Bloomberg: "AB'den Rus gaz tedarikini engelleme planı"
Avrupa Komisyonu, Rusya’dan boru hattıyla doğal gaz ithalatını sona erdirmeye yönelik planlar kapsamında, ithalat için “sıfır kota” uygulamasını değerlendiriyor. Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, bu yöntem sayesinde AB ülkeleri, mevcut uzun vadeli sözleşmeleri doğrudan iptal etmeden, “mücbir sebep” gerekçesiyle Rusya’dan alımı durdurabilecek.
Söz konusu teklifin haziran ortasında resmi olarak sunulması ve ardından hukukçular tarafından sözleşme yükümlülüklerinin ceza ödemeden nasıl sonlandırılabileceği konusunda analiz yapılması bekleniyor.
Sıfır kota uygulaması için üyelerin oybirliği değil, nitelikli çoğunluğu yeterli olacak. Bu da, daha önce gaz yaptırımlarına karşı çıkan Macaristan ve Slovakya gibi ülkelerin engel oluşturamayacağı anlamına geliyor.
AB yetkilileri, bu yöntemin doğrudan yaptırımlar kadar etkili olacağını ve tüm üye ülkelerde eş zamanlı olarak uygulanabileceğini savunuyor. Bloomberg’e göre, sıfır kota kararı, özellikle yeni uzun vadeli sözleşmeleri engelleme ve spot piyasalardan alımı 2025 sonuna kadar sonlandırma amacıyla devreye alınabilir.
Rusya, artık AB’nin en büyük gaz tedarikçisi olmasa da, 2024 itibarıyla hala Avrupa’nın toplam gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 19’unu karşılamaya devam ediyor. Bu oran 2022 öncesinde yüzde 40’tı. AB Komisyonu’nun 6 Mayıs’ta sunduğu enerji stratejisi ise 2027 yılına kadar Rus gazı, petrolü ve nükleer kaynaklarının kademeli olarak sistemden çıkarılmasını hedefliyor. Yeni plan, enerji arz güvenliğini koruyarak Moskova’ya bağımlılığı sonlandırmayı amaçlıyor.
Uzmanlara göre, Avrupa Komisyonu’nun Rusya’dan enerji ithalatını sıfırlama planı, Türkiye’yi dolaylı olarak etkileyebilir. Türkiye, hem Rus gazının önemli bir alıcısı hem de potansiyel bir enerji transit ülkesi olduğu için, AB’nin sıfır kota veya benzeri kısıtlayıcı adımları, Türkiye üzerinden gerçekleşebilecek enerji sevkiyatlarını ve enerji diplomasisini de etkileme potansiyeline sahip.
22.5.2025

Реклама