı Roman Abramoviç'e de yaptırım uygulama kararı aldı, bu ülkedeki aktifleri donduruldu. İlk yaptırım listelerinde adı olmayan Abramoviç, sahibi olduğu Chelsea kulübünü satmak üzereydi. Pazarlıklarda 3 miyar sterlin fiyat telaffuz ediliyordu. (Reuters).
 
12.07: Rusya Federal Sivil Havacılık Kurumu Rosaviatsia: "24 Şubat'a kadar Rusya'da (milli) sicile yaklaşık 70 yolcu uçağı kayıtlıydı. Bu tarihten sonra 176 uçak daha kaydedildi."
 
12.04: Peskov: "Kiev sürekli olarak Putin ve Zelenskiy arasında doğrudan müzakere önerisi getiriyor. Şu anda bu konu dışişleri bakanları tarafından (Antalya'da) tartışılıyor."
 
12.03: Kremlin Sözcüsü Peskov: "Rusya'ya karşı bugüne kadar hiç böylesi bir ekonomik savaş ilan edilmemişti. Eşi benzeri görülmemiş bir durum var, tahmin yapmaya değmez. Önlemlere ihtiyaç var." (RIA)
 
11.58: Toyota yönetimi, lojistik sorunları nedeniyle St. Petersburg'daki fabrikasında üretimi durdurduğunu, ancak Rusya'dan ayrılmayı düşünmediğini duyurdu. Şirket açıklamasında,  Toyota ve Lexus araç teslimatlarının da geçici olarak durdurulduğu vurgulandı. Lojistik sorunu nedeniyle, RAV4 ve Camry modellerini üreten St. Petersburg'daki fabrika, 4 Mart'ta kapatılmıştı.
 
11.53: Rusya Federal Sivil Havacılık Kurumu Rosaviatsia, Rusya'daki havayolu şirketlerinin filolarındaki bazı uçakları, finansal kiralama (leasing) yoluyla aldıkları ülkelere iade etmeyi planlandıklarını açıkladı.
 
11.52: Amerikan ayakkabı üreticisi Crocs, Rusya'da perakende satışlarını ve mal sevkiyatını durdurdu.
 
11.43: Rusya Sağlık Bakanlığı: "Dünyanın önde gelen insülin üreticileri, Rusya pazarındaki faaliyetlerinin ve sevkiyatların devam ettiğini yazılı olarak onayladılar." (RIA)
 
11.40: İsrail Meclis Başkanı Levy'nin Zelenskiy'nin parlamenterlere video üzerinden özel bir toplantıda hitap etme isteğini reddettiğini, bunun yerine "Zoom üzerinden milletvekilleriyle tek tek özel bir görüşme teklif ettiğini" yazdı.  İsrail basınındaki bazı haberlerde, "Ukrayna tarafının bu yanıttan dolayı hayal kırıklığı yaşadığı" belirtildi. 
 
11.36: Rusya'da halkın haftalık harcamaları yüzde 20 arttı. RBC'nın haberine göre, ortalama olarak, bir aile zorunlu tüketim maddeleri için bir haftada 6 bin 900 ruble harcadı. Bir hafta öncesine göre bin 200 ruble artış oldu. Alışverişlerde ortalama fiş-fatura değeri 777 rubleye çıktı.
 
11.34: Yaptırımlara karşı önlem olarak Aeroflot, Pobeda, UTair'e ait yaklaşık 180 yabancı kayıtlı uçağın "Rusya siciline" kayıtlarının yapıldığı bildirildi. Açıklamayı Rusya Federal Sivil Havacılık Kurumu Rosaviatsia yaptı.
 
11.33: Rusya, Mariupol'da çocuk hastanesini vurduğu suçlamasını reddetti; iddialar için 'yalan haber' ifadelerini kullandı. Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi yardımcısı Dmitry Polyanskiy, doğum hastanesinin boşaltıldığını ve uzun süredir askerler tarafından kullanıldığını savunarak, "Yalan haberler işte böyle doğar" dedi.
 
11.27: Moskova'daki Puşkin Müzesi, bomba ihbarı üzerine ziyaret kapatıldı. 
 
11.25: Dünkü yüzde 10'u bulan düşüşün ardından, Londra Borsası'ndaki günün ilk işlemlerinde Brent petrolün fiyatı yüzde 5'ten fazla artarak varil başına 116.71 dolara yükseldi.
 
11.24: Antalya'da üç bakanın görüşmesi başladı. Bu, 24 Şubat'tan beri Rus ve Ukrayna dışişleri bakanları arasındaki ilk temas.
 
 
11.22: Kommersant: "Ukrayna'daki askeri operasyonun yarattığı krize rağmen tur operatörleri, Türkiye, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri dahil olmak üzere yurtdışına açık destinasyonlara tur satışını durdurmadı. Ancak rezervasyonlar sembolik düzeyde. Talepte sert düşüş yaşanması sadece uçuş sayısının azalmasından ve bilet fiyatlarının artmasından değil, aynı zamanda yurtdışında banka kartlarının kullanılamamasından ve para çekme konusundaki ciddi sıkıntılardan kaynaklanıyor. Bu arada yurt dışına çıkan Ruslar, artık daha uzun süre kalmayı planlıyor."
 
11.20: Ukrayna Merkez Bankası, Türkiye, Vietnam, Ermenistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan bankalarına Rusya'nın alternatif kartlı ödeme sistemi "Mir" ile tüm operasyonlarını durdurmaları çağrısında bulundu.
 
11.18: Rusya, Avrupa Konseyi toplantılarına katılmayacağını açıkladı. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Rusya, NATO'nun ve AB'nin itaatkar bir şekilde onları takip eden en köklüi Avrupa kurumunun, Batı'nın üstünlüğü ve narsisizmi hayalleriyle farklı bir platforma dönüştürülmesi oyununa katılmayacak. Rusya olmaksızın, birbirleriyle iletişim kurmanın tadını çıkarsınlar."
 
11.16: Ukrayna yönetimi, Kiev dahil bazı güzergahlar boyunca insani yardım koridorlarının açıldığını duyurdu. Açılan güzergahlar:
 
Trostenets - Poltava
Krasnopol - Poltava
Sumy - Poltava 
Mariupol - Zaporojye 
Volnovakha (Donetsk bölgesi) - Pokrovsk
İzyum (Harkov bölgesi) - Lozova (Harkov bölgesi)
Buça, Borodianka, Irpen, Gostomel - Kiev
 
11.15: İngiltere Silahlı Kuvvetleri, ordu mensubu küçük bir grubun, savaşmak için Ukrayna’ya gitmiş olabileceği haberlerini doğruladı. Ordudan yapılan açıklamada, askerlerin kendi imkanları ile Ukrayna’ya gitmiş olabileceği ifade edildi. BBC Türkçe'nin aktardığına göre ordu sözcüsü, “Onlara güçlü bir şekilde İngiltere’ye geri dönme çağrısı yapıyoruz” dedi. İngiltere ordusu, olay sonrası tüm personel için Ukrayna’ya seyahat yasağı getirdi.
 
11.13: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Dimitri Kuleba arasındaki görüşme, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla üçlü formatta başlıyor. Çavuşoğlu önce Lavrov, sonra Kuleba ile ikili görüşme yaptı.
 
11.12: Avrupa'da doğal gaz vadeli fiyatları, işlemlerin ilk dakikalarında yüzde 10'dan fazla düşerek bin 600 doların altına indi.
 
11.10: BBC: "Binlerce, belki de on binlerce Rusya vatandaşı ülkeyi terk etti. Şimdiye kadarki en popüler destinasyon Gürcistan. 24 Şubat'tan bu yana ülkeye 20 binden fazla Rus geldi ve ülkede yaklaşık 3 bin kişi kaldı. Diğer popüler destinasyonlar Ermenistan ve Türkiye. Ayrıca vizesiz gidilebilen Azerbaycan, BAE, Kazakistan, Kırgızistan, Orta ve Güney Amerika ülkelerine de gidenler var. "
 
11.07: Moskova Şeremetyevo Havalimanı, uçuşların kesilmesi üzerine D terminalini geçici olarak kapatma kararı aldı. (RIA) 
 
11.05: YouTube Rus bloggerlara ödemeleri durdururken, Rus muadili VKontakte, bloggerlara şirket tarihindeki en büyük destek programını başlattı: Reklam gösterimlerinden elde edilen gelirin yüzde 100'ünü alacaklar. Program bir ay boyunca devam edecek. 
 
11.03: Euro 132 rubeyle tarihi zirvesini gördü.
 
10.59: Japon kozmetik üreticisi Shiseido Rusya'ya ürün satışını durdurdu.
 
10.59: Kanada, Ukrayna'ya 39 milyon dolarlık askeri yardımda bulunacak.
 
10.58: Moody's aralarında Sberbank, Gazprombank ve Tinkoff'un da bulunduğu 39 Rus finans kuruluşunun notunu düşürdü.
 
10.57: Hugo Boss Rusya mağazalarını kapatıyor. Ülkede online satışlara da son verildi.
 
10.51: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da ABD'nin finanse ettiği biyolojik laboratuvarlarda yarasa koronavirüsleriyle deneyler yapıldığını ileri sürdü.
 
10.28: AB Yüksek Temsilcisi Borrell: "Rusya'yla gerginliği daha da tırmandırmaktan ve sıcak çatışmadan kaçınmamız gerek, aksi takdirde 3. Dünya Savaşı çıkabilir."
 
10.18: Dolar Rusya'da yeni güne yeni rekorla başladı: 120,9 ruble. Daha sonra 121,5 ruble ile yükselişini sürdürdü.
 
10.17: YouTube, Rusya'da premium abonelik hizmetine son verdi. 
 
10.12: Lavrov-Kuleba görüşmesinin TSİ 10.45-11.00 civarında başlaması planlanıyor.
 
10.09: Ukrayna'da barış için gözler Antalya'da. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, bugün Antalya'da üçlü toplantı gerçekleştirecek. Şu saatlerde Lavrov-Çavuşoğlu ikili görüşmesi başladı. Heyetler, görüşme için Belek Turizm Merkezi'ndeki 5 yıldızlı Regnum Carya Otel'de buluştu.
 
09.33: Google Play, Rusya'da bundan sonra yalnızca ücretsiz uygulamaların indirilebileceğini açıkladı. Yine Google'a bağlı YouTube da Rus yayıncılara para ödemesini durdurdu.
 
09:32: Mitsubishi Electric, Rusya'ya ürün sevkiyatını askıya aldığını duyurdu.
 
09.16: Uluslararası İngilizce sınav sistemi IELTS, bundan böyle Rusya topraklarında sınav yapılmayacağını açıkladı.
 
08.39: Apple Pay ve Google Pay, bugünden itibaren Rusya'da çalışmaya son veriyor.  Visa ve Mastercard'ın Rusya'da verdiği kredi kartları da 10 Mart'tan sonra yurt dışında çalışmayacak.
 
08.38: Mars, Oreo, Alpen Gold, Cadbury, Milka, Toblerone, Barny, Halls gibi markalar Rusya'da reklamlarını durduruyor.
 
08.37: İtalyan petrol ve gaz grubu Eni, Rusya'dan petrol ve petrol ürünleri alımı için yeni sözleşme imzalamayı durdurdu. 
 
08.36: Amerikalı inşaat araç ve ekipmanları üreticisi Caterpillar, Rusya'daki işletmelerinin çalışmalarını durdurma kararı aldı.
 
08.35: Hilton ve Hyatt otel zincirleri Rusya'da yeni otel projelerini ve açılışları askıya aldı.
 
08.32 Bugün Fransa'da başlayıp iki gün sürecek AB liderler zirvesinde, "AB'nin, Rusya'dan petrol, gaz ve kömür alımını kademeli olarak durduracak" kararı bekleniyor. Medyaya sızan haberlere göre ayrıca AB, savunma harcamalarını keskin bir şekilde arttıracak, mikroişlemci, ilaç ve ürün üretiminde daha bağımsız hale gelecek. Zirve katılımcıları Ukrayna'nın AB'ye katılımını destekleyecek, ancak bunun "hızlı bir şekilde gerçekleşmesi"nin imkansızlığı vurgulanacak. AB liderleri büyük olasılıkla Ukrayna'ya AB üyeliği için "adaylık statüsü" teklif etmeyecek. (RIA)
 
08.28: Aeroflot uçuşları için bilet alan ancak yaptırımlar nedeniyle uçamayan yolcular, bu yıl sonuna kadar paralarını geri talep edebecek.  
 
08.22: İzvestiya gazetesi bugün "Rusya'da 59 yabancı şirketin kamulaştırılması" önerisinin hükümet gündeminde olduğunu duyurdu. Habere göre, tartışılan listede tüketicilere hakları ile ilgili garanti vermeden Rusya'da faaliyetini durduran şirketler var. Bunlar arasında Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M de sırlanıyor. Listeyi hazırlayarak hükümete başvuran Kamu Tüketici Girişimi adlı örgütün başkanı Oleg Pavlov, listenin genişletilebileceğini söyledi. Pavlov, bu şirketlerin vatandaşlara, devlete ve müteahhitlere karşı toplam yükümlülüklerinin 6 trilyon rubleden fazla olduğunu kaydetti.
 
08.11: Pepsi'nin Rusya'da ürün satışını ve üretimini durdurma kararının ardından aynı açıklama Coca Cola merkez ofisinden de gelirken, Rus medyasına göre durum karışık. Kommersant, 14 Mart'tan geçerli itibaren Coca Cola'nın bayilerine yüzde 30'u bulan zamlı fiyat bildirdiğini yazdı. "Rusya'da faaliyetleri durdurma" kararının satışları kapsamadığı, Rusya'daki operasyonların sorumlusu olan Coca Cola Hellenic adlı Yunanistan kökenli şirketin üretim ve satışlara devam ettiği iddiası paylaşıldı.
 
08.06: Rusya Ulaştırma Bakanlığı, Rus şirketlerin kiraladıkları uçak ya da gemilerin yabancı sahiplerine iade edilmesini "ithalat ikame hükümet komisyonu"nun yazılı iznine bağlayan bir karar taslağı hazırladı. Hükümet onayına yollanan metinde, devlet komisyonu iadeye izin vermezse, havayollarının kiralama sözleşmesinin sonuna kadar uçağı kullanmaya devam etmesi ve mal sahibine ruble ile ödeme yapılması teklif edildi. Bu statüye alınacak uçak ya da gemilerin, "hasım devletlere" gitmesi, yüksek "el konulma" ihtimali nedeniyle imkansız görünüyor.
 
08.04: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya Savunma Bakanlığı'nın "Washington ve Kiev'in Ukrayna'da kurdukları biyolojik laboratuvarlarda ortak araştırma yürüttüğü" iddialarını reddetti. Psaki, bu tür haberlerin Rusya'nın kendisinin biyolojik veya kimyasal silahlar kullanarak bir saldırı düzenleyeceğini gösterebileceği suçlaması getirdi. Rus tarafı bu konuda bazı belgeleri medyaya açıklarken, Çin de Rusya'ya destek verdi ve ABD'den bu konuda açıklama talep etti.
 
08.03: IMF, acil yardım olarak Ukrayna'ya 1,4 milyar dolar tahsis etme kararını onayladı.
 
08.02: İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'le  dün gece yaptığı telefon görüşmeside, "Rusya'ya maksimum ekonomik zarar vermek için yaptırım baskısını daha da artıracaklarını" söyledi. (BBC)
 
08.00: Bugün ele alınacak ekonomk "karşı yaptırım" paketinden Kommersant'ın öğrendiği birkaç başlık: "Rusya'dan ayrılan şirketlerin varlıkları, haksız tasfiye veya iflas riski nedeniyle satılabilir veya kamulaştırılabilir. Bu durumdaki tüzel kişilikler için hükümet, açık arttırma ile satış, bunun başarısız olması durumunda ise devlet tarafından kayyım atanmasını teklif ediyor."
 
07.58: Japon yazıcı üreticisi Epson, Rusya ve Belarus'a ürün ihracatını durdurma kararı aldı.
 
07.55: Rusya'da faaliyetini durduranlardan, kamulaştırılması ya da kayyım atanması ihtimal dahilinde olan yabancı şirketlerin listesi hükümete ve başsavcılığa gönderildi. Listenin, "tüketicilere hakları ile ilgili garanti vermeden Rusya'da işini sona erdiğini açıklayan yaklaşık 60 şirketi içeridiği" bildiriliyor. 
 
Medyada "McDonald's da millileştirilecek" başlıklarına konu olan operasyon hakkında TürkRus.Com dün şu haberi aktarmıştı:
 
Rusya hükümetinin, faaliyetlerine son verme kararı alan yabancı şirketlere karşı uygulamayı planlandığı önlemler netleşmeye başlıyor. İktidar partisi Birleşik Rusya tarafından medyaya verilen bilgilere göre, ülkeyi terk eden şirketkere dışarıdan "kayyım atanması" tasarlanıyor.
 
RIA'nın haberine göre,  hükümet komisyonu "pazardan çekilen yabancı şirketlerin mülkünün kamulaştırılmasına yönelik mekanizmayı" da içeren ekonomik önlem paketi üzerinde mutabakat sağladı.
 
Birleşik Rusya Partisi kaynakarına göre, eğer şirketin yüzde 25'inden fazlası "hasım ülke" sayılanlardan birinin vatandaşına aitse, şirketin faaliyetlerinin sona erdirilerek dışarıdan yönetim (kayyım) atanmasına karar verilebilecek.
 
Kayyım atanması mahkeme kararı ile gerçekleşecek. Eğer şirketi-mal sahibi, işine devam etmek isterse ya da hissesini satmak isterse, işletme faaliyeti ve çalışanların haklarının korunması şartıyla 5 gün içinde kayyım kararından vazgeçebilecek. Aksi takdirde mahkeme 3 ay süreyle geçici  yönetim tayin edecek, ardından hisseler açık artırmayla satışa çıkarılacak ve eski şirket tasfiye edilecek. Yeni şirketi satın alan, iş gücünün en az 3'te 2'sinin korumayı ve eski şirketin faaliyetlerini en az bir yıl sürdürmeyi taahhüt edeecek.
 
Bu taslağa hükümette son onay verilmesi durumunda, Başkan Putin ile yapılacak toplantıdan sonra açıklanması bekleniyor.
 
07.54: Putin bugün hükümet üyeleriyle "ekonomik önlemleri" masaya yatıracak. İhracatı ve ithalatı geçici olarak yasaklanacak malları ve bu kapsama alınacak ülkelerin listesinin de bugün açıklanması bekleniyor. Ülkeyi terk eden yabancı şirketlerin durumu da masada olacak.
 
07.49: Japon şirketi Nintendo, Nintendo Switch gibi oyun konsolları ve yazılım ürünlerinin Rusya'ya tedarikini durdurdu.
 
07.48: ABD, Polonya'ya Patriot füzelerinin "geçici olarak" yerleştirildiğimi açıkladı.
 
07,45: Ukrayna'dan gece de yer yer çatışma ve saldırı haberleri gelmeye devam etti.
 
07.44: ABD Kongresi, Ukrayna'ya 13.6 milyar dolarlık "askeri ve insani yardım" yapımasını onayladı.

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама