0,07: Rusya'da İslami bankacılık büyüyor mu?
Rusya’da “faizsiz, ortaklık finansmanı” olarak adlandırılan İslami bankacılık sistemi için ilk resmi standartların bir ay içinde kabul edilmesi bekleniyor. Devlet Duması Mali Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoliy Aksakov, sistemin hem “dost ülkelerden” sermaye çekmek hem de faizsiz finans arayan kesimlere alternatif sunmak açısından önem taşıdığını söyledi. Ancak uzmanlar, sistemin kısa vadede klasik bankacılığa ciddi rakip olamayacağı görüşünde.
İzvestiya'nın derlemesine göre Rusya’da İslami bankacılık uygulaması halen deneysel statüde yürütülüyor. Deney programı 1 Eylül 2028’e kadar uzatıldı. Pilot uygulama Tataristan, Başkurdistan, Dağıstan ve Çeçenya’da sürüyor. Bu bölgelerde yaklaşık 12,5 milyon Müslüman yaşıyor. Rusya Merkez Bankası verilerine göre ortaklık finansmanının toplam bankacılık işlemleri içindeki payı ise yalnızca yüzde 0,07 seviyesinde bulunuyor.
Sistemde bankalar klasik anlamda kredi veren kurumlar gibi çalışmıyor. Faiz yerine kâr-zarar ortaklığı esas alınıyor. Alkol, kumar, silah üretimi gibi alanlara yatırım yapılmıyor. Devlet yetkilileri bu modelin yalnızca Müslüman yatırımcılara değil, etik finans anlayışını benimseyen kesimlere de hitap edebileceğini savunuyor. Aksakov’a göre dijital finansal araçların ve uluslararası standartların devreye girmesiyle Körfez ülkelerinden Rusya’ya yatırım çekmek kolaylaşabilir.
Ancak doğubilim uzmanları daha temkinli. Rusya Bilimler Akademisi’nden Andrey Juravlyov, İslami finansın dünya genelinde bile yalnızca birkaç ülkede baskın konuma ulaşabildiğini belirterek Rusya’da kitlesel alternatif haline gelmesinin zor olduğunu söyledi. Uzmanlara göre sektördeki en büyük sorunlardan biri vergi eşitsizliği ve altyapı eksikliği. Şu anda piyasaya hâkim olan büyük bankalar sistemde de ağırlığını koruyor.
Buna rağmen Rusya’da sukuk adı verilen faizsiz finans sertifikalarının büyüme potansiyeli dikkat çekiyor. Gazprombank tahminlerine göre Rusya’daki sukuk piyasasının büyüklüğü 2028’e kadar 2-3 trilyon rubleye ulaşabilir. Moskova Borsası verileri de dijital finansal varlık işlemlerinin son bir yılda 3,5 kat arttığını gösteriyor.
18.5.2026

Реклама