Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Rusya'da gıda sanayi 15 yıl sonra ilk kez küçüldü

Rusya’nın gıda sanayisinde yatırım ve üretim göstergeleri 2025 yılında belirgin biçimde zayıfladı. Forbes dergisinin Rusça edisyonunun TenderPro verilerine dayandırdığı habere göre, Ocak–Kasım döneminde yeni yatırım projelerinin sayısı geçen yıla göre yüzde 45 azaldı: Yatırımların toplam tutarı ise 194,6 milyar rubleden 104,7 milyar rubleye düştü (1,4 milyar dolar). INFOLine analizi de sektörün yatırım seviyesinin 2013 yılı, yani gıda ambargosu öncesi döneme geri döndüğünü ortaya koyuyor. Aynı zamanda gıda üretimi 2009’dan bu yana ilk kez küçülerek yılın ilk dokuz ayında yüzde 0,6’lık düşüş gösterdi.
 
Yatırım ilgisi 2025’te en çok süt ürünleri, et ürünleri, yağ–yağlı tohum işleme, meyve–sebze işleme ve unlu mamuller gibi alanlarda yoğunlaştı. Ancak bu projelerin büyük kısmı mevcut işletmelerin modernizasyonuna veya küçük ölçekli yatırımlara yöneldi. Kapasite artırmaya yönelik girişimler yüzde 2'de kaldı. Yüksek kredi maliyetleri ve sınırlı devlet desteği, özellikle içecek sanayi gibi bazı alt sektörlerde yatırım iştahını daha da düşürdü.
 
Sektördeki zorlanmanın bir diğer göstergesi kredi yükünün artması oldu. 2025’in ilk dokuz ayında gıda üreticilerinin kullandığı kredilerde yüzde 15’lik düşüş yaşanırken, toplam borçluluk 1,87 trilyon rubleye yükseldi ve gecikmeli borç oranı arttı. Derginin görüşüne başvurduğu uzmanlar yüksek faiz oranları, enflasyon, işgücü eksikliği ve ihracata yönelik kısıtlamaların üretim ve yatırım planlarını olumsuz etkilediğini belirtiyor. Kur dalgalanmaları nedeniyle ihracatın cazibesinin azalması da firmaların üretim hacmini sınırlamasına yol açtı.
 
Tüm bu baskılar tüketici tarafında da hissediliyor. Artan fiyatlar karşısında hanehalkı daha temkinli davranırken, indirimli satışlara yönelim ve ekonomik ürün tercihi güçleniyor. Büyük ambalajlı ürün satışlarında düşüş gözlenirken, hazır yemek kategorisi hızla büyümeye devam etmekte. Gözlemciler sektörün kısa vadede temel ihtiyaca yönelik daha uygun fiyatlı ürünlere ve hazır yemek segmentine ağırlık vereceğini, uzun vadede ise firmaların rekabet için derin işleme ve yüksek katma değerli üretime yönelmek zorunda kalacağını ifade ediyor.
 
10.12.2025

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Yıl sonu yaklaşırken Rusya'da iş hedeflerinize ne kadar yakınsınız?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама