Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Dakika dakika Ukrayna gelişmeleri: 1 Mart

1 Mart 2022
 
23.29: Apple'dan sonra Nike da Rusya'da online satışlarını durdurdu.
 
23.13: Polonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'na ait gayrimenkullere el koymaya başladı. TASS'ın haberine göre, el konulacak mülkler arasında Rusya Büyükelçiliği'ne bağlı faaliyet gösteren  bir okul da var. 
 
23.09: Dojd TV, "Apple Rusya'da online mağaza üzerinden yapılan bütün satışları durdurdu" haberini geçti.  BBC de, "Şirketin resmi web sitesinde iPhone, saat veya MacBook satın almaya çalıştığınızda, malların teslimatının imkansız olduğunu belirten bir mesaj çıkıyor. Şirket henüz resmi bir açıklama yapmadı" diye yazdı.
 
22.23: Rusya'dan yurt dışına 10 bin dolardan fazla nakit döviz çıkarılması yasaklandı. İzvestiya'nın haberine göre, Putin bu konuda kararnameyi imzaladı. Uygulama bu gece yarısından itibaren başlıyor. Daha önce Rusya'dan çıkışta 10 bin dolara kadar nakit döviz, deklare etmeye gerek olmaksızın "yeşil koridor"dan geçerek; 10 bin dolardan fazla nakit döviz ise deklare edilmek ve belgelenmek kaydıyla" kırmızı koridordan" geçerek çıkarılabiliyordu.
 
22.13: İzvestiya'nın aktardığına göre Zelenskiy Batı ülkelerine, "Bizi NATO'ya lmak istemiyorsanız, güvenliğimiz için hukuki garanti verin" dedi. Zelenskiy ayrıca Puyin ile gçrüşmeye hazır olduğunu söyledi. Zelenskiy ayrıca Rusya ile müzakerelere başlamak için en azından ateşkese dair "en azından ipuucu"na  ihtiyacı olduğunu söyledi.Ayrıntılar az sonra.
 
22.03: CNN, Harkov'da bir hükümet binasının vurulduğu saldırıda 10 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
 
21.44:  CNN Türk'e konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: "Çok güçlü bir Rusya karşıtı koalisyon oluştu. Savaşı derinleştirmek yerine, ateşkes müzakerelerini devreye sokmak gerekir. Savaşı derinleştirme ve yaygınlaşma noktasına getirirlerse çok ciddi sorumluluk altına girmiş olacaklar. Müzakereler çok kolay geçmiyor. Rusya'nın gerçekçi olmayan talepleri var. Kırım'ın tanınması gibi, Ukrayna'nın silahsızlandırılması gibi. Bizim açımızdan bakıldığında da bunlar kabul edilebilir talepler değil. Odaklandığımız yer bu savaşın sona ermesi. Müzakere masasından ateşkes kararı çıkması, bir insani koridor oluşturulması. (...)  Daha fazla insan ölmesinden endişe duyuyoruz. Rusya tarafına gerekli telkinlerde bulunuyoruz. Hepsinin nihai amacı bu. Rusya tarafında daha büyük bir sorumluluk var. Karamsar olmak istemiyorum ama gördüğüm tablo iç açıcı değil. Özellikle yaşanan son gelişmeler ile beraber pek umut verici bir durum yok. (...) Putin'in asıl amacı Ukrayna değil. Batı'yla daha büyük bir pazarlık yapmak istiyor. Ukrayna üzerinden eline yükseltmeye çalışıyor. Bir ülkenin işgal edilmesi haklı ve meşru değil. Biz burada Rusya ile köprüleri atmadan, Ukrayna'ya da destek olarak ve Batı'yla iletişim sürdürerek devam ediyoruz. (...) Biz Rusya ile bu ilişkiyi geliştirdik. NATO üyesiysek Rusya ile bu ilişkiye girmeyelim demedik. Bizim de Rusya ile itilaf ettiğimiz konular var. Suriye'de Libya'da anlaşamıyoruz. Kırım'ın ilhakını tanımıyoruz. Ama bu bizi soğuk savaşa götürmedi. Bu sorunların diplomasiyle çözüleceğini gösterdik."
 
21.36: BMW, Rusya'daki fabrikasında otomobil üretimini durdurma kararı aldı. Rusya'ya Almanya'dan otomotiv satışı da durduruldu. 
 
21.32: 2025'e kadar AB'ye üye olması beklenen Karadağ, Rusya'ya karşı yaptırımlara katıldı. Rus uçaklarına hava sahası kapatılırken, Putin, Lavrov, Rusya Güvenlik Konseyi üyeleri ve Devlet Duması milletvekilleri yaptırım listesine alındı. 
 
21.29: Zelenskiy'in başvurusu sonrası Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'ya AB'ye aday üye statüsü verilmesi için AB üyelerine tavsiyelerde bulunan bir kararı onayladı. 637 milletvekili lehte, 13'ü aleyhte oy kullandı. Bu karar, tavsiye niteliğinde. Ukrayna'ya aday üyelik statüsü verip vermeme kararı AB üye ülkeleri tarafından ortaklaşa alınıyor.
 
21.27: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, CNN ve Reuters ile yaptığı ortak röportajda, "Her şey çok ciddi... Filmde değilim" dedi. 
 
21.25: Biden bu gece "ulusa sesleniş" konuşması yapacak.
 
21.19: Rusya'nın 90'ların başından beri en etkili liberal haber istasyonu olarak bilinen Ekho Moskvı radyosunun genel yayın yönetmeni Aleksey Venediktov, az önce radyonun yayınının kesildiğini duyurdu. Venediktov yasaları çiğnemediklerini savundu, başsavcılıktan daha önce gelen uyarı üzerine 25 Şubat tarihli bir yayının kayıtlarını web sitelerinden kaldırdıklarını hatırlattı.
 
21.15: Kuzey Akım 2 boru hattının operatörü Nord Stream 2 AG iflasını istedi. Şirketin merkezi İsviçre'de bulunuyor. 11 milyar dolara mal olan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının yaptırımlar kapsamında çalışmasına izin verilmedi.
 
21.13: Rusya, yerel borçlanma tahvilleri için vadesi gelen kupon ödemelerinin yabancı yatırımcılara yapılmayacağını açıkladı.
 
21.11: Cannes Film Festivali Komitesi, bu yıl Rusya delegasyonunun festivale katılımına izin verilmeyeceğini duyurdu.
 
21.06: Rusya'da önde gelen medya organları, şu saatlerde web sitelerine yönelik yoğun "siber saldırı" raporları veriyor.
 
21.00:  Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin: "Moskova'daki iş dünyası, Ukrayna'daki askeri operasyonun arka planında, tehditler ve şikayetlerle karşı karşıya. Birçok şirket ve kurumların web siteleri, yurtdışından yapılan DDoS saldırılara hedef oldu."
 
20.59: Lukaşenko, Putin'den ek S-400 hava savunma füze sistemi istedi. 
 
20.56: Zelenskiy Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kiev'deki TV kulesini hedef alan saldırıda 5 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, patlamanın Kiev'deki Holokost Anma Kompleksi Babi Yar'ın yakınlarında yaşandığını söyleyerek Rusya'nın saldırısını Nazilerin Yahudilere saldırısına benzetti.
 
20.54: CryptoCompare'un haberine göre, ruble cinsinden bitcoin ticareti, savaşın başladığı perşembe günü sert şekilde arttı. Rusya'da günlük hacimler bir önceki güne göre yüzde 259 artarak 1,3 milyar rubleye (13,1 milyon dolar) yükseldi.
 
20.51: Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, stratejik rezervlerinde bulunan 60 milyon varil petrolü serbest bırakmak üzere anlaşmaya vardı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, söz konusu miktarın yarısını ABD, kalan kısmını İngiltere, Almanya, Hollanda, Güney Kore ve Japoonya serbest bırakacak. Karar, petrol varil fiyatının107 dolara çıktığı gün alındı. 
 
20.50: Ukrayna’daki savaş, yarın TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak “kapalı oturum” da görüşülecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Genel Kurul’da bilgilendirme yapacak.
 
20.41: Rusya Başsavcılığı, ülkenin önde gelen muhalif yayın kuruluşlarından Dojd TV ile Echo Moskvı radyosunun yayınlarının bloke edilmesini istedi.  Gerekçe olarak "Rus ordusunun Ukrayna operasyonları hakkında yalan haberler ve ekstremist yayınlar yapması" gösterildi. Echo Moskvı'nın büyük ortağı Gazprom Medya.
 
20.38: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'nın AB başvurusu sonrası Brüksel'e seslendi: "Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye için de gösterin; yoksa birileri saldırdığı zaman mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız?"
 
20.36: Meksika, Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmayacağını duyurdu. 
 
20.34: Lukaşenko'nun "Putin ile Zelenskiy görüşebilir" açıklamasına Peskov'dan yanıt: "Böyle bir sonuca varmak için henüz erken."
 
20.32: 2014'ten beri en yüksek fiyatı gören Brent petrolü yükselişine devam ediyor. Günlük yüzde 9,5'lik artışla varil fiyatı 107 doları gördü.
 
20.31: Polonya, Avrupa Komisyonu'nu Rusya'dan kömür alımının yasaklanması için ikna etmeye çalışıyor.
 
20.30: Zelenskiy Biden ile görüştü, daha fazla savunma desteği istedi.
 
20.01: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kubela, NATO'yu Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan etmeye çağırdı. Kubela, "Bu yapılmazsa, Ukrayna'nın düşmesi durumunda sonraki hedef NATO olacak" dedi. NATO uçuşa yasak bölge planlamadığını duyurdu.
 
19.59: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zakharova: "Batı'nın Ukrayna'daki askeri operasyon nedeniyle uyguladığı yaptırımlar ahlakdışı ve bumerang gibi dönüp onları uygulayanlara zarar verecek."
 
19.56: Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hem Rusya'ya hem Ukrayna'ya çağrımız, bir an önce ateşler kesilsin, gerek Rusya gerek Ukrayna burada dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun."
 
19.53: Ukrayna'nın İngiltere Büyükelçisi Vadim Prystaiko, Ukrayna ordu mensuplarının Türk yapımı saldırı drone'ları ile ilgili Türkiye'de hali hazırda eğitim aldıklarını söyledi. BBC'nin Türkçe'nin haberine göre, Prystaiko, daha fazla SİHA alımı için de Türkiye ile temas halinde olduklarını belirtti.  
 
19.47: Rusya'nın ünlü komedyen ve sunucularından Maksim Galkin'in TV'lerde yayınlanan Uralsib Bank reklamı kaldırıldı. RBC'nın birkaç kaynaktan teyit ettiğine göre, bunun nedeni Galkin'in Instagram'daki paylaşımı: “Savaş için hiçbir gerekçe olamaz! Savaşa Hayır!" 
 
19.40: Rusya'nın Avrupa'ya açılan penceresi durumuna gelen İstanbul'a yaptıkları seferlerde  Aeroflot ve Türk Hava Yolları daha büyük uçaklar kullanmaya başladı. ATOR'a göre  birçok Rus, İstanbul aktarmalı olarak evlerine dönüyor ve artan talep nedeniyle THY İstanbul'dan Moskova ve St. Petersburg seferlerinde artık 182 koltuklu Airbus A321 uçakları yerine, Boeing 777 ve 300-400 koltuk için tasarlanan Airbus A330 kullanılmaya başlandı. Mart başındaki uçuşlarda kişi başı tek yön biletler 167 eurodan (18 bin ruble) başlıyor. Aeroflot da  İstanbul uçuşlarında Airbus A321 veya Boeing 737-800 yerine Boeing 777-300ER kullanıyor.
 
19.35: Yarın yapılması beklenen 2. tur müzakerelerin kaderi belirsizliğini koruyor. Zelenskiy, "Görüşmelere devam etmenin şartı ateşkes" dedi.
 
19.33: Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) Rusya vatandaşlarına resmi olmadıkça yakın zamanda yurtdışına çıkmamalarını tavsiye etti. Sputnik'in aktardığı açıklamaya göre, havayolu şirketleri partner şirketler üzerinden tahliye uçuşlarının organizasyonu için çalışıyor. Yolcunun bunu reddetmesi halinde parasının tamamı geri ödeniyor. Vatandaşlara ayrıca bu uçuşların düzenlenmesinin alacağı vakit göz önünde bulundurularak, yurda dönmek için şu anda daha tercih edilebilir görünen güzergahları değerlendirmesi de öneriliyor. Bu bağlamda Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi Rusya ile uçuşlara kısıtlama getirmeyen üçüncü ülkelere gidilmesi ve buralar üzerinden Rus havayolu şirketleri veya yabancı şirketler ile aktarma uçuş gerçekleştirilmesi tavsiye ediliyor. Rus vatandaşlarına verilen bir başka tavsiye de Letonya, Litvanya, Polonya ve Finlandiya gidi ülkelere gidip buralardan karayolu ile Rusya’ya ulaşmaları oldu.
 
19.29: FOM anketine göre Putin'e halk desteği son bir haftada yüzde 60'tan yüzde 71'e yükseldi.
 
19.03: Brent petrol 2014'ten beri ilk kez 106 doları geçti.
 
19.02: Zelenskiy: "Müzakere masasına oturmak için önce ateşkes gerekiyor."
 
18.36: Kiev'den iki şiddetli patlama haberi ve görüntüleri geldi. Televizyon kanalı Ukraina-24, Kiev televizyon kulesindeki patlamadan sonra yayınının kesildiğini duyurdu. Rusya birkaç saat önce "propaganda merkezlerine" saldırı düzenleyeceği uyarısında bulunarak sivillerin bazı binalardan uzak durması çağrısında bulunmuştu ve evlerini terk etmelerini tavsiye etmişti.
 
18.19: Avrupa Film Akademisi (EFA) Ukrayna ile dayanışmak adına bu yıl Avrupa Film Ödülleri'ne Rus filmlerini kabul etmeyeceğini açıkladı.
 
17.59: Dmitri Medvedev bugün öğle saatlerinde attığı bir tvitle Fransa'ya gözdağı verdi. Medvedev'in tviti şu şekilde: Bugün Fransız bakan Rusya'ya ekonomik savaş ilan ettiklerini söyledi. Dilinize dikkat edin, beyler! Ve insanlık tarihinde ekonomik savaşların sık sık gerçek savaşlara dönüştüğünü unutmayın."
 
17.28: Rusya'da muhalefet partilerinden Yabloko, 12 Martta "savaş karşıtı bir protesto" düzenlemek için Moskova belediyesine dilekçe verdi.
 
17.24: Magnit, Aucani Atak ve O'Key süt ürünleri, ekmek, şeker ve borş sepetinde yer alan sebzelerde kâr marjını yüzde 5'le sınırlı tutacaklarını duyurdu.
 
17.19: BBC Rusça servisi taraflar arasında ilk kez Sumskaya Vilayeti'nde esir takası gerçekleştiğini ileri sürdü. Rusya tarafı bu bilgiyle ilgili yorum yapmadı.
 
17.15: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba:  "Ukrayna, NATO'yu  çatışmalara katılmaya çağırmıyor, ama destek istiyor."
 
17.13: Moody's, Sberbank dahil 16 Rus bankası için "reytinglerini düşürme incelemesi" başlattığını açıkladı.
 
17.12: NATO Genel Sektereri Stoltenberg, NATO'nun "nükleer silahları" alarm haline geçirmek içim neden görmediğini söyledi.
 
17.10: Donbass'ı terk eden, Ukraynalı milliyetçilerce durdurulduğu söylenen AGİT gözlemcilerinin  sınırı geçerek Rusya'nın Rostov-na-Donu şehrine ulaştıkları bildirildi.
 
17.08: Dolar kuru 100 rubleyi, euro 111' rubleyi aştı. 
 
17.07: Moskova Şehir Mahkemesi, yaklaşık 60 kişinin Ukrayna'daki savaşa karşı izinsiz mitinglere katıldıkları için tutuklandıklarını duyurdu.
 
17.06: Ukrayna Dışişleri Bakanı Bakanı Kuleba, "Moskova'nın ültimatomlar ilan etmesi halinde" Kiev'in  yarın için planlanan 2. müzakere turuna delegasyonun göndermeyeceğini söyledi.
 
17.04: Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin (LHC) Ateşkes Kontrol ve Koordinasyon Merkezi Temsilciliği, Ukrayna ordusunun LHC'nin Kirovsk kentini Grad çok namlulu roketatar sistemleriyle vurduğunu duyurdu. Sputnik'in aktardığı açıklamada, Ukrayna güçlerinin kontrolündeki Novotoşkovskoye'den Kirovsk'a Grad BM-21 sistemleriyle 20 roket fırlattığı belirtildi.
 
17.03: Alman Adidas şirketi, Rusya Futbol Federasyonu ile 2026'ya kadar devam etmesi gereken sponsorluk anlaşmasını  askıya aldığını duyurdu.
 
16.41: Ünlü televizyon programcısı Nastya İvleyeva, Rus yetkililere seslenerek Ukrayna'daki askeri operasyonun durdurulmasını istedi.
 
16.40: Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi oturumunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un konuşması öncesi Avrupalı diplomatlar salonu terk etti.
 
16.36: Emir Kusturica daha önce açıklandığı gibi Sovyet Ordu Tiyatrosu'nun başına geçmeyi planlamadığını duyurdu.
 
16.34: Avrupa'nın yaptırım listesine aldığı Alfa Bank ortakları Petr Aven ve Mihail Fridman bankanın direktörler kurulundan çıkıyor. Fridman VEON yönetiminden de ayrılacağını duyurdu.
 
16.21: Putin ile telefonda görüşen Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid El Nahyan: "Rusya, ulusal güvenliğini koruma hakkına sahip." (Kremlin)
 
16.20: Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Yerhov: "Kiev rejimi geçtiğimiz 8 yıl boyunca etnik ve kültürel kimliğini ve anadilde konuşma hakkını savunan Donetsk ve Lugansk'ın Rus nüfusuna karşı açıkça ilan edilmemiş; fakat fiilen var olan bir savaş yürütmüştür. (Sputnik)
 
16.17: Roskomnadzor, "yabancı internet şirketlerinin Avrupa'da Rus medyasına karşı ayrımcılığı durdurmasını" talep etti. Ajans, Avrupa'da RT ve Sputnik hesaplarına erişim kısıtlamalarının derhal kaldırılması talebiyle YouTube ve TikTok yönetimlerine mektup gönderdi. Artan tansiyon, yakın gelecekte daha fazla sosyal ağın karşılıklı olarak bloke edileceği endişesini arttırdı.  Roskomnadzor ayrıca güvenilir olmayan bilgilerin yayılması nedeniyle bir kez daha Twitter’ı yavaşlatmaya başladığını duyurdu.
 
16.16: Raiffeisen Bank, Reuters'in "Rusya pazarından olası çekilme" haberini yalanladı. RBC'ye yapılan açıklamada, "Rusya'da müşterilerimize hizmetimiz kesintisiz sürüyor" denildi.
 
16.09: Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD, Rusya ve Belarus'u bankanın kaynaklarından yararlanmaktan men etti. 
 
16.08: Instagram, 27 AB ülkesnde Russia Today'e ait hesapları bloke etti.
 
16.05: Rusya ve Türkiye savunma bakanları, Şoygu ve Akar bir telefon görüşmesi yaparak Ukrayna'daki durumu ele aldı.
 
16.04: Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'de Rusya'ya yönelik propaganda saldırılarını bastırmak için, Kiev'deki iki binaya saldırı düzenleneceğini duyurarak, çevrede oturan sivillerden evlerini terk etmelerini istedi. RIA'nın haberine göre, vurulacak hedefler "SBU teknoloji tesisler ve 72. ana psikolojik özel harekat merkezi" olarak tanımlandı.
 
15.40: Rusya Savunma Bakanlığı bugün Rus birliklerinin hava ve denizden fırlatılan uzun menzilli füzelerle bir saldırı gerçekleştşrdiğini duyurdu. "Saldırıda iki havaalanı ve üç hava savunma radar noktası vuruldu" denildi.
 
15.39: Rusya, Ukrayna ordusunun Azak Denizi'ne çıkışının tamamen bloke edildiğini duyurdu.
 
15.38: Reuters ajansı, Kuzey Akım 2 boru hattının işletmecisi olan Avrupa'daki Nord Stream 2 AG şirketinin iflas başvurusunda bulunma imkanını araştırdığını yazdı. Yapımı fiilen tamamlanan, Rus gazını Almanya'ya taşıyacak boru hattı, henüz açılmadan yaptırım kararıyla rafa kalkmıştı.
 
 
15.35: Avrupa Parlamentosu'na Ukrayna'nın AB'ye tam üyelik başvurusunu yaptığı toplantıya online bağlanarak konuşan Zelenskiy, "Hayatta kalmak ve Avrupa'nın eşit haklı üyesi olmak için savaşıyoruz." dedi.
 
15.31: Bazı ajanslar, Avusturya bankası Raiffeisen Bank'ın, Ukrayna'daki durum nedeniyle Rusya'dan tamamen ayrılma olasılığını araştırdığını bildiriyor. 
 
15.29: Sosyal medyada dolaşmaya başlayan "Sberbank mevduatları dondurdu" iddiaları üzerine bankadan açıklama geldi: "Haberler yalan. Hesaplardaki ve mevduatlardaki tüm birikimler müşterilerimizin kullanımına açık." 
 
15.27: BM raporu: "Son 5 günde Ukrayna ve Donbass'ta 13'ü çocuk 136 kişi öldürüldü. 26'sı çocuk 400 kişi yaralandı. Donbass'ta ölen sivillerin sayısı 58."
 
15.25: Zelenskiy, Ukrayna'nın tüm büyük şehirlerinin kuşatıldığını söyledi.
 
15.23: Rusya, Google ve Meta sosyal medya araçlarında Rusya karşıtı propagandaya izin verilemeyeceğini açıkladı.
 
15.22: Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'nın AB'ye hızlandırılmış şekilde üye kabul edilmesi başvurusunu aldığını, konunun prosedüre göre inceleneceğini duyurdu.
 
15.20: Rusya ve Ukrayna heyetlerinin ikinci tur müzakereleri yarın sabah yapması bekleniyor. Heyetlerin bu akşam, görüşmelerin yapılacağı Belarus-Polonya sınırındaki buluşma noktasına gelmesi planlanıyor.
 
15.17: Başbakan Mişustin, Ulusal Refah Fonu'ndan 1 trilyon rublenin (yaklaşık 10 milyar dolar), fiyatları düşen Rus şirket hisselerini satın almak için ayrılmasını istedi. Bunun için Maliye Bakanlığı'na direktif verildi.
 
15.15: Bloomberg ajansı, AB'nin SWIFT'ten çıkarmayı planladığı Rus bankalarını şöyle sıraladı: VTB, VEB, Rossiya, Novikombank, Otkritie, Promsvyazbank, Sovcombank. 
 
15.14: AvtoVAZ, 2022'de ikinci kez tüm Lada otomobillerinin fiyatlarına zam yaptı.  Bazı modellerin bir günde 250 bin ruble pahalandığı bildirildi.
 
15.11: Çatışma haberleri, yaptırımlar, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 20'ye çıkarması, yurt dışında döviz transferinin yasaklanması gibi nedenler üst üste gelince, Rusya'da konuta olan talebin son birkaç gündür katlandığı bildiriliyor. Ülkenin en büyük emlak portallarından TsIAN son bir günde ilanlara olan ilginin 1,5-2 kat arttığını, Moskova ve St. Peterburg'da son bir haftada fiyatlarda yüzde 1,5 artış görüldüğünü duyurdu.
 
14.21: Boris Johnson: "Avrupa Rus gazı ve petrolünden, sonuçları ne olursa olsun vazgeçmeli."
 
14.19: Lavrov, "ABD'nin Avrupa'ya nükleer bomba yerleştirmesinin kabul edilemez olduğu" uyarısında bulundu. 
 
14.14: Rusya'ya otomobil yedek parçaları tedariki çoğu üretici tarafından durduruldu. Sebep, döviz kurlarındaki belirsizlik ve lojistik sorunarı. 
 
14.13: Avrupa'da gaz fiyatı yüzde 11 artarak bin m3 için 1.260 doların üzerine çıktı.
 
14.11: Kremlin, Zelenskiy'i Ukrayna'nın meşru devlet başkanı olarak görmeye devam ediyor. Peskov bunı bir kez daha teyit etti.
 
14.10: Peskov, AB yaptırım listesine dahil edilmesi haberini "kayıtsızca" karşıladığını, bunun hayatını hiçbir şekilde etkilemediğini söyledi.
 
14.08: Şoygu'nun operasyonun "belirlenen hedeflere ulaşılana kadar" devam edeceğini açıklamasıyla dolar 96,4 rubleye, euro 107,82 rubleye çıktı. 
 
14.07: Zelenskiy, Ukrayna'nın Gürcistan ve Kırgızistan'daki büyükelçilerini geri çektiğini duyurdu. Gürcistan Başbakanı Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılmayacağını söylemişti. Kırgızistan Devlet Başkanı, Putin ile yaptığı görüşmede Ukrayna'daki askeri operasyonu destekledi.
 
14.06: İngiltere Başbakanı Johnson, Sberbank'a yönelik yaptırımların daha da sertleşeceğini duyurdu.
 
14.03: Rusya, sermaye kontrolü için yeni adımlar atıyor. Yabancı yatırımcıların varlıklardan çıkışı geçici olarak sınırlanıyor. Başbakan Mihail Mişustin bu konuda kararnamesi taslağının hazırlandığını söyledi.
 
12.59: İsviçre merkezli Nord Stream AG şirketi bütün çalışanların işine son verdi. Şirket Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının inşaatından sorumluydu (Sputnik).
 
12.56: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve müttefiklerine çağrıda bulunarak Avrupa'ya orta ve kısa menzilli roket konuşlandırılmasına son verme anlaşmasına katılmalarını istedi. Lavrov Rusya'nın elinde bu tür roketlerin olmadığını belirterek ABD'nin nükleer silahlarının Avrupa topraklarında bulunmasının Rusya açısından kabul edilemez olduğunu söyledi.
 
12.51: Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Ukrayna'da düzenlenen özel askeri operasyonun önlerine koydukları hedefler gerçekleşene kadar devam edeceğini söyledi. Şoygu ayrıca Rus askerlerinin sivilleri hedef almadığını, kullandıkları silahların yüksek isabet hassasiyetine sahip olduğunu belirtti. Şoygu ağustos ayında yapılması planlanan 2022-Ordu Forumu kapsamında dünyanın ilk Uluslararası Antifaşist Kongresi'ni düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.
 
12.38: Danimarkalı taşımacılık devi Maersk, yaptırımlar nedeniyle acil durumlar dışında Rusya'dan ve Rusya'ya taşımacılık yapmayacağını açıkladı.
 
12.21: Vladimir Zelenskiy'nin bugün Avrupa Parlamentosu'ndan bir konuşma yapması bekleniyor.
 
12.19: Münih Flarmoni orkestrası, Rus şefi Valeri Gergiyev ile sözleşmesini iptal etti. Gergiyev Putin'le yakınlığıyla biliniyor.
 
11.44: Şeremetyevo Havalimanı Direktörler Kurulu Başkanı Aleksandr Ponomaryonko görevinden ayrıldı. Ponomaryonko Avrupa Birliği tarafından yaptırım listesine alınmıştı.
 
11.31: Fransa Maliye Bakanı: "Avrupa Birliği Rusya'ya karşı topyekun ekonomik ve finansal savaşı sürdürecek."
 
11.29: Lukaşenko, Ukrayna-Rusya ihtilafına silahlı olarak katılmayı düşünmediklerini yineledi ve şu açıklamayı yaptı: "Ancak Rusya'nın sırtından vurulmaması için hava savunma sistemlerimizi hazır tutuyoruz."
 
11.27: Putin tekvandoda "kara kuşaksız" kaldı. Dünya Tekvando Federasyonu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e tekvandoda verilen onursal siyah kuşağın Ukrayna’daki operasyon nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. Açıklamada, “Barış, zaferden daha kıymetlidir. Bu bağlamda Dünya Tekvando Federasyonu, Sayın Vladimir Putin’e Kasım 2013’e verilen dokuzuncu seviye onursal siyah kuşağın geri alınmasına karar vermiştir” denildi. Federasyonun Ukrayna halkıyla olduğu belirtilen açıklamada, savaşın en kısa zamanda sona ermesi dilekleri iletildi. Spuntik şu hatırlatmayı yaptı: "Putin aslında tekvando yapmıyor, ancak bir başka dövüş sanatı olan judodaki hünerleriyle biliniyor, ayrıca uzun süre Uluslararası Judo Federasyonu’na onursal başkanlık yapmıştı. Uluslarası Judo Federasyonu, pazar günü Putin’in görevini askıya almıştı."
 
 
11.26: İran dini lideri Ayetullah Hamaney, Ukrayna'nın 'ABD'nin yarattığı krizlerin kurbanı' olduğunu dile getirdi. Sputnik'in aktardığı TV konuşmasında Hamaney, Tahran'ın savaşın sona erdirilmesini desteklediğini, ancak çatışmanın kaynağının kim olduğunun fark edilmesi gerektiğini söyledi. Hamaney, Ukrayna'daki krizin 'ABD'ye güvenilemeyeceğini gösterdiğini' belirtti.
 
11.24: Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Çernışenko, Rusya'da uluslararası turnuvaların düzenlenmesinin reddedilmesi ve artan yaptırımlar sonrası, elde kalan fonların ülkede spor altyapı tesisleri inşa etmek için kullanılacağını açıkladı.
 
11.23: AB'nin Rus devlet yayın organlarına baskısı sürerken, son olarak YouTube, Avrupa'da RT ve Sputnik ile bağlantılı tüm kanalları engelleme kararı aldı
 
11.20: Moskova Borsası'nda dolar 91,5 ruble, euro 102,5 ruble.
 
11.07: Sberbank tüketici kredi faizini yüzde 6,9'dan yüzde 21,9'a yükseltti.
 
10.52: BBC'nin yerel Ukrayna kaynaklarına dayandırdığı habere göre, güneydeki Rusya sınırına yakın Ahtırka bölgesinde topçu saldırısı sonucu 70 Ukraynalı asker hayatını kaybetti.
 
10.50: Rusya Savunma Bakanlığı, "Ukrayna, Donetsk ve Lugansk'daki özel askeri operasyona katılanlara ödenmek üzere federal bütçeden 5 milyar rublelik kaynak aktarıldığını" duyurdu.
 
10.47: Harkov'dan, şehir merkezine bu sabah roket isabet ettiği haberleri geliyor. Harkov Valisi Oleg Sinegubov, Grad füzelerinin bazı binalarda hasar yarattığını söyledi. Kayıplar konusunda bilgi yok.
 
10.43: RIA'nın haberine göre, Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkililieri, "AGİT görevlilerinin bulunduğu 20 otomobillik konvoyun  Ukraynalı millitetçiler tarafından ele geçirildiğini ve akibetlerinin bilinmediğini" iddia etti. Çatışmalar nedeniyle AGİT görevlileri bölgeyi terk etmeye başlamıştı.
 
10.40: İnşaat sektörü için önemli not: Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnulin, Rusya'da üretilen inşaat malzemelerinin talebi tamamen karşılamasının mümkün olmadığını belirterek, "Ama yakın gelecekte Avrupa'dan hiçbir inşaat malzemesi temin edemeyeceğiz. İnşaatçıların bu gerçeği dikkate almalarını isterim. Hükümet olarak inşaat temposunu koruyacak önlemler üzerinde çalışıyoruz. Asya pazarları ile temastayız" dedi.
 
10.37: Rusya Sivil Havacılık Ajansı Rosaviatsiya, Rusya vatandaşlarıno "zorunlu olmadıkça yurt dışı gezilerinden uzak durmaları" konusunda uyardı.
 
10.29: Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Telegram'dan Ukrayna halkına seslendiği mesajda, çatışmalarda iki Çeçen savaşçının hayatını kaybettiği, altısının yaralandığı bilgisini paylaştı.
 
10.25: Dolar 90 rublenin altına çekildi, 89.98 rubleden işlem gördü.
 
10.24: St. Petersburg'daki Hyundai otomobil fabrikası üretimi 9 Mart'a kadar durdurdu. Kararın nedeni, yedek parça teminindeki sorunlar.
 
10.20: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, "Ukrayna'nın hızlı bir şekilde silahsızlamdırılması için Kiev'e silah yardımlarının durdurulması, Batılı askeri uzmanlarını Ukrayna Siahlı Kuvvetleri ile ortak asker tatbikatlarının sona ermesi, daha önce Ukrayna'ya teslim edilen silahların geri çekilmesi" çağrısında bulundu. Zaharova ayrıca Kiev'in Minsk anlaşmasının şartlarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Başkan Putin daha önce askeri operasyonun başlamasıyla Minsk anlaşmasının hükmünün kalmadığını söylemişti.
 
10.18: Çatışmaların şiddetlenmesi üzerine AGİT görevlileri Donetsk'i terk etmeye başladı.
 
10.16: Polonya, 377 bin Ukraynalının savaştan kaçarak topraklarına sığındığını duyurdu.
 
10.14: Rusya para piyasalarında dolar 97.75 ruble (% 3,15 artış) ve euro 110 rubleden (yüzde 4 artış) güne başladı.
 
10.03: Rusya Federasyon Konseyi Egemenliği Koruma Komisyonu Başkanı Klimov, "Rusya aleyhine yabancı yapılarla çalışan Rusya vatandaşlarının devlete ihanet suçundan yargılanacağını" söyledi.
 
09.57: Rus havacılık ajansı Rosaviatsiya, ülke dışında bulunan Rus turistlerin insani uçuşları beklemeden kendi imkanlarıyla Rusya'ya dönmesi tavsiyesinde bulundu.
 
09.47: Rusya'daki Netflix kullanıcılarından yeni şikayetler gelmeye devam ediyor: Sberbank, Alfa-Bank, Timkoff Bank dahil, pek çok bankanın kartıyla ödeme yapılamıyor.
 
09.39: Mastercard'ın bu sabah bazı Rus bankalarına yaptırım kararı açıklamasının ardından,bu kartlar yurtdışında ve yabancı online mağazalarda ödeme yaparken artık çalışmayacak, ancak Rusya'da geçerli olmaya devam edecek. Hemen ardından az önce Visa'dan bir açıklama geldi.  Rusya'ya uygulanan yaptırımlar kapsamında "hızlı önlemler" alınacağı duyuruldu. Bunun hangi bankaları kapsayacağı henüz belli değil. Visa'dan UNICEF'e insani yardım kampanyası için 2 milyon dolar sağlanacağı, ayrıca Kızıl Haç'a bağış  yapılacağı duyuruldu.
 
09.30: Avustralya'dan Finlandiya'ya kadar dünyanın dört bir yanından Ukrayna'ya silah yardımları devam ederken, Moskova'dan uyardı geldi. Rusya Dışişleri,  Ukrayna'ya askeri ekipman gönderen ülkeleri, bu ekipmanların Rus kuvvetlerine karşı kullanılması durumunda sorumlu tutacağını duyurdu.
 
09.23: Donetsk askeri sözcüsü Basurin: "Mariupol bugün tamamen kuşatılmış olacak. Sivil halkın kenti terk etmesi ve insani yardım ulaştırılması için koridor açacağız."
 
09.20: ABD yönetim, kripto para borsalarına "Rus vatandaşlarının ve şirketlerinin yaptırımları delmek için kripto para kullanmalarının önlenmesi" için baskıyı arttırıyor.  RBC'nın haberine göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi ve ABD Hazinesi, dünyanın en büyük kripto borsalarından bazılarının operatörleriyle temasa geçti, yaptırım uygulanan Rusların veya kuruluşların kripto paralar aracılığıyla kısıtlamaları aşma girişimleri olduğu uyarısı yaptı.
 
08.49: Aeroflot'a ait SU7236 sefer numaralı Moskova-Verona uçağı, Yunanistan'ın hava sahasına giriş izni vermemesi üzerine Ege Denizi'nden geri döndü. İtalya'ya uçan uçağın gidiş yolunda Samara-Kazakistan-Hazar Denizi-Gürcistan-Karadeniz-İstanbul güzergahını kullanmak zorunda kalması dikkat çekti. Ayrıntısı "V Parij çerez Mamadış..." Verona uçağı hedefe varamadı. haberinde.
 
 
08.37: Reuters'in haber analizinden özet: "Türkiye'nin Boğazları kapatma taahhüdü, Moskova'dan misilleme riskiyle karşı karşıya kalsa bile NATO ile ilişkilerini onarmaya yardımcı olabilir. Ancak Boğazların ağzıda bekleyen Rus gemilerinin birikmesi, Ankara'nın kararlılığını önümüzdeki birkaç gün içinde test edecek, doğu ile batı arasındaki eşsiz hassas diplomatik dengede ne kadar ileri gitmeye istekli olduğunu gösterecek. Türkiye'nin S-400 füzeleri almasının ilişkileri bozup ABD yaptırımlarını tetiklemesinin ardından Batı'ya yönelik kararlı bir geçiş Ankara'nın NATO içindeki konumunu parlatabilir. Yine de, ileri bir adım atılırsa Türkiye'nin zaten kuşatılmış ekonomisine zarar verebilir. Çnkü Rus doğal gazı Türkiye ithalatının yüzde 45'ini, Ruslar ise Türkiye'ye giden turistlerinin yüzde 20'sini oluşturuyor."
 
08.31: İddialara göre "Yaptırırımları kripto paralarla aşma olanağının" da etkisiyle Bitcoin yüzde 15 değer kazanarak 43 bin doları aştı. Ukrayna, Ruslara kripto para satışının engellenmesini istemişti. Kripto para borsalarından Binance, bu yöndeki çağrıları reddetmişti.
 
08.29: ABD’li siyasetçiler, Ukrayna’daki son duruma dair istihbarat ve savunma yetkililerinden bilgi aldı. Görüşmeden sonra basına konuşan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham “Askeri açıdan daha kötü günler geliyor” dedi. BBCY'ye göre, Twitter hesabından bir paylaşımda bulunan Demokrat Senatör Chris Murphu de “Kiev muharebesi uzun ve kanlı olacak” dedi. Murphy Batı ülkelerinin üst düzey Rus yönetici ve oligarklarının varlıklarını dondurmakla yetinmeyip bunlara el koyması gerektiğini belirtti, bunun Putin ve yakın çevresinin beklediğinden öte bir adım olacağını savundu.
 
08.09: BBC muhabirleri, Ukrayna'nın güneyinde Karadeniz'e çıkış limanlarından Herson şehrinin tamamen ya da büyük ölçüde Rus birlikleri tarafından kuşatıldığını duyurdu.   
 
08.03: Arap ülkelerinin birliği Arap Ligi'nin Genel Sekreteri Husam Zaki: "Arap ülkeleri hem Ukrayna hem de Rusya ile dostluk ilişkisine sahip. Dostların birbirleriyle savaştıklarını görmek çok ağır. Bu nedenle Arap Ligi tarafsız pozisyon almaya karar verdi."
 
08.01: İsviçre Ekonomi Bakanı, Kuzey Akım 2 projesinin, ülkesinde bulunan Nord Stream 2 AG adlı şirketinde 140'dan fazla kişinin işine son verildiği bilgisini paylaştı.
 
07.56: Avustralya, Ukrayna'ya 50 milyon dolarlık silah, 25 milyon dolarlık insani yardım yapma kararı aldı.
 
07.55: Warner Bros. Entertainment, vizyona girmesine bir gün kala yeni "The Batman" filmini Rusya'dan geri çekti. Sony da aynı şekilde, "Morbius" dahil yeni filmleri Rusya'da göstermeyeceğini duyurdu.
 
07.49: Yaptırımlara karşı önlem olarak Rusya Merkez Bankası'nın faizi yüzde 9,5'den yüzde 20'ye çıkarması üzerine, Rusya'daki bankalar da tüketici faizlerini arttırmaya başladı. Kredi faizlerini Sberbank ortalama yüzde 12,9'dan yüzde 21,7'ye yükseltti.
 
07.38: Başkan Zelenskiy, Kiev ile Moskova arasındaki müzakerelerin henüz Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu bir sonucu vermediğini söyledi. Zelenskiy, "Şu ana kadar almak istediğimiz sonucu alamadık. Rusya pozisyonunu açıkladı. Savaşı bitirmek için bizden karşı tezleri duydular. Bazı sinyaller aldık. Heyet Kiev'e döndüğünde durumu  analiz edeceğiz ve ardından ikinci tur müzakerelere nasıl geçeceğimize karar vereceğiz" dedi.Zelensky'nin ofisi daha önce, "müzakerelerin kilit konusunun acil bir ateşkes ve tüm Rus birliklerin Ukrayna topraklarından çekilmesi olduğunu" söylemişti.
 
07.35: Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Başar Caafari, Batı'nın, "Neo-Nazileri Ukrayna'da silahlandırmaktan çekinmediğini ve Rusya'ya karşı olması kaydıyla şeytanı silahlandırmaktan da çekinmeyeceklerini" söyledi. 
 
07.33: Donetsk yönetimi, Ukrayna ordusunun DHC'deki Gorlovka yerleşimini bombaladığını, 120 mm kalibreli 10 top mermisi düştüğünü duyurdu.
 
07.30: The Walt Disney Company, tüm yeni filmlerinin Rusya'da gösterimini durdurma kararı aldı.
 
07.27: Kiev gergin ama saldırı yaşanmayan bir gece geçirdi. Dün 5 saat süren barış müzakerelerinin ardından "görüşmelere devam" kararı çıkmasıyla, yakın zamanda ateşkes olabileceği umudu sosyal medyada hızla yayıldı. Ancak ülkenin genelinde gece de çatışma ve operasyonların sürdüğü haberleri geldi. Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Ukrayna'ya giden bir Rus askeri tank ve teçhizat konvoyunun olduğu bir video yayınladı.
 
07.26: Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Ukrayna'dan gelen mültecileri kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı. Ülkenin kaç kişiyi kabul edebileceği belirtilmedi.
 
07.25: General Motors, Volvo, Volkswagen ve Daimler Truck, Rusya'ya araç teslimatını askıya aldı
 
07.19: Netflix'in Rusya'da tamamen yasaklanma ihtimali arttı. Şirket, Rusya yasalarının emrettiği "20 Rus federal TV kanalını 1 Mart'tan itibaren yayın ağına dahil etme" şartına uymayacağını açıkladı: "Mevcut durum göz önüne alındığında, bu kanalları yayın listemize eklemeyi düşünmüyoruz."
 
07.16: Japonya da Rusya'ya karşı siyasi yaptırımlar açıkladı.  Putin, Lavrov, Şoygu, Medvedev yaptırım listesinde. AyrıcabGenelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov ve Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patruşev'e "kişisel yaptırımlar" uygulanacak. Ayrıca 49 Rus şirketi ve kurumu yaptırım kapsamında.
 
07.13: Otomotiv sektöründe uluslararası şirketlern Rusya boykotu genişliyor. İsveçli şirketler Volvo, Scania ve Ericsson, Rusya ile ilişklerini askya aldılar.
 
07.11: Mastercard da yaptırımlara katıldı. Bazı Rus bankalarının kartları sistemden çıkarıldı. Liste bugün açıklanacak.
 
28 Şubat pazartaesi
 
23.49: Kanada, Ukrayna'ya antitank silahları yollayacağını açıkladı.
 
23.38: Rusya'daki şirket, kamu kurumu, banka ve medyayı hedef alan hacker atakları 28 Şubatta rekor kırdı. Uzmanlar bazı atakların büyüklüğünün saniyede 750 Gigabits'e ulaştığını açıkladı. Çok sayıda web sitesi çöktü.
 
23.37: Alman havayolu şirketi Lufthansa, 27 Mayıs'a kadar Rusya hava sahasını kullanmayacak.
 
23.21: Kommersant gazetesi Putin'in karşı yaptırım kararını yorumladı: "Rusya'nın çok katmanlı Batı yaptırımlarına verdiği ilk ekonomik karşılık görünüşe göre kendi vatandaşlarına ve iş dünyasına yönelik oldu.  Başkan Putin yayınladığı kararname ile yerleşik şahsılara yurt dışına para yollamayı ve yabancı ödeme sistemlerini yasakladı. Durum şu: Rusya vatandaşları ve Rusya'da vergi mükellefi olanlar, dışarıda hesap açabilirler ama kendi hesaplarına döviz yolayamazlar."
 
23.30: Biden'dan açıklama: "Nükleer savaş kaygısı duymaya gerek yok."
 
23.27: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus Devlet Başkanı Lukaşneko ile bir telefon görüşmesi yaptı. Gçrüşmede Ukrayna'daki çatışmalar, Batı'nın Rusya ve Belarus'a uyguladığı yaptırımlar konuşuldu. Erdoğan "çatışmayı durdurmak için her türlü katkıya hazır olduğunu" tekrarladı.
 
23.24: "Ukrayna hızlı şekilde AB'ye katılma perspektifini hak ediyor." Çekya, Estonya, Litvanya, Letonya, Polonya, Slovakya ve Slovenya devlet başkanları ortak bir bildiri yayınlayarak, Zelenskiy'in bugün yaptığı tam üyelik başvurusuna tam destek verdiler. 
 
23.23: Pentagon'dan nükleer hazırlık yorumu: "Rusya tarafından NATO partnerleri için bir tehdit görmüyoruz."
 
23.21: Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, "Rusya Ukrayna'daki operasyonlarını, Kiev tamamen slilahtan arındırılmaya hazır olduğu zaman tamamlayacak" dedi.
 
22.46: İngiltere Başbakanı Johnson, yaptırım listesine alınan Rus oligarkları savunacak avukatları tehdit etti. Johnson avukatları bu görevi üzerlerine almamaları, aksi takdirde "gerekli önlemleri alacakları" yolunda uyardı.
 
22.40: ABD, Rusya'nın BM misyonundan görev yapan 12 diplomatı "persona non grata" ilan ederek 7 Mart'a kadar ülkeyi terk etmelerini istedi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzya, "Bu karar ABD'nin BM tüzüğüne saygısızlığının işareti ve yükümlülüklerinin ihlalidir" dedi.
 
22.21: Şu saatlerde dolar 106, euro 95 rubleden işlem görüyor. 
 
22.05: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna'ya bildirim yapıldığını açıkladı: "Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık. Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da uygulayacağız. Bugüne kadar boğazlardan herhangi bir geçiş ve geçiş talebi olmadı."
 
21.47: AB, yaptırım listesine Putin'in sözcüsü Peskov'u da aldı. Ayrıca ünlü oligarklar da listede: Usmanov, Fridman, Timçenko, Aven, Mordaşov, Seçin, Roldugin. Ayrıca bazı gazeteciler de listeye eklendi: Mamontov, Keosayan, Babayan, Skabayev. 
 
21.45: Moldova, Rusya'ya yönelik yaptırımları desteklemeyeceklerini açıkladı.
 
21.43: Rusya Duması Güvenlik Komitesi Başkanı Piskarev, Rus birliklerinin eylemleriyle ilgili sahte haber yayanlar hakkında 15 yıla kadar hapis cezası öngören yasa tasarısının hazırlıklarınım sürdüğünü açıkladı. Duma Başkanı Volodin de tasarıya destek verdi.
 
21.39: Finlandiya, tarihinde ilk kez çatışma bölgesine silah gönderme kararı aldı. Helsinki, Ukrayna'ya 2 bin 500 tüfek, 150 bin şarjör ve  bin 500 tanksavar gçnderecek.
 
21.37: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Almanya’nın Ukrayna’ya ölümcül silah sevkiyatına başlama kararının rezalet olduğunu belirtti.  Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Almanya, bu kararıyla artık soğuk değil, sıcak savaşın hayaletlerini çağırıyor. Berlin’in Kiev’i daha fazla silahla pompalama olasılığı çok fazla üzücü çağrışım uyandırıyor” ifadesini kullandı. Zaharova, “Nazi işbirlikçisi Bandera’nın ideolojik mirasçılarına silah teslimatları ister istemez şu retorik soruyu sorma fırsatını veriyor, İkinci Dünya Savaşı'ndaki yenilgiden sonra Almanya'daki Nazilerden arındırma süreci ne kadar kapsamlı ve eksiksizdi?” diye ekledi. (Sputnik)
 
21.35: UEFA, Gazprom ile sponsorluk anlaşmasından çekildiğini duyurdu. THY EuroLeague de, Rus VTB bankasıyla partnerliği askıya aldı
 
21.33: Kiev Belediye Başkanı Klitschko (Kliçko) başkentte alkol satışının tamamen yasaklandığını duyurdu. (M. Komsomolets)
 
21.32: Fransız hükümeti, tüm AB genelinde Rusya devletine bağlı Russia Today ve Sputnik'in yayınlarının bloke edileceğini iddia etti.
 
21.28: İngiltere Rus oligarkların mülklerine ve yatlarına el koymayı planlıyor. Bu açıklamayı yapan Dışişleri Bakanı Truss, ayrıca Rus bankaları VTB, Sovkombank ve Vneşekonombank'ın varlıklarının dondurulduğunu duyurdu.
 
21.15: Shell emerji şirketi, Gazprom'la ortak olduğu Sahalin-2 projesindeki yüzde 27,5 hissesini satacağını, Kuzey Akım-2 projesindeki işbirliğine son vereceğini açıkladı. Shell'in ortak projelerdeki yatırımı 3 milyar doları buluyor. 
 
20.48: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Dış Politika Başdanışmanı Yuri Uşakov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede diplomatik girişimlerin sonuç vermesinin ve ateşkes müzakerelerinin başarıyla sonuçlanmasının, bölgenin barış ve istikrarı açısından önemine vurgu yapıldığı kaydedildi. Görüşmede, çatışma ve gerginlik ortamının bir an önce sonlandırılması için ortak çabaların arttırılması hususunda mutabık kalındığı da belirtildi. 
 
20.45: Putin'in imzaladığı yeni kararname ile Rusya'da yerleşik kişilerin Western Union ve benzeri hizmetlerden yararlanarak yurt dışına döviz yollamalarının yasaklandığı belirtiliyor. Alınan tüm önlemler Rusya'dan döviz çıkışını sıkı kontrol altına alma amacı taşıyor.
 
20.43: Ukrayna parlementosu Verhovna Rada, ülkeye Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü yollanmasını istedi. 
 
20.41: FIFA ve UEFA Rus takımlarını ve milli takımını tüm müsabakalardan men etti.
 
20.38: Sberbank, gösterge faizlerini yüzde 20'ye çıkaran Merkez Bankası kararının ardından mevduat faizlerini arttırıyor. Ruble mevduatlara yüzde 16-18 arası, dolar mevduatına yüzde 5, euro mevduatına yüzde 3,5 yıllık faiz ödenecek. 
 
20.36: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekâtına ilişkin diplomatik girişimlerini sürdürdüklerini belirterek "Maalesef sonuçta korkulan oldu. 24 Şubat’ta silahlar patladı. Böyle bir tablonun ortaya çıkmasından ötürü üzüntülüyüz" dedi.   Erdoğan, Rusya'nın saldırısını kabul edilemez bulduklarını belirterek "Ukrayna yönetiminin ve halkının verdiği mücadeleyi takdir ediyoruz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Montrö Sözleşmesi'nin boğazlardaki gemi konusunda ülkemize verdiği yetkiyi, krizin önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız" ifadelerini kullandı. "Kendi milli çıkarlarımızdan elbette ödün vermeyeceğiz ama bölgesel ve küresel dengeleri de ihmal etmeyeceğiz" diyen Erdoğan "Bunun için ne Ukrayna'dan ne Rusya'dan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz" dedi.
 
9.53: Rusya'da VTsIOM kamu anket kuruluşu açıkladı: "Ukrayna'nın silahtan arındırılması için yapılan operasyonu Rusya halkının yüzde 68'i destekliyor. Yüzde 22'si karşı çıkıyor."
 
19.49: 5 saat süren ilk tur müzakerelerden "Devam" kararı çıktı. Taraflar, başkentlerine dönerek istişareler yaptıktan sonra, bir sonraki buluşmayı Belarus-Polonya sınırında yapma kararı aldı. İkinci görüşmenin tarihi daha sonra açıklanacak.
 
19.36: RBC ajansı: "Putin imzaladığı son kararnameyle, Rusya'da ikamet edenlerin Rusya dışındaki banka hesaplarına döviz göndermelerini yasakladı. Rusya'da yerleşik olanların, hesap açmaksızın yabancı şirketler tarafından sağlanan elektronik ödeme yöntemlerini kullanarak para transferi yapması yasaklandı."
 
19.33: İngiltere Dışişleri Bakanı Truss, yakın zamanda İngiltere'nin tüm Rus bankalarının varlıklarını donduracağını, hiçbir Rus firmasının İngiltere sermaye piyaasıyla bağlantısına izin verilmeyeceğini söyledi.
 
19.19: Bugün üç turluk bir görüşme yapan heyetlerin, yakın zamanda "ikinci round" müzakereler konusunu tartıştıkları bildiriliyor. İlk izlenim, tarafların tüm farklılıklara rağmen müzakere sürecine devam etme eğiliminde oldukları.
 
19.17: Belarus haber ajansı Belta, sona eren ilk müzakerelerin ardından kısa bir not geçti: "Rusya-Ukrayna görüşmelerinde taraflar çözümlerin ana hatlarıyla dile getirildiği bir dizi konuyu ele aldı." Heyetlerin olası açıklamaları bekleniyor.
 
19.14: Rusya'nın İzlanda'daki başkonsolosluğuna bir saldırı olduğu bildirildi. Reykjavik Büyükelçisi Mihal Noskov, saldırı hakkında detay vermedi ancak diplomatlara yönelik tehditler olduğunu söyledi. 
 
19.12: Bazı Rus haber ajansları, Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin sona erdiğini duyurdu. Açıklama bekleniyor. 
 
19.07: Putin, Rusya'da ikamet eden bireylerin döviz cinsinden kredi almasını ve Rusya dışındaki bankalara döviz cinsinden bu krediler için ödeme yapmasını yasakladı.
 
19.01: Putin'in imzaladığı yeni kararname ile, Rus şirketlerine 31 Aralık 2022'ye kadar değeri düşen şirket hisselerini geri alma (Buyback) hakkı tanındı. 
 
18.55: İsviçre, bugün Moskova saatiyle 17.00'den başlayarak özel jetlerin uçuşları dahil tüm Rus uçaklarına ve Rusya'dan gelecek uçaklara hava sahasını kapattı.
 
18.53: Ukrayna Rusya'nın Interpol'den çıkarılmasını talep etti. Bu bilgiyi İngiltere İçişleri Bakanlığı paylaştı.
 
18.45 Putin, Rusya'ya yaptırım uygulayan "ABD, müttefikleri, yabamcı devletler ve uluslararası kuruluşlar"a yanıt olaacak yaptırımlar konusunda bir kararname imzaladı. Ayrıntılar az sonra.
 
18.30: Kremlin, Putin'in Macron'la görüşmesine dair bir açıklama yaptı. Buna göre, bir anlaşmaya varabilmek için  "Rusya'nın güvenlik alanındaki meşru çıkarları dikkate alınmalı". Peskov'un medyaya verdiği bilgiye göre Kremlin şartlarını şöyle sıralıyor:
 
1. Kırım'ın Rusya toprağı olarak tanınması,
2. Ukrayna'nın silahtan ve Nazilerden arındırılması,
3. Ukrayna'nın tarafsızlığını ilan etmesi.
 
Peskov,  "bu şartların yerine getirilmesi ile  Rusya'nın meşru güvenlik çıkarlarının koşulsuz olarak dikkate alınmış olacağı" değerlendirmesini yaptı.
 
18.27: Rusya vatandaşlarının Spotify ve Netflix ödemesi yapamadığı şikayetleri çoğalmaya başladı. 
 
18.23: Ukrayna Başbakanı Denis Şmygal, Avrupa Birliği'ne üye olarak kabul edimeleri talebiyle acil başvuru hazırladıklarını duyurdu. 
 
18.22: Rusya'da "ortalık sakinleşene kadar" borsa çalışmayacak. Merkez Bankası, Moskova Borsası'nda işlemleri 1 Mart'tan 5 Mart'a kadar tatil etti. Yani gelecek pazartesiye kadar borsa kapalı. 
 
18.18: BM Genel Kurulu'nun Ukrayna'daki duruma ilişkin acil gündemli toplantısı devam ediyor.  RBC'nın yayını:
 

18.15: Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiriyor.
 
17.08:  AB ülkelerinin hava sahasını kapatmasıyla, Rusya'dan Avrupa şehirlerine uçuş için iki alternatif kaldı: Türk Hava Yolları ve Sırbistan Havayolları. Sosyal medyada paylaşılan, Belgrad'tan kalkan uçağın Moskova'ya uçtuğu güzergah dikkati çekti. Daha önce 3 saat 15 dakika süren uçuş, Karadeniz ve Kafkasya üzerinden 5 saat 40 dakikaya çıktı. 
 
 
Aviaservis'in derlediği bilgilere göre Rusya'dan direkt uçulabilen yerler: İstanbul, Dubai, Abu Dabi, Doha, Ermenistan, Azerbaycan, Sırbistan
 
16.58: Jerusalem Post gazetesi, iş adamı Roman Abramoviç'in Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelere katkıda bulunmak için, Ukrayna tarafının isteğiyle Belarus'a geldiğini yazdı. Gazete, "Rus-İsrailli milyarder Roman Abramoviç, Ukrayna tarafının talebi üzerine Belarus'ta bulunuyor ve savaşa son verme çabasıyla yapılan Rusya-Ukrayna müzakerelerine yardımcı oluyor" ifadelerini kullandı.
 
16.55: Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında Belarus'um Gomel bölgesinde öğlen başlayan müzakereler devam ediyor. Medyaya bunun haricinde bir açıklama yapılmadı.
 
16.51: "Tarafsız ülke" statüsündeki İsviçre de, yaptırım kapsamındaki Rusların ya da Rusya'nın varlıklarını dondurabileceğini açıkladı. İsviçre Cumhurbaşkanı Ignazio Cassis, AB yaptırımlarına katılmalarını "çok muhtemel" diye niteledi. Putin, Lavrov ve Mişustin'in de yaptırım listesine alınabileceğini ekledi.  Cumartesi Bern'de 20 bin kişi Ukrayna'ya destek için yürüyüş yapmıştıi İsviçre Ulusal Bankası verilerine göre, Rusya vatandaşlarının 2020'de İsviçre'de yaklaşık 10,4 milyar İsviçre Frangı (11,24 milyar dolar) bulunduruyordu.
 
16.18: Nabiullina: "Yeni yaptırımlar Rusya Merkez Bankası'nın rezervlerini kullanma imkanlarını sınırlıyor. Bu sınırlama nedeniyle (Merkez Bankası tarafından) bugün döviz piyasasına müdahale yapılmadı."
 
 
16.16: Nabiullina: "Rusya'nın kendi kurduğu finansal veri aktarım sistemi SWIFT'in yerini alarak sorunsuz çalışabilir. Bu arada uluslararası ödeme sistemlerinin kartları Rusya içinde çalışmaya devam ediyor.  Tüm Rus bankaları müşterileri karşısında sorumluluklarını yerine getiriyor ve hesaplardak tüm paralara erişim sorunsuz gerçekleşiyor."
 
16.12: Bugüne kadar her faiz kararı açıklamasında taktığı broş ayrı bir ilgi ve haber konusu olan Merkez Bankası Başkanı Nabiullina'nın bu kez siyah sade bir elbiseyle, "broşsuz" olarak Putin'in toplantısında katılması dikkati çekti. Devlet haber ajansı RIA bile, Telegram mesajında "bu duruma" dikkati çekti.
 
16.10: Putin, Merkez Bankası faizleri yüzde 20'ye çıkarılmasına rağmen, (bireysel ve ticari) kredi anlaşmalarında yazılı olan faiz oranlarına tümüyle uyulması talimatı verdi. 
 
16.09: Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina: "Rusya finans sistemi ve ekonomisi standart olmayan bir durumla karşı karşıya; Merkez Bankası çözüm için standart olmayan yaklaşımlar izleyecek."
 
16.07: Rusya yaptırımlara karşılık olarak 36 ülkeye hava sahasını kapattı. Listede 27 AB ülkesnin yanı sıra İngiltere, İzlanda, Norveç, Kanada gibi ülkeler de var.
 
16.04: Rusya Savunma Bakanlığı brifinginden: "Rusya savaşı başlatmadı, savaşı bitiriyor. Kiev rejiminin Donbass'da yaşayanları inma eden saldırılarında 8 yılda 14 binden fazla insan, yüzlerce çocuk öldü.  Buna bir son vermek gerekiyordu. Kiev rejiminden Rusya'ya yönelik sürekli tehdide son vermek gerekiyordu. Rusya bunu yapıyor."
 
16.02: Rusya Eğitim Bakanlığı, yabancı üniversitelerde okuyup kayıtları silinen tüm öğrencilerin eğitimlerine Rusya'daki üniversitelerde ücretsiz olarak devam edebileceklerini bildirdi.
 
16.00: Belarus'taki müzakereler sırasında Ukrayna tarafının, "Kırım ve Donbass'dakiler dahil, tüm Rusya birliklerinin çekilmesini talep ettikleri" Zelenskiy'in ofisi tarafından açıklandı.
 
15.57:  Beyaz Saray, Amerikan vatandaşlarının ve tüzel kişilerinin Rusya Merkez Bankası, Rusya Refah Fonu (FNB) ve Rusya Maliye Bakanlığı ile her türlü işlemlerini resmen yasaklama gerekçesini açıkladı. Rusya Merkez Bankası'nın bazı varlıklarını transfer etmeye teşebbüs ettiği, bunun "büyük bir varlık savaşı" yaratacağı, bu nedenle ABD'de piyasalar açılmadan önce bu yasak kararının alındığı vurgulandı.
 
15.55:  Rus havayolu şirketi Ural, Türkiye, Macaristan, İspanya, Bulgaristan, İsrail, Kıbrıs ve Portekiz'e uçuşları askıya aldığını duyurdu. Moskova Jukovskiy havaalanından İstanbul'a seferler 1-25 Mart tarihlerinde gerçekleştirilmeyecek.
 
15.52: ABD Dışişleri Bakanlığı ABD’nin Minsk Büyükelçiliği’nin faaliyetlerinin askıya alındığını açıkladı.
 
15.50: Rusya Savunma Bakanlığı, Donets ordusunun Mariupol'un kuşatmasında sona geldiğini duyurdu.
 
15.36: ABD hükümeti, Amerikan vatandaşlarının ve tüzel kişilerinin Rusya Merkez Bankası, Rusya Refah Fonu (FNB) ve Rusya Maliye Bakanlığı ile her türlü işlemlerini resmen yasakladı.
 
15.31:  Başkan Putin yaptırım uygulayan Batı'yı "yalanlar imparatorluğu" olarak nitelendirdi. Rus lider bu yorumu, başbakan, merkez bankası başkanı ve ekonomi yönetiminin diğer önde gelen isimleriyle yaptığı kriz değerlendirmes toplantısının başında, kameralar karşısında ile getirdi.
 

15.23: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeny Ivanov, Avrupa Birliği'nin Rus diplomatik pasaport sahiplerine AB topraklarına girmek için önceden vize alma zorunluluğu getirdiğini söyledi. Yaptırım öncesinde her iki taraftan diplomatik pasaport sahipleri vizesiz rejimde seyahat ediyordu.
 
15.21: Rusya'ya araç sevkiyatını yaptırımlar ve kru riskleri nedeniyle duduran yeni otomotiv markası Volvo oldu. 
 
15.14: AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin mevcut gündeminin Ukrayna'yı üyeliğe kabul etme konusunu içermediğini söyledi. Borrell, Rusya-Ukrayna müzakerelerini "ilk adım" olarak memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
 
15.11: Rusya'nın en büyük özel bankalarından Tinkoff'un sahibi Oleg Tinkov, Ukrayna'daki askeri operasyon hakkında yorumunu İnstagram'da paylaştı: "Şu anda Ukrayna'da her gün masum insanlar ölüyor, bunu akıl almaz ve kabul edilemez! Devletler savaşa değil, insanları tedavi etmeye, kanseri yenmek için araştırmalara para harcamalı. Biz bu savaşa karşıyız!”
 
14.41: Rus milyarder Oleg Deripaska son ekonomik gelişmelerle ilgili bir mesaj yayınladı: "Yüksek faiz, döviz satış mecburiyeti... Bu ziyafetin maliyetini gerçekten kim üstlenecek bakalım. Önümüzdeki üç ay için nasıl bir ekonomi politikası yürütüleceğini duymak için can atıyorum doğrusu."
 
14.38: Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin'e verdiği raporda stratejik roket birliklerinin, Kuzey ve Büyük Okyanus donanmalarının ve uzun mesafe hava birliklerinin özel görev rejimine geçirildiğini bildirdi.
 
14.34: Japonya, Rusya Merkez Bankası'na yaptırım uygulayacağını açıkladı. Daha önce ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere de Rusya Merkez Bankası'na yaptırım uygulayacağını duyurumuştu.
 
14.23: Anonymous grubu Rusya'nın önde gelen gazetelerine siber saldırı düzenledi. Saldırıdan etkilenen siteler TASS, İzvestiya, Fontanka, Takie Dela, Kommersant, Znak ve E1.
 
13.54: Rusya'nın önde gelen alkol ithalatçılarından Simple ve Luding'in sevkiyatı tamamen durdurduğu öğrenildi. Şirketler karara gerekçe olarak doların euro karşısındaki sert değer kaybını gösterdi.
 
13.23: Vladimir Putin, bugün kabine üyeleri ve Merkez Bankası yetkilileriyle bir toplantı düzenleyecek. Kremlin'den yapılan açıklamada "Rusya'nın ekonomik gerçekliği yaptırımlardan sonra önemli ölçüde değişti," ifadesine yer verildi.
 
13.21: Ukrayna ve Rusya heyetleri, Gomel'de müzakerelere başladı. Evsahibi Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey açılışı yaparak başarılar diledi.
 
 
 
13.15: Volkswagen, Rusya'ya otomobil sevkiyatını geçici olarak durdurma kararı aldı.
 
13.12: Rusya Merkez Bankası, Moskova Borsası'nın bugün açılmaması yönünde karar aldı.
 
13.09: Politico'nun haberine göre, Pentagon yönetimi Moskova'ya "askeri kurumlar arasında bir iletişim kanalı açalım" önerisi getirdi. Amerikalı yetkililer, Rus tarafından henüz bir cevap almadıklarını belirtiyor. İki ülkenin askeri yetkilileri Suriye savaşı sırasında da benzer bir iletişim kanalına başvurmuştu.
 
13.06: Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahelesinden sonra hayatını kaybeden sivillerin sayısını "en az 102" olarak açıkladı. Yaralı sayısı ise en az 304.
 
12.42: Rusya'da piyasadaki nakit para miktarı bir günde 1,4 trilyon ruble arttı (14 milyar dolar). Bankaların talebi karşılamak için bankamatiklere düzenli olarak para yüklediği bildiriliyor.
 
12:14: An itibarıyla dolar 99,58 ruble, euro ise 109,50 rubleden işlem görüyor.
 
11.50: Zelenskiy'nin ofisi müzakerelere katılacak heyette bulunan isimleri açıkladı: Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, iktidar partisi Sluga Naroda Grup Başkanı David Arahamiya, Zelenskiy'nin danışmanı Mihail Podolyak, Dışişleri Bakan Yarımdcısı Nikolay Toçitskiy, Üçlü İletişim Grubu Ukrayna temsilcisi Andrey Kostin ve Milletvekili Rustem Umerov. Heyetin öncelikli amacı, derhal ateşkes sağlanması ve Rus askerlerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi olarak formüle edildi.
 
11.47: Pobeda'nın ardından Aeroflot da bütün Avrupa uçuşlarını durdurdu.
 
11.38: Moskova saatiyle 11.26'da Moskova Borsası'ndaki dolar kuru 106,44 ruble, euro kuru 119.5 rubleye çıktı. 
 
11.36: Ukrayna heyetinin, Rusya ile müzakerelerin yapılacağı yere geldiği, görüşmenin saat 12.00'da başlamasının beklendiği teyit edildi. 
 
11.26: Rusya Merkez Bankası'nın, sadece askeri operasyonun başladığı 24 Şubat'ta piyasada 84,8 milyar ruble değerinde (788 milyon dolar) döviz sattığı bildirildi.
 
11.23:  Saat 11.14'te Moskova borsasında dolar 100,9, euro 113,5 rubleden işlem gördü. 
 
11.21: Rus ekonomi kanalı RBC'deki canlı yayın programda, Rusya'nın 640 milyar doları bulan rezervlerinin yaklaşık yarısının "bloke edebilecek ülkelerde" olduğu hesaplandı. 
 
11.18: Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’ndan bir yetkili Sputnik'e verdiği demeçte, İstanbul Boğazı’nın Rusya gemilerine kapatılma olasılığına ilişkin bir bildirim almadıklarını kaydetti.
Başkonsolosluk yetkilisi, Rusya karşıtı eylemler nedeniyle İstanbul Başkonsolosluğu’nda güvenlik önlemlerini artırdıklarını, fakat konsolosluğun olağan şekilde çalışmayı sürdürdüğünü belirtti.
 
11.11:  AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Merkez Bankası'nın mali rezervlerinin yaklaşık yarısının dondurulacağını, rezervlerin yarısından fazlasının G7 ülkelerinin bankalarında tutulduğunu söyledi.  Ancak 'Rusya'nın son yıllarda rezervlerini AB'nin engelleyemediği ülkelerde giderek daha fazla konuşlandırdığına' dikkat çeken Borrell, 'AB'nin Rusya Merkez Bankası'nın Moskova veya Çin'de bulunan rezervlerini bloke edemeyeceğini, Rusya'nın son yıllarda rezervlerini bloğun politikasından etkilenmeyecek ülkelere başarıyla naklettiğini' belirtti. Baş diplomat, 'bir süredir Rusya'nın mevcut duruma ve gelecekteki yaptırımlara finansal olarak hazırlandığını, rezervlerini dolardan uzaklaştırıp euro ve Çin yuanına yatırım yaptığını' aktardı. (Sputnik)
 
11.08: RBC'nın haberine göre, Letonya Parlamentosu vatandaşlarının Ukrayna'da savaşmasına izin verdi.
 
11.03: Finlandiya Rusya'dan ithal edilen alkollü içkilerin satışını durduruyor.
 
10.55: Moskova havaalanlarında bu sabah 170'ten fazla uçuş ertelendi ya da iptal edildi. En fazla aksama, Aeroflot'un uçtuğu Şeremetyevo hava limanında yaşandı: 99 uçuş iptal edildi, 12'si ertelendi Vnukovo'dan 18 iptal ve 6 erteleme, Domodedovo'dan 40 iptal ve 4 erteleme haberi geldi.
 
10.47: Moskova Borsası'nda işlem sırasında dolar kuru 117 rubleye kadar yükseldi, sonra 94 rubleye düştü. Euro 132 rubleye kadar çıkıp 10:40 itibariyle 104 rubleye geriledi. 
 
10.43: "Çin şirketleri Rusya'ya yaptırımlara katılacak mı? SWIFT yasakları uygulanacak mı?" sorusuna Çin Dışişleri sözcüsü yanıt verdi: "Tek yanlı yaptırımlara karşıyız."
 
10.41: Donetsk'deki güçlerin askeri sözcüsü Bausrin: "Kuşatma altındaki Mariupol şehrinde sivil kaybı olmaması için müzakereler yapılacak. Ukrayna ordusu şehrin büyük bölümüne mayın döşedi. Siviller canlı kalkan olarak kullanılıyor. Bu nedenle operasyon zor ilerliyor."
 
10.39: Handelsblatt gazetesi: "Daimler Truck, Tataristan'daki Kamaz şirketi ile tüm ilişkilerini durdurma ararı aldı."
 
10.38: Kiev'den bir kaynak, Ukrayna delegasyonunun Belarus'taki görüşmelere bir Polonya helikopteri ile gittiklerini duyurdu.
 
10.36: Rusya Merkez Bankası, bazı hisse senetleri ve repo işlemleri için 18 Şubat tarihindeki değerlerin esas alınacağını açıkladı. 
 
10.33: 18 Şubat'tan bu yana Donbass bölgesinden Rusya'ya tahliye edilenlerin sayısı 127 bini aştı.
 
10.30: Vatikan, Rusya ile Ukrayna arasında barış için arabuluculuğa hazır olduğunu açıkladı.
 
10.29: Yunanistan hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.
 
10.27: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada Kiev rejiminin, başkentteki yerleşim yerlerine askeri teçhizat yerleştirerek sivilleri milliyetçilere karşı canlı kalkan olarak kullandığını belirtti. Konaşenkov'un açıklamaları şöyle:
- Yetkililerin silah verdiği çeteler Kiev’de saldırganca eylemlerde bulunuyor.
- Rus Silahlı Kuvvetleri operasyonun başlamasından bu yana Ukrayna ordusuna ait bin 114 askeri tesisi vurdu.
- Rusya ordusu, Ukrayna’nın Berdyansk ve Energodar kentlerini kontrol altına aldı.
- Yetkililerin kontrolsüz şekilde halka silah dağıtmasının ardından Kiev'de yağmacı, soyguncu ve milliyetçi silahlı çeteler yayıldı.
- Rus uçakları Ukrayna topraklarının tamamı üzerinde havada üstünlük kazandı. Operasyonun başlamasından bu yana 31 komuta merkezi, 314 tank ve başka zırhlı araç 57 çok namlulu roketatar sistemi, 121 topçu silahı, 274 özel askeri araç vuruldu.
- Sivil halk hiçbir engel olmaksızın Kiev’i, Kiev-Vasilkov yolu üzerinden özgürce terk edebilir. Bu güzergah açık ve güvenli. Rus Silahlı Kuvvetleri yalnızca askeri hedefleri vuruyor, sivil halk tehlikede değil. (Sputnik)
 
10.24: Rus müzakere heyetinin başı Medinski, "Rusya'nın Ukryana delegasyonuyla bir an evvel masaya oturmak istediğini" söyledi. Medinski ayrıca Ukrayna heyetinin bir buçuk - iki saat içinde Gomel'e ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Görüşmelerin saat 12:00'da başlaması bekleniyor.
 
10.11: Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev halkına çağrıda bulundu. Rus yetkililer, isteyenlerin şehri Kieyv-Vasilkov güzergahı üzerinden terk edebileceğini, yolun açık ve güvenli olduğunu duyurdu.
 
10.10: Ukrayna’daki durum nedeniyle Finlandiya’daki en büyük ikinci market zinciri olan S- ryhmä’nın marketlerinin raflarındaki Rus malları kaldırılacak. Gıda, spor malzemeleri ve Rus menşeli tüketim malları dahil yaklaşık 50 ürün satıştan kaldırılacak. (Sputnik)
 
10.06: Faizi yüzde 9,5'den yüzde 20'ye yükselten Rusya Merkez Bankası, "iç ve dış risklere bağlı olarak yeni faiz kararları alabileceğini" duyurdu.
 
10.04: Avrupa Birliği'nin getirdiği uçuş yasağı nedeniyle Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Cenevre'de yapılacak Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi toplantısına katılamayacağı öğrenildi. Dışişleri sözcüsü Zaharova, Avrupalıların çıkardığı engeli "Saçmalık" sözleriyle eleştirdi.
 
10.03: Rusya'da döviz piyasası haftaya beklendiği gibi yükselişle başladı. İlk işlem dakikasında dolar 90, eıro 101,19 rubleden işlem gördü.
 
10.02: Rusya Maliye Bakanlığı, ihracattan elde edilen döviz gelirlerin yüzde 80'lik kısmının iç piyasada satılması şartını getirdi.
 
09.51: Rusya Merkez Bankası gösterge faizini yüzde 20'ye çıkardı. Faiz oranı yüzde 9,5 idi. Böylece 1050 baz puanşık (yüzde 10,5) artış gerçekleşti. Rusya'da yüzde 4,25'e kadar inen faiz 2021 Mart ayından itibaren kademeli artırılıp yüzde 9,5'e çıkarılmıştı. Rusya Merkez Bankası 2014'te de benzer bir "ekonomik şok" döneminde faizleri tek seferde yüzde 17'ye çıkararak rubledeki kaybın önünü kesmişti.
 
09.47: Avrupa Birliği'nin ardından İngiltere de Rusya Merkez Bankası'na yaptırım uygulayacağını duyurdu. İngiliz yetkililer yeni yaptırımların "Rusya Merkez Bankası'nın rezervlerini kullanmasını önlemeye yönelik olacağına" dikkat çekti.
 
09.44: Görüşmelere yakın bir Belaruslı kaynak, Rus basınına "Ukrayna heyeti sabaha karşı, çok geç saatte gelebildiği için uyuyup dinlenmek isteyeceğinden, planlandığından daha geç başlayabilir" dedi.
 
09.43: Norveçli petrol şirketi Equinor (eski Statoil), Rusya'daki projelerden çekileceğini duyurdu. Şirket Rosneft ile yürüttüğü ortaklığa da son verecek.
 
09.40: Aeroflot'a bağlı havayolu şirketi Podeba Avrupa'ya bütün uçuşları iptal etti. Türkiye seferleri sorunsuz devam ediyor.
 
09.08: Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere için son hazırlıklar yapılıyor.  Belarus Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Anatoli Glaz, "Rusya ile Ukrayna arasında Belarus'taki müzakere için platform hazırlandı, heyetlerin gelmesi bekleniyor" dedi.  Rus heyetinin Belarus'un Gomel bölgesindeki görüşmeler için hazır olduğunu, Ukrayna tarafını beklediğini, önümüzdeki birkaç saat içinde masaya oturulabileceğini belirtiyor. Rus heyetinin başkanlığını Rusya'nın eski kültür bakanı, Kremlin danışmanlarından Vladimir Medinski yapıyor. Belarus tarafı, görüşnelerin yapılacağı salonun fotoğrafını medya ile paylaştı.
 
08.58: Petrol 100 doları aştı. Londra ICE borsasında Nisan vadeli Brent ham petrolünün fiyatı Moskova saati ile 08:32'de yüzde 3.98 artarak varil başına 102.32 dolara yükseldi.
 
08.52: Rusya Merkez Bankası'nın borsada bugün işlemlerle başlanıp başlanmayacağını saat 13.00'de açıklayacağı, "en iyi durumda" işlemlerin saat 15.00'de başlayabileceği belirtiliyor. Döviz piyasasında ertelenen işlemler 10.00'da başlayacak.
 
08.46: Londra piyasasında, Moskova saatiyle 08.20'de Brent petrol varil fiyatı yüzde 5'lik artışla 99,49 dolara yükseldi.
 
08.45: Singapur, bazı Rus bankalarının işlemlerine yasak getireceğini duyurdu. Bunların, SWIFT'le bağı kesilen bankalar olacağı belirtiliyor. Singapur Airlines da Moskova seferlerini durdurdu.
 
08.37: Forex piyasalarından gelen ilk haberler, cuma günkü kapanışa göre rublenin dolar karşısında yüzde 30, euro karşısında yüzde 40 değer kaybettiği yönünde.
 
08.35: Rusya Merkez Bankası, bankalardan "yaptırımlar yüzünden finansal durumu bozulan şirketlerin kredi borçlarını yeniden yapılandırmalarını" istedi.
 
08.26: Rusya Merkez Bankası'nın yabancıların Rus değerli kağıtlarını satıp, dövize alarak ülkeden çıkmalarına yasak getiren kararının yankılar sürüyor. Uzmanlar bunun ilk olarak Norveç'i etkileyeceğini düşünüyor. Rusya'da para piyasalarında varlığı 2021 sonundan 2,8 milyar doları bulan  Norveç Emeklilik Fonu, tüm varlıklarını satma kararı aldığını hafta sonunda açıklamıştı. Şimdi bu satış yapılamayacak.  BP petrol şirketi de, Rus devlet petrol şirketi Rosneft'teki yüzde 19,75 oranındaki hissesini satacağını duyurmuştu.
 
08.21: ABD Başkanı Biden bugün önde gelen müttefik ülke liderleriyle yeni bir video konferans düzenleyecek. BBC'nin aktardığına göre, Beyaz Saray, toplantıya Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Ukrayna'nın komşuları Polonya ve Romanya liderlerinin yanı sıra Avrupa Birliği ve NATO başkanının katılacağı bilgisini paylaştı. 
 
08.20: Kiev'de bu sabah yeniden hava saldırısı sirenleri duyuldu. Ancak bugüne kadar şehre yönelik bir hava saldırısı olmadığı bildiriliyor. 
 
08.15: Tek taraflı ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti yetkilileri, Mariupol şehrinde ilerleyen birliklere takviye yapıldığını açıkladı. Bir gün önce Ukrayna ordusu, Donetsk ile Mariupol arasındaki terk edilmiş bir yerleşim yeri olan Volnovaha'yı geri aldığını duyurmuştu.  Rus ordusu, bir gün önce, Kırım'dan Mariupol'a giden yolda, Azak Denizi kıyısında Berdyansk şehrinde denetimi ele geçirmişti. Mariupol'un ele geçirilmesi, Rusya'nın ana karasından Kırım'a kadar olan koridoru kontrol etmesini sağlayacak.
 
08.12:  Yaptırımlara Güney Kore de katılıyor. Seul, Rusya'ya "stratejik ürün ve malzemelerin" ihracatını yasaklamaya karar verdi. Bunların tam olarak hangi ürünler olduğu henüz belli değil. Seul ayrıca Rusya'yı ksmen SWIFT ödeme sisteminden çıkarmak kararına  katılmayı planladığını ABD'ye diplomatik kanallardan bildirdi. (RBC)
 
07.54: Başkan Putin, pazar günü Moskova yakınlarında Ulusal Uzay Merkezi'nin inşaatını ziyaret etti. Putin'e Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin ve Roskozmos Başkanı Dmitri Rogozin eşlik etti. Hruniçev'de 6.9 hektarlık alana ina edilen merkez 270 bin metrekare alana sahp, 20 bin kişiye istihdam sağlayacak.
 
07.52: ABD’nin dört eyaletinde Rus votkası satışı durduruldu. Washington Post gazetesi, ABD’nin Virginia, New Hampshire, Ohio ve Utah eyaletlerinde Rus votkası satışlarının durdurulması kararının alındığını yazdı. Gazetenin haberine göre söz konusu eyaletlerde, ‘Ukrayna ile dayanışma göstermek adına’ Rusya kökenli votkaların marketlerdeki satışı yasak. (Sputnik)
 
07.44: Rusya Merkez Bankası, aracı kurumların yabancı müşterilerin Rusya değeri kağıtlarını (hisse senedi, tahvil, hazine bonoları vb.) satış emrilerini yerine getirmeyi (satış yapmalarını)  yasakladı. Uzmanlara göre, böylece bu sabah piyasaların açılmasıyla yabancıların Rus kağıtlarını satışını kontrol altında tutmak, ülkeden sermaye çıkışını durdurmak ve sert düşüşleri önlenmek isteniyor. (Kommersant).
 
07.41: Zelenskiy'den gelen "Ukrayna'yı AB üyesi olarak hemen kabul edin" çağrısına Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen'den yanıt geldi:  "Ukrayna bizden biri ve onları içerde istiyoruz." 
 
07. 37: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rossiya 1'in yayınında Rusya'nın dünyada, özellikle de Çin'de hala dostları olduğunu söyledi. Rusya'nın dünyada hala dostları olup olmadığı sorusuna yanıt veren Zaharova, "Elbette var. Özellikle Çin" dedi. (Sputnik)
 
07.35: New York Metropolitan operası, "Putin'i destekleyen sanatçılarla çalışmaya son vereceğini" açıkladı.
 
07.31: Avrupa Birliği, Ukrayna'dan gelecek göçmen akınına hazırlanıyor. Avrupa Komisyonunun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic,  Ukrayna'dan gelen mülteci sayısının 7 milyonu geçebileceği uyarısında bulundu.
 
07.27: Asya ülkelerinden Myanmar, Rusya'nın askeri operasyonunu desteklediğini açıkladı. 
 
07.25: RBC ajansı, bankalararası Forex piyasasında Moskova saati ile 06:55 itibariyle dolar kurunun yüzde 25,48 artarak 105.27 rubleye ulaştığını duyurdu. Cuma günkü kapanış 83.39 ruble idi.
 
07.22: Gece İngiltere Başbakanı Johnson ile telefonda görüşen Başkan Zelenskiy, "önümüzdeki 24 saatin Ukrayna için karar verici önemi olduğunu" söyledi.
 
07.17: Kanada ve AB ülkelerinin Rus uçaklarına hava sahasını kapatması nedeniyle havayolları ve tur operatörleri Mart ayı için Dominik Cumhuriyeti, Küba, Meksika ve Venezuela'ya uçuşlarını iptal etmeye başladı. ATOR, 27 binden fazla Rus turistin şu anda Rusya'nın uçuş sorunu yaşadığı yerlerde olduğunu duyurdu.
 
07.14: Moskova'dan New York'a giden Aeroflot uçağı dün gece okyanusu geçtikten sonra Grönland bölgesinden Moskova'ya geri dönmek zorunda kaldı. Bunun nedeninin, uçak havadayken Kanada'nın Rus uçaklarına hava sahasını kapatması ve kararı "derhal" uygulamaya başlaması oldu.
 
07.12: Moskova borsasında işlemlerin bşlangıcı 09.30'dan 10.00'a alındı. Endeksin rekor düşüşler açılması bekleniyor.
 
07.07: Rusya, ülkeye dönmek isteyen vatandaşları için tahliye uçuşlarını Türkiye ve ortadoğu ülkeleri üzerinden planlıyor. ATOR'a göre aktarma merkezleri olarak İstanbul, Dubai ve Kahire düşünülüyor.
 
07.06: Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında müzakerelerin bu sabah başlaması bekleniyor. Ancak Kiev, "güvenlik gerekçesiyle" Polonya üzerinden bölgeye giden heyetinin ulaşıp ulaşmadığını açıklamadı.
 
07.05: Kıbrıs Rumları da AB kararı ile uyumlu olarak hava sahasını Rus uçaklarına kapattı.
 
07.03:  Avrupa Birliği, Rusya Merkez Bankası'nın rezerv ve varlıklarının yönetimine ilişkin operasyonlara yasak getirdi. Karar AB'nin resmi gazetesinde yayınlandı. Uzmanlar rakamı ve yerini tam olarak bilmemekle birlikte, Rusya'nın 640 milyar dolara yakın rezervleri içinde döviz cinsinden önemli bir ksımın, yurt dışındaki hesaplarda bulunduğunu ve bunun kullanımının engellenmek istendiğini belirtiyor. 
 
07.00 Bloomberg haberine göre Forex piyasasında ilk dolar işlermleri 113.5 rubleden yapıldı. Bu tüm zamanların rekor seviyesi.
 
00.36: Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR, 27 binden fazla Rus turistin şu anda Rusya'ya uçmakta sorun yaşanan ülkelerde bulunduğunu bildirdi. ATOR'a göre, tatil için şu anda yurt dışında olanların sayısı yaklaşık 150 bin. 
 
00.33: BM Güvenlik Konseyi'nin 193 üye ülkenin katıldığı Genel Kurulu, uzun yıllar sonra ilk kez olağanüstü toplantı yapacak. Güvenlik Konseyi de Ukrayna'daki durumu görüşmek için toplandı.
 
00.31: Ruslar sosyal medyada, Avrupa'ya uçuş için "aktarma noktası" olarak kayda değer sadece iki ülke kaldığını yazıyor: Türkiye ve Sırbistan.
 
00.27: Aeroflot, hava sahasının tamamına yakınının Rus uçaklarına kapatılması üzerine, bugünden itibaren Avrupa uçuşlarını tamamen durdurma kararı aldı.
 
00.25: Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Rusya aleyhine dava açtığını açıkladı.
 
00.24: Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Danimarka vatandaşlarının, Ukrayna’da Rusya’ya karşı savaşmaları için oluşturulmakta olan uluslararası birliklere katılmasına izin vereceklerini belirtti. Frederiksen, savaşmak için Ukrayna’ya gidecek Danimarka vatandaşlarına ilişkin, “Bu, herkesin yapabileceği bir seçim. Hem burada (Danimarka) yaşayan Ukraynalılar hem de yaşananlara doğrudan katılmak isteyen diğer kişiler böyle bir seçim yapabilir” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
00.19: Bazı muhalif yayın organları, Rusya'daki savaş karşıtı eylemlerde pazar günü 2 bin 600'den fazla kişinin gözaltına alındığını yazdı.
 
00.15: Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, "Savaşa hayır" mesajı veren ünlü Rusları eleştirdi. Volodin, barışçıl bir çözüm istediğini, ancak bunun "devletin ve vatandaşlarının çıkarları pahasına" olmayacağını söyledi. Volodin, "Bu bağlamda, yıllarca DHC ve LHC'de neler yaşandığını fark etmeyen ve bugün bile sivilleri canlı kalkan olarak kullanan neo-Nazileri kınamayan bir dizi kültürel figürün pozisyonu da kabul edilemez. Bu tavırlar, ancak halka ve barışı koruma harekâtına katılanlara ihanet olarak adlandırılabilir. Eğer bu kadar ilkeli iseniz, devlet kurumlarındaki pozisyonları ve devlet hibelerini reddederek işe başlayın" dedi.
 
00.14: Moskova'daki Renault fabrikası üretime 5 Mart'a kadar ara verdi. Kararın, olarak ortaya çıkan lojistik aksaklıklar nedeniyle alındığı bildirildi.
 
00.11:  Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Belçika’nın, dünkü anlaşmalara ek olarak bize 3 bin makineli tüfek ve 200 tanksavar bomba atar göndereceğini öğrenmek güzeldi” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
27 Şubat Pazar
 
23.58: Avrupa Birliği Ukrayna'ya 450 milyon euro değerinde silah yollama kararı aldı. Listede savaş uçakları da olacağı haber veriliyor.
 
23.55:  Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, isteyen Rusya vatandaşlarının yakında Avrupa ülkelerinden tahliyesi için özel seferlere başlanacağını açıkladı. Rusya vatandaşlarının +7-495-695-45-45 ya da 8-800-200-34-11 numaralı telefonları arayarak bilgi almaları istendi.
 
23.52: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bugündenbaşlayara bazı Rus bankalarının uluslararası SWIFT sistemiyle bağlantısının kesileceğini açıkladı. 
 
23:29 Rusya ile Ukrayna arasında bu gece Belarus sınırında başlaması beklenen müzakerelerle ilgili kaynaklarına ulaşan Belaruslu siyaset bilimci Yuri Voskresenski, "Müzakerelerin bu gece başlamasının imkansız olduğunu, pazartesi sabahı yapılacağını" söyledi. Voskresenski, "Hayatlarından endişe eden Ukrayna heyetinin, Gomel üzerinden düz bir güzergahta ilerlemek yerine Polonya üzerinden büyük bir daire çizerek Belarus'a girmeye karar verdiğini" söyledi.
 
23.17: Rusya ve Ukrayna heyetlerinin Belarus sınırında yapması beklenen müzakerenin ne zaman başlayacağı belirsizliğini koruyor. Rusya heyetinin bölgete ulaştığı, Ukrayna heyetini beklediği,  müzakerelerin ya bu geceyarısı, ya da yarın sabah başlayabileceği haber veriliyor. Rusya ise operasyonlarına devam ettiğini duyurmuştu.
 
23.16: UPS ve FedEx şirketleri, Rusya ve Ukrayna'ya mal teslimatını tümüyle askıya aldı. 
 
 
23.10 Biri Ukraynalı, diğer Rus dünyaca ünlü iki opera yıldızının Napoli'deki bir temsil sırasında sahnede kucaklaşarak verdikleri barış mesajı ayakta alkışlandı. İtalyan Repubblica gazetesinin haberine göre, Ukraynalı soprano Lyudmila Monastyrska ve Rus mezzosoprano Ekaterina Gubanova, Aida'nın sahnelendiği Napoli'deki San Carlo sahnesinde kucaklaşıp öpüştüler. Bu anı seyirciler uzun uzun alkışlarken, gazete "izleyicilerin sanatçıların bu jestini barış çağrısı olarak algıladığını" yazdı.
 
23.09: Moskova-New York seferini yapan Aeroflot uçağı, okyanusu geçip ABD'ye yaklaştığı sırada henüz açıklanmayan bir nedenle Rusya'ya geri döndü. 
 
23.04: Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Rusya topraklarında uluslararası futbol maçlarını yasakladı.  Buna göre, Rusya'nın kendi evinde oynayacağı maçlar, "tarafsız" bir yerde ve seyircisiz yapılacak. Maçlarda Rusya bayrağı ve marşı kullanılamayacak. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ardından  yeni bir karar açıklandı.
 
22.02: Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'ya verilecek yeni desteği açıklarken, AB'nin tarihinde ilk kez bir ülke için silah alımı ve teslimatını finanse edeceklerini açıkladı, "Bu bir dönüm noktasıdır” dedi. Leyen, yeni yaptırımları duyurdu.
 
21.25: Rus basını, Çavuşoğlu'nun açıklamalarını genel olarak şu cümleyle duyuruyor: "Türkiye, Montrö Sözleşmesi uyarınca,  Rusya ve Ukrayna savaş gemilerine Boğaz ve Çanakkale Boğazı'ndan geçişi kapatma kararı aldı. Tek istisna, ana limanlarına feri dönüş yapa gemiler. "
 
21.12: İspanya hava sahasını Rus uçaklara kapatma kararı aldı. Öte yandan Air France Rusya üzerinden gerçekleştirdiği uçuşları durdurdu. 
 
21.11: Hırvatistan hükümeti de, Ukrayna'ya silah yardımı yapma kararı aldı.
 
21.10: Diğer pek çok AB ülkesinin aksine Macaristan Ukrayna'ya silah yollamayacağını duyurdu. Açıklama Başbakan Orban'dan geldi.
 
21.08: Ukrayna Pravda: "Ukrayna heyeti ile Ruslar arasındaki müzakereler, Kiev heyetinin güvenlik gerekçesiyle Belarus sınırına gideceği güzergahı değiştirmesi nedeniyle birkaç saat gecikmeli başlayacak."  
 
21.04İsveç hükümeti, Ukrayna'ya el bombası fırlatıcılarının yanı sıra çelik yelek ve kask yollamaya karar verdi. Böylece çatışma olan ülkelere tür yardım yapmama ilkesinden vazgeçildi. Ülke, en son Finlandiya'yı 2. Dünya Savaşı'nda SSCB'ye karşı desteklediği 1939'da benzer yardımda bulunmuştu. Ancak kararı yarın İsveç parlamentosunun onaylaması şartı var.
 
20.25: BP Yönetim Kurulu bugün Rosneft'teki yüzde 19,75 hissesini satma kararı aldı. Aynı zamanda BP CEO'su Bernard Looney, Rosneft'in yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti. İngiliz hükümeti, hisselerini satması için şirkete baskı yapıyordu. 
 
20.06: RBC: "Rusya'nın Mineralnıya Voda şehrinden İstanbul'a uçan Pobeda (Aeroflot'un yan şirketi)  uçağının İstanbul'dan geri dönüşüne izin verilmedi.  Gerekçe AB yaptırımları nedeniyle, İrlandalı leasing şirketinin Boeing 737 tipi uçağa İstanbul'a el koydurması.  Şirket, yolcular almak için bir başka uçak yolladı. Yaptırımlar gereği leasing şirketleri Rusya'ya verdikleri uçakları geri istiyor."
 
20.04: İzvestiya: "Rusya Merkez Bankası yarından itibaren iç piyasadan altın satın almaya başlayacak."
 
19.58: Rusya Savunma Bakanlığı, yürütülen askeri operasyonda "can kayıpları ve yaralılar olduğunu" bildirdi ancak detay vermedi.
 
19.56: Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği genelinde Rusya'dan gelen özel uçakların da uçuşunu yasaklamayı teklif etti, hava sahasının "Rusya'ya ait olan, Rusya'da kayıtlı olan veya Rusya'dan kontrol edilen tüm uçakara kapatılmasını" istedi. 
 
19.53: Rusya Savunma Bakanlığı: "Askeri operasyonun başlangıcından bu yana Rusya kuvvetleri, Ukrayna'nın 27 komuta merkezi ve iletişim merkezi, 38 hava savunma sistemi S-300, Buk M-1 ve Osa ve 56 radar istasyonu dahil 1.067 askeri altyapı tesisini vurdu. Bugün de dahil olmak üzere, Kramatorsk yakınlarındaki bir S-300 dahil olmak üzere 7 uçaksavar füze sistemi imha edildi. Çernigov yakınlarında 3 saldırı uçağı "Bayraktar TB-2" vuruldu. Harekatın başlangıcından bu yana 254 tank ve diğer zırhlı araç, yerdeki 31 uçak, 46 çok amaçlı roketatar, 103 sahra top ve havan imha edildi."
 
19.49: Ukrayna RBC'nın haberine göre, Zelenskiy "Savaş süresince eli silah tutan her ordu mensubuna ayda 100 bin grivna ödenecek" dedi. Bu yaklaşık 3 bin euro ediyor.
 
19.44: Avrupa Komisyonu Başkanı, AB'nin Russia Today ve Sputnik'in yayınlarını, üye ülkelerin tamamında yasaklayacaklarını söyledi. Ayrıca, Avrupa Birliği, Rusya Merkez Bankası ile tüm işlemleri donduruyor. AB ayrıca Ukrayna'dan gelen mültecilere kapılarının açık olduğunu duyurdu. 
 
19.40: Zelenskiy, 19:09  Zelensky, Lukalenko ile görüşmesinde uyardı: "Belarus'tan Ukrayna'ya roket, uçak uçmasını istemiyorum. Belarus'tan Ukrayna'ya asker gitmesini istemiyorum. Lukaşneko bana bunun güvencesini verdi" dedi. Zelenskiy, bugünkü müzakerelerden fazla umutlu olmadığını belirtip, "Bırakalım denesinler" dedi.
 
19:10  Zelenskiy ayrıca Rusya ile Belarus'ta yapılacak görüşmenin sonucuna pek inanmadığını, "bırakın denesinler" dedi.
 
19:09  Zelenskiy, Lukashenka ile yaptığı konuşmadan bahsetti. Ona göre, konuşma çok özneldi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Belarus'tan Ukrayna'ya roket, uçak ve tornavidaların uçmasını istemiyorum. Belarus'tan Ukrayna'ya asker gitmesini istemiyorum. Ve o bana bunun güvencesini verdi" dedi.
 
19.39: Avrupa Birliği hava sahasını Rus uçaklarına tamamen kapattı.
 
19.36: İrlanda, Rus havayolu şirketi Pobeda'ya leasing ile verdiği 10 Boeing 737 uçağını geri istedi. Amerikalı Jeppesen firması da Pobeda'ya sağladığı navigasyon hizmetini artık vermeyeceğini açıkladı. Pobeda'nın genel direktörü Andrey Kalmıkov'un 24 Şubat günü ailesiyle birlikte İsviçre'ye uçtuğu öğrenildi.
 
18.57: Beyaz Saray, NATO'nun Rusya için bir tehdit oluşturmadığı yönünde açıklama yayınladı.
 
18.56: İspanya ve Kuzey Makedonya da hava sahalarını Rus havayolu şirketlerinin uçuşlarına kapattıklarını duyurdu.
 
18.55: Mihail Fridman'ın ardından bir diğer oligark Oleg Deripaska da Ukrayna'daki operasyonun sona erdirilerek barış masasına oturulması gerektiğini yönünde açıklama yaptı.
 
18.00: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna topraklarındaki durumun “savaş”a dönüştüğünü ve Montrö Sözleşmesi’nin “bütün hükümlerini şeffaf bir şekilde uygulayacaklarını” söyledi.
 
CNN Türk yayınında konuşan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: "Kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin geçişi ile ilgili düzenlemeyi Montrö sözleşmesi yapıyor. Türkiye bugüne kadar sözleşmeyi harfiyen uygulamıştır. Bu şartlarda Montrö anlaşmasını uygulayacağız. 19. maddesi gayet açık. Başlangıçta Rusya'nın saldırısı oldu, uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik.
 
Artık bu bir savaşa döndü. Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var. Bu durumda da tabii biz tarafların birisi hangisi olursa Rusya da olabilir. Ukrayna da burada biz bu durumda Montrö anlaşmasını bu şekilde uyguluyoruz.
 
Biz sözleşmeden bahsediyoruz. Eğer bu savaş gemisi, savaşın tarafı olan ülkedeki üsse gidecekse o zaman bu geçiş engellenemiyor. Burada o geminin üsse kayıtlı olup olmadığı belli. Suistimalin de olmaması lazım. Üsse gideceğim deyip de Boğaz'dan geçtikten sonra savaşa dahil olmaması lazım. Türkiye'nin tutumunu ve Montrö anlaşmasının hükümlerini açıklamış oldum."
 
Gazeteduvar'ın aktardığına göre, Montrö  Boğazlar Sözleşmesi'nin 19. maddesi, Türkiye'ye savaş olarak nitelediği durumlarda Boğazları savaş gemilerine kapama hakkını tanıyor. Bu maddenin işletilmesi halinde, sadece Karadeniz filosuna bağlı olup üslerine dönüş yapan gemilere izin verilebiliyor.
 
17.50: Kanada, Rusya uçaklarına hava sahasını kapattığını duyurdu.
 
17.26: Rusya, Ukraynayı çatışmalar sırasında fosfor bombası kullanmakla suçladı.
 
17.25: Ukraynalı yetlililer Rusya ile müzakerelerin sınırda gerçekleşeceğini açıkladı.
 
17.21: Rus bankaları mobil uygulamalarında döviz kurunu yükseltiyor. Cuma günü piyasa kapanışında 83,86 rubleden işlem gören dolar, banka uygulamalarında 115 rubleye kadar yükselmiş durumda.
 
16.15: Putin, Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov ile Kremlin'de bir araya geldi. NATO'ya üye ülke liderlerinin Rusya'ya karşı agresif bir tutum içine girdiğini belirten Putin, "caydırıcı güçleri alarm rejimine geçirme emrini verdiğini" söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı'nın sitesinde yer alan "caydırıcı güçler" tanımında nükleer silah kapasitesine atıfta bulunuluyor. Putin, Batılı ülkelerin Rusya'ya karşı "dostça olmayan eylemler" gerçekleştirdiğini ve "gayrimeşru yaptırımlar" uyguladığını söyledi.
 
16.00: Hava sahasını Rus uçaklarına kapatan ülkeler arasında Fransa ve Norveç de katıldı. Böylece Avrupa'da bu kararı alan ülkelerin sayısı 22'ye yükseldi.
 
15.44: Rus heyetinin başı Vladimir Medinski, Ukrayna'nın müzakerelere katılmayı kabul ettiğini söyledi. Medinski'nin söylediğine göre görüşmeler Belarus'un Gomel Vilayeti'nde gerçekleşecek.
 
15.25: İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Kremlin'e yakın oligarkları "kara listeye" alacağını duyurdu. Listede yer alan isimlere her hafta yeni bir yaptırım uygulanması planlanıyor. Bakan Liz Truss, "Peşinizdeyiz." şeklinde konuştu.
 
15.22: The Washington Post'un haberine göre, dünyanın en büyük çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Rus şirketleriyle işbirliğini durdurduğunu açıkladı. Tayvan merkezli şirket, artık Rusya'ya çip satmayacak.
 
14.46: Rus aktris Liya Ahedjakova, Ukrayna ordusuna para yaptığı ve ülkeden ayrıldığı iddialarını yalanladı.
 
14.45: Hollanda ve İtalya da Rus havayolu şirketlerine hava sahalarını kapatacaklarını duyurdu.
 
14.41: Rus milyarder Mihail Fridman, Ukrayna'da yaşananları "trajedi" olarak adlandırdı ve "kan dökülmesine" son verilmesi çağrısında bulundu. Fridman'ın memleketi Lviv. Böyle Fridman Rusya'nın Ukrayna operasyonu hakkında konuşan ilk oligark oldu.
 
14.12: Zelenskiy Ukrayna'nın Rusya aleyhine Lahey Uluslararası Adalet Divanı'na resmi başvuruda bulunduğunu duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı divanın bir an evvel harakete geçerek mahkeme sürecini başlatmasını istedi.
 
13.55: Reuters, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Rusya’nın Ukrayn'ya düzenlediği askeri operasyon hakkında “savaş” ifadesini kullanmasına dikkati çekerek “Boğazları kapatılmasının önünü açabilecek söylem değişikliği” değerlendirmesini yaptı. (T24)
 
13.39: Almanya Başbakanı Olaf Scholz önemli açıklamalarda bulundu. Scholz, Rusya'ya görülmemiş yaptırımların uygulandığını, ancak Putin'in rotasını bir gecede değiştirmesini beklemediklerini söyledi. Sczholz "Hiçbir şeyi tabu olarak göremeden daha fazla yaptırım uygulama hakkını saklı tutuyoruz," şeklinde konuştu. Başbakan ayrıca ülke savunmasını güçlendirmek için gayri safi milli hasılalarının yüzde 2'si büyüklüğünde bir kaynak ayıracaklarını duyurdu. Bu miktar 100 milyar euroya karşılık geliyor.
 
13.30: Putin'e Ukrayna'daki askeri operasyonu durdurma çağrısı yapan ünlüler arasına diziseverlerin The Vikings'ten hatırladığı Rus aktör Danila Kozlovski de katıldı.
 
13.21: Belçika ve Almanya da, Rus uçaklarına hava sahasını kapatma kararı aldı.
 
13.20: İsveç ve Polonya'nın ardından Çek milli futbol takımı da, Katar'daki 2022 Dünya Kupası'na katılma hakkı için Rusya ile olası bir play-off maçına çıkmayı reddetti.
 
13.18: Bugün Belarus'da yapılan anayasa referandumu nedeniyle Zelenskiy'in Belarus halkına seslenen bir konuşma yayınlaması üzerine Lukaşenko Ukrayna'yı tehdti etti. Lukaşenko, "Zelenskiy bizi  Ukrayna'da kurtuluş operasyonu başlatmaya zorluyor." dedi.
 
13.16: Türk Hava Yolları 1 Mart'a kadar Soçi ve Minsk seferlerini iptal ettiğini duyurdu. 4 Mart'a kadar THY Moldova'ya uçmayacak. Rostov-na-Donu uçuşları süresiz olarak iptal edildi.
 
13.04: İzlanda da Rus uçuşları için gökyüzünü kapatma kararı aldı. Böylece Rusya'nın toprakları üzerinde uçmasını yasaklayan 14. ülke oldu.
 
13.00: Şu ana dek hava sahalarını Rusya'ya kapatan ülkeler şöyle: İrlanda, İngiltere, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Finlandiya, Romanya ve Bulgaristan. Son olarak Danimarka, Avusturya da kapatacaklarını duyurmuştu. Reuters'a konuşan bir Avrupa Birliği yetkilisi, AB'nin birçok üyesinin hava sahasını Rusya'ya kapattığını, daha  genel yasak için resmi bir kararın bugün alınabileceğini belirtti.
 
12.43: K. Pravda radyosunun haberine göre, Sovyet döneminin en ünlü filmlerinde oynayan 83 yaşındaki Rus aktris Liya Ahedjakova, İnstagram hesabından yaptığı açıklamada, "Ukrayna ordusuna 10 bin dolar yolladığını ve Rusya'yı terk ettiğini" duyurdu. Bazı kaynaklar, sanatçının sosyal medya kullanmadığını, bunun "dezinformasyon amaçlı bir paylaşım olabileceğini" iddia ediyor.
 
12.41 Danimarka, Rus uçaklarına hava sahasını kapatıyor.
 
12.39: Rusya resmi makamları, Harkov bölgesinde Ukrayna ordusunun 302. uçaksavar füze alayının silahlarını bıraktığını, 471 askerin gözaltına alındığını duyurdu. 
 
12.38: Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Silva, Rus vatandaşlarına "altın vize" (yatırım karşılığında oturma izni) verilmesini askıya aldıklarını açıkladı. 
 
12.36: Aeroflot, hava sahasını Rus havayolu şirketlerine kapatan Baltık ülkeleri  Litvanya, Letonya ve Estonya'yı pas geçerek Kaliningrad'a uçuşunu gerçekleştirdi. Baltık Denizi'nin tarafsız sularını, Finlandiya Körfezi'ni ve ayrıca Leningrad ve Novgorod bölgelerini geçen uçağın, Şeremetyevo'dan Kaliningrad'a seyahat süresi ortalama 101'den 134 dakikaya, dönüşte 94'ten 140 dakikaya yükseldi.
 
12.35: Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko: "Ukrayna'da tek bir Belarus askeri, tek bir Belarus metmisi yok."
 
12.33: Uluslararası Judo Federasyonu (IJF), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e verdiği "onursal başkan ve elçi" sıfatlarını askıya aldı. IJF Onursal Başkanlığı belgesi 2008 yılında Putin'e takdim edilmişti.
 
12.30: Yeni yaptırımların ardından Rusya Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamadan yeni ayrıntılar: "Rusya Merkez Bankası, bankalara kesintisiz olarak ruble cinsinden nakit ve nakit dışı likidite sağlayacaktır. Pazartesi günü yapılacak  REPO ihalesinde, bankalardan gelen tüm talep tam olarak karşılanacaktır. Rus bankacılık sistemi istikrarlıdır, her durumda sorunsuz çalışmak için yeterli sermayeye ve likiditeye sahiptir.  Bankacılık hizmetleri her zamanki gibi verilmektedir. Rusya'daki tüm bankaların banka kartları da normal şekilde çalışmaya devam ediyor."
 
12.27: Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, Polonya'ya iki C-130 askeri nakliye uçağıyla savunma teçhizatı gönderme emri verdi. Atina, yardımın Ukrayna'ya yollanacağını duyurdu. 
 
12.26: Lukaşenko: "Batı, yaptırımlarla Rusya'yı 3. Dünya Savaşı'na itiyor."
 
12.24: Zelenskiy'nin basın sekreteri Sergey Nikiforov, Ukrayna tarafının müzakereler için Belarus'a gitmeyeceğini söyledi. Nikiforov, "Rus heyetinin müzakereler için Gomel'e geldiğine dair açıklamalar duyduk. Ukrayna temsilcisinin orada olmayacağını söyleyebilirim. Ukrayna'nın pozisyonu değişmedi. Tarafsız her yerde görüşmeye hazırız: Bakü, İstanbul, Varşova, Viyana ... Rusya'yı bir an önce müzakere masasına oturmaya çağırıyoruz" dedi.
 
12.21: Peskov az önce, Başkan Putin'in açıklama yapmayacağını söyledi. Rus medyasına 15 dakika önce "Putin canlı yayında bir açıklama yapacak" haberini duyurmuştu.
 
12.20: Avusturya ve İrlanda da Rus uçaklarına hava sahasını kapatma kararı alacağını duyurdu.
 
12.18: Rusya Merkez Bankası yaptırımlara rağmen, finans sektörünün istikrarını ve operasyonel devamlılığını sağlamak için gerekli kaynaklara sahip olduğunu açıkladı. Ayrıca, SWIFT'den kaynaklanan olası bir kopukluk halinde Rusya Merkez Bankası'nın kurduğu kendi sistemin kullanılacağı belirtildi. 
 
12.16: Duma Başkanı Volodin, Kiev'in daha önce Donbass ile görülmeye yanaşmamasının acı sonuçları olduğunu hatırlatarak, "Dün Zelenski bu tutumu nedeniyle Donbas'ı kaybettiyse, bugün Ukrayna'yı kaybedebilir" dedi.
 
12.14: Peskov, "Cumartesi yapılanın aksine, bu kez müzakerelere başlansa bile askeri operasyonun durdurulmayacağını Ukrayna tarafına bildirdiklerini"  açıkladı.
 
12.13: Rus heyeti Belarus'da saat 15.00'e kadar Ukrayna heyetini bekleyeceğini açıkladı. 
 
12.12: Putin'in az sonra canlı yayında bir açıklama yapacağı duyuruldu.
 
1.58: Yaptırım listesine alınan Sberbank, tüm ödeme hizmetlerinin normal şekilde çalıştığını bildirdi. Açıklamada “Sberbank müşterileri Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay aracılığıyla ücretsiz olarak işlem yapabilir. SberPay'in işleyişinde de herhangi bir sorun yok" denildi. 
 
11.52: Zelenskiy "yabancılar lejyonu" kurulduğunu, Rusya ordusuna karşı 'yurtdışından gelecek gönüllülerle uluslararası lejyon' kararı aldığını duyurdu. Açıklamada, Ukrayna'da 2016 yılında kabul edilen yasa uyarınca yabancıların gönüllü olarak ülkenin ordusuna katılabildiği hatırlatıldı.
 
1.51: Kiev'den yapılan açıklamaya göre, Çek hükümeti Ukrayna'ya trenle silah yardımı göndermeye karar verdi. Ukrayna Savunma Bakanlığına göre, Portekiz de Kiev'e silah, el bombası ve askeri teçhizat gönderiyor.
 
11.50: Pek çok ülke büyükelçisini geri çekerken, Çin'in Ukrayna Büyükelçisi Fan Xianrong, Kiev'de kalmaya devam edeceğini açıkladı.
 
11.48: Türkiye, arabululuculuk teklifini yineledi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Bölgemizde bir savaşa daha tanıklık ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, her iki ülke ile de güçlü ilişkilerimiz olduğu için bugüne dek defaatle Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmayı teklif etti. (...) Türkiye'nin diplomatik adımları ve müttefikleriyle yürüttüğü koordinasyon her zaman çatışmanın hızlı ve barışçıl bir şekilde çözümüne odaklanmaktadır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye, diplomasinin yapıcı ve yaratıcı gücüne inanmakta ve her krizde tüm diplomatik seçenekleri sonuna kadar kullanmaya çalışmaktadır. Bu son çatışma hem talihsiz hem de gereksizdir. Bu savaşın mevcut ve uzun vadeli sonuçlarını önlemeye çalışacağız."
 
11.45: Kremlin sözcüsü Peskov, Kiev'in Belarus'ta müzakere etmesini eleştirdi, Belarus'un Gomel şehrinin aslında Kiev yönetimi tarafından müzakere yeri olarak seçilmiş olduğunu iddia etti. Peskov, müzakere görüşmelerinin askeri harekatı askıya almayacağını söyledi. 
 
11.43: Zelenskiy, Visa ve MasterCard yönetimlerine seslenerek, Rus bankaları ile çalışmalarını tamamen durdurmalarını istedi. 
 
11.41: Dolar cuma akşamı işlemlerinde 83 ruble civarında düşmüşken, hafta sonundan Moskova'da döviz büfeleri ve banka satış kuru 90 rublenin üzerinde görünüyor.
 
11.09: Zelenskiy, Rusya ile Belarus topraklarında müzakerelere başlama önerisiini reddetti, "Varşova , Bratislava , Budapeşte , İstanbul , Bakü... Bu alternatiflerin hepsini Rus tarafına sunduk. Topraklarında füze uçmayan herhangi bir şehir bize uyar" dedi.
 
Kremlin Sözcüsü Peskov, daha önce Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Kremlin idaresinden temsilcilerden oluşan Rus heyetinin Belarus Gomel'e geldiğini ve Ukrayna temsilcilerini bekleyeceklerini söyledi.
 
Zelenskiy'nin açıklaması şöyle:
 
"Eğer Rusya Ukrayna'ya Belarus topraklarından saldırmamış olsaydı, Minsk'te görüşmeler mümkün olabilirdi. Ukrayna'ya saldırganlık göstermemiş başka yerlerde görüşmelere açığım.
 
Tabii ki barış istiyoruz, görüşme istiyoruz, savaşa son vermek istiyoruz. Varşova, Bratislava, Budapeşte, İstanbul, Bakü - Ruslara bu kentleri önerdik. Bize - topraklarından Ukrayna'ya füze atılmayan herhangi bir başka ülkedeki- başka her kent uyar. Müzakerelerin dürüst olmasının ve savaşa gerçekten son verebilmesinin tek yolu bu."
 
26 Şubat'ta Zelensky , İsrail Başbakanı Naftali Bennett'ten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakerelere aracılık etmesini istedi .
 
11.07: Zelenskiy: "Rusya ile müzakereler için Budapeşte, Varşova veya İstanbul’da görüşmeye hazırım"
 
10.32: Moskova havalimanlarında 140'ın üzerinde sefer ya iptal edildi, ya geciklmeli gerçekleşti. En büyük iptaller Şeremetyevo ve Vnukovo'da.
 
09.40: Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OCHCR), şu ana kadar ülkede 64 sivilin öldüğü ve 176 sivilin de yaralandığını bildirdi. 160 binden fazla Ukraynalının yerlerinden olduğu ve ülkeyi terk etmeye çalıştığı açıklandı. 
 
09.37:  Kiev geceyi tedirgin ama korkulan hava saldırısı olmadan geçirdi. Kiev’in hemen güneyindeki Vasylkiv kentinde bir petrol deposunnu vurulduğu, yangının hala devam ettiği bildirildi. Kiev Belediye Başkan Yardımcısı Mykola Povoroznyk, ortalığın sakin olduğunu ve şehrin Ukrayna birliklerinin kontrolünde olduğunu söyledi.
 
09.36:  YouTube’un ana şirketi Alphabet, Rus devlet medya kuruluşları için platformlarında para kazanmayı askıya alacaklarını duyurdu. Facebook ve Twitter da Alphabet ile benzer bir karar almıştı.
 
09.24: Finlandiya da Rusya uçaklarına hava sahasını kapatmaya hazırlandığıını duyurdu. 
 
09.17: Rusya Savunma Bakanlığı, Hherson ve Berdyansk'ın Rus ordusu tarafından tamamen ablukaya alındığını duyurdu.
 
09.13: ABD'nin en büyük işlemci üreticileri Intel ve AMD, ürünlerinin Rusya'ya satışını askıya alıyor. Uzmanlara göre bu piyasada sunucu sıkıntısı ve maliyetl artışı yaratabilir. Diğer yandan "sembolik" olması nedeniyle Apple'a da yaptırımlara katılması için baskı yapıldığı bildiriliyor.
 
09.12:  Beyaz Saray, "yaptırımlar sonucu Rusya mali ve ekonomik bir parya haline geldi" açıklamasını yaptı.
 
09.09:  RBC'ya göre "üçüncü dalga" yaptırımlar şu 4 başlıkta toplanıyor:
 
İlk olarak sadece yaptırım uygulanan bankaların SWIFT ile bağlantısı kesilecek
Rus oligarklarının dışarıdaki mal varlıkları dondurulacak
Rusya Merkez Bankası'nın varlıkları dondurulacak
Yatırım yoluyla vatandaşlık programı Ruslar için iptal edilecek
 
09.08: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin Rusya Merkez Bankası'nın varlıklarını "felce uğratacak" adımlara karar verdiğini açıkladı. AB yetkilisi, “Bankanın işlemlerini donduracak ve bu varlıkları satma imkanından mahrum edeceğiz ”dedi.
 
09.05: Batılı ülkeler Rusya'nın tamamını değil, ilk aşamada şu ana kadar yaptırım kararı alınan finansal kurumları SWIFT'ten çıkarmaya hazırlanıyor.  
 
09.00: Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus birliklerinin kuzey doğudaki Harkov şehrine girdiğini duyurdu. (Sputnik)
 
 
Cumartesi  günkü gelişmeler:
 
 
23.15: Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi  Müdürü, akademisyen Andrey Kortunov BBC'ye demecinde, Başkan Putin'in easel planının "operasyonu iki hafta içinde bitirmek" olduğunu söyledi.
 
23.01: ABD, BM Güvenlik Konseyi'nin Pazar günü Ukrayna için acil olarak toplanmasını talep etti.
 
22.56: Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Belarus Devlet. Başkanı Lukaşenko'yu aradı. Görüşmenin 2 saate yakın sürmesi merak uyandırdı. Tarafların Kiev ile Moskova arasında barış müzakereleri için arabulucu olmaya çalıştıkları yorumu yapıldı.
 
22.00: Chelsea Futbol Kulübü'nün sahibi Roman Abramoviç, kulübün yönetimini mütevelli heyetine devredeceğini duyurdu. Rus iş adamı şu anda kulübün, oyuncuların, teknik kadronun ve taraftarların çıkarını korumak için en uygun mercinin mütevelli heyeti olduğuna inandığını söyledi.
 
21.24: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah yollamalarının "krizin çözülmesiyle ilgilenmediklerini gösterdiğini" söyledi. 
 
21.23: Zelenskiy Rusya'nın eyleminin "soykırım" olarak tanınması ve BM Güvenlik Konseyi'ndeki veto hakkının elinden alınmasını istedi. (RIA)
 
21.18: Soğuk Savaş yıllarından beri "tarafsız ülke" statüsünü koruyan ve NATO'dan uzak duran Finlandiya'nın NATO'ya üyel olması talebiyle başlatılan sivil kampanya, parlamentoya sunulması için gereken 50 bin imza barajını aştı. Konu parlamentoda değerlendirilecek. Pek çok analist Finlandiya'nın üyelik başvurusunu "yüksek ihtimal" olarak görüyor. 
 
21.17: ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya saldırı nedeniyle Rusya'ya karşı geniş çaplı yaptırımlar getirilmeseydi tek alternatifin "Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatmak" olacağını söyledi. Biden, "İki alternatif var:  Ya 3. Dünya Savaşı başlatacağız ve fiziken Rusya'yla savaşa gideceğiz.  Ya da uluslararasu hukuku açıkça ihlal eden ülkeye bunu ağır bedelle ödeteceğiz" dedi.  ABD Başkanı, "Rusya, Ukrayna'daki eylemleri için kısa ve uzun vadede ciddi bedeller ödeyecek" dedi.
 
21.14: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, resmi Twitter hesabından şu mesajı paylaştı: "Rusya'nın saldırısı bir dönüm noktasıdır. Putin'in işgalci ordusuna karşı Ukrayna'nın savunmasına yardımcı olmak için elimizden gelenin en iyisini yapmak bizim görevimizdir. Bu nedenle Ukrayna'daki dostlarımıza 1000 adet tanksavar silahı ve 500 adet Stinger füzesi gönderiyoruz. " Almanya operasyon başlamadan önce Ukrayna'nın silah taleplerini reddetmişti.
 
21.10: Zelenskiy yeni açıklamasında, "Boğazlardan Rus savaş gemilerinin geçişinin yasaklanmasının önemi konusunda mutabık kaldıklarını" söyledi. Ancak bu konuda karar alındığına dair bir ifade kullanmadı.
 
20.52: Polonya milli takımının kaptanı, Bayern Münich'in yıldız Lewondovski, federasyonun Rusya ile maç yapmama kararını destekledi: "Doğru karar! Ukrayna'da silahlı saldırganlık devam ederken Rusya Milli Takımı ile maç oynamayı hayal bile edemiyorum. Rus futbolcular ve taraftarlar bu olanardan sorumlu değil ama biz de hiçbir şey olmuyormuş gibi davranamayız."
 
20.49: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Berbock ve Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Almanya'nın Rusya'ya yönelik olarak SWIFT sisteminde "hedefe yönelik ve işlevsel" bir kısıtlamadan yana olduğunu duyurdu. İki bakana göre, şu anda Rusya'nın SWIFT ile olan bağlantısının kesilmesinin "belli bir hedefi etkilemesini" sağlamak için "yoğun çalışma" yürütülüyor. Bu açıklama, Rusya'nın tamamen SWIFT dışı bırakımayacağı, bazı banka ve kurumlarla sınırılı tutulacağı yorumunu güçlendirdi.
 
20.47: Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, hükümet üçüncü bir ülkenin Alman yapımı 400 tanksavarı Ukrayna'ya vermesini onaylayacak.
Bild gazetesinin haberinde de söz konusu üçüncü ülkenin Hollanda olduğu ileri sürüldü. (Sputnik)
 
20.46: Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, başkentin kuzeyindeki elektrik santrali yakınlarından üç ila beş dakika arayla beş patlama sesi duyulduğunu söyledi. Rus birliklerinin kente yaklaştığını belirten Kliçko köprülerin koruma ve kontrol altına alındığını söyledi. Kliçko "Gece sabaha karşı oldukça çetin olacak" diye konuştu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bugün yaptığı basın toplantısında Rusya'nın amacının "Kiev'deki demokratik yolla seçilmiş hükümeti devirmek olduğunu" söyledi. (DW)
 
20.43: Zelenskiy, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ülkesine petrol ürünleri sağlamak konusunda yardım sözü verdiğini açıkladı. Ayrıca Zelenskiy, Aliyev ve Erdoğan, Rusya ile müzakereler için arabulucu olmayı teklif etti. Zelenskiy, Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılması için gerekli kararı verildiğini iddia etti.
 
20.39: Rusya'nın Baltık kıyısındaki, ana topraklarıyla kara bağlantısı olmayan Kaliningrad bölgesinin valisi, Avrupa hava sahasının kapatılması sonrası Rus uçaklarının Kaliningrad’dan Moskova’ya nasıl gideceğinin gösterildiği haritayı paylaştı.
 
 
 
 
20.33: Danimarkalı Ekstra Bladet gazetesine bağlı iki gazeteci Sumskaya Vilayeti'nde ateş altında kaldı. Gazete, fotoğrafçı ve muhabirlerinin yaralandığını, ancak durumlarının iyi olduğunu duyurdu.
 
20.18: Mastercard, yaptırım uygulanan Rus bankalarına ait kredi kartlarının bugünden itibaren yurt dışında ve yabancı internet sitelerinden alışverişlerde çalışmayacağını duyurdu.
 
20:09 CNN'in bir kaynağına göre, ABD ve AB, Rusya'nın tamamını değil, bazı Rus bankalarını ve şirketlerini SWIFT'den çıkarma olasılığını değerlendiriyor. 
 
19.46: Slovenya da, Rusya Federasyonu'na kayıtlı tüm uçaklar için hava sahasını kapattı.
 
19.42: THY hava sahasının sivil uçuşlara kapalı olması nedeniyle Ukrayna'ya komşu ülkelerden Türkiye'ye dönecek yolcular için 'özel ücret' uygulayacağını duyurdu: “Ukrayna’ya komşu ülkeler Moldova, Macaristan, Polonya, Bulgaristan ve Romanya’dan ülkemize dönecek vatandaşlarımız, size tanımlanan özel ücret ile biletinizi almak için satış ofislerimize ve havalimanlarındaki ofislerimize başvurunuz” ifadelerini kullandı. Bilet fiyatlarının ise en fazla 220 dolar olacağı belirtiliyor.
 
19.24: ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Twitter hesabından Rusya vatandaşlarına Rusça bir mesajla seslendi. Blinken, "Rusların ve Ukraynalıların, tüm insanlar gibi barış ve onurla yaşamayı hak ettiği, Rusların komşularıyla anlamsız bir savaşı hak etmediği" mesajını verdi. 
 
19.03: Bloomberg ajansı, ABD'nin Rusya Merkez Bankası'na karşı  da yaptırımları değerlendirdiğini, ancak nihai kararın henüz verilmediğini duyurdu.
 
18.58: Rusya ordusunun, son operasyona kontrol altına alınan Kuzey Kırım Kanalı'ndaki suyu tıkayan ve Kırım'a su sevkiyatını engelleyen bir barajı havaya uçurduğu bildirildi. (M. Komsomolets).
 
18.57: Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği’nden Dışişleri Bakanı Lavrov ve mevkidaşı Çavuşoğlu arasında yapılan görüşmeye ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, "Sergey Lavrov, Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rus tarafının, Ukrayna sorununun barış ve istikrar çıkarları doğrultusunda en kısa sürede sürdürülebilir şekilde çözülmesi için tüm yapıcı güçlerle yakın işbirliğine hazır olduğu vurgulandı" denildi.
 
18.55: Ukrayna'nın Lvov, Ternopil, Sumı, Çernihiv, Nikolayev ve Vinnitsa şehirlerinde hava saldırısı alarmı veriliyor. (Kommersant)
 
18.42: Operasyonun ikinci gününde Rusya Savunma Bakanlığı ilk kez "deniz çatışması" rapor etti. Rusya Karadeniz filosunun Ukrayna donanması gemileriyle çatışmaya girdiği, 6 Ukrayna teknesinin  imha edildiği açıklandı. 
 
18.39: Oyun yayıncılarının yaygın olarak kullandığı Twitch platformu için içerik üreten Rusya vatandaşlarının, takipçilerinden gelen bağışları hesaplarına aktaramadıkları öğrenildi. Aynı sorunun OlnyFans platformunda da yaşandığı bildirildi. 
 
18.36: Ukrayna krizi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunan mevkidaşı Nikos Dendias arasında bir atışmaya da sebep oldu. Çavuşoğlu, Dendias'ın 'Türkiye'nin Ukrayna'daki durumdan faydalandığını' ima ettiği açıklamasına tepki gösterdi. Dendias, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Dünya kamuoyu uluslararası hukuka saygı ve sınırların dokunulmazlığı konusunda son derece bilinçliyken, Türkiye'nin Ukrayna'daki durumu fırsatçı bir şekilde kullanmaya çalışması sadece zararlı olacaktır” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu ise Dendias’ın mesajını alıntılayarak, "Dünya Ukrayna'da yaşanmakta olan trajediye odaklanmışken, dostum Nikos Dendias tek kişisel uğraşına odaklanmış durumda: Her koşulda Türkiye'yi karalamak. Böylesi bir saçmalığa bu kadar efor harcanması ne üzücü!" tepkisini gösterdi. (Gazete Duvar)
 
18.30: Rusya Savunma Bakanlığı, devam eden operasyon sırasında Ukrayna halkına çağrıda bulunarak, yerleşim bölgelerinden tüm ağır silahların derhal kaldırılmasını talep etmelerini istedi. Bakanlık Ukraynalılara "provokasyonlara boyun eğmemeleri,  kendilerini ve sevdiklerini gereksiz acılara maruz bırakmamaları" çağrısında bulundu.
 
18.27: Rusya'da önde gelen  2 binden fazla sanatçı, sanat eleştirmeni, mimar, küratör, besteci, yönetmen, müzisyen ve yazar "Savaşa hayır" diyen bir mektup yayınladı. Mektupta, "Ukrayna'daki durumun hem Ukraynalılar hem de Ruslar için korkunç bir trajedi olduğu,şiddet yoluyla herhangi bir barış zorlamasının mümkün olmadığı" vurgulandı. İmzacılar, düşmanlıklara son verilmesini, birliklerin Ukrayna topraklarından çekilmesini ve barış görüşmelerinin yapılmasını talep ediyor.
 
18.23: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Ukrayna tarafı müzakere sürecini terk ettikten sonra, bugün ordumuzun tüm birimlerine harekat planına uygun olarak her yönde taarruz başlatma emri verildi" dedi.
 
18.14: Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Kiev'e seslenerek, "Yarın savaş olacak, yarından sonra kıyma makinesi olacak. Bu nedenle, bu çılgınların beyni varsa masaya otursunlar" dedi, müzakere çağrısı yaptı.
 
18.09: Polonya'nın ardından İsveç milli futbol takımı da, 2022 Katar Dünya Kupası'na katılma hakkı için Rus takımıyla olası bir play-off maçı oynamayı reddetti.
 
18.08: Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalasına göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Donbass’taki özel operasyonla ilgili detaylı bilgi verdi. Lavrov, Çavuşoğlu’na Moskova’nın Ukrayna’daki krizin en kısa zamanda barış ve istikrar lehine çözümü için tüm güçlerle etkileşime hazır olduğunu ifade etti.
Taraflar ayrıca ikili ilişkileri ve karşılıklı anlaşmaların uygulanması yönünde işbirliğini konuştu. (Sputnik)
 
18.01: BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, şu na kadar 150 binden fazla Ukraynalının ülkeyi terk ettiğini söyledi. Çoğunluk Polonya, Macaristan, Moldova, Romanya'ya gitti.
 
18.00: Macaristan Başbakanı Victor Orban, AB'nin tüm yaptırımlarına destek vereceklerini ve herhangi bir engellemede bulunmayacaklarını söyledi. Orban, "Macaristan, tüm yaptırımları destekleyeceğini açıkça söyledi. Hiçbir şeyi engellemeyeceğiz; AB başbakanları ne üzerinde anlaşırsa, bunu kabul edeceğiz ve destekleyeceğiz. Bu kez birleşme zamanı, bu bir savaş" dedi.
 
17.54: İngiltere Savunma Bakanlığı, kendi istihbaratlarına dayanarak son bilgileri paylaştı. Bakanlık, Rus birliklerinin Kiev'de ilerlemeye devam ettiğini ve şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunduğunu bildirdi. Açıklamada ayrıca Rus ordusunda önemli kayıplar olduğunu ve bunun Kremlin'de beklenenden çok daha ciddi olabileceğini iddia etti.  
 
17.51: Kremlin resmi web sitesine (www.kremlin.ru) ulaşılamıyor. M. Komsomolets: "Şu ana kadar bunun neden kaynaklandığı konusunda hiçbir bilgi yok"
 
17.49: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Rusya, Ukrayna sorununu barış ve istikrar doğrultusunda çözmek için tüm yapıcı güçlerle yakın işbirliği içinde çalışmaya hazır."
 
17.48: Kommersant: Türkiye'deki Rusya Büyükelçiliği, Rus savaş gemilerinin Boğazlar'dan geçişinin yasaklandığı iddialarını doğrulamadı.
 
17.47: Polonya, Ukrayna'nın AB üyeliğine alınması sürecinin hızlandırılmasını talep etti.
 
17.38: Rusya, Boğazların Rus savaş gemilerine kapatılması konusunda Türk tarafından herhangi bir resmi bildirim almadığını söyledi. Rus basınında Zelenskiy'in Twitter mesajı "Boğazları Rus savaş gemilerine kapattığı için Erdoğan'a teşekkür ettiği" şeklinde yorunlanmıştı. 
 
Farklı kaynaklar Türkiye'nin geçiş kısıtlaması konusunda bir karar almadığını belirtiyor. Ankara'dan teyit de gelmedi 
Öte yandan Reuters'a Ankara'dan konuşan bir yetkili de "Türkiye Boğazların Rus gemilerine kapatılması yönünde bir karar almadı" dedi. 
 
17.00:  Zelenskiy'in başdanışmanı Mihail Podolyak, RBC'ye verdiği demeçte, Ukrayna'nın Rusya ile müzakereleri reddetmediğini, ancak bu şeklinden vazgeçtiğini söyledi. Podalyok, "Biz  kategorik olarak Rusya tarafından ileri sürülen kabul edilemez koşullarla veya ültimatom taleplerine dayanan görüşmelerden vazgeçtik" dedi.
 
16.57: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, "Rusya'nın SWIFT ile bağlantısını kesme kararının alındığını" iddia etti.
 
16.56: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la telefonda görüştü. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Çavuşoğlu, Ukrayna’daki son durumun ele alındığı görüşmede 'askeri gerginliğin daha da tırmanmasının kimseye faydası olmadığını' vurguladı. Çavuşoğlu'nun, 'askeri operasyonların durdurulması çağrısında bulunduğu' belirtildi.
 
16.51: Kommersant gazetesi, Almanya'nın Rusya'yı SWIFT'ten çıkarmayı kabul ettiği haberini geçti.
 

16.33:  Erdoğan ile Zelenskiy arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Erdoğan, Ankara'nın Ukrayna'da ateşkes için çaba sarf ettiğini söyledi. Daha sonra bir tweet atan Zelenskiy,  Erdoğan'a ve Türk halkına teşekkür ederek, "Rus savaş gemilerinin Karadeniz'e geçişinin yasaklanması ve Ukrayna'ya askeri ve insani destek bugün için son derece önemlidir. Ukrayna halkı bunu asla unutmayacak!" dedi. M. Komsomolets haberi, "Zelinskiy, Erdoğan ile görüşmesinden sonra, Rus savaş gemilerine Boğazlardan geçişi yasakladığı için teşekkür etti" diye duyurdu. Önde gelen diğer Rus gazeteleri de, "Türkiye'nin Boğazlardan geçisi kapattığı" başlıklarını kullandı. Ancak Zelenskiy'in mesajının yanlış yorumlandığı yorumu da var.  Türk tarafından ayrıntılı açıklama bekleniyor. 

16.32: Rusya genelinde, başta Moskova ve St. Petersburg olmak üzere kullanıcıların Twitter'a girmekte güçlük yaşadığı bildiriliyor.
 
16.31: Romanya da hava sahasını Rus uçaklarına kapatıyor. Rusya'nın Avrupa uçuşlarında hava sahası açık sadece Finlandiya ve Türkiye görünüyor.
 
16.29: Son olarak Litvanya, Rus uçaklarına hava sahasını kapattı. Böylece üç Baltık ülkesi de yasak getirmiş oldu.
 
 
16.16: İsveç ve Finlandiya Rusya parlamentosunun başkanı Vyaçeslav Volodin'in uçağının hava sahalarını kullanmasına izin vermedi. Olayın resmi bir ziyaretin ardından Volodin'in Küba'dan Rusya'ya dönüşü sırasında gerçekleştiği öğrenildi.
 
15.53: Sözcü Peskov Putin'in Rus birliklerine ilerlemelerini durdurma emri verdiğini, ancak Kiev yönetiminin müzakere teklifini reddetmesi üzerine operasyonlara yeniden başlandığını söyledi.  Peskov, Kiev yönetiminin müzakerelerden vazgeçtiğini ileri sürdü.
 
Peskov, "Rusya'nın askeri operasyon planı yeniden başladı. Bugün öğleden sonra ana güçler ilerlemeye devam etti." ifadelerini kullandı.
 
15.49: Rusya Savunma Bakanlığı, ülkede faaliyet gösteren bağımsız medya organlarını Ukrayna Güvenlik Servisi SBU ile işbirliği yapmakla suçladı. Bakanlığın açıklamasında Nobel ödüllü Muratov'un gazetesi Novaya Gazeta'nın adı ayrıca anıldı.
 
15.50: Rusya Bulgaristan, Polonya ve Çekya havayolu şirketlerine sınırlama getirdi. Bu ülkelerden gerçekleşecek uçuşlar Dışişleri Bakanlığı ve Rosaviatsiya'nın iznine bağlandı.
 
14.39: Zelenskiy, Telegram kanalında duyurdu: "Rusya'nın SWIFT'den çıkarılması konusunda AB ülkelerinin neredeyse tam desteğine sahibiz. Umarım Almanya ve Macaristan bu kararı destekleme cesaretini gösterir" dedi. 
 
14.38: Kiev'de 17:00-08:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
 
14.30: FSB: "Rusya'nın Rostov bölgesine, Ukrayna tarafından ateş açıldı. Millerovski bölgesindeki Nijnekamışinski'ye 120 mm'lik üç top mermisi düştü. Hasar veya can kaybı yok."
 
14.02: Reuters, ismini vermediği, euro bölgesindeki Merkez Bankalarından birinin başkanını kaynak göstererek, "Rusya'nın SWIFT bağlantısının kesilmesi kararının birkaç gün içinde alınabileceğini" söyledi. Avrupalı bankacı, "Bu önlem her iki tarafa da pahalıya mal olacak" dedi..
 
13.58: Baltık ülkelerinden Letonya da Rus uçaklarına hava sahasını kapatma kararı aldı.  
 
13.52: Fransa'nın, Rusya'ya Ukrayna harekâtı nedeniyle getirilen yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Manş Denizi'nde bir Rus kargo gemisine el koyduğu belirtildi. Reuters'a konuşan bir yetkili, bir Rus şirketine ait olan ve Rusya'ya gitmekte olan geminin ticari yaptırımları ihlal ettiği şüphesiyle Fransız deniz polisi tarafından durdurulduğunu söyledi.  Geminin Fransız limanı Boulogne-sur-Mer'e yönlendirildiği ve kargosunun gümrük yetkilileri tarafından incelendiği açıklandı.
 
13.42: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kiev ve çevresindeki önemli şehirlerin Ukrayna ordusu tarafından kontrol edildiğini söyledi.
 
13.40: Avrupa'dan Rus uçaklarına hava sahasını kapatma kararlarına bir yenisi eklendi. Estonya hava sahasının kapatıldığını duyurdu.
 
13.38: Hollanda Dışişleri, Ukrayna'ya 200 adet Stinger uçaksavar füze sistem yollanacağını duyurdu.
 
13.36: Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nın Başkanı Volodin, Ukrayna lideri Zelenskiy'in Kiev'den ayrılıp Lviv'e gittiğini, dün Ukrayna başkentinde olmadığını, sosyal ağlarda yayınladığı videoların önceden kaydedildiğini söyledi. Zelensky ile Kiev'de buluşmaya çalışan Yüksek Rada milletvekillerinden gelen bilgilerin bu yönde olduğunu söyleyen Volodin, "Bir toplantı için Lviv'e davet edildiler" dedi. Sputnik'in haberine göre Volodin, "Zelenskiy, neo-Nazilerin koruması altında" diye ekledi.
 
13.01 Kremlin açıklamasına göre, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Сaparov'un, Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerini desteklediğini bildirdi. Açıklamada, "“Kiev'in Minsk anlaşmalarının başarısızlığından sorumlu olduğunu söyleyen Caparov, Rus tarafının Donbass'ın sivil nüfusunu korumak için yürttüğü kararlı eylemlerine desteğini dile getirdi. Vladimir Putin, Kırgızistan Devlet Başkanı'na gösterdiği ilkeli dayanışma için teşekkür etti" denildi. 
 
12.48: Mikronezya cumhuriyeti, Rusya ile diplomatik ilişkileri tek taraflı olarak kestiğine dair Moskova'ya nota gönderdi. Mikronezya ya da resmî adı ile Mikronezya Federal Devletleri, Okyanusya içerisinde Büyük Okyanus'un batı kesiminde yer alan ve toplam 607 adadan oluşan ülke. Nüfusu yaklaşık 100 bin kişi. 
 
12.40: Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınmasına ilişkin oylamada cuma günü Türkiye'nin evet oyu veren Avrupalı gruba katılmayarak çekimser kalması, bugün Rus basınında da haber oldu. TASS ajansı, bir kaynağına dayanarak "Türkiye'nin her koşulda diyaloğun sürdürülmesinden yana olduğunu" duyurdu. 
 
12.32: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, sosyal medyadan Rus şair Fyodor Tyutçev'in "dünyanın hali" üzerine yazdığı "Faydasız Çaba" şiirinden alıntı paylaştı. Çeviri, "yaklaşık olarak" şöyle: "Faydasız çaba... Hayır, onlara mantık işlemez. Ne kadar fazla liberallerse, o kadar fazla bayağılar. Medeniyet onlar için bir fetiş. Ama onun fikri onlar için erişilmez, eğilin beyler, Avrupa'nın takdirini kazanamayacaksınız. Onun gözünde hep aydınlanmanın hizmetkarları değil, köleler olacaksınız"
 
12.14: Rusya'nın askeri operasyonu nedeniyle kapanan sivil hava sahası yüzünden, uçaklar kendilerin rota bulmakta zorlanıyor. Dün akşam bölge üzerindeki uçuşlar şöyle görüntülendi. Vnukovo'dan kalkan Türk Hava Yolları uçağının İstanbul'a Baltık ülkeleri ve Polonya üzerinden uçması dikkat çekti.
 
 
12.09: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki operasyonlarda konutları ve yerleşim yerlerini hedef almadıklarını, Ukraynalı milliyetçilerin bu sabah Starobelsk kentine Grad füze sistemleriyle saldırdığını ve sivil can kayıpları olduğunu duyurdu. 
 
12.07: Polonya Futbol Federasyonu, 2022 Katar Dünya Kupası'na katılma hakkı için playoff'da Rusya milli takımıyla yapacağı maça çıkmayacağını duyurdu. 
 
12.02: Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, eski devlet başkanı Dmitri Medvedev, Batı yaptırımlarının, onları dayatan ülkelerle ilişkileri gözden geçirmek için bir fırsat olabileceğini ve "stratejik istikrar için diyaloğu kesmek" dahil her adımın atılabilceğini söyledi. Medvedev, Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınması için "Bu karar, kapıyı çarpmak ve bu anlamsız imarethaneleri sonsuza dek unutmak için iyi bir neden. Bir dizi önemli kurumu eski haline getirmek ve en tehlikeli suçlular için ölüm cezas geri gelebilir" dedi. Medvedev, Donbass'ı koruma harekatının Devlet Başkanı Vladimir Putin'in belirttiği tüm sonuçlar elde edilinceye dek süreceğini söyledi.
 
11:52  Roskomnadzor, Ukrayna'daki operasyonla ilgili sahte haberler nedeniyle on Rus medyasının yayınlarının engellenmesini talep etti. Listelenen yayınlar arasında Ekho Moskvy, InoSMI, Mediazona (yabancı ajan olarak tanınır), New Times, Dozhd (yabancı ajan olarak tanınır), Svobodnaya Pressa, Krym.Realii (yabancı ajan olarak tanınır), Novaya Gazetesi”, “ Gazeteci”, “Lenizdat”. 
 
11:51 Dmitry Medvedev, Rus Güvenlik Konseyi'ne yönelik yaptırımlar hakkında şunları söyledi: "Bu harika yasaklar hiçbir şeyi değiştirmeyecek, Donbass'ı koruma operasyonu eksiksiz olarak gerçekleştirilecek," RT raporları.
 
11.56: Ukrayna'ya askeri yardıma Danimarka da katıldı. Ukrayna ordusuna 2 bin kurşun geçirmez yelek ve 700 askeri ilk yardım çantası gönderildi.
 
11.50: Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), muhalif yayınları ili bilinen önde gelen 10 Rus medya kuruluşuna (Ekho Moskvı, InoSMI, Mediazona, New Times, Dojd TV, Svobodnaya Pressa, Krym.Realii, Novaya Gazeta, Jurnalist, Lenizdat) uyarı yolladı ve "Ukrayna'daki olaylarla ilgili sahte-yalan bilgilerin kaldırılmasını" istedi. Daha önce medyaya, "Rus resmi makamlarından yapılacak açıklamaların yayınlanması, yalan haberlere itibar edilmemesi" uyarısı yapılmıştı. 
 
11.45:  Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Kiev sakinlerinin, köprüleri kullanarak şehri ikiye bölen Dnyeper Nehri'nin sağ yakasına (doğuya) geçmeye çalışmamaları uyarısında bulundu. Açıklamada, "Ukrayna ordusu köprüleri kontrol altında tutuyor ve olası bir saldırıya karşı ateş açmaya hazır" denildi.
 
11.40: Amerikan bilgisayar şirketi Dell, ürünlerinin Rusya ve Ukrayna'ya teslimatını askıya aldı. Apple başta olmak üzere diğer ABD'li şirketlerin "durum değerlendirmesi yaptıkları" haber veriliyor.
 
11.37: Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Kiev metrosunun sadece sığınak olarak kullanılacağını, tüm metro seferlerinin durdurulduğunu duyurdu.
 
11.35: Çek Cumhuriyeti Başsavcısı bir açıklama yaparak, "Ülkede yapılacak gösterilerde veya sosyal ağlarda Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerine destek vermenin, üç yıla kadar hapis cezası istenecek bir suç olarak yprumlanacağı" uyarısında bulundu.
 
11.27: Ukrayna'daki gelişmeler, dünya ünlülerinden de tepki almaya devam ediyor. Angelina Jolie, Penelope Cruz, Arnold Schwarzenegger gibi isimler, sosyal medyadan savaşa son verilmesi çağrısı yaptı.
 
11.25: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti MKYK toplantısında Putin ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verirken, "Putin'e 'Biz, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yanayız. Bölgemizde bir savaştan yana olamayız; zaten bu iş kimsenin de yararına olmaz. Ben sizi tekraren barış yapmaya davet ediyorum; bu iş ancak Minsk Protokolü zemininde barışçıl yolla, diyalogla çözülmeli' dedim" sözlerini aktardığı öğrenildi.
 
11.17: Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, başkent ve çevresinde sabaha kadar devam eden çatışmalarda 2'si çocuk 35 kişinin öldüğünü iddia etti.
 
11.15: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, Kiev'in bazı yerleşim bölgelerine roket saldırıları olduğunu söyleyerek, uluslararası toplumdan Rusya'nın tamamen tecrit edilmesini, tüm büyükelçilerin geri çekilmesini istedi.
 
11.12: Rusya'daki sosyal medyada, AB'nin Rusya vatandaşlarına banka hesaplarında 100 bin eurodan fazla bulundurma yasağı, vize engellemeleri ve AB hava sahasını büyük ölçüde uçuşlara kapatma kararının ardından, Rusların Türkiye'ye olan ilgisinin daha da artacağı yorumları yapılıyor.
 
11.10: Rusya Savunma Bakanlığı, Melitopol'un Rus birlikleri tarafından ele geçirildiğini duyurdu. 150 bin nüfuslu şehir, Kırım yolu üzerinde, Azak Denizi yakınında bulumuyor.
 
11.08: Donetsk Halk Cumhuriyeti sözcüsü, Ukraynalı askerlerin Donbass'ta Hnutovo ve Talakovka yakınlarındaki mevzilerini terk ettiğini ve geri çekildiğini duyurdu.
 
mleri, Donbass'taki iki yerleşim alanındaki konumlarını terk etti ve geri çekildi. RIA Novosti tarafından DPR Halk Milislerinin resmi temsilcisi Eduard Basurin'e atıfta bulunularak rapor edildi.
 
11.06: S&P'nin reytingini düşürdüğü Rusya "yatırım yapılabilir ülke" notunu kaybederken, Moody's skalasına göre, Rusya'nın notu "yatırım yapılamayacak ülke" kategorisinin henüz bir puan üstünde. Rusya Maliye Bakanlığı, buna rağmen ülkenin finansal istikrarının korunduğunu savundu. 
 
11.03:  Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın uzun süreceğini, Avrupa'nın uzun vadeli sonuçlara hazırlanması gerektiğini" söyledi.
 
10.54: Bloomberg ajansı, Biden yönetiminin Rusya'yı SWIFT'den çıkarmak için yeniden AB liderleriyle görüşme kararı aldiğını duyurdu.
 
10.52:  Zelenski'den son açıklama: "Uzun sürecek bir tartışmayı kesin olarak kapatma ve Ukrayna'yı AB üyeliğine alma karar verme zamanı geldi.".
 
10.25:  Rusya ordusunun Kiev'in kuzeyindeki bir hidroelektrik santrali ele geçirdiği haber veriliyor.
 
10.24: Gecenin ardından geçilen bilgilere göre, tarafların pozisyonlarında önemli bir değişiklik olmadı, Rus ordusu ilerlemedi, Kiev ve diğer büyük şehirlere yönelik saldırı gerçekleşmedi;
Kiev'in güneybatısında, bir hava üssünün bulunduğu Vasilkov şehrinde şiddetli çatışmalar rapor edildi. Bazı haberlere göre, Kiev yakınlarından yer yer çatışmalar oldu. Güneydeki Kahovka, Herson ve Odessa bölgesinden de çatışma haberleri geldi. 
 
10.22: Ukrayna merkezli UNIAN ajansının bildirdiğine göre, sığınak olarak kullanılan Kiev metrosunda dün bir kız çocuğu dünyaya geldi. Bebeğe Miya adı verildi. 
 
10.18: Kiev'in merkezindeki Lobanovski Caddesi'ndeki çok katlı bir apartman binasında ara katşara dün gece bir top mermisi isabet ettiği, Ukrayna Devlet Acil Durum Merkezii tarafından doğrulandı. Binada önemli hasar meydana geldi. İlk verilere göre can kaybı yaşanmadı. 
 
10.05: Savunma Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanı Igor Konaşenkov, Rus donanmasının Ukrayna deniz kuvvetlerine ait sekiz askeri botu imha ettiğini, yedi Ukrayna savaş uçağını, yedi helikopteri ve dokuz İHA'yı düşürdüğünü, 87 tankı imha ettiğini duyurdu.
 
09.48: Rusya Savunma Bakanlığı dün gece, Ukrayna'nın askeri altyapısına hava ve deniz tabanlı seyir füzelerinin kullanıldığı bir saldırı yapıldığını doğruladı. Açıklamaya göre,  toplam 821 Ukrayna askeri altyapı tesisi vuruldu. Bunlar arasında 14 askeri havaalanı, 19 komuta merkezi ve iletişim merkezi, 24 S-300 ve Osa uçaksavar füze sistemi, 48 radar istasyonu bulunduğu belirtildi.
 
09.41: Zelenskiy, Kiev sokaklarında bu sabah çekildiği belirtilen yeni bir video yayınladı, durumunun iyi olduğunu, orduya silahlarını bırakmalarını emrettiği şeklinde yayılan haberlere inanılmamasını istedi.
 
09.40: Kiev'de yeniden hava saldırısı alarmı verildi.
 
09.36: ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, "NATO üyeliği yerine tarafsız statüde kalmayı seçmesi durumunda da Ukrayna'yı destekleyeceklerini" söyledi. Sherman Kommersant'a verdiği demeçte,  "NATO'lu ya da NATO'su, Kiev'i ve Ukrayna halkını her türlü kararında desteklemeye hazırız" dedi. Kremlin, barışın ilk şartı olarak Ukrayna'nın NATO'ya alınmayacağının yazılı olarak garanti edilmesini talep ediyor.
 
09.23: Bazı yerel ajanslar Kiev sokaklarında silah sesleri ve yer yer çatışma haberleri geldiğini duyurarak, halka sokağa çıkmamaları çağrısı yapıldığını geçti. Kiev ve çevresindeki son durum belirsizliğini koruyor. 
 
09.18: Rusya'nın önde gelen hayır kurumları ve yardım derneklerinin yöneticisi ünlü isimler, ortak bir mektupla Başkan Putin'e seslenerek savaşın durdurulmasını istedi. İmza atanlar arasında Çulpan Hamatova, Ksenia Rappoport, Avdotya Smirnova gibi isimler göze çarptı.
 
09.16: Paris'te Ukrayna halkına destek amacıyla Eyfel Kulesi dün gece Ukrayna bayrağının renkleriyle aydınlatıldı. 
 
09.14: BM Genel Skreteri, şu ana kadar savaş yüzünden evlerini terk eden Ukraynalıların sayısının 100 bini geçtiğini duyurdu.
 
09.12:  Kanada'da alkollü içecek satışı yapan marketlerde Rus votkaları ve diğer Rus yapımı alkollü içecekleri Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü operasyona tepki olarak raflardan kaldırılmaya başlandı. Sputnik'in haberine göre, yalnızca Ontario'da Rus menşeili alkollü içeceklerin satışının durdurulacağı mağaza sayısının 679 olduğu belirtildi.
 
09.08: Kommersant gazetesi son AB yaptırımları için, "Yaptırımlar Rus havayollarını, filonun yarısını kaybetmekle tehdit ediyor" diye yazdı. Habere göre, "AB, Rus havayollarını Avrupa uçaklarını kullanmaktan mahrum bırakan benzeri görülmemiş yaptırımlar benimsedi. Yeni uçak teslimatı, mevcut uçakların bakımı ve sigortalanması yasaklandı, kiralanmış uçakların bir ay içinde iade edilmesi gerekir. ABD'nin muhtemel benzer önlemleri dikkate alındığında, Rusya pazarı tüm sivil uçakların yarısından fazlasını kaybedebilir."
 
09.04: Rusya Devlet Duması'nın Komünist Partili milletvekili Mihail Matveyev, Telegram mesajında, "Savaşın derhal durdurulması gerektiğini düşünüyorum. Ben DHC ve LHC'nin tanınması için oy vererek, savaşa değil barışa oy verdim. Rusya'nın saldırılara kalkan olması, Donbass'ın bombalanmaması için oy verdim, Kiev'in bombalanması için değil”  diye yazdı. 
 
09.01. Zelenskiy, Macron ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Fransa, Rusya'nın SWIFT bağlantısının kesilmesi ve Putin'e karşı kişisel yaptırımların getirilmesi, Ukrayna'ya savunma silahlarının sağlanmasını destekleniyor" dedi.
 
08.59: İngiltere Başbakanı Johnson Twitter hesabından yayınladığı son videoda Rusya halkına Rusça seslendi.
 
08.56: İngiltere, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'dan sonra Bulgaristan da hava sahasını Rus uçaklarına kapattı. Rus havayolu şirketleri çok sayıda Avrupa uçuşunu iptal etmeye başladı. 
 
08.55: Rusya ile Ukrayna arasında müzakelere konusunun bugün netleşmesi bekeniyor. Dün Zelenskiy'in müzakereye başlamayı kabul ettiği bildirildi.
 
08.49:  AB yaptırımlarının yeni ayrıntıları belli oluyor: Rusya hükümeti ve Merkez Bankası'nın, AB sermaye piyasasına erişimi sınırlandı. Petrol, havacılık, savunma ve uzay endüstrileri-üretimi için gerekli olan mal ve teknolojilerin ihracatı yasaklandı. Rusya ile ticaret ve yatırım için AB'den devlet finansmanı veya mali yardım sağlamak yasaklandı. 
 
08.41: AB'den Rus şirketleri yaptırım listesine ek geldi: Rusya Demiryolları, Kamaz, Sevkomflot, Sevmash, Oboronprom, Rosoboronexport, Alfa-Bank, Otkritie, Rossiya Bank ve Promsvyazbank.
 
08:39 Avrupa Birliği, bankaları Rusya'daki tüzel kişilere veya bireylere ait tüm mevduatlarla ilgili bilgileri açıklamaya mecbur etti. AB'deki Rus hesaplarında 100 bin euroya kadar paraya izin verilecek, daha fazla para varsa, bu paranın kaynağını bildirmek gerekecek. 
 
08:37 Başkan Biden, Ukrayna'ya acil askeri yardım sağlanmasına ilişkin bir kararname yayınladı. 350 milyon doları savunma ihtiyaçları için olmak üzere Ukrayna'ya acilen 600 milyon dolarlık yardım tahsis edildi. Daha önce Beyaz Saray, ABD Kongresi'nden Ukrayna'ya yardım için 6.4 milyar dolar istemişti
 
08.26: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Rusya'nın döviz cinsinden kredi notunu "BBB-"den "BB+"ya ve yerel para cinsinden kredi notunu da "BBB"den "BBB-"ye düşürdü. S&P, Ukrayna'nın da uzun vadeli döviz ve yerel para cinsinden kredi notunun "B"den "B-"ye düşürüldüğünü açıkladı. 
 
08.29: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Ukrayna'daki operasyona derhal son verilmesi çağrısını içeren tasarı Rusya tarafından veto edildi. Rusya, BM Güvenlik Konseyinde ABD ve Arnavutluk'un getirdiği 'Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısını kınayan' karar tasarısını veto etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde oylanan Ukrayna tasarısı için çekimser oy kullanan Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Ukrayna krizinin çözümü için “Soğuk Savaş zihniyetinden çıkılmalıdır” dedi. Jun, Rusya'nın bölgedeki güvenlik endişelerinin meşru olduğunu ifade etti.Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde oylanan Ukrayna tasarısı için çekimser oy kullanan Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Ukrayna krizinin çözümü için “Soğuk Savaş zihniyetinden çıkılmalıdır” dedi. Jun, Rusya'nın bölgedeki güvenlik endişelerinin meşru olduğunu ifade etti.
 
6.46: Rusya Komünist Partisi Milletvekili Mihail Matveyev, "Ben savaş için değil, barış için oy verdim. Rusya Donbass'a kalkan olsun diye oy verdim, Kiev'in bombalanması için değil," şeklinde açıklamada bulundu. Matveyev, Duma'da LNR ve DNR'nin tanınması yönünde oy kullanan milletvekillerinden biriydi.
 
6.44: The Washington Post gazetesi, Amerikalı yetkililerin Zelenski'yi Kiev'den tahliye etmeyi önerdiğini, ancak Ukrayna devlet başkanının bu teklifi geri çevirdiğini bildirdi.
 
6.41: Uluslararası ve Rusça basın organları sabahın erken saatlerinden itibaren Kiev sokaklarında şiddetli çatışmaların yaşandığını bildiriyor. Belediye Başkanı Kliçko halkı sokağa çıkmamaları yönünde uyardı.
 
00.26: İngiltere hava sahasını Rus özel jetlerine kapattı. Hava sahasını Rus havayolu şirketlerine kapatan ülkelere Bulgaristan da eklendi.
 
00.19:  Rusya'nın en büyük devlet bankası Sberbank, Çekya'daki yerel bankası Sberbank CZ'nin 25 şubesinin tamamının kapatıldığını duyurdu. Açıklamada, "Karar güvenlik nedeniyle alındı. S​on iki gün içinde Prag da dahil olmak üzere ülkenin farklı şehirlerindeki şubelerdeki banka çalışanlarına yönelik saldırı vakaları oldu" denildi.
 
00.13: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Kiev yönetiminin Rusya ile müzakereyi reddettiğini ve konuyu yarına ertelediğini söyledi. Rusya Minsk'te, Ukrayna ise Varşova'da heyetler arası görüşme önermiş, mutabakat sağlanamamıştı.
 
00.07 AB'nin ardından ABD de Putin ve Lavrov'u yaptırım listesine ekleme kararı aldı. Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, resmi duyurunun gün içinde yapılacağını açıkladı. Bloomberg, bunun sembolik bir adım olduğunu vurguladı, "Putin eesmi olarak birkaç varlığa sahip. Yıllık geliri yaklaşık 10 milyon ruble (120.050 $) ve yaptığı son mal bildirimine göre üç arabası ve bir dairesi var. Hepsi Rusya'da" diye yazdı.
 
26 Şubat Cumartesi
 
Önceki günlerin dakika dakika gelişmeleri için (arşiv) tıklayın.

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама