İnşaat sektörüne ağır fatura
İnşaat sektörü temsilcileri Rusya konut sektöründe 2025 yılında satışların yüzde 30 oranında düşebileceğini öngörüyor. Nezavisimaya Gazeta'nın haberine göre yeni konut satışlarının önemli bir darbe alacağını belirten analistler, bu durumun Japonya, ABD ve Çin’deki önceki krizlerle benzerlik gösterdiğini ifade ediyor.
Rusya Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikası, konut inşaatında ipotek finansmanını ciddi şekilde düşürmüştü. 2023’e kıyasla yılın ilk 10 ayında ipotekli konut kredisi kullanımı yüzde 31 oranında azaldı. Ayrıca, yeni ipotekli kredi kullanan ailelerin sayısı yaklaşık yarım milyon azalarak 1,57 milyona geriledi. Bu durumun inşaat şirketlerini yeni konut üretimini kısmaya zorlaması bekleniyor
Yakov ve Ortakları şirketinin raporuna göre, 2025 yılında yeni konut satışları yüzde 19 ila yüzde 35 arasında düşebilir. Bu senaryoya göre, 2023’te 7,5 trilyon ruble olan satış hacmi, 2025’te 5,3 trilyon rubleye gerileyecek. Uzmanlar, bu düşüşün inşaat maliyetlerindeki artışla birleşmesi halinde inşaatçıların üçte birinin zarar açıklayabileceğini tahmin ediyor. Japonya, ABD ve Çin’de benzer krizlerde, talep yüzde 26-yüzde 48 oranında düşmüş, konut fiyatları ise yüzde 30’a varan oranlarda azalmıştı.
Rusya’da böyle bir fiyat düşüşü, ipotek kredileri karşılığında bankaların elinde kalan konutların değerinin düşmesiyle finans sektöründe ciddi sorunlara yol açabilir. Uzmanlar, bu durumu önlemek için Merkez Bankası’nın piyasayı yeniden desteklemek zorunda kalabileceğini ifade ediyor. Öte yandan, devlet desteği sayesinde son üç yılda inşaat sektörü büyüme kaydetmiş, konut arzı 28 milyon metrekare artmış ve kişi başına düşen konut alanı yüzde 8 oranında yükselmişti. Ancak son dönemde artan maliyetler ve düşen talep, sektörü yeni zorluklarla karşı karşıya bırakıyor.
Sektörel uzmanlar, krizi aşmak için inşaatçıların yeni piyasalara açılması, devlet sübvansiyonlarıyla altyapı projelerine yönelmesi ve operasyonel verimliliği artırması gerektiği fikrinde. Bununla birlikte, konut alıcılarına yönelik sunulan “gecikmeli ödeme” gibi yöntemlerin, uzun vadede fiyatları daha da düşürebileceği ve piyasa istikrarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunuluyor.
3.12.2024
Реклама