Rezerv sorunu: Rusya’da bütçe kesintisi kaçınılmaz mı?
Sonbaharın yaklaşmasıyla birlikte Moskova’daki ekonomi çevreleri, 2026–2028 dönemi federal bütçesinin ana hatlarını tartışmaya başladı. Ancak mevcut göstergeler, hükümetin kamu harcamalarını artıracak bir mali manevra alanına sahip olmadığını ortaya koyuyor. Forbes dergisinin Rusça edisyonu tarafından hazırlanan habere göre, artan açık ve borç yükü nedeniyle, 2026 yılında kapsamlı kesintilerin gündeme gelmesi beklenmekte.
2025’in ilk yarısında federal bütçe harcamaları 21,3 trilyon rubleye ulaşırken, gelir artışı 6,3 trilyon rublede kaldı. Bu dengesizlik, yalnızca altı ayda 3,7 trilyon ruble bütçe açığına yol açtı (46,5 milyar dolar). Açığın kapatılması için iç borçlanmaya yönelen hükümet, bu yolla elde ettiği gelirlerden fazlasını borç faizi ödemelerine harcamak zorunda kaldı. Aynı dönemde Ulusal Refah Fonu'nun likit varlıkları da ciddi oranda azaldı: 2022 başında 9,7 trilyon ruble olan rezerv, Temmuz 2025 itibarıyla 4,1 trilyon rubleye geriledi (51,5 milyar dolar).
Savunma ve güvenlik gibi siyasi açıdan dokunulmaz kalemlerin bütçedeki ağırlığı yüzde 40’ı aşarken, kesintilerin ağırlıklı olarak sivil alanlara yönelmesi bekleniyor. En büyük sübvansiyon alıcısı olan petrol rafinerilerine 2024 yılında 3,7 trilyon ruble destek sağlanmıştı. Ancak bu desteklerin kaldırılması, 2023 yazında görüldüğü gibi yakıt fiyatlarında ani artışlara yol açabileceğinden, hükümetin bu alanda temkinli davranması muhtemel.
Bütçe açığını kapatmak için merkez bankası kaynaklarına başvurulması ise, yönetim kademelerinde ciddi bir tabu niteliğinde. 1990’larda yaşanan hiperenflasyonun etkileri hala hafızalarda tazeyken, ekonomik istikrarın korunması Rusya’nın maliye politikasında temel ilke olmayı sürdürüyor.
Derginin yorumuna göre, bu koşullar altında, 2026 yılı Rusya için kaçınılmaz olarak harcama kısıntılarının yılı olacak. Parlamentoya sunulacak bütçenin ne denli gerçekçi olacağı belirsizliğini korurken, asıl belirleyici unsurun dış politika ortamındaki yumuşama ya da yönetimin 1990’lardaki krizlerin tekrarlanmasına izin vermeme konusundaki kararlılığı olacak.
29.7.2025

Реклама