İyi haber: 'Doğumlar artacak', kötü haber: 'Ekonomi zorlanacak'
Rusya ekonomistler, Ukrayna’daki özel askeri operasyonunun sona ermesiyle ülkenin ciddi mali zorluklarla karşılaşacağını öngörüyor. Makroekonomik Analiz ve Kısa Vadeli Tahmin Merkezi’ne göre, Rusya Maliye Bakanlığı’nın uygulayacağı sıkı bütçe politikaları, ülkeyi on yıllık düşük ekonomik büyüme sürecine sürükleyebilir. Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi ve küresel petrol fiyatlarında düşüş yaşanması ihtimaliyle durumun daha da kötüleşmesi olasılık dahilinde.
Nezavisimaya Gazeta'nın konuyla ilgili haberine göre, araştırmada bazı olumlu öngörüler de mevcut. Uzmanlar operasyonun sona ermesinden sonra Rusya’da doğum oranının patlamasını bekliyor. Merkeze bağlı analistler operasyondan dönecek gazilerin artan bir tüketim talebi oluşturacağını ve konut ile dayanıklı tüketim mallarına olan ilginin artacağını tahmin ediyor. 2026 yılına kadar yeni dış ticaret altyapısının tamamlanmasıyla, Rusya’nın Batı yaptırımlarına karşı daha dirençli hale gelmesi de beklentiler arasında.
Öte yandan, dünya petrol piyasasında yaşanabilecek bir arz artışı, petrol fiyatlarını varil başına 50 dolara kadar düşürebilir. Rosneft CEO’su İgor Seçin, bu fiyat seviyesinin bile şirketin üretim programını sürdürmesi için yeterli olacağını belirtse de, düşüşün Rusya’nın döviz piyasasında yeni dalgalanmalara neden olabileceği düşünülüyor.
Uzmanlar, Rusya’nın ekonomik toparlanmasını desteklemek için yıllık en az yüzde 3 ila 3,5’lik bir büyüme oranına ihtiyaç duyduğunu kanısında. Ancak yüksek borç yükü ve faiz oranları, doğum oranındaki olası artışı ve ekonomik iyileşme sürecini tehdit eden unsurlar olarak görülüyor.
Gazete ABD'deki “baby boom” örneğini vererek, doğum oranının ekonomik rahatlık ve düşük borç yüküyle ilişkili olduğunu yazdı. Dolayısıyla doğum oranındaki artışın desteklenmesi için ekonomik şartların iyileştirilmesi şart.
10.12.2024
Реклама