Abhazya’da neler oluyor? Kriz yaratan tasarı geri çekiliyor
2008'deki savaşın ardından Gürcistan'dan ayrılarak Rusya'nın desteğiye tek taraflı bağımsızlık ilan eden Abhazya karıştı. Başkent Sohum’da protestocular, Rusya ile yapılan bir ekonomik anlaşmanın onaylanmasını içeren yasa tasarısını protesto için eylem yaptı. Büyüyen olayarda resmi binalar zarar gördü, yaralananlar oldu, tepkiler üzerine tasarı geri çekildi.
Abhazya’da Rusya ile yapılan yatırım anlaşmasına yönelik tepkiler büyüyerek protestolara dönüştü. Başkent Sohum’da muhalefet, yolları kapatmanın ardından parlamento binasını hedef aldı ve binanın kapılarını kırarak içeri girdi. Göstericiler, anlaşmanın tamamen iptal edilmesini ve Cumhurbaşkanı Aslan Bzhania’nın istifasını talep etti. Yetkililer, protestolara neden olan yasa tasarısını geri çekmeye hazır olduklarını açıkladı.
Muhalefet, Rusya’yı stratejik bir müttefik olarak gördüklerini ancak mevcut cumhurbaşkanını Rusya-Abhazya ilişkilerini kişisel çıkarları için kullandığı gerekçesiyle eleştirdi. Parlamento oturumu, milletvekillerine yönelik baskılar nedeniyle ertelenirken, protestocular anlaşmanın tamamen gündemden kaldırılmasını istedi. Muhalefet ayrıca siyasi krizden çıkış için bir koordinasyon konseyi kurduklarını duyurdu. Medyadaki yorumlarda, olayların büyük ölçüde farkı klanlar arasındaki ekonomik çıkar çatışmalarınan kaynaklandığı yorumları öne çktı. Bazı yorumlarda da yasanın Rus yatırımcılara kolaylıklar getirirken yerli iş dünyasına zarar vereceği savunuluyor.
Göstericiler, parlamento ve cumhurbaşkanlığı binalarına baskın düzenledi. Protestocuların arasında silahlı kişilerin bulunduğu ve bazı hükümet binalarının ciddi şekilde zarar gördüğü bildirildi. Güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı ve göz yaşartıcı gaz kullanıldı. Sağlık Bakanlığı, sekiz kişinin yaralandığını ve bir kişinin hastaneye kaldırıldığını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Aslan Bzhania, durumu istikrara kavuşturmak için yetkililerle görüşmeler yaparken, cumhurbaşkanlığı ofisi, tartışmalı yasa tasarısını parlamentodan geri çekmek üzere çalışmalara başladı. Güvenlik güçleri ise alarma geçirildi. Ayrıca, hükümet yetkilileri protestocularla görüşmeler gerçekleştirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Abhazya’daki olaylardan derin endişe duyduğunu ve krizin barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı. Rus vatandaşlarına Abhazya’ya seyahatlerden kaçınmaları tavsiye edildi. Protestolar, 30 Ekim’de Rusya ile imzalanan ve Abhazya’daki ekonomik bağımsızlığı tehdit ettiği gerekçesiyle muhalefetin tepki gösterdiği yatırım anlaşmasının ardından patlak verdi.
15.11.2024
Реклама