Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

ARŞİV: Önemli gelişmeler, 27 Mayıs-16 Haziran

ÖNEMLİ GELİŞMELER//  16 Haziran Cuma, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 478. günü
 
GECE BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Türkiye'yle iyi komşuluk ilişkilerine sahip olmak için her şeyi yapacağını söyleyen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin de aynı ilkeye bağlı kaldığını belirtti.
St.Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda bir demeç veren Peskov'a Türkolog olarak Türkiye'yi Rusya'nın dost ülkesi mi yoksa geçici ortağı olarak mı gördüğü soruldu.
 
Soruya "Hayırlı komşu, hayırsız akrabadan iyidir" atasözüyle yanıt veren Peskov, "Bu nedenle Türkiye'nin bizim için iyi bir komşu olması adına her şeyi yapacağız. Bence Türkiye'de neredeyse herkes, Rusya'nın da Türkiye için iyi bir komşu olması gerektiğini anlıyor, orada bu konuda bir fikir birliği var" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya Adalet Bakanlığı ekonomist Sergey Aleksaşenko, yönetmen Vitali Manski, gazeteciler Svetlana Prokopyeva, Yuliya Paramonova ve siyasetçi Lev Şlosberg'i yabancı ajan ilan etti.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
Güne Vladimir Putin'in St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nda yaptığı açıklamalar damgasını vurdu.
 
- Putin ilk taktik nükleer silahların Belarus topraklarına yerleştirildiğini söyledi. Devlet başkanı ayrıca "Bizim NATO ülkelerinden daha fazla nükleer silahımız var. Bunu biliyorlar ve sürekli bizi silah sayısını azaltmamız için müzakere başlatmaya çağırıyorlar. Halk arasında dedikleri gibi 'Hren im' (Canları cehenneme!)" ifadelerini kullandı.
 
Putin ayrıca toprak bütünlüklerinin tehlikeye girmesi halinde nükleer silaha başvurmaktan çekinmeyeceklerini söyledi.
 
Putin ABD'nin başında başka bir isim olsaydı Ukrayna'daki çatışmanın yaşanmayabileceğini söyledi. Devlet başkanı ABD'nin ve diğer Batılı ülkelerin Ukrayna'daki sorunun barışçıl yolla çözülmesine engel olduğunu iddia etti.
 
Putin forum katılımcılarını önceki gün hayatını kaybeden eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi anısına bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.
 
Putin Ukrayna'ya verilmesi planlanan F-16 savaş uçaklarını Ukrayna sınırları dışında da vurabileceklerini söyledi.
 
- Rus Ortodoks Kilisesi iki haftalığına teslim aldığı Troitsa (Teslis) ikonasının bir ay daha Kurtarıcı Mesih Kilisesi'nde sergileneceğini açıkladı.
 
- Avustralya, Canberra şehrinde Rusya'nın yeni bir büyükelçilik binası inşa etmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Yetkililer bina için seçilen alanın parlamentoya çok yakın olduğunu, bunun da casusluk ve güvenlik riski doğurduğunu belirtiyor. ABD ve Türkiye büyükelçilikleri aynı bölgede bulunuyor.
 
Vladmir Putin St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından soru-cevap kısmına geçildi. Bu kısımda devlet başkanına Zelenskiy'e neden "Nazi" dediği soruldu. Putin cevaben "Çocukluğumdan beri çok sayıda Yahudi arkadaşım var. Onlar Zelenskiy'nin Yahudi olmadığını, Yahudi halkının yüz karası olduğunu söylüyorlar," ifadelerini kullandı. Putin'in ifadeleri salonda bulunanlar tarafından alkışlandı.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Güney Afrika Cumhuriyeti lideri Cyril Ramaphosa'nın başkanlık ettiği Afrika barış heyeti Kiev'e geldi. Ramaphosa ve heyet üyeleri gün içerisinde Vladmir Zelenskiy ile bir araya gelecek. Ramaphosa ve diğer devlet başkanlarının Kiev'den sonra St. Petersburg'a giderek Putin'le görüşmesi bekleniyor.
 
Öte yandan Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Vladimir Putin'in Ukrayna'daki çatışmanın çözümü için yapılacak bütün girişimlere destek verdiğini söyledi.
 
- Afrika heyetinin Kiev'e ulaştığı saatlerde şehre füze saldırısı düzenlendi. Belediye Başkanı Vitali Kliçko şehirde patlama yaşandığını açıkladı. Ukrayna'da 10 bölgede daha hava saldırısı alarmı verildi.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Uluslararası Ekonomi Forumu'na ev sahipliği yapan St. Petersburg'da güvenlik önlemleri nedeniyle iletişimde bazı aksamalar yaşanabileceğini açıkladı. Rus basını Putin'in ziyareti nedeniyle forum alanında cep telefonu iletişiminin elektronik yöntemlerle engellendiğini yazmıştı. Peskov, "Wi-Fi kullanın, sorun kalmaz," şeklinde konuştu.
 
- Rusya Çalışma Bakanlığı Ukrayna'daki özel askeri operasyona katıldıktan sonra "veteran", yani gazi ünvanını alan asker sayısının 133 binin üzerinde olduğunu açıkladı.
 
- Herson'da Rusya'ya bağlı yönetim Kahovka Barajı'nın yıkılması nedeniyle sel sularına kapılıp hayatını kaybedenlerin sayısının 25'e yükseldiğini açıkladı. 17 kişi ise kayıp. 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- The Washington Post gazetesi, kış bastırmadan başarı elde etmek isteyen Kiev yönetiminin karşı taarruzu erteleme şansının olmadığını yazdı. Üst düzey yetkililere dayandırılan habere göre Ukrayna bu sayede Batılı müttefiklerine Rusya'nın karşısında durabileceğini ispatlama arzusunda. Gazeteye konuşan Ukraynalı yetkililer taarruz neticesinde çok sayıda asker ve araç kaybetmek durumunda kalacaklarının farkında olduklarını söyledi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Ukrayna'nın karşı taarruzunun 4 Haziranda başladığını söylemişti. Batılı gözlemciler ise Ukrayna ordusunun asıl rezervleri henüz sahaya sürmediği iddiasında.
 
- İsrail medyası biri Avrupa'da olmak üzere iki ülkenin Merkava II ve III model tanklardan 200 adet satın almak için İsrail hükümetiyle görüşme halinde olduğunu yazıyor. Anlaşmanın gerçekleşmesi halinde İsrail Merkava tankları ilk kez ihraç etmiş olacak. Tanklara Ukrayna'ya verilmek üzere ABD'nin yanı sıra NATO üyesi bir Avrupa devletinin talip olduğu tahmin ediliyor. Merkava III model tanklar 1990'larda kullanıma girmişti. Tankın Merkava IV adında yeni bir modeli daha bulunuyor.
 
- Rusya Devlet Başkan Yarımdıcısı Maksim Oreşkin, dost ülkelere petrol fiyatlarında sağladıkları indirimleri azaltacaklarını söyledi. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nda konuşan Oreşkin ayrıca indirimlerin iddia edildiği kadar yüksek olmadığını, fakat yine de bunları düşüreceklerini dile getiriyor.
 
- Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov Türkiye'yle sıkı ekonomik işbirliğini sürdüreceklerini açıkladı. St. Petersburg Ekonomi Forumu'nda konuşan Siluanov "Türkiye ticari ve ekonomik ortağımız. Rusya'nın yanı sıra dünya genelinde uygulanmaya çalışılan ekonomik sınırlamalara karşı durduğunu gösterdi," ifadelerini kullandı.
 
- NATO Genel Sektereti Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın basitleştirilmiş bir prosedür izlenerek NATO'ya üye olması fikrine ABD'nin onay verdiğini açıkladı. Moskova Ukrayna'nın NATO'ya üyeliğine karşı çıkıyor.
 
- Novosibirsk'te bir yük treninin 5 vagonu raydan çıktı. Kommersant kazanın nedeninin henüz bilinmediğini yazdı. Habere göre vagonlar kömür taşıyordu.
 
- Kazakistan Devlet Başkanı Kasım-Jomart Tokayev, Rusya büyükelçisi Yermek Koşerbayev'i görevden aldı. Koşerbayev'in ülkenin doğusunda bir idari göreve atandığı öğrenildi. 
 
15 Haziran Perşembe
 
GECE BÜLTENİ
 
- Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için müzakerelerde arabuluculuk yapmaya çalışan Afrika ülkelerinin barış planının bazı ayrıntıları medyaya yansıdı. Reuters'in haberine göre  Afrikalı cumhurbaşkanları, "güven tedbiri" olarak bir yandan Rus birliklerinin geri çekilmesini, diğer yandan yaptırımların hafifletilmesini teklif etmeyi planlıyor. Taslak belgeye göre, Afrikalı liderlerin önerdikleri  diğer "güven tedbirleri" arasında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Vladimir Putin'in savaş suçları suçlamasıyla tutuklama emrinin askıya alınması ve Belarus'daki Rus taktik nükleer silahlarının geri çekilmesi de yer alıyor. Afrika arabuluculuk misyonuna Güney Afrika, Senegal, Mısır, Zambiya ve Komor Adaları cumhurbaşkanları katıldı. Mısır ise heyete dahil olmadı. Bugün Varşova'da Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ile bir araya gelen Afrika heyeti, plana göre Cuma günü Kiev'e vararak Vladimir Zelenskiy ile görüşecek, cumartesi günü St. Petersburg'da Vladimir Putin ile buluşacak. 
 
- Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Andrey Belousov, son günlerde düşüşünü sürdüren ruble için yorum yaptı, “Bir sorun görmüyoruz. Dolar için bizim açımızdan konforlu bölge 80-90 ruble arası. Hem bütçe hem de ihracatçı ve ithalatçılar için bu aralık normal" dedi. Yılbaşından bu yana ruble, dolar ve euro karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti. Perşembe akşamı dolar 83,75, euro ise 91,58 rubleden işlem görüyordu.
 
- Zelenskiy, Amerikan televizyon kanalı NBC'ye verdiği demeçte, cephe hattındaki Ukrayna birliklerinin Rus kuvvetlerinin çok sert direnişiyle karşı karşıya olduğunu kabul etti. "Kremlin'in bu çatışmayı kaybetmesi halinde nihayetinde  savaşı kaybedeceğine inandığını" söyleyen Zelenskiy,  "cephe hatlarından gelen haberlerin genel olarak olumlu ama durumun çok zor" olduğunu söyledi. Kiev'e devam eden Amerikan askeri desteğini sorgulayan Cumhuriyetçi başkan adayları Donald Trump ve Florida Valisi Ron DeSantis'e de yanıt veren Zelenskiy, "Ülkemizin yenilgisi daha sonra Moskova ile daha geniş bir çatışma, yeni savaşlar anlamına gelecektir" dedi. 
 
- Rosstat, tüketici fiyatlarının yılbaşından bu yana yüzde 2,58 arttığını açıkladı. Buna göre 6-13 Haziran döneminde haftalık enflasyon artışı bir hafta önceki yüzde 0,21'den yüzde 0,05'e indi.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Kiev'in müttefiklerinin yaklaşık 60 bin Ukrayna askerini eğittiğini ve 6 binden fazlasının şu anda üç kıtada 33 ülkede eğitim gördüğünü açıkladı.
 
-  Zelenskiy'nin başdanışmanı Podolyak, çatışmaların 2024'ten önce sona ereceğini söyledi.
 
- Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'ya 14 Leopard 2 tankı tedarik etmek için bir anlaşma imzaladı.
 
- ABD, İngiltere, Hollanda ve Danimarka yayınladıkları ortak bildiride Ukrayna'ya hava savunma sistemleri için yüzlerce kısa ve orta menzilli füze tedarik edeceklerini açıkladılar.
 
- RIA Novosti ajansı, Ukrayna askeri isthbarat başkanı Budanov'un, 29 Mayıs'ta Kiev'e düzenlenen bir saldırı sırasında ağır yaralandığını, şu anda Berlin'de tedavi gördüğünü iddia etti.
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, St. Petersburg Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türk Akımı doğal gaz boru hattının Avrupa'ya güvenilir gaz tedariki sağladığını belirterek, "Bu nedenle Avrupa'nın ortak sorumluluğunun kritik altyapısını korumak olduğunu düşünüyorum" dedi.
 
- Uluslararası Atome Enerjisi Kurumu IAEA Başkanı Grossi, Zaporojye nükleer santralindeki durumun ciddi sayılabileceğini, ancak soğutma için su seviyesinin yeterli  olduğunu söyledi.
 
- Zelenskiy, İsviçre parlamentosuna hitaben yaptığı canlı video konuşmasında, reeksport yoluyla silah ihracatına etmesine izin verilmesinin Ukrayna için hayati önem taşıdığını söyledi. İsviçre bu konuda adım atmıyor.
 
- Moskova Borsası endeksi 5 Nisan 2022'den bu yana ilk kez 2800 puanın üzerine çıktı. Endeks yüzde 1,29 artışla 2800,95 puanı gördü.
 
- Avrupa'da doğalgaz fiyatları, Hollanda'nın Groningen gaz üretim sahasını 1 Ekim itibarıyla kapatacağına ilişkin haberler ve kıtada etkisini gösteren sıcak hava dalgasının gaz talebini artırarak arz güvenliğini etkileyeceği endişesiyle yükselişe geçti. Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de, bugün temmuz vadeli kontratlarda megavatsaat başı 37.7 euro'dan açılan fiyatlar, gün içerisinde 49.5 euro'ya çıkarak yüzde 30'dan fazla artış gösterdi. (Sputnik)
 
SON HABER
 
- Başkan Putin'in dış politikadan sorumlu yardımcısı Yuri Uşakov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel davetiyle Başkan Putin'in Türkye'yi ziyaret etmeyi planladığını açıkladı. İnterfaks'ın haberine göre Uşakov, ancak kesin ziyaret tarihinin henüz ele alınmadığını bildirdi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya yeniden özelleştirmeyi tartışıyor. Merkez Bankası Başkanı Nabiullina ve Putin'in yardımcısı Oreşkin, yeni özelleştirmede Rusya'nın stratejik çıkarları için bir tehdit görmediklerini belirterek destek açıkladı. St. Petersburg Ekonomik Forumu'nda konuşan Nabiulilna, "devletin verimsiz kullanılan varlıklardan kurtulması gerektiğini, özelleştirmenin Rus ekonomisi üzerinde olumlu bir etkisi olacağını ve kilit sorunun devletin geliri değil, özel iş ve girişimin geliştirilmesi olduğunu" söyledi. Oreşkin ise "büyük ölçekli özelleştirme değil, devletin yararına ve devlet tarafından verimsiz bir şekilde kullanılan varlıklardan çıkış içeren özelleştirmeyi” desteklediğini söyledi.  Ekonomik Kalkınma Bakanı Reşetnikov, devletin düzgün kullanılmayan çok sayıda varlığa sahip olduğunu ve buradaki işletmeleri özelleşrmenin yeni fırsatlar yaratacağını söyledi.
 
Diğer yandan Financial Times, Kremlin'in hükümete gizli bir kararname göndererek devlete Batılı şirketlerin varlıklarını "büyük bir indirimle" geri satın alma önceliği veren bir yasa taslağı hazırlanmasını istediğini iddia etti. Gazeteye göre, bu şekilde bir "devletleştirme" programı uygulanması ve  gelecekte, bu tür varlıkların karlı fiyatardan yeniden satılması hedeflenecek.
 
- Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya'nın Türkiye'yle yakın ekonomik işbirliğine devam edeceğini söyledi. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu 2023'te (SPIEF 2023) açıklama yapan Siluanov, Türkiye'yle işbirliğinin perspektifine dair değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin ticari ve ekonomik ortağı olduğunu anımsatan Siluanov, "Türkiye'nin sadece ülkemize yönelik olarak değil tüm dünyada uygulanan ekonomik kısıtlamalara karşı ne kadar mücadeleci olduğunu gördük. Türkiye'yle yakın bağlarımız var ve bunun gelecekte de devam edeceğine eminim" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTB'nin Başkan Yardımcısı Anatoliy Peçatnikov, yıl sonuna kadar Türkiye ve Hindistan'a para transferlerini başlatmayı planladıklarını açıkladı. Peçatnikov, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamında gazetecilere yaptığı açıklamada, sınır ötesi para transferlerinin hızla arttığını ve artmaya devam edeceğini belirtti. Ülkeler arasında mali iletişimi basitleştirmek için gerekli altyapı çalışmalarını hazırlamaya devam ettiklerini vurgulayan Peçatnikov, "Bu alanda Türkiye ve Hindistan, ortaklık kurduğumuz ve turist akışının bulunduğu ülkeler olarak kilit ülke konumundalar" dedi. Perakende müşterilerin VTB ile 11 ülkeye para transferi yapabildiklerini aktaran Peçatnikov, "Yıl sonuna kadar bu ülkelerin sayısını Türkiye ve Hindistan dahil olmak üzere 2.5 kat artırmayı planlıyoruz" ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya Adalet Bakanlığı, Yekaterinburg'daki Yeltsin Merkezi hakkında soruşturma başlattıklarını açıkladı. Bakanlık yetkilileri merkezin "yabancı ajanı" olup olmadığının araştırılacağını söyledi. Geçtiğmiz yıl Rus sinema yönetmeni Nikita Mihalkov Yeltsin Merkezi'nin şimdiye kadar yabancı ajan ilan edilmemiş olmasına hayret ettiğini söylemişti.
 
- Avrupa'da doğal gazın bin m3 fiyatı 500 dolara yaklaştı. Kommersant gazetesi fiyatın bir günde yüzde 16 arttığını yazıyor. Gaz fiyatı 2023 başından itibaren inişe geçmişti.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Ukraynalı pilotların F-16 uçaklarıyla eğitimine başlandığını söyledi. Ramstein toplantısı öncesinde konuşan Stoltenberg pilotlar hazır olur olmaz uçakların Ukrayna ordusuna teslim edilmesini beklediğini belirtiyor.
 
Öte yandan 50 ülkenin katıldığı Ramstein toplantılarının 13. ayağı başladı. Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde düzenlenen toplantılar Batılı ülkelerin Ukrayna'ya yapılacak askeri yardımları ele alıyor.
 
- Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina planlı ekonomiye dönüşün riskli olduğunu söyledi. Nabiullina merkezden yönetilen ekonomilerde özel inisiyatifin tamamen ortadan kalkma riski bulunduğunu dile getiriyor. Ancak Nabiullina Rusya'da pazar ekonomisinin olduğunu ve planlı ekonomiye dönüşü olası görmediğini sözlerine ekliyor.
 
- Çekya Başkanı Petr Pavel, istihbarat servislerinin Rusya'nın politikalarını onaylamadığı için Batılı ülkelere giden Rusya vatandaşlarını ayrıntılı bir biçimde incelemeye tabi tutmasını "savaşın bedeli" sözleriyle niteledi. RBC gazetesi Pavel'in 2. Dünya Savaşı sırasında ABD'nin Japon kökenli vatandaşlarını kamplarda toplamasını örnek gösterdiğini aktarıyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Kırım'ın başı Sergey Aksyonov dün gece yarımadanın üzerinde 9 insansız hava aracını etkisiz hale getirdiklerini duyurdu. Aksyonov dronlardan 6'sının hava savunma sistemleriyle vurulduğunu, 3 dronun da elektronik yöntemlerle hedeflerinden saptırıldığını söyledi.
 
Öte yandan önceki gün füzelerin hedefi olan Odessa ve Krivoy Rog'da dün gece de hava saldırısı alarmı verildi. Ukrayna basını iki şehirde patlama seslerinin işitildiğini yazıyor.
 
- Pentagon yönetimi "Rusya tehdidi" nedeniyle yakın doğu bölgesine F-22 Raptor uçakları sevk edildiğini açıkladı. Pentagon mart ayında da Rus uçaklarının düzenli olarak Amerika'nın Suriye'deki üslerinin üzerinden uçtuğunu duyurmuştu.
 
- Rusya'nın kontrolündeki Dinyeper'in güney kıyısındaki bölgelerde Kahovka Barajı'nın yıkılmasından sonra tahliye edilen insan sayısının 7 bin 500'ü geçtiği açıklandı.
 
- Rus bankası VTB yıl sonundan önce aralarında Türkiye ve Hindistan'ın da bulunduğu bir dizi ülkeye para havale hizmeti vermeye başlayacağını duyurdu. St. Petersburg Ekonomi Forumu'nda konuşan başkan yardımcısı Anatoli Peçatnikov böylece havale hizmeti yapılabilecek ülke sayısının 11'den 25'e çıkacağını söyledi.
 
- Japonya mayıs ayında Rusya'dan gerçekleştirdiği sıvılaştırılmış doğal gaz ithalarını yüzde 9,1 arttırdı. Tass ajansı uzak doğu ülkesinin Rusya'dan gerçekleştirdiği tüm ithalatın yüzde 59'unun doğal gaza ait olduğunu yazdı.
 
- Rusya'nın İrkutsk Vilayeti'ne bağlı Bratsk şehrinde yedikleri şaurmadan zehirlenenlerin sayısı 60'a yükseldi. Kommersant 29 kişinin hastaneye kaldırıldığını, bu esnada kafe sahibinin de gözaltına alındığını aktarıyor.
 
14 Haziran Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna ordusunun karşı saldırıya başladığı 4 Haziran'dan bu yana yaklaşık 7 bin 500 askerini kaybettiğini belirtti. Ukrayna ordusunun yaklaşık 10 günlük süre zarfında Güney Donetsk, Zaporojye ve Donetsk yönlerinde başarısız saldırı girişimlerinde bulunduğunu anlatan Konaşenkov, Ukrayna topraklarının derinliklerinde yüksek hassasiyetli silahlar ve hava araçları kullanılarak imha edilenler hariç olmak üzere yaklaşık 7 bin 500 Ukraynalı askerin ölü ve yaralı olarak ele geçirildiğini söyledi. (Sputnik)
 
- Financial Times'a göre NATO liderleri, ittifaka dahil olan tüm ülkeleri tatmin edecek yeni bir genel sekreter adayı üzerinde anlaşamıyorlar. Bu durumda bir uzlaşma olarak, mevcut genel sekreter  Jens Stoltenberg'in yetkilerinin bir süreliğine genişletilmesi önerisi kabul görüyor. İttifak ülkelerinden birinin dışişleri bakanı gazeteye "Stoltenberg istisnai bir genel sekreterdi ve şimdi gemiyi sallamak için bir neden göremiyorum" dedi. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ve İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallis son zamanlarda en olası adaylar olarak öne çıkmış ama genel destek bulamamıştı.
 
- Alman makamları, Rusya'nın "barış ve güvenliğe yönelik ana tehdit" olarak nitelndiği ilk Ulusal Güvenlik Stratejisini yayınladı. 40 sayfalık belgede Moskova'nın "AB ve NATO'yu zayıflatmak için Avrupa'daki demokratik toplumları istikrarsızlaştırmaya çalıştığı" iddia edildi. 
 
-  Rusya Maliye Bakanlığı, "düşman" sayılan ülkelerle vergi anlaşmalarını iptal etmek için Kremlin'e teklif gönderdi.
 
-  Devlet Duması, askerlik yaşının alt sınırının kademeli olarak 21'e, üst sınırının 30 yıla çıkarılmasına ilişkin bir yasa tasarısını ilk okumada kabul etti.
 
- Merkez Bankası perşembe günü için resmi kuru açıkladı: ABD doları 84,32 ruble, euro 91,07 ruble.
 
- The Financial Times'ın haberine göre ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya, Ukrayna'ya yardım konusundaki mevcut anlaşmaları resmileştirecek ve Kiev'e uzun vadeli mali ve askeri destek vaad edecek bir deklarasyon üzerinde çalışıyor.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Kremlin’de Küba Başbakanı Manuel Marrero Cruz’u kabul etti. Putin, görüşmede, Küba’yla enerji alanındaki işbirliğini geliştirme ve Havana’ya yasadışı yaptırımları aşmakta yardımcı olma planlarını duyurdu.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Kremlin’de Küba Başbakanı Manuel Marrero Cruz’u kabul etti. Putin, görüşmede, Küba’yla enerji alanındaki işbirliğini geliştirme ve Havana’ya yasadışı yaptırımları aşmakta yardımcı olma planlarını duyurdu.
 
- Başkan Putin'den gelen çağrıya rağmen Yevgeni Prigojin, Wagner'in sosyal garantiler almak için Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamayacağını söyledi.
 
- Putin, ülkedeki insansız sistemlerin geliştirilmesine dönük çabalar kapsamında insansız hava araçlarının (İHA) Rusya'nın ortak hava sahasına entegre edilmesi talimatı verdi.
 
SON HABER
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Lukaşenko'dan gelen İstanbul anlaşması iddiasını yalanladı. Kırım'ın Rusya'nın bir bölgesi olduğunu belirten Peskov, Moskova'nın Kiev ile yarımadanın “kiralanması” için pazarlık yapmadığını söyledi. İddianın doğruluğunu sorulması üzerine Peskov, "Hayır değil.  Kırım, Rusya Federasyonu'nun ayrılmaz bir parçasıdır, Rusya'nın bir bölgesidir" dedi. (RBC)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Mart 2022'de İstanbul'da yapılan görüşmelerde Rusya ve Ukrayna heyetlerinin Kırım'ın kiralama şartlarını görüştüklerini açıkladı. Lukaşenko, iki ülke resmi heyetleri arasındaki barış antlaşması taslağını şahsen gördüğümü, ancak Kiev'in daha sonra bu fikirden vazgeçtiğini söyledi.
 
Lukaşenko, "“Putin bana heyetler tarafından paraflanmış bir belge verdi.  Doğuda Donbass'ta, hatta Kırım'da bile bir tür uzun vadeli kiralama vardı... Normal bir anlaşmaydı. Keşke şimdi olsaydı, ama artık zaten imkansız. Şimdi zaten oralar Anayasaya göre Rusya'nın toprakları. Ama normal bir plan vardı ve dışişleri bakanlıklarının paraf atacağı ve ardından devlet başkanlarının karar verip imzalayabieceği iyi bir süreçti ama onlar (Kiev) bundan vazgeçti” dedi. (Kommersant)
 
Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler, Şubat 2022'de özel harekatın başlamasından kısa bir süre sonra 29 Mart'ta İstanbul'da Rusya, Ukrayna ve Türkiye Dışişleri Bakanlarının katılımıyla  zirveye ulaşmış, ancak sonuçsuz kalmıştı. 
 
- Moskova Borsası'nda dolar kuru 4 Nisandan bu yana ilk kez 85 rublenin üzerini gördü. Kommersant gazetesi günlük değer artışını yüzde 0,86 olarak aktardı. Euro da yüzde 0,65 değer kazanarak 91,53 rubleyi gördü.
 
- Rusya'nın Kahire Büyükelçisi Georgiy Borisenko Mısır'ın BRICS'e katılmak için başvuruda bulunduğunu söyledi. Borisenko ayrıca Kuzey Afrika ülkesinin Rusya ile ticarette dolar ve euro dışındaki para birimlerinin kullanılması fikrine de ilgi gösterdiğini belirtiyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı 10 yeni gönüllü birlikle daha sözleşme imzalandığını açıkladı. Dün askeri bloggerlarla bir araya gelen Vladimir Putin bütün gönüllü birliklerin sözleşme imzalayarak ordunun kontrolü altına girmesini istediklerini söylemişti. Wagner grubu ise sözleşme imzalamayı reddediyor.
 
- Aleksey Navalnıy'nın kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın eski Ufa temsilcisi Liliya Çanışeva 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Çanışeva "aşırılık yanlısı" olma suçlamasıyla yargılanıyordu.
 
Öte yandan polis aracına molotof kokteyli attığı suçlamasıyla yargılanan Moskovalı şair Vitali Koltsov 6,5 yıl hapis cezası aldı.
 
- The Wall Street Journal gazetesi Polonya'nın bir sonraki NATO genel sekreterinin Doğu Avrupa'dan çıkmasını istediğini yazdı. Gazeteye konuşan diplomatik kaynaklar Polonya'nın Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'in bir sonraki genel sekreter olmasına karşı çıktığını belirtiyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Belarus lideri Lukaşenko, Rossiya 1 televizyonuna yaptığı açıklamada, “Rusya’dan roketler ve bombalar aldık. Bomba, Hiroşima ve Nagazaki’den üç kat daha şiddetli. Bir bomba üç kat daha şiddetli. Bu, neredeyse bir milyon kişi hemen ölecek demek. Tanrı bu silahı kullanmaktan korusun” ifadelerini kullandı. Lukaşenko, ülkesine nükleer silah yerleştirdikten sonra hedef haline gelmekten korkup korkmadığı sorusuna, “Ya şimdi neyim? Şimdi çok daha büyük hedefim. Öyle bir hedefim ki, cevap vermem zor” yanıtını verdi. Belarus lider, Rus mevkidaşı Vladimir Putin’e, Belarus yapımı Polonez hava savunma füzelerini nükleer başlıklarla donatmayı teklif ettiğini, ama Rusya için nükleer başlıklara sahip İskender füzelerini vermenin daha kolay olacağı cevabını aldığını anımsattı. (Sputnik)
 
- Rusya'nın Zaporojye'deki temsilcileri yağmur nedeniyle Ukrayna'nın taarruzunun yavaşladığını açıkladı. Bu temsilcilerden Vladimir Rogov çatışmanın şu anda karşılıklı top atışları üzerinden devam ettiğini söylüyor. Öte yandan dün yoğun yağış nedeniyle Soçi'de bir nehrin yatağından taşdığı haberleri geliyor.
 
- Odessa güne yeni patlamalarla uyandı. Ukrayna basını Harkov ve Zaporojye'de de patlamalar duyulduğunu yazıyor. Dün gerçekleşen füze saldırısında Krivoy Rog'da bir apartman dairesi isabet almıştı. Ukraynalı yetkililer çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
- Rusya'ya yeni katılan dört bölgedeki Rusya yanlısı yönetim, Merkez Seçim Kurulu'na başvurarak bölgelerde seçim düzenlenmesini istedi. Kommersant gazetesi kurulun Savunma Bakanlığı ve FSB ile iştişarenin ardından yanıt vereceğini yazıyor.
 
- Daily Telegraph gazetesi İngiltere hükümetinin Chelsea'nin satışından elde edilen paranın daha önce söz verildiği gibi Ukraynalı sığınmacılara gitmediğini yazıyor. Gazeteye konuşan İngliz yetkililer duruma gerekçe olarak Avrupa Birliği'yle yaşanan fikir ayrılığına işaret etti. Habere göre İngiltere parayı doğrudan sığınmacılara vermek istersen, Brüksel Kiev'e gitmesinde ısrarcı.
 
- Rusya'nın İrkutsk Vilayeti'ne bağlı Bratsk şehrinde 35 kişi şaurmadan zehirlendi. Yerel basın 5'i çocuk olmak üzere 11 kişinin baırsak enfeksiyonu teşhisiyle hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
 
13 Haziran Salı
 
GECE BÜLTENİ
 
- Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğunca Conrad Otel'de düzenlenen "Rusya Günü" resepsiyonunda konuşan Başkonsolos Andrey Buravov, "Bu tarih, Rusya devletinin modern tarihinin referans noktasıdır." dedi. Buravov, Rusya'nın küresel güç dengesini korumak ve çok kutuplu bir uluslararası sistem kurmaktan yana olduğunu belirterek, "Rusya, tüm insanlık adına barış ortamının sürekli olarak gelişmesi için birleştirici ve yapıcı bir misyona sahiptir." ifadelerini kullandı. Türkiye-Rusya ilişkilerine de değinen Buravov, "Türkiye Cumhuriyeti ile çok yönlü ve karşılıklı yarara dayalı ortaklığı daha da derinleştirmeye kararlıyız.” dedi. Burarov şu ifadeleri kullandı: Kolektif Batı'nın ülkemize uyguladığı eşi benzeri görülmemiş yaptırım koşullarında, Rus-Türk ilişkilerinin potansiyelini tam olarak açığa çıkarmak için Türk dostlarımızın uyguladığı dengeli politikaları takdirle karşılıyoruz" dedi. Yoğun katılımın olduğu resepsiyonda Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da kısa bir selamlama konuşması yaptı ve ikili ilişkilerin geliştirilmesine dikkat çekti. Resepsiyona diplomatik temsilciler, akademisyenler, iş ve bilim insanları katıldı. (Aydınlık)
 
- Yalova'da bir tersanede bakımı yapılan Rusya bayraklı kuru yük gemisinde yangın çıktı. itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın 6 saatlik çalışmanın ardından söndürülebildi.
 
- Alman N-TV kanalının aktardığına göre Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Berlin'in Ukrayna’ya tedarik edilen ve çatışmalarda hasar gören her tankı onarma yükümlülüğünü   -üstlenemeyeceğini, ancak Kiev'i desteklemeye ve ona Leopard tankları tedarik etmeye devam edeceğini söyledi. Pistorius, “Hasar gören her tankı yenileyemeyiz. Ancak temmuzdan itibaren daha fazla yenilenmiş Leopard 1 A5 tankı teslim etmeye devam edeceğiz. Yıl sonuna kadar bu tür 100’ü aşkın tank tedarik edeceğiz” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- ABD'li Politico gazetesi Hollanda askeri istihbaratındaki kaynaklara atıfta bulunularak, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeri Zalujni'nin küçük bir dalgıç grubunun katılımıyla Baltık Denizi'nde Kuzey Akım'a karşı düzenlenen imha operasyonu yönettiğini gösteren bir belgeye ulaşıldığını yazdı. Bugün The Wall Street Journal da, Ukrayna'nın Kuzey Akım patlamalarına karışma olasılığını gündeme getiren bir haber yayınlamıştı. Habere göre, 2022 yazında Hollanda istihbaratı, CIA'ya Ukrayna'nın gaz boru hatlarına zarar vermeyi planladığına dair bir bilgi verdi. Gazetenin kaynaklarına göre, gaz boru hatlarına saldırıdan iki hafta önce CIA, Ukraynalı yetkililerden bu tür planlardan vazgeçmelerini istedi. Almanya'ya Rus gazını taşıyan Kuzey Akım boru hattı, eylül ayında denizin altındaki boruya yapılan bombalı saldırı sonucu devre dışı kalmıştı.
 
- Akşam saatlerinde bankalar arası piyasalarda euro 90,94 rubleden, dolar 84.30 rubleden işlem gördü.
 
- Putin, Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmeyi düşündüğünü söyledi. 
 
- Başkan Putin, savaş muhabirleriyle mülakatı sırasında onlara Rus askerlerin yeniden Kiev'e kadar gitmesi gerekip gerekmediğini sordu ve bu soruya sadece kendisinin yanıt verebileceğini söyledi.
 
Putin, "Birliklerimiz Kiev'de bulundu. Birincisi, biz orada anlaştık ve bugünkü durumu barış araçlarla nasıl düzeltebileceğimize dair iyi bir anlaşma sağlandı. Ama onlar (Kiev) bunu bir kenara itti. Fakat yine de bu süre zarfında şu anda bulunduğumuz yere kadar ilerledik, yani neredeyse yüm Novorossiya ve Donetsk'in Azov Denizi'ne ve Mariupol'e uzanan önemli bir bölümü ile küçük bir istisna hariç Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin tamamı. Oraya dönmemize gerek var mı, yok mu? Neden böyle retorik bir soru soruyorum? Zira bunun bir yanıtı olmadığı aşikar, buna sadece ben kendim cevap verebilirim" dedi.
 
 
Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi'nin (GUR) merkez karargahının vurulmasını ve ülkedeki enerji tesislerinin imha edilmesini Rusya'nın kırmızı çizgilerinin geçilmesine verilen bir yanıt olduğunu belirten Putin, Moskova'nın bundan sonra da Ukrayna'daki tesisleri seçici davranarak vuracağının altını çizdi.
 
Rusya lideri, "Bundan sonra da seçici davranarak çalışacağız. Bu aptalların sivil tesisleri, konutları vurduğu gibi yapmayacağız. Yanıt vermeye seçici davranarak devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
 
Batı'nın Ukrayna'da bir anti-Rusya yarattığına ve ülkeyi NATO'ya sokmaya çalıştığına dikkat çeken Rusya lideri, Ukrayna bağımsızlık elde ettiğinde bağımsızlık bildirisinde ülkenin tarafsız statüde olacağının yazıldığını anımsattı.
 
Ukrayna'daki sorunun tam olarak bundan kaynaklandığının altını çizen Putin, "2008 yılında her şey sağlıklıyken, Kırım olayları yokken, birden NATO'ya girmek istediklerini söylediler. NATO, Bükreş'teki meşhur zirvede NATO'nun kapılarının Ukrayna'ya da açık olduğunu ilan ederek onlara kapılarını açtı. Fakat böylece NATO'nun doğuya doğru genişlemeyeceği konusunda herkesi birden aldatmakla kalmadılar, Rusça konuşan nüfusun yaşadığı tarihi topraklarımıza da yeltenmediler mi? Kesinlikle. Bizim için nelerin tehdit yaratacağını biliyorlar. Normal ilişkiler kurmaya yönelik tüm girişimlerimizde kasıtlı olarak hareket ediyorlar" dedi.
 
Batı'nın silah depolarının tamamen boşaldığını belirten Putin, bundan dolayı Batılı ülkelerin Kiev'e seyreltilmiş uranyumlu mühimmat göndermeye hazır olduğunu kaydetti.
 
Rusya'nın da çok sayıda seyreltilmiş uranyumlu mühimmat sahip olduğu uyarısında bulunan Putin, "Biz bunları kullanmıyoruz. Bunda iyi bir şey yok ancak gerekirse bunu yapacak güçteyiz. Sadece şu anda bunu yapmaya ihtiyacımız yok" diye konuştu. (Sputnik)
 
-  ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkenin Ukrayna'ya 325 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi ilan etti. 
 
-  Dnipropetrovsk makamları 13 Haziran gecesi Ukrayna'nın Krivoy Rog kentinde roket saldırısı sırasında bir konut binasında çıkan yangında 11 kişinin öldüğünü duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, saldırıların "yüksek hassasiyetli silahlarla" yapıldığını, "gsaldırının amacına ulaştığını" açıkladı.
 
SON HABER
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da gerçekleştirdikleri özel askeri operasyonla elde etmek istediklerinin değişmediğini belirtti. Putin, savaş muhabirleri ile gerçekleştirdiği mülakat sırasında, Ukrayna’da geçen seneden beri gerçekleştirdikleri özel askeri operasyonun hedeflerinin mevcut duruma göre değişebildiğini fakat esas elde etmek istediklerinin değişmediğini ifade etti. Sputnik'in haberine göre Putin, “Rusya günbegün düzenli bir biçimde Ukrayna’yı askeri güç ile silahtan arındırmakla ilgileniyor. Ukrayna’nın savunma sanayisi yakında tamamıyla tarihe karışacak” dedi. Bununla beraber Putin, Ukrayna’nın Rusya topraklarına saldırılarını sürdürmesi halinde, Rusya topraklarına erişememeleri için Ukrayna’da bir ‘sıhhi bölge’ oluşturmayı değerlendirme mecburiyetinde kalacaklarını belirtti.
 
Putin gazetecilerin sorusu üzerine bugün Rusya'da bir seferberlik ilanına ihtiyaç olmadığını söyledi. Putin, "Bu, istediğimiz hedefe bağlı. Kimileri milyonları (askere) almayı teklif ediyor" dedi. Rus lider ayrıca sıkıynetim ilanına da gerek olmadığını belirtti.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya'da euro bir buçuk ay sonra ilk kez 90 rublenin üzerine çıktı. Eurodaki günlük değer artışı yüzde 1,61. Saat 16.00'da dolar 90.51 rubleye çıkrı. Analistler rubledeki değer kaybını petrol fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra Avrupa Merkez Bankası'nın faiz arttıracağı yönündeki beklentiyle ilişkilendiriyor. Moskova Borsası'nda dolar da yüzde 1,17 değer kazandı. Öğle saatlerinde dolar 83,81 rubleden işlem gördü.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı birkaç Leopard 2 tankının yanı sıra Bradley piyade muharebe aracı ele geçirdiklerini açıkladı. Bakanlığın yayınladığı bir videoda Rus askerlerinin Leopard 2 tankı ele geçirdiği görülüyor.
 
- Kahovka Barajı'nın yıkılmasından sonra yaşanan baskın felakentinde can kayıplarının sayısı artıyor. Dinyeper'in güneyinde kalan yerleşim yerlerinde can kaybı 17'ye yükseldi.
 
- Bloomberg ajansı NATO'ya üye olabilmek için Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç'ten Ankara'nın yeni taleplerde bulunduğunu yazıyor. Ajansa konuşan Türk yetkililer İsveç'in anti-terör yasasında yaptığı değişikliklerin yeterli olmadığını ve "Türk karşıtı" protestoların önlenmesi gerektiğini söyledi.
 
- Litvanya merkezi Revolut bankası, Avrupa'da yaşayan Rusya vatandaşlarının işlemlerini bloke etmeye başladı. Forbes'a konuşan ve şu anda Fransa ve Letonya'da ikamet eden dört Rusya vatandaşı, işlem onayı için yerine getirmeleri gereken şartların ağırlaştığını söyledi. Revolut temsilcileri de gelişmeyi doğruluyor.
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Denis Manturov, ülkenin en büyük otomobil üreticisi Avtovaz'a model isimlerini Kiril alfabesiyle yazmasını önerdi. Markanın ürettiği son araç olan Lada Vesta New Generation da dahil olmak üzere bütün modellerin isimleri Latin alfabesiyle.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- RBC gazetesi dün gece Ukrayna'da Kiev, Dinyeper ve Krivoy Rog şehirlerinin füzelerin hedefi olduğunu yazdı. Haberde ülke genelinde hava saldırısı alarmı verildiği bilgisi de yer aldı. Krivoy Rog Belediye başkanı Aleksandr Vilkul 5 katlı bir konutun saldırıda isabet aldığını ve yaralılar olduğunu açıkladı.
 
Öte yandan Rusya'nın Krasnodar şehrinde bir petrol rafinerisinde yangın çıktı. Kommersant yangının nasıl başladığının henüz bilinmediğini yazıyor. Krasnodar Krayı Ukrayna'ya yakınlığı sebebiyle sık sık insansız hava araçlarının hedefi oluyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı 7 gönüllü birlikle daha kontrat imzaladı. Wagner bakanlıkla kontrat imzalamayı reddederken Çeçen Ahmat bu yönde adım atan ilk birlik olmuştu.
 
- Kısaca ICAN olarak bilinen Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Kampanya'nın koordinatörü Alicia Sanders-Zakre, ABD'nin Avrupa kıtasında 5 ülkeye 150 civarında yeni nükleer başlık yerleştirdiğini söyledi.
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov "düşeş vergisi" tabir edilen yeni tek seferlik yüksek gelir vergisi fikrinin devletten değil iş dünyasından geldiğini söyledi. Belousov şirketlerin yüksek vergi oranına tabi olmamak için tek seferlik vergi ödeme fikrini ileri sürdüğünü dile getiriyor.
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Denis Manturov, yerli malı yolcu uçağı için yeni tarih verdi. Manturov Boeing ve Airbusların yerini alacak Rus malı bir uçağın "en erken 2028'de" havalanabileceğini söyledi. Manturov konuyla ilgili bir soruya "2030'dan sonra. Bir ihtimal 2028-2030 arasında, ama kesinlikle daha önce değil." yanıtını verdi. Manturov ayrıca projede Çin'le işbirliği yapacaklarını belirtiyor. Yerli uçak geliştirme sürecindeki aksaklıklar nedeniyle Putin Manturov'u kameralar önünde azarlamıştı.
 
- St. Petersburg'daki Toyota fabrikasının Rus devlet işletmesi NAMİ'ye satışıyla ilgili yeni detaylar basına yansıdı. RBC gazetesi, Japon markanın fabrikayı geri alma opsiyonu olmadan elden çıkardığını yazıyor. Bazı Batılı şirketler jeopolitik gerilimin azalacağı yakın bir gelecekte Rusya pazarına geri dönebilmek için satış anlaşmalarında geri alma opsiyonuna yer veriyor.
 
- Rus milyarder Roman Abramoviç metalurji şirketi Nornikel'in yönetim kuruluna 2012'den bu yana ilk kez temsilci aday göstermedi. Rus metalurji devinin yüzde 4'lük hissesi Abramoviçlerin elinde.
 
12 Haziran Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna güçlerini sivil tesislere ve yerleşim yerlerine saldırı düzenleyerek askeri anlamda ne elde etmek istediğini anlamadığını belirtti. Putin’in söz konusu açıklaması, Ukrayna ordusunun Rusya topraklarındaki meskun alanlara saldırılarını sıklaştırdığı bir döneme denk geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya Günü kutlamaları sebebiyle Kremlin’de düzenlenen ödül törenindeki konuşması sırasında, Ukrayna güçlerinin Rusya topraklarında yer alan yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılara değindi. “Nereden çıkacağınızı bilemeyeceğiniz siyasi bir labirentin içine şu anda girmek istemiyorum fakat düşman güçlerinin yerleşim yerlerine saldırı düzenlemesinin sebebini asla anlayamıyorum” diyen Putin, “Ne elde etmek için? Neden? Bunun anlamı ne? Açık bir biçimde sivil tesisleri ve meskun mahalleri vuruyorlar. Buradaki maksatları ne? Bunun askeri bakımdan bir anlamı asla yok, sıfır” ifadelerini kullandı.
 
Kremlin’deki törende yer alan birinin, Ukrayna’nın, saldırılarından birinde Donetsk’teki bir travmatoloji polikliniğini vurduğunu ve merminin doğrudan ameliyat birimine isabet ettiğini anlatması üstüne de Putin şunları söyledi:
 
“Dikkatli olmanızı ve kolluk kuvvetleri ile askerlerin belirlediği güvenlik kurallarını uygulamanızı tavsiye ederim. Sizi mümkün olduğunca korumaya çalışıyorlar.”
Kiev güçleri son günlerde Rusya’nın sınırdaki yerleşim yerleri ile Ukrayna’dan referandumla ayrılıp yeni Rusya toprağı olmuş Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye’deki sivil tesisler ile meskun mahallere saldırılarını sıklaştırdı. (Sputnik)
 
- Putin, Krasnogorsk'taki Vişnevski Merkez Askeri Klinik Hastanesini ziyaret etti ve yaralı askerlerle görüştü. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Geçen gece deniz bazlı hassas silahlarla Ukrayna ordusunun rezervlerine saldırı düzenlendi. Belirlenen hedefler vuruldu. Saldırının amacına ulaşıldı” ifadesine yer verildi. Güney Donetsk cephesinde, Ukrayna ordusunun Avdeyevka ve Maryinka şehirlerindeki Rus mevzilere saldırmaya çalıştığı, ama tüm saldırıların püskürtüldüğü ifade edilirken Ukrayna ordusunun yaklaşık 140 asker kaybettiği kaydedildi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkedeki Zafer Bayramı'nı 9 Mayıs'tan 8 Mayıs'a çekmek için bir yasa imzaladı.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski İtalya başbakanlarından Silvio Berlusconi’nin hayatını kaybetmesi nedeniyle bir taziye mesajı yayınladı. Putin mesajında, Rusya’da hep İtalya ile ‘ilişkilerin güçlenmesinin ilkeli bir destekçisi’ olarak anılacağını söylediği Berlusconi’yi kendisinin de ‘gerçek bir dost’ olarak gördüğünü belirtti.
 
- Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, Rusya’nın Ulusal Günü’nü için yayınladığı mesajında iki ülke halkının, güçlü bir ülke inşa etmeye yönelik hedeflerini gerçekleştirme konusundaki ortak arzusuna uygun olarak Rusya Devlet Başkanı Putin ile 'el ele verme' sözü verdiklerini ifade etti. Kim Jong Un, Rusya’nın Ulusal Günü’nü kutlamak üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e tebrik mesajı gönderdi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonlarını savunan ve Rusya’ya 'tam destek ve dayanışma' içinde olduklarını söyleyen Kuzey Kore lideri, Putin ile 'el ele yürüyecekleri' mesajını verdi.
Kim, “Adaletin kazanacağı kesin. Rus halkı, zaferlerle dolu tarihine başarı eklemeye devam edecektir” dedi. (Sputnik)
 
- İstanbul'da bıçaklanarak öldürülen bir Rusya vatandaşı ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Adı Vyaçeslav Neçiporçuk olarak açıklanan 40 yaşındaki Rusun avukat olduğu, Türkiye'ye iş için geldiği ve aynı zamanda arkadaşlarıyla Şampiyonlar Ligi finalini izlemeye gittiği belirtildi. Mash kanalının haberine göre, maçtan sonra şirketteki arkadaşlarıyla eğlenmeye giden şahıs, sabaha doğru oteline dönerken  telefonunu gasp etmek isteyen dört kişinin saldırısında bıçaklandı. Habertürk TV'ye göre İstanbul'da Rus turiste saldıranlardan ikisi kısa sürede gözaltına alındı, diğerleri aranıyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- NATO tarihinin en büyük hava tatbikatı Air Defender 23 başladı. NATO üyesi bir ülkeye yönelik saldırıya verilecek yanıtın simülasyonunun yapılacağı Almanya'daki  tatbikatıa 25 ülkeden yaklaşık 10 bin sivil ve askeri personel katılıyor. Tatbikat, ittifak üyelerinin Rusya gibi potansiyel hasımları etkilemeyi amaçlayan bir güç gösterisi olarak değerlendiriliyor. Tatbikatta, 250'den fazla hava aracının yer alacak olması nedeniyle Avrupa’da bazı hava ulaşım seferleri kesintiye uğrayacak. NATO’ya tam üye olmak isteyen İsveç ile ittifakın müttefiki Japonya’da tatbikata katılacak ülkeler arasında yer alıyor. Tatbikata, Türkiye’den 151’inci Filo Komutanlığı'na ait 3 adet F-16 uçağı katılıyor. 12-23 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan eğitim tatbikatına en büyük katılım 2 bin personel ve 100 hava aracı ile Amerika Birleşik Devletleri'nden yapılıyor. Tatbikatla ilgili bilgi veren Alman Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ingo Gerhartz "NATO topraklarının kırmızı çizgi olduğunu ve bu toprakların her bir santimetresini korumak için hazırlıklı olduğunu gösteriyoruz." dedi. Ancak bunun örneğin Polonya ve Litvanya arasında Baltık Denizi kıyısındaki Rus toprağı Kaliningrad'a doğru uçuş yapmak anlamına gelmediğini belirten Gerhartz tatbikatın savunma amaçlı olduğunu vurguladı. (euronews)
 
- Gazprom Türkiye'ye gaz tedarikinin Türk Akımı boru hatlarında gerçekleşen tamir ve bakım işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte yeniden başladığını duyurdu.
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun açıklamasından sonra orduyla sözleşme imzalayan ilk gönüllü birlik Çeçenistanlı Ahmat oldu. Öte yandan Wagner grubunun sahibi Yevgeni Prigojin hiçbir askerlerinin orduyla sözleşme imzalamayacağını açıklamıştı.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Melnik, Almanya'dan daha fazla Leopard 2 tank istediklerini açıkladı. Melnik Alman ordusunun depolarında 300 tank bulunduğunu, ancak bugüne kadar Ukrayna'ya verilen tank sayısının 18 ile sınırlı kaldığını söyledi.
 
- Amerikalı Mondelez International (Oreo, Milka, Toblerone) Rusya'ya yatırımları durdurmakla birlikte satışlara devam ediyor. Reuters ajansı İskandinav ülkelerindeki şirketlerin bu nedenle Mondelez'i boykot ederek işbirliğine son verdiğini yazdı. Ukrana Mondelez'i "Savaşın sponsorları" adını verdiği listeye dahil etmişti.
 
- Dmitri Medvedev Rusya gününde Telegram hesabında Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'na Rusya bayrağı dikilmiş bir resim paylaştı. Medvedev, resmin altına "Maydan nezalejnosti (Bağımsızlık Meydanı). Yakında Rusya Meydanı" yazdı.
 
- Rusya'nın kontrolü altındaki Mariupol'de yetkililer şehrin yeniden inşası için 3 yıla ihtiyaç olduğunu açıkladı. Mariupol özel askeri operasyonun başlangıcından sonra Rusya'nın ilk ele geçirdiği şehirlerden biri olmuştu.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya ve ABD, son br yılda "kullanıma hazır" nükleer savaş başlıklarının sayısını artırdı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) raporuna göre, ABD konuşlandırılmış savaş başlığı sayısını 1744'ten 1770'e, Rusya 1588'den 1674'e çıkardı. Toplamda, yüzde 90'ı ABD ve Rusya'ya ait yaklaşık 2 bin savaş başlığı "yüksek alarm" durumunda. Bu, silahların füzelere konulması veya stratejik hava üslerine yerleştirmek anlamına geliyor.
 
Ocak 2023'te konuşlandırılan savaş başlığı sayısında lider ülkeler:
 
ABD - 1770 (Ocak 2022'de 1744' idi)
Rusya - 1674 (1588)
Fransa - 280 (280)
İngiltere - 120 (120).
 
Rusya, depolanan toplam nükleer savaş başlığı sayısında 2815'e karşı 1938 ile ABD'yi bırakıyor. ABD'de konuşlandırılan ve depolanan toplam savaş başlığı sayısı 3708 olarak değişmedi. Rusya'da bu rakam 4 bin 477'den 4 bin 489'a yükseldi.
 
Toplamda, dünyadaki füzelere ve uçaklara yaklaşık 3844 savaş başlığı yerleştirildi. Dokuz nükleer güç ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, İsrail, Hindistan, Çin, Kuzey Kore, Pakistan  nükleer cephaneliklerini modernize etmeye devam ediyor. Rusya ve ABD, tüm nükleer silahların yüzde 90'ına sahip. 
 
- Ukrayna lideri Vladimir Zelensiy Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Kahovka Barajı'nın yıkılmasıyla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı. Öte yandan Kommersant gazetesi Rusya'nın kontrolünde bulunan Dinyeper'in güney kıyılarında felaketten bu yana 7 binin üstünde insanın bölgeden tahliye edildiğini, 77 kişinin de hastaneye kaldırıldığını yazıyor.
 
- Japonya Başbakanı Fumio Kisida, Ukrayna'nın Çin'in "nükleer şemsiyesiyle" korunduğu görüşünde. Kisida iki ülkenin 2013 yılında imzaladığı işbirliği anlaşmasının nükleer korumayı da içerdiğini iddia etti. 2013'te dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping karşılıklı bir anlaşma imzalamış, Pekin yönetimi nükleer saldırı tehdidi durumunda Kiev'e "nükleer güvenlik garantisi" sağlayacağını söylemişti.
 
- Rusya'yla Birlikteyiz hareketinin temsilcisi Vladimir Rogov Melitopol şehrinde gece saatlerinde yeni patlamalar işitildiğini açıkladı. Ukrayna karşı taarruzun başlangıcından bu yana uzun menzilli hassas güdüm füzeleriyle Rusya'nın kontrolü altındaki bölgelerde bulunan bazı tesisleri hedef alıyor.
 
- Ukrayna yönetimi Kiev Mağaralar Manastırı'nda İvan Mazepa adına yeni bir müze açılacağını açıkladı. 1687 ile 1708 arasında Kazak Hetmanlığı yapan Mazepa Rus ortodoks kilisesi tarafından aforoz edilmişti.
 
- Guy Ritchie'nin son filmi The Covenant Rusya'da bu haftasonu da gişenin lideri oldu. Rusya'da Perevodçik (Çevirmen) adıyla gösterilen film, Afganistan'da savaşan bir Amerikan askerinin birlikte görev yaptıkları Afgan çevirmeni ve ailesini kurtarmak için ülkeye geri dönmesini anlatıyor.
 
11 Haziran Pazar
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'le yürütülen müzakereler sonucunda 94 Rus askerin esaretten kurtularak ülkelerine döndüğünü açıkladı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak da, mübadele sonucunda 95 Ukrayna askerinin ülkeye geri döndüğünü söyledi.
 
- Zelenskiy'nin başdanışmanı Mihail Podolyak, Brezilya, Endonezya ve Afrika ülkelerinin Rusya ile müzakereler öngören ateşkes girişimlerini reddetti. Telegram kanalında açıklama yapan Podolyak, bu tür müzakereleri "Ukrayna ve Avrupa için anlamsız, tehlikeli ve ölümcül" olarak nitelendirdi.
 
-  Ukrayna makamlarına göre, Kakovka hidroelektrik santralinin yıkılması ve tatlı suyun kontrolsüz salıverilmesi nedeniyle Karadeniz'in tuzluluk oranı Odessa yakınlarında üç kat azaldı.
 
-   BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Kahovka hidroelektrik santralinin yıkılması nedeniyle 700 bin Ukraynalının içme suyuna erişimini kaybettiğini söyledi.
 
- Ukrayna özel askeri harekatı sırasında düzenlenen referandumla Rusya Federasyonu topraklarına bağlanan Herson Bölgesi'nin Vali Vekili Vladimir Saldo, Rusça, Ukraynaca ve Kırım Tatar dilinin resmi dil olarak tanınmasını öngören kararnameyi imzaladı. Böylece Rusça, Ukraynaca ve Kırım Tatar diline bölgede resmi dil statüsü verildi. (Sputnik)
 
SON HABER
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna güçlerinin Rusya Karadeniz Filosu'na ait 'Priazovye' gemisine saldırı girişiminde bulunduğunu ancak başarısız olduğunu açıkladı. 24 Mayıs'ta Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesinde TürkAkım ve Mavi Akım doğalgaz boru hatlarını koruyan Rus İvan Hurs gemisine saldırı girişiminde bulunan Ukrayna ordusu, bu kez söz konusu hatların güvenliğinin sağlanmasında görev alan 'Priazovye' gemisine saldırı girişimi düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı, "Bugün Moskova saatiyle (Türkiye saati ile aynı) 01:30 sularında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından 6 insansız sürat botuyla Karadeniz'in güneydoğusunda TürkAkım ve Mavi Akım doğalgaz boru hatlarının uzandığı güzergahlarda durum kontrol ve güvenlik temin görevlerini yerine getiren Karadeniz Filosu'nun 'Priazovye' gemisine başarısız saldırı girişimi düzenlendi" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna ordusunun Artyomovsk (Bahmut) şehri çevresindeki beş köydeki Rus ordu mevzilerine saldırılarının püskürtüldüğünü belirterek, “Düşmanın savunmamızı delme girişimleri önlendi” dedi. Saldırılar sonucu Ukrayna ordusunun yaklaşık 230 asker, iki zırhlı savaş aracı, beş otomobil, iki adet D-30 obüsü kaybettiği kaydedildi. Sputnik'in haberine göre, Ukrayna ordusunun Güney Donetsk ve Zaporojye cephelerindeki taarruz girişimlerinin de başarısız olduğunu dile getiren Konaşenkov’un sözlerine göre, bu cephelerde Ukrayna ordusunun son bir gün içerisindeki kayıpları yaklaşık 300 asker, dördü Leopard toplam 9 tank, ABD yapımı Bradley dahil 11 piyade savaş araçları, 14 zırhlı savaş aracı, 6 otomobil, Fransa yapımı Cezar kundağı motorlu topçu sistemi olarak gerçekleşti.
 
-  The New York Times, şu görüşün Amerikalı ve Avrupalı ​​yetkililer tarafından paylaşıldığını yazdı: "Ukrayna ordusu, Rus ordusunu topraklarından tamamen çıkaramayacak ve 24 Şubat 2022'deki sınırlara ulaşamayacak." Gazeteye göre yetkililer özel görüşmelerde bu görüşü açıklıyor, ancak Ukrayna karşı saldırısının başarısına ilişkin retorik açıklamalara devam ediyor.
 
- CNN, Ukraynalı komutanlardan birine atıfta bulunarak, Ukrayna kuvvetlerinin Zaporojye bölgesindeki çatışmaların tırmandığını, ancak tam teşekküllü bir karşı saldırıdan henüz söz edilmediğini duyurdu.  
 
- Zelensky'nin ofisinin başkan yardımcısı Igor Jovkva , 20 NATO ülkesinin Ukrayna'nın ittifaka katılımına desteklerini resmileştirdiğini söyledi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau da dün Kiev ziyareti sırasında Ukrayna'nın "şartlar elverdiğinde üyeliğini destekleyeceklerine dair taahhütte bulunan" bir bildirgeye imza attı.
 
- Rus topçu birlikleri, Donetsk yakınlarındaki Pervomayskoye köyünde Ukrayna ordusuna ait bazı kışlaları aynı anda vurdu. perasyonu Urallardan bölgeye sevk edilem Güney Kuvvetler Grubu ordusu gerçekleştirdi. (M. Komsomolets)
 
- Rusya'nın Kaluga bölgesinde  ormanlık alana iki insnasız hava aracı düştü. Herhangi bir kayıp rapor edilmedi. 
 
- Rusya'nın Belgorod bölgesinde 15 yük vagonu raydan çıktı. Vali Vyaçeslav Gladkov, Alekseevsky kentsel bölgesinde yaşanan olayın ardından tren seferlerinin normale döndüğünü duyurdu. Şubat ayında, Belgorod'da demiryolunda bir sabotaj girişimi nedeniyle iki kişi 3,5 yıl hapis cezası almıştı. 
 
- NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, ittifak içinde şu anda Ukrayna’nın üyeliği konusunda fikir birliğinin olmadığını belirtti. Geoana, YouTube’daki DCNews kanalına açıklamasında, “Halihazırda NATO içinde, Ukrayna’nın katılımı konusunda fikir birliği yok. Bence Zelenskiy de bunu anlıyor. Böylesine büyük ve karmaşık bir savaşın sürüp gittiği bir zamanda, Ukrayna’nın NATO’ya katılım gündemi ertelenmeli” diye konuştu. (Sputnik)
 
- Rusya-Asya Sanayici ve Girişimciler Birliği'nin açıklamasına göre, Çin'in Rusya'daki sıfır otomobil pazarındaki ithalat payı yüzde 75'i aştı.
 
10 Haziran Cumartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Ukrayna'da karşı saldırıya başladığını söyledi. Taarruzun hangi aşamada olduğunu belirtmeyen Zelenskiy, K,ev'de Kanada Başbakanı Justin Trudeau'yu ağırladı.  Gazeteciler,  Zelenskiy'e Putin'in "Ukrayna ordusu saldırı başlattı ama hiçbir bölgede hedeflerine ulaşmadı" şeklindeki açıklamasını hatırlattı. Zelenskiy, "Farklı cephelerdeki  komutanlarımızla her gün temas halindeyim. Durum ve herkes pozitif. Putin'e söyleyin" dedi. Zelenskiy, "Sonuçlar yakında hissedilecek. Telegram kanallarından ve Putin'den gelen mesajlara güvenmeyiz, askerlerimize güvenmeliyiz. Onlara, orduya güveniyorum” dedi.
 
Trudeau, Kanada'nın Ukrayna'ya desteğini ifade ettiği ve Kiev'in NATO'ya katılma başvurusunu desteklediği bir bildiri imzaladı.
 
- Kanada Başbakanı Justin Trudeau ayrıca,  Kanada hükümetinin el konulan Rus An-124 nakliye uçağını Ukrayna'ya devredeceğini söyledi. Rus şirketi Volga-Dnepr'in uçağı, 2022'nin başlarında Toronto havaalanında müsadere edilmişti.
 
- Kırım yönetimi başkanı Sergey Aksyonov, Ukrayna'nın Kırım'a iki balistik füzeyle saldırdığını, füzelerim havada vurulduğunu söyledi.
 
- İsveçli hijyen ürünleri üreticisi Essity, varlıklarını satabilmek için Rusya resmi makamlarından gerekli izni aldı. Şirket yıl sonuna kadar Rusya'dan ayrılacak. Şirketin ürünleri arasında Zewa tuvalet kağıdı, Libresse kadın hijyen ürünleri, Libero bebek bezleri dahil 70 marka bulunuyor. İsveçli üreticinin ülkede üç fabrikasında toplam 1300 kişi çalışıyor.  Varlıkları kimin alacağı açıklanmadı.
 
- Reuters, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in bu yıl St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'na katılmayacağı haberini geçti.
 
- Rusya'nın devlet kontrolündeki en büyük bankalarından VTB'nin yönetim kurulu başkanı Andrey Kostin, Reuters'a demecinde " VTB'nin bazı Batılı bankaların aksine hiçbir zaman uyuşturucu kartellerinin parasına sığınak olmadığını" söyledi. Kostin'e göre VTB herhangi bir kuralı ihlal etmedi, bu nedenle bankayı hedef alan yaptırımlar adil değil. 
 
 
SON HABER
 
-  Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, “Zamanı geldiğinde Putin ile tekrar konuşmayı planlıyorum” açıklamasının ardından, 7 ay sonra ilk temas ihtimali gündemde. İki iider en son 2 Araık tarihinde bir telefon görüşmesi yapmıştı. Scholz geen ay sonunda bir röportajda, Rusya'da iktidar değişikliği olması durumunda izleyeceği yol sorulduğunda "Bu tür spekülatif şeyler umurumda değil. Eninde sonunda Moskova ve Kiev'deki yetkililer bir anlaşma yapmak zorunda kalacak" demiş, Putin'in savaşın "bir tür soğuk barış" yaparak bitirilemeyeceğini anlaması gerektiğini savunarak "Adil bir barıştan bahsediyoruz ve bunun ön koşulu Rus birliklerinin geri çekilmesidir” dedi.
 
Kremlin ise, bugün yöneltilen bir soru üzerine Putin'in Scholz ile bir telefon görüşmesi planı olmadığını açıkladı. Peskov, Alman şansölyesinin Putin ile görüşme nyetine bu tepkiyi verdi. Berlin'in Moskova ile görüşme talebinde bulunup bulunmadığı sorusuna Peskov "Hayır, henüz değil" yanıtını verdi.
 
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, Scholz'un Putin ile konuşma arzusunu espri konusu yaptı ve "Scholz, Kuzey Akımları'nı kimin havaya uçurduğunu söylemeye hazır mı?" diye sordu. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
-  "Rusya ile Birlikteyiz" hareketi lideri Vladimir Rogov,  Ukrayna ordusunun bugün Zaporojye yönünde yeni bir saldırı başlattığını bildirdi.
 
- Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kiev'e geldi. Reuters, ziyaretin önceden duyurulmadığını bildirdi.
 
- Bölgenin Vali Vekili Vladimir Saldo, Herson bölgesinin baraj yıkılması sonucu sular altında kalan bölgelerindeki halka bulaşıcı hastalıklara karşı aşı yapılmaya başlandığını söyledi.
 
-  Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Rusya'ya karşı savaştığını, askeri teçhizatlarının Rusya topraklarındaki terör saldırılarında kullanıldığını ve bu ülkelerin liderlerinin ise bununla hiçbir ilgileri yokmuş gibi davrandıklarını belirtti. Volodin, “AB devletleri ülkemize karşı savaşıyor. Kiev rejimi militanlarının eline geçen askeri teçhizat ve silahlar, Rusya Federasyonu topraklarına yönelik terör saldırılarında, sivillere yönelik saldırılarda kullanılıyor. Ama aynı zamanda, Avrupa devletlerinin liderleri, sanki Zelenskiy ve ekibi bu silahları onların bilgileri dışında kullanıyormuş gibi, bununla hiçbir ilgileri yokmuş gibi davranıyorlar” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Kişisel bakım ürünleri üreticisi olan ve Zewa, Libresse ve Libero markalarının sahibi durumundaki İsveçli şirket Essity,  Rusya'daki faaliyetlerini durdurduğunu ve ülkedeki işini sattığını duyurdu.
 
- Duma Savunma Komitesi, ciddi suçlar hariç, sabıka kaydı olan vatandaşların seferberlik döneminde ve savaş zamanında bir sözleşme kapsamında askere alınmasına izin veren bir yasa tasarısının kabul edilmesini teklif etit.
 
- Zelenskiy'nin danışmanı Mihail Podolyak, "ülkesinin ancak Rusya ile çatışmanın sona ermesinden sonra NATO'ya katılabileceğini kabul ettiğini" söyledi. 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Cumayı cumartesiye bağlayan gece Rusya, Ukrayna'nın Odessa şehrindeki hedeflere büyük bir hava saldırısı düzenledi. Rus medyasına yansıyan haberlere göre  Odessa'da Ukrayna ordusunun  mühimmat deposu hedef alındı. Bölgede en az iki güçlü patlama olduğu bildirildi.
 
- Rus ordusunu yakından izleyen savaş muhabirlerinin sabah geçtikleri son Telegram mesajlarına göre, özel harekat bölgesindeki cephe hattında durumun "sabit olduğu" ve ilerleyen Ukrayna birliklerinin geri püskürtüldüğü belirtiliyor.  Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir videoya göre, İHA'lardan oluşan bir birlik,  Zaporojye bölgesinde Ukrayna konvoyunu imha etti. Bakanık açıklamasın göre, Ukrayna'nın zırhlı araçlarla başlattığı saldırı girişimi de başarısız oldu.
 
- Ukraynalı yetkililer, Kahovka hidroelektrik santralinin yıkılmasının ardından sular altında kalan bölgelerdeki su seviyelerinin düşmeye başladığını bildirdi. Cuma günü bölgedeki su seviyesi ortalama 5,38'den neredeyse 5 metreye düştü.
 
- Rusya Merkez Bankası faizleri yüzde 7,5'de sabit tutarken, Başkan Nabiullina "faizi biraz artırmaya hazır oldukları ama bu kararın bekleyebileceği" mesajın verdi. Kommersant faiz arttırımınun temmuz ayının ikinci yarısına ertelendiğini yazdı.
 
- Beyaz Saray, Rusya'nın İran ile savunma işbirliğini derinleştirdiğini ve Tahran'dan yüzlerce kamikaze savaş uçağı aldığını iddia etti. Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, insansız hava araçlarının İran'da üretildiğini, Hazar Denizi üzerinden Rusya'ya taşındığını ve ardından Ukrayna'da kullanıldığını söyledi. 
 
- Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Hollande, "Ukrayna'daki çatışmanın sonucu ABD seçimlerinin sonuçlarına bağlı" dedi. Hollande, Financial Times'a  demecinde, "Eğer Trump seçilirse şöyle diyecek: 'Burada duracağız; Ruslar aldıkları her şeyi kendilerine saklayabilirler. Savaş çok pahalıya mal oluyor, desteğimizi durduruyoruz" dedi. ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Trump'ın zaferinin "Ukrayna ve Amerika'da demokrasinin sonu olacağından korktuğunu" söylemişti. 
 
- Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacmi Ocak-Mayıs döneminde yüzde 40,7 artarak 93,8 milyar dolarr buldu.  Çin'den Rusya'ya dış satım yüzde 75,6 artarak 42,95 milyar oldu. Rusya’nın Çin’e satışları yüzde 20,4 artarak 50,85 milyar dolara çıktı.
 
9 Haziran Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, telefonda görüştü
 
-  Ukrayna'nın güneydoğusunda şiddetli çatışmaların sürdüğü ve Ukrayna ordusunun Rus savunma hattının bazı bölgelerinde "gücünü test etmeye çalıştığı" haberleri geliyor.  Rusya tarafından atanan Zaporojye bölge idaresi konseyi üyesi Vladimir Rogov, "Düşman henüz ana rezervlerini bize doğru harekete geçirmedi. Her şey daha yeni başlıyor" mesajını paylaştı. Rus kaynakları Ukrayna ordusunun kayda değer bir ilerleme kaydedemediğini bildiriyor. 
 
- ABD yönetimi, Ukrayna'ya 2,1 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketi açıkladı.
 
- Avrupa Komisyonu Üyesi Didier Reynders, Rusya'ya yönelik yaptırımların ihlaline ilişkin 230 cezai soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.
 
- Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki kavganın son perdesinde ilkinin ikincisini ABD ekonomisine zarar vermekle tehdit ettiği basına sızdı. The Washington Post gazetesi, bir Discord sunucusuna sızan gizli bir belgeye dayanarak, Riyad'ın Washington'ın arzusunun tersine ham petrol üretimini azaltma kararının ardından Biden yönetiminin Suudi kraliyetiyle ilişkileri yeniden değerlendireceğini söylemesine MbS'nin tepkisini aktardı. Buna göre Biden'ın Suudi Arabistan'ı cezalandırması halinde, ABD yönetimiyle artık muhatap olmayacağı uyarısında bulunan Veliaht Prens, ayrıca 'Washington için önemli ekonomik sonuçları olacağı' tehdidinde bulundu. (Sputnik)
 
- Estonya, aralarında Patrik Kirill'in de bulunduğu 58 Rusya vatandaşının ülkeye girişini yasakladı.
 
- Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, Rus ekonomisinin gelecek yıl kriz öncesi seviyelere döneceğini söyledi.
 
-  İzlanda, Moskova'daki büyükelçiliğinin çalışmalarını 1 Ağustos'tan itibaren askıya alma kararını duyurdu.
 
SON HABER
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna karşı taarruzunun başladığını ancak Ukrayna silahlı kuvvetlerinin cephenin hiçbir kesiminde hedeflerine ulaşamadığını söyledi. Putin Soçi'de, BDT hükümet başkanları toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Karşı saldırının başladığını kesin olarak söyleyebiliriz. Bunı stratejik rezervlerin kullanılması da kanıtlanıyor. Ancak çok büyük kayıplar veriyorlar" dedi. Diğer yandan Putin, Rusya'nın silah üretiminin hala yetersiz olduğuna da dikkat çekerek, hızla gelişen savunma sanayisinin bu sorunları çözmesini umduğunu söyledi.
 
Bu arada Sputnik'in aktardığına göre Rusya lideri Putin, dün ve önceki gün yoğun çatışmalar yaşandığını ancak düşmanın hiçbir bölgede başarı elde edemediğini, tüm girişimlerin bastırıldığını vurguladı.
 
Putin, "Karşı saldırının püskürtülüp püskürtülmediğine gelirsek, şimdiye dek tüm karşı saldırı girişimlerinin bastırıldığını söyleyebiliriz. Ukrayna ordusu, hiçbir bölgede amaç ve hedeflerine ulaşamadı. Bu tamamen açık bir durum. Ancak Kiev rejimine bağlı birliklerin saldırı potansiyeli hala daha var" ifadelerini kullandı.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya'da bir gün içinde üç şehir drone saldırısının hedefi oldu. RBC'nın aktardığına göre, sabah saatlerinde Belgorod ve Voronej'de drone saldırıları bildirilmesinin ardından, öğleden sonra da Kursk şehrinden saldırı haberi geldi. Kursk Bölge Valisi Roman Starovoyt, şehrideki bir petrol deposunun yakınına bir insansız hava aracının düştüğünü teyit etti. Vali, tesiste herhangi bir hasara veya yıkım olmadığını duyurdu. Daha önce Belgorod'da bir insansız hava aracı bir ofis binasının çatısına, Voronej'de bir apartmana çarpmış, şarapnel parçalarıyla üç kişi yaralanmıştı.
 
-  Dolar Moskova Borası'ndan 83 rubleyi aştı. Bu seviye en son 7 Nisan'da görülmüştü. Euro kuru 90 da rubleye yükseldi. Daha sonra dolar 82, euro 88 rubleye geriledi.
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Kiev'in Rus tarafıyla müzakerelere dönebileceğini, ancak bunun ancak "Moskova'nın ilan ettiği askeri operasyonun hedeflerini gözden geçirmesi halinde mümkün olduğunu" söyledi. Reznikov, Rusya'nın "Ukrayna'nın de-nazifikasyonu, askerden arındırılması ve askeri tarafsızlığı konusunda ısrar etmeye devam etmesi halinde müzakere sürecinin imkansız olacağını" sözlerine ekledi.
 
- Belgorod Valisi Gladkov, hava savunma sistemlerinin Belgorod üzerinde çalıştığını ve şehre yaklaşan iki hava hedefinin vurulduğunu bildirdi.
 
-  Rusya Başbakan Yardımcısı Khusnullin, Kahovka barajının yıkılmasının ardından su sıkıntısı yaşanabileceği söylenen Kırım'da rezervlerin dolu olduğunu belirterek, "500 gün yatacak su var" dedi.
 
- Rusya Merkez Bankası'na göre Mayıs 2022'den Mayıs 2023'e kadar Rus vatandaşlarının yurt dışındaki hesapları yüzde 131 artışla 5,79 trilyon rubleye çıktı.  Bu, 2018'den bu yana Merkez Bankası'nın verileri yayınlamasından bu yana en yüksek rakam. Bugünkü kur üzerinden 70 milyar doların üzerinde bir meblağa denk düşüyor.
 
- Baza haber ajansı, Kırgızistan'dan iki kişinin yaklaşık 100 milyon sahte rubeleyi Rusya'ya soktuğunu iddia etti. Güvenlik kaynaklarına dayanan habere göre, şahıslar biri 18 milyon ruble, diğeri 77 milyon ruble dolu olan iki büyük bavulla 27 Mart'ta Bişkek'ten ayrı seferlerle Şeremetyevo Havalimanı'na uçtu. Kırgızistan vatandaşları polis tarafından önce gözaltına alındı, daha sonra paralarla birlikte zanlıları serbest bıraktı. Şimdi polis, "ihmal" ve "görevi kötüye kullanma" olmak üzere iki maddeden ipolisler hakkında soruşturma başlatırken, firar eden zanlıları arıyor.
 
SON HABER
 
-  Moskova'nın yaklaşık 500 km güneyindeki Voronej kentinde bir apartmana drone düştü. Voronej Valisi Aleksandr Gusev, Belinskovo sokağında yer alan yüksek bir apartmana drone düşmesi sonucu üç kişinin yaralandığını duyurdu. Sputnik'n haberine göre Gusev ayrıca, acil durum servislerinin olay yerinde inceleme yaptıklarını belirtti. Olay yerinden gelen görüntülerde drone’un düştüğü apartmanın camlarının kırıldığı ve yangın çıktığını görülüyor.  Rus gazeteleri, apartmana düşen drone’un asıl hedefinin yakınlardaki uçak fabrikası olabileceğini ve drone’un elektronik harp sistemleriyle müdahale edilmesi ardından ‘yolunu kaybetmiş olabileceğini’ yazıyor. Kremlin Sözcüsü Peskov, Voronej’de düşen drone’a ilişkin olarak, “Kiev rejimi sivil tesislere ve insanların yaşadığı binalara saldırmayı sürdürüyor. Fakat biz de savaşmayı ve özel askeri operasyonu sürdürüyoruz” değerlendirmesi yaptı. Ukrayna güçleri bir süredir Rusya topraklarına birbiri ardına saldırılar düzenliyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- RBC’ya konuşan bazı uzmanlar, Kahovka hidroelektrik santralinin yıkılmasının ardından Karadeniz’e kadar ulaşacak atıkların önemli bir çevre kirliliği ve salgın hastalıklara yol açabileceği konusunda uyardı. Rusya Bilimler Akademisi Su Sorunları Enstitüsü uzmanı Mihail Bolgov, "Karadeniz kıyı şeridinde bir miktar kirlenme riski olacak, belki tehlike Odessa’ya kadar uzanacak” dedi. Bolgov, sel nedeniyle gübre depoları, fosseptikler, hayvan leşleri ve mayınların tehdit yarattığını hatırlattı. Rusya Devlet Hidrometeoroloji Üniversitesi profesörü Valer Malinin de, “Ekoloji açısından belki de yüzyılımızın Avrupa'sındaki en ciddi felaketle karşı karşıyayız. Kolera ve diğer bulaşıcı hastalık salgınlarına kadar uzanabilecek tehdit var” dedi.
 
- Kırım bölgesi başkanı Sergey Aksyonov, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun hedeflerinin değişeceğini söyledi. Aksyonov, “Başkan Putin sürekli hedefleri bildiriyor. Ancak durum her gün değişiyor, hedeflerin öyle ya da böyle yenileneceğini düşünüyorum, bundan hiç şüphem yok. Başlangıçta Ukrayna'nın önemli bir kısmı askerden arındırılmazsa, bu bölümün hızla NATO'ya, Avrupa Birliği'ne katılacağına ve o zaman onlarla bir şeyler konuşmamızın zor olacağına inanılıyordu. Ama şimdi hedefler değişecektir” dedi. Aksyonov ayrıca, Ukrayna'ya silah sağlayan AB ülkelerine gaz ve petrol sevkiyatını durdurmayı önerdi.
 
- ABD’li yayın organı Politico’ya göre, Biden yönetimi, Ukrayna karşı saldırıda hata yaparsa, bunun ABD'den gelecek yeni yardım dilimini tehlikeye atacağından korkuyor. Gazeteye göre, "Ukrayna'ya gelecekteki destek ve Biden'ın küresel itibarı Ukrayna ordusunun saldırısının başarısına bağlı”. ABD makamları, Kongre'nin Ukrayna için bir sonraki fon tahsisini onaylayıp onaylamayacağından emin değil.
 
- Bloomberg, Washington'un Ukrayna için bugün 2 milyar doları aşan yeni bir yardım paketi açıklamaya hazırlandığını bildirdi. 
 
-  Rusya’da "Medyumlar Savaşı" adlı popüler TV programının 13. sezonunun galibi Dmitri Volkhov (Burikov) gözaltına aldı. Volkov ve berberindeki üç kişinin, Ukrayna tarafında savaşan Rus Gönüllü Birlikleri adlı Rusya’da yasaklanmış terör örgütüne katılma niyetinde olduklarından şüpheleniliyor. Volkhov'un dairesinde güvenlik güçlerinin aşırılık yanlısı yayınlar ve neo-Nazi sembolleri bulduğu belirtildi.
 
- Kahovka hidroelektrik santralinin barajının yıkılmasının ardından kurtarma çalışmalarına katılan gönüllüler, ölü sayısının yüzlerce olduğunu iddia etti. Gönüllülerden oluşan grubun koordinatörü Yaroslav Vasiliev,  Telegram kanalından bu iddiayı ortaya attı.
 
- Rusya’ya bağlanan Zaporojye Bölgesi’ndeki ‘Rusya ile Birlikteyiz’ hareketinin lideri ve askeri-sivil idarenin konsey üyesi Vladimir Rogov, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Zaporojye’ye bağlı Orehov ve Tokmak arasındaki bölgede çatışmaların yeniden başladığını belirtti. Rogov, "Şu anda Orehovo ile Tokmak arasındaki bölgede çatışmalar yeniden başladı. Ukrayna birliklerini kaçınılmaz ölüm bekliyor. Bizim çocuklar aktif savunma pozisyonundalar" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Zaporojye yönündeki Rus askeri grubunun komutanı Tümgeneral Aleksandr Romançuk, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'un Devlet Başkanı Vladimir Putin'e dün gece Zaporojye yönünde yaşanan çatışmanın sonuçlarına ilişkin rapor sunduğunu açıkladı. Çatışmanın detaylarını paylaşan Romançuk, Ukrayna güçlerinin ilk ciddi kayıplarını mayınlı arazilerde verdiğini ve böylece düşmanın Zaporojye yönündeki saldırıyı planlandığı gibi ansızın gerçekleştiremediğini kaydetti. Romançuk, "Düşman ilk ciddi kayıpları mayınlı arazilerden geçerken verdi. Mayınlı arazilere giren bir mayın temizleme düzeneği de dahil 4 tank infilak etti. Düşman durmak ve verilen kayıplar sonrası mayınlı arazilerden çekilmek zorunda bırakıldı" diye konuştu. Romançuk, Ukrayna ordusunun gece saatlerinde Zaporojye yönünde düzenlediği saldırı girişiminde yaklaşık 350 asker, 3'ü Leopard olmak üzere 30'tan fazla tank ve 10'dan fazla zırhlı piyade aracı kaybettiğini bildirdi. 
 
 
8 Haziran Perşembe
 
GECE BÜTENİ
 
- Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Eric Tollefsen, Kahovka hidroelektrik barajının yıkılmasının neden olduğu selin, Herson bölgesinde döşenmiş çok sayıda mayını sürüklediğii ve tüm nüfus için ölümcül bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Tollefsen, "Birkaç aydır yapılan öalışmalarda mayın tarlalarının yerleri işaretlenmiş ve harita hazırlanmıştı. Şimdi sel her şeyi silip süpürdü. Haberleri dehşetle takip ediyoruz. Önceden, en azından tehlikenin nerede olduğunu biliyorduk. Şimdi onu da bilmiyoruz" dedi. Sulara kapılan bazı mayınların öarpma sonucu patladıkları da görülüyor. Bazı uzmanlar, mayınların yarattığı tehlikenin yanında, mezarlıklardan benzin istayonlarına kadar her yerin selin önüne katılıp sürüklenmesi sonucu büyük bir çevre felaketinin kapıda olduğu uyarısında bulunuyor. 
Bu arada bölgeden şu ana kadar sular altına mahsur kalan yaklaşık 5 bin kişi tahliye edilebilidi. Sosyal medyada hala, tek katlı evlerin boyuna yükselen sular yüzünden çatılara sığınmış, kurtarılmayı bekleyen insanların görüntüleri paylaşılıyor.  Yetkililer, Dnipro nehri boyunca uzanan 30 kasaba ve köyün sular altında kaldığını ve Herson'da yaklaşık 2 bin evin sular altında kaldığını söylüyor.
 
- Zaporojye nükleer santralinin işletmecisi Ukrhidroenergo'nun CEO'su Igor Sırota, yıkıan Kahovka barajı tarafından oluşturulan rezervuarın artık nükleer santralindeki reaktörleri soğutmak için su sağlayamayacağını söyledi. Sırota, su seviyesinin "kritik nokta olan 12,7 metrenin" altına inerek 12,5 metreye indiğini bunun da "nükleer santraldeki santrali soğutmak için artık göletleri besleyemeyeceği anlamına geldiğini" söyledi.
 
- Beyaz Saray'da İngiltere Başbakanı Sunak'ı ağırlayan Başkan Biden, Rusya saldırılarına devam ettiği sürece ABD'nin Ukrayna'yı desteklemek için gerekli fona sahip olacağına inandığını söyledi.
 
- CNN televzyonu, iki ABD'li yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Ukrayna ordusunun başlattığı karşı taarruzda Rus güçlerinden beklenenden güçlü bir direnişle karşı karşıya kaldıkları için çok sayıda personel ve askeri teçhizat kayıpları yaşadığını duyurdu. CNN'e göre bu, Ukrayna ordusunun Rusya'nın doğu Ukrayna'daki mevzilerini kırmaya yönelik ilk girişim oldu. Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Reuters'e yaptığı açıklamada, karşı saldırının başladığı bilgisini yalanladı.
 
-  Rusya'da parlamentonun alt kanadı Duma'nın savunma komitesi, ilk okumada askerlik çağı sınırlarının değiştirilmesine ilişkin yasa tasarısının kabul edilmesini tavsiye etti. Değişikliklere göre, askerlik yaşının üst sınırı hemen, alt sınırı ise kademeli olarak yükselecek. Böylece 2024 yılından itibaren 19 ila 30 yaş arasındaki vatandaşlar zorunlu askerliğe tabi olacak. 21 Aralık 2022'de Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ordu mevcudunun 1,5 milyon kişiye çıkarılması gerektiğini ve bunun yaklaşık 700 bininin sözleşmeli asker olacağını duyurnuştu.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Zaporojye nükleer güç santralinin yer aldığı yerleşim yerinde Rusya güçlerinin savunma hatlarını dün gece yarmaya çalışan Ukrayna birliklerinin önleyici saldırı ile bastırıldıklarını belirtti. Şoygu, “Düşman zamanında fark edildi ve havan topu, hava güçleri ve tanksavar sistemleri ile düzenlenen önleyici saldırılar ile bastırıldı” dedi.  Rusya Savunma Bakanı, Ukrayna güçlerinin Zaporojye’de 1500 asker ve 150 zırhlı araç ile saldırıya geçmeye hazırlandığını hesapladıklarını kaydetti. Şoygu ayrıca, Ukrayna güçlerinin Zaporojye’daki savunma hatlarından geri püskürtüldükleri operasyonun iki saat sürdüğünü belirtti. “Ukrayna birliklerinin ilerleme çabası her yönde durduruldu ve büyük kayıplar vererek geri çekildiler” ifadelerini kullanan Rusya Savunma Bakanı, Ukrayna ordusunun çatışmalar sırasında 350 asker, 30 tank ve 11 piyade aracını kaybettiğini ekledi. (Sputnik)
 
- Washington Post gazetesi, "ön cephede bulunan Ukrayna ordusu askerlerini" kaynak göstererek, "Rusya'ya geniş çaplı bir karşı saldırının başladığını" yazdı.
 
- Romanya, Rusya'daki Rumen ve ülkedeki Rus diplomatik temsilci sayısını eşitlemeye karar verdi. Bu bağlamda Romanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya büyükelçiliğindeki 40'tan fazla çalışanın 30 gün içinde ülkeyi terk etmesini istedi.
 
- NATO ülkeleri ve müttefiklerinin, 12-23 Haziran tarihleri ​​arasında ittifak tarihinin en büyük hava tatbikatlarını yapacakları, toplam 25 ülkenin katılacağı tatbikatlarda Rusya snırıan B-1 stratejik bombardıman uçaklarından beşinci nesil F-35 avcı-bombardıman uçaklarına kadar yaklaşık 250 uçak konuşlandırılacağı bildririldi.  Tatbikata 10 binden fazla askeri personel katılacak, 2 binden fazla sorti yapılacak. (Wall Street)
 
- Kremlin sözcüsü Peskov, Putin ve Lukaşenko'nun yarın Rusya'da görüşeceğini duyurdu.
 
- Tolyatti-Odessa amonyak boru hattının tahıl anlaşmasındaki Rusya'yla ilgili bölümün ayrılmaz parçası olduğunun altını çizen Peskov, dolayısıyla bu saldırının anlaşmanın uzatılmasını son derece zorlaştıran yeni bir vaka olduğunu kaydetti. Boru hattında nasıl bir tahribat meydana geldiğini ve Ukrayna tarafının boru hattına yönelik 'planlarını' bilmediklerini söyleyen Peskov, bundan dolayı saldırının tahıl anlaşmasının akıbeti üzerinde sadece olumsuz etki yaratabileceğini vurguladı. (Sputnik)
 
- Askeri operasyon sonrası Rusya'yı terk etmeyen "dost olmayan" ülkelerden şirketlerin yaklaşık 70 milyar eksra vergi ödeyecekleri iddia edildi. Novaya Gazeta Europe'a göre, bu şirketlerin yüzde 68'i son bir yılda net karını yüzde 54 artarak 1,1 trilyon rubleye çıkardı. Net kar artışında lider, 269 milyar ruble kazanan Fransız petrol ve gaz şirketi Total oldu. İkinci sırada, 170 milyar ruble kazanan İngiliz şirketi British Petroleum var. Üçüncü Raiffeisen Bank. Ön sıralarda Amerikan PepsiCo, Japan Tobacco, Mondelez (Alpen Gold, Milka ve Picnic ile), Mars, kağıt üreticisi Mondi, Kia ve Knauf yer aldı.
 
- Vedomosti gazetesine göre Alman spor giyim, ayakkabı ve aksesuar üreticisi Adidas, Rusya bölümü için alıcı buldu. Talepiler arasında iki ciddi alaıcının öne çıktığı bildirildi: Türk şriketi FLO ile  Orta Doğu kökenli şirket olan Daher Grubu. Müzakerelerin "ileri bir aşamada" olduğu, anlaşmanın sonbahara kadar tamamlanabileceği belirtildi. 
 
- Moskova'da belediye başkanı seçimlerinin 8-10 Eylül tarihlerinde yapılması onaylandı. Sergey Sobyanin yeniden favori aday görünüyor.
 
- Rusya'da, sert alkollü içki üretimi,  fiyatların artmasının ardından büyük oranda düştü. Rosalkogolregulirovanie'nin verilerine göre, votka üretimi yıllık yüzde 9,9 düşüşle 27,2 milyon desilitreye, konyak üretimi yüzde 11,7 düşüşle 3,1 milyon dekalitreye düştü. Toplamda, 9 dereceden fazla sertliğe sahip alkollü içecekler bir yıl öncesine göre yüzde 5,8 daha az üretildi.
 
SON HABER
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yaptırımlar koordinatörü Jim O'Brien, Rusya'nın çip ithalatında askeri operasyon öncesi seviyeye geri döndüğünü ve bundan 5 ülkenin sorumlu oduğunu iddia etti. Washington'a göre Rusya'nın yaptırımları delmesinde yardımcı olan ülkeler Türkiye, Kazakistan, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ermenistan olarak sıralandı. O'Brien'a göre sorun, Avrupalı ​​şirketlerin yaptırım kapsamındaki malzemeleri sorunsuz olarak diğer ülkelere satması ve bu ülkelerden de Rusya'ya yollanması.  O'Brien, çiplere, işlemcilere ve entegre devrelere atıfta bulunarak, "Bu yılın başında Rusya, savaş öncesi ithalat rakamlarına döndü" dedi. ABD'li yetkiliye göre modern silahların üretiminde bu bileşenler çok önemli. Nisan ayında ABD Ticaret Bakanlığı ve ABD Hazinesi, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Ermenistan, Suriye, Türkiye, Malta ve İspanya'dan bazı şirketlere "ihracat denetimlerinden kaçtıkları, ABD menşeli malları Rusya'ya yollamak üzere satın almaya çalıştıkları" gerekçesiyle ihracat kısıtlamaları getirmişti.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya'nın kontrolündeki Novaya Kahovka yönetimi barajın yıkılmasından sonra yaşanan baskın nedeniyle 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 41 kişinin de yaralandığını açıkladı. Ukraynalı yetkililer de barajın kuzeyinde kalan bölgede 30 hipotermi tanısıyla hastaneye kaldırıldığını duyurdu.
 
Kommersant Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin su altında kalan Herson'u ziyaret ettiğini aktarıyor.
 
- Rusya, Ukrayna'ya yönelik hidroelektrik santrali havaya uçurma suçlamalarının Uluslararası Adalet Divanı'na (ICC) taşıdı. Daha önce aynı suçlamalar Rusya tarafından Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) de gündeme getirilmişti. Rus diplomat Aleksandr Şulgin, ICC'ye başvuruda, "Kiev rejimi, 6 Haziran gecesi baraja yalnızca büyük topçu saldırıları başlatmakla kalmadı, aynı zamanda Kahovka rezervuarındaki su seviyesini kasıtlı olarak kritik bir düzeye yükseltti" dedi. Daha önce Zelenskiy, böylesine güçlü bir baraj setinin dışarıdan toplarla imha edilemeyeceğini, böyle bir ölçeğin imhası için patlamanın içeriden yapılması gerektiğini ve bundan Rusya'nın sorumlu olduğunu savunmuştu.
 
- Rus medyasına göre Ukrayna'nın dün gece başlayan karşı taarruzu uzun menzilli füze ve HIMARS salvolarıyla devam ediyor. RBC gazetesi Lugansk'ta sanayi bölgesinde bazı yapıların isabet aldığını yazıyor. Gazete saldırıda hassas güdümlü Storm Shadow füzelerinin kullanıldığını aktardı.
 
- Politico dergisi AB ülkelerinin Rusya'ya karşı 11'inci yaptırım paketi konusunda hala bir uzlaşmaya varamadığını yazdı. Üye ülkeler mart ayından bu yana yeni paket üstünde müzakere yürütüyor.  Paketi, yaptırım uygulanan şirketler listesinin düşürülmesini talep eden Macaristan ve Yunanistan'ın engellediği belirtildi.
 
- Rusya'nın 2022'de Euroclear ve Clearstream'e ait 2,9 milyar euroluk varlığı dondurduğu öğrenildi. Öte yandan RBC gazetesi Amerikan Borsası NASDAQ'ın Yandex'in delisting uygulamasına yaptığı itirazı haklı buldu. Yandex hisseleri NASDAQ'ta listelenmeye devam edecek.
 
- Vans ve The North Face markalarının sahibi Amerikalı VF Corporation Rusya'da perakende satış yapan mağazaları kapatma kararı aldı. Ancak şirket toptan satışa devam edecek.
 
- Gloria Jeans şirketin internet sitesine kayıtlı 3 milyon kullanıcının bilgilerinin çalındığını doğruladı. Kommersant gazetesi Gloria Jeans'in yanı sıra Auchan ve Tvoy Dom kullanıcılarının kişisel bilgilerinin de internete sızdığını yazıyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Kiev'in beklenen karşı taarruzunun başladığına dair yeni haber ve iddialar gelmeye devam ediyor. Ukrayna ordusunun, Zaporojye istikametinde Rus birliklerine karşı tank saldırısı başlattığı haberleri bu sabaha karşı Rusya basınına yansıdı. Cepheden sürekli bilgi paylaşan "Rusya ile Birlikteyiz" adlı hareketin lideri Vladimir Rogov'un Telegram kanalından yaptığı açıklamaya göre, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin tank birliği Malaya Tokmaçka ile Novodanilovka arasındaki Orekhovski bölgesinde karşı saldırıya geçti. Rogov, çatışmaların şiddetinin arttığını, Ukrayna ordusunun Rus mevzilerine sürekli olarak tank ve top ateşi başlattığını belirterek, "Bu saldırılara cevap olarak, Rusya'nın topçuları ve hava güçleri tüm varlıkları ile Nazilere karşı savaşıyor" diye yazdı. İzvestiya gazetesi de kendi kaynaklarına dayanarak bölgede yoğun çatışmalar yaşandığını duyurdu.  Bu arada Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, Reuters'e demecinde medyaya yansıyan bazı açıklamalarının aksine, Ukrayna ordusunun henüz bir karşı saldırı başlatmadığını iddia etti.
 
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna ordusununun Zaporojye'deki yarma girişiminin önlendiğini açıkladı.
 
- Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov şehrde hava savunma sistemlerinin çalıştığını duyurdu. Gladkov sistemlerin iki hava cismini hedef aldığını söyledi.
 
- Eski NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen, ittifakın Kiev'e güvenlik garantisi vermemesi halinde Polonya ve Baltık ülkeleri gibi bazı üyelerin Ukrayna'ya asker gönderebileceğini söyledi. The Guardian gazetesine söyleşi veren Rasmussen "Polonya'nın Ukrayna'ya aktif biçimde yardım ettiğini biliyoruz. Polonya'nın bu etkinliğini arttırması ve Baltık ülkelerinin de bu çabaya katılması olasılık dahilinde," şeklinde konuştu.
 
- Rusya'da dolar kuru 17 Nisandan sonra ilk kez yeniden 82 rubleyi gördü. Euro kuru da 88 rubleyi aştı.
 
- Eski Krasnodar Krayı valisi Aleksandr Uss, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'ne senatör seçildi. Kısa süre önce Uss'un oğlu Artyom Uss para aklama iddiasıyla ev hapsinde tutulduğu İtalya'dan kaçarak Rusya'ya gelmişti.
 
- Delhi'den San Francisco'ya giderken arızalanarak Magadan'a zorunlu iniş yapan Air India uçağının yolcularuı iki günlük beklemenin ardından Amerika Birleşik Devletleri'ne doğru yola çıktı. Hindistan'dan gönderilen yedek uçağın Magadan saatiyle 10.27'de havalandığı öğrenildi.
 
7 Haziran Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la telefon görüşmesinde, Kahovka Barajı'nın yıkılmasına ilişkin, “Ukrayna, Batılı destekçilerini arkasına alarak Rusya'yla gerilimi tehlikeli bir biçimde artırıyor, barbarca yöntemler kullanarak Rusya topraklarında sabotajlar gerçekleştiriyor” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Vladimir Putin, Ukrayna'daki çatışma konusunda görüşmek üzere Afrika ülkelerinden Rusya'ya gelecek bir heyeti en kısa sürede ağırlama sözü verdi. Kremlin'den yapılan açıklamada konunun Putin'le Güney Afrika Cumhuriyeti Başkanı Cyril Ramaphosa arasında gerçekleşen telefon görüşmesi sırasında gündeme geldiği bilgisi yer alıyor.
 
- Rusya Sağlık Bakanlığı elma şarabından zehirlenenlerin toplam sayısının 126'ya ulaştığını açıkladı. Bu kişilerden 30'u hayatını kaybetmişti. 29 kişinin durumu ise ciddiyetini koruyor.
 
Öte yandan Nijnniy Novgorod vilayetinde polisin yaptığı baskınlarda 53 bin litre alkollü içkiye el konuldu.
 
- Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko uzun süredir ülkede hapiste bulunan Rusya vatandaşı Sofya Sapega'yı affetti. Kommersant gazetesi Sapega'nın Primorski Krayı'ndan gelen Rus heyetine teslim edildiğini yazıyor.
 
- İsviçre parlamentosunun üst kanadı bugünkü oturumunda İsviçre menşeili silahların Ukrayna'ya  verilebilmesinin önünü açan yasa tasarısını kabul etti. Kantonlar Konseyi'nde yapılan oylamada 22 parlementer lehte 17 parlementer aleyhte oy kullanırken 4 üye de çekimser kaldı.
 
- 6 Haziran günü San Fransico - Delhi seferini gerçekleştiren Air India uçağı acil durum nedeniyle Rusya'nın Magadan şehrine iniş yaptı. Yolcuların şehirde seferi tamamlamak için yeni bir uçak beklediği bildiriliyor.
 
SON DAKİKA
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, Zelenskiy'e, Kahovka Barajındaki patlamaya ilişkin oluşturulabilecek uluslararası komisyonla ilgili Türkiye'nin elinden geleni yapmaya hazır olduğunu bildirdi.
 
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna çatışmasındaki gelişmeler ele alındı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Kahovka Barajında yaşanan patlamaya ilişkin detaylı araştırma için savaşan taraflardan uzmanların, Birleşmiş Milletler ve Türkiye dahil uluslararası toplumun katılımıyla bir komisyon kurulabileceğini ifade etti.
 
Türkiye olarak bu minvalde elllerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl koridorunda olduğu gibi bir müzakere yönteminin izlenebileceğini de dile getirdi.
 
Çatışmalar uzadıkça her gün yaşanan insani kayıpların önünü almanın da mümkün olmayacağını, bu nedenle müzakerelere dönüş fikrinin hakim kılınması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, adil barışın tesisine dair gayretlerini kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti. (TRT Haber)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Tolyatti-Odessa şehirleri arasında amonyak taşıyan boru hattının havaya uçurulduğunu duyurdu. Bakanlık olaydan Ukraynalı sabotajcıları sorumlu tuttu. RBC gazetesinin aktardığına göre söz konusu patlamalar Harkov Vilayeti sınırıları içerisindeki Masyutovka köyü yakınlarında 5 Haziran akşam 21.00 sularında gerçekleşti. Bakanlık yetkilileri şu anda faal olmayan boru hattında bir miktar amonyak kalıntısının bulunduğunu ve bu amonyağın Ukrayna topraklarına sızdığını belirtiyor.
 
1970'lerde inşa edilen Tolyatti-Odessa amonyak boru hattı üzerinde transit geçiş Rusya'nın özel askeri operasyonu sonrasında durdurulmuştu.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Sektreter Vekili Dmitri Medvedev Ukrayna ordusunun karşı taarruzunun küçümsenmemesi gerektiğini söyledi. Medvedev Rus ordusunun önce bu taarruzu durdurması, ardından karşı saldırıya geçmesi gerektiğini dile getirdi. Dün Savunma Bakanı Sergey Şoygu Ukrayna'nın taarruzunun boşa çıktığını açıklamıştı.
 
- The Washington Post'a konuşan Amerikalı yetkililer Ukrayna'nın karşı taarruzunda elde edilen ilk sonuçların umut verici olduğunu söyledi. Tecrübeli gazeteci David İgnatius'un imzasını taşıyan haberde bazı mayınlı bölgelerde Ukrayna birliklerinin 5 ile 10 kilometre kadar ilerleme kaydettiğine değiniliyor.
 
- Rusya'nın Herson temsilcisi Vladimir Saldo Kahovskaya Barajı'nın yıkılmasının taktiksel açıdan Rus birliklerine avantaj sağladığını söyledi. Saldo su baskınıyla birlikte Dinyeper'in güney kıyısının aşılamaz bir engel haline geldiğini belirtiyor. Saldo bununla birlikte barajı Ukrayna ordusunun yıktığı iddialarını tekrarladı.
 
- VTB yönetimi Avrupa'daki aktiflerinin yabancı bankaların Rusya'daki aktifleriyle takas edilmesi için yürütülen müzakerelerin çıkmaza girdiğini açıkladı. Rus bankası gelişme üzerine söz konusu aktifleri ayrı bir yapıda toplayarak bilançodan düşme kararı aldı.
 
- Avustralya hükümeti Ukrayna'ya 41 adet F/A-18 Hornet uçak tedarik etme konusunu değerlendiriyor. Australian Financial Review'un adı açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı habere göre ABD, Avustralya ve Ukrayna konuyu müzakere halinde.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya'nın kontrolündeki Novaya Kahovka'da yetkililer önceki gün barajın yıkılmasından sonra meydana gelen su baskını felaketinde en az 7 kişinin kaybolduğunu açıkladı. Novaya Kahovka'da 900 kişi de tahliye edilmişti. Belediye başkanı su seviyesinin dünden bu yana 35 santimetre alçaldığını belirtiyor.
 
Öte yandan Kahovskaya Barajı'nın yıkılması Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gündemine de taşındı. Konseyin oturumunda konuşan Ukrayna temsilcisi olayı "büyük ölçekli ekolojik terör eylemi" olarak niteleyerek Rusya'yı suçladı. Buna karşın Rusya temsilcisi Kiev yönetiminin barajı bilerek havaya uçurduğunu iddia etti.
 
- Rusya'nın Vladivostok şehrinde Kuzey Kore konsolosunun karısı ve oğlu kayboldu. Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlattı. Kuzey Kore'nin Vladivostok konsolosluğu geçtiğimiz yıllarda bazı diplomatların iltica haberleriyle gündeme gelmişti.
 
- Bloomberg ajansı ABD'nin Rusya ve Çin'i izlemek için yeni casus uydular fırlatmayı planladığını yazdı. Silent Barker olarak bilinen program kapsamında bu yaz bir dizi uydunun daha yörüngeye yerleştirileceği bildiriliyor.
 
- Rusya'da elmalı şarap nedeniyle 30 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Duma milletvekillleri bira, elmalı şarap ve hafif alkollü içecek üreten işletmelere yönelik ani denetimlerin yeniden başlamasını istedi.
 
- Finlandiya Rusya'nın Helsinki büyükelçiliğinde çalışan 9 görevliyi sınır dışı edeceğini duyurdu. Fin yetkililer bu kişilerin diplomatik ilişkileri düzenleyen Viyana Konvansiyonu'na aykırı biçimde istihbarat faaliyeti yürüttüğü iddiasında.
 
6 Haziran Salı
 
GECE BÜLTENİ
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Ukrayna'yı sonbahara kadar desteklemek için yeterli mali kaynağa sahip olduğunu söyledi. Kirby, düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD yönetiminin sonbahara kadar Ukrayna'ya yardım sağlamaya devam etmek için yeterli mali kaynağa sahip olduğunu, Kongre’den ek kaynak talep etmesine şu anda gerek olmadığını ifade etti. Kirby “Mevcut mali yılın sonuna kadar (sonbaharda sona eriyor) Ukrayna'yı ve onun savaş alanındaki operasyonlarını desteklemek için yeterli finansal kaynaklara sahibiz" dedi. Kirby, yönetimin daha fazla finansmana ihtiyaç duyması halinde, bunu Kongre'den isteyebileceğini belirterek, "Bu gerektiği zamanda yapılacak, ancak bu aşamada böyle bir ihtiyaç yok” diye ekledi. (Sputnik)
 
- Kahovskaya barajının yıkılması sonucu pek çok yerleşim birimi sular altında kalırken, Novaya Kahovka şehri belediye başkanı, su seviyesinin kademeli olarak düşmeye başladığını, durumun kontrol altında olduğunu söyledi.
 
- Öte yandan medyaya kaygı yaratan yeni haberler yansıyamaya başladı. Yerel yöneticiler, mezarlıkların da sular altında kaldığını ve bazı yerlerde cesetlerin sele kapıldığını, bunun salgın hastalıklara neden olabileceğini vurguluyor. Ayrıca Rusya ve Ukrayna güçleri arasındaki ara bölgelere yerleştirilen çok sayuda mayının da sulara kapıldığı ve sık sık patladığı haberleri ve görüntüleri sosyal medyaya yansımaya başladı. 
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova’nın Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin Ukrayna ordusu tarafından tahrip edilmesini kınadığını belirterek saldırıyı terör eylemi olarak tanımladı. Açıklamada, “Olup bitenler, tamamen sivil amaçlı bir altyapıya yönelik terör eylemidir. Bu eylem, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin sözde ‘karşı saldırısının’ bir parçası olarak askeri amaçlar için Kiev rejimi tarafından önceden ve kasıtlı olarak planlandı” ifadelerine yer verildi. Bakanlık, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Kahovka Hidroelektrik Santrali’ni büyük ölçekli bir insani ve çevresel felakete yol açacak şekilde tahrip etmesini şiddetle kınıyoruz” vurgusunu yaptı.
 
- Zelenskiy, "Batılı ülkeler, 11-12 Temmuz'da Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinde Ukrayna'ya güvenlik garantisi vermezlerse ihanet etmiş olurlar" dedi.
 
- Moskova'daki Belçika Büyükelçisi, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Büyükelçiye, Belgorod bölgesinde Rusya'ya karşı Belçika yapımı silahlar kullanması nedeniyle protesto notası verildi.
 
SON HABER
 
- Kahovskaya barajının bir patlamanın ardından yıkılmasıu sonrası, bölgede su seviyesi hızla yükselmeye devam ederken çok sayıda yerleşim birimi sular altına kalmaya devam ediyor. Herson bölgesinde Ukrayna ve Rusya ordularının mevzilerini ayrıan Dinyeper nehri üzerindeki hidroelektrik santralin yıkılması sonrası son olarak Alyoşki şehri sular altında kaldı. Şehir, Dinyeper'in sol alt kıyısında, Herson'un karşısında, Rus birliklerinin denetimindeki bölgede yer alıyor. İlk olarak Novaya Kahovka şehrini sular basmıştı.
 
Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy hidroelektrik santralindeki patlamanın kasıtlı olarak Rus birlikleri tarafından gerçekleştirildiğini iddia ederken, bu olayın askeri operasyonları etkilemediğini savundu.
 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Savunma Bakanı Şoygu Kahovskaya hidroelektrik santralinin havaya uçurulmasını, "Saldırıda başarılı olamamasıyla" açıkladı. Şoygu'ya göre Kiev Dinyeper'in sağ yakasında savunma pozisyonları oluşturmaya başladı ve bu da burada savunmaya geçme niyeti olduğunu gösteriyor. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Artemovsk (Bahmut) bölgesinde, Ukrayna ordusunun taarruz girişimlerinin başarıyla püskürtüldüğünü, bir günde 260'tan fazla Ukrayna askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Ukrayna tarafı ise Bahmut'ta ierlediklerini açıkladı.
 
- Rusya, Kahovskaya hidroelektrik santraline yapılan saldırı sonrası BM Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü topşantıya çağırdı.
 
- Ukrayna su baskını altında kalan bögeden ilk etapta 17 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu. 
 
- Finlandiya'nın Rusya Büyükelçiliği'nde çalışan dokuz kişiyi daha sınır dışı etmeye hazırlandığı bildirildi. (Kommersant)
 
SON HABER
 
- Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna ordusunun saldırısı sırasında 71 Rus askerinin hayatımo kaybettiğini açıkladı. 210 asker de yaralandı. Şoygu'nun açıklamasına göre, Ukrayna ise üç gün süren çatışmalarda 3 bin 700 kadar askerini kaybetti. Ayrıca Kiev'in 52 tank ve 207 zırhlı savaş aracı ile beş uçak ve iki helikopter kaybettiği bildirdildi. 
 
Şoygu ayrıca Kiev'i Kahovskaya hidroelektrik santralinin barajına saldırrarak geniş alanın sular altında kalmasına neden olmakla suçladı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Herson'da Rusya'nın kontrolündeki Kahovskaya barajının yıkılmasından sonra yakın çevrede su seviyesi 10 metre yükseldi. Rus yetkililer Novaya Kahovka'da tahliye işlemlerine başladıklarını açıkladı. Dinyeper'in kuzeyinde Ukrayna'nın kontrolündeki bölgede de sabah saatlerinden itibaren tahliyeye başlandığı haberleri geliyor.
 
Öte yandan barajın nasıl yıkıldığı konusundaki belirsizlik sürüyor. Rus tarafı barajı Ukrayna ordusunun çoklu roketatar sistemi Olha'yla vurduğunu iddia ederken, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı barajın Rus ordusu tarafından havaya uçurulduğunu ileri sürdü. Bazı gözlemciler ise 15 aydır devam eden çatışmalar nedeniyle barajın daha önce zarar gördüğünü, bu nedenle kendiliğinden yıkılmış olma olasılığının da mevcut olduğunu dile getiriyor.
 
Orta atılan bir diğer iddia ise barajın yıkılmasıyla Kırım'ın tatlı su kaynaklarının tehdit altına girdiği yönünde. Kırım'ın başı Sergey Aksyonov Kuzey Kırım Kanalı'nın kuruma riski bulunduğunu açıkladı. Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev ise patlama nedeniyle şehrin susuz kalma riskinin bulunmadığını söyledi.
 
Hem Rus, hem de Ukrayna tarafı barajın tamir edilemeyecek kadar zarar gördüğü düşüncesinde.
 
- Rusya'nın Ulyanovsk vilayetinin yanı sıra çevre bölgelerde elma şarabından zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 28'e yükseldi. İçişleri Bakanlığı Mister Sidr marka elma şaraplarının imalatında metanol ve etilbutirat karışımı kullanıldığını açıkladı.
 
- Rusya'da iç hat yolcu sayısı yılın ilk 4 ayında 22,5 milyonla son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
 
- Sydney Morning Herald gazetesi, Avustralya'nın yeni yardım paketinde Ukrayna'ya Hawkei model dört çekerli zırhlı araç tedarik etmeyi planladığını yazıyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Herson bölgesinde Ukrayna ve Rusya ordularının arasındaki noktada bulunan Kahovskaya Barajı'nın üst kısmı havaya uçuruldu. Rusya'ya bağlı yetkililer barajın top ya da roket saldırısı sonucunda yıkıldığını açıkladı. Bölgede Ukrayna'nın kontrolündeki kesimlerde tahliye çalışmalarına başlanırken, Rusya'ya bağlı Novaya Kahovka yönetimi tahliye gerektiren bir durum olmadığı düşüncesinde.
 
TASS ajansına konuşan bir yetkili ise barajın yıkılmasının 80 yerleşim yerini etkilemesinin beklendiğini söyledi.
 
 
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna ordusunun Güney Donetsk yönündeki karşı taarruzunun devam ettiğini bildiriyor. Bakanlık Ukrayna'nın taarruzda Alman Leopard ve Fransız AMX-10 tekerlekli tanklarını kullandığını açıkladı.
 
- Rusya'nın Ulyanovsk vilayetinde elma şarabından zehirlenenlerin sayısı 50'yi aştı. Yetkililer ölü sayısının hala 16 olduğunu açıkladı.
 
- ABD'li yetkililer Türk Southwind havayollarının Rusya seferlerinde Boeing 737 Max uçakları kullanmasına yasak getirdi. Tur operatörü Pegas Touristik ile bağlantılı Southwind Türkiye ile Rusya arasında yolcu taşımak üzere 2022 ilkbaharında Antalya'da kurulmuştu. İzvestiya gazetesi gelişme üzerine şirketin biletleri satılmış bazı seferlerin gerçekleşmesine yardımcı olmaları için diğer havayolu şirketlerine başvurduğunu yazıyor.
 
5 Haziran Pazartesi
 
SON HABER
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordu birliklerinin Kiev’in Güney Donetsk yönündeki taarruzunu başarı ile engellediklerini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri dün Güney Donetsk yönünde taarruz girişiminde bulundu, ancak bu girişim başarısız oldu. Ukrayna ordusu bu sabah Güney Donetsk yönünde yeni bir taarruz denemesi yaptı. Açıklamada, “Düşmanın 4 Haziran'da Güney Donetsk yönündeki Rus ordu birliklerinin savunmasını kırma girişimleri başarısız oldu. Düşman, kapsamlı bir tesir ateşi sonucunda önemli kayıplar verdi ve 5 Haziran sabahı ilk başta harekete geçtiği mevzilerine geri döndü. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri insan gücü ve teçhizat bakımından kayıplar veriyor” ifadelerine yer verildi. Güney Donetsk yönünde ayrıca Oktyabr çiftliği ve Novodonetskoye yerleşimi bölgelerinde de çatışmaların devam ettiğine dikkat çeken bakanlık, tanklarla güçlendirilmiş üç tabur taktik grubunun kuvvetleri ile gerçekleştirilen saldırıların başarısız olduğunu vurguladı. Bakanlık, “Neskuçnoye yerleşim bölgesinde saldıran Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin sadece 31. Mekanize Tugayı 250'den fazla asker, 16 tank, üç Bradley piyade savaş aracı dahil olmak üzere 24 zırhlı muharebe aracını kaybetti” bilgisini verdi.  Daha önce Rosgvardiya (Rusya Ulusal Muhafızları) Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Ana İdaresi Başkan Yardımcısı Aleksandr Hodakovskiy, cephenin bu kısmında Batılı ülkelerin Ukrayna’ya teslim ettiği Leopard tanklarının görüldüğünü, Ukrayna ordusunun Alman yapımı tankları ilk kez kullandığını açıklamıştı. (Sputnik)
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya'da 18 kişi, cider (elma şarabı) toplu zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti. Ulyanovsk bölgesinde "Mr. Cider" adlı elma şarabının yapımında kullanılan metanolün ölümere neden olduğu bildirildi.
 
- Ukrayna makamları, cephede "saldırı operasyonlarına başlandığını" teyit etti. Diğer yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Güney Donetsk yönündeki saldırısının durdurulduğunu duyurdu.
 
- Donetsk askeri makamlaroi Alman Leopard tanklarının ilk olarak Donbass'taki savaş bölgesinde göründüğünü bildirdi.
 
-  Gazprom'un son mali bilançolarına göre, Avrupa'ya satışların düşmesi şirkete yaklaşık 1 trilyon zarar mal oldu.
 
- Dünyanın en  büyük havayollarının temsilcileri, Rusya üzerindeki hava sahasının yakın gelecekte kendiler açılmayacağında mutabık kaldı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin yıllık genel toplantısında konuşan IATA CEO'su Willie Walsh, "Rusya hava sahasının yakın gelecekte açılmasının mükün olmadığını düşünmüyorum, bu yüzden buna katlanmak zorunda kalacağız.  Avrupa ve Asya arasında daha uzun rotalarda uçacağız" dedi. 
 
- 6 Haziran için Rusya Merkez Bankası resmi kurları açıkladı: ABD doları 81,33 ruble, euro 87,03 ruble, yuan 11,42 ruble.
 
SON HABER
 
Rusya'nın en az iki bölgesinin sakinleri, bazı radyo istasyonların hacklenmesi sonucu Başkan Vladimir Putin'in Rusya'da sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edilmesiyle ilgili sahte bir açıklamasını dinlemek zorunda kaldı. TASS'ın bildirdiğine göre, Putin'in sesinden, Kursk, Belgorod ve Bryansk bölgelerinde sıkıyönetim ilan edildiği duyurusunun yapıldığı yayınlar Rostov ve Voronej'deki bazı radyolarda gerçekleşti. Putin'i taklit eden ses ayrıca  üç sınır bölgesinin sakinlerini "düzeni ve sükuneti koruyarak Rusya'nın içlerine doğru tahliye başlatmaya " çağırdı. Kremlin sözcüsü Peskov,  bazı bölgelerde radyo istasyonlarının hacklendiğini doğruladı, duruma ve konulduğunu ve radyoların normal yayına döndüklerini söyledi. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Zaporojya temsilcilerinden Vladimir Rogov sabah satlerinden itibaren bölgede çatışmaların yeniden başladığını ve Ukrayna ordusunun geniş kapsamlı bir yarma girişiminde bulunduğunu açıkladı. Rogov bölgede durumun "endişe verici ancak kontrol altında" olduğunu belirtiyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin,  Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler  arasında 18 Temmuz’a uzatılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması konusunada,  “Bunun için bir olasılık görmüyoruz ama BM yetkilileri ile istişareleri sürdürüyoruz” dedi.
 
- RBC gazetesi Ukrayna yanlısı birliklerle çatışma yaşanan Belgorod'un Şebekino semtinde yağma olaylarının başgösterdiğini yazıyor. Semt kısmen tahliye edilmişti. Öte yandan Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov Şebekino'da cereyan eden çatışmalarda zarar gören binaları yenilemek için ellerinde yeterince kaynak bulunmadığını açıkladı. Resmi açıklamaya göre çatışmalarda 1150 apartman dairesi ve 370 müstakil ev zarar gördü ya da tamamen yıkıldı.
 
- Kommersant gazetesi paralel ithalat yoluyla Polonya'dan Rusya'ya LG marka televizyon girdiğini yazdı. Elektronik mağazalarında satışa sunulan televizyonların Polonya'daki LG fabrikasında üretildiği ve Belarus üzerinden Rusya'ya giriş yaptığı bildiriliyor.
 
- Kırgızistan'da darbe hazırlığında bulundukları ileri sürülen bir grup gözaltına alındı. Orta Asya ülkesinde son 20 yılda iktidar 3 kere darbe yoluyla el değiştirmişti.
 
- Rusya'nın Ulyanovsk vilayetinde alkolden zehirlenen 8 kişi hayatını kaybetti. 6 kişi ise tedavi altında. Hayatını kaybedenlerin Samara'da bir fabrika tarafından üretilen elma şarabından zehirlendiği bildiriliyor. 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Donetsk'de beş yönde geniş çaplı bir saldırı başlattığını duyurdu. Dün gece yarısından sonra yapılan açıklamaya göre, 4 Haziran sabahı Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Güney Donetsk yönünde, cephenin beş farklı kesiminde büyük çaplı bir saldırı başlattı. Bu saldırılar Rusya'nın "Doğu" birlik grubu güçleri tarafından püskürtüldü. Açıklamada "Düşman 250 asker, 16 tank ve üç piyade savaş aracını kaybetti" denildi. Ayrıca, "Düşmanın amacı, kendisine göre cephenin en zayıf kesimindeki savunmaları kırmaktı, ancak Ukrayna Silahlı Kuvvetleri başarısız oldu" ifadesine yer verildi. 
 
- Belgorod Valiliği dün bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle bir kişinin daha yaralandığını açıkladı. Vali Vyaçeslav Gladkov yaralanan kişinin hayati tehkilesi bulunmadığını söyledi.
 
Öte yandan Kaluga Valisi Vladislav Şapşa da iki insansız hava aracının M3 otoyolu üstüne düştüğünü açıkladı. Şapşa, olayda patlama meydana gelmediğini ve yolun trafiğe açık olduğunu söyledi.
 
- Rusya'nın Büyük Okyanus Donanması 60'ın üstünde geminin katılımıyla Japon ve Ohotsk denizlerinde büyük bir tatbikat düzenliyor. Savunma Bakanlığı tatbikata 35 civarında hava aracının da katıldığını açıkladı.
 
- Aydınlık gazetesi Türkiye'nin boğazlardan geçiş ücretini güncellediğini yazıyor. Haberde "Türkiye, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin tanıdığı haklar doğrultusunda geçen yıl 5 kat artırdığı boğazlardan geçiş ücretini tekrar güncelledi. Vergi ve harç katsayısındaki altın frank değeri yüzde 8,83 daha artırılarak tonaj başına 4,42 dolara yükseltildi" ifadelerine yer verildi. Gazetenin haberi ana akım Rus medyasında da kendine yer buldu.
 
4 Haziran Pazar
 
SABAH BÜLTENİ
 
-  Kırım böge yönetimi başkanı Sergey Aksyonov, dün gece Ukrayna'nın dokuz İHA ile Kırım'a saldırı düzenlediğini duyurdu. Aksyonov, beş insansız hava aracının hava savunma sistemi yardımıyla düşürüldüğünü ve dördünün de elektronik harp araçları tarafından etkisiz hale getirildiğini söyledi. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
-  Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, dün gece Şebekinski ve Volokonovski yerleşim birimlerinin yoğun Ukrayna ateşi altında kaldığını duyurdu. Vali, geç saatte paylaştığı Telegram mesajında "Çok fazla hasar var. Kurbanlar hakkında henüz herhangi bir bilgi yok” diye yazdı. Vali, önceki gün Bezlyudovka ve Novaya Tavoljanka köylerinde iki kişinin öldüğünü hatırlatarak, başta Şebekinski bölgesi olmak üzere bombalanan yerleşim yerlerinin sakinlerini yetkililerin çağrılarını dinleyip bölgeden ayrılmaya çağırdı, "Geçici olarak evlerinizi terk edin" dedi. (Kommesant)
 
- Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) son raporunda, Ukrayna makamlarının toplu taarruzun başlaması beklentisiyle bir "sessizlik rejimi"ne girdiğini yazdı.Enstitü, Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar'ın "askeri planlar sessizliği sever" ifadesine atıfta bulunuyor. 
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, paylaştığı bir video mesajından Dnipro kentine Rusya'nın yaptığı iddia edilen hava saldırısında 2 yaşında bir kız çocuğunun hayatını kaybettiğini ve 20 kişinin yaralandığını söyledi. Ayrıca başkent Kiev'de de cumartesi günü patlamalar duyuldu.
 
- Kırım bölge başkanının danışmanı Oleg Kryuçkov, Telegram mesajında Kırım'ın kuzeyindeki Canköy'de bir insansız hava aracının düşürüldüğünü, çok sayıda evin camının kırıldığını ve kısmi hasar olduğunu bildirdi.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Putin'in Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş stratejik bir başarısızlık olmuş ve Rusya'nın gücünü, çıkarlarını ve etkisini önümüzdeki yıllarda büyük ölçüde azaltmıştır” dedi. Blinken, Rusya'nın bugün askeri, ekonomik ve jeopolitik açıdan önceki durumundan çok daha kötü halde olduğunu savundu.
 
- Ukrayna genelinde sabah hava saldırısı alarmı verildi.
 
- Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksander Kubrakov, “1 Haziran’dan bu yana Ukrayna limanlarından tahıl yükü alacak gemilere İstanbul’daki ortak denetim merkezi geçiş izni veremiyor. Rus tarafı denetim çalışmalarını boykot ediyor” iddiasında bulundu.  Ukrayna Tarım Bakanı Nikolay Solski de 2.4 milyon ton tahıl yüklü 50 geminin beklediğini, Rusya ile dörtlü anlaşma yerine bu blokajı aşacak ve Rusya'yı devre dışı bırakacak  B planı üzerinde çalıştıklarını söyledi. 
 
3 Haziran Cumartesi
 
GECE BÜLTENİ
 
- Moskovski Komsomolets gazetesinin, "Kremlin, Putin'in Ukrayna müzakerelerine hazır olduğundan söz etti" başlığıyla verdiği haberde, Peskov'a atfen "Putin, özel askeri harekatın hedeflerine başka şekillerde ulaşmak için temaslara hazır" sözlerine yer verildi.  Haberde, "Peskov'un açıklamasından, Putin'in Ukrayna'da askeri operasyonlar dışındaki yöntemlerle özel bir askeri operasyon hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olacak bir diyaloğa hazır olduğu anlaşılıyor" denildi. "Moskova Kremlin Putin" aldı TV programının sunucusu Pavel Zarubin ile yaptığı röportajda Peskov, ancak böyle bir diyalog olasılığının, çatışmaya askeri harekat dışında alternatif çözümler sunmayan Batı ülkeleri tarafından engellendiğini savundu.
 
- Referandumla Ukrayna’dan ayrılıp Rusya’ya bağlanan Zaporojye bölgesinin idarecisi Vladimir Rogov, Melitopol ve Berdyansk kentlerinde büyük patlama seslerinin duyulduğunu kaydetti. Söz konusu patlamalar, Ukrayna güçlerinin Rusya topraklarına saldırılarını artırdığı bir dönemde yaşandı. Zaporojye Valisi Rogov, Melitopol kentinde yaklaşık beş patlama sesi duyulduğunu ve her birinin kentin kuzey sınırından dahi duyulabildiklerini kaydetti. Rogov, Berdyansk’ta ise yerel saatle 18.40’ta birbiri ardına bir dizi patlama duyulduğunu belirtti. Zaporojye Valisi, Berdyansk’taki patlama seslerinin sebebine ilişkin “İlk belirlemelere göre hava savunma sistemleri devreye girdi, 6 roket düşürüldü. Berdyansklılar roketlerin düşürülme anını izleyebildiler” dedi. Hava savunma sistemlerinin devreye girmesine neden olan saldırılarda kullanılan roketlerin her birinin düşürülüp düşürülmediği ya da bu saldırılar sırasında kent sakinlerine veya binalara zarar gelip gelmediğine ilişkin bir bilgi verilmedi.
Zaporojye bölgesinin iki kentinde duyulan bu patlama sesleri, Ukrayna ordusunun sınırın karşı tarafından Rusya topraklarına insansız hava araçları ve roketatar sistemleriyle saldırılarını artırdığı bir döneme denk geliyor. (Sputnik)
 
- Başkan Zelenskiy'nin ofisinin başkan yardımcısı Igor Jovkva, Ukrayna'nın karşı saldırı için yeterli silaha sahip olmadığını söyledi. İngiliz The Times gazetesine verdiği demeçte Jovka, başarılı bir karşı saldırı başlatmak için topçu, zırhlı araçlar ve tanklar dahil her şeye ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Muhtemelen henüz elimizde bunlardan yeterince yok" dedi.
 
- Ukrayna güçlerinin sınırın karşı tarafından saldırılarını artırdıkları Rusya'nın Belgorod bölgesinin valisi Vyaçeslav Gladkov, 600 çocuğu geçici olarak Kaluga ve Yaroslav bölgelerine gönderdiklerini kaydetti. Gladkov, Ukrayna güçlerinin Belgorod üstünden rusya topraklarına sızma girişiminde bulundukları 1 Haziran’da da ‘küçük çocuklar, anneleri ve büyükannelerinden oluşan 200 kişiyi Penza yerleşim yerine tahliye ettiklerini’ söylemişti.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna ordusunun karşı saldırıya hazır olduğunu söyledi, "ancak, bir karşı saldırı başlatmanın zaman alacağını ve Rus uçaklarına karşı koyamama nedeniyle ağır kayıplara yol açabileceğini" savundu.
 
-  Ukrayna sınırındaki Rusya bölgesi Belgorod'ın valisi Vyaçeslav Gladkov, Telegram kanalındaki açıklamasında Ukrayna ordusunun son bir günde yaptığı saldırılar sonucu 7 kişinin öldüğünü, 17 kişinin de yaralandığını duyurdu.
 
-  Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko, Endonezya'nın önceki gün Savunma Bakanı Prabowo Subianto tarafından sunulan barış planı hakkında yorum yaptı. Nikolenko, "Rus birliklerinin uluslararası kabul görmüş sınırlar içinde Ukrayna topraklarından çekilmesi gerçekleşmeden ateşkes olasılığı bulunmadığını" söyledi. 
 
- AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Ukrayna'ya silah tedarikinin kesilmesi durumunda, Rusya ile olan çatışmanın bir teslimiyet  içinde sona ereceğini" savundu. Borell, "Bu durumda Ukrayna ikinci bir Belarus'a dönüşecektir" dedi.
 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Kommersant'ın haberine göre, Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye'de mülk satın almak için pazara geri döndü. Habere göre, cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle belirsizliğin ortadan kalkması, Rusların ülkedeki emlak talebinin  son bir haftada yüzde 20-50 oranında arttırdı. Yüksek bütçeli alıcılar, 400 bin dolarlıl emlak yatırımı karşılığında pasaport programına ilgi gösteriyor. Türkiye, Ruslar için gayrimenkul satın alımında en popüler yabancı destinasyonlardan biriyken, bu baharda, seçim arifesinde talep  azaldı. Yerel makamlara göre, Nisan ayında Ruslar Türkiye'de Mart ayına göre yüzde 30 ve Nisan 2022'ye göre göre 29 daha az, toplamda 817 konut satın aldı.
 
- Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, Ukrayna’nın taarruz için tüm ihtiyaçlarını karşıladıklarından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Kirby, günlük basın toplantısında, “Ukrayna’nın, taarruz gerçekleştirmeleri için tüm ihtiyaçlarını karşıladığımızdan dolayı çok memnunuz. Taarruzun ne zaman olacağına onlar karar verecek. Ama biz, elimizden geleni yaptığımıza eminiz. Biz derken sadece ABD’yi kastetmiyorum” diye konuştu. Sözcü, ABD ve müttefiklerinin 'çok şey yaptığını ve önümüzdeki haftalarda ve aylarda çok şey yapmaya devam etmeye hazır' olduklarını kaydetti.
 
- Belgorod Bölgesi, Sobolevka'nın bombalanması sırasında iki kişi öldü, altı kişi yaralandı. Şebekino'da iki kişi daha yaralandı. Çatışmaların sürdüğü habereri geliyor. 
 
- Çin Özel Temsilcisi Li Hui, Rusya ile Ukrayna arasında barış görüşmeleri yapmanın artık "oldukça zor" olduğunu söyledi. Li Hui, bu açıklamayı anlaşmazlığın çözümü konusundaki Avrupa turunun ardından söyledi.
 
- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Çin'i Amerikan uçaklarını tehlikeli şekilde engellemekle suçladı.
 
Belarus Savunma Bakanlığı, Rusya’dan bir S-400 hava savunma füze sistemi daha Belarus ordusuna teslim edildi. Belarus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada "Halihazırda, Birlik Devleti’nin savunma kabiliyetini artırma adına, Belarus Cumhuriyeti topraklarındaki oluşumların ve askeri birliklerin savaş yeteneklerini artırmaya yönelik tedbirlerin uygulanması devam ediyor. Rusya topraklarından Belarus ordusuna S-400 hava savunma füze sisteminin daha teslimatı tamamlandı" ifadelerine yer verildi. (Sputnik)
 
 
2 Haziran Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin törenine katılması için Türkiye'den gelen daveti kabul etti. İlgili açıklama Ermenistan hükümeti basın servisinden yapıldı. Tören 3 Haziran Cumartesi, yani yarın Ankara'da yapılacak.
 
- Reuters ajansı, Rusya'nın insansız hava aracı saldırısı riski nedeniyle Taman limanında sıvılaştırılmış doğal gaz sevkiyatını durduracağını aktarıyor. Ajans sektör içinden üç kaynağa dayandırdığı haberde Rus demiryollarının 31 Mayıstan itibaren Taman'a sıvılaştırılmış doğal gaz taşımaya son verdiğini bildirdi.
 
- ABD yönetimi nükleer silahların sınırlandırılması için Rusya'ya yeni bir anlaşma önerecek. ABD ile Rusya arasında imzalanan anlaşmanın süresi 2026 yılında doluyor. AFP ajansı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın söz konusu teklifi Washington'da yapılacak Ulusal Silahlanma Kontrolü Birliği toplantısı sırasında açıklayacağını bildiriyor.
 
- Rus Ortodoks Kilisesi'nin başı Kirill, Teslis (Troitsa) ikonasının Tretyakov Resim Galerisi'nden kiliseye verilmesine karşı çıktığı için görevden alınan Protoiereus Leonid Kalinin'in yerine yeni bir isim atadı. Kalinin'in görevini İereus Vladislav Mişin yürütecek.
 
- Rus telefon operatörü Beeline Moskova'daki kullanıcıların telefonda maksimum konuşma süresinin 30 dakikayla sınırlandırıldı. RBC'ya konuşan sektör temsilcileri genellikle yaşlı kullanıcıların telefonu kapatmayı unutması nedeniyle operatörün böyle bir yola başvurduğunu ifade ediyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, top ve roket atışlarına hedef olan Şebekino semtinde iki kadının hayatını kaybettiğini açıkladı. Gladkov kadınların bir arabanın içinde hareket halinde oldukları sırada araçlarının isabet aldığını söyledi. Vali olayda iki de erkeğin yaralandığını aktarıyor.
 
Öte yandan Ukrayna'yla sınırı bulunmayan Smolensk ve Kaluga vilayetlerinde yetkililer bugün de insansız hava araçlarının etkin olduğunu açıkladı. Smolensk Valisi Vasili Anohin iki dronunun bir enerji-yakıt kompleksini hedef aldığını söyledi. Kaluga'da ise bir dron ormanlık alana düştü. İki olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
- Macaristan Başbakanı Viktor Orban "çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinin önüne geçmek için" Ukrayna'nın karşı taarruzunun önlenmesi çağrısında bulundu. Macar radyosu Kossuth'a konuşan Orban "Taarruz eden taraf savunmada olan tarafa göre üç kat fazla kayıp verir. Ateşkesin sağlanması ve müzakerelerin başlaması için elimizden geleni yapmalıyız," şeklinde konuştu.
 
- Rusya Genelkurmayı seferberlik kararından sonra 280'den fazla yeni askeri birlik kurulduğunu açıkladı.
 
- Alman online perakende zinciri Otto, Rusya'daki bütün varlıklarını elden çıkararak pazardan tamamen çekildi. Şirket geçtiğimiz yıl Ukrayna'ya düzenlenen operasyona tepki olarak faaliyetlerini askıya almıştı.
 
- Rus basını Çukotka'da valiliğin "pasaportla yumurta satıldığı" yönündeki haberlerden sonra duruma el koyduğunu yazıyor. RBC gazetesi Çukotka Vali vekili Vladislav Kuznetsov'un Bilibino şehrine iki ay boyunca yumurta tedarik edilmesi için emir verdiğini aktardı. Habere göre şehirde yumurtaya erişimde güçlük çekilmesi nedeniyle pasaportla sınırlı sayıda satış yapılıyor.
 
- Rusya'da mahkeme komedyen Maksim Galkin'in yabancı ajan listesinden çıkarılmak için yaptığı başvuruyu reddetti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Ukrayna sınırındaki vilayetlerinden Bryansk'da roketlerin hedefi olan bir evde yangın çıktığı bildiriliyor. İlgili açıklama Vali Aleksandr Bogomaz'dan geldi. Bogomaz olayda ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığını açıkladı. Bir başka sınır vilayeti Kursk'ta da hava savunma sistemleri birkaç insansız hava aracı düşürdü. Vali Roman Starovoyt bölgenin askerler tarafından korunduğunu ve endişeye mahal olmadığını açıkladı.
 
- Hollanda ve Polonya Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini öngören programa katılacaklarını açıkladı. CNN'in haberine göre programın plan aşaması tamamlanmış durumda. Hollanda hükümeti ayrıca Ukrayna'ya teslim edilmek üzere birkaç adet Leopard 2 tankı daha satın alabileceğini açıkladı. Pentagon yönetimi de Ukrayna için yeni Starlink terminalleri satın alacağını duyurdu. Bloomberg konuyla ilgili SpaceX ile Savunma Bakanlığı arasında kontrat imzalandığını yazıyor.
 
Öte yandan İsviçre parlamentosu, başka ülkelere satılan silahların Ukrayna'ya re-eksport edilmesine izin veren yasa tasarısını reddetti. İsviçre tarafsızlığı gerekçe göstererek sattığı silahların Ukrayna'ya yeniden satılmasına izin vermiyor.
 
- Rusya Aleksey Navalnıy tarafından kurulan Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nı istenmeyen örgüt ilan etti. İlgili haberimizi okumak için tıklayın.
 
- Rus makamları St. Petersburg'da düzenlenen Vladlen Tatarski suikastinin ardındaki isim olarak gazeteci ve eski Ulusal Bolşevik parti lideri Roman Popkov'un adını verdi. Popkov hakkında arama kararı çıkarıldı.
 
- Danimarka Krallığı'na bağlı özerk ülke Faroe Adaları, "artan casusluk faaliyetlerini" gerekçe göstererek Rus gemilerinin limanlarını kullanmasına sınırlama getireceğini açıkladı. Adaların yönetimi yalnızca ikili anlaşmalar çerçevesine avlanan balıkçı gemilerini limanlara kabul edeceklerini duyurdu. Ancak bu gemilerin de limanları bakım onarım için kullanmalarına izin verilmeyecek. 
 
1 Haziran Perşembe
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
-  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da zaferin Rusya’nın olacağını belirtti. Rusya’nın Ukrayna’da kendi insanlarını ve değerlerini koruduğunu kaydeden Putin, zaferin er geç kendilerinin olacağından şüphesi olmadığını kaydetti. Rusya Devlet Başkanı Putin, Uluslararası Çocukları Koruma Günü sebebiyle ülkesindeki çok çocuklu ailelerle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sırasında çok çocuklu aileleri temsil eden biri, Ukrayna’da yaşananlara atıfla, “Zaferin her zaman bizimle olacağına inanıyorum. Şüphesiz ki zafer bizimle olacak, başka türlü olamaz. Ülkemizin er geç barışın ve tüm halklar ve tüm devletlerin güvenliğinin garantörü olacağını düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı. Putin de buna karşılık, “Tamamen öyle ve tamamen dediğiniz gibi olacak. Bundan asla şüphem yok” dedi. (Sputnik)
 
-  Belgorod bölgesi valisi Vyaçeslav Gladkov, şehirde ne olduğu henüz tam beli olmayan bir patlama oluğunu duyurdu. Medyaya yansıyan ilk haberlere göre, kentte bir karayoluna insansız hava aracı düştü. Olayda iki kişi yaralandı.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çeçenistan'ın özel askeri birliği "Ahmat"ın komutanı Apti Alaudinov ile görüştü. Peskov bu bilgiyi doğruladı. Ahmat birliklerinin, Wagner savaşçılarının Bahmut'tan çekilmesinin ardından bu bölgeye sevkedilecekleri haberleri medyaya yansımıştı.
 
- Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Ukrayna'nın karşı saldırısının başladığını söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığına göre, büyük olasılıkla, Danimarka ve Hollanda Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları tedarik edecek. (Kommersant)
 
- Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkenin güvenlik ve özel servislerinin başkanlarıyla toplantıda, “Muhtemelen tek hatamız, Ukrayna’nın henüz ne ordusu ne de hazırlığı olmadığı 2014-2015’te bu sorunu çözmemiş olmamız. Her şeyi böyle barışçıl çözmek istiyorduk. Oysa onlar bu süre içinde savaşabilen silahlı kuvvetler oluşturdu” ifadesini kullandı. Fransa ve Almanya’nın, Ukrayna’yı Rusya’ya karşı savaşa hazır hale getirmek için her şey yaptığını alenen itiraf ettiğini söyleyen Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 'bu savaşı biz başlatmadık' sözlerine tamamen katıldığını belirterek, “Bu savaş 2014’te bile başlamadı. 2014’ten önce başladı. Orada meydana gelen Nazi darbesini gördük. Ukrayna’yı buna itenleri gördük” dedi.
 
SON HABER
 
Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna güçlerinin, Moskova saatiyle (Türkiye saatiyle aynı) 03.00’te Belgorod bölgesinde yer alan Novaya Tavoljanka yerleşim yeri ile Şebekino kentindeki kontrol noktası üstünden sızma girişimlerinin engellendiğini belirtti. Kiev’in söz konusu sızma girişimini tanklarla güçlendirilmiş iki motorize birlik ile gerçekleştirmeye çalıştığı kaydedildi. Ukrayna güçlerinin sınırın Rusya tarafına sızmak adına üç saldırı gerçekleştirdiklerini belirten Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, söz konusu saldırıların hava güçlerinin yardımıyla bastırıldığını söyledi. Rus savunma yetkilileri, “Kiev rejiminin terörist grupları büyük kayıplar verdi ve geri püskürtüldüler" dedi. Ukrayna güçlerinin dün geceden beri Belgorod’daki Şebekino kentine yoğun bombardımanlar düzenlediği biliniyor. Bazı Telegram kanallarında Kiev birliklerinin, sınırdan sadece dört kilometre uzaklıkta yer alan Şebekino’ya sızdıklarına dair bilgiler yer almıştı, ancak söz konusu iddialar yerel yöneticiler tarafından yaralandı. Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, sınırın Ukrayna tarafından düzenlenen bombardımanlar yüzünden kimsenin hayatını kaybetmediğini ancak son verilere göre sekiz kişinin yaralandığını kaydetti. (Sputnik)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- FSB, Amerikalı istihbarat servislerinin iPhone telefonlar aracılığıyla Rus diplomatları takip ettiğini ileri sürdü. Servis, Rus diplomatların kullandığı birkaç bin telefonda zararlı yazılım bulduklarını açıkladı. İddiaya göre ABD NATO ülkeleri, İsrail, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Çin'de görev yapan diplomatları bu yazılım sayesinde izliyor.
 
- Belgorod Valiliği, Ukrayna birliklerinin Şebekino bölgesine sızdığı iddialarını yalanladı. Kommersant gazetesi bölgeden çatışma seslerinin geldiğini aktarıyor. Bir açıklama yapan Vali Gladkov bölgelerinde Ukraynalı sabotajcı bulunmadığını söyledi.
 
- Kaluga valiliği bölgelerinde tanımlanamayan uçan bir cisimin yere çakıldığını duyurdu. İnsansız hava aracı olduğu tahmin edilen cismin çakıldıktan sonra patladığı ve yerde birkaç metrelik bir krater meydana getirdiği bildiriliyor.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy resmi ziyaret için Moldova'ya gitti. Zelenskiy Avrupa Siyasi Topluluğu'nun Kişinev'de düzenlediği foruma katılacak.
 
- Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Rusya ve Belarus'un Ukrayna sorununu 2014-2015'te çözmemekle hata yaptığını söyledi. Lukaşenko "O zamanlar Ukrayna'nın ne ordusu vardı, ne hazırlığı. Hata yaptık." şeklinde konuştu.
 
- Yabancı ajan ilan edilerek kapatılan insan hakları örgütü Memorial'ın Yekaterinburg topluluğu ordunun itibarını zedeleme suçundan 300 bin ruble para cezasına çarptırıldı.
 
- Kırımlı futbol kulübü Sevastopol'un Rusya 2. Ligi'ne katılmasına izin verildi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Kiev güne yine hava saldırısıyla başladı. Kommersant gazetesi başkentin de aralarında bulunduğu pek çok bölgede hava saldırısı alarmı verildiğini yazıyor. Şehir yönetimi saldırı sonucunda Desnyanski semtinde ikisi çocuk 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 14 kişinin de yaralandığını açıkladı.
 
Öte yandan Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belgorod Vilayeti'nin valisi Vyaçeslav Gladkov Şebekino bölgesine düzenlenen roket saldırıları sonucunda 5 kişinin yaralandığını açıkladı.
 
- Bu yaz Güney Afrika Cumhuriyeti'nde düzenlenmesi beklenen BRICS zirvesinin Çin'e alınması gündemde. Reuters olası düzenlemeye gerekçe olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Putin hakkında çıkardığı tutuklama kararını gösteriyor. Karardan Güney Afrika Cumhuriyeti yetkililerinden tereddütlü açıklamalar gelmişti. Ajans bürokratların zirvenin Çin'e alınması için devlet başkanı Cyril Ramaphosa'yı ikna etmeye çalıştığını aktardı.
 
- RBC gazetesi, Rusya'da verilen otomobil sigorta sertifikalarının artık Avrupa Birliği sınırları içinde kabul edilmediğini yazdı. Rus otomobilciler artık AB'ye girişte yeni sigorta satın almak zorunda.
 
- Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı, Ukrayna çeliğine yönelik sıfır gümrük vergisi uygulamasını bir yıl daha uzattıklarını açıkladı. Ukrayna dünyanın en büyük 13'üncü çelik üreticisi konumunda.
 
- Pentagon Ukrayna'ya verilmek üzere 118 milyon dolarlık Gepard hava savunma sistemi satın almak için üretici şirket GLobal Militart Products ile yeni bir kontrat imzaladıklarını duyurdu. Gepardlar önümüzdeki yıl teslim edilecek.
 
- Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov bu yaz Türk turizmcilerin Rus ve Ukraynalı turistleri ayrı otellere  yerleştirme fikrinden vazgeçtiğini açıkladı. İki ülkeden turist ağırlayan ülkeler kavgaları önlemek için bir süredir turistleri ayırma yöntemine başvuruyordu.
 
31 Mayıs Çarşamba
 
GECE BÜLTENİ
 
- ABD'nin Ukrayna'ya yeni yardım paketi, Patriot hava savunma sistemleri, MLRS HIMARS ve 105 mm'lik tank mermilerini de içerecek. (Kommersant)
 
- Beyaz Saray, "ABD, Kiev'in F-16'ları Rusya topraklarında kullanmayacağına dair sadece Zelenskiy'den değil, Ukraynalı üst düzey askeri liderlerden de garanti aldı" açıklaması yaptı.
 
- ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Ukrayna'ya yapılan ABD askeri yardımı miktarının Rusya'nın özel askeri operasyonunun başlangıcından bu yana 37.6 milyar dolar, Joe Biden'ın başkanlığı döneminde ise toplam 38.3 milyar dolar olduğu belirtildi.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, İngiliz bürokratların Rus Silahlı Kuvvetleri için meşru birer askeri hedef olarak kabul edilebileceğini belirtti. İnsansız hava araçları ile Moskova’ya yapılan saldırıyı Ukrayna'nın ‘meşru hakkı’ olarak değerlendiren İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly’e yanıt veren Medvedev "Ebedi düşmanımız olan Britanya'nın ahmak yetkilileri, ek protokolleriyle birlikte Lahey ve Cenvre sözleşmeleri dahil olmak üzere modern koşullarda çatışmaları düzenleyen evrensel kabul görmüş uluslararası hukuk çerçevesinde, onların da konumları itibarı ile savaşı içindeymişler şeklinde nitelendirilebileceğini unutmamalı” dedi. (Sputnik)
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’ya resmi ziyaretle gelen Eritre Devlet Başkanı Isaias Afewerki’yi Kremlin’de kabul etti. Rusya lideri Putin, kabul töreninin açılış konuşmasında, “Sayın Başkan, sevgili meslektaşlarım, dostlar, sizi Rusya’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu sizin ülkemize ilk resmi ziyaretinizdir. Sayın Başkan, Eritre geçen günlerde bağımsızlığının 30. yılını kutladı ve bu, diplomatik ilişkilerimizin kurulduğu tarihe denk geliyor. Bu vesileyle sizi tebrik ediyor, bu yıllar boyunca ve özellikle iktidarınız sırasında ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişerek güçlenmesinden dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Başan Putin, 4 Temmuz'da Hindistan'da yapılması planlanan Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesi için Hindistan'a gitmeyecek. Hint basınına göre, başlangıçta Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi de dahil olmak üzere önde gelen Asya devletlerinin liderlerinin yüz yüze görüşmesi için planlanan zirve, bu durumda video bağlantısı aracılığıyla gerçekleştirilecek. 
 
- Almanya hükümeti sözcüsü Steffen Hebeshtrei, "Ukrayna ordusunun Rusya topraklarına yaptığı saldırıların uluslararası hukuk açısından meşru olduğunu" savundu.  İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverley de, Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik saldırı hakkına sahip olduğunu önceki gün söylemişti.
 
- Norveç, Ukrayna'ya yaklaşık 7 milyar euro değerinde beş yıllık bir askeri yardım programı sağlamaya karar verdi.
 
-  Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, özel askeri harekat sırasında Ukrayna'dan ayrılarak Rusya Federasyonu topraklarına katılan Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Zaporojye ve Herson bölgelerini demiryoluyla birbirine bağlayacak kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre şirket, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Zaporojye ve Herson bölgelerini demiryoluyla birbirine bağlayacak. (Sputnik)
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkenin sınırlarında Nazi rejimi bulunmasına müsamaha gösteremeyeceklerini vurguladı.
Mozambik ziyareti sonunda basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy rejiminin Nazi Almanyası'nın Rusya'ya karşı izlediği yoldan gitmek istediğini belirtti.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Batı ülkelerinin, Ukrayna ordusunun insansız hava araçlarıyla (İHA) Moskova’ya düzenlediği saldırıyla ilgili 'tamamen alçakça' duruş sergilediğini belirterek, “Sadece işlerine gelen konularda yorum yapıyorlar” dedi.
 
-  Almanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın ülkedeki 5 konsolosluğundan 4'ünün çalışmalarını yasakladığını duyurdu. Alman Bild gazetesinin bildirdiği üzere,  Almanya, Rus konsolosluklarının kapatılmasına gerekçe olarak Moskova'nın son zamanlarda Rusya'da çalışabilecek Alman diplomat sayısını sınırlamasını ve bunun birçok Alman konsolosluğunun faaliyete devam etmesini zorlaştırmasını gösterdi. Almanya’nın Rusya Büyükelçiliği daha önce St. Petersburg, Kaliningrad, Yekaterinburg ve Novosibirsk başkonsolosluklarının 1 Haziran'dan itibaren vize verme işlemlerini durduracağını açıklamıştı.
 
 
SON HABER
 
-  Putin'in dış politikadan sorumlu yardımcısı Yuri Uşakov, Erdoğan'ın yemin törenine Putin'in katılamayacağını açıkladı. Buna göre törende Rusya'yı parlamentonun alt kanadı olan Duma'nın başkanı Vyaçeslav Volodin temsil edecek. Kremlin, Rusya Devlet Başkanı'nın Türk liderin göreve başlama törenine gidemeyeceğini, ancak öngörülebilir gelecekte ikili bir görüşme yapmayı planladığını söyledi. Yemin töreni Ankara'da 3 Haziran cumartesi günü yapılacak.
 
- ABD Ulusal Güvenlik Konseyi stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı başlatması planlanan saldırısının yaza ertelendiğini açıkladı. Kirby, "Kiev'in taarruz öncesinde kendini savunmak için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olması için yeni silah ve mühimmat sevkiyatına devam edeceklerini" söyledi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Peskov, Kremlin'in Moskova'ya insansız hava aracı saldırısının ardından Rusya çapında sıkıyönetim uygulanmasını tartışmadığını söyledi. Peskov, "Bu konuya ilgili herhangi bir karar verilmedi ve  gündemde bu konu yok" dedi. Dün Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, "Ukrayna tarafının terörist yöntemler kullanmaya başlamaları nedeniyle Rusya'da sıkıyönetim çağrısında" bulunmuştu. 
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Vladimir Putin ile Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmenin tarihi ve yeri üzerinde müzakereler yapıldığını söyledi. Peskov'a göre, son telefon görüşmesinde her iki lider de yakın gelecekte yüz yüze bir görüşme yapma arzularını teyit etti. Sözcü, "Tam olarak nerede ve ne zaman olacağı, iki başkanın programları dikkate alınarak kararlaştırılacak" dedi.
 
- Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat Putin ve Zelenski'nin Türkiye'ye ziyarette bulunacağını söyledi. Fırat "Çok sayıda yabancı devlet başkanı cumartesi günü yapılacak törene katılım için bilgi verdi. Putin Türkiye'ye ayrı ve özel bir ziyarette bulanacak. Putin'in ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski Türkiye'ye gelecek. Putin ve Zelenski'nin peş peşe yapacağı bu ziyarette savaşın gidişatı ve tahıl koridoru konuşulacak" ifadelerini kullandı.
 
- The Wall Street Journal gazetesi eski Krasnoyarsk valisinin oğlu Artyom Uss'un İtalya'da ev hapsinden kaçarak Rusya'ya gelişinde Sırp mafyasının rol oynadığını ileri sürdü. Gazeteye konuşan bir kaynak, Rus gizli servislerinin "yüksek risk nedeniyle" kaçışa yardım etmediğini söyledi.
 
- Belarus, Rusya'dan Avrupa'ya petrol sevkiyatının düşmesi nedeniyle yaşadığı maddi kaybı telafi etmek istiyor. RBC gazetesi Minsk yönetiminin Drujba petrol boru hattı üzerinden sevkedilen petrole uyguladığı tarifeyi yüzde 84 arttırmak niyetinde olduğunu yazdı.
 
- Rus hükümeti yivli silahlarda kullanılan şarjör ve kovanlarının ülkeden çıkarılmasına geçici olarak yasak getirdi.
 
- Rusya'da tabut fiyatları geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 50 zamlandı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
-  Ukrayna topraklarından Rusya'ya yönelik drone saldırıları devam ediyor. Dün Moskova'yı hedef alan sadırıların ardından, bu sabaha karşı da Krasnodar bölgesindeki Afipski petrol rafinerisinde İHA saldırısı sonucu yangın çıktı. Bölge valisi Veniamin Kondratiyev, Telegram kanalından yaptığı açıklamada “Severski bölgesinde, Afipski rafinerisi arazisinde bir yangın çıktı. Fuel oil damıtma ünitelerinden biri yanıyor. İlk belirlenen neden, İHA saldırısı" dedi. Kondratyev, Acil Durumlar Bakanlığı ve acil servislerin müdahalesiyle yangının tamamen söndürüldüğünü açıkladı. Daha önce 26 Mayıs gecesi Krasnodar İHA saldırısına uğramış, hava savunma sistemi şehrin üzerinde çalışmış, ancak en az bir insansız hava aracı Morskaya Caddesi'ndeki bir ofis binasına çarparak infilak etmişti.
 
- Rusya'nın Belgorod vilayeti dün de roket saldırılarına hedef oldu. Vali Vyaçeslav Gladkov Grad roketleriyle düzenlenen saldırıda dört kişinin yaralandığını açıkladı. Gladkov ayrıca Şebekino bölgesinde yaşayan çocukların Voronej'e tahliye edileceğini söyledi.
 
- Rusya'dan Kazakistan'a yapılan bireysel para transferleri son bir yılda ilk kez düşüşe geçti. Kazakistan Merkez Bankası nisanda transferlerin yüzde 44 azaldığını açıkladı. Özel askeri operasyon ve seferberliğin ilanından sonra çok sayıda Rusya vatandaşı Kazakistan'a göç etmişti.
 
- Rusya'nın uzak doğusundaki Sollers otomobil fabrikasının yeniden faaliyete geçmesi gündemde. Japon Mazda'nın Ukrayna'ya düzenlenen özel askeri operasyona tepki olarak Sollers'le ortaklığa son vermesi üzerine fabrikada üretim durmuştu. Yetkililer Sollers'in bu yıl Çinli ortakların katılımıyla yeniden faaliyete geçeceğini belirtiyor.
 
- Rusya Kültür Bakanlığı sinema sektörüne yönelik devlet desteklerini belirleyen uzman komisyonlarda çalışan bazı üst düzey yönetici ve ünlü sinemacıların görevine son verdi. Yol verilen isimler arasında Aleksey Uçitel ve Pervıy Kanal'ın genel yayın yönetmeni Konstantin Ernst de var. Kommersant'ın haberine göre bu isimlerin yerine getirilenlerin arasında iki de din adamı var.
 
30 Mayıs Salı
 
SON HABER
 
- ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Joe Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışı konusunu, İsveç'in NATO'ya üyeliğine bağlamadığını, bu satışın ABD'nin de çıkarına olduğunu ancak her iki konunun da en kısa zamanda ilerlemesi gerektiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in Lulea kentinde, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile ortak basın toplantısında konuştu. İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili soruya Blinken, "NATO'ya katılım, bir süreçtir. Bu süreç boyunca İttifak üyeleri kendileri için endişe unsuru olan konuları gündeme getirebilir. Ve tabii ki Türkiye, son birkaç ayda bunu yaptı" yanıtını verdi.
 
ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışının, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasına bağlı olduğuna ilişkin iddialarla ilgili Blinken şunları kaydetti:
 
"İsveç'in NATO üyeliği ve F-16'lar farklı konular. Ancak her ikisi de bizim kanaatimize göre, Avrupa güvenliği için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle hem Türkiye'yi hem de Macaristan'ı, İsveç'in NATO'ya katılımını mümkün olan en kısa sürede onaylamaya çağırıyoruz. İsveç'in artık hazır olması için daha fazla zamana gerek yok. Yönetimimiz, F-16'larla ilgili olarak çok netti. Türkiye'nin NATO ittifakının kritik bir üyesi olarak F-16'lara sahip olmasının, İttifakın en yüksek standartlarında faaliyet göstermesi ve diğer tüm müttefiklerle tamamen birlikte çalışabilir olması için önemli olduğuna inanıyoruz. Bu, ABD'nin çıkarınadır ve bu nedenle bunu gündeme getirdik.
 
Biz, iki konuyu ilişkilendirmediğimiz halde, biz derken Biden yönetimini kastediyorum, bazı Kongre üyelerinin İsveç'in NATO'ya katılımını F-16'lardaki ilerlemeye bağladığı da aynı derecede doğru. Kongre tamamen eşit ve bağımsız bir hükûmet organıdır. Bu tür kararlarda onların sesi ve oyları elbette kritik öneme sahiptir. Ama bizim açımızdan her ikisi de mümkün olan en kısa sürede ilerlemelidir." (Sputnik)
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
-  Başkan Putin, "Bu savaşı biz başlatmadık, 2014'te Kiev rejimi Donbass'ta bir savaş başlattı. Rusya, özel operasyon başlatarak karşılık vermek zorunda kaldı" dedi. 
 
- Erdoğan Putin ile son görüşmelerinde ihtiyaç sahibi ülkelere gıda ürünleri sağlanması için ilave tedbirler belirlendiğin söyledi.
 
- Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, son drone saldırılarının ardından artık Rusya'da sıkıyönetim ilan edilmesi gerektiğini savundu.
 
- Duma milletvekili Saraliyev, Rusya ile Ukrayna arasında ölen askerlerin cenazelerinin değişiminin yapıldığını duyurdu. Buna göre Rusya'ya 80, Ukrayna'ya 79 askerin cebazeleri teslim edildi.
 
- Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, Rusya'ya uygulanan yaptırımları şiddetle kınadığını ve "NATO'nun Rusya Federasyonu sınırlarına yayılmasını kabul etmediğini" söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov "Kiev rejiminin çoktandır açıkça terör yöntemlerine geçtiğinden ve Rusya Federasyonu topraklarına karşı Batı silahlarını kullandığından hiç şüphesi olmadığını" söyledi.
 
- Zelenskiy, "Putin'in yaklaşık iki yıldır kendisiyle telefonda konuşmaktan kaçındığını" söyledi.
 
- Başbakan Mişustin, Ukrayna'dan Rusya'ya dahil olan yeni bölgelerde yaşayan yaklaşık 1,5 milyon kişinin geçen yılın ekim ayından bu yana Rus pasaportu aldığını söyledi.
 
- Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rus birliklerinin Kiev'de bir Amerikan Patriot uçaksavar füze sistemini vurduğunu söyledi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- ABD Başkanı Joe Biden, seçimleri kazanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayıp tebrik ettiğini söyleyerek, “Erdoğan hala F-16’lar konusunda çalışmak istiyor. Ben de bizim İsveç ile anlaşma yapılmasını istediğimizi söyleyerek harekete geçilmesini istedik” ifadelerini kullandı.
 
ABD Başkanı Joe Biden seçimleri yeniden kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aradı. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, “Başkan Joe Biden, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Türkiye Cumhurbaşkanı olarak yeniden seçilmesinden dolayı tebrik etmek için aradı.” ifadelerine yer verildi.
 
Açıklamada, iki liderin, ABD ve Türkiye arasındaki “işbirliğini derinleştirmek için yakın ortaklar olarak” birlikte çalışmaya devam etme konusundaki ortak kararlılıklarını ifade ettikleri belirtildi.
 
Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden ise, “Ben Erdoğan’la konuştum. Onu tebrik ettim. O hala F-16’lar konusunda çalışmak istiyor. Ben de bizim İsveç ile anlaşma yapılmasını istediğimizi söyleyerek harekete geçilmesini istedik. Yani tekrar birbirimizle iletişime geçeceğiz” dedi. (Tele1)
 
- İsveç'in Avrupa Birliği İlişkileri Bakanı Jessica Roswall, Rusya'ya yönelik 11'nci yaptırım paketinin haziran sonunda kabul edilmesini beklediklerini söyledi. Avrupa Konseyi'nin bir sonraki toplantısı 29-30 Haziranda.
 
- Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy Çin'in kendi pozisyonlarını doğrudan desteklemediğini söyledi. Zelenskiy Rusya ile müzakereler için kendi inisiyatiflerine öncelik vereceklerini dile getiriyor.
 
- Rusya'daki popüler muhalif YouTube kanallarından Populyarnaya Politika'nın sunucusu İrina Alleman önceki gün Türkiye'ye girişine izin verilmediğini açıkladı. Alleman "milli güvenlik için tehdit" görüldüğünü ve Türkiye'ye girişine 5 yıl yasak getirildiğini söyledi. Alleman geçtiğimiz hafta Rusya Adalet Bakanlığı tarafından yabancı ajan ilan edilmişti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov Batılı ülkelerden 60'a yakın Leopard 2 tankı teslim aldıklarını açıkladı. Reznikov ordunun 120 civarında da savaş uçağına ihtiyacı olduğunu söyledi. Reznikov alınacak uçakları Rusya topraklarındaki saldırılarda kullanmayacakları vaadinde bulunuyor.
 
- İtalya'da Maggiore Gölü'nde yaşanan bir motorlu yat kazasında Anna Bojkova adındaki Rusyalının yanı sıra 3 İtalyan gizli servis mensubunun hayatını kaybettiği bildirildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
 
- Türk şirketi FLO Retailing ve Lübnanlı Azadea Group, Decathlon'un Rusya'daki varlıklarını satın almak için görüşmeler yürütüyor. Vedomosti gazetesi daha önce FLO Retailing'in Reebok, Azadea Group'un da İspanyol Inditex'in Rusya varlıklarını devraldığını hatırlatıyor.
 
29 Mayıs Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENi
 
- Rusya Savunma Bakanlığ dün gece gece Ukrayna hava alanlarına füze saldırısı düzenlediğini  duyurdu. Saldırı sonucunda Ukrayna ordusunun komuta  ve radar noktalarının, havacılık,, silah ve mühimmat içeren depolama tesislerinin vurulduğu bildirildi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'nın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in sunduğu 'barış formülüne' ilişkin tutumunun Ruslara yönelik soykırımın desteklenmesi anlamına geldiğini belirtti. Kenya'daki basın toplantısında Sputnik muhabirinin sorusuna yanıt veren Lavrov, Ukrayna'da çözüm için sunulan formülleri değerlendirdi. Afrika ülkelerinin inisiyatifinin ABD ve İngiltere tarafından kabul edilmeyeceğini düşünen Lavrov, "Zira onlar, G7, NATO ve AB'nin tüm belgelerine dahil ettikleri ve herkesten bağlı kalınmasını talep ettikleri Zelenskiy'in sözde barış formülü dışındaki inisiyatifleri desteklemeyeceklerini defaatle beyan etti" dedi. (Sputnik)
 
- The Washington Post, Ukrayna'daki çatışmaların başlangıcından bu yana, Ukrayna tarafında savaşan 16 Amerikalının öldüğünü yazdı.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı, ülkeye dönerek yerleşmek isteyen soydaşların "dost olmayan devletlerden" gelmeleri durumunda Rusça dil sınavından muaf tutulmasını teklif etti.
 
- Ukrayna Parlamentosu, Başkan Zelenskiy'nin 8 Mayıs'ı Nazizm'i Anma ve Zafer Günü olarak  ilan eden teklifini kabul etti. 
 
-  30 Mayıs için resmi döviz kurları açıklandı: ABD doları 80.06 ruble, euro 85.90 ruble, yuan 11.29 ruble. 
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Vladimir Putin Rusya'nın Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan çekilmesini öngören yasayı imzaladı. Türkiye'nin de aralarında bulunduğunu NATO ülkeleriyle Sovyetler Birliği arasında 1990'da imzalanan anlaşma konvansiyonel askerî ekipmanların bazı önemli kategorilerine kapsamlı sınırlar getiriyor ve fazla silahların imha edilmesini şart koşuyordu.
 
- Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko şehrin yoğun füze ve dron saldırısına maruz kaldığını açıkladı. RBC gazetesi şehir halkının dünün ardından bugün de sığınaklara indiğini aktarıyor. Ukrayna ordu yetkilileri şehrin İskander füzeleriyle vurulmak istendiğini, ancak hava savunma sistemlerinin bunları vurmayı başardığını açıkladı. Öte yandan AFP Ukrayna'nın batısındaki bir askeri tesisin vurulduğunu ve saldırıda 5 uçağın isabet aldığını bildirdi.
 
- Belgorod valisi Vyaçeslav Gladkov özel askeri operasyonun başladığı günden bu yana en az 5 kere sabotaj gruplarının Ukrayna sınırından bölgeye sızdığını açıkladı. Gladkov sızmaların ve top atışlarının önlenmesi için Harkov şehrinin alınmasını önerdi. Rus birlikleri Harkov bölgesinden geçtiğimiz yaz çekilmişti.
 
- Rusya İçişleri Bakanı "Ruslar ölüyor. Harcadığımız en iyi para," dediği iddia edilen ABD'li senatör Lindsey Graham hakkında yakalama kararı çıkardı. Reuters ajansı, Ukraynalılarca hazırlanan bir videoda yer alan söz konusu ifadenin montaj sonucu ortaya çıktığını yazmıştı.
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Azerbaycan'la 1 Haziranda imzalanması beklenen barış anlaşması konusunda henüz muhattaplarından bir yanıt almadığını açıkladı. Paşinyan anlaşma taslağını Bakü'ye ilettiklerini ve bir cevap beklediklerini söyledi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan balkon konuşmasında enerji alanında yatırımların devam edeceğini ve yurtdışına genişleyeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı ayrıca Trakya’nın doğalgaz merkezi olması konusunda Rusya Başkanı Putin ile işbirliklerinin devam edeceğini ifade etti. 
 
- Amerikan haber sitesi Business Insider, Rusya'nın Ukrayna'nın elindeki neredeyse bütün Bayraktarları düşürdüğünü iddia etti. Siteye konuşan askeri gözlemciler Ukrayna'nın 2022'de Türkiye'den 50 TB2 aldığını, ancak dronların yıl sonundan itibaren çatışma alanında görünmemeye başladığını söyledi.
 
- Reuters ajansı, Kiev'de Zelenskiy'le bir araya gelen ABD'li senatör Lindsey Graham'in "Ruslar ölüyor. Harcadığımız en iyi para," ifadesinin montaj sonucu ortaya çıktığını yazdı. Söz konusu video Ukrayna tarafından yayınlanmıştı. Reuters'in haberine göre Grahaham bu iki cümleyi arka arkaya sarfetmiyor.
 
- Yabancı hazır giyim markalarının çoğu Rusya'yı terk ederken bazıları da mağaza sayısını arttırma yoluna gidiyor. RBC gazetesi İtalyan markası United Colors of Benetton'un St. Petersburg'da yeni bir mağaza açtığını yazdı. Bu, markanın şehirdeki üçüncü şubesi olacak.
 
- Dünya Hokey Şampiyonası'nda birincilik 28'inci. kez Kanada'nın oldu. Kanada'nın ezeli rakibi Rusya yaptırımlar nedeniyle turnuva dışı kalmıştı. Baltık ülkesi Letonya da tarihinde ilk kez şampiyonada 3'üncülüğü elde etti. St. Petersburg'da düzenlenmesi planlan şampiyona Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyondan sonra Finlandiya ve Letonya'nın ortak evsahipliğine verilmişti.
 
- Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'ne sunulan yeni bir tasaru 2025 yılına kadar yabancı filmlerin gösterim haklarının "telif hakkı koruma yasasının" dışında tutulmasını teklif ediyor.
 
28 Mayıs Pazar
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, "Bütün cephelerde Rusya'ya karşı topyekun bir savaş var" dedi. Peskov, Başkan Putin tarafından ana ilkeleri açıklanan Ukrayna'daki özel askeri operasyonun hedeflerinin değişmediini ve bu hedeflere ulaşılması gerektiğini söyledi. Peskov, “Operasyonların bir amacı var. Başkanın açıkladığı hedeflerimiz var. Bunlar değişmediler. Bu hedeflere ulaşılması gerekiyor” dedi. 
 
- Dün gece Ukrayna, Rusya tarafından tüm zamanların en yoğun drone saldırısı gerçekleştiridiğini duyurdu. Kiev'e göre  saldırılarda kullanılan İran yapımı 54 Şahed dronunun 52'si düşürüldü. Özellikle başkent ve çevresini hedef alan hava saldırısı beş saatten fazla sürdü.  Öte yandan Rusya'nın Krasnodar bölgesinde Ilskiy petrol rafinerisine dronlar kullanılarak saldırı girişiminde bulunuldu. Rus resmi makamları tüm dronların ertkisiz hale getirildiğini duyurdu. Bu arada Rus Vali Gladkov, bombardıman nedeniyle Belgorod bölgesindeki tüm sınır belediyelerinin yanı sıra Belgorod, Yakovlevsky ve Novooskolsky kentsel bölgelerindeki okulların eğitim yılını planlanandan önce tamamladığını söyledi.
 
- İngiliz The Guardian gazetesine demeç veren Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Ukrayna yönetiminin düzenlemeyi planladığı karşı saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Karşı saldırıyı, herhangi bir günün, belirli bir tarihin veya saatin konusu olmayan zorlu bir süreç olarak tanımlayan Podolyak, "Bu kesintisiz sürecin bazı bileşenleri halihazırda uygulanıyor. Örneğin ikmal hatlarının imha edilmesi ve cephe hattı ardındaki depoların patlatılması gibi" iddiasında bulundu. (Sputnik)
 
- Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Erivan'ın toprak konusundaki tutumunu değiştirmemesi halinde yakın gelecekte Ermenistan ile bir barış anlaşması imzalanabileceğini söyledi. Laçin'de konuşan Aliyev, “Artık Ermenistan toprak bütünlüğümüzü tanıdığına göre, barış anlaşmasının önünde fiilen ciddi bir engel yok" dedi. (İnterfaks)
 
- The Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre Suudi Arabistan, Rusya'nın Batı yaptırımları yüzünden petrol üretimini kesme sözünü tam olarak yerine getirmemesi nedeniyle memnuniyetsizliğini Moskova'ya bildirdi. Suudi hükümetinin temsilcileri, Rus meslektaşlarından kararlaştırılan üretim hacimlerine uymalarını istedi. WSJ'ye göre, Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki gerilim, 4 Haziran'da Viyana'da yapılması planlanan OPEC+ bakanlar toplantısı öncesinde artıyor. 
 
- Zelenskiy'i Rusya'ya insansız hava aracı tedarikini durdurma çağrısıyla İran karşıtı propaganda yapmakla suçlayan Tahran, Ukrayna liderinin bu yorumlarının Batı'dan daha fazla silah ve mali yardım çekmek için tasarladığını söyledi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Zelenskiy'in İran halkı aleyhinde siyasi şov yaptığını ve böylece Batı'dan daha fazla silah almaya çalıştığını belirtti. 'Zelenskiy'in Tahran'a yönelik asılsız iddialarını tekrarlamasının İran karşıtı eksenin İran hükümeti ve halkına karşı yürüttüğü propaganda ve medya savaşıyla örtüştüğünü' vurgulayan Kenani, "Bu, Batılı ülkelerden mümkün olduğu kadar fazla silah ve mali yardım almak için yapılıyor" dedi.
 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Politico gazetesi, Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nin Rusya'ya uygulamayı planladığı 11. yaptırım paketini engelleme konusunda Macaristan'a destek verdiğini yazdı. Politico’ya konuşan beş Avrupalı diplomat, yeni kısıtlamaların birkaç Yunan şirketine yönelik yaptırımları da içerdiğini anlattı. Habere göre Yunan makamları, AB’nin Rusya’ya karşı 11. yaptırım paketini onaylamadan önce Ukraynalı yetkililerin bazı Yunan şirketlerini oluşturulan ‘savaş sponsorları’ listesinden çıkarmalarını istiyor. (Sputnik)
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazeteci Pavel Zarubin’e demecinde Batı'nın Ukrayna'daki çatışmaya doğrudan ve dolaylı olarak katılım derecesinin giderek arttığını söyledi. Zarubin’in Telegram kanalından yayınlanan videoda Peskov, ABD ve müttefiklerinin eylemlerinin çatışmayı yalnızca uzatabileceğini, ancak ‘durumu temelden değiştiremeyeceğini’ vurguladı ve şöyle devam etti: “Rusya harekata devam edecek ve Rusya, her hâlükârda kendi çıkarlarını sağlayacak ve belirlenen hedeflere ulaşacak.”
 
- Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov, ülkesinin Rus güçlerine karşı uzun beklenen karşı saldırıya hazır olduğunu söyledi. Danilov BBC’ye yaptığı açıklamada herhangi bir tarih vermedi ancak Rusya lideri Vladimir Putin’in işgal güçlerinden toprak geri almak için saldırının “yarın, yarından sonra ya da bir hafta içinde başlayacağını” belirtti. Danilov, Ukrayna hükümetinin bu kararda “hata yapma hakkı olmadığını” çünkü bunun “kaybedemeyecekleri tarihi bir fırsat olduğunu” vurguladı.
 
-  Rusya Dışişleri Bakanlığı Dördüncü Avrupa Dairesi Başkanı Yuriy Pilipson, Türkiye'nin Ukrayna'ya "silah ve teçhizat sevkıyatı gerçekleştirdiğini" öne sürerek, bu durumun, "ateşkes sağlama niyetiyle çeliştiğini ve arabuluculuk rolüyle bağdaşmadığını" söyledi. RIA'ya konuşan  Pilipson, "Ankara Ukrayna'da erken bir ateşkes sağlanması ve müzakere sürecinin kendi arabuluculuğunda yeniden başlatılması arzusunu defalarca dile getirdi. Elbette, Kiev rejimine silah ve askeri teçhizat sağlanması bu niyetlerle doğrudan çelişiyor ve arabuluculuk rolüyle hiçbir şekilde bağdaşmıyor" dedi. Ukrayna'nın, daha önce Türkiye'den Bayraktar TB-2 insansız hava aracı satın aldığı biliniyor.
 
- Alman Dışişleri Bakanlığı, Rusya'da çalışan yüzlerce Alman kamu görevlisinin yakın zamanda bu ülkeyi terk etmek zorunda kalacağını açıkladı. Rus hükümetinin orta ölçekli Alman kurumları ve yurt dışı temsilcilkleri için bir üst sınır belirlediğini belirten Bakanlık, Haziran ayı başından itibaren geçerli olacak olan uygulamanın her alanda Alman çalışanların sayısını önemli ölçüde sınırlamaya yönelik olduğunu kaydetti. Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın kararını, "Tek taraflı, dayanaksız ve anlaşılır olmayan bir karar" olarak nitelendirdi. Bakanlık, Federal Hükümet'in Moskova‘ya tepki olarak, "Almanya'daki Rus çalışanların sayısındaki üst sınırda pratikte bir denge gözetebileceğini" belirtti. Süddeutsche Zeitung, ilgili haberinde Alman diplomatların yanı sıra Moskova'daki Alman okulunda görevli eğitimciler ve Goethe Enstitüsü personeli gibi kültür alanında çalışanların bu durumdan etkileneceğini bildirirken, uygulamadan mağdur olacak Alman personelin sayısının da üç haneli rakamlara ulaşabileceğini aktardı. Gazete, Federal Hükümet kaynaklarının Alman Dışişleri'nin Moskova'yı bu karardan döndürme girişimlerinin ise sonuçsuz kaldığı yönündeki ifadelerine yer verdi. (DW)
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ile Belarus arasında taktik nükleer silahlarla ilgili imzalanan anlaşmayla ilgili tepkisinin "son derece olumsuz" olduğunu söyledi.
 
-  Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Ukrayna'nın, Moldova'da yer alan Transdinyester'de provokasyon yapması durumunda Rus Silahlı Kuvvetleri'nin şüphesiz karşılık vereceğini ve bölge halkını koruyacağını söyledi. Galuzin, "Rus Silahlı Kuvvetlerinin, Ukrayna'dan gelebilecek bir provokasyona yeterli karşılığı vereceğinden ve yurttaşlarımızın, Rus barış gücü birliğinin, OGRF askerlerinin ve Transdinyester'deki Kolbasna'da bulunan mühimmat depolarının korunmasını sağlayacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır. Onların güvenliğine tehdit oluşturan her türlü eylem, uluslararası hukuka uygun olarak Rusya Federasyonu'na yönelik bir saldırı olarak görülecektir" dedi.
 
27 Mayıs Cumartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Zelenskiy'nin başdanışmanı Mihail Podolyak, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin'in açıkadığı Rusya'nın barış şartlarına, karşı şartlarla yanıt verdi. Podolyak "Rus tarafının talepleri, Rus devletinin yasal ve fiili yetersizliğini teyit ediyor" dedi.
 
Podolyak, Twitter'daki açıklamasında aşağıdaki şartları sıraladı:
 
- Tüm Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi;
- SSCB'nin çöküşünün ve Sovyet sonrası ülkelerin egemenliğinin nihai olarak tanınması;
- "Savaş suçlularının" ve "savaşa karar verenlerin" tesim edilmesi;
- Rusya topraklarında bir askerden arındırma bölgesinin oluşturulması;
- Saldırı silahlarında kesintiye gidilmesi;
- Rusya'nın nükleer cephaneliğinin kontrolünü organize etmek için uluslararası bir konferans düzenlenmesi;
- Ukrayna lehine diğer ülkelerde bloke edilen Rus varlıklarının kendileri teslim edilmesi de dahil olmak üzere tazminatların yasal güvence altına alınması. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava savunma sistemlerinin Ukrayna’ya ait 2 Storm Shadow füzesi ve 12 insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Açıklamada, “Hava savunma sistemleri, 2 Storm Shadow uzun menzilli seyir füzesi, HIMARS çoklu roketatar sistemlerinden fıtaltılan 19 füze ve 2 HARM radarsavar füzesini önledi” denildi. Ayrıca, hava savunma sistemlerinin Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Zaporojye bölgesinde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 12 insansız hava aracını imha ettiği kaydedildi. (Sputnik)
 
- Washington'daki Rusya Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Moskova ve Minsk'in ABD tarafından kendilerine karşı başlatılan hibrit savaş koşullarında, askeri-nükleer alan da dahil olmak üzere güvenliklerini sağlama hakkına sahip oldukları belirtildi. Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Rusya ile Belarus arasındaki askeri-teknik işbirliğine ilişkin suçlamalarına Telegram kanalından yanıt veren Rus büyükelçiliği, Washington'un kendilerine karşı başlattığı geniş çaplı hibrit savaş koşullarında gerekli gördükleri şekilde güvenliklerini sağlamanın iki ülkenin egemenlik hakkıyla ilgili olduğunu vurguladı.
 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev'in AB üyeliği talebinden vezgeçmesini ve Rusça'nın devlet dili olarak tanınmasını "bir gereklilik" olarak nitelendirdi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Moskova'nın devam eden ihtilafı çözmek için Kiev'den taleplerini sıraladı. Diğer maddelerin yanı sıra, Rus dilinin devlet dili olarak tanınması ve NATO ve Avrupa Birliği üyeliği talebinin reddedilmesi istendi. Kommersant gazetesi, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce Moskova'nın Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı çıkmamış, Rus dilinin devlet dili olarak tanınması gibi bir şart da gündeme getirilmemişti” yorumunu yaptı. 
 
Galuzin, TASS ile yaptığı bir röportajda Moskova’nın şartlarını şöyle sıraladı:
 
- Ukrayna silahlı kuvvetlerinin çatışmaları durdurması;
- Batı'nın silah tedarikine son vermesi;
- Ukrayna'nın bloksuz, tarafsız statüye dönmesi, NATO ve AB'ye katılmayı reddetmesi;
- “Halkların kendi kaderini tayin hakkının uygulanması sonucu ortaya çıkan yeni bölgesel gerçeklerin" tanınması;
- Rusça konuşan vatandaşların ve ulusal azınlıkların haklarının korunması;
- Rus dili için devlet dili statüsünün güvence altına alınması;
- Din özgürlüğü de dahil olmak üzere temel insan haklarının gözetilmesi.
 
Galuzin, “İlk iki şart bir ‘çözüm' için, geri kalanı 'kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın sağlanması' için gereklidir” dedi.
 
- Bölgeden karşılıklı olarak sadırı haberleri geleye devam ediyor. Ukrayna, başkent Kiev'in yanı sıra Dnipro şehri ve ülkenin doğu bölgelerine Rusya’nın düzenlediği saldırılarda 10 füze ve 20'den fazla insansız hava aracı düşürdüğünü iddia etti. Bölge valisi, bir Rus füzesinin Dnipro kentindeki bir sağlık kliniğine isabet etmesi sonucu iki kişinin öldüğünü ve 23 kişinin yaralandığını söyledi.  RIA haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki mühimmat depolarına gecede saldırı düzenlediğini duyurdu. Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, Rusya'nın Belgorod bölgesindeki 5 ilçenin son 24 saatte insansız hava araçları, top ve havan atışlarıyla vurulduğunu, Kozinka köyünün 132 kez hedef alındığını söyledi. Yetkililer, iki insansız hava aracının Krasnodar'da bir konut ve ofis binasına zarar verdiğini söyledi.
 
- Birleşmiş Milletler çocuk ajansı UNICEF, tahminen 1,5 milyon Ukraynalı çocuğun depresyon, kaygı, travma sonrası stres bozukluğu ve potansiyel olarak kalıcı etkileri olan diğer akıl sağlığı sorunları riski altında olduğunu söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kırım'a yönelik saldırıları "etkili bir şekilde desteklemekle” suçladığı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın yorumları üzerine üst düzey ABD diplomatlarını bakanlığa çağırdı. Sullivan'a Ukrayna'nın Kırım'daki Rus hedeflerine ulaşabilecek silahlara sahip olup olmayacağı sorulmuş ve "Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki topraklarına saldırabilmesine herhangi bir sınırlama getirmedik” yanıtı alınmıştı.
 
- Avrupa Birliği, Rus nükleer savaş başlıklarının Belarus'a konuşlandırılmasına izin veren bir anlaşmayı kınadı. AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, "Bu, son derece tehlikeli bir tırmanışa yol açacak bir adımdır" dedi.
 
- Almanya ordusu, bu yılın başlarında Ukrayna'ya gönderilenlerin yerine 18 yeni Leopard 2 tankı sipariş etti.
 
- Almanya savunma bakanlığı, Almanya'nın Slovakya'da konuşlu Patriot füze savunma sistemini, Vilnius'ta Temmuz ayında yapılması planlanan NATO zirvesini korumak için Litvanya'ya taşıyacağını söyledi.
 
- Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Hollanda'nın Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı göndermeyi "ciddi bir şekilde düşündüğünü" ancak nihai bir karar vermediğini söyledi.
 
- ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD'nin Rusya'ya karşı Ukrayna'yı yeterince desteklememesi halinde Çin'e Tayvan'ı işgal edebileceğine dair bir sinyal göndereceğini söyledi. Graham gazetecilere verdiği demeçte, "Ukrayna'ya yardım etmekten geri adım atılamaz çünkü burada başarısız olursak Tayvan gider" dedi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin'in "dengeli konumu" ve Ukrayna'daki çatışmada olumlu bir rol oynamaya istekli olması için şükranlarını dile getirdi.
 
- Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü ve ülkesinin çatışmada her iki tarafla da görüşmeye istekli olduğunu yineledi. Lula ayrıca Putin'e kendisini St Petersburg'daki Uluslararası Ekonomik Forum'a davet ettiğini, ancak katılamayacağını söyledi.
 
26 Mayıs Cuma
 
GECE BÜLTENİ
 
- Vladimir Putin, Gürcistan'la uçuşların karşılıklı olarak yeniden başlaması kararını bizzat aldığını söyledi. Putin Gürcistan'la ilişkileri geliştirmeye yönelik yeni adamlar atacaklarını dile getiriyor.
 
- DNR yetkilileri Ukrayna ordusunun hassas güdümlü füzelerle Mariupol'u hedef aldığını açıkladı.
 
- Rusya Adalet Bakanlığı, iki organizasyon ve dokuz gerçek kişiyi daha yabancı ajan ilan etti. Listede Bi-2 müzik grubunun lideri Yegor Bortnik de var. Bakanlık Asker Anneleri ve Eşleri Konseyi ve konseyin başkanı Olga Tsukanova'yı da yabancı ajan ilan etti.
 
- Microsoft, Ozon'un kullandığı bir dizi servisi şirketin erişimine kapattı.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- The Wall Street Journal gazetesi Çin'in Ukrayna'da derhal ateşkes ilan edilmesini, ancak Rus ordusunun kontrolünde olan bölgelerin Rusya'da kalmasını önerdiğini yazdı. Gazete haberini Çin'in Ukrayna özel temsilcisi Li Hui'nin görüştüğü Avrupalı diplomatlara dayandırıyor.
 
- İstanbul açıklarında insansız deniz araçlarının saldırısına uğrayan Rus ordusuna ait istihbarat gemisi İvan Hurs, Sivastopol'a döndü. Rus ordusu insansız deniz araçlarının etkisiz hale getirildiğini gösteren, Ukrayna ordusu ise bir aracın gemiye kadar ulaştığını gösteren başka bir video yayınlamıştı. Bugün Sivsastopol'da kaydedilen görüntülerde ise gemide hasar görünmüyor.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı biyometrik pasaport başvurularını 1 Hazirandan itibaren yeniden kabul etmeye başlayacağını duyurdu. 10 yıllık pasaport başvuruları çip sıkıntısı nedeniyle şubat ayı başlarında durdurulmuştu.
 
- Ukrayna meclisi Rada milletvekillerinden Daniil Getmantsev, Kiev yönetiminin 24 Şubat 2022'den bu yana batılı ülkelerden aldığı mali yardımın 50 milyar doların üstünde olduğunu açıkladı. Getmantsev 2023'te alınan mali yardımın büyüklüğünün 18,4 milyar dolar olduğunu söyledi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ülkesinin Ukrayna'da nükleer silah kulanmak yönünde bir planı olmadığını açıkladı. Ryabkov nükleer silah kullanımını düzenleyen doktrinde bir değişiklik yok şeklinde konuştu.
 
Resmi bir gezi kapsamında Vietnam'da bulunan Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Vekili Dmitri Medvedev Batının Ukrayna'ya uçaklarla birlikte nükleer silah da vermesi halinde Rusya'nın "önleyici saldırı" düzenlemek zorunda kalacağını söylemişti.
 
- Kasım-Jomart Tokayev'in basın sözcüsü Kazakistan'ın herhangi bir "devletler birliğine" katılma niyeti taşımadığını açıkladı. Önceki gün Moskova'da düzenlenen Avrasya Ekonomi Forumu'na katılan Tokayev Rusya ile Belarus arasındaki ilişkinin "iki ülke tek devlet" şeklinde formüle edilebilecek bir yöne doğru gittiğini söylemişti. Tokayev "tek bir birlik hükümeti, tek bir birlik parlamentosu ve ortak nükleer silah" şeklinde konuşmuştu.
 
- FSB Gelencik'te Rus güvenlik güçlerine yönelik bir terör saldırısının önlendiğini açıkladı. Servis olayla ilgili el yapımı bomba hazırlayan bir şahsın gözaltına alındığını duyurdu.
 
- Almanya'da bir mahkeme Rus milyarder Alişer Usmanov'a ait olduğu iddia edilen yatta ve villalarda yapılan aramayı kanuna aykırı buldu. Söz konusu arama Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın suç duyurusundan sonra geçen sonbaharda gerçekleşmişti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Vekili Dmitri Medvedev Batının Ukrayna'ya uçaklarla birlikte nükleer silah da vermesi halinde Rusya'nın "önleyici saldırı" düzenlemek zorunda kalacağını söyledi. Medvedev ilgili açıklamayı Vietnam ziyareti sırasında düzenlenen basın toplantısında yaptı.
 
- ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley Rusya'nın Ukrayna'da askeri bir başarı elde edemeyeceğini söyledi. Perşembe günü Savunma Bakanı Lloyd Austin'le birlikte basının karşısına çıkan Milley, "Bu savaş askeri bakımdan Rusya tarafından kazanılamaz," şeklinde konuştu. Genelkurmay başkanı bununla birlikte Kiev'in "bütün Rus birliklerini kısa sürede topraklarından atmasının da" olası görünmediğini söyledi. Milley bu yüzden çatışmanın devam edeceği ve bu çatışmanın kanlı ve zor olacağı yorumunda bulundu. Amerikalı asker tarafların bir noktada ya askeri bir sonuç elde edeceğini, ya da müzakere masasına oturmak zorunda  kalacağını söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, tahıl anlaşmasının şartlarının yerine getirilmemesi halinde alternatifler aramak gerektiği yönünde bir açıklama yaptı. Bakanlık Avrupa Birliği'ne yönelik yapılan açıklamada Ukrayna tarım ürünleri için açılan "dayanışma koridorlarının" genişletilmesini önerdi. Kommersant gazetesi söz konusu koridorların Doğu Avrupalı çiftçiler tarafından tepkiyle karşılandığını hatırlatıyor.
 
- Almanya şansölyesi Olaf Scholz "uygun an geldiğinde" ülkesinin Vladimir Putin'le müzakere masasına oturup Ukrayna'daki çatışmayı ele almayı planladığını söyledi. Scholz Putin'le en son geçtiğimiz aralık başında görüşmüştü.
 
- Krasnodar Belediye Başkanı şehir merkezinde yaşanan patlama sonucunda bir ofis binası ile konutun zarar gördüğünü açıkladı. Basın patlamanın dron saldırısı sonucu meydana geldiğini yazarken, yönetimden bu konuda bir doğrulama ya da yalanlama gelmedi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
- Japonya Rusya'ya yönelik yaptırım listesine 17 gerçek ve 78 tüzel kişiyi daha dahil etti. Hükümetten yapılan açıklamaya göre yeni ihracat sınırlamaları Megafon, Kamaz ve Skolkovo Vakfı'nın yanı sıra bir dizi savunma sanayi şirketini etkileyecek. Yaptırım kapsamına alınan gerçek kişiler arasında ise ordu yöneticileri ve bürokratlar var.
 
- Novosibirsk'te bir mahkeme seferberlik kapsamında silah altına alındıktan sonra eğitim alanından kaçan 25 yaşındaki bir Rusya vatandaşına 5 yıl hapis cezası verdi. Kommersant gazetesi mahkemenin 15 yıllık üst sınır yerine benzer davalarda olduğu gibi 5 yıl hapis cezası verdiğine dikkat çekti.
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама