Rubleyle ticarette artış: "Döviz piyasası fiilen ülke dışına taşındı"
Bloomberg’in, Rusya Merkez Bankası verilerine dayandırdığı analizine göre, ülkeye gelen döviz akışı son dönemde belirgin şekilde azaldı. Business FM'in aktardığı haberde, bu düşüşün başlıca nedeni olarak ihracat işlemlerinde ruble kullanımının artması gösteriliyor. Verilere göre, Rusya'nın ihracat gelirlerinin yarısından fazlası artık ruble üzerinden gerçekleşiyor. “Dost” ülkelerin para birimleri toplam ödemelerin yaklaşık üçte birini oluştururken, “hasım” ülkelerin para birimleriyle yapılan ödemelerin payı yüzde 15’e kadar gerilemiş durumda.
Ancak F-Broker Finansal Piyasalar ve Makroekonomi Analiz Direktörü Aleksandr Timofeyev, döviz girişindeki azalmanın ekonomik değil, siyasi nedenlere dayandığını savundu. Timofeyev’e göre, Batı yaptırımları nedeniyle Rusya’ya döviz aktarımı neredeyse imkânsız hale geldi. Teknik olarak ruble veya yuan cinsinden gösterilen birçok ödeme, aslında bu paraların dost ülkelerdeki bankalarda dövize çevrilmesiyle gerçekleşiyor. Timofeyev, Merkez Bankası’nın sunduğu istatistiklerin bu karmaşık yapıyı yansıtmadığı ve gerçek döviz akışına dair net bilgi vermediği görüşünde.
Moskova Devlet Üniversitesi Ekonomi Politikası Araştırma Merkezi Direktörü Oleg Buklemişev ise mevcut ödeme sistemini geçici ve şeffaflıktan uzak olarak tanımladı. Buklemişev, Merkez Bankası’nın dahi döviz piyasasında neler yaşandığını tam olarak izleyemediğini, bunun da rublede görülen olağandışı değer artışıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini belirtiyor. Merkezin direktörüne göre, döviz piyasası fiilen Rusya dışına taşınmış durumda ve bu nedenle hem döviz talebi hem de rubleye olan gerçek ilgi ölçülemiyor.
Rusya Merkez Bankası’nın temmuz ayı verilerine göre, ihracatta rublenin kullanımının artmasıyla birlikte, iç piyasada döviz satış hacmi 2023 başından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Uzmanlar, mevcut eğilimin sürdürülebilirliğine kuşkuyla yaklaşırken, sistemin uzun vadede denetim ve şeffaflık açısından ciddi sorunlar yaratabileceği konusunda hemfikir.
19.7.2025

Реклама