Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

SON GELİŞMELER// 18 Mart-22 Nisan 2023

ÖNEMLİ GELİŞMELER//  21 Nisan Cuma, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 423. günü
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Moskova Merkez Cami'de kılınan bayram namazına 100 bin Müslüman katıldı. Ria ajansı camiye sığmayan cemaatin bu yıl da namazlarını Durov, Şepkin ve Vıpolzov gibi sokaklarda kılmak zorunda kaldığını aktarıyor. Rusya Müslümanları Ruhani İdaresi namazı caminin içinde kılanların sayısını 10 bin olarak açıkladı.
 
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Müslümanların Ramazan Bayramı'nı kutladı. Devlet başkanı yayınladığı mesajda Müslümanların ülke gençliğinin yurtsever yetişmesine yaptığı katkıyı vurguladı.
 
- Bloomberg ajansı Hindistan'ın Rusya'dan aldığı silahların parasını ödemeyi yaptırımlar nedeniyle durdurduğunu yazıyor. Ajans Hindistan'ın yaptırımları delmeden para ödemenin yollarını araştırdığını, ancak çözüm bulunana dek Rusya'dan silah sevkiyatının durduğunu aktardı.
 
- Gürcü bankası TBC Bank, Rusya vatandaşı müşterilerini yaptırım rejimini ihlal etmeleri halinde hesaplarının kapatılacağı konusunda uyardı. Aralık ayında ülkenin en büyük bankası Bank of Georgia da bazı Rusya vatandaşlarının hesaplarını kapatmaya başlamıştı.
 
- Arnavutluk Rusya vatandaşlarına yönelik vizesiz seyahat rejimini iptal etti.
 
- Yandex, Uber'in Yandex Taksi'deki hisselerini 702,5 milyon dolar karşılığında satın aldı. Uber'in Rus şirketindeki payı yüzde 28,98 idi. İki şirket 2018 yılında ortaklık kurmuştu.
 
- Rus çelik üreticisi Severstal Avrupa'daki tek işletmesini elden çıkardı. Severstal'in sahibi Aleksey Mordaşov Avrupa Birliği'nin yaptırım listesinde bulunduğu için Letonya'daki şirketin satışından elde edilen gelir ancak yaptırımlar kalktıktan sonra kendisine teslim edilecek.
 
- İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella "Rus kültürünü iptal etmeye yönelik çabaların yanlış olduğunu" söyledi. Mattarella bu kültüre ait bazı eserlerin Batı kültürünün parçası olduğunu ve bu eserleri geriye dönük olarak damgalama girişimlerini doğru bulmadığını dile getirdi.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı, yabancı ajan statüstündeki Bellingcat'in çalışanı gazeteci Hristo Grozev hakkında gıyabında tutuklama kararı çıkardı. Grozev yabancı ajan ilan edilen Rus gazeteci Roman Dobrohotov'un yasa dışı yollardan ülkeden ayrılmasına yardımcı olmakla itham ediliyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Çin'in önerdiği planın Ukrayna'daki çatışmanın sonlandırılması için temel alınabileceğini açıkladı. Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, planda yer alan bazı maddeler konusunda Çin'le aynı görüşte olduklarını söyledi.
 
- Rusya'nın Belgorod şehir merkezine kaza eseri düşen bomba sonucunda yaralananların sayısı 3'e çıktı. Patlamanın ardından olay yerinde 20 metrelik krater meydana gelmişti. Rus ordusuna yakın Telegram kanalı The Fighter Bomber, bombanın JDAM tipi kanatlı bomba olduğunu, ancak henüz belirlenemeyen bir nedenden ötürü bomba atıldıktan sonra kanatların çalışmadığını yazdı.
 
- Twitter devlet destekli basın kuruluşlarında ve kuruluşlarda çalışan gazetecilerin hesaplarında yer alan uyarıları tamamen kaldırdı. Russia Today ve TASS gibi Rus devletine ait yayın organlarındaki uyarıların da silindiği gözlendi.
 
- Sberbank 2022 sonunda hissedarlarına hisse başına 25 ruble kâr payı ödedi. İlgili açıklama Maliye Bakanı Anton Siluanov'dan geldi. Siluanov ödenen kâr payı toplamının 565 milyar ruble olduğunu söyledi (7 milyar dolar).
 
- Belçikalı pil üreticisi Duracell Rusya pazarından çekileceğini açıkladı. OOO Duracel Russia firmasından yapılan açıklamda hissedarların şirket yönetimine Rusya pazarıyla ilgili bütün kontratları tek taraflı olarak feshetme direktifi verdiği belirtiliyor.
 
- Rusya'nın Zabaykalskiy Krayı'nda 4 Mayıstan itibaren Çin'e düzenli otobüs seferleri başlayacağı açıklandı. Kray yönetiminden yapılan açıklamada seferlerin Çita ile Mançurya arasında düzenleneceği belirtiliyor.
 
SON DAKİKA
 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Kiev'e düzenlediği sürpriz ziyaretin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Stoltenberg NATO'ya üye bütün ülkelerin Ukrayna'nın ittifaka dahil edilmesi konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
 
Ramstein Üssü'nde düzenlenecek toplantı öncesinde Sky News'a konuşan Stoltenberg "Ukrayna'nın geleceği NATO'dur. Bütün müttefikler bunda hemfikir" ifadelerini kullandı.
 
Öte yandan Financial Times muhabirine konuşan Ukrayna Başkanlık Ofisi temsilcisi Zelenskiy'nin Stoltenberg'den gelen NATO zirvesine katılma davetini prensipte kabul ettiğini, son kararın o gün sahadaki duruma bakılarak verileceğini söyledi.
 
Dün Kremlin'den yapılan açıklamada özel askeri operasyonun hedeflerinden birinin Ukrayna'nın NATO'ya katılımını engellemek olduğu belirtilmişti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Washington Post gazetesi Pentagon'dan sızan belgelere dayandırdığı yeni bir haberde, Ukrayna'nın Suriye'nin kuzeyindeki Kürt oluşumun yardımıyla Rusya'nın bölgedeki askeri birliklerine saldırı düzenlemeyi planladığını yazdı. Haberde girişimin Zelenskiy'nin emri üzerine 2022 aralık ayında durdurulduğu bilgisi de yer aldı. Gazete Türkiye'nin de Ukrayna'nın planlarından haberdar olduğunu ileri sürdü.
 
Sızan bir başka belge ise ABD'nin ocak ayında Ukrayna yönetimine kuşatma altında kalma riski nedeniyle birlikler Bahmut'tan çekmeyi önerdiğine işaret ediyor. Gazete Kiev'in bu öneriyi reddettiğini aktardı.
 
- Polonya ve Baltık ülkeleri, Rus Gazprombank'ın SWIFT'ten çıkarılmasını istedi. EuObserver'ın haberine göre Rusya'ya komşu ülkeler yeni yaptırım paketine Gazprombank'ında dahil edilmesini teklif ediyor. Rusya'nın en büyük üçüncü bankası konumundaki Gazprombank, uluslararası doğal gaz ödemelerinin sorunsuz devam edebilmesi amacıyla SWIFT'in içinde tutuluyor.
 
- Alman lastik üreticisi Continental, Kaluga'daki fabrikasını Rusya'da loto çekilişlerini organize eden S8 Capital şirketine satma konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için hükümet komisyonunun onayı beklenecek. S8 Capital'in sahibi Armen Sarkisyan'ın ortağı olduğu Avilon adlı dağıtımcı şirket de yine Kaluga'da bulunan Volskswagen otomobil fabrikasına talip olmuştu. 
 
- Güney Kore açıklarında Rusya'ya ait bir balıkçı gemisinde yangın çıktı. 25 kişilik mürettebattan 21'inin kurtarıldığı, 4 denizcinin ise kayıp olduğu bildiriliyor.
 
- İtalya Adalet Bakanı Carlo Nordio, ev hapsinden kaçtıktan sonra ülkeyi gizlice terk eden Artyom Uss'un kaçışıyla ilgili Milan Temyiz Mahkemesi'ni sorumlu tuttu. Nordio, mahkemenin sayısız uyarıya rağmen Uss'u cezaevine koymak yerine ev hapsi cezası vermesinin bu sonucu doğurduğunu dile getirdi. Konu İtalya parlamentosuna soruşturulmaya devam ediyor.
 
20 Nisan Perşembe
 
GECE BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Ukrayna'ya sınır şehri Belgorod'da iki önemli caddenin kesiştiği noktada oluşan büyük bir çukurun fotoğrafları dün gece sosyal medyada yayınlandı. Ajanslar önce, şehirde bir patlama meydana geldiğini, bunun sonucunda Şalandina Caddesi'nde bir evin ve birkaç arabanın hasar gördüğünü duyurdu.  Vali Vyaçeslav Gladkov, Belgorod'da bir patlama meydana geldiğini doğruladı, “Merkezi caddelerden birinin kesiştiği noktada 20 metre çapında devasa bir çukur oluştu, iki kadın yaralandı” dedi.
 
Gece ilerleyen saatlerde Rusya Savunma Bakanlığı bir açıklama yaparak, patlamanın nedeninin bölgeden geçen askeri bir uçaktan kaza sonucu düşen bomba olduğunu duyurdu. Açıklamada, Su-34 savaş uçağının Belgorod şehri üzerinde uçuşu sırasında, mühimmatın anormal bir durum sonucu düştüğü, bölgedeki bazı konutlarda  hasar olduğu, can kaybı yaşanmadığı belirtildi.
 
 
 
- Henkel, Rusya'daki işlerini yerel yatırımcılara 54 milyar rubleye (600 milyon dolar) satmayı kabul etti. Schwarzkopf, Syoss, Fa, Persil markaları altında kozmetik ve ev kimyasalları üreten Alman grubu Henkel, Rusya'daki işletmesini yerel yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyuma sattı. Şirketin basın açıklamasına göre, devlet kurumlarından satış için tüm onaylar alındı. Henkel'in Rusya'daki işinin yeni sahibi olacak konsorsiyumda Augment Investments, Kısmet Capital Group ve Elbrus Services yer alıyor. Yeni şirketin adı LAB Industries, CEO'su Sergey Bıkovskikh olacak.
 
- Çok kutuplu dünya düzenine eğilimin artacağını ve bunun güneşin her gün doğması gibi aşikar olduğunu belirten Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, buna direnenlerin kaybeden tarafta yer alacağını vurguladı. Yerel Yönetim Konseyi toplantısında konuşan Putin, dünyada çok kutuplu düzene eğilimin artmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Rusya lideri, "Bu trend, dünyadaki çok kutupluluk eğilimi kaçınılmaz. Sadece güçlenerek artacak. Bunu anlamayanlar ve bu trendi takip etmeyenler kaybedecek. Bu, tamamen aleni bir gerçek. Bu, güneşin doğuşu kadar aşikar" dedi. Putin, çok kutupluluk trendini engellemeye çalışan ülkelerin halihazırda yeterince sahip oldukları sorunlara yenilerini ekleyeceklerinin altını çizdi. (Sputnik)
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Küba ziyareti sonrasında yaptığı basın açıklamasında Rusya ve ABD'nin artık gerekli temaslar dışında neredeyse hiçbir ilişkisinin olmadığını, Amerikalıların Rusya’ya karşı haçlı seferi ilan ettiğini söyledi. Lavrov, "Eğer Rus-Amerikan ilişkilerini soruyorsanız, şu anda kayda değer herhangi bir ilişkimiz yok. Sadece gerektikçe büyükelçiliklerimizin faaliyetleri ile ilgili, ayrıca Amerikalıların, özellikle BM'ye ev sahipliği yapan ülke olarak konumlarını kötüye kullanmaya çalışmalarından dolayı ortaya çıkan sorunları görüşüyoruz” dedi.
 
- Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, kentteki Rusya Büyükelçiliği arazisinin kira sözleşmesinin feshedildiğini duyurdu. Kliçko, Kiev Kent Konseyi'nin Rus diplomatik temsilciliğine ait arazinin Ukrayna devletinin mülkiyetine geçirilmesi için hükümete başvuru yaptığını da kaydetti.
 
-  Rusya Devlet Duması, bugün yapılan üçüncü okumada 12 Mayıs 2014’ten itibaren DHC ve LHC askeri birliklerinde görev yapan kişilere savaş gazisi (engellisi) statüsü verilmesine ilişkin yasayı kabul etti. Aynı statü, ‘Rusya Silahlı Kuvvetlerine yardım eden kuruluşlarla’ kontrat imzalamış olan Ukrayna'daki askeri harekatın katılımcılarına da verilecek. (Sputnik)
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Yerel Özyönetim Konseyi toplantısında konuşan Başkan Putin, Rusya'nın kendi yolunda gittiğini ve iyi sonuçlar aldığını belirterek “Bize düşen bu hareketi ileriye doğru daha da geliştirmek” dedi. 
 
- 14 Mart'ta Karadeniz semalarında yaşanan vaka sonucunda ABD'ye ait MQ-9 Reaper tipi İHA'nın sulara gömülmesi sonrası Washington'un bölgedeki İHA uçuşlarını tamamen durdurduğu belirtildi. Uçuş takip sitesi Flightradar24'ün verilerine göre ABD, Global Hawk tipi stratejik İHA'larını yaklaşık bir aydır Karadeniz semalarına göndermedi. ABD, Karadeniz havzası üzerindeki son stratejik İHA uçuşunu 21 Mart'ta Kırım yakınlarında gerçekleştirdi ve o tarihten beri Sicilya'da bulunan ABD İHA'ları Karadeniz'deki hava sahasına bir daha girmedi. İHA'lar, sadece Kırım'a 400 kilometreden daha uzak mesafedeki Romanya hava sahasında görüldü. ABD, Rusya'nın Ukrayna'da özel askeri harekata başladığı günden o tarihe kadar Karadeniz semalarında ayda ortalama 8-10 uçuş gerçekleştiriyordu. (Sputnik)
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna’nın olası NATO üyeliğinin önüne geçmenin Rusya’nın bu ülkede sürdürdüğü özel askeri operasyonla elde etmek istediklerinden biri olup olmadığının sorulması üstüne, “Kesinlikle. Zira aksi halde bu, ülkemizin güvenliği için ciddi bir tehlike yaratır” dedi. Kremlin Sözcüsü, bununla beraber Ukrayna’nın her şeye karşın gelecekte NATO’ya üye olup olmayacağı konusunda bir değerlendirme ya da tahminde bulunmayacağını ekledi.
 
- Sivastopol'da 9 Mayıs geçit töreni, güvenlik gerekçesiyle iptal edildi.
 
-  Zelenskiy’nin parlamentodaki temsilcisi Venislavsky, "Ukrayna ordusunun beklenen karşı saldırısının yalnızca Rusya için değil, Ukraynalılar için de sürpriz olacağını" söyledi.
 
Financial Times'a göre Çin, özel ordu Wagner'e silah sağlamayı reddetti. Sızan entagon belgelerine dayandırılan haberde, Çin'in Rusya'ya test için bile silah göndermediği, Wagner ile temastan kaçındığı iddia edildi. 
 
- Rusya Merkez Bankası Başkanı Nabiullina, finansal istikrar için bir tehdit olduğunda döviz piyasasına müdahale etmeyi kabul edilebilir seçenek saydığını bildirdi.
 
-  Kiev Belediye Başkanı Klitçko, Kiev Şehir Meclisi'nin Rusya Büyükelçiliği binasının bulunduğu arsa için yapılan kira sözleşmesini feshedeceğini  duyurdu.
 
-  21 Nisan için Rusya'da resmi dolar kuru 81,62 ruble, euro kuru 89,46 ruble olarak, Merkez Bankası tarafından açıklandı. 
 
SON HABER
 
-  Bloomberg ajansı, ABD önderliğindeki Battı itiitafkının, yaptırımları daha da öteye taşıyarak Rusya'ya ihracatın tamamen yasaklanması seçeneğini değerlendirdiğini iddia etti. Ajansın kaynaklarına göre, G7 temsilcileri bu teklifi 19-21 Mayıs'ta Japonya'nın Hiroşima şehrinde yapılacak G7 liderler zirvesinin arifesinde tartışıyorlar. ABD, bu yasağın uygulanmasına AB'ye üye devletleri de dahil etmeyi planlıyor. Bloomberg, diplomatların tartıştığı bu planın, mevcut yaptırım rejimini tamamen ortadan kaldırabileceğini yazdı. Şu anda yaptırım uygulanan mallar dışında tüm malların Rusya'ya ihracatına izin verilirken, yeni teklifle tüm malların ihracatının yasaklanması ve Rusya'ya sadece listesi yayınlanacak istisnai mallarıın satılabilmesi sözkonusu olacak. Son derece kritik olan bu öneri üzerinde çalışılırken, masaya getirilecek mal listesi henüz üzerinde anlaşmaya varılmadı. G7 liderlerinin bu konuda bir karar alması durumunda, büyük olasılıkla ilaç ve tarım ürünlerine yaptırımlardan muafiyet getirileceği konuşuluyor. Habere gelen ilk tepkilerde, "böyle bir kararı almanın ve uygulamanın son derece zor ve tüm taraflar için yıkıcı olacağı" yorumu yaplıyor. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Financial Times, Avrupa Birliği'nin Rus ekonomisine yönelik yaptırımları genişletme olanaklarını tükettiğini yazıyor. Gazeteye konuşan diplomatlar yaptırımların dışında tutulan sektörlerin birliğe üye bir ya da daha fazla devlet için önem arzetmesi nedeniyle tıkanma noktasına gelindiğini belirtiyor. Gazete bu sektörlere örnek olarak nükleer enerjiyi gösterdi. Almanya Rosatom'un yaptırım kapsamına alınmasını isterken Fransa ve Macaristan bu teklife karşı çıkıyor.
 
- Bloomberg'in haberine göre, Rusya pazarından ayrılmaya hazırlanan yabancı şirketler de bir defalık olmak üzere bütçeye "gönüllü katkı" sunmakla yükümlü tutulacak. Ajans pazardan ayrılmak isteyen şirketlerin halihazırda varlıklarını yüzde 50'den başlayan indirimlerle satmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.
 
- Rusya pazarından ayrılma hazırlığındaki Deutsche Bank, 2022 yılında net kârını 6 kat arttırdı. RBC Rusya'daki varlıkların üçte birini elden çıkaran bankanın 5,4 milyar ruble (66 milyon dolar) kâr açıkladığını yazıyor.
 
- Rusya'nın Büyük Okyanus Donanması'nın yeni komutanı belli oldu. Savunma Bakanlığı göre Baltık Donanması Komutanı Amiral Viktor Liin'i atadı. Sabah saatlerinde Büyük Okyanus Donanması'nın mevcut komutanı Amiral Sergey Avakyants'ın görevden ayrılacağı duyurulmuştu.
 
- St. Petersburg merkezli Fontanka haber portalı, şehirde asker adaylarına elektronik celp gönderimine başlandığını yazıyor. Portal ilgili haberi St. Peterburg Askerlik Şubesi Başkanı Sergey Kaçkovski'ye dayandırdı.
 
- Rusya'nın eski Kültür Bakanı yardımcılsı Olga Yarilova yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Yarilova'nın Puşkin kartları yardımıyla zimmetine 200 milyon ruble geçirdiği iddia ediliyor.
 
- Rusya'nın Altay Krayı'nda bir asker görev yerine gelmediği gerekçesiyle 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
- Siber güvenlik şirketi Group-IB, Rusya birimini yerel yönetime devretti. Şirket bundan sonra yalnızca uluslararası pazarda faaliyet gösterecek. Group-IB Dmitri Volkov ve İlya Saçkov tarafından kurulmuştu. İlya Saçkov 2021 yılında "vatana ihanet suçlamasıyla" tutuklanarak hapse girmişti.
 
SON DAKİKA
 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyondan sonra ilk kez ülkeyi ziyaret ediyor. NATO, şubat ayında Vladimir Zelenskiy'i yazın düzenlenecek ittifak zirvesine davet etmişti. Ancak Zelenskiy, ülkesinin NATO'ya üyeliği konusunda gerçek adımlar görmesi halinde zirveye katılacağını açıklamıştı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Dün akşam Kiev semalarında kameralar gökyüzünde parlak bir cisim görüntüledi. Meteoru andıran cismin hızla düştükten sonra havada patladığı görülüyor. Ukraynalı yetkililer hava saldırısı erken uyarı sistemlerini tetikleyen cismin NASA'ya ait bir uydu olduğunu açıklarken, NASA iddiayı reddetti.
 
- Washington yönetimi Rusya'nın "terörizmin sponsoru" olarak kabul edilmesi fikrine karşı çıkıyor. ABD'nin terörizmin sponsoru saydığı dört ülke mevcut. Bunlar İran, Kuzey Kore, Küba ve Suriye. Kiev yönetimi Rusya'nın "terörizmin sponsoru" olarak kabul edilmesi çağrısında bulunmuştu.
 
- Rusya'nın Büyük Okyanus Donanma Komutanı Amiral Sergey Avakyants görevinden alındı. RBC Avakyants'ın başka bir göreve atanacağını yazıyor. Geçtiğimiz günlerde Savunma Bakanı Büyük Okyanus Donanması'nda kapsamlı bir teftiş gerçekleştirmiş, ardından konuyla ilgili Vladimir Putin'e brifing vermişti.
 
- Güney Koreli haber ajansı Yonhap, Seul yönetiminin Rusya'yla ilişkileri muhahaza etmek için Ukrayna'ya silah tedarik etmeme kararı aldığını aktarıyor. Ajans Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'un "İleride Kiev'e silah verilebileceği" yönündeki açıklamasının "teoride" olduğunu yazdı.
 
- Fransız lojistik şirketi CMA CGM, Rus konteyner operatörü Logoper'deki yüzde 50'lik hissesini eski RJD yöneticisi Aleksandr Kahidze'ye 1 euro karşılığında sattı. Anlaşma CMA CGM'ye ileri bir tarihte Rusya'daki varlıklarını geri satın alma opsiyonu tanıyor.
 
- Moskova'da Azbuka Vkusa ve Kofe Haus zincirlerinin eski ortağı Kirill Yakubovski gözaltına alındı. Yakubovski dolandırıcılıkla itham ediliyor.
 
19 Nisan Çarşamba
 
SON HABER
 
ABD, Ukrayna için 325 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD'nin, Ukrayna'ya desteğini sürdürdüğünü hatırlatarak,  ABD'nin, Ukrayna'ya 6. askeri yardım paketini teslim etmeye hazırlandığını duyurdu. Blinken, "Bu güvenlik paketi daha fazla HIMARS, topçu mermisi, anti-zırh sistemi, hafif silah, araçlar için lojistik desteği ve savaşta Ukraynalı savaşçıları daha da güçlendirecek temel desteği içeriyor" dedi. 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, enflasyonun yıllık bazda yüzde 3'ün altına düştüğünü açıkladı. 11-17 Nisan haftasında fiyatlar yüzde 0,04 geriledi. Buna göre yıllık bazda enflasyon yüzde 2,82 olarak gerçekleşti. Bir hafta önce tüketici enflasyonu yıllık bazda yüzde 3,15, mart ayı genelinde ise yüzde 3,5 idi. Daha önce Ekonomi Bakanlığı enflasyon rakamının yıllık bazda yüzde 5,5 olacağını tahmin etmişti. Bakanlık açıklamasında “Enflasyondaki yavaşlamaya en büyük katkı, iç hatlarda uçak biletlerinin yeniden ucuzlamaya başlaması oldu. Bunun yanından hizmet sektöründeki fiyat artışı yavaşlamaya başladı" denildi. Gıda sektöründe meyve ve sebze fiyatlarındaki artışa bağlı olarak fiyatlar son haftada yüzde 0,08 arttı. Gıda dışı ürünlerde fiyatlar art arda iki haftadır artmıyor.
 
Rosstat'ın bildirdiğine göre, geçen yıl Rusya'da tüketici fiyatları yüzde 11,94 artmıştı. Ekonomi Bakanlığı, 2023 yılında enflasyonda önemli bir yavaşlama öngördü. Bakan Maksim Reşetnikov, yılın ikinci çeyreğinde enflasyonun büyük olasılıkla yüzde 4'lük hedef seviyenin altında kalmasının beklendiğini söyledi.
 
- Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Anna Malyar, Ukrayna birliklerinin Donbass'ta Bahmut, Maryinsk, Liman ve Avdeyevsk olmak üzere dört yönde karşı saldırı başlattığını söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov ise "Artemovsk (Bahmut) şehrinin kuzeybatı, orta ve güneybatı kesimlerinin dörtte üçünün bir günde kurtarıldığını" açıkladı.
 
- Polonya ve Slovakya'nın ardından Macaristan hükümeti, Ukrayna'dan ithalatı 30 Haziran'a kadar geçici olarak yasaklanan tarım ürünleri listesi ilan etti. Lİstede tahıllar, kolza ve ayçiçeği tohumları, un, bitkisel yağ, bal ve bazı et ürünleri var. Ayrıca Bulgaristan hükümeti de Ukrayna'dan tarım ürünleri ithalatını yasaklama kararı aldı.
 
-  Financial Times gazetesi, Ukrayna'nın hava savunma mühimmatının tükenmekte olduğunu, bu konunun cuma günü NATO'nun Almanya'daki toplantısında ana gündem maddelerinden biri olacağını yazdı.
 
-  Aeroflot Airlines, Yekaterinburg'dan Antalya'ya günlük düzenli uçuşlar yapmaya başlayacak. Koltsovo Havalimanı'ndan, 27 Nisan'dan itibaren Yekaterinburg-Antalya güzergahında Boeing 737-800 tipi uçaklarla günlük uçuş gerçekleşecek. 
 
- Ukrayna lideri Zelenskiy, Volın bölgesine yaptığı ziyarette Ukrayna'nın Belarus ile olan sınırını ziyaret etti.
 
- Alman Handelsblatt gazetesinin haberine göre, Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz, Rus şirketi Avtodom ile yaptığı görüşmelerde Rusya'ya yönelik yaptırımların kaldırılması ve böylece Rusya pazarına geri dönmesi durumunda varlıklarını geri alma hakkını güvenceye aldı. 
 
- Danimarkalı Heineken bir şirketi, Rusya'daki işletmesi için bir alıcı bulduğunu ve anlaşmanın yerel makamlarca onaylanmasını beklediğini rapor etti. Müstakbel alıcının kim olduğu açıklanmadı.
 
- Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, İsveç'in ülkesinden Rusya'ya yaptırım uygulamasını istediğini söyledi.
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Patriot hava savunma sistemlerinin ülkeye geldiğini doğruladı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Çin Dışişleri Bakanlığı, Avrupa'da Ukrayna'daki çatışmanın sona erdirilmesi için müzakere masasına oturulması yönündeki çabaları desteklediklerini açıkladı. Bloomberg ajansı dün Fransa Başkanı Macron'un Çin'le beraber bir barış planı hazırlanması için danışmanlarına direktif verdiğini yazmıştı.
 
- CNN'in haberine göre ABD, Rus atom enerjisi şirketi Rosatom'u Zaporojye Nükleer Enerji Santrali'nde Amerikan teknolojisinin kullanıldığı konusunda uyardı. Uyarıda söz konusu ekipmanın ihracat kontrolüne tabi ve Rusya vatandaşları ve Rus şirketleri tarafından kullanılmasının yasak olduğuna dikkat çekildi. Santral Ukrayna'ya düzenlenen özel askeri operasyonun ilk aylarında Rusya'nın kontrolüne geçmişti.
 
- Moldova bir Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan edeceğini, iki diplomatın da Kişinev havalimanı akreditasyonunu iptal edeceğini açıkladı. Moldova iki gün önce Tataristan'ın başı Rustam Minnihanov'un uçaktan inerek ülkeye girişine izin vermemişti. Diplomatlar hakkında alınan kararın bu olayla ilgili olduğu bildiriliyor.
 
- Moskova ve St. Petersburg'daki dolar milyonerlerinin sayısı son 10 yılda yüzde 44 ve 38 oranında azaldı. Bu bilgi Henley & Partners'ın araştırmasında yer alıyor. Moskova'da 1 milyon dolar üstü servete sahip kişi sayıısı 35 bin 200. St. Petersburg'da ise 6 bin 900.
 
- Ukrayna devleti ile Ortodoks Kilisesi arasında gerilim konusu olan Kiev Mağarlar Manastırı'na polis girdi. Ukrayna Kültür Bakanlığı yetkililerinin de polisle birlikte manastır arazisine giriş yaptığı bildiriliyor.
 
- Amerika Birleşik Devletleri'nde Cumhuriyetçi Parti'ye yakınlığıyla bilinen ve Rusya konusunda daha ılımlı bir çizgi takip eden Fox News kanalı, seçim makinaları üreticisi Dominion Voting Systems'a 787,5 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti. Fox News şirketin Donald Trump'ın başkanlık seçimini hileyle kaybetmesinde rol oynadığı yönünde haberler yapmış, şirket bunun üzerine kanalı mahkemeye vermişti. Söz konusu miktar ABD'de bir iftira davasında ödenmesine hükmedilen en yüksek tazminat olarak tarihe geçti.
 
SON HABER
 
TRT ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan Akkuyu Nükleer Santrali'nde son aşamaya gelindiğini ve Vladimir Putin'in de açılış törenine video konferansla katılacağını söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:
 
"Törene sayın Putin video konferansla katılacak. İlk ünite elektrik üretimine başlayacak. Ülkemizin elektriğinin yüzde 10'u bu santralden karşılanacak. Akkuyu ayrıca doğalgaz ithalatını da önleyecek. Trakya'dan da Batı'ya doğalgaz dağıtımı yapacağız. Burada 4 ünite var biz ilkini açacağız. Birer yıl arayla üç ünite devreye alınacak. Ülke ekonomisine 6,5 milyar dolarlık katkı sağlayacak. Türkiye Yüzyılı aynı zamanda enerjinin yüzyılı olacak."
 
Konuyla ilgili Kremlin'den yapılan açıklamada Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin iki ülke arasındaki ilişkiler açısından önemli bir proje olduğu vurgulandı. Açıklamada 27 Nisan tarihinde ilk nükleer yakıtın santrale getirilerek depoya konacağı bilgisi yer aldı. Bu andan itibaren santral "nükleer" sıfatına sahip olacak.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace Ukrayna'daki çatışmaların 2024 yılında da devam edebileceğini söyledi. Wallace Ukrayna'nın karşı taarruzunun sorunu "sihirli değnek" gibi bir hamlede çözmesini beklememek gerektiğini belirtiyor.
 
Öte yandan İngiliz The Guardian gazetesi G7 ülkelerinin Rusya'nın "ekstrem taktiklere" başvurma ihtimaline hazırlandığını yazdı. Habere göre Japonya'da düzenlenen G7 Dışişleri Bakanları Zirvesi'nde konuşan İngiliz diplomatlar, Ukrayna'nın karşı taarruzda başarı elde etmesini önlemek için Rusya'nın "elinde kalan bütün imkanlara başvurabileceği" uyarısında bulunarak her türlü senaryoya hazır olma çağrısında bulundu.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kuril Adaları'nın statüsü hakkında Japonya'dan gelen beyanların "değersiz" olduğunu açıkladı. Japonya "Mavi defter" olarak adlandırdığı yıllık diplomatik raporda Güney Kuril Adaları'nın Rusya'ya aidiyetini tartışan ifadelere yer vermişti. Japonya İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Rusya'nın eline geçen adalardan bazılarını kendi toprağı sayıyor. İki ülke adalar nedeniyle savaştan sonra barış anlaşması imzalamamıştı.
 
- ABD Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi Başkanı Jill Hruby, stratejik istiikrarın korunması adına Rusya ve Çin'le müzakere yürütmeyi gerçekten istediklerini söyledi.
 
- Amerikan bankaları Goldman Sach ve Bank of America'nın Rusya şubeleri 2022 yılını zararla kapattı. İki bankanın toplam zararı 800 milyon rublenin üzerinde. Amerikan bankalarının önümüzdeki dönemde pazarı tamamen terk etmeleri bekleniyor.
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Dağlık Karabağ'ı Azerbaycan toprağı olarak tanımaya hazır olduğunu açıkladı. Paşinyan bölgede barışın ancak 1991 sınırlarının karşılıklı olarak tanınmasıyla sağlanabileceğini dile getirdi. Dağlık Karabağ Sovyetler Birliği döneminde Azerbaycan sınırları içinde yer alıyordu.
 
- Amerikan fast food markası KFC'nin Rusya pazarından çekilmesinden sonra ilk Rostic's restoranı Moskova'da açıldı. KFC ülke genelinde 70 restoranı İjevsk merkezli Rus şirketi Smart Servis'e devretmişti.
 
- Rusya'da yaptırımlar nedeniyle son bir yılda en çok pahalanan ürün ciklet oldu. RBC gazetesi resmi istatistiklere dayandırdığı haberde ciklet fiyatındaki artış oranını yüzde 22,3 olarak aktarıyor. Şubat 2022'de 32 ruble olan fiyat Mart 2023'te 39,39 rubleye yükseldi.
 
- Rusya'nın İrkutsk vilayetinde bir asker "görevini yapmayı reddettiği" suçlamasıyla yargılandığı davada 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
18 Nisan 2023
 
SON HABER
 
Almanya Savunma Bakanlığı, ilk Patriot hava savunma sistemi füzelerinin Ukrayna'ya ulaştığını duyurdu. Almanya, Ocak ayı başlarında bir Patriot bataryasını Kiev'e devretmeyi kabul etmişti. 
Savunma Bakanlığı web sitesinden yapılan açıklamada, "Ukrayna'ya aşağıdaki silah türleri teslim edildi: Patriot hava savunma sistemi ve füzeleri, 76 adet Mercedes-Benz Zetros kamyonu, 124 sınır koruma aracı." Patriot PAC-3, balistik hedefleri 15 km'ye kadar irtifalarda saatte 1600 km hızla vurabiliyor. ABD de Zelenskiy'nin ziyaretinin ardından Aralık 2022'de Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemleri tedarik etme kararını açıklamıştı. Kiev, ABD'nin bu sistemleri devretme kararını "psikolojik bir dönüm noktası" olarak nitelendirmişti. ABD'nin ardından  Almanya da bir Patriot bataryasını Ukrayna'ya devretme kararını Ocak başında açıklamıştı. 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Duması vatana ihanetten ömür boyu hapis cezasını onayladı. Şu anda vatana ihanetle ilgili suçlarda 12 ila 20 yıl hapis cezası ve 500 bin rubleye kadar para cezası hükmü uygulanıyor. Duma'dan geçen yasa Federasyon Konseyi onayından sonra Putin tarafından imzalanarak yürürlüğe girecek  "Terör eylemi" maddesine giren suçlarda sanıklar 15 yıl yerine 20 yıl hapis cezasına çarptırılabilecek. Değişiklikler ayrıca teröre üye olmak veya teröre bulaşmak suçunun asgari sorumluluğunu beş yıldan yedi yıla çıkardı. Sanıklar, "Terör örgütü örgütü kurma ve bunlara katılma" maddesi kapsamında 10 ila 15 yıl arasında hapis yatacak. Şu an bu suçun cezası beş ila on yıl arasında değişiyor. 
 
- İsveçli votka üreticisi Absolut, ürünlerini Rusya'ya ihraç etmeyi durdurma kararı aldığını duyurdu.
 
- Herson bölgesinin Vali Vekili Vladimir Saldo, Dinyeper'in sağ yakasında Ukrayna ordusunun mevcudurunda artış olduğunu, belli yerlerde askeri araçların yoğunlaştığını söyledi.
 
- Rus bakan Sergey Kravtsov, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okul çocuklarının "askeri-yurtsever" eğitim derslerine özel operasyon katılımcılarını aktif olarak dahil ettiğini duyurdu.
 
- Telegram kanalında suikast sonucu öldürülen savaş blogger'ı Vladlen Tatarsky'nin ölümünden pişmanlık duymadığını yazan aktivist Yaroslav Şirşikov, Yekaterinburg'da gözaltına alındı. Sanık "terörü savunmakla" suçlanıyor.
 
- Moskova Şehir Mahkemesi, casuslukla suçlanan The Wall Street Journal muhabiri Evan Gerşkoviç'in tutuklanmasına itirazı reddetti.
 
- Binance kripto borsası, Rus hesapları için 10 bin euro sınırını kaldırıdı. P2P platformunda Ruslara dolar ve euro alım satım yasağı devam ediyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Teşkilatlar Dairesi Direktörü Pyotr İliçyev, Ukrayna'nın ihlallerine son vermesi sonrası tahıl anlaşması kapsamında gemilerin denetimine yeniden başlandığını açıkladı.
 
- Rusya’nın Pasifik Filosu güçlerinin denetimi sırasında Pasifik Okyanusu’na stratejik nükleer denizaltılar konuşlandırıldı.  Nükleer denizaltıların Kamçatka’daki daimi konuşlanma noktalarından ayrılışı güvenlik sebebiyle ‘sis perdeleri’ ile gizlendi. Ayrıca denizaltılar sabotajla mücadele birimlerinin hız tekneleri tarafından da korundu. Rusya Savunma Bakanlığı, nükleer denizaltıların izlediği yolu gösteren bir video yayınladı. (Sputnik)
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Bloomberg ajansı Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'daki çatışamaların durması için Çin lideri Şi Cinping'e bir plan önermeye hazırlandığını yazdı. Ajans Macron'un dış politika danışmanlarına konuyla ilgili Çin Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle ortak bir çalışma yürütmeleri için direktif verdiğini aktarıyor. Planın içeriği konusunda bir açıklama yapılmadı.
 
- Forbes'un haberine göre Güney Kıbrıs'ın en büyük bankası Bank Of Cyprus Rusya vatandaşı bazı müşterilerin hesaplarını kapatmaya başladı. Derginin bildirdiğine göre Rusya'da vergi mükellefi olan, yaptırıma tabi bir şirketten gelir elde eden, ya da "sıra dışı" bir oturum iznine sahip olan Rusya vatandaşlarının hesapları kapatılıyor.
 
- Moskova Askerlik Şubesi Başkanı Maksim Loktev, celbe tabi asker adaylarının yaşadıkları yerleri tespit için şehrin yüz tanıma sistemini kullandıklarını söyledi. Loktev bazı Moskovalıların ikamet kaydı dışında bir adreste yaşadığı için bu yönteme başvurduklarını belirtiyor.
 
- Pentagon'dan sızan belgelerle ilgili yeni bir haber yayınlayan Washington Post gazetesi Mısır'ın mart ayında ABD'li yetkililerle yapılan görüşmelerden sonra Rusya'ya mühimmat tedarik etmekten vazgeçtiğini yazdı. Gazete ayrıca Mısırlı yetkililerin Ukrayna için 152 ve 155 mm kalibreli top mermileri üretmeyi kabul ettiğini ileri sürdü.
 
- Rusya'da plastik ve kauçuk ürün üreten şirketler Çin başta olmak üzere yabancı ülkelerden ithal edilen hazır ürünlere uygulanan gümrük vergilerinin arttırılmasını istedi. Üretilciler kendi kullandıkları ara ürünlere uygulanan gümrük vergilerinin ise sıfırlanmasını talep ediyor. Kommersant'ın haberine göre yaptırımlar nedeniyle ihraç pazarlarından bazılarını kaybeden Rus üreticiler hükümetten destek bekliyor.
 
- Rusya Başsavcılığı Norveç merkezli çevreci örgüt Bellona'yı istenmeyen organizasyon ilan etti.
 
- Moskova Borsası'nda endeks 11 Nisan 2022'den bu yana ilk kez 2600 puanın üzerini gördü.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Vladimir Putin Herson ve Lugansk bölgelerine sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Kommersant Putin'in Lugansk'a ilk kez geldiğine dikkat çekiyor. Devlet başkanı burada ulusal muhafız birliği Vostok'un genel karargahını ziyaret etti ve General Aleksandr Lapin'den brifing aldı. Putin Herson ziyaretinde de kısa süre önce göreve yeniden atanan VDV komutanı Mihail Teplinskiy'yle görüştü. Kremlin'den yapılan açıklamada her iki ziyaretin de önceden planlanmadığı belirtiliyor.
 
- Rosatom'a bağlı madencilik şirketi PGRK, Kuzey Kutup bölgesinde inşa etmeyi planladığı yüzer maden kombinası projesinden yaptırımlar kaynaklı güçlükler nedeniyle vazgeçtiğini açıkladı. Projenin ilk halinde PGRK Finlandiya'dan iki şirketle çalışmayı planlıyordu. Vedomosti gazetesi şirketin kombinayı kıyıda inşa etmek için yeni bir plan hazırlayacağını yazıyor.
 
- RBC Eston iç giyim markası BonBon Lingerie'nin Rus pazarındaki ilk mağazasını St. Petersburg'da açtığını yazıyor. Rusya ile en çok diplomatik gerilim yaşayan ülkelerin başında Estonya geliyor. Gazete markanın "eksklüsif" temsilcisi Kirill Teslenko'nun Rusya'da kendine ait mağazaları bulunduğunu aktardı.
 
- Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı, Rus bilişim şirketleri temsilcileriyle bir araya gelerek yazılım ürünü fiyatlarına "makul seviyenin üstünde" zam yapmamalarını talep etti. Kommersant gazetesi şirketlerin talebe olumlu yanıt verdiğini ve fiyat konusunda sorumluluğu üstlerine aldıklarını yazıyor. Batıı yazılım şirketlerinin gidişinden sonra Rus şirketlerin rakipsiz kalmanın verdiği avantajla ürün fiyatlarına fahiş zamlar yaptığı yönündeki iddialar Rus basınına yansımıştı.
 
- New York'ta Çin vatandaşı iki kişi Manhattan bölgesinde "gizli polis karakolu" kurdukları iddiasıyla gözaltına alındı. 59 ve 61 yaşlarındaki iki New York sakininin Çin lehine casusluk yaptıkları iddiasıyla mahkeme karşısına çıkması bekleniyor.
 
SON HABER
 
Bloomberg ajansı, "BRICS'in ekonomik büyümede Batı'yı geride bıraktığını" hesapladı. Ajnsa göre 2020'den sonra BRICS ülkeleri dünyadaki ekonomik büyümeye katkı açısından G7'nin önüne geçti. 
IMF verilerine dayalı hesaplamya göre, bu tempo devam ederse 2028 yılına kadar BRICS ülkeleri dünya ekonomik büyümesinde yüzde 33'ün üzerinde paya sahip olacak. Ekonomik büyümenin liderleri Çin ve Hindistan olacak. G7 ülkelerinin payı ise aynı dönemde yüzde 28'in altına düşecek.
 
BRICS şu anda Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika'dan oluşuyor. G7'de ABD, Almanya, Kanada, Japonya, Fransa, İtalya, İngiltere  yer alıyor.
 
Bloomberg  2020 yılında BRICS ülkeleri ile G7'nin küresel ekonomik büyümeye katkısının aynı seviyede olduğunu ve bu tarihten itibaren Batılı ülkelerin performansının düşmeye başladığını vurguluyor. 
 
Gelecek beş yılda büyümeye en yüksek katıyı küresel ekonomideki payını yüzde 22,6'ye çıkaran Çin sağlayacak. İkinci sırada yüzde 12,9 ile Hindistan, daha sonra yüzde 11,3 ile ABD yer alacak. Diğer ülkelerin her birinin payı yüzde 4'ten az olacak. Rusya için öngörülen pay yüzde 1,6'dır. 
 
Genel olarak, IMF önümüzdeki beş yılda dünya ekonomisinin büyümesinin yüzde 3 olacağını öngörüyor. Bloomberg, bunun 1990'dan beri "en düşükf" tahmin olduğunu belirtiyor .
 
17 Nisan Pazartesi
 
GECE BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Moskova’nın Ukrayna'daki çatışmanın bir an önce sona ermesine ilgi duyduğunu belirtti. Lavrov Brezilya'da mevkidaşı Mauro Vieira'yla gçrüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Moskova'nın Ukrayna'daki ihtilafa kalıcı bir çözüm istediğini ancak Kiev yönetiminin ve Batı'nın bu hedef için çalışmadığını" savundu.  Lavrov, "Çatışmayı kısa vadeli değil, kalıcı bir şekilde çözmemiz gerekiyor, ancak NATO ve Batı ülkeleri üstlendikleri taahhütleri yerine getirmedi" dedi.  Lavrov, Brezilya'nın Rusya'ya uygulanan ticari yaptırımlara karşı çıkmasından dolayı Vieira'ya teşekkür etti. Vieira ise, Brezilya'nın geleneksel olarak yalnızca BM Güvenlik Konseyi'nin desteğine sahip olan yaptırımları  desteklediğini söyledi. Lavrov Brezilya'nın ardından Venezuela, Küba ve Nikaragua'yı ziyaret edecek.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Batılı ülkelerin Kiev'e istediği silahları tedarik etmekte yavaş kaldığını, bunun Ukrayna ordusunda kayıpları arttırdığını söyledi. 
 
- Rusya Federasyonu Merkez Bankası'nın son raporuna göre yıllık enflasyon Nisan ayında yavaşlayacak, ardından tekrar hızlanacak. Bankanın temel senaryosunda, "Yıllık enflasyon 2023'te % 5-7 olacak, 2024'te % 4'e düşecek" denildi. 
 
- Ukrayna Merkez Bankası'na göre bu yıl ülkenin  42 milyar mali yardım alması gerekiyor.
 
- G7'ye üye ülkelerden beşi (ABD, Japonya, İngiltere, Fransa ve Kanada) Rusya'yı bu pazardan çıkarmak için nükleer yakıt konusunda işbirliği yapmayı kabul ettiler. 
 
- ABD Savunma Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Colin Cole, "Pentagon'un Ukrayna'daki çatışmanın Rusya için "varoluşsal bir tehdit" oluşturmadığına ve bu nedenle Rusya'ya nükleer silah kullanması için bir gerekçe vermediğine inandığını" söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Rus delegasyonunun çoğunun Amerika vizesi aldığı, ancak refaket edecek Rus ancak gazetecilere vize verilmediği bildirildi.
 
- Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı, Devlet Hizmetleri portalı (Gosuslugi) aracılığıyla celp göndermenin henüz yasal gerekçesi olmadığını, hükümet tarafından ayrı bir karar alınması gerektiğini bildirdi. 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Artyomovsk (Bahmut) şehrinin kuzeybatısında ve merkezindeki iki mahallenin Rus ordu birliklerinin kontrolüne geçtiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Donetsk cephesinde, taarruz birlikleri geçtiğimiz 24 saat içerisinde Artyomovsk şehrinin kuzeybatı ve merkezinde bulunan iki mahalleyi ele geçirdi” ifadesine yer verildi. Bir hafta önce Artyomovsk şehrinin yüzde 80’inin Rus ordusunun kontrolünde olduğu bildirilmişti.(Sputnik)
 
- Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rusya'nın ek döviz kısıtlamaları getirmeyi planlamadığını ancak mevcut önlemlerde "ince ayar" yapmanın mümkün olabileceğini söyledi.
 
- Ulaştırma Bakan Yardımcısı Igor Çalik, Rusya içindeki uçak bileti fiyatlarının yüzde 15-30 oranında artabileceğini söyledi. Çalik'e göre bunu engellemenin tek yolu devlet sübvansiyonu.
 
- Avrupa Komisyonu temsilcisi Miriam Garcia Ferrer, Avrupa Birliği'nin Polonya ve Macaristan'ın Ukrayna'dan tarım ürünleri ithalatını askıya alma kararlarının hukuki yönünü incelemeye aldığını duyurdu. Diğer yandan Slovakya Bakanlar Kurulu da, Ukrayna'dan belirli tarım ürünlerin ithalatına yönelik bir yasağı onayladı. Ukrayna meclisi Rada milletveklili Hetmantsev, ilk çeyrekte Ukrayna'nın tüm tarımsal ihracatının yaklaşık üçte birinin Polonya, Macaristan, Romanya ve Slovakya'ya gittiğini, alım yasağının önemli kayıplara yol açacağını söyledi.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tahıl anlaşmasının uzatılmasına dair perspektiflerin henüz çok iyimser olmadığını, zira anlaşmanın ikinci bölümünün hala daha uygulanmadığını belirtti.
Günlük basın toplantısını düzenleyen Peskov, tahıl anlaşmasının uzatılması olasılığı hakkında bir kez olumsuz değerlendirmede bulundu. Anlaşmanın uzatılmasına dair perspektiflerin halen pek memnuniyet verici olmadığını kaydeden Peskov, "Bu anlaşmanın ikinci bölümündeki gidişatın düzeltilmesiyle ilgili durum, iyileşme eğiliminde değil" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Pentagon, bazı ABD askeri personelinin Ukrayna'daki çatışmalara katıldığı iddialarını reddetti.
 
- Rusya'nın Belgorod Bölgesi Valisi Gladkov, Ukrayna ordusunun bombardımanı sonucu bir köyün daha zarar gördüğünü duyurdu.
 
- Almanya Ekonomi Bakanlığı, Rusya Federasyonu'na yönelik yaptırımların 3. ülkeler üzerinden aşılmasını önlemek için Avrupalı ​​ortaklarla temas halinde olduklarını söyledi.
 
SON HABER
 
Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkanı Rüstem Minnihanov, resmi bir ziyaret için gittiği Moldova'ya sokulmadı. Moldova'da Gagavuz Türklerinin özerk cumhuriyetinde düzenlenen "Halkların Dostluğu - 2023" uluslararası kongresine katılmak üzere özel bir uçakla Moldova'ya giden Minnihanov,  Kişinyev'deki havalimanında Moldova hükümetitarafından "istenmeyen kişi" ilan edildiği bildirilerek uçaktan inmesine izin verilmedi. Minnihanov'un yardımcılarına, ülkeye girişinin reddedilidğine dair yazılı belge verildi. Bir video mesajıyla sosyal medyada durumu açıklayan Minnihanov, “Maalesef Moldova makamları bizim istenmeyen vatandaşlar olduğumuza karar verdiler. Bu nedenle ne yazık ki kongreye katılamayacağız” dedi. Minnikhanov'a Gagavuz kongresine katılma davetini yapan Moldova parlamentosu milletvekillerinden Aleksandr Suhodolsky "Tüm belgelerle havaalanında Minnikhanov'u bekliyordum. Kişinev havaalanında Minnihanov'un uçaktan inmesine bile izin verilmedi" dedi.  Moldova gümrük polisi yetkilieri, Minnihanov'un heyetinin ziyaretinin Moldovalı yetkililerle koordine edilmediğini söyledi. 135 bin nüfuslu Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi, Rusya ile yakınlaşmayı savunuyor.  Yüzde 90'dan fazlası ortodks hıristiyan olan Gagavuzların Oğuz Türkü kökenli oldukları belirtiliyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Newsweek dergisi, Pentagon ve Amerikan istihbaratının sosyal medyaya sızan belgelerine dayanarak, Ukrayna ordusu tarafından planlanan karşı saldırının tarihiniin 30 Nisan olduğu iddiasını gündeme getirdi. Newsweek'e göre Pentagon ve CIA, saldırıda dokuz tugayın kullanılmasının planlandığını bildirdi.  Ayrıca belgelerden, Ukrayna'nın müttefiklerinin Ukrayna ordusunun saldırıya doğrudan hazırlanmasında yer aldığı, bazı savaşçıların eğitiminin kesinlikle Ukrayna dışında gerçekleştirildiği sonucu çıkıyor. Gizli belgelerin yayınlanmasıyla bağlantılı olarak Ukrayna'nın saldırı planlarının değişip değişmediği  bilinmiyor. Öte yandan aynı belgelere dayanılarak Ukrayna'nın Bahmut'a 30 binden fazla yeni asker yolladığı da belirtiliyor.
 
- Rusya'da ünlü muhalif siyasetçi Vladimir Kara-Murza 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kara-Murza vatana ihanet, ordunun itibarını zedeleme ve istenmeyen organizasyonların faaliyetlerine katılma suçlamalarından yargılanıyordu. Vladimir Kara-Murza daha önce de Rusya Adalet Bakanlığı tarafından "yabancı ajan" ilan edilmişti.
 
1981 doğumlu Vladmir Kara-Murza, Boris Nemtsov Özgürlük Vakfı'nın yöneticiliğini yapmıştı. Televizyondan gelme bir isim olan Kara-Murza 2015-2016 yılları arasında Halkın Özgürlüğü Partisi'nde başkan yardımcılığı görevini üstlenmiş, 2019-2022 arasında da geçtiğimiz aylarda kapatılan Eho Moskvı radyosunda program hazırlamıştı.
 
Kara-Murza 2022 nisan ayından bu yana hapiste bulunuyor. Muhalif siyasetçi polise direnmek suçlamasıyla gözaltına alınarak 15 gün hapis cezasına çarptırıldı, ancak daha sonra yeni soruşturmaların açılmasıyla birlikte hapiste kalmaya devam etti.
 
RBC gazetesi Kara-Murza'nın 2015 ve 2017'de iki kere zehirlenme şüphesiyle hastanede tedavi gördüğünü yazıyor.
 
- Vladimir Putin Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yla bir araya geldi. Toplantıda Şoygu Pasifik Donanması'nda yapılan denetimlerle ilgili Putin'i bilgilendirdi. Kremlin, Putin'in Şoygu'ya donanmaya bağlı kuvvetlerin farklı coğrafyalarda cereyan eden çatışmalarda kullanılabileceğini söylediğini açıkladı.
 
- Japonya Kabine Genel Sekreteri Hirokazu Matsuno, Rusya'nın Kuril Adaları yakınlarında gerçekleştirmeyi planladığı füze tatbikatını kınadı. Rusya ve Japonya 2. Dünya Savaşı'ndan sonra barış anlaşması imzalanmadığı için kağıt üstünde savaş halinde. İki ülke arasındaki anlaşmazlık konularının başında Kuril Adaları geliyor.
 
- Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Çin'in Rusya'ya silah tedarik ettiğine dair bir emare görmediklerini açıkladı. Pentagon'dan sızan bazı belgeler Çin'in şubat ayında Rusya'ya silah verme konusunda karara vardığı yönünde bir istihbarat bulunduğunu ortaya koymuştu.
 
- Kommersant gazetesi Pentagon'dan sızan belgelerin internet üzerinde ilk yayıldığı mecralardan biri olan Donbass Devushka adlı Telegram kanalının Sarah Bils adında eski bir Amerikan ordusu mensubu tarafından yönetildiğini yazdı. The Wall Street Journal'ın araştırmasına dayandırılan habere göre açık kaynak araştırmacıları, İngilizce yayın yapan kanalı yöneten ve aslen Lugansk bölgesinden bir Rus olduğunu iddia eden kadının esasında ABD vatandaşı olduğu ortaya çıkardı. Daha önce bir askeri üste görev yapan Sarah Bils'in ordudan neden ayıldığı bilinmiyor.
 
- Rusya'da fiyatlardaki artış nedeniyle kitapçıların sattığı ürünler arasında kitapların payının düşüşe geçtiği öğrenildi. Kommersant bazı mağazalarda kitapların toplam ürünler içindeki payının yüzde 25'in altına kadar indiğini yazıyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova Polonya'nın Ukrayna tahıl ürünlerinin ülkeye girişini yasaklama kararını yorumladı. Zaharova Polonya'nın Ukrayna'yı "Rusya'ya karşı bir enstruman" olarak gördüğünü söyledi.
 
- Kommersant gazetesi Rusya'nın benzin ihracatının yıl başından bu yana yüzde 38 arttığını yazdı. Avrupa Birliği ve G7 ülkeleri Rus petrolünün yanı sıra benzin başta olmak üzere petrol ürünlerinin ihracatında da tavan fiyat uyguluyor. Gazete öte yandan dizel yakıt ihracatının yüzde 3 azaldığına dikkat çekti.
 
- İlk çeyrekte Rusya bütçesinden altyapı inşaat ve bakım projelerine aktarılan kaynak, geçtiğimiz yıla kıyasla 2,4 kat azalarak 33,2 milyar rubleye geriledi (405 milyon dolar). Sektörel uzmanlar malzeme ve ekipman fiyatlarının arttığı bir ortamda devletin ödediği avansların düşmesinin inşaat maliyetlerinde artışa neden olabileceği uyarısında bulunuyor.
 
- Rusya Merkez Bankası ve Yüksek Ekonomi Okulu'na bağlı ekonomistler Ulusal Varlık Fonu'nda döviz yerine ruble tutulması ve faiz geliri elde edilmesi halinde fonun daha da büyüyebileceğini açıkladı.
 
- Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Kanada'nın Rus havayolu uçaklarına ait An-124 model bir kargo uçağına el koyarak Ukrayna'ya verebileceğini. Volga-Dinyeper havayoluna ait bir An-124 uçağı Kanada hava sahasının Rus uçaklarına kapatılması nedeniyle Toronto'da hangara çekilmişti. Kanada kısa süre önce havayolu şirketini yaptırım kapsamına aldı.
 
- Alışveriş merkezi zinciri Mega'nın kiralama birimi, Rusya pazarından ayrılan İspanyol Inditex grubuna ait mağazaların yeni markalar altında yeniden açılacağını duyurdu. Kiralama birimi yetkilileri devam eden kontrat sayısının 49 olduğunu ve yeni mağazaların bazılarının mayıs ayında açılacağını belirtiyor.
 
16 Nisan Pazar
 
SON HABER
 
Avrupa Komisyonu, Polonya ve Macaristan'ın Ukrayna'dan tahıl ve diğer gıda ürünlerine yönelik ithalat yasağını "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.  AB Komisyonunun tarım ve ticaretten sorumlu sözcüsü Miriam Garcia Ferrer, Polonya ve Macaristan'ın Ukrayna'dan tahıl ithalatını yasaklama girişimlerini duyurmalarının ardından pazar günü açıklamalarda bulundu. Polonya ve Macaristan'ın yasakla ilgili açıklamalarını yakından takip ettiklerine dikkati çeken Ferrer, "Ticaret politikası AB'nin özel yetkisindedir. Bu nedenle, tek taraflı eylemler kabul edilemez" ifadesini kullandı. Euronews'in aktardığına göre Ferrer, özellikle zor zamanlarda AB içindeki bütün kararları koordine etmenin ve uyumlu hale getirmenin çok önemli olduğunu vurguladı.
 
Karadeniz limanlarından uzun süre sevkiyat yapılamamasıyla önemli miktarda Ukrayna tahıl ve gıda ürünü Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlanmıştı. Bu durumdan özellikle bölge ülkelerindeki yerel üreticiler şikayetçi oluyordu.  Polonya ve Macaristan'da çiftçiler uzun süredir Ukrayna’dan ucuz tarım ürünleri ithalatına son verilmesini istiyordu. Özellikle Polonya'da çiftçiler bu konuda sıklıkla protestolar düzenliyordu. İki ülke, cumartesi günü, Ukrayna'dan gelen tahıl ve gıdalara geçici yasak uygulanması kararı aldı. Polonya, söz konusu ürünlerin transit geçişine de izin verilmeyeceğini açıkladı. Yasak kapsamındaki ürünler listesinde tahıl, şeker, süt ve süt ürünleri yer alıyor.​​​​​​​
 
Bu arada Bulgaristan Tarım Bakanı Yavor Geçev, Macaristan ve Polonya’nın ardından Bulgaristan’ın da Ukrayna’dan tahıl ithalatına geçici yasak getirme olasılığını değerlendirmekte olduğunu belirtti.
Geçev, ülkenin çıkarlarının korunması gerektiğini söyledi.
 
GECE BÜLTENİ 
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çin Savunma Bakanı Li Şangfu ile çalışma toplantısında bir araya geldiğini söyledi. Peskov, “Putin Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Savunma Bakanı Li Şangfu ile çalışma toplantısı yaptı” açıklamasında bulundu. Kremlin Sözcüsü, toplantıya ilişkin daha detaylı bilginin daha sonra verileceğini ifade etti. Rusya Savunma Bakanlığı daha önce Çin Savunma Bakanı Li Şangfu'nun, martta göreve atanmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini 16-18 Nisan'da Rusya'ya yapacağını bildirmişti. (Sputnik)
 
- Ukrayna, Rusya ile kapsamlı bir esir değişiminin daha yapıldığını duyurdu. Esir değişimi kapsamında 128’i asker toplam 130 Ukraynalının serbest bırakıldığı belirtildi. Wagner, 100'den fazla Ukraynalı askeri Paskalya nedeniyle serbest bıraktığını duyurdu.
 
- İtalyan La Repubblica gazetesi, Roma'nın Kiev'e M109L tipi 20 kundağı motorlu topçu tankı gönderdiğini bildirdi.
 
- Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti'nin lideri Ramzan Kadirov, Moskova'daki Kur'an-ı Kerim yakma vakasının arkasında Ukraynalı provokatörlerin olduğunu belirtti. Bilişim uzmanlarının Kur'an-ı Kerim yakma görüntülerinin bulunduğu videonun sosyal medyada yayılmadan önce Ukrayna'ya gönderildiğini tespit ettiğini söyleyen Kadirov, 'Batı'daki tüm liberal hak savunucularının yapmayı sevdiği gibi' bunun Ukraynalı provokatörlerin Kur'an-ı Kerim yaktığı ilk vaka olmadığına dikkat çekti. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) uzmanlarının ve yönetiminin yanı sıra Moskova Belediye Başkanlığı'nın zanlıların yakalanması için çalışma yürüttüğünü anlatan Kadirov, provokatörün kimliğinin en kısa sürede belirleneceğini ve hak ettiği cezayı çekeceğini vurguladı.
Kur'an-ı Kerim yakma görüntülerinin kaydedildiği Moskova'daki Beloye Ozero (Beyaz Göl), Kosino-Uhtomskiy semtinde bulunan ve Ortodoks inananlar için manevi değere sahip bir yer olarak bilinen Svyatoe Ozero'ya (Kutsal Göl) çok yakın bir mesafede bulunuyor. Mart ayında, Svyatoe Ozero'nun yakınına cami inşa edilmesini öngören proje nedeniyle protestolar yaşanmıştı. Protestoların ardından Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, caminin başka bir yere inşa edilmesine karar verildiğini ve sorunun çözüldüğünü açıklamıştı. (Sputnik)
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ortodoks dünyası, Hz. İsa’nın yeniden dirilişini temsil ettiğine inanılan Paskalya’yı kutluyor. Takvim farkından ötürü katolik dünyasından bir hafta sonra kutlanan Paskalya için Rusya’da kiliselerde dün gece ayinler düzenlendi. Başkan Vladimir Putin, Kurtarıcı İsa Katedrali'ndeki bir Paskalya ayinine katıldı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin de ayinde Putin ile birlikte hazır bulundu. Putin mum yakarak dua etti ve “Mesih dirildi” dedi. Putin geleneksel olarak Paskalya'yı Kurtarıcı İsa Katedrali'nde kutlamaya özen gösteriyor. Başkanlık yıllarında Putin, sadece iki kez istisna yaptı: 2003 yılında Tacikistan'a yaptığı resmi bir ziyaret nedeniyle Duşanbe'deki St. Nicholas Ortodoks Kilisesi'nin ayinine katıldı. 2021'de Putin, koronavirüs pandemisi nedeniyle evde kaldı. Dün geceki ayini Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill yönetti.  Kudüs'ten özel uçakla gelen Kutsal Ateş, 16 Nisan gecesi Moskova'ya teslim edildi. Daha sonra ateş farklı şehirlerdeki 12 kiliseye dağıtıldı.
 

- Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus brliklerinin aynı anda dört yönde taarruz gerçekleştirdiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, "Düşman gün içinde 19 hava ve 4 füze saldırısı düzenledi. Rus birlikleri Liman, Bakhmut (Artemovsk), Avdeyevsk ve Maryinski istikametlerinde ilerliyor" denildi.
 
- Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Pekin’de Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile iki saat süren  görüşmesinin ardından “Çin hükümeti Rusya’ya Ukrayna’ya saldırılarda kullanması için ne şimdi ne de daha sonra silah verecek” dedi. DPA ajansı, Qin Gang’ın “Biz çatışmada taraf olanlara silah vermiyoruz ve vermeyeceğiz” dediğini aktardı. Reuters ajansı, AB dışişleri ve güvenlik politikasından sorumlu Josep Borrell'in, “ülkenin Rusya’nın Ukrayna topraklarından çekilmesi yönünde siyasi bir çözüm bulmayı denemezse, Avrupa’nın Çin’e güvenmesinin zor olacağını söylediğini” duyurdu. Borrell,  Şi'ye Zelenskiy ile konuşması ve Ukrayna halkına insani yardım sağlama çağrısı yaparak “Uluslararası normların ihlali karşısında tarafsızlık politikası güven vermiyor” dedi.
 
-  Dün önce Polonya, ardından Macaristan, Ukrayna'dan tarım ürünleri ithalatını yasakladı. Tahıl ve yağlı tohumlar ile diğer bazı tarım ürünlerinde uygulanan yasak 30 Haziran 2023 tarihine kadar geçerli olacak. Bundan önce de Polonya benzer bir karar açıklamıştı. Macaristan Tarım Bakanı Istvan Nagy,  Ukraynalı tarım üreticileri, tahıl ve yağlı tohumların yanı sıra, Ukrayna mallarının ithalatında uygulanan gümrüksüz rejim nedeniyle büyük miktarda kümes hayvanı eti, yumurta ve bal ihraç etmeye başladılar. Bu ürünlerin düşük maliyetli, yerli ve Orta Avrupalı ​​çiftçilere zarar vermeye başladı. Budapeşte, AB'yi tarifelerin geçici olarak kaldırılmasını yeniden düşünmeye ve Avrupa tarımı için adil piyasa koşulları sağlamaya çağırdı. Geçen yaz Avrupa Birliği, Ukrayna ürünlerinin ithalatı için 5 Haziran 2023'e kadar gümrük vergisinden muafiyet getirmişti.
 
-  Ukrayna Başbakanı Denis Şmıhal, Washington ziyaretinde Amerikan tarafıyla Marshall Planı'nın benzeri bir yardım kampanyasının ele alındığını söyledi. Şmıgal, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin "yakın gelecekte" bir karşı saldırı başlatacağını belirterek, "Karşı saldırı planlarımızı bilgi sızıntıları dahil hiçbir şey etkileyemez veya değiştiremez. Hedefimiz zafer, hedefimiz 1991 sınırlarıyla Ukrayna topraklarının kurtarılmasıdır. Karşı saldırının yakın gelecekte gerçekleşeceğinden eminiz” dedi. 
 
-  Özel askerlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin kaleme aldığı bir makalede Rusya'nın Ukrayna operasyonunda hedelenen görevleri yerine getirdiğini  savundu. Prigojin, "Özel askeri operasyon görevlerinin tamamlandığını ilan edebiliriz. Rusya, Azak Denizi'ne ve Karadeniz'in büyük bir bölümüne Ukrayna'nın çıkışını kesti, Ukrayna topraklarının büyük bir bölümünü ele geçirdi ve Kırım'a bir kara koridoru oluşturdu. İdeal seçenek, özel askeri operasyonun sona erdiğini duyurmak ve Rusya'nın planladığı sonuçlara ulaştığını bildirmek olacaktır" dedi.
 
- Çeçenistan lideri Kadırov, Ukrayna tarafından serbest bırakılan esir Çeçen savaşçılarla neden görüşmediğini açıkladı. Kadırov, esaretten dönen askerleri cepheye dönmeye çağırarak, "Bir Çeçen askerin düşmana yakalanması için hiçbir sebep olmaması gerekir. Gerekçeler çok farklı olabilir, ama ne olursa olsun, savaşçının başka seçeneği olmadığını kanıtlaması gerekir. Bunu da cepheye dönerek ispatlamalılar. Savaştan kaçmadıklarını, düşmanla karşılaşmaktan korkmadıklarını, silahlarını bırakıp kurşunlardan kaçmak için fırsat kollamadıklarını ispatlasınlar" dedi.
 
- Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kaçmaz, Türkiye’nin turunçgil ihracatının 2023’ün ilk çeyreğinde 351 milyon 855 bin dolara ulaştığını ve en çok ihracat yapılan ülkenin Rusya olduğunu ifade etti. Geçen yılın ilk çeyreğinde 791 bin 936 ton ürün karşılığında 313 milyon 544 bin dolar olan Türkiye’nin turunçgil ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 12,22’lik artışla 351 milyon 855 bin dolara ulaşırken, Rusya’ya gerçekleştirilen ihracat 149 milyon dolara yükseldi. Rusya’yı, 33 milyon dolarla Ukrayna, 25 milyon dolarla Polonya, 15 milyonla Romanya, 12 milyonla Bulgaristan takip etti.
 
- İtalya Enerji Bakanı Gilberto Pichetto-Fratin, ülkesinin Rus gazına bağımlılığını aştığını söyledi. İtalyan bakana göre, daha önce İtalya'nın tüketim sistemindeki Rus gazının payı yüzde 40 iken, şu anda yüzde 10'un biraz üzerinde.
 
15 Nisan Cumartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
-  Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya ve Belarus’tan kişi ve işletmelere karşı yaptırımları uygulamaya koydu, ilgili kararnameler Ukrayna Devlet Başkanlığı’nın sitesinde yayınlandı.
Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) girişimi ile uygulamaya konulan yaptırımlar Rusya ve Belarus’tan 438 kişiyi ve 254 işletmeyi kapsadı. Listelere Rusya ve Belarus’tan 87 kişi dahil edildi. Bunların arasında olimpiyat oyunlarında artistik patinaj dalında gümüş madalya kazanan İlya Averbuh ve CSKA Futbol Kulübü kalecisi İgor Akinfeyev gibi tanınmış isimler de yer alıyor. Listeye Belarus Spor ve Turizm Bakanı Sergey Kovalçuk da dahil edildi. İkinci bir kararnameyle de Rusya'nın savunma sanayii ve güvenliği ile bağlantılı 254 kurum ve işletmeye, ayrıca 351 kişiye yaptırım uygulandı. Zelenskiy ayrıca Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'na yaptırımlar konusunda Avrupa Birliği (AB), ABD ve diğer ülkelerin yetkili makamlarını bilgilendirmesi ve onların da benzer kısıtlayıcı önlemleri uygulamaları için konuyu gündeme getirmesi talimatını verdi. BBC’ye göre yeni yaptırımlar listesinde Rusya ve diğer ülkelerden 351 kişi ve 254 tüzel kişi yer alıyor. İlgili kararnameler Zelenskiy tarafından imzalandı. Yaptırım uygulanan şirketler arasında Rus Yandex, Rambler ve diğer bilişim şirketleri yer alıyor. (Sputnik, BBC)
 
- Zelenskiy ile Macron 1,5 saat süren telefon görüşmesinde cephe hattındaki durumu, Ukrayna'nın NATO'ya katılmadan önce güvenlik garantisi alması konusunu ele aldı.
 
- ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya tedarik için roket sistemlerinin üretimini artırması için Aerojet Rocketdyne (AR) ile 215.6 milyon doalar değerinde bir anlaşma imzaladı. 
 
- Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri Komutanı Yuriy Ignat, "Amerikan uçaksavar füze sistemleri Patriot, Paskalya'dan sonra Ukrayna'ya varacak” dedi.
 
- Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Washington'da düzenlediği basın toplantısınd, Ukrayna birliklerinin karşı saldırısının "yakın gelecekte" başlayacağını söyledi.
 
- G7, İsviçre'ye yaptırım uygulanan Rus varlıklarını bloke etme çalışmalarına katılmama eleştirisini dile getiren bir mektup gönderdi. Bern ise iddiaları asılsız olarak nitelendirdi.
 
- ABD Dışişleri Bakanlığı, Joe Biden yönetiminin Ukrayna'ya Dünya Bankası mekanizmaları aracılığıyla 4,9 milyar dolar daha bütçe yardımı sağlamaya karar verdiğini söyledi.
 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Çin ziyaretinin ardından ABD ve Avrupa Birliği'ni Rusya-Ukrayna ihtilafını çözmek için çaba göstermeye çağırdı. Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmaları "aile kavgası"na benzeten Lula, “ABD savaşı teşvik etmeyi bırakmalı ve barış hakkında konuşmaya başlamalı" dedi.
 
- Ukraynalı yetkililer , Donetsk bölgesindeki Slovyansk kentine düzenlenen roket saldırısında en az 9 kişinin öldüğünü bildirdi.
 
- Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, Polonya'nın kalan Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçaklarını Kiev'e nakletme sözü verdiğini, ancak bunu kendisi yeni savaş uçakları aldıkça kademeli olarak yapacağını söyledi. Haberlere göre Polonya'nın elinde 28 MİG-29 bulunuyor.
 
- Financial Times'a göre Çin, Çinli yetkililer, Washington'un düşürülen Çin balonuyla ilgili bir soruşturmanın sonuçlarını yayınlayabileceğinden korktuğu için ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in Pekin'i ziyaret etmesine izin vermiyor. Gazeteye göre, Washington'daki Çin büyükelçiliği Pekin'in ABD'nin balon olayını "siyasi amaçlarla" kullanmasına "şiddetle karşı çıktığını" söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Finlandiya’nın Moskova Büyükelçiliği’nin içinde beyaz toz bulunan üç zarfın alınmasıyla ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bilgi verdiğini, zarfların güvenlik güçlerine teslim edildiğini belirtti. (Sputnik)
 
-  Rusya Soruşturma Komitesi, gazeteci-sunucu Kseniya Sobçak aleyhine askeri operasyonla ilgili "yalan haber" yaptığı gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı'ndab gelen "ceza davası açılması" talebini" yersiz" bularak reddetti.
 
 
14 Nisan Cuma
 
SON HABER
 
Başkan Putin, askere alımlarda "e-mail ile celp" dönemini başlatan yeni yasayı imzalayarak yürürlüğe soktur. Tasarı iki gün içide hızlı bir oylama ile önce Duma'da, sonra Federasyon Konseyi'nde kabul edilmişti. Rusya kamuoyunda geniş yankı yaratan yeni yasa ile artık elektronik celpler yasal olarak imza karşılığı teslim edilem kağıt celplerle eşit hükümde olacak. Vatandaşlar, Devlet Hizmetleri (Gosusligi) portalı üzerinden e-mesaj ile askere çağrılabilecek. Çağrının alındığı andan itibaren, celp yollananlara ülkeyi terk etme yasağı getirilecek. Çağrının alındığı tarihten itibaren 20 gün sonra geçerli bir sebep olmaksızın şubesine başvurmayanlar hakkında gayrımenkul satışından araç devrine kadar bazı kısıtlayıcı önlemler uygulanacak. 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Bloomberg ajansı Hindistan Devlet Bankası ve Baroda Bankası'nın ülkedeki petrol rafinerilerine yazı göndererek bundan sonra 60 doların üstünde fiyatla satışan Rus petrolü işlemlerini gerçekleştirmeyeceği konusunda bilgi verdiğini yazıyor. OPEC'in üretimi kısma kararı sonrası Rus malı Ural marka petrolün fiyatı tavan fiyat uygulamasında belirlenen 60 dolarlık sınırın üstüne çıkmıştı.
 
- Bloomberg ajansı Avrupa ülkelerinin Ukrayna'nın bu ilk baharda düzenlemesi beklenen karşı taarruzun büyük bir başarı elde edeceği konusunda şüpheleri bulunduğunu yazıyor. Ajansın görüştüğü Avrupalı siyasetçiler Rusya'nın karşı taarruza hazırlandığı, bu nedenle 2023 yılı içinde sahadaki durumda kritik bir değişiklik olmayacağı görüşünde.
 
- Rus cep telefonu operatörü MTS yurtdışına ikamet edip uzaktan çalışan personeline ülkeye dönme çağrısında bulundu. Spectrum'un haberine göre şirket bundan sonra personelin yurtdışından çalışmasına izin vermeyecek.
 
- Bu yıl Erich Maria Remarque Barış Ödülü'ne ünlü Rus yazar Ludmila Ulitskaya ve Ukraynalı ressam Sergey Maydukov layık görüldü. Rusya'nın düzenlediği askeri operasyona karşı çıkan Ulitskaya 2022'de ülkesini terk ederek Berlin'e yerleşmişti.
 
- Avusturya bankası Raiffeisenbank Moskova'da bazı binaların çatılarında bulunan tabelaları indirmeye başladı. Banka yönetiminden yapılan açıklamada tabelaların sökülmesine gerekçe olarak "aktüel zorunluluklar" gösterildi.
 
- Belarus, Rusya vatandaşı Sofya Sapega'ya Rusya'ya iade edeceğini açıkladı. Sapega Belarus mahkemeleri tarafından 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Belarus geçtiğimiz günlerde kızının okulda çizdiği resim nedeniyle velayeti elinden alınan ve 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Aleksey Moskalyov'u da Rusya'ya iade etmişti. Ev hapsinden kaçan Moskalyov Minsk'te yakalanmıştı.
 
- İsveç televizyon kanalı TV4 Rusya vatandaşı bir kadının casusluk şüphesiyle gözaltına alındığını bildiriyor. Adı açıklanmayan kadının Göteborg şehrindeki bir petrol rafinerisinde gözaltına alındığı ve sanayi casusluğu yaptığından şüphelenildiği açıklandı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu sürpriz bir teftiş için Büyük Okyanus Donanması'na savaşa hazır olma emri verdi. Emir kapsamında denizaltılar, hava savunma sistemleri ve stratejik bombardıman uçakları savaşa tam hazır hale getirilecek. RBC gazetesi teftişi Donanma komutanı Nikolay Yevmenov'un yöneteceğini yazıyor.
 
- Rusya Federal Gümrük Servisi FTS 2023 yılının ilk çeyreğinde bütçeye 1,288 trilyon ruble katkıda bulundu (15,8 milyar dolar). İlgili açıklama servisin Telegram kanalından geldi. Servisin bütçeye katkısı geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 35,1 oranında düşüş kaydetti. FTS'nin gelirleri gümrük vergilerinden oluşuyor.
 
- Macaristan Başbakanı Viktor Orban finansal bakımdan Ukrayna'nın yok hükmünde bir ülke olduğunu söyledi. Orban Batının Ukrayna'ya finans desteğini kestiği andan itibaren çatışmanın sona ereceğini ileri sürdü.
 
Öte yandan Politico dergisinin haberine göre, Pentagon'dan sızan bazı belgelerde Macaristan'ın NATO'daki müttefiklerinin Ukrayna'ya gerçekleştirdiği silah tedariki için gizlice hava sahasını kullanma izni verdiği görülüyor. Sızan belgeler Ukraynalı pilotların Hırvatistan'dan alınan helikopterleri Macaristan üzerinden uçarak ülkeye getirdiğine işaret ediyor.
 
İngiliz The Guardian gazetesi de ABD senatosunun Viktor Orban ve yakın çevresini hedef alan bir yaptırım paketi hazırlamak niyetinde olduğunu yazdı. Habere göre kongre üyeleri Orban'ın partisi Fides'in Rusya'yla kurduğu yakın ilişkiden rahatsızlık duyuyor.
 
- Birleşik Arap Emirlikleri'nin ikinci büyük bankası Emirates NBD, Rusya vatandaşı müşterilerin yatırım hesaplarını kapatmaya başladı. Forbes'un haberine göre, karar Avrupa Birliği'nden gelen direktif nedeniyle alındı. Emirlikler'de yaşayan Rusya vatandaşları uygulamadan muaf tutulmayacak.
 
- Danimarkalı mücevher markası Pandora'nın Rusya dağıtımcılığını üstlenen Sberbank, ülkedeki mağazalarının adını Pan Club şeklinde değiştirecek. Kommersant Danimarkalı şirketin Rusya ile bağları koparma kararı aldığını yazıyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) gizli belgelerinin ifşa olması soruşturmasında şüpheli Jack Dougles Teixeira gözaltına alındı. Zanlı ABD’nin Massachusetts eyaletindeki evinden bir zırhlı araca bindirilerek götürüldü. ABD basını Teixeira’nın, Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları'nın istihbarat kanadında görevli olduğunu yazdı.
 
Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) yaptığı açıklamada 21 yaşındaki Teixeira’nın evinde arama yapıldığı da yer aldı. FBI “Ülkemizin ulusal güvenliğini riske atan ve ülkemizin güvenine ihanet edenlerden hesap sormaya kararlıyız” ifadelerini kullandı. Ukrayna savaşına dair zımnî Pentagon evraklarını sızdırdığından şüphelenilen Amerikan ordusu çalışanı Jack Teixeira gözaltına alındı. Teixera’nın internette sohbet etmek için dokümanları paylaştığı ileri sürüldü.
 
New York Times (NYT) tarafından yapılan araştırmada çevrim içi bir grubun lideri olduğu anlaşılan 21 yaşındaki Teixerira'nın, ABD ordusuna ait bilgileri, bu grupta paylaştığı belirtilmişti. İnternete sızdırılan belgelerde,Ukrayna'nın savunmasındaki potansiyel güvenlik açıklarına ve ülkede aktif olduğu iddia edilen Birleşik Krallık özel kuvvetlerinin sayısıyla ilgili bilgilere yer verildiği kaydedilmişti.
 
CNN Jack Teixeira'nin 2019'da göreve başladığını ve siber transportasyon sistemleri bölümünde çalıştığını aktarıyor. İlgili birimin Amerikan ordusunun küresel iletişim şebekelerinin çalışmasından sorumlu olduğu öğrenildi.
 
Teixeira'nın kimliği aralarında Bellingcat üyelerinin de bulunduğu The New York Times bünyesinde oluşturulan bir ekip tarafından ortaya çıkarıldı. Askerin kimliğini İnstagram hesabına koyduğu bir fotoğrafta görünen mutfak tezgahı fotoğrafının sızan belgelerden bazılarında kağıtların üstüne konduğu tezgahla aynı malzemeden olması sayesinde teyit edildiği bildiriliyor.
 
- Avrupa Birliği Finansal İstikrar Komiseri Mairead McGuinness, Rusya'ya karşı kabul edilecek 11'inci yaptırım paketinin üzerinde çalıştıklarını söyledi McGuinness yeni paketin daha önceki 10 paketin açık bıraktığı noktaları kapatmaya odaklanacağını dile getiriyor.
 
- Kommersant İspanyol hazır giyim markası Pull & Bear'in mağazalarının birkaç hafta içinde Dub markası altında Rusya'ya geri döneceğini yazdı. Gazete Dub markasının internet sitesinden yapılan açıklamayı kaynak gösterdi. Haberde ya da resmi internet sitesinde markanın yeni sahibinin kimliği konusunda bir bilgi yer almıyor.
 
- RIA ajansı Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya tedarik ettiği Leopard 2 tanklarının Herson civarında görüldüğünü yazıyor. Ajans Rus ordusunun bu tanklardan birini ele geçirdiğini, ancak cephe gerisine çekmek mümkün olmadığı için bir bataklıkta batırdığını iddia etti.
 
- Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Rus ödeme sistemi Mir'e geçme konusunu değerlendiriyor. İlgili açıklama ülkenin Rusya büyükelçisinden geldi.
 
- Rusya'nın önde gelen zenginlerinden Viktor Vekselberg'e ait ülkenin en büyük buhar türbini fabrikası Moselektrolit adında az bilinen bir şirkete satıldı.
 
13 Nisan Perşembe
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya'nın ilk çeyrekte dış borcu son 16 yılın en düşük değerine geriledi. Merkez Bankası'nın bildirdiğine göre, ilk çeyrekte dış borç yılbaşına göre yüzde 5,9 (22,6 milyar $) düşüt ve 357,9 milyar $ oldu. Interfax, borç miktarının 355,6 milyar dolara indiği 1 Nisan 2007'den bu yana 16 yılın en düşük seviyesine ulaştığını belirtiyor.
 
- Merkez Bankası'nın verilerine göre, Rusya'nın 31 Mart'-7 Nisan haftasında uluslararası rezervleri yüzde 1,2 artarak 600,8 milyar doları buldu. Açıklamada, "7 Nisan itibarıyla uluslararası rezervlerin hacmi yüzde 1,2 arttı" denildi.  Rusya Federasyonu'nun uluslararası (altın ve döviz) rezervleri, 2022 yılında %8,4 oranında azaldı ve bu yılın 1 Ocak tarihi itibarıyla 577,5 milyar dolar oldu. 18 Şubat 2022'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 643,2 milyar dolara ulaştılmıştıi Rezervlerin şu anda 300 milyar dolar kadarı Batı yaptırımları nedeniyle bloke edilmiş durumda.
 
- Norveç, Rusya’nın Oslo Büyükelçiliği’nin 15 çalışanını ‘istenmeyen kişi’ ilan etti. Norveç Dışişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin açıklamasında Rus Büyükelçiliği’nin çalışanları, ‘diplomatik statüleri ile bağdaşmayan’ faaliyetleri sürdüren ’15 istihbarat kurumu görevlisi’ olarak tanımlandı. “Bu istihbarat subayları bir an önce Norveç'i terk etmeli” denilen açıklamada, Oslo'nun ‘istihbarat görevlilerine’ vize vermeyeceği vurgulandı. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Oslo’nun bu adımına ‘uygun bir yanıt’ verileceğini duyurdu.
 
- ABD merkezli haber portalı Daily Beast, Ukrayna ordu saflarında savaşan iki ABD vatandaşının geçtiğimiz günlerde hayatını kaybettiğinin ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından teyit edildiğini belirtti.
Haberde, Ukrayna ordu saflarında savaşan Edward Walter Wilton’in hayatını kaybettiği bilgisinin önce “Rusya yanlısı blogerler” tarafından geldiğine dikkat çekiliyor. Wilton’un, Rus ordusunun kuşatmasındaki Artyomovsk şehrinde öldürüldüğü belirtildi. Wilton’un ailesi, onun öldüğünü doğrularken ayrıntı vermeyi reddetti. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Bahmut (Artyomovsk) kentinde süren çatışmalardaki duruma ilişkin, “Hava güçlerimiz, karada ilerleyen saldırı birliklerimize destek vererek, Ukrayna ordusunun Artyomovsk’a (Bahmut) takviye güç göndermesini ve düşman birimlerinin buradan geri çekilme imkanını bloke ediyor” dedi. Artyomovsk’ta Rus ve Ukrayna güçleri arasındaki çatışmalar aylardır sürüyor. Kentin Ukrayna güçlerinde kalması ya da Rus güçlerinin eline geçmesi, her iki taraf için de sembolik önem taşıyacak.
 
- Çin ve Rusya Dışişleri Bakanları Qin Gang ve Sergey Lavrov, Ukrayna'daki durumu görüştü.
 
- Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ABD ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Ukrayna Rusya'ya karşı savaşı kaybederse, bu Batı için altın çağın  sonunun başlangıcı olabilir" dedi. 
 
- Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Arindam Bagchi, "Hindistan, Ukrayna'nın G20 liderler zirvesine katılımı konusundaki tutumunu değiştirmedi" dedi. Daha önce Hintli temsilciler, Ukrayna'nın Eylül ayında Delhi'de yapılacak G20 zirvesine davet edilen ülkeler arasında olmadığını belirtmişti.
 
- AB Konseyi, Ukrayna'ya 31 Mayıs'a kadar mühimmat sağlamak için 1 milyar euro tahsis edilmesini onayladı.
 
- Rusya'da byük yankı yaratan "elektronik mahkeme celbi" yasası imza için Putin'e gönderildi.
 
- Avrupa Komisyonu, Rusya Merkez Bankası'nın dondurulmuş varlıklarını yıllık yüzde 2,6 getiri ile Avrupa devlet tahvillerine yatırılmasını teklif etti. (Die Welt).
 
- Alman hükümeti, Polonya hükümetinin Doğu Almanya Ulusal Halk Ordusu (NVA) stoklarından 5 MiG-29'u Ukrayna'ya teslim etmek üzere yaptığı yeniden ihracat başvurusunu onayladı. Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Polonyalı ortaklarımıza eski NVA stoklarından 5 MiG-29'un Ukrayna'ya teslim edileceği sözünü verebileceğimizi bildirmekten memnuniyet duyuyorum." dedi. Pistorius, başvuruyu bugün aldıklarını belirterek, "Federal hükümet olarak birlikte bu karara varmamızı memnuniyetle karşılıyorum. Bu da Almanya'ya güvenilebileceğini gösteriyor." ifadesini kullandı. Almanya, 2002'de Doğu Almanya Ulusal Halk Ordusundan (NVA) devraldığı 23 MiG-29 savaş uçağını Polonya'ya satmıştı. (euronews)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı tahıl anlaşmasının yeniden uzatılması için 5 kritik sorunun çözülmesi gerektiğini açıkladı. Bakanlığın basın organlarına ilettiği açıklamaya göre bu sorunlar
 
* Rosselhozbank'ın SWIFT'e dahil edilmesi;
 
* Rusya'ya tarım ekipmanı ve yedek parça satışına izin verilmesi;
 
* Sigorta sınırlamalarının kaldırılması ve limanlara erişim sağlanması;
 
* Tolyatti-Odessa amonyak boru hattının yeniden işlemeye başlaması;
 
* Tarım ürünleri üretimi ve nakliyesiyle bağlantılı Rus firmaların yurt dışı varlıklarının serbest bırakılması.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, NATO ülkelerine çağrıda bulunarak Karadeniz'in demilitarize edilmesini teklif etti. Kuleba Karadeniz'in yalnızca seyahat ve ticaret için kullanılması gerektiği görüşünde olduklarını söyledi. Dışişleri bakanı, Karadeniz'in Baltık Denizi'nde olduğu gibi bir "NATO gölü" haline gelmesi gerektiğini dile getirdi.
 
- Ukraynalı petrol şirketi Naftogaz, Lahey'deki tahkim mahkemesinin Kırım'da el konan aktifler nedeniyle 2016'da açılan davada Rusya'yı 5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum ettiğini duyurdu. Kommersant gazetesi Rus yetkililerin konuyla ilgili henüz yorum yapmadığını yazıyor.
 
- İsviçre bankaları Rusyalı müşterilerini hesap kontrollerinin sıkılaşacağı konusunda uyarmaya başladı. RBC gazetesi tarafsızlığını ilan eden ülkenin ABD ve G7 ülkelerinin baskısı altında olduğunu yazıyor. Habere göre bu ülkeler İsviçre'yi dondurulan Rus varlıklarının sınırlı kalmasıyla eleşrtiriyor.
 
- Mart ayında Rusya'da yıllık enflasyon yüzde 3,51'e geriledi. Rosstat şubat ayında oranı yüzde 10,99 olarak açıklamıştı. Mart ayı aylık enflasyon oranı da yüzde 0,37 olarak açıklandı.
 
- Kazan'da bir okula silahlı saldırı düzenleyerek bazıları çocuk olmak üzere 9 kişiyi öldüren İlnaz Galyaviyev ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Galyaviyev suçunu kabul etmişti.
 
SON DAKİKA
 
- Rus Federal Güvenlik Servisi FSB,  Vladlen Tatarski suikastinden Ukrayna gizli servislerinin yanısıra Rusya dışındaki muhalifleri sorumlu tuttu. FSB suikastin Navalnıy ve ekibinin kurduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın şimdiki liderleri Volkov ve Jdanov'un çağrıları üzerine gerçekleştiğini ileri sürdü. Saldırının organizatörü olarak ise Ukrayna vatandaşı Yuri Denisov gösterildi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD bu yıl içinde Rusya ile Ukrayna'nın müzakere masasına oturmasını düşük olasılık görüyor. The Washington Post gazetesi internete sızan Amerikan istihbaratı değerlendirmelerinin bu duruma işaret ettiğini yazdı. ABD'li istihbaraçtılar Zelenskiy'nin müzakere masasına oturmak istemesi halinde Ukrayna'da iktidar değişikliği olasılığının yükseleceği görüşünde.
 
- Çin ile Rusya arasındaki ticaretin hacmi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 40'a yakın artış kaydetti. Kommersant ticaret hacminin 54 milyar dolara ulaştığını yazıyor. Çin'in ABD ile olan ticaretinde ise yüzde 13,1 gerileme söz konusu. İki ülke arasındaki ticaretin hacmi ilk çeyrekte 162 milyar dolar.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov Vladimir Putin'in Çin ziyaretinin tarihi konusunda henüz bir karara varılmadığını söyledi. Putin Çin'i en son özel askeri operasyondan hemen önce ziyaret etmişti.
 
- Bloomberg ajansı açık denizlerde taşınan ham petrol miktarının 2020 seviyesine yaklaştığını aktarıyor. Habere göre geçtiğimiz hafta seyir halinde olan ya da gideceği limana ulaşan petrol miktarı 1,27 milyar varil oldu. 2020'de bu değer 1,3 milyar varille son birkaç yılın en yüksek seviyesini görmüştü.
 
- Sberbank rubledeki değer kaybı nedeniyle bankada döviz hesabı bulunan Rusya vatandaşlarının kitlesel olarak ellerinde kalan miktarları rubleye çevirdiğini açıkladı. Banka yetkilileri bu türde günlük işlem hacmini 27 milyon dolara ulaştığını belirtiyor.
 
- Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoli Antonov, 24-25 Nisanda New York'ta düzenlenencek Birleşmiş Milletler oturumlarına katılacak olan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a ABD makamlarının henüz gerekli izinleri vermediğini açıkladı. Antonov şu ana kadar Lavrov'un uçağına izin çıkmadığı ve heyet üyelerine vize verilmediğini söyledi.
 
- Boris Nemtsov, Yegor Gaydar ve İrina Hakamada'nın 2001 yılında Devlet Duması'na sunduğu idam cezasının ceza yasasından kaldırılması yönündeki yasa teklifinin teklifin 22 yıl sonra sahiplerine iade edilmesi kararlaştırıldı. Rusya'da idam cezası için moratoryum söz konusu. Yani ceza kaldırılmış değil. Gaydar 2009'da hayatını kaybetmiş, Nemtsov 2015'te Moskova'da suikaste kurban gitmişti. Halen Rusya'da bulunan Hakamada ise aktif siyasetin dışında.
 
12 Nisan Çarşamba
 
GECE BÜLTENİ
 
- ABD Hazine Bakanlığı dünya genelinde farklı bölgelerden 20’ye yakın ülkeden 120’den fazla şirket ve şahıs için daha yaptırım kararı aldı. Hazine Bakanlığı açıklamasında hedef alınan şahıs ve kurumların "ABD'nin ihracat denetimlerini ihlal ettiği ve Rusya'nın savaşına yardımcı oldukları" gerekçesiyle yaptırım listesine alındığı duyuruldu. İsminin açıklanmasını istemeyen bir ABD yetkilisi yaptırımlara hedef olan Türkiye merkezli şirket ve kişilerle ilgili olarak Reuters’e yaptığı açıklamada, Türkiye'nin denizcilik ve ticaret sektörlerinde Rusya'ya ait veya Rusya ile bağlantılı olan varlıkları ve kişileri de hedef aldığını belirterek, "Bu, ihracat denetimlerinin uygulanmasının gelişen son aşamasında bir uyarı atışı anlamına geliyor." ifadesini kullandı. Hazine Bakanlığı’nın açıklamasında Türkiye’den Azu isimli şirketin, yaptırımları ihlal ederek diğer ülkelerde üretilen bilgisayar çipleri Rusya'ya sattığı bildirildi. Reuters'in Rus gümrük kayıtlarına dayandırarak aralık ayında yayımladığı bir haberde, Azu'nun ABD dahil, başka ülkelerde üretilen en az 20 milyon dolar değerinde parçaları Rusya'ya ihraç ettiği iddia edilmişti. Yine yaptırım listesine alınan Dexias şirketinin ise bir endüstriyel ürün ve ticaret şirketi olarak, yaptırımlara tabi tutulan bir Rus şirketi için aracılık yaptığı açıklandı. Dexias'ın bir diğer birimi ve genel direktörü de yine yaptırım listesine alınanlar arasında yer alıyor. Hazine Bakanlığı’nın resmi internet sitesine göre bu iki şirket dışında, Artvin Denizcilik ve Ticaret şirketi, Salda Deniz İşletmeciliği ve Ticaret şirketi ve Smart Ticaret ve Sanayi şirketi yaptırıma hedef olan Türk kuruluşları arasında. (euronews)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, bir Su-27 savaş uçağının Baltık Denizi üzerinde Alman donanmasına ait R-3C Orion devriye uçağını Rusya sınırına yaklaşırken engellediğini duyurdu. Alman uçağının Rusya sınırını ihlal etmeden bölgeden ayrıldığı belirtildi. 
 
- Rusya'da enflasyon geriliyor. Rosstat'ın bildirdiğine göre yıllık enflasyon, Şubat ayındaki yüzde 10,99'dan sonra Mart 2023'te uü3,51 oldu . 4 Nisan'dan 10 Nisan'a kadar olan haftalık enflasyon, bir hafta önceki %0,13'ten %0,11'e yavaşladı. Aylık bazda, fiyat artışı %0,37'ye yavaşladı.
- ABD Hazine Bakanlığı, Rusya ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle gerçek ve tüzel kişilere yeni yaptırımlar uyguladı. ABD’nin uygulamaya koyduğu Rusya karşıtı yeni yaptırım listesi ABD Hazine Bakanlığı’nın sitedinde yayınlandı. Washington’un yaptırım listesine bu kez Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, eski Ulaştırma Bakanı Yevgeniy Ditrih, USM Holding’in ortaklarından Vladimir Skoç dahil edildi. Kısıtlamalar bazı kurumları da etkileyecek. Bunların arasında Rusya Askeri Yurtsever Hareketi Yunarmiya, Start ve Toçmaş üretim birlikleri, çok sayıda varlığa sahip Metalloinvest holding, GSM operatörü Megafon, USM Holding’in sayısal departmanı, Rosatom Overseas, Kovrov Mekanik Fabrikası, Atomstroy Montaj Teknolojileri Araştırma ve Tasarım Enstitüsü gibi kuruluşlar yer alıyor. ABD ayrıca Moskova ile bağlantılı oldukları iddiasıyla onlarca kurum ve kişiye yaptırım uyguladı. Bunların arasında Güney Kıbrıs, İngiltere, Özbekistan, Macaristan, Lihtenştayn, Avusturya, İsrail ve Almanya vatandaşları bulunuyor. Yaptırım listesine 19 ticari gemi, Budapeşte merkezli kalkınma bankası Uluslararası Yatırım Bankası (IIB) ve alt kuruluşu MIB Capital, ayrıca Türkiye, Ermenistan, Çin, Malta, Singapur, İspanya, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Özbekistan'dan şirketler de dahil edildi. (Sputnik)
 
-   Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, basın açıklaması sırasında Moskova’nın Erivan’a bir yazı göndererek, Ermeni tarafının NATO ülkelerinin düzenlediği tatbikatlara katılımı ile ilgili açıklama istediğini belirtti. Sputnik'in haberine göre Zaharova, “Ermeni ortaklarımızdan NATO tatbikatlarına katılımları ile ilgili resmi açıklama talep ettik. Yanıt aldıktan sonra tutumumuz hakkında karar vereceğiz” diye konuştu. Ermeni tarafının Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) kanalıyla kendi topraklarında tatbikat yapılmasını reddetmesinin Moskova'yı üzdüğüne dikkat çeken Zaharova, söz konusu kararın bölgesel güvenliğinin artırılmasına katkıda bulunmadığını vurguladı. 6 Nisan’da ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Sabrina Singh, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin 22 Nisan'da başlayacak olan NATO askeri tatbikatına katılacağını duyurmuştu. Söz konusu tatbikatın bir kısmı 10 Avrupa ülkesinin topraklarında gerçekleştirilecek. Ermenistan, Gürcistan, Moldova ve Kosova dışındaki ülkelerin tamamı NATO üyesi.
 
- Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, mart ayı itibariyle ülkedeki yıllık enflasyonun yüzde 4’ün altına indiğine dikkat çekti. Nabiullina, “Halihazırda faiz oranı yüzde 7.5 seviyesinde. Altı aydır bu seviyede tutuyoruz. Evet, mart ayında yıllık enflasyon yüzde 4’ün altına inmiş olabilir ve Nisan’da daha da altına düşebilir. Ama bu düşük yıllık rakamlar büyük ölçüde geçen yılın yaz ve sonbaharındaki çok küçük aylık fiyat artış hızlarını yansıtıyor” şeklinde konuştu.
 
- Bulgaristan'ın Rusya vatandaşlarına çok girişli turistik vize vermeyi durdurduğuna ilişkin haberler Rus medyasına yansımaya başladı. Bu ülkede evleri olanların bile kısa süreli vize verilmesinden yakındığı bilirildi. (Tourdom.ru)
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'ya yönelik yaptırımlara uymadıkları gerekçesiyle 20'den fazla ülkede 120'den fazla şahıs ve şirkete yaptırım kararı aldı. Listede, Türkiye merkezli 5 şirket bulunuyor.  Washington yönetiminden Reuters'a konuşan bir yetkili, yaptırımlar ile Rusya'yla bağlantılı olan Türkiye merkezli kuruluşlar ve denizcilik ile ticaret sektörlerindeki kişilerin hedef alındığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Washington, Rusya'yı ve Ukrayna'daki savaşı destekleyenlere karşı aksiyon almaya devam edecek" dedi.
 
Gazeteduvar'ın aktardığına göre, yaptırım listesine, Türkiye'den şu şirketler eklendi:
 
ARTVIN MARITIME AND TRADE LIMITED COMPANY, AZU INTERNATIONAL BILGI TEKNOLOJILERI VE DIS TICARET LIMITED SIRKETI, DEXIAS INTERNATIONAL PRODUCTS AND TRADE LIMITED COMPANY, SALDA MANAGEMENT MARITIME AND TRADE LIMITED COMPANY, SMART TRADING TRANSPORTATION INDUSTRY AND TRADE LIMITED COMPANY. 
 
- ABD, Rusya ile bağlantılı 30 kişi ve yaklaşık 90 kuruluşa yeni yaptırımlar uyguluyor. ABD Hazinesi'nin listesinde USM holding, Metalloinvest, MegaFon ve Rosatom'un yan kuruluşları da var.
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Rusya'yı ilgilendiren kısmının uygulanmadığını belirterek, "Hiçbir anlaşma tek ayak üzerinde duramaz. Bu bakımdan mevcut durumda (anlaşmanın uzatılması) ihtimal düşük" dedi. Peskov, "Anlaşma tam süresiyle değil, 60 gün süreyle uzatıldı çünkü bu anlaşmanın yarısı uygulanmadı ve bugün de uygulanmıyor. BM temsilcilerinin, bu konuda girişimlerde bulunduğunu biliyoruz ancak anlaşmanın ikinci kısmı hala uygulanmıyor. Hiçbir anlaşma tek ayak üzerinde duramaz, iki ayak üzerinde durmalıdır. Bu bakımdan mevcut durumda (anlaşmanın uzatılması) ihtimal düşük" diye konuştu.
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, son haftalarda internette yayınlanan bir dizi Amerikan istihbarat belgesinin sahte ve Moskova'yı yanıltmaya yönelik kasıtlı bir girişim olabileceğini söyledi. Henüz gerçekliği doğrulanamayan belgeler, Ukrayna'daki savaşa ve iki ordunun verdiği iddia edilen kayıplara ilişkin gizli ABD değerlendirmelerinin yanı sıra diğer ülkeleri kapsayan belgeleri de içeriyor. Ryabkov, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada sızıntının şimdilik pek çok soruyu beraberinde getirdiğini söyledi. "Amerika Birleşik Devletleri çatışmanın bir tarafı olduğu ve özünde bize karşı hibrid bir savaş yürüttüğü için, bu tür şeylerin düşmanı yanıltmak için yapılıyor olması mümkündür" diyen bakan yardımcısı, "Birilerinin bu belgelere bakması muhtemelen ilginç olacaktır, eğer bunlar belge ise, ya da belki de sahte olabilirler, belki de bu kasıtlı bir bilgi dökümüdür" dedi.
 
- Tuva Senatörü Lyudmila Narusova, Federasyon Konseyi'nde yeni askerlik yasasına ilşkin yasaya karşı oy kullanan tek üye oldu. Narusova, Putin'in 90'lı yıllarda yardımcılığını yaptığı belediye başkanı Anatoli Sobçak'ın dul eşi, ünlü TV sunucusu Kseniya Sobçak'ın annesi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- CIA Direktörü William Burns, Rusya'nın müzakere masasına oturmaya hazır olmadığını söyledi. Burns Putin'in müzakere yerine askeri seçeneğe ağırlık verdiğini, bu nedenle Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.
 
- Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina rubledeki değer kaybını ihracatta ve petrol fiyatlarındaki düşüşle ilişkilendirdi. Duma'ya bir brifing veren Nabiullina petrol fiyatlarında son haftalarda görülen artışın döviz kuruna yansıması için bir süre beklemek gerektiğini söyledi.
 
- İngiltere Alişer Usmanov'a ait USM Holding'in yanı sıra Yevtuşenko ve Kerimov ailelerini yaptırım kapsamına aldı.
 
- Rusya hükümeti NOVATEK'in Sahalin 2 projesinde Shell'e ait hisseleri 94,8 milyar rubleye satın almasına izin verdi.
 
- Politico dergisi İran'ın roket yakıtı üretmek amacıyla ihtiyaç duyduğu malzemeleri Rusya ve Çin'den tedarik etmek için gizli müzakereler yürüttüğünü yazdı. Dergi söz konusu malzemelerin Birleşmiş Milletler'in yaptırım listesinde yer aldığını aktarıyor.
 
- Belarus'ta tutuklu bulunan Rusya vatandaşı Sofya Sapega Rusya'ya iade edilmeyi kabul etti. Sapega 2021 mayısında erkek arkadaşı Roman Protaseviç'le birlikte uçtuğu uçağın Belarus jetleri tarafından Minsk'e indirilmesinden sonra tutuklanmıştı. Belaurs lideri Lukaşenko Sapega'ya yönelik af çıkarmayı reddetmişti.
 
- Kommersant gazetesi Rus yayıncıların yabancı telif hakkı sahiplerine ödeme yapmakta güçlük çektiğini yazıyor. Habere göre tüzel kişiliklerin döviz transferi yapmasına yönelik sınırlamalar yayıncıların da telifleri hak sahiplerine ulaştırabilmelerine mani oluyor. Bazı yayıncıların portföyünde yer alan kitapların yüzde 70'inin yabancı telifli olduğu belirtiliyor.
 
SON DAKİKA
 
Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vuçeviç bir açıklama yaparak Ukrayna'ya silah tedarik ettikleri yönündeki iddiaları reddetti. Sputnik Sırbistan servisine konuşan Vuçeviç Ukrayna'ya silah tedarik etmediklerini, ancak iradeleri dışında bazı silahların Kiev'e ulaşmış olabileceğini söyledi.
 
Pentagon'dan sızan belgeleri inceleyen Reuters muhabirleri Sırbistan'ın Ukrayna'ya silah göndermeyi kabul ettiği ya da gönderdiği sonucuna varmıştı. Ajans gönderilen silahların miktarı ya da niteliğinin bilinmediğini yazmıştı. Habere konu olan 38 Avrupa ülkesini içeren bir liste Ukrayna'ya silah gönderen ya da göndermeyi kabul eden devletleri sıralıyor. Listede bulunmayan yalnızca iki ülke var: Malta ve Avusturya.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal birkaç hafta içinde başlaması beklenen karşı taarruzun yaza ertelenebileceğini açıkladı. Amerikan The Hill gazetesine söyleşi veren Şmigal, "Taarruza geçebilmek için buna yüzde yüz, hatta daha fazla hazır olmak gerek" şeklinde konuştu.
 
- Rus RBC gazetesi ülkede 35 yaş altı çalışan sayısının Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra kaydedilen en düşük seviyeye gerilediğini yazıyor. Resmi verilere dayandırılan bir araştırmayı haberleştiren gazete ülkenin 2022 yılında şu ya da bu şekilde 1,3 milyon genç çalışanını yitirdiğini aktardı.
 
- Rus matbaacılar kağıt tedarikinde yönünü Çin ve Türkiye'ye çevirdi. İzvestiya gazetesi değişikliğin ardında ülkede kuşe kağıt açığının belirmesi sonrası fiyatların yükselişe geçmesinin yattığını yazıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ise fiyat artış trendinin geçici olduğu iddiasında.
 
- Donald Trump Çin, Rusya ve Kuzey Kore liderlerine övgüler yağdırdı. Fox News'a bir söyleşi veren eski başkan Şi, Putin ve Kim Jong-un'un hayatında gördüğü en akıllı kişiler olduğunu söyledi. Trump Şi Cinping için "Birinci sınıf bir insan ve bu oyunda en iyisi" ifadelerini kullandı.
 
- Rusya Başsavcılığı tarafından "istenmeyen örgüt" ilan edilen AB-Rusya Sivil Toplum Forumu faaliyetine son vereceğini açıkladı. Forum temsilcileri "Mevcut şartlarda başka bir çıkış yolu göremiyoruz," şeklinde konuştu.
 
- Kamçatka'da infilak eden Şiveluç yanardağı kül püskürtmeye devam ediyor. Kommersant yakın çevreye yağan külün yüksekliğinin 20 cm'ye ulaştığını yazdı.
 
11 Nisan Salı
 
GECE BÜLTENİ
 
-  ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, "ABD'nin bu yılki stratejisinin unsurlarından biri de Rusya'nın yaptırımları aşma girişimlerini durdurmak olacak" dedi. Yellen, Washington'un müttefikleri ve ortaklarını Ukrayna'yı desteklemeye devam etmeye ve yaptırımlar ve diğer önlemler yoluyla Rusya'ya "baskı yapmaya" çağıracağını söyledi. Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın yönetim organlarının bahar oturumu kapsamında Washington'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Yellen. "Rusya'nın yaptırımlarımızı aşma girişimlerini engellemek için daha fazla önlem alacağız" dedi. Yellen, bu çabaların bir parçası olarak, Washington'ın müttefikleri arasındaki bilgi paylaşımı ve koordinasyon seviyesini artırmayı, Rusya'nın yaptırımları atlatmasına yardım eden kişi ve kuruluşlar üzerinde baskı kurmayı ve Rusya'nın silahlı saldırılarını finanse etmek için kullandığı kanalları kesmeyi planladığını kaydetti. 
 
- Rusya'nın gündeminde yeni askerlik yasası tartışmaları var. Askerlik çağrıları artık sadece mektupla yazılı olarak değil, elektronik ortamda da yapılacak. Salı günü, Duma bu değişiklikleri hızlı şekilde kabul etti. Bu durumda, celp kişisel e-devlet hesabına gönderildiği andan itibaren tebliğ edilmiş sayılacak. Milletvekilleri, getirilen değişikliklerin sadece fiilen askerlik çağında olanlar için değil, yaş sınırı içinde olup askerlik hizmetinden sorumlu olan herkes için geçerli olduğunu açıkladılar.
 
- BM İnsan Hakları Komiserliği, Rusya'nın özel operasyonunun başlamasından bu yana Ukrayna'da yaklaşık 8 bin 500 sivilin öldüğünü, 14 binden fazla sivilin yaralandığını duyurdu.
 
- Kanada, Tataristan Cumhuriyeti lideri Rustam Minnihanov ve Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov da dahil olmak üzere, Rusya'dan 14 kişi ve 34 tüzel kişiye yaptırım uygulama kararı aldı. Ayrıca Kanada, Ukrayna'ya 21 bin tüfek ve 2.4 milyon mermi içeren yeni savunma yardımı paketi açıkladı.
 
- Wagner ordusunun kurucusu Yevgeni Prigojin, Rus kuvvetlerinin Bahmut topraklarının yüzde 80'inden fazlasını kontrol ettiğini söyledi. Ukrayna ordusunun Doğu Grubu sözcüsü Serhiy Çerevaty ise bunun doğru olmadığını iddia etti. Prigojin, "Bahmut'ta, tüm idari merkezler, fabrikalar, belediye binası da dahil olmak üzere çoğu, yüzde 80'den fazlası bizim kontrolümüz altında" demişti.
 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov bir kez daha tekrarladı: "Rusya'da ikinci bir seferberlik dalgası yok."
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, "Rus ordusunun hücum birliklerinin düşmanı kenar mahallelere doğru püskürterek Artyomovsk'un merkez kısmındaki mahalleleri ele geçirmek için çatışmaya devam ettiğini" duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kiev’in Donetsk yönünde 450’nin üzerinde askeri personel ve paralı asker kaybettiği, Rus öncü birliklerinin düşmanı kenar mahallelere doğru püskürterek Artyomovsk'un merkez kısmındaki mahalleleri ele geçirmek için çatışmaya devam ettiği belirtildi. Donetsk yönündeki çatışmalarda başlıca çabaların Artyomovs bölgesine yoğunlaştığına dikkat çekilen açıklamada, “Hücum birliklerinin eylemleri kanatlarda hava indirme kuvvetleri tarafından destekleniyor. Güney Askeri Grubu füze ve topçu birlikleri ve taktik hava kuvvetleri taarruz eylemlerine hava ve ateş desteği veriyor” ifadelerine yer verildi. (Sputnik)
 
- Ukraynalı mliyarder iş insanı Rinat Ahmetov, Rusya’nın  "Donetsk ve Lugansk bölgelerinde el konulan ticari varlıkları için tazminat ödenmesini” istedi.
 
- Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, şubat ayı sonu itibarıyla ülkedeki yaklaşık 207 milyon euro değerindeki Rus varlıklarının dondurulduğunu duyurdu.
 
- Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, "Danimarka, diğer ülkelerle birlikte F-16 savaş uçaklarını Ukrayna'ya devretmeye hazır, ancak bunu tek taraflı olarak yapmayacak” dedi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Merkez Bankası vatandaşların ülke dışındaki döviz hesaplarında bulunan paranın Rusya'da tuttukları para miktarını ilk kez geride bıraktığını açıkladı. 2022 sonu itibarıyla Rus bankalarında tutulan döviz miktarı 55 milyar doların altına inerken, ülke dışındaki banka hesaplarında bulunan döviz miktarı 65 milyar dolara yükseldi.
 
- Rusya'da Wagner'in ayda 240 bin ruble, yani yaklaşık 3 bin dolar maaşla 21-60 yaş arası asker aradığını bildiren el ilanları dağıtılıyor. Yevgeni Prigojin'in basın bürosu Telegram hesabından bir açıklama yaparak ilanların gerçekliğini doğruladı.
 
- Rusya Federal Gümrük Servisi'nin (FTS) bilişim altyapısında iki gündür devam eden bir sorun yaşandığı bildiriliyor. Sorun nedeniyle ülke genelinde gümrük işlemelerinde aksama yaşandığı öğrenildi. FTS yetkilileri sistemlerin hacker saldırısına maruz kaldığını açıkladı. Saldırı nedeniyle Avrasya Ekonomi Birliği dışındaki ip adreslerinden FTS sitesine ve servislerine erişilemediği belirtiliyor.
 
- Devlet Duması Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov, e-devlet servisi Gosuslugi üzerinden gönderilen celplerin mesaj kutusuna düştüğü andan itibaren "alınmış" kabul edileceğini açıkladı. Kartapolov uygulamanın yalnızca zorunlu askerlik kapsamında silah altına alınacak bireyleri değil, bütün askerlik yükümlülerini kapsayacağını söyledi.
 
- Rusya'nın Ukrayna sınırındaki Belgorod vilayetinde havaalanına bomba yüklü bir dron isabet etti. RBC gazetesi dronun patlamadığını, ancak şu anda sivil uçuşlara kapalı bulunan havaalanının çitine ve sinyalizasyon kablosuna zarar verdiğini yazıyor.
 
- Bu yaz Rusya'dan Türkiye'ye düzenlenecek turların geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 30 artması bekleniyor. İlgili açıklama Rusya Tur Operatörleri Birliği ATOR'dan geldi.
 
- Rusya Başsavcılığı "Rusya - Avrupa Birliği Sivil Toplum Forumu"nu istenmeyen örgüt ilan etti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Birleşmiş Milletler misyonunda görev yapan Dmitri Polyanski tahıl anlaşmasının devam etme olasılığını yüzde 50 olarak gördüğünü söyledi. Polyanski Rusya'nın anlaşmanın tarım ürünleri ve gübre ihracatını düzenleyen maddelerinin tam anlamıyla yerine getirilmemesinden dolayı memnuniyetsizlik duyduğunu belirtiyor.
 
- Washington Post gazetesi, Pentagon'dan sızan gizli değerlendirmelerin ABD istihbaratının Ukrayna'nın karşı taaruzunun başarılı olacağı konusunda şüpheler taşıdığını gösterdiğini yazdı. Buna göre Amerikan istihbaratı Ukrayna'nın toprak kazanımlarının sınırlı kalabileceği, kayıpların ise yüksek seyredeceği kanısında. Gazeteye konuşan Kiev yönetimine yakın bir kaynak da değerlendirmeyi "kısmen doğru" sözleriyle niteledi.
 
- Pentagon veri sızıntısı skandalı büyümeye devam ediyor. Sızan belgelerden bazıları ABD'nin müttefiki Mısır'ın gizlice 40 bin roket, ilaveten top mermileri ve barut üreterek Rusya'ya tedarik etme yönünde planlar yaptığına işaret ediyor. Sızan istihbarata göre Sisi "Batıyla sorun yaşamamak için" sevkiyatların gizli yapılması emrini verdi.
 
- Rusya'nın en büyük doğal gaz üreticilerinden NOVATEK Maliye Bakanlığı'nın ek vergi düzenlemesi nedeniyle bazı projelerin kârlılığını yitirme riski doğduğunu açıkladı. Kommersant gazetesi söz konusu projeler arasında Yamal SPG, Arktik SPG-2 ve Obskiy SPG'yi sayıyor. Habere göre şirket hükümetten Yamal SPG projesi için öngörülen ek vergileri azaltmasını istiyor. Rusya Maliye Bakanlığı düşen ihracat gelirleri nedeniyle federal bütçede meydana gelen açığı vergileri arttırmak suretiyle kapatmak istiyor.
 
- Japon ilaç şirketi Takeda 117 milyon dolar yatırımla kurduğu Yaroslavl fabrikasını elden çıkarma konusunu değerlendiriyor. Takeda'nın Yaroslavl'da ürettiği miyeloma ilaçlarının en büyük alıcısı devlet. Kommersant şirketin satış konusunda nihai kararını vermediğini yazdı.
 
- Kamçatka yarım adasında patlayan yanardağdan sonra son 60 yılın en büyük kül yağışı yaşanıyor. Yetkililer bölgeye son 4 saatte yağan külün yüksekliğinin 8,5 santimetreye yükseldiğini açıkladı.
 
- Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), henüz Rusya’da yasaklı 1300’den fazla materyali kaldırmayan Twitter’a uygulanan engellemeyi kaldırmak için hiçbir neden görmediğini duyurdu. (Sputnik)
 
10 Nisan Pazartesi
 
GECE BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moldova'nın NATO ile yakınlaşmasının Kişinev'in egemenlik kaybına yol açabileceğini ifade etti. Moldova'daki Batı yanlısı yetkililerin anayasada yer alan tarafsızlık ilkesinin aksine ve ulusal çıkarlarına zarar verecek şekilde Avrupa-Atlantik kurumları ile etkileşimi sistematik bir şekilde artırdığı kaydedilen açıklamada, aynı zamanda Moldova vatandaşlarının fikirlerinin çok az kişiyi ilgilendirdiği vurgulandı. Sputnik'in haberine göre Zaharova, “Moldova'da hala NATO ile yakınlaşmanın egemenlik kaybına yol açacağının bilincine varabilecek siyasi güçlerin kalmış olmasını umuyoruz” vurgusunu yaptı.
 
- Rusya Deniz Kuvvetleri'nin ülkenin kuzeybatısının savunulmasından sorumlu Kuzey Filosu, hava ve hava savunma kuvvetlerinin yönetimi ile ilgili komuta-karargah tatbikatının başladığını duyurdu. Açıklamaya göre tatbikata 1800 askeri personel, yaklaşık 85 muharebe aracı ile özel araç, 40 hava aracı ve ayrıca 15’e yakın gemi ile lojistik destek gemisi katılıyor.
 
- Rusya'da Duma gündemine yarın gelmesi beklenen yeni yasa tasarısı, askerlik celbine uymayanların ülkeyi terk etmesini, araç kullanmasını, emlak işlemleri yapmasını, bireysel girişimci faaliyetlerde bulunmasnı ve kredi almasını yasaklamayı öneriyor. Duma Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov, ayrıca 11 Nisan'da Duma'nın askerlik şubelerinin elektronik ortamda yollayacağı celp emirlerini yasallaştıran değişiklikleri de görüşeceğini söyledi. Değişikliklerin, elektronik ve kağıt celp emrilerinin aynı yasal güce sahip olmasını sağladığı bildiriliyor. Kağıt celp almaktan kaçınanlar e-devlet üzerinden elektronik celp alacak ve çağrıya uymak zorunda olacak.
 
- Pentagon, Ukrayna hakkındaki son "belge sızıntısı"nın ABD ulusal güvenliğine yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğunu bildirdi. Savunma Bakan Yardımcısı Chris Meagher'a göre, yayınlanan bilgiler "çok gizliydi", Savunma Bakanlığı ve diğer ABD makamları tarafından kullanıldı.
 
-  Rusya Merkez Bankası raporuna göre, Mart ayında Rusya döviz piyasasında yuanın payı yüzde 39'a yükseldi.
 
- ABD’nin Rusya menşeili alüminyumun bulunduğu ürünlere getirdiği yüzde 200 oranında gümrük vergisi bugün yürürlüğe girdi. Vergi, ürünlerin yapıldığı ülke ne olursa olsun içinde Rus alüminyumu varsa uygulanacak. Bir ay önce benzer uygulama, doğrudan Rusya’da üretilen alüminyuma ve bu metalden ürünlere yönelik de başlatılmıştı. Daha önce Bloomberg, böyle sıkı uygulamanın ABD’nin Rusya’dan alüminyum ithalatının durması anlamına geldiğini ifade etmişti. Ukrayna’da çatışmanın başladığı günden bu yana Rus alüminyuma ve başlıca üreticisi Rusal şirketine karşı hiçbir yaptırım getirilmemişti. Rusal, Çin dışında dünyanın en büyük ikinci alüminyum üreticisi ve dünya piyasasında yüzde 6’lık paya sahip. (Sputnik)
 
SON HABER
 
Dışişleri Bakan Çavuşoğlu "Putin Türkiye'ye gelecek mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:
 
"Ukrayna'da savaşın alevlenmesini istemeyiz. Her iki taraf da daha büyük bir savaşa hazırlanıyor. Putin'in planlanmış bir Türkiye ziyareti yok, Cumhurbaşkanımızın planlanmış bir Moskova ziyareti yok ancak Cumhurbaşkanımız Zelenski ile de Putin ile de sık sık telefon görüşmeleri gerçekleştiriliyor."
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mayısta yapılması beklenen 'dörtlü zirve'ye ilişkin konuştu: "Yol haritası önceden planlanmıştı. İlk başta Savunma Bakanlıkları ve istihbarat bir araya geldi. Daha sonra Dışişleri Bakanları toplantısı hazırlığını yapmak üzere Dışişleri Bakanlığı yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildi. Önümüzdeki süreçte 4'lü düzeyde Dışişleri Bakanları düzeyinde bir toplantı planlanıyor. Lavrov'un Türkiye ziyaretinde de bunu görüştük. Sayın Cumhurbaşkanımızın kabulünde de yine ele aldık. Mayıs ayı başı gibi bir dönemde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Ruslardan aldığımız ön bilgiye göre Moskova'da gerçekleşecek."
 
- Rusya Devlet Duması Anayasa Komitesi, vatana ihanet için ömür boyu hapis cezası öngören bir değişikliği onayladı.
 
Putin, hasım ülkelerin vatandaşlarına ait varlıkların satışından elde edilen gelirin turizm altyapısının geliştirilmesinde kullanılması talimatı verdi. Talimatı 1 Temmuz'a kadar yerine getirilmesini isteyen Putin, ifa sürecinin sorumluluğunu Başbakan Mihail Mişustin'e verdi. Putin, hükümete ve Kırım Cumhuriyeti makamlarına Kırım nüfusunun gelirleri ile Rusya'daki ortalama gelir arasındaki farkın kademeli olarak azaltılmasına yönelik önlemler alma talimatı verdi. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanı Şoygu’yu kabul eden Belarsu lideri Lukaşenko, Minsk'in, dışarıdan gelecel saldırı durumunda kendilerini koruması için Rusya’nın vereceği garantilere ihtiyacı olduğunu söyledi.
 
- Kremin Sözcüsü Peskov, hafta sonu kutlanacak Ortodoks Paskalyasında ateşkes olasılığı konusunda bir soruya, “Hiç kimseden böyle bir teklif gelmedi. Daha önce benzer girişimler Kiev yönetiminin isteksizliği yüzünden gerçekleşmedi” dedi.
 
- Peskov, Fransa’nın Rusya ile Ukrayna arasında arabulucu olduğunu iddia edemeyeceğini belirterek, “Çünkü onlar dolaylı olarak Kiev tarafındaki çatışmaya müdahil oluyorlar” dedi.
 
-  Aeroflot, tarihinde ilk kez uçağını bakım için İran'a gönderdi. Aeroflot'a yakın iki kaynak RBC'ye verdiği demeçte haberi doğruladı. 5 Nisan'da, RA-73700 kayıt numaralı bir Airbus A330-300 yolcu uçağı Tahran'a uçtu. Burada uçağın iniş takımlarının bakımı İran'ın en büyük hava yolu şirketi Mahan Air'in teknisyenleri tarafından  yapılacak. Daha önce Aeroflot, başta Hong Kong merkezli HAECO olmak üzere diğer teknik servsileri bu amaçla kullanıyordu. 
 
- Belçika Hazinesi, dondurulan Rus varlıklarından 625 milyon euro faiz geliri elde edildiğini açıkladı. (Kommersant)
 
- Rusya’nın Kursk bölgesi valisi Roman Starovoit, Ukrayna ordusunun bombardımanı sonucu iki köyde yaklaşık 650 kişinin elektriksiz kaldığını söyledi.
 
- Rusya ile Ukrayna arasında yeni bir esir değişimi gerçekleşti. Rusya Savunma Bakanlığı 106 Rus askerinin serbest kalarak ülkeye döndüğünü duyurdu. Ukrayna yetkilileri de 100 askerin serbest kaldığını bildirdi.  Öte yandan Herson Bölgesi Askeri Yönetim Başkanı Oleksandr Prokudin ise "Rusya'nın yasa dışı olarak tuttuğu 24 Ukraynalı çocuk, Herson'a getirildi" açıklamasını yaptı. 
 
 
-  İktidar partisi Birleşik Rusya'dan Perm şehri yerel meclis üyesi olan Sergey Zaharov askeri operasyonu eleştirerek istifa etti. Zaharov sosyal medya hesabında, “Devletin mevcut politikasına kesinlikle katılmıyorum ve katılma niyetinde değilim. Gidiyorum" diye yazdı. (Kommersant)
 
-  Gürcistan'da yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşları,  Ocak-Nisan 2023 arasında 5 bin 332 yeni şirket kurdu.
 
SON HABER
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya, Türkiye, Suriye ve İran dışişleri bakanlarını bir araya getirecek görüşmesinin tarihi konusunda anlaşmaya varmaya çalıştıklarını belirtti ve görüşmenin en yakın zamanda gerçekleşeceğini belirtti. Bogdanov, Rusya, Türkiye, Suriye ve İran dışişleri bakanlarının beklenen görüşmesinin zamanına ilişkin, “Şu anda görüşmenin hazırlıklarını yapıyoruz, tarih konusunda anlaşmaya çalışıyoruz” dedi. Bogdanov, ‘görüşmenin mayıs ayında mı yoksa daha önce mi gerçekleşeceği’ sorusu karşısındaysa, “Ne kadar erken olursa o kadar iyi olur” dedi. Ayrıca görüşmenin her dört ülkenin dışişleri bakanları için de uygun bir tarihte gerçekleşmesi gerektiğini, bunun için uğraştıklarını ekledi. “Tarihle ilgili farklı olasılıklar üstünde konuşuldu, ancak dört bakanın her birinin doğal olarak kendi programı bulunuyor” diyen Bogdanov, “Çok yakında her dört bakan için de uygun olacak bir tarih üstünde anlaşacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Daha önce Rusya, Türkiye, Suriye ve İran’ın dışişleri bakan yardımcıları, bakanlar düzeyinde gerçekleşecek görüşmenin hazırlıkları için Moskova’da 3-4 Nisan’da istişarelerde bulunmuştu. Söz konusu istişarelerde Bogdanov da yer almıştı. Dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşecek görüşmenin başlıca gündem maddesinin Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi olması bekleniyor. (Sputnik)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Donetsk temsilcisi Denis Pişulin çarpışmaların yoğun bir biçimde sürdüğü Bahmut şehrini ziyaret ettiğini açıkladı. Pişulin Telegram hesabında yayınladığı videoda "Artemyovsk şehrimiz Wagnerciler tarafından kurtarılıyor" şeklinde konuştu. Bahmut Donetsk'in 60 km kuzeyinde yer alıyor.
 
- Adil Rusya Partisi'nin lideri Sergey Mironov Rusya vatandaşlarına "en azından seçimler bitene dek" Türkiye'ye gitmeme çağrısında bulundu. Mironov Türkiye'de seçim atmosferi nedeniyle protestocu ruh halinde bir yükseliş yaşanacağını, bu nedenle başkanlık seçimi arifesinde Türkiye'de tatil yapmanın güvenli olmayabileceğini söyledi.
 
- Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Enformasyon Politikası Komitesi Başkan yardımcısı Anton Gorelkin, Twitter yasağının kaldırılmasını istedi. Milletvekili Gorelkin, Twitter'ın Rus devlet görevlilerinin hesaplarını gizleme politikasından vazgeçtiğini hatırlatarak artık yasağın kaldırılabileceğini söyledi. Twitter ve İnstagram'a erişim Rusya'da bir yıldan uzun süredir kapalı.
 
- Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın vilayetleri 9 Mayıs Zafer Törenleri'ni iptal ediyor. Belgorod'un ardından Kurst vilayet yönetiminden de bu yıl törenlerin güvenlik gerekçesiyle iptal edildiği açıklaması geldi.
 
- Almanya İçişleri ve Spor Bakanı Nancy Faeser, ülkelerinde düzenlenecek uluslararası organizasyonlara katılmak isteyen Rus sporculara vize vermeyebileceklerini söyledi. Westdeutsche Allgemeine Zeitung'a konuşan Faeser organizasyonlara ev sahipliği yapan ülkelerin eli kolu bağlı olmadığını belirtiyor. Bakan Faeser bununla birlikte Rus sporcuların katıldığı organizasyonları boykot etmek gibi bir tavır takınmayacaklarını dile getirdi.
 
- FSB Latin Amerika ülkelerinden Rusya'ya sokulmaya çalışılan 699 kg kokain ele geçirildiğini açıkladı. Servis operasyon sırasında iki Kolombiya ve adı açıklanmayan bir Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşının gözaltına alındığını bildiriyor.
 
- Kommersant gazetesi Rusya'da mobilya üretim ve satışlarının düşmeye devam ettiğini yazıyor. Gazete yılın ilk aylarındaki düşüş oranını yüzde 10 olarak açıkladı. Sektör temsilcilerinin yıl sonu düşüş beklentisi yüzde 20.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- CNN geçtiğimiz haftaya damgasını vuran Pentagon kaynaklı veri sızıntısı olayından sonra Ukrayna'nın bazı askeri planlarda değişikliğe gittiğini bildiriyor. Açıklama televizyon kanalına konuşan Zelenskiy'e yakın bir kaynaktan geldi.
 
Öte yandan konuyla ilgili Reuters imzalı bir başka haberde ABD'li yetkililerin sızan belgelerin fabrikasyon olma ihtimalinin bulunduğu yönündeki açıklamasına yer verildi.
 
- Nisan 2023 itibarıyla yabancı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rus şirketlerinin sayısı 3 bin 806'e, vatandaşların sayısı da 8 bin 234'e ulaştı. Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan önce bu sayı sırasıyla 1600 ve 2 bin 700 civarındaydı.
 
- Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin Ukrayna'nın ilkbaharda düzenlenmesi beklenen karşı taaruzuna 200 ile 400 bin arasında askerin katılacağını tahmin ettiğini söyledi. Prigojin bunun küçümsemeye gelmeyecek bir kuvvet olduğunu belirtiyor.
 
- Finlandiya daha önce casusluk şüphesiyle haklarında soruşturma başlatılan iki Rusya vatandaşını soruşturmayı bıraktı. Helsingin Sanomat gazetesinin haberine göre iki Rusya vatandaşının Finlandiya ordusunun tatbikatının yapıldığı yerde bulunmasının tesadüf eseri olduğu sonucuna varıldı. İkisi de erkek olan Rusya vatandaşlarının olayın yaşandığı Kainuu şehrinde bir binada temizlikçi olarak çalıştığı bildiriliyor.
 
- Elon Musk, Dmitri Medvedev'in attığı "Ukrayna ortadan kalkacak... çünkü kimsenin ona ihtiyacı yok," ifadelerini içeren tvitin silinmesi yönündeki çağrılara hayır dedi. Twitter kısa bir süre önce Rusya devletine bağlı kişi ve kurumların tvitlerini arama ve öneri fonsksiyonlarında gizlemeye de son vermişti.
 
- Microsoft oyun konsolu Xbox için Rusya'da verdiği garanti hizmetini sonlandırdı. Konsolların bozulması halinde kullanıcıların ürünü satın aldıkları şirkete başvurması istendi. İzvestiya varılan anlaşmaya göre tamir hizmetlerini satıcı firmaların üstleneceğini yazıyor.
 
9 Nisan Pazar
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Washington Post, sosyal medyaya sızan gizli Pentagon belgelerine atfen, "Ukrayna'nın orta menzilli hava savunma füzeleri ve kaynakları 23 Mayıs'a kadar tamamen tükenecek" iddiasını ortaya attı.  Gazete, Şubat sonu ve Mart başı tarihlerini taşıyan belgelerde yer alan bilgilerin üst düzey Pentagon yetkilileri için hazırlanmış bir brifing oduğunu yazıyor.  Şubat ayı sonunda yapılan bir değerlendirmede, “Ukrayna'nın cephe hatlarını korumak için sahip olduğu orta menzilli hava savunması yeteneği 23 Mayıs'a kadar tamamen tükenecek. Ukrayna'nın Rus füzeleri ve insansız hava araçlarının sadece iki ya da üç saldırı dalgasına daha dayanacağı tahmin ediliyor" denildi. Bir başka belgede "Birinci seviye koruma mühimmatı tükendikçe, ikinci ve üçüncü seviyedeki mühimmatın tüketimi aracak ve bu da Rus hava saldırılarına karşı savunma kabiliyetini her yükseklik için azaltacak" denildi.
 
SON HABER
 
Kamuoyuna sızan gzli Pentagon belgelerinden birinde, özel askerlik şirketi Wagner'in Türkiye'de silah alımı için pazarlıklar yaptığı iddia edildi. The Washington Post'un aktardığı iddiaya göre, şubat ayı başlarında Wagner temsilcileri, Mali ve Ukrayna'daki operasyonlar için silah ve teçhizat satın almak üzere Türk temsilcilerle bir araya geldi. Haberde, "Türk tarafının bu eylemler hakkında tam olarak ne bildiği ve Wagner'in hedeflerine ulaşıp ulaşmadığı bilinmiyor" denildi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- New York Times'a konuşan kaynaklar, Ukrayna hakkında gizli Pentagon verilerinin internette yayınlanmasının ABD ile bazı müttefikler arasındaki zaten karmaşık olan ilişkileri daha da sıkıntılı hale getirdiğini söyledier.  Amerikalı yetkililer, ortaya çıkan bilgilerin büyük olasılıkla operasyonel olduğunu vurguladılar.  Habere göre, "Rus istihbaratı, Pentagon'dan sızan veri sayesinde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri açısından pek çok tehlikeli bilgiyi elde edebilidi." Belgelerin silah tedarik programları, asker ve tabur sayıları hakkında bilgiler içerdiği, ancak somut ve belirli bir savaş planı içermediği belirtildi.
 
Gazetenin Batı istihbarat servislerindeki kaynağı, sızıntının ABD'nin müttefiklerle istihbarat bilgisi alışverişinde sınırlama yapmasına yol açabileceğini savundui Kaynak, "Bu sızıntı acı verici bir deneyim oldu ve tepki yarattı" dedi.
 
NYT'ye göre sızıntı, ABD'nin "Ukrayna'nın üst düzey askeri ve siyasi liderlerini gözetliyor olabileceğini" gösteriyor. Bu, Washington'un "Kiev'in savaş stratejisinin net bir resmini" elde etme arzusunu gösteriyor.
 
Üst düzey bir ABD yetkilisi, belgelerin yayınlanmasını "büyük ölçekli bir istihbarat açığı" olarak nitelendirdi. Bu yetkiliye göre, Rusya'ya "Amerikan istihbarat ajanlarının Rus askeri aygıtına ne kadar derinden girmeyi başardığını" gösterebilir. Yayının bir başka muhatabı, bu tür belgelere yüzlerce hatta binlerce sivil ve askerin erişimi olduğu düşünüldüğünde, sızıntının kaynağının bulunmasının güçlüğüne dikkat çekti.
 
Gizli ABD istihbarat belgeleri bu hafta sosyal medyaya yansımıştı. Önce Ukrayna'nın karşı saldırı planları hakkında materyaller yayınlandı. Daha sonra Çin ve Orta Doğu ile ilgili belgeler de ortaya çıktı. ABD Adalet Bakanlığı soruşturma başlattı. Sızıntı hakkında yorum yapan Kremlin Sözcüsü Peskov, Moskova'nın ABD ve NATO'nun çatışmaya doğrudan veya dolaylı katılımı konusunda hiçbir şüphesi olmadığını söyledi. 
 
- 24 Şubat 2022'den bu yana Çek Cumhuriyeti'nde Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonuna destek eylemi yapan kişilere karşı 95 ceza davası açıldı.
 
- Rusya'nın Belgorod bölgesinde bazı yereşim birimleri Ukrayna ordusu tarafından bombalandı. Vali Vyaçeslav Gladkov, dün de top saldırıları olduğunu, can kaybı olmadığını duyurdu.
 
- Rusya Genelkurmay Savaş Eğitim Merkezi Başkanı Yevgeni Arifulin, Batılı ülkeler tarafından Kiev'e sağlanan tanklarla savaşmak için Rus Silahlı Kuvvetlerinde özel gruplar oluşturulduğunu açıkladı.
 
 
8 Nisan Cumartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Washington Post gazetesi, Ukrayna ordusunun günde yaklaşık 7 bin 700, yani her altı saniyede bir mermi ateşlediğini, şu anda ciddi bir mühimmat sıkıntısı yaşadığını yazdı. Gazeteye göre Ukrayna askerleri bu nedenle Rus ordusunun patlamamış mühimmatını toplayıp kullanma yoluna bile başvuruyor. 
 
- Twitter, Rusya Devlet Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve İngiltere'deki Rusya Büyükelçiliği sayfalarındaki kısıtlamaları kaldırdı. Geçen yıl askeri operasyon başladıktan sonra Twitter, "bilgiye ücretsiz erişimi kısıtlayan veya diğer ülkelerle silahlı çatışmaya giren devletlerin sahip olduğu hükümet hesaplarını desteklemeyeceğini veya kullanıcılara önermeyeceğini” belirterek yaptırım uygulamıştı. Twitter'daki Kremlin resmi hesabında son paylaşım 15 Mart 2022 tarihli. Twitter’in yeni sahibi Elon Musk daha önce Rusya ile Ukrayna arasındaki barış anlaşmalarına arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söylemişti. (Kommersant)
 
-  Ukrayna enerji şirketi UkrEnergo, ekim 2022'nin başından bu yana Rus ordusunun, Ukrayna'nın önemli enerji altyapısı tesislerine 1200'den fazla füze ve insansız hava aracı ile saldırı düzenlediğini bildirdi. Buna rağmen Ukrayna makamları elektrik ihracatına yeniden başlama kararı aldı.
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Macron'un Çin ziyareti sırasında Belarus’a Rus füzelerinin sevkini kastederek "diğer ülkelerde nükleer silah konuşlandırılmasının kabul edilemez olduğu" yönündeki sözlerini ironik şekilde yorumladı: "Uzun zamandır Fransa Cumhurbaşkanı'nın ABD'ye yönelik bu kadar sert eleştirisini duymamıştık."
 
- St. Petersburg’da bir kafede bombalı suikastte ölen savaş blogger’i Vladlen Tatarski (Maksim Fomin) Moskova’da askeri törenle toprağa verildi.
 
SON HABER
 
- Kırım lideri Sergey Aksyonov, Kırım'ın doğusundaki Feodosia kentine Ukrayna'dan fırlatılan bir füzenin savunma sistemleri tarafından vurularak düşürüldüğünü söyledi. Feodosia bölgesinde hava savunma sistemlerinin anında çalışarak karşılık verdiği belirtildi. "Vurulan Ukrayna hava savunma füzesinin parçalarının düştüğü bölgedeki yereşim birimlerinde kayıp olmadığı" bildirildi. Telegram kanalı Mash, şehrin üzerinde yükselen dumanın farklı açılardan çekilmiş iki görüntüsünü yayınladı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Sosyal medyaya yeni gizli ABD belgeleri sızdı. Bu kez, Bahmut çevresindeki Ukrayna birliklerinin konumlarını gösteren haritanın da sızan belgeler arasında olduğu bildiriliyor. Dün The New York Times, ABD ve NATO'nun karşı saldırı öncesinde Ukrayna'nın silahlı kuvvetlerini güçlendirme planlarını ayrıntılarıyla anlatan gizli askeri belgelerin sosyal medyaya sızdırıldığını yazmıştı. Pentagon bu sızıntıyla ilgili soruşturma başlattı. Yeni sızan “Çok Gizli” damgalı belgeler Ukrayna, Çin ve Orta Doğu'yu ilgilendiriyor. NYT’ye göre yeni sızıntının boyutu 100'den fazla belgeyi geçebilir.
 
- Zelenskiy dün geceki videsounda  "tüm dünya için Kırım'ın Ukrayna'ya geri dönüşünden başka alternatif olmadığını" savundu. Zelenskiy, "Bu, uluslararası sözleşmelere ve BM tüzüğüne dayanan bir dünya düzeni ve ortak çıkarlar için gerekli" dedi.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkese karşı çıktı. Blinken, "ABD makamlarının Rusya ile Ukrayna arasında ateşkes görüşmeleri için bir fırsat görmediğini" söyledi. Blinken, ateşkes durumunda Rusya'nın "birliklerini yeniden toplayıp yeniden saldırabileceğini” söyledi.
 
-  Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) İcra Direktörü Maya Lomidze, Ruslar için Türkiye'de yaz tatil paketlerinin son bir haftada yüzde 10-15 oranında ucuzladığını söyledi.
 
-  Rusya üç BM organının yönetimine girmek için yapılan seçimleri kaybetti. İlk seçimde Estonya UNICEF yönetim kurulu üyeliği yarışında Rusya’yı geçti. Daha sonra BM Suçun Önlenmesi ve Ceza Adaleti Komisyonu üyeliği seçimlerine katılan Rusya, bu kez Ermenistan ve Çek Cumhuriyeti’ne karşı kaybetti. Son olarak  Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Kadının Statüsü Komisyonu'nda üyelik için yapılan oylamada  Romanya Rusya’yı geçti.
 
- Zelenskiy'nin eski danışmanı Aleksiy Arestoviç, "ülkenin yolsuzluğu yenebilen bir devlet başkanına ihtiyacı olduğunu,  Zelenskiy'nin de bunu sonuna kadar yapamadığını" söyledi.
 
- The Wall Street Journal'a (WSJ) göre, ABD Ticaret Bakanlığı Kaspersky Lab'a karşı olası "yaptırım önlemlerini" değerlendiriyor. Çinli Tk Tok’a karşı açılan soruşturmanın ardından bu kez “ulusal güvenlik kaygıları” nedeniyle Kaspersky Lab’ın hedefte oldupu bildirildi.
 
7 Nisan Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Moskova Borsası'nda dolar, euro ve yuan sabahki rallinin ardından yeniden inişe geçti. Akşam saat 18.23 itibarıyla Dolar 81,3, euro 89,04 ve yuan 11,83 ruble.
 
- Çin lideri Şi Cinping Ukrayna'daki çatışmanın sonlandırılması için Fransa'nın önereceği barış planına destek sözü verdi. Şi çatışmayı "Bütün taraflar açısından zararlı," sözleriyle niteledi. Çin lideri resmi bir ziyaretle ülkede bulunan Emmanuel Macron'u ağırlıyor.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Oleg Nikolenko, Brezilya'dan gelen "Kırım'a karşılık barış" önerisine hayır dedi. İlgili öneri Brezilya'nın yeni seçilen başkanı Lula da Silva'dan gelmişti. Lula geçtiğimiz hafta dış işleri danışmanını Rusya'ya göndermişti. Nikolenko "Ukraynai topraklarını pazarlık konusu yapmayacak," şeklinde konuştu.
 
- Rusya tarafından casusluk şüphesiyle gözaltına alınan The New York Times muhabiri Evan Gershkovich için savcılık ceza sayasının 276'ıncı maddesine göre iddianame hazırladı. Söz konusu madde 10 ile 20 yıl arasında hapis cezası öngörüyor. Gershkovich kendisine yöneltilen suçlamaları reddediyor.
 
- Alman Spiegel dergisinin haberine göre üst düzey bir Porsche yöntecisi, pazarı terk eden Volkswagen'in fabrikalarında Volga ve Pobeda otomobil markalarının üretilmesi için Vladimir Putin'e gizli bir teklif götürdü. Dergi adı geçen yöneticinin Avusturyalı iş insanı Siegfried Wolf olduğunu yazıyor. Volkswagen ve Porsche yönetimi Wolf'ün teklifinden habersiz olduklarını açıkladı.
 
- A-22 model pervaneli uçağı Rusya'nın Bryansk bölgesinde düşen 67 yaşındaki Ukraynalı pilot Aleksey Morozov 2 aylığına tutuklandı. Mahkeme pilotun üstünden kurşungeçirmez yelek ve otomatik silah çıktığını açıkladı.
 
SON DAKİKA
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın 14 Mayıs seçimlerinde kimi destekleyeceği ile ilgili bir soruya tepki göstererek, "Rusya Federasyonu, seçim döneminde olan ülkelerin iç işlerine, hatta iç tartışmalarına dahi asla karışmaz. Bu her ülkenin kendi meselesidir" dedi.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Lavrov, bugünkü görüşmelerinden sonra Beştepe'de basın toplantısı düzenledi.
 
Rus Argument ı Faktı gazetesi muhabirinin, "Rusya kimleri destekliyor bu seçimde" sorusuna Lavrov, "Beni bir başkasıyla karıştırmış olmayasınız? Size tavsiyem, Amerikalı temsilcilerin basın toplantılarına gitmeniz ve bu soruları onlara sormanız" diye tepki gösterdi. Lavrov, şunları söyledi:
 
"Rusya Federasyonu, seçim döneminde olan ülkelerin iç işlerine, hatta iç tartışmalarına dahi asla karışmaz. Şeffaflık prensibine dayalı ve gözlemcilerin de izlediği kendi demokratik süreçleri içindeki ülkelerin yasalarına her zaman saygılıyızdır. Bu her ülkenin kendi meselesidir. Bu tabii ki, böyle gelişmiş ve demokratik bir ülke olan Türkiye Cumhuriyeti’nin de kendi meselesidir."  (T24)
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Rusya Dışişleri Bakanı'nı kabul etti. Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.
 
- Dolar ve eurodaki yükseliş öğle saatlerinde de devam ediyor. Dolar bir haftada yüzde 7 değer kazanarak 83 rubleye çıkarken euro da 90 rublenin üzerinde seyrediyor.
 
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.  Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un 6-7 Nisan’da Türkiye’ye yaptığı ziyaretin ikinci gününde Çavuşoğlu ve Lavrov, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. İki bakan, heyetler arası görüşme yaptı. İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Çavuşoğlu ve Lavrov, ortak basın toplantısı düzenliyor.
 
Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
 
"Deprem sonrası tüm destek ve dayanışma için Rusya Federasyonu hükümeti ve Rusya halkına gönülden teşekkür ediyoruz. Sergey’le sürekli temas halindeyiz, yoğun bir gündemimiz var.
 
Ukrayna konusu bölgesel konular içinde ağırlıklı bir konuydu. Bir yılı aşkın süredir devam eden savaş tüm dünyaya zarar vermeyi sürdürüyor. Savaşın uluslararası hukuk temelinde ve müzakerelerle sona ermesi beklentimizi bir kere daha vurguladık. Biz her iki tarafla da görüşerek sorunun çözümü için gayret gösteriyoruz."
 
"Tahıl koridoru, diyalog ve müzakerenin sonuç verdiğinin bir kanıtı. Anlaşmanın devam etmesine önem veriyoruz. Bu aynı zamanda dünya gıda krizinin azaltılması bakımından da önem arz ediyor. Rus tahılı ve ihracatının önündeki engellerin de kaldırılması gerektiği konusunda mutabıkız. Bu engellerin kaldırılması için gayretleri destekliyoruz."
 
(Suriye ile normalleşme süreci): "Moskova’da her ülke tutumunu ve görüşlerini açık bir şekilde dile getirdi. Bu sürecin şeffaf bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Diyaloğun devam etmesi gerekiyor, istişarelerin yoğunlaştırılarak devam etmesinde fayda var. Dörtlü dışişleri bakanları toplantısının ne zaman olacağını da bugün değerlendirdik."
 
"Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda ortak bir irademiz var. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali dahil olmak üzere, enerji işbirliği konularını ele aldık. Santralin açılışının ilk etabı 27 Nisan'da olacak."
 
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
 
"Biz bu ziyaret mart ayında gerçekleştirecek aslında ancak maalesef Türkiye senenin başında benzeri olmayan bir depremle karşılaştı. Türkiye’ye yardım elini uzatan ilk ülkelerden bir tanesi olduk. Bizde de Türkiye'deki gibi 'kara gün dostu' tabiri var ve biz de Türk dostlarımızın her zaman yanında olmaya çalışıyoruz "
 
"Akkuyu'nun inşası Türkiye'nin enerji güvenliğini güçlendirecektir. 27 Nisan'da santralin birinci blokuna nükleer enerji sevk etmiş olacağız"
 
"Özellikle Suriye meselesine ciddi önem ayırdık. Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler Rusya aracılığıyla normalleşiyor. Mart ve nisan ayında istihbarat başkanları toplandılar daha sonra Moskova’dan bakan yardımcıları seviyesinde dörtlü toplantı yapıldı.  "
 
"Ukrayna konusunda kolektif batının yapıcı olmayan bir gündemi var. Hedeflerini Rusya'yı sahada yenmek olarak açıkladılar. Bağımsız, egemen politika yürüten ülkelere karşı faaliyetlerde bulunuyorlar. Rusya'yı yendikten sonra sıra Çin'e gelecek. Kendi ulusal çıkarlarını koruyan her ülkeyi sindirmeye çalışıyorlar. ABD çıkarlarına tabii olmalarını istiyorlar." (T24)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Dolar ve euronun ateşi düşmüyor. Öğle saatleri itibarıyla dolar Moskova Borsası'nda 82,60, euro 90,29 rubleden işlem görüyor. Çin yuanı da bir yıl aradan sonra yeniden 12 rublenin üzerine çıktı.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Ukrayna'nın karşı taarruzunun önümüzdeki haftalarda başlamasını beklediklerini söyledi. Funke'ye konuşan Blinken Ukrayna'nın ortağı olarak karşı taarruzu organize etmesinin yanı sıra ülkenin orta ve uzun vadeli potansiyelini ortaya çıkarmasına yardımcı olacaklarını dile getirdi.
 
- Irak Rusya'nın Yekaterinburg şehrinden Şarm el Şeyh'e uçan bir yolcu uçağının hava sahasını kullanmasına izin vermedi. RBC, Rossiya havayollarına ait Boeing 737 model uçağın Mısır'a 4 saat gecikmeli ulaştığını yazıyor. Iraklı yetkililer konuyla ilgili açıklama yapmadı.
 
- Dünyanın The Vikings dizisinden tanıdığı Rus aktör Danila Kozlovski'nin Rusya'ya geri döneceği bildiriliyor. İlgili haber Kremlin çizgisindeki Readovka portalında yer aldı. Kozlovski Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonu eleştirerek ABD'ye gitmişti. Oyuncunun çalıştığı Küçük Dram Tiyatrosu Kozlovski'nin çalışmalarda yer almaya devam ettiğini açıkladı.
 
Öte yandan sonbaharda ailesiyle birlikte Rusya'dan ayrılan ünlü futbolcu Aleksandr Kerjakov özel askeri operasyonu eleştiren açıklamalarda bulundu. Kerjakov "Dehşet içindeyim, böyle bir şeyin olabileceğine hayatta ihtimal vermezdim," şeklinde konuştu.
 
- Rusya'nın Kamçatka yarımadasındaki İsimsiz yanardağı infilak etti. Kommersant yanardağın 10-12 km yükseğe kül fırlattığını yazıyor. 3000 metre yüksekliğindeki İsimsiz yanardağı dünyanın en aktif volkanlarından bir tanesi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya'da dolar ve eurodaki tırmanış dün kaldığı yerden devam ediyor. Moskova Borsası'nda dolar kuru 82 rublenin üstünü görürken, euro da 90 rubleyi geçti. Euro kuru en son 14 Nisan 2022'de 90 rublenin üzerine çıkmıştı.
 
- Ukrayna'nın düzenlemeyi planladığı karşı taaruzla ilgili Pentagon kaynaklı bir sızma gerçekleştiği iddia ediliyor. The New York Times gazetesi Savunma Bakanlığı'nın konuyu araştırdığını yazdı.  "1 Mart itibarıyla çatışmanın durumu" başlıklı bir grup belgede Ukrayna birliklerinin sayısı ve Batıdan almayı bekledikleri silahların bulunduğu, ancak somut savaş planlarının yer almadığı görülüyor. Öte yandan gazete için belgeleri inceleyen uzmanlar bazı verilerin üzerinde oynandığı izleniminde olduklarını söyledi.
 
Gazete ABD yönetiminin belgelerin sosyal medya platformlarından kaldırılması için harekete geçtiğini aktardı.
 
- Sırbistan Başkanı Vuçiç ülkesinin Bati ile Rusya arasındaki gerilimde tarafsız duruşunu korumaya gayret ettiğini, ancak bu pozisyonu uzun süre muhafaza edemeyebileceğini söyledi. Vuçiç ülkesinin Avrupa olmadan "çok şey yapma imkanı bulunmadığını" dile getiriyor.
 
- Financial Times ABD ve Almanya'nın "Ukryana'nın en kısa sürede NATO'ya alınması için bir yol haritası oluşturulması" fikrine karşı çıktığını yazıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg mart ayında üye ülkelere "Ukrayna için pratik ve siyasi teklifler" içeren bir belge sunmuştu. Belge NATO ile Ukrayna ilişkisi hakkında yeni bir deklarasyonda bulunma önerisini dile getiriyor. İttifaka üye ülkeler çatışmalar devam ettiği sürece Ukrayna'nın NATO'ya üyeliğinin söz konusu olamayacağını kabul etmekle birlikte, Polonya ve Baltık ülkeleri daha sıkı bir ilişki kurulmasından yana (Kommersant).
 
- Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin Rusya Soruşturma Komitesi'ne  çağrıda bulunarak St. Petersburg Valisi Aleksandr Beglov hakkında soruşturma açılmasını istedi. Prigojin valinin "kültür mirası niteliğindeki yapıların yok edilmesi ya da zarar görmesine" sebep olduğu iddiasında.
 
- Danone, Rusya'da Activia, Alpro ve Actimel markalarını kullanmaktan vazgeçecek. İzvestiya'nın haberine göre, şirket Prostokvaşino gibi yerel markalarla yol alma niyetinde.
 
6 Nisan Perşembe
 
SON HABER
 
-  Dünya Bankası, Rusya'nın bu yıl GSYİH'sındaki düşüş tahminini % 3,3'ten % 0,2'ye kadar çekerek "16 kat iyimser" bir rapor verdi. Böylece IMF'nin ardından Dünya Bankası da bu yıl için Rusya ekonomisindeki gidişata dair beklentisini keskin bir şekilde iyileştirmiş oldu. Buna rağmen Dünya Bankası bu yılki iyimerlik bir yana, hala olumsuz faktörlerin orta vadede Rusya GSYİH'sini etkileyebileceğini düşünüyor. Raporda, "Ülkede üretimi artıracak kaynaklara ve teknolojilere erişim sınırlı olduğundan, Rusya ekonomisi için orta vadeli büyüme beklentileri baskı altında. Örneğin Rus petrol ve gaz sektörüne getirilen yeni kısıtlamalar nedeniyle, 2023'te ülkedeki petrol üretimi %7 oranında azalacak" denildi.
 
Buna rağmen Dünya Bankası, düşük kamu borcu ve mevcut rezervler sayesinde Rusya'nın bütçe açığını “yönetilebilir” olarak nitelendirdi. Dünya Bankası analistlerine göre artan belirsizlik ve teknolojiye erişimin zorlaşması nedeniyle gerilemekte olan özel sektörde durum daha kötü. Raporda, "Ülkeden vasıflı işgücü çıkışıyla birleşen bu faktörler, orta ve uzun vadede büyüme beklentileri üzerinde baskı oluşturacak" deniliyor.
 
Dünya Bankası, Rusya'nın 2024 GSYİH büyüme tahminini %1,6'dan %1,2'ye indirdi. Dünya Bankası'nın tahminine göre 2025'te Rusya ekonomisi % 0,8 büyüyecek.
 
Uluslararası Para Fonu IMF'ye göre 2022'de Rusya ekonomisi % 2,2 küçüldü ve 2023'te GSYİH'nın %0,3 büyümesi gerekiyor. IMF tahmini de, Rusya ekonomisinin %2,3 oranında küçüleceğini varsayan önceki tahminden çok daha iyimser çıkmıştı. 2024 için IMF, Rusya'da GSYİH artışının % 2,1 olacağını tahmin ediyor. 
 
- RBC'nın haberine göre akşam saatlerinde euro 89,80 rubleden, dolar 81,96 rubleden işlem gördü.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Ukrayna'daki çatışmaların sona ermesi için Rusya’nın ikna edilmesi konusunda katkı vermesini istedi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise Ukrayna’da barış görüşmelerinin başlatılması çağrısında bulundu. Bu arada NATO, Çin'in Rusya'ya silah sağlamasının "tarihi hata" olacağı uyarısında bulundu.  Şi Cinping, ülkesini ziyaret eden Macron’la bir araya geldi. Görüşme öncesi kısa bir açıklama yapan Macron, “Ukrayna'daki Rus saldırganlığı (uluslararası) istikrara bir darbe vurdu. Rusya'yı yeniden mantıklı düşünmeye ve herkesi yeniden müzakere masasına oturtma konusunda size güvenebileceğimi biliyorum." dedi. Euronews'in aktardığına göre, Pekin’in Moskova’yı ikna etmesi konusundaki Macron’un çağrısına açık bir yanıt vermekten kaçınan Şi Cinping, "Barış görüşmeleri en kısa zamanda başlamalı" dedi. Çinli lider, "tüm tarafların meşru güvenlik kaygılarının" dikkate alınması gerektiğini belirterek, hükümetlerin "krizi daha da kötüleştirecek ve hatta kontrolden çıkaracak adımlar atmaktan kaçınması gerektiği" görüşünü dile getirdi.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya-Belarus Birlik Devleti Yüksek Konseyi toplantısı için Kremlin'de bir araya geldi. Toplantının sonunda konuşan Putin, Rusya ve Belarus'un Birlik Devleti Güvenlik Konsepti hazırlayacağını açıkladı.  Birlik Devleti Güvenlik Konsepti'nin büyük önem taşıdığını söyleyen Putin, "Bu belgede, ülkelerimizin dış sınırlarında artan gerilim ve bize karşı başlatılan yaptırım ve enformasyon savaşı ışığında işbirliğimizin temel görevlerinin tanımlanması amaçlanıyor" diye konuştu. Rusya ile Belarus'un güvenlik ve savunma alanındaki işbirliğini geliştirdiğini ve geliştirmeye devam edeceğini anlatan Putin, askeri-teknik alandaki işbirliğinin iki ülke ve halklarının temel çıkarlarına uygun olduğunun, özellikle uluslararası arenadaki mevcut zorlu durum dikkate alındığında bunun çok önemli olduğunun altını çizdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilerin soruları üzerine, Birlik Devleti Yüksek Konseyi toplantısında Belarus'a taktik nükleer silah konuşlandırılmasına yönelik planların istişare edilmediğini söyledi. (Sputnik)
 
- Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ile yaptığı görüşmede, Ukrayna'ya yeni piyade savaş araçlar, top mermisi ve mühimmat göndermeye, Ukraynalı yaralıları tedavi etmeye ve Leopard tanklarının mürettebatını eğitmeye hazır olduklarını söyledi.
 
- Rusya’da savcılık, yabancı ajan ilan edilen gözaltındaki muhalif gazeteci Vladimir Kara-Murza'nın vatana ihanet ve diğer suçlardan 25 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
 
- 7 Nisan cuma günü için resmi döviz kurları:  Dolar 80,67 ruble, euro 88,13 ruble, yuan 11,70 ruble.
 
- Avrupa Konseyi Başkanı Ursula von der Leyen, "AB, Çin'den Ukrayna'da adil bir barışı teşvik etmesini bekliyor” dedi.
 
- Reuters ajansı, bir Fransız diplomatik kaynağına dayanarak, "Çin lideri Xi Jinping, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskyi'yi aramaya hazır, ancak bunun için doğru anı seçmek gerektiğini düşünüyor” dedi.
 
- Wagner özel ordusunun kurucusu Yevgeni Prigojin, Ukrayna ordusunun Bahmut'tan geri çekildiğine dair haberlerin doğru olmadığını söyledi.
 
SON HABER
 
Rusya Devlet Başkanı Putin, İbrahim Kalın ile 1 saat görüştü. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın'ın ile bir araya gelerek Akkuyu nükleer santrali de dahil olmak üzere büyük projelerin uygulanmasını görüştüklerini söyledi. 1 saate yakın gerçekleşen görüşmede İbrahim Kalın ve Vladimir Putin’in yanı sıra, Putin’in ekonomi ve dış politikadan sorumlu iki danışmanı da yer aldı.
 
Görüşmede nükleer enerji alanındaki işbirliği ve 27 Nisan’da gerçekleşecek Akkuyu Nükleer santralinin yakıt alma töreni, Türkiye’nin bir enerji üssü haline getirilmesi planı, ikili ticari konular, Türkiye’deki deprem felaketi ve Rusya’nın yaptığı yardımlar, tahıl sevkiyatı anlaşmasının uzatılması, turizm alanında işbirliğinin güçlendirilmesi, Türkiye’nin Ukrayna savaşını sonlandırmaya yönelik çabaları ele alındı.
 
Kalın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu başlıklarla ilgili mesajlarını Putin’e doğrudan iletti.
 
27 Nisan’da Akkuyu Nükleer santralinin yakıt alma töreni gerçekleşecek. Putin’in açılışa video konferans yöntemiyle katılması planlanıyor. (HaberTürk)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Kremlin sözcüsü Peskov, "Kiev rejiminin tutumu yüzünden durumun barışçıl bir çözüm için umut vermediğini" belirterek, "Özel askeri operasyonun devam etmesi dışında Rusya Federasyonu için başka yol yok" dedi. (Kommersant)
 
- Moskova Borsası'nda dolar kuru bir yıl aradan sonra yeniden 80 rublenin üzerine çıktı. Öğle itibarıyla kur 80,73 ruble. Eurodaki artış da sürüyor. 1 Euro 88,05 ruble. Öğleden sonra değer kaybı sürdü ve dolar 81 rubleyi de aştı. Euro 88,40 rubleye kadar yükseldi.
 
- Rusya'nın en büyük bankalarından Alfa-bank 2009 yılından bu yana ilk kez zarar açıkladı. Bankanın 2022 yılı net zararı 117,1 milyar ruble (1,45 milyar dolar). Bu aynı zamanda şirketin tarihindeki en yüksek zarar miktarına karşılık geliyor. Dün de ülkenin ikinci en büyük bankası VTB rekor miktarda zarar açıklamıştı.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Çin'e resmi bir ziyaret gerçekleştiren Emmanuel Macron'un açıklamaları konusunda yorumlarda bulundu.  Peskov, Çin'in arabulucu olarak büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Macron Rusya ile "kuvvetli ilişkileri" bulunmasından hareketle Çin'in Ukrayna'daki çatışmaların sonlandırılmasında önemli bir rol oynayabileceğini dile getirmişti.
 
- Rusya'da geçtiğimiz yıl emre itaat etmedikleri gerekçesiyle kameraların önünde gözaltına alınan iki asker 3'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. RBC gazetesi askerlerin seferberlik kapsamında silah altına alındığını, ancak operasyona katılmayı reddettiklerini hatırlatıyor.
 
- Ukrayna ordusu ilk kez Rusya topraklarını hedef alan bir topçu saldırısının görüntülerini yayınladı. Belgrad Vilayeti'nde bağlı Tsapovka köyü yakınlarında çekilen görüntülere Alman Bild gazetesi dikkat çekti. Kaydın hangi tarihte gerçekleştiği bilinmiyor.
 
- Rusya'da otomobil satışları mart ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 11 azaldı. AEB satılan otomobil sayısını 48 bin 400 olarak açıklıyor. Öte yandan VTB bankası şubat itibarıyla satılan her 10 araçtan 1'inin ülkeye paralel ithalat yoluyla girdiğini bildiriyor. Satılan otomobil sayısı 4 bin 600 civarında.
 
- Moskova'daki Novodeviçi Mezarlığı'nda Jirinovski heykeli açıldı. Vladimir Jirinovski geçtiğimiz yıl bugün hayatını kaybetmişti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna yönetimi, Rusya ile Kırım konusunda müzakereler için şartını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Andriy Sibiha, Financial Times'a verdiği demeçte "Kırım müzakerelerinin şart olduğunu, eğer Ukrayna birlikleri Kırım'ın sınırlarına kadar ulaşıp kontrolü ele alırsa Kiev'in Moskova ile müzakerelere hazır olduğunu" söyledi. Sibiha, "Savaş alanında stratejik hedeflerimize ulaşmayı başarırsak ve kendimizi Kırım idari sınırında bulursak, bu konuyu görüşmek üzere bir sayfa açmaya hazırız" dedi. Öte yandan Zelenskiy'nin önde gelen danılmanlarından Mihail Podolyak, Ukrayna ordusunun  Kırım'ı beş ila yedi ay içinde ele geçireceğinden emin olduğunu söyledi.
 
- Bloomberg Suudi Arabistan'ın Suriye'yi yeniden Arap Birliği'ne almak niyetinde olduğunu aktarıyor. Ajans gerçekleşmesi halinde bunun Rusya ve İran'ın diplomatik zaferi olacağı görüşünde. Haberde Arap Birliği'nin diplomatik arenada ağırlığı olmasa da sembolik açıdan önemli olduğu belirtildi. Ajansa görüş bildiren kimi kaynaklar ise Suudi Arabistan'ın bu niyetini hayata geçirmekte zorlanabileceği düşüncesinde.
 
- Fransız konserve ürün üretici Bonduelle Rusya'nın önde gelen markalar birliği Rusbrend'den çıkma kararı aldı. Şirket 2024'ten itibaren birliğe aidat ödemeyecek. Bonduelle daha önce de pazarlama ofisini Kazakistan'a taşımıştı.
 
Rusya pazarından ayrılan yabancı şirketlerle ilgili bir diğer haber Hyundai ve Volkswagen'den geldi. Kommersant her iki otomotiv üreticisinin de Rusya'daki aktiflerin satışı için yaptığı başvurunun kısa bir süre içinde hükümet komisyonunun önüne geleceğini yazıyor. Şirketlerin pazardan çıkabilmesi için komisyonun onayı gerek.
 
- Okulda özel askeri operasyonu eleştiren bir resim çizdiği için velayeti babasından alınan Maşa Moskalyova, annesi tarafından alındı. Babasının ev hapsine alınmasından sonra Maşa da devlet korumasına alınmıştı. 
 
- Pentagon ve General Dynamics Land Systems Ukrayna'ya tedarik edilecek M1Ai Abrams tankların üretimi için sözleşme imzaladı. Üretilecek tank sayısı açıklanmazken sözleşme bedeli 27,1 milyon dolar olarak duyuruldu.
 
Öte yandan Avrupa Birliği yetkilileri nisan ayında eğitim verilecek Ukrayna askerlerinin sayısının 16 bini geçeceğini açıkladı.
 
- Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Ukrayna'nın enerji altyapısının füze ve kamikaze dron saldırıları nedeniyle uğradığı zararın büyüklüğünü en az 10 milyar dolar olarak hesapladı. Acil tamir ve bakım işlemleri için gereken miktar ise 1,2 milyar dolar olarak açıklandı.
 
- Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Kosino-Uhtomski semtinde inşa edilmesi planlanan cami için başka bir yer tahsis edeceklerini açıkladı. Semt halkı cami inşaatına karşı birkaç kere protesto gösterisi düzenlemişti.
 
5 Nisan Çarşamba
 
SON HABER
 
- Ukrayna'ya ait bir küçük uçak, Rusya'nın Bryansk bölgesinde düştü, sağ kurtulan pilot, sınır koruma birlikleri tarafından gözaltına alındı. FSB açıklamasında, "Uçak, bilinmeyen bir nedenle Butovsk yerleşiminin yakınına düştü" denildi. A-22 "Flying Fox" uçağının pilotu ilk sorgusunda sivil olduğunu, bölgeyi fotoğraflamakla görevlendirildiğini, ancak Rus toprakları üzerinde uçtuğunu bilmediğini iddia etti. Aeroprakt A-22 "Flying Fox" uçağı, 90'lı yıllarda Yuri Yakovlev yönetiminde Ukraynalı Aeroprakt şirketi tarafından geliştirilen iki koltuklu ultra hafif bir uçak olarak tanımlanıyor. Maksimum uçuş menzili 580 km, maksimum hızı 220 km. 
 
- Moskova'nın merkezindeki Savunma Bakanlığı'na ait bir binada yangın çıktı. Sosyal medyada, Znamenka Ulitsa 19 adresindeki  binanın çatısından siyah duman yükselen görüntüler yayınlandı.  Daha sonra Savunma Bakanlığı basın servisi yangının kontrol altına aındığını, yaralanan olmadığını duyurdu. 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Maliye Bakanlığı, Ulusal Varlık Fonu'nda biriken paranın 11,9 trilyon rubleyi  (bugünkü kurdan 148 milyar dolar) aştığını ve bunun GSYİH'nın yüzde 7,4'üne tekabül ettiğini açıkladı. Rapora göre son bir ayda Ulusal Varlık Fonu yaklaşık 800 milyar ruble arttı.
 
- Putin, Batı istihbarat teşkilatlarının Rusya'da terör saldırılarının düzenlenmesine yardım ettiğini söyledi. Putin, Rusya Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle bir araya geldi, Ukrayna’daki askeri operasyonda son durum ele alındı.
 
- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Ukrayna’daki durumu değerlendirirken "Şu anda bütün dünyanın en önemli gündem maddesi, bu savaşı durdurmak için harekete geçmek olmalı. Maalesef benim hem Washington'da yaptığım temaslarda hem Avrupa başkentlerinden aldığım hava, savaşın devam etmesi yönünde genel eğilim var. Bunun son derece tehlikeli ve yanlış olduğunu düşünüyoruz. Savaşın şöyle veya böyle devam etmesi, mevzii birtakım saldırılarla, işte 'Bahar Taarruzu' deniyor, sürdürülmesi daha fazla ölüm, daha fazla yıkım ve daha fazla çözümsüzlük demek. Bunun yerine müzakerelere başlanması; makul, meşru, kabul edilebilir şartlar temelinde müzakerelerin yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Burada makul, meşru ve kabul edilebilirden kastım da tabii ki Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, siyasi egemenliği çerçevesinde bir diplomasi sürecinin başlaması” dedi. AA’ya demeç veren Kalın, Rusların bu konudaki taleplerinin karşılanması halinde tahıl koridoruyla ilgili anlaşma süresinde uzatmaların devam edeceği kanaatinde olduğunu bildirdi.
 
- Polonya’yı ziyaret eden Zelenskiy,  yakında Ukrayna ile Polonya arasında sınır kalmayacağını söyledi. Zelenskiy, Bahmut'tan birliklerin geri çekilmesi ihtimaline dair, “Kuşatma nedeniyle personel kaybı tehdidi varsa, doğru kararlar verilecek” dedi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye, İran, Rusya ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının katılımıyla 3-4 Nisan’da Moskova’da yapılan dörtlü istişarelerde Rus tarafının Suriye'de çözüme yönelik çabaların sürmesinin ve Astana formatının önemini vurguladığını açıkladı.
 
- NATO’dan yapılan açıklamada, "Güney Kore’den yapılan mühimmat teslimatı, NATO ülkelerinin Ukrayna'ya harcanan stokları yenilemesine imkan veriyor” denildi.
 
- Belarus, Polonya sınırındaki 'Bretskiy' poligonunda Hava Kuvvetleri Komutanlığı füze alayının ve hava savunma birliklerinin katılımıyla taktik tatbikat yapılacağını duyurdu. Belarus Savunma Bakanlığı,  Polonya sınırındaki tatbikatın Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın eğitim planına uygun olarak 5-7 Nisan tarihlerinde yapılacağını belirtti. (Sputnik)
 
- Duma milletvekilleri, Rusya'yı terk eden ve "Rus karşıtı açıklamar yapan" sanatçılara karşı mali yaptırımları ele alıyor. Duma Kültür Komitesi Birinci Başkan Yardımcısı Aleksandr Şolohov, aşınacak önlemlerin yalnızca “ülkenin çıkarlarına karşı aktif olarak hareket edenleri” etkileyeceğini söyledi.
 
- Ukrayna, ABD ile 2,5 milyar dolarlık yeni hibe anlaşması imzaladı. Bu kaynak, devlet harcamalarını karşılamak için kullanılacak.
 
 
SON HABER
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 17 ülkenin büyükelçilerinin Kremlin Sarayı'ndaki güven mektubu sunma töreninde ABD ile ilişkilerin derin bir kriz içinde olduğunu vurguladı. Putin, "ABD'nin Kiev'deki Maydan da dahil olmak üzere renkli devrimler gibi yöntemleri kullanması Ukrayna krizine ve Rus-Amerikan ilişkilerinin bozulmasına yol açtı. Ancak biz her zaman Rusya Federasyonu ile ABD arasında eşitlik, egemenliğe saygı ve birbirimizin iç işlerine karışmama temelinde ilişkiler kurulmasını savunduk. Gelecekte de böyle davranmaya devam edeceğiz” dedi. Putin, "Rusya, partnerlerinin eşitlik ve karşılıklı çıkarların gözetilmesi ilkelerine bağlı kalmasını bekliyor. Rusya'nın istisnasız tüm ülkelerle yapıcı ortaklığa açık olduğunu, kendimizi kimseden izole etmeyeceğimizi, kimseye karşı taraflı ve hatta düşmanca bir niyetimiz olmadığını vurguluyorum" dedi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Politico dergisi Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik 11'inci yaptırım paketini görüşmeye Paskalya'dan sonra başlayacağını yazıyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yeni paketin önceki yaptırımların efektif çalışmasına engel olan açıkları kapatmaya yönelik olacağını söylemişti.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kev'de ev hapsine alınan Ukrayna metropoliti Pavel'in serbest bırakılmasını istedi. Ukrayna makamları 1 nisan günü Pavel hakkında "Rusya ile işbirliği yaptığı ve dinler arası düşmanlık yaydığı" gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. Pavel iki aylığına ev hapsinde.
 
- Çin'e resmi bir ziyaret düzenleyen Fransa Başkanı Emmanuel Macron Rusya ile "kuvvetli ilişkileri" bulunmasından hareketle Çin'in Ukrayna'daki çatışmaların sonlandırılmasında önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.
 
- Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTB 2022'de 760 milyar ruble net zarar ettiğini açıkladı (9,5 milyar dolar). Kommersant bankanın açıkladığı rekor zararın ardında yaptırımların olduğunu yazıyor. VTB 2021'de 186 milyar ruble kâr elde etmişti.
 
- Pentagon kısa süre içinde Ukraynalı askerlerin Abrams tanklarını kullanabilmeleri için eğitimlere başlanacağını açıkladı. Savunma Bakanlığı temsilcisi eğitimlere başlamak için ekimpan alımını beklediklerini söyledi. ABD Ukrayna'ya 31 adet Abrams tankı vereceğini açıklamıştı.
 
Öte yandan İspanya Ukrayna'ya söz verdiği 6 Leopard 2 tankını nisan ayının ikinci yarısında teslim edeceğini açıkladı.
 
- Posta otomat servisi PickPoint finansal sorunları gerekçe göstererek Rusya'daki faaliyetlerini durdurdu. Şirketin Rusya genelinde 6 bin posta dağıtım otomatı ve 4 bin 500 teslim noktası bulunuyordu.
 
- Türkiye'den Rusya'nın Tuapse limanına gelen 22 ton domates karantinaya tabi böcek içerdiği gerekçesiyle geri gönderildi.
 
- Eski ABD Başkanı Bill Clinton 1994'te Ukrayna'yı elindeki nükleer silahları Rusya'ya vermeye ikna ettiği için kendini "korkunç" hissettiğini söyledi. İrlanda kanalı RTE'ye konuşan Clinton, bugün Ukrayna'nın elinde nükleer silah bulunmuş olsaydı, Rusya'nın bu ülkeye askeri operasyon düzenleyemeyeceğinden emin olduğunu belirtti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- AK Parti Büyükelçiler İftar Programı’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere barışı sağlama amacı gütmesi gereken küresel teşkilatları eleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milyonlarca insanın ölümüne neden olan çatışmaları, gerilimleri yaşadık. Buna dur demenin vakti geldi. Dünya 5'ten büyüktür diyerek defalarca küresel adaletsizliğe dikkat çektik. İnsanlığın kaderini 5 ülkenin iki dudağı arasına bırakan mevcut düzen sürdürülebilir değildir." şeklinde konuştu.
 
- Rusya'da hükümet komisyonu pazardan çıkmak isteyen Zara'nın sahibi İspanyol Inditex grubuna ülkedeki aktiflerini satmasına izin verdi. Aktifleri Birleşik Arap Emirlikleri serbest bölgede faaliyet gösteren Fashion and More Management adlı şirketin satın aldığı bildiriliyor. Aktiflerini satarak pazardan çekilmek isteyen şirketler hükümet komisyonundan onay almak zorunda.
 
- Amerikalı ağ ekipmanı üreticisi Cisco Systems'ın ocak ayında Rusya'daki malzeme ve üretim yedeklerini imha ettiği ortaya çıktı. Moskovskiy Komsomolets imha edilen ekipmanların değerini 1,86 milyar ruble olarak aktarıyor (23 milyon dolar). Şirket 2022 ağustosunda Rusya pazarından çekilme kararı almıştı.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Finlandiya'nın ittifaka katılımı dolayısıyla Putin'e teşekkür etti. Stoltenberg "Başkan Putin Rusya'nın NATO ile daha az sınırı olması için Ukrayna'ya karşı savaşa girdi. Şimdi tam tersi oldu," şeklinde konuştu. Stoltenberg ayrıca Finlandiya'nın katılımının Moskova'ya açık bir mesaj vererek bölgede olası bir çatışmanın önüne geçtiğini, ittifakın Finlandiya'yı koruyacağını dile getirdi. Genel sekreter İsveç'in de ittifaka kısa süre içinde katılacağından kuşku duymadığını söyledi.
 
- Rzeczpospolita'ya söyleşi veren Polonyalı general Waldemar Skrzypczak, Ukrayna'da tarafların "stratejik bir çıkmazın" içinde bulunduğunu söyledi. Skrzypczak "Savaşın askeri yoldan sonra erme şansı yok. Taraflardan hiçbiri diğerine üstünlük sağlayamadı. Stratejik çıkmaz söz konusu" şeklinde konuştu.
 
- Rusya'nın Ufa şehrinde bir mahkeme seferberlikten kaçmak için askerlik şubesine rüşvet veren hokeyci Semyon Koşelev'i 2,2 milyon ruble para cezasına çarptırdı.
 
4 Nisan Salı
 
SON HABER
 
- Türkiye, İran, Rusya ve Suriye’nin katılımıyla düzenlenen dörtlü zirvede, bakan yardımcıları planlanan dışişleri bakanları toplantısının hazırlıklarını ele alırken, Türk ve Suriye taraflarının kendi şartlarını masaya sürdükleri bildiriliyor. Toplantıya Rusya’yı temsilen Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, İran’ı temsilen Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı, Suriye yönetimini temsilen de Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan katıldı. 
 
Suriye devlet ajansı SANA, toplantının ilk gününde Suriye heyeti başkanı Susan’ın Türkiye’nin bölgeden çekilmesini istediğini duyurdu. Ajansa göre görüşmede Suriye heyeti üç talebi masaya getirdi: 1- Suriye topraklarındaki Türk askeri varlığının geri çekilmesi, 2- Suriye’nin içişlerine müdahaleye son verilmesi, 3- Terörün her türlüsüne karşı mücadele taahüdünde bulunulması. 
 
Diğer yandan görüşmeleri yakından izleyen Kommersant gazetesi de Rus diplomatik kaynaklarına dayanarak, Türkiye’nin de üç şartta ısrar ettiğini yazdı.
 
Gazete, "Ankara üç konuyu tartışmakta ısrar ediyor: Teröre karşı, kendi düşüncesine göre Kürt militanlarla mücadele, Suriyeli mültecilerin evlerine dönüşü konusunda koordinasyon ve Suriye'de siyasi bir çözüm bulmaya yönelik adımların devam etmesi. Suriyeliler ise 'Suriye topraklarındaki yasadışı Türk varlığının durdurulması, Suriye'nin iç işlerine karışmaması ve terörün her türlüsüne karşı mücadele edilmesi' sözlerini bir mantra gibi tekrarlıyor” diye yazdı.
 
Gazetenin analizinde, “Moskova görüşmeleri, tarafların pozisyonlarındaki farklılıklar nedeniyle defalarca ertelendi, ancak sonunda Suriyeliler istişarelere razı oldular. Bu, Moskova'nın ısrarlı ikna çabalarından sonra da oldu” diye yazdı. 
 
Haberde, "Beşar Esad, kendisine siyasi koz vermemek için Türkiye'deki genel seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek istemediğini belirtti” denildi.
 
AKŞAM BÜLTENi
 
-  Finlandya NATO'ya resmen üye olarak kabul edildi. 
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, NATO'yu "Rusya'ya düşman bir yapı" olarak niteledi, "Yeni ülkelerin ittifaka katılması, bu ülkelerin Rusya ile ilişkilerini etkileyecektir" dedi. Peskov, NATO'nun genişlemesinin Rusya Federasyonu'nu güvenliğini sağlamak için karşı önlemler almaya zorladığını söyledi.
 
-  Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Belarus'a konvansiyonel ve nükleer füzeleri kullanabilen İskender-M taktik füze kompleksinin teslim edildiğini söyledi.
 
- Kremlin, Putin ve Lukaşenko'nun yarın Moskova'da görüşeceğini, ertesi gün Moskova'da Birlik Devleti Yüksek Devlet Konseyi toplantısı yapılarak entegrasyona ilişkin bir dizi konuda karar alınmasının planlandığını duyurdu.
 
- Putin yarın Güvenlik Konseyi'ni toplayacak.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba ile Brüksel'de yaptığı görüşmede, Ukrayna'nın savunma kapasitesini güçlendirmek için verdikleri taahhütlere tam olarak bağlı kalacakların yeniden teyit etti.
 
- Reuters'in haberine göre, devlete ait Hint finans kuruluşu Bank of Baroda, nisan ayından bu yana Batı tarafından belirlenen tavanın üzerinde fiyatlarla satılan Rus petrolü için ödeme emirlerini gerçekleştirmeyi durdurdu.
 
- İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, "İsrail Ukrayna'yı destekliyor ve insani yardım sağlamaya devam edecek" dedi.
 
- NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Finlandiya gibi İsveç de NATO'ya katılmak için tüm şartları yerine getirdi. İttifaka katılım yolunda hiçbir engel olmamalı" dedi.
 
- 5 Nisan için Rusya Merkez Bankası resmi kurları açıkladı: Dolar 79,36 ruble, euro 86,72 ruble, yuan 11,53 ruble. 
 
- Litvanya parlamentosu, Rusya vatandaşlarının ülkede gayrimenkul satın almasını yasakladı. 
 
SON HABER
 
- Başkan Putin, Tula şehrine çalışma ziyareti sırasında açıklamalarda bulundu.  Rusya demiryolları için üretim yapan Tulajeldormaş fabrikasını ziyaret eden Putin "yaptırımların uzun süreceği" uyarısında bulundu. Putin, Yaptırımlar Altında Endüstriyel Kalkınma Çalıştayı'nda yaptığı açıklamada, "Yaptırımların elbette uzun süre geçerli olacağını hepimizin anladık. Bu nedenle, ithal teknoloji ve ürünleri ikame edecek öncelikli önlemleri almanın yanı sıra, stratejik hedeflere yönelik orta ve uzun vadeli dönüşümlere ihtiyacımız var. Ülkenin bağımsız kalkınması için bu şart” dedi.
 
Putin yaptırımları başlatan Batılıların aniden Rusya ile bağları kopardığını, ancak Rusya'nın mevcut şartlarda ekonomik istikrarı sağlamayı başardığını kaydetti. Putin, "Birçok sektörün kendilerini yaptırım ablukasının merkez üssünde bulduğunu biliyorsunuz. Bunu başlatan Batılılar ticari, ekonomik ve işbirliği bağlarında Rusya ile sert bir kopuşa gitti. Ancak biz kaynaklarımızı ve çabalarımızı ekonomik durumun istikrarını sağlamak için yoğunlaştırmayı başardık. Operasyonel ve son derece yoğun bir modda çalışmak olumlu sonuçlar veriyor, iç ekonomide yeni bir büyüme döngüsü gözlemleniyor" dedi. 
 
Rus lider, işletme yetkililerinden birinin sözünü överek, "Dedi ki: Daha önce hiç düşünmediğimiz bir anda ithal ikamesine geçmek zorunda kaldık, zorlandık. Zorlanmasaydık bunu asla yapmazdık" diye konuştu.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya, Suriye, Türkiye ve İran dışişleri bakan yardımcılarının Suriye sorunu toplantısı Moskova’da başladı. Toplantıda Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar başkanlık ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, İran Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Aymen Susan da ülkelerini temsil ediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın özel müzkereler binasında ilk günkü görüşmeler 1,5 saat sürdü. Moskova görüşmeleri, 4 ülkenin dışişleri bakanları arasında yapılması planlanan zirveye hazırlık amacı taşıyor.
 
- Moskova Borsası'nda dolar ve eurodaki yükseliş sürüyor. Amerikan doları bugün yüzde 0,65 değer kazanarak 79,39 rubleye yükseldi. Euro ise 15 Nisandan bu yana ilk kez 87 rublenin üstünü gördü. Öğle saati itibarıyla euro 86,74 rubleden işlem görüyor.
 
- Financial Times gazetesi, İngiltere makamlarının Rus milyarder Mihail Fridman'a yönelik üç soruşturmadan ikisini kapattığını yazıyor. Fridman hakkındaki kara para aklama soruşturması ise halen devam ediyor.
 
- Reuters'in haberine göre Alman sigorta şirketleri Allianz ve Münich Re Kuzey Akım - 1 doğal gaz boru hattının sigortasını yeniledi. Ajans sigortanın hatlarda sabotaj sonucu meydana gelen zararı da kapsadığını bildiriyor. Gelişmenin Kuzey Akım yatırımcılarının Rusya ile Almanya ilişkisinin bir gün düzeleceği umudunda olduğuna işaret ettiği belirtiliyor.
 
- Vladimir Putin, Sahalin - 2 projesinden ayrılmak isteyen Shell'in hisselerini NOVATEK'e devretmesine izin verdi. Rus şirket satış için petrol devine 94,8 milyar ruble ödeyecek (1,2 milyar dolar).
 
- NATO Ukrayna'ya yapılan mali yardımı yılda 250 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkarmayı planlıyor. Konu bugün yapılacak üye ülke dışişleri bakanlığı toplantısında ele alınacak.
 
- 2021 yılında Rusya'da büyük yankı yaratan yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan eski Aydınlanma Bakan Yardımcısı Marina Rakova ve Şaninka Üniversitesi Rektörü Sergey Zuev yargılandıkları mahkemede suçlamaların tamamını kabul etti. Rakova ve Zuev zimmetlerine para geçirmekle itham ediliyordu.
 
- Gazprom Ukrayna'ya doğal gaz tedarikini 2022 öncesi seviyeye çıkardı. Kommersant günlük akışın 41,7 milyon m3'e ulaştığını yazıyor. Gazete son günlerde doğal gaz fiyatlarının arttığına dikkat çekti.
 
- Rusya Sağlık Bakanlığı pazar günü St. Petersburg'da düzenlenen bombalı saldırıda yaralananların sayısının 40'a yükseldiğini açıkladı. Yaralılardan üçü 18 yaşının altında.
 
- Odessa'ya düzenlenen kamikaze dron saldırısında bir işletmenin yandığı açıklandı. Yetkililer saldırıda ölen ya da yaralanın olmadığını bildirirken işletmenin mahiyeti konusunda bilgi vermedi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna Polonya ve Slovakya'dan aldıkları savaş uçakları sayesinde 3 MiG-29 filosuna (squadron) sahip olduklarını açıkladı. Hava Kuvvetleri Danışmanı Yuri İgnat MiG'lerin yanı sıra 2 de Su-27 filosuna sahip olduklarını söyledi. Kommersant 5 filonun yaklaşık 200 uçağa karşılık geldiğini yazıyor.
 
Öte yandan Brüksel merkezli yayın organı Euractiv İspanya ordusu tarafından eğitilen 200 Ukrayna askerinin 5 haftalık eğitimi tamamladığını açıkladı. Habere göre İspanya'nın eğittiği Ukraynalıların sayısı böylece 600'ü geçmiş oldu.
 
- Ukraynalı yetkililer gece Odessa şehrine İran yapımı Şahed kamikaze dronlarla saldırı düzenlendiğini açıkladı. Yetkililer ateşlenen 17 drondan 14'ünün hava savunma sistemleri tarafından vurulduğunu bildiriyor.
 
- Brezilyalı Folha de S.Paulo gazetesi devlet başkanının dış politika danışmanı Celco Amorim'in geçen hafta Rusya ve Fransa'ya bir ziyaret düzenlediğini yazdı. Gazete ziyaretin amacını "Ukrayna  savaşı bağlamında barış müzakereleri senaryolarını ele almak" olarak aktarıyor. Amorim Lula'nın bir önceki başkanlığında dışişleri bakanlığı görevi üstlenmişti.
 
- Moskova Borsası'nda euro kuru 15 Nisan 2022'den bu yana ilk kez 86 rublenin üzerine çıktı. Dolar kuru 78,7 ruble seviyesinde. Yuan 11,4 rubleden işlem görüyor.
 
- ABD ve Avrupa Birliği'nin yaptrım kapsamına almadığı ender Rus banklarından Gazprombank'ın kârı son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi. Kommersant bankanın kârının 2022'de 10,5 katlık düşüşle 9,1 milyar rubleye düştüğünü yazıyor (115 milyon dolar).
 
- Yakov i Partnyorı (eski adıyla McKinsey) ve HeadHunder'ın ortak araştırması, ülke dışında çalışan Rusya vatandaşlarının yüzde 60'ının en kısa sürede geri dönmeyi planladığını gösterdi. Bu yönde plan yapanlar gerekçe olarak ilk sıraya "kişisel sebepleri" koyuyor.
 
- St. Petersburg'da Vladlen Tatarskiy'nin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıda yaralananların 3'ünün yaşının 18'in altında olduğu açıklandı. Patlama Street Food Bar adlı mekanda düzenlenen toplantı sırasında gerçekleşmişti.
 
3 Nisan Pazartesi
 
SON HABER
 
- Pazartesi günü Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 8’e yakın artarak 85 doları aşarken, Rus Ural cinsi ham petrol de yüzde 12'den fazla artarak varil başına 60 doları aştı. OPEC+ ülkelerinin yıl sonundan önce bir kez daha petrol üretimini kısma kararı almasıyla fiyatlar fırladı. Özellikle, Suudi Arabistan üretimi günde 500 bin varil daha düşürmeyi planladığını açıklaması piyasayı etkiledi. 
 
Ural petrolü ağustos ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı, ABD ve AB'nin Rus petrolü için belirlediği 60 dolar tavan fiyatı aştı.
 
Ancak petrol fiyatlarındaki artış, pazartesi günü rubleyi desteklemedi. Moskova Borsası'nda dolar kuru 1,14 ruble artarak 78,74 rubleye çıktı ve 19 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
 
Goldman Sachs analistleri, Aralık 2023 için Brent petrol fiyat tahminlerini varil başına 90 dolardan 95 dolara ve Aralık 2024 için 95 dolardan 100 dolara çıkardılar.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Finlandiyanın yarın resmen ttifaka katılacağını duyurarak, "Bayrağı NATO karargahına çekilecek" dedi. Finlandiya NATO'nun 31. üyesi olacak. Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında yarın başlayacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde düzenlediği basın topantısında, İsveç'in de üyelik sürecinin en yakın zamanda tamamlanması yönündeki temennisini yineledi. Böylece Rusya, kuzey batıda 1300 km sınırı olan yeni bir "NATO üyesi komşu"ya sahip olacak. 
 
Bu arada Stoltenberg, NATO ülkelerinden Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın hacminin 65 milyar doları aştığını söyledi. 
 
- Belarus’ta ordusunun savaşa hazırlık durumunu değerlendirmek üzere tatbikat başlatıldığı açıklandı.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’da askeri blogger Vladlen Tatarski'nin öldürülmesiyle ilgilenmediğini söyledi. Zelenskiy, "St. Petersburg'da veya Moskova'da neler olduğuya ilgilenmiyorum. Bunu Rusya düşünmeli. Ben ülkemizi düşünüyorum” dedi 
 
- Alanında dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Louis Dreyfus (LDC), 1 Temmuz'dan itibaren Rusya'dan tahıl ihracatını durdurma kararı aldı.
 
- Norveç ve Danimarka, Ukrayna'ya sekiz bin adet 155 mm top mermisi gönderme konusunda anlaştılar. Askeri depolardan sağlanacak merimiler hızlı bir şekilde teslim edilecek.
 
- Rusya’nın ünlü komedyenlerinden Mihail Galustyan, Ermenistan vatandaşlığı aldığını açıkladı.
 
SON HABER
 
- Dolar ve euro, geçen yılın nisan ayından bu yana en yüksek seviyelerini gördü. Euro 85 rubleyi, dolar 78 rubleyi aştı.
 
- Mayıs tatili ile birlikte Rusya'da yaz sezonu turizm kampanyaları başlarken, bu yıl "tek büyük ve açık destinasyon" olan Türkiye'ye yoğun uçuş trafiği bekleniyor. İzvestiya gazetesinin haberine göre haziran-ağustos döneminde tarifeli ve charter olmak üzere toplamda Rusya'dan Türkiye'ye haftada 1200 sefer düzenlenmesi öngörülüyor. Bu durumda günde 171'den fazla, saatte 7'den fazla uçuş olacak. Seferlerin 750’sini Rus, 400'ünü Türk şirketler düzenleyecek. Gazeteye göre bu rakam geçen yıl turizm sezonunda haftalık 850’ye kadar çıkıp rekor kıran seferleri neredeyse ikiye katlayacak. Sektör temsilcileri, artan seferlerle birlikte uçak bileti fiyatlarının da ucuzlayacağını savunuyor.  OneTwoTrip'in verilerine göre önümüzdeki aylarda Rusya-Türkiye gidiş-dönüş uçak bileti fiyatı ortalama 21 bin rubleye inecek, yani geçen yıla kıyasla yüzde 47 düşecek.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Vladlen Tatariskiy'nin ölümüyle sonuçlanan bombalı suikast saldırısının şüphelisi Darya T. öğle saatlerinde St. Petersburg'un Vyborg semtinde kaldığı kiralık dairede gözaltına alındı. İlgili açıklama Soruşturma Komitesi'nden geldi. Darya T. hakkında dün yakalama kararı çıkarılmıştı.
 
Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, Vladlen Tatarskiy suikastini Aleksey Navalnıy'nın başını çektiği Yolsuzlukla Mücadele Vakfı ile işbirliği içindeki bazı şahısların katılımıyla Ukrayna istihbaratının organize ettiğini ileri sürdü.
 
- Polonya hükümeti, Ukrayna'ya ilk parti MiG-29 uçaklarını teslim ettiklerini duyurdu. Teslim edilen uçakların sayısı açıklanmadı. Ülkenin envanterinde aktif olarak kullanılan MiG-29 sayısının 30'a yakın olduğu tahmin ediliyor. Daha önce Slovakya da elindeki 4 MiG-29'u Ukrayna'ya vermişti.
 
- The Wall Street Journal gazetesi Japonya'nın tavan fiyat uygulamasına rağmen Rusya'dan aldığı petrole varil başına 60 doların üstünde fiyat ödediğini yazdı. Gazeteye konuşan analistler Japonya'nın Rus enerji kaynaklarına bağımlılığı nedeniyle G7'nin aldığı yaptırım kararlarını uygulamakta yeterince kararlı davranamadığı görüşünde.
 
- Rusya'nın kontrolündeki Melitopol şehrinde düzenlenen bombalı saldırıda Rusya yanlısı üst düzey bir görevli ağır yaralandı. Öte yandan şehirdeki bir demiryolu deposunun da HIMARS saldırısının hedefi olduğu bildiriliyor.
 
- Rus demir-çelik devi MMK'nın Türkiye'deki fabrikası MMK Metalurji yeniden üretime başladı. Prime haber ajansı İskenderun'daki fabrikanın deprem nedeniyle bir süredir çalışmadığını aktarıyor.
 
- Finlandiyalı orman ürünleri üreticisi UPM Rusya'daki aktiflerini satış işlemlerini tamamladığını açıkladı. Şirket Rusya'da kontrplak ve kağıt üretiyordu. Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyondan sonra aralarında Stora Enso, UPM, Sappi ve Arctic Paper gibi kağıt üreticilerinin de bulunduğu çok sayıda Batılı firma faaliyetlerini durdurmuştu.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran'ın katılacağı bakan yardımcısı düzeyindeki dörtlü toplantının 3-4 Nisan tarihlerinde Moskova'da yapılacağını açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler'deki 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü Özel Oturumu'na katılmak üzere geldiği New York'ta, Türkevi'nde bir grup Türk gazeteciyle dış politikadaki gelişmeler konusunda sohbet etti. Çavuşoğlu, "Rusya'nın ev sahipliği ve kolaylaştırıcılığında Suriye ile bir angajman süreci başladı biliyorsunuz. Daha sonra İran da bu sürece dahil oldu. Bazılarınız Mısır'ı ziyaretimizde vardı ve Mısır'da sizlere bakan yardımcıları düzeyindeki toplantının ertelendiğini söylemiştik. Şimdi o toplantının tarihi netleşti. Bakan yardımcısı düzeyinde dörtlü toplantı, 3-4 Nisan tarihlerinde Moskova'da gerçekleşecek." dedi.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyaretiyle ilgili soru üzerine Çavuşoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Türkiye'yi ziyaret etmek isteyen Lavrov'un 6-7 Nisan'da yapacağı ziyarette, ikili ilişkilerin farklı boyutlarını görüşme imkanı bulacaklarını söyledi. Çavuşoğlu, depremler sonrasında Rusya'nın çok yardımda bulunduğunu hatırlatarak şu bilgileri verdi:
 
"Geniş anlamda konuşacağımız konular var. İkili ilişkilerin yanı sıra tahıl anlaşmasının uzatılması var. Onunla ilgili perşembe günü (30 Mart) BM Genel Sekreteri ile de bir görüşme yaptık. Genel Sekreter, Türkiye'nin, özellikle Rusların şikayet ettiği bankaların ödemeleri gibi bazı konularda katkı sağlayıp sağlamayacağını sordu. Onun üzerinde çalışıyoruz. Rusya, tahıl anlaşmasının 60 gün uzatılmasına 'evet' dedi. 120 gün şu anda daha net değil, bunu konuşacağız." (Mynet)
 
- Rusya Başkanlık İdaresi vali yardımcılarına yönelik bir seminderde 2024 başkanlık seçimlerinde izlenecek "formülleri" masaya yatırdı. RBC'nın haberine göre seçimlerde yüzde 70 katılım sağlanması ve iktidar partisinin adayının yüzde 75 oy alması için yapılması gerekenler ele alındı. Yüzde 67,5 katılım gerçekleşen 2018 seçimlerinde Putin yüzde 76,7 oyla devlet başkanı seçilmişti.
 
- OPEC'in petrol üretimini kısma kararından sonra petrol fiyatlarında yüzde 8 artış gözlendi Brent petrolün varili 85, WTI petrolün fiyatı 81 dolara yükseldi. Bloomberg'in haberine göre ABD yönetimi küresel enflasyonu tetikleme riskine işaret ederek kararı eleştirdi.
 
- Dünyanın en büyük silah üreticilerinden alman Rheinmetall firması, Romanya'da Ukrayna sınırınına yakın bir noktada tamir ve bakım servisi açacağını duyurdu. Nisan ayında faaliyete geçmesi beklenen merkez Ukrayna'nın kullandığı Leopard, Challenger, Marder ve Fuchs gibi İngiliz ve Alman yapımı silah sistemlerinin bakımını gerçekleştirecek.
 
- Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin, Bahmut'un merkezine dün St. Petersburg'da düzenlenen bombalı saldıda hayatını kaybeden askeri blogger Vladlen Tatarski'nin adı bulunan bir Rus bayrağı diktiklerini söyledi. Şehir merkezinde çatışmalar olanca şiddetiyle devam ediyor.
 
- St. Petersburg'da savaş muhabiri Vladlen Tatarskiy'nin (gerçek adı Maksim Fomin) öldüğü bombalı saldırısının faili olduğu iddia edilen bir kadının gözaltına alındığı haber veriliyor. Medyaya yansıyan haberlere göre, Darya T. adlı kadının kafede Tatarskiy'e içinde patlayıcı bulunan büstü hediye ettikten sonra mekandan ayrıldığı, video ve fotoğraf kayıtlarının incelenmesi sonrası evine yapılan baskında gözaltına alındığı belirtiliyor. İddialara göre Darya T. daha önce askeri operasyon karşıtı eylemlere de katılmış bir aktivist. Bu arada patlama sonucu yaralananların sayısı 30'a çıktı. En az üç kişinin durumunun ağır olduğu bildirildi.
 
Öte yandan St. Petersburg merkezli Fontanka haber portalı saldırının şüphelisi Darya T.'nin gözaltına alındığı haberlerini doğrulamadı. Portala göre genç kadının St. Petersburg yakınlarındaki evinde gözaltına alınan kişi annesi. Darya T.'yi arama çalışmaları devam ediyor.
 
- Rusya'nın Uzak Doğusu'nda bulunan Kamçatka yarımadasında 6,9 şiddetinde bir deprem meydana geldi. 100 km derinlikte meydana gelen deprem sonucunda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
2 Nisan Pazar
 
- Pazar akşamı St.Petersburg'da bir kafede meydana gelen patlamada ünlü bir savaş muhabiri olan Vladlen Tatarskiy öldü, 15 kişi de yaralandı. Kommersant'ın haberine göre, Universitetskaya Rıhtımı üzerindeki bir kafede patlama, Vladlen Tatarskiy (gerçek adı Maksim Fomin) askeri muhabirlik mesleği hakkında bir konferans verirken meydana geldi. Yerel haber sitelerinden Fontanka, kafenin Wagner özel askerlik şirketinin kurucusu  Yevgeni Prigojin'e ait olduğunu iddia etti. Medyaya yansıyan haberlere göre, patlayıcı Tatarskiy'e konferans sırasında hediye olarak verilen bir heykelin içine yerleştirildi. TASS'a komuşan güvenlik kaynakları, patlayıcının gücünün 200 gram TNT'den fazla olduğunu belirttiler.
 
M. Komsomoets gazetesi son haberinde, bombayı kafeye bir kadının getirdiği iddiasına yer verdi.
 
 
Habere göre, Donbass'ın yerlisi olan ve Vladlen Tatarskiy takma adını alan Maksim Fomin, 2014'ten beri milis saflarında yer alıyordu. 2020'de Moskova'ya taşınan Fomin, Ukrayna'da özel askeri operasyonun başlamasından sonra Donbass'a döndü ve Rus ordusunun Vostok taburuna katıldı, çatışmalarda da aktif yer aldı. 
 
Ukrayna'daki askeri operasyonu yakında izleyen Tatarkiy'in Telegram kanalın 560 binden fazla abonesi vardı. Başkan Putin'in Kremlin'de düzenlediği Federal Meclis'e Sesleniş konuması sırasında salondaki davetliler arasında yer almıştı.  
 
SON HABER:
 
- Pazar akşamı St.Petersburg'da bir kafede meydana gelen patlamada ünlü bir savaş muhabiri olan Vladlen Tatarskiy öldü, 15 kişi de yaralandı. Kommersant'ın haberine göre, Universitetskaya Rıhtımı üzerindeki bir kafede patlama, Vladlen Tatarskiy (gerçek adı Maksim Fomin) askeri muhabirlik mesleği hakkında bir konferans verirken meydana geldi. Yerel haber sitelerinden Fontanka, kafenin Wagner özel askerlik şirketinin kurucusu  Yevgeni Prigojin'e ait olduğunu iddia etti. Medyaya yansıyan haberlere göre, patlayıcı Tatarskiy'e konferans sırasında hediye olarak verilen bir heykelin içine yerleştirildi. TASS'a komuşan güvenlik kaynakları, patlayıcının gücünün 200 gram TNT'den fazla olduğunu belirttiler.
 
M. Komsomoets gazetesi son haberinde, bombayı kafeye bir kadının getirdiği iddiasına yer verdi.
 
Habere göre, Donbass'ın yerlisi olan ve Vladlen Tatarskiy takma adını alan Maksim Fomin, 2014'ten beri milis saflarında yer alıyordu. 2020'de Moskova'ya taşınan Fomin, Ukrayna'da özel askeri operasyonun başlamasından sonra Donbass'a döndü ve Rus ordusunun Vostok taburuna katıldı, çatışmalarda da aktif yer aldı. 
 
Ukrayna'daki askeri operasyonu yakında izleyen Tatarkiy'in Telegram kanalın 560 binden fazla abonesi vardı. Başkan Putin'in Kremlin'de düzenlediği Federal Meclis'e Sesleniş konuması sırasında salondaki davetliler arasında yer almıştı.  
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Wall Street Journal için Rusya'da çalışan gazeteci Evan Gershkovich'in tutuklanması üzerine görüşme ABD tarafının inisiyatifi ile gerçekleşti.  Blinken gazetecinin serbest bırakılmasını isterken Lavrov, "ABD'nin olayı abartmasının kabul edilemeyeceğini, devlet sırrı sayılan bilgileri toplamaya çalıştığını öne sürdüğü gazetecinin geleceği hakkında kararı mahkemenin vereceğini" söyledi.
 
- Rusya'da mahkeme kararıyla, Moskova Anglo-Amerikan Okulu 90 gün süreyle kapatıldı. Okulda Amerikalı, Kanadalı ve İngiliz diplomatların çocukları da dahil olmak, genellikle yabancı ailelerin yaklaşık 1200 çocuğu eğitim görüyor. Savcılık okulda inceleme yaparak ihlalleri ortaya çıkardı. Mahkemenin basın servisi RBC'ye verdiği demeçte, Moskova Tuşinski Bölge Mahkemesi'nin denetimin ardından Moskova Anglo-Amerikan Okulu'nu Rusya'da genel eğitim faaliyetlerini yürütme gerekliliklerini ihlal etmekten suçlu bulduğunu ve çalışmalarını 90 gün süreyle askıya aldığını bildirdi. Pedagojik yeterlilik belgesi olmayan bazı kişilerin okulda yasalara aykırı olarak çalıştıkları kaydedildi. Moskova Anglo-Amerikan Okulu (AAS), 1949'da kurulmuştu. Okul, okul öncesi dönemden (4 yaş) 12. sınıfa kadar uluslararası eğitim programı sunuyor. Bazı Türk ailelerin çocukları da bu okulda eğitim görüyor. Okulun yıllık eğitim maliyeti 1,6 ila 2,5 milyon ruble arasında değişiyor. Ayrıca zorunlu kayıt ücreti olarak 37 bin 500 ruble, giriş ücreti olarak tek seferlik 750 bin ruble alınıyor. 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Ukrayna ordusunun Yuzhno-Donetsk yönündeki toplu saldırısını püskürttüğünü duyurdu. Rus ordusuna bağlı Vostok grubunun basın sözcüsü Aleksandr Gordeyev, Ukrayna'nın çoklu fırlatma roket sistemleri (MLRS) ve Smerç füzeleri ile başlayan saldırısının etkisiz kılındığını söyledi. Rus ordusu bu füzelere S-300 ve Buk uçaksavar füze sistemleri kullanarak karşılık verdi. Açıklamaya göre Rusya'nın karşı saldırısında Osa-AKM ve Strela-10 uçaksavar füze sistemleri, iki Valkyrie ve iki Furies insansız hava aracı imha edildi. Gordeyev, "Birliklerimizin gerisindeki bir sabotaj ve keşif grubunu geri çekme girişimi de Zaporojye yönünde engellendi, beş militan öldürüldü" dedi.
 
- AB Yüksek Diplomasi Temsilcisi Josep Borrell ironik bir yorum yaparak, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığının başlamasının 1 Nisan'a denk gelmesinin "uygun olduğunu" söyledi . Borell, "Avrupa Birliği Rusya'nın başkanlığı döneminde suiistimallere direnecek" dedi.
 
- Kiev-Peçersk Manastırı Başpiskoposu Pavel yaptığı açıklamada, Kiev Şevçenkovskiy Bölge Mahkemesi’nin ‘dinler arası nefreti kışkırtma ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını meşrulaştırma’ suçlamasıyla hakkında verdiği 60 günlük ev hapsi cezasının siyasi bir sipariş olduğunu söyledi. Başpiskopos Pavel, “Hiç bir dayanağı yok. Ben hiçbir şey yapmadım. Bunun siyasi bir sipariş olduğunu biliyorum çünkü tehdit edildim. Ukrayna Güvenlik Servisi beni müze müdürlüğüne çağırdı ve bana karşı dava açılması gerektiğini söylediler. Kim olduğunu biliyorum ama uğraşmayacağım. Benim tarzım değil” ifadelerini kullandı. Pavel, her şeyi tanrının takdiri olarak kabul ettiğini, bir inanan olarak tüm bu olanları ‘kesinlikle sakince ve onurluca’ karşıladığını vurguladı. Başpiskopos ayrıca, cezasını çekeceği yerde ne iletişim, ne ısınma, ne ışık, ne bardak ne de kaşık olduğunu kaydetti. (Sputnik)
 
- Çin, nükleer silahlara sahip devletleri, bunları başka ülkelerde konuşlandırmamaya çağırdı. Çin'in BM'deki Büyükelçisi Geng Shuang, "Nükleer silaha sahip tüm devletlerin yurtdışında nükleer silah konuşlandırmasından vazgeçmesini ve yurtdışında konuşlanmış nükleer silahlarını geri çekmesini savunuyoruz" dedi. Çin büyükelçisinin açıklaması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Belarus'ta nükleer silah konuşlandırma kararının ardından geldi.
.
- Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hakob Arshakyan, Uluslararası Ceza Mahkemesi kararlarını tanıma kararının ardından, bundan Rusya Federasyonu'nun etkilenmemesi konusunda bir anlaşma önerdi. Arshakyan, Roma Statüsü'nü onaylama sürecinin Azerbaycan'ın eylemleriyle bağlantılı olduğunu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tutuklanması için UCM emrini yerine getirme niyeti olmadığını garanti etti. 
 
- Ukrayna Spor Bakanı Vadim Gutzeit, çatışmalarda 262 Ukraynalı sporcunun hayatını kaybettiğini, 363 spor tesisinin yıkıldığını söyledi.
 
1 Nisan Cumartesi
 
GECE BÜLTENİ
 
- RIA Novosti ajansı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi'nin yaptığı açıklamaya dayanarak, Soçi ile Türkiye arasındaki feribot seferlerinin 9 yıl sonra yeniden başlayacağını bildirdi. 1 Mayıs'tan itibaren Soçi-Trabzon hattında seferlere başlanması planlanıyor. İlgili anlaşma 6 Nisan'da imzalanacak. Feribotların 1992'den beri Soçi-Türkiye güzergahında çalıştığı, ancak hizmetin 2014 yılında askıya alındığı bildirildi.
 
- Fin makamları, ülkenin önümüzdeki iki hafta içinde resmi olarak NATO üyesi olmasını bekliyor. Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ittifaka katılım için onay prosedürünün bu süre içinde tamamlanması gerektiğini söyledi. Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM tarafından kabul edilen  Finlandiya'nın NATO üyeliğinin onaylanmasına ilişkin bir yasayı imzalamıştı.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in aralarında Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev'in eşi ve oğlu ile Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı  Zubkov'un da bulunduğu Rusya vatandaşı 257 kişiye yaptırım uyguladığı belirtildi. Listede, Svetlana Medvedeva ve İlya Medvedev’in yanı sıra Kuzey Akım İcra Direktörü Matthias Warnig, Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Viktor Zubkov ve Rusya Ulusal Tıp Odası Başkanı Leonid Roşal de yer aldı. 10 yıl boyunca yürürlükte kalacak yaptırımlar, varlıkların dondurulması, sermayenin Ukrayna'dan çekilmesinin yasaklanması, ekonomik ve mali yükümlülüklerin yerine getirilmesinin sona erdirilmesi, teknolojilerin ve fikri mülkiyet haklarının devredilmesinin yasaklanmasını öngörüyor. (Sputnik)
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Kiev'in Ortodoksluk ile alay edip aşağıladığını, Batılı ülkelerin ise buna sessiz kaldığını belirtti.
Zaharova, "1 Nisan Şakası Günü Kiev'de yoğun geçti. Kimseyi davet etmediler, kendi başlarına üstesinden geldiler. Zelenskiy, mahkeme ve kalabalık, herkes Büyük Perhiz'de öfkeli" ifadelerini kullandı. Zaharova, "Gözlerimizin önünde Ortodoksluk ayaklar altına alınıyor, alay ediliyor, aşağılanıyor. İnsan hakları bildirgelerinin yayınlanması ve dini özgürlüklerle ilgili raporlar hazırlamak herhalde bunun için değildi. Bundan sonra bazı konferanslar, sempozyumlar düzenlenecek. Orada ‘yüksek’ şeyler hakkında konuşulacak” ifadelerine yer verdi. Daha önce Ortodoks Gazeteciler Birliği, Kiev Şevçenkovskiy Bölge Mahkemesi’nin Kiev-Peçersk Manastırı Başpiskoposu Pavel’e 60 günlük ev hapsi cezası verdiğini bildirmişti.
 
- Ukrayna, Polonya'dan 100 adet Rosomak sekiz tekerlekli zırhlı savaş aracı satın aldı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'yegöre satın alma bedeli, AB ve ABD tarafından Ukrayna'ya sağlanan parayla ödenecek.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna'da Kiev-Peçersk Manastırı Başpiskoposu Pavel’e (Lebed), Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından ‘Rusya ile işbirliği ve dinler arası tahrik’ şüphesiyle suçlama yöneltildiği ve evinin arandığı bildirildi. Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nden yapılan açıklamada, Kiev-Peçersk Manastırı Başpiskoposu Pavel’in (Lebed) saat 12’de sorgulanacağını, kendisine ‘Rusya ile işbirliği ve dinler arası tahrik’ şüphesiyle suçlama yöneltildiğini belirtildi. Sabahın erken saatlerinde Başpiskopos Pavel, Ukrayna makamları tarafından iddianamelerin sunulduğunu ve evinde arama yapılacağını, suçlamaların ‘Rusya ile işbirliği ve dinler arası tahrik’ şeklinde yöneltildiğini açıklamıştı. Daha sonra Pavel'in ev hapsinde tutulmasına karar verildiği açıklandı. (Sputnik, Kommersant)
 
- Reuters'in ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, Washington Ukrayna'ya 2,6 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketi sağlayacak. Bu paket, resmi olarak 3 Nisan Pazartesi günü açıklanacak.
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'daki özel harekat bölgesindeki Rus Silahlı Kuvvetleri Müşterek Grubu karargahında askerlere "Altın Yıldız" madalyalarını takdim etti.
 
-  Rusya'nın Sırbistan Büyükelçisi Aleksandr Botan-Harçenko, Sırbistan Başbakanı Ana Brnabiç'in "Belgrad'ın Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olduğu" yönündeki açıklamasını yorumladı. Rus elçi, Brnabiç'in özellikle "halktan" bahsettiğini ve Sırbistan'ın "Kiev rejimi ile herhangi bir özel bağlantısı olmadığını" savundu.
 
- Polonya Başbakanı Morawiecki, Kiev’in Varşova’dan 100 adet Rosomak zırhlı personel taşıyıcısı sipariş ettiğini belirtti. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, basın mensuplarına açıklamasında Ukrayna'nın Polonya'dan 100 adet Rosomak zırhlı personel taşıyıcı sipariş ettiğini söyledi. “Dün Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal’dan 100 Rosomak siparişi aldım” diyen Morawiecki, sözlerini şöyle sürdürdü: “Söz konusu Rosomak’ların ödemesi bize gelen Avrupa fonlarından, ayrıca Ukrayna'ya gelen Amerikan fonlarından yapılacak.” Sputnik'e göre Polonya yapımı Rosomak zırhlısı, Finlandiya şirketi Patria tarafından tasarlanan AMV XC-360r aracının lisanslı temel sürümü bazında üretilen tekerlekli bir zırhlı personel taşıyıcısı olarak biliniyor. Temel sürüm 30 mm'lik topla donatılmış bulunuyor.
 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya’da yasal olarak elden teslim edilmesi gereken askere alma celbinin Gosuslugi (e-devlet) mesajıyla yollanacağı iddiaları üzerine pek çok kişinin e-devlet hesabını silmeye çalışmasının ardından başlayan tartışmalar devam ediyor. Duma Savunma Komitesi Başkanı Andrei Kartapolov, Rus yasalarının mahkeme celplerinin Gosuslugi aracılığıyla teslim edilmesine izin vermediğini söyledi. Kartapolov, “Mevcut kanunumuzda Devlet Hizmetleri aracılığıyla gündem oluşturulmamaktadır. Kanunda bir değişiklik olursa konuşuruz. Bugün böyle bir şey yok” dedi. Duma Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Yuri Şvıtkin'in Gosuslugi’de bir hesabı silmenin askerlik hizmetinden kaçmakla eşdeğer olacağı şeklindeki açıklamasıyla yankı yaratmıştı. Duma Bilgi Politikası, Bilgi Teknolojisi ve İletişim Komitesi başkanı Alexander Hinshtein ise, yasanın bir vatandaşı e-devlet hesabı sahibi olmaya zorlamadığını ve hesabın silinmesini yasaklamadığını kaydetti. Dün Rusya Genelkurmay Başkanlığı seferberlik dairesi başkanı Vladimir Tsimlyansky, bahar celbii için çağrıların Gosusligi  aracılığıyla elektronik olarak gönderileceğini söylemiş, ardından Yuri Şvıtkin, elektronik bir tebligatın yapılmasının mahkeme celbinin şahsen teslim edilmesiyle eşit olacağını savunmuştu. 
 
- ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, ABD'nin Ukrayna’ya 300 km menzilli ATACMS füzeleri tedarik etmediğini, bunun yerine Ukrayna ordusunun savaş alanındaki menzilini artırmasına izin verecek diğer seçenekleri değerlendirdiğini söyledi.  Milley’e göre, ABD nispeten az sayıda ATACMS'ye sahip ve ABD ordusu bu tür kritik silahlardan oluşan bir stok bulundurmak zorunda. General, ABD'nin şu an için yeterli cephaneye sahip olduğunu, ancak askeri-endüstriyel kompleksin kapasitesini birkaç yıl daha genişletmek için çalışacağını söyledi. Milley, "Büyük güçler arasında ciddi bir savaşın içindeyseniz, ihtiyacınız olacak cephane miktarını hafife almamalısınız" dedi.
 
- Dünya çapında 30'dan fazla medya kuruluşunun başkanı, Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov'a hitap eden, tutuklanan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in serbest bırakılmasını talep eden bir mektup imzaladı;
 
- Avrupalı ​​liderler Pekin'e akın ediyor. Dün İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Pekin'de Şi Cinping ile bir araya geldi, İspanya'nın Ukrayna topraklarına barış getirecek bir planı desteklediğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da gelecek çarşamba günü Pekin'e uçacak. Macron’a Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen eşlik ediecek.
 
- Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, Ukrayna için 15.6 milyar dolarlık finansman paketini onayladı.IMF'den yapılan açıklamada, Ukrayna'ya yönelik toplam 115 milyar dolarlık destek paketinin bir parçası olarak 48 ay süreli 15.6 milyar dolarlık finansmanın onaylandığı bildirildi. Açıklamada, İcra Direktörleri Kurulu kararının yaklaşık 2.7 milyar doların derhal ödenmesine izin verdiği aktarıldı. 
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan Kommersant gazetesine yapılan açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi'nin doğrudan kararı olmadan, uluslararası hukuku ihlal ederek gemi ve uçaklara müdahaleye yönelik her türlü eylemi yasa dışı olarak kabul edeceğiz” denildi.
 
-  Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Melnik, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte, Kiev'in karşı saldırı için yeterli sayıda tankının olmadığını söyledi. Melnik, “Hazırlığı yapılmamış bir karşı saldırı başlatmak istemiyoruz. Şu anda Batı'dan aldığımız yaklaşık 50-60 tankımız var, ancak Ruslar hala günde on tank üretme veya hizmete sokma kapasitesine sahipler. Bu da, savaş alanında daha uzun bir süre belirleyici bir avantaj elde edemeyeceğimiz anlamına geliyor” dedi.
 
- Belarus Savunma Bakanlığı, bölgesel birliklerin Polonya ve Litvanya'yla sınırı bulunan Grodno Bölgesi'nde tatbikata başladıklarını duyurdu.
 
31 Mart Cuma
 
SON HABER
 
Almanya Başbakanı Scholz, Frankfurter Allgemeine Zeitung’un düzenlediği konferansta, Ukrayna'daki ihtilafın 4 yıl daha sürebileceğini ve bunun Almanya için tehdit oluşturabileceğini söyledi. Scholz, "'Kiev’i gerektiği sürece desteklemeye devam etme imkanına sahip olmak için her şeyi yapacağız. Çünkü bu savaş iki, üç, dört yıl sürebilir ve bu hepimiz için tehdit oluşturur” dedi. Konferansa video bağlantısıyla katılan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı ve eski Berlin Büyükelçisi Andrey Melnik, Scholz’a katılmadığını belirterek, "Bu yıl barışı sağlamayı umuyoruz. Bunun için müttefiklerimizin büyük desteğine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. Ukrayna’nın ağır kayıplar nedeniyle bu savaşı ‘uzun süre’ sürdürmek niyetinde olmadığına vurgu yapan Melnik, müttefiklerinden ABD ve Almanya'dan tank ve savaş uçağı tedarik etmelerini talep etti. (Sputnik)
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- ABD Başkanı Joe Biden, The Wall Street Journal Moskova bürosu muhabiri Evan Gershkovich'in tutuklanmasına cevaben Rus diplomatları sınırdışı etmeyi planlamadıklarını söyledi. Biden Moskova'dan Gershkovich'in bir an evvel serbest bırakılmasını istedi. The Wall Street Journal bugün ABD yönetimine ülkedeki bütün Rus gazetecileri ve diplomatları sınırdışı etme çağrısında bulunmuştu.
 
- Rus komedyen ve müzisyen Semyon Slepakov hakkında "ordunun itibarını zedelediği" gerekçesiyle soruşturma açıldı. Tass'ın haberine göre soruşturma sanatçının ocak ayında YouTube hesabında yayınladığı Kolıbelnaya (Ninni) adlı parça nedeniyle açıldı. Slepakov geçtiğimiz yıl Rusya'yı terk ederek İsrail'e yerleşmişti.
 
- St. Petersburg mahkemeleri 21 Eylülde ilan edilen seferberlik kararından sonra askerlik görevini yapmayan 13 kişiyi mahkum etti. RBC bu kişilerden 6'sına 5 ile 5,5 yıl arasında hapis cezası verildiğini yazıyor.
 
- St. Petersburg'da bulunan Toyota fabrikasının mülkiyeti devlete bağlı NAMI'ye devredildi. Gelişmeyi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı duyurdu. Toyota Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyondan sonra fabrikada üretimi durdurmuştu. Japon üretici 2007 yılından beri St. Petersburg'da Camry ve RAV4 model otomobiller üretiyordu.
 
- Almanya, Danimarka ve Finlandiya'nın ardından Fransa da Eskrim Dünya Kupası etabına ev sahipliği yapmayı Rus ve Belarus sporcuların katılımını gerekçe göstererek reddetti. Uluslararası Eskrim Federasyonu 10 Mart tarihli düzenlenen gündem dışı toplantıda Rus ve Belarus sporcuların yarışmalara katılabileceğine hükmetmişti.
 
Öte yandan İngiltere'de düzenlenen Wimbledon tenis turnuvasına Rus tenisçilerin katılabileceği açıklandı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı kararı "ahlak dışı" diye niteledi.
 
- Avrupa'da enflasyon düşüşe geçti. Euro bölgesinde mart ayı enflasyonu yüzde 6,9 olarak açıklandı. Eurostat şubat ayında oranı yüzde 8,5 olarak açıklamıştı.
 
SON DAKİKA
 
- Rusya Merkez Bankası yurtdışına para çıkarılması ile ilgili sınırlamaları 30 Eylül 2023 tarihine kadar yeniden uzattı. Rusya ve dost ülke vatandaşları br ay içinde yabancı bankalara en fazla 1 milyon dolar havale edebiliyor. Para gönderme servislerinde ise limit 10 bin dolar. Uzaktan çalışanlara gönderilebilecek para miktarı da maaşla sınırlı.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın güncellenen yeni dış politikasının onaylanmasına dair kararnameyi imzaladığını açıkladı. Rusya Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle yaptığı toplantıda konuşan Putin, "Rusya Federasyonu'nun güncellenmiş dış politika konseptinin onaylanmasına dair kararname tarafımca imzalanmıştır" dedi.
 
Yeni dış politika konseptinin gelecekteki çalışmaların ve eylemlerin doktrinsel dayanağını teşkil edeceğini belirten Putin, ortak dış politikanın uygulanmasında görevi bulunan arkadaşlarından yapıcı ortaklarla bağların genişletilmesine ve hasım ülkelerin Rusya'ya yönelik düşmanca politikadan vazgeçmeleri için gereken koşulların sağlanmasına özel önem vermelerini istedi.
 
Uluslararası yaşamdaki köklü değişikliklerin temel stratejik planlama belgelerinde ciddi düzeltmeler yapmalarını gerektirdiğini anlatan Putin, diplomatik faaliyetlerin ilkelerinin, görevlerinin ve önceliklerinin tanımlandığı dış politika konseptinin de bu belgeler arasında yer aldığını kaydetti. (Sputnik)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Belarus Devlet Başkanı Aleksanr Lukaşenko Ukrayna'da ateşkes ilan edilmesi ve barış müzakerelerine başlanması çağrısında bulundu. Ulusal Konsey oturumunda konuşan Lukaşenko şunları söyledi:
 
"Askeri operasyonların durdurulmasını teklif etme riskine gireceğim. Askeri birliklerin ve araçların yer değiştirmemesi şartıyla ateşkes ilan edilmeli. Eğer batı bu fırsatı yine aldatma amacıyla kullanırsa Rusya ordusunun bütün gücünü kullanma hakkına sahip olur, buna seyreltilmiş uranyum da, zenginleştirilmiş uranyum da dahil. Askerler ne demek istediğimi anlıyor."
 
Lukaşenko toprak konuları da dahil olmak üzere bütün meselelerin kayıtsız şartsız müzakere masasında çözülmesi gerektiğini söyledi.
 
Öte yandan Rusya'nın dün hasım ülkeler listesine dahil ettiği Macaristan'ın başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği ülkelerinin Ukrayna'ya barış gücü gönderilmesini görüşmeye yakın olduğunu söyledi. Orban Avrupalı liderlerin daha önce bu konuyu konuşmaktan kaçındığını dile getiriyor.
 
- Vladimir Putin Letonya ve Estonya büyükelçilerini görevden azletti. Her iki ülke Rusya'daki diplomatik temsiliyetlerini düşürmüştü.
 
- Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası, MTS-bankın lisansını iptal etti. Rus bankası geçen ay ABD ve İngiltere tarafından yaptırım kapsamına alınmıştı.
 
- Rus Sistema holdingine bağlı kağıt ambalaj üreticisi Segezha Group, Avrupa şubesi Segezha Packaging şirketini yaptırımlar nedeniyle sattığını açıkladı. Şirketin Türkiye, Danimarka, Hollanda, Almanya, İtalya ve Çekya'da fabrikaları bulunuyor.
 
- Rusya'nın Çelyabinsk şehrinde Adidas'ın yerine Türk markası Maraton mağaza açtı. Adidas Almaz alışveriş merkezindeki mağazasını geçen yıl kapatmıştı. Yerel 74.ru portalı Maraton'un böylece Rusya'daki ilk off-line mağazasını açtığını bildiriyor.
 
- Rusya'nın en eski tur operatörlerinden Solveks 30 yılın ardından faaliyetine son vereceğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada karara gerekçe olarak "uluslararası durum" gösterildi. Solveks Bulgaristan, Finlandiya, Maldivler, İsrail, Slovakya, Macaristan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi destinasyonların yanı sıra ülke içi paket tur satıyordu.
 
- Japon Nihon Keizai gazetesi, Avrupa ülkelerinin Rus petrolünü Asya üzerinden satın aldığı yönünde şüpheler bulunduğunu yazdı. Habere göre Rusya'dan ucuz petrol alan Hindistan ve Çin gibi ülkelerde üretilen dizel yakıt daha sonra yeniden Avrupa ülkelerine satılıyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, Finlandiya'nın NATO'ya Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'ni görüştü. Milletvekillerinin oylamasına sunulan teklif, kabul edildi. Böylece ülkenin NATO üyesi olabilmesi için Meclis’teki adım tamamlanmış oldu. Finlandiya daha önce NATO üyesi 29 ülkenin kabulünü almıştı.
 
Türkiye'nin de onay vermesi ile üyeliği gerçekleşebilecek. Genel Kurul'un kabul ettiği metin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına gönderilecek.
 
Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından, Türkçe "Teşekkürler" mesajı paylaştı. (TRT)
 
- Rusya Macaristan'ı "hasım ülkeler" listesine dahil etti. Moskovsiy Komsomolets gazetesine konuşan Rus büyükelçi Yevgeni Stanislavov kararın "Macaristan'ın yaptırımlara iştirak etmesi neticesinde" alındığını ancak diyalog kanallarını açık tutacaklarını söyledi. Macaristan Rusya karşıtı yaptırımlar konusunda ayak sürüdüğü gerekçesiyle Avrupa Birliği'nin diğer ülkeleri tarafından eleştiriliyordu. Ülke ayrıca Türkiye'yle birlikte Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayan son ülkelerden biri olmuştu.
 
- Rusya Genelkurmay Başkanlığı nisan celbinde silah altına alınanların Rusya'da görev yapacağını açıkladı. Ordu adına açıklama yapan Amiral Vladimir Tsimlyanskiy, askerlerin görev süreleri bittikten sonra zamanında terhis edileceğini söyledi.
 
- Japon hükümeti Rusya'ya yönelik ihracat yasakları listesini genişletti. Buna göre Japon ihracatçılar bu ülkeye çelik, aluminyum, inşaat makinesi, fotoğraf makinesi ve optik elemanlar, tekerlekli oyuncaklar, jeneratör, havacılık sektöründe kullanılan bileşenler ve dron satamayacak.
 
- Ukrayna, sporcularına Rus atletlerin katıldığı olimpiyat seçmelerinde yer almalarını yasakladı. İlgili açıklama Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkanı Oleg Nemçinov'dan geldi. Ukrayna Rus atletlerin olimpiyatlara katılımının yasaklanmasını istiyor.
 
- ABD, Rusya'nın Birleşmiş Milletler daimi üyeliğini iptal etmenin bir yolu bulunmadığını açıkladı. Rusya'nın nisan ayında güvenlik konseyine bir aylık başkanlık edecek olması Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın tepkisine neden olmuştu.
 
- Amerikalı Kraft Heinz şirketi Rusya'daki çocuk gıdaları işletmesini satma kararı aldı. Şirketin satıştan sonra Rusya'da sos ve ketçap üretimine odaklanacağı bildiriliyor.
 
Bir başka Amerikalı şirket 3M de Rusya'daki işletmesine alıcı bulduğunu açıkladı. Respiratör üreticisi Rusya işletmesini 50 milyon dolar fiyatla elden çıkarmayı umuyor.
 
Öte yandan Finlandiyalı lastik üreticisi Nokian Tyres Rusya'daki faaliyetlerine son verdiğini resmi olarak duyurdu. Duyuruda Rusya'daki fabrikanın Tatneft'e satışının tamamlandığı bilgisi yer aldı.
 
- Rusya'nın Arjantin büyükelçiliği, Arjantin makamlarının Rusya vatandaşlarının oturum izni başvurularının reddedildiğini açıkladı. Büyükelçi Georgi Polin kendilerine ulaşan vakaların sayısının onlarla ifade edildiğini söyledi.
 
30 Mart Perşembe
 
SON HABER
 
- Başkan Putin, zorunlu askerlik kapsamında bahar celbi için kararnameyi imzaladı. Buna göre 1 Nisan'da başlayacak ve 15 Temmuz'a kadar sürecek olan bahar zorunlu askerlik celbinde 147 bin kişinin silah altına alınması planlanıyor. Geçen yılın baharında 120 bin, sonbaharında 134 bin 500 kişiye cep yollanmıştı. 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Euro kuru 11 ay sonra ilk kez 84 rubleyi geçti. Öğleden sonra euro 84.05 rubleyi gördü. En son 20 Nisan 2022'de bu seviye görülmüştü. Dolar kuru ise 77,15 ruble oldu.
 
- Merkez Bankası'nın verilerine göre, Rusya Federasyonu'nun 17 Mart'tan 23 Mart döneminde uluslararası rezervleri yüzde 1,5 artarak 594,6 milyar doları buldu.
 
- AvtoVAZ, bileşenlerin tedarikindeki sorunlar nedeniyle mayıs ayının sonundan itibaren Lada arabalarının kesintisiz üretiminin mümkün olmayacağını duyurdu.
 
- Kırım garnizon askeri mahkemesi, sözleşmeli bir askeri firar ettiği için dokuz yıl hapis cezasına çarptırdı.
 
-  Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çin'in Ukrayna'daki ihtilafa ilişkin tutumunun Çin ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler için belirleyici olacağını söyledi. Ursula von der Leyen, AB'nin Pekin'den kopmak istemediğini de ekledi. 
 
-  Rusya ile Estonya arasında gümrük konularında işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma anlaşması feshedildi.
 
SON HABER
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin açılış töreni için nisan ayı sonunda Mersin’e gidip gitmeyeceğinin sorulması üstüne, “Kesin bir karar henüz alınmadı. Sadece şunu söyleyebilirim: nisan sonunda gerçekleştirilecek törende Rusya tarafı bir şekilde muhakkak temsil edilecek” dedi. Erdoğan dün katıldığı televizyon programında Rusya Devlet Başkanı’nın ya törene geleceğini ya da video-konferans yöntemi ile seremonide yer alacağını belirtmişti. Kremlin Sözcüsü, Akkuyu santraline ilişkin ayrıca, “Türkiye ile ikili ilişkilerimiz açısından çok önemli bir proje” değerlendirmesini yaptı: “Akkuyu, genel anlamda da Türkiye’de nükleer enerjinin gelişimi bakımından çok önemli. Ülkenin gelişiminde de çok önemli bir kilometre taşı.”
Akkuyu nükleer güç santrali projesini Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom yürütüyor. (Sputnik)
 
- Raiffeisen Bank "Rusya'da iş yapma koşullarının yasalar ve yönetmelikler nedeniyle çok zor hale geldiğini" gerekçe göstererek kararını verdi. Banka Rusya varlıkları ya satacak, ya da RBI finans grubundan ayıracak. Bankanın CEO'su  Johann Strobl bu kararı kamuoyuna duyururken, şirketin Rusya'daki ticari faaliyetlerinin azaltılacağı da vurgulandı. Rapora göre, RBI'nin Rusya varlıklarında 9 binden fazla kişi çalışıyor. Reuters, Avrupa Merkez Bankası'nın Raiffeisen Bank'a Rusya'dan ayrılması yönünde baskı yaptığını duyurmuştu.
 
2022'de Raiffeisen Bank'ın Rusya pazarındaki net karı, bir yıl önceki 474 milyon eurodan 2 milyar euroya, yani dört kattan fazlasına çıkmıştı. Grubun geçen yılki vergi sonrası karı topamda 3,8 milyar euro idi. Yani  Raiffeisen Bank International (RBI) net gelirin yarısından fazlasını, yüzde 54'ünü Rusya'dan elde etti.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya'da yeni celp dönemi 1 Nisanda başlıyor. Devlet Duması milletvekilleri askere alınacak gençlerin özel askeri operasyon bölgelerinde görev yapmayacağını belirtiyor. 1 Nisan celbi 18 ile 27 yaş arası erkekleri kapsıyor. Celp dönemi 15 Hazirana kadar devam edecek.
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD ile New Start anlaşmasının öngördüğü her türlü bilgi paylaşımının durdurulduğunu açıkladı. Ryabkov bununla birlikte iyi niyet göstergesi olarak kıtalararası balistik ve denizaltı balistik füze atışı denemeleri konusunda ABD'yi haberdar etmeyi sürdüreceklerini söyledi.
 
- The Wall Street Journal gazetesi Yekaterinburg'da casusluk ithamıyla gözaltına alınan muhabirleri Evan Gershkovich hakkında ilk açıklamayı yaptı. Açıklamada durumdan derin endişe duyulduğu belirtildi.
 
- Rusya'nın en ünlü sinema ve tiyatro oyuncularından Liya Ahedjakova, Sovremennik tiyatrosundan ayrıldığını açıkladı. Tiyatro sanatçının yer aldığı bütün oyunları repertuardan kaldırmıştı. Öte yandan Ulan-Ude şehrinde Drama Tiyatrosu'nda bir oyun intihar girişimine sahne oldu. Genç aktör tiyatro yönetimi tarafından kendisine mobbing uygulandığı ve karısının işten atıldığını söylerek seyircilerin önünde bileklerini kesti. Tiyatronun bir önceki sanat yönetmeninin özel askeri operasyona karşı çıktığı gerekçesiyle uzaklaştırıldığı bildiriliyor.
 
- Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı otomobil satışlarını arttırmak için teşvikli kredi programının yeniden başlatıldığını duyurdu. Uygulamadan sağlık ve eğitim kurumlarında çalışanların yanı sıra Ukrayna'daki özel askeri operasyona katılan askerler ve yakınları da faydalanabilecek. Öte yandan sektörel uzmanlardan görüş alan Vedomosti gazetesi Rusya'da otomobil satışlarının operasyon öncesi 2021 yılında yakalanan seviyeye ancak 5 yıl sonra geri dönebileceğini yazıyor.
 
- Venezuela'dan Moskova'ya uçan bir Rusya vatandaşı midesine sakladığı kokain nedeniyle hayatını kaybetti. Polis 59 yaşındaki adamın midesinde 82 muhafaza içinde toplam 777 gram kokain bulunduğu açıkladı. Kısa süre önce İstanbul'dan Moskova'ya uçan bir başka Rus yolcunun midesinde de yarım kilo kokain tespit edilmişti.
 
SON DAKİKA
 
Rusya Devlet Güvenlik Servisi FSB, The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'i casusluk yaptığı gerekçesiyle Yekaterinburg'da gözlatına aldı. Kurumdan yapılan açıklamada Gershkovich'in "ABD'nin talimatları doğrultusunda Rusya'nın savunma sanayii işletmeleri hakkında bilgi topladığı" ileri sürüldü.
 
Kommersant'ın aktardığına göre, önceki gün Gershkovich ile görüşen piar uzmanı yaroslav Şirşikov, Amerikalı gazetecinin Wagner grubunun toplumla ilişkisi üzerinde çalıştığını belirtiyor. Gazete Gershkovich'in Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın akreditasyon listesinde bulunduğunu ve 6 yıldır Moskova'da yaşadığını yazdı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, A Haber ve ATV ortak yayınında dün gece açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Putin'in 27 Nisan'da Türkiye'yi ziyaret etmesinin beklendiğini söyledi.
 
"Türkiye enerjide bir sıkıntıya girmesin. Bunu yapmaya mecburuz. Dünya enerjide ne sıkıntılar yaşadı. Önce Almanya nükleer santralleri kapama kararı verdi. Temiz enerji dediler. Şansölyeye 'yanlış karar aldınız' dedim. Almanya kısa bir süre sonra yeniden nükleer enerjiye döndüler. Bununla beraber de onlar için kömür önemliydi, kömürü kullanmaya başladılar. Biz onların düştüğü duruma düşmeyeceğiz. Akkuyu'yu başarılı şekilde sürdürüyoruz. 27'sinde bir ihtimal belki sayın Putin de gelecek. Veya birlikte online sistemle bağlanacağız, Akkuyu'nun inşallah ilk adımını atacağız."
 
Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında da "Akkuyu'daki nükleer güç santralimize 27 Nisan'da yakıt yükleyerek resmen nükleer tesis statüsü kazandıracağız" açıklamasında bulunmuştu. Yaklaşık 20 milyar dolarlık proje kapsamında, Akkuyu'da dört nükleer reaktör inşa edilecek. Böylece Türkiye, sivil amaçlı nükleer enerji üreten ülkeler arasına katılacak. Kremlin, Putin'in Türkiye'yi ziyaret etmeyi planlandığına dair haberleri hafta başında doğrulamamıştı. Kremlin, geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada ise Putin ile Erdoğan'ın gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, iki liderin Akkuyu nükleer santralinin inşası dâhil, enerji sektöründeki ortak stratejik projelerin başarılı şekilde uygulanması konusunu ele aldığını belirtmişti.
 
- Vladmir Putin, Omsk valisi Aleksandr Burkov'un istifasını kabul etti. Valilik görevine Rusya'ya bağlı DNR'in hükümet başı Vitali Hotsenko atandı. Putin geçen hafta da eski LNR görevlisi Vladislav Kuznetsov'u Çukotka valiliğine atamıştı.
 
- Kızı okulda özel asker operasyona karşı resim çizdiği için iki yıl hapis cezası alan Aleksey Moskalyov, ev hapsinden kaçtıktan sonra geldiği Minsk şehrinde gözaltına alındı. The Moscow Times gazetesi Moskalyov'un cep telefonunu açması üzerine yerinin belirlendiğinin tahmin edildiğini yazıyor Mahkeme Aleksey Moskalyov'a iki yıl hapis cezası vermesinin yanı sıra kızı Maşa'nın velayetini de elinden almıştı.
 
- Rusya Merkez Bankası'nın Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan önce yurtdışındaki rezervlerin bir bölümünü nakit olarak ülkeye getirdiği ortaya çıktı. Rus basını haberi Merkez Bankası'nın Devlet Duması'na sunduğu yıllık rapora dayandırıyor.
 
- Japonya Ukrayna'ya yönelik 470 milyon dolarlık yeni bir insani yardım paketi açıkladı. Dışişleri Bakanlığı paranın altyapının yenilenmesinde ve mayınlı arazilerin temizlenmesinde kullanılacağını bildiriyor.
 
- Rusya'da son bir yılda yerli yazılım fiyatları yüzde 30 ile 50 arasında artış gösterdi. Kommersant'ın haberine göre fiyat artışının ardında yabancıların piyasadan çekilmesiyle birlikte zayıflayan rekabet var.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Başkan Putin, uygulanan yaptırımların orta vadede ekonomi üstünde etkisi olabileceğini belirtti ve "gevşenilmemesi" uyarısında bulundu. Putin, hükümet üyeleri ile topantısından “Yaptırımların olumsuz etkisiyle karşı karşıya kalabiliriz, orta vadede ekonomi üstünde yaptırımların gerçekten de olumsuz etkisi olabilir. Bu nedenle önem almalıyız. Olumlu dinamikler rahatlama nedeni değil.  İç talebin düzenli bir biçimde artmasını sağlamalıyız” dedi. Putin ayrıca, ekonomik büyümenin başlıca faktörünün, iç talepteki artış olacağını kaydetti. Rus televizyonlarında canlı yayınlanan toplantı esnasında Putin, Rusya’da yıllık enflasyonun mart ayında yüzde 4’ün altına inmiş olacağını, bazı değerlendirmelere göreyse çok daha düşük olacağını belirtti.
 
- Rusya Merkez Bankası'nın raporuna göre, 1 Ocak 2023 itibarıyla ülkenin dış borcu 380,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu, 2022'ye kıyasla 101,81 milyar dolar düşüş anlamına geliyor.  Ayrıca son 15 yılın en düşük dış borç seviyesi. Rapor göre kısa vadeli borçlar toplam borcun 69.19 milyar dolarını oluşturuyor. 
 
-  Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, geçen yıl Rusya'da kişi başına düşen aylık ortalama gelirin 45 bin 272 ruble olduğunu söyledi. Buna göre 2021 yılına göre gerliler yüzde 12,4 arttı.
 
- İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahiyan, ülkesinin askeri alanda Rusya ile işbirliğini artırdığını söyledi.
 
- BM'ye göre, beş milyondan fazla Ukraynalı Avrupa'da sığınmacı statüsü aldı.
 
-  Rusya'da McDonad'sları alan Vkusno - i Toçka adıyla faaliyetine devam eden PBO System şirketi 2022'de 11,3 milyar ruble zarar ettiğini duyurdu. 2021'in sonunda şirket 2 milyar ruble'den fazla kar elde etmişti. 2021 yılına kıyasla gelirin yüzde 2,3 azalarak 73,5 milyar rubleye düştüğü kaydedildi. 
 
- Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD'li meslektaşı Blinken'in "Ukrayna'da bir ateşkesin kabul edilemez olduğu" sözlerini "sığ bir analiz" olarak niteledi.
 
- Rosneft ve Hindistan'ın en büyük şirketi Indian Oil Company, Hindistan'a petrol arzını artırmak ve çeşitlendirmek için bir anlaşma imzaladı.
 
- Tambov'da bir ekmek fabrkası tesislerinde, Rus ordusu için drone üretimine başladı. OJSC Tambov Khlebokombinat, "quadrocopter" üretimi faaliyetleriyle ayda 200'e kadar basit gözetleme uçağı monte etmeyş planlıyor. 16 droen'luk ilk parti ay sonuna kadar operasyon bölgesine gidecek. Fırın, dronlar için bazı bileşenler satın alıyor ve bazılarını bir 3D yazıcıda yazdırıyor. Fabrikada üretilen ürünlere "Çulluk" adı verildi. (Mail.ru)
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, "vesayet makamlarının Tula bölgesinde ikamet eden Aleksey Moskalev'in kızıyla ilgili kararının ordunun itibarını sarsmaktan aleyhinde açılan ceza davasıyla değil, içler acısı ebeveynlik görevleri durumuyla bağlantılı olduğunu" söyledi.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Associated Press'e konuşan Vladimir Zelenskiy Çin lideri Şi Cinping'i Kiev'de ağırlamak istediklerini, kendisiyle bir yıldan uzun bir süredir görüşme gerçekleştirmediğini söyledi. The Wall Street Journal mart başında Şi'nin Moskova ziyaretinden sonra Zelenskiy'le telefonda görüşmeyi planladığını yazmıştı.
 
- İsveç, Rusya'nın büyükelçisi Viktor Tatarintsev'i dışişleri bakanlığına çağırdı. RBC, Tataritnsev'in kısa bir süre önce kaleme aldığı bir yazıda NATO'ya katılmaya hazırlanan İsveç'in "meşru bir hedef haline gelebileceğini" söylediğini yazıyor. Gazete Tatarintsev'in söz konusu yazısının Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden kaldırıldığına dikkat çekti.
 
- Wagner Grubu'nun kurucusu Yevgeni Prigojin, Wagner komutanlarıyla birlikte Tula Savcılığı'na bir mektup yazarak Aleksey Moskalyov'a verilen 2 yıllık hapis cezasının iptal edilmesini istedi.
 
Moskalyov'un kızı Maşa okulda yaptığı bir resimde Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyona karşı çıktığını beyan etmiş, küçük kızın cezai sorumluluğu olmadığı için savcılık durumdan babasını sorumlu tutmuştu. Dün görülen son celsede Moskalyov'a iki yıl hapis cezası verilirken kızının da yetimhaneye gönderilmesi kararı çıkmıştı.
 
Özel askeri operasyon sırasında babalarını kaybeden çok sayıda çocuğun yetim kaldığını hatırlatan Prigojin, Aleksey Moskalyov'a verilen cezanın gözden geçirilmesini istedi.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Rammstein koalisyonuna giren 50 ülkenin Ukrayna'nın yanında savaştığını söyledi. Şangay İşbirliği Örgütü güvenlik konseyi sekreterleri toplantısında konuşan Patruşev buna rağmen Ukrayna'daki hedeflerine ulaşacaklarından emin olduğunu dile getirdi.
 
- Ukrayna Ortodoks Kilisesi Kiev Mağaralar Manastırı'nda kalan keşişlerin manastırdan çıkarılması kararını mahkemeye taşıdı. Manastıra ait yapıların 2013 yılında devlet tarafından karşılıksız olarak kiliseye verildiği öğrenildi. Yetkili makamlar 10 Martta ilgili sözleşmeyi iptal ettiklerini açıklayarak keşişlerden 29 Marta kadar binaları boşaltmalarını istemişti.
 
SON HABER
 
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Associated Press'e verdiği söyleşide cephedeki zor duruma rağmen Bahmut'tan neden çekilmediklerini açıkladı. Zelenskiy Bahmut'u kaybetmenin taktikten ziyade siyasi yenilgi anlamına geleceğini söyledi. Devlet başkanı Zelenskiy "Bahmut düşerse, Rusya başkanı Vladimir Putin bunu hem Batıda, hem Rusya'da, hem de Çin ve İran'da bir zafer olarak pazarlayacak... Kan kokusunu almasını halinde biz zayıf düşeriz. Bastırdıkça bastıracaktır," şeklinde konuştu.
 
Zelenskiy Bahmut'un düşmesinin Ukrayna toplumunun morali üzerinde olumsuz etkide bulunacağını ve toplumun yorgunluk hissedeceğini söyledi. Zelenskiy bu durumda toplumun kendisini Rusya'ya karşı tavizlerde bulunmaya iteceğini sözlerine ekledi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya'nın ABD Büyükelçiliği, Birleşik Devletler yönetiminin "müttefiklerinin arkasına saklandığını" ve Kuzey Akım soruşturmasını engellemek için "elinden geleni ardına koymadığını" ileri sürdü.
 
Öte yandan ABD yönetimi Ukrayna'da işlendiği ileri sürülen savaş suçlarıyla ilgili uluslararası bir mahkeme kurulması fikrine destek vereceğini açıkladı. İlgili öneri kasım ayında Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen'den gelmişti. ABD'li yetkililer mahkemenin Ukrayna yasaları dikkate alınarak kurulması gerektiğini vurguluyor.
 
- Amerikalı gıda devi Cargill'in Rusya şubesi 1 Hazirandan itibaren geçerli olmak üzere Rusya'dan tahıl ihracatına son vereceğini açıkladı. Şirket geçtiğimiz yıl 2,2 milyon ton tahıl ihraç etmişti. Bu miktar Rusya'nın toplam ihracatının yüzde 4'üne karşılık geliyor.
 
- Rusya'da yerli viski üreticilerinin pazar payı ilk kez yabancıları geride bıraktı. Kommersant Beluga Group, Stellar Group ve Ladoga gibi şirketlerin yabancıların gidişini iyi değerlendirdiğini yazıyor. Yılın ilk iki ayında yerli viski üretimindeki artış yüzde 56 olarak açıklandı.
 
- Kommersant'ın haberine göre Avrupa merkezli yatırım fonu Atrium European Real Estate, Rusya'daki aktiflerini elden çıkarma konusunu değerlendiriyor. Rusya genelinde fona ait 7 alışveriş merkezi var. Atrium krizden önce de birkaç kere bu aktifleri satmayı denemiş, ancak uygun bir müşteri bulamamıştı.
 
- Vladivostok ile Pekin arasında uçak seferleri 3 yıllık bir aranın ardından yeniden başlıyor. Uçuşları Avrora adlı Rus havayolu şirketi düzenleyecek.
 
- Vedomosti Rusya'nın 2025'e kadar Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan ile roamingi kaldırmayı planladığını yazdı. Avrasya Ekonomi Komisyonu'nun konuyla ilgili cep telefonu operatörlerine bir yazı gönderdiği bildiriliyor.
 
- Alman yazılım firması SAP'ın Rusya operasyonunun başında bulunan Andrey Filatov görevinden ayrıldığını açıkladı. Filatov, Alman şirketin müşterilerine teknik destek sağlayan Lab SP adlı yeni bir projede çalışacak.
 
- Kısaca Leninka olarak bilinen Rusya Devlet Kütüphanesi, özel askeri operasyona ait internette ve Telegram kanallarında yer alan verileri muhafaza etmek için pilot proje başlattı. İlgili açıklama kütüphanenin başı Vadim Duda'dan geldi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı bu sabaha karşı yaptığı açıklamada,  kıtalararası balistik nükleer füze sistemleri Yars ile tatbikatların başladığını duyurdu. Açıklamada, "Yars kompleksleri ile Stratejik Füze Kuvvetlerinin (RVSN) komuta ve personel tatbikatları Rusya'da başladı” denildi. Tatbikatların 2023 Stratejik Füze Kuvvetleri eğitim planına uygun olarak, Sibirya’daki Novosibirsk ve Omsk dahil üç bölgede yapıldığı belirtildi. 300 parça ekipmanın dahil olduğu tatbikatlara üç binden fazla personel katılıyor.  Bakanlık Yars füzeleriyle donatılmış sistemin kapsamlı bir kontrolünün yapıldığı kaydedildi.  Kommersant’ın aktardığına göre, Rusya'nın üç bölgesinde otonom fırlatma PGRK Yars sistemleri ile tatbikatlar yapılacak. Ayrıca kamuflaj, modern hava keşif araçarına karşı koyma ve  çeşitli modifikasyonlara sahip İHA'ların kullanımı üzerinde çalışılacak.
 
Resmi yayın organı Rossiyskaya Gazeta’nın aktardığı bilgilerde "Yars kıtalararası balistik füze, dünyanın herhangi bir yerindeki bir hedefi vurabilen bir silah” olarak sunuluyor.  PGRK Yars'ın özellikleri şöyle sıralanıyor:
 
- Yars, katı yakıtlı kıtalararası balistik füze ile donatılmış stratejik bir füze sistemi olata Topol-M füze sisteminin bir modifikasyonu.
 
- 12 bin kilometre menzile sahip,
 
- Toplam patlama gücü bir milyon tona eşit,
 
- Roket hızı Mach 14. (Mach 1 = 1078 km/saat) 
 
.- Hedef hassasiyeti 150 metre.
 
- Ağırlığı yaklaşık 50 ton.
 
 
28 Mart Salı
 
SON HABER
 
The Guardian gazetesinin haberine göre, Kremlin Sözcüsü Peskov, yakın çevresindeki yetkilileri Ukrayna'da özel operasyonun "çok uzun" süreceği konusunda uyardı. M. Komsomolets ve önde gelen diğer bazı Rus gazetelerinin aktardığı iddiaya göre, Peskov bu uyarıyı yeni yıl arifesinde üst düzey bir devlet görevlisinin ofisinde özel bir toplantı sırasında yaptı. İsmi açıklanmayan bir toplantı katılımcısına atfen, Peskov'un kadeh kaldırdığı ve etrafındakilere "Her şey çok daha zor hale gelecek. Çok, çok uzun sürecek" dediği ileri sürüldü. Yine Guardian'a bunu teyit eden bir başka toplantı katılımcısı, "Peskov'un bu sözlerle savaşın uzun süre devam edeceği ve uzun bir yolculuğa hazırlanmamız gerektiği konusunda uyardığı açıktı" dedi. İddialara ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD'nin insansız hava araçlarının Karadeniz üzerinde "keşif uçuşlarına" devam edeceğini söyledi. Pentagon şefi, ABD'nin büyük MQ-9 Reaper keşif ve saldırı uçaklarını Ukrayna'ya nakletmek için bir neden görmediğini, çünkü bu uçakların Rus hava savunmasıyla çatışmada hayatta kalma şanslarının olmadığını söyledi.
 
-  Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC, Rusya'nın uluslararası yarışmalara takım olarak katılımının yasaklanması tavsiyesini onayladı. IOC İcra Komitesi Başkanı Bach, uluslararası federasyonların Ukrayna'daki askeri operasyonu desteklemeyen Rusların "tarafsız sporcular" olarak  ve olimpiyat bayrağı ile yarışmaları katılmasını tavsiye etti.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Çin'in teklifi dahil Ukrayna'da acil ateşkes önerilerinin çatışmayı Rusya lehinde dondurmayı amaçlayan "alaycı bir tuzak" olabileceğini iddia etti.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,  "ABD'nin Rusya ile diyaloğu yeniden başlatmak için medeni devletlerarası ilişkiler ilkelerine dönmesi gerektiğini, ancak şu ana kadar buna dair bir işaret olmadığını" söyledi.
 
- Ukrayna hükümeti, Şam'ın Rus özel operasyonuna verdiği destek nedeniyle Suriye ile ticari, ekonomik ve teknik işbirliği anlaşmasından çekilme sürecini başlattı.
 
- 13 yaşındaki kızı okulda Ukrayna yanlısı ve bayraklı resim yaptığı için velayeti elinden alınan ve Rusya Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırmak suçundan bugün mahkemede iki yıl hapis cezasına çarptırılan Tula bölgesinde Rusya vatandaşı 53 yaşındaki Aleksey Moskalev, karar açıklananmdadan önce ev hapsinden kaçarak firar etti.
 
- 29 Mart için resmi kur dolarda 76,59 ruble, euroda 82,78 ruble, yuanda 11,11 ruble olarak açıklandı.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkenin kuzeyinde, Rusya sınırına yakın Sumı bölgesinde yer alan Ahtırka şehrini ziyaret ederek bir grup asker ve siville görüştü.
 
- Reuters'in haberine göre AB ülkeleri, gaz tüketimini "gönüllü olarak" yüzde 15 azaltma uygulamasını 12 ay daha uzatmayı kabul etti.
 
SON HABER
 
-  Financial Times gazetesi, 2 bin kadar yabancı şirketin Rusya'daki varlıklarını satarak ülkeden ayırlamyı beklediklerini yazdı. Bu durumdaki şirketlerin varlıklarını satabilmeleri için, oluşturulan özel devlet komisyonundan onay almaları gerekiyor. Yabancı şirketlerin ülkeden ayrılış şartları konusunda yetkililerle müzakerelerde bulunan bir kaynak Financial Times'a, "Komisyonun önünde yaklaşık 2 bin başvuru bekliyor. "Komisyon ayda üç kez toplanıyor ve her toplantıda en fazla yedi başvuruyu değerlendirebiliyor. Bu nedenle süreç çok uzun zaman alacak" dedi.
 
Rusya hükümeti, yaptırımlar nedeniyle varlıklarını satıp pazardan çıkmak isteyen yabancı şirketleri, satış bedelinin yüzde 5 ila 10'u arasında bir oranı bütçeye "gönüllü katkı" olarak bırakmaya mecbur ediyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, geçtiğimiz yıl Hindistan'a petrol satışını 22 kat arttırdıklarını açıkladı. Novak bütçe gelirlerinin yüzde 42'sinin enerji kaynakları satışından elde edildiğini de söyledi. Başbakan yardımcısı Müşteri portföyünü Batıdan diğer ülkelere kaydırmaya 2023'te de devam edeceklerini belirtiyor.
 
- Avrupa Birliği Rusya'nın sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatını engellemek için yaptırım harici bir önlem peşinde. Bloomberg ajansının haberine göre AB Rus ihracatçıların sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatında kullanılan altyapıyı önceden rezerve etmesine geçici olarak yasak getirmeyi planlıyor. Habere göre inisiyatife destek veren ülkeler Finlandiya, Estonya, Letonya, litvanya ve Polonya.
 
- Amerikalı kağıt üreticisi International Paper Rusya'nın en büyük kağıt üreticisi İlim'deki yüzde 50'lik hissesini satmak için başvuruda bulunduğu hükümet komisyonundan olumlu yanıt aldı. İnterfaks'ın haberine göre şirket hisselerini iki Rus iş insanına devredecek.
 
- Rusya'da oldukça sevilen çocuk kitabı serisi Mumiy Troll'ün hak sahipleri markayı pazardan çekme kararı aldı. Finlandiyalı yazar Tove Yansson'un yarattığı serinin yayın hakları Moomin Characters şirketinin elinde bulunuyor. Şirket karara gerekçe olarak Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonu gösterdi. Yansson'un karakterleri ülkenin en ünlü müzik gruplarından Mumiy Troll'e de esin kaynağı olmuştu.
 
- İranlı otomobil markası Saipa Rus pazarına giriş yapma hazırlığında. 1 Haziranda satışına başlanması planlanan otomobilin fiyatı 1 milyon rubleden başlıyor (13 bin dolar).
 
- St. Petersburg'daki Budyonnıy Harp Akamemisi'nde üç askeri okul öğrencisi hayatını kaybetti. Fontanka portalı çarşı izninden döndükten sonra yatakhanede hayatını kaybeden öğrencilerin zehirlenme belirtisi gösterdiğini yazıyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Der Spiegel Almanya'nın Ukrayna'ya askeri yardımı önümüzdeki birkaç yıl için 3 milyardan 15 milyar euroya çıkarmayı planladığını yazdı. Almanya Maliye Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan haberde bu yıl yapılacak yardımın da 2,2 milyar eurodan 5,4 milyar euroya yükseltileceği belirtiliyor. 
 
Almanya uzun süren tartışmaların ve tereddütlerin ardından tank tedarikine evet demiş ve son olarak dün Ukrayna'ya 18 adet Leopard 2A6 tank ve 40 adet Marder zırhlı muharebe aracı teslim etmişti.
 
- Rusya Ermenistan’a Putin hakkında tutuklama kararı çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) bir üyesi olmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Ermenistan Lahey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) bir üyesi olmak için Roma Statüsü’nü kabul etmek için süreç başlatmıştı. Rus resmi haber ajansı RIA’nın bildirdiğine göre Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak Ermenistan’ın mahkemenin taraflarından biri olmasının “kabul edilemeyeceğini” aktardı. Bu adımın ikili ilişkiler açısından “çok ciddi sonuçlarının” olacağı belirtildi. Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında savaş suçları işlediği iddiasıyla tutuklama kararı çıkarmıştı. (BBC Türkçe)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Rus hücumbotlarının bir tatbikat kapsamında Japon denizinde Moskit model gemisavar seyir füzeleri ateşlediğini duyurdu. Bakanlık 100 km mesafedeki hedeflerin başarıyla vurulduğunu açıkladı. Rusya ile Japonya arasında Kuril Adaları'nın kime ait olduğu konusunda 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana devam eden bir ihtilaf var.
 
- Henkel Rusya'daki 11 fabrikasını elden çıkarmak için müşteri arayışına devam ediyor. Vedomosti gazetesi satış için Rus şirketleri Framstandart ve Kismet Capital'la müzakerelerin sürdüğünü yazdı. Henkel Sovyetler Birliği yıkılmadan evvel Rusya'da faaliyete başlamıştı.
 
- Rusya'nın 2027 yılında denize indirmeyi planladığı nükleer buzkıran Rossiya'nın üretim maliyetinin yüzde 40-60 oranında artacağı, teslim tarihinin de erteleneceği açıklandı. Kommersant'ın haberine göre Rusya'daki Zvesda tersanesinde inşa edilen buzkıranın bazı parça ve bileşenlerinin tedarikinde sorunlar yaşandığını yazıyor. Gazete dün de Rusya'nın buzkıran üretimi için Çin'in yanı sıra Türk tersanelerini kullanma fikrini değerlendirdiğini aktarmıştı.
 
- Fin gazetesi Yle, başkent Helsinki'de bulunan ve Rus iş insanlarına ait olduğu tahmin edilen Helsinki Shipyard adlı tersanenin el değiştirmesinin gündemde olduğunu bildiriyor. Gazete Kanadalı gemi inşaat şirketi Davie'nin tersaneyi zatın almaya hazır olduğunu yazdı. Fin basınında daha önce AB yaptırımları nedeniyle tersanenin mali güçlükler yaşadığı yönünde haberler çıkmıştı.
 
27 Mart Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- The Wall Street Journal, Ukrayna'nın karşı saldırısı için olası senaryosunu açıkladı. Buna göre Ukrayna ordusu yeterli uçağı olmadığı için hava değil, füze ve kara saldırılarıyla karşı saldırı başlatacak. WSJ'nin görüştüğü ABD Kara Harp Akademisi profesörü, emekli ABD Ordusu Albay John Nagle, böyle bir saldırı için Kiev'in gerekli sayıda asker ve helikoptere sahip olmadığını söyledi. Görüşülen uzmanlar, Ukrayna'nın önce füzeler ve toplar da dahil olmak üzere karadan hassas uzun menzilli silahlar kullanarak bir saldırı başlatacağını düşünüyor. Uzmanlar ardından Kiev'in Sovyet tanklarını Batılı tanklarla birleştireceği bir kara saldırısının geleceğine inanıyor.
 
- Almanya'dan 18 adet Leopard 2 tankı ve yaklaşık 40 Marder-Der Spiegel piyade savaş aracının Ukrayna'ya ulaştığı bildirildi.
 
- Başkan Zelenskiy'nin saldırı hazırlığı yapan Ukrayna ordusunun Zaporojye bölgesindeki ileri mevzilerini ziyaret ettiği kaydedildi. 
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, Türkiye, Suriye, Rusya ve İran dışişleri bakan yardımcılarının Nisan ayı başlarında Moskova'da bir araya geleceğini duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı, daha önce 15-16 Mart'ta Moskova'da yapılması planlanan 'dörtlü zirve'nin ertelendiğini duyurmuştu.
 
- Raiffeisenbank, 3 Nisan'dan itibaren bireyler için Rusya'dan para transferi koşullarını sıkılaştırdı ve minimum 20 bin dolara yükseltme kararı aldı. Bu hizmetten sadece bankanın "premium hizmet paketi" sahipleri ve varlıklı müşteriler yararanabilecek.  
 
- Ukrayna kökenli şarkıcı Ani Lorak'ın 27 Nisan'da Rusya'nın Krasnodar şehrinde yapılması planlanan konseri, şehir yönetimi tarafından "özel operasyona karşı tutumu nedeniyle" iptal edildi.
 
- Moskova Borsası'ndaki RTS dolar endeksi, 8 Şubat'tan bu yana ilk kez 1000 puanın üzerine çıktı.
 
SON HABER
 
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakında Türkiye’ye ziyaret gerçekleştireceği ve bu ziyaretin hazırlıklarının yapıldığına ilişkin haberleri yalanladı.
Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in yakında Türkiye’yi ziyaret etmeyi planladığı yönündeki haberlerin doğru olup olmadığı yönünndeki soruya “Hayır, (bu doğru değil)” yanıtını verdi. Putin’in Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğine ilişkin iddialar Türk medyasında yer almıştı. Rusya Devlet Başkanı ile Erdoğan’ın son yüz yüze görüşmeleri Ekim 2022’de Astana’da gerçekleşti. Liderler, geçen hafta sonu da telefonda görüştü. (Sputnik)
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Almanya hükümeti, 30 Rus diplomatın ülkeden sınır dışı edileceği yönündeki haberleri yalanladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrea Sasse, 30 Rus diplomatın sınır dışı edileceğine ilişkin haberleri doğrulamadı. Alman medyasında yer alan söz konusu haberlerin doğru olup olmadığının sorulması üstüne, Sasse, “Şu anda Rus diplomatların sınır dışı edilmesini değerlendirmiyoruz” dedi. Almanya hükümetinin, 30 Rus diplomatı ülkeden sınır dışı etmeyi planladığına ilişkin haberler Alman Focus dergisinde yer almıştı. (Sputnik)
 
- Zaparojiye bölgesinin Melitopol şehrinde bu sabah Ukrayna ordusunun saldırısı sonucu patlamalar meydana geldiği bildiriliyor. Rus kaynaklarına göre,  bombardıman sonucu, Zafer Bulvarı'ndaki   koleinj yakınındaki bir bina kısmen yıkıldı. Bölge yönetiminden Vladimir Rogov, saldırıda dört kişinin yaralandığını ve çok sayıda evin hasar gördüğünü söyledi.  Öte yandan TASS'ın aktardığına göre Ukrayna güçleri Mariupol'da, şehrin emniyet müdürü  Mihail Moskvin'e yönelik bir girişimde bulunuldu. Aracına bir top mermisi isabet eden Moskvin'in saldırıdan yaralı olarak kurtulduğu belirtildi. 
 
- Cumhurbaşkanlığı kaynakları Vladimir Putin'in Ankara'ya bir ziyaret hazırlığında olduğu yönünde çıkan haberleri yalanladı. Ria ajansına konuşan bir kaynak "Bizde böyle bir bilgi yok," dedi. Erdoğan ve Putin iki gün önce bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.
 
- Avrupa'nın önde gelen mühimmat üreticilerinden Norveçli Nammo grubu, üretim kapasitesini arttırmakta yaşadıkları problemlerden bölgedeki TikTok veri merkezini sorumlu tuttu. Financial Times'a konuşan firma yetkilileri merkezin bölgede boşta kalan bütün enerji kapasitesini tükettiğini, "kedi videoları daha rahat depolanabilsin diye mühimmat üretemediklerini" söyledi.
 
- Belarus makamları Polonya sınırındaki tır kuyruğunun cumadan bu yana iki kat uzadığını açıkladı. Yetkililer sınır kapısında biriken araç sayısının bini geçtiğini belirtiyor. Litvanya sınırındaki kapılarda da araç trafinin yavaş ilerlediği yönünde haberler geliyor.
 
- Ünlü İngiliz aktör Orlando Bloom Kiev'de Vladimir Zelensky'le bir araya geldi. Deutsche Welle Bloom'un ülkeyi UNICEF iyi niyet elçisi sıfatıyla ziyaret ettiğini aktarıyor.
 
- Polonya'da bir yabancı Rusya adına casusluk yaptığı iddiasıyla 3 aylığına tutuklandı. Kommersant gazetesi adı ve ülkesi açıklanmayan yabancının 10 yıl hapisle yarıgılanacağını yazıyor. Polonya önceki hafta bazı Belarus vatandaşlarını Rusya adına casusluk yaptıkları iddiasıyla gözaltına almıştı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Tula yakınlarında düşen Ukrayna'ya ait Strij model insansız hava aracının radyo-elektronik muharebe kompleksi Pole-21 kullanılarak rotasından saptırıldığını açıkladı.
 
- Kommersant, Rus atom enerjisi şirketi Rosatom'un buzkıran üretimi için Çin'in yanı sıra Türkiye'deki tersaneleri kullanma fikrini değerlendirdiğini yazıyor. Rusya'nın buzkıranları arasında atom enerjisiyle çalışmayanlar da var.
 
- Japonya Başbakanı Fumio Kishida Sahalin Adası'nda Rus şirketlerle ortak yürütülen projelere katılımlarının süreceğini açıkladı. Kishida Sahalin-1 ve Sahalin-2 adı verilen projelerin ülkesinin enerji güvenliği açısından önemli olduğunu söyledi. Bununla birlikte başbakan, 2022 yılında Rusya'dan petrol alımını yüzde 90, kömür alımını ise yüzde 60 oranında azalttıklarını açıkladı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Dmitri Biriçevski, Dünya Ticaret Örgütü'nden çıkmak gibi bir niyet taşımadıklarını açıkladı. Biriçevski DTÖ üyeliklerinin gelişmekte olan ülkelerle kurdukları istikrarlı bağları muhafaza etmelerine yardımcı olduğunu söyledi.
 
- Moskova Belediyesi Ulaştırma Departmanı daha önce Kiev-Gorki yönü olarak açıklanan toprak üstü metro hattının adını Kaluga-Nijniy Novgorod olarak değiştirme kararı aldı. Hat metronun uzantısı olarak hizmet verecek.
 
- Rusya'da hafta sonu sinemalarda en çok izlenen film John Wick: Chapter 4 oldu. Keanu Reeves'in başrolünü oynadığı film 348 milyon ruble hasılat elde etti (4,5 milyon dolar). Rus dağıtımcıların filmin gösterim haklarını yaptırımlardan önce satın aldığı öğrenildi.
 
26 Mart Pazar
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Moskova'nın 220 kilometre güneyindeki Tula bölgesinin Kireyevsk şehrinde bir Ukrayna İHA'sı düştü. Patlayıcı yüklü İHA, üç kişinin yaralanmasına yol açtı. Sovyet devrinden kalma bin kilmetre mezilli Tu-141 Strij İHA'sının düştüğü yerde büyük bir hendek oluştu. 25 bin nüfuslu Kireyevsk şehrinde pek çok binanın camları kırıldı. İHA'nın yakınlardaki apartmanların üzerine düşmemesi can kaybını önledi.
 
- Başkan Putin, "Ukrayna'ya silah sevkiyatının kırmızı çizgileri aşmak olarak kabul edilebileceğini" söyledi. Putin, Rusya-1 kanalının yayınında “Moskova. Kremlin. Putin" programına verdiği demeçte, Batılı ülkeleri Ukrayna'daki çatışmanın "azmettiricileri ve kışkırtıcıları" olarak gördüğünü sözlerine ekledi.
 
- İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında iki haftalık aranın ardından yeniden İran İHA'ları kullandığını ileri sürdü. İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Mart ayı başından bu yana Ukrayna'ya Kamikaze İHA'ları olarak da bilinen İran menşeili muharip insansız hava aracı (İHA) kullanarak 71 adet saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu.  İngiliz yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'ya iki hafta aradan sonra tekrar İHA saldırısına başlamasının, Şehid tipi insansız hava aracından düzenli olarak ufak miktarlarda tedarik etmeye başladığını gösterdiğini belirtti.  (DW)
 
- AB Dışişleri Yüksek Komiseri Josep Borrell, Rusya'nın Belarus'ta taktik nükleer silah konuşlandırması durumunda Avrupa Birliği'nin Minsk'e de yeni yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu söyledi.
 
- Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, "Putin aleyhindeki tutuklama emrinin herkes için kötü bir karar olduğunu ve çatışmaların daha da tırmanmasına yol açtığını" savundu.
 
-  Wagner'in başkanı Yevgeni Prigojin, Donetsk bölgesinde çatışmalarım devam ettiği Bahmut'ta ilerleyen Wagner savaşçılarının bulunduğu bölgelerin kanatlarında güvenliği sağlamayı Rusya Savunma Bakanlığı'nın üzerine aldığını söyledi.
 
- Alman Welt gazetesinin haberine göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı, Putin'in Belarus'da taktik nükleer silah konuşlandırılmasına ilişkin açıklamasını "devam eden bir nükleer sindirme girişimi" olarak nitelendirdi.
 
- Corriere della Sera'nın haberine göre, İtalya'da mal varlığına el konulduğu iddia edilen 10 Rus iş insanının avukatları, İtalyan makamlarının kararına özel bir idare mahkemesinde itiraz etti.
 
SON HABER
 
- Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin Çin ile ilişkilerinin askeri bir ittifak olarak tanımlanamayacağını belirtti. Rusya ile Çin’in ilişkilerinde her şeyin şeffaf olduğunu ekledi. Rusya lideri, Batı ülkelerini ise İkinci Dünya Savaşı dönemindeki gibi yeni bir mihver ittifakı oluşturmakla suçladı. Putin, Rossiya-24 televizyonunda yayınlanan açıklamalarında,  Pekin ile yaptıkları askeri işbirliğinin tamamıyla şeffaf olduğunu kaydetti:
 
“Doğru, (Çin ile) askeri-teknik alanda işbirliği yapıyoruz ve bunu gizlemiyoruz. Her şey şeffaf, burada gizli bir şey yok. Askeri alanda da işbirliği yapıyoruz, askeri tatbikatlar gerçekleştiriyoruz. Her şeyi şeffaf bir biçimde sürdürüyoruz, fakat bu askeri bir ittifak değil.”
 
Rusya Devlet Başkanı, Batının ise bunun aksine, ‘küresel bir NATO’ oluşturmaya çalışarak yeni bir mihver ittifakı kurmakta olduğunu belirtti.
Nitekim Putin, NATO’nun yeni stratejik konseptinin Hint-Pasifik bölgesi ülkeleriyle güçlü ortaklıklar kurulmasını içerdiğini kaydetti ve “Dahası, bu konseptte küresel NATO’ya katılacak ülkeler sıralanıyor” dedi. (Sputnik)
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın, 30’dan fazla Rus diplomatı sınır dışı etmeye hazırlandığı açıklandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu adıma verilecek cevabın hazır olduğunu belirtti. Alman Focus dergisi, “Almanya Dışişleri Bakanı, Berlin’de çalışan 30’dan fazla Rus diplomatı sınır dışı etmeyi planlıyor” diye yazdı. Güvenlik güçlerinin bilgisine dayandırılan haberde, sınır dışı edilmesi planlanan Rus diplomatların, dokunulmazlıklarından yararlanarak, gelecekte sabotaj ve dezenformasyon operasyonları gerçekleştirmek amacıyla siyaset, iş, bilim ve askeri alanlarda muhbirler arayıp Rusya için çalışmaya ikna etmekle suçlandığı kaydedildi. Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, “(Almanya Dışişleri Bakanı Annalena) Baerbock, casus düşkünlüğü var. Berlin’in bu sağlıksız adımlarına sert cevabımız hazır. Baerbock’un hoşuna gidecek” ifadelerini kullandı.
 
- RIA Novosti'nin bildirdiğine göre, Rus birlikleri Bahmut'ta (Artemovsk) Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin geçen yıl sonunda ziyaret ettiği metal fabrikasını ele geçirdi.
 
-  Başkan Putin, Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarında geçen yıl meydana gelen patlamalara değinen Putin, Pulitzer ödüllü ABD'li gazeteci Seymour Hersh'ın, patlamaların ABD istihbaratı tarafından organize edildiği sonucuna vardığını hatırlatarak "Buna tamamen katılıyorum" dedi.
 
- Birleşmiş Milletler (BM) hem Rus hem de Ukrayna güçlerine savaş sırasında esir alınan kişileri infaz etme suçlaması yöneltti. Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu Başkanı Matilda Bogner, her iki tarafın da bu tür yargısız infazlarda bulunduğunu belgelediklerini söyledi. "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından 25 kadar Rus savaş esiri ve savaş dışı kalmış kişinin yargısız infaz edilmesinin' kaygı verici olduğunu dile getiren Bogner, bu cinayetlerin birçok durumda, düşmanın savaş sahasında esir alınmasından hemen sonra işlendiğini ekledi. Bogner, "Ukrayna makamlarının 22 kurbanla ilgili olarak beş vakada sürdürdükleri soruşturmadan haberdar olmakla birlikte, faillere yönelik herhangi bir soruşturma konusunda bilgi sahibi değiliz" dedi. (GazeteDuvar)
 
- Pentagon, Başkan Vladimir Putin'in Belarus'ta taktik nükleer silah konuşlandırma planlarına ilişkin açıklamasına tepki gösterdi. Açıklamada "ABD, nükleer kuvvetlerinin hazır olma durumunu değiştirmek için henüz bir neden görmüyor" denildi. Diğer yandan Amerikan yönetimine göre Moskova nükleer silah kullanımına hazırlanmıyor.
 
- Zelenskiy'nin yardımcısı Mikhail Podolyak, Belarus'da nükleer silah konuşkandırma kararına yanıt olarak Avrupa'yı Rusya'ya karşı yaptırımları güçlendirmeye çağırdı. Podolyak öncelikle Rosatom'a karşı yaptırımlar getirilmesini savundu, ayrıca Kiev'e silah tedarikinde artış istedi.
 
- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye'nin müzakereler için bir temel oluşturması halinde Çin'in barış planını destekleyeceğini" söyledi.
 
- Moskova bölgesinin Voskresensk şehrinde bulunan hurda kurşun tesisinde yangın çıktı. REN TV'nin haberine göre Acil Durumlar Bakanlığı, fabrika topraklarında bir üretim metal çerçeve binasının yandığını açıkladı. Fregat adlı tesisin ülkedeki en büyük hurda kurşun işleme tesisi olduğu belirtidi.
 
- Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, Rusya Federasyonu'nda ilaç kıtlığını önlemek için bir mekanizma geliştirildiğini ve başarıyla uygulandığını belirterek, "Şu anda ilaç sıkıntısı yok" dedi. Medyada son dönemde aksi yönde haberler yoğunlaşıyor.
 
 25 Mart Cumartesi
 
SON HABER
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirecek adımlar ve Rusya-Ukrayna savaşına dair gelişmeler ele alındı.
 
Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yeniden uzatılmasıyla ilgili müspet tutumu dolayısıyla Rusya Devlet Başkanı Putin'e teşekkür eden Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların bir an önce müzakereler yoluyla sona erdirilmesine önem verdiklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'de mutabık kaldıkları ekonomik işbirliği temelinde yeni adımlar atabileceklerini belirtti.
 
Erdoğan, bu görüşmenin ardından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen İlim Yayma Vakfı 52. Genel Kurulu'nda konuştu. Erdoğan seçim gündemine değinirken , "14 Mayıs tam manasıyla tarihi bir yol ayrımına dönüşmüştür. Terör örgütlerinden küresel menfaat odaklarına kadar tüm şer şebekeleri, 14 Mayıs'a kilitlenmiş durumda. Bu hakikati Türkiye ile hesabı olan herkes görüyor. Buraya gelmeden önce Sayın Putin ile görüşmem oldu. Sayın Putin de Ukrayna ile mücadelede özellikle bizim arabuluculuğumuzu takdirin yanında onların da Türkiye'deki seçimi nasıl takip ettiklerini dinledim" dedi.
 
Erdoğan, "İstedikleri şey şu, tarım koridoruyla ilgili, buğdaydaki rakam ve bizden istedikleri, özellikle az gelişmiş ülkelere bilabedel biz buğdayı gönderiyoruz, sizler de bunları una çevirip fakir fukara Afrika ülkelerine bir an önce ulaştırın. Rusya neyi takip ediyor, bizdeki bazı çevreler neyi takip ediyor. Bunlar çok önemli" diye ekledi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna’daki askeri operasyonda önemli rol oynayan Wagner özel askerlik şirketinin kurucusu ve başkanı Yevgeni Prigojin, 5 binden fazla mahkumun şirketle olan sözleşmelerini tamamladığını ve resmen affedildiklerini açıkladı. Prigojin, affedilenlerin sadece yüzde 0,31'inin bir ay içinde suç işlediğini, Wagner’in mahkumları işe alınmasının suç oranlarını 10-20 kat azalttığını savundu. Prigojin daha önce askeri operasyona katılmaları için mahkumlarla altı aylık bir sözleşme imzalandığını söylemişti. Kremlin'e bağlı İnsan Hakları Konseyi üyesi Eva Merkaçeva, Wagner ile sözleşme imzalayan mahkumların hapishanelerden çıkarılmadan önce affedildiğini, af prosedürü devlet sırrı olduğu için buna ilişkin kararname yayınlanmadığını belirtmişti. (Kommersant)
 
- Avrupa Birliği, Rusya'nın kendisine uygulanan yaptırımları delmesine yardımcı olan Orta Asya ülkelerine yaptırımlar uygulamayı planlıyor. (The Telegraph)
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Rusya'nın saldırılara karşı başarılı bir şekilde savunulması için artık hem zorunlu askerliğe hem de sözleşmeye dayalı karma bir orduya ihtiyaç duyduğunu söyledi. Medvedev ayrıca, Batılı telif hakkı sahiplerinin yaptırımlar nedeniyle Rusya'da erişilemez hale gelen eserlerin korsan kopyalarını indirip internet üzerinden dağıtmanın “doğru bir karar” olduğunu savundu.
 
- Avrupa Birliği, Çin lideri Şi Cinping’i  Ukrayna lideri Zelenskiy ile konuşmaya çağırdı.
 
- The New York Times, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarına el koyup Ukrayna'ya devretme fikri daha fazla destek kazanmasına rağmen bazı üst düzey ABD'li ve diğer yetkililerin buna şüpheyle yaklaştıklarını yazdı. Gazeteye göre, varlıklara el konulmasının Batılı hükümetlerin aktif olarak savunduğu "uluslararası hukuk ve anlaşma sistemine olan inancı baltalayacağı” kaygısı yüksek.
 
- Gürcistan hükümeti, Batı'dan Rusya'ya karşı ikinci bir cephe açılması yönünde herhangi bir talebin olmadığını bildirdi.
 
- Avusturya Adalet Bakanlığı, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) kararlarına uyma yükümlülüğünü kabul ettiğini, devlet liderlerinin bile tutuklama emirlerinden muaf olmadığını söyledi. Putin hakkında mahkeme gıyabi tutuklama kararı almıştı. 
 
- Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto Macaristan'ın, azınlıkların ana dillerini kullanma haklarını ihlal eden yasalara sahip olmaya devam ettiği sürece Ukrayna'nın Avrupa Birliği ve NATO'ya katılımını desteklemeyeceğini söyledi. 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna Declet Başkanı Zelenskiy, silah ve cephane eksikliği nedeniyle bir karşı saldırı başlatmanın imkansız olduğunu söyledi. Japonya’nın Yomiuri Shimbun gazetesine verdiği röportajda Zelenskiy, ülkenin doğusundaki durumu “çok zor” diye nitelendirdi ve Kiev'in daha fazla bekleyemeyeceğini kaydetti. Zelenskiy, "Ancak Ukrayna birlikleri, Batı'dan mühimmat gelmeden saldırıya geçemez. Ortaklarımızdan cephane alınmasını bekliyoruz" dedi. Ayrıca Batılı ülkelerin uzun menzilli füzeler ve modern savaş uçakları tedarikini geciktirdiğini ve Ukrayna'nın barış formülünü tartışmak için önerdiği zirveye gereken desteği vermediğini savundu.  Zelenskiy, Rusya askerlerini geri çekmedikçe barış görüşmeleri zemininin olmadığını söyledi. Ukrayna lider ayrıca Çin'in ateşkes önerilerini kuşkulu bulduğunu, Şi Cinping’den herhangi bir görüşme talebi almadığını ekledi.
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ile Çin arasındaki işbirliğinin genişlediği yorumlarını “büyük ölçüde abartılı bulduğunu” söyledi. Biden’e göre Batılı ülkeler işbirliğini güçlendirmede daha başarılı. ABD Başkanı, Çin'in Rusya'ya henüz silah göndermediğini, ancak gelecekte bunu yapacağını göz ardı etmediklerini belirtti.
 
- Reuters'e konuşan kaynaklar, Çin'in Joe Biden ile Şi Cinping arasında telefon görüşmesi yapılması teklifine "ilgi göstermediğini" söylediler. Biden, beş hafta önce, ABD semalarında bir Çin balonunun düşürülmesiyle ilgili olarak Şi ile görüşmek istediğini söylemiş, Pekin’den olumlu yanıt gelmemişti. 
 
- Kommersant gazetesi, Ukrayna'nın Rus petrolünün Doğu Avrupa'ya geçişinde uyguladığı gümrük vergisini artırmayı planladığını öğrendi. Haberlere göre tarife ikiye katlanarak ton başına 27,2 euroya çıkarılabilir. 
 
- Hintli Jindal Stainless firmasına ait, Rusya'ya giden beş konteyner, yaklaşık bir yıldır Belçika'nın Antwerp limanında mahsur kaldı. Şirkete göre, konteynerlerde yaklaşık 100 metrik ton paslanmaz çelik var. Şirket, paslanmaz çeliğin Avrupa Birliği'nin herhangi bir yaptırım listesine dahil edilmediğini ve bu nedenle Belçika'daki kargoyu geciktirmek için hiçbir neden olmadığını belirtiyorlar. Geçen yıl Mart ayında, Rusya'ya gönderilen yaklaşık 1500 kargo konteynerinin Belçika'nın Antwerp ve Zeebrugge limanlarında bloke edildiği bildirilmişti. 
 
SON HABER
 
- Rus Kommersant gazetesinin Bloomberg'den aktardığı haberde, Rus yetkililerin 400 bin sözleşmeli asker almayı planladığı iddia edildi. Bloomberg, "planlama çalışmalarına aşina kaynaklara" dayandırdığı haberde, orduya sözleşmeli asker alınmasının ikinci bir seferberlik dalgasını önleyeceği belirtildi. Dün Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Rus medyasına verdiği bir röportajda,  Genelkurmay Başkanlığı'nın Ukrayna ordusunun yaklaşan taarruzuna karşı hazırlık yaptığını belirterek, "Karşı taarruz operasyonlarına hazırlanıyorlar, bu da herkes tarafından biliniyor. Genelkurmay Başkanlığımız da gerekli hazırlıkları yapıyor" demişti.
 
24 Mart Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya, Ukrayna'ya MiG-29 uçakları veren Slovakya'yı aralarındaki ikili bir anlaşmayı ihlal etmekle suçladı. Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) tarafından yapılan açıklamada, "MiG-29 savaş uçaklarının Slovakya tarafından Ukrayna'ya devri, Rusya'ya yönelik düşmanca bir adım ve uluslararası yükümlülüklerin ihlalidir. Slovakya ile Rusya arasında 1997 yılında imzalanan  ikili askeri-teknik işbirliği anlaşması, taraflardan herhangi birinin, diğer tarafın rızası olmaksızın, elde edilen silahları ve askeri teçhizatı üçüncü ülkelere devretmesini yasaklıyor" denildi. Slovak hükümeti, anlaşmanın ihlali iddiaları hakkında henüz yorum yapmadı.
 
Slovakya, savaş uçaklarını Ukrayna'ya transfer eden ilk ülke olmuştı. Bratislava yönetimi,  23 Mart'ta ilk dört uçağın Ukrayna'ya sevk edildiğini, yakında dokuz uçağın daha teslim edileceğini duyurdu.  Transfer edilen  savaş uçakları karşılığında Slovakya, ABD'den 12 adet AH-1Z Viper helikopteri alacak. Slovakya'da bulunan MiG-29'ların çoğu, 1980'lerin sonlarında Sovyetler Birliği tarafından Çekoslovakya'ya teslim edilmişti. Çekoslovakya'nın dağılması üzerine Çek Cumhuriyeti ve Slovakya bu uçakları eşit olarak paylaşmıştı. Daha sonra Slovakya, 1994-1996'da Rusya'dan birkaç uçak daha almıştı.
 
- Ermenistan Anayasa Mahkemesi, Roma Statüsü olarak bilinen Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluş statüsünü onayladı. Statü 12 Mayıs 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde tasdik edildi. RBC gazetesi hamlenin ardında Azerbaycan'la yaşanan çatışmanın bulunduğunu yazıyor. Ermenistan statüyü 1999 yılında kabul etmiş, ancak karar Anayasa Mahkemesi'nin onayından geçmemişti.
 
Gazete, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin 17 Martta Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkardığını hatırlatıyor. O günlerde Ulusal Konsey Başkanı Alen Simonyan konuyla ilgili bir soruya "Putin'in Ermenistan'da tutuklandığını düşünemiyorum, bu karar daha ziyade sembolik" yanıtını vermişti. Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra gazetecilerin konuyla ilgili görüş almak istediği Simonyan bu kez yorum yapmadı.
 
- Ukrayna ağır yaralı bazı esirleri Rusya'ya teslim ettiğini duyurdu ancak teslim edilen askerlerin sayısı açıklanmadı. Kommersant konuyla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı'ndan henüz bir açıklama yapılmadığını yazıyor. 
 
- Estonya ülkeler arası diplomatik ilişkileri düzenleyen Viyana Konvansiyonu'nu ihlal ettiğini ileri sürdüğü bir Rus diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı. Rus diplomata ülkeyi terk etmesi için 29 Marta kadar süre tanındı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Estonya'ya cevap vereceğini duyurdu.
 
- Amerika Birleşik Devletleri Maliye Bakanlığı Belaruslu otomotiv şirketleri BelAZ ve MAZ'ı yaptırım kapsamına aldığını duyurdu. Bakanlık ayrıca Merkezi Yürütme Komitesi Başkanı İgor Karpenko'nun da aralarında bulunduğu bir dizi görevliye yaptırım uygulanacağını açıkladı.
 
- IKEA, Novgorod Vilayeti'nde bulunan son fabrikasını da elden çıkardı. Kommersant fabrikayı St. Petersburg merkezli Stolex firmasının satın aldığını yazıyor. IKEA daha önce 3 fabrikasını Rus şirketlere devretmişti.
 
- Moskova'da sabah saatlerinde üst düzey iki Federal Gümrük Servisi yetkilisinin gözaltına alınmasıyla başlayan rüşvet operasyonu sürüyor. Soruşturma Komitesi akşam saatlerinde operasyon kapsamında iki iş adamının daha gözaltına alındığını açıkladı.
 
- Rus çevreciler Dünya Saati uygulamasına alternatif bir etkinlik düzenlenmesini öneriyor. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, bu yıl etkinliği boykot edeceklerini açıklamıştı. Dünya Saati'ni düzenleyen Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF Rusya tarafından yabancı ajan ilan edilmişti.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF'nin 2007'den bu yana organize ettiği Dünya Saati etkinliğine bu yıl katılmayacaklarınını açıkladı. Peskov karara gerekçe olarak Rusya Adalet Bakanlığı'nın Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nı "yabancı ajan" ilan etmiş olmasını gösterdi. Rusya kısa bir süre önce vakfı yabancı ajan ilan etmiş, bilim insanları ve çevrecilerin kararın iptal edilmesi yönündeki çağrılarını ise yanıtsız bırakmıştı.
 
WWF'in iklim krizine dikkat çekmek için 2007'den beri ışıkların bir saat kapatılması çağrısı yaptığı Dünya Saati bu yıl Dünya Dayanışma Saati olacak. Işıklar 25 Mart Cumartesi akşamı 20.30-21.30 saatleri arasında bu kez doğa ve insan için dayanışma temasıyla kapanacak.
 
Öte yandan sözcü Peskov Vladimir Putin'in bugün güvenlik konseyi üyeleriyle bir araya geleceğini söyledi. Peskov, Putin'in Mariupol'a gidişiyle ilgili bir soruya "Doğal bir seyahat. Her şeyi bizzat yerinde görmek istedi," yanıtını verdi. Sözcü, Kazakistan'la ilgili bir başka soruyu da "Rusya ve Kazakistan yakın dost ve iki müttefik ülkedir," şeklinde yanıtladı.
 
Peskov, eski devlet başkanı ve güvenlik konseyi sekreter yardımcısı Dmitri Medvedev'in önceki gün bir etkinlikte Stalin'in 17 Eylül 1941 tarihli telgrafını okumasını da değerlendirdi. Sözcü askeri operasyon döneminde "her türlü tecrübeye başvurmak gerektiğini" söyledi. Medvedev'in okuduğu telgrafta Stalin ordunun siparişlerinin "dürüstçe ve zamanında yerine getirilmesi" gerektiğini belirtiyor, aksi takdirde ihmali bulunanların "suçlular gibi başlarının ezileceğini" söylüyordu.
 
- Kazakistan 1 Nisandan itibaren re-eksporta tabi malların giriş çıkışını online sistemle takip altına alacağını duyurdu. Financial Times gazetesi Kazakistan yönetiminin yaptırımlara tabi malların Rusya'ya paralel ithalatını denetim altına almak için bu yönde bir adıma başvurduğunu yazıyor. Yerel Eurasianet portalına konuşan bir yetkili Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmadıklarını, ancak bu yaptırımları ihlal etmek niyetinde de olmadıklarını söyledi.
 
- Baring Vostok'un kurucusu Michael Calvey ve iş ortağı Philipp Delpal, Rusya'dan ayrıldı. Amerikalı ve Fransız iş insanları Baring Vostok davasında yargılanmış ve zimmetlerine 2,5 milyar ruble geçirdikleri suçlamasından hüküm giymişti. İnterfaks Calvey'nin şu anda ABD'de, Delpal'ın ise Fransa'da olduğunu bildiriyor.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Avrupa Konseyi'ne geri dönmeyeceğini açıkladı. Bakanlık yetkilisi Nikolay Kobrinets "Son bir yılda Avrupa Konseyi'nden ayrılma kararımızın ne kadar doğru olduğunu gördük," şeklinde konuştu.
 
- ABD yönetimi, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde görev yapan Rus diplomatların ve yardımcı personelin merkezin etrafındaki 25 millik bölgenin dışına çıkışını izne bağladı. Tass ajansına konuşan bir Rus diplomat kararın fiilen yasak anlamına geldiğini söyledi.
 
- Rusya'nın Sverdlovsk vilayetinde Rus petrol, doğal gaz, atom ve uzay sanayileri için koruyucu malzeme üreten bir fabrikada yangın çıktı. Kommersant 4 bin m2'lik alanı etkileyen yangın sırasında 110 kişinin tahliye edildiğini yazdı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna Başkanlık Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Vladimir Zelenskiy ile Şi Cinping arasında bir görüşme gerçekleşmesinin planlandığını açıkladı. Podolyak, Başkanlık Ofisi Başkanı Andrey Yermak ve Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın konu üstünde çalıştıklarını, ancak bazı güçlüklerle karşılaştıklarını söyledi. Podolyak "Bu oldukça zor, Çin uluslararası siyasetteki yeni yerini henüz bulamadı. Yani Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın çözümünde sorumluluk üstlenmek isteyip istemediği belirsiz. Anladığım kadarıyla bu konuda netleşmiş değiller," şeklinde konuştu.
 
- Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen 11'inci yaptırım paketinin, Rusya'nın mevcut yaptırımların etrafından dolaşmasına imkan veren açıkların kapatılmasına odaklanacağını açıkladı. Von der Leyen 11'inci paketin ne zaman görüşüleceği konusunda bilgi vermedi.
 
- Bloomberg ajansı ABD makamlarının aralarında Credit Suisse ve USB'nin de bulunduğu bir dizi bankanın Rusyalı müşterilerle ilişkisini inceleme altına aldığını yazıyor. Habere göre Adalet Bakanlığı, adı geçen bankaların "Rus oligarklara" yardım edip etmediği araştırılacak. Credit Suisse içinde bulunduğu finansal zorluklar nedeniyle mart ayında UBS'ye satılmıştı.
 
- Krasnoyarsk Valisi Aleksandr Uss, İtalya'da ev hapsindeyken kaçarak kayıplara karışan oğlu hakkında konuştu. Uss, oğlunun nerede olduğunu bilmediğini söyledi. Vali Uss, oğlunun "büyük jeopolitik oyunda rehine stoğunu arttırma çabalarının kurbanı" olduğunu söyledi. İtalyan mahkemeleri yaptırımları delmek, yasa dışı işlemler ve kara para aklamakla suçlan Artyom Uss'un ABD'ye iade edilmesi yönünde karar almış, bunun üzerine Uss ev hapsinden kaçarak kayıplara karışmıştı.
 
- Hollandalı kahve üreticisi JDE Peet's, Rusya'da Jacobs markasını kullanmama konusunu değerlendiriyor. Kommersant'ın haberine göre şirket Rusya'da Monarch ya da Millicano markasını kullanacak.
 
SON HABER
 
- Reuters ajansı, AB Merkez Bankası’nın (AMB)Avusturyalı Raiffeisen Bank'a Rusya'dan çekilmesi için baskı yaptığını duyurdu.  Rusya'dan hemen çekilme değilse de bu yönde bir eylem planı hazırlanması talep edilerek Raiffeisen üzerindeki baskının arttırıldığı bildirildi. Habere göre Avusturya'da bu karardan duyulan memnuniyetsizlik dile getirildi, ancak banka  "kontrollü bir çıkış" üzerinde ihtiyaten çalışmaya başladı. Ajansın iki muhatabı, AMB'nin Rusya'daki faaliyetlerini kısıtlamak için bir eylem planı oluşturulması konusunda ısrar ederek, ECB'nin acil bir çıkış talep etmediğini kaydetti. Bir kaynak, böyle bir planın Rus bölümünün satışını veya kapatılmasını içerebileceğini belirtti. Ancak kaynaklar, Raiffeisen Bank'ın henüz böyle bir plan sunma niyetinde olmadığını ve Avusturyalı devlet yetkililerinin AMB'nin eylemlerini "yersiz müdahale olarak" değerlendirdiğini ekledi. Banka yönetimi ise Rusya'da borç vermeyi azalttıklarını bildirdi. Geçtiğimiz yıl bankanın Rusya'daki net karı dört kattan fazla artarak bir yıl önceki 474 milyon eurodan 2 milyar euroya yükseldi. 2022'de tüm grubun vergi sonrası karı 3,8 milyar euroya ulaştı. Yani Raiffeisen Bank International (RBI) net gelirin yarısından fazlasını (Yüzde 54) Rusya’da kazandı. Ukrayna'da dün Raiffeisen Bank International, "savaşın uluslararası sponsorlarından biri" olarak ilan edilmişti. 
 
- Bloomberg ajansına dayanarak Kommersant gazetesinin aktardığı habere göre, iş adamı Yevgeny Prigojin'in özel askeri şirketi Wagner'in Ukrayna'daki operasyonlarını cephane ve asker sıkıntısı nedeniyle 'Afrika'ya yönlendirerek kısma' planı yapıldığı iddia edildi. Kremlin'e ve istihbarat teşkilatlarına yakın kaynaklara dayandırılan haberinde, "Rusya güvenlik güçlerinin ve siyasi liderliğinin Prigojin'i 'büyüyen bir tehdit' olarak gördüğü, Wagner'in mahkumları askere almasının artık yasaklandığı için asker sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığı" iddia edidi. Ayrıca "aylarca süren girişimlere ve büyük kayıplara rağmen Bahmut'un Wagner tarafından asla ele geçirilmemesinin tepki yarattığı" belirtildi. Kommersant'a göre Prigojin haberleri yalanlarken, "Bloomberg'in ne bildirdiğini bilmiyorum ama görünüşe göre bundan sonra ne yapacağımızı benden daha iyi biliyorlar. Ülkemizin bize ihtiyacı olduğu sürece Ukrayna topraklarında savaşacağız" dedi. 
 
 23 Mart Perşembe
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya, tarımsal ürünlerini yurt dışına ulusal para birimlerinde satma kararı aldı. Başbakan Yardımcısı Viktoriya Abramçenko, ilgili devlet başkanlığı kararnamesi taslağının kısa sürede hükümete sunulacağını söyledi.  Rus bakan, "“Bu kararname ile satışlarda her bir ülke ile ayrı ayrı karar verilecek ”dedi. 2022'de Rusya tarım ürünleri ihracatını yüzde 14,8 artarak 41,3 milyar dolara ulaştı. Tarım Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, geçen yıl Rusya'da rekor tahıl hasadı gerçekleşti. Merkez Bankası'nın raporuna  göre, şimdiye kadar Rusya ihracatı için yapılan ödemelerin yüzde 48'i dolar ve euro cinsinden yapıldı. Bir yıl önce, Batı ülkelerinin para birimleri ödemelerin yüzde 87'sini, yuan yaklaşık yüzde 16'sını oluşturuyordu. 
 
- Rusya Adalet Bakanlığı, insan hakları aktivisti Pavel Çikov ve ünlü Youtuber Ilya Varlamov'u yabancı ajan ilan etti
 
- Ukrayna Ulusal Yolsuzluğu Önleme Ajansı, Avusturya merkezli bankacılık grubu Raiffeisen Bank International'ı (RBI), "Rusya'daki faaliyetlerine devam ettiği ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni tanıdığı" gerekçesiyle uluslararası "savaşın sponsorları" listesine dahil etti. 
 
- Rusya'nın Krasnoyarsk Bölgesi valisi Aleksandr Uss'un oğlu olan iş adamı Artem Uss, ev hapsinden tutulduğu İtalya'nın Milan şehrinde elektronik kelepçeyi kırarak kaçtı. İtalya basınına göre Uss, sinyali alıp olay yerine gelen jandarma müdahale edene kadar Uss daireden kaçtı. Bir gün önce Milan Temyiz Mahkemesi, sanığın yaptırımları delmek, yasa dışı işlemler ve kara para aklamakla suçlandığı ABD'ye iadesini onaylamıştı.
 
Artem Uss, 17 Ekim 2022'de ABD'nin talebi üzerine Türkiye'ye uçmak üzereyken Milano'daki Malpensa havaalanında gözaltına alınmıştı. ABD'li savcılar, işadamını ABD'nin Rusya ve Venezuela'ya yönelik yaptırımlarını ihlal etmek, yasa dışı işlemler ve kara para aklamakla suçladı. ABD Adalet Bakanlığı'na göre, iddianamede adı geçen ABD'liler ve diğer Ruslar, paravan şirketler ve kripto para birimleri kullanarak Venezuela'dan petrol satma planlarına dahil oldular. Buna ek olarak, Amerikalı müfettişlere göre Uss, Batı'da alt yaptırımlı çift kullanımlı elektronik ve askeri teknolojilerin satın alınmasıyla uğraşıyordu.
 
Rusya'da da Artem Uss, bir kara para aklama davasında federal arananlar listesine alınmış ​​ve gıyabında tutuklanmıştı. Uss, İtalyan mahkemesinden kendisini Rusya'ya iade etmesini istemişti.
 
- Slovakya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Martina Kakascikova, yaptığı açıklamada Ukrayna'ya taahhüt edilen MiG-29'ların ilk dördünün gönderildiğini belirtti. Kakascikova, "İlk 4 MiG-29 savaş uçağı güvenli bir şekilde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edildi. Önümüzdeki haftalarda uçakların geri kalanı da teslim edilecek" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye'de doğal gaz dağıtım merkezi projesinin uygulanması için Moskova ve Ankara'nın çalışmaya devam edeceklerini kaydetti. Peskov, gecikmelerin, teknik ve diğer bazı sorunların yaşanabileceğini, ancak bu projenin hayata geçirilmesi için çalışmaların süreceğini söyledi.
 
-  Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, ülkenin NATO'ya katılımıyla ilgili yasaları imzaladı.
 
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, "diğer ülkelerin Rusya'ya yaptırımlarının zayıflayacağına ve 2024'te Rus ekonomisinin bu duruma uyum sağlayarak yeni bir kalkınma yoluna geçeceğine inandığını" söyledi.
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, Karadeniz üzerinde bir Amerikan MQ-9 Reaper insansız hava aracını önleyerek düşmesine neden olan Rus Hava-Uzay Kuvvetleri pilotlarına Savunma Bakanı Şoygu tarafından ödül verilmesini "saldırganca, aşağılayıcı ve aptalca bulduğunu" söyledi. Kirby "Dünyada  bir insansız hava aracına çarptığı için bir pilotu ödüllendirecek başka bir ordu bilmiyorum" dedi.
 
Yaklaşık 30 Ukraynalı pilotun, Fransız Mirage 2000 çok amaçlı savaş jetlerini kullanabilmek için eğitimden geçtiği bildirdildi.
 
- Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Ukrayna'ya 3 Leopard 2 tankı da dahil olmak üzere 14. askeri yardım paketini onayladı - Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Bloomberg, ABD yönetiminin Çin'in Ukrayna için hazırladığı barış planı nedeniyle kendini köşeye sıkışmış hissettiğini yazdı. Buna göre planın görmezden gelinmesi halinde Pekin yönetiminin bu durumu "ABD'nin barış istemediği" şeklinde pazarlayacağından endişe ediliyor. Vladimir Putin ise Çin'in planının çatışmaların sonlandırılması için temel teşkil edebileceğini söylemişti.
 
- Valday Forumu'nda konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Rybakov stratejik silahların azaltılması anlaşmalarını yeniden aktif hale getirmek için ABD ile müzakere etmeyi mevcut koşullarda anlamsız gördüklerini söyledi. Rybakov ABD'nin Ukrayna'ya yardım etmenin yanı sıra hemen her alanda Rusya karşıtı pozisyon almasından yakındı.
 
- Moskova Vilayeti Sağlık Bakanlığı bölgede iki hastada şarbon tespit edildiğini açıkladı. Ren TV'nin haberine göre Çuvaşistan'da da dört kişi şarbon teşhisiyle tedavi altına alındı.
 
- Rusya'da Çukotka ve Smolensk valileriyle başlayan istifa sürecinin Krasnoyarsk ve Hakasya başta olmak üzere diğer bölgelerle devam edeceği bildiriliyor. Kommersant'a konuşan bir başkanlık idaresi yetkilisi yaklaşan seçimlerle bağlantılı olarak istifaların süreceği sinyalini verdi.
 
- Rusya'nın en prestijli üniversitelerinden MFTİ, Nobel Barış Ödülü sahibi Dmitri Muratov'un katılımıyla gerçekleşmesi planlanan öğrenci buluşmasının iptal edildiğini açıkladı. Rektör Dmitri Livanov iptal kararına gerekçe olarak "üniversite dışından gelen baskıyı" işaret etti.
 
- Associated Press-NORC'un gerçekleştirdiği ankette ABD Başkanı Joe Biden'ın ülke içindeki desteği yüzde 38 olarak bulundu. Ajans oranın Biden'ın başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana en düşük seviyeye gerilediğine dikkat çekiyor. Biden'ın popülarite kaybının ardında enflasyon ve büyük banka iflasları var.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Batılı ülkelere bir kere daha Ukrayna'daki çatışmanın uzamasına hazır olmaları çağrısında bulundu. Ülkede bir "yıpratma savaşı" sürdüğünü ifade eden Stoltenberg Rusya'nın tavrı nedeniyle çatışmanın sona erdirilmesinin şimdilik mümkün görünmediğini belirtiyor. İngiliz The Guardian gazetesine konuşan genel sekreter ayrıca Batılı ülkelere silah ve mühimmat üretimlerini arttırmaları tavsiyesinde bulundu.
 
Öte yandan kendisi de daha önce NATO'da görev yapan Çekya'nın yeni cumhurbaşkanı Petr Pavel ülkesinin Ukrayna'ya yeni bir askeri yardım yapabilme imkanlarını tükettiğini açıkladı. Pavel üretim kapasatilerini arttırmaları gerektiğini, ancak ellerinde yeterince iş gücü olmadığını söyledi.
 
- Rusya'da hava taşımacılığı hacmi 2000'lerin başlangıcındaki seviyeye geriledi. RBC gazetesi, Rus hava yollarına yönelik yaptırımlar nedeniyle hava yoluyla taşınan yük miktarının yüzde 60'lık düşüş kaydederek 600 bin tona gerilediğini yazıyor. Gazete taşınan miktarın en son 2001'de bu kadar düşük gerçekleştiğine dikkat çekti. Uzmanlar pazardaki toparlanmanın 2030'u bulabileceği kanısında.
 
- Bloomberg ajansı Türkiye üzerinden Rusya'ya gerçekleşen şampanya satışının 2022'de yüzde 182 arttığını yazdı. Habere göre Fransız üreticilerin Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'ye gerçekleştirdiği şampanya ihracatı yüzde 75 ve yüzde 120 oranlarında artış kaydetti. İlgili haberimizi okumak için bağlantıyı tıklayın.
 
- Yazılım firması Oracle'ın Rusya birimi iflas yolunda. Şubat ayında iflas prosedürünün ilk aşaması olarak gözlem altına alınan şirketten diğer şirketlerin alacakları 900 milyon ruble olarak açıklandı (12 milyon dolar).
 
- Rusya yılın ilk iki ayında Çin'e platin ihracatını 279 kat arttırarak 1,67 tona çıkardı. RBC'nın Çin gümrük birimlerine dayandırdığı habere göre, Rusya'nın bu satıştan elde ettiği gelir geçtiğimiz yılın aynı döneminde 200 bin dolarda kalırken, bu yıl 53 milyon dolara yükseldi.
 
- Rusya'da 2004 yılında başkanlığa aday olan İrina Hakamada'nın İrkutsk'ta düzenleyeceği seminerin bilet satışları durduruldu. Bölge milletvekili Aleksandr Yakubosvski birkaç gün önce Telegram'dan bir açıklama yaparak Hakamada'nın etkinliğinin gerçekleşmeyeceğini söylemişti. Yakubovski seferberlik kapsamında silah altına alınanların ailelerinin Hakamada'dan şikayetçi olduğunu söyleyerek eski siyasetçiyi sert bir dille eleştirmişti.
 
SON HABER
 
Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, "Ukrayna'nın Rusya'nın bir parçası olduğunu" söyledi.  Medvedev, önde gelen Rus medya organlarına verdiği toplu röportajda, “Açık konuşmak ve dürüst olmak gerekirse Ukrayna Rusya'nın bir parçası. Ancak jeopolitik nedenlerle ve yaşananların tarihi nedeniyle, farklı apartmanlarda yaşadığımız gerçeğine uzun süre katlandık ”dedi.
 
Medvedev, "Moskova'nın Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan yerli Rus nüfusa sahip bölgelerin "hayali sınırlarını" hesaba katması gerektiğini" de sözlerine ekledi. Medvedev ayrıca, "yalnızca güç dilinden anladıkları için bazı ülkeler ve siyasi bloklarla müzakere etmenin anlamsız olduğunu" savundu. 
 
Dmitri Medvedev, Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann'ın, "Almanya'ya gelmesi halinde Almanya'nın Vladimir Putin'i tutuklamak zorunda kalacağı" açıklamasını da yorumladı. Medvedev bunu "savaş ilanı" olarak yorumlayacaklarını belirterek, “Bunun asla gerçekleşmeyecek bir durum olduğu açık olmakla birlikte farz edelim nükleer bir devletin şu anki başkanı, örneğin Almanya topraklarına geldi ve tutuklandı. Bu ne demektir? Rusya Federasyonu'na savaş ilanı demektir” dedi. 
 
22 Mart Çarşamba
 
SON HABER
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,2-3 gün içinde Rusya lideri Vladimir Putin ile görüşmeyi planladığını söyledi. TRT'de canlı yayına katılan Erdoğan, Karadeniz'de tahıl koridoru anaşmasının uzatılmasına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculukta parmakla gösterilen tek ülke Türkiye. Dünyanın dilindeyiz resmen. 2-3 gün içinde sayın Putin'le tekrar bir görüşme yapacağız" dedi. Erdoğan, tahıl anlaşmasının uygulanmasının yanı sıra Rus tahılının Türkiye'de işlenmesi ve ardından Afrika'nın fakir ülkelerine gönderilmesi olasılığını ele alacaklarını ekledi. Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin ile Erdoğan arasında dün itibarıya bir görüşme mutabaktı olmadığını söylemişti. 
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüştü. Görüşmede, Ukrayna ve tahıl sevkiyatı ile Suriye'nin kuzeyi bağlamındaki konular ele alındı.  Akar, ayrıca Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Rusya Federasyonu'nun desteği ve gösterilen dayanışmadan dolayı teşekkürlerini iletti.
 
- Rusya Merkez Bankası, askeri operasyonun başlamasından bu yana ilk kez uluslararası rezervlerin dağılımını yeniden raporlamaya başladı. 1 Mart'ta rezervler 574,2 milyar dolar oldu. Bunun 410 milyar doları döviz, 135,6 milyar doları altın olarak rapore edildi. Rezervlerde pay yüzde 23,6 altın, yüzde 71,5 yabancı paralar olarak şekillendi. Rusya Merkez Bankası, Rusya'nın altın ve döviz rezervlerinin önemli bir kısmının (yaklaşık 300 milyar dolar) ABD ve Avrupa'da bloke edilmesinin ardından Mart 2022'de uluslararası rezervlerin yapısını açıklamayı durdurdu. Son bir yılda rezervler hacmi 42.8 milyar dolar azaldı.
 
-  Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Londra’nın Kiev’e seyreltilmiş uranyum bileşenli mermileri tedarik etmesinin gerginliğin tırmanmasına atılan bir adım daha olacağı konusunda uyardı. Seyreltilmiş uranyum bileşenli mühimmatın kullanılmasının tarım sektörüne vuracağı uyarısını yapan Lavrov, “Seyreltilmiş uranyum içeren cephanelerinin kullanımı, Ukrayna'nın yüksek kaliteli kirlenmemiş gıda üretme kabiliyetini büyük ölçüde azaltacak, belki de bu kabiliyeti tamamen yok edecek” ifadelerini kullandı.
 
- Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Rusya lideri Putin ile birlikte, "Ukrayna'daki ihtilafa katılmaya hazır olduğu beyanları bulunan Polonya'ya nasıl hakettiği cevabın verileceğini görüşmeyi planladığını" söyledi.
 
- Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun başlamasından bu yana 20 binden fazla hedefi imha ettiğini söyledi. Buna göre ordu mensuplarını yüzde 90'a yakını  savaş deneyimi kazanırken, Rus hava kuvvetleri 140 binden fazla sorti yaptı.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Donetsk bölgesine yaptığı çalışma gezisi sırasında Bahmut istikametindeki ordunun ileri mevzilerini ziyaret ederek denetledi.
 
SON HABER
 
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin ile Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Genel Müdürü Can Dizdar ve Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, dün Moskova'da bir araya geldi. BM gündemindeki konularda Rusya ile Türkiye arasındaki etkileşimi artırmanın yollarını istişare eden taraflar, uluslararası kabul görmüş hukuki zemin dahilinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki krizlerin çözümü konusunda da işbirliğinin genişletilmesini konuştu. (Sputnik)
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Sivastopol Valisi Mihail Razvozjayev sabah erken saatlerinde Karadeniz Filosu'na yönelik insansız deniz araçları saldırı girişimini bertaraf ettiklerini açıkladı. Vali Razvozjayev olayda Rus gemilerinin zarar görmediğini, üç deniz aracını ise yok ettiklerini söyledi.
 
Öte yandan Kırım'da radyo istasyonları yine hackerların kurbanı oldu. RBC'nın aktardığına göre birkaç istasyon hava saldırısı alarmı verdi, ancak yetkililer istasyonların serverlarının hacklendiğini, alarmın gerçek olmadığını açıkladı.
 
- Rusya'da faaliyetlerine devam eden son Batılı bankalardan Raiffeisenbank döviz transferlerini zorlaştırdı. Şirketler için asgari transfer limiti 3 Nisandan itibaren geçerli olmak üzere 50 bin dolar ya da 100 bin yuana yükseltildi. Kısa bir süre öncesine kadar bu limit 10 bin dolar idi.
 
- ABD merkezli Savaş Çalışmaları Enstitüsü ISW, eski mahkumların Wagner Grubu'yla imzaladığı 6 aylık sözleşmenin geçerlilik süresinin dolmak üzere olduğuna dikkat çekti. Kommersant'ın haberine göre, grup bu nedenden ötürü askerlerinin büyük bir bölümünü yitirme riskiyle karşı karşıya. Yevgeni Prigojin yaz aylarında başlattığı asker toplama kampanyasında mahkumlara 6 aylık sürenin sonunda af sözü vermişti.
 
- Rusya'nın eski yüksek seçim kurulu başkanlarından Vladimir Çurov 70 yaşında hayatını kaybetti. 2011'deki Duma seçimleri sırasında Çurov'un performansı sistem içi ve sistem dışı muhaliflerin yoğun tepkisine neden olmuştu. Çurov 2012'de Komünist Partisi, LDPR ve Adil Rusya Partisi'nin güvensizlik oyu vermesinden sonra yerini şimdiki başkan Ella Pamfilova'ya bırakmıştı.
 
- Kaliningrad Belediye Başkanı Yevgeniy Lyubivıy istifa etti. Ria ajansı belediye başkanının kendi isteğiyle görevi bıraktığını aktarıyor.
 
- Moskova Borsası'nda euro 21 Nisan 2022'den bu yana ilk kez 83 rubleyi geçti. Dolar ise 76,9 rubleyi gördü. Yuan 11,1 ruble değer yakınlarında inişli çıkışlı bir grafik izliyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Sivastopol Valisi Mihail Razvozjayev sabah erken saatlerinde Karadeniz Filosu'na yönelik bir insansız deniz araçları saldırı girişimini bertaraf ettiklerini açıkladı. Vali Razvozjayev olayda Rus gemilerinin zarar görmediğini, üç deniz aracını ise yok ettiklerini söyledi.
 
- Dün akşam saatlerinde Odessa ve Kiev başta olmak üzere bir dizi Ukrayna şehri hava saldırılarının hedefi oldu. Odessa'daki olayda bir seyir füzesinin askeri bir fabrikanın yanındaki manastırın bahçesine isabet ettiği bildiriliyor.
 
- Duma başkanı Vyaçeslav Volodin İngiltere'nin Ukrayna'ya uranyumlu tank mühimmatı vereceği açıklamasını yorumladı. Volodin "Son Ukraynalıya kadar savaşın son Avrupalıya kadar savaşa dönüşebileceğini" söyledi.
 
- Uluslararası Para Fonu IMF Ukrayna'ya dört yıl için 15,6 milyar dolarlık kredi paketi açıkladı. IMF yardımı ülke ekonomisinin yeniden yapılandırılmasında kullanılacak.
 
- Rusya merkezli derecelendirme kuruluşu AKRA bu yıl ekonominin yüzde 1 ile 1,5 arasında bir oranda küçüleceğini öngördü. RBC'nın haberine göre ekonominin yeniden büyüme rotasına girmesi 2024'ten önce gerçekleşmeyecek.
 
- Rusya Yüksek Mahkemesi, karşı koyma imkanı varken silah bırakıp teslim olan askerlere 3 ile 10 yıl arasında hapis cezası verilebileceğine hükmetti. Teslim olduktan sonra karşı tarafta savaşmaya başlayan askerlere verilecek ceza ise 20 yıla kadar çıkabilecek.
 
- Vladimir Solovyov'un Rossia 1 kanalında yaptığı programa katılan Yüksek Ekonomi Okulu'ndan şarkiyatçı Andrey Karneyev yayın sırasında baygınlık geçirdi. Solovyov'un "Amerika beyaz olmayanları hiçbir zaman insandan saymamıştır," sözlerinden sonra Karneyev'in ansızın yere düştüğü görüldü. Kommersant şarkiyatçının durumunun iyi olduğunu yazıyor.
 
21 Mart Salı
 
SON HABER
 
Resmi görüşmelerin ardından liderler basına açıklama yaptı. Şi Cinping, Ukrayna krizi konusunda barış tekliflerini açıkladıklarını hatırlatarak, "Biz her zaman barış ve diyalogdan yanayız" dedi. Şi, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri olarak Çin ve Rusya'nn BM tüzüğüne dayalı uluslararası ilişkileri savunacaklarını vurguladı.
 
Putin ise, Batılı ülkeler ve Ukrayna hazır olduğunda, Çin'in Ukrayna'yla ilgili barış planının barışçıl çözüm için ana belge olarak esas alınabileceğini söyledi.
 
Vladimir Putin, "kolektif Batı'nın nükleer bileşenli silahları kullanmaya başlaması halinde Rusya'nın tepki vermek zorunda kalacağını" da belirtti. Putin bu sözleri,  İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı Annabelle Goldie'nin "Londra'nın Ukrayna'ya seyreltilmiş uranyum içeren zırh delici mermiler vereceğini" açıklaması üzerine söyledi.  Putin, "Görünüşe göre Batı, Rusya ile son Ukraynalı kalana kadar sözde değil eylemle savaşmaya karar verdi" dedi.
 

Liderler, görüşmenin sonunda kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliğinin derinleştirilmesine dair ortak bildiri ile ekonomik işbirliğinin temel alanlarına yönelik 2030 kalkınma planına ilişkin ortak bildiriyi imzaladı.

İmza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, Batılı ülkeler ve Ukrayna hazır olduğunda, Çin'in Ukrayna'yla ilgili barış planının barışçıl çözüm için ana belge olarak esas alınabileceğini söyledi.
 
Spytnik'in aktardığına göre, Şi'yle yaptıkları görüşmede Ukrayna konusunu ele aldıklarını kaydeden Putin, "Çin tarafından önerilen barış planının hükümlerinden birçoğunun Rusya'nın yaklaşımlarıyla örtüşüyor ve Batı ile Kiev buna hazır olduğunda, barışçıl çözüm için esas alınabilir. Fakat şu anda onların buna hazır olduğunu görmüyoruz" dedi.
 
'Batı, nükleer bileşenli silahlar kullanmaya başladığında Rusya buna karşılık vermek zorunda kalacak'
 
İngiltere'nin Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat verme kararını değerlendiren Putin, Batı'nın Rusya'yla son Ukraynalıya kadar savaşmaya sözde değil, fiilen karar verdiğini ve kolektif Batı'nın nükleer bileşenli silahlar kullanmaya başladığında Rusya'nın buna karşılık vermek zorunda kalacağını vurguladı.
 
İngiltere'nin bu adımının kolektif Batı'nın artık nükleer bileşenli silahlar kullanmaya başlayacağı anlamına geldiğinin altını çizen Putin, bunun gerçekleşmesi halinde gereğine uygun şekilde karşılık vermek zorunda kalacaklarını belirtti.
 
Görüşmeler sırasında dünyanın birçok bölgesinde gerilimin tırmandığına, küresel siyasette ve ekonomide çatışma ve kriz potansiyelinin arttığına dikkat çekildiğini belirten Putin, Rusya ve Çin'in uluslararası meselelerin çoğunda ortak tutuma sahip olduğunu söyledi.
 
Rusya-Çin ilişkilerinin diğer boyutlarına geçen Putin, ticari ve ekonomik işbirliğinin öncelik olmaya devam ettiğini kaydetti.
 
Çin'in Rusya'nın en büyük dış ticaret partneri konumunda olduğunu anımsatan Putin, finans ve ulaşım da dahil 8 alanda işbirliğini katbekat geliştirme hedefi koyduklarını bildirdi.
 
Çin'in Rusya'dan en fazla petrol ihraç eden ülkeler arasında lider konuma yükseldiğine dikkat çeken Putin, Çin ekonomisinin ihtiyaçları doğrultusunda kesintisiz petrol tedarikini artırmaya hazır olduklarının altını çizdi.
 
Rusya'nın Çin'e LNG ihraç eden ülkeler arasında 4. sırada bulunduğunu belirten Putin, Çin ekonomisi için LNG ihracatının da yakın gelecekte artacağı mesajını verdi.
 
Rusya lideri, yılda 50 milyar metreküp gaz sevkiyatının öngörüldüğü, Sibirya'nın Gücü-2 doğalgaz boru hattı projesinin hayata geçirilmesinin doğalgaz alanındaki işbirliğinin gelişmesine katkı sunacağını ifade etti.
 
Putin, halihazırda faal olan Sibirya'nın Gücü hattından tedarikin 2022'de 1.5 kat arttığı bilgisini de paylaştı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasındaki resmi görüşme, Büyük Kremlin Sarayı'nın Georgiyevskiy Salonu'nda düzenlenen resmi karşılama töreniyle başladı. Çinli mevkidaşı ile görüşmesinde son yıllarda Rusya-Çin ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli adımların atıldığını ifade eden Rusya lideri Putin , özellikle ekonomik işbirliği alanında birçok konu bulunduğunu kaydetti. Putin ve  Şi Cinping, görüşmenin sonunda kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliğinin derinleştirilmesine dair ortak bildiriyi imzaladı. (Sputnik)
 
-  NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Rusya'nın Çin'den askeri yardım istediğine dair işaretler görüyoruz" dedi.
 
- Pentagon, Abrams tanklarının Ukrayna'ya teslimatını hızlandırmak istiyor. ABD kaynaklarına göre yenilenmiş eski modeller savaş bölgesine 8-10 ay içinde teslim edilebilir.
 
- Peskov, Washington ve Avrupa başkentlerini "Kiev'in barış görüşmelerine girmesine izin vermemekle" suçladı. 
 
- Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak,  ABD ordusunun ilk daimi garnizonunun Poznan şehrinde oluşturulduğunu, şu anda Polonya'da 10 binden fazla ABD askeri bulunduğunu söyledi.
 
- Alman Bild gazetesi, bir NATO yetkilisine atıfta bulunarak, Kiev'in ana istikameti Luhansk ve Zaporojye bölgesi olacak bir saldırı hazırlığında olduğunu, asıl amacın Rusya'nın Kırım ile kara iletişimini kesmek olacağını yazdı.
 
- Rus basınına yansıyan haberlere göre, Fransız grup Societe Generale'nin sahibi olduğu ve skısa süfe önce milyarder Vladimir Potanin tarafından satın alınan Rosbank, ABD ve AB yaptırım listelerinde yer alması nedeniyle Türkiye'de sorun yaşıyor.  Rosbank yönetim kurulu başkanı Natalya Voevodina, "dost" ülkelerde bile bankanın muhabir hesaplarının kapatıldığını ve bunun yabancı para birimlerinde işlem yapılmasını imkansız hale getirdiğini söyledi. Aktif bazında Rusya'da 11. sırada yer alan banka, yaptırımları aşmak için en büyük merkezlerden ikisi olan Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde zorluklarla karşılaştı. Voevodina'ya göre Rosbank şu anda BAE dirhemi veya Türk lirası cinsinden ödeme yapamıyor. Rosbank ile muhabir ilişkilerinin bireysel kredi kuruluşları tarafından kesildiğini açıkladı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Kommersant, Türkiye'nin Rusya'ya giden malların transit geçişinde kısmen yeniden başladığını yazıyor. Ancak ABD ve Kanada menşeili malların geçişine halen izin yok. Gazeteye konuşan Optimalog genel direktörü Georgi Vlastopulo, havaalanı ve karayolu terminallerinde Avrupa Birliği menşeili ürünlerin çıkışını yapabildiklerini, ancak Amerika kıtasından gelen mallardaki blokajın sürdüğünü söyledi.
 
Önceki gün Reuters ajansı Türk makamlarının menşe ülkeden bağımsız olarak Rusya'ya re-eksportu yasaklanan malların listesini kamuoyuna duyurmaksızın şirketlere dağıttığını iddia etmişti. Georgi Vlastopulo Türkiye'nin askeri alanda da kullanılabilecek malları bloke etmediğini, ancak Rusya ve Belarus topraklarına transit geçiş söz konusu olduğunda bu malların Avrupa Birliği'nden çıkışına izin verilmediğini iddia ediyor. Bununla birlikte Vlastopulo Türkiye üzerinden transit geçiş döneminin kapandığı kanısında.
 
- Resmi ziyaret için Moskova'da bulunan Çin lideri Şi Cinping, Vladimir Putin'i ve Başbakan Mihail Mişustin'i bu yıl Çin'e davet etti.
 
- Moskova'da Şi Cinping'in ziyareti nedeniyle trafikte bugün de yoğunluk olduğu öğrenildi. Belediye Trafik Departmanı halka 14.00-19.00 arasında özel araçların kullanılmaması tavsiyesinde bulundu.
 
- Dün gece insansız hava araçlarının saldırısına uğrayan Kırım'daki Cankoy'da olahanüstü hal ilan edildi.
 
- Geçtiğimiz yıl Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen insan hakları örgütü Memorial'ın çalışanlarının evlerine polis bu sabah baskın düzenledi. Rusya Memorial'ı yabancı ajan ilan ederek kapatmıştı. Kommersant, örgütün çalışanlarının "Nazizme itibar kazandırmakla" suçlandığını yazıyor.
 
- St. Petersburg valisi Aleksandr Beglov, askerlik şubelerinin askerlik yapma mecburiyetindeki vatandaşların kişisel bilgilerini kontrol etmeye başladığını açıkladı. Beglov şehirdeki celp dağıtımlarının bununla ilgili olduğunu söyledi.
 
- Rusya online oyun pazarı 2022'de yüzde 80 küçüldü. Kommersant gazetesi 2021'de pazarın büyüklüğünün 99 milyar ruble olarak hesaplandığını yazıyor (1,3 milyon dolar).
 
- Moskova'daki Puşkin Müzesi'nin müdürlüğüne 1978 doğumlu Yelizaveta Lihaçova atandı. Daha önce Mimarlık Müzesi'nin müdürlüğünü yapan Lihaçova'nın İçişleri Bakanlığı Üniversitesi hukuk bölümünden mezun olduğu, daha sonra Moskova Devlet Üniversitesi'nde sanat tarihi eğitimi aldığı öğrenildi. Yeni müdürün 2000'li yıllarda Rusya Federal Göçmenlik Servisi'nde de görev yaptığı bildiriliyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Dün gece Kırım'ın kuzeyindeki Cankoy'da bazı hedeflere insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlendi. Ukrayna'ya yakın kaynaklar demiryoluyla taşınan Kalibr füzelerinin vurulduğunu ileri sürdü. Ancak Kırım'ın başı Sergey Aksyonov iddiaları reddetti. Aksyonov İHAların hava savunma sistemleriyle yok edildiğini, enkazın ise meskun mahale düştüğünü söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Suriye, İran ve Türkiye'yle gerçekleşecek dörtlü görüşmenin tarihinin belirsiz olduğunu açıkladı. Bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleşecek görüşmede Suriye konusu ele alınacak. Basın daha önce görüşmenin 15-16 Martta yapılmasının beklendiğini yazmış, ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya'nın görüşmeyi ertelemeyi teklif ettiğini, kendilerinin de bunu kabul ettiğini söylemişti.
 
- Japonya Başbakanı Fumio Kishida bugün Ukrayna'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Askeri operasyonun başlangıcından bu yana Ukrayna'yı ilk kez ziyaret eden Japon başbakanının Zelenskiy'le bir araya geleceği bildirildi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'daki çatışmanın çözümünde ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın aracı rol üstlenemeyeceğini açıkladı. İlgili öneri Münih Güvenlik Konferansı eski başkanı Wolfgang Ischinger'den gelmişti.
 
- Rusya'nın en ünlü müzelerinden Moskova'daki Puşkin Güzel Sanatlar Müzesi'nin genel müdürü Marina Loşak istifa etti. Geçtiğimiz haftalarda Tretyakov Resim Galerisi'nin müdürü Zelfira Tregulova görevden alınmıştı. O günlerde Rus basını "sıranın Puşkin Müzesi'nin müdüründe" olduğunu yazmıştı. Loşak 2013'ten bu yana müzenin başındaydı. Marina Loşak'ın yerine Mimarlık Müzesi'nin müdürü Yelizaveta Lihaçova atandı.
 
- Üç ay önce Rusya'dan doğal gaz tedariğini durduran Moldova Gazprom'dan yeniden gaz almaya başladı.
 
20 Mart Pazartesi
 
GECE BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, 20 Mart'ta hava savunma sistemlerinin Baltık Denizi üzerinde ABD Hava Kuvvetleri stratejik bombardıman uçağı olarak açıklaman iki hedef tespit ettiğini duyurdu.  Savunma Bakanlığı, Rusya sınırlarına doğru uçan iki B-52H bombardıman uçağının belirlenmesi üzerine bir Su-35 savaş uçağının kaldırıldığını belirtti. Açıklamada, "Yabancı askeri uçakların Rusya Federasyonu sınırından çekilmesinin ardından Rus savaş uçağı da üssüne geri döndü" denildi.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasındaki gayrı resmi görüşme Kremlin'de sona erdi. Görüşme 4,5 saat sürdü. Putin, toplantının sonunda Şi'yi aracına kadar  şahsen uğurladı. Yarın dar ve geniş formatta yapılacak resmi liderler toplantısının ardından bir basın toplantısı da düzenlenmesi planlanıyor. Şi Jinping, 22 Mart'a kadar Moskova'da kalacak.
 
- Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenza, Rusya'nın Ukrayna'dan alınan çocukları güvenli koşullar sağlandığında iade etmeye hazır olduğunu söyledi. Rus diplomata göre çocuklar, "askeri operasyonların oluşturabileceği tehlikeden korunmak için" Rusya'ya götürüdü. Daha önce Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve çocuk hakları komiseri Maria Lvova-Belova hakkında, çocukların Ukrayna'dan Rusya'ya yasa dışı götürülmesinden sorumlu oldukları iddiasıyla tutuklama emri çıkarmıştı.
 
- BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Ukrayna'daki sivil kayıplara ilişkin istatistikleri güncelledi. Rapora göre bugüne dek çatışmalarda 8 bin 317 sivil öldü, 13 bin 892 kişi yaralandı.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna için herhangi bir barış planının temel unsurunun, "egemenliğinin teyidi olması gerektiğini" savundu. Biden, Ukrayna'daki ateşkes girişimlerini "Rusya  ve Çin'in bu taktik hileleri" olarak niteledi.
 
-  Sadece 2022’de Türkiye’de kurulan Rus ortaklı şirketlerin sayısı 177’den bin 363’e yükseldi. Sputnik’in haberine göre, Türkiye’den kurulan yabancı şirketler sıralamasında Rusya ve Ortadoğu ülkeleri başı çekiyor. Rusya ortaklı 1363 şirket kurulurken ikinci sırada 1300 şirketle İran yer alıyor. Sırasıyla Irak, Mısır, Suriye ve Ürdün’ün de ilk 10 içinde bulunuyor. Bu arada 2022 yılında yabancılara yapılan konut satışı yüzde 15.1 artarak 68 bin 210’a yükseldi. Söz konusu konutların 16 bin 312’si Rusya, 8 bin 223’ü İran ve 6 bin 241’i Irak uyruklu vatandaşlar tarafından satın alındı. Ruslara satılan konutlarda yüzde 203,3 ve Ukraynalılara da yüzde 106,6 artış yaşandı. Yabancıya 24 bin 953 konut İstanbul’da, 21 bin 860 konut ise Antalya’da satıldı. Antalya ve Mersin’de yabancılara yapılan konut satışları yıllık olarak sırasıyla yüzde 76,5 ve yüzde 71,7 arttı.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Çin lideri Şi Cinping, Moskova'da Başkan Putin ile ilk buluşmasını gerçekleştirdi. İki lider Kremlin'de gayrı resmi görüşme için bir araya geldi. Resmi görüşmeler ve anlaşmaların imzalanması ise yarının gündemi olacak. Görüşmenin basına açık kısmında Putin, Çin'in Ukrayna'daki duruma ilişkin barış planını memnuniyetle karşıladıklarını ve dikkatle değerlendirdiklerini söyledi. Şi ise, gelecek yıl Rusya'da başkanlık seçimi yapıacağını hatırlatarak, "Rus halkın sizi destekleyeceğinden eminim" dedi. Putin'e "sevgili dostum" diye hitap eden Şi, iki ülke arasındaki ilişkilerin her zaman yakın olması gerektiğini söyledi.
 
Putin ise, Çin'in çok etkili bir ekonomi ve güçlü devlet sistemine sahip olduğunu ve diğer birçok ülkeden çok daha etkili olduğunu kaydetti. Rus lider, "Bu durum gerçek bir ilgi uyandırıyor ve hatta sizi biraz kıskanıyoruz" dedi.
 
- Rusya Soruşturma Komitesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) savcısı Karim Ahmad Khan (İngiltere), yargıçlar Tomoko Akane (Japonya), Rosario Salvatore Aitala (İtalya) ve Sergio Gerardo Ugalde Godinez (Costa-Rika) hakkında ceza davası açtığını duyurdu. Bu üyelerden oluşan uluslararası mahkeme daha önce de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve çocuk hakları komiseri Maria Lvova-Belova hakkında "insanlığa karşı suç işledikleri" gerekçesiyle gıyabi tutuklama emri çıkarmışlardı.
 
 Rusya Dışişleri Bakanlığı, tahıl anlaşmasının 60 gün süreyle, 18 Mayıs'a kadar uzatılmasına onay verildiğini duyurdu.
 
-  Putin, Moskova'nın tahıl anlaşmasını 60 gün sonra (18 Mayıs) yenilememesi halinde Afrika ülkelerine tahılı ücretsiz vereceğini söyledi. Anlaşmaya daha fazla katılım konusunun anlaşmanın şartlarının kapsamlı bir şekilde uygulanmasına bağlı olacağını vurgulayan Putin, "60 gün sonra yine de bu anlaşmayı yenilememe kararı alırsak, daha önce Afrika'daki özel ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilen tüm miktarı Rusya'dan bu ülkelere ücretsiz olarak ulaştırmaya hazırız" dedi.
 
-  Alman DPA ajansının diplomatik kaynaklara dayandırdığına göre, AB önümüzdeki bir yıl içinde Kiev'e 1 milyon top mermisi tedarik etmeyi planlıyor.
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, Ukrayna için mühimmat alımı amacıyla AB'nin oluşturduğu "eş finansman" havuzuna destek vermeyeceklerini söyledi.
 
-  Ukrayna'da bir mahkeme, Putin'e yakınlıkları ile bilinen Rus iş adamları Arkadi ve Igor Rotenberg kardeşlere ait olduğu iddia edilen Kiev'deki büyük alışveriş ve eğlence merkezi Ocean Plaza'nın müsadere edilmesine karar verdi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ria ajansı Çin lideri Şi Cinping'i taşıyan uçağın Moskova'daki Vnukovo Havalimanı'na indiğini duyurdu. Flightradar verilerine göre uçağın inişini 100 binin üstünde kullanıcı canlı takip etti. Havaalanında Şi, Çin bayraklı büyük bir araba konvoyu ve Rusya Başbakan Yardımcısı Çernişenko tarafından karşılandı. Resmi görüşmeler yarın öğleden sonra yapılacak ve iki lider medyanın karşısına çıkarak açıklamalarda buunacaklar.
 
- Rusya'nın BRICS ortaklarından Güney Afrika Cumhuriyeti, Vladimir Putin'in ülkeye ayak basması durumunda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararı gereği tutuklanabileceğinin sinyalini verdi. Reuters'e konuşan bir başkanlık temsilcisi "Hükümet olarak hukuki yükümlülüklerimizin farkındayız, fakat BRİCS zirvesine kadar konunun taraflarıyla iletişim halinde olacağız," ifadelerini kullandı. Putin'in Güney Afrika Cumhuriyeti'nde bu yıl ağustos ayında düzenlenecek BRICS zirvesine katılması bekleniyordu.
 
Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı, Lahey'deki mahkemeye "devlet başkanlarının dokunulmazlığına saygı gösterilmesi" çağrısında bulundu. Dışişlerinden yapılan açıklamada mahkemenin "objektif ve ihtirastan uzak bir pozisyon benimsemesi" ve "siyasileşmeden ve çifte standartlardan kaçınması" gerektiği belirtiliyor.
 
- Moskova Borsası'nda dolar kuru 77,37, euro kuru da 82,3 rubleyi gördü. Yuan kuru da yüzde 035'lik artışla 11,2 rubleye çıktı. Öte yandan ABD ve Avrupa merkezli bankacılık krizlerinin etkisiyle Brent petrolün varil fiyatı 70,63 dolarla 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
 
- Nijniy Novgorod şehrinde bir mahkeme Rus otomobil üreticisi GAZ'ın başvurusu üzerine Volkswagen'e ait bütün aktiflere ihtiyati tedbir koydu. Volswagen ve GAZ, daha önce Nijniy Novgorod'da ortak montaj üretimi gerçekleştiriyordu. Rus üretici Volswagen'in kendilerini 15,6 milyar ruble zarara uğrattığı iddiasında.
 
- Simferopol yönetimi kimliği belirsiz kişilerin bazı semtlere doğal gaz veren boru hattına sabotaj düzenlendiğini açıkladı. Olayda yaralalan olmazken doğal gaz tedarikinde aksama yaşanmadığı belirtiliyor.
 
- Tass ajansı, bu yılın ilk iki ayında Rusya'dan Türkiye'ye gerçekleşen kereste ihracatının bir önceki yıla kıyasla 3,5 kat arttığını aktarıyor. Haberde Türkiye'nin yanı sıra Hong Kong, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin'e kereste satışının da arttığı belirtildi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
-Rossiya 1 televizyon kanalınında konuşan Devlet Başkanı Vladimir Putin Rus ordusunun envanterinde ses üstü hızda hareket eden silahların bulunduğunu, ancak henüz bu silahları yaygın biçimde kullanmadıklarını söyledi. Özel askeri operasyonu neden 2014'te başlatmadıkları yönündeki bir soruyu cevaplayan Putin "O zaman elimizde ses üstü füzeler ve diğer modern silah sistemleri yoktu," cevabını verdi.
 
- Kanada ABD, Güney Kore ve Japonya'ya Rusya ve Çin'e karşı mücadele etmek için Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) benzeri bir yapı kurmayı önerdi. Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Hindistan ve Japonya arasında 2007 yılında kurulan stratejik güvenlik diyaloğu kısaca QUAD olarak adlandırılıyor (Kyodo).
 
- Yandex Türkiye'de açmayı planladığı yeni birim için personel alımına başladı. Tass'ın haberine göre yeni ofis İstanbul'da açılacak. İstanbul ofisinin Türkiye'ye yönelik ürünler geliştirmekten sorumlu olacağı bildiriliyor.
 
- St. Petersburg'daki modern sanat müzesi Erarta'yı ziyaret eden bir Rusya vatandaşı müze yönetimini "Rusya'nın, devlet başkanının ve özel askeri operasyonun itibarını zedelediği" gerekçesiyle ilgili makamlara ihbar etti. RBC'nın haberine göre ziyaretçi, diptik tabir edilen bir ikili panonun inceleme için ekspertize gönderilmesini, müzesinin ise "vatana ihanet edip etmediğinin" araştırılmasını istedi. Polis olayla ilgili yorum yapmazken müze yönetimi diptiki sergilemeye devam edeceklerini açıkladı.
 
- Rusya'nın eski devlet başkanı Dmitri Medvedev, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Putin hakkında çıkardığı tutuklama kararıyla ilgili yeniden konuştu. Kommerasant'ın haberine göre, kararın yok hükmünde olduğunu belirten Medvedev "bir Rus gemisinden atılacak ses üstü Oniks füzesinin Lahey'deki mahkeme binasına tam isabet kaydedeceğini" söyledi.
 
- Rusya Devlet Duması'nın şahin partilerinen Adil Rusya Partisi'nin lideri Sergey Mironov, "teröristler ve pedofiller için" idam cezasının geri getirilmesinden yana olduklarını açıkladı. (Ria)
 
19 Mart Pazar
 
SON HABER
 
Başkan Putin, Çin komünist Partisi’nin resmi yayın organı olan Halkın Günlüğü gazetesi için kaleme aldığı makalede Rusya’nın Ukrayna krizinin siyasi ve diplomatik yoldan çözümüne açık olduğunu ifade etti. Putin, “Rusya, Ukrayna krizinin siyasi ve diplomatik yollardan çözümüne açık. Ancak daha Nisan 2022'de barış görüşmeleri sonlandırıldı ve bunu biz yapmadık” ifadelerini kullandı.
 
‘Rusya ve Çin geleceğe bakan bir ortaklıktır’ adlı makalede, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yaklaşan görüşme ile ilgili olarak Rusya'nın yüksek beklentilerinin olduğuna dikkat çeken Putin, “Görüşmenin ikili işbirliğinin tüm kollarına yeni ve güçlü bir ivme kazandıracağından hiç şüphemiz yok. Ayrıca aramızda bu kadar sıcak ilişkilerin olduğu eski, iyi bir dostu görmek benim için de harika bir fırsat” diye yazdı.
 
Rusya-Çin ilişkilerinin bölgesel ve küresel istikrarın temel taşı, büyük devletler arasındaki işbirliğinin bir örneği olduğunu kaydeden Putin, ‘dünyada çok şeyin değiştiğini ancak değişmeyen şeyin güçlü Rusya-Çin dostluğu olduğuna’ dikkat çekti.
 
Rus lider, Rusya’nın Çin'in Ukrayna'daki krizin çözümünde yapıcı bir rol oynamaya hazır oluşunu memnuniyetle karşıladığını vurgulayarak, Moskova’nın Ukrayna'daki olaylarla ilgili ortaya koyduğu dengeli tutumu, olayların arka planını ve gerçek nedenlerini anladığı için Çin’e minnettar olduğunu ifade etti.
 
Küresel nükleer güvenliği konusunda da değinen Putin, “Küresel nükleer güvenliği baltalayabilecek sorumsuz ve düpedüz tehlikeli eylemlerden derin endişe duyuyoruz” vurgusunu yaptı. (Sputnik)
 
HAFTAYA BAKIŞ
 
Yeni hafta, uluslararası alanda yankı yaratması beklenen önemli bir ziyaretle başılyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in iki gün sürecek Moskova ziyareti bugün başlıyor. Putin'in davetiyle, Ukrayna'daki askeri operasyonun başlamasından sonra ilk kez Moskova'ya gelecek olan Şi, üçüncü kez Çin liderliğine seçildikten sonra ilk dış gezisini Rusya'ya yaparak "daha geziye başlamadan" önemli bir mesaj yollamış oldu.  
 
Resmi ziyaret bugün başlayacak. Bugün iki liderin Rusya-Çin ilişkilerine dair makaleleri, ulusal medya organlarında yayınlayacak. Liderler bu akşam önce resmi yemekte bir araya gelecek. Tüm dünyanın gözlerini çevirdiği resmi görüşmeler ise 21 Mart salı günü yapılacak. Ziyarette önemli ikili belgelerin imzalanması bekleniyor.
 
Moskova, Ukrayna'da askeri operasyonun devam ettiği bir dönemde gerçekleşecek bu ziyareti "Pekin'in Moskova'ya güçlü desteği" olarak sunmaya özen gösteriyor. Kremlin'den yapılan açıklamada Şi Cinping ile Vladimir Putin'in  iki ülke arasındaki 'stratejik işbirliği' olanaklarını ele alacakları, iki ülke arasında mevcut işbirliğini derinleştiren bir dizi anlaşmanın imzalancağı belirtildi.
 
Şu ana kadar Rusya'ya uygulanan yaptırımları "tek yanlı ve kabul edilemez" bulan, diğer yandan "tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi" çağrısında bulunan Çin, tarafları ateşkese davet etmiş ve bir barış planı önerisi ortaya atmıştı. Ancak bu çağrılar Ukrayna'dan ve Batılı müttefiklerinden destek bulmadı ve "Rusya yanlısı" olmakla eleştirildii
 
Putin'in dış politkada sorumlu yardımcısı Yuri Uşakov, Ukrayna konusunda "Çin yönetiminin bu konudaki ölçülü ve itidalli tutumunu çok takdir ediyoruz" demişti. Uşakov, "Çin, Rusya'nın en büyük ticaret ortağıdır. İkili ticaret hacmi, 2022'de yaklaşık 185 milyar dolara ulaştı, her yıl yüzde 30 büyüme kaydedildi" demişti.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Polonya'nın Fransa Büyükelçisi Jan Emerik Rosciszewski, LCI TV kanalında yaptığı açıklamada, "Ukrayna savaş alanında bağımsızlığı savunmakta başarısız olursa, Polonya ordusunun Rusya ile çatışmaya doğrudan katılmak zorunda kalacağını" söyledi.
 
- ABD haber portalı Politico, NATO'nun Rusya sınırını hedef alarak doğuya 300 bin kadar asker konuşlandırma olasılığını tartıştığını yazdı. Habere göre NATO bu adımla, çatışmaların Ukrayna dışında yayılma ihtimaline karşı önlem alıyor. Habere göre ittifak birliklerinin 100 bin askerden oluşan ilk bölümü 10 gün içinde konuşlandırılmaya hazır. 
 
-  The New York Times, NATO ülkelerinin üçte ikisinin  Ukrayna'ya gönderilebilecek silah ve askeri teçhizat stoklarını tükettiğini yazdı .
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında bu hafta başında yapılacak görüşmenin ardından yapılabilecek herhangi bir ateşkes çağrısını "sadece Rusya'nın kazanımlarını onaylayacağı için kabul edilemez sayacaklarını" söyledi. (Fox News)
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, "Amerikan İHA'larının Karadeniz'deki görevi barışçıl değil, elde ettikleri bilgileri Kiev ile paylaşarak doğrudan çatışmaya dahil oluyor" dedi.
 
- Başkan Putin, Rusya'nın hipersonik silahlara sahip olduğunu, ancak Ukrayna'daki özel operasyon sırasında bunları kullanmadığını söyledi.
 
- Wagner özel ordusunun kurucusu Prigojin'in Ukrayna'nın karşı saldırıya hazırlandığını belirterek, "Hazırlanmak için birkaç haftamız var. apılması gereken konsantre olmak ve düşmandan gelecek saldırıları beklemek" dedi.
 
- Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, "Fransa'nın Kiev'e yardım etme konusunda herhangi bir tabu ile sınırlı olmadığını" söyledi. Bakan, "Ukrayna'ya yardımı olacak her şey uygundur, çünkü Kiev meşru bir savunma durumundadır" dedi.
 
- Financial Times'ın haberine göre, Avrupa Birliği'nde patlayıcı sıkıntısı nedeniyle Ukrayna'ya mühimmat üretimi ve teslimatı kısmen ertelendi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
Rusya Devlet Başkanı Putin, geçen eylül ayında yapılan referandum ile Rusya Federasyonu’na katıldığı ilan edilen Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Mariupol şehrine dün bir ziyaret gerçekleştirdi. TASS'ın Kremlin basın servisine dayandırdığı habere göre, Putin ziyareti sırasında Mariupol'deki bazı tesisleri gezdi ve yerel halkla görüştü. Ayrıca Putin Rostov-na-Donu'daki askeri operasyonun komuta noktasında bir toplantı düzenledi.
 
Kremlin basın servisi, Putin’in helikopterle Sivastopol'den Mariupol'a uçtuğunu ve ardından kendi kullandığı araba ile şehrin mahallelerini dolaştığını kaydetti. Kremlin açıklamasına göre Putin ayrıca yat kulübü, tiyatro binası ve Mariupol sahil şeridini de inceledi. Putin’e bu gezide, yeni konut mikro bölgelerinin, sosyal tesislerin, konut ve toplumsal hizmetler altyapısının ve sağlık kurumlarının inşasından sorumlu Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin eşlik etti.
 
VIDEO: Putin Mariupol sokaklarında araba kullanıyor. Tıklayın.
 
Putin dün, Kırım’ın referandumla Rusya’ya katılmasının 9. yıldönümünde Sivastopol’u ziyaret etmişti. Putin’in Ukrayna’dan alınan Mariupol şehrine bu ilk ziyareti, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) hakkında, "savaş suçları işlediği" iddiasıyla gıyabi tutuklama kararı çıkarmasının ertesi günü gerçekleştirdi. 
 
18 Mart Cumartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tahıl koridoru anlaşmasının ikinci kez uzatıldığını açıklamasının ardından Ukrayna, anlaşmanın süresinin 120 gün daha uzatılmasına karar verildiğini duyurdu. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, uzatılmaması durumunda bugün sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının 120 gün uzatılmasına karar verildiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Rusya'nın tahıl anlaşmasını yalnızca 60 gün uzatmayı kabul ettiğini söyledi. Zaharova "Taraflardan anlaşmanın 120 gün uzatıldığına dair raporlar görüyoruz, hem Dışişleri Bakanlığı hem de Rusya'nın BM'deki temsilcileri olarak Rus tarafının anlaşmayı 60 gün uzattığını defalarca ifade ettik" dedi.
 
Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM arasında 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da yapılmıştı. 19 Kasım 2022'den itibaren 120 gün süreyle uzatılan anlaşma, bugün sona eriyordu. Rusya, anlaşmanın 60 gün uzatılmasını talep ederken Ukrayna bugün bir açıklama yaparak anlaşmanın en az 120 gün uzatılması konusunda ısrarcı olduklarını söylemişti. Son olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada, "Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresinin uzatılmasını sağladık" dedi.
 
- Reuters'in isimlerini açıklamadığı iki ABD'li yetkiliye dayandırarak verdiği habere göre ABD, MQ-9 Reaper insansız hava aracının düşmesi olayının ardından Karadeniz üzerinde uçuşları yeniden başlattı. Karadeniz üzerindeki yeni uçuşların RQ-4 Global Hawk İHA’sı tarafından gerçekleştirildiği aktarıldı. Pentagon'un MQ-9 Reaper İHA’sının düşmesinin, Washington'un bu tür misyonları gerçekleştirmesine engel olmayacağını defalarca dile getirdiği kaydedildi.
 
- Wagner özel ordusunun kurucusu Yevgeni Prigojin, "mayıs ortasına kadar 30 bin kişiyi işe almayı planladığını" duyurdu. Prigojin, “Günde 1200 kişiyi işe aldığımız günler oluyor. Mayıs ortasına kadar  savaşçı sayısının yaklaşık 30 bin artmasını planlıyoruz ”dedi.
 
- Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Putin hakkındaki gıyabi tutuklama kararı için, "Kimsenin hukukun üzerinde olmadığı gerçeği artık aşikar hale geliyor" dedi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 300 kişi ve 141 tüzel kişiye daha yaptırım uyguladı. Listede Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Başbakan Hüseyin Arnus ve Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad da bulunuyor. 
 
- Rusya Federasyonu'nun atadığı Zaporojye Bölge İdaresi yetkilisi Vladimir Rogov, Rus birliklerinin Zaporojye’deki yabancı paralı askerlerin ana üssüne düzenlediği saldırıda onlarca militanı etkisiz hale getirdiğini duyurdu.
 
- Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Kuran'la alay eden Ukraynalı askeri tasfiye edene 5 milyon, onu canlı yakalayana 10 milyon ruble ödül vereceğini duyurdu. Bu eylemin basit bir kınamayla geçiştirilemeyeceğine vurgu yapan Kadirov, "Bu pisliğin ortadan kaldırılması için 5 milyon rublelik bir ödül koyuyorum. Canlı yakalayana iki kat daha fazla, 10 milyon ruble" ifadelerini kullandı. (Sputnk)
 
 
SON HABER
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın referandum sonucu Rusya'ya katılmasının 9. yıldönümünde Kırım'a gitti.  Putin, Sivastopol kentine bağlı Hersones’teki Sanat Okulu ve Korsun Çocuk Merkezini ziyaret etii.  Kırım ve Sivastopol, 16 Mart 2014’te yapılan ve yüzde 96.7 ‘Evet’ oyunun çıktığı referandum sonrasında 18 Mart 2014’te resmen Rusya Federasyonu'nun parçası ilan edilmişti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Başkanı  Biden, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'nın çocuk hakları komiseri Maria Lvova-Belova hakkında tutuklama emri çıkarma kararını "haklı bir karar" olarak niteledi. 
 
- Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ve Rusya Ulusal Muhafızları (Rosgvardiya) görevlileri Bryansk Bölgesi’nin Novozıbkov ilçesinde bulunan Drujba petrol boru hattının pompalama istasyonunda el yapımı patlayıcı cihaz buldu. Rus RBK gazetesinin aktardığına göre, 16 Mart günü saat 14:40 sıralarında pompalama istasyonu yakınında bulunan patlayıcı cihaz Rosgvardiya personeli tarafından etkisiz hale getirildi. FSB’den yapılan açıklamada, patlayıcı cihazın bir insansız hava aracından atılmış olabileceği belirtildi. (Sputnik)
 
- Polonya Savunma Bakanı Blaszczak, Rusya’nın Kaliningrad bölgesi sınırına ABD yapımı HIMARS çoklu roketatar sistemleri yerleştirileceklerini belirtti.
 
- Moldova Devlet Başkanı Maya Sandu, "Moldova anayasasında yer alan tarafsızlık ilkesinin ülkeyi korumadığını ancak sınırların Ukrayna ordusu tarafından savunulduğunu" söyledi. Sandu, "Şu anda tarafsızlıkla değil, Rus ordusunu sınırlarımızdan uzak tutan Ukrayna ordusu tarafından korunuyoruz" dedi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ABD’nin, Rusya’yla doğrudan askeri çatışmaya yol açabilecek giderek saldırganlaşan eylemlerinin sonuçarını düşünmesi gerektiğini belirtti. Zaharova, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in, Ukrayna’ya Leopard tanklarını vermeye hazır ülke sayısının giderek arttığı yönündeki sözlerini değerlendirdi. Zaharova’nın yazılı açıklamasında, “Washington, Rusya’yla doğrudan askeri çatışmayla ve ABD için Vietnam veya Afganistan’a benzer küçük düşürücü başarısızlığın tekrarıyla dolu, giderek saldırganlaşan eylemlerinin sonuçlarını düşünmeli” ifadesi kullanıldı. (Sputnik)
 
- New York'ta bir mahkeme Metropolitan Opera'yı, 2022'de 13 performansı iptal etme kararının ardından Rus opera sanatçısı Anna Netrebko'ya 200 bin dolar tazminat ödemeye mahkum etti.
 
- Rusya'nın Uzak Doğusu'nda bulunan Kamçatka yarımadasında 6,9 şiddetinde bir deprem meydana geldi. 100 km derinlikte meydana gelen deprem sonucunda ölen ya da yaralanan olmadı.
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама