Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Trump: 'Rusya kağıttan kaplan, Ukrayna tüm toprağını alabilir!'

Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonu. Son gelişmeler:
 
23 Eylül Salı
 
- Trump, Zelenskiy ile görüşlmesinin ardından sosyal medya hesabından yeni bir mesaj yayınladı. Trump,  Ukrayna’nın Rusya’ya kaybettiği tüm toprakları geri alabileceğini söyledi. Haberi "flaş" olarak duyuran AP ajansı,  "Bu, ABD liderinin Kiev’e taviz vermesi yönündeki çağrısından dramatik bir dönüş anlamına geliyor" diye verdi. Trump'ın yankı yaratan son mesajı aynen şöyle:
 
"Ukrayna/Rusya’daki askeri ve ekonomik durumu iyice öğrenip anladıktan ve bunun Rusya’ya yarattığı ekonomik sıkıntıyı gördükten sonra, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’nin desteğiyle, ülkesini özgün haliyle tamamen geri almak için savaşabilecek ve KAZANABİLECEK bir konumda olduğunu düşünüyorum. Zamanla, sabırla ve Avrupa’nın, özellikle de NATO’nun mali desteğiyle, bu savaşın başladığı noktadaki orijinal sınırların yeniden tesis edilmesi pekâlâ mümkündür. Neden olmasın? Rusya üç buçuk yıldır, aslında gerçek bir askeri gücün bir haftadan az sürede kazanması gereken bir savaşı amaçsızca sürdürüyor. Bu, Rusya’yı öne çıkarmıyor. Aksine, onlara tam anlamıyla “kâğıttan kaplan” görüntüsü veriyor.

Moskova’da ve Rusya’nın tüm büyük şehirlerinde, kasabalarında ve bölgelerinde yaşayan insanlar bu savaşta gerçekten neler olduğunu öğrendiklerinde; benzini uzun kuyruklar yüzünden neredeyse imkânsız hale gelen bir ortamda elde edebildiklerinde ve savaş ekonomisinde paralarının çoğunun Ukrayna’yla savaşa harcandığını, oysa Ukrayna’nın büyük bir ruha sahip olduğunu ve her geçen gün daha da güçlendiğini gördüklerinde, Ukrayna ülkesini özgün haliyle geri alabilecek ve kim bilir, belki de daha da öteye gidebilecek! Putin ve Rusya BÜYÜK bir ekonomik sıkıntı içinde, Ukrayna’nın harekete geçmesi için zaman tam da şimdi.

Her durumda, iki ülkeye de iyi dileklerimi iletiyorum. NATO’ya silah sağlamaya devam edeceğiz, NATO da bunlarla istediğini yapacaktır. Herkese bol şans!

DONALD J. TRUMP, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ BAŞKANI"
 
- Moskova Borsası’nda işlemler, Trump’ın Ukrayna ve Rusya hakkındaki son açıklamaları sonrasında sert düşüş yaşadı. RBC'nın haberine göre IMOEX2 endeksi 22.06 itibarıyla yüzde 1,81 gerileyerek 2700,79 puana indi. Gün içinde kayıp yüzde 0,5’in altındayken, Trump’ın “Ukrayna, Avrupa Birliği’nin desteğiyle savaşabilecek ve tüm topraklarını geri alabilecek durumda” sözleriyle satışlar hızlandı. Açıklamanın ardından dolar kuru yükselirken, dolar/ruble vadeli kontratları geriledi.
 
- ABD Başkanı Donald Trump, NATO ülkelerinin Rus uçaklarının hava sahalarına girmesi halinde vurulması gerektiğine inanıp inanmadığına ilişkin soruya olumlu yanıt verdi. Trump, BM Genel Kurulu kapsamında Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ile düzenlediği basın toplantısında bu soruya, "Evet" karşılığını verdi. 
 
Daha sonra Amerikalı lidere müttefiklerin çabalarını destekleyip desteklemeyeceği soruldu, ancak Beyaz Saray Başkanı doğrudan bir yanıt vermekten kaçındı.
 
"Koşullara bağlı" diyen Trump, ittifak ülkelerinin yaz aylarında savunma bütçelerini GSYİH'lerinin yüzde 5'ine çıkarma konusunda anlaşmaya varmasını övdü.
 

Trump "NATO konusunda çok kararlıyız. NATO oyununu güçlendirdi. Biliyorsunuz, %2'den %5'e çıktıklarında, bu harika bir birlik göstergesiydi" dedi. 
 
Görüşmede Zelenskiy, Slovakya’nın Rusya’dan petrol ve gaz alımını durdurabilmesi için alternatif kaynaklara ihtiyaç duyduğunu vurguladı, "Bazı Avrupa ülkelerinin petrol ve doğalgaz alımını durdurma fikrinizi tamamen destekliyoruz. Slovakya Başbakanı ile görüştüm. Alternatif yollara ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum, o zaman fikri kabul edeceklerdir" dedi.
 
Trump ise, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Rus petrolü alımını, kendisiyle yapacağı görüşmeden sonra durdurabileceğini ifade etti.

ABD Başkanı, Ukrayna’nın Rus ordusunu durdurma çabasına övgüde bulunarak “Ukrayna çok güçlü bir orduyu başarıyla durduruyor, yürüttüğü mücadeleye büyük saygı duyuyoruz” dedi.

Zelenskiy ile yaptığı son görüşmeden bu yana savaşın sona erdirilmesi yönünde kaydedilen en büyük ilerlemenin ne olduğu sorulduğunda Trump, "En büyük ilerleme, Rus ekonomisinin şu anda çok kötü durumda olması. Çöküyor. Açıkçası, Ukrayna bu devasa orduyu (Rus ordusunu) durdurmakta çok iyi iş çıkarıyor" dedi.
 
Gazeteciler Trump'a Putin'e hala güvenip güvenmediğini sordu. Trump karşılık olarak, "bir ay içinde yanıt vereceğini" söyledi.

Bir gazeteci, Trump'a Ukrayna'ya AB'ninkine benzer güvenlik garantileri verip vermeyeceğini sordu. Trump "Konuşacağız. Umarım biraz sonra bu konuda konuşma fırsatımız olur. Bu soruyu cevaplamak için henüz çok erken" diye yanıtladı.

Zelenskiy, güvenlik garantileriyle ilgili taslağın neredeyse tamamlandığını ancak Washington’dan daha net taahhütler beklediklerini söyledi. 

- Donald Trump, New York’taki BM Genel Kurulu konuşmasında, “Rusya’ya karşı çok ciddi bir gümrük tarifesi paketi hazırladık” dedi ve bunun ancak Avrupa Birliği aynı adımı attığında devreye sokulacağını vurguladı.
 
Trump, “Bu önlemler çok hızlı bir şekilde kan dökülmesini durdurabilir” ifadelerini kullandı. Ancak bunun için NATO ülkelerinin Rusya’dan enerji alımını tamamen durdurması gerektiğini belirtti ve Avrupalı müttefiklerini “aynı anda hem Rusya’yla savaşmak hem de ondan petrol ve gaz almakla” suçladı.
 
“Affedilemez bir şekilde, NATO ülkeleri bile Rusya’nın enerji ve enerji ürünlerinin büyük kısmını kesmedi, bunu iki hafta önce öğrendim ve hiç hoşuma gitmedi” diyen Trump “Bir düşünün, kendi aleyhlerine yürütülen savaşı finanse ediyorlar. Kim böyle bir şeyi daha önce duymuştur?” tepkisini gçsterdi.
 
Trump ayrıca Hindistan ve Çin’in Rusya’dan petrol ithalatını “dolaylı destek” olarak nitelendirdi. “Onların da ürünlerine tarifeler getirmemiz gerekiyor” diyen Trump, bu ülkelere karşı ek yaptırımlar uygulanması gerektiğini söyledi. Washington’da kongrede bekleyen yasa tasarısı da bu yönde. Tasarıya göre, “Eğer bir ülke Rusya’dan petrol almaya devam ederse ve Ukrayna’ya yardım etmezse, ABD’ye sattığı ürünlere yüzde 500 gümrük vergisi uygulanacak."
 
- ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Washington’un Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazır olmadığını, çünkü Avrupa ülkelerinin hâlâ büyük miktarda Rus petrolü ve gazı satın aldığını söyledi. Fox News’e konuşan Rubio, Başkan Donald Trump’ın gerekirse Moskova’ya ek maliyetler yükleyebileceğini bildiğini ancak önce Avrupa’nın harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Ona göre, Rus enerji kaynaklarının en büyük alıcıları arasında yer alan bazı AB ülkeleri tutumlarını değiştirmedikçe ABD tek taraflı adım atmayacak.
 
- NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Rus savaş uçaklarının ittifak hava sahasını ihlali halinde gerekirse düşürülebileceğini açıkladı. Brüksel’de yaptığı basın toplantısında Rutte, bu tür kararların anlık olarak, tehdit değerlendirmesine göre ve orantılı biçimde alındığını belirtti. Estonya’nın 19 Eylül’de üç MiG-31’in hava sahasını ihlal ettiği iddiasıyla NATO’ya başvurduğunu, fakat olayda doğrudan tehlike görülmediği için tırmanış yaşanmadığını söyledi. Tallinn, müttefiklerini 4. madde kapsamında istişareye çağırırken, Kremlin suçlamaları reddederek uçuşun Baltık Denizi’nin uluslararası sularında gerçekleştiğini savundu. Estonya Dışişleri Bakanlığı ise NATO’ya sundukları “inkâr edilemez kanıtların” varlığına işaret etti.
 
- The Washington Post’un haberine göre, Asya’nın en zengin iş insanı ve Reliance Industries’in sahibi Mukeş Ambani, 2022’den bu yana Rusya’dan yaklaşık 33 milyar dolar değerinde ham petrol satın aldı. Bu miktar, Moskova’nın aynı dönemdeki toplam petrol ihracatının yüzde 8’ine denk geliyor. 2021’de yalnızca 85 milyon dolarlık alım yapan Reliance’ın Rusya’dan indirimli fiyatlarla yaptığı ithalat büyük kazanç sağladı. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan’ın bu alımları durdurmasını isterken, Washington söz konusu ticareti gümrük tarifeleriyle ilişkilendirdi. Bu durum Ambani’yi uluslararası diplomatik bir tartışmanın merkezine taşırken, Reliance, ithalatın siyasi değil ticari nitelikte olduğunu ve uluslararası kurallara uygun yapıldığını savundu.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD’nin Putin’in stratejik silahların sınırlandırılması anlaşması (DSNV) konusundaki önerilerine tepkisini beklediklerini belirtirken, Ukrayna’nın insansız hava aracı saldırılarının Rusya’nın özel askeri operasyonunu durdurmayacağını vurguladı. Peskov ayrıca Polonya’nın Rus uçaklarının hava sahasını ihlal ettiği yönündeki suçlamalarını temelsiz olarak niteledi ve NATO ülkelerinden gelen benzer iddiaların hiçbir somut kanıtla desteklenmediğini, bu yüzden Moskova tarafından ciddiye alınmadığını söyledi.
 
- Polonya Başbakanı Donald Tusk, Belarus sınırının 25 Eylül Perşembe gece yarısı yeniden açılacağını açıkladı. Varşova, iki hafta önce Rusya ve Belarus’un ortak “Zapad-2025” tatbikatları öncesinde sınırdan yaya ve araç geçişlerini durdurmuştu. Tatbikatın arifesinde yaklaşık 20 insansız hava aracının Polonya hava sahasını ihlal etmesiyle NATO içinde savaşın başlamasından bu yana ilk kez bu ölçekte bir olay yaşanmış, bazı dronlar düşürülmüş, Polonya ve NATO uçakları havalanmıştı. Varşova dronların Rusya’ya ait olduğunu belirtirken, Kremlin suçlamaları reddetti; NATO ise karşılık olarak “Doğu Muhafızı” adlı özel bir misyon başlattı.
 
- Ukrayna Parlamentosu Bütçe Komitesi Başkanı Roksolana Pidlasa, bu yıl ordu için yeterli finansman bulunamayabileceğini belirterek sonbaharda savunma harcamalarını artırmak için bütçede değişiklik yapılabileceğini söyledi. Maliye Bakanı Sergey Marçenko daha önce, 2025 yılı için gerekli 39,3 milyar dolarlık dış finansmanın 30,6 milyar dolarının sağlandığını, yaklaşık 8,7 milyar doların ise yıl sonuna kadar gelmesinin beklendiğini açıklamıştı. Pidlaса, askeri harcamaların karşılanabilmesi için AB ile G7 ülkelerinin 50 milyar dolarlık ERA Loans programından elde edilecek kredilerin savunma amaçlı kullanımı konusunda anlaşmaya varılması gerektiğini vurguladı.
 
- Rusya Başsavcılığı, Yargıçlar Konseyi Başkanı Viktor Momotov’un yargıçlara yasak olmasına rağmen otelcilik faaliyetlerine katıldığını ve Moskova ile çeşitli bölgelerde en az 9 milyar ruble değerinde varlık edindiğini öne sürerek soruşturma baişlattı. Momotov ise Kommersant’a yaptığı açıklamada bu suçlamaları “iftira” olarak nitelendirdiğini belirtti. Sadece medyadan bilgi alabildiğini, Moskova’daki Ostankinskiy Mahkemesi’nden dava belgelerine ulaşamadığını söyleyen Momotov, kendisine yöneltilen iddialarla ilgisi olmadığını kanıtlamaya hazır olduğunu vurguladı. Ayrıca, haberlerin ardından Yargıçlar Konseyi’nin yolsuzlukla mücadele ve çıkar çatışması komisyonuna başvurarak iddiaların incelenmesini talep etti.
 
-  Rusya’nın çeşitli bölgelerine Ukrayna tarafından dün gece ve bu sabaha karşı düzenlenen dron saldırılarında ilk kez İHA'ların yanı sıra çok sayıda "hava balonu" kullanıldığı bildirildi. RBC'nın haberine göre konuya yakın kaynaklar, daha önce bu ölçekte balonlu saldırıların kaydedilmediğini belirtirken, bunların yönlendirme açısından isabetsiz ve kontrolsüz olduğunu ifade etti. Rusya Savunma Bakanlığı ise gece boyunca 69 dronun düşürüldüğünü açıkladı.
 
Bakanlığın verilerine göre insansız araçlar ve balonlar gece yarısından sabah 07.00’ye kadar Belgorod, Bryansk, Kaluga, Kursk, Rostov, Ryazan, Samara, Saratov bölgeleri ile Kırım ve Moskova çevresinde etkisiz hale getirildi. Birçok bölgede saldırı tehdidi nedeniyle alışveriş merkezleri kapatıldı, Tataristan’da ise geçici olarak havaalanlarında uçuş kısıtlamaları uygulandı.
 
- Moskova’yı hedef alan dron saldırıları son 24 saatte yoğunlaştı. Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, gece saatlerinde hava savunma sistemlerinin başkente doğru ilerleyen beş insansız hava aracını daha düşürdüğünü açıkladı. Böylece Moskova çevresinde bir gün içinde imha edilen dron sayısı 41’e ulaştı. Düşen parçaların bulunduğu bölgelerde acil servis ekipleri çalışmalara devam ederken, Şeremetyevo Havalimanı’nda geçici uçuş kısıtlamaları uygulandı ve Aeroflot ile Pobeda bazı seferlerinin saatlerini değiştirdi.
 
- Bu arada başkentin Yeni Moskova bölgesinde dün gece çok alçaktan uçan bir yolcu uçağı, apartmanların çatılarına tehlikeli şekilde yaklaşarak sakinlerde paniğe yol açtı. Life.ru haber sitesi, uçağın Vnukovo Havalimanı yönünde seyrettiği ve pilotun dron saldırıları nedeniyle irtifayı düşürdüğü iddiasını öne sürdü. Olay sırasında güçlü motor sesi mahallelerde korkuya neden olurken, resmi makamlardan uçağın ani alçalmasına dair net bir açıklama yapılmadı.
 
- Sputnik'in haberine göre Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR), Avrupa'nın Moldova'yı işgal etmeye hazırlandığını belirtti. "Avrupa'nın Moldova'yı asker konuşlandırılması ve ülkenin fiili işgali de dahil her ne pahasına olursa olsun ele geçirmeyi planladığını" bildiren SVR, bu aşamada NATO ülkelerinin silahlı kuvvetlerini Moldova sınırına yakın Romanya'da yoğunlaştırdığını vurguladı.
 
Açıklamada "Transdinyester'i sindirmek için Ukrayna'nın Odessa Bölgesi'ne NATO tarafından bir hava indirme operasyonu hazırlandığı, Fransa ve İngiltere'den ilk grup askerlerin Odessa'ya ulaştığı" vurgulandı. 
 
SVR, "Bu senaryo, Romanya'daki NATO tatbikatları sırasında defalarca çalışıldı ve 28 Eylül'de Moldova'da yapılacak parlamento seçimlerinin ardından hayata geçirilebilir. Avrupalı ​​yetkililer, Brüksel ve Kişinev tarafından hazırlanan seçim sonuçlarını çarpıtma planlarının çaresiz Moldova vatandaşlarını haklarını savunmak için sokaklara çıkmaya zorlayacağından endişe ediyor. O durumda Cumhurbaşkanı Sandu'nun talebi üzerine, Avrupa ülkelerinin silahlı güçleri, Moldovalıları Avrupa demokrasisi kisvesi altında bir diktatörlüğü kabul etmeye zorlayacak" ifadelerini kullandı.
 
- Reuters, Ukrayna’nın yeni aşamaya hazırlanırken artık “mucizelere” bel bağlamadığını yazdı. Habere göre Kiev, ABD’den büyük bir yardım beklemiyor ve daha çok kendi gücüne yaslanmaya yöneliyor. Ukrayna lideri Zelenskiy, BM ziyareti sırasında destek arayacak olsa da tonunu yumuşatmış görünüyor. Ajansın diplomatik kaynakları, Avrupa ülkelerinden bazılarının desteğinin azalabileceğini belirtirken, ABD Başkanı Trump’ın Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulamasına da şüpheyle bakılıyor. Kiev’in Kırım konulu bir zirve planı ise olası barış müzakerelerini zorlaştırabilecek bir adım olarak değerlendiriliyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Verşinin, ülkesinin Filistin’i, en az 65 bin kişinin hayatını kaybettiği korkunç felaketi beklemeden devlet olarak tanıdığını belirtti. Verşinin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında düzenlenen Filistin-İsrail sorununun barışçıl çözüme kavuşturulması konulu toplantıda konuştu. Verşinin, “Dünyadaki ülkelerin ezici çoğunluğu, 149 ülke olduğu gibi Rusya’nın da Filistinlilerin evlerine geri dönme ve kendi geleceğini tayin etme yönündeki meşru haklarını, kendi devletlerine dair haklı özlemlerini uzun zaman önce tanıdığını hatırlatmak isterim” ifadesini kullandı. Rus diplomat, “Rusya bunu, en az 65 bin Filistinlinin hayatına mal olan mevcut insanlık trajedisini, korkunç felaketi beklemeden yaptı” dedi. (Sputnik)
 
- FSB, Samara bölgesinde 1970 ve 1992 doğumlu baba ve oğulu bir dizi sabotaj eylemiyle bağlantılı olarak gözaltına aldı. Açıklamaya göre şüpheliler, Ukrayna’nın talimatıyla Samara Nehri üzerindeki demiryolu köprüsünü havaya uçurmaya hazırlanıyordu. Yapılan aramalarda 13,5 kilo patlayıcı, bomba yapımında kullanılan malzemeler ve üç insansız hava aracı bulundu. FSB, sorgularda şüphelilerin daha önce bir gaz boru hattı ve iki demiryolu köprüsünü havaya uçurduklarını, ayrıca Kuybişev rafinerisindeki patlamaya karıştıklarını kabul ettiklerini bildirdi. İki sanığa ömür boyu hapis cezasına kadar varan cezaların uygulanabileceği belirtildi.
 
 
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Türkiye'nin hem Rusya hem de Ukrayna ile nitelikli bir ilişkisinin olduğunu belirterek "Bizim gerek Rusya ile, gerekse Ukrayna ile önemli ilişkilerimiz var. Biz hiçbir zaman bu ülkelerle ayrışık bir anlayış içerisinde olmadık. Biz savaşın olmasını asla arzu etmezdik." dedi.
 
Fox News’e verdiği demeçte, savaşın hem Rusya'ya hem de Ukrayna'ya ciddi anlamda kayıplar verdirdiğini ifade eden Erdoğan, savaşın yakın zamanda sona ereceğini düşünmediğini dile getirdi.
 
Ukrayna'nın finansal açıdan bu savaşı sürdürmesinin zor olduğunu ve Avrupa'nın sonsuza kadar ekonomik yardım yapmaya devam edemeyeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin de Kiev'e ne kadar destek olacağının net olmadığını belirtti.
 
Erdoğan Ukrayna’daki savaşın yakın zamanda sona ereceğine inanmadığını söyledi. “Bunun olacağına pek inanmıyorum” ifadelerini kullanan Erdoğan, yılın başında 2025 içinde barışın sağlanabileceğini umduğunu dile getirmişti.
 
Erdoğan,  NATO’ya, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile yürüttüğü ilişki modelini örnek almasını tavsiye etti. Erdoğan, “NATO, bizim hem Rusya hem de Ukrayna’ya uyguladığımız modeli kullanmalı” diyerek Ankara’nın izlediği çizgiyi “barışçı model” olarak tanımladı.
 
Gazze'deki insani krizin sona ermesine ilişkin bir soruya yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hatırlarsanız Sayın Trump bir ifade kullandı. 'Rusya-Ukrayna savaşını ben bitiririm' dedi. Bitti mi? Hala devam ediyor. Aynı şekilde 'Gazze savaşını ben bitiririm' dedi. Bitti mi? Hayır." değerlendirmesini yaptı.
 
- Beyaz Saray Sözcüsü Caroline Levitt, ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in Salı günü New York’taki BM Genel Kurulu kapsamında bir araya geleceğini doğruladı. Levitt, Trump’ın yoğun diplomasi programı çerçevesinde Orta Doğu ülkelerinden liderlerle çok taraflı görüşmeler yapacağını, ayrıca BM Genel Sekreteri, Arjantin ve Avrupa Birliği liderleriyle de ayrı temaslarda bulunacağını açıkladı.
 
- Zelenskiy, New York’ta IMF Başkanı Kristalina Georgieva ve ABD Başkanı’nın özel temsilcisi Keith Kellogg ile görüştü. Zelenskiy, Georgieva ile dondurulmuş Rus varlıklarının Ukrayna lehine kullanılmasını ele alırken, Kellogg ile cephe hattındaki gelişmeler, Dobropilya ve Pokrovsk yakınındaki karşı taarruz sonuçları ile insansız hava araçları ve Amerikan silahlarının tedariki konusunda iş birliğini görüştü. Ayrıca Zelenskiy, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev ile de temaslarda bulundu.
 
- Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, kente yönelik insansız hava aracı saldırılarında düşürülen drone sayısının 20’yi geçtiğini açıkladı. Sobyanin, gece yarısı yaptığı duyuruda bir İHA’nın daha imha edildiğini, bir saatten kısa süre sonra ise hava savunma sistemlerinin bir başka aracı daha düşürdüğünü bildirdi. Daha önce 19 drone’un vurulduğunu açıklayan Sobyanin, son gelişmelerle birlikte toplam sayının 21’e çıktığını belirtti. Belediye başkanı, saldırıların püskürtülmesine ilişkin bilgileri 22 Eylül akşamı saat 19:30’dan itibaren kamuoyuyla paylaşmaya başlamıştı.
 
Moskova’ya yönelik saldırılar sırasında şehirde patlama sesleri de duyuldu. Kentin batısındaki Stroiteley Caddesi yakınlarında yaşanan olayda dört aracın hasar gördüğü bildirildi. Öte yandan, hava saldırısı nedeniyle Şeremetyevo Havalimanı’nda uçuşlara geçici kısıtlama getirildi. Rosaviatsiya temsilcisi Artyom Korenyako, daha sonra havaalanının yeniden uçuşlara açıldığını açıkladı. Kısıtlama sırasında Aeroflot bazı seferlerini iptal ederken, Pobeda ve diğer şirketler de uçuş programlarında değişiklik yapmak zorunda kaldı.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, 22 Eylül’de Ukrayna ordusunun insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği saldırı girişiminde yalnızca dokuz saat içinde 81 dronun imha edildiğini duyurdu. Bakanlık açıklamasına göre, saldırılar 22 Eylül saat 15.00’ten gece yarısına kadar sürdü ve Ukrayna güçleri Rusya’nın dokuz farklı bölgesini hedef almaya çalıştı.
 
- Ukrayna’da hükümet çevrelerinde olası bir darbe senaryosunun başına ilk başbakan yardımcısı ve dijital dönüşüm bakanı Mihail Fedorov’un geçebileceği öne sürüldü. Strana.ua’nın iddiasına göre Fedorov, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy üzerinde önemli bir etkiye sahip ve olası bir hükümet değişiminde öne çıkabilecek isimlerden biri. Haberde, yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle Başbakan Yuliya Sviridenko’nun görevden alınabileceği, yerine geçici olarak Fedorov’un atanabileceği senaryosu aktarılıyor. Böyle bir gelişme halinde Zelenskiy’in parlamento ve hükümet üzerindeki doğrudan kontrolünün zayıflayacağı yorumu yapılıyor.

Aynı haberde, Sviridenko’ya yönelik iddiaların Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Bürosu (NABU) tarafından yürütülen “uçak dosyası” ile bağlantılı olduğu hatırlatıldı. Bu dava, Sviridenko’nun başbakan yardımcılığı döneminde yapılan bazı seyahatlerde devlet bütçesine zarar verildiği gerekçesiyle açılmıştı.

Strana.ua, bu sürecin Zelenskiy’in yolsuzlukla mücadele kurumlarının yetkilerini sınırlayan tartışmalı yasasıyla da bağlantılı olduğunu vurguladı. Washington Post ise söz konusu yasayı Zelenskiy’in “trajik bir hata”sı olarak nitelemişti; bağımsızlıklarını kaybeden NABU ve özel yolsuzluk savcılığının yetkileri kısa süre içinde yeniden iade edilmişti.

- Rusya, yaptırımların uçuş güvenliğini tehlikeye attığını öne sürerek Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne (ICAO) başvuruda bulundu.

Reuters’ın haberine göre, Moskova, Airbus ve Boeing’den oluşan 700’den fazla uçağın yedek parça ihtiyacının yaptırımlar nedeniyle karşılanamadığını ve bu durumun havacılık güvenliği açısından ciddi risk oluşturduğunu savundu.

- Polonya ile Rusya arasında insansız hava araçları üzerinden yaşanan gerilim tırmanıyor. Dışişleri Bakanı Radosław Sikorski, Rusya’ya yönelik sert bir uyarıda bulunarak “Bir füze ya da uçak daha hava sahamızı ihlal eder ve NATO topraklarına düşerse, buraya şikâyet etmeye gelmeyin. Siz uyarıldınız” dedi.

Buna karşılık Başbakan Donald Tusk, son günlerde Polonya topraklarında düşen Rus drone’larının silahsız olduğunu ve siviller için doğrudan bir tehdit teşkil etmediğini söyledi. 

- Rusya Savunma Bakanlığı, 1 Ekim–31 Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek sonbahar celp döneminin ayrıntılarını açıkladı.

Zorunlu askerlik hizmeti süresi 12 ay olarak korunurken, bu dönemde silah altına alınacak gençlerin özel askeri operasyon bölgesine gönderilmeyeceği, yalnızca Rusya toprakları içindeki birliklerde görev yapacakları belirtildi. Bakanlık ayrıca elektronik celp uygulamasının da resmen devreye girdiğini duyurdu. Artık çağrılar Gosuslugi portalı üzerinden kişisel hesaplara iletilecek.

Bu çağrılara 20 gün içinde yanıt vermeyenler, yasa gereği ehliyet alma hakkının askıya alınması, yurtdışına çıkış yasağı ve mal varlığına kısıtlamalar gibi yaptırımlarla karşılaşabilecek. Yeni uygulama, askerlik sürecini dijitalleştirerek çağrı sisteminin etkinliğini artırmayı hedefliyor.

- Danimarka polisi, Kopenhag Kastrup Havalimanı’nın bölge üzerinde tespit edilen iki ila üç büyük insansız hava aracı nedeniyle dün gece bir süre uçuşlara kapatıldığını açıkladı.  İsveç gazetesi Aftonbladet, benzer şekilde Norveç’in başkenti Oslo’daki askeri tesisler üzerinde de dronların görüldüğünü, bu olayla bağlantılı olarak Singapur vatandaşı iki kişinin gözaltına alındığını yazdı.

- Almanya ordusunun baş askeri doktoru Ralf Hoffman, olası bir Rusya-NATO çatışmasında Alman sağlık hizmetlerinin günde 1000 yaralı askeri tedavi etmeye hazırlanmak zorunda kalacağını açıkladı.

Reuters’e konuşan Hoffman, yaralı sayısının çatışmanın yoğunluğuna ve hangi birliklerin savaşa katılacağına bağlı olacağını belirtti. Avrupa ordularının ve tıbbi servislerinin Ukrayna savaşı sonrasında Moskova ile olası bir doğrudan çatışmaya karşı hazırlıklarını hızlandırdığı kaydedildi. Hoffman, yaralanma türlerinin değiştiğini, özellikle dron saldırıları sonucu oluşan travmaların arttığını ve savaş alanından tahliyenin giderek zorlaştığını vurguladı.

 
22 Eylül Pazartesi
 
- Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, kente yönelik insansız hava aracı saldırısının Rusya hava savunma sistemleri tarafından püskürtüldüğünü açıkladı. İlk bilgilere göre yedi dron imha edildi, herhangi bir hasar tespit edilmedi. Belediye başkanı, olay yerine tüm acil durum ekiplerinin yönlendirildiğini belirtti. Bu açıklamanın hemen ardından dört dronun daha etkisiz hale getirldiği açıklandı. Geç saatlerde toplam drone sayısı 11'i buldu.
 
Resmi açıklamalara göre saldırının ardından Şeremetyevo ve Vnukovo havalimanlarında uçuşlarda da aksamalar yaşandı. Özellikle Şeremetyevo gece de uzun süre kapalı kaldı.  Rosaviatsiya temsilcisi Artyom Korenyako ayrıca, Yaroslavl Havalimanı’nda uçuşların geçici olarak durdurulduğunu söyledi. Kaluga Havalimanı’nda ise üç saati aşkın süredir benzer kısıtlamalar uygulanıyor. Sobyanin daha önce de 12 Eylül gecesi Moskova’ya yönelik saldırı girişiminde dokuz dronun düşürüldüğünü bildirmişti.
 
- Beyaz Saray, Putin’in Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nı (DSNV) mevcut süresi 2026’da dolduktan sonra da bir yıl boyunca gönüllü olarak uygulamaya devam etme niyetini olumlu karşıladı. Beyaz Saray Sözcüsü Karolayn Livitt, Washington’daki günlük basın toplantısında “Bu oldukça iyi görünüyor” ifadesini kullanarak değerlendirme yaptı. Livitt, ABD Başkanı Donald Trump’ın konuyla ilgili özel bir açıklama yapacağını da duyurdu.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya'nın olası her türlü tehdide sözle değil, askeri-teknik önlemlerle yanıt verebilecek kapasitede olduğunu söyledi.
 
Putin, bu duruma örnek olarak, orta ve kısa menzilli füzelerin konuşlandırılmasına ilişkin tek taraflı moratoryumdan vazgeçilmesini gösterdi. Karar, ABD'nin 2026'da Almanya'da uzun menzilli silahlar konuşlandırma planlarını açıklamasının ardından alınmıştı.
 
Ancak Putin, Moskova'nın her zaman için sorunların politik-diplomatik yollarla çözülmesinin tercih edildiği prensibinden hareket ettiğini vurguladı. Ülkenin savunma kapasitesini güçlendirme planlarına değinen Putin, "Ulusal caydırıcı kuvvetlerimizin güvenilirliği ve etkinliği konusunda eminiz, ancak aynı zamanda gerilimi daha da artırmak ve silahlanma yarışını körüklemekle de ilgilenmiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
- Vladimir Putin ayrıca 2026'da sona erecek Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'nın (START) ardından, anlaşmanın merkezi sayısal sınırlamalarına bir yıl daha uymaya hazır olduklarını açıkladı. Putin, bu sürenin sonrasında ise durum analizine dayanarak, bu gönüllü öz kısıtlamaların devamına ilişkin bir karar alınacağını belirtti.
 
- EUObserver'ın haberine göre, AB Komisyonu'nun önerisi doğrultusunda, Rusya'ya yönelik 19. yaptırım paketinde ilk kez turizm alanında kısıtlamalar yer alabilir. Belgede, "Rusya'ya turizmle doğrudan bağlantılı hizmetlerin sağlanması yasaklanacak" ifadesi yer alıyor, ancak hangi hizmetlerin kapsanacağı netleştirilmiş değil. 
 
Kırım'a yönelik benzer turizm kısıtlamaları 2014'ten beri yürürlükte. Öte yandan, AB'nin 2024'te Rus vatandaşlarına 552 bin Schengen turist vizesi verdiği, bunun 2023'e göre yüzde 10'luk bir artışa işaret ettiği kaydedildi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Pazartesi günü Rus hava sahasında 13 Ukrayna insansız hava aracını tespit edip imha ettiğini duyurdu.
 
- Estonya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Joonatan Vseviov, Rus savaş uçaklarının ülkenin hava sahasını ihlal ettiğine dair "reddedilemez kanıtlar" olduğunu iddia ederek, bunu "Ukrayna'daki savaşın yan etkisi olarak" nitelendirdi ve Kremlin'i yalan söylemekle ve diğer ülkelerin egemenliğini küçümsemekle suçladı.
 
- Kaluga bölgesinde, manevra sırasında 18 vagonlu bir yük treninin 3 vagonu raydan çıktı.
 
- RT'nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, kanser tedavisi gördüğünü, eşi yönetmen Tigran Keosayan'ın ise halen komada olduğunu duyurdu.
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 80. Genel Kurulu’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD’nin New York kentine geldi. Erdoğan, BM Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Erdoğan TRT muhabirinin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Türkiye-Rusya-Çin (TRÇ) ittifakı önerisine ilişkin sorusuna “Doğrusu ben onu tam takip edemedim, hayırlısı olsun inşallah” yanıtını verdi.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle yapılacak toplantıda önemli açıklamalarda bulunacağı bildirildi.
 
Devlet Başkanı'nın sözcüsü Dmitri Peskov, "Bugün Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle yapılacak toplantıda, saat 14.30 civarında, Devlet Başkanı'nın bir dizi önemli açıklama yapmasını bekliyoruz" dedi.
 
Peskov, açıklamaların hangi konulara odaklanacağı hakkında bilgi vermedi.
 
Putin, başkanlığını yürüttüğü Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle düzenli olarak toplantılar gerçekleştiriyor. Son toplantı 29 Ağustos'ta yapılmıştı.
 
- Avrupa Birliği, Trump'ın göreve dönüşünden sonra ilk kez ABD ile yaptırımları koordine etti. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barraud, TF1 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, AB'nin Rusya'ya yönelik 19. yaptırım paketinin ABD ile koordine edildiğini ve yakın zamanda kabul edileceğini bildirdi.
 
Barraud, "Önümüzdeki günlerde Avrupa Birliği, [ABD Başkanı] Donald Trump'ın iktidara dönüşünden bu yana ilk kez Amerika Birleşik Devletleri ile koordine edilen yeni ve kapsamlı bir yaptırım paketini kabul edecek" dedi.
 
AB Komisyonu, 19 Eylül'de Rusya'ya yönelik 19. yaptırım paketini sunmuştu. Pakette, Rus petrolünü taşıdığından şüphelenilen 118 gemiye yaptırım uygulanması, Rus bankalarının yaptırım listesine alınması ve Rus şirketleri Rosneft ve Gazprom Neft ile tam işlem yasağı getirilmesi öneriliyor.
 
- Rus askerleri, Dnipropetrovsk bölgesindeki Kalinovskoye yerleşimini ele geçirdi. Konuya ilişkin açıklama, Rusya Savunma Bakanlığı'nın basın servisinden yapıldı.
 
- Moskova'daki bir mahkeme, Biryulevo-Tovarnaya - Çertanovo istasyonları arasındaki bir ulaşım altyapı tesisini kundaklama suçlamasıyla 15 yaşındaki bir ergeni tutukladı. Konuyla ilgili açıklama, Rusya İçişleri Bakanlığı Batı Bölgelerarası Ulaştırma Soruşturma Müdürlüğü'nün basın servisi tarafından yapıldı.
 
- Rusya, nükleer santraller için uranyum zenginleştirmede dünya lideri olmaya devam ediyor. Bu açıklamayı, Rosatom'un Birinci Genel Müdür Yardımcısı Kirill Komarov yaptı. Komarov, ABD'nin kurulu kapasite açısından en büyük nükleer santral parkına sahip olduğunu, ancak bu santrallerin yüzde 25'inin Rus uranyumu ile beslendiğini söyledi.
 
Komarov, Rusya'nın uranyum zenginleştirme pazarındaki payının yaklaşık yüzde 40'a ulaştığını belirterek, "Uranyum zenginleştirmede hala dünyada birinci sıradayız. Batılı bazı ortaklarımız bu konuda ne yapmak isterse istesin, şimdilik pek başarılı olamıyorlar" dedi.
 
- Öte yandan ABD yönetimi, zenginleştirilmiş uranyum üretimini yeniden başlatmak için bir plan üzerinde çalışıyor. İçişleri Bakanı Douglas Bergam, ABD'nin kritik öneme sahip mineraller konusunda Çin ve Rusya'ya bağımlı hale geldiğini söyledi.
 
Bergam, "Amerika'nın Rusya'dan uranyum satın alması kabul edilemez, bu nedenle Enerji Bakanı Chris Wright ile birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'nin mümkün olan en kısa sürede kendi içinde zenginleştirilmiş uranyum üretimine yeniden başlamasını sağlayacak bir plan geliştirmek için çok çalışıyoruz" dedi. 
 
 
- Kırım’ın güney kıyısındaki Foros beldesinde bulunan “Foros” sanatoryumu pazar akşamı Ukrayna ordusuna ait insansız hava araçlarının saldırısına uğradı. Kırım lideri Sergey Aksyonov, Karadeniz kıyısındaki tesisi hedef alan saldırıda üç kişinin öldüğünü, 16 kişinin de yaralandığını duyurdu. Sanatoryum arazisinde birkaç bina hasar gördü, ayrıca köydeki okul binası da zarar gördü.
 
Rusya Savunma Bakanlığı, Kırım’a yönelik saldırının “fügas başlıklı” insansız hava araçlarıyla yapıldığını ve bunun bir terör eylemi olduğunu duyurdu.
 
Bakanlık, akşam saatlerinde 16’sı Karadeniz üzerinde olmak üzere toplam 22 dronun düşürüldüğünü bildirdi. Kırım yetkilileri, okulun aktarma salonunun tamamen yıkıldığını, kütüphanenin hasar gördüğünü, bir güvenlik görevlisinin de yaralandığını açıkladı.
 
- Alman basınına göre, Baltık Denizi üzerinde uçuş planı olmadan seyreden ve telsiz temasına girmeyen Rusya’ya ait İl-20M tipi keşif uçağı nedeniyle Alman Hava Kuvvetleri iki Eurofighter savaş uçağını havalandırdı. Olay, Polonya’nın Rus jetlerini kendi ekonomik bölgesini ihlal etmekle suçlamasının ve Estonya’nın hava sahası ihlali iddiaları üzerine NATO’nun 4. maddesini işletme niyetini açıklamasının ardından gerilimin arttığı bir dönemde yaşandı.
 
- Rusya'nın Krasnodar bölgesinin Staroderevyankovskaya köyündeki elektrik dağıtım istasyonu, düşen insansız hava aracı parçaları nedeniyle alev aldı. Bölgesel kriz merkezi, yangının kısa sürede kontrol altına alındığını ve can kaybı yaşanmadığını bildirdi. Ayrıca Slavyansk-na-Kubani’de üç özel mülkün üzerine düşen parçalar evlerin çatılarına ve cephelerine zarar verdi, bazı pencerelerin camları kırıldı.

Kalinin ilçesine bağlı Grivenskaya köyünde ise bir evin çatısı hasar gördü ve yangın çıktı, komşu evler de şarapnel parçalarından zarar gördü. Sanayi bölgesinde kuru otların tutuşmasıyla yangın çıktığı, ancak yaralanan olmadığı açıklandı. 

- Rostov bölgesi valisi Yuriy Slyusar, Taganrog ve çevresindeki bazı ilçeler üzerinde yoğun bir hava saldırısının püskürtüldüğünü açıkladı. Mil lerovo, Çertkovo ve Şolohov bölgelerinde gerçekleşen saldırıda can kaybı olmadı. Mill erovo ilçesine bağlı Krasnaya Zvezda köyünde düşen parçalardan dolayı 100 metrekarelik alanda kuru ot yangını çıktı, ancak alevler kısa sürede söndürüldü.

- İzvestiya'nun haberine göre Rusya ordusu, düm gece Kiev’in Borispol Havalimanı’nda konuşlu Amerikan yapımı Patriot hava savunma sistemine onlarca Geran tipi kamikaze drone ile saldırı düzenledi. Üç dalga halinde gerçekleşen saldırılar sırasında bölgede patlamalar yaşandı ve Kiev bölgesinde yangınlar çıktı, yetkililer üç konutta hasar oluştuğunu bildirdi.

- Ukrayna makamları, Rusya’ya ait insansız hava araçlarının saldırısı sonucu Kiev bölgesinde yangınlar çıktığını duyurdu. Bölge askeri idaresi başkanı Nikolay Kalaşnik, Borispol ilçesinde üç katlı bir apartmanda ve iki özel evde yangın çıktığını, itfaiye ve acil servis ekiplerinin olay yerinde çalıştığını açıkladı. 

Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin açıklamasına göre Rusya’ya ait insansız hava araçlarının saldırısı nedeniyle Kiev ve Kiev bölgesi başta olmak üzere Çernigov, Nikolayev ve Odessa bölgelerinde hava saldırısı alarmı verildi; dronların kuzeydoğu ve doğu yönlerinden başkente doğru ilerlediği bildirildi.

- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus ordusunun bir hafta içinde ülkeye 1500 insansız hava aracı, 1280’den fazla güdümlü hava bombası ve 50 farklı tipte füze fırlattığını, bu silahların içinde 132 binden fazla yabancı parça bulunduğunu söyledi ve AB’nin hazırladığı 19. yaptırım paketinin Rusya’ya bu bileşenlerin tedarikini engelleyecek şekilde güçlü olması gerektiğini savundu.

- Batı medyası, Rus ordusunun son haftalardaki yoğun saldırılarının amacına dair çeşitli iddialar öne sürüyor; Bloomberg’e göre diplomatik kaynaklar Kremlin’in bu hamleleri, Ukrayna’yı kendi şartlarında müzakerelere zorlamanın en etkili yolu olarak gördüğünü belirtiyor. Haberde, Alaska’da gerçekleşen görüşmelerin ardından Vladimir Putin’in, Donald Trump’ın Ukrayna’ya geniş çaplı askeri destek verme konusunda istekli olmayacağı çıkarımına vardığı ve Moskova’nın baskıyı tırmandırma kararı aldığı öne sürülüyor.

Bloomberg’e göre Kremlin’in önceliği, Ukrayna’nın enerji altyapısı ve ulaşım koridorları gibi kritik sivil hedeflere yönelik saldırıları artırmak, hem günlük yaşamı hem de savunma kapasitesini zayıflatarak Kiev yönetimini ekonomik ve toplumsal açıdan köşeye sıkıştırmak ve müzakere masasına kendi koşullarıyla oturtmak. Haberde ayrıca Putin’in Trump yönetiminin olası kısıtlı desteğini fırsat olarak gördüğü; ABD’deki politik gelişmelerin ve Trump’ın duruşunun Moskova’nın stratejik hesaplarında belirleyici rol oynadığı vurgulanıyor.

- The Wall Street Journal, Rusya’nın Ukrayna’daki yeni İHA taktiklerinin ikmal hatlarını adeta “gece kâbusuna” çevirdiğini yazdı; cephe hattının yaklaşık 20 kilometre gerisindeki yollar artık güvenli değil, lojistik büyük ölçüde felç oldu ve piyade ile ikmal birlikleri giderek daha savunmasız hale geliyor. Gazeteye konuşan askerler, menzili artırılmış kamikaze dronların ve “ana taşıyıcı” dronlarla bırakılan küçük saldırı dronlarının konuşlandırılmasının seyrini değiştirdiğini, sürü taktikleri ve taşıyıcı-dalga yöntemlerinin ikmal konvoylarını ve sivil ulaşımı riske attığını aktardı.

- Avusturya’nın önde gelen enerji şirketi OMV'nin, "gizli bilgileri Rusya’ya aktardığından şüphelenilen üst düzey bir yöneticisiyle sözleşmesini feshettiği" iddia edildi. Yerel Profil dergisine göre, Avusturya Devlet Güvenliği ve İstihbarat Dairesi (DSN) aylarca yöneticiyi izledi ve Viyana’da düzenli olarak Rusya Büyükelçiliği’nden, Batı istihbaratınca FSB ajanı olarak görülen bir diplomatla buluştuğunu tespit etti. Yöneticinin evinde yapılan aramada çok sayıda gizli belge bulundu, hakkında dava açıldı. Avusturya Dışişleri Bakanlığı, diplomatın dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Moskova’ya başvuru yapıldığını, aksi halde kişinin “persona non grata” ilan edilerek ülkeden çıkarılacağını doğruladı.

- BFM'in haberine göre Kırım’da akaryakıt sıkıntısı kritik boyuta ulaştı. Habere göre büyük istasyonlarda benzin tamamen tükenmiş durumda, küçük istasyonlarda ise 95 oktan litresi 76–85 rubleye satılıyor. Gazeteci Aleksandr Gorniy, birçok bölgede 92 ve 95 oktan benzinin bulunamadığını, yol üzerindeki sürücülerin dolu bir istasyon bulmak için beş-on istasyon dolaştığını belirtti. Yer yer akaryakıt sadece belediye araçlarına kuponla verilirken, Kerç’te serbest satışta yalnızca dizel bulunuyor. Sorunun başlıca nedeni olarak, rafinerilere yönelik insansız hava aracı saldırıları ve lojistikteki aksamalar gösteriliyor.

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği’nin Rusya’dan enerji ithalatını yüzde 80’den fazla azalttığını belirterek bu konudaki bağımlılığın “önemsiz hale geldiğini” söyledi ve Rus enerji kaynaklarından tamamen vazgeçmek için Avrupa’nın çalışmalarını tamamlaması gerektiğini vurguladı; bu açıklama, ABD Başkanı Donald Trump’ın AB’ye yönelik Rusya’ya bağımlılığı azaltma çağrılarına yanıt niteliği taşıdı.

- Macron ayrıca, Rusya’nın dondurulmuş varlıklarına el konmasının  uluslararası hukuk çiğnenmeden mümkün olmadığını ve böyle bir adımın “tam bir kaosun başlangıcı” olacağını söyledi. CBS News’e konuşan Macron, özellikle Rusya Merkez Bankası’na ait varlıklara el konulamayacağını vurgulayarak bunun güven meselesi olduğunu belirtti ve devletlerin öngörülebilir davranacağını, bu varlıkların yalnızca teminat olarak kullanıldığını, buradan sağlanan gelirlerin ise Ukrayna için Avrupa’nın harcamalarına yönlendirildiğini ifade etti.

- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Avrupa’da dondurulmuş Rus varlıklarının müsadere edilmesi halinde bunun “kaosa değil, sert karşı önlemlere” yol açacağını söyledi. Zaharova, Macron’un “uluslararası kuralların ihlali kaos yaratır” sözlerine atıfla “Kaos olmayacak, tedbirler olacak. Sert tedbirler. Bunu biliyorlar” dedi. Avrupa’da dondurulan Rus varlıklarının büyük kısmı, 200 milyar avroyu aşkın miktarla Belçika’daki Euroclear’da bulunuyor.

- Rusya ile İran, Batı yaptırımları altında enerji alanındaki stratejik iş birliğini derinleştiriyor. İran Enerji Bakanı Abbas Aliabadi, ülkesinin Rusya’ya ilk modern MGT-70 model gaz türbinini ihraç ettiğini açıkladı. Üç yıl önce imzalanan anlaşma çerçevesinde İran toplam 40 türbin tedarik etmeyi taahhüt etmişti. Siemens’in yaptırımlar nedeniyle Rusya’ya satışlarını durdurmasının ardından yaşanan ekipman açığını kapatmayı hedefleyen bu adım, Moskova’nın enerji üretim kapasitesini desteklemeyi amaçlıyor. İranlı Mapna şirketi tarafından üretilen türbinlerin 157–185 MW güce ve %32–34 verimliliğe sahip olduğu, ayrıca KDV’den muaf tutulacağı bildirildi. Rusya’da ise yerli üretim yetersiz kalırken, yetkililer orta ve yüksek güçlü türbinlerde tam yerelleştirme hedefi için 2050 yılını işaret ediyor.

 
ÖNEMLİ GELİŞMELER_ARŞİV HABERLERİ için TIKLAYIN

 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya’da yabancı çalışanların iş bulma koşulları sizce nasıl değişecek?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама