Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

"Moskova'ya yönelik İHA saldırıları terörist faaliyet"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın birkaç gün önce Ukrayna askeri istihbaratının karargahını vurduğunu açıkladı. Rus lider, "Buna karşılık olarak Kiev rejimi farklı bir yol seçti: Rusya'yı korkutma girişimini, konutları vurarak Rusya vatandaşlarını korkutmayı" dedi.
 
Moskova'ya yönelik İHA saldırılarını "açık terörist faaliyet" olarak nitelendiren Putin, Moskova'nın hava savunma sistemlerinin tatmin edici performans gösterdiğini belirterek, "Ama üzerinde çalışılması gereken şeyler var" diye konuştu.
 
Putin ayrıca, Kiev'in son İHA saldırılarıyla Moskova'yı aynı doğrultuda karşılık vermesi yönünde kışkırttığını ifade etti. 
 
14.58: Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova'ya düzenlenen drone saldırısının, Rusya tarafından Ukrayna'daki karar merkezlerinden birinin vurulmasına yönelik yanıt olduğunu belirtti. Rusya'nın pazar günü Kiev'deki karar merkezlerinden birini etkili olarak vurduğunu belirten Peskov, konu hakkında daha fazla yorum yapamayacağını söyledi. 
 
09.47: Moskova'ya düzenlenen saldırıda kullanılan insansız hava araçlarının türü açıklandı. Havacılık şirketi İlyuşin'den Aleksey Rogozin dronların "ördek" tabir edilen uçak tipi araçlar olduğunu ve içten yanmalı motorlar yardımıyla uçtuğunu söyledi. Bu tür dronların menzili 400 ile 1000 kiometre arasında değişiyor. Fiyatları ise 30 ila 200 bin dolar arasında.
 
09.36: Rusya Savunma Bakanlığı bu sabah Moskova ve civar şehirlere düzenlenen saldırıda toplamda 13 insansız hava aracının hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Bakanlık 3 aracın da radyo-elektronik yöntemlerle rotalarından saptırıldığı bilgisini paylaştı.
 
08.48: Belediye Başkanı Sergey Sobyanin sabah saatlerinde gerçekleşen dron saldırısından sonra iki Moskova sakininin sağlık kuruluşlarına başvurduğunu açıkladı. Bu kişilerin tedavisi ayakta yapıldı.
 
08.33: Son gelen haberlerde Leninski Prospekt'te bir apartmanın üst katına da İHA'nın çarptığı, isabet alan bina sayısının üç olduğu belirtiliyor. İlk açıklamalara göre, can kaybı ya da yaralı bulunmuyor.
 
08.30: Baza haber kanalına göre, Moskova'ya yönelik saldırıya yaklaşık 25 insansız hava aracı katıldı. İHA'ların çoğu Moskova bölgesinde hava savunma güçleri tarafından düşürülürken, bazıları  ağaçlara ve tellere takılarak düştü. Üç İHA konut binalarına çarptı, insansız hava araçlarından biri patlayıcı madde taşıyordu ancak patlamadı. İsabet eden binalarda yaşanan hasar, sadece çarpmanın ve İHA'ların infilakıyla oluştu.
 
08.17: İzvestiya'nın haberinde, "insansız hava aracı saldırılarının arifesinde, Ukrayna'nın askeri istihbarat başkanı Kirill Budanov ve Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitçko'nun Moskovalıları tehdit ettikleri" vurgulandı. Moskova'da Profsoyuznaya Caddesi'ndeki saldırının ardından görgü tanıklarından biri, "Güçlü bir patlama duyuldu ve ardından camlar paramparça oldu. Her şey sabah 5 civarında yaşandı" dedi.
 
08.14:  Drone saldırısının ardından isabet alan apartmanlardan birinin olduğu bölgede trafiğe sınırlama getirildi. Leninski Prospekt'ten Mihail Pevtsov Caddesi ve Udaltsova Caddesi boyunca trafik akışına izin verilmiyor. Bu arada Mash ajansına göre uydu navigasyon sinyalleri de şehirde arıza yaptı. Özellikle taksicilerden çok sayıda GPS arızası şikayeti geliyor. 
 
08.11: Sosyal medyada, drone saldırısına ilişkin çok sayıda video yayınlanmaya başladı. Bazılarının havada imha edildiği görülüyor. 
 
08.09:  Yine Shot'un bildirdiği habere göre, Moskova polisi için "Tayfun" planı ilan edildi. Bu, acil durumlarda izinli olanlar dahil, tüm personelin hemen görev başına dönmesini gerektiriyor.
 
08.07: Shot Telegram kanalı, Moskova'ya yönelik drone saldırısını şöye özetledi:
- 13 drone şehre yaklaşırken vuruldu (Rublyovka, Krasnogorsk bölgesi, Istrinski bölgesi, Yeni Moskova)
- 3 drone konut binalarına isabet etti (Leninski Prospekt, Profsoyuznaya Caddesi, Atlasova Caddesi).
Ancak resmi kaynaklar şimdilik iki drone isabetini doğruladı.
 
 
06.57: Başkent Moskova güne "flaş" bir haberle başladı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Telegram'da 30 Mayıs sabahı Moskova'da iki drone saldırısı düzenlendiğini duyurdu.  Sobyanin, bu sabah erken saatlerde bir İHA saldırısının bazı konut binalarında hafif hasara yol açtığını doğruladı ve "Birkaç binada küçük hasar meydana geldi. Şehrin tüm acil servisleri olay mahallinde. Şu anda kimse ciddi şekilde yaralanmadı" dedi. Ajans haberlerine göre, Moskova'da Profsoyuznaya'da saldırıya uğrayan apartmanda oturan yaklaşık 300 kişi tahliye ediliyor.
 
Bunların tek saldırı olmadığı ve başka saldırıların de önlenmesi için hava savunma sistemlerinin harekete geçtiği anaşılıyor. Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov, hava savunma sistemlerinin çalışması nedeniyle Moskova bölgesi sakinlerinin bu sabah patlama seslerini duyabiecei uyarısında bulundu ve halkı sakin olmaya çağırdı. 
 
Vali, Telegram mesajında "Bu sabah, Moskova bölgesinin bazı bölgelerinde yaşayanlar patlama seslerini duydular. Bu bizim hava savunma sistemimizdir. Moskova'ya yaklaşan birkaç insansız hava aracı düşürüldü" dedi. 
 
 
Öte yandan bir acil servis yetkiisi RIA Novosti'ye verdiği demeçte, insansız hava araçlarının Moskova'da biri Profsoyuznaya Caddesi'nde, diğeri Yeni Moskova'daki Atlasova Caddesi'nde iki konut binasına çarptığını, ancak yaralı olmadığını söyledi.
 
Ajansın kaynağı, "İHA, Profsoyuznaya Caddesi 98 numaradaki bir apartmanın üst katlarına çarptı. Evin cephesi zarar gördü ve camları kırıldı. Yaralı ya da can kaybı yok" dedi.
 
Benzer bir saldırının Novomoskovsk bölgesindeki Atlasova Caddesi'ndeki 24 katlı bir konut binasında da meydana geldiğini belirtti.
 
Öte yandan Shot adlı önde gelen Telegram haber kanalı, hava savunma sistemlerinin başkentin Barviha bölgesi üzerinde aktif olarak çalıştığını, patlamalar duyulduğunu yazdı. Shot ayrıca, Rublyovka bölgesi üzerinde bir drone'un vurulma anının görüntülerini paylaştı.
 
Baza Telegram kanalı ise, bu sabah Moskova bölgesinde ondan fazla insansız hava aracının düşürüldüğünü bildirdi.
 
Shot kaynaklarına göre, güneybatıdan Moskova'ya yaklaşırken dört insansız hava aracı düşürüldü, hava savunması saldırıyı püskürtmeye devam ediyor.
 
3 Mayıs'ta Kremlin Sarayı'nı hedef alan iki insansız hava aracının düşürüldü açıklanmıştı. Kremlin Sarayı'nın üzerinde son anda inha edilen drone'un görüntüleri medyaya yansımıştı. Rusya, saldırıdan doğrudan Kiev yönetimini sorumlu tuttu. Bu olayın ardından Moskova Belediyesi, şehir üstünde insansız hava araçlarının uçurulmasını yasakladı.

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама