Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

"Nabiullina Cuma günü basının karşısına çıkacak"

Rusya Merkez Bankası, Direktörler Kurulu'nun 19 Haziran Cuma günü yapılacak para politikası toplantısından sonra saat 15.00'da bir basın toplantısı düzenleneceğini açıkladı. Bankanın Telegram hesabından yapılan açıklamaya göre, toplantıya Başkan Elvira Nabiullina'nın yanı sıra Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin de katılacak. Böylece Nabiullina uzun bir aranın ardından ilk kez kamuoyunun karşısına çıkmış olacak.

Rus basını Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina uzun süredir ortada görünmediğini, programlarının iptal edildiğini yazmıştı. Vedomosti Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Maksim İvanov, kaleme aldığı analizde  Elvira Nabiullina'nın kamuoyu önünden kaybolmasının ülkede neden bu kadar dikkat çektiğini ele Nezavisimaya Gazeta ekonomi servisi şefi Mihail Sergeyev de, yayımladığı analizde Nabiullina'nın son dönemde kamuoyu önünden çekilmesinin, yalnızca sağlık durumuyla değil, ekonomi politikasında olası bir yön değişikliğiyle de bağlantılı olabileceğini öne sürdü.
 
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov'un, "İnsanlar bazen hastalanır, bunda olağanüstü bir durum yok. Bu, komplo teorileri için bir gerekçe olmamalı" sözlerini hatırlatan İvanov, Rusya'da üst düzey yetkililerin sağlık durumuna ilişkin resmi açıklamaların son derece nadir yapıldığını vurguladı. Yazara göre bu nedenle Nabiullina'nın hastalık nedeniyle art arda önemli etkinlikleri kaçırması, doğal olarak çeşitli yorumlara yol açtı.
 
İvanov, Nabiullina'nın ilk kez yıllardır katıldığı St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'na gitmemesinin dikkat çektiğini, ardından NAUFOR konferansını da kaçırdığını hatırlattı. Merkez Bankası basın servisi bunun nedenini "başkanın hastalık izninde olması" şeklinde açıklasa da, yazara göre olayların zamanlaması spekülasyonları besliyor. Makalede, Rusya Merkez Bankası'nın anayasal güvence altındaki bağımsızlığına dikkat çekilerek, Nabiullina'nın 2013'ten bu yana kurumun başında bulunduğu ve mevcut yasaya göre son görev süresinin 2027'de sona ereceği anımsatıldı.
 
Yazar, şu aşamada Nabiullina'nın kariyerine ilişkin bir tehditten söz edilmediğini belirterek, bir kaynağın "Onun açısından her şey kesinlikle iyi olacak" değerlendirmesine yer verdi. Ancak İvanov'a göre asıl kritik tarih 19 Haziran. O gün Merkez Bankası yönetim kurulunun faiz kararı açıklanacak ve geleneksel basın toplantısını normal şartlarda Nabiullina yönetecek. Vedomosti yazarı, "Eğer Nabiullina'nın bu etkinliklerde de yerini başka biri alırsa, komplo teorileri için daha da fazla neden ortaya çıkacak" görüşünü dile getirirken, Rusya'da üst düzey bir yetkilinin uzun süre gözlerden uzak kalmasının her zaman soru işaretleri yarattığını savundu. Yazı, "Rusya'da bir devlet görevlisi 'öylesine' hastalanamaz" diye sona erdi.
 
Öte yandan Nezavisimaya Gazeta ekonomi servisi şefi Mihail Sergeyev, yayımladığı analizde Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina'nın son dönemde kamuoyu önünden çekilmesinin, yalnızca sağlık durumuyla değil, ekonomi politikasında olası bir yön değişikliğiyle de bağlantılı olabileceğini öne sürdü.
 
Sergeyev'e göre Ağustos 2023'te başlayan yüksek faiz politikası, beklenen sonuçların aksine "uzayan yatırım durgunluğu, talep daralması, üretim düşüşü ve bütçe riskleri" doğurdu. Yazar, "Makroekonomik istikrar yerine 2026 yılında durağan bir ekonomi, yatırım çöküşü ve artan bütçe riskleri elde ettik" değerlendirmesinde bulundu. Analizde, Nabiullina'nın son önemli ekonomik toplantılarda yer almamasının üç yıllık sıkı para politikasının sona yaklaşabileceğinin işareti olabileceği savunuldu.
 
Makalede Merkez Bankası ile hükümet arasında son aylarda belirginleşen görüş ayrılıklarına da dikkat çekildi. Sergeyev, Nabiullina'nın nisan ayındaki toplantıda bütçe politikalarını eleştirerek "Bütçe teşviki ne kadar büyük olursa, kredi büyümesi o kadar sınırlanmalı ve bu da daha yüksek politika faizi gerektirir" dediğini hatırlattı.
 
Buna karşılık iş dünyasının ve hükümete yakın çevrelerin artık daha düşük faiz ve daha zayıf ruble talep ettiğini belirten yazar, Rus Sanayici ve Girişimciler Birliği Başkanı Aleksandr Şohin'in "Yatırım molasının uzun süreli bir yatırım donmasına dönüşme riski var" sözlerini aktardı. Sergeyev, Nabiullina'nın hastalığına ilişkin söylentilerden bağımsız olarak, Rus ekonomisinde asıl tartışmanın artık Merkez Bankası'nın sıkı para politikasının geleceği olduğunu vurguladı.
 
15.6.2026
 
 
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Bu yıl içinde Rusya ile Ukrayna arasında bir barış anlaşması ihtimali sizce ne kadar?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved Юридическая информация
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Size daha iyi bir deneyim sunmak için çerezleri ve verileri kullanıyoruz.
Gizlilik politikamızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Kabul Et Reddet