Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin: "Türkiye yeni müzakere önerdi, kabul ettim, Kiev rejiminin başı reddetti"

Rusya Devlet Başkanı Putin Kazan'daki BRICS Zirvesi'nin kapanış toplantısında yaptığı konuşmasında "Yeni BRICS üyelerinin katılımını sağlamak üzere mümkün olan her şeyi başarılı bir şekilde yapıyoruz" cümlesini kaydetti.
 
Putin konuşmasında, Kazan'da düzenlenen BRICS Zirvesi'ne 35 devlet ve 6 uluslararası kuruluşun katıldığını vurguladı.
 
Putin daha sonra düzenlediği basın topantısında da açıklamalarına devam etti. İşte Rus liderin açıklamalarından Sputnik'in aktardığı bazı bölümler:
 
"Ukrayna ile müzakerelere gelince, bunu daha önce de birçok kez dile getirmiştim, bize Ukrayna heyetiyle müzakere için bir platform sağlayan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a minnettarız. Bu müzakere sürecinde, 2022 yılının sonunda, olası bir belgeye yani bir barış anlaşması taslağına varmıştık. Ukrayna heyeti bunu parafladı, yani her şeyden memnun olduğunu ifade etti ve ardından imzalamayı reddetti."
 
Ukrayna ile olası müzakereler hakkında konuşan Putin, bu konuda topun Kiev'de olduğunu belirtti. Birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir temsilcisinin yeni fikirleri değerlendirmeyi önerdiğini, Rusya'nın bunu kabul ettiğini ancak Kiev'in ertesi gün bunu reddettiğini ifade eden Putin, Rusya'nın sahadaki gerçeklere dayalı barış anlaşmaları için her türlü seçeneği değerlendirmeye hazır olduğunu vurguladı.
 
Erdoğan'ın temsilcisinin birkaç gün önce Ukrayna konusunda yeni fikirlerin değerlendirilmesini önerdiğini ancak Kiev'in bunu reddettiğini söyledi.
 
Putin konuşmasında şu cümleleri kaydetti:
 
"Geçenlerde yine Türk tarafı, doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yardımcısı New York'tan aradı ve müzakerelerde dikkate alınması istenen yeni teklifler olduğunu söyledi. Ben de kabul ettim ve dedim ki: Tamam, kabul ediyoruz. Ertesi gün Kiev rejiminin başı aniden bizimle müzakere etmeyeceğini söyledi."
 
Müzakere olasılığını değerlendiren Putin, Ukrayna'nın müzakereleri reddettiğini zira bu durumda Kiev rejiminin ülkedeki sıkıyönetimi kaldırması ve ardından bir başkanlık seçimi düzenlemesi gerektiğini yineledi.
 
Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye temsilcilerinin Ukrayna'yı 'zor bir partner' olarak nitelendirdiğini söyledi.
 
Rus lider, Türkiye'nin Karadeniz'deki durumla ilgili inisiyatif aldığını ve Rusya'nın bunu görüşmeyi kabul ettiğini belirttiği konuşmasında daha sonra Kiev rejiminin açıkça 'müzakere yok' dediği bir olayı anlattı.
 
Putin söz konusu bu olaya ilişkin şu cümleleri kaydetti:
 
"Biz de Türk dostlarımıza şunu söyledik: ‘Bu işi orada siz halledin. Siz bize onları referans göstererek teklifte bulunun.' Biz kabul ediyoruz ancak bir gün sonra iptal edildiğini duyuyoruz. Bundan ne anlamamız gerekiyor? Türk tarafı ellerini iki yana açarak, ‘Eh, bu işler böyle, bunlar zor ortaklar' dedi."
 
Rusya Devlet Başkanı Putin, BRICS'in kendi içinde kapalı bir format olmadığını, değerlerini paylaşan herkese açık olduğunu söyledi.
 
BRICS zirvesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, “Kazan'da BRICS'in kapalı bir format olmadığını, BRICS değerlerini paylaşan herkese açık olduğunu ve üyelerinin dışarıdan dikte edilmeden ya da kimseye sadece bazı dar yaklaşımları empoze etmeye çalışmadan ortak çözümler bulmak için çalışmaya hazır olduğunu teyit ettik” dedi.
 
Putin, Rusya'nın yeni BRICS üyelerinin aileye organik olarak entegre olmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yaptığını ve başarılı olduğunu söyledi.
 
“Birliğin başkanı olarak, grubun yeni üyelerinin ailemize mümkün olan en hızlı ve organik şekilde katılmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yaptık. Başarılı olduk” diyen Putin’e göre yeni katılımcılar, BRICS'te çalışmanın ve sonuca ulaşmanın mümkün olduğunu gördü ve anladı. Onlar, birlikte en önemli şeyin, karşılıklı saygının olduğunu ve birbirlerinin çıkarlarının dikkate alındığını hissetti.
 
Putin konuşmasında şu cümlelere yer verdi:
 
"Ortaklarımızla ilk aşamada, olası genişlemeyi göz önünde bulundurarak, bir ortak ülkeler listesi üzerinde anlaşmaya varma yoluna gideceğimiz konusunda mutabık kaldık. Böyle bir liste üzerinde anlaşmaya varıldı. Bugünkü ve dünkü etkinliklere katılan bazı ülkeler BRICS birliğinin çalışmalarına tam katılım için teklif ve taleplerini bize ilettiler."
 
Rus lider, tüm BRICS ülkelerinin Ukrayna’daki çatışmanın barışçıl ve mümkün olan en kısa sürede sona ermesini sağlama niyetinde olduğunu vurguladı.
 
Putin konuşmasında, “Herkes Ukrayna’daki çatışmanın mümkün olduğu kadar çabuk ve tercihen barışçıl yollarla sona ermesini sağlamaya niyetli" cümlesini kaydetti.
 
Putin, Batılı ülkelerin Kiev rejimini aktif bir şekilde silahlandırdığını, NATO ülkelerinin ait askerlerin çatışmaya doğrudan katılma noktasına geldiğini söyleyerek "Tırmanışın ileri adımları, Batılı ülkelerin Kiev rejimini aktif olarak silahlandırmaya başlamasından ibaretti. İş nereye vardı? NATO ülkeleri ordularına mensup askerlerin bu çatışmaya doğrudan katılmasına. Zira biz Karadeniz'de insansız deniz araçları fırlatılırken neyin nasıl yapıldığını biliyoruz. Orada kimlerin bulunduğunu, Avrupa'daki hangi NATO ülkelerinden geldiklerini ve bu işi nasıl yürüttüklerini biliyoruz" dedi.
 
Putin, Kazan Zirvesi'nde, yapılan görüşmeleri özetleyen BRICS Kazan Deklarasyonu'nun onaylandığını belirterek "Bizce sonuçta geleceğe yönelik olumlu bir gündem içeren, kapsamlı, kavramsal bir belge ortaya çıktı. Tüm devletlerimizin, uluslararası hukuka ve BM Şartı’na dayanan, daha demokratik, kapsayıcı ve çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etmeye kararlı olduklarını ifade etmiş olmaları önemli" cümlesini kaydetti.
 
ABD başkan adayı Donald Trump’ın Ukrayna’daki ihtilafı çözüme kavuşturma sözlerini samimi bulduğunu söyleyen Putin, “Duyduğuma göre Bay Trump’ın kısa süre önce bahsettiği, Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirmek için her şeyi yapma arzusu ile ilgili açıklamasını içtenlikle yaptığını sanıyorum. Kimden gelirse gelsin bu tür açıklamaları elbette memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu.
 
 Rusya'yı tehdit etmenin anlamsız olduğunu, bunun sadece Rusya'yı motive ettiğini dil getiren Putin, “Herkesi tehdit edebilirsiniz ancak Rusya'yı tehdit etmek anlamsız. Zira bu bizi sadece motive eder” dedi.
 
Rusya Devlet Başkanı Putin, NATO'nun genişlemesinin uluslararası güvenlik normlarını ihlal ettiğini söyledi.
 
Putin konuşmasında şu cümleleri kaydetti:
 
'Bunu yapmayın, NATO’nun genişlemesi güvenliğimizi ihlal ediyor' dedik. Buna rağmen yaptılar. Bu adalet mi? Burada hiçbir şekilde adaletten söz edemeyiz..
 
“Olası temaslara ilişkin Batılı ortaklarımızdan çeşitli sinyaller alıyoruz. Biz bu temaslara kendimizi kapatmadık” diyen Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Hiçbir zaman temasları reddetmedik ve şimdi de reddetmiyoruz. Bizimle ilişkilerini yenilemek isteyen varsa bunu yapabilir. Bunu her zaman söylüyoruz, fakat dayatmada bulunmuyoruz.
 
Putin, “Rus ordusunun tüm istikametlerde güvenli bir şekilde eylemlerini sürdürdüğü iyi biliniyor, bunu hiç kimse reddetmiyor, ordu çatışma hattının her bölümünde ilerliyor” diye konuştu.
 
Rus lider, Rus Silahlı Kuvvetleri’nin Kursk istikametinde de aktif eylemlere devam ettiğini, Kusrk Bçlgesi’ne sızma girişiminde bulunan Ukrayna birliklerinin bir kısmının ablukaya alındığını, yaklaşık 2.000 kişinin etrafının sarıldığını ve ablukadan kurtulma girişimlerinin beyhude olduğunu aktardı.
 
Putin, "BRICS ortaklarının Ukrayna’daki ihtilaf ile ilgili tutumları nedir?" sorusu karşısında tüm BRICS ülkelerinin Ukrayna’daki çatışmanın barışçıl ve mümkün olan en kısa sürede sona ermesini sağlama niyetinde olduğunu vurguladı.
 
Rusya Devlet Başkanı, “New York'taki toplantıda Çin Halk Cumhuriyeti ve Brezilya inisyatif üstlendi. Birçok BRICS ülkesi bu girişimi destekliyor. Biz de ortaklarımıza bu çatışmaya odaklandıkları ve bunu çözmenin yollarını aradıkları için minnettarız” diye konuştu.
 
Çatışmaya Rusya’nın eylemlerinin değil, Ukrayna’da ABD’nin desteği ile 2014’te yapılan darbenin neden olduğunu da hatırlatan Putin, ardından Batılı ülkelerin 8 yıl boyunca Kiev rejimini silahlandırdığını vurgulayarak, NATO ülkelerinin doğrudan çatışmaya katıldığını, zira Ukrayna askerlerinin onlar olmadan Batı yapımı füzeleri kullanamadığını vurguladı.

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Türkiye'nin BRICS üyeliği konusunda ne düşünüyorsunuz?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама