Merkez'den Rusya için en kötümser petrol senaryosu
Rusya Merkez Bankası, 2027-2029 para politikasına ilişkin “Temel Yönler” belgesinde ekonomiye yönelik “risk senaryosu”nu açıkladı. Bu senaryo, petrol fiyatlarının varil başına 25-35 dolara düşmesi ve Batı yaptırımlarının daha da ağırlaşması halinde ortaya çıkabilecek tabloyu gösteriyor.
Buna göre Rusya’nın GSYH’si 2027’de yüzde 3-4, 2028’de ise yüzde 1,5-2,5 küçülebilir. Daralmanın 2027’nin son çeyreğinde yüzde 8-9’a ulaşabileceği tahmin ediliyor. Bu gerçekleşirse ekonomi 1995-1996’dan bu yana ilk kez iki yıl üst üste küçülmüş olacak.
Senaryo aynı zamanda ABD ve Avrupa’da resesyon, Rusya’nın ihracatında ve petrol üretiminde düşüş varsayımına dayanıyor.
Merkez Bankası, yaptırımların artmasıyla Rus petrolüne uygulanan iskontonun büyümesini ve ihracat gelirlerinin ilk yıl 115 milyar, ikinci yıl 57 milyar dolar daha azalmasını bekliyor.
Enflasyonun yüzde 11-13’e çıkması halinde politika faizinin yüzde 19-21’e yükseltilmesi gerekebileceği belirtiliyor. İthalatın 2027’de yüzde 6-8, 2028’de yüzde 18-20 gerilemesi, hanehalkı tüketiminin ise sırasıyla yüzde 1-2 ve yüzde 5,5-6,5 azalması öngörülüyor.
En büyük risklerden biri bütçe tarafında ortaya çıkacak. Petrol gelirlerinin sert biçimde gerilemesi halinde hükümetin Ulusal Refah Fonu’nun likit kaynaklarını yoğun şekilde kullanması gerekebilir. Merkez Bankası, bunun fonun hızla tükenmesi riskini yaratabileceğini belirtiyor. Böyle bir durumda bütçe kuralının değiştirilmesi ve kamu harcamalarının reel olarak azaltılması gündeme gelebilir.
3.9.2026

Реклама