Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Ukrayna'ya 250 km menzilli ilk füze İngiltere'den

ÖNEMLİ GELİŞMELER//  11 Mayıs Perşembe, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 442. günü
 
SON DAKİKA
 
Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından Rusya'ya yönelik Türkçe ve Rusça bir mesaj yayınladı. Kılıçdaroğlu mesajında, "Sevgili Rus Dostlarımız,
Dün bu ülkede ortaya saçılan montajlar, kumpaslar, Deep Fake içerikler, kasetlerin arkasında siz varsınız. Eğer 15 Mayıs sonrası dostluğumuzun devamını istiyorsanız, elinizi Türk’ün devletinden çekin. Biz hala işbirlikten ve dostluktan yanayız." ifadelerini kullandı.
 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Moskova'nın bir dizi Batılı ülkenin önerdiği gibi tahıl anlaşmasının süresiz olarak uzatılmasına veya genişletilmesine karşı olduğunu söyledi.
İstanbul'da Rusya, Ukrayna, Türkiye dışişleri bakan yardımcılarının ve BM temsilcilerinin katılımıyla yapılan tahıl müzakereleri sonrası gazetecilere açıklama yapan Verşinin, Moskova'nın bazı önerileri desteklemediğini belirtti. Rus diplomat, "Biz, Batı'daki birçok başkentte konuşulduğu üzere, anlaşmanın genişletilmesine veya süresiz uzatılmasına karşıyız. Bizim ve bu anlaşmanın katılımcıları tarafından neler yapıldığını anlamamız gerekiyor" dedi. Anlaşmanın 18 Mayıs'ta sona ereceğini anımsatan Verşinin, bakan yardımcıları düzeyinde yeni bir toplantı için karar alınmadığını ancak Rusya'nın Türkiye ve BM temsilcileriyle yakın temasını sürdüreceğini kaydetti. (Sputnik)
 
- Ukrayna'ya uzun menzilli havadan atılan seyir füzesi Storm Shadow vereceğine dair haberleri teyit eden Britanya, Kiev yönetimine daha uzun menzilli silahlar sağlayan ilk ülke oldu. Britanya'nın Ukrayna'ya Storm Shadow (Fırtına Gölgesi) füzeleri bağışladığını doğrulayan Savunma Bakanı Ben Wallace, "Ukrayna'ya, Rusya'nın devam eden vahşetine karşı kendini savunması için en iyi şansı veriyor. Ukrayna egemen topraklarına dayanan Rus kuvvetlerini geri püskürtme imkanı sağlayacak" ifadelerini kullandı. Sputnik'e göre, Avam Kamarası'nda konuşan Savunma Bakanı Wallace, "Storm Shadow kullanımı, bağışlanması veya hediye edilmesi konusunda, Britanya'nın bunu yapma kararını ABD inanılmaz derecede destekledi" dedi. Bu arada BBC füzelerin en az 250 km (155 mil) menzile sahip olduğunu bildirdi.
 
- Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Rusya'nın vizeyi ve uçuş yasağını kaldırmasını övgdü.  Başbakan, AB yaptırımları kapsamına giren havayollarının uçaklarının Gürcistan'a uçmayacağını kaydetti. Garibaşvili Başbakan, Rusya'da bir milyon etnik Gürcü olduğunu, bu nedenle seyahatlerini kolaylaştırmanın çok önemli olduğunu söyledi. Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili, vizelerin kaldırılmasını provokasyon olarak nitelendirmişti.  İki ülke arasındaki hava trafiği Temmuz 2019'dan beri askıya alınmıştı.
 
-  ABD'nin Güney Afrika Büyükelçisi Ruben Bridget, "ABD, Ukrayna'daki çatışmayla ilgili tarafsızlığını ilan etmesine rağmen, Güney Afrika'nın Rusya'ya cephane sağladığına inanıyor" dedi.
 
 -  FSB, Belarus sınırındaki Smolensk Bölgesi'nde iki tır içinde 492 kilogram Latin Amerika kokaini ele geçirildiğini açıkladı. Avrupalı ve Latin Amerikalı organize suç örgütlerinin Rus uyuşturucu pazarını ele geçirmeye ve Rusya topraklarını AB ülkelerine kokain transfer etmek için kullanmaya yönelik faaliyetlerini artırdığını kaydeden FSB, Smolensk Bölgesi'nde el koyulan kokainin Polonya'ya taşındığını belirtti.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, beklenen karşı taarruzu ertelemek durumunda kaldıklarını açıkladı. BBC'ye konuşan Zelenskiy Ukrayna ordusunun ilave askeri yardımları beklediğini söyledi. Devlet başkanı askerlerin karşı taarruza şu anda da başlayabileceklerini, ancak bu durumda çok kayıp vermek zorunda kalacaklarını belirtiyor. Zelenskiy "Bu yüzden beklemek zorundayız," şeklinde konuştu.
 
- Bryansk Valisi Aleksandr Bogomaz insansız hava aracının vilayette bulunan Rosneft petrol depolama tesisine saldırıda bulunduğunu açıkladı. Bogomaz saldırıda beton kaidenin zarar gördüğünü, ancak tesiste yangın çıkmadığını söyledi.
 
- ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya'ya karşı yeni yaptırım stratejilerinin önceki yaptırımların etrafından dolanma çabalarını engellemek yönünde olacağını söyledi. Yellen yaptırımların etkili olduğunu, Rusya'nın bu nedenle bunların etrafından dolanmaya çalıştığını dile getirdi.
 
- Financial Times, Sırbistan'ın Avrupa Birliği'nden gelen uyarılar üzerine Ruslara kolay vatandaşlık verme fikrinden vazgeçtiğini yazıyor. Sırbistan hükümeti ülkede en az 1 yıl yaşayan yabancılara vatandaşlık verilmesini öngören bir tasarı üzerinde çalışıyordu. Gazete AB yetkililerinin tasarının kabul edilmesi halinde Sırbistan vatandaşlarına tanınan vizesiz seyahat uygulamasına son verileceği uyarısında bulunduğunu aktardı.
 
- Rusya Eskrim Federasyonu, Uluslararası Eskrim Federasyonu'nun kendilerine müsabakalara kabul edilecek Rus sporcuların listesini gönderdiğini açıkladı. Federasyon yetkilileri olimpiyat şampiyonları dahil olmak üzere pek çok önemli sporcunun gönderilen listede yer almadığını söyledi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov özel askeri operasyonda bazı hedeflere ulaşıldığını açıkladı. Peskov operasyonu "çok zorlu" sözleriyle niteledi. Sözcü ulaşılan hedefler arasında "Ukrayna'nın savunma sanayi altyapısının yok edilmesini" saydı. Peskov ayrıca Rus ordusunun etkinliğinin yavaşlamasını yaşananların "savaş değil, askeri operasyon olmasıyla" ilişkilendirdi.
 
Bosna-Hersek entitesi Sırp Cumhuriyeti'nde yayın yapan ATV kanalının sorusunu cevaplayan Peskov şöyle konuştu:
 
"Ukrayna ile Rusya'nın askeri potansiyelini kıyaslamak çok zor. Peki Ruslar neden bu kadar yavaş ilerliyor diyeceksiniz? Çünkü Ruslar savaş yürütmüyor. Biz savaş yürütmüyoruz. Savaş bambaşka bir şeydir, altyapının, şehirlerin yok edilmesidir."
 
Peskov operasyon sırasında ulaşılan amaçlardan birini de "Ukrana ordusunu Donbas'tan uzak tutmak" şeklinde formüle ediyor.
 
- Avusturyalı Raiffeisenbank International BDT ülkeleriyle alakalı para transfer işlemlerine sınırılama getirme kararı aldı. Rusya'da faaliyet göstermeyi sürdüren son batılı bankalardan biri olan Raiffeisen pazardan tamamen çekilmesi için baskı altında.
 
- Roskosmos'un eski başkanı Dmitri Rogozin ikinci bir seferberliğin şart olduğunu söyledi. Rogozin Roskosmos'taki görevinden alındıktan sonra Çarın Kurtları adında özel bir askeri şirket kurarak özel askeri operasyon bölgesindeki çatışmalara katılmış, daha sonra ise yemek yediği bir restorana düzenlenen roketli saldırıda yaralanmıştı. Govorit Moskva radyosuna konuşan Rogozin "Düşmanın sizden çok daha güçlü olduğunu dikkate almak gerek. Bu nedenle seferberlik şart" ifadelerini kullandı.
 
- Alman Bild gazetesi Putin'e yakınlığıyla bilinen eski başbakan Schröder'in ve aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisinin lideri Chrupalla'nın Rusya'nın Berlin büyükelçiliğinde düzenlenen 9 Mayıs Zafer Bayramı etkinliğine katıldığını yazdı. 
 
10 Mayıs Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ:
 
-  Türkiye ve Rusya'nın Ankara'nın 600 milyon dolar tutarındaki doğalgaz borcunun 2024'e ertelenmesi konusunda mutabakat sağladığı belirtildi. Reuters'in kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Türkiye'nin doğalgaz için Rusya'ya yapması gereken 600 milyon tutarındaki ödeme 2024 yılına ertelendi. Kaynaklar, enerji fiyatlarındaki artışın erteleme kararının alınmasında çok büyük etkisi olduğunu ifade etti. Türkiye'nin enerji fiyatlarındaki duruma bağlı olarak gelecek aylarda diğer ödemeler için de erteleme alabileceğini kaydeden kaynaklar, ertelemelerin toplamda 4 milyar doları bulabileceğinin altını çizdi. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, geçen hafta yaptığı açıklamada ödemelerin ertelenmesi konusunda Ankara ile Moskova'nın mutabakata vardığını, anlaşmanın ödemeler dengesi için yapıldığını açıklamıştı. (Sputnik)
 
- Putin, Duma'ya Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nın (AKKA) feshedilmesine ilişkin bir yasa taslağı sundu.
 
-  Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Ukrayna'nın nihai karşı saldırı planınının Başkan Zelenskiy tarafından  henüz onaylamadığını söyledi. Daniov, Kiev'in çeşitli karşı saldırı seçenekleri olduğunu ve bunlar üzerinde çalışıldığını kaydetti.  Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ise, Bild ile yaptığı bir röportajda, planlanan karşı saldırının "nihai" olmayacağını belrterek, başarısızlıkla sonuçlanması durumunda ordunun başka bir saldırı operasyonuna hazırlanmak zorunda kalacağını belirtti.
 
- İsviçre makamlarının, Rusya Merkez Bankası'nın dondurulmuş rezervlerine Kiev lehine el konulması için mevzuatta bir engel görmediği bildirildi. Ekonomi Bakanlığı sözcüsü Fabian Mayenfisch, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, bunun "yasal olarak mümkün" olduğunu söyledi. Askeri operasyonun ilk günlerinde Batı yaptırımları altına giren Rusya Merkez Bankası'nın İsviçre'de  toplam 7,4 milyar frangı (8,3 milyar dolar) tespit edilmiş ve bloke edilmişti.
 
- Perşembe günü  için Merkez Bankası resmi döviz kurlarını açıkladı: ABD doları 76.69 ruble, euro 84.15 ruble, yuan 11.04 ruble.
 
- Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Yerhov, 18 Mart’ta 60 gün uzatılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın sona ermesine az zaman kaldığını, ancak ortak ülkelerin anlaşmanın Moskova’nın talepleri ile ilgili kısmını hala yerine getirecek zamanları olduğunu belirtti.
 
SON HABER
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'da görüşen Rusya, Türkiye, Suriye ve İran dışişleri bakanlarının Suriyelilerin vatanlarına dönmesi için Şam'a uluslararası yardımın genişletilmesi gerektiğini vurguladığını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için Moskova'da yaptığı dörtlü görüşme hakkında Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yazılı açıklama geldi.
 
Rus Dışişleri, bakanların Suriye-Türkiye ilişkilerinin yeniden tesis edilmesiyle ilgili konuları çeşitli boyutlarda ele aldığını kaydetti.
 
Toplantının taraflarının BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına ve Asta formatı kapsamındaki resmi açıklamalara uygun olarak Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne, terörün tüm tezahürleriyle mücadeleye bağlılığını teyit ettiğini belirten bakanlık, "Suriyelilerin vatanlarına gönüllü, güvenli bir şekilde ve hakkıyla dönmesi için de olmak üzere Suriye'ye uluslararası yardımın genişletilmesi gerektiğinin altı çizildi" ifadelerini kullandı.
 
Bakanlık, tarafların, yardımcılarına dört ülkenin savunma bakanlıkları ve istihbarat servisleriyle koordinasyon içinde Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin teşvikiyle ilgili bir yol haritası hazırlanması için talimat verdiğini bildirdi.
 
Rusya Dışişleri, dört bakanın görüş alışverişinin pozitif ve yapıcı bir ortamda geçtiğini söylediğini de aktararak tarafların üst düzeydeki temasların ve teknik müzakerelerin dörtlü formatta sürdürülmesi konusunda mutabakat sağladıklarını ekledi. (Sputnik)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Türkiye, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakanları arasındaki “Suriye konulu” toplantı Rusya'da başladı. Moskova’daki Rusya Dışişleri Bakanlığı binasında yapılan toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad katılıyor. Lavrov’un, basına açık kısmında açılış konuşmasını yapacağı toplantıda, Suriye krizinin çözümüne ilişkin istişareler yapılacak. (T24)
 
- Vladimir Putin Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan çıkış için çalışma başlatılması talimatı verdi. Anlaşma 1990 yılında 16'sı NATO, 6'sı Varşova Paktı üyesi olan 22 devletin katılımıyla Paris'te imzalanmıştı. Türkiye de belirli askerî azaltmaları zorunlu kılan antlaşmanın imzacı ülkeleri arasında.
 
- Voronej Valisi Aleksandr Gusev iki insansız hava aracının bir askeri üsse saldırmaya çalıştığını, ancak saldırıyı engellediklerini açıkladı. Gusev araçlardan birinin vurulduğunu, diğerinin ise rotasından saptırıldığını söyledi.
 
- Bloomberg ajansı Pakistan'ın Rusya'dan yuanla petrol almak istediğini bildiriyor. Ajansa konuşan Enerji Bakanı Hurram Dastgir Han ilk parti siparişin parasını dolarla ödediklerni, ancak uzun vadeli alışverişte yuan kullanmak istediklerini söyledi. Bölgede Hindistan'la rekabet halindeki Pakistan Çin ile yakın ilişki içinde.
 
Ajans bir başka haberinde Rusya'dan sevkedilen petrol miktarının yeni bir rekora imza attığını aktarıyor. Son dört haftada sevkedilen ham petrol miktarı 3,55 milyon varil olarak açıklandı.
 
- Maersk'e bağlı Hollanda merkezli Svitzer firması mücbir sebeplere atıfta bulunarak Sahalin-2 projesine romorkör tedarik etmeyi durdurduğunu açıkladı. Projenin operatörü Sahalinskaya Energiya şirketinin buna karşılık mahkemeye başvurarak Svitzer'e ait dört romörkörü bağlattığı öğrenildi.
 
- RBC gazetesi ABD ve İngiltere'nin 2022'de Rusya vatandaşlarına verdiği "yetenek vizesi" sayısının arttığını yazdı. Habere göre O-1 tabir edilen ABD vizesinden 2022'de 445, 2023'te ise 72 kişi faydalandı. 2021'de verilen O-1 vizesi sayısı 247 olmuştu.
 
İngiltere'nin de Global Talent Visa tabir edilen vizeyi 2022'de 397 Rusya vatandaşına verdiği öğrenildi. 2021'de bu vizeden sadece 72 Rusya vatandaşı yararlanmıştı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Brezilya Başkanı Lula da Silva Japonya'da düzenlenecek G7 zirvesinde Ukrayna'daki çatışmanın son bulması için Brezilya'nın arabulucu olmasını önereceklerini açıkladı. Lula "diplomasi zamanının geldiği" düşüncesini dile getirdi.
 
Mayıs başında Lula, özellikle Batı'dan gelen eleştirilerin ardından Ukrayna'da barışa ilişkin sözlerine açıklık getirmişti. Lula da Silva, Ukrayna'nın Kırım'dan vazgeçmesini önermiş, ABD'yi barışı engellemekle suçlamıştı. Da Silva, Portekiz ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, Brezilya'nın Ukrayna'daki ihtilafa ilişkin görüşüyle ​​kimseyi memnun etme derdi olmadığını, amacının Moskova ve Kiev'i müzakereleri başlatmaya teşvik etmek olduğunu velirterek, "Çatışmaları bitirmek için üçüncü bir alternatif bulmak istiyorum, o da barış inşa etmek" dedi. Brezilya Devlet Başkanı ayrıca, toprak bütünlüğüne saygı istedi, "Hepimiz Rusya'nın hatalı olduğunu düşünüyoruz", ancak şimdi amacımız çatışmanın durdurulması ve müzakereye başlanması" diye konuşmuştu.
 
- ABD'li yetkililer, İngiltere'nin Ukrayna'ya 300 km menzilli füze tedarik edebileceği yönünde çıkan haberlerden sonra kendilerinin bu konudaki pozisyonlarını değiştirmediklerini açıkladı Kiev yönetimi Washington'dan ATACMS tabir edilen uzun menzilli hassas güdümlü roketler istiyor, ancak Amerikalı yetkililer olumlu yanıt vermiyordu.
 
- Alman savunma sanayi üreticisi Rheinmetall, önümüzdeki günlerde tank ve hava savunma sistemi mühimmatı üretimi için Ukraynalı şirketlerle anlaşmaya varmayı umduklarını açıkladı. Rheinmetall, daha önce de Ukrayna için yılda 400 adet Panther KF51 tank üretebileceklerini duyurmuştu. 
 
- Fransız haber ajansı AFP video muhabiri Arman Soldin'in Chasiv Yar yakınlarında hayatını kaybettiğini duyurdu. Soldin ajans adına Bahmut civarındaki çatışmaları takip ediyordu.
 
- Ukrayna Başkanlık Ofisi yöneticisi Andrey Yermak ofis çalışanlarından Aleksey Titarenko'nun Donbas'ta hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada Titarenko'nun hangi koşullar altında öldüğü konusunda ayrıntı verilmedi.
 
- Letonya polisi 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamaları sırasında havai fişek kullandıkları, Rusya'nın icraatlarını akladıkları ya da Aziz Georgi şeridi taktıkları gibi gerekçelerle 26 kişiyi gözaltına aldı.
 
- The Times gazetesi, İngiliz hükümetinin önümüzdeki haftalarda Wagner'i "terörist örgüt" ilan edebileceğini yazdı. Amerika Birleşik Devletleri ocak ayında Wagner'i terörist ilan etmişti. Konu Kanada ve Fransa parlamentolarında ele alınmaya devam ediyor.
 
- Kanada Başbakanı Justin Trudeau Çin, Rusya, İran ve benzeri ülkelerden gelenlerin meydana getirdiği diasporaların bu ülkelerin Kanada'nın iç politikasına yönelik müdahale girişimlerine alet olmamaları için bir dizi önleme başvuracaklarını açıkladı.
 
SON HABER
 
- ABD, Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) ait olduğu iddia edien ve Batı'ya karşı 20 yıldır kullanıldığı saptanan bir yazılım ağının çökertildiğini açıkladı. "MEDUSA Operasyonu ile çok sayıda yabancı hükümetle koordinasyon sağlanarak en önemli siber casusluk yazılım sistemi etkisiz hale getirdi. Rusya 50 ülkedeki yüzlerce virüslü bilgisayardan hassas bilgileri elde etmek için 2004'ten bu yana 'Snake' (Yılan) isimli yazılım ağını kullanmış" denildi. Yazılımın, FSB'ye NATO üyesi ülkelerden hükümet yetkilieri, gazeteciler, inans-teknoloji sektörlerinden kişilerin bilgisayarlarından bilgi çalarak başka bir platforma aktardığı ve "gizli bir otoyol işlevi" gördüğü iddia edildi.
 
9 Mayıs Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya toplam 1,2 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paket gönderme kararını açıkladı.
 
-  Wagner özel ordusunun başkanı Yevgeni Prigojin, Başkan Putin'in Kızıl Meydan bayram konuşmasının ardından askeri operasyon bölgesinden yeni bir vide ile bir kez daha Rusya Savunma Bakanlığı'nı suçlayan yeni bir video yayınladı. Telegram üzerinden  verdiği mesajda Prigojin, verilen sözün aksine kendilerine yeterli cephane gönderilmediğini söyledi, "Bizi kandırdılar" dedi. Prigojin kimi kast ettiğini söylemeden, "Mutlu büyükbaba (vaziyetin) iyi olduğunu düşünüyor. Umarım öyledir. Ama farz edelim ki öyle değilse, bu büyükbabanın tam bir pislik olduğu ortaya çıkarsa savaşı nasıl kazanmalı?" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun yeni birliklerinin çatışma bölgesine ilerlemesini önlemek için gece sadırıları gerçekleştirildiğini duyurdu.
 
- The Washington Post, İngiltere Savunma Bakanlığı'nın kaynaklarına atıfta bulunarak, İngiltere'nin Ukrayna'ya 300 km menzilli füzeler tedarik edeceğini bildirdi.
 
- Rusya'nın Polonya Büyükelçisi Sergey Andreyev, Varşova'daki anıt mezarlığa 9 Mayıs için çelenk koyamadı. Andreyev protestocuların kordona aldığı Sovet anıtı bölgesine giremedi. TASS'ın haberine göre Andreyev anıt mezarlıkta görevli polisler Rus diplomatlara "protestoculara müdahale etmek için hiçbir nedenleri olmadığını" söyledi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Kiev ziyareti sırasında bir milyon top mermisi tedariki konusunu görüştü.  Zelenskiy ayrıca "Ukrayna'nın AB üyeliğine ilişkin müzakereleri başlatmak için olumlu bir karar almanın zamanı geldi" dedi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "AB, Rusya'ya yönelik yaptırımları sıkılaştırmak için çalışıyor, bir sonraki paket son olmayacak" dedi. Scholz, Avrupa Birliği'nin Rusya'nın "güç gösterisinden" korkmaması gerektiğini, Ukrayna'yı desteklemeye devam etmesi gerektiğini söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Vershinin, tahıl anlaşmasıyla ilgili üst düzey bir toplantının 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da yapılacağını söyledi.
 
- Yevgeni Prigojin, Wagner'in talep edilen mermilerin yalnızca yüzde 10'unu almasına rağmen Bahmut'tan önümüzdeki birkaç gün daha ayrılmayacağını duyurdu.
 
- Kızıl Meydan'daki 9 Mayıs geçit töreni sona erdi, hava gösterisi kısmı bu yıl iptal edildi.
 
- BM Genel Sekreteri António Guterres, El Pais gazetesine verdiği röportajda "Ukrayna'da barış görüşmeleri artık imkansız, çünkü her iki taraf da savaşı kazanabileceklerine inanıyor" dedi.
 
SON HABER
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kızıl Meydan'da düzenlenen Zafer Geçit Töreni'nde bir konuşma yaptı. Putin, "medeniyetin bir dönüm noktasında olduğunu anavatana karşı gerçek bir savaşın başlatıldığını" savundu Rus lider, "Ama terörü yeneceğiz. Bizim için düşman ülke yoktur, herhangi bir üstünlük ideolojisi taslamak suçtur. Ancak Batılı küreselci seçkinler ayrıcalıklarından bahsediyorlar, Rus düşmanlığı ekiyorlar, insanı insan yapan şeylere karşı saldıran kendi değerleri yayıyorlar” dedi.
 
Putin "Ülkemizin kaderini belirleyen savaşlar her zaman kutsal olmuştur. Ön saflarda savaşan tüm askeri operasyon mensuplarıyla gurur duyuyoruz. Devletimizin ve halkımızın geleceği sizlere bağlı” dedi.
 
- Moskova’daki Kızıl Meydan’da Sovyet ordusunun İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman Nazi güçlerini yenilgiye uğratışının 78. yıl dönümü nedeniyle askeri geçit töreni düzenlendi. Kızıl Meydan’da düzenlenen zafer geçidinde 10 bin asker ve 125 askeri araç yer aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de zafer geçidi sırasında konuşma yaptı. Törende Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Comert Tokayev, Kırgızistan lideri Sadır Japarov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Özbekistan lideri Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdımuhamedov ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da yer aldı. Ukrayna güçlerinin geçen hafta Kremlin Sarayı’na dronelar ile düzenlediği saldırı girişiminin ardından, Kremlin duvarlarının hemen dışında yer alan Kızıl Meydan’daki tören için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. (Sputnk)
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna'nın pek çok bölgesinde gece yarısında sonra hava saldırısı alarmı verildi. Kiev ve çevresinde bazı hedeflerin bombalandığı bildirildi. Strana.ua, Ukrayinska Pravda, Hromadske ve UNIAN, ikinci patlamanın özellikle güçlü olduğuna dikkat çekerek, bir hava saldırısı alarmının duyurulmasından sonra gece 04:00 ve 05:22 civarında Kiev'de birkaç patlama daha duyulduğunu geçti. Yetkililer "çok güçlü bir patlama" olduğunu bildirdi ve Kiev halkını sığınaklara gitmeye çağırdı. Kiev askeri yönetimi daha sonra hava savunmasının çalıştığını duyurdu ve başkent sakinlerinden hava saldırısı bitene kadar sığınaklarda kalmalarını istedi.
 
- İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği bombalı saldırıda bir Rus, eşi ve oğlu hayatını kaybetti. İsrail saldırısında bazı İslami Cihad komutanları da dahil olmak üzere en az 12 kişi hayatını kaybetti.
 
- Rusya'nın Belgorod bölgesinin Şebekino şehrinde iki apartman binasının arasına bir top mermisi düştü, can kaybı olmadı. Belgorod'daki sınır bölgelerinin artan bombardımanı nedeniyle 9 Mayıs'ta bayram etkinlikleri iptal edildi.
 
 
8 Mayıs Pazartesi
 
GECE BÜLTENİ
 
- BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Ukrayna'daki sivil kayıplara ilişkin güncellenmiş istatistikleri yayınladı. 24 Şubat 2022'den 8 Mayıs 2023'e kadar Ukrayna'da 8 bin 791 sivil öldü, 14 bin 815 kişi yaralandı.
 
- Bölge lideri Puşilin, Donetsk'in yılda üç gün "Stalino" olarak adlandırılacağı bir kararname imzaladı. Şehir 1929'dan 1961'e kadar böyle adlandırılıyordu. Stalin'i anacak bu uygulama 9 Mayıs, 22 Haziran, 8 Eylül (Donbass Kurtuluş Günü) için geçerli olacak.
 
Berlin Yüksek İdare Mahkemesi, 9 Mayıs’ta Sovyet anıtlarına Rusya ve SSCB bayraklarının asılması iznini iptal etti. Berlin polisinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Yüksek İdare Mahkemesi şikayeti haklı buldu. Önceden belirlenmiş anıtlarda, Rusya ve SSCB bayraklarının yanı sıra Aziz Georgiy Kurdelesi ve bayrağının sergilenmesi hala yasak” ifadeleri kullanıldı.
Daha önce polis, 8 ve 9 Mayıs tarihlerinde Berlin’deki Sovyet anıtlarına Rusya ve Ukrayna bayraklarının asılmasını, ayrıca ilgili sembollerin kullanılmasını yasaklamıştı. (Sputnik)
 
- Zaporojye Bölge Vali Vekili Yevgeniy Balitskiy, Ukrayna ordusunun saldırıları nedeniyle cephe hattındaki yerleşimlerden yaklaşık 3 bin sakinin bölgenin iç kesimlerine nakledildiğini duyurdu. Balitskiy, "Halihazırda yaklaşık 3 bin kişiyi naklettik. Bunların yaklaşık 1000'i henüz reşit olmamış kişiler ve 300 civarında kişi de nöropsikiyatri dispanserlerinin, daha acil ihtiyaçları bulunan, doğrudan devlete bağlı olan yetimhanelerin hastaları. Sakinler için tüm gerekli koşullar sağlandı, çok sayıda gönüllüye sahibiz" dedi.
 
- Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Ukrayna'ya halihazırda 10 MiG-29 savaş uçağı verdiklerini açıkladı.
 
- ABD’nin başkenti Washington’da Rus Ortodoks Kilisesi’ne ait bir şapelin kapısının ve camlarının kırıldığı belirtildi. Rus Ortodoks Kilisesi yetkilisi Başrahip Viktor Potapov, Sputnik'e yaptığı açıklamada, Washington’un en eski mezarlığı olan Rock Creek’de faaliyet gösteren Rus Ortodoks şapelinin saldırıya maruz kaldığını kaydetti.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, 9 Mayıs Zafer Günü'nü iptal ederek aynı tarihi Avrupa Günü ilan eden Zelenskiy, Hz. İsa'ya ihanet ettiği rivayet edilen havari Yahuda'ya benzetti. Zaharova, "Düşmandan daha kötü ne olabilir? Bir hain. İşte bu Zelenskiy. Yahuda'nın 21. yüzyılda vücut bulmuş hali" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
SON HABER
 
- Ukrayna Altyapı Bakanlığı, Rusya'nın Karadeniz'deki tahıl koridoru anlaşmasını bilfiil durdurduğunu ileri sürdü. Reuters'ın haberine göre, Rusya'nın gelen tahıl gemilerinin kaydını yapmayı reddettiğini iddia eden Altyapı Bakanlığı, "Rusya Federasyonu, gelen gemileri kaydetmeyi ve denetimlerini yapmayı reddederek Tahıl Girişimi'ni bir kez daha bilfiil durdurdu. Bu yaklaşım, mevcut anlaşmanın şartlarına uymuyor" açıklamasında bulundu. Bakanlık, tahıl almak üzere yolda olan 62 gemi dahil Ukrayna'ya doğru yola çıkmak için onaya ihtiyacı olan  90 geminin Türkiye'nin kara sularında beklediğini bilgisini paylaştı.
 
Ne olmuştu?
 
Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat 2022'de başlamasının ardından Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna ile imzalanan ve şimdiye kadar iki kez uzatılan tahıl koridoru anlaşması, tekrar uzatılması konusunda anlaşmaya varılmaması durumunda 18 Mayıs tarihinde sona erecek. Bu bağlamda açıklama yapan Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bu süre bitmeden önce görüşmelerimizi olabildiğince hızlandırmak suretiyle bunun tekrar herhangi bir aksaklığa meydan vermeksizin istikrarlı bir şekilde devamı için gayretlerimizi sürdürüyoruz" diye konuşmuştu.
 
Akar, 4 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Yarın yapmayı planladığımız (bakan yardımcılarının toplantısı yerine) teknik düzeyde bir toplantı yapılacak. Bakan yardımcılarının toplantısı öncesinde BM, Türkiye, Rusya, Ukrayna'dan teknik personelin katılacağı bir toplantının yapılmasının zarureti ortaya çıktı. Yarın bu toplantı yapılacak. Bu toplantının ardından da önümüzdeki hafta bakan yardımcılarının toplantısı söz konusu olacak" demişti.
 
Özellikle Afrika'daki istikrara çok önemli katkısının olmasından dolayı tahıl girişiminin hızlı, güvenli ve planlı şekilde devam etmesi için gayretlerini sürdürdüklerini belirten Akar, "Hem teknik toplantıyı hem bakan yardımcılarının toplantısını İstanbul'da planladık" bilgisini paylaşmıştı. (Duvar.com.tr) 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bundan sonra 2. Dünya Savaşı zafer gününü 8 Mayısta kutlayacaklarını açıkladı. Twitter hesabından yayınladığı açıklamada Zelenskiy 9 Mayısı Avrupa Günü olarak kutlayacakları bilgisini paylaştı.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna istihbaratının başı Kirilo Budanov'un dün basına yansıyan açıklamalarını yorumladı. Peskov Budanov'un "Zafer kazanana dek Rusları dünyanın her yerinde öldürmeye devam edeceğiz," sözlerini "canavarca" diye niteledi.
 
- Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko başkentin 24 Şubat 2022'den bu yana en yoğun füze ve dron saldırısında maruz kaldığını açıkladı. Kliçko 35 dronun şehri hedef aldığını söyledi. Ukrayna hava Kuvvetleri bugün Kiev'e yönelen 35 dronunun tamamının hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı.
 
Kliçko saldırı sonucunda şehirde 5 kişinin yaralandığını söyledi. Kommersant gazetesi Kiev'in yanı sıra Odessa ve Çernigov vilayetlerinin de füze ve dronların hedefi olduğunu yazıyor.
 
- Çin Dışişleri Bakanlığı bugün Financial Times'ta çıkan haberle ilgili açıklama yaptı. Gazete Avrupa Birliği'nin Rusya'ya silah yapımında kullanılabilen ekipmanlar tedarik ettiği ileri süren 7 Çinli şirketi yaptırım kapsamına alma konusunu değerlendirdiğini yazmıştı. Çin dışişleri, şirketlerin hedef alınması halinde Avrupa'ya duyulan güvenin sarsılacağı uyarısında bulundu. Çinli yetkililer şirketlerin yaptırımların delinmesinde rol oynamadığı iddiasında.
 
- Nijniy Novgorod'da mahkeme Zahar Prilepin'e düzenlenen saldırının şüphelisi Aleksandr Permyakov hakkında iki aylık tutuklama kararı verdi. Permyakov terör eylemi düzenlemek ve yasadışı silah taşımak suçlarından yargılanacak. Permyakov gözaltına alındıktan sonra yaptığı ilk açıklamada saldırıyı Ukrayna gizli servislerinin emirleri doğrultusunda gerçekleştirdiğini söylemişti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın Habertürk'te katıldığı programda kısa süre önce Rusya'ya yaptığı ziyarette Putin'le "ikili konuların yanı sıra Ukrayna savaşını görüştüğünü ve kendisine bu savaşın bitmesi için ne yapılması gerektiğini sorduğunu" söyledi. Kalın daha sonra "Bu savaş Rusya ile Ukrayna arasında değil, Rusya ile Batı bloğu arasında bir savaş. Soğuk Savaş 2.0" ifadelerini kullandı.
 
İbraim Kalın Putin'le yaptığı görüşmede edindiği intibaya göre "Bu savaş mevzi kazanımlarıyla değil, ancak iki küresel blok arasında yeni bir güvenlik anlaşmasıyla biter," dedi. Kalın gazetecilerin "Sizin bir öneriniz var mı?" sorusunda "Üzerinde çalıştığımız bir perspektif var. Fakat uluslararası iklim barıştan ziyade savaştan yana. Büyük güçler bu savaşın devam etmesini istiyor," yanıtını verdi.
 
- Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'nın Bryansk şehrinden fırlatılan 35 kamikaze dronun tamamının hava savunma sistemleri tarafından vurulduğunu açıkladı. Öte yandan aynı sahaatlerde havalanan Tu-22 bombardıman uçaklarının Odessa'daki hedeflere 8 seyir füzesi fırlattı bildiriliyor. Kommersant gazetesi Kiev ve Odessa'da bazı hedeflerin isabet aldığını yazarken, Kiev Belediye Başkanı Kliçko da üç kişinin yaralandığını açıkladı.
 
- Financial Times gazetesi, Rusya'ya savunma sanayinde kullanılabilecek ekipmanlar sattığı iddia edilen 7 Çin firmasına yaptırım uygulama konusunu değerlendirdiğini yazdı. Söz konusu şirketlere yönelik yaptırım kararı alınması halinde Rusya karşıtı yaptırımlardan ilk kez Çin de nasibini almış olacak.
 
- Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, yıl sonundan önce Ukrayna ve Rusya'nın müzakere masasına oturabileceğini söyledi. CBS kanalına konuşan Kissinger Çin'in barış girişiminin müzakerelerin başlamasına vesile olacağı görüşünde.
 
- Ukrayna istihbaratının başı Kirilo Budanov Yahoo.News'a verdiği söyleşide Darya Dugina suikastiyle ilgili kendisine yöneltilen bir soruya "Dünyanın her yerinde Rusları öldürmeye devam edeceğiz," yanıtını verdi. Kremlin çizgisinde yayın yapan Lenta portalı ilgili haberinde Dugina'nın ardından Vladlen Tatarski ve Zahar Prilepin gibi özel askeri operasyona aktif biçimde katılan toplumsal figürlerin hedef alındığını hatırlattı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Budanov söyleşisini "Kiev rejimi Biden yönetiminin terörizmin sponsorluğunu yaptığını ilan etti" sözleriyle yorumladı.
 
7 Mayıs Pazar
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
-  Wagner'in kurucusu ve başkanı Yevgeni Prigojin, mühimmat krizinin çözüldüğünü açıkladı. Prigojin, operasyonlarına devam etmeleri için ihtiyaç duyulduğu kadar cephane ve silahın verileceğine dair Savunma Bakanlığı'ndan söz aldıklarını duyurdu. Açıklamaya göre, Wagner ile bakanlık arasındaki koordinasyonu Geneler Sergey Surovikin yürütecek. 
 
-  FSB ve İçişleri Bakanlığı, Ukrayna insansız hava araçlarının İvanovo bölgesindeki bir havaalanına saldırı girişimini engellediklerini duyurdu. FSB açıklamasına göre saldırının hedefi havadan erken uyarı ve kontrol uçağı A-50 idi.
 
- Amerikalı ünlü nuhalif aydın, dilbilinci ve filozof Noam Chomsky'ye göre  gelecekte Ukrayna, Soğuk Savaş döneminbdeki  Avusturya'nın veya modern Meksika'nın bir benzeri konuma gelebilir. Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağına olan inancını dile getiren Chomsky'ye göre, nasıl ki Meksika, ABD'ye düşman bir askeri ittifakın üyesi olamaz ise Ukrayna da Rusya'nın kırmızı çizgileri nedeniyle NATO üyesi olamaz.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin dün gece Karadeniz üzerinde 22 Ukrayna insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. Sabah saatlerinde Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev, Ukrayna insansız hava araçlarının şehre düzenlediği saldırının püskürtüldüğünü bildirmişti.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
-  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Ankara'ya Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerini Kiev'e devretmesini teklif ettiğini, ancak Türkiye'nin bu reddettiğini söyledi. (Habertürk)
 
Mart 2022'de Doha'da yaptığı açıklamada Çavuşoğlu "S400'ler zaten Türkiye'ye geldi. Birileri S-400'ler Ukrayna'ya verilsin dedi. Bu söz konusu bile olamaz" demişti. "Şimdi biz S-400'leri aldık ve anlaşma tamamlandı" diyen Dışişleri Bakanı, "Çok ilginç senaryolar duyduk bununla ilgili sanırım ABD'den böyle bir sızıntı vardı. Ancak böyle bir durum asla gündemimizde değil" yorumunu yapmıştı. 
 
- Prigojin, Bahmut'daki (Artemovsk) Wagner birliklerinin  görevlerinin yerine getirildiğini duyurdu. Prigojin, operasyonunun amacının esas olarak yerleşim birimini ele geçirmek değil, "Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin birimlerini ezmek ve Rus ordusunun savaş kabiliyetini geri kazanması için bir mola verdirmek" olduğunu söyledi. 
 
-  Nijni Novgorod Valisi Nikitin, suikast girişimineden kurtulan yazar ve siyasi aktivist Prilepin'in komadan çıktığını, durumunun "stabil" olduğunu açıkladı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev, dün gece Kırım'a 10'dan fazla insansız hava aracıyla bir saldırı olduğunu, ancak şehir hiçbir zarar yaşanmadığını bildirdi. Vali, “Gece, hava savunma ve elektronik harp sistemlerimiz Sivastopol'a yapılan yeni bir saldırıyı püskürttü. Bu gece Ukronaziler tarafından Kırım ve Sivastopol'a toplamda 10'dan fazla insansız hava aracı gönderildi” diye yazdı Razvojayev, Telegram'daki paylaşımında "Bir insansız hava aracı kontrolü kaybetti ve şehre 5 km'lik bölgede ormanlık alna düştü" dedi.  İHA'nın enkazı İçişleri Bakanlığı ve Acil Durumlar Bakanlığı ekipleri tarafından bulundu. Vurulan dronların denize düştüğü da keydedildi. Sivastopol son dönemde sık sık Ukrayna tarafından yollanan insansız hava araçlarının saldırısına uğramıştı. 
 
- Rusya’nın Sverdlovsk bölgesinde orman yangının barut deposuna sıçraması sonucu patlamaların meydana geldiği açıklandı. Sverdlovsk Acil Durum Servisi’nden yapılan açıklamada, “Rjevsk ilçesinde, barut deposunda patlamaların meydana geldiği bilgisini aldık” ifadelerine yer verildi. Patlamaların orman yangının barut deposuna sıçraması sonucu çıkan yangın yüzünden meydana geldiği tahmin ediliyor. Olayda can kaybının yaşanmadığı kaydedildi. Rjevsk Belediye Başkanı İvan Kartaşov, barut deposunun bulunduğu Pervomaysk kasabası sakinlerini tahliye ettiklerini bildirdi.
Kartaşov, “Geçici barınma merkezleri insanları kabul etmeye başladı. İnsanlar otobüslerle ve özel ulaşım araçlarıyla tahliye ediliyor” dedi. Sverdlovsk bölgesinde birkaç haftadır şiddetli orman yangınları yaşanıyor. Bugüne kadar 180 yapı yandı. Yangında iki kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 600 kişi evsiz kaldı. (Sputnik)
 
- Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, Başkan Putin'e Telegram üzerinden seslenerek, Bahmut'tan çekilecek Wagber askerlerinin yerine, babasının adını vererek kendi kurduğıu Ahmat birimlerinin yollanmasını istedi.  5 Mayıs'ta Prigojin, Wagner'in mermi sıkıntısı ve bundan kaynaklanan yüksek kayıplar nedeniyle 10 Mayıs'ta Bahmut'tan ayrılacağını duyurmuştu.
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, "dünyanın karşı taarruzdan beklentilerinin abartılı olduğunu" savundu. Reznikov,  Washington Post'a demecinde “Rusya'ya karşı planlanan taarruzumuzdan beklentiler dünyada abartılıyor. Çoğu insan büyük bir şey bekliyor. Bu tür beklentiler duygusal hayal kırıklığına yol açabilir" dedi. Savunma Bakanına göre ilk Ukrayna saldırı grubu karşı  taarruza yüzde 90 hazır, ancak bazı askeri personel yurtdışındaki eğitimlerini henüz tamamlamadıı ve Kiev daha çok hava savunma sistemlerine ihtiyacı var.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, uluslararası kuruluşların Rus yazar Zahar Prilepin’e yönelik saldırıyla ilgili susmasının kabul edilemez olduğunu, bu saldırıdan sadece Ukrayna’nın değil ABD’nin de sorumlu olduğunu söyledi. Yapılan açıklamada “Rus gazeteci ve kamusal figüre yönelik yeni terör eyleminin Washington tarafından kınanmaması, ABD için kendini ifşa etmektir. İlgili uluslararası kuruluşların susması kabul edilemez” ifadelerine yer verildi. Prilepin’e yönelik saldırıdan ve diğer terör eylemlerinden sadece Ukrayna yönetiminin değil, aynı zamanda başta ABD olmak üzere 'Batı’daki hamilerinin' de sorumlu olduğu ifade edilen açıklamada, Batı ülkelerinin çabalarıyla 2014’ten bu yana Ukrayna’da Rusya karşıtı neo-Nazi projesi geliştirildiği kaydedildi. (Sputnik)
 
6 Mayıs Cumartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da esir tutulan 3 Rus pilotun ülkeye geri getirildiklerini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, zorlu müzakereler sonucunda Ukrayna’nın Kiev rejimi tarafından kontrol edilen bölgelerinden 3 Rus pilotun ülkeye geri getirildikleri belirtildi. Sputnik'in haberine göre açıklamada, “Zor geçen müzakere sürecinin sonucunda, Kiev rejiminin kontrolünde bulunan topraklardan ölüm tehlikesi ile karşı karşıya olan Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri personeli 3 pilot geri getirildi” ifadelerine yer verildi. Öte yandan Kommersant'ın haberine göre Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisi başkanı Andriy Yermak, Kiev'in 45 askeri esir takası sonrası özgürlüğe kavuşturduğunu duyurdu. Yermak'ın Telegram mesajına göre 35 er ve çavuş, 10 subay Rusya tarafından serbest bırakıldı. Geri dönenler arasında üç kadın da var.
 
- Wagner askerlerinin, Bahmut'ta (Artemovsk) Ukrayna ordusunun elindeki son bölgelere yeni bir saldırı başlattığı bildirildi. 
 
- Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Ukrayna'nın bir kısmı eski Macar toprağı olduğu için Macaristan'ın Ukrayna'da barışı sağlamakla iki kat daha fazla ilgilendiğini" söyledi.
 
- Kırım bölge yönetimi başkanı Sergey Aksyonov, Ukrayna tarafından fırlatılan iki balistik füzenin Kırım üzerinde vurulduğunu söyledi. 
 
- Kremln Sözcüsü Peskov, modacı Yudaşkin'in cenazesinde muhalif çıkışlarıyla gündemde olan şarkıcı Alla Pugaçeva ile sohbet etti. M. Komsomolskaya'nın haberinde Peskov'un Pugaçeva'ya yaklaşıp elini öptüğü ve "Nasılsın? Seni gördüğüme çok sevindim” dediği bildirildi. Uzun süredir İsrail'de yaşayan Pugaçeva cenaze için Moskova'ya dönmüştü. 
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev,  “Almanya bu gidişle yakında Avrupa’daki siyasi ve ekonomik liderliğini uzun süreliğine kaybedecek” dedi. Almanya’nın liderliğini kaybetmesinden Fransa ve İngiltere'nin ‘memnuniyet’ duyacağına vurgu yapan Medvedev, Almanların Rusya olmadan da rahatlıkla yaşayabileceklerini söyleyen politikacıların kariyerlerinin de sona ereceğini kaydetti. (Sputnik)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
-  Suikast girişiminden sağ kurtulan yazar ve siyasetçi Zahar Prilepin'in durumun ağır olduğu bildirilirken, polis bir zanlıyı gözaltına aldı. Kommersant'a göre savcılık, Ukrayna özel servislerinin saldırıya katıldığı ihtimalini araştırıyor. Zahar Prilepin'in özel askeri operasyon için görev yaptığı Donbass'tan döndükten sonra kızıyla birlikte akrabalarını ziyarete geldiği Pionerskoye köyünde saldırıya uğradığı bildirildi. Hastaneye kaldırılan Preilepin'in durumu "ağır" olarak rapor edildi.
 
- Yevgeni Prigojin, gerekli mühimmat saplanmazsa 10 Mayıs'ta Wagner'in Bahmut'taki pozisyonlarını Çeçen özel birliği Ahmat'a devredeceğini söyledi.
 
- Kremlin sözcüsü Peskov, Başkan Vladimir Putin'in  BM Genel Sekreteri'nin tahıl anlaşmasıyla ilgili tekliflerine henüz yanıt vermediğini bildirdi.
 
- Rus otomotiv şirketi GAZ, Volkswagen'e karşı 15,6 milyar rublelik yeni bir dava açtı. Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı özel operasyonun ardından Alman otomobil üreticisi, Rusya pazarından  çekildiğini duyurmuştu.
 
SON HABER
 
- Rusya'da "aşırı milliyetçi" olarak bilinen ve  daha önce Ukrayna'ya karşı askeri operasyonda görev almak üzere Rus birliklerine katılarak Donbass'a gittiğini açıklayan ünlü  yazar Zahar Prilepin'e suikast girişimide bulunuldu. Rus basınına yansıyan haberlere göre 47 yaşındaki  Prilepin'in arabası Nijni Novgorod'da havaya uçuruldu. Ajanslara göre şoförü hayatını kaybetti, yazar yaralandı. Yazarın sağlık durumu konusunda çelişkili bilgiler geliyor. Son haberlerde "durumunun ağır olduğu" vurgulanıyor.  Prilepin, yasaklanan Bolşevik Milliyetçi Parti'nin kurucusu ve son dönemde Adil Rusya Partisi'nin eşbakanıydı. 
 
RIA Novosti'nin haberine göre patlama, karayolu üzerinde verilen yemek molasından sonra meydana geldi. Interfax'a göre, arabanın altına bir patlayıcı yerleştirildi ve uzaktan patlatıldı. Baza ajansına  göre Zahar Prilepin'in kızı da arabadaydı, ancak patlamadan birkaç dakika önce indi.
 
Prilepin'in basın sözcüsü ise Kommersant'a “Şu anda tam olarak ne olduğu belirlenmedi. Zahar Prilepin gayet iyi" dedi.
 
RBC ise ilk haberde Prilepin'in bacaklarından yaralandığını duyurdu.
 
Yine Kommersant, patlamanın sorumluluğunu "ATEŞ" adlı bir örgütün üstlendiğini yazdı. Bazı Telegram kanalları, bu örgütün Donbass'a savaşmaya giden Prilepin'i takip ettiğini, kendisini "Ukraynalıların ve Kırım Tatarlarının askeri hareketi" olarak adlandırdığını yazdı. 
 
Ağustos ayında, Moskova bölgesindeki  filozof Aleksandr Dugin'in arabası bombaı saldırıda havaya uçurulmuş, o sırada aracı babasının yerine kullanan kızı Dariya Dugina hayatını kaybetmişti
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, özel askeri operasyon bölgesindeki sözleşmeli askerlerin maaşlarını açıkladı. Yayınlanan bilgilere göre, askeri rütbe, pozisyon ve hizmet süresine bağlı olarak, ödemeler ayda 204 bin rubleden (yaklaşık 2 bin 600 dolar) başlıyor. 
 
- Wagner'in kurucusu Prigojin'in kendisine hakaret içeren ifadelerinin de olduğu ikinci videosunu yayınlamasının ardından, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Güney Askeri Bölgesini (SMD) ziyaret ederek, özel askeri harekât bölgesindeki Rus birliklerine gönderilecek askeri teçhizat ve silahların hazır olup olmadığını inceledi. Şoygu, yardımcısı Aleksey Kuzmenkov'a "tüm silah ve askeri teçhizat tedariki sorunlarını özel kontrol altında tutma" görevini verdi.
 
- CNN televizyonu, Ukrayna’daki ABD yapımı HIMARS çok namlulu roketatarların Rus elektronik harp sistemleri yüzünden etkinlik kaybettiğini bildirdi. CNN’nin haberinde, “Rusya, füze güdüm sistemlerini şaşırtmak için elektronik harp sistemlerini kullanarak Ukrayna’daki HIMARS’ları son aylarda giderek sık sık engelliyor” ifadelerine yer verildi. ABD, İngiltere ve Ukrayna’daki kaynakların verdiği bilgiye göre, çok namlulu roketatarların etkinliği giderek azalıyor, bu yüzden ABD'li ve Ukraynalı uzmanlar, ‘parazitlere’ karşı koymak için yazılımı yeniden ayarlamanın yollarını aramak zorunda kalıyor. Haberde, Pentagon’un sızdırılan gizli belgelere göre ABD, Ukrayna ordusuna Rus elektronik harp sistemlerini tespit ederek yok etme konusunda yardım ettiği ifade edildi. Beyaz Saray’daki anonim kaynak bu bilgiyi doğruladı. (Sputnik)
 
- Avrupa Birliği (AB), 'Avrupa Barış Fonu' adlı mali araç kapsamında Ukrayna'ya yönelik mühimmat desteği için 1 milyar euro'luk tedbiri kabul ettiğini duyurdu. Böylece Ukrayna ordusuna 155 mm'lik top mermisi ve talep edilmesi halinde AB üye ülkeleri tarafından Avrupa savunma sanayisinden ortaklaşa tedarik edilecek füzelerin sağlanması finanse edilecek.  Öte yandan bu yardımla AB'nin Avrupa Barış Fonu kapsamında Ukrayna'ya yönelik toplam katkısı 5.6 milyar euro'ya çıkacak.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi üyeleriyle toplantı yaparak 9 Mayıs Zafer Günü kutlamalarına ilişkin hazırlıkları istişare etti. Güvenlik Konseyi toplantısı hakkında bilgi veren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin ve kurmaylarının 9 Mayıs Zafer Günü hazırlıklarıyla ilgili bazı konuları masaya yatırdığını ifade etti. 9 Mayıs'ta Moskova'nın kalbindeki Kızıl Meydan'da Zafer Günü onuruna geleneksel olarak geçit töreni düzenleniyor. Rusya lideri Putin, her yıl törende konuşma yapıyor.
 
5 Mayıs Cuma
 
GECE BÜLTENİ
 
- Tiyatro yönetmeni Yevgeniya Berkoviç iki aylığına tutuklandı. Berkoviç St. Petersburg'da sahnelenen bir oyunda terörizmi aklamakla suçlanıyor.
 
- Rusya Adalet Bakanlığı, Aleksey Navalnıy'nın kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın yöneticileri Maria Pevçih ve Georgi Alburov'u yabancı ajan ilan etti. Yayın organı Tayga İnfo, eski milletvekili ve opera sanatçısı Mariya Maksakova-İrenbergs, eski milletvekili Aleksey Osovtsov, siyaset bilimci Yan Matveyev, yayıncı İvan Preobrajenski, siyaset bilimci Vladimir Pastuhov, insan hakları savunucusu Yelena Agafonova ve St. Petersburg PEN kulübü de yabancı ajan ilan edilenler arasında.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Zapoporjye temsilcisi Yevgeni Balitski cepheye yakın yerleşim yerlerinde kısmi tahliyeye başladıklarını açıkladı. Balitski 18 yerleşim yerinde çocuklu ailelerin, yaşlıların ve hastaların "vilayetin içlerine doğru" tahliye edileceğini söyledi. Kommersant tahliyelerden 70 bin kişinin etkilenmesinin beklendiğini yazıyor.
 
- Ukrayna'da Kiev'in de aralarında bulunduğu 14 bölgede hava saldırısı alarmı verildi. Cepheye yakın Kramatorsk ve Slavyansk şehirlerinde patlamalar duyulduğu bildiriliyor.
 
- Vladimir Putin ile Tacikistan devlet başkanı Emomali Rahmon arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Putin Rahmon'u 9 Mayıs günü Moskova'da düzenlenencek Zafer Bayramı geçit törenine davet etti. İlgili açıklama Tacikistan başkanlık ofisinden yapıldı.
 
Öte yandan Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, geleneksel gaziler buluşmasının bu yıl gerçekleşmeyeceğini duyurdu. Putin her yıl 9 Mayıs günü Kremlin'de savaş gazileriyle bir araya geliyordu.
 
- Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs pandemisi nedeniyle ilan edilen olağanüstü halin sona erdiğini açıkladı. Kurum 30 Ocak 2020'de olağanüstü hal ilan etmiş, 11 Martta da hastalığın yayılımının "pandemiye" dönüştüğünü açıklamıştı.
 
- İsrail Rusya ve Belarus'taki Yahudilerin basitleştirilmiş prosedürde göç edebilmesine olanak tanıyan "yeşil koridor" uygulamasına son verdi. Knesset üyesi eski bakanlardan Avigdor Liberman, hükümetin eski SSCB cumhuriyetlerinden Yahudileri ülkede istemediğini ve bu kişileri yüzüstü bıraktığını iddia etti.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Özel askeri şirket Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından kendilerine mühimmat sağlanmadığı takdirde 9 Mayıstan sonra Bahmut'tan çekileceklerini açıkladı. Prigojin tuttukları pozisyonları Rus ordusuna devrederek cephe gerisine çekileceklerini söyledi.
 
Konu bugünkü basın toplantısı sırasında Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov'a da soruldu. Peskov Prigojin'in yayınladığı videoyu gördüklerini, ancak konuyla ilgili yorum yapamayacağını, çünkü "özel askeri operasyonun seyriyle alakalı" olduğunu söyledi.
 
- Dmitri Peskov Kremlin'e düzenlenen insansız hava aracı saldırısının bugün Güvenlik Konseyi'nde görüşüleceğini açıkladı.
 
- Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'da mümkün olan yegane barış planının Zelenskiy'nin planı olduğunu söyledi. Borrell Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklanan planın "iyi niyet beyanından ibaret" olduğunu dile getirdi.
 
- Macaristan'da Kossuth radyosuna konuşan Başbakan Viktor Orban "Rusya'nın Ukrayna'da zafer kazanmasının da, ya da yenilgiyi kabul etmesinin de mümkün olmadığı" söyledi. Orban bu iki senaryonun "ancak masallarda" olabileceğini, çatışmadan kimsenin zaferle çıkamayacağını belirtiyor.
 
- Raiffeisen Bank International, kendisine bağlı Raiffeisenbank'ınkiler hariç Rus bankalarına ait bütün muhabir hesapları kapattı.
 
- Moskova'da 10 Mayısa kadar carsharing uygulamalarının kullanımı yasaklandı.
 
- Gürcistan Rusya sınırındaki Verhnıy Lars kapısını bir ay süreliğine kapatacağını duyurdu. Karara gerekçe olarak tadilat çalışmaları gösterildi.
 
SON DAKİKA
 
Krasnodar Krayı'ndaki İlski petrol rafinerisi son iki günde ikinci kez insansız hava araçlı saldırının hedefi oldu. Tass ajansı rafineride patlama sonrası çıkan yangının söndürüldüğünü bildiriyor. İlski rafinerisi bir önceki gece de insansız hava araçlarıyla vurulmuştu.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ankara'da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İş Birliği Parlamenter Asamblesi toplantısında Ukraynalı ve Rusyalı milletvekilleri arasında önce itiş kakış, daha sonra da yumruklaşma yaşandı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop duruma tepki gösterdi. Ukrayna heyeti Rus temsilcinin konuşması sırasında bayrak açarken, bir Rus görevlinin Ukrayna bayrağını çekip alması sonucunda yumruklar konuştu.
 
- Bloomberg'in haberine göre ABD Savunma Bakanı, Çinli mevkidaşıyla görüşmek için girişimlerde bulunuyor. Pentagon'un Lloyd Austin ile Li Shangfu'yu haziran ayında Singapur'da düzenlenecek güvenlik zirvesinde görüştürmek istediği iddia edildi.
 
- Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları dün Washington'da bir araya geldi. ABD'li diplomatların da katılımıyla düzenlenen görüşmelerde taraflar arasında barış anlaşması imzalanması için müzakere yürütülüyor.
 
- Ural merkezli mobil operatör Motiv, teknik desteği kestiği gerekçesiyle Ericsson'u dava etti. İsveçli üretici sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesine gerekçe olarak yaptırımları gösteriyor.
 
- Kommersant gazetesi oyun konsolu Xbox'un Rusya'daki kullanıcılarının hesaplarına girmekte sorun yaşadığını aktarıyor. Rusya'dan bağlanmaya çalışan kullanıcılar "Bu servisin desteklenmediği bir bölgede yaşıyorsunuz" uyarısını aldı.
 
- St. Petersburg'da sözleşmeli bir askeri görevden kaçtığı gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına mahkum etti.
 
- Rusya'da on bölgede havanın ansızın soğuyacağı yönünde uyarı yayınlandı. Hava sıcaklığının bazı bölgelerde -6 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Sabah saatlerinde St. Petersburg'da kar yağışı gözlendi.
 
4 Mayıs Perşembe
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
-  Hollanda ziyareti sırasında Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni ziyaret eden Zelenskiy,  "Rusya'ya karşı uluslararası bir mahkeme oluşturulması gerektiğini" savundu. Ayrıca Zelenskiy, Ukrayna'nın çatışmaların sona ermesinden sonra NATO'ya kabul edileceğine dair "açık bir sinyal" almak istediğini söyledi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Ukrayna'nın NATO'ya katılma talebini desteklediklerini söyledi.
 
- Belçika, dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen 200 milyon euroyu Ukrayna'ya askeri destek için gönderdi. Açıklamayı Belçika Başbakan Alexander De Croo yaptı.
 
-  Macaristan Başbakanı Orban, Ukrayna'da barışı sağlamak için Trump'ın ABD'de yeniden iktidara gelmesi gerektiğini savundu.
 
- Moskova Borsası'nda euro kuru 4 Nisan'dan bu yana ilk kez 86 rublenin altına düştü. Dolar da 77,8 rublenin altında işlem gördü. Bugün erken saatlerde Maliye Bakanlığı, Mayıs ayında günlük döviz satışını 3,7 milyardan 2 milyar rubleye düşüreceğini duyurmuştu.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rus hücum birliklerinin Artyomovsk’ta (Bahmut) iki mahallenin kontrolünü daha ele geçirdiklerini, çatışmaların kentin batı kesiminde devam ettiğini bildirdi.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Rus gemilerini ve uçaklarını Karadeniz'deki tahıl koridorunun rotasından uzak tutmak için F-16 savaş uçaklarına ihtiyaç var" dedi.
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak petrol üretim seviyelerine ilişkin basında çıkan asılsız spekülasyonların aksine Rusya’nın gönüllü üretim kesinti seviyelerine tam bağlılığını ve bunları uyguladığını bir kez daha teyit ettiğini vurgulayarak, Rusya’nın boru hattı yoluyla Avrupa Birliği’ne (AB) petrol arzını üçte ikiden fazla oranda azalttığını söyledi. (Sputnik)
 
 
SON HABER
 
- ABD, Kremlin'e yönelik saldırılarla ilgisi olduğu iddiasını yalanladı. Beyaz Saray'ın ulusal güvenlikten sorıumlu ismi John Kirby , Rus yetkililerin Kremlin'e düzenlenen insansız hava aracı saldırısının arkasında ABD'nin olduğu yönündeki iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Kirby, Washington'un Ukrayna'yı kendi toprakları dışında saldırmaya teşvik etmediğini veya buna izin vermediğini sözlerine ekledi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov önceki gece Kremlin'e düzenlenen insansız hava aracı saldırısından ABD'yi sorumlu tuttuklarını söyledi. Peskov Kiev ve Washington yönetimlerinin saldırıyla ilgileri bulunmadığı yönündeki açıklamaları "gülünç" diye niyeledi. Peskov bu tür saldırıları Kiev'e ABD'nin dikte ettiğini ileri sürdü. Sözcü ayrıca Kremlin etrafındaki güvenlik önlemlerini sıkılaştırdıklarını açıkladı.
 
- Vladimir Zelenskiy Finlandiya'nın ardından Hollanda'ya resmi bir ziyaret düzenledi. Kommersant gazetesi Ukrayna devlet başkanının Lahey'e uçtuğunu yazıyor.
 
- Henkel, Rusya'daki aktiflerin satışını tamamladığını duyurdu. Şirket aktiflerini 600 milyon euro karşılığında Rus yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyuma sattı. Henkel 2022 nisan ayında Rusya pazarından ayrılma kararı aldığını açıklamıştı. Şirketin Rusya'da 11 fabrikası bulunuyordu.
 
- Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Mariehamn şehrindeki Rus konsolosluğuna düzenlenen saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. 30 Nisan gecesi kimliği belirsiz bir grup konsolosluğa ses bombası atmıştı.
 
- St. Petersburg Soruşturma Komitesi tiyatro yönetmeni ve oyuncu Jenya Berkoviç hakkında "terörizmi aklama" suçlamasıyla soruşturma başlattı. Polisin Berkoviç'in evinde arama yaptığı bildiriliyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Rostov vilayetinde bir petrol rafinerisine insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi. Vali Vasiliy Golubev tesiste çıkan yangının anında söndürüldüğünü açıkladı. 
 
RBC Kuban bölgesindeki İlsk Petrol Depolama Tesisi'nin de insansız hava araçlarının saldırısına uğradığını yazıyor. Bu bölgede son 24 saatte meydana gelen bu türdeki ikinci saldırı. Önceki gece Krasnodar Krayı'nda bir başka petrol depolama tesisi daha dronların hedefi olmuştu. 
 
Öte yandan yine Ukrayna sınırındaki Bryansk vilayetinde enerji nakil hatları top atışlarının hedefi oldu. Vali Bogomaz, olayda yaralananların olduğunu açıkladı.
 
- Ukrayna Hava Kuvvetleri dün gece Kiev ve Odessa'yı hedef alan 24 kamikaze dronun fırlatıldığını, bunlardan 18'inin hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Sosyal medyaya yansıyan dron kalıntılarının fotoğraflarında "Moskova için", "Kremlin için" yazıları okunuyor.
 
- Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna ordusuna 300 milyon dolarlık yeni bir yarım paketi açıkladı. Pakette ağırlık HIMARS ve top mühimmatlarının yanı sıra tanksavar sistemlerine verildi.
 
- NATO'nun istihbarattan sorumlu genel sekreter yardımcısı David Cuttler, Rusya'nın ittifakın denizaltı altyapısını hedef almaya hazırlandığını iddia etti. Cuttler Rusya'nın şu anda NATO'ya ait deniz dibi altyapıyı haritalandırmaya çalıştığını söyledi.
 
- Rusya'nın Novorossiyssk limanında Türkiye menşeili 20 ton yem katkısı belgeleri eksik olduğu gerekçesiyle geri gönderildi.
 
3 Mayıs Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- İki Ukrayna insansız hava aracının Kremlin'e saldırdığı açıklamasının ardından Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, Zelenskiy ile artık müzakere yapılmaması gerektiğini, milletvekillerinin "Kiev rejimini yok edecek silahların kullanılmasını" Putin'den talep edeceklerini söyledi. 
 
- Finlandiya cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, beş İskandinav ülkesinin liderlerinin bir araya geldiği zirveye katılmak üzere Çarşamba günü Finlandiya'ya sürpriz bir ziyarette bulundu. Zelenskiy ayrıca, 'Ukrayna'nın savunma mücadelesini' görüşmek üzere Nisan ayında ülkesi NATO'nun en yeni üyesi olan Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinisto ile bir araya gelecek. Ukrayna lideri ayrıca İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Norveç'ten Jonas Gahr Store, Danimarka'dan Mette Frederiksen ve İzlanda'dan Katrin Jakobsdottir ile ikili görüşmelerde bulunacak. (Sputnik)
 
- The Jerusalem Post gazetesi, Ukrayna'nın İsrail hava saldırısı uyarı sistemini test etmeye başladığını, ilk aşamada sistemlerin Kiev'de kullanıldığını yazdı. 
 
- Wagner özel ordusunun kurucusu Yevgeni Prigojin, Ukrayna ordusunun cephede saldırı başlattığını söyledi. Prigojin son gelişmeleri, "daha önce duyurulan karşı saldırının başlangıcına işaret" olarak yorumladı. 
 
- Dün gece iki İHA'yla Kremlin Sarayı'na saldırı teşebbüsünde bulunulmasının ardından önce Moskova'da ardından St. Peterburg'ta insansız hava araçlarının kullanımı yasaklandı. İHA'lar sadece özel izinle kullanılabiecek.
 
- Avrupa Komisyonu, Ukrayna'nın askeri ihtiyaçları doğrultusunda mühimmat üretilmesi için 1.5 milyar euro daha kaynak tahsis etme kararı aldı.  AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Üye ülkelerle birlikte Ukrayna için daha fazla mühimmat satın alacağız, bunun için ilave 1 milyar euro ayırıyoruz" dedi. Leyen, Avrupa'da havan mermisi üretiminin genişletilmesi için de 500 milyon euro tahsis etmeyi planladıklarını belirtti. Bunun yanında AB ülkeleri, 12 ay içinde Kiev'e 1 milyon top mermisi tedarik etmeyi taahhüt etti. Bunun için Avrupa Barış Fonu'ndan 1 milyar euro kaynak aktarılacak. (Sputnik)
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Finlandiya’da ABD’nin askeri üslerinin kurulması durumunda Moskova’nın bu adıma yanıt vermek durumunda kalacağını söyledi. Zaharova, ilgili soru karşısında, “Rusya Federasyonu'nun bu bağlamda ulusal güvenliğimize yönelik tehditleri engellemek için hem askeri-teknik hem de diğer misilleme önlemlerini almak durumunda kalacağını teyit ediyoruz” yanıtını verdi. Sözcü, Rusya'nın kuzeybatı sınırlarındaki somut adımlarının, NATO'nun Finlandiya'ya askeri altyapı ve saldırı silah sistemlerini konuşlandırmasına bağlı olacağını ifade etti. Rusya’nın, Finlandiya'nın ABD ile kendi topraklarında Amerikan askeri üslerinin kurulmasını mümkün kılacak anlaşma yapma planlarını bu ülkenin egemenliğini kaybettiğinin bir kanıtı olarak gördüğüne dikkat çeken Zaharova, “Hem Finlandiya, hem de NATO, Avrupa'nın kuzeyine askeri birlikler doldurmanın bu bölgede de askeri ve siyasi gerilimi artırmaya yol açtığının farkında olmalı” vurgusunu yaptı. (Sputnik)
 
- Askeri operasyonu eleştiren ve uzun süredir İsrail'de yaşayan ünlü şarkıcı Alla Pugaçeva Moskova'ya döndü. Şarkıcının, vefat eden yakın arkadaşı moda tasarımcısı Valentin Yudaşkin'in cenazesi için Rusya'ya geldiği belirtiliyor.
 
SON HABER
 
Ukrayna ordusunun, Rusya’nın başkenti Moskova’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konutu olan Kremlin Sarayı’na dün gece insansız hava araçları ile saldırı girişiminde bulunduğu belirtildi. Ukrayna hükümeti ise iddiayı yalanladı. 
 
Kremin açıklamasına göre, 3 Nisan gecesi Ukrayna, Rusya Devlet Başkanı'nın Kremlin'deki konutunu insansız hava araçları yardımıyla vurmaya çalıştı. Kremlin'e göre, iki insansız hava aracı Kremlin'i hedef aldı, ancak dronlar devre dışı bırakıldı. Vurulan parçaların Kremlin arazisine düşmesi sonucunda can kaybı ve maddi hasar meydana gelmedi.
 
Kremlin, bu eylemleri "planlı bir terör eylemi ve 9 Mayıs Zafer Bayramı arifesinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı'na suikast girişimi" olarak değerlendirdiklerini bildirdi. Açıklamada, "Rus tarafı uygun gördüğü yerde ve zamanda misilleme önlemleri alma hakkını saklı tutar" denildi.
 
Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin sözcüsü Sergey Nikiforov, Kremlin'e yönelik drone saldırılarına ilişkin yorum yaptı ve "Kremlin'e yapılan sözde gece saldırıları hakkında hiçbir bilgimiz yok. Kiev emrindeki güçleri ve araçları yabancı bölgelere saldırmak için göndermiyor" dedi.
 
VIDEO için tıklayın
,
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldığı NTV yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Satır başları şu şekilde:
 
Turizm
 
"Bu sene Rus turist göremiyoruz. Bunun da sebebi muhalefetin açıklamaları. Onun dışında diğer ülkelerden gelen turist sayısında artış var."
 
Tahıl koridoru ve SWIFT
 
"Tam bir garanti yok ama uzatılması için ciddi bir çalışma var. Rusya Tarım Bankası'nın (Rosselhozbank) tekrardan SWIFT sistemine dahil edilmesi gündemde. Bu banka SWIFT'e dahil edilse bile, Batılı şirketlerin bu bankalarla çalışmaya çok hevesli olmadığını görüyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri bir Türk bankasının aracı olmasını teklif etti."
 
Suriye ile normalleşme
 
"Seçimden önce bakanlar düzeyinde toplantı muhtemel. Bakanlar düzeyinde toplantı 10 Mayıs'ta olabilir. 
 
Anayasa Komisyonu kuruldu. Sekiz turda hiçbir şey olmadı. Buradan bir netice almak lazım. Terör örgütleriyle birlikte mücadele etmek lazım. DAEŞ, YPG Suriye'yi bölmek istiyor. Bizim Suriye topraklarında gözümüz yok. "
 
- TASS ajansı dün akşam Kuban bölgesindeki petrol depolama tesisinde çıkan yangına insansız bir hava aracının sebep olduğunu aktardı. Tamanneftegaz şirketine ait depolama alanında 1250 m2'lik alanda yangın çıkmıştı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
- Moskova Borsası'nda dolar bir ay sonra yeniden 79 rublenin altına geriledi. Euro kuru da yüzde 0,43'lük düşüşle 87,3 rubleye indi. 
 
- ABD ve AB Rusya üzerinden ticari transit geçişi yasaklama konusunu değerlendiriyor. Bloomberg ajansı, konunun bir sonraki G7 toplantısında gündeme geleceğini yazdı.
 
- FSB Ukrayna istihbaratının aralarında Kırım'ın başı Sergey Aksyonov'un da bulunduğu bir dizi devlet görevlisine yönelik hazırladığı suikast girişimin bertaraf edildiğini açıkladı.
 
- Kommersant gazetesi Yandex'in Tayvan'lı Gigabyte şirketiyle birlikte Ryazan şehrinde kurmayı planladığı sunucu üretim tesisinin inşaatının tamamlandığını yazıyor. Habere göre tesiste bu yıl üretime başlanacak.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- İngiltere Ukrayna'ya Apache helikopter vermek niyetinde olmadığını açıkladı. Ancak Savunma Bakanlığı yetkilileri Ukrayna'ya uzun menzilli roket temin etmek için tedarikçi arayışında olduklarını belirtiyor.
 
- Rusya'da çıkarılan doğal gaz miktarı ilk çeyrekte yüzde 10 azaldı. Kommersant gazetesi ilgili haberi istatistikler konusunda bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığını yazıyor. Rus hükümeti petrol ve doğal gaz istatistiklerinin yayınlanmasını bir yıllığına askıya almıştı.
 
- Enerji Bakanı Fatih Dönmez doğal gaz ödemelerinin ertelenmesi için Gazprom'la anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Habel Global'in yayınına katılan Dönmez ilk kez geçtiğimiz yıl gündeme gelen doğal gaz ödemelerinin ertelenmesi konusunda Rus tarafıyla anlaştıklarını söyledi.
 
- Bloomberg ajansı Rus altınının Birleşik Arap Emirlikleri, Hong Kong ve Türkiye gibi ülkeler tarafından alındığını yazıyor. Avrupa Birliği ve G7 ülkeleri Rusya'dan altın alımına yasak getirmişti. Habere göre geçtiğimiz yıl mart-ağustos döneminde İstanbul'a Rusya'dan gelen altının değeri 305 milyon dolar.
 
- Rusya'da vize merkezlerinin gelirleri Rusya vatandaşlarını etkileyen uçuş ve vize sınırlamalarına rağmen artış kaydetti. RBC gazetesi İngiltere ve İsviçre vizesi verenler dışında bütün merkezlerin gelirlerinin arttığını yazıyor.
 
- Alman Bild gazetesi Orta Doğu ülkelerinden göçmenlerin Avrupa'ya gelmek için Rusya vizesi aldığını iddia etti. Gazeteye göre göçmenler Rusya üzerinden Belarus'a gidip daha sonra Polonya sınırından AB topraklarına giriş yapıyor. Bild yazarları rotanın reklamının sosyal medya üzerinden yapıldığını da ileri sürdü.
 
2 Mayıs Salı
 
SON DAKİKA
 
Rusya'nın Bryansk vilayetinde son iki gün içinde ikinci kez demiryoluna sabotaj düzenlendi. RJD yönetimi bölgede "dışarıdan müdahale nedeniyle" 20 yük vagonunun raydan çıktığını açıkladı. Vali Aleksandr Bogomaz da Snejetskaya istasyonunda rayların patlayıcılar nedeniyle zarar gördüğünü duyurdu. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
Bryansk'ın Uneçskiy bölgesinde dün bombalı saldırı sonucunda iki lokomotif ve yedi vagon raydan çıkmıştı.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği raporuna göre, 24 Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'da 8 bin 700’en fazla sivil öldü ve 14 bin 600’den fazla sivil yaralandı.
 
- Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Ukrayna ordusunun nisan ayındaki çatışmalarda 5 binden fazla asker kaybettiğini söyledi. Bakan, "Ordumuz sekiz uçağı, 277 insansız hava aracını, 430 tankı ve diğer zırhlı savaş aracını, 18 adet çok fırlatmalı roket sistemlini, 225 sahra topunu ve havan topunu imha etti" dedi.
 
- Sivastopol Valisi Mihail Razvojaev, güvenlik nedeniyle Zafer Bayramı kutlamalarının saatini, bayramdan bir gün önce açıklayacaklarını duyurdu.  Peskov da, "Rus güvenlik servisleri 9 Mayıs'ta sabotaj tehdidini ortadan kaldırmak için gereken her şeyi yapıyor” dedi.
 
- Brent ham petrolünün fiyatı 27 Mart'tan bu yana ilk kez varil başına 77 doların altına düştü. Günlük düşüş yüde 3'ün üzerine çıktı. Piyasalar, en büyük petrol ithalatçıları ve tüketicilerinden biri olan Çin'den gelen zayıf ekonomik istatistiklere tepki verdi.
 
- Danimarka Parlamentosu, Ukrayna'ya büyük bir askeri yardım paketi sağlanmasını kabul etti. Medya paketin 1,7 milyar kron (260 milyon dolar) olduğu tahmin ediliyor.
 
-  Peskov, Vladimir Putin'in video bağlantısı aracılığıyla, Ukrayna’dan referandum sonrası Rusya’ya bağlanan Mariupol şehrindeki tramvay hattının açılışına katıldığını söyledi.
 
- Rusya Merkez Bankası 3 Mayıs için resmi döviz kurlarını açıkladı: ABD doları 79,96 ruble, euro 87,66 ruble, yuan 11,49 ruble.
 
SON HABER
 
Kremlin Sözcüsü Peskov, 18 Mayıs'ta sona erecek tahıl anlaşmasındaki Rus tahıl ürünleri ve gübresinin ihracatıyla ilgili bölümünün uygulanmadığını ve anlaşmanın uzatılması için zamanın daraldığını belirtti. Reuters, Ukrayna’dan tahılın güvenli bir biçimde çıkarılmasını içeren anlaşmanın taraflarının yarın bir araya geleceklerini yazmıştı. Gazeteciler, günlük basın toplantısında Peskov'a Rusya'nın yarın yapılacağı belirtilen toplantıda nasıl bir tutum sergileyeceği soruldu. Sputnik'in haberine göre, Rusya'nın tutumunun iyi bilindiğini ve anlaşmanın 2 ay uzatılmasını kabul ettiklerini söyleyen Peskov, "Zaman giderek daralıyor. Anlaşmanın Rusya tarım sektörünü ilgilendiren kısmındaki şartlar yerine getirilmedi. Diyalog devam edecek" ifadelerini kullandı. Temasların şu anda sürdüğünü ancak onların düzeyi, yeri ve saati hakkında bilgi veremeyeceğini kaydeden Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, fakat şimdilik temasların hiçbir sonuç vermediğini vurguladı. Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen tahıl sevkiyatı anlaşması, 22 Temmuz'da İstanbul'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve BM arasında imzalanmıştı.Anlaşma, ilk olarak Kasım 2022'de 4 ay uzatılmış, son olarak da 14 Mart tarihinde varılan mutabakatla 18 Mayıs 2023'e kadar 60 gün daha uzatılmıştı. Rusya lideri Vladimir Putin, 19 Mart'tan itibaren geçerli olmak üzere uzatılan tahıl anlaşmasının 60 günlük süresi dolduktan sonra yeniden uzatma konusunda mutabakat olmaması halinde Afrika ülkelerine ücretsiz tahıl göndereceklerinin sözünü vermişti. Putin, Ukrayna'dan ihraç edilen tahıl ürünlerinin yüzde 45'inin Avrupa ülkelerine, sadece yüzde 3'ünün Afrika ülkelerine sevk edildiğini de vurgulamıştı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Reuters ajansı Kiev kaynaklarına dayandırdığı haberde yarın tarafların tahıl anlaşmasının uzatılması konusunu görüşmek üzere bir araya geleceğini bildirdi. Daha önce Türk yetkililer de önümüzdeki günlerde Rus ve Ukraynalı meslektaşlarla bir araya geleceklerini söylemişti. Reuters görüşmelere hangi ülkeden kimlerin katılacağı konusunda bilgi vermedi.
 
- Geçtiğimiz sonbaharda Almanya'dan 1,4 trilyon dolarlık savaş tazminatı talebinde bulunan Polonya'da dışişleri bakanlığı yetkilileri, Rusya'dan da tazminat isteyebileceklerini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Polonyalı diplomatların açıklamalarını "siyasi fantazi" olarak niteledi.
 
- Rusya'nın Sudan büyükelçiliği çatışmaların devam ettiği ülkeden tahliye edilenler arasında Ukrayna vatandaşlarının da bulunduğunu açıkladı. Rusya önceki gün başkent Hartum'dan 140 kişiyi tahliye etmişti.
 
- Rusya'da Airbus ve Boeing uçaklarının tamiri yapan Rus şirketlerin net kârları 2022'de 5,6 kat azalarak 386 milyon rubleye geriledi (4,8 milyon dolar).
 
- Rusya'nın en büyük elektronik perakende zinciri M.Video-Eldorado'nun satışları 2022 yılında yüzde 14 azaldı. Apple ve Samsung başta olmak üzere pek çok küresel marka Rusya'da satışları durdurmuştu.
 
- Rusya'da fenol açığı nedeniyle orman ürünleri işleyen tesislerin üretimi durdurma riski bulunduğu açıklandı. Kommersant gazetesi üreticilerin fenol formaldehit reçinesi ihracatının yasaklanmasını istediğini yazıyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby Rus ordusunun aralık 2022'den bu yana Ukrayna'da 20 bini ölü olmak üzere 100 bin civarında kayıp verdiğini iddia etti. Kirby basın toplantısı sırasında önce bu kaybın yalnız Bahmut'taki çarpışmalar sırasında yaşandığını söyledi. Ancak ilerleyen saatlerde Beyaz Saray konuya açıklık getirildi ve tahminin Bahmut dışındaki çarpışma noktalarını da kapsadığı açıkladı.
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz ağustostan sonra Ukrayna'ya yeni Gepard hava savunma sistemi mühimmatı tedarik edebileceklerini söyledi. Scholz bu yardımların zaman aldığını, ancak Ukrayna'yı desteklemeyi sürdürmek zorunda olduklarını dile getiriyor. Başbakan ayrıca Ukrayna'ya verdikleri silahların Rusya topraklarının hedef alınması sırasında kullanılmaması gerektiğini sözlerine ekledi. Almanya Kırım'ın yanı sıra geçen sobnaharda Rusya'ya katılan bölgeleri Ukrayna'nın toprağı olarak görüyor.
 
- Helsingin Sanomat gazetesi ABD ile Finlandiya'nın Finlandiya'da askeri üsler kurma konusunda işbirliği yapmayı planladığını yazdı. Habere göre bu işbirliği ABD askerlerinin ve araçlarının Finlandiya topraklarına konuşlandırılmasını da kapsıyor. Finlandiya nisan ayında NATO'ya katılmıştı.
 
- Fiilen özerk Transdinyester bölgesinin dışişleri bakanı Vitali İgnatyev, Moldova'nın barış misyonu anlaşmasından çekilmesi halinde bile Rus birliklerinin bölgeyi terk etmeyeceğini açıkladı. Rus askerleri doksanların başında yaşanan çatışmalı dönemin sonra erdiği 1992 yılından beri bölgede bulunuyor. Moldova'da merkezi hükümet son olarak şubat ayında Rusya'dan bölgedeki askerlerini çekmesini istemişti.
 
- Bloomberg ajansı Rusya'nın mayıs ayından itibaren rezerv amaçlı döviz alımına yeniden başlayacağını yazdı. Ajansa göre döviz satışından alımına geçiş Rusya'nın yaptırımlara ve tavan fiyat uygulamasına rağmen petrol gelirleri elde etmeyi sürdürdüğüne işaret ediyor. 
 
- ABD Adalet Bakanlığı 41 yaşındaki Rusya vatandaşı Feliks Medvedev hakkında 150 milyon dolar para akladığı gerekçesiyle soruşturma başlattı. Medvedev'in 150 milyon doları transfer etmek için Georgia eyaletinde 8 şirket kurduğu bildiriliyor.
 
1 Mayıs Pazartesi
 
GECE BÜLTENİ
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna'nın karşı saldırı hazırlıklarının "son aşamaya geldiğini" söyledi. Kanal 24'e komuşan Reznikov, "Bugün itibarıyla her şey hazır diyebileceğimiz o bitiş çizgisine geldiğimize inanıyorum. Nerede ne zaman başlayacağına başkomutan ve genelkurmay karar verecek" dedi.
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük basın toplantısında “Ukraynalılarla, ilkbaharda planladıkları taarruz için neye ihtiyaç duydukları konusunda yaptığımız görüşmelere dayanarak, verdikleri listede yer alan hemen hemen her şeyi sağladık. Talep ettiklerinin neredeyse yüzde 100’ünün sevkiyatını tamamladık” ifadelerini kullandı. Kirby, ABD yönetiminin sevkiyatın devam etmesi için önümüzdeki günlerde ve haftalarda Senato’dan destek almaya devam etmeyi umduğunu kaydetti. Bunun hem maddi destek hem de Ukraynalı askerlere verilen eğitimi kapsadığını söyleyen Kirby, “Bu sadece silahlara sahip olmanın değil, aynı zamanda onları kullanma becerisine de sahip olmanın kombinasyonu” dedi. Kirby, “Çok yakında bizden yeni yardım paketleri göreceksiniz” diye ekledi. (Sputnik)
 
-  Kırım'dai Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev, Rus Karadeniz Filosu’nun hava savunma sistemlerinin desteğiyle Sivastopol’e insansız hava araçlarının saldırısını püskürtme çalışmalarını yürüttüğünü açıkladı. Razvojayev, Telegram paylaşımında “Filo güçleri, hava savunma ile işbirliğinde düşman İHA’larının saldırısını püskürtüyor. Bir İHA düşürüldü. Şehrin tüm servisleri hazır durumda” ifadelerine yer verdi. Razvojayev, kent sakinlerine itidal çağrısında bulundu. Kırım Başkanı Sergey Aksenov da Telegram üzerinden “Kırım’ın batısında, hava savunma güçleri tarafından bir İHA düşürüldü. Askerlerimiz görevini net ve etkili biçimde yerine getiriyor” dedi. Aksenov da vatandaşlara sakin olma ve sadece güvenilir bilgi kaynaklarına güvenme çağrısında bulundu. (Sputnik)
 
-  Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, dünyanın yavaş yavaş ABD dolarını terk ettiğini beirterek, "Dolarda kademeli bir düşüş var ama küresel ekonomi için alternatifini görmüyorum. En azından yakın zamanda bu mümkün değil" dedi. Geçen ay Donald Trump, "bu gidişle ABD ekonomisinin yakında çökeceğini ve doların uluslararası ticaretin ana para birimi olmaktan çıkacağını" söylemişti. Trump “Ekonomi çöküyor, enflasyon kontrolden çıktı, para birimimiz çöküyor ve yakında küresel ödeme standardı dolar olmayacak. Bu, 200 yıldaki en büyük başarısızlığımız olacak” demişti.
 
- Moskovski Komsomolets'e konuşan bazı askeri uzmanlar, Kiev'in 9 Mayıs Zafer Günü'nde Rusya topraklarına saldırmayı planladığını iddia ediyor. Uzmanlara göre, "Kiev tarafından yakında başlayacağı ilan edilen büyük çaplı saldırıya, Rus şehirlerine yönelik onlarca küçük ama ses getirecek saldırı eşlik edebilir".
 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rus hava güçlerinin dün gece Ukrayna’nın askeri sanayi tesislerinin hedef alındığı saldırılar düzenlediklerini, belirlenen hedeflerden her birinin vurulduğunu belirtti. Savunma yetkilileri, saldırılar sonucunda Ukrayna ordusu için cephane ve silah üreten tesislerin tahrip olduğunu ve buralarda üretimin durduğunu ekledi. Bununla beraber söz konusu tesislerin yerleri belirtilmedi. Ukrayna’da dün gece başkent Kiev ve Dnepropetrovsk dahil pek çok bölgede siren ve hava savunma sistemleri devreye girmişti. (Sputnik)
 
- Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereshçuk, Ukraynalıların Rusya Federasyonu tarafından kontrol edilen bölgelerden Kiev kontrolündeki bölgelere taşınması için insani koridorlar açılması talebiyle Rusya ve uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne başvurduklarını söyledi. Ukraynalı yetkili, bu başvurunun Putin'in, "Rusya vatandaşlığına girmek istemeyen Ukraynalıların Rusya Federasyonu'nda ikamet eden yabancılar olarak kabul edileceğini" öngören kararnamesi ile bağlantılı olduğunu kaydetti.
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Japon basınına demecinde "Kırım, Lugansk ve Donetsk de dahil olmak üzere geçici olarak işgal altındaki bölgeleri kurtarmak için büyük bir plan hazırladık" dedi. 
 
- Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) son raporunda, Rusya ekonomisinin yaptırımlar karşısında beklenenden daha dirençli çıktığı vurgulandı. Raporda, 2022'deki yüzde 2,1'lik düşüş üretim gerilemesinden sonra Rusya'nın GSYİH'sının bu yıl yüzde 0,7 büyüyeceği tahmin edildi.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Bryansk vilayetinde yaşanan patlama sonucunda yük treni raydan çıktı. Vali Aleksandr Bogomaz olayda ölen ya da yaralanan kimse olmadığını açıkladı. Bölgede demiryolu trafiği geçici olarak durduruldu. Raydan çıkan trenin petrol ürünleri taşıdığı öğrenildi.
 
Öte yandan Leningrad Vilayeti'nde yaşanan bir başka patlamada elektrik iletim hattının direği yıkıldı. Yetkililer vilayette enerji dağıtımında aksama yaşanmadığını bildiriyor.
 
- Güney Afrika Cumhuriyeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den ağustos ayında düzenlenecek BRICS zirvesine katılmak için ülkeye gelme planından vazgeçmesini istedi. Ülkenin en büyük gazetesi Sunday Times'da çıkan habere göre cumhuriyet yetkilileri Putin'in ülkeye ayak basması halinde Uluslararası Ceza Mahkemesi kararı gereği kendisini tutuklamak zorunda kalacakları konusunda Kremlin'e bilgi verdi.
 
- Moldova'da Rusya yanlısı Şor partisinin başkan yardımcısı Marina Tauber havaalanında gözaltına alındı. Tauber'in İstanbul üzerinden Tel Aviv'e uçma hazırlığında olduğunu öğrenildi. Moldova'da Türki Gagauzların yaşadığı özerk bölgede başkanlık seçimleri yapılıyor.
 
- Güney Kore Rusya'ya özel temsilci gönderiyor. Yonhap ajansı temsilcinin Güney Kore'nin Ukrayna'ya silah tedariki konusunda benimsediği pozisyonu izah etmek için Rusya'yı ziyaret edeceğini aktarıyor. Güney Kore bugüne dek Ukrayna'ya yalnızca insanı yardım yapmakla yetinmişti. Ancak Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol cuma günü gerçekleştirdiği ABD ziyaretinde silah yardımı konusunu değerlendirdiklerini açıklamıştı.
 
- Ukraynalı yetkililer dün akşam Pavlograd şehrine düzenlenen füze saldırısında bir sanayi tesisinin isabet aldığını açıkladı. Saldırı sonucunda şehirde büyük bir patlama meydana gelmişti. Yetkililer olayda ikisi ağır olmak üzere 34 kişinin yaralandığını bildiriyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Dün gece Rus bombardıman uçaklarının havalanmasından sonra Ukrayna genelinde hava saldırısı alarmı verildi. Ukrayna Hava Kuvvetleri 9 Tu-95 stratejik bombardıman uçağından fırlatılan 15 seyir füzesinin tamamının hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Kommersant gazetesi ilerleyen saatlerde saldırı alarmının iptal edildiğini aktarıyor.
 
- Ukraynalı yetkililer Dinyeper'in 70 kilometre doğusundaki Pavlograd kentinde patlama meydana geldiğini açıkladı. Dün akşam şehirde mühimmat deposu patlamasını andıran görüntüler sosyal medyaya yansımıştı. Ukraynalı yetkililer vurulan hedefin ne olduğu konusunda bilgi vermedi. Rusya Savunma Bakanlığı da konuyla ilgili henüz bir açıklamada bulunmadı.
 
- Finlandiya ordusundan binin üstünde asker İsveç'in bazı BATI üyesi ülkelerle düzenlediği Avrora-23 tatbikatına katılıyor. RBC Baltık ülkelerinin yanı sıra Norveç, Polonya ve Ukrayna askerlerinin de yer aldığı tatbikata 1 Mayıs günü Finlerin de katılacağını yazdı.
 
- HaberTürk'e konuşan Savunma Bakanı Hulusi Akar tahıl anlaşmaşının hem Rusya, hem de Ukrayna açısından yararlı olduğunu ve anlaşmanın uzatılmasından yana olduklarını her iki tarafa da ilettiklerini söyledi. Akar kısa süre içinde Türkiye, Rusya ve Ukrayna temsilcilerinin konuyu bakan yardımcıları seviyesinde yeniden ele alacağını dile getirdi.
 
- Macaristan'a bir ziyaret düzenleyen Papa Francis, Ukrayna'da barışın sağlanması için yürütülen çalışmalara katıldıklarını, ancak şimdilik bu çaba hakkında ayrıntılı bilgi veremeyeceğini söyledi.
 
30 Nisan Pazar
 
SON HABER
 
- Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı Petr Pavel, Ukrayna'da kritik bir mühimmat sıkıntısı olduğunu açıkladı. Pavel, "Batılı ülkelerin Kiev'e modern tanklar da dahil olmak üzere etkili ekipman tedarik ettiğini, ancak minimum miktarda cephane sağladığını" söyledi. Ukrayna'dan döndükten sonra düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Pavel, "Bugün Ukrayna'nın başarılı savunma için en fazla cephaneye ihtiyacı olduğu oldukça açık hale geldi" dedi. Pavel Batı ülkeleri eleştirerek, “Anlaşılan mühimmatları depolarda saklanıyor. Bunun mantığı yok" diye ekledi.
 
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de Kiev'in elinde yeterli cephane ve silah bulunmadığını, bu nedenle, Ukrayna ordusunun bir karşı saldırı başlatamayacağını söylemişti. Şubat ayında Zelensky'nin ofisi, ordunun cephane mavcudunun "neredeyse sıfırı tükettiğini" bildirmişti.  Kremlin sözcüsü Peskov, "cephane sağlanmasının Ukrayna'ya daha fazla acı getireceğini ve askeri operasyonun gidişatını etkilemeyeceğini" savunmuştu.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Bryansk bölgesi valisi Aleksandr Bogomaz, Suzemka köyünün dün Ukrayna ordusunca bombalanması sonucu dört sivilin öldüğümü söyledi. Vai isabet alan ve tamamen yıkılan bir binanın enkazını kaldırma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti, "Açılan ateş sonucu toplamda dört kişi öldü, iki kişi de yaralandı" dedi.
 
- Le Monde gazetesi Avrupalı ​​bir diplomatik kaynağa atıfta bulunarak, "Washington'ın Ukrayna'nın NATO'ya katılmasını desteklemediğini, Kiev'in karşı saldırı sırasında elde etmeyi planladığı olası toprak kazanımlarının ancak müzakerelerle güvence altına alınabileceğine inandığını" yazdı.
 
- Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Natalya Gumenyuk, Kırım'daki petrol tesisine yapıan saldırıyı, "Ukrayna'nın karşı saldırısının parçalarından biri" olarak niteledi.
 
- Ukrayna'da stratejik sanayilerden sorumlu bakan Oleksandr Kamışin, Ukrayna'nın Bayraktar'ın üretcisi Baykar ile üç yeni anlaşma imzaladığını söyledi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- İngiltere hükümeti, Ukrayna için 300 km menzile sahip füzeler satın almayı planladıklarını duyurdu. Londra, Kiev için karadan, sudan veya havadan fırlatılabilen 100 ila 300 km menzilli roketler satın alacak. Roketlerin 20 ila 490 kg arasında bomba taıma kapasitesinde olması isteniyor. Birleşik Krallık, Ukrayna'ya Uluslararası Yardım Fonu (IFU) kapsamında, uzun menzilli füzeler de dahil olmak üzere Kiev için modern silahlar satın almayı planlıyor. İlgili duyuru hükümetin web sitesinde yayınlandı Raporda, ihale başvurularının 4 Mayıs'a kadar devam edeceği bildirildi. IFU fonu, Ağustos 2022'de kuruldu ve İngiltere tarafından yönetilen fona Norveç, Hollanda, Danimarka ve İsveç üye. Bugüne kadar fondan 520 milyon sterlinden fazla (650 milyon dolar) harcama yapıldı.  Ukrayna, 300 km'ye kadar menzile sahip Amerikan ATACMS'leri de dahil olmak üzere balistik füzeler sağlama talebiyle defalarca Batı ülkelerine başvurmuş, ABD makamları daha önce Kiev'i reddetmişti.
 
- Ukrayna lideri Zelenskiy, son röportajındada, "Rusya tarafından yakalanma tehdidi olduğunda karşılık vermek için yanında her zaman bir tabanca taşıdığını" söyledi.
 
- The Washingtin Post'a göre önde gelen gelişmekte ülkeler, bir yanda ABD ile diğer yanda Rusya ve Çin arasında büyüyen gerginlikten uzaklaşmaya ve "bu rekabeti kendi amaçları için kullanmaya" çalışıyor. ABD istihbarat belgelerinden sızan yoruma göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın "otoriterliğin yayılmasıyla mücadele, Rus saldırganlığımı kontrol altına alma ve Çin'in artan etkisine karşı koyma" çabalarına küresel destek sağlama girişiminde engellerle karşılaşıyor. Hindistan, Brezilya, Pakistan ve Mısır gibi ülkeler bu kavgadan uzak durmak istiyor.
 
- Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin, Bahmut'ta (Artemovsk) savaşçılarının ilerlemeye devam ettiğini duyurdu. Önlerinde yaklaşık 1,5 km'lik bir hedef olduğunu söyleyen  Prigojin, "ordunun 100-150 metre ilerlediğini, kent topraklarının 2,98 kilometrekaresinin düşmandan kurtarıldığını" sözlerine ekledi. (MK)
 
- Bu arada Prigojin, Savunma Bakanı Şoygu'ya cephane sağlanmasını talep eden bir mektup yazdığını, sorun çözülmezse Başkan Putin'e şikayette bulunacağını söyledi.
 
29 Nisan Cumartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Varşova ile Moskova arasında gerginlik tırmanıyor. Polonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lukasz Jasina, Rusya Büyükelçiliği arazisinde okul olarak kullanılan bir binaya devlet adına e koyulduğunu duyurdu. Rusya karara sert tepki gösterirken, Rusya Büyükelçiliği RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Varşova'daki Rus okulunun topraklarında bulunan tüm çalışanların binayı terk ederek başka bir tesise taşındığını söyledi. Polonya, faaliyetlerinin konsolosluk ve diplomatik amaçlarla ilgili olmadığını iddia ederek Rusya büyükelçiliğindeki okul binasının boşaltılmasını talep etmiş ve 24 saat süre tanımıştı.  29 Nisan sabahı, Varşova Belediyesi yetkilileri, polis eşliğinde, mülk envanteri çıkarmak için okul arazisine girmeye çalıştı, ancak engellendi. Bunun üzerine polis kapıyı kırarken, okul personeline binayı terk etmesi için saat 19:00'a kadar süre verildi. Rusya Büyükelçisi Sergey Andreev, diplomatların Polonya'nın taleplerine uyacağını, ancak misilleme hakkının saklı olduğunu duyurdu.  Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaşananları Rus diplomatik mülküne "el koyma" olarak nitelendirdi.
 
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin gazetecilere demecinde, Rusya'nın Karadeniz Tahıl İnisiyatifi kapsamında gerçekleştirilen gemi denetimlerinin kalitesini sürecin hızlandırılması adına feda etmeye hazır olmadığını söyledi. Verşinin, “Başlangıçta mutabık kalınan prosedürlere göre çalışan İstanbul’daki Ortak Koordinasyon Merkezi (OKM) var. O zamandan bu yana bu prosedürlere uygun olarak çalışıyoruz” dedi. (Sputnik)
 
- Belarus Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Birinci Yardımcısı Viktor Guleviç, ordunun düzenlediği yoğun tatbikatların sınırlardaki gerginlikle ilgili olduğunu belirtti.
 
-  Ukrayna Kültür ve Bilgi Politikası Bakanlığı, Ukrayna devletinin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu iddia edilen farklı sektörlerden 211 Rus figürünün yer aldığı güncellenmiş bir liste yayınladı. Söz konusu listenin Kültür Bakanlığı tarafından Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (NSDC), Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ve Ukrayna Televizyon ve Radyo Ulusal Konseyi'nin talebi doğrultusunda düzenlendiği bildirildi. Listede aralarında Uluslararası Rossiya Segodnya Haber Ajansı Genel Müdürü Dmitriy Kiselev, gazeteci ve yapımcı Dmitriy Puçkov, radyo ve televizyon sunucusu Vladimir Solovyov’un da bulunduğu 211 kişi yer alıyor. Listede ayrıca müzik ve sinema dünyasından Oleg Gazmanov, Stas Pyeha, Aleksandr Rozenbaum, Alyona Alina, Nadyejda Babkina, Sergey Bezrukov, Mihail Boyarskiy, İvan Ohlobistin gibi ünlü isimler yer alıyor. Listede, 2018’de hayatını kaybeden şarkıcı İosif Kobzon’da bulunuyor. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bugünkü basın toplantısında Rusya’nın Ukrayna’da devam ettirdiği özel askeri harekata ilişkin güncel bilgileri paylaştı.
Rus ordusunun dün uzun menzilli deniz tabanlı silahlarla Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Herson grubu komuta kademesinin bulunduğu yeri vurduklarını dile getiren Konaşenkov, saldırının hedefine ulaştığını kaydetti. Rus hücum birliklerinin Artyomovsk (Bahmut) kentinin batı banliyölerinde çatışmaya devam ettikleri bilgisini veren Konaşenkov, “Hava İndirme Kuvvetleri birlikleri hücum müfrezelerine kanatlar tarafından destek verdi” diye konuştu. (Sputik)
 
 
SABAH BÜLTENİ
 
-Rus Ria ajansı, Kırım'daki Sivastopol'de bir yakıt deposunun alev aldığını, yangının insansız hava aracı nedeniyle çıkmış olabileceğini bildirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev, ilk edinilen bilgilere göre yangının insansız hava aracının isabet etmesi nedeniyle meydana geldiğini duyurdu. Olayda yaralanan kimsenin olmadığını belirten Vali, 1000 metrekarelik alandaki yangının kontrol altına alınması için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.  
 
-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın kendini izole etmek gibi bir niyeti olmadığını ve dost ülkelerle iş birliğini sürdüreceğini açıkladı. Rusya'nın Avrasya, Afrika ve Latin Amerika'da partnerleri olduğunu belirten Rus lider, "ABD ve Avrupa'da da bizimle aynı düşünen insanlar var" dedi.
 
28 Nisan Cuma,
 
GECE BÜLTENİ
 
- Rus hükümeti 1 Nisan 2024 tarihine kadar petrol ve doğal gaz üretim verilerini gizleme kararı aldı. RBC gazetesi resmi istatistik servisi Rosstat'ın mart ayı verilerini gizlediğini yazıyor.
 
- Financial Times'ın haberine göre Avrupa Birliği Rusya'ya reeksport yapan ülkelere ihracatı sınırlama konusunu görüşüyor. Gazete AB yetkililerinin uzun süredir Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Orta Asya ülkelerini bu konuda ikna etmeye çalıştığını, ancak bu çabaların büyük oranda sonuçsuz kaldığını yazıyor.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Vladimir Putin vatana ihanet suçuna ömür boyu hapis cezası verilmesini öngören yasa tasarısını onayladı. Düzenlemeden önce söz konusu suça en fazla 20 yıl hapis cezası verilebiliyordu.
 
- Rusya'nın imar işlerinden sorumlu başbakan yardımcısı Marat Husnullin'in Bahmut'u ziyaret ettiği duyuruldu. Husnullin Putin'in emri üzerine çatışmalar nedenyile harabeye dönen şehri ziyaret ettiğini söyledi.
 
- Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, hasım ülkelerin savunma sanayi şirketlerinin hisselerinin alım satımına yasak getireceklerini açıkladı.
 
- Rus Ortodoks Kilisesi'nin başı Patrik Kirill muhalif din adamı Andrey Kurayev'in protodiyakoz ünvanını iptal etti. Kirill, özel askeri operasyona karşı çıkan Kurayev'in "pişmanlık belirtisi göstermediğini ve yıkıcı faaliyetlerini sürdürdüğünü" söyledi. Andrey Kurayev ağustos ayında ordunun itibarını zedelediği gerekçesiyle para cezasına çarptırıldığını açıklamıştı.
 
- Ukrayna'nın Uman şehrinde dün gece füzelerin hedefi olan apartmanda hayatını kaybedenlerin sayısı 20'ye yükseldi.
 
- Amerika Birleşik Devletleri Genelkurmay Başkanı Mark Milley, ülkesinin Ukrayna'nın çatışmadan galip çıkması için gereken her şeyi yapmadığı eleştirilerine yanıt verdi. Milley "Tabii ki Ukrayna'nın kazanmasını istiyoruz. Milyar üstüne milyar üstüne milyar doları başka türlü düşünmek için harcamıyoruz. Kazanmalarını istiyoruz. Kazanmak zorundalar," şeklinde konuştu.
 
SON DAKİKA
 
Rusya Merkez Bankası Direktörler Kurulu bugünkü toplantıda faiz oranına dokunmama kararı aldı. Oran beşini kez yüzde 7,5'te sabit tutuldu. Merkez Bankası ayrıca enflasyon tahminini yüzde 5-7'den 4,5-6,5'e çekti.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Vladimir Putin, federasyona yeni katılan bölgelerde Rusya vatandaşlığını kabul etmeyenlerin sınır dışı edilmesine olanak tanıyan kararnameyi imzaladı. İlgili kararname Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporojye bölgelerininin yanı sıra Ukrayna'nın doğusundan Rusya'ya göç edenleri kapsıyor. 1 Temmuz 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek uygulamaya göre Rusya vatandaşlığı almadığı halde bölgede yaşayanlar yabancı sayılacak ve buna göre işleme tabi tutulacak.
 
- Ukraynalı yetkililer dün gece düzenlenen füze saldırısında en az 12 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ölenlerden birinin 2 yaşında bir çocuk olduğunu yazdı.
 
Ukrayna ordusu dün gece fırlatılan 23 güdümlü füzenin 21'ini vurmayı başardıklarını, ancak Uman kentinde bir füzenin bir apartmana isabet ettiğini duyurdu.
 
- Moskova'da mahkeme ülkenin önde gelen analiz merkezlerinden Sova'nın kapatılmasına karar verdi. Söz konusu dava Rusya Adalet Bakanlığı tarafının başvurusu üzerine açılmıştı.
 
- Rusya Dış Ticaret Akademisi'nin rektörü Sergey Sipelnikov-Murılyev dolandırıcılık şüphesiyle yargılandığı davada tutuklandı. Sipelnikov-Murılyev dün FSB tarafından gözaltına alınmıştı.
 
- Rusya, Vladlen Tatarski suikastında rol alan Darya Trepova'yı terörist listesine dahil etti.
 
- Wildberries'in sahibi Tatyana Bakalçuk, şirketin adını ve logosunu değiştirmek için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Bakalçuk "daha dostane" bir isim arayışında olduklarını söyledi. Rusya geçtiğimiz yıl reklamlarda yabancı kelimelerin kullanılmasını yasaklamıştı. Wildberries ismini bir günlüğüne Yagodki olarak değiştirmişti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna'da Kiev ve bazı bölgelerde sabahın erken saatlerinde hava saldırısı alarmı verildi. Başkentte patlama sesleri duyulduğu bildiriliyor. Bazı bölgelerde can kaybı yaşandığı bildiriliyor.
 
- İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'nden daha fazla mühimmat istediğini açıkladı. Parlamento oturumunda konuşan Tajani Kiev yönetiminin mühimmat, uzun menzilli top ve savaş uçağı tedarikinde ısrarcı olduğunu dile getirdi.
 
- Rusya Soruşturma Komitesi, Ukrayna donanma komutanı Aleksey Neijpapa hakkında gıyabında tutuklama kararı çıkardı. Ukryanalı general Yılan Adası yakınlarında gerçekleşen ve 11 Rus denizcinin ölümüyle sonuçlanan insansız deniz aracı saldırısından sorumlu tutuluyor.
 
- Moldova Başbakanı Dorin Recean TV8 kanalına verdiği bir söyleşide Vladimir Putin'in ülkelerini ziyaret etmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Recean bir dizi Rusya vatandaşına ülkeye girişi yasakladıklarını, Rusya devlet başkanının da bu listede olduğunu belirtiyor.
 
- Kommersant gazetesi Microsoft'un yaptırıma tabi olmayan firmalarla çalışmaya devam etmek suretiyle Rusya pazarında kalma çabasında olduğunu yazdı. Amerikalı bilişim devi geçtiğimiz yıl Rusya'daki faaliyetlerine son verdiğini duyurmuştu. Ancak gazetenin iddiasına göre şirket yaptırım altında olmayan Rus şirketlere lisans uzatma teklifinde bulunuyor.
 
27 Nisan Perşembe
 
GECE BÜLTENİ
 
- Özel askeri harekattaki gelişmelere ilişkin açıklama yapan Savunma Bakanlığı, taarruz birliklerinin Artyomovsk'un kuzeybatı, batı ve güneybatı kesimlerindeki dört mahalleyi ele geçirdiğini bildirdi.
Bakanlık, hava indirme birliklerinin taarruz birliklerine destek verdiğini ve düşmanın kentin kuzey ve güney kesimlerindeki ilerleyişini durdurduğunu belirtti. (Sputnik)
 
-  ABD doları, Çin yuanının geçerek yeniden döviz işlem hacimlerinde Rusya pazarında en çok işlem gören para birimi oldu. Spot piyasanın toplam cirosu içinde doların payı yeniden yüzde 40'ı aştı. 
 
- Putin'in sözcüsü Peskov, Rusya ve Türkiye'nin tahıl anlaşmasının uygulanması üzerinde çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
 
-  2022'de 60 binden fazla Rusya vatandaşı Gürcistan'a geldi. Bu rakam, bu dönemdeki toplam göçmen sayısının üçte birinden fazlasına karşılık gelliyor.
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, "Bu yıl Rusya, daha önce Avrupa'ya  satılan petrolün yüzde 60'ından fazlasını Asya'ya yönlendirecek" dedi.
 
SON HABER
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ne canlı bağlantıyla katıldı.
 
Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
 
"Türkiye artık nükleer enerjiye sahip bir ülke olacak.
 
Ekonomi- enerji alanında ilişkilerimiz daha da gelişecek.
 
Ticaret Türkiye'de kuracağımız doğalgaz merkezi ile artacak. Rusya, Türkiye’nin doğalgaz talebini karşılamak için mümkün olan her şeyi yapacak.
 
Küresel doğalgaz fiyatları artmayı sürdürecek.
 
Akkuyu, Rusya ve Türkiye’nin gerçekleştirdiği en önemli proje. Ülkelerimizin ekonomik ve komşuluk ilişkilerinin gelişmesine olanak verdi.
 
Akkuyu'da dünyanın en büyük nükleer santralini kuruyoruz.
 
(Akkuyu projesinin başarılı olmasına ilişkin) Erdoğan gibi bir cumhurbaşkanı olmasaydı başarıdan söz etmek pek mümkün olmazdı. Sayın Erdoğan şahsen ve Türkiye hükümeti ülke ekonomisinin gelişimi için ne kadar büyük hizmetlere imza attığını bizlere gösteriyor."
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni'ne canlı bağlantı ile katıldı. Erdoğan "Akkuyu tam kapasite devreye girdiğinde burada yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek" dedi.
 
Erdoğan törendeki konuşmasında şunları ifade etti:
 
"Ülkemiz, 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa, dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir.
 
Pek çok önemli proje gibi Akkuyu da milli bütçemize yük getirmeyen finansman modeliyle hayata geçirildi. Akkuyu, Rusya ile en büyük ortak yatırımımızdır.
 
Avrupa Komisyonu, nükleer enerjiyi 'yeşil enerji' kabul ederek, tereddütleri gidermiştir. Biz de Akkuyu ile ülkemizi bu gelişmenin parçası haline getirdik.
 
Akkuyu tam kapasite devreye girdiğinde burada yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek.
 
Rusya'nın Hatay'da kurduğu sahra hastanesi için, milletim adına teşekkür ediyorum."
 
Önceki gelişmeler:
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Putin- Erdoğan görüşmesinde Türkiye-Rusya ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, bugün İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni yapılacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne katkıları için Rusya Devlet Başkanı Putin’e teşekkür etti. Rusya-Ukrayna krizindeki gelişmeler ve tahıl mutabakatı bağlamındaki çalışmaların da değerlendirildiği görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurulması teklif edilen çalışma grubu vasıtasıyla yeni açılımlar üzerinde çalışılabileceğini ifade etti.
 
Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geçmiş olsun dileklerini de iletti.
 
Görüşmede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan da hazır bulundu.
Cumhurbaşkanlığı'ndan bir kaynak Sputnik haber ajansına demecinde, Erdoğan’ın Putin ile gerçekleştireceği görüşme sırasında Ukrayna konusunda yeniden arabuluculuk teklifinde bulunacağını ve müzakere çağrısı yapacağını söylemişti. (Sputnik)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Vladimir Putin'in dün gece saatlerinde Kremlin'e gelişi konusunda açıklamalarda bulundu. Sözcü Peskov, Putin'in perşembe sabahı için planlanan görüşmeler nedeniyle gece geç bir saatte Kremlin'e intikal ettiğini söyledi. Peskov Kremlin içerisinde Putin'e tahsis edilmiş bir dairenin bulunduğunu ve devlet başkanının sık sık bu dairede kaldığını sözlerine ekledi.
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak bu yıl petrol ve doğal gaz kondensatı üretimini 20 milyon ton azaltacaklarını açıkladı. Novak ayrıca 2023'te Avrupa Birliği ülkelerine petrol ihracatının geçen yıla kıyasla 2,5 kat düşmesini beklediklerini söyledi.
 
- Hindistan'da Mint gazetesi, Hindistan Devlet Bankası'nın, Rusya'dan tavan fiyatın üzerinde petrol alınıp alınmadığını denetlemek için ülkenin önde gelen petrol ithalatçılarının faaliyetlerini takip ettiğini yazdı. Gazete haberini sektör içinden kaynaklara dayandırdı.
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov ellerindeki Sovyet yapımı hava savunma sistemleri mühimmatının tükenmek üzere olduğunu açıkladı.
 
- Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTB ilk çeyrekte 147 milyar ruble kâr açıkladı (1,8 milyar dolar).
 
- Güney Koreli MBC televizyon kanalı, otomotiv üreticisi Hyundai Motor'un, Rusya'daki fabrikasını Kazakistan'dan bir şirkete satarak ülkeden tamamen çekilmeye hazırlandığını duyurdu. Öte yandan Kommersant İran malı Khodro marka otomobillerin Rusya'da satışına bir hafta içinde başlanacağını yazdı.
 
- Amerikalı Morgan Stanley bankasına ait yatırım fonu St. Petersburg'un en büyük alışveriş merkezlerinden Galereya'daki hisselerini elden çıkardı.
 
- Vedomosti gazetesi Rus malı cep telefonu satışlarının son bir yılda yarı yarıya azaldığını yazıyor. Satılan telefon sayısı 47 bin.
 
- Rusya'da yüksek eğitimden sorumlu Eğitim ve Bilim Bakanlığı, yeni katılan bölgelerden gelecek öğrencilere 36 bin kişilik kontenjan ayrıldığını açıkladı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- NATO'nun Avrupa kuvvetleri komutanı General Christopher Cavoli, Batılı ülkelerin karşı taarruz için Ukrayna'ya söz verdiği silahların yüzde 98'inin yerine ulaştığını açıkladı. Cavoli Ukrayna ordusunun taarruzdan önce bütün silahları alacağını söyledi.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı ülkede artan trafik kazalarının ekonomik yaptırımlar kaynaklı olduğunu açıkladı. Bakanlığa bağlı uzmanlar özellikle ülkenn doğu bölgelerinde kazaların sayısının yüzde 80'lere varan oranlarda arttığını belirtiyor. Uzmanlar yolların Avrupa ile ticaretin büyük oranda azalmasından sonra doğuya yönelen karayolu taşımacılığına hazır olmadığı görüşünde.
 
- St. Petersburg'da mahkeme Yabloko partisinin elektronik celp uygulamasını protesto etmek için düzenlemek istediği miting başvurusunu reddeden Murino şehir idaresinin kararının 
yasalara aykırı olduğuna ühükmetti. Mahkeme idareyi kararı gözden geçirmekle yükümlü tuttu.
 
- NKR ajansı 2023 sonunda Rus bankaların net kâr toplamının 2,4-2,6 trilyon rubleyi (30 milyar dolar) bulabileceği öngörüsünde bulunuyor. Tahminin ardında küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredi etkinliğinin artacağı beklentisi var.
 
- TikTok Rusya'nın kârı 2022'de 9,8 kat artışla 530,3 milyon rubleye yükseldi (6,5 milyon dolar).
 
26 Nisan Çarşamba
 
SON DAKİKA
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali törenine online katılacağını açıkladı. Öte yandan İletişim Başkanlığı Erdoğan'ın kalp krizi geçirdiği yönündeki söylentileri yalanladı. İletişim Başkanlığı Erdoğan'ın yarın Akkuyu törenine online katılacağı bilgisini yineledi. Ancak Erdoğan'ın Mersin'de düzenlemeyi planladığı miting ileri bir tarihe ertelendi. Konu Rus basınında da kendine yer buldu. Önceki gün Kremlin, Vladimir Putin'in Akkuyu açılış törenine video konferans yöntemiyle katılacağını duyurmuştu.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, yarın Akkuyu Açılış Programı'ndan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile telefonda görüşeceğini söyledi. Kalın, SETA Vakfında düzenlenen Türk Dış Politikasının Yüzyılı Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, "Törenden hemen önce Cumhurbaşkanı'mızın Sayın Putin'le bir telefon görüşmesi olacak. O telefon görüşmesinde, hem ikili ilişkilerimizi tabii ki hem enerji işbirliğimizi ama aynı zamanda Ukrayna Savaşı'nın bundan sonraki seyriyle ilgili yapabilecekleri de ele alacağız." diye konuştu. Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sadece iki devlet arasında devam eden bir çatışma olmadığını, Rusya ile Batı arasında yeni bir denge arayışının, yeni bir müzakere zemini arayışının yansıması olduğunu belirten Kalın, "Bu savaş kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde ancak ve ancak Rusya'yla Batı arasında yeni bir büyük anlaşma yapılması suretiyle sona erecektir." dedi. Kalın on binlerce insanın daha ölmesini beklemeye tahammülün bulunmadığının altını çizerek, "Bu savaşı böyle sürdürmek yerine gelin üç yıl, beş yıl barış müzakereleri üzerinde çalışalım, çatışmaları durduralım, donduralım. Mevcut hali üzerinden müzakere zeminini nasıl oluşturabiliriz, bunun üzerine odaklanalım." ifadelerini kullandı.
 
- Rusya Dışişleri yetkilileri, Oslo’nun iki hafta önce 15 Rus diplomatı sınırdışı etme kararına karşılık olarak, başkent Moskova’daki Norveç Büyükelçiliği’nin 10 personelinin ‘istenmeyen kişi’ ilan edildiğini belirtti.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yarın video-konferans yöntemiyle Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin açılışına katılmayı planladığını belirtti.
 
-  Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ile yeni esir değişimini duyurdu. 40 asker Rusya'ya, 44 asker de Ukrayna'ya döndü. 
 
-  Moskova'daki FSB-polis ortak operasyonu sonucu, Almanya, İspanya ve Fransa'da yaşayan Rusların paralarını ele geçirerek Ukrayna ordusuna yollayan dolandırıcılar yakalandı
 
- NATO ülkeleri, Ukrayna ordusuna Odessa bölgesinse 6 adet Leopard tankı ve 24 adet T-72 tankı teslim etti.
 
SON HABER
 
- Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna özel harekatını başlatmasından beri ilk kez Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy telefonda görüştü. Çin Dışişleri Bakanlığı, Şi Cinping ile Vladimir Zelenskiy arasındaki telefon görüşmesinin 'Kiev'in inisiyatifiyle' gerçekleştiğini aktardı.  Zelenskiy, Twitter'da şu açıklamayı yaptı:
 
"Başkan Şi Cinping ile uzun ve anlamlı bir telefon görüşmesi yaptım. Bu görüşmenin ve Ukrayna'nın Çin'e büyükelçi atamasının ikili ilişkilerimizin gelişmesine güçlü ivme kazandıracağına inanıyorum."
 
Sputnik'in haberine göre, Zelenskiy'nin Sözcüsü Sergey Nikiforov, Facebook paylaşımında, iki liderin telefon görüşmesinin 'neredeyse bir saat sürdüğünü' vurguladı.
 
Çin resmi haber ajansı Şinhua, görüşmeyle ilgili şu haberi geçti:
 
"Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi ve sorumlu bir büyük ülke olan Çin'in, Ukrayna krizine seyirci kalmayı veya 'ateşi körüklemeyi' yahut krizi kar elde etmek için fırsat olarak kullanmayı seçmeyeceğini söyledi, Çin'in bu konudaki eylemlerinin açık ve dürüst olduğunu belirtti."
 
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Şi-Zelenskiy görüşmesiyle ilgili açıklamasında, 'Pekin'in karşılıklı yarar temelinde Kiev ile işbirliğine hazır olduğunu' söyledi.
 
Hua, Twitter paylaşımında şöyle dedi:
 
"Çin, Ukrayna ile ikili ilişkileri geliştirmeye hazır olma konusunda tutarlı ve net. İki tarafın da karşılıklı saygı ve samimiyet geleneğini ilerleterek Çin-Ukrayna stratejik ortaklığını ileriye taşıması gerek."
 
Hua, Çin'in krizin siyasi çözümü konusunda istişarelerde bulunmak üzere Ukrayna ve diğer ülkelere temsilci göndereceğini de duyurdu:
 
"Çin, Ukrayna krizinin siyasi çözümü konusunda tüm taraflarla derinlemesine iletişim kurmak için Çin Hükümeti'nin Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisini Ukrayna'ya ve diğer ülkelere gönderecek."
 
Çin Dışişleri Sözcüsü, Pekin'in Ukrayna krizinde her zaman barış duruşunu benimsediğini vurguladı:
 
"Ukrayna krizinde Çin her zaman barıştan yanadır. Temel duruşu barış görüşmelerini kolaylaştırmaktır."
 
Hua, Şi-Zelenskiy telefon görüşmesinin Ukrayna tarafının inisiyatifiyle gerçekleştiğini sözlerine ekledi.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Alman ve Rus savaş uçakları Baltık Denizi üzerinde bir kere daha karşı karşıya geldi. Almanya Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada Rusya'ya ait iki Su-27 ve bir İl-20 uçağının önlerinin Alman ve İngiliz uçakları tarafından kesildiği bilgisi yer aldı. Alman yetkililer Rus uçaklarının tanınmayı önlemek için transponder tabir edilen cihazları kapalı tutarak uçtuğunu bildiriyor.
 
Alman ve İngiliz uçakları NATO görevi kapsamında Estonya'daki Amari hava üssünde konuşlu. Kommersant son aylarda NATO ve Rus uçaklarının beşinci kere karşı karşıya geldiğini yazdı.
 
- Rusya'da telekomünikasyon şirketleri YouTube'un yasaklanmasına hazırlık yapıyor. RBC'nın haberine göre VK'nın ardından MTS de CDN tabir edilen içerik dağıtım ağlarını genişletmeye başladı. Uzmanlar gelişmenin şirketlerin ülke içi internet trafiğinin artacağı beklentisi içinde olmalarına işaret ettiği görüşünde.
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak daha önce Avrupa'ya satılan petrolün yüzde 20'sini Asya pazarlarına yönlendirmeyi başardıklarını söyledi.
 
- Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTB birkaç yıl içinde Rusya'da dolar ve euro hesabı kalmayacağını öngördü. Banka 2025'ten önce vatandaşların döviz hesaplarından tamamen vazgeçeceğini bekliyor.
 
- Hapisteki muhalif siyasetçi Aleksey Navalnıy hakkında terörizm suçlamasıyla yeni bir dava açıldığını duyurdu. Navalnıy 2022 mayısında 9 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Devam eden bir başka davada muhalif siyasetçi için 15 yıl hapis daha isteniyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Belarus ordusuna nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip İskander füzeler konusunda verilen eğitimlerin tamamlandığını duyurdu.
 
- Güney Afrika Cumhuriyeti yetkilileri ülkenin Uluslararası Ceza Mahkemesi anlaşmasından çıkacağı yönündeki haberleri yalanladı. Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa önceki gün Putin hakkında çıkarılan tutuklama kararını kastederek mahkemenin bazı ülkelere haksız davrandığını ve bu konunun ele alınması gerektiğini söylemişti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin açılış törenine Putin'in uzaktan katılması konusunda konuştu. Lavrov iki ülke liderinin buluşmalarının öneminin farkında olduğunu söyledi. Lavrov Birleşmiş Milletler oturumuna başkanlık etmek üzere New York'ta bulunuyor.
 
- Kiev yönetimi çatışmaların dondurulması ve topraklarından vazgeçme dayatması olmadığı sürece her türlü barış planını görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanı Kuleba diğer tekliflere kapalı olduklarını söyledi. Rusya tarafı ise barış görüşmeleri için ele geçirilen toprakların Rusya'ya katılımının tanınmasını şart koşuyor.
 
- Ukrayna Başkanlık Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, uluslararası hukuk açısından Kırım ve Donbass üzerindeki her türlü hedefi yok etme hakları olduğunu söyledi.
 
- Ukrayna'ya düzenlenen özel askeri operasyona gönüllü katılan Hakasya milletvekili Dmitri İvanov, çatışmalar sırasında hayatını kaybetti. St. Petersburg merkezli Fontanka portalı 1976 doğumlu İvanov'un şubat ayında Wagner'e katılarak cepheye gittiğini aktarıyor. İvanov'un ölüm haberini Hakasya'nın başı Aleksandr Konovalov açıkladı.
 
- Rusya Başsavcılığı seferberlik sırasında yasalara aykırı biçimde silah altına alınanların sayısını 15 bin olarak açıkladı. Başsavcılık yetkilileri gerçekleşen ihlallerin büyük bölümünün zamanında giderildiğini belirtiyor.
 
- RBC gazetesi Moskova'daki özel kliniklerde kızamık aşısına erişimde güçlükler yaşandığını yazıyor. Gazeteye konuşan sektör temsilcileri mevcut aşıların büyük bölümünün devletin kontrolündeki hastane ve kliniklere yönlendirildiğini belirtiyor.
 
25 Nisan Salı
 
GECE BÜLTENİ
 
-  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yurt dışındaki Rus varlıklarına el konulması durumunda misilleme tedbirleri uygulanmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. Belge, üçüncü ülkelerdeki Rus varlıklarının bloke edilmesi durumunda, yabancı ülkelerle bağlantılı şirketlerin Rusya'daki varlıklarına geçici yönetim atanmasını öngörüyor.  Bu kararnameye dayanarak, Russian Unipro'nun (Alman  Uniper grubuna ait) hisselerinin yüzde 83,73'ü ve Fortum'un (Finlandiya'ya ait enerji şirketi) hisselerinin yüzde 98'i Rusya Federal Mülk Yönetim Ajansı'nın geçici yönetimine devrediliyor. "Dost olmayan" ülkelerin varlıklarının geçici yönetimi, Rusya Devlet Başkanı'nın kararıyla sona erdirilebiilecek.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'nın Moskova ile Kiev arasındaki müzakerelerin ancak Ukrayna'nın başarılı karşı saldırısının ardından başlayabileceğine ilişkin açıklamalarının şizofrenik olduğunu söyledi. BM Güvenlik Konseyi’nin bugünkü oturumunun ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Lavrov, “Ukrayna'daki hedeflerimizi çok açık ve dürüst bir şekilde ifade ettik. Peki ABD'nin, NATO'nun, Avrupa Birliği'nin amacı nedir? Ukrayna'ya silah pompalamanın ardından bu saçma teori ortaya çıktı: Ukrayna'ya başarılı bir karşı saldırı sağlayalım ve sonra Ukrayna'dan, Zelenskiy'den müzakerelere başlamasını isteyelim. Bu şizofrenik bir mantıktır” dedi. Rusya’nın Ukrayna topraklarından güvenlik tehditlerinin ortaya çıkmamasını sağlamaya çalıştığına vurgu yapan Lavrov, “Sadece yasal haklarımızı uygulamak için çalışmak, bunu dürüstçe yapmak, özel askeri harekat kapsamındaki eylemlerimizde olduğu gibi bunun nedenlerini açıklamak yeterli. Aynı şekilde Batılı meslektaşlarımızdan da Irak, Libya ve çeşitli faaliyetler yürüttükleri diğer yerlerde hangi hedeflerin peşinde olduklarını duymak istiyoruz” diye konuştu. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rus hava indirme birliklerinin, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Artyomovsk'a ek güçler sevk etmesine izin vermediğini belirtti.
 
- Rusya en son modern tank olan T-14 Armata'ları özel askeri operasyon kapsamında kullanmaya başladı. 
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, BRICS ülkelerinin kendi dijital para birimlerini oluşturmaları gerektiğini belirtti.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Bilstrom, beş Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldıklarını duyurdu. 
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moldova'nın Moskova Büyükelçisi Lilian Dariy'i kuruma çağırdı. Moldovalı diplomata sunulan notada, büyükelçiliğin bir çalışanının ‘istenmeyen kişi’ ilan edilerek sınırdışı edileceği belirtildi. Belgede ayrıca Moldova’dan bazı üst düzey yetkililerin Rusya’ya girmelerinin yasaklandığı ifade edildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin açıklamasında, atılan bu adımların ‘Kişinev’in Rusya’ya yönelik düşmanca adımlarından kaynaklandığı’, Moldova Büyükelçisi’ne 19 Nisan tarihinde Rusya Büyükelçiliği’nden bir diplomatın ‘nedensiz bir kararla’ sınırdışı edildiğinin aktarıldığı kaydedildi. (Sputnik)
 
-  Peskov, "Rusya açısından tahıl anlaşmasının şartları hala yerine getirilmedi. Bu koşullar altında Moskova anlaşmanın uzatılmasından yana değil" dedi.
 
- Hükümet, iş sözleşmesi olmadan yurt dışından çalışan Ruslar için yüzde 30 kişisel gelir vergisi konulmasına ilişkin bir yasa tasarısını Devlet Dumasından geri çekti. Hükümetin basın servisi tasarıda "bir dizi teknik iyileştirme" yapılacağını duyurdu. 
 
- Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ve ABD'nin eski Rusya Büyükelçisi Michael McFaul'n başkanlık ettiği uluslararası çalışma grubu, Rusya'ya yönelik yaptırımları daha da güçlendirme planını hazırladı. Planda, Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği'ne Rus gaz arzının durdurulması, Rusya'dan LNG ithalatının yasaklanması ve tüm Rus petrol ve gaz şirketlerine yaptırım uygulanması önerisi var. (Kommersant)
 
SON HABER
 
Rusya ve İran’ın kolaylaştırıcı rolüyle Türkiye ve Suriye’nin ilişkilerini normalleştirme süreci devam ediyor. Bu kapsamda Moskova savunma bakanlarını ve istihbarat başkanlarını ağırladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İran Savunma Bakanı Mohammad Reza Aştiyani ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile Rusya, İran ve Suriye istihbarat başkanları Rusya'nın başkenti Moskova'da bugün bir araya gelerek ikinci kez buluşmuş oldu. Toplantının ardından yapılan açıklamalar da dikkat çekti.
Suriye topraklarında terör tehditlerinin tüm tezahürlerine karşı koyma, aşırıcı gruplarla mücadele konuları üzerinde özellikle durulduğunu kaydeden Rusya Savunma Bakanlığı, "Görüşmeler sonucunda taraflar, Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruma hedeflerini ve Suriyeli mültecilerin anavatanlarına bir an önce dönmeleri için çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini teyit etti" ifadelerini kullandı. Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre de görüşmede Suriye’deki güvenlik durumunun güçlendirilmesi, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesi alanında atılabilecek somut adımlar, Suriye topraklarında her şekliyle terör örgütleri ve tüm aşırılıkçı gruplarla mücadele, Suriyeli mültecilerin topraklarına dönmelerine yönelik çabaların yoğunlaştırılması konuları ele alındı. Taraflar Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olduklarını teyit etti. Yapıcı havada geçen toplantı sonucunda Suriye’de ve bir bütün olarak bölgede istikrarın temin edilmesi ve sürdürülmesi için dörtlü formattaki toplantıların devamının önemi vurgulandı. Önümüzdeki günlerde dışişleri bakanlarının da yine dörtlü formatta bir araya gelerek sürecin yol haritasını çıkarması bekleniyor. (Sputnik)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Türkiye-Rusya-Suriye-İran savunma bakanları ile istihbarat başkanları arasında gerçekleştirilecek dörtlü toplantıya katılmak üzere Moskova'ya geldi.
 
Akar ve Fidan'ı taşıyan uçağı Vnukova Havalimanı'nda Rus yetkililerin yanı sıra Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ve diğer yetkililer karşıladı.
 
Akar ve Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Korgeneral Ali Mahmud Abbas ile İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Aştiyani'nin yanı sıra bu ülkelerin istihbarat başkanlarının yer alacağı dörtlü toplantıya katılacak. (T24)
 
- The New York Times gazetesi Ukrayna'nın beklenen karşı taarruzuna 48 bin askerin katılacağını yazdı. Gazetenin iddiasına göre Ukrayna ordusu taarruz için her biri 4 bin askerden oluşan 12 yeni tugay meydana getirdi. Pentagon'dan sızan belgelere dayandırılan haberde tugayların eğitimlerinin nisan sonunda tamamlanması bekleniyor.
 
- Rusya Başkan Yardımcısı Maksim Oreşkin bu yıl gayrı safi milli hasılanın yüzde 1-2 oranında büyümesini beklediklerini söyledi. Oreşkin ayrıca yıl sonunda bütçenin fazla vereceği öngörüsünde bulundu.
 
- Rusya'nın Zabaykal Krayı'nda seferberlik kapsamında silah altına alınan bir asker görev yerini bıraktığı gerekçesiyle yargılandığı davada 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Vekili Dmitri Medvedev gerekmesi halinde nükleer silaha başvurmaktan çekinmeyecekleri yönünde yeni bir açıklama yaptı. Medvedev dünyanın yeni bir küresel savaşın eşiğinde olduğu iddiasını da yineledi.
 
- Rusya pazarından ayrılan KFC'nin yerine ilk Rostic's restoranı Moskova'da Tverskaya-Yamskaya Sokağı'nda açıldı.
 
- Moskova'da 9 Mayısta düzenlenecek Zafer Bayramı geçit töreni hazırlıkları nedeniyle Kızıl Meydan'ın 27 Nisan - 10 Mayıs tarihleri arasında ziyaretçilere kapalı olacağı açıklandı. 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Ukrayna'nın karşı taarruzunun başarısız olması ihtimaline karşı alternatif plan hazırlıyor. Politico dergisi Ukrayna'nın taarruzunun hedeflerine ulaşamaması durumunda Biden yönetiminin ateşkes konusunu masaya getireceğini yazdı. Buna göre Beyaz Saray bundan sonra gelecek sürecin "barış görüşmeleri" yerine "ateşkes" olarak adlandırılmasının Kiev yönetimine manevra alanı yaratacağı düşüncesinde.
 
- Moskova yakınlarında son 24 saatte birden fazla insansız hava aracı düştü. Business FM araçlardan bazlarında patlayıcı madde bulunduğunu bildiriyor.
 
- Japonya ve Avrupa Birliği Rusya'ya ihracatın tamamen yasaklanması fikrine karşı. Financial Times gazetesi, ABD ve Ukrayna'nın bazı müttefiklerinin konuyu değerlendirdiğini ve mayıs ayında Japonya'da düzenlenecek G7 zirvesine getirmeyi planladığını yazıyor.
 
- Polonya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik 11'inci yaptırım paketini en erken mayıs ayının ikinci yarısında kabul edeceğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau müzakerelerin sürdüğünü söyledi. 
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı ülkeye ve yeni katılan bölgelere düzenlenecek saldırılara eldeki bütün araçlarla karşı koyacaklarını açıkladı. Daha önce Vladimir Putin de benzer bir açıklama yapmıştı.
 
- ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Koordinatörü John Kirby, Rusya'nın Ukrayna'daki taaruzunu yenilemek için havaların düzelmesini beklediğini söyledi. Kirby yağışlar nedeniyle bazı yolların bozuk olduğunu, havanın düzelmesinden sonra Rusya'nın birkaz cephede taarruzu yenilemesini beklediklerini dile getiriyor.
 
- Fontanka haber portalı St. Petersburg'da düzenlenecek 9 Mayıs Zafer Bayramı törenlerine hava kuvvetlerinin katılmayacağını yazdı. Portal önceki senelerden farklı olarak bu yıl uçak ya da helikopterlerin geçit töreni provası yapmadığına dikkat çekiyor.
 
- Rus donanması Varşavyanka sınıfı yeni denizaltılara federasyona yeni katılan şehirlerin adını verecek. 52 kişilik bu denizaltılar 300 metre derinliğe dalabiliyor. Donanmaya katılacak ilk denizaltıya Mariupol adının verileceği öğrenildi.
 
24 Nisan Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- BM'de konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, "Batılı ülkelerin uluslararası toplumun tüm üyelerine terbiyeli davranması ve saygı duyması" gerektiğini söyledi. Lavrov, "Hiç kimse Batılı azınlığın tüm insanlık adına konuşma izni vermedi. ABD ve ona bağlı ülkeler, politikalarını uluslararası hukuka göre inşa edenlere karşı gayri meşru adımlar atıyorlar" dedi. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Kırım Yarımadası’ndaki Sivastopol limanındaki Karadeniz Filosu üssüne insansız deniz araçlarıyla saldırı düzenlemeye çalıştığını belirtti. Sözcü İgor Konaşenkov, Ukrayna tarafından gelen saldırı girişiminin gece saat 3.30’da meydana geldiğini belirterek, “Anti denizaltı sabotaj savunma kuvvetleri, Sivastopol Körfezi girişinde düşmanın tüm insansız botları imha edildi. Kayıp yok” diye açıkladı. Daha önce Sivastopol Valisi Mihail Razvozjayev, insansız deniz araçları yok edilirken meydana gelen patlamalardan ötürü 4 binada camların kırıldığını bildirdi. (Sputnik)
 
- Rusya'da eski İçişleri Bakanlığı teknisyeni Sergey Vedel, kişisel bir telefon görüşmesi sırasında Rus ordusu hakkında yalan haberler yaydığı gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına mahkum edildi. OVD-Info projesi (Rusya'da yabancı ajan sayılıyor) Vedel'in telefonunun önceden dinlemeye alındığını duyurdu. (Kommersant) 
 
-  İspanyol El Mundo gazetesi, bir diplomatik kaynağa atfen, Ukrayna'nın Bahmut'ta (Artemovsk) sadece birkaç tugay bırakarak kalan güçlerini geri çektiğini iddia etti.
 
-  Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Rusya, BM merkezini Cenevre veya Viyana'da  görmeyi tercih ederdi" denildi.
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, "İnsan hayatını kurtarmak için Ukrayna'da bir an önce barış istiyoruz. Silah tedarikine değil barış görüşmelerine ihtiyacımız var" dedi. Szijjártó, AB'de "savaşı ve Ukrayna'ya daha fazla silah tedarikini destekleyen duyguların" hakim olduğunu söyledi. (RBC)
 
-  AB Uluslararası yaptırımlar özel temsilcisi David O'Sullivan, Avrupa Birliği'nin Rusya ile işbirliği nedeniyle Kazakistan'a yaptırımlar getirmeyi planlamadığını söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Moskova-New York yolculuğunu gerçekleştirdiği seferin dünyanın en çok takip edilen uçuşu olduğunu ifade etti. Uçakların bulunduğu konumun gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlayan Flightradar uygulamasına göre Rus bakanın uçağını ‘eş zamanlı olarak’ 700 binden fazla kişinin, toplamda ise yaklaşık 3 milyon kişinin izlediğine dikkat çeken Zaharova, “Bu bir rekordur” ifadesini kullandı.
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, oğlu Nikolay’ın operasyonlarda yer almak için Ukrayna’ya gittiği yönündeki demecinin sorulması üstüne, “Nikolay, yasal görevini yerine getirmek için daha önce orduda görev almıştı. Şimdi de böyle bir karar aldı, nitekim o bir yetişkin. Özel askeri operasyona katıldığı gerçekten doğru. Daha fazlasını söylemek istemiyorum, zira bunun benim işimle bir ilgisi bulunmuyor” dedi.
 
- Azerbaycan'ın dün Laçin Koridoru'nda sınır kontrol noktası kurulduğunu duyurması sonrası bugün Rusya Dışişleri'nden yapılan yazılı açıklamada, "23 Nisan'daki son gelişmeler bağlamında, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 9 Kasım 2020 tarihli üçlü açıklamasının temel hükümlerini ihlal eden tek taraflı adımların, Laçin Koridoru'nun işleyiş rejiminin mutabakatsız olarak değiştirilmesinin veya koridoru barışçıl gündeme uymayan amaçlar için kullanma girişimlerinin kabul edilemez olduğunu özellikle belirtiriz" dendi. (Sputnik)
 
SON HABER
 
- Pentagon belgeleri sızıntısı, Ukrayna'nın 24 Şubat'ta Moskova'ya büyük bir saldırı planladığı iddiasını ortaya koydu. The Washington Post, kamuoyuna açık hale gelen gizli Pentagon belgelerine atıfta bulunarak, Rusya'nın askeri operasyonunun yıldönümü olan 24 Şubat 2023'te Ukrayna tarafının Moskova'ya saldırı planladığını, Ukrayna Savunma Bakanlığı istihbarat dairesinin ABD'nin talebi üzerine bu planları ertelediğini yazdı. Habere göre Ukrayna'nın askeri istihbarat başkanı Kirill Budanov, subaylardan birine "24 Şubat'ta Moskova'yı hedef alan büyük saldırılara hazırlanma" talimatı verdi. Ukrayna makamları özellikle Moskova ve Novorossiysk'e saldırı olasılığını tartıştı. Ancak 22 Şubat'ta Washington'un talebi üzerine Ukrayna saldırıları ertelemeyi kabul etti. The Washington Post'a göre bazı ABD'li yetkililer, Rusya topraklarına yönelik saldırıların Putin'i taktik nükleer silah kullanmaya teşvik edebileceği kaygısı taşıyordu. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Tass ajansı Moskova yakınlarında patlayıcı yüklü insansız bir hava aracının düştüğünü aktarıyor. Ukrayna tarafından gönderildiği tahmin edilen araçta toplam 17 kg C-4 patlayıcı bulundu. Ancak Ria ajansı ilerleyen saatlerde insansız hava aracında patlayıcı madde bulunmadığını açıkladı.
 
- Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları Rusya'ya karşı 11'inci yaptırım paketi konusunda bir uzlaşmaya varamadı. İlgili açıklama Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'den geldi.
 
- Çin Dışişleri Bakanlığı eski Sovyet cumhuriyetlerinin egemenliğine saygı duyduklarını açıkladı. Ülkenin Paris büyükelçisi Lu Shaye katıldığı bir televizyon programında "Eski Sovyet cumhuriyetlerinin bağımsızlığının uluslararası hukuk açısından bir karşılığı olmadığını" söylemişti.
 
- Rus hükümeti Devlet Duması'na sunduğu yasa tasarısıyla yurt dışında yaşadığı halde Rusya'da çalışanların ödediği vergi oranının yüzde 30'a çıkarılmasını teklif etti. Tasarıya göre altı aydan uzun süre ülke dışında yaşayanlar "yerleşik" ünvanını kaybedecek ve üst dilimden gelir vergisi ödeyecek. Vergi ödeme yükümlülüğü çalışan ve freelancer maaşlarından kesinti yapmak suretiyle işverenlerin üzerinde olacak.
 
- Rusya'da çalışan 300'ün üstünde yabancı basın mensubu The New York Times muhabiri Evan Gerchkovich'in serbest bırakılması için Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a hitaben bir çağrı kaleme aldı.
 
- Kazakistan tasarrufu gerekçe göstererek 9 Mayıs Zafer Günü yürüyüşünü iptal etti. Ülkede Zafer Günü yürüyüşü geçen yıl da yapılmamıştı.
 
- Madencilik teknolojileri alanında faaliyet gösteren Finlandiyalı Metso Outotec, Rusya'daki faaliyetlerine son verdiğini duyurdu. Şirket Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan sonra yeni sipariş almadığını, önceki siparişleri tamamlar tamamlamaz ülkeden çıkış kararı aldığını açıkladı.
 
- Leroy Merlin sabah saatlerinde Rus basınında çıkan "Şirket depoları satıyor" haberlerini yalanladı. Kommersant Fransız perakendecinin Rusya'dan bir alıcıyla 11-12 milyar rubleye el sıkıştığını yazmıştı.
 
- Kommersant gazetesi yılın ilk çeyreğinde Rusya'da dizüstü bilgisayar satışlarının yüzde 20 azaldığını yazıyor. Satılan cihaz sayısı 812 bin olarak açıklandı.
 
SON DAKİKA
 
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasındaki dörtlü toplantının yarın Moskova'da gerçekleştirilmesinin planlandığını açıkladı.
 
Akar, Türkiye-Suriye ilişkilerine yönelik açıklamada bulundu. Akar, Moskova'da 28 Aralık'ta Türkiye, Rusya ve Suriye savunma bakanları ve istihbarat başkanlarının katılımıyla üçlü toplantı yapıldığını anımsatarak, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan toplantıda, bunların sürdürülmesine yönelik mutabakata varıldığını dile getirdi. Akar, şöyle konuştu:
 
"Daha sonra gerçekleştirilen çalışmalarda, bu toplantılara İran'ın da katılması konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. İlgili makamlar tarafından bu uygun görüldü. Bu toplantının devamı niteliğinde, bu sefer dörtlü olarak, savunma bakanları ve istihbarat başkanlarının katılacağı bir toplantı konusunda hazırlıklarımız devam ediyor. 25 Nisan'da bu toplantının Moskova'da icra edilmesi planlanıyor. Amacımız buradaki sorunların görüşmeler yoluyla çözülmesi ve bir an önce bölgeye barış ve huzurun hakim olması." 
 
İlişkilerin, temasların karşılıklı saygı çerçevesinde devam ettiğini belirten Akar, "Toplantının yapılmasına müteakip bazı olumlu gelişmelerin gerçekleşmesini de bekliyoruz. Bölge barışına katkı sağlamak için Türkiye, Bakanlık olarak elimizden gelen ne varsa gerekli gayreti gösteriyoruz" dedi. (T24)
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Dün gece 3.30'da Sivastopol'a insansız araçlarla yeni bir saldırı düzenlendi. Bölge valisi Mihail Razvojayev denizden düzenlenen saldırının donanma tarafından savuşturulduğunu açıkladı. Sivastopol en son 22 Mart günü insansız araçların saldırısına maruz kalmıştı.
 
- Fransa Başkanı Macron'un Ukrayna müzakerelerine Çin'i de dahil etme planı Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nde tepki çekti. Bloomberg ajansı Avrupa'da Macron'un girişiminin "Birliğin bütünlüğünü tehdit" olarak algılandığını yazıyor. Kremlin ise yeni bölgelerin katılımını tanımayan hiçbir inisiyatifi tanımayacağını açıkladı.
 
- Güney Kore 800'e yakının ürünün Rusya ve Belarus'a ihracatına kısıtlama getirdi. Kommersant söz konusu ürünlerin ihracatının  özel izne bağlandığını yazıyor. Parçaların büyük bölümünün otomotive ait olduğu bildirildi. Güney Koreli yetkililer bu parçaların askeri amaçlarla kullanılabileceği iddiasında.
 
- Rusya pazardan ayrılmak isteyen yabancı şirketlerden 4,5 ayda 20 milyar ruble (245 milyon dolar) "komisyon" topladı. RBC gazetesi, şirketlerden alınan komisyon miktarının aktiflerin piyasa fiyatının yüzde 5 ila 10'u arasında olduğunu yazıyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Birleşmiş Milletler oturumuna başkanlık etmek için New York'a geldi. ABD Rus heyetindeki bazı gazetecilere vize vermemişti. Lavrov yarınki oturuma başkanlık edecek.
 
- Rusya'da İktidar Partisi Birleşik Rusya'nın milletvekili Sultan Hamzayev, İngilizce dersinin okul müfredatından çıkarılmasını teklif etti. Hamzayev eğitimde "batı odaklı vektörden" çıkılması gerektiğini söyledi.
 
23 Nisan Pazar
 
SON HABER
 
-  Wagner özel ordusunun kurucusu Yevgeni Prigojin, "bundan sonra  Wagner askerlerinin artık çatışmalarda Ukraynalı askerleri esir olarak almayacağını" duyurdu. Prigojin bu sert açıklamayı, Ukraynalı askerlerin yaralı olarak ele geçirilen Wagner savaşcısını öldürdüğüne dair bir ses ve video kaydının sosyal medyaya yansıması üzerine yaptı. Öldürülen yaralı Wagner savaşçısının henüz kimliğinin tespit edilemediğini  söyleyen Prigojin "savaş kurallarını ve hümanist yasaları ihlal etmeyeceklerini, artık esir almayacaklarını, düşmanı savaş alanında yok edeceklerini" açıkladı.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rus hücum birliklerinin son bir günde Artyomovsk (Bahmut) kentinin iki mahallesinin daha kontrolünü ele geçirdiklerini bildirdi. Konaşenkov, “Donetsk yönünde hücum birlikleri tarafından Artyomovsk kentinin batı kesiminde iki mahalle özgürleştirildi” diye konuştu. ‘Rus hava indirme kuvvetleri birliklerinin kentin kuzey ve güney banliyölerinde hücum müfrezelerinin eylemlerine destek verdiklerini’ söyleyen Konaşenkov, “Rus ordu birliklerinin bu bölgedeki çıkarları doğrultusunda hava kuvvetleri tarafından altı sorti gerçekleştirdi, topçu birlikleri 72 ateş görevini tamamladı” vurgusunu yaptı. (Sputnik)
 
- Tesla ve SpaceX'in kurucusu, Twitter'ın sahibi Elon Musk, yazar Stephen King'in yaptığı eleştirilerin ardından, Ukrayna'ya 100 milyon dolar bağışladığını söyledi. Polemik, Amerikalı yazar Stephan King'in Elon Musk'a Twitter'daki mavi tik (onaylı hesap) için ödenen paralardan elde edilen geliri, Ukrayna ordusuna yardım toplayan Serhii Prytula Yardım Vakfı'na bağışlamaya davet etmesiyle başladı.  Stephan King, Twietter'ın ayda 8 dolarlık "mavi tik" aboneliğini reddetmişti. Bunun üzerine Musk, "Ukrayna'ya 100 milyon dolar bağışladım, sen ne kadar bağışladın?" diye sordu. Musk ayrıca Ukrayna İletişim Bakanı Mykhailo Fedorov'un Starlink internet sistemi desteği için kendisine teşekkür ettiği gönderiyi de paylaştı. Musk daha sonra ABD Savunma Bakanlığı'ndan Ukrayna'ya uydu terminalleri sağlamayla ilgili masrafları ödemesini talep etmiş, ancak açıklamaları tepki görünce "maliyeti ne olursa olsun Kiev'e yardım etmeye devam edeceğini" söylemişti. 
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, New York’ta gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantıları için kendisiyle beraber bu kente gidecek Rus gazetecilere ABD’nin vize vermemiş olmasını unutmayacaklarını ve affetmeyeceklerini belirtti. (Sputnik)
 
-  Rus devlet televizyonu Rossiya-1’de yayınlanan Moskova.Kremlin.Putin programının sunucusu Pavel Zarubin, Rusya Devlet Başkanı Putin’in gelecek haftaki programına ilişkin Telegram üstünden yaptığı açıklamada, Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir video-konferans görüşmesinde bir araya geleceğini kaydetti. Putin’in, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne yakıt transferi yapılacağı törene video-konferans yöntemiyle katılacağını Erdoğan daha önce duyurmuştu. Söz konusu tören 27 Nisan’da gerçekleşecek. Nükleer yakıt transferi yapılmasıyla Akkuyu, teknik olarak çalışır hâle gelecek.
 
- Bazı kaynaklar, Ukrayna ordusunun Dinyeper'in sol yakasına geçtiği ve mevziler kurmaya başladığı iddialarını geçti. Herson bölgesi Vali Vekili Volodimir Saldo ise,  bu haberlerin yalan olduğunu belirterek "Rus ordusu, Dinyeper'ın sol yakasındaki bölgenin tam kontrolüne sahip" dedi.
 
- Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, İtalyan La Stampa gazetesine verdiği röportajda, "Ukrayna ordusu müttefiklerden yeterli silahları aldıklarında saldırıya hazır olacak" dedi.
 
- Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, Ukrayna ordusunun saldırısının hava durumuna bağşı olarak bir veya iki ay içinde gerçekleşebileceğini söyledi.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Moskova’ya yönelik yaptırımların ürün ihracatının tamamen yasaklanacak hale getirilmesi durumunda tahıl anlaşmasının uygulanmasının sona ereceğini belirtti. Almanya, ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7 ülkelerinin Rusya’ya yönelik yaptırım uygulamalarını ihracatın neredeyse tamamının yasaklanacak hale getirecek kadar sıkılaştırmayı görüşmelerini Telegram kanalından yorumlayan Medvedev, şu ifadeleri paylaştı:
 
“G7’deki ahmakların fikri harika, zira aynı zamanda ülkemizden G7 için en hassas kategorilerde yapılan ithalatın durdurulması anlamına da geliyor. Bu durumda onlar için tahıl anlaşması ve ihtiyaç duydukları çok daha fazla şey sona erecek.”
 
Geçen Perşembe ve Cuma günü Bloomberg ve Kyodo ajansları, G7 ülkelerinin Rusya ile ilgili tüm ihracatın yasaklandığı ve ithalata izin verilen istisna kalemleri listelerinin oluşturulduğu yaptırım uygulamasına geçişi tartıştıklarını duyurmuştu. (Sputnik)
 
- Çin'in Fransa Büyükelçisi Lu Shai, Sovyetler Birliği'nden ayrılan ülkelerin egemenliğini sorgulayan ve Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğundan şüphe duyduğunu söyleyen açıklaması ile yankı yarattı. Baltık ülkeleri, Çinli diplomatın tutumunu kınayan açıklamalar yaptı. Büyükelçi, "Kruşçev, Kırım'ı Ukrayna'ya verdi" görüşünü dile getirdi.
 
- Rusya’nın önde gelen havayolu şirketlerinin gelirleri, geçen sene yaptırımlara karşın arttı ve 88 milyar rubleye (1 milyar 80 milyon dolar) ulaştı. Rus RBC gazetesi, Rusya’nın önde gelen havayolu şirketlerinin gelirlerinin rekor düzeye ulaştığını yazdı. Şirketlerin geçen seneki gelirinin destek ödenekleriyle beraber 88 milyar rubleye ulaştığı belirtildi. RBC’nın haberine göre 27 Rus havayolu şirketinin geliri 2022’de 87.8 milyar dolara ulaştı. Bu, şirketlerin 2021’de elde ettikleri gelirden yüzde 2.8 daha fazla. RBC gazetesinin finans raporlarını incelediği Rus havayolu şirketleri arasında S7, Ural Havayolları ve Pobeda’nın da yer aldığı belirtildi. Bununla beraber ülkenin en büyük havayolu şirketi Aeroflot ve alt kuruluşu olan Rossiya havayolu şirketinin gelirlerine ilişkin son finans raporunu 2021’de yayınladıkları, bu nedenle RBC’nın 2022 yılına ilişkin değerlendirmesinde yer almadıkları kaydedildi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Almanya Dışişleri Bakanlığı, Rus diplomatların sınır dışı edilmesinin amacının "Alman topraklarında Rus özel servislerinin varlığını azaltmak olduğunu" savundu.
 
- Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, özellikle Batı'dan gelen eleştirilerin ardından Ukrayna'da barışa ilişkin sözlerine açıklık getirdi. Nisan ayı başlarında Lula da Silva, Ukrayna'nın Kırım'dan vazgeçmesini önermiş, ABD'yi barışı engellemekle suçlamıştı. Da Silva, Portekiz ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, Brezilya'nın Ukrayna'daki ihtilafa ilişkin görüşüyle ​​kimseyi memnun etme derdi olmadığını, amacının Moskova ve Kiev'i müzakereleri başlatmaya teşvik etmek olduğunu velirterek, "Çatışmaları bitirmek için üçüncü bir alternatif bulmak istiyorum, o da barış inşa etmek" dedi. Brezilya Devlet Başkanı ayrıca, toprak bütünlüğüne saygı istedi, "Hepimiz Rusya'nın hatalı olduğunu düşünüyoruz", ancak şimdi amacımız çatışmanın durdurulması ve müzakereye başlanması" diye konuştu.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, "Rusya'ya saldırmak isteyen bir Alman, Berlin'deki geçit törenimize hazır olmalı" dedi. Medvedev bu açıklamayı, Ukryna ordusunun gerekirse Rusya topraklarında operasyon yapmasının kabul edilebileceğini söyleyen Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius'e cevap olarak yaptı.
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Bahhmut ve Marinka bögelerinde şiddetli çatışmaların devam ettiğini bildirdi.
 
- Yerel kaynakların bildirdiğine göre, Rus birlikleri dün gece Harkov bölgesinde bazı hedefleri bombaladı. 
 
- Başkan Zelenskiy, Ukrayna vatandaşlığı alabilmek dil, tarihi ve anayasa bilgisi içeren kapsamlı sınavları geçmeyi şart koşan bir yasayı imzaladı.
 
- Yaklaşık 140 Rus ve diğer ülke vatandaşları, darbe ve iç savaş ortamındaki ülkeden tahliye edilmeleri talebiyle Sudan'daki Rusya Büyükelçiliğine başvurdu.
 
- Kıbrıs Rum kesimi, Rusya karşıtı yaptırımları delmekle suçlananların mal varlıklarına bloke koydu.
 
- Rus nükleer enerji şirketi Rosenergoatom’un Genel Müdür Danışmanı Renat Karçaa, ABD’nin, Zaporojye NGS’deki teknolojilerinden bahsederek Akkuyu NGS’ye nükleer yakıt aktarma törenini gölgede bırakmaya çalıştığını belirtti. (Aydınlık)
 
- Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yaptırımlar nedeniyle uluslararası ödemelerde zorluk yaşadıklarını belirterek, “Uluslararası ödemelerin kripto yoluyla ödeme yapmasına izin vermeye hazırız” dedi. Nabiullina, dijital ruble için pilot uygulamayı da en kısa süre içerisinde başlatmak istediklerini söyledi.
 
22 Nisan Cumartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- AB, Moskova'ya yönelik 11'inci yaptırım paketi kapsamında Rusya üzerinden birçok transit malın geçişini yasaklamayı planlıyor. TYasapın çok sayıda teknolojik ürünü dahil olmak üzere pek çok malı kapsayacağı bildiriliyor. Rostaom için ise yaptırım düşübülmüyor. (Bloomberg)
 
- Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andriy Melnik, "Kiev'in Batılı ülkelere askeri desteklerinden dolayı minnet duyduğunu, fakat bunun Rusya'ya direnmek için yeterli olmadığını" söyledi. Melnik'e göre "silah sevkiyatları on kat artırılmalı".
 
- Belgorod bölgesi valisi Gladkov, şehir merkezinde patlamamış halde bulunan FAB-500 bombasının uzman ekiplerce test sahasına götürülerek kontrollü şekilde patlatıldığını söyledi. Güvenlik nedeniyle tahliye edilen yaklaşık 3 bin vatandaş evlerine dönmeye başladı.
 
- Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'in güvenlik nedeniyle sahte belgelerle özel askerlik şirketine alındığını ve özel askeri operasyonda çatışmalara katıldığını açıkladığı Peskov'un oğlu Nikolay Peskov, hizmeti sırasında "cesaret madalyası" aldığını söyledi. (K. Pravda)
 
- Zelenskiy yeni yaptırım paketini imzaladı. Listede 322 Rus tüzel kişiliği ve 40 Rusya vatandaşı bulunuyor.
 
SON HABER
 
- Alman Bild gazetesi, Almanya'nın Moskova Büyükelçiliği'nde görevli 90 diplomattan 34'ünün sınır dışı edildiği haberini geçti.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın 30 Rus diplomatı sınır dışı etmesine aynı şekilde karşılık verme kararını aldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Rusya, Almanya’nın düşmanca eylemlerine karşılık olarak, Alman diplomatları Rusya’dan sınır dışı etme ve ülkemizdeki Alman diplomatik misyonlarının azami çalışan sayısını önemli ölçüde kısıtlama yönünde ‘ayna’ niteliğinde bir karar aldı. Karar, 5 Nisan 2023’te Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Almanya’nın Moskova Büyükelçisi G. von Geyr’e bildirildi” ifadesine yer verildi.
 
Alman hükümetinin, Rusya’nın Almanya’daki diplomatik misyonlarında çalışan çok sayıda diplomatı sınır dışı etme kararını aldığı anımsatılan açıklamada, “Diplomatik boyutu dahil Rus-Alman ilişkilerinin tüm yapısını meydan okurcasına yok etmeye devam eden Berlin’in bu eylemlerini şiddetle kınıyoruz” dendi. 
 
Focus dergisi, 25 Mart’ta, Almanya’nın, muhbir toplamakla meşgul olduğu iddia edilen 30 Rus diplomatı sınır dışı etmeye hazırlandığını bildirmişti.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, RIA Novosti haber ajansına açıklamasında, “20'den fazla Alman diplomat Rusya'dan sınır dışı ediliyor” diye bildirdi. (Sputnik)
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Almanya, ülkede görev yapan Rus diplomatları "toplu olarak sınır dışı etme" kararı aldı. Berlin'in bu kararı aldığı, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın web sitesinde açıklandı. Açıklamada "Alman makamları Almanya'daki Rus diplomatik misyonlarının çalışanlarının bir kez daha toplu sınır dışı edilmesine karar verdi" denildi. Moskova, Berlin'in kararını şiddetle kınadığını, Rus-Alman ilişkilerinin bozulmaya devam ettiğini ve gerekli karşılığın verileceğini duyurdu. 
 
- Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın Begorod şehrinin merkezinde uçaktan düştüğü sanılan patlamamış bir bombası bulunması üzerine 17 apartmanda yaşayanlar tahliye edildi. Vali Vyaçeslav Gladkov, Belgorod'un merkezine 20 Nisan'da bir Rus Su-34 avcı-bombardıman uçağının bomba düşürdüğü ve 20 metre deriliğinde çukur oluşan bölgede incelemeye yapılırken infilak etmemiş bir patlayıcı bulduğunu söyledi. Uzmanlar bunun patlamamış başka bir bomba olduğunu saptadı. Tehlike karşısında evlerinden tahliye edilenlerin sayısı 3 bini aşıyor. Savunma Bakanlığı'nın patlayıcı uzmanları, nesneyi etkisiz hale getirecekleri uzak bir alana götürme planı yaptı.
 
-  Moskova'dan bu sabah kalkan ve devlete ait olduğu belirtien Il-96-300 uçağı 09:00 sularında Berlin'e indi ve 12:13 sularında Rusya'ya geri döndü. DW'nin haberine göre, uçuş takip sitesi Flightradar24'te ortaya çıkan bilgiler, yetkili bir kaynak tarafından doğrulandı. Kaynak DW'ye, "Bu normal bir yolcu uçuşu değildi" dedi. Uçağın Moskova saatiyle 15.38'de devletin resmi yetkililerinin uçuşlarının da yapıldığı Vnukovo havaalanına inmesi bekleniyordu. Bazı kaynaklar bu uçağın Berlin tarafından sınır dışı edilen Rus diplomatları almaya gittiğini iddia etti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- New York Times'ın haberine göre, gizli Pentagon belgelerini sızdırmakla suçlanan Jack Douglas Teixeira, Rusya'nın Ukrayna'ya asker göndermesinden 48 saat sonra bilgileri yayınlamaya başladı. Habere göre, İlk sızıntı muhtemelen yaklaşık 600 üyeli Discord adlı özel bir grupta meydana geld. Grupta Teixeira, ABD dışında yaşayanlarla özel olarak bilgi paylaşmayı teklif etti ve "Özelden direkt mesaj atın, size elimde ne olduğunu söyleyeyim" dedi 
 
- Ukrayna'yı destekleyen ülkelerin savunma bakanlarının olağan toplantısı Almanya'daki Ramstein üssünde yapıldı. ABD, Abrams tanklarının tedarik planlarını açıkladı. Almanya, Polonya ve Ukrayna, Leopard tanklarının onarımı konusunda anlaşma imzaladı. Letonya, tüm Stinger MANPADS'lerini Ukrayna'ya devrettiğini duyurdu. Medya, hava savunma sistemlerinin Ukrayna için bir öncelik olduğunun duyurulduğunu bildirdi. Ayrıca yaklaşık 25 bin Ukraynalı askerin Almanya'da eğitim gördüğü, yaklaşık 8 bin askerin eğitimi tamamlayıp ülkelerine döndüğü bildirildi. Ayrıca, Batı'nın 9 zırhlı tugayı donatmak için Ukrayna'ya 230'dan fazla tank ve 1500 kadar diğer zırhlı araç aktardığı açıklandı.
 
- Le Monde'a göre, Ukraynalı yetkililer Paris'ten Belatus topraklarının dijital bir haritasını istedi, ancak Fransa başka bir devletin topraklarındaki olası operasyonlardan bahsedildiği için bunu yapmayı reddetti.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus emperyal sembolleri ve yer isimlerini yasaklayan bir yasayı imzaladı.
 
- Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin, Ramstein hava üssünde Ukrayna'ya yardım konulu temas grubu toplantısının sonuçlarını değerlendirdi. Prigojin sağlanan yardmın Ukrayna ordusunun Rusya'ya karşı  "ciddi bir direniş sağlaması için yeterli olduğunu" söyledi.
 
- Yevgeni Prigojin ayrıca Kremlin Sözcüsü Peskov'un oğlu Nikolay'ın Wagner'e katılarak savaştığını söyledi. Prigojine "Tüm tanıdıklarım arasında yalnızca bir kişi, bir zamanlar tam bir liberal olarak kabul edilen Peskov, oğlunu savaşmaya gönderdi" dedi. 33 yaşındaki Nikolay Peskov'un 90'lı yıllarda annesiyle birlikte İngiltere'ye taşınmış, daha sonra Rusya'ya dönerek iş hayatına atılmıştı.
 
21 Nisan Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Moskova Merkez Cami'de kılınan bayram namazına 100 bin Müslüman katıldı. Ria ajansı camiye sığmayan cemaatin bu yıl da namazlarını Durov, Şepkin ve Vıpolzov gibi sokaklarda kılmak zorunda kaldığını aktarıyor. Rusya Müslümanları Ruhani İdaresi namazı caminin içinde kılanların sayısını 10 bin olarak açıkladı.
 
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Müslümanların Ramazan Bayramı'nı kutladı. Devlet başkanı yayınladığı mesajda Müslümanların ülke gençliğinin yurtsever yetişmesine yaptığı katkıyı vurguladı.
 
- Bloomberg ajansı Hindistan'ın Rusya'dan aldığı silahların parasını ödemeyi yaptırımlar nedeniyle durdurduğunu yazıyor. Ajans Hindistan'ın yaptırımları delmeden para ödemenin yollarını araştırdığını, ancak çözüm bulunana dek Rusya'dan silah sevkiyatının durduğunu aktardı.
 
- Gürcü bankası TBC Bank, Rusya vatandaşı müşterilerini yaptırım rejimini ihlal etmeleri halinde hesaplarının kapatılacağı konusunda uyardı. Aralık ayında ülkenin en büyük bankası Bank of Georgia da bazı Rusya vatandaşlarının hesaplarını kapatmaya başlamıştı.
 
- Arnavutluk Rusya vatandaşlarına yönelik vizesiz seyahat rejimini iptal etti.
 
- Yandex, Uber'in Yandex Taksi'deki hisselerini 702,5 milyon dolar karşılığında satın aldı. Uber'in Rus şirketindeki payı yüzde 28,98 idi. İki şirket 2018 yılında ortaklık kurmuştu.
 
- Rus çelik üreticisi Severstal Avrupa'daki tek işletmesini elden çıkardı. Severstal'in sahibi Aleksey Mordaşov Avrupa Birliği'nin yaptırım listesinde bulunduğu için Letonya'daki şirketin satışından elde edilen gelir ancak yaptırımlar kalktıktan sonra kendisine teslim edilecek.
 
- İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella "Rus kültürünü iptal etmeye yönelik çabaların yanlış olduğunu" söyledi. Mattarella bu kültüre ait bazı eserlerin Batı kültürünün parçası olduğunu ve bu eserleri geriye dönük olarak damgalama girişimlerini doğru bulmadığını dile getirdi.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı, yabancı ajan statüstündeki Bellingcat'in çalışanı gazeteci Hristo Grozev hakkında gıyabında tutuklama kararı çıkardı. Grozev yabancı ajan ilan edilen Rus gazeteci Roman Dobrohotov'un yasa dışı yollardan ülkeden ayrılmasına yardımcı olmakla itham ediliyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Çin'in önerdiği planın Ukrayna'daki çatışmanın sonlandırılması için temel alınabileceğini açıkladı. Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, planda yer alan bazı maddeler konusunda Çin'le aynı görüşte olduklarını söyledi.
 
- Rusya'nın Belgorod şehir merkezine kaza eseri düşen bomba sonucunda yaralananların sayısı 3'e çıktı. Patlamanın ardından olay yerinde 20 metrelik krater meydana gelmişti. Rus ordusuna yakın Telegram kanalı The Fighter Bomber, bombanın JDAM tipi kanatlı bomba olduğunu, ancak henüz belirlenemeyen bir nedenden ötürü bomba atıldıktan sonra kanatların çalışmadığını yazdı.
 
- Twitter devlet destekli basın kuruluşlarında ve kuruluşlarda çalışan gazetecilerin hesaplarında yer alan uyarıları tamamen kaldırdı. Russia Today ve TASS gibi Rus devletine ait yayın organlarındaki uyarıların da silindiği gözlendi.
 
- Sberbank 2022 sonunda hissedarlarına hisse başına 25 ruble kâr payı ödedi. İlgili açıklama Maliye Bakanı Anton Siluanov'dan geldi. Siluanov ödenen kâr payı toplamının 565 milyar ruble olduğunu söyledi (7 milyar dolar).
 
- Belçikalı pil üreticisi Duracell Rusya pazarından çekileceğini açıkladı. OOO Duracel Russia firmasından yapılan açıklamda hissedarların şirket yönetimine Rusya pazarıyla ilgili bütün kontratları tek taraflı olarak feshetme direktifi verdiği belirtiliyor.
 
- Rusya'nın Zabaykalskiy Krayı'nda 4 Mayıstan itibaren Çin'e düzenli otobüs seferleri başlayacağı açıklandı. Kray yönetiminden yapılan açıklamada seferlerin Çita ile Mançurya arasında düzenleneceği belirtiliyor.
 
SON DAKİKA
 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Kiev'e düzenlediği sürpriz ziyaretin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Stoltenberg NATO'ya üye bütün ülkelerin Ukrayna'nın ittifaka dahil edilmesi konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
 
Ramstein Üssü'nde düzenlenecek toplantı öncesinde Sky News'a konuşan Stoltenberg "Ukrayna'nın geleceği NATO'dur. Bütün müttefikler bunda hemfikir" ifadelerini kullandı.
 
Öte yandan Financial Times muhabirine konuşan Ukrayna Başkanlık Ofisi temsilcisi Zelenskiy'nin Stoltenberg'den gelen NATO zirvesine katılma davetini prensipte kabul ettiğini, son kararın o gün sahadaki duruma bakılarak verileceğini söyledi.
 
Dün Kremlin'den yapılan açıklamada özel askeri operasyonun hedeflerinden birinin Ukrayna'nın NATO'ya katılımını engellemek olduğu belirtilmişti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Washington Post gazetesi Pentagon'dan sızan belgelere dayandırdığı yeni bir haberde, Ukrayna'nın Suriye'nin kuzeyindeki Kürt oluşumun yardımıyla Rusya'nın bölgedeki askeri birliklerine saldırı düzenlemeyi planladığını yazdı. Haberde girişimin Zelenskiy'nin emri üzerine 2022 aralık ayında durdurulduğu bilgisi de yer aldı. Gazete Türkiye'nin de Ukrayna'nın planlarından haberdar olduğunu ileri sürdü.
 
Sızan bir başka belge ise ABD'nin ocak ayında Ukrayna yönetimine kuşatma altında kalma riski nedeniyle birlikler Bahmut'tan çekmeyi önerdiğine işaret ediyor. Gazete Kiev'in bu öneriyi reddettiğini aktardı.
 
- Polonya ve Baltık ülkeleri, Rus Gazprombank'ın SWIFT'ten çıkarılmasını istedi. EuObserver'ın haberine göre Rusya'ya komşu ülkeler yeni yaptırım paketine Gazprombank'ında dahil edilmesini teklif ediyor. Rusya'nın en büyük üçüncü bankası konumundaki Gazprombank, uluslararası doğal gaz ödemelerinin sorunsuz devam edebilmesi amacıyla SWIFT'in içinde tutuluyor.
 
- Alman lastik üreticisi Continental, Kaluga'daki fabrikasını Rusya'da loto çekilişlerini organize eden S8 Capital şirketine satma konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için hükümet komisyonunun onayı beklenecek. S8 Capital'in sahibi Armen Sarkisyan'ın ortağı olduğu Avilon adlı dağıtımcı şirket de yine Kaluga'da bulunan Volskswagen otomobil fabrikasına talip olmuştu. 
 
- Güney Kore açıklarında Rusya'ya ait bir balıkçı gemisinde yangın çıktı. 25 kişilik mürettebattan 21'inin kurtarıldığı, 4 denizcinin ise kayıp olduğu bildiriliyor.
 
- İtalya Adalet Bakanı Carlo Nordio, ev hapsinden kaçtıktan sonra ülkeyi gizlice terk eden Artyom Uss'un kaçışıyla ilgili Milan Temyiz Mahkemesi'ni sorumlu tuttu. Nordio, mahkemenin sayısız uyarıya rağmen Uss'u cezaevine koymak yerine ev hapsi cezası vermesinin bu sonucu doğurduğunu dile getirdi. Konu İtalya parlamentosuna soruşturulmaya devam ediyor.
 
20 Nisan Perşembe
 
GECE BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Ukrayna'ya sınır şehri Belgorod'da iki önemli caddenin kesiştiği noktada oluşan büyük bir çukurun fotoğrafları dün gece sosyal medyada yayınlandı. Ajanslar önce, şehirde bir patlama meydana geldiğini, bunun sonucunda Şalandina Caddesi'nde bir evin ve birkaç arabanın hasar gördüğünü duyurdu.  Vali Vyaçeslav Gladkov, Belgorod'da bir patlama meydana geldiğini doğruladı, “Merkezi caddelerden birinin kesiştiği noktada 20 metre çapında devasa bir çukur oluştu, iki kadın yaralandı” dedi.
 
Gece ilerleyen saatlerde Rusya Savunma Bakanlığı bir açıklama yaparak, patlamanın nedeninin bölgeden geçen askeri bir uçaktan kaza sonucu düşen bomba olduğunu duyurdu. Açıklamada, Su-34 savaş uçağının Belgorod şehri üzerinde uçuşu sırasında, mühimmatın anormal bir durum sonucu düştüğü, bölgedeki bazı konutlarda  hasar olduğu, can kaybı yaşanmadığı belirtildi.
 
 
 
- Henkel, Rusya'daki işlerini yerel yatırımcılara 54 milyar rubleye (600 milyon dolar) satmayı kabul etti. Schwarzkopf, Syoss, Fa, Persil markaları altında kozmetik ve ev kimyasalları üreten Alman grubu Henkel, Rusya'daki işletmesini yerel yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyuma sattı. Şirketin basın açıklamasına göre, devlet kurumlarından satış için tüm onaylar alındı. Henkel'in Rusya'daki işinin yeni sahibi olacak konsorsiyumda Augment Investments, Kısmet Capital Group ve Elbrus Services yer alıyor. Yeni şirketin adı LAB Industries, CEO'su Sergey Bıkovskikh olacak.
 
- Çok kutuplu dünya düzenine eğilimin artacağını ve bunun güneşin her gün doğması gibi aşikar olduğunu belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, buna direnenlerin kaybeden tarafta yer alacağını vurguladı. Yerel Yönetim Konseyi toplantısında konuşan Putin, dünyada çok kutuplu düzene eğilimin artmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Rusya lideri, "Bu trend, dünyadaki çok kutupluluk eğilimi kaçınılmaz. Sadece güçlenerek artacak. Bunu anlamayanlar ve bu trendi takip etmeyenler kaybedecek. Bu, tamamen aleni bir gerçek. Bu, güneşin doğuşu kadar aşikar" dedi. Putin, çok kutupluluk trendini engellemeye çalışan ülkelerin halihazırda yeterince sahip oldukları sorunlara yenilerini ekleyeceklerinin altını çizdi. (Sputnik)
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Küba ziyareti sonrasında yaptığı basın açıklamasında Rusya ve ABD'nin artık gerekli temaslar dışında neredeyse hiçbir ilişkisinin olmadığını, Amerikalıların Rusya’ya karşı haçlı seferi ilan ettiğini söyledi. Lavrov, "Eğer Rus-Amerikan ilişkilerini soruyorsanız, şu anda kayda değer herhangi bir ilişkimiz yok. Sadece gerektikçe büyükelçiliklerimizin faaliyetleri ile ilgili, ayrıca Amerikalıların, özellikle BM'ye ev sahipliği yapan ülke olarak konumlarını kötüye kullanmaya çalışmalarından dolayı ortaya çıkan sorunları görüşüyoruz” dedi.
 
- Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, kentteki Rusya Büyükelçiliği arazisinin kira sözleşmesinin feshedildiğini duyurdu. Kliçko, Kiev Kent Konseyi'nin Rus diplomatik temsilciliğine ait arazinin Ukrayna devletinin mülkiyetine geçirilmesi için hükümete başvuru yaptığını da kaydetti.
 
-  Rusya Devlet Duması, bugün yapılan üçüncü okumada 12 Mayıs 2014’ten itibaren DHC ve LHC askeri birliklerinde görev yapan kişilere savaş gazisi (engellisi) statüsü verilmesine ilişkin yasayı kabul etti. Aynı statü, ‘Rusya Silahlı Kuvvetlerine yardım eden kuruluşlarla’ kontrat imzalamış olan Ukrayna'daki askeri harekatın katılımcılarına da verilecek. (Sputnik)
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Yerel Özyönetim Konseyi toplantısında konuşan Başkan Putin, Rusya'nın kendi yolunda gittiğini ve iyi sonuçlar aldığını belirterek “Bize düşen bu hareketi ileriye doğru daha da geliştirmek” dedi. 
 
- 14 Mart'ta Karadeniz semalarında yaşanan vaka sonucunda ABD'ye ait MQ-9 Reaper tipi İHA'nın sulara gömülmesi sonrası Washington'un bölgedeki İHA uçuşlarını tamamen durdurduğu belirtildi. Uçuş takip sitesi Flightradar24'ün verilerine göre ABD, Global Hawk tipi stratejik İHA'larını yaklaşık bir aydır Karadeniz semalarına göndermedi. ABD, Karadeniz havzası üzerindeki son stratejik İHA uçuşunu 21 Mart'ta Kırım yakınlarında gerçekleştirdi ve o tarihten beri Sicilya'da bulunan ABD İHA'ları Karadeniz'deki hava sahasına bir daha girmedi. İHA'lar, sadece Kırım'a 400 kilometreden daha uzak mesafedeki Romanya hava sahasında görüldü. ABD, Rusya'nın Ukrayna'da özel askeri harekata başladığı günden o tarihe kadar Karadeniz semalarında ayda ortalama 8-10 uçuş gerçekleştiriyordu. (Sputnik)
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna’nın olası NATO üyeliğinin önüne geçmenin Rusya’nın bu ülkede sürdürdüğü özel askeri operasyonla elde etmek istediklerinden biri olup olmadığının sorulması üstüne, “Kesinlikle. Zira aksi halde bu, ülkemizin güvenliği için ciddi bir tehlike yaratır” dedi. Kremlin Sözcüsü, bununla beraber Ukrayna’nın her şeye karşın gelecekte NATO’ya üye olup olmayacağı konusunda bir değerlendirme ya da tahminde bulunmayacağını ekledi.
 
- Sivastopol'da 9 Mayıs geçit töreni, güvenlik gerekçesiyle iptal edildi.
 
-  Zelenskiy’nin parlamentodaki temsilcisi Venislavsky, "Ukrayna ordusunun beklenen karşı saldırısının yalnızca Rusya için değil, Ukraynalılar için de sürpriz olacağını" söyledi.
 
Financial Times'a göre Çin, özel ordu Wagner'e silah sağlamayı reddetti. Sızan entagon belgelerine dayandırılan haberde, Çin'in Rusya'ya test için bile silah göndermediği, Wagner ile temastan kaçındığı iddia edildi. 
 
- Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, finansal istikrar için bir tehdit olduğunda döviz piyasasına müdahale etmeyi kabul edilebilir seçenek saydığını bildirdi.
 
-  Kiev Belediye Başkanı Klitçko, Kiev Şehir Meclisi'nin Rusya Büyükelçiliği binasının bulunduğu arsa için yapılan kira sözleşmesini feshedeceğini  duyurdu.
 
-  21 Nisan için Rusya'da resmi dolar kuru 81,62 ruble, euro kuru 89,46 ruble olarak, Merkez Bankası tarafından açıklandı. 
 
SON HABER
 
-  Bloomberg ajansı, ABD önderliğindeki Battı itiitafkının, yaptırımları daha da öteye taşıyarak Rusya'ya ihracatın tamamen yasaklanması seçeneğini değerlendirdiğini iddia etti. Ajansın kaynaklarına göre, G7 temsilcileri bu teklifi 19-21 Mayıs'ta Japonya'nın Hiroşima şehrinde yapılacak G7 liderler zirvesinin arifesinde tartışıyorlar. ABD, bu yasağın uygulanmasına AB'ye üye devletleri de dahil etmeyi planlıyor. Bloomberg, diplomatların tartıştığı bu planın, mevcut yaptırım rejimini tamamen ortadan kaldırabileceğini yazdı. Şu anda yaptırım uygulanan mallar dışında tüm malların Rusya'ya ihracatına izin verilirken, yeni teklifle tüm malların ihracatının yasaklanması ve Rusya'ya sadece listesi yayınlanacak istisnai mallarıın satılabilmesi sözkonusu olacak. Son derece kritik olan bu öneri üzerinde çalışılırken, masaya getirilecek mal listesi henüz üzerinde anlaşmaya varılmadı. G7 liderlerinin bu konuda bir karar alması durumunda, büyük olasılıkla ilaç ve tarım ürünlerine yaptırımlardan muafiyet getirileceği konuşuluyor. Habere gelen ilk tepkilerde, "böyle bir kararı almanın ve uygulamanın son derece zor ve tüm taraflar için yıkıcı olacağı" yorumu yaplıyor. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Financial Times, Avrupa Birliği'nin Rus ekonomisine yönelik yaptırımları genişletme olanaklarını tükettiğini yazıyor. Gazeteye konuşan diplomatlar yaptırımların dışında tutulan sektörlerin birliğe üye bir ya da daha fazla devlet için önem arzetmesi nedeniyle tıkanma noktasına gelindiğini belirtiyor. Gazete bu sektörlere örnek olarak nükleer enerjiyi gösterdi. Almanya Rosatom'un yaptırım kapsamına alınmasını isterken Fransa ve Macaristan bu teklife karşı çıkıyor.
 
- Bloomberg'in haberine göre, Rusya pazarından ayrılmaya hazırlanan yabancı şirketler de bir defalık olmak üzere bütçeye "gönüllü katkı" sunmakla yükümlü tutulacak. Ajans pazardan ayrılmak isteyen şirketlerin halihazırda varlıklarını yüzde 50'den başlayan indirimlerle satmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.
 
- Rusya pazarından ayrılma hazırlığındaki Deutsche Bank, 2022 yılında net kârını 6 kat arttırdı. RBC Rusya'daki varlıkların üçte birini elden çıkaran bankanın 5,4 milyar ruble (66 milyon dolar) kâr açıkladığını yazıyor.
 
- Rusya'nın Büyük Okyanus Donanması'nın yeni komutanı belli oldu. Savunma Bakanlığı göre Baltık Donanması Komutanı Amiral Viktor Liin'i atadı. Sabah saatlerinde Büyük Okyanus Donanması'nın mevcut komutanı Amiral Sergey Avakyants'ın görevden ayrılacağı duyurulmuştu.
 
- St. Petersburg merkezli Fontanka haber portalı, şehirde asker adaylarına elektronik celp gönderimine başlandığını yazıyor. Portal ilgili haberi St. Peterburg Askerlik Şubesi Başkanı Sergey Kaçkovski'ye dayandırdı.
 
- Rusya'nın eski Kültür Bakanı yardımcılsı Olga Yarilova yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Yarilova'nın Puşkin kartları yardımıyla zimmetine 200 milyon ruble geçirdiği iddia ediliyor.
 
- Rusya'nın Altay Krayı'nda bir asker görev yerine gelmediği gerekçesiyle 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
- Siber güvenlik şirketi Group-IB, Rusya birimini yerel yönetime devretti. Şirket bundan sonra yalnızca uluslararası pazarda faaliyet gösterecek. Group-IB Dmitri Volkov ve İlya Saçkov tarafından kurulmuştu. İlya Saçkov 2021 yılında "vatana ihanet suçlamasıyla" tutuklanarak hapse girmişti.
 
SON DAKİKA
 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyondan sonra ilk kez ülkeyi ziyaret ediyor. NATO, şubat ayında Vladimir Zelenskiy'i yazın düzenlenecek ittifak zirvesine davet etmişti. Ancak Zelenskiy, ülkesinin NATO'ya üyeliği konusunda gerçek adımlar görmesi halinde zirveye katılacağını açıklamıştı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Dün akşam Kiev semalarında kameralar gökyüzünde parlak bir cisim görüntüledi. Meteoru andıran cismin hızla düştükten sonra havada patladığı görülüyor. Ukraynalı yetkililer hava saldırısı erken uyarı sistemlerini tetikleyen cismin NASA'ya ait bir uydu olduğunu açıklarken, NASA iddiayı reddetti.
 
- Washington yönetimi Rusya'nın "terörizmin sponsoru" olarak kabul edilmesi fikrine karşı çıkıyor. ABD'nin terörizmin sponsoru saydığı dört ülke mevcut. Bunlar İran, Kuzey Kore, Küba ve Suriye. Kiev yönetimi Rusya'nın "terörizmin sponsoru" olarak kabul edilmesi çağrısında bulunmuştu.
 
- Rusya'nın Büyük Okyanus Donanma Komutanı Amiral Sergey Avakyants görevinden alındı. RBC Avakyants'ın başka bir göreve atanacağını yazıyor. Geçtiğimiz günlerde Savunma Bakanı Büyük Okyanus Donanması'nda kapsamlı bir teftiş gerçekleştirmiş, ardından konuyla ilgili Vladimir Putin'e brifing vermişti.
 
- Güney Koreli haber ajansı Yonhap, Seul yönetiminin Rusya'yla ilişkileri muhahaza etmek için Ukrayna'ya silah tedarik etmeme kararı aldığını aktarıyor. Ajans Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un "İleride Kiev'e silah verilebileceği" yönündeki açıklamasının "teoride" olduğunu yazdı.
 
- Fransız lojistik şirketi CMA CGM, Rus konteyner operatörü Logoper'deki yüzde 50'lik hissesini eski RJD yöneticisi Aleksandr Kahidze'ye 1 euro karşılığında sattı. Anlaşma CMA CGM'ye ileri bir tarihte Rusya'daki varlıklarını geri satın alma opsiyonu tanıyor.
 
- Moskova'da Azbuka Vkusa ve Kofe Haus zincirlerinin eski ortağı Kirill Yakubovski gözaltına alındı. Yakubovski dolandırıcılıkla itham ediliyor.
 
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама