"Moskova'da 1,4 milyon kişi ölür..."
Amerikan dergisi Newsweek, ABD'nin en güçlü termonükleer bombası B83 ile Moskova, Pyongyang ve Pekin'e olası bir nükleer saldırının sonuçlarını modelledi. Haber, NukeMap adlı interaktif bir platform kullanılarak hazırlandı ve detaylı verilerle desteklendi. Buna göre, böyle bir saldırıda milyonlarca insan hayatını kaybedebilir veya yaralanabilir.
RBC'nın aktardığı modellemeye göre, Pyongyang'a yapılacak bir saldırıda 1,3 milyon kişi ölecek, 1,1 milyon kişi yaralanacak. Moskova'da ölü sayısı 1,4 milyonu bulurken, 3,7 milyon kişi yaralanacak. Pekin'de ise 1,5 milyon kişinin öleceği ve 3,3 milyon kişinin yaralanacağı tahmin ediliyor.
Bombanın etkisi, 4,1 kilometrekarelik bir alanda ateş topu oluşturacak ve 175 kilometrekarelik bir bölgede binaların yıkılmasına, yangınların çıkmasına neden olacak. Hafif hasar bölgesi ise 1385 kilometrekareyi bulacak ve bu alanda camlar kırılacak. Bombanın merkezine yakın bölgede ise üçüncü derece yanıklar görülmesi bekleniyor.
B83, 1983 yılında ABD ordusu tarafından kullanılmaya başlanan serbest düşüş özellikli bir termonükleer bomba. 1,2 megatonluk tahrip gücüne sahip bu silah, derin yer hedeflerini imha etmek üzere tasarlandı. ABD Savunma Bakanlığı 2022'de bu bombayı envanterden çıkarma kararı alsa da B83 hâlâ kullanılabilir durumda.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, nükleer bir karşılıklı saldırı riskinin gerçek bir tehlike olduğunu, ancak Moskova’nın bunu önlemek için maksimum çaba göstereceğini belirtti.
ABD'nin Ukrayna'ya derin Rusya'ya saldırılar için uzun menzilli batı silahlarını kullanma izni vermesinin ardından Rusya, nükleer doktrinini güncelledi. Vladimir Putin tarafından onaylanan yeni doktrin, caydırıcılığı en yüksek öncelik olarak tanımlıyor. ABD ise kendi nükleer doktrinini değiştirmeyeceğini açıkladı.
30.11.2024
Реклама